oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. március 01. 06:30,  Magyar szerelem Svédországban és Magyarországon 29 komment

2020. március 01. 06:30 Határátkelő

Magyar szerelem Svédországban és Magyarországon

A beteljesült szerelemnél kevés szebb dolog van, különösen akkor, ha az ember fel is vállalhatja a kapcsolatot. Hogyan feszíthet be egy kapcsolatot egy landolás?

repulo_3.jpg

A kérdésre Bandirepublic története ad választ, avagy miként lesz egy kedves történetből egy fordulattal elgondolkodtató példa?

„Stockholmban egy nagyon szimpatikus, fiatal, jól szituált magyar pár ült mellém a repülőn. Van, amikor első ránézésre érzi az ember, hogy egy kapcsolat mély, szenvedélyes és tartalmas lehet. ők is ilyenek voltak.

Az egyikük félt a felszállásnál, ezért a másik szorosan megfogta a kezét és úgy nyugtatta. Sokat mosolyogtak egymásra, nagyon bensőséges volt a hangulat. felváltva hajtották egymás vállára a fejüket, viccelődtek, a telefonon játszottak.

Leszállás előtt izgatottan nézték a gép ablakából a pazar naplementét. Lopva figyeltem a romantikus pillanatot.

Aztán amint földet értünk picit befeszültek és mintha egy varázsütésre megmerevedtek volna a frontvonalak köztük. Látszólag eltávolodtak egymástól és terhelt csendben haladtak a poggyászfelvételig.

Útközben elsétáltunk a Családok évét több nyelven propagáló kormányzati hirdetések mellett, de ők csak mereven előre néztek, mert… ez rájuk nem vonatkozott.”

Hogy miért, az kiderül az eredeti bejegyzésből.

Halboncolás, mint látványsport

A japán Shimokitazawán (ez kb. Tokió kereskedelmi és szórakoztató kerülete) fesztivál volt, cipelték a mikoshit és csujogattak hozzá rendesen, ahogy kell (nesze neked, koronavírus…). Keveredett egy csődület is, amit persze nem hagyhatott ki a Tokyo Reloaded szerzője sem.

japan_4.jpg

„Egy ember állt a színpadon, mellette pedig egy jókora hal volt, egy horogra fellógatva. A hal egy ankó volt, Lophius litulon, angolul Goosfish vagy Monkfish, magyar neve úgy tűnik, hogy nincs, de a horgászhal-alakúak családjába tartozik. (Szerintem ördöghal – HÁ)

Igen csúf szerzet szegény, a mélytengerben, teljes sötétségben él és fényekkel csábítja a szájába a gyanútlan kishalakat. Japánban imádják a húsát, megjegyzem, tényleg finom! a mája, ankimo, pedig különösen nagyra becsült.

Szóval ott lógott szegény hal egy horgon, a bácsi pedig egy óriási késsel kaszabolta, mindeközben pedig kommentálta az eseményeket: ...és most pedig a szeme alatti húst metszem ki, ez a legízletesebb, íme! és felmutatott egy húsdarabot, a nézőközönség pedig lelkesen felmorajlott.

Sajnos az elejéről lemaradtam, így már csak a végkifejletet követhettem nyomon: amikor végül a szerencsétlen sorsú horgászhal gerincét is elvágta és csak a hatalmas szája maradt a horgon, a közönség spontán tapsviharban tört ki.

Enni mindenütt szeretnek, odahaza is nyilván sokan lázba tudnak jönni egy halászlé vagy vaddisznópörkölt elkészítése kapcsán, de azért állítom, Japánban, vagy általában Ázsiában is? a kaja sokkal mélyebb érzelmeket vált ki, mint Európában.

Japán emberek random módon kiválasztott csoportja órákig el tud anekdotázni különféle rámenek vagy sashimik minőségéről és fellelhetőségéről és az ilyen témák bármely társaságban szalonképesek. De még akkor is: halboncolást, mint színpadi látványosságot most láttam először...”

A teljes írást további képekkel itt találjátok.

Az élő történelem angol módra

Az angolokra lehet mindenfélét mondani, de az aligha kétséges, hogy a történelmüket elég jól ápolják. Példa erre a Milestones Living History Museum is, ami voltaképpen egy fedett skanzen (ami nem árt, ha éppen esik az eső, ami ugye arrafelé nem ritka), ahová Christine látogatott el.

skanzen.JPG

„Egy repülőgép-hangárra hajazó hodályban felépítettek egy kis viktoriánus városrészt utcákkal, boltokkal, üzemekkel, iskolával és minden mással, ami egy városban található.

Amúgy a város, ahol a múzeum van, Basingstoke a 19. században egy virágzó iparváros volt olyan manufaktúrákkal, mint a Thornycroft Steam Carriage and Van Company, ami különféle járműveket, vagy a Wallis and Haslam, ami mezőgazdasági gépeket gyártott.

De például Thomas Burberry is e városban nyitotta első üzletét. A múzeum többek közt nekik is állít emléket.

Kicsit tartottam tőle mennyire fog minket lekötni a hely, de jó két és fél órába telt mire kikeveredtünk. Ha valaki viszont beül a helyi kávézó-sütiző-akármiző helyek egyikébe vagy beáll a sorba a cukorkaboltban, akkor simán lehet sokkal több időt is elverni itt.”

A teljes posztot jó sok képpel itt találjátok, érdemes körülnézni!

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Los Felizi látkép #usa #losangeles #losfeliz #us #amerika

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán Magyarország Svédország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3315496340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2020.03.01. 08:02:57

A Milestones Living History Museum Basingstoke-ban van és nem Basinstroke-ban. :-)

SzZoole 2020.03.01. 08:07:38

Az eredeti posztban is így van, szóval nem a HA. hibázott.

Christine javítsd ki, mert ez így nem helyes, nem létezik olyan angol szó, hogy Basinstroke :-)

Arthamyr 2020.03.01. 08:31:03

Gondolom azért nincs (vagy nem elterjedt a) magyar neve, mert az a faj nem fordul elő errefelé. Angol wiki oldala sincsen:
en.wikipedia.org/wiki/Lophius
Míg pl. az Európában előfordulónak magyar is van. Egyébként tényleg finom, egy időben homárpótlékként is használták, és tényleg emlékeztet rá az íze. Én még nem nagyon voltam olyan helyen, ahol a kajáról ne lehetett volna beszélgetni rengeteget. :)

Benikuty 2020.03.01. 08:50:04

Ha Japán és hal, nekem az "ikejime method" ugrik be. Azt gondolná az ember, hogy perverz, pedig pont ellenkezőleg...
A fiúkat sajnálom, mint minden meleget. Nem tudják, mit vesztenek, de az ő dolguk.

SzZoole 2020.03.01. 09:03:59

@ChristineK: valóban szép, szép napos, csak egy kicsit szeles :-)

SzZoole 2020.03.01. 09:05:40

@Benikuty: még mindig jobb, hogy sajnálod őket, mintha irigyelnéd őket :-))

Benikuty 2020.03.01. 09:12:01

@SzZoole: Szerintem nincs jobb és kevésbé jó. Már ebben a kérdésben épeszű ember csak liberális lehet. Egymás dolgait elfogadjuk, a határiakat tiszteletben tartjuk.

SzZoole 2020.03.01. 09:22:52

@Benikuty: osztom is a véleményed, addig, amíg az a dolgod a négy fal közt marad :-)

Benikuty 2020.03.01. 09:45:42

@SzZoole: Kétoldalú dolog. Senki se tolja más képébe irányultságának megnyilvánulásait! Értem ez alatt: heterók se nyalják egymást az utcán! Undorító.

SzZoole 2020.03.01. 10:19:51

@Benikuty: szerintem egyről beszélünk :-)

De azért az ugye nem undorító, hogy ha feleségemmel így közel a 46. életévükhöz, 24 év házasság után kéz a kézben sétálunk az utcán :-))

Csodabogár 2020.03.01. 10:25:50

@SzZoole: Az idei bécsi operabálon rábukott a kamera egy szakállas férfi párra, amint önfeledten keringőztek. Senki nem háborgott.

Csodabogár 2020.03.01. 10:32:35

A halakhoz. Még floridai időmben, egy délután mentünk ki a naplementét nézni. Ehhez el kellett sétálnunk a privát yachtkikötő mentén. Arra lettünk figyelmesek, hogy egy helyen egy csomó madár röpköd. Aztán mikor a közelbe értünk. láttuk, hogy egy ember halakat trancsíroz és tisztit. Tőle kicsit lejjebb állt egy kócsag, mellette egy pelikán és még valamilyen madár, felette körözött 3 sirály. A pasas meg hol ide hol oda dobott egy-egy levágott darabot. Remek szinjáték volt.
Különben is kedvenc szórakozásunk volt a tengeri madarakat figyelni vadászat közben.

Benikuty 2020.03.01. 10:57:41

@Csodabogár: gondolom, ők sem nyalták-falták egymást.

Csodabogár 2020.03.01. 14:14:36

@Benikuty: Keringőzés közben nem szokás.

Benikuty 2020.03.01. 14:41:02

@Csodabogár: Akár szokás, akár nem, nekem nem szimpatikus.

somlobodog 2020.03.01. 15:51:13

@Benikuty: ne nézz oda. Olyan mint a tv. Nem tetszik, elkapcsolod. Ha mégsem tudod megoldani, javaslom mélyen vallásos (lehetőleg arab) ország választását, ott nem fogsz utca csokolozo párokat látni. Vagy csak simán lépj be a kdnp-be.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.03.01. 16:11:05

@somlobodog: nem kell ehhez stab orszagba menni :) pl itt Kaliforniaban (de gondolom az angolszasz orszagok tobbsegeben ugyanez van) sem szokas utcan csokolozni. De ugyanigy nem nagyon latni dohanyosokat sem fustolni az utcan. Igy nekem mar furcsa ilyesmit latni, ha latogatoban vagyunk Mo-n...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.03.01. 16:13:30

@Zsuzsi65: *arab orszag termeszetesen:) nagyon reggel van meg telefonon gepelni:)

dikusz. 2020.03.01. 16:29:01

@Zsuzsi65: Már azt hittem a "stab" valami menő kifejezése egy olyan országnak, ahol nem szokás utcán csókolózni. :)))

Benikuty 2020.03.01. 17:29:47

@somlobodog: Köszönöm jószándékú tanácsaidat, de nem készülök sem hazát, sem pedig pártpreferenciát váltani. Ha szükségem lenne életvezetési iránymutatásaidra, feltétlenül keresni foglak.

somlobodog 2020.03.01. 22:55:10

@Benikuty: nagyon szívesen. Örülök én is hogy megismerhetek az enyemnel bigottabb álláspontokat de ahogy te is keretlenul osztogatod a passzív-agressziv álláspontodat az egymást szerető emberekkel kapcsolatban (gondolom vagy min 60+eves már így a diszkóban csokolozo éned saccperkb 30 éve eltűnt) így én is megtehetem ugyanezt a fent jelölt embertipus kapcsán. Jót dumáltunk, nem?:))

somlobodog 2020.03.01. 22:55:12

@Zsuzsi65: akkor NYC úgy látszik nem elég angolszász :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.03.02. 00:40:47

@somlobodog: haha, az biztos :) NY egy kulon vilag, mint tudjuk :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.03.02. 00:46:18

@somlobodog: a PDA (public display of affection) szintje mas mint pl. Europaban...egy atlag amerikai velemenye alabb:
www.quora.com/How-much-PDA-is-too-much-in-America

"Okay, I’m American. So, here is what I think is okay in public.

I would say too many hugs , no. A quick kiss on the cheek, yes. In restaurant , placing a hand on the knee, yes, as long as it doesn’t go up too far , and you know what I mean. Putting your arm around your loved one is okay, in many situations, as long as it doesn’t involve reaching to the breast.

It does depend on what area you are talking about in the US, ( it’s a big country ) but generally speaking, if you are too much all over each other ,people might even suggest that you two go get a room. Then you will know unequivocally that you have gone too far with PDA’s. Don’t worry, though. No American will hold it against you. Our attention spans are just too short."

somlobodog 2020.03.02. 22:21:15

@Zsuzsi65: köszi! Tok érdekes, most direkt figyelni fogom:)

FutureFry 2020.03.02. 23:31:02

@somlobodog: @Zsuzsi65:
A népcsoporttól is függhet, hogy mennyire fejezik ki (akár nyilvánosan is) az emberek a hangulatukat/érzelmeiket, pl. két szélsőség (stereotype) a Scrubs sitcom-ból:
WASP: youtu.be/zeBnde6ZL60
Black: youtu.be/-55qaYl6GLE

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása