oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. február 20. 06:30,  Túlélésükért küzdő emberek 17 komment

2020. február 20. 06:30 Határátkelő

Túlélésükért küzdő emberek

A különböző, szakképesítést nem igénylő munkahelyeken néha elképesztő körülmények között dolgoznak a határátkelők – magyarok és más nemzetiségűek egyaránt. Három rövid történet következik Ausztriából Balázstól.

epitkezes_ferfi_foto_pixabay_com_life_of_pix.jpg

„Néhány esztendővel ezelőtt, egy általános iskola igen nagy bővítési és felújítási projektjében vettem részt. Az építkezésen rengeteg ember dolgozott, de többek közt ukrán munkásbrigádok végezték a fizikai munka oroszlánrészét.

Érdekes és egyben sokak számára talán ismerős felállásban zajlott a dolog. Körülbelül tíz főre jutott egy magyarul beszélő munkatárs, aki egyfajta közvetítő szerepet töltött be a munkások és a szintén magyar építésvezető között.

Ugye milyen ismerős? Németországban például számos magyar munkavállalót alkalmaznak a húsiparban, ugyanezekkel a kondíciókkal.

No, de kanyarodjunk vissza az eredeti történethez! A közel egy esztendeig tartó munkálatok ideje alatt, egy biztonsági cég is jelen volt, hiszen komoly értékek pihentek a területen szerszámok, építőanyag, stb. formájában.

A biztonságiak vezetője osztotta meg velem ezt a három történetet. Egyik délután a területen járőröztek, mikor az iskolai étkezde mellett lévő „mosléktároló” helység nyitott ajtajára lettek figyelmesek.

Ebben a helységben tárolták azokat a műanyag hordókat, melyekben a menza maradékait gyűjtötték össze a konyhán dolgozók. Mikor a biztonsági őrök benyitottak az ajtón, szokatlan látvány fogadta őket.

Egy ötven esztendő körüli ukrán munkás visszament délután és az ételmaradék tároló hordó hígabb tartalmát, egy műanyag üdítős flakonba merte az összeillesztett tenyerei segítségével.

Csak másnap tisztázódott az ügy, mert az ember egyetlen szót sem tudott magyarul. Állítólag annyira éhes volt, hogy nem bírta tovább. A munkásszálláson nem kaptak enni és még az első fizetése sem került kifizetésre.

Munkaidőben figyelte meg, ahogy a konyhán dolgozók a hordókba öntik a gyerekek meghagyott ételmaradékait.

Egy másik alkalommal, ugyanezek a munkások rátaláltak a helyi néptáncegyesület szertárában hagyott bőrcsizmákra. Felpróbálták volna a lábukra, de azok gyermekméretűek voltak.

Ezért késsel levágták a csizmák orrát és magukkal vitték őket a szállásukra, amiket később természetesen megtaláltak náluk. Ezek a csizmák speciális, drága holmik, melyekre sokáig spórolt egy-egy szülő.

A harmadik történet egy szintén ukrán munkásról szólt, akit az építőanyagok közt találtak összeverve. Elmondása szerint a társai elől menekült oda, ám később az is kiderült, hogy a szállásukon meglopta a többieket, akik ezért alaposan helyben hagyták.

Nos, csupán azért tartottam fontosnak megemlíteni ezeket a furcsa történeteket, mert a nyugati országok szemében mi magyarok sem vagyunk ám mások, mint az imént említett, túlélésükért küzdő, elkeseredett emberek...”

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�: Kriszta #guadeloupe #france #america

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: pixabay.com/Life of Pix)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2315480904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.02.20. 10:46:40

Kár volt az utolsó mondatért. Az ember azt hinné, hogy aki elköltözik egy másik országba, más kultúrát is megismer a sajátján kívül (igen, a mélységek is beletartoznak, akárcsak a saját kultúrájában), az leszokik előbb-utóbb az idióta általánosításokról, és kissé nyíltabban gondolkodik, mint az egész életet a nyírségi tanyavilágban töltő Bözsi néni.
De ezek szerint mégsem.

Buchhalter 2020.02.20. 12:39:26

Lehet az én készülékemben a hiba,de ez nem nyílt ukrán ellenes hangulatú írás? Magyar vendégmunkásokról,vagy akár más nációkról is lehetne írni hasonló ,megtörtént sztorikat.Vagy a "nyugati" irodai dolgozók faragatlan viselkedése Magyarországon.

adg 2020.02.20. 12:43:00

Egeszen faszanyos kis poszt, nagyon ott van. Minden szava aranyat er. Remek podkasztot is lehetne belole csinalni, sok kivagatlan szuszogassal, nyelegessel, ahogy kell.

Minden napra ilyen kene, akar ketto is, valtogatva valami ír idokbol forditott libasirassal, es egy het mulva mar csak az jonne a blog kozelebe, aki a poszt irta, meg akinek kotelezo.

2020.02.20. 12:53:02

@Buchhalter: Nem, ez annak a kihasználása, hogy az ukránok nem EU-tagok (sok más nációval egyetemben, akik Németországban dolgoznak, hasonlóan szakképesítetlen munkakörökben). Ilyen helyzeteket 2014 előtt sok magyar állampolgár is átélhetett hasonló munkakörökben. Ab szerző viszont szánalmasan beszűkült .... sajnos.

2020.02.20. 12:55:20

@Pink Petsch: Uooops, bocsi, a román szabad munkavállalással kevertem ez időpontot ....

kardio1 2020.02.20. 13:08:21

@Pink Petsch: nekem sajnos nem az a tapasztalatom, itt a blogon se, hogy a külföldön élés érdemben változtatna az embereken. Pedig jogos lenne a feltételezés, hogy a horizont tágulásával ez megtörténik.

fhdgy 2020.02.20. 13:48:04

@kardio1: Én úgy értettem, hogy ezek az ukránok még kezdők voltak, hisz még az első fizetést sem kapták meg ( később kaptak egyáltalán fizut??? ).

Egy-két nap vagy hét alatt nem lehet változást várni az emberek viselkedésében.

Hogy később mennyit változik valaki, változik-e egyáltalán jó irányba, hát arról már biztos lehetne ugyanúgy jó, de rossz dolgokat is írni.

Husz_János_Puszita 2020.02.20. 14:35:11

Szerintem pedig olvassak csak el a posztot azok, akik nyelvtudas es egy filler nelkül nekivagnak az ismeretlennek, teljesen kiszolgaltatva magukat. Ha meg mered emliteni, hogy tanulni kellene a nyelvet, vagy hasonlot, nem teszed zsebre, amit kapsz. Most leptem ki az összes Magyar Facebook csoportbol, nem birtam mar nezni a Monika showt.

Shanarey 2020.02.20. 22:01:11

2004-ben, ha jól emlékszem. Egy nagy beruházáson vettem részt a cégemmel, és alvállalkozóként, a tűzjelző, rendszerek kivitelezése volt a feladatunk. Nos ott is akadt egy Ukrán brigád, akik magyarul, alig beszéltek, és oda rakták őket hogy kültéri munkát végezzenek, betonozás, padlólap lerakás lépcső építés stb. A munkájuk minősége, az nem volt éppen az amire várt az építés vezető, pedig az sem volt az aki a helyzet magaslatán áll, ha minőségről volt szó. Az építésvezető rájött hogy a lépcső elkészült, de korlát az nincs hozzá, és előkészítve sincs a dolog. Így szólt a z Ukránok góréjának, hogy ez is kell. A "főnök" adott az ukrán ifjúnak egy kb 60 éves ütvefúrót, ami semmit sem ért a beton ellen, avagy ha mégis, akkor órákig tartott egy lyuk kifúrása. Vízszintesen,40 centi mélyre kellett fúrniuk. Látván, mit kínlódik az a szerencsétlen, ebédidőben oda adtam neki az egyik Bosch fúrógépet, amely pneumatikus volt, és megmutattam neki hogy is kell azt használni, vagyis ne nyomja neki, mert ez nem így működik. Ebédidő végén, sírva adta vissza, és nem értette, hogy ha nekünk van ilyen gépünk, akkor az ő főnökének miért nincs ilyen.Talán mert a főnök, szinte nulla beruházással akarta üzemeltetni a brigádját. Az meg egy másik történet, hogy a melósok többsége, vagyis magyarok is, nem csak az ukránok, szerszámokat esetleg hozott, de létrákat nem így a 4-6 méteres belmagasság gondot okozott nekik. Ennek a megoldása az volt hogy a mi létráinkat lopkodták, így azokat le kellett lakatolni a zárt munkaterületen is, mert rajtunk kívül még sokan mások is akarták használni.

Muhammad Balfas 2020.02.21. 09:03:40

Vajon hány afgán munkás dolgozik egy ilyen építkezésen..?

Husz_János_Puszita 2020.02.21. 12:39:15

@randomgenerator: Tevedsz, nem vagyok az az ember. Ha trollkodni akarnek, nem leptem volna ki.

dikusz. 2020.02.21. 13:08:40

@Shanarey: Ismerősöm karbantartó volt egy nem maszek cégnél. Nem most, vagy 15 éve. Baromi nagy szerszámtáskával járt, még öltözöjük sem volt. Mondjuk értékes szerszámai voltak, ha lett volna szekrénye se hagyta volna ott.

Shanarey 2020.02.21. 18:53:26

@dikusz.:

Mi sem hagytunk ott semmit, mert a lopás az efféle helyeken, az "igaz" magyarok részéről is általános dolog. Csak mi voltunk azok akik soha nem lopták el más dolgait.Furcsamód, ha nekünk kellett valami akkor megvettem. Volt is belőle felháborodás, hogy miért nem adjuk oda a létrák egyikét másikát, hiszen 7-en vagyunk, és volt két hat méter magasra építhető guruló állvány, és két 3 X 11 fokos létránk, s három kisebb normál létra.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása