oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. február 04. 06:30,  Az egyik legfontosabb kérdés 56 komment

2020. február 04. 06:30 Határátkelő

Az egyik legfontosabb kérdés

Do you speak English? Ki hitte volna, hogy ez ilyen fontos lesz? – teszi fel a kérdést Steve, akinek aztán alaposan kijutott a nyelvtanulásból az évtizedek alatt.

nyelvek_1.jpg

„Apám és anyám is három nyelven beszélt (német, francia és angol). Módos polgári családokban, a második világháború elött ez nem volt ritka.

Nem mintha ez őket az „ostrom után” valamennyire is segítette volna. Ahol nyelvtudás kellett azok többnyire tanári vagy bizalmi állások voltak. Apám könyvelő beosztottként dolgozott, anyám, mint varrónő Angyalföldön.

Tante, a komor hölgy

Nekem, mint egyetlen gyereknek, azonban már a legkorábban kellett menni nyelvet tanulni. 1950-és évek elejéről beszélünk. Még épphogy az általános iskolába kezdtem járni, de kétszer egy héten muszáj volt az utcai foci helyett privát „németre” menni a „Tante”-hoz.

Egy nyugalmazott valamikor apáca tanárnőhöz, aki a Pasaréti templom közelében lakott egy albérletben. Kb. 20 forintba kerülhetett egy óra. Nagyon nem szerettem. A Tante egy idős, feketébe öltözött hölgy volt, komor és igen szigorú. Ha a leckémet nem tudtam úgy, ahogy ő azt elvárta, bizony vonalzóval a körmömre is csapott.

Panaszkodtam is a szüleimnek. Ha a körömcsapás nem is zavarta őket, látták a problémát: az egészet szívből utáltam. Összeült a szülői tanács, menjen a fiú angolt tanulni, ez volt a határozat. Talán az jobban fog tetszeni neki.

…és Babi, a jó kedélyű

„Enter” Babi (néni), aki tökéletes ellenkezője volt a Tanténak. Egy egykori diplomata özvegye, világlátott, jó kedélyű középkorú szőke hölgy, egy dunaparti szép lakásban lakott, ahol ma a Duna Korzó található. Itt adta leckéit a 4. emeleten.

Sokat nevetett, még bele is szerethettem talán… de tény, hogy a tanulási kedvem nagyot javult. Szóval mondjuk 7 éves koromtól egészen az érettségiig privát angolra jártam, a Babi néni után jött az „Alizka” a Házmán utcában, hasonló múlttal. A tandíj persze emelkedett, ahogy minden más.

Az angoltudás előnyei a 60-as években

Az eredmény az lett, hogy tizenéves koromra aránylag jól beszéltem angolul. Kevesen voltak ilyenek. Tudásom előnyökkel járt. Le tudtam fordítani a rock and roll dalokat.

Leveleztem egypár külföldi levelezőtárssal, azok befizettek nekem az akkori slágerzene-lapokra: New Musical Express, Melody Maker, Billboard. Ezek jóvoltából kevesen voltak Budapesten nálam informáltabbak arról, hogy mi megy az angol és amcsi slágerlisták élén.

Tudtam a pletykákat Elvisről, Paul Ankáról. Ismertek a „belvárosi” fiúk, a Békaember Clubban, a Zoránéknál és az Illéséknél a Várban „fontos” emberek is kérték tanácsomat.

„Nyemeckije fasisztü zánnyáli gyerévnya na ukrajnye”

Röviden a többi nyelvről. Oroszt persze mindenki tanult. Mint tantárgyat utáltam, de visszanézve nem ártott volna a 10 év alatt rendesen megtanulni ezt a nyelvet.

Nem segített, hogy ahelyett, hogy azt tanították volna, ami kell egy orosszal való beszélgetéshez, lépten-nyomon politikát vontak bele a tanításba: „nyemeckije fasisztü zánnyáli gyerévnya na ukrajnye”, .... kortársak ismerik a folytatást. Szása Filippovról van szó.

Latint is tanultam négy évig, először (két évig) Pannonhalmán, ahol ezt igen komolyan vették, utána átjöttem a Rákócziba, ahol, nos, a latintanár egy jópofa agglegény volt, de nem szigorú.

Ezenközben külön tárgyként újra felvettem a németet is. Nyaranta többször is jártam egyedül autóstoppal Kelet-Németországban, „meghívásos” betétlappal. Hivatalosan ezzel nem adtak pénzt.

Keletnémeteket, akik Magyarországra akartak jönni, én „meghívtam” (és stikában az itt levésre pénzt adtam nekik), ők nekem ott visszaadták azt márkában. Nemsokára németül sem volt problémám. A pénz átvétele után függetlenül utaztunk, a meghívás csak a betétlap megszerzéséhez kellett.

A lengyel filmek ereje

Eljött az az idő (hatvanas évek) amikor minden dolog, ami lengyel volt nagyon népszerű lett. A filmjeik, Polanski filmje, A kés a vízben, Cybulszki, Andzsej Vajda, stb.

Nem egy film témája a hatóságok elleni harc volt. Barátaimmal együtt eljutottunk a budapesti Lengyel Házba is, ahol egy karizmatikus tanár volt… hipp-hopp, alacsony fokon már lengyelül is tudtam dumcsizni, az orosz alap sokat segített.

Ez hasznos volt Lengyelországban, mert az angol akkor még nem volt népszerű és németül nem szerettek ott beszélni, ha esetleg tudtak is. Végül is mielőtt piros útlevéllel Olaszországba mentem, (1968, megint csak autóstoppal), az Olasz Intézetben egy évig olaszt is tanultam. Itt a latin segített…

Ahol csak az angol számít

Észak-Amerikában az angoltudás jól jött. Eredményeként az érkezés utáni harmadik napon állást kaptam. Az összes többi nyelvtudást nemigen tudtam azóta sem érdemlegesen használni. Ha nem használod… lassan elfelejted.

Itt csak az angol számít, legtöbb ember nem tanul más nyelvet, ugyan az iskolákban, nálunk Kanadában megy a francia. Amcsiban meg a spanyol. De mint anno az orosznál, nemigen eredményesen tanítják.

A több nyelvet beszélők igazán kuriózumszámba mennek. A Demokrata Párt egykori elnökjelöltjét John Kerry-t ellenfelei még gyanúsnak is minősítették… tud franciául!

Gyerekeink is, mikor őket az anyanyelv tanulására kiskorukban ösztökéltük mindig ezt válaszolták: „Daddy, minek… mindenki beszél angolul”. Nem sokra mentünk. Fiatalabb fiam mára már megbánta, de késő. Képzeljétek, minket „vádol”, hogy nem voltunk kellően szigorúak!

A nyelvtanulás hiánya szerintem hozzájárul sok itteni ember relatív tudatlanságához. Nem tudják hogyan élnek máshol, sokan azt hiszik, hogy mindenütt olyan az élet, mint itt. És ha nem… hát olyannak kellene lennie!

Hiányzik belőlük az a másodlagos műveltség, ami nyelvtanulással, mint bónusz jön: hogyan beszélnek egymással a németek/franciák (nincsen tegeződés), hogyan/mikor ünneplik máshol a karácsonyt (Jézuska/Szenteste), mit esznek húsvétkor, mi történt a történelmükben?

Igen, igaz, akárhova mennek az ő nyelvük, az angol, lesz az első, amit az ottaniak megértenek, de ők maguk valahogy kevesebbet tudnak azokról az emberekről.”

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

"Bármerre nézel, mindenhol egy képeslapot látsz" �: @sved_otthon #sweden #svédország #ockero

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: nyelvtanulás Magyarország Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2815453468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2020.02.04. 06:45:19

Itt is sokat lehet még találkozni a "minek tanuljak angolul, ha úgyis mindenki tud japánul?" hozzáállással.

Aztán a legtöbb ember meg meg van lőve azzal, hogy írni-olvasni se tudnak angolul. Miközben egyre több cég vagy terjeszkedne külföldön, vagy külföldi partnerei vannak, és nagyon fontos lenne nekik a nyelvtudás...

SzZoole 2020.02.04. 07:16:28

Jó olvasni a “ régi motorosok” emlékeit a múltról, köszönjük uncle Steve :-))

Nekem/nekünk édesapám mesél sokat a rég múlt időkről. Halványan emlékszik a világháborús és az ‘56-os időkre.

Jovoheten lesz 81!

Din Serpahis 2020.02.04. 07:24:23

@tshaabee: A japanoknak szerintem ugyanaz a baja mint nekunk. Koze nincs az indoeuropai nyelvekhez es nem all ra az agyuk.

Golf2 2020.02.04. 07:24:56

piros útlevéllel Olaszországba mentem, (1968,...csak kiváltságosok mehettek.By

_z_ 2020.02.04. 07:27:35

Jo volt, olvastam volna meg!
Me epp par hete dobtunk ki egy nagy kartonnyi nyelvkönyvet. Mondtam a gyerekeknek, hogy ezt mind megsporoltuk nekik az külföldre költözessel. Nem hiszem, hogy felfogtak.

Csodabogár 2020.02.04. 07:41:08

Nagyon bölcs szülei voltak a posztolónak és következetesek. Neki ez már nem sikerült, hiába olvasztótégely és kész. Gyerekek ettől még jól boldogulnak, de valamivel szegényebbek lesznek, na nem anyagilag.
Emberem tudott németül, aztán megtanult franciául, majd kikerült Amerikába, azóta csak amerikaiul tud.:-(

1968-ban külföldre utazni még elég nehéz volt. Én 65-ben tettem ezt meg. Nem volt egyszerü vagy könnyű az utlevél megszerzése. Kaptam érte másfél év börtön büntetést. Persze mindig vannak szerencsésebbek.

dikusz. 2020.02.04. 07:48:31

@ZooLeka: Jó egészséget kívánok édesapádnak, és azt, hogy még sokáig meséljen nektek!

Ha tehetitek, vegyétek fel, amikor mesél. Higgyétek el, nagyon megéri, bár mi tettük volna a apuval, és anyukámmal is. Talán egy-két felvételt készítettünk velük, és olyan jó hallgatni őket, így kicsit velünk vannak. Azért is jó a hangfelvétel, mert az évek múltával már nem mindegyik történetre emlékszünk.

_z_ 2020.02.04. 07:53:08

@dikusz.: Egyetertek! Nagy banatom, hogy Apuval ezt mar nem csinaltuk meg. Gondoltam ra, beszeltunk rola, aztan kesö lett...

SzZoole 2020.02.04. 08:12:52

@Csodabogár: “ Kaptam érte másfél év börtön büntetést. ”

Itt majdnem mindenki büntetett előéletű? :-)))

Viccet félre téve, te írhatnál régi a dolgokról, én, személyszerint szivesen olvasnám :-)

SzZoole 2020.02.04. 08:14:26

@dikusz.: koszi :-)
Korához képest elég modern, ül a laptopja előtt és böngészik :-)

_z_ 2020.02.04. 08:31:58

@ZooLeka: Sajnos tapasztalatbol tudom, hogy ez nagyon-nagyon gyorsan meg tud valtozni… Es ha idejut az ember, akkor mar kisebb gondja is nagyobb lesz annal, minthogy felveteleket keszitsen. Es akkor megbanja az ember. En legalabbis nagyon megbantam...

SzZoole 2020.02.04. 08:46:50

@_z_: van ilyen tapasztalatom, tudom miről beszelsz, hidd el :-(

Csodabogár 2020.02.04. 08:52:43

@dikusz.: Gyere el hozzám, mesélek én neked, Én csak 85 leszek a nyáron.:-)
Csak mond mi érdekel, aztán már mondom is, személyesen!

Csodabogár 2020.02.04. 08:57:52

@ZooLeka: Nem tudom mi érdekli a "népet". Különben tegnap olvastam egy igen hosszú riportot egy tévés emberrel, aki könyveket is irt és 98 éves. Szeretem én is olvasni mások élményeit. Már meghalt barátaim életéből is tudnék mesélni regénybe illő dolgokat.

Herr Géza 2020.02.04. 10:01:52

“Végül is mielőtt piros útlevéllel Olaszországba mentem, (1968, megint csak autóstoppal), ..”
Elég vén farok vagyok ahhoz, hogy emlékezzek rá, piros útlevél csak 1972.-től volt. Előtte a magánútlevél kék volt, “A világ összes országára érvényes.” nagystílű dumával, valójában meg csak oda mehettél vele, amilyen “ablakot” (aka kiutazási engedélyt) pecsételtek bele. És hazaérkezésed után gondosan le kellett adni a hatóságnál.

“ hogyan beszélnek egymással a németek/franciák (nincsen tegeződés), ..” Wtf? A németben nincs tegeződés? Mióta? :)))

Golf2 2020.02.04. 10:03:38

@Csodabogár: aki könyveket is irt és 98 éves... Tinédzser.A volt kollegám is könyvet ír, 105 volt decemberben Patay Pál.

Golf2 2020.02.04. 10:05:30

németben nincs tegeződés? Mióta? :)))
Amióta haragszanak egymásra.

Herr Géza 2020.02.04. 10:13:37

@Golf2: Aha. Kik haragszanak egymásra? Annál inkább van tegeződés, hisz hogy lehet valakit magázva elküldeni a bánatos pics@ba? Vagy magázva felszólítani a jó édes nőnemű felmenőjével való szexuális együttlétre? :D

dikusz. 2020.02.04. 10:28:31

@Csodabogár: Minden, amit megéltél érdekel.:)

dikusz. 2020.02.04. 10:36:14

@Herr Géza: Magyarul lehet, az tuti zsuga! Németül tényleg nem tudok elküldeni káromkodva senkit sehová?:)))

Arthamyr 2020.02.04. 10:48:15

"És ha nem… hát olyannak kellene lennie!" - Ebben azért akad némi igazság.

estoesboca 2020.02.04. 10:58:33

Németben nincs tegezés? Ez így érdekes.....

Csodabogár 2020.02.04. 11:29:51

@Herr Géza: Van, ezt te is tudod, de nem tegezel egyből mindenkit. Bár tudomásom szerint az angol se tegez igazán, de pl. Smerikában az agyamra ment, hogy minden elárusítónő egyből a keresztnevem után érdeklődött, amitől aztán már barátságosan és hivatalosan tegeződhettünk volna. Én viszont sokkal jobban szeretek Frau XY lenni mint Jane vagy bármi.

Csodabogár 2020.02.04. 11:32:48

@Herr Géza: Megy az hidd el! Én kifejezetten magázódós vagyok az internet világán kívűl és remekül tudom mondani, hogy "maga egy hülye" meg mást is ha úgy adódik.50-es években fatelepen dolgoztam, ki lettem művelve rendesen.

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2020.02.04. 11:37:52

@Din Serpahis: Igen, ez is tökre igaz! A nyelvtan logikája, a szavak felépítése is eléggé más, mint mondjuk az angolban.

fhdgy 2020.02.04. 11:42:41

Ötvenes évek elején 20 Ft egy német óra? Ezt nagy túlzásnak tartom, tudva azt, hogy havi kb. 250 Ft fizetések voltak akkor divatban.

Heti kettő óra, négy hétre, az 160 Ft, több mint fél havi fizu.

Lynxxnyl 2020.02.04. 12:53:19

@fhdgy: a posztolo csaladjanak, mint budai nagypolgari csalad, nyilvanvaloan nem annyi volt a bevetele.

fhdgy 2020.02.04. 13:12:14

@Lynxxnyl: Jó, ezt elfogadom. Másik oldalról meg szerinted mert volna egy volt apáca egy órára 20 forintot kérni? Akkor, amikor hemzsegtek a besúgók? Az ötvenes évek elejéről beszélünk.

Erre egy történet: Éjszak közepén az ÁVO-sok kiugrasztják a parasztot az ágyból, ásót nyomnak a kezébe, villanylámpával világítják neki a helyet az udvarában, hogy no, itt ásson!

Amikor megcsörren valami, félrelökik az öreget, kikapnak a földből egy vízzel teli zsírosbödönt ( nálunk Somogyban véndő ). Jó pofán vágják az öreget, hogy miért csinálta?

Kíváncsi voltam, hogy milyen szomszédaim vannak!

Herr Géza 2020.02.04. 13:46:25

@Csodabogár: Persze hogy nem tegezek egyből mindenkit (bár nekem szimpatikusabb lenne, a netvilágban meg pláne nem is kérdés), de olyat sose állítanék, hogy a németben/franciában nincs tegeződés....
Azért kedves Csodabogi néni, csókoltatom kiskegyed kacsóit... Már ha meg tetszik nekem engedni ennyi pofátlan bizalmaskodást...
:)))

SzZoole 2020.02.04. 14:52:26

@dikusz.: a ‘majdnem’ szó is ott van :-)

2020.02.04. 16:14:04

"Hiányzik belőlük az a másodlagos műveltség, ami nyelvtanulással, mint bónusz jön"

valahogy en ezt az amerikai muveletlenseget soha nem tudom felfedezni - lehet, hogy mert en is muveletlen vagyok.

bar inkabb az lehet mogotte, hogy nem gondolom, hogy ha europai szarmazassal tobbet tudok europarol, akkor egy amerikai tuskobb mint en.

miert nem az a kerdes, hogy Jakarta-ban tegezve beszelnek-e az emberek, vagy Tanzaniaban milyen etelt keszitenek a nagyobb unnepeikre. Kivancsi vagyok tudja-e a posztolo, es ha nem, muveletlennek gondolja e magat, vagy kimagyarazza-e a dolgot valami europai-felsobbrendusegi-maszlaggal.

mellesleg pl az usa kozel 20%-a latin - es legtobbuknek a jezuska hozza az ajandekot. meg csak 6 eve elek itt, es erdekes modon ennek volt ideje kiderulni. biztos csak szerencses vagyok, meg hat erdeklodo europai, az amcsiknak ez tuti nem tunt fel, meg akkor sem, ha volt 1-2 latin osztalytarsuk.

meg az sem, hogy a gyerekeknek rosh hashanah-kor is szunet van a suliban, mi a fene lehet az? Es rendszeres program, hogy az 5-6 kulonbozo orszagbol szarmazo gyerekek beszelnek a sajat unnepeikrol. Az en fiam osztalytarsai pl tudjak mi az a szaloncukor, o meg a multkor kis kinai aprosagokkal jott haza az ujevuk miatt.

lehet, hogy a 80 eves generacionak meg fogalma sincs, hogy mi folyik amerikan kivul, de a fiatalabbak szamomra megfeleloen muveltnek tunnek. ez feltunhetne egy az orszagban elo 80 koruli embernek is, ha kihuzna a hatsojabol a fejet, es korbenezne.

a szarmazas, vagy egy szerencses eletut nem tesz automatikusan tobbe, a nyitott latasmod tesz...

egyebkent ettol eltekintve jo cikk volt.

littke 2020.02.04. 17:55:33

@Rayovac: Azt írtam: "relatív tudatlanságához". Szeretjük vagy sem az europai kultura fontos, ez nem azt jelenti hogy a benszülött kultúrák nem azok. Tartom, hogyha valaki veszi a fáradságot egy nyelvet megtanulni akkor arról a népről sok dolgot megtud. Ha meg nem, akkor az illető érdeklődése szerint megtudhat sokat, avagy mint legtöbbször (tapasztalatom szerint) édes keveset.

Csodabogár 2020.02.04. 18:44:43

@fhdgy: Azért ne essünk túlzásba. Én 1953-ban kezdtem dolgozni, mint adminisztátor egy fatelepen. 74 ft. volt a fizetésem, ami igen kevéke volt. Otthon laktam. A telepi meósok lényegen többet kerestek, ezt tudom, mert én számoltam ki mindig a norma szerint a keresetüket. Németóra árról nem tudok semmit, mert mondhatni magam tanultam meg németül később, mikor volt rá időm.

nyuszigonosz 2020.02.04. 18:45:00

@littke:
Írod: " németek/franciák (nincsen tegeződés) "
- miért írod ezt? Mert ez így nem igaz. Van tegezödés.

Csodabogár 2020.02.04. 18:47:59

@Herr Géza: A nénit nem engedem meg!!!
Nemrég voltunk egy rövid utazáson és egy idős "nénit" mindenki néninek szólított. Végén kiderült, hogy csak egy évvel idősebb nálam, de nálam nem is próbálkozott senki a nénivel.:-)

Platonica 2020.02.04. 18:51:54

@Rayovac:
www.rasmussenreports.com/public_content/political_commentary/commentary_by_ted_rall/americans_are_stupid
:-D
Vagy ahogy egy kedves (es ertelmes!) amerikai kollegam hajdan mondta: Americans are dumb because they do not value education...

fhdgy 2020.02.04. 19:20:12

@Csodabogár: Apám erdészetben dolgozott kocsisként, mert a származása miatt ( Tito láncos kutya bérence volt ) kényszer lakhely, meg rendőri felügyelet és egyéb nyalánkságok, ha jól emlékszem 150 forint volt tényleg az ötvenes évek legelején, abból lett 56-ra talán 220. A hatvanas évek végén már "kis főnök" volt, akkor már 2400 lett a fizetése. 77-ben a feleségemnek egyetemi végzettséggel ígértek 1600 vagy 1800 Ft. Szóval én az ötvenes évek elején a 20 Ft-ot elképzelhetetlenül soknak tartom egy óra németért, főleg a Te 74 Ft-os havi fizetésedhez, de még a lényegesen többet kereső telepi meósok keresetéhez képest is.

littke 2020.02.04. 19:36:37

@nyuszigonosz: Igen van tegeződés németben és franciában. Rosszul fejeztem ki magamat. Amit mondani akartam,az az hogy jóval népszerűbb a nem tegeződés, amiről sokan itt nem tudnak hogy olyasmi létezik....

dikusz. 2020.02.04. 19:37:17

@ZooLeka: Tényleg ott van! :)))

Ahogy a nagy költő mondja: a jelenlévők mindig kívételek.:D

littke 2020.02.04. 19:41:27

@fhdgy: OK,OK.
Írtam "kb 20 Ft" volt. A pontos összegre nem emlékszem.

dikusz. 2020.02.04. 19:45:29

@fhdgy: Én a '70-es évek elején fizettem egy óráért TIT-tanfolyamon 20 Ft-ot. Magántanárnál biztos drágább volt.

Igazán azt nem értem (ez lehet az én hibám), ha mindkét szülő beszél németül, akkor hogy nem tanul meg a gyerek tőlük németül?

dikusz. 2020.02.04. 19:48:06

@dikusz.: Csudálatos a fogalmazásom, lehet az orvos vérnyomáscsökkentő helyett fogalmazásgátlót adott a rendelőben...

arncht 2020.02.04. 20:04:02

sose keso tanulni... en 25 eves koromban kezdtem el a munka utan onszorgalombol. az angolban a tegezodes veszett ki, nem a magazodas - a nemetben meg miert ne lenne mindketto?

fhdgy 2020.02.04. 20:51:39

@dikusz.: Jujj! Ez messzire vezető kérdés!

Sok-sok eset van, hogy bármilyen okból, de a szülők nem nevelik, nem tanítják, stb. a gyereküket.

Nem akarok gonosz lenni a tanárokkal szemben, de hány tanárnak van neveletlen gyereke?

NorthPier 2020.02.04. 20:53:10

@fhdgy: Véndő... Te jó ég, de rég hallottam :-)

Csodabogár 2020.02.04. 21:17:25

@dikusz.: Sok helyen láttam mi van a gyerekek tanításával. A szülőktől az maximális konzekvenciát kíván meg. Nem értem nem válaszolok más nyelvű kérdésre csak pl. németre. Nagyon nehéz, de volt ahol sikerült, igaz nem itthon, hanem külföldön és a gyerekek tökéletesn beszéltek a végén magyarul.

Nénizés. Lehet, hogy félelmetes küllemem van és az arcomra van írva, ha néninek szólítasz megöllek.:-)

SzZoole 2020.02.04. 21:26:35

@Csodabogár: “ ha néninek szólítasz megöllek.:-)”
Akkor most miért voltál elítélve, diszidalasert vagy életveszélyes fenyegetésert :-)))

fasor6 2020.02.04. 21:57:59

Hat en most 60 evesen kezdtem el magamtol megtanulni a torok nyelvet. Mar 4,5 nyelvet tudok fiatalabb korombol, de a torok annyira nehez- majdnem lehetetlen emlekezni a szavakra. Ehhez a nyelvhez a Duolingo app valik be legjobban, mert akar szazszor is elismetelteti veled a szot, mondatot, amig vegul emlekszel ra. Vettem par konyvet, CD-t is, kiprobaltam a Babbel appot is, meg nehany torok youtube tanfolyamot, de vegul a Duolingo lett a nyero. *1 napja minden nap tanulok, most olyan 300 szo korul jarok, sok nyelvtant tudok.

Herr Géza 2020.02.04. 21:59:45

@Csodabogár: Tudok ám “csúnyábbat” is: nyanyus :))) Inkább megengedem, hogy tegezz... :D

NorthPier 2020.02.04. 23:43:02

@fasor6: Ajj... Pont a török? Hát miért pont az?! Mindenesetre... nagy riszpekt.

trabant 2020.02.04. 23:58:54

@Csodabogár:

A magyarok szívesen lenéniznek, lebácsiznak bárkit, aki náluk idôsebb, pláne a fiatalok. A boltban a professzor úr is csak egy bácsi a kiszolágálólánykának. Akkor is, ha még sosoe mondták neki, hogy bácsi. Sajnos se ismeretük, se érzékük a viselkedéskultúra alapelvárásaihoz,

Nem ismerik, nem tanították meg nekik az udavariassági formulák használatát, hogy hölgyek és urak vannak körülöttük, és nem sérthetnek meg senkit ismeretlenül degradálva a kora miatt.

A bolti kiszolgálóknak ugyanis elvileg mindenki ismeretlen, aki sajtot vagy szalámit venne náluk, és nem a kedves szomszéd néni vagy bácsai, aki esetleg hozzájárult a (le)nénizéséhez.

A konkrét esethez: lehet, hogy ránézésre annyira úrinô vagy, azért nem mertek lenénizni. Ez lenne a jobbik megoldás.

Csodabogár 2020.02.05. 00:19:19

@trabant: Nem tudom. A másik hölgy is egy abszolut urinő, de vannak akik direkt kiváltják valahogy a nénizést. A szomszédom is 1 évvel idősebb nálam és mikor én idekerültem őt mindenki néninek szólította. Engem megkérdeztek, hogy hogyan szólitsanak , mire mondtam a keresztnevemen.
De sajnos a 40 év népi demokrácia, amikor mindenki kartárs vagy elvtárs volt, kiveszett a normális udvarias beszéd. A mostani fiataloknak talán a nagyszüleik tudták, hogy hogy kell beszélni. Sajnos már a nálam csak egy kevéssel fiatalabbak is simán átvették a most divatos stílust. Fiatalok meg tegeződnek. Vadideg fiatal bemegy egy üzletbe, ha az eladó is hason koru már tegeződnek. Kár, ezzel is csak szegényebb lesz a nyelvünk és ettől nem lesz senki menőbb.

fasor6 2020.02.05. 07:25:04

@NorthPier: Megismerkedtem egy korombeli torok csaladdal ( a fiuk nalam lakott mig angolul tanult a nyelviskolaban) akik nem beszelnek angolul. Annyira kedves, szimpatikus csalad, szeretnem tartani a baratsagot es akkor is tudni beszelgetni vagy irni nekik, amikor nincs a kozelben tolmacs.

NorthPier 2020.02.08. 01:07:56

@fasor6: Ez egészen kedves dolog. És valószínűleg könnyebben is megy kedvből, mint muszájból. Sok sikert mégegyszer!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása