oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. december 21. 06:30,  A világ 10 legjobb városa határátkelőknek 46 komment

2019. december 21. 06:30 Határátkelő

A világ 10 legjobb városa határátkelőknek

Vajon melyek a legjobb városoknak a boldogulásukat külföldön keresőknek? A kérdésre roppant nehéz (na jó: lehetetlen) objektív választ adni, az InterNations azért idén is megpróbálta. A legjobb városok között akadnak meglepők, ám ami a jó hír, hogy a legjobb tíz fele Európában van és nem is elérhetetlen helyeken.

"Legemlékezetesebb karácsonyom határátkelőként" - írd meg a történeted a Határátkelő karácsonyi különkiadásába a hataratkelo@hotmail.com címre!

portugalia_lisszabon_2_foto_pixabay_com_sofilayla.jpg

Az InterNations több mint 20 ezer határátkelőt (vagy expatot, akinek az jobban tetszik) kérdezett meg, mit gondol arról a városról, ahol él, illetve szerintük hol a legjobb (és persze a legrosszabb) élni.

A felmérésben olyan kérdésekre kellett válaszolni a résztvevőknek, mint hogy milyenek az elhelyezkedési lehetősége, a megélhetési költségek egy adott helyen, milyen általában véve az élet.

A listára 82 város került fel, korábban már bemutattam, melyek a legrosszabb helyek (nem kevés meglepetés volt köztük), most pedig jöjjenek a legjobbak (a városok után, csakúgy, mint a múltkor, egy-egy expat vélemény következik a Forbes válogatása nyomán.)

1. Tajpej

Immár sorozatban második évben választották Tajvan fővárosát a legjobb helynek a határátkelők, elsősorban a magas életszínvonal miatt (ezen a téren a város 3. helyen áll a világon).

„A megélhetés Tajvanon kevesebbe kerül, mint Japánban, Hongkongban vagy Dél-Koreában, az egészségügy és a biztonság pedig számomra kifejezetten vonzóvá teszi” – mondta egy ott élő indiai.

2. Kuala Lumpur

Némileg meglepő lehet a maláj főváros második helye, de miként egy ott élő brit fogalmazott „utazni is könnyű oda és onnan, a pénztárcát sem terheli meg nagyon, ráadásul gyönyörű helyeken lakhat az ember meglehetősen korrekt áron”.

„A nyelv sem jelent problémát, ha valaki beszél angolul, könnyű befogadni a kultúrát, az ételeket, az emberekkel is egyszerű kapcsolatot teremteni” – tette hozzá egy indiai határátkelő.

3. Ho Si Minh-város

A városi életminőség ugyan meglehetősen gyenge (63. hely), az összes többiben azonban elég jól áll a vietnámi település. Az általános vélemény az, hogy nagyon jól ki lehet jönni a helyiekkel, kellemes velük dolgozni, a megélhetési költségek is alacsonyak.

„Nem szeretem a piszkos utcákat, a mindenhol jelen lévő műanyagot, és a rosszul szervezett szemétszállítást. Mindenki eldobálja az utcán a szemetet” – sorolta sokak kifogásait egy ott élő német.

4. Szingapúr

Gyakorlatilag minden válaszadó kiemelte, mennyire biztonságos a város, a magas megélhetési költségek ugyanakkor komoly hátrányt jelentenek.

„Az alapvető szükségletek, mint az egészségügy, drágasága megnehezíti az életet, csakúgy, mint a drága autós vagy taxiközlekedés” – hangsúlyozta egy dél-afrikai lakos.

„A munkahelyen nagy nyomás alatt kell dolgozni, minden előre megtervezett és eldöntött” – panaszkodott egy svájci (!!!), szóval ha ez már neki is durva, akkor el tudjuk képzelni, mekkora probléma lehet…

5. Montréal

Tulajdonképpen nem meglepő, hogy egy kanadai város is felkerült a listára, egy holland a lakhatási körülményeket emelte ki, míg egy amerikai a viszonylagos olcsóságot. (Amiből annyi mindenképpen kiderül, hogy mindenki a saját hazájához viszonyít…)

Ezt alátámasztja az is, hogy egy brazil általában az időjárásra, egy venezuelai pedig a túl hosszú és hideg télre panaszkodott.

6. Lisszabon

A portugál városról általános vélemény, hogy könnyű letelepedni (6. hely) és jó az életminsőég (10. hely). Ráadásul az ott élő külföldiek nagyon élvezik a kikapcsolódási lehetőségeket (10.) és a klímát, időjárást is (3.), utóbbi terén csak Barcelona és Miami előzi meg.

Tízből 9 expat a környezet minőségét is jónak tartja, míg egy kanadai Lisszabon „földrajzi szépségét” méltatta.

Ez mind szép és jó, az már kevésbé, hogy egy ukrán szerint a „munkahelyi előmenetel lassú, a keresetek más uniós országokhoz képest alacsonyak”, míg egy orosz szintén a viszonylag „kevés munkalehetőséget és az alacsony fizetést” hozta fel.

7. Barcelona

Szinten minden barcelonai külföldi imádja az időjárást és a katalán város kínálta kikapcsolódási lehetőségeket. „Rengeteg társasági és kulturális, művészeti esemény van” – emelte ki például egy amerikai.

Barcelonának jó a megítélése az egészségügy terén is, kevésbé szeretik viszont a munkával töltött időt (42.), a pénzügyeket és a lakhatást (42.).

8. Zug

A város nem csak Svájcon belül a lemagasabbra értékelt hely, de a legjobb életminőséget ajánlja az egész világon – legalábbis a megkérdezettek szerint. Gyakorlatilag senki sem volt elégedetlen a helyi közlekedéssel, a környezettel vagy a személyes biztonsággal. Csak hát nyilván drága…

9. Hága

A holland város kifejezetten jól teljesít a munkabiztonság terén. Ugyanakkor egy brit határátkelő a saját szakmáján belüli korlátozott karrierlehetőségek szűkösségét hozta fel negatívumként, míg egy bolgár szerint képtelen a jelenleginél jobb és jobban fizetett állást találni.

10. Bázel

Svájc harmadik legnagyobb városában kifejezetten magas az életminőség (6.), a határátkelők különösen nagyra értékelik személyes biztonságukat, a helyi tömegközlekedést és a környezet minőségét.

Egy belga expat azt mondta, ő különösen élvezi a város központi elhelyezkedését (a város a Rajna két partján terül el, közel a francia és a német határhoz), a jó közlekedést és a hegyeket.

„A helyiek nem túl nyitottak a barátkozásra, ami megnehezíti a beilleszkedést” – panaszolta ugyanakkor egy venezuelai.

(Fotó: pixabay.com/sofilayla)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felmérés Svájc Spanyolország Malajzia Kanada Portugália Vietnám Hollandia Szingapúr Tajvan

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1915359982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2019.12.21. 07:35:15

Voltam Tajpejben - hat, biztosan nem jutna eszembe legjobbkent emliteni barmilyen listan....

Hari Seldon 2 2019.12.21. 08:10:19

@Taxomükke (UK):
Ez egy hülye lista, már a múltkor kiderült. Van egy csomó expat, akit kivezényelnek, azok előszeretettel töltögetnek ki ilyen baromságokat. (Érdekes, akik csak simán máshova költöznek, nem fogalkoznak ilyen marhaságokkal.) Na ezek az expatok döntően angolul beszélők (logikusan), jó részük ahogy örömködtek Tajpej-ben.
Hát igen, valami indiai nagyvároshoz képest tényleg egy más világ lehet. Mondjuk a Klíma ugyanaz a pokol, de ő azt szokta meg.

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2019.12.21. 08:10:46

Mondjuk érdekelne, hogy hogy jött ki Taipei. Ha nem tudsz kínaiul vagy nincs IT végzettséged gyk. csak a nyelvsulis bohóckodás marad.

Hari Seldon 2 2019.12.21. 08:11:53

"Miközben a brit választás után úgy tűnik, már semmi akadálya nem lehet a Brexitnek, sokan elfelejtik, hogy az alkut még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. És egyáltalán nem biztos, hogy azt meg is teszi.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament brexitügyi fő jelentéstevője ugyanis azt mondta, hogy továbbra is gondok vannak a brit földön élő EU-állampolgárok Brexit utáni jogaival, amit meg kell oldani, mielőtt az EU-parlament jóvá tudná hagyni a megállapodást."

Hát bizony, ha nem szavazzák meg jöhet a no-deal kizuhanás.

Hari Seldon 2 2019.12.21. 08:13:37

@seigyo_zoufukuki:
Ezek csak olyan hülye listák, amiket PONT az ilyen IT-s expatok töltögetnek ki. Nekik van rá idejük, és vagy kedvük. Esetleg valahol az interneten belebotlenek ilyenbe, mint érintettek.
- Érdekes én soha nem kapok ilyen listát.

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2019.12.21. 08:32:48

@Hari Seldon 2: Mondjuk az eü, az ügyintézés gyorsasága, hatékonysága (bank, hivatalok, mobilszolgáltató stb.), a tömegközlekedés, a közbiztonság és társai tényleg világszínvonalúak. A(z opcionális) utcai kajálás megszokható, ahogy a városi autózás / motorozás is, de a nyelvi gátak tényleg akkorák, hogy gyakorlatilag semmissé teszik az összes előbb említett előnyt.

dikusz. 2019.12.21. 08:42:02

Én Ho Si Minh-város 3. helyét nem értem, de biztos én vagyok a hibás...
Szemetes, piszkos utcák, de cserébe mosolyognak a helyiek, jó velük együtt dolgozni (hol?), és olcsó, ez biztos elég, hogy a legjobbak közé tartozzon.

Arthamyr 2019.12.21. 08:57:10

@seigyo_zoufukuki: Miért "akkorák a nyelvi gátak"? Az szükséges feltétel, hogy a helyi lakosság nagy számban beszéljen mondjuk angolul? Nem lehet, hogy a határátkelőnek kéne megtanulni inkább a helyi nyelvet (akkor is, ha az a kínai), ha már ott akar élni (vagy elboldogulni anélkül, hogy beszélné a nyelvet - mert ez is megoldható)?

@dikusz.: Ez a poszt pont ugyanannyit ér, mint a múltkori testvére. Semmit. :/

arncht 2019.12.21. 09:03:15

Innen max barcelona vonzo szamomra... esetleg svajc, de rem unalmas hely.

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2019.12.21. 09:15:21

@Arthamyr: Nem ez lenne az "expatbarát" egyik mérője, hogy nem kell plusz energiát befektetni egy teljesen új nyelv megtanulásába? Angollal azért hébe-hóba mindenki találkozik akaratlanul is, kínaival (meg a tradicionális kínai írással) már kevésbé.

Hari Seldon 2 2019.12.21. 10:06:05

@seigyo_zoufukuki:
Akkor legyen az a szempont, hogy "IT-s expatok szerint". (akik mondjuk kiköltöznek egy egy projektre pár évre, mitutdom én)
Nekik valóban nem kényszerűség megtanulni a helyi nyelvet.
De akik máshova költöznek, nem feltétlenül csak a nyelv miatt akarnak máshol élni. (Nekik viszont logikus, hogy meg kell tanulni a helyi nyelvet.)

Csodabogár 2019.12.21. 10:14:20

@arncht: Barcelonát már a helyiek se szeretik, mert elárasztották őket a turisták.:-(
Kár érte, én is imádtam régen.

Arthamyr 2019.12.21. 10:19:54

@seigyo_zoufukuki: Nem expatbarátságról szól a poszt (a forrás persze más tészta :)). De nem tudom, mennyire kell egy expatnak a helyi nyelvet tudnia, ez attól függ, hogy milyen munkaköre van/szerződése van, erre írtam azt, hogy el lehet boldogulni úgy is, hogy valaki egyáltalán nem beszéli a helyi nyelvet, és nem is törekszik rá, hogy megtanulja.

Egyébként persze, jó, ha tudnak angolul, de elég sok helyen nem tudnak annyira, hogy elég legyen, szerintem az itt említett városok kisebbségében.

VikiDaniAroundAsia 2019.12.21. 10:59:04

Egy hete voltunk Saigonban. Orrfacsaró bűz, fel-alá rohangáló patkányok, szeméthegyek az első három dolog, ami eszembe jut róla. A folyópart pedig olyan mocskos, hogy a Rákos-patak az újpalotai, hajléktalantelepi szakasza maga a kánaán ahhoz képest..

SzZoole 2019.12.21. 12:54:08

@Hari Seldon 2:

“ Érdekes én soha nem kapok ilyen listát”

Te hova sorolnád magad Hari, IT-s vagy expat? :-))

gabors 2019.12.21. 13:53:23

@VikiDaniAroundAsia: hat lehet pont ezert kerult fel a listara ... ki tudja lehet patkanyok raktak ossze a listat ezert vannak a svajci varasok a lista vegen ott rosszabb patkanynak lenni ...:-)

2019.12.21. 14:40:11

Én nem teljesen vágom, mi a bajotok ezekkel a listákkal.

Egyrészt expatoknak vannak kifejezetten, nem gazdasági menekülteknek, migráncsoknak satöbbinek. Expatoknak.

Egy weboldal csinálja, a hírlevelében kiküldi, hogy töltse ki, akit érdekel. Nyilván eleve azok kapják meg a hírlevelet, akik fel vannak iratkozva. Nem szembejön veled a neten, meg nem bedobják a postaládádba.

Mint ismert, az expatok nem átlagos életet élnek, ha odakattintasz, kiderül például, hogy 80%-nál nincs gyerek, meg nem feltétlenül letelepedni akarnak, és mi az istennek akarnának megtanulni például malájul meg csehül meg kazahul, ha egyszer, mondjuk, 3 évet töltenek ott? Értelme semmi, menjünk tovább.

NEM arról szól tehát a lista, hogy elmegyek jobb bérért egy nyugati országba, mert "nem becsültek meg", "nem kerestem eleget", "orbán viktor" (a kívánt rész aláhúzandó). Ez persze kicsit a há hibája, mert összemossa itt az egységsugarú magyar határátkelővel, pedig nem erről szól.

Meg arról sem szól, hogy könnyű-e vagy érdemes-e tajpejbe vagy kuala lumpurba menned, hanem hogy ha már ott vagy, hogy érzed magad.

Szerintem ezek hasznos listák, mert ha valakivel szembejön egy állásajánlat, hogy felajánlják, hogy menjen el pár évre lagosba vagy brnóba vagy a tököm tudja, la pazba, érted, vagy digitális nomádkodik, online pókerezik, vagy prostituált, tök mindegy, akkor szépen felcsapja eztet, és megnézi, mit mondanak a többiek. Szerintem ez kúl. Nem látom az issue-t.

Nyilván, ha épp gyereket nevelsz egy francia kisvárosban, és az élet arról szól, hogy mit vegyetek fel farsangra (nem leszólva ezt az élethelyzetet természetesen, ez szuper), meg hogy hogyan lehet bebiztosítani a nyugdíjjárulékodat, meg mit tudom én, amit a normál emberek csinálnak a normál életükben, akkor neked nem szól.

---

Engem egyébként a "top 10 legjobb karóra" listák akasztanak ki mindig. Nekem, nincs karórám, bazmeg, ergo milyen hülyeség már egy ilyen lista, nem? Eleve ki a f.szom vesz karórát? És minek? És annyiért? Na ne szórakozzunk már, micsoda hülyeség.

Ez érthető párhuzam, ugye?

gabors 2019.12.21. 15:46:34

@Nagy kámpics: "Eleve ki a f.szom vesz karórát? "

Eleve mi a f.szom a karora ? karora huztak az engedetlen alatvalokat az igazhituek nem ???

van okos telod? van ... (nekem nincs de a buta telo is tudja a zidot )

VikiDaniAroundAsia 2019.12.21. 15:47:42

@gabors: hehe, ez valószínű! De úgy hallottam, NYC-ben se rossz a patkánylét..

Arthamyr 2019.12.21. 16:32:09

@Nagy kámpics:
Valószínűleg már le volt írva többször is, de többek pl. az a gond a listákkal, hogy:
1. Expatoknak van. Akkor a poszt címe ne legyen már az, hogy "A világ 10 legjobb városa __határátkelőknek__".
2. Expatoknak van. A magyar gazdaság combos külföldi jelenlétéből adódóan nem sok magyar expat van, és így valószínűleg az oldalt sem zömében ők olvassák.
3. Az összesített eredmény teljesen hülyeség, amikor New York meg San Francisco (ha jól emlékszem) versenyez Lagosszal a legrosszabb város megtisztelő címéért, egy olyan pöcegödör, mint Saigon, meg a legjobb helyezésért versenyez.
4. Nem ugyanazok az emberek minősítik a városokat, ugyanolyan szempontok szerint (think Michelin guide), ennek és a különböző szempontok összesítő metódusának köszönhető az abszurd sorrend (3.).

Ettől függetlenül valószínű, hogy az eredetinek van hasznos információ tartalma (nyomokban tartalmazhat ilyet), de az itt megtalálható verzió ezt szinte hiánytalanul kiölte belőle, így ennek már nincs.
A karórás lista is ugyanilyen hülyeség lenne, főleg, ha kézzel készített, svájci, soktízezer euros luxustermékeket hasonlítanak össze a valahol Ázsiában (legyen Vietnám, ne Kína most :)), kérdéses minőségű alkatrészekből sorozatgyártott pár tíz euros órákkal. Mindkettőnek megvan a létjogosultsága valaki számára, de nem ugyanabban a listában versenyeznek, kurvára értelmetlen felrakni őket ugyanarra listára (ahogy Rómát sincs értelme összehasonlítani Lagosszal). Viszont azonos kategóriájú órák összehasonlítása órabuzik blogján igenis hasznos lenne.
A városokat is szét lehetne szedni budget city-kre, party city-kre, tech-citykre meg még mittudom én mire, és akkor lenne több értelmes lista, ahol mindenki a számára relevánsakat megnézheti. Talán.

gabors 2019.12.21. 17:03:22

@VikiDaniAroundAsia: "NYC-ben se rossz a patkánylét.."

en is igy hallottam ... bar szemelyes elmenyeim mostanaban nem voltak de patkanynak lenni nem rossz foleg a subway kornyeken ..

hajra patkanyok hajra ... (ize .. nem tudom )

gabors 2019.12.21. 17:07:11

@Arthamyr: "Mindkettőnek megvan a létjogosultsága valaki számára, "

ezt nem mondod komolyan csak nem akartad abbahagyni az irast ...:-)

minek es hol van .... "létjogosultsága" karora kb a varjakat huzzak mas "létjogosultsága" mar nincs amit most a apple meg masok arulnak az NEM "karora"

2019.12.21. 17:29:14

@Arthamyr:

1. Igaz.
2. Igaz.
3. Nem'tom. Szerintem ez azért tud érdekes lenni, és érdemes belenézni (annak, aki ilyen döntés előtt áll), hogy mások miért nem szerették san fransiscót, és miért szerették kuala lumpurt.
4. Igaz, ez szerintem is baj vele.

SzZoole 2019.12.21. 18:08:41

@Nagy kámpics: te gyermek, olyan jókat mosolygok amikor, igaz burkoltan, de kimosod mások fogát :-)))

Te, mint ekszperienszd ekszpat írhatnál egy rövid összefoglalót például a különböző országokban elfogyasztott ételek utáni melléktermékröl, azaz a kakáról :-))

Gondolok arra, hogy pl. a tájföldi/ Azori/dél-amerikai/kínai stb.stb. csípős-fűszeres-édességet-szavanyú ételek után milyen a kaka állaga-színe-szaga :-)))

Arthamyr 2019.12.21. 19:46:11

@Nagy kámpics:
3. Igen, erre vonatkozott a "Ettől függetlenül valószínű, hogy az eredetinek van hasznos információ tartalma (nyomokban tartalmazhat ilyet), de az itt megtalálható verzió ezt szinte hiánytalanul kiölte belőle, így ennek már nincs." bekezdés.

@gabors: Nyilván nem te és nem is én vagyunk a célközönség. :) Ahogy veterán Rolls Royce-okat és Rembrandt festményeket sem mi gyűjtünk, és a feleségünk sem több milliós ékszereket hord. Ugye nem nehéz elképzelni, hogy akinek egy óra alatt annyi bevétele van, mint neked egy év alatt, az esetlegesen máshogy viszonyul az ilyesmihez? Sőt, megkockáztatom, hogy már azok közt is előfordul, akik csak egy nap alatt gyarapodnak ennyivel...

somlobodog 2019.12.21. 21:54:13

@Nagy kámpics: a poszt címe minden baj forrása. Meg a felvezetes. Nem azt kapjuk amit ígér. A címe helyesen: parszaz unatkozó expat városokat rangsorol valami alapján. Baromi érdekes lenne:)

somlobodog 2019.12.21. 21:54:23

@gabors: egy drága karóra az ékszerrel egyenértékű. 20 éve kB nem arról szól hogy az időt nézzük. Kiegészítő. Mert eltero embereknek Eltero igényei vannak mielőtt a szokásos stílusban kozolned hogy ki a faszom hord ékszert férfiként...

adg 2019.12.22. 01:40:31

A vilag legjobb es legszarabb autoit listazzuk kulonbozo szempontok alapjan, pl ar, szervizkoltseg, konnyu alkatreszelerhetoseg akar kis falvakban is, fogyasztas, stb.
Szoval a vilag legjobb autoja a toyota yaris, az opel corsa meg a suzuki swift, mig a lista vegen, a vilag legszarabb autoi a RR silver lofasz, a bugatti veyron meg komplett 7-es bnv sorozat az s klasse mercedessel holtversenyben.

Ez egy rendkivul hasznos lista, minden autovasarlas elott allonak egy must read.

gabors 2019.12.22. 05:21:16

@somlobodog: ". Mert eltero embereknek Eltero igényei vannak"

valamit felre ertesz. semmi gondom ekszer sot skst karora viselo "embrekkel" meg akkor is ha masok csak buziknak hivjak oket ...

nagyon is jo hogy vannak ilyenek de meg mindig nem tudom hogy mi a fasz a karora ???? (marmint ma 30 eve tudtam)

puhacica 2019.12.22. 08:16:52

@gabors: nagy kar, hogy igy elhulyultel 30 ev alatt, meg nagyobb, hogy ezt orommel reklamozod.

Golf2 2019.12.22. 09:09:06

@puhacica: mert te olyan okosmacska vagy hogy bárkit lehülyézhetsz amióta szigetlakó lettél...tényleg az eggyetlen gonosz állat a macska,jól írta a könyv.

bkkzol 2019.12.22. 10:26:31

Valóban furcsa szempontok szerint alakították a listát. Pl. Szingapúr valóban gazdag , de rendre az esők között van a boldogtalansági teszteken... Kuala Lumpur is egy rövid turistáskodásig jó és vicces.A svájci városok valóban jól felszereltek, de ha nem vagy svájci akkor csak a helyiek csicskája, személyzete lehetsz... persze ha nem te vagy a hülye turista. Nem túl vidám az a hely ahol csak és kizárólag a pénz az egyetlen érték.

Örömhernyó 2019.12.22. 10:27:07

@Taxomükke (UK):

@seigyo_zoufukuki:
Taipeiben jó a közbiztonság, olcsó a közlekedés, a budapesti áraknál nem sokkal kerül többe bérelni lakást (igaz, a magyarországival elletétben roppant alacsony a műszaki színvonal, nincs szigetelés, egyrétegűek az ablakok, bár nincsenek mínuszok télen, ez akkor is silány).
Ami roppant fontos minden ázsiai város esetén, hogy a bevándorló honnan érkezik. Ha angol anyanyelvű, fehér, angol, amerikai, kanadai, ausztrál stb. útlevelet lobogtat, akkor bármi lehet belőle, simán meg fog élni akár diploma nélkül is, mert felveszik fehér majomnak, mutogatni, reklámozni a bizniszt.
Ha egy filippínó, indonéz, vietnami, nigériai, brazil, kambodzsai vándorol be egy ázsiai országba, akkor lehet agysebész is, akkor is egy utolsó senkiként fogják kezelni.
Tajvanba egyedül a filippínó, indonéz nőknek van esélye munkát kapni, éhbérért, öregápolás (caregiver), gyári összeszerelő munkakörben, munkakörben, de őket a vízumuk lejárta után kidobják az országból.
Mellettük még az angol anyanyelvű expatok vannak sokan, akiket a helyi cram school-ok felvesznek, akár van tanári végzettségük, diplomájuk, akár nincs.
Ázsiában egyáltalán nincs olyan nagy szabadság a vándorlásban, mint Európában. A magyarok nem tudják milyen szerencsések az EU-val.

geeeteee 2019.12.22. 17:43:56

Semmi baj a listával, csak helyén kell kezelni. Ez szórakoztatás és egyben reklám az InterNations-nek. Az eddigi hozzászólóknak meg szinte fogalma sincs a szervezetről. Méghogy honlap? :)
Húszezer embert kérdeztek meg - a 3 milliós tagságból ennyi töltötte ki a hírlevélben küldött kérdőívet. 82 város került fel a listára - kb 400 városban vannak jelen világszerte.

És akkor én is csinálok nekik reklámot. Bátran ajánlom bármelyikőtöknek, nem csak IT-sek és expatok lehetnek tagok, bevándorlók és akár helyiek is jelentkezhetnek(pestiként beléphetsz az ottani klubba akár). Még nagyon az elején léptem be az ittenibe, akkoriban az ambassadornak kellet levelet írni a tagságért, most lehet egyszerűbb. A munkám miatt nem vagyok igazán aktív, akkoriban friss kitelepülőket vittem be találkozókra, nagyon jó lehetőség kapcsolatépítésre, pro-k vannak minden területről és a világ minden tájáról. A honlap meg a hírlevelek mögött pedig a havi találkozók mellett mindenféle önkéntes csoportok vannak, kávéházasok, fényképész hobbisok, túrázók, stb. A közel kétmilliós városunkban saccperkábé van 3-500 aktív tag, a tisztségeket is közülük választják, illetve lehet rá jelentkezni. Önéletrajzban sem mutat rosszul.

Január 4.-én például ez lesz a Weekend Group-pal:
"Have you heard of Inche Kabin, Ayam Ponteh, or otak otak? These are typical nyonya dishes, belonging to the Straits Chinese community who over hundreds of years have adopted Malay practices, including food, in their lives.
Join us to experience a unique food tradition."

Meglepetés lehet összefutni olyan valakivel, aki a listáról 3-4, vagy több helyen is élt, legalább az országban, nem feltétlen a városban. Vagy egy szlovákiai magyar multi fejessel a világvégén, akinek olasz tapasztalatai vannak. Brazíl nővérekkel, akik twerk bajnokok?

Lépjetek be, élvezzétek, ártani nem használ.

geeeteee 2019.12.22. 18:00:13

@Örömhernyó: Van ott egy általános iskolából osztálytársam, fényképész és angolt tanít, három éve már meg is hívott, én vagyok földrajzilag a legközelebbi ismerőse. A skin meg az útlevél is passzol, most kaptam kedvet útrakelni. :)
Nem kértem tőle engedélyt, de szerintem nem haragszik meg.
www.behance.net/markoci
www.flickr.com/people/markpanszky/
Valami hihetetlen érzékkel(és géppel) kapja el a pillanatot. Nekem ő már híres hazánkfia.

geeeteee 2019.12.22. 18:36:33

@Nagy kámpics: Tetszik a hozzáállásod, a véleményem bármiről hasonló a tiéddel. Ezt a témát is érzed, de anélkül írsz róla, hogy utánamész. Úgy rémlik, te valami kisebb szigeten vagy, lehet tévedek, nálatok van InterNations?

Ugye, hogy a név megtévesztő? Valahogy túl komoly, főleg Kelet-Európa füleknek? youtu.be/4eTVaPyrH-I

Salute!

geeeteee 2019.12.22. 19:40:19

Miután kijöttünk, az akkor még nem exem menezserkedett az Ascot Keys-ben; én meg besegítettem MOSOGATNI egy hetet, na ott osztrák és svájci séfek voltak, és én nem is magyarból, hanem osztrákból és Svájcból(Voralberg+FL) mentem el, nahát egymásra találtunk. Előrelátóan témáztunk a nyugdíjról, aztán googlizás után jött fel a szervezet, szintén labancokkal. '06.

geeeteee 2019.12.22. 20:29:56

@adg: Pont a közös ismerősünket(I.B.) is elvittem a szervezetbe, lett meglepetés és barátság.

A lista csak játék, a háttere viszont tényleg komoly. És Boldog Karácsonyt! Nemsokára lenő az aprónép. Jól vagytok? Néztem, nálunk melegebb volt, durva. Még lehet, én is ott kötök ki. :)

geeeteee 2019.12.22. 20:30:01

Hiányzó d-ék hardver, nem én voltam, billentyűzet, sorry.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2019.12.22. 21:57:46

@adg: Hasznos és ráadásul teljesen igaz is--Bugatti és hasonlókról nincs tapasztalatom, de a német prémiumokkal van! Van is jó pár szervizes haverom azóta!! Aztán már csak benzines/hibrid Toyota van a háznál

2019.12.22. 22:36:14

Ha Magyarország nem nyőgné az adósrabszolgaság terheit, ezen a listán Budapest simán ott lenne és sok határátkelő is itthon élne. Az itt élő külföldiek pedig nem emelnék ki első helyen az olcsóságot.

adg 2019.12.23. 00:35:52

@geeeteee: nem a szervezettel van bajom, vagy a listaval, hanem a felrevezeto bevezetovel. Ahhoz, hogy kideruljon, mirol szol az iras valojaban, utana kell nezni, mert a bevezetoje teljesen okorseg.

Itt konstans ido van, mindig 33-35 fok van, barat kuldott kepet par napja, 47,5-et mutatott a homero. Nalunk ilyen sose volt, es nem is lesz. Csak johetne mar az eso, ami eddig volt, az nokedli.
Ja, jol vagyunk, fogynak a kolykok is. Lassan kettesben maradunk.

Boldog karacsonyt neked is!

adg 2019.12.23. 00:37:38

@HK417: ettol meg nem varhato, hogy a felso 10000 majd swifteket fog venni, mert az a jo auto. :)

ComLo 2019.12.23. 07:52:25

Közel egy évtizedet éltem DK Ázsiában (Jakarta, Manila, KL Singapure) egy ideje pedig Ausztráliában (Sydney, Melbourne). Én is afelé hajlok hogy ez a lista így értelmetlen. Teljesen szubjektív, egyámáshoz nehezen mérhető okok alapján rangsorolja a városokat.
Én imádom Jakartát (ezzel mondjuk nincsenek sokan így), tök biztonságos, az éjszakai élete pedig jobb bárminél (még a sokak által istenített Bangkok-nál is). Habár imádtam, össze se lehet hasonlítani Sydney-vel, ami rohadt "unalmas" cserébe sosem látott életminőséget biztosít.
És ott a legfontosabb szempont: ez csak a saját listám lenne, és habár szerintem egy kifejezetten sokat látott ember szemével készülne (a fenti helyeken kívül, még ugye K Európa alapos, és a közel kelet futólagos ismeretsége), mégis, mondjuk NY-ot, egy Kanadai nagyvárost, Rio-t, Taskent, Nairobit vagy Nobosibirsket nem tudnám hova sorolni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása