oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. január 19. 06:30,  Házvásárlás Norvégiában 5 komment

2020. január 19. 06:30 Határátkelő

Házvásárlás Norvégiában

Házat vásárolni sehol sem könnyű, Norvégiában meg aztán pláne olyan árak vannak, hogy a fal adja a másikat. Ráadásul a rendszer is különbözik a magyartól, így aztán igencsak észnél kell lenni, ha valaki ingatlanvásárlásra adja a fejét.

norveg_haz.jpg

A lakásbérlés időszakának lezárása és a saját otthonba költözés minden határátkelő életében mérföldkő. Nincs ezzel másként a Norvég életünk szerzője és családja sem, akik decemberben költöztek saját házba.

„Biztosan sok hasonlóságot fel lehet fedezni más nyugati országok vásárlási szokásaihoz képest, viszont teljesen más, mint amit otthon megszoktunk. Mi is vettünk és adtunk már el házat Magyarországon, és most már vettünk itt is, tényleg más...

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy többes számban fogom írni (vettük, házunk stb...), mert úgy egyszerűbb, de csak Carmen vette a házat (az ő nevén van, övé a hitel, baj esetén pedig Barnabás az örökös). Fontos, mert érdekes a vásárlási procedúra miatt, meg egyébként is.

Mióta leköltöztünk, márciusban lesz két éve (szalad az idő) éreztük, hogy jó helyen járunk, itt már lenne értelme a sajátnak.

Ha az ember el kezd álmodozni bármi vásárlásáról, akkor felállít paramétereket, és majd kiderül találni-e olyat, vagy engedni kell az igényekből, hiszen nem fér bele a keretbe. (...)

Paraméterek: családi ház, lehetőség szerint minél privátabb környezetben, egyből lakható legyen, Grimstad kommune (Barnabás helye a speciális suliban csak így biztosított), 15% önrész (nem norvég állampolgárként ez a minimum), garázs jó lenne, de legalább valami tároló.

Az önrész és a bank által megadott maximális hitel olyan 2,5 millió koronáig engedett keresgélni. Mivel nekem nem volt még állandó állásom (talán itt is történik változás 2020-ban) így én nem tudtam növelni a felvehető hitelkeretet, hiába dolgozom, még ha csak közvetítőn keresztül is.

Így minden csak Carmenen múlt, és az ő hitelképességén. Ha már norvég állampolgár lenne, jobb kondíciók várnák, pl. 10% önrész, stb.)

Egy-két nagyvárost kivéve (Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø, Stavanger - horror árak), és azok közvetlen vonzáskörzetét (magas árak), megállapítható, hogy viszonylag hasonló árak vannak Norvégia szerte, persze a kisebb falvakban, vagy eldugott helyeken olcsóbban lehet házakat találni.

Mivel azonban Grimstad kommune-ban egyetem/főiskola is működik (UIA) így itt a környékhez (Arendal, Froland, Rykene) viszonyítva vagy 5-10%-al magasabbak az árak. Gyakorlatilag majd Kristiansand szintjén. Remek… Persze centrum közeli, vagy panorámás telek az mind szorzó.

Így voltak fellángolások, amikor rászántuk magunkat a körbenézésre, és csendes periódusok, amikor arcul vágott minket a valóság. Egyszerűen ezért a pénzért ilyen paramétereket gyakorlatilag lehetetlen találni megfelelő házat. (...)

Házat privát személy nem is árul, csak ingatlanosokon keresztül, akik ha jól tudom fix árat kérnek, így nem fogják húzni az eladást a minél magasabb ár miatt. Ha Te mint eladó elégedett vagy a kínált árral, akkor az az ingatlanosnak is jó. Ők intézik az összes papírmunkát, egyszerű...

Ők azok, akik... szépen lefotózzák a házat, tényleg nagyon jó képeket készítenek, napos időben, jó fényviszonyok mellett, spéci objektívvel, ami tágítja a teret, stb... és rendszerint a valóságot ha nem is kettővel, de azért el kell osztani, jó, olykor valóban kettővel.

Amikor felkerül a hirdetés, megadnak egy természetesen délutáni időpontot (amikor azért mindenki ráér), ami egy óra időtartam, ekkor lehet megnézni a házat (ha az első kör nem sikeres, nem megy el a ház, akkor már lehet egyedi megnézést kérni).

Gyakorlatilag egy órád van megnézni a leendő házadat, úgy, hogy rosszabb esetben tízesével tolongtok a házban és a ház körül. Szuper… Ilyenkor a tulajdonos nincs otthon, az ingatlanos várja az érdeklődőket és szolgál információval.

A házról készül egy eladási prospektus minden információval, amit mondjuk az ingatlanközvetítő oldaláról is le lehet tölteni, de itt pár példányban szép füzetbe fűzve is kérhető. Itt tényleg minden le van írva, a telek, a környék beépítési terve, hol mennek a közművek, stb.

Ha érdemesnek találod a házat, akkor feliratkozol a licitálási listára, és rendszerint másnap kezdődik a muri. Ezért nem egyszerű a vágyakat és a lehetőségeket könnyen egyesíteni, mert nem csak te vagy az érdeklődő ez szinte biztos.

Ritka, hogy egy 2,5 milliós ház olcsóbban menne el, akkor már valamit nagyon el kell kalkulálnia az ingatlanosnak/tulajnak a ház értékével kapcsolatban. És akkor a feljebb licitálásról még nem is beszéltünk. (...)

Gyakorlatilag lakható ingatlan 2 millió korona alatt nincs, vagy csak nagyon picinyke lakás 50 nm alatt. Családi ház 2,5 alatt lakható (undor nélkül) állapotban alig, esetleg egy sorházi ház, társasházi lakás, egy nagyobbacska lakás.

Lakást itt ésszel kell venni. Katasztrófa a fa födém és az áthallás aránya (a magyarországi panelok süketszobák). Még a beton alapú pincés/alagsoros házaknak is fa födém van a pince rész felett.

Lakást, illetve horizontálisan osztott társas házat csak felső szinten szabad keresni, és ez nem vicc, igazából ezeket leginkább csak a legvégső esetben. Érdekes, a Norvégokat nem zavarja az áthallás, naná hiszen ebbe születtek, nem furcsa nekik.

A családi ház ebben a kategóriában maximum 80-as 90-es évekből, de inkább a 60-as 70-es évek a jellemző. Persze találni közel 100 éves ingatlant is. Mint az autóvásárlásnál. Nagyobb régebbi megfelelő paraméterekkel, vagy új pici sok-sok kompromisszummal. (...)

Nekem az is megfordult a fejemben, hogy nagyon olcsón valami potenciális házat, felújítani és úgy beköltözni. De ilyen nincs. Gyakorlatilag családi ház 2 millió alatt nincs, amit teljesen fel kell újítani az sem sokkal olcsóbb, és mennyit kell rákölteni.

Érdekes. Én úgy gondoltam, hogy millió koronáért vannak ilyenek, annyiért érné csak meg, de nincs. Itt nincs mindenesetre. És amibe undorral költöznél bele, vagyis egyből fel kellene újítani legalább egy részét az sincs 2 millió alatt. Szóval nem éri meg egyszerűen. (...)

Az úgy volt, hogy már talán fel is adtuk, vagy jobban mondva nem gondoltuk, hogy esélyünk lesz valami megfelelő házikóra a közeljövőben, hanem kell még szorgoskodni egy kicsit, és magasabb árkategóriába lépve keresgélni. Persze azért csak-csak ránéztünk a felbukkanó újdonságokra. És lám-lám...

Ránézésre hozza az általunk megfogalmazott paramétereket, ezt látni kell. Ami nem kezdődött túl jól, mivel jó idő volt, rengetegen voltunk. Vagy tíz autó mikorra odaértünk. Ez tudtam mit jelent, sok.sok licitáló égbe szökő árral.

Nem is néztem meg úgy igazán a házat, csak a leglényegesebb dolgokat. Milyen potenciál van benne, lakható-e, állapot stb. De gyorsan végeztünk, mert tömeg volt kint is bent is. Azért a licitálásba beneveztünk. (...)

Két millióról indult egy pénteki napon (csütörtökön volt a visning). Talán ez volt a szerencsénk is egyben. Próbáljuk utólag összerakni a képet, hogy miért lettünk mi a „nyerők”. (...)

Hétfőn folytatódott a licit. Nekem volt egy olyan érzésem, hogy csak ketten vagyunk versenyben. Én javasoltam, hogy húzzuk amíg tudjuk az összeget, mert ez tényleg érdemes egy ház. És láss csodát, 2.575.000 koronánál Carmen megnyerte a licitet. 2,6 lett volna a végső maximum ameddig el tudott volna menni.

Rendesen ki volt centizve. A végső összegre még rátevődik némi egyéb költség is, ami kb. 75.000 korona pluszban (átírás, ügyvédi költség, ingatlanos? - ki tudja, de ez mindegyik házvételnél így van).”

Mi minden következik még ezután? Kiderül az eredeti bejegyzésből!

Milyen lesz az idei velencei karnevál?

A velencei karnevált mindig felfokozott érdeklődés kíséri, semmi kétség nincs afelől, hogy Olaszországban ez a legfontosabb farsangi buli. Arról, hogy mit várhatunk az ideitől, Olaszmamma számolt be.

velencei_karneval.jpg

„A velencei karnevál 2020-ban február 8-án kezdődik és feburár 25-ig tart, és ez alatt az idő alatt nagyjából 150 eseménnyel várja az ide látogatókat, melyekben 300 művész vesz majd részt.

A karnevál idén a szerelem témája köré szerveződik, még külön meglepetés is készül a szerelmesek ünnepe, azaz Valentin nap alkalmából a Szent Márk téren.

Az esemény első napján a hagyományoknak megfelelően a vízen kezdődik az ünnep, a Cannaregio vizein felvonuló hajókon zajlik majd a műsor. Február 9-én szintén lesz vízi felvonulás, melynek kiinduló pontja a Punta della Dogana és a Rio di Cannaregio az érkezés helye, ahol street food standok várnak majd jellegzetes helyi finomságokkal.

A Szent Márk téren folyamatosak lesznek a felvonulások, előadások és játékok. A legfontosabb talán az „Angyal röpte” (il volo dell’angelo) a Szent Márk Bazilika harangtornyából, amelyre február 16-án délben kerül majd sor. Az angyalt korhű jelmezekbe öltözött tömeg várja majd a téren.

Velence óvárosában érthető módon nem vonulhatnak fel az olyannyira jelegzetes karneváli kocsik, de nem lesz azért ezek híján a farsang itt sem, hiszen a velencei lidón fognak majd végiggördülni február 21-én délután. A nagy finálé február 25-re esik.

A karnevál üzlet is, költségvetése nagyjából kétmillió euró, melynek felét szponzorok biztosítják.

Velence csodálatosan szép, és teljesen valószínűtlen város, mindenkinek látnia kell, de ha úgy döntötök, hogy karnevál ideje alatt látogattok errefelé, akkor készüljetek fel arra, hogy tényleg rengetegen vannak, és nem valószínű hogy lesz kedvetek órákig sorban állni a nevezetességek előtt bebocsátásra várva, és talán a gondolázást sem most kellene kitalálni.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Budapesten nincs, Isztambulban van - mi az?

A magyar fővárosban emberemlékezet óta megy a huzavona a digitális jegyrendszer bevezetése körül, de nem sikerül megugrani ezt a borzalmasan bonyolult mutatványt. Isztambulban CyberMancs beszámolója szerint egészen más a helyzet.

isztambul_3.jpg

„Isztambulban a tömegközlekedés legnagyobb részén buszjegy helyett kártyával tudunk fizetni. Ennek számos előnye van a sima buszjeggyel szemben. Pl. nem ázik el!

De az elektronikussága lévén olyan extrákat is kapunk, mint az átszállási kedvezmény vagy az online feltöltés. És még ilyeneket is tud, mint a nyilvános wc-t is használhatjuk vele, vagy az összegyűjtött műanyag palackokat válthatjuk utazási élménnyé. (ez így leírva olyan jól mutatott, hogy muszáj volt leírnom!)

Az Isztambul utazási kártya, alias buszjegy, vagyis az istanbulkart akkora, mint egy bankkártya. És kicsit hasonlóan is működik.

Amikor felszállunk a buszra, akkor tudunk vele fizetni. Ehhez az első ajtón kell felszállni, ott található a leolvasó automata, ahhoz kell a kártyát hozzáérinteni. A kijelzőn láthatjuk, hogy mennyit fizettünk, és még mennyi pénz van a kártyán.

A metró, villamos és hajó esetében az állomásra, kikötőbe belépéskor kell fizetnünk. Ennek köszönhetően egy metróvonalon egyetlen belépéssel egész nap ellehetünk (villamoson már nem annyira, hajón pedig egyáltalán nem). Így a metrószerető fiúkat (és lányokat) olcsó tudjuk hosszú ideig szórakoztatni…

Tehát a kártyát a leolvasóra kell tenni. Egyik speciális tulajdonsága, hogy elvileg vékonyabb anyagokon keresztül is le lehet olvasni, pl. pénztárcában, vagy akár a zsebben is.

De a pénztárcában a többi bankkártyát is érzékeli, amitől igencsak csuklani fog a leolvasó rendszer (teljesen kiakasztani még nem sikerült). Zsebben pedig… hát elég jó mutatvány lenne a zsebet az olvasó egység közelébe vinni. (kipróbáltuk, és az esés tényleg látványos…bár tapsot nem kaptunk érte).

Az egész digitális buszjegy rendszernek az igazi előnye viszont az, hogy figyeli az átszállásokat, és a következő járatra már kedvezményt kapunk. Egészen 5 átszállásig lehet így utazni. Utána nem tudjuk, mi lesz, de valószínűleg addigra kiértünk a városból… Egyébként 2 óránk van, hogy összevissza utazgassunk…

A 3. átszállás után már csökken az összeg tovább, de már így is majdnem harmada az első jegy árának, és majdnem hatoda jeton árának. A jetont azok fizetik, akiknek nincs istanbulkartjuk. Ők már induláskor is duplát fizetnek. Tehát már néhány utazás után is megtérül az istanbulkart ára, ami 6 líra.

Az istanbulkartra speciális kártyafeltöltő helyeken (automata, vagy trafik) tehetjük pénzt a kártyára, majd később ezt használjuk el. Elsősorban a tömegközlekedésre, utazásra.

De a kártya más szolgáltatásokra is használható. Sőt! A Nagy Cél az lenne, hogy minden olyan dolgot az istanbulkarttal fizethessünk, ami az isztambuli önkormányzat tulajdonában van, illetve kapcsolódik hozzá.

Ebből a publikus WC-k már megvalósultak. Ott a belépésnél fizethetünk az istanbulkarttal. És elvileg az İşPark parkolási rendszerében is használhatjuk. De én olyan emberről még nem hallottam, aki ezzel a kártyával fizetett volna a parkolásért.
Viszont jó lenne, ha mondjuk a bicikli bérlés ezzel a kártyával megoldható lenne, és még sok hasonló… (...)

A másik különlegesség, hogy egyes helyeken, népszerű metróbejáratoknál a kidobásra ítélt PET-palackokat lehet utazásra fordítani. A speciális automatába begyömöszöljük a PET-palackokat, amiért cserébe kapunk egy kevéske pénzt. Ezt a végén felírhatjuk az istanbulkartra.”

A teljes posztot további érdekes részletekkel itt olvashatjátok el.

Kövesd a Határátkelőt az Instagramon is!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Norvégia Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1015414536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2020.01.19. 09:39:32

Katasztrófa a fa födém és az áthallás aránya (a magyarországi panelok süketszobák)...Ez gáz.

SzZoole 2020.01.19. 10:57:53

@Golf2: az, gáz, de szerintem saját kitermelesü, biztos nem orosz import, szerintem :-))

Fringe minority with unacceptable views 2020.01.19. 14:27:44

Ez a norveg hazvasarlas nagyon erdekes volt, megneztem az erdeti blogot is.
Meglepodtem az arakon, magasabbat vartam.
Nagyon erdekes maga a hazvasarlas folyamata, amit leirt, ugyan az eletkedvem is elment volna tole, dehat ott ugy vesznek hazat. Azt hiszem a skotoknal van meg ez a licit rendszer, mint a norvegoknal es a svedeknel.

Sok szep evet az uj hazban!

verkagrafomanka 2020.01.19. 15:32:51

De, már van digitális jegy, nem tudom, mióta, de decemberben én már azzal utaztam. Kell hozzá egy app, oszt’ jónapot :-)

puhacica 2020.01.19. 18:48:13

de jo volt olvasni ezt a hazvasarlos posztot! orulok, hogy sikerult megtalalni az uj otthonotokat! :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása