oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. január 02. 06:30,  Kórházban a világ végén 49 komment

2020. január 02. 06:30 Határátkelő

Kórházban a világ végén

Az Azori-szigetek ugyan az Európai Unió része (lévén Portugáliához tartozik), a kontinensről nézve mégis a világ végén van, hiszen 1500 kilométerre található Lisszabontól. Itt élnek Barbaráék április óta, de amikor kórházba került ott, még csak január volt. Vajon milyen tapasztalatokkal gazdagodott?

Neked is van külföldi kórházi tapasztalatod? Esetleg határátkelőként kerültél már magyar kórházba? Írd meg az élményeid a hataratkelo@hotmail.com címre!

cim_254.jpg

„Januárban kórházba kerültem az Azori-szigeteken, pontosabban Faialon. Itt található a kilenc szigetből háromnak a kórháza. Ritka autoimmun betegségem van, a hazautazás elött két nappal már annyira rosszul voltam, hogy a sürgősségin kötöttem ki.

Kb. 10 percet kellett várakozni, a kötelező rutin után rögtön infúzióra raktak, egy órán belül már a kórteremben. Külön kaptam egy angolul beszélő ápolót. A szoba négyágyas volt, tv, zuhanyzó, külön WC. Az orvosok, ápolók nagyon kedvesek voltak, a takarító személyzet egyben az ápolók segédjei is.

Naponta kétszer takarították a kórtermeket, mindenhol kint a kézfertőtlenítő, amit használnak is. Az idős mozgásképtelen betegeket naponta fürdetik, türelmesen etetik és beszélgetnek velük, még ha nem is tudnak válaszolni.

A portugálok amúgy is nagyon szeretnek beszélni. Jó volt nézni, hogy milyen tisztelettel törődnek az idősekkel. Mikor zuhanyozni mentem, szóltak, hogy várjak, furcsa volt, de csak a zuhany elé terítettek egy betegalátétet, magyarul pelenkát.

Az étkezések

Napi 4 étkezés, az ebéd kimondottan finom volt, marhával itt elég jól el vannak látva, helyi húst szolgálnak fel, mondanom sem kell, azon egy gramm mócsing se volt.

A kórházat akkoriban kezdték el bővíteni, én lázasan napi 4 infúzióval, szóval a légkalapács hangja annyira nem esett jól, nagyon keveset tudtam aludni. Mikor első nap este 10-kor felkeltettek, hogy kérek-e kávét, teát, vagy kekszet, nem is értettem.

etel_tray.jpg

Harmadik nap már szóltam, hogy ha lehet, ne keltsenek fel, mert este 10-kor leginkább aludni szeretek. :)

Bármikor elérhető orvosok

Vizsgálatokra szigorúan tolószékben tologatják az embert, hiába tud menni, ez a protokoll. Az orvosok itt bármikor elérhetőek, ha valamit kérdezni szeretne tőlük az ember csak szólni kell az ápolóknak, hogy akarsz valamit.

Uniós ország lévén fizetni nem kell, ugyan volt biztosításom külön is. A biztosító hívogatott is, ha nem vettem fel, mert éppen haldokoltam, képesek voltak a kórházon keresztül hívni és számon kérni, hogy miért nem vettem fel.

Felháborítónak tartottam, hogy nem a férjemet hívták, hanem engem zaklattak napi háromszor. Mikor már otthon voltam, egyszer sem hívtak.

Az orvosok beszéltek rá, hogy maradjak, mert itt tudnak kezelni, az utazásunk így tovább tartott 5 nappal, de megérte. Azóta már itt élünk és így lett olyan orvosom, aki már találkozott ilyen betegséggel. Magyarországon szinte csak a tankönyvből tudják, hogy van ilyen.

Vannak problémák, de az első tapasztalat pozitív

Mikor áprilisba visszajöttünk ide már végleg, a doktornő mikor meglátott megölelgetett én meg csak néztem döbbentem, hogy ilyen is van?? Nem ehhez voltam szokva otthon.

etel_1.jpg

Persze a helyieknek itt is van problémája az egészségügyi rendszerrel, de ők még nem tapasztalták meg azt, milyen máshol - például Magyarországon.

Nem tudom, hogy 1-2 év múlva is ezt fogom-e írni, de az első tapasztalatom az nagyon pozitív volt.

Azóta voltam egyszer kontrollon, na arra nem volt egyszerű bejutni, de az se a kórház hibája volt, hanem a családi orvosé. Nem egyszerű, de az már egy másik történet, hogy hogyan is működik itt az sztk-rendszer.”

Kövesd a Határátkelőt az Instagramon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

❄❄ �: @messzieszak #canada #kanada #northamerica

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kórház egészségügy Azori-szigetek Portugália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2315377930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dikusz. 2020.01.02. 09:14:46

Egyszerűen nem hiszem el azt, hogy a világon csak Magyarországon rossz, és csakis rossz, sosem jó az egészségügyi ellátás. Mindenhol máshol tökéletes.

Hari Seldon 2 2020.01.02. 09:50:40

@dikusz.:
Nem nagyon hiszem, hogy erről volt szó. Azt mondta, hogy ott jobb. Ettől függetlenül fel tudnék sorolni véletlenszerűen 50 másik országot, ahol garantáltan rosszabb. - Ergo nem "mindenhol máshol tökéletes"
Sőt, hogy azt mondjam itt sem az.
Csak más szintű bajok vannak, és más az oka. Itt például a luxembourgi orvosi bérek a probléma, mert sokan mennek át.

kardio1 2020.01.02. 10:11:09

@dikusz.: @Hari Seldon 2:
Örülnék, ha csak a bérekkel lenne probléma Franciaországban. Nem véletlenül van sztrájk a Sürgősségiken és tiltakoznak a vezető orvosok az állami egészségügy helyzete miatt. Egyébként, ami a posztot illeti, nem véletlenül van nálunk (és szerintük Angliában is) annyi nővér és orvos Portugáliából. Biztos annyira szuper az egészségügy ott, hogy tanácsot adni vannak itt.

dikusz. 2020.01.02. 10:22:46

@Hari Seldon 2: Valóban azt mondta, de azt is leírta -kétszer is-, hogy itthon nem jó.
Ti ismeritek az itthoni állapotokat belülről. Én csak hozzátartozóként, kicsit betegként, és elég jól az utóbbi évek tapasztalata alapján. Tudom, vannak gondok (nem is kicsi) Magyarországon az egészségüggyel, de tényleg azt látom/olvasom mindenhol, hogy itthon minden rossz.
A posztoló is csak jó tapasztalt, míg itthon nem. És én nem tudom eldönteni, hogy azért, mert jó biztosítása volt, vagy azért mert Portugáliában csak ilyen "minőségi" ellátás van.
Ahogy írod, felétek az ok, hogy elmennek az orvosok Luxembourgba, a magasabb bér. Nincs ezzel baj, de nálatok nincs gond az egészségüggyel? Ti hogy látjátok, tényleg annyira rossz itthon a helyzet?

Csodabogár 2020.01.02. 10:40:40

Gondolom egy nem túl nagy szigeten jobb ahelyzet, mint az országban magában. Nekem Portoról panaszkodott valaki nagyon egyszer, de ez se jelent semmit. Tény, hogy Svájcban se volt ritkaság a portugál nővér és más kórházi személyzet. Orvossal nem találkoztam.
Az itthoni helyzet az én megitélésem szerint tragikus. Ha bármi bajom lesz, harcolni fogok azért, hogy ne vigyenek kórházba. Plusz a környezetemnek állandóan mondom, hogy tegyenek inkább a fejemre egy párnát, de jó erősen tartsák ám rajta.:-)
Mióta megszünt az egyetlen magán kórház, rémálmom a kórház. A több ágyas szoba gondolatától is kiver a víz.

2020.01.02. 10:42:54

Ööö, pff. Én pont a környéken élek egy ideje, szerintem az egészségügyi ellátás lényegesen rosszabb (vagy legalábbis nehézkesebb), mint mo-on.

Például a háziorvosi rendszer. Nekem van ott háziorvosom, úgy jut be az ember, hogy elmegy az egészségközpontba, a centro de saúde-ba, ott egy néni ad neki egy sorszámot, amivel sorban áll egy másik nénihez, aki ad neki egy időpontot a háziorvoshoz. Szeptember elején jártam ott, novemberre(!) volt időpont.

Kérdeztük, hogy ezt így hogy, mondta, hogy annál korábbra, ne adj' isten aznapra akkor van időpont, ha nagyon-nagyon beteg vagy (tehát nem szimplán nagyon beteg, hanem "nagyon-nagyon" beteg).

Orvosok, nőgyógyász satöbbi a főszigetről járnak körbe, havonta pár napot van rendelés. Fogorvos, vérvétel, akármi, csak kínlódsz vele, a leleteid meg mennek a kontinensre. Nem jó. Ha komolyabb bajuk van, a helyiek a főszigetre mennek kórházba, vagy lisszabonba.

És az azoriaknak három kórházuk van, faialon, terceirán meg sao miguelen. Ha sao jorge-on, ne adj' isten graciosán vagy floresen valami bajod van, akkor köszönjük szépen, viseld kellő alázattal. Érdemes elautózni a centro de saúde-okig ott is, maradjunk annyiban, hogy nem gerjesztik a bizalmat.

És persze, ezek pöttöm kis szigetek a semmi közepén, faialon laknak, mittomén, 15 ezren, sao jorge-on 9 ezren, hát AHHOZ KÉPEST egészen fantasztikus, amit nyújtanak, konkrétan űrkutatás. A portugálok meg amúgy is állati civilizált emberek (az azoriak különösen, nekem legalábbis úgy tűnik), és a kontinentális egészségügyük előttünk van, most gugliztam egy listát, 12-ek a világon, persze, mondom, ezek k.rvára civilizált emberek, de pont az azori-szigeteken szerintem lényegesen rosszabb az egészségügy (vagy legalábbis nehezebben hozzáférhető), mint mo-on. Lehet, hogy a fősziget már hozza a magyar színvonalat, nem tudom, de a picik tuti nem.

Ezzel együtt az azori-szigetek szuper kúl, azori-szigetek for president.

Arthamyr 2020.01.02. 11:11:55

@dikusz.: "A posztoló is csak jó tapasztalt, míg itthon nem. És én nem tudom eldönteni, hogy azért, mert jó biztosítása volt, vagy azért mert Portugáliában csak ilyen "minőségi" ellátás van." - Ugye azt te sem gondolod komolyan, hogy ezt bármilyen értelmes ember komolyan gondolja? :) Szerintem nincsen és nem is lesz olyan rendes ország (tehát a város méretű államokban elképzelhető _talán_), ahol csak "minőségi" ellátás van. Azt meg szintén nem nehéz belátni, hogy a magyar eü. ellátásnál sok helyen jobb van, nem, mivel egyszerűen rendszer miatt szükségszerűen rossz?

gabors 2020.01.02. 16:05:01

@dikusz.: mindenhol jo az egeszsegugy ha TUDSZ fizetni (mert hoa eppen azon a nyomorodott helyen nincs semmi akkor elvisznek oda ahol van barmi HA TUDSZ FIZETNI) ..

Mo-on is nagyon jo HA TUDSZ fizetni ...

mi a kerdes ???

kardio1 2020.01.02. 16:50:59

@gabors: láttad már az Eldorado című filmet Bereményi Gézától Eperjes Károllyal a főszerepben ? Érdemes megnézni. Pénzért se lehet mindig mindent megkapni.

London2009 2020.01.02. 16:53:24

@dikusz.: oszinten Dikusz szerinted Mo-n jo az egeszsegugyi ellatas? Jartal mar videken korhazban? Mert nem csak Budapest van a vilagon.
Most voltam eloszor eletemben korhazban huzamosabb ideig es ugye haldoklik az angol egeszsegugy is, de kivanom, hogy a magyar is igy haldokoljon. Nem tudok persze az egesz korhazrol csak a szuleszet/nogyogyaszatrol velemenyt mondani, de semmire nem tudok panaszkodni. Annyira halas vagyok az egesz korhazi szemelyzetnek akikkel kapcsolatba kerultem, hogy el sem tudom mondani.

Csodabogár 2020.01.02. 17:55:09

@Nagy kámpics: Azt tudtam, hogy kicsik azok a szigetek, de hogy ennyire? Csoda, hogy egyáltalán van valami eü 9000 embernek. Mentöhelikopter van?
Persze ott lakni "szuper kúl", amig fiatal és egészséges valaki, no meg szereti a nyugalmat. Nekem biztos nem lenne jó.:-)

Csodabogár 2020.01.02. 17:59:05

@gabors: Itthon hiába tudnál fizetni, nincs egy tisztességes kórház. Nagyon jó orvosok vannak, akik itthon maradtak, azok tényleg szeretik a szakmájukat. Néhol, esetleg pénzért, van nagyon modern felszerelés, de kórházat ne keress valamelyest nyugati szinvonalut.:-((

Csodabogár 2020.01.02. 18:02:38

@London2009: Szülészet nőgyógyászatra itthon is vannak csili-vili privát helyek.
Egyébként tegnap mesélte nekem valaki, hogy mennyivel jobb tapasztalat volt egy vidéki kórházban lenni, mint egy pestiben.

London2009 2020.01.02. 19:01:34

@Csodabogár: nem privat korhazrol van szo. Menj akkor te es kezeltesd magad videki korhazban. Labamat nem tennem be. Szeretem benned ha en A-t mondok, te tuti B-t. Mindenbe belekotsz, nem baj, biztos ez szorakoztat.

dikusz. 2020.01.02. 19:58:32

@London2009: Nem azt állítottam, hogy Magyarországon jó az egészségügyi ellátás. Én azt tudom nehezen elképzelni, hogy kizárólag itthon rossz, máshol csakis jó.

Sosem állítottam azt, hogy Budapest a világ, és a vidék nem számít. Komolyan mondom, nekem igen rosszul esik, ha valaki azt tételezi fel rólam, hogy én többnek gondolom magam csak azért, mert a fővárosban élek. Soha, de soha nem hittem ezt, volt is gondom ezzel a hivatalban, kaptam is a főnöknőmtől érte.

Jártam vidéken kórházban, mégpedig olyan városban, ahol legalább olyan színvonalas a kórház -ha nem jobb-, mint Budapesten. És jártam olyan budapesti kórházban látogatóként, amelyik körzetébe nem szívesen tartoznék. Az már az én "szerencsém", hogy az a kórház, amelyikhez én tartozom, állítólag az egyik legjobban felszerelt kórház az országban.

A "saját" kórházunk majd' mindegyik osztályán jártam az évek folyamán. Azt tudom, hogy van VIP-szoba, ami szállodai szintű ellátást biztosít. A szülészeten is, és más osztályon is. Egyágyas, külön zuhannyal, tv-vel. Abban is biztos vagyok, hogy vidéken is van ilyen.

Egyet kérdeznék még, nagyon komolyan, és remélem nem haragszol meg érte: miért gondolod azt, hogy vidéken rosszabbak a kórházi körülmények, mint Budapesten. Van olyan kórház itt is, nem is egy, ahol van 26 ágyas kórterem.
Nagyon érdekelne a véleményed.

London2009 2020.01.02. 20:22:55

@dikusz.: ezt senki nem irta, hogy mindenhol jo es csak Mo-n rossz. De az teny, hogy nem jo az egeszsegugyi ellatas es ezt evtizedek ota nem tudjak megoldani.
Kelet-Mo. Heves es J-N-Szolnok megye korhazaiban voltam es katasztrofak egytol egyig. Budapesten ket eve az Uzsokiban, de ezt mar meseltem neked. Ha van penzed akkor van orvos, nover, maganszoba, TV stb.
Irtam neked emailt Karacsony korul, megkaptad?

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2020.01.02. 21:27:37

@London2009:

Szerintem jó az EÜ itthon. Az EÜ arra van hogy ha életveszélyben vagy, megmentsenek. Elsősorban ez a funkciója.
Nekem itthon nem kellett sokkal többet várnom a vizsgálatokra mint kint Ausztriában.
Baszki, ott egy 10 napos kórházi kaland 100 euró plusz pénzt jelentett, a TBn felül.
S akkor csodálkozol hogy ott normálisabb a koszt? Mert nagyjából ennyi a különbség. Amit felháborodva posztolgatnak facebookon. Hogy milyen szar a kórházi kaja.

2020.01.02. 22:07:35

@Csodabogár:

"Mentöhelikopter van?"

Van-van. :)
De ez szerintem is nagy hátrány, már középkorúként is. Ami meg a nyugalmat illeti, nyaranta én már ezt is túl nyüzsinek érzem, nyomaszt. Ősztől tavaszig nagyon szuper, nem történik semmi :)

dikusz. 2020.01.02. 23:02:37

@London2009: Megkaptam, köszönöm, tetszett nagyon.:)))

gabors 2020.01.03. 00:25:22

@kardio1: Mit nem lehet megkapni ?

a korhazi ellatasrol volt szo .. azt MNDENHOL meg lehet kapni penzert .. nem az eredmenyrol van szo az mindenhol az "isten" kezeben van kinek eppen mit osztottak ... azt penzert sem lehet elcserelni ... de az ellatas az mas ...

Pöffetegecske 2020.01.03. 06:12:33

@dikusz.: A posztoló ritka autoimmun beteg, és csak most költözött ki.
1. Már Magyarországon élve is beteg volt
2. Elmondása szerint Magyarországon nem tudTÁK kezelni a baját, tehát több orvosról, esetleg intézményről van tapasztalata
3. Leírja, hogy EGY élményét hasonlítja össze, valamint csak a kórházit, nem a háziorvosit mert az másik történet, ergo nem az összegészségügy minden jellemzőjét veti össze.

Erre te írod, hogy a magyar helyzetet nem is ismeri, azt közbe' mindenütt jó, csak a magyar eü nem.

kardio1 2020.01.03. 07:52:40

@gabors: ezek szerint nem láttad a filmet.

dikusz. 2020.01.03. 09:29:41

@Pöffetegecske: Be kell látnom, hogy tökéletesen igazad van, erre nem is gondoltam, sajnálom.

Girhes 2020.01.03. 09:39:30

@London2009: ugyan nem nekem címezted, de mentem és kezeltettem magam vidéki kórházban, Budapesttől 300 kilométerre, délnyugatra. Életem legjobb kórházi élménye volt, ha lehet ilyet mondani két nagy műtétre és az azt követő ellátásra. Az orvosaim osztályon felüliek voltak, sebész és intenzíves egyaránt. A nővérek - bár nagyon kevesen voltak - mindenkit magas színvonalon láttak el. A betegeket a nevükön szólították, nem volt "egyeske" és "ketteske", a magatehetetleneket naponta fürdették, akit kellett, megetettek és amitől igazán hátast dobtam, senki nem fogadott el hálapénzt. Nem volt deklaráció a folyosón, ahogy pár helyen, itt csak szájról szájra járt az információ, egyszerűen nem akartam elhinni. Aztán megtapasztaltam.
Árnyalni kell a képet. Nem jelentheted ki, hogy mindenhol minden szar. Igenis vannak kivételek. Az összkép viszont siralmas, ebben igazad van.

adg 2020.01.03. 09:53:10

@Girhes: “ Budapesttől 300 kilométerre, délnyugatra.”

Ott lehet a felreertes, hogy ha ez a kezeles az elmult 100 evben volt, akkor te nem Magyarorszagon kezeltetted magad. :)

gabors 2020.01.03. 11:05:06

@kardio1: @gabors: ezek szerint nem láttad a filmet.

de regen volt az mar !!!

te most komolyan filmbol lehetne ezt tudni ??? ugyan mar a sok taho aki nem tud mgyarul meg mind hulyen hal meg (igaz ezt a filmet le-tolmacsoltak angolra is talan meg mas haldoklo nyugati nyelvekre is)

gabors 2020.01.03. 11:16:35

par hete megirtam reszletesen hogy milyen elmenyeim voltak egy Manhattan-i korhazban ...

igaz csak 6 nap volt a mutettel egyutt ... a vegen mar nagyon untam

ja amugy tokkal vonoval egyutt kb 100 ezer dollar volt (mar amit szamlaztak de ennek kb fele a vege) meg meg az orvosok dijja ami meg nincs lejatszva pesze alig 7 honapja volt...

gabors 2020.01.03. 11:26:17

@Csodabogár: '@gabors: Itthon hiába tudnál fizetni, nincs egy tisztességes kórház."

ezt majd az otthoniak megcafoljak ... valszeg TE nem kerestel elegge ...

gabors 2020.01.03. 11:45:44

@adg: "@Girhes: “ Budapesttől 300 kilométerre, délnyugatra.”"

az mar EU nem ???

Girhes 2020.01.03. 11:47:57

@adg: Ott a pont, elírtam, csak 200 km. A többi igaz :)

TheRminator 2020.01.03. 11:48:08

@gabors: pont arról is szól a film, hogy egy aranytömbbért visszahozza a gyereket a halál küszöbéről.
www.youtube.com/watch?v=rjzyD-LvaC0

gabors 2020.01.03. 11:52:51

@TheRminator: koszi a linket akkor megnezem megegyszer ...

mert teljesen azt hittem hogy csak isten van ...

kardio1 2020.01.03. 12:24:13

@TheRminator: @gabors: a főhős viszont meghal, hiába van pénze, mégse jut ellátáshoz. Azaz a pénz nem old meg mindent. Pláne nem mindenhol a világon.

morph on deer 2020.01.03. 12:52:29

@gabors:
“ mi a kerdes ???”

Mondjuk az, hogy ha akut rosszul vagy valahol az Isten háta mögötti helyen, akkor garantáltan nem az foglalkoztat, meg az ellátó orvosokat sem, hogy miként lehet téged inkább elvinni valahová, mert tudsz fizetni, nem gondolod?

Ha egy tervezett műtétről, vagy ilyesmiről van szó, az más, mert akkor van lehetőség mindarra, amit mondasz.
Csak az élet nem mindig így működik, az a baj.

Az egész történet lényege egyébként az, hogy egy csomó helyen az alapszint eleve magasabb, mint nálunk. Ez elsősorban infrastrukturális és szerkezeti okokból van így. Nálunk foltozgatnak, gányolnak, agyonhajtják a személyzetet, aztán megy a csodálkozás, hogy miért nem jó a végeredmény, pedig milyen sokba került...

Laciii 2020.01.03. 14:26:47

Még jó, hogy angoloknál nem fordulhat elő, hogy egy gyereknek a földön kell feküdnie egy kórházban, ja de:
www.independent.co.uk/news/uk/home-news/boy-sleeping-hospital-floor-picture-bed-shortage-leeds-nhs-winter-crisis-a9238401.html

kiskutyauto 2020.01.03. 16:45:45

Könyörgöm, Portugália EU tagország, Nyugat-Európa fejlettebb országai egyike, főleg az Azori szigetek illetve Madeira, mely szinte külön országnak számít.. E helyekre nem csak Portugáliából mennek hajók és repülők ellátmánnyal, na meg turistákkal, hanem USA-ból és Nagy Britanniából is... Tehát én nem mondanám, hogy világ vége, hanem inkább világ KÖZEPE!!! Paradicsomi helyek, szinte minden tekintetben... Az lepett volna meg ha a cím után, a cikkben nem ez lett volna, ami van... Az európai Portugália már nyilván más, ott sajnos sok pusztulat hely van, de hát nagy ország és viharos történelem, diktatúrákkal van mögött, bár virágzott is egy ideig, mint gyarmatbirodalom... amit a sors szakított meg (Liszabon földrengés miatti teljes rombadőlése ugyebár ), és tán méltán is, hiszen a portugál gyarmatosítók sem bántak sokkal finomabban a leigázott országokkal és lakóikkal mint a többiek...

gabors 2020.01.03. 20:37:54

@morph on deer: "Mondjuk az, hogy ha akut rosszul vagy valahol az Isten háta mögötti helyen, akkor garantáltan nem az foglalkoztat, meg az ellátó orvosokat sem, hogy miként lehet téged inkább elvinni valahová, mert tudsz fizetni, nem gondolod?"

ezt igy nem tudom de az az erzesem hogy igen is foglalkoztatja oket ....

anyos meghalt szivinfarktusban par eve me a mentotol is jott a szamla ....

Nietzsche. 2020.01.03. 21:59:10

Azori szigetek. Láttam a szigetcsoportról képeket, valami elképesztően gyönyörű hely. Ott még betegnek lenni sem lehet túl rossz.

lüke 2020.01.03. 21:59:28

Lehet jót s lehet rosszat írni az eü- ről.Mivel emberek csinálják más és más mindenütt, az é- amerikai kontinensen standartizált:
- nem lehet hibázni,pert kapsz a nyakadba
- az orvosok 5 évenként kemény vizsgát tesznek> nagyon helyes!
A posztoló különleges betegsége is magyarázhatja a bánásmmódot ,nemcsak a privát biztosítása.De mint insider el tudom képzelni ,hogy ettől függetlenül jó bánásmódban részesült.
A magyar eü- ben nincs szakmai kontrol és ez megszab mindent: lehetnek emberségesek, segítőkészek, utálkozóak, de ha a szakmai színvonal EBM- nek
search.proquest.com/openview/162e5491037d5ee60b593addacf8bcf6/1?pq-origsite=gscholar&cbl=41339
nem felel meg, akkor itt vége az ellátó rendszernek

megj .
A privát betegek pénze nem motivál:
- hónapok múlva kapod meg
- szabályozott, ki mennyit kap( írásban le van fektetve)
általában:
50% az oszt. vezetőé ,az első főorvos jön utána, a másod, s így tovább rang szerint,
Ny- Európában a pár száz€ től 1-2 ezerig is kiterjedhet/ hó ,főleg operatív szakmában nagyobb,ott az operatőr kapja

Bk

lüke 2020.01.03. 21:59:34

@Horthy Miklós cselédje:
enned otthon is kell,az is pénzbe kerül
napi díj van : 7- 12 € Ausztriában, attól függ milyen szintű a Spital
( gemeide, klinik ,privát stb)
De! ha krónikus beteg vagy , 30 napon túl vagy kóházban, akkor már nem kell fizetni
Németo- ban is így van

élhetetlen 2020.01.03. 22:30:06

@dikusz.: Ah, dehogy rossz itthon. Csak tudomásul kell venni, hogy mi van. Még tavaly karácsony előtt kaptam egy beutalót az ORFI-ba kezelésre, mert nagyon fájt a derekam. Be is vonultam, az ov. ránézett a lábamra, ödémás, nem tud kezelni, azaz nem tudja beadni az izomlazító infúziót, menjek belgyógyászhoz. Mentem, öt nap kórház, nyomták belém a vízhajtó infúziót, amit az ORFI-ban nem tudom, miért nem tudtak megoldani. Annyi szerencsém volt, hogy a belen csináltak egy CT-t, és kiderült, hogy egy csigolya összeroppant. Fújhattam volna az izomlazítót. Na, Gerinc Klinika. Három hónappal későbbre kaptam időpontot. Akihez kerültem, mondta, hogy ő ezt a műtétet nem tudja megcsinálni, adott egy nevet, nála kérjek időpontot. OK, még pár hét, vállal, pár hét várakozás az altató orvossal való konzultációra, végül májusban megműtöttek. Valamivel jobb, de fájdalom maradt. Lehet, hogy már nem a gerincem fáj, hanem a csípőizület sugárzik ki derékra, ez majd májusban derül ki, akkorra kaptam időpontot MR-re és konzultációra. És, ha kiderül, hogy pl. a csípő a bűnös, kezdhetek egy másik évet az ortopéd klinikán, mert a területi kórházban, ahova tartozom nincs reumatológia, és urológia sem. Az urológiai kalandot már nem írom le, cifra volt. És a területi kórházam egy budapesti egyetemi oktató kórház. És hab a tortán, egy hét vízhajtás után a belgyógyászaton lement a vérnyomásom, ergo úgy döntött az osztályvezető, hogy megvonja a 25 éve szedett vérnyomás csökkentőmet, a béta blokkolómat meg lecseréli, mert elavult. Az új nem működött, éjszaka nem tudtam bal oldalra fordulni, mert a szívem majdnem kirúgott az ágyból, a vérnyomásom meg 175/120 körül mozgott. A körzetim belátta, hogy gond van, visszakaptam a bevált gyógyszereimet, de az nem akarom elképzelni, hogy, ha visszakerülök a belre, ez a főorvos hogy fog viszonyulni hozzám, aki merészelte elutasítani a szuper megoldását. Hát, valahogy így mennek a dolgok.

élhetetlen 2020.01.03. 23:22:54

@gabors: El nem tudod képzelni, mekkora kupi van Magyarországon. Már nagyon sok magánrendelés van, de a legtöbb helyen csak vizsgálni tudnak, kezelni nem. Az egész gerinc cirkuszt magánorvosnál kezdtem, mert az államiban 3 hónap volt a várakozás egy időpontra. Ránézett a bokámra, ödémás, nem tud kezelni, 20 000 ft. Az urológus. Állami kórház, de csak a VIP osztályon keresztül jutok be, mert nem oda tartozom. (Ahova tartozom, ott nincs urológia). OK, 46 ezerért kérnek egy időpontot egy orvostól, és egy nő lekísér, csak egy órát várunk. Kb. 30 percet voltam benn, ebből 25 az volt, hogy az orvos próbálja gépre vinni az életemet, de ezt már beírtam, még sincs itt… aztán levett egy vizelet mintát, és csinált egy ultrahangot. Rendben. A tenyészet negatív, a panasz maradt. Akkor kéne egy hólyagtükrözés. Másnap hív a VIP-es csaj, hogy ez, rajtuk keresztül 460 ezer forint, és ez szerinte is rettentő magas ár. A dokitól hívott, a doki átveszi a telefont, hogy meg tudja csinálni TB-re is. Az mennyi? Amennyit gondol. Húszat gondoltam, mert öt perc volt az egész. Ugyanez egy magánkórházban 115 eft. “HA TUDSZ fizetni”. Fizethettem volna 115-t, 460-t, vagy 20-t. Erre írtam, hogy totál kupi van itthon.

morph on deer 2020.01.03. 23:35:31

@Nagy kámpics:
Hát én éppen a sao migueli kórház sürgősségijét ismertem meg, (pedig nem is akartam,) talán 6-7 éve lehetett, és eléggé vegyes tapasztalataim vannak.

Sikerült napszúrást kapnom, holott még melegem sem volt, csak éppen sem fejfedő, sem haj nem volt a fejemen, és rosszul lettem, már a szállodában, úgy kettő körül. (Royal Garden, ha mond valamit.)
Aztán szépen elájultam, ahogy illik, és a mentősök térítettek maghoz, akiket közben rémült nejem meg a személyzet hívott.

Eddig ez mind szép és jó, mindenki profi, stb. Az érdekességek akkor kezdődtek, mikor kiderült, hogy az az orvos, aki angolul működőképes éppen dolgozik valakin, más meg nem érti, hogy mit mondunk! (Pedig a feleségemmel ketten úgy öt nyelven boldogulunk a magyaron kívül.)
Betoltak a kis lefüggönyzött vizsgálóba, aztán nem történt semmi cirka 40 percig.
Mármint velem nem, mert az ápolók meg orvosok ki-be járkáltak, - mentek dohányozni, ahogy később megtudtam, - velem a kutya nem törődött.
Még azt sem tették meg, hogy valaki szól a nejemnek, hogy még élek, pedig megkértem rá egy nővért, aki állítólag értette, hogy mit mondok... Végül is a feleségem indult a keresésemre, - a viszonyokról annyit, hogy senki nem kérdezte, hogy hová megy, - megtalált, aztán elkezdett lármázni, hogy mi a bánat van már!
Nagy nehezen elkezdtek velem foglalkozni, aztán előkerült az orvos is, aki már beszélni is tud, így nagy nehezen megtörtént az, aminek már egy órával korábban is meg lehetett volna történnie:kaptam amit kellett, belém küldtek pár tasak infúziót, és este kilenc körül már mehettem is vissza a szállodába, gyógyszerekkel felszerelve.
Pihenjek még egy-két napot, és annyi, mondták.
És tényleg, két nap múlva kutya bajom sem volt.

Ja igen: mindez az EU-s biztosítási kártyámra ment, (amit rendszeresen kikérek, hogy legyen nálam, ha..) plusz az utazási biztosításomra kaptam kártérítést az kihagyott program fejében.

Amit amúgy sajnáltam is, mert egy gasztro-túra volt a Furnas-völgybe, ahol az aktív tájon túl a forró vulkáni talajba leásott és 4-6 órán át betemetett méretes edényekben készítik az ételeket.
Eszméletlenül ízes, minden összetevő megőrzi a saját ízét, stb.

(Ezt onnan tudom, hogy pár éve voltunk megint ugyanott, ezúttal fejfedőben.
Ja, és azóta nem dohányoznak agyba-főbe mindenhol:))

lüke 2020.01.04. 18:48:23

@Horthy Miklós cselédje:
Frászt van erre:
“ EÜ arra van hogy ha életveszélyben vagy, megmentsenek. Elsősorban ez a funkciója.”
Ez csak egy kis szelete,erre van az intenzív osztály, az más minőség,mint a krónikus beteg ellátás,ami egy életen át tart.
És a prevencióról még nem szóltunk,na meg a korai diagnosztikáról!

Ide másolom a WHO adatokat MO - ről,s gondolkozz el ,hogy a 4% GDP/ 21000 USD- ből mit lehet kihozni. szemben: USA 53900 USD 17,1 % ,több ,mint 4x a magyarnak,több,mint 2x annyi GDP- ből,s az eszközök csak nálunk kerülnek többe, mert egyesek nyerészkednek

index.hu/gazdasag/2020/01/03/kartell_maroth_gaspar_harmat_sandor_gvh/

EÜ: MO- n 1827 USD jut 1 főre, az USA- ban 9400-t, akkor mi a jó?

www.who.int/countries/hun/en/
az itt lévő 7,4- ben a szociális kiadások is benne vannak !

marczy 2020.01.04. 21:45:54

Portugália nem az a kőgazdag ország Nyugaton belül. Konkrétan Nyugat-Európa legszegényebb országa. Én is jártam ott párszor. Nagyon kedvesek amúgy, amiből már a repülőn ízelítőt kaptam. A magyar GDP-hez képest sem produkálnak sokkal többet, mégis ennyivel jobb náluk az egészségügy... miről beszélünk? Az árak alapból megfizethetőek voltak, finom vörösborokat ittam ott, hoztam is haza belőle.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása