oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. január 06. 06:30,  Bizonytalan Magyarország 37 komment

2020. január 06. 06:30 Határátkelő

Bizonytalan Magyarország

Véget értek az évvégi ünnepek, mától a legtöbben visszatérnek a hétköznapokba, ami sok határátkelő számára azt is jelenti, hogy vége az otthon töltött napoknak. Vajon milyennek látták Magyarországot a hazalátogatók? Balázs írta meg tapasztalatait, de erre bíztatlak titeket is.

Magyarországon töltötted az ünnepeket? Mit tapasztaltál? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

nyugati_aluljaro_f_z_balazs.jpg

„Nagyon vártuk! Nagyon vártuk, hogy végre az Ausztria nevű burokból kilépve, saját bőrünkön is megtapasztaljuk az aktuális magyar valóságot. Az erre szánt röpke hét nyilván semmire sem volt elég, ám bíztunk benne, hogy minél több valós tapasztalattal és élménnyel leszünk gazdagabbak.

Ami legelőször feltűnt, az az autópályán Budapest felé hömpölygő, nemzetközi rendszámtalálkozó volt. Tíz autóból talán kettő volt magyar rendszámos.

A tetőig pakolt verdák szinte mind angol, német, osztrák, francia és olasz rendszámmal rendelkeztek, no meg kétségtelenül magyar sofőrrel, illetve utasokkal. Ijesztő volt ezt látni! Írom ezt úgy, hogy a mi kocsink is ezt a tábort képviselte.

Ahogy elfoglaltuk az édesanyám által felajánlott vendégszobát és átestünk az ilyenkor szokásos, hozzáteszem csodálatosra sikeredett karácsonyi ünnepeken, nyakunkba vettük Budapestet.

(A személyes, családi eseményekkel, illetve a karácsonyi menü részletes bemutatásával most nem húzom az időt, hisz úgyis az én édesanyám halászleve, illetve töltött káposztája a legeslegfinomabb a világon! ;) )

Viccet félretéve, elindultunk tehát, méghozzá tömegközlekedéssel! A XVIII.-kerületből indultunk, célunk a Nyugati pályaudvar volt. Metrófelújítási munkálatok miatt metrópótló autóbusszal utaztunk, majd mégis volt szerencsénk kipróbálni a számomra teljesen új „fehér színű” metrót.

Tíz éve nem jártam azon a környéken. A buszok meglepően tiszták voltak, a metrószerelvény úgyszintén.

Mivel nem voltunk biztosak benne, hogy a buszon kezelt vonaljegy érvényes-e az út második felén használt metróra, odamentünk egy kis csoport BKK ellenőrhöz, hogy megkérdezzük.

Feleségem ugyan tartott tőle, hogy YouTube-videókon gyakran látott agresszió áldozatai leszünk, de mindenképpen vállalnunk kellett ezt a kockázatot. Nos, ha lett volna kalapom, megemelem a Budapesti Közlekedési Központ dolgozói előtt.

Meglepően kedves, segítőkész és kielégítő információkat kaptunk. A metrón, velünk szemben egy ránézésre észak-afrikai pár utazott. A jelenlévő Budapestiek teljes higgadtsággal, viszonyultak hozzájuk. Semmi rosszalló megjegyzés, semmi megvető tekintet.

A Nyugati aluljáró sajnos nem sokat változott. A tilalom ellenére is szép számmal látni hajléktalanokat, akiket minden bizonnyal a rendkívüli hidegre való tekintettel engednek oda a rendőrök.

A levegőben káromkodás és vizeletszag úszik, az agyonsminkelt Fornetti árus lány unott és indulatos, a járókelők arcán teljes a közöny.

A pláza rogyásig olyan emberekkel, akik aligha költenek másra, mint egy-egy pizzaszeletre, inkább csak lődörögnek, nézelődnek. Természetesen kihasználtuk a lehetőséget és beültünk egy filmre, ami óriási élményt nyújtott.

A mozipénztárnál álló óriási sor lassan, de kulturáltan haladt, a popcorn árusító lány, már-már gyanúsan kedves volt.

Másnap egy óriási bevásárlóközpontban vásároltuk meg az ilyenkor hagyományos dolgokat. „Erőspista”, „Pirosarany”, tarhonya, stb,stb... A kínálat mesébe illő, az árak az egekben.

Egyből beugrott a régi közhely, miszerint: „Mi került ennyibe, hiszen alig vettünk valamit?’” (A sógornőm egyébként nemrég helyezkedett el egy multi pénztárosaként, kilencszáz forintos nettó kezdő órabérrel.)

Jártunk még étteremben, benzinkúton, idősek otthonában és mindenütt ugyanazt tapasztaltuk. Az emberek zöme kedves, de nem nyugodt. Mindenütt a bizonytalanság, ugyanakkor a bizakodás érződik.

Mi személy szerint még mindig nem érezzük úgy, hogy elegendő bátorságunk lenne egy esetleges hazatéréshez, ami őszintén szólva nem tölt el büszkeséggel bennünket, de lélekben mi is ott állunk a bizakodók egyre hosszabb, kígyózó sorában...”

Kövesd a Határátkelőt az Instagramon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Göteborgi naplemente �: @sved_otthon #goteborg #sweden #svédország #naplemente

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3715394934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2020.01.06. 08:21:59

Borzaszto nagy a kontraszt het evvel ezelotthoz kepest, amikor kimentunk. Szepen latni a fejlodest tobb teruleten is, ez jo. En is ugy vagyok mint a posztolo, ez meg nem az a szint, amiert hazamennek, de alakul.

Lógás Hugó 2020.01.06. 09:04:06

"A tetőig pakolt verdák szinte mind angol, német, osztrák, francia és olasz rendszámmal rendelkeztek, no meg kétségtelenül magyar sofőrrel, illetve utasokkal."

Meg török,román, szerb, bulgár, stb,stb.....
Felénk minden hétvégén keresztül mennek a szerbek oda vissza, német és osztrák rendszámú autókkal....

A többi leírtat korrektnek tartom...

Sorceress777 2020.01.06. 09:56:14

Nagyon örülök, hogy nem erőszakolták meg az asszonyt a migránsok és nem húzták le őket a mozipénztárban stb. Kicsit félve kezdtem olvasni a posztot, mert rendszerint ilyesmik történnek szegény külföldiekkel.:-)
Sajnos a Nyugati aluljáró mindig is egy rohadt hely volt. Én vagy 10 éve nem mentem arra, ha muszáj lenne, akkor is megoldható a felszini közlekedés.

Golf2 2020.01.06. 11:48:36

a bizakodók egyre hosszabb, kígyózó sorában...”a reptér felé.

Golf2 2020.01.06. 12:04:51

@Din Serpahis: alakul... Aki győzi pénzzel,annak.4-5 év alatt a felit! éri az ember spórolt pénze,elinflálják(mnb) direkt legatyásítják akit lehet,aztán jó lesz bármire.

verkagrafomanka 2020.01.06. 13:34:44

Én is voltam otthon karácsonykor egy hetet. Azt tapasztaltam, hogy kint kosz van és szürkeség és zárkózott, lefele görbülő arcok, bent, ha bejutottál valahova (mert megengedheted magadnak), kulturált, normális közeg. Színházban, moziban, étteremben kizárólag elit közönség. Borzasztóan szomorúnak találom. Abszolút semmi fellendülést nem érzek a 3-4-5 évvel ezelőtthöz képest. Ja! A mobilon vehető bkv-jegy/bérlet, na az nagyon bejön :))

Csodabogár 2020.01.06. 14:01:58

Ma süt a nap. Ez a zárkózott lefele görbülő stb. totál ki tud akasztani. Szerintem Amerikán kívűl sehol se vigyorognak hülyén az emberek egész nap. Ma meg már az arcokat se nagyon látni, mert mindenki a telefonjába mélyed és időnként vigyorog, csak nézni kell.

verkagrafomanka 2020.01.06. 14:21:06

@Csodabogár: a zárkózottságot nem a folyamatos debil vigyorgással állítom szembe, hanem hogy egymásra néznek az emberek kíváncsian, nyitottsággal, segítőkészséggel, olyan arckifejezéssel, hogy tudod, megszólíthatod őket. Másról beszélünk.

BlackBrick 2020.01.06. 14:25:17

“Az emberek zöme kedves, de nem nyugodt. Mindenütt a bizonytalanság, ugyanakkor a bizakodás érződik.“ - itt vajon mire gondolt a kolto? Milyen szituacioban lehet ezeket megallapitani?

fhdgy 2020.01.06. 17:45:35

@verkagrafomanka: Ezt a kint és bent különbséget aláírom, én is tapasztalom, csak eddig nem tudatosult eléggé bennem. Gondolkodom a lehetséges magyarázaton, de még nem jutottam el a döntő magyarázatig.

Ha bemegyek egy mellékhelyiségbe pl. vendéglőben, benzinkúton, stb. akkor a pár évvel ezelőtti állapotokhoz képest ez már egy más világ. A vonatokon nem tudom, hogy mi van, mert az utolsó pár évben nem vonatoztam, ott is van változás?

Mondjuk a nagyobb bevásárló helyeken, egy kb. 15 ezres kisváros esetén, az emberek még mindig vaklégy módjára viselkednek. A parkolókban a jobbkézszabály általában ismeretlen fogalom.

A zebráknál javul, határozottan javul a helyzet. Ez persze új veszélyforrás is. Ha húsz sofőr normális, akkor megnyugszik az ember, de mi van, ha jön a 21.?

Én a parkolókban láttam sok külföldi rendszámú autót. Ők nagy valószínűséggel külföldön élő, hazalátogató magyarok. Persze láttam elég sok horvát rendszámú autót is, közel a horvát határ, nekik úgy látszik még mindig van miért itt vásárolni.

Csodabogár 2020.01.06. 19:14:22

A környékemen, Budán, mindig elég sok külföldi rendszámú autó van. Föleg szlovák és német. Ezek kint vásárolt és itt használt kocsik. Vannak aztán egész egzotikus renszámuak is, gondolom ők expatok és itt laknak valahol a környéken. Egy időben hemzsegtek nem csak itt, a floridai rendszámok, de ezek mára eltüntek, sőt egyéb amerikai rendszámot se igen látni. Biztos megnehezítették a behozatalt.
A zebra helyzet tényleg rengeteget javult és a nyilvános helyeken a mellékhelyiségek is. Meglepő helyeken, pl. nagyon külvárosi OBI nem csak melegvíz de még papirtörülközö és szappan is van. Vonat is rendben van, szintén van papir és tiszta is.
Embereket megszólítani meg csak akkor lehet, ha nem merült el a telefonjába. Ezek ritkaság számba mennek. Nincs gondom a buszon villamoson állással, de mostanában már előfordul, hogy átadja valaki a helyét. Jellemzően a 40 felettiek. Fiatalok fel se néznek a telefonból.

Golf2 2020.01.06. 20:04:38

@Csodabogár: szlovák és német. Ezek kint vásárolt és itt használt kocsik... Fenéket.Adóelkerülő gazdagok drága autói kinnti kamucégekkel.10ből 9.

DorotkaB 2020.01.06. 20:23:53

@fhdgy: Érdekes, nekem pont ellenkezö tapasztalataim vannak (bár az igaz, hogy a mellékhelyiség állapotára talán túlságosan is kényes vagyok). A nyári szünetben töltöttünk több mint egy hetet Magyarországon, autós kirándulást szerveztünk a szüleimmel és én öszintén mondom, hogy alig vártam, hogy átlépjük az országhatárt (hazafelé), mert annyi piszkos, elhanyagolt és gusztustalan illemhelyet egy héten belül én még sosem voltam kénytelen végiglátogatni. Tényleg meglepett. Nemcsak benzinkutakon, autópályás büfékben, kávézókban, hanem pl. felkapott balatoni étteremben is... Ez utóbbit szóvá is tettem, mert nemcsak irdatlan kosz volt, de szappant sem raktak ki, úgyhogy még a kezemet sem tudtam rendesen megmosni ebéd elött, mire a pincér vicceskedve mondta, hogy "hát, én nem a nöi vécébe járok, nem az én problémám, de majd szólok a takarítónak". Haha.

Általában véve úgy látom, hogy rengeteg dolog történt Magyarországon az elmúlt években, föleg, ha az ember Budapesten jár, akkor lehetetlen nem észrevenni, hogy mennyi mindent felújítottak, korszerüsitettek. Ezek egy része abszolút pozitív változás, de sajnos van olyan is, hogy azt veszem észre, hogy a rengeteg pénzböl felújított, puccos és csilivili külsö alatt ugyanaz a régi, "balkáni" felfogás húzódik meg. Mintha nem az lett volna a cél, hogy az embereknek (akik használják) jobb legyen, hanem csak annyi, hogy el lehessen mondani, hogy elköltöttünk x csilliárd Ft-ot. (Kár, hogy a hozzáállást nem lehet EU-s forrásokból korszerüsiteni :))

Arthamyr 2020.01.06. 21:37:53

@DorotkaB: Valamiért nehezemre esik elhinni, hogy a mellékhelységes tapasztalatod valóban nívós étteremben történt. A dzsuva és a vendéggel való ilyesfajta suttyó kommunikáció azért az olyan helyeken nem igazán jellemző (hacsak a vendég nem ad rá valami nagyon komoly okot).

Azt meg azért láthattad úgy, hogy egyes EU-s forrásokkal megtolt beruházásoknál az volt a cél, hogy elköltsenek x csilliárd forintot, mert sajnos pontosan így volt. A támogatási rendszer természetéből adódóan nem ritka az ilyesmi, de azért szerencsére az is előfordul, hogy valóban hasznos dolog valósul meg, sőt, ritkán még az is, hogy csak kicsit van túlárazva.

fhdgy 2020.01.06. 21:42:42

@DorotkaB: Sajnos, ez is belefér! Vannak jó tapasztalatok, de elő elő jönnek a régi hibák is. Bizakodjunk, hogy győz a jó, még ha lassan is!

Én 1987-ben voltam először Németországban, a nyugati felén. Meglepett a tisztaság, összehasonlítva a Mo.-i helyzettel. Semmi sem tökéletes, még én sem, pedig én már majdnem az vagyok, de tényleg javult a helyzet. Talán, majd egyszer, tényleg teljesen jó lesz.

Ami viszont reménytelen: ha kimegyek lakott területen kívülre, akkor az árokpartok, gyepük, erdő-, mezőszélek tele vannak eldobott műanyag flakonokkal, fém italos dobozokkal, sittel, stb., stb.

Sokan, nagyon sokan azt gondolják, hogyha nem látják, akkor mindent szabad.

A két ünnep között tettem egy sétát ( kb. 10 km. ) gyalog, ki a birtokomra. Ha gyalog megy az ember, akkor többet lát, a részleteket is. Sok-sok szemét mindenütt. Nem értem. Út közben nem volt a gyalogosok számára tankolási lehetőség, így vittem magammal tartalék üzemanyagot ( kettő doboz sör ). Amikor elérkezett az ideje, betöltöttem, utána a dobozokat összetapostam, zsebre vágtam és haza hoztam. Tele sem volt nehéz, üresen még annyira sem. Miért dobják el mások?

Nem tudják, hogy kultúrember nem szemetel, a többieknek meg tilos???

DorotkaB 2020.01.06. 22:59:26

@Arthamyr: Felkapott étterem volt, tele vendéggel, a Balaton egyik leglátogatottabb településének kellös közepén. Nívósnak nem mondanám, de kívülröl teljesen normális helynek tünt, árban meg - szerény véleményem szerint - átlag felett volt. Pont azért is akadtam fenn a mosdón, mert itt azért tényleg nem számítottam ilyesmire (több, mint húszezret fizettünk négy személyre, úgy, hogy mindenki csak egy fogást rendelt, plusz ital. Nem hiszem, hogy nehezükre esett kigazdálkodni a kézmosóra valót, inkább csak tojtak rá magasról).

@fhdgy: Igen, sajnos a szemetelés nekem is fel szokott tünni. Egy idöben sokat jártam busszal és nagyon zavart, hogy amint átjöttünk a határon Rajkánál, szinte az elsö dolog, amit észrevettem, az egy illegális szemétlerakó volt az egyik felüljáró alatt. Minden alkalommal egyre több és több szeméttel. Persze ez elöfordul azért máshol is, de nem ilyen mennyiségben és nem ilyen rendszerszerüen. Ez olyan dolog, amit nem tudok megérteni. Én, ha a természetben járok, inkább felszedem azt is, amit más dobott el, annyira zavar.

Csodabogár 2020.01.06. 23:01:10

@fhdgy: Ez a szemét dolog engem is nagyon tud zavarni. Minden cetlit elrakok inkább, ha nem találok az utcán szemetest. Néha alig tudom megállni, hogy ne szedjem össze amit látok eldobálva, de azért uralkodok magamon. Viszont írtam már ezügyben a Főkefének, a kerületi zöld irodának, az Ember csak nevet rajtam. Mindig reménykedem, hogy egyszer valaki csak észre vesz valamit ha kitartóan szólok.

fhdgy 2020.01.06. 23:05:58

@DorotkaB: Alapszabály, ha elmész pl. egy erdőbe, úgy gyere el, mintha ott sem lettél volna. Ez sokaknak nagyon nehezére esik, pedig egyszerű!

Tavaly ( már tavaly ) nyáron én is szedtem fel szemetet a szemetelő szeme láttára. Félek, hogy nem értette!

fhdgy 2020.01.06. 23:07:07

@Csodabogár: Mit szoktak erre mondani? A reményhal meg utoljára!

fhdgy 2020.01.06. 23:07:39

@fhdgy: a reményhal természetesen = remény hal

Arthamyr 2020.01.06. 23:51:36

@DorotkaB: Ok, elnézést, én értettem félre a "felkapott" jelzőt, helytelenül feltételezve, hogy ez akkor egy jó hely. Nyilván attól, hogy valami jól megy és sokan látogatják, még lehet igénytelen, a mennyiségre is lehet gyúrni, nem csak a minőségre, és tökéletesen működő stratégia.

@fhdgy: Sajnos akinek a személyisége kompatibilis a szemeteléssel, az más szinten van, pont le fogja ezt szarni, és teljesen másból értene. :(

somlobodog 2020.01.07. 06:32:26

@Csodabogár: itt se vigyorognak hülyén. 330 millionyian.... Mekkora végtelen egy ostobaság ez. hiába írod le hetente attól még nem igaz. Pont mint a Pesten mindenki szomorú. Nincs ilyen általánositas. Sztem engedd el a témát mert magadból csinálsz hülyét ennek a szajkozasaval

Taxomükke (UK) 2020.01.07. 08:36:14

@somlobodog: Nekem erről a "műmosolyról" az a személyes véleményem, hogy még mindig jobb, mint az igazi, tőrőlmetszett bunkóság, a rosszkedv meg amikor pofákat vágnak.

illango pillango 2020.01.07. 11:31:15

Mindig örömmel veszem, amikor látom, hogy mennyi mindent építenek, újítanak fel. Viszont az elmúlt 30 év alatt sokkal többet lehetett / kellett volna. Nekem Magyarország időutazás a gyerekkoromba. Még mindig ugyanazok a HÉV kocsik közlekednek, amivel közel 25 éve jártam a gimibe. Az épületek ugyanolyan lepukkantak, tényleg kár érte, mert Budapest olyan szép.
Van egy lakásunk, ismerősök laknak benne. A közgyűlések témája 10 éve (mióta leléptünk) ugyanaz: felújítsák-e a homlokzatot, vagy másra menjen a pénz.. Csinálni semmit se csináltak eddig.
A másik sokat szidott dolog a szolgáltatásban dolgozók hozzáállása. Személyes élmény: Szilveszter napján elmentem a Tescóba, vettem ezt-azt, majd fizetésél megkérdeztem a pénztárost, hogy meddig vannak aznap nyitva. Na erre egy 5 perces lamentálás következett, hogy sajnos hatig itt kell maradniuk, nem érti miért, olyankor már úgyis csak a részegek jönnek, meg amúgy is ki van fosztva a bolt, már úgy hazamenne... bezzeg más üzletekben nem kell olyan sokáig maradni, ... stb. teljesen paff voltam a monológ után. Gondolom Németországban is haza akarnak menni a pénztárosok, de ezt eszébe se jutna az orromra kötni. Egy másik boltba röviddel zárás előtt érkeztem, hallottam, hogy üvöltöznek egymásnak a dolgozók, hogy már csak a következő évben mosnak majd fel. Én éreztem magam kényelmetlenül.

chrisred 2020.01.07. 15:58:50

@fhdgy: "Nem tudják, hogy kultúrember nem szemetel, a többieknek meg tilos???"

Tudják, csak leszarják, ha kicsit keresel, azt is megtalálod.

fittyerfutty 2020.01.07. 15:59:02

@Lógás Hugó: Pontosan. Tavaly karacsonykor 60km/h-val hompolygott a tomeg Hegyeshalomtol a biatorbagyi M0-s leagazasig. Hajnal 2-re ertunk el odaig, es szo szerint onnan egyes egyedul voltunk a palyan a BAH csomopontig, mert mindenki letert az M0-ra.
A tobbseg foleg roman, mikor megalltam tankolni a palyan, szinte mindenki romanul beszelt a penztarnal.

A cikk korrekt. Az allando feszultseget ereztem en is, mikozben alapvetoen kedves volt szinte mindenki, barhova is mentunk. Erdekes kontraszt.

Muhammad Balfas 2020.01.07. 15:59:10

@Golf2: A prímszámok kígyózó sorai kígyóznak..

GNandor 2020.01.07. 15:59:56

"A metrón, velünk szemben egy ránézésre észak-afrikai pár utazott. A jelenlévő Budapestiek teljes higgadtsággal, viszonyultak hozzájuk. Semmi rosszalló megjegyzés, semmi megvető tekintet."

Ez aranyos :) Mégis mire számítottak? Hogy ott helyben agyonverik őket? 2001 óta élek Budapesten, minden nap BKV-val járok és még soha nem láttam még csak ehhez hasonló dolgot sem...

blasiusii 2020.01.07. 16:00:36

Aranyos írás, mintha egy ötödikes házija lenne :D
Ezt a 4 percet sem kapom már vissza.

élhetetlen 2020.01.07. 18:10:05

@DorotkaB: “Általában véve úgy látom, hogy rengeteg dolog történt Magyarországon az elmúlt években, föleg, ha az ember Budapesten jár, akkor lehetetlen nem észrevenni, hogy mennyi mindent felújítottak”. A baj csak azzal van hogy hogyan. Térköveznek, nagy teret. Leraknak olyan követ, amin egy havasesőnél, ónosesőnél esnek-kelnek az emberek. Felmaratják, ezt kifizetik, még mindig csúszik, felszedik, másikat raknak le, kifizetik újra. Ha ez egy térnél történik meg, az is gond, mert a kivitelezőnek érteni kéne hozzá, De, mikor az ötödik térnél is eljátsszák ezt, az már tragédia. És lerakás után fél évvel feljönnek a kövek, és akkor gányolnak. De sokat költöttek a városra. Várkert Bazár, és egy ironikus video. index.hu/video/2017/12/02/varkert_bazar_felujitas_turistak/ Pár éve készült el, és többször is ünnepélyesen átadták.

Archie52 2020.01.07. 18:29:35

@Csodabogár: Na, azért máshol is mosolyognak.
Én tapasztaltam pl. Tahitin, Burmában is. Csak mentem az utcán és minden indok nélkül rám mosolyogtak a szemben jövők, ahogy elmentek mellettem. Szóval nem teljesen igaz amit írtál.

élhetetlen 2020.01.07. 18:59:08

@GNandor: “ott helyben agyonverik őket?”. Tény, hogy nem tömeges, de vannak esetek. merce.hu/2019/09/26/lekoptek-budapest-belvarosaban-will-smith-egyik-fellepojet/ (a videót már eltávolították). Másik hír volt, hogy egy 13 éves félvér kislánnyal addig üvöltözött egy nő, hogy mit keres ebben az országban, míg szegény inkább leszállt. És ami nem volt hír, de velem történt. 15 évig nagyon jó viszonyban voltam a házból egy családdal, napi kapcsolat olyan szinten, hogy, ha sokat főztem, feljöttek a feléért, viszont vásároltak nekem is, de csak napi dolgokról beszélgettünk. Két éve Balatonon ( ugyanott van nyaralónk, hozzám szokták betenni a bicikli, és oda is hozták a kenyeret, ha elfogyott). Benéztek, én aznap kaptam meg az unokahúgom eljegyzési képeit, örömmel mutatom. A feleség nem látja a fekete fiút. OK, kis képernyős, lassan nagykorú telefonom van. De jönnek a kérdések. Mit szólt a család? Mit szólt volna, örül, hogy boldog a lány. Hol fognak élni, Mo-on, vagy Afrikában? A srác már Manchesterben született, miért mennének Afrikába? Épp csak azt nem kérdezte meg, hogy ezen túl csak banánt esznek-e. Visszakérdeztem, hogy komolyan gondolja-e, fogy minden feketénél okosabb, csak azért, mert fehér a bőre. Azóta nem beszélnek velem, kitagadtak. De nincs itt gond!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.01.07. 19:54:40

az emberek csak lodorognek, max egy pizzaszelet, ezt velte a posztolo lodorges kozben. de a moziban, ahova be akart jutni, oriasi volt a sor. mit is akart ezzel kifejezni.

Matyika Ápolója 2020.01.07. 23:10:01

@élhetetlen: fú észrevették a bőrszínét valakinek és feltettek néhány ezzel kapcsolatos, számukra relevánsnak tűnő, nem sértő kérdést

ezt te továbbextrapoláltad hogy ez már a fehér szupremácia, és jól beszóltál nekik egy köcsögséget, mindezt úgy, hogy 15 éve jóban vagytok elméletben

gratula, igazi woke

Matyika Ápolója 2020.01.08. 06:27:42

@élhetetlen: echte fehérként is köptek már le meg üvöltöztek velem a villamoson, csak tekintve hogy én nem vagyok fekete, ebből nem lesz hír meg nem rasszizmus.

swfla 2020.01.08. 08:07:30

@illango pillango: "Viszont az elmúlt 30 év alatt sokkal többet lehetett / kellett volna"

10 eve toljak 2/3-os tobbseggel... na igen, lenyegesen tobbet lehetett volna. Aki ezt nem gondolja vegig az meg hasra van esve, hogy lefestettek ket zebrat a felszab teren. Duborog a pannon puma, vagy hogyis van az a mondas.

Egyebkent miert is kene visszamenni? Lehet lemaradtam valamirol, de ezt a reszet vegkepp nem ertem.

élhetetlen 2020.01.08. 22:36:50

@Matyika Ápolója: Nem ápoltja vagy? Ha megmutatod valakínek a húgod eljegyzési fotóját, azt szokták kérdezni, hogy mit szólt a család? Ez a normális reakció? Mert semmi olyan nem volt, hogy börtönviselt, vagy munkakerülő, mert akkor jogos lehetne a kérdés, csak annyit láttak, hogy fekete, így sértő a kérdés. Ezek után megkérdezni, hogy komolyan okosabbnak képzeli-e magát minden feketénél, csak azért mert fehér, az egy köcsög beszólás?
“echte fehérként is köptek már le”. Gondolom, volt valami előzménye. Nehéz elképzelni, hogy valaki a villamos másik végéből odamegy, leköp, aztán odébbáll. Pedig itt az történt, a nő meglátta, odament, leköpte, és odébbállt. De nem hiszem, hogy érted a különbséget.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása