oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. január 15. 06:30,  Kellenek Magyarországnak a határátkelő magyarok? 29 komment

2020. január 15. 06:30 Határátkelő

Kellenek Magyarországnak a határátkelő magyarok?

Sokszor esett szó itt, a Határátkelőn arról, miért nem sikerül hazatérésre ösztönözni a külföldön élő magyarokat, vajon mi lenne a jó stratégia. Ennyi év után azonban már felmerül az emberben a kérdés, vajon a magyar kormánynak egyáltalán fontos-e, hogy ezt a folyamatot elősegítse, szüksége van-e a külföldön élők munkájára vagy akár szavazataira.

csomagolas_3.jpg

Sokan sokszor mondták már (akár itt, a kommentmezőben), hogy a határátkelés bizonyos mértékig szelep és ugyan munkaerőhiányt okoz, de ugyanakkor a gazdaságilag nehéz helyzetben lévők és az éppen hatalmon lévő kormánnyal szemben elégedetlenek egy részét kitereli az országból.

A téma onnan jutott az eszembe, hogy a hét elején a Friedrich-Ebert-Stiftung szervezésében volt szerencsém részt venni egy bécsi találkozón, melyen az Európai Unión belüli migráció volt a téma.

Sok érdekes dolog hangzott el (ezekről majd egy másik posztban), az egyik meghívott előadó a bolgár Ivan Krastev volt, aki politológusként rengeteg helyen ad elő, ír könyveket, a The New York Timesban is jelentek már meg cikkei.

Kiket érint a kivándorlás?

Ő arról beszélt, hogy az Európai Unión belüli kivándorlás elsősorban az inkább liberális gondolkodású erőket érinti, hiszen kell azért némi nyitottság ahhoz, hogy az ember megpróbáljon beilleszkedni egy másik kultúrába, társadalomba. (Nyilván a magyarok nagy része gazdasági okokból megy el és csak kis százalékot motiválja a politika.)

Az is jellemző, hogy a külföldön élőket sokkal nehezebb szavazásra bírni, pláne, ha ez ellen az egyes kormányok (itt Ivan Krastev kifejezetten a magyar példát említette) aktívan tesznek is, például azzal, hogy nem engedik meg a levélben szavazást.

(Igen, tisztában vagyok vele, hogy ez azokra vonatkozik, akik nem jelentkeztek ki, de technikai szempontból nyilvánvalóan semmi akadálya nem lenne annak, hogy ők is szavazhassanak levélben. Ha a politikai érdek úgy diktálná…)

Összességében a bolgár politológus azt vallja, hogy míg a határátkelés jellemzően egyéni döntés és lépés, addig az elégedetlenség tömeges kifejezése (például a tüntetés) közösségi, márpedig sokkal könnyebb egyéni döntést meghozni.

Választási diszkrimináció

Minderre rímel a Project Syndicate című magazinban megjelent cikk, melynek szerzője, az olasz Corriere della Sera rovatvezetője, Federico Fubini azt írja, hogy a populista kormányok egyre inkább kihasználják, hogy külföldön élő polgáraik csak mérsékelten érdeklődnek a hazájukban tartott választások iránt és finoman szólva nem sokat tesznek azért, hogy a helyzet változzon.

Mindez azért van, mert a legfrissebb országos és uniós választási eredmények is azt mutatják, hogy míg az EU-n belüli határátkelők jellemzően a liberálisabb, EU-t támogató pártokra szavaznak, addig választási részvételük jelentősen elmarad az otthon maradottaktól.

Federico Fubini szerint ez tulajdonképpen nincs az ebből hasznot húzó kormányok ellenére, így aztán Európában is megjelenhet a választási diszkrimináció.

Ez azért fontos, mert ma az Európai Unióban 17 millió ember él és dolgozik másik uniós tagállamban, mint ahol született, ami egyrészt jelentős szám, másrészt ezen határátkelők többsége fiatalabb és képzettebb, mint a földrész átlaga, ráadásul jórészt a gazdaságilag rosszabb helyzetben lévő tagállamokból érkeztek, melyek hajlamosak a populizmusra.

Olasz, magyar, lengyel példa

A cikk szerint nincsenek véletlenek, az olasz, magyar, lengyel és görög választási eredmények azt mutatják, hogy az illiberális kormánypártok tisztában vannak azzal, hogy ezek a külföldön élő diaszpóracsoportok nem feltétlenül az ő szavazóik.

Így aztán vagy nem bátorítják a részvételüket, vagy egyenesen megnehezítik azt (lásd a magyar példa, ahol Németországban 4, az Egyesült Királyságban 3, Olasz- és Franciaországban 2-2, abban az Írországban pedig, ahol 9000 magyar él, egyetlen helyen lehetett szavazni).

A tavalyi európai parlamenti választáson például a Momentum Magyarországon 9,9 százalékot ért el, a határátkelők körében viszont 29 százalékot kapott, míg a Fidesz támogatottságának aránya 11 ponttal volt alacsonyabb a külföldön élő magyarok körében, mint otthon – jegyzi meg a Corriere della Sera rovatvezetője.

Ez nem egyedi magyar jelenség, Olaszországban a pro-EU Demokrata Párt támogatottsága az Egyesült Királyságban élő olaszok között a duplája volt az otthoninak, míg a jobboldali nacionalista Liga a hazai 34,3 százalékhoz képest 11,6 százalékot tudott összegereblyézni a szigetországban, de hasonlóak voltak az arányok a Németországban, Franciaországban és Spanyolországban élő olaszok körében is.

Ugyanígy igaz ez a lengyelekre, ahol az euroszkeptikus Jog és Igazságosság tavaly októberben 43,6 százalékkal nyert, az EU-párti koalíció 27,4 százalékot kapott, a határátkelők körében viszont utóbbi közel a szavazatok 39 százalékát húzta be a kormánypárt 24,9 százalékával szemben.

Csakhogy a külföldön élő lengyelek közül csupán minden hetedik ment el szavazni. Ha a határátkelők között a részvétel nagyjából akkora lett volna, mint Lengyelországban, akkor a Jog és Igazságosság 1,2 százalékkal nyert volna.

Persze nem minden határátkelő EU-párti és az sem igaz, hogy minden szavazat elvész (lásd Romániát, ahol 2014-ben a határátkelők szavazatai nem kis mértékben járultak hozzá ahhoz, hogy a Liberális Párt jelöltje, Klaus Iohannis lett az államfő).

Megéri?

A címben megfogalmazott kérdésre összességében az tehát a válaszom, hogy a magyar gazdaságnak nyilván hiányoznak a külföldön dolgozó magyarok, csakhogy körülbelül 40 százalékuk (ha hihetünk az ezzel foglalkozó szakembereknek) hazatér (aztán persze lehet, hogy megint elmegy, de ez más kérdés) akkor is, ha a kormány a kisujját sem mozdítja.

Másrészt kifejezetten komoly erőfeszítés, átgondolt stratégia kellene a hazacsábításukra és igazán komoly sikertörténetről én egyetlen országban sem tudok.

Harmadrészt amíg fenntartható keretek között marad a kivándorlás (és azért Magyarország ilyen szempontból a régión belül is viszonylag jó helyzetben van), addig egyszerűen a realitás azt mondja, hogy nem lehet annyit nyerni az ügyön, amennyit bele kellene fektetni, ráadásul elég bizonytalan, hogy a több év külföldi élet után hazatérők végül kire szavaznak…

 Kövesd a Határátkelőt az Instagramon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

❄�❄ �: @susiehun65 #california #usa #us #winter

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: flickr.com/highwaysagency)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4415410014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2020.01.15. 08:47:18

Attól függ, mennyire lett a lelkük "abszentista", mennyire kötődnek még a szülőhazájukhoz. Csúnya dolog kimondani a valót bizonyos fajta "labancságokkal" kapcsolatban, de már épp itt az ideje.

arncht 2020.01.15. 09:19:28

Aki otthon szavazni akar, maradjon otthon. Én sose tartottam fairnek hogy egy másik ország sorsáról döntenek egy másik országból.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.01.15. 10:04:44

"ez azokra vonatkozik, akik nem jelentkeztek ki, de technikai szempontból nyilvánvalóan semmi akadálya nem lenne "

akar azok is szavazhatnanak igy, akik eppen kulfoldon kirandulnak. vagy belfoldon. vagy eppen otthon vannak. persze a "kis reszlet" a lakohelyrol kimaradt az eredeti cikkbol, az ott leirtak szerint orban direkt a "nyugati magyarokat" szivatja, maskulonben nem nyerne. ja de, veletlenul belinkeltek a kulkepviseleti listas eredmenyt. a romaniai es szerbiai szuletesu magyar etnikum is "kicsit" feloldalas lett, a tobbi orszag kornyezo elfelejtodott, ahogy az is, mikent kerultek oda a magyarok, akik "sose eltek magyarorszagon" a cikk szerint.

Hari Seldon 2 2020.01.15. 13:34:27

Nem meglepő, nyilván felül vannak reprezentálva a határátkelők között azok, akik nyitottabbak más kultúrákra. Ennél fogva, Európa nyugati és keleti része szellemiségben egyre jobban el fog távolodni egymástól.

Hari Seldon 2 2020.01.15. 13:37:01

@arncht:
Mi tavaly az EP választáson is szavaztunk, de nyilván az itteni pártok közül válaszottunk.

Taxomükke (UK) 2020.01.15. 18:11:18

@arncht: Mint pl. amikor romániai meg ukrajnai illetőségű lakosok szavaznak Magyarországon?

fhdgy 2020.01.15. 18:21:41

Nem lenne bonyolult dolog a külföldre szakadtakat hazacsábítani.

Nem is kellene külön ezzel foglalkozni, menne ez magától is.

Magyarországot kellene csak rendbe rakni. Ez persze kemény dió lenne még értelmes, elhivatott, stb., hű itt nem is tudom mit kellene írnom. Talán politikai elitet, de az itt röhejként hatna, mert itt kérem csak csürhe van, mondjon akárki akármit.

arncht 2020.01.15. 18:25:26

@Taxomükke (UK): azzal sem értek egyet. Ez az adott ország belugye.

Matyika Ápolója 2020.01.15. 18:40:04

"a Momentum Magyarországon 9,9 százalékot ért el, a határátkelők körében viszont 29 százalékot kapott"

erre egy olyan igazi forrást tud valaki adni, tehát nem ilyen blogokat meg ilyesmit, hanem egy igazit. Mert így egy kicsit nehéz elhinni

Matyika Ápolója 2020.01.15. 18:40:17

Ráadásul ez is vicces, ez a pro-EU, anti-EU felosztás. Egy csomó esetben az az anti-EU egyesek szerint, aki nem fekszik mindenben azonnal Brüsszel alá.

fhdgy 2020.01.15. 19:00:41

@Matyika Ápolója: Viktorkának nem vagy ápolója?

Platonica 2020.01.15. 19:34:12

@fhdgy: Most akkor 'nem lenne bonyolult' vagy 'kemeny dio'?

fhdgy 2020.01.15. 19:45:04

@Platonica: Válasszuk külön: a hazacsábítás egyszerű lenne, azzal nem is kellene külön foglalkozni, mert egy másik dolog folyománya lenne!

A másik dolog lenne kemény dió! A másik dió viszont már egy másik dió!

Platonica 2020.01.15. 21:01:58

@fhdgy: Te hoztad ossze a kettot: nem is lenne nehez hazacsabitani, csak rendbe kell tenni Mo-ot. Ja, az nehez dio.

Az en ertelmezesemben a masodik allitas uti az elsot, sot agyoncsapja, bocs.

fhdgy 2020.01.15. 21:15:23

@Platonica: Igazad van, agyoncsapja! Mert az ország "vezetői" hétpróbás gazemberek!

Pont ez a mondani valóm lényege! Lásd politikai elit <--> politikai csürhe!

Egyszerű lenne, az országért, hazáért tenni, dolgozni! Csak ennyi kellene! DE lehetetlen, mert gazeberek kezébe kerültünk!

fhdgy 2020.01.15. 21:26:02

@Platonica: "A nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét... Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet." idézet Teleki Pál búcsúleveléből.

www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/doksi/k10403a.html

Hogy jogos volt-e, hogy öngyilkosságba menekült, nem tudom, de a leghitványabb magyar nem lesz öngyilkos, ez tuti!

fhdgy 2020.01.15. 22:13:15

@Platonica: Kérlek, próbálj meg megérteni, az ellentmondásaimban is!

Tehetetlen dühöt érzek, forr bennem a méreg, hogy hitvány gazemberek ebek harmincadjára juttatják az országot.

Az országot, amit 1987-ben sem voltam hajlandó megtagadni, pedig német állampolgárságot, meg minden jót ígértek.

Én meg csak annyit mondtam, hogy bocs, magyar vagyok és az is maradok, így születtem, így is fogok meghalni!

Magyarnak lenni nagyon nehéz , másna lenni nem érdemes, nem én találtam ki.

Én nem verem féltéglával a mellemet. Csak magyar vagyok és az is maradok, amíg élek.

Átkozom azokat a gazembereket, akik szégyent hoznak a fejünkre.

Béke van, szerencsére béke van. Kell-e ennél jobb a jövő építésre? Nem, nem hiszem. Csak dolgozni kellene, csak normálisnak kellene lenni és haladhatnánk ( lásd Írország, Észtország ). Nem, nekünk egy hibbant vezető kell, aki mindenkiben ellenséget keres és talál.

Sokszor érthetetlen vagyok? Igen! Keresem az értelmet, de nem találom!

BiG74 Bodri 2020.01.16. 00:42:21

Hát ez egy nagyon értelmetlen kérdés.
Ha onnan nézem, hogy kellenek-e Magyarországnak a magyarok, vajh mi lehet a válasz?
Ha az jelenlegi regnáló kurmányt nézem, akkor mondhatom-e, hogy ők Magyarország nevében nyilatkozhatnak?
És ha nyilatkoznak is, akkor számít-e a sok tetű tettük mellett, hogy mit mondanak?
Sokkal dominánsabb, hogy mit mondanak a külföldön megtelepedett magyarok a hazatelepülés lehetőségeiről.

swfla 2020.01.16. 08:59:12

@fhdgy: amig a 2/3-ad nem lett meg abban a naiv tevhitben voltam, hogy az allando szethuzas (alig par 100 eves tortenet ez nekunk, ugyebar) az oka annak, hogy 89 utan nem haladunk.

Aztan jott ez a retek banda, es a 2/3-ad nem hogy a meglevo orszagot nem tudta szinten tartani, hanem frankon ki is nullazta.

igazi hős 2020.01.16. 08:59:19

@arncht: "Én sose tartottam fairnek hogy egy másik ország sorsáról döntenek egy másik országból. " És mikor tüntettél utoljára a romániából jövő levélszavazatok ellen?

igazi hős 2020.01.16. 08:59:26

"csakhogy körülbelül 40 százalékuk (ha hihetünk az ezzel foglalkozó szakembereknek) hazatér" Ez most nem a félig teli-félig üres pohár esete, így kell mondanunk: "60 százalékuk nem tér haza".

Flaggx 2020.01.16. 21:46:00

Mi asszonnyal megbeszéltük, hogy rögvest hazaköltözünk, amint V. Iktort, Sajátlábékat, a Nemzet Mészárosát és Potyát teljes vagyon elkobzás után, bilincsben vezetik a Csillagba.

Egyébként kellett e volna Magyarországnak Teller Ede, Neumann János, Simonyi Károly, Lugosi Béla, Szent-Györgyi Albert, stb, stb, stb? Ez kb. válasz a címre.

Womb Raider 2020.01.17. 09:50:24

@Flaggx: "Egyébként kellett e volna Magyarországnak Teller Ede, Neumann János, Simonyi Károly, Lugosi Béla, Szent-Györgyi Albert, stb, stb, stb? Ez kb. válasz a címre."

Rossz a kérdés. Ilyen kvalitású embereket nem tarthatsz határon belül, csak erővel, vagy olyan kihívásokkal, amik lekötik , amik révén kibontakozhat. Nekünk is kellet volna egy atomfegyver-program, hogy annyi pénz mehessen a Tellert foglalkoztató témákra?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása