oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. december 22. 06:30,  Karácsonyi készülődés Angliától Olaszországig 28 komment

2019. december 22. 06:30 Határátkelő

Karácsonyi készülődés Angliától Olaszországig

Mi másról szólhatna ez a vasárnap, mint arról, hol miként készülődnek a karácsonyra. Így aztán ellátogatunk Nagy-Britanniába a sült húsok, szószok és csúnya pulcsik közé, Olaszországban zenét hallgatunk és az is kiderül, Hollandiában miként segítik a lelkileg rászoruló gyerekeket.

"Legemlékezetesebb karácsonyom határátkelőként" - írd meg a történeted a Határátkelő karácsonyi különkiadásába a hataratkelo@hotmail.com címre!

karacsonyi_pulyka.jpg

Kezdjük Angliában, méghozzá Christine-nel, aki alaposan körbejárta az ünnepi készülődést az ételektől a pulcsikon át a kedvenc zenéjéig.

„A karácsonyi asztalon a díszhelyet a különféle sültek foglalják el legyen az sült pulyka, sült sonka, marha, kacsa, bárány vagy bármi más.

A sült mellé természetesen többféle köret dukál a krumplipürétől a sült/párolt zöldségekig (zöldborsó, sárgarépa, kelbimbó, kukorica, stb.) majd mindezeket kiegészíthetjük a húsokhoz illő szószokkal, mártásokkal.

Áfonyamártás

Az áfonyamártást először az Egyesült Államokban kínálták 1912-ben, a massachusettsi Hansonban. A konzerv áfonya szósz 1941-ben jelent meg a piacon, lehetővé téve a termék egész évben történő értékesítését. Majd elterjedt Kanadában és az Egyesült Királyságban is. Az áfonya szósz különféle húsokhoz használható, beleértve pulyka, sertés, csirke és sonka.

Barnamártás

Gravy azaz barnamártás. A „gravy” kifejezés először a közép-angol nyelven jelenik meg gravé-ként, és feltételezik, hogy a franciából származik, mivel a szó megtalálható számos középkori francia szakácskönyvben. Az eredeti középkori jelentése: a gravé a hús sütése közben keletkezett és összegyűjtött húslé. Rengeteg változat létezik. (...)

Sült pulyka

Angliában a 16. században lett népszerű a karácsonyi egybesült pulyka. Útja mondhatni azóta is töretlen. Rengeteg féle recept van.

Christmas crackers

Avagy mi kerül még az asztalra. Magyarul karácsonyi pukkantónak nevezett dolog a tradíciók része és nagyon népszerű Angliában, minden karácsonyi teríték mellett megtalálható.

A pukkantó tulajdonképpen egy csillogó színes papírba csomagolt keménypapírból készült henger, ami úgy néz ki, mint egy nagyobbacska szaloncukor. Mindig két embernek kell szétszakítani, ezt egy kisebb petárdaszerű pukkanás kíséri.

A hengerben legtöbbször egy színes papírkorona, egy vicc és egy kis ajándék található. A széthúzásnak az asztal felett kell történnie, jobb kézben tartva, bal kézzel pedig húzva a szomszéd pukkantóját.

Az első karácsonyi „cracker” 1840-ben tűnt fel, de igazán Thomas J. Smith tette ismerté 1847-ben, ő francia novellákat árusított karácsonyi ajándékként.

Népszerűvé viszont csak azután vált, miután színes papírba (christmas cracker-be) csomagolva árulta az írásait. Akkoriban kezdett igazán elterjedni és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Lehet kapni szinte minden boltban, minden színben és méretben, válogathatunk pénztárcánktól és ízlésünktől függően.

Christmas jumpers

A „csúnya pulcsik” karácsonyi tradíciója ma már Magyarországon sem ismeretlen. Itt Angliában a 80-as évek óta örvend töretlen népszerűségnek. A pulcsik lehetnek kézzel készítettek, vagy gyáriak, lehet ajándék a fa alá vagy csak vicces öltözet a karácsonyi partikra. Hogy a kedv töretlen maradjon évről-évre új kollekciókkal jelennek meg az üzletházak.

A zenék

Manapság divat utálni a vízcsapból is folyó karácsonyi zenéket. De nekem azért hozzátartoznak a készülődéshez. :) Egyik nagy kedvenc:

Ha mindez részletesebben (receptekkel!) is érdekel, kattints ide!

A legjobb olasz karácsonyi zenék

Ha már a zenéknél tartunk, akkor érdemes egy kicsit kitérni bővebben is rájuk. Annál inkább, mert mostanra alighanem mindenkinek kezd megtelni a hócipője az All I Want for Christmas Is You örökbecsűvel és társaival, azaz jól jöhet egy kis változatosság. Ezt kínálja Olaszmamma.

„Az ünnepek közelsége nem csupán az áruházak dugig tömött polcain, és az ajándékokért pankrációzó tömegeken mutatkozik, hanem a rádiókban is.

Már a csapból is Mariah Carey és az All I Want for Christmas bömböl, hamarosan beköszönt Kevin is a képernyőre. Ha olaszos zenei aláfestést szeretnétek az ünnepekre, nem lesz gondotok, ha rám hallgattok.

Nyilván az összes nagy klasszikus karácsonyi dalnak megvan az olasz megfelelője, de előrukkoltak a taljánok némi saját produktummal is.

A listámon találtok majd ilyet is, olyat is, úgyhogy ha már ráuntatok a Wham!-re, hallgassatok egy kis Pavarottit vagy Biagio Antonaccit. Az én személyes kedvencem az első dal, amit egész Olaszország énekel, amióta egy panettone reklám aláfestő zenéjeként szolgál.

Eros karrierje sem múlhat el karácsonyi dallamok nélkül.

Ha szívesen hallgatnátok még olasz zenét karácsony idején, akkor irány Olaszmamma bejegyzése!

Gyermek lelkisegély-vonal Hollandiában

Ünnepek idején sokaknak lelkileg is nehezebb, és bár egyes felmérések szerint a holland gyerekek a legboldogabbak a világon, olykor szükségük lehet támaszra, akár tanácsra, akár csak arra, hogy elmondhassa az őt nyomasztó dolgokat. Hollandiában erre igencsak odafigyelnek – derül ki a Hollandokk írásából.

kindertelefoon.jpg

„Erre az esetre hozták létre immár 40 éve, 1979-ben, gyerekeknek segíteni akaró felnőttek egy amszterdami padlásszobában a Kindertelefoon szolgáltatást, amely ma már, hallgatva az idők szavára, chaten is beszélget a hozzá fordulókkal, illetve fórumot is üzemeltet.

A Kindertelefon természetesen ingyenesen hívható. A hívásokat jellemzően önkéntesek fogadják – jelenleg mintegy 520-an –, de az alapítványként működő szervezetnek 40 – részmunkaidős – munkatársa is van, akik koordinálják az önkéntesek munkáját.

Helyileg hét - Almelo, Amsterdam, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg és Utrecht – városban működik és várja az esetleg csatlakozni vágyó kollégákat, akiket természetesen alaposan felkészítenek feladatukra.

Azt, hogy még a közösségi média korában is igény van a jó öreg „gyerek lelkisegély-vonalra”, mindennél jobban mutatja a napi több, mint ezer, éves szinten kétszázezer feletti, legjobb éveiben a negyed milliót közelítő hívásszám.

A Kindertelefoon filozófiája szerint bármilyen témában megkereshetik őket a gyerekek. Akár mérgesek, bánatosak, szomorúak, csalódottak, frusztráltak, de akár akkor is, ha szerelmesek, boldogok vagy csak egyszerűen unatkoznak.

A szerelem, szexualitás és a kortársaik általi bántalmazás, illetve kiközösítés mindig is a leggyakoribb témák között szerepelt, de sajnos ez utóbbi indok miatt egyre többen szenvednek. 2018-ban már az esetek több, mint negyedében volt ez az Kindertelefoon megkeresésének oka.”

A teljes írást itt olvashatjátok el!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony blogajánló Olaszország Nagy-Britannia Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8015360726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2019.12.22. 10:27:26

Alapvetően helyes dolog lenne megadóztatni a repülőjegyeket, de miért kellene differenciálni a "kényelmi osztályok" közt? És hogy jönnek ide szociális indokok?

SzZoole 2019.12.22. 13:40:47

Hova tűnt golf kommentje?
Most akartam reagálni rá :-)

gabors 2019.12.22. 13:57:16

"Hova tűnt golf kommentje?"

nem tudom de lehet a CENZURA veletlenul

dikusz. 2019.12.22. 13:59:56

Christine bejegyzéséhez - tradicionális menü. Itthon is elég gyakori az ünnepi asztalon a pulykasült, már annak, aki kedveli. A köret az nem feltétlenül ilyen. A desszert kimaradt, vagy nincs?
A "csúnya pulcsi" szerintem egy kifejezetten ügyes húzás a kereskedők részéről. Itthon is megjelent valóban, először a kicsi babáknál (nem csak karácsonykor), pár éve lehet már felnőtt méretben is kapni. Kevés haszontalanabb dolgot tudok elképzelni, mert gondolom nem állandó viseletre készült, és luxus szerintem minden évben újat venni.
A karácsonyi daloknál pedig ízlések és pofonok különbözők. Nekem a modern feldolgozások nem jönnek be, sikerült is véletlenül egy ilyen stílusú CD-t vennem, nem kedveltem jobban meg.
Az én egyik kedvencem pl Ella Fitzgeraldtól a Silent Night, vagy a Magyar Rádió Gyermekkórusától hallott karácsonyi dalok. A mostani jubileumi koncertjükön pl. a Brnói Filharmónia Kantilena Gyermek- és Ifjúsági Kórusával együtt előadott "Mennyből az angyal" csodálatos volt(ahogy az egész koncert is).

Olaszmammánál ugyanez van, más típusú dalokat szeretek.

Hollandokk írásához - nyilván nagyobb szüksége van rá ott is a gyerekeknek az ilyen telefonos segítségre, mint sokan gondolnák. Annyit tenné hozzá, hogy ilyen itthon is van, nem is egy, és nem csak gyerekeknek. Egyik barátom évekig önkénteskedett egy felnőtteknek szóló lelkisegély-szolgálatnál. Komoly tréningen kellett résztvenniük, és nem könnyű szolgálat nekik sem lelkileg.

dikusz. 2019.12.22. 14:06:06

@ZooLeka: Ez a kérdésed most pont olyan volt, mint Palik László elhíresült kérdése Damon Hlllel kapcsolatban (biztos ismered).:)))

Volt időd a kommentjét elolvasni? Én lecsúsztam róla, most itt tipródok mi lehetett benne, bár biztos nem véletlen törlődött ki... .D

Fringe minority with unacceptable views 2019.12.22. 15:11:39

@Arthamyr: ez szabad asszociacio volt vagy valamelyik poszt; Xmas jumper, Marika Carey ear poison-ja vagy a holland gyerekek segelyszolgalata juttatta eszedbe?

SzZoole 2019.12.22. 16:20:36

@dikusz.: persze volt idom elolvasni csak válaszolni nem :-)

Nem volt túl durva, csak gulfi túl egyszerű ahoz, hogy szépen be tudja csomagolni a mondanivalóját :-))

dikusz. 2019.12.22. 16:30:57

@ZooLeka: Gondoltam, hogy volt ok kitörölni a kommentyét.:)

De még mindig nem tudom, hová tűnt Damon Hill...:)))

Arthamyr 2019.12.22. 16:36:25

@Se vasalo se munka: A poszt legvégén lévő keretes részben van egy link egy erről szóló cikkre.

@ZooLeka: @dikusz.: Én kértem, hogy töröljék ki a hozzászólását. Nem volt túl durva, de simán lehetett volna egy újabb értelmetlen vagdalkozás első lépése, és arra már elég jó volt a jelek szerint, hogy törlésre kerüljön.

SzZoole 2019.12.22. 16:46:54

@Arthamyr: te vagy a hibás, elvetted tőle az első helyet, felbőszítetted az alvó oroszlánt :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))CSAKVICCVOLT))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2019.12.22. 16:49:49

@dikusz.: hova tűnt hova tűnt, hát konzultál a májsztróval a véres revanson :-))))))))))))))))))))))EZISCSAKVICCVOLT))))))))))))))

Na mentem a lezsörbe

Fringe minority with unacceptable views 2019.12.22. 17:02:04

@Arthamyr: ha jol ertelmezem, gyakorlatilag egy luxus adod vetnenek ki a repulesre, mert az nem Greta-proof.
Menjel haza Dublinbol Budapestre vitorlassal.

nyuszigonosz 2019.12.22. 17:28:36

Nekem a világon semmi bajom nincs azzal, hogy december elsejétöl karácsonyi zene szól a rádióból, üzletekben.
Miért is legyen?
Nem értem azokat, akiknek meg baj, hogy Karácsony elött ez van. Karácsony csak egyszer van egy évben, karácsonyi zene is ilyenkor van.

nyuszigonosz 2019.12.22. 17:33:08

@Se vasalo se munka: Dublin-Budapest útvonalon tán a légballon lenne jobb választás. :-) Mert Zeppelinek már nincsenek.

puhacica 2019.12.22. 17:36:29

@nyuszigonosz: a baj akkor van, amikor kb 8 karacsonyi dal szol vegtelenitve egesz nap. te csak azt a par percet hallod, amig ott vagy, de aki ott dolgozik es december elejetol ezt kell hallgatnia, az a 3. napon akar eret vagni magan, a kovetkezon meg mar masokon is. :D
szerencsere csak egy ilyen karacsonyom volt, pont eleg is volt ennyi belole.

nyuszigonosz 2019.12.22. 17:55:40

@puhacica: Hát aki ott dolgozik, na annak tényleg más, viszont jól "ki lehet kapcsolni" a háttérzajokat, mármint úgy, hogy vannak, de már nem is hallod öket, mivel másra figyelsz.

Fringe minority with unacceptable views 2019.12.22. 18:00:14

@nyuszigonosz: vitorlas es lohat combo. Az az igazi eco-friendly utazas

nyuszigonosz 2019.12.22. 18:16:36

@Se vasalo se munka: :-)
Szegény ló, ha sok a csomag.
Na de hát nem szalad Arnie az E-Hummer-al.

Golf2 2019.12.22. 19:31:46

Off.Fej nélküli macskát akasztottak fel a villanypóznára "sokgyerekesék", előtte fociztak vele...kuruc.

Arthamyr 2019.12.22. 19:57:44

@Se vasalo se munka: Nem megyek vitorlással, sajnos annyi pénzem nincsen. Lehetne még úszni meg gyalogolni, de ahhoz meg nem vagyok elég jó kondiban, hiába edzek napi rendszerességgel.

Egyébként mint írtam, nem az adóval van gondom, csak azt nehezményeztem, hogy megkülönböztetnék a "kényelmi osztályokat".

Lynxxnyl 2019.12.22. 20:29:47

@Golf2: vegre meghoztad a karacsonyi hangulatom! :-)

dikusz. 2019.12.22. 20:39:01

@Arthamyr: "...meg gyalogolni..." - micsoda, te tudsz a vízen járni?:)))

Hari Seldon 2 2019.12.22. 20:44:33

@nyuszigonosz:
csak nem december elejétől, hanem nov 10-től.
- A többi stimmel.
:-)

2019.12.22. 22:24:04

@Hari Seldon 2:

Egyébként nem tudom, olvastad-e a tegnapi kommentemet. Ha igen, és esetleg bántó volt vagy komisz, akkor elnézést kérek, nem volt szándékos. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása