oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. december 02. 06:30,  Amerikai-kanadai egymás mellett élés 98 komment

2019. december 02. 06:30 Határátkelő

Amerikai-kanadai egymás mellett élés

Európában ritkán gondolunk bele, pedig történelmi, gazdasági és kulturális okokból is kifejezetten érdekes, miként élnek egymás mellett amerikaiak és kanadaiak, azaz milyen a két ország viszonya. Ezt boncolgatja legfrissebb írásában Steve is.

Mik azok a dolgok, amiket nem tudsz megszokni Magyarországon - akár itt élve, akár hazalátogatva? Írd meg a saját listád a hataratkelo@hotmail.com címre!

cim_247.jpg

“A bolháról és az elefántról, azaz némi túlzással Kanada és az US egymás mellett éléséről akarok írni.

Kanadában élek 50 éve. Közel az US határhoz. Rendben van, majdnem mindenki ehhez a határhoz él közel, Kanada déli része a legsűrűbben lakott terület.

Számtalanszor jártam az USA-ban hivatalosan, de családostól is vakációkra, fiúnkat meglátogatandó tanulmánya közben és most, hogy San Franciscóban telepedett le. Szóval van tárgyi tapasztalat, amit írok persze elsősorban személyes megfigyelések.

Ugyan területileg Kanada valamivel nagyobb, de népessége eltörpül, csupán az US tizede. Durván 35 millió vs 320 millió. Kalifornia népessége kb. egyenlő Kanadáéval.

lovas_rendorok.jpg

Tízszer annyi ember, durván tízszeres GDP, majdnem azonos GDP per fő. A két ország egymás iránti export-importja mindegyik országban az első helyen áll és kb. egyenlő.

Kanada kissé kevesebbet exportált (307 milliárd dollárt) 2016-ban. Ez az összes exportunk 75%-a volt, tehát az USA magasan a legfontosabb kereskedelmi partnerünk.

Értheted, hogy az US jóléte, azok gazdagsága nagyon érződik adoptált országomon. Ha az elefánt nem jól aludt, gazdasági válsága lett, mi itt azt érezzük.

Éppen ezért, és más okok miatt is, mi mindent tudunk arról hogy mi történik ott lenn délen az US -ban, míg ők… nos, ők látszólag semmit sem tudnak rólunk. Azon kívül hogy itt hidegebb van. Ez magában egy irritáció a kanadaiak szemében.

Dupla történelem

Közbeszúrok egy kis elemi történelmet. Mindkét ország mint gyarmat alakult. Mindkettőben volt francia befolyás is, de csupán Kanadában maradt ez állandó. A kanadai francia jobbára Québec megyében él, itt ma a hivatalos nyelv francia. A francia kanadaiak kb. 20%-a Kanada népességének.

Az US 1776-ban jelentette be függetlenségét Nagy-Britanniától és saját alkotmányt fogadott el 1787-ben. A Függetlenségi Háború során (1775-83) a lojalisták, azok, akik hűek akartak a brit koronához maradni, Kanada területére jöttek.

A franciák nem csatlakoztak a függetlenségi mozgalomhoz és szintén Kanadában maradtak. 1812-ben az amerikaiak megtámadták az akkor még gyarmat Kanadát, de nem nyertek teret.

Kanada domínium lett 1867-ben, de saját alkotmányát csupán 1982-ben fogadta el. Az amerikai történelemben nem szabad az ültetvényeken alkalmazott feketék történetéről megfeledkezni.

Hasonlóságok

Mi, kanadaiak, szeretjük azt képzelni, hogy mi haj, de milyen mások vagyunk (sokszor értsd ezalatt, jobbak) az amerikaiaktól. Köztünk legyen mondva, ennek nincsen sok alapja.

Igaz, a mi államformánk a brit hagyományokon alapult és még ma is nagyon hasonló az angolhoz, míg az amerikaiaké egészen más.

Ettől eltekintve nekem az a tapasztalatom, hogy az emberek, azok gondolkodása, és a népesség összetétele nagyon hasonló. Ezt az itteniek nem szeretik hallani, de így igaz.

hid_1.jpg

Miről is beszélek? Kezdettől fogva mindkét országban jelentős a fehér angolszász protestáns befolyás, annak kultúrája és értékrendszere.

Úgyszintén mindkét országban domináns a pionír kultúra, mert a népesség keletről nyugatra terjeszkedett és hasonló akadályokkal/körülményekkel kellett anno megküzdeniük.

Mindkét ország új, nyitva áll az emigránsok előtt. Ezek kultúrája, befolyása tagadhatatlan, és szerves részévé vált a nemzeti ethosznak. Nincsenek arisztokraták, az egyháznak nem volt jelentős birtoka, csupán a pénz az ami megkülönböztet. Ez nekem bevallom imponál.

Az Egyesült Államok elszívó hatása

A mai modern világban a televízió és más média befolyása ezt a hasonlóságot csak még jobban alátámasztja. A kanadaiak mindenütt készen kapják az amerikai televíziós csatornákat, az US nemigen törődik a kevés kanadai csatornával.

Hollywood befolyása, persze az egész világon lényeges, itt Kanadában domináló. A kanadai kulturális iparnak, ezt az állam ugyan támogatja, nehéz dolga van az amerikaival versenyezni.

Igazi siker kanadaitól azonnal az US-ben lesz megméretve. A nagyobb pénz miatt tehetségesebb művészeink, de technikai és más nagyjaink is elkerülhetetlenül délre költöznek, ahol (ezen a szinten) jóval kecsegtetőbbek a fizetések és a lehetőségek. Ez ellen kár is harcolni, alig van kivétel.

Ha áthajtasz a Kanada-US határon, nagyon hasonló országba lépsz be. Az üzletekben ugyanazok az áruk. OK, nincsen rajtuk francia felirat.

A televízióban ugyanazok a programok, a slágerek ugyanazok, a kajában sincsen semmi változás. Majdnem hogy nulla a kultúrsokk, nem úgy, mint amikor az itteniek Európába vagy Ázsiába látogatnak.

Mivel az US nagyhatalom, mivel hadseregüket a történelemben sokszor döntő hatásossággal használták, a polgáraik fogadtatása külföldön nem mindig egyértelműen pozitív, szemben a kanadaiakéval, akik (valljuk be) ugyanazon háborúkban vettek részt (Vietnam, Irak kivételével).

Úgyszintén az US sokkal inkább van a terroristák célkeresztjében, és ezért oda beutazni nehezebb. Több kérdésre kell válaszolnod, szűkebb a szűrő. Kanadaiakat kivéve ujjlenyomatokat is kérnek a látogatóktól.

Bevándorlás Kanadába és Amerikába

Az emigrációs és a beengedési kritériumok a két országban mások. Az US szerint a kanadaiak kevésbé nézik meg, kit engednek be.

Ennek az az eredménye, hogy az US hatóságok kanadai polgárokban (főleg új állampolgárokban, olyanokban, akik nem Kanadában születtek) nem annyira bíznak.

Előfordult, hogy kettős állampolgársággal rendelkező kanadaiakat nem engedtek be és ami még rosszabb ezeket néha az eredeti országukba küldték vissza, ahonnan eredetileg elmenekültek, nem pedig Kanadába.

bevandorlok.jpg

A hidegháború idején az első kérdés a határátlépésnél az volt, hogy hol születtél? A válasz, Magyarországon, további kérdésekre adott alkalmat. Manapság, a politikai korrektség miatt a negyedik kérdés az, hogy hol születtél, de ugyanolyan fontos.

A Magyarországon válasz már nem kelt bizalmatlanságot. De ha valaki netán valamelyik arab országban vagy Pakisztánban született, nos más a helyzet.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9415325646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.12.02. 08:13:29

Nyugger Floridában,az az igazi.

Wilhelmus80 2019.12.02. 09:38:18

@Hataratkelo
Valahogy az az érzésem, hogy Steve angolul írja meg a posztot, aztán a google translate-tel lefordítja. Ha ez így van, nem fordítanád le inkább Te a szövegeit magyarra, Határátkelő?
Vagy én vagyok az egyetlen, akit zavar a szöveg minősége?

Platonica 2019.12.02. 10:19:06

@Wilhelmus80: Erosen ketlem, hogy a szoveg Google fordito termeke.

adg 2019.12.02. 10:55:39

@Wilhelmus80: a google sose forditana a fiunkat fiúnknak. :)

Ami kicsit zavaro, hogy helyenkent nincs osszefugges az egymas utani mondatok kozt, meg hogy csak ugy vege lett, mintha elveszett volna az utolso oldal.

fhdgy 2019.12.02. 11:11:46

@Platonica: @adg: Senkit nem akarok védeni, de támadni sem.

Aki 50 évig a világ másik felén él, feltehetően nem magyar nyelvi környezetben, nem biztos, hogy jobban fogalmazna magyarul.

Örök életükben Magyarországon élő emberek egy nem elhanyagolható része sem biztos, hogy megugraná a mai poszt nyelvi szintjét.

Rokonaim élnek külföldön, közülük jó páran már idősen, van akinek általában nincs is kivel beszélni magyarul, csak néha néha.

Van egy nagynéném, aki már 100+, de még mindig lehet vele magyarul beszélni. és ja, már 80+ éve él olyan környezetben, hogy nincs körülötte magyarul beszélő ember.

Legutóbb is, amikor meglátogattam, nem kellett Google fordító! -:)

adg 2019.12.02. 11:17:49

@fhdgy: es ezzel egyet is ertek, szerintem nem is kifogasoltam az iras magyarossagat ha jol emlekszem, teljesen rendben volt.

Fringe minority with unacceptable views 2019.12.02. 11:24:23

Mindket orszagban eltem, korrekt a poszt.
Az utolso bekezdeshez annyit a kanadai szuresrol, hogy regen nagyon egyszeru volt az allampolgarsag megszerzese, 3 ev otteles utan. Most nem tudom hogy megy.

Es miutan kanadai allampolgarok, “uj kandaiak” robbantottak fel Bulgariaban az izraeli turistak buszat, nem kellene csodalkozni azon, hogy az uj kanadaiakat jobban megnezik.

Mohojojo 2019.12.02. 11:24:23

Érdekes cikk ismét.
Remélem lesz folytatás, érdekes lenne olvasni arról, hogy az író gyermeke miért tette át a székhelyét Frisco'-ba, illetve milyen különbségek jöttek ki azért és hogy viszonyulnak hozzá, mint kanadaira.

Wilhelmus80 2019.12.02. 11:31:23

@fhdgy:
Egyetértek Veled, teljes mértékben. (Élőszóban sokkal kevésbé érsem zavarónak, de...)
Hidd el, a legjobb szándékkal tettem fel a kérdést. Nekem egyszerűen fáj olvasni ezeket a szövegeket.
Indulása óta olvasom a blogot, posztot is írtam, szeretem az itteni posztokkal indítani a napot, jólesik a reggeli kávé mellé. Elfogadom, hogy Határátkelő mindenfélét kipróbál, hogy életben tartsa a blogot (mi hiányzik...? mit mutatnál meg...? miért mennél vissza? blogválogatás), és hogy van köztük olyan, ami nekem nem tetszik (podcast). De mivel Steve visszatérő szereplő lett, azt gondolom, hogy meg kéne "fésülni" egy kicsit az írásait. Elfogadom azt is, ha erre nincs energia, vagy ha a szerkesztés ellentétes a bloggazda elveivel. Akkor majd ezeken a napokon keresek valami mást a kávé mellé.

Platonica 2019.12.02. 11:36:10

@fhdgy: Tolem senkit nem kell megvedeni, mert nem is tamadtam. Annyit jegyeztem meg, h ez nem google fordito. Probaljon valaki beirni egy hosszabb lelegzetu, osszefuggo angol szoveget, es nezze meg a magyar eredmenyt. Nemigen tenne' ki sehova.

fhdgy 2019.12.02. 11:36:44

@adg: Platonica-nak és Neked válaszoltam, remélem értettétek, hogy egyetértőleg!

Remélem, értette más is, akivel viszont nem értettem egyet.

Jut szembe: volt lehetőségem felvidéki emberekkel beszélgetnem, a munkámmal kapcsolatban.

Volt közöttük olyan, aki azt mondta szlovákul, hogy nem beszél magyarul. Aztán, amikor a kollégáival magyarul beszélgettünk, egyszer csak ő is bekapcsolódott a beszélgetésbe, magyarul.

Voltak olyanok is, akik szabadkoztak, hogy rosszul beszélnek magyarul. Szerintem meg nem. Mondtam is nekik, hogy ha én olyan jól beszélnék szlovákul, mint ők magyarul, akkor égig érne a kezem örömömben.

Én, a külföldön élő rokonaim miatt is, megtanultam, hogy hogyan kell viszonyulni azokhoz emberekhez, akiknek kisebbségi érzése van a nyelv miatt, legyenek határon túli magyarok vagy olyan magyar lakta környéken élőkről, akik bár nem magyarok, akik jól vagy rosszul, de beszélnek magyarul.

fhdgy 2019.12.02. 11:42:33

@Platonica: A Google fordítóról: Volt egy német ismerősöm, aki egyszer kedveskedni próbált és a fenti fordítóval magyarra fordított, frászt, sokkal inkább ferdített, e-mail-t írt. Szerencsére a németet is meghagyta.

Pl. keresztül-kasul Németországon utazni jelentésű német szövegből elgázolni Németországot lett.

fhdgy 2019.12.02. 11:51:56

@Wilhelmus80: Gondolom, hogy nem csak olyan szövegeket olvasol, amiket irodalmi Nobel-díjasok vagy arra ácsingózók írnak.

Vannak "újságírók", akik úgy írnak, hogy sokszor el kell gondolkodnom, hogy mi is akar az lenni!

Főleg az elektronikus sajtó! Nincs egy ember, aki a megjelenés előtt átolvasná?

Pl. index egyik nap: szerinted, ha egy mobil telefon káros sugarakat bocsát ki, akkor az sugárzik?

Szerintem, valaki sugárzik az örömtől, de a telefon az káros sugarakat sugároz ( ha valóban ).

Platonica 2019.12.02. 11:54:39

@fhdgy: Haha ez jo.

Pont ilyesmire gondoltam.

arncht 2019.12.02. 13:00:21

Teljesen normalis, hogy a kevesbe jelentos (lenezett) orszagrol keveset tudnak, az osztrakoknak is kb a magyar hatarnal el veget europa, de mi sem tudunk tul sok mindent pl a sokkal nagyobb es nepesebb ukrajnarol.

Nekem szimpibb kanada, es ha a felmelegedes igy folytatodik, az usabol fognak odakoltozni.

London2009 2019.12.02. 14:43:16

@fhdgy: @Platonica: ma beirtam, hogy beef skirt. Kerestem volna, hogy a marhanak melyik resze, mivel anyam kerdezte es nem tudtam. Eredmeny: marha szoknya! A heten marha szoknyat eszunk! :D

fhdgy 2019.12.02. 15:06:30

@London2009: Hát, végül is ... kíváncsivá tettél.

Pontos választ nem adott a google barátom, talán összerakható az eredmény.

Marha esetében az jött ki, hogy a skirt a hasalja. Ebből csinálnak steak-et is.

Egyébként a marhaszoknya se teljesen rossz megközelítés.

A nők szoknyája a hasukon is hordandó, mi lóg ki belőle, hát a lábuk.

Ezek alapján a marháknak is valahol ott kell keresni a szoknyájukat, még akkor is, ha kicsit más a szabása. -:)

dikusz. 2019.12.02. 15:39:17

@London2009: Itt azért leírja, hogy melyik (szerintem a 6-os):
schef.hu/a-marha-es-a-sertes-reszei-felhasznalasa/

De a gugli azt is hozzáteszi, hogy "a marhahús kivágása a tányérról"... Komolyan mondom, ha valakinek rossz a hangulata, akkor fordíttasson le gugli-fordítóval tetszőleges nyelvről egy szöveget magyarra.

Két valós példát említenék is:
1. A nyugdíjas klub, ahová járok egy szlovák nemzetiségi kis falu,
a Pilisben. Nagyon szeretem -ahogy én mondani szoktam- az
amatőr, profi dalkörüket hallgatni. Egy árva kukkot nem értek
belőle, de tetszenek a dalok. Az egyikben dal valami zöld
jegenyefáról szól. Megpróbáltam a guglit, az jött ki, hogy
"szomorú vagyok, mert nem tudtam megenni a zöld levelet".
Itt már sejtettem, hogy nem stimmel valami, de akkor már
biztos voltam benne, hogy igazam van, amikor elmeséltem a
klubban az egyik dalkörösnek. Majd leesett a székről, úgy
nevetett...
2. Ez rövidebb lesz: 60 éve Angliában élő barátom még
régebben elhozta egy angol barátját pár napra pihenni
Magyarországra. Az egyik sümegi étteremben a "csülök pékné
módra" elkészített ételt választották. Az étlapon úgy volt az
angol fordítás, hogy "pata pékné módra". Az angol úr azt hitte,
hogy lópata... :)))

dikusz. 2019.12.02. 15:41:30

@fhdgy: Én is kíváncsi lettem, a link alapján, amit @London2009:-nek küldtem, én szegyre (6-os) tippelek.

Arthamyr 2019.12.02. 17:27:02

@fhdgy: A skirt nem a szegy hátulja? A hasaalja a flank elvileg.

Arthamyr 2019.12.02. 17:28:30

@dikusz.: Most látom, hogy te elvégezted a házi feladatot. :) De szerintem is szegy.

Egyébként azért nehéz ezeket fordítani, mert másképpen darabolják a marhát errefelé, mint Magyarországon.

Csodabogár 2019.12.02. 17:28:42

@Mohojojo: Nincs ugyan nagy helyismeretem, de általában a jobb fizetésért mennek a kanadaiak dolgozni Amerikába. Fiatalok nem gondolnak az amerikai betegbiztosításra, ami Kanadában nagyon jó.

Csodabogár 2019.12.02. 17:33:33

@Wilhelmus80: Eddig azt hittem, hogy jól tudok magyarul és elég tűrhetően írok és olvasok. Persze nekem egy blog nem irodalmi olvasmány, hanem valami amit rendszerint reggelente többek közt átfutok. Részemről semmi kivetni valót nem találtam a szöveg magyarságában vagy bármiben. Kicsit talán suta néhol, de ez van.
Látok én itt is és máshol is elég sok vad dolgot, amitől feláll a szőr a hátamon, de soha nem szólok. Blogban mindenki úgy ír, ahogy akar vagy tud. Sokszor vad helyesírási hibákkal is.

Csodabogár 2019.12.02. 17:40:58

@dikusz.: Google iszonyat dolgokat képes fordítani és ha egy speciális szót keres az ember, akkor holt biztos valami butaságot mond. Bár a marha szoknya, csak simán szó szerint le lett fordítva.

Arthamyr 2019.12.02. 18:15:25

@Csodabogár: SF-ban nem kimagasló képességekkel abszurd bevételre lehet szert tenni a megfelelő szakmákkal, akkor is bőven megéri, ha gondolnak a betegbiztosításra. Fiataloknak a jó szakmákkal szerintem rettenetesen megéri, kb. jobb helyre nem is mehetnek.

fhdgy 2019.12.02. 18:27:41

@Arthamyr: A google-ből azt derítettem ki, hogy a hasaalja eleje a skirt, hátulja a flank, vagyis a szegy ( Somogyban szügy ) hátsó fele, meg a hasaalja eleje, hát nem is tudom, szóval valami átmenet, ez is, meg az is??

Ha nem haragszol, akkor most mélyebb eszmefuttatásba kezdek, de nehogy magadra vedd, mert csak annyiban vagy érintett, hogy neked írom a válaszom, de nem neked van címezve!

Szóval, minek tanulni, amikor a google mindent tud?! Ez, itt ezen a fórumon már sokszor elhangzott és én ez ellen szintén sokszor berzenkedtem.

Ha nincs meg egy lexikális tudás, ami csak tanulással szerezhető meg, akkor a google annyit is ér.

Itt a példa! Nem vagyok se hentes, se szakács, de még rutinos húsboltba járó vásárló sem. Még magyarul sem vagyok biztos, hogy mit hogy neveznek. Erre jött egy érdekes dolog, uccu neki google!

Mit tudtunk meg? Annyit, hogy nem vitatkozunk, de jogosan kételkedünk.

Aki jobban ért a témához és az angolban is járatos, attól kérdezem: olyan nem lehet, hogy a különböző angol(ok)ban másképp nevezik az azonos dolgokat?

Ilyet magyarul is tudok ( pl. Somogyban varjú <->kánya, eper <-> szeder ), sőt még németben is ( pl. Brötchen <-> Semmel ).

Arthamyr 2019.12.02. 18:37:55

@fhdgy: Na ezt sem tudtam, hogy a kányát valahol a varjú helyett használják. "Hivatalosan" az egy ragadozómadár.

Egyébként persze, hogy az angolban is van, hogy más szót használnak ugyanarra a dologra különböző helyeken.

" A google-ből azt derítettem ki, hogy a hasaalja eleje a skirt, hátulja a flank, vagyis a szegy ( Somogyban szügy ) hátsó fele, meg a hasaalja eleje, hát nem is tudom, szóval valami átmenet, ez is, meg az is??" - Ezt elhiszem neked, hogy igaz, pont a másképp darabolás miatt valószínűsíthető (én nem néztem utána).

fhdgy 2019.12.02. 18:47:12

@Arthamyr: Az eper <-> szeder kérdése is érdekes Somogyban.

Felmászok az eperfára, hogy szedjek egy kis szedret vagy éppen fordítva.

A szülőfalumban van egy dűlő, amit úgy hívnak, hogy Szedres. Miért?

Mert eperfák vannak ültetve a két oldalán. Logikus? Igen? Nem?

Akkor is úgy hívják és azért!

gabors 2019.12.02. 18:56:35

@fhdgy: "varjú <->kánya, eper <-> szeder"

ezek egyike sem ugyanzt az madarat vagy ugyanazt a gyumolcsot jelenti .... es ehhez meg google sem kell

amugy regen ugy hivtak vagy hogy Nagy Lexicon, vagy Encyclopedia Britannica (kinyomtatott google nekunk is volt es par evente jott ki az update a vegen mar 8-9 de lehet hogy 10 kotetes is volt) ha neked is van ilyened nezd meg mi a varju es mi a kanya :-)

dikusz. 2019.12.02. 19:19:59

@gabors: "ezek egyike sem ugyanzt az madarat vagy ugyanazt a gyumolcsot jelenti .... es ehhez meg google sem kell"

Gábor, már meg ne haragudj, de milyen alapon kételkedsz abban, amit @fhdgy: ír? Ott él, nyilván tudja, hogy a helyiek mit minek hívnak, legyen az madár, vagy gyümölcs.
Most vagy ornitológus, vagy gyümölcstermesztő is lehetsz, vagy csak szimplán kötözködsz, de ezt remélem nem teszed.

Csodabogár 2019.12.02. 19:31:14

Pesten az epret néhol szamócának becézik, pedig nagyon nem ugyanaz.
Ezzel együtt ha nem tudom azt az idegen nyelvet, amit keresek a puszta google fordítással nem sokra megyek. Én már öreg vagyok és hiszek egy lexikális alap tudásban, vagy műveltségben. Ma ez már nem követelmény, de miért zavarjon ez engem?

Arthamyr 2019.12.02. 19:48:05

@dikusz.: Ha a varjú a kánya, akkor hogy hívják a kányát?

fhdgy 2019.12.02. 19:53:02

@gabors: @dikusz.: Mehetek tovább? Ha engeditek, ha nem megyek!

Somogyban a pucok, az ugye az, ami másutt pocok lenne. De nem az, hanem vakond! Ezt kapd el, ne a náthát!

Apám szülőfalujában, Szlavóniában, a csalitos bozótos erdőkezdeményt jelent. Somogyban fiatal tölgyest.

Ugye milyen szép és magával ragadó a magyar nyelv?

Ehhez csak egy apró dolgot, csendben: volt az indexen egy sorozat, hogy mit nem értenek egy adott szóból az ország másik felében ( pedig Magyarország volt nagyobb is, csak leválasztották ).

A szerző sok mindent felhozott, csak én azt nem értettem, hogy miért. Ha tudott volna jól magyarul, akkor azt is tudhatta volna, hogy egy szó másutt, mást jelent. Egy pesti okosnak hiszi magát, pedig a vidéki sem hülye!!!

Jó, tanultam a példáiból, de amit ő úgy hitt, hogy az ország egyik felében nem értik, annak 70-80 %-át értettem, pedig az ország másik felében éltem.

Igaz, sok fele dolgoztam, és nyitott füllel, szemmel jártam!

fhdgy 2019.12.02. 20:05:19

@Arthamyr: Hogy hogy hogy? Biztos vajúnak!

Egy a lényeg, tudd, hogy ki hol mondja, hogyan érti, és akkor érted!

fhdgy 2019.12.02. 20:12:18

@Csodabogár: Nálad az igazság!

A lexikális tudásért meg kell küzdeni, nem adják ingyen, de megéri.

Ha az agyadban van, akkor pár ezredmásodperc alatt tudod, a google-hoz percek kellenek és még még számítógép, meg internet is kell.

Az agy ott van, ha nem üres, akkor adott!

Ha van agyad, akkor mindened van! Ha nincs, akkor semmid sincs! Van, aki érti, van, aki nem!

SzZoole 2019.12.02. 20:22:34

@fhdgy: azt megtudod mondani, hogy a csida kifija bornya?
Vagy mit csinál az aki márminál? :-)))

dikusz. 2019.12.02. 20:43:21

@Arthamyr: Mittudom én, talán úgy, ahogy a tyúkokat: píípíípííí...

Anyósom Vas megyében, Celldömölkön született. Negyven év alatt sem hagyta el szerencsére az "akcentusát".
Az ottani tájszólás nekem az egyik legkedvesebb. Még ma is felismerném, ha hallanám. Mindig szeretem hallgatni, ha valaki tájszólással beszél, bárhol járok is az országban. A faeper-szeder variálás náluk is használatos volt. A kágyilló meg a meztelen csiga.
A vindő meg a zsírosbödön.

dikusz. 2019.12.02. 20:47:03

@fhdgy: Szeretném megkérdezni tőled, de komolyan, az én hozzászólásommal most mi volt a baj?

M. Péter 2019.12.02. 21:04:42

A kanadai Campobello lakosai most mérgesek az amerikaiakra, legalábbis a vámosokra, mert felbontják a küldeményeiket:
www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-49901455
(Campobellót csak az USA-n keresztül lehet közúton elérni Kanada többi részéből. Eddig békén hagyták a leplombált kanadai postai teherautókat, de nemrég elkezdték az áthaladó kanadai postai küldeményeket is átvizsgálni, valószínűleg marijuanát keresve.)

Semper Fidelis 2019.12.02. 21:07:14

Mostanában egyre elterjedtebb ez a "fiÚnk" NEEEE!! Fiunk! Fiunk! Könyörgöm!!! :)

nyelv-ész 2019.12.02. 21:07:28

Na és mit szólnak ahhoz az usákok, hogy Kanadában 24 órából áll egy nap? :-)

major.os 2019.12.02. 21:07:45

Érdekes, hogy valaki 50 év után is csak a termékekre koncentrál. Mert azok nagyon hasonlóak. Maple syrup-ot leszámítva:)
Kanada és az Egyesült Államok két külön világ.
Más az egészségbiztosítási rendszerük, amiből rengeteg dolog következik, pl., hogy Kanadában nem lehet lutrizni az egészségbiztosítással, ami vagy megdobja, vagy lenullázza a családi (személyes) kasszát. Sokkal kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb Kanadában az élet. Kötelezően biztosított.
Másik nagy téma a fegyvertartás. Európai standardokat követ (Európában is van néhány szélsőségesebb példa, de azok nem tipikusak)
Aztán az igazságszolgáltatás (nincs halálbüntetés, nincsenek olyan brutális büntetések, stb.)
A szociális ellátás érzékenysége példa nélküli Kanadában.
Kanada nem terhelt rassz-ügyben. Sokszínűsége a rasszoknak természetes és tehermentes (történelmileg).
Québec tartományban kötelező, New Brunswick-ban hivatalos nyelv a francia, de mindenütt figyelnek a francia nyelvű polgárok igényeire.

Mindentnemtudó 2019.12.02. 21:08:18

Kicsit elfelejtett normálisan fogalmazni, talán kicsit unalmas is az írás.

FutureFry 2019.12.02. 21:08:45

@Mohojojo: “… hogy viszonyulnak hozzá, mint kanadaira. “
Ismertem egy kanadai főnököt akinek az irodáját (amíg szabadságon volt) teljes mértékben kitapétázták a beosztottjai Justin Bieber plakátokkal. Válaszul (miután leszedte őket) ő (és pár másik kanadai is) “Bieber free zone” feliratokat raktak ki az ajtajaikra :)

FutureFry 2019.12.02. 21:20:30

@Arthamyr: Bár tényleg elég jól (is) lehet keresni (pl. megfelelő szakmával/befektetéssel) SF-ban, “cserébe” - mint ismert - a lakhatási (főleg a bérlési vagy házvásárlási) költségek hírhedten magasak. Nem csoda, hogy a környéken egy négytagú család jelenleg “alacsony keresetű”-nek minősül ha az éves (bruttó) bevételük kevesebb mint kb. $130K - pontosan $129,150:
https://www.huduser.gov/portal/datasets/il/il2019/2019summary.odn?states=%24states%24&data=2019&inputname=METRO41860MM7360*San+Francisco%2C+CA+HUD+Metro+FMR+Area&stname=%24stname%24&statefp=99&year=2019&selection_type=hmfa

Arthamyr 2019.12.02. 21:59:15

@FutureFry: Ott nem éri meg ingatlant venni, ahhoz egyszerűen túl sokáig kell dolgozni, viszont kb. 5-10 év alatt össze lehet rakni annyi pénzt, ami elég egy kényelmes életre valami jóval olcsóbb helyen (és hát a világ nagy része ilyen).

FutureFry 2019.12.02. 23:12:50

@Arthamyr: Igen, ingatlant valószínű (most) nem éri meg venni (bár már a Dot-com bubble idején is mondták ezt , szóval inkább egyszerűen most “csak” mégjobban megfizethetetlen, talán a Housing Bubble kipukkanásakor volt egy - kicsit/relatíve - megfizethetőbb). És persze - ahogy ez már volt itt téma - a kifizetett ingatlanra is van nem éppen elhanyagolható mértékű ingatlanadó (hacsak valaki nem alacsonyabb - “grandfathered in” - alapon fizeti).
Viszont a bérlés sem olcsó, szóval ha a távmunka nem megy, akkor lehet mondjuk “lakókocsival” spórolni [1]. Mondjuk a nem tech cégeknél dolgozók esetében ez gyakran már nem spórolás kérdése, hanem néha csak ezt tudják megfizetni [2]. Mondjuk most megpróbálják ezek a tech cégek megfizethető ingatlanokba való pár milliárd dolláros befektetéssel enyhíteni a válságot [3], de ez valószínű nem fog segíteni nagyon: Egyrészt ez csak egy csepp a tengerben az SF/SV ingatlanpiacon, másrészt a NIMBY típusú mozgalmak miatt az ingatlanfejlesztés sem megy könnyen. Ha meg a pénz kedvezményes jelzálogkölcsön vagy egyéb (pl. rent) támogatás formájában jelenik meg, akkor az csak tkp. annyival megemeli az egyébként is drága ingatlan/bérlemény költséget…

[1] “A 23-year-old Google employee lives in a truck in the company's parking lot and saves 90% of his income”
www.businessinsider.com/google-employee-lives-in-truck-in-parking-lot-2015-10
[2] www.bloomberg.com/news/features/2019-05-21/silicon-valley-s-shame-living-in-a-van-in-google-s-backyard
[3] www.cnbc.com/2019/12/01/amazon-google-apple-seek-fix-for-housing-crisis-they-helped-create.html

Herr Géza 2019.12.02. 23:32:35

@fhdgy: “...sőt még németben is ( pl. Brötchen <-> Semmel ).” Fokozhatjuk, még „sőtebben“: Brötchen=Semmel=Weckle. :)

Herr Géza 2019.12.02. 23:34:30

@Herr Géza: De lehet még Weggle meg Schrippe is.

Arthamyr 2019.12.03. 01:18:19

@FutureFry: Azért gondolom bérelni már lehet emberi áron (3-4k USD/hóért csak van elfogadható lakás), és ha egy pár 250-300k-t vagy többet keres évente, csak meg tudnak belőle valamit menteni, mondjuk annyit, mint amit más helyen összességében megkeresnek.
Ha valaki toleráns/igénytelen, a lakókocsis megoldás sem vállalhatatlan, a konditeremben/munkahelyen lehet fürdeni, kell keresni mosodát, és kb. meg is van oldva a lakhatás, persze így többe fog kerülni pár dolog, de ha valószínűleg összességében olcsóbb lesz. Nem egy embert ismertem, aki pl. sosem főzött otthon, szóval neki a konyha tök felesleges, a sporttevékenységnél lerendezte a fürdést, így annyira arra sincs szükség. Ok, ez a lakókocsis kicsit spártai, de simán megéri, ha mondjuk 5 év alatt összegereblyéz félmillió dollárt vagy úgy bedolgozza magát a cégnél, hogy távmunkát végezhet, esetleg olyan részvényopcióhoz jut, ami megoldja az anyagi problémáit egy életre. Erre meg ott jobb esélyek vannak, mint kb. bárhol máshol.

gabors 2019.12.03. 02:53:55

@dikusz.: "Most vagy ornitológus, vagy gyümölcstermesztő is lehetsz, vagy csak szimplán kötözködsz, de ezt remélem nem teszed."

nem kell ornitologusnak lenni hogy tudjam hogy a kanya NEM egyenlo a varjuval .... ez hogy arrafele ezt nem tudjak lehet

ugyanigy nem kel botanikus PhD ahhoz hogy tudjam hogy az eper es a szeder NEM UGYANAZ ... megint az hogy vannak tudatlanok nem az en gondom (abbe persze nem ketelkedek hogy fhdgy olyan helyen lakik ahol jo sok a tudatlan ... pl minden madarat lehet csirkenek hivni attal meg a vereb nem csirke)

FutureFry 2019.12.03. 03:46:27

@Arthamyr: Igen DINK(Y) [1] módon még SF/SV megélhetési költségek mellett is elég sokat félre lehet tenni, részvényopcióból pedig akkor lehet egész jelentős bevétel, ha korán kezd valahol az ember (akár még csak nem is tech-ben, pl. mint a Google első főszakácsa [2]), vagy esetleg ha valami exec. pozícióban kapja (egy érettebb vállalat esetében esetleg nem is opció hanem RSU formájában [3]), pláne ha ez egy “Rule 10b5-1”-el [4] is párosul.

[1] en.wikipedia.org/wiki/DINKY
[2] www.telegraph.co.uk/news/worldnews/1582494/Chef-lifts-lid-on-Googles-recipe-for-success.html
[3] www.investopedia.com/terms/r/restricted-stock-unit.asp
[4] www.investopedia.com/terms/r/rule-10b5-1.asp

swfla 2019.12.03. 07:16:38

Hogy kicsit tullepjek a google translate anomaliain (erdekes milyen piszlicsare dolgokon tudnak rugozni az emberek) ez a kis orszag / nagy orszag pelda tettenerheto Nemetorszag es Svajc eseteben is:

Jo par eve volt, amikor a nemetek betartottak a svajciaknak a zurichi repter miatt, mert az ervelesuk szerint a legifolyoson athalado gepek zavartak a deli nemet reszen lakokat. Ez azert nem tul meglepo, a hatar Zurichtol kevesebb mint 100km... es este 10-tol reggel 6-ig legyen repulestilalom bevezetve.

Svajciakban egybol leolvadt az osszes biztositek, hogy milyen rohadtak a nemetek, ment a brusztolas meg a (szerintuk) eszeveszett kulpolitikai adok-kapok.

Ranezek a nemet sajtora, mondom hallgassuk mar meg a masik fel velemenyet is az ugyrol... semmi. Az eg vilagon semmi a hirekben.

Mikor ezt felhoztam a kollegaknak, eletem legjobb tarsalgasi pillanatait produkaltak. Egy elmeny volt hallgatni azt a kozleskenyszert, amivel probaltak bemagyarazni nekem, hogy a nemetek innen is(???) latszik milyen arrogansak es hogy milyen aggresszivan probaljak a kis Svajcot lenyomni, de ok majd nem hagyjak am magukat.

fhdgy 2019.12.03. 08:28:55

@dikusz.: Nem értem a kérdésed!

Nem volt semmi bajom a hozzászólásoddal, sőt ...

Csak hoztam további somogyi példákat arra, hogy a nyelv milyen érdekes, meglepő tud lenni.

fhdgy 2019.12.03. 08:40:56

@gabors: Nagyon nem értek egyet azzal, hogy tudatlanságnak tartod azt, hogy egyes területeken valamit másképp hívnak, neveznek. Akkor sem, ha az ütközik az irodalmi nyelvben egy más valamire használt szóval.

Én sok felé dolgoztam az országban, Soprontól Békéscsabáig, Nagykanizsától a Bodrogközig, stb. stb.

Mindenütt más egy kicsit a nyelv, akkor mindenki tudatlan?

Nem, csak van olyan, hogy tájszólás, tájnyelv.

A tájszólás, tájnyelv nem ( csak ) a műveletlenségből ered.

fhdgy 2019.12.03. 08:47:19

@Herr Géza: Ezek, a felhozott példáid olyanok, hogy területenként kavarodást is okozhatnak?

Pl. München környékén Brötchen-t kértem és nem értették ( nem értettem, hogy nem értik ), elmagyaráztam, akkor Semmel, mondták.

Aztán, amikor Braunschweigben Semmel-t kértem, cipót akartak adni, mert hogy az cipót jelent.

Így értem, hogy területenként van-e, lehet-e kavarodás a példádban?

Taxomükke (UK) 2019.12.03. 08:52:03

@Arthamyr: A komolyabb lakoautokban van zuhanyzo meg konyha.

fhdgy 2019.12.03. 08:54:32

@ZooLeka: a csidát meg kellett néznem, nem tudtam.

A márminál-ra az első reakcióm az volt hogy énekelni azt, hogy márminálunk babám ... -:)

Aztán erre is rákerestem és én csodálkoztam, hogy nem is jártam messze az igazságtól.

Ha nem is azt jelenti, hogy egy konkrét dalt énekelni, de ebben a dalban ott van a magyarázat.

Platonica 2019.12.03. 09:46:45

@fhdgy: Ezeknek a kulonbsegeknek me'g tudomanya is van, a geolingvisztika, azon belul is a dialektologia, vagyis a nyelvjaras tudomany. Pontosan azt vizsgalja, amirol itt szo volt, a nyelv terbeli tagolodasat, uannak a nyelvnek a kulonbozo teruleti valtozatait.

Azert mert valaki (megint) lehulyezi a tobbieket, nem biztos, h neki van igaza. Ennyit arrol, h ki a tudatlan:-D

Arthamyr 2019.12.03. 09:59:35

@Taxomükke (UK): Így van, csak arra akartam rávilágítani, hogy erre sincs feltétlenül szükség. Ezek üzemeltetése azért költséges (pl. ha ott zuhanyzol, nem lehet egy random parkolóban) és az ilyen járművek sem olcsók (nem egy SF-i lakáshoz, hanem egy csupán kényelmes alvásra alkalmas járműhöz hasonlítva).

@FutureFry: Érettebb vállalatnál annyira nem jó a részvényopció (én sosem szerettem az RSU-t, főleg, ha csak némi aprónyit adnak, akkor kb. kis túlzással több vele a macera, mint amit ér), de ott meg elvárható, hogy zsíros fizetések legyenek.

Arthamyr 2019.12.03. 10:02:02

@fhdgy: A kánya nem irodalmi nyelv, hanem az a megnevezése a bizonyos ragadozómadaraknak (pl. barna kánya). Némileg kétlem, hogy aki a varjút hívja kányának, tudja-e, mi a kánya.

fhdgy 2019.12.03. 10:07:36

@Arthamyr: Nem arról van szó, hogy egy ember hívja kányának a varjút. Ha így lenne, akkor az az egy ember lenne a fogó.

Egy egész vidéken hívják úgy!

Arthamyr 2019.12.03. 10:12:40

@fhdgy: Szerintem az ott élő ornitológusok, biológusok, erdészek stb., akik tudják, mi a kánya, nem úgy hívják. Ha egy ilyen ember talál pár elhullott dolmányos varjút, és pl. dokumentálnia kell, nem azt fogja írni, hogy elhullott 5 kánya.

fhdgy 2019.12.03. 10:25:25

@Platonica: A nyelv egy érdekes dolog.

Vannak dolgok, amik valamilyen divat hatására pillanatok alatt betörnek, aztán vannak olyanok is, amik makacsul vagy inkább megmagyarázhatatlanul tartják magukat.

Az én szülőfalum lakossága a török időkben a mai Horvátország területére menekült és a törökök kiűzése után a leszármazottaik visszatértek.

Természetesen hoztak magukkal horvát hatásokat. Pl. sok -ics, -vics családnév van a faluban.

Vannak dűlő nevek, amik szintén nagyon horvátosnak tűnnek:

Pl. : Gudora, Graba, Börnics, Jaruga.

Számomra a legérdekesebb, hogy a régi öregek egy bizonyos fajta kisfejszét topornak hívtak. A topor horvát szó, baltát jelent.

A szülőfalum magyar, nincsenek horvátul ( is ) beszélő emberek, de a topor maradt.

( Szerintem az utolsó horvátul is beszélő ember apám volt, aki a II. Vh. után került ide, egy horvátországi magyar faluból )

dikusz. 2019.12.03. 10:28:00

@fhdgy: Akkor csak félreértettem a kérdésed. Azt hittem egy kalap alá vettél Gáborral.:)

fhdgy 2019.12.03. 10:30:14

@Arthamyr: Jó, persze!

Ha én a falubeliekkel beszélek, akkor kányát mondok, ha veled beszélnék, akkor varjút. -:)

fhdgy 2019.12.03. 10:32:22

@dikusz.: Nem tudom, de mintha lett volna olyan kis érzésem, mintha védtél volna.

Szerintem jól éreztem! Szerinted?

fhdgy 2019.12.03. 10:43:19

@fhdgy: Egy kicsit rákerestem a neten a varjú, kánya kérdésre.

Ha érdekel, keress rá Te is: "fekete varjú" "fekete kánya"

Lehet, hogy meg fogsz lepődni!

Arthamyr 2019.12.03. 10:45:59

@fhdgy: tudtommal fekete varjú sincs, legalábbis Magyarországon. De azért megnézem, ha már így írod.

Arthamyr 2019.12.03. 10:48:55

@fhdgy: "Hármat tojott a fekete kánya." :D

Amúgy nekem a "kányaformák" wikipedia oldalát dobta ki, meg a varjúét, ahol szépen le volt írva pár faj.

Herr Géza 2019.12.03. 11:07:16

@fhdgy: Hogyne. Ha svábországban Semmelt kérsz, kiröhögnek, az itt Weckle, de talán még a Brötchent is értik.... Berlinben meg pl. a Schrippe a szakszó, a Brötchent értik nyilván, de a Wecklére rá fognak csodálkozni.
De mondom tovább: LKW... Ez ugye amúgy N.o.-ban a Lastkraftwagen, azaz a teherautó rövidítése. A sváboknál a Leberkäsewecklét hívják így. Ha itt a hentesnél/péknél LKW-t kérsz, mindenhol tudják, miről van szó. Hamburgban meg igen hülyén fognak rádnézni, amikor előadod, hogy “ein LKW mit Senf, bitte”... :)

fhdgy 2019.12.03. 11:27:20

@Arthamyr: úgy keresd hogy : "fekete varjú" "fekete kánya"

tehát rakd ki az idézőjeleket és a szóköz is fontos!

fhdgy 2019.12.03. 11:35:09

@Herr Géza: Tetszik! ennyivel is okosabb lettem.

A kamionsofőrt hogy hívják?

Én úgy tudtam, hogy Fernfahrer, de az sógorok nem értik!

Arthamyr 2019.12.03. 11:54:13

@fhdgy: Így írtam be. Mondjuk a gépemen angol beállítások vannak, ír ip címről netezek, így előfordulhat, hogy nem ugyanazokat a találatokat dobja fel nekem.
De mindegy, szerintem több időt szántunk rá, mint amit ér. Én elhiszem neked, hogy Somogyban az emberek többsége úgy hívja a varjút.

Herr Géza 2019.12.03. 11:56:21

@fhdgy: Hát pl. LKW-Fahrer (ohne Senf :DD) A kamionra egyikőjüknek sincs külön szava, azaz marad a Fern-/LKW-Fahrer.

dikusz. 2019.12.03. 12:25:20

@fhdgy:
Jól sejtetted, de azt -bár szándékomban volt- nem tettem hozzá, hogy alighanem nincs szükséged rá.

Mondjuk Gábor válaszán nem lepődtem meg, pont azt kaptam, amire számítottam...

De ettől függetlenül tényleg nem értem, mit nem lehet azon érteni, hogy az ország egyes vidékein a helyben élők kányának hívják a varjút.
Másik kedvencem a palóc nyelvjárás, de egyszerűen nem tudok rájönni, hogy az "á"-t ejtik "ó"-nak, vagy az "ó"-t ejtik "á"-nak.
Ahogy a szegedi barátaimat sem tudom követni az "ö"-zésben.:))
Előfordult viszont, hogy pár nap után volt olyan szó, amit én is szögediesen ejtettem ki.
Egyébként a hódmezővásárhelyiek "ö"-zése sokkal erősebb, mint a szegedieké. Mindkettőt szeretem hallgatni.
A piacunkon szombatonként árul egy őstermelő mézet. Amikor hallottam beszélni, rákérdeztem, hogy ugye Hódmezővásárhelyről való-e, mondta, hogy igen, de nagyon meglepődött.:)))

dikusz. 2019.12.03. 12:33:54

@Herr Géza: Az érdekelne, hogy Budafokon (már nemigen) nevetnének-e ezeken a "sőtebbeken". Erre kevesen, de Vörösváron lehet. Ha tudnám tulajdonképpen miről is van szó, akkor prénteken megkérdezném, mert a szomszéd faluba megyek ÖTYE-klubba, oda járnak ár Vörösvárról.:)))

fhdgy 2019.12.03. 12:35:38

@dikusz.: Nekem a szegediek ő-zésével semmi problémám.

Egy: ott jártam egyetemre.
Kettő: mi, somogyiak, használjuk mind a kettő "e" betűt. Az egyik helyett lehet ő-t mondani, a másik helyett nem.

Erre a kettő "e" betűre példa:

Te kergeted azt a macskát?

Tekergeti a rosseb, csak meg akarom fogni!

( persze, mondva, nem leírva )

Egyszer nekem is bemutattak egy embert. Pár szó után én is megkérdeztem tőle, hogy :

Bíkési vagy?

Igen, honnét tudod?

Hallom!

A magyarázat az az, hogy : a békésiek sokszor az é betű helyett í-t mondanak.

fhdgy 2019.12.03. 12:37:57

@Arthamyr: Jó, lezárhatjuk a polémiát.

Csak annyit, hogy az adott keresésre nekem azt is kidobta, hogy Vasban is úgy hívják népiesen.

Zoltán Petőfi 2019.12.03. 13:01:18

Hat nem tudom nekem kicsit mas a tapasztalatom, peldaul a bejutassal kapcsolatban . Joparszor voltam az usaban soha egy kukkot nem szoltak hozzam a belepesnel csak pecset jo utat. Viszont mikor kanadaba mentem a hataron szinte csak a vegbeltukrozes nem volt meg :)

London2009 2019.12.03. 13:24:59

@fhdgy: @dikusz.: @Arthamyr: akkor szegy? Koszonom, hogy kikerestetek. Anya kerdezte, miutan o ert ehhez. Itt kezdtem el fozni husokat, igy angolul tanultam meg oket es fogalmam sincs, hogy micsodak magyarul, csak azt tudom, hogy mire kell hasznalni oket.

fhdgy 2019.12.03. 13:26:57

@Herr Géza: Küldtem egy privát üzenetet Neked, privát ügyben.

Kérlek szépen nézd meg és válaszolj, ha tudsz!

Herr Géza 2019.12.03. 13:56:31

@fhdgy: Mindenre tudok válaszolni, max. nem sokat lehet kezdeni a válasszal.... :))))

Gery87 2019.12.03. 14:27:10

"Kanada domínium lett 1867-ben, de saját alkotmányát csupán 1982-ben fogadta el. Az amerikai történelemben nem szabad az ültetvényeken alkalmazott feketék történetéről megfeledkezni. "

Ez hogy kapcsolódik ide? Mint valami kötelező ideológiai beszúrás....
Amúgy nagyon rossz volt olvasni...:(
Baromi rossz a nyelvezete....az illető úgy látszik jó rég nem írt és fogalmazott már szöveget magyarul.

"Előfordult, hogy kettős állampolgársággal rendelkező kanadaiakat nem engedtek be és ami még rosszabb ezeket néha az eredeti országukba küldték vissza, ahonnan eredetileg elmenekültek, nem pedig Kanadába."

???
ÉS ezt hogy?
Ez nemzetközi jogot sért szerintem.
Nem dönthetik el önkényesen hogy te mi vagy "inkább"....
(ha meg menekült volt az illető akkor meg sanszos hogy nincs meg az eredeti állampolgársága)

"A Magyarországon válasz már nem kelt bizalmatlanságot. De ha valaki netán valamelyik arab országban vagy Pakisztánban született, nos más a helyzet.”

Ez teljesen érthető.
A PC meg hülyeség.

Gery87 2019.12.03. 14:27:18

@fhdgy:

Sose értettem hogyha vki magyar vagy tud magyarul akkor miért nem hajlandó ezen a nyelven beszélni? Miért hazudik vagy sumákol?
Mitől fél? Mitől ennyire frusztrált?
Elcseszett egy régió ez...

Herr Géza 2019.12.03. 14:33:46

@dikusz.: Na akkor kíváncsi lennék, hogy az echt ungarische svábok hogy hívják a zsömlét (merthogy arról volt szó, ill. a “sváb hamburgerről”, ami gyakorlatilag egy szelet meleg májas húskenyér zsömiben=Leberkäs’weckle).
:D

Herr Géza 2019.12.03. 14:48:59

@Csodabogár: Írtam már biztos: ifjú koromban fordítottam/lektoráltam német-magyar műszaki nyelv viszonylatban, a lektori csúcsot a Redox-Verfahren (gyengébbek :D kedvéért “redukciós-oxidációs eljárás/reakció”) gugli-szintű fordítása jelentette: a kolléga tudhatott valamicskét angolul is, mert simán “vörösbika eljárást” fordított. :))))
Pedig hol volt még akkor a gugli....

littke 2019.12.03. 15:43:49

@Gery87:

1/ Csupán azt akartam mondani hogy Kanadába nem telepítettek rabszolgákat

2/ Maher Arar esetére hivatkoztam: en.wikipedia.org/wiki/Maher_Arar

3/ Nem mondtam, hogy nem érthető, csupán azt hogy megváltozott a helyzet.

Gery87 2019.12.03. 17:58:45

@littke:

1, OK, de ez kb sehogy nem illett az összehasonlításba:)

2, 2002...911 után....al-kaida gyúnús elemként.....nem egy szokványos eset.
Engem biztos nem toloncolnának vissza MO-ra hogyha kanadai-magyar kettős állampolgár lennék és vmiért nem kapnék bebocsátást az USA-ba...

fhdgy 2019.12.03. 18:04:19

@Gery87: se hazugságnak, se sumákolásnak nem gondolom.

Hány ember van, aki beszél valamennyire egy idegen nyelvet, de bizonyos környezetben nem mer megszólalni, mert pl. fél, hogy leszólják és nem akar kudarcélményt magának.

Az általam leírt szlovákiai eset is az volt, hogy ott voltunk ketten, magyarországi magyarok, meg helyi magyarok, plusz a fickó, aki először nem tudott magyarul.

Aztán, amikor megindult a beszélgetés, lassan oldódott a légkör, alkohol nélkül is ( sajna az egy csöpp sem volt ) kellemes lett a hangulat, akkor szerintem a fickó is rájött, senki sem fogja leharapni a fejét, megjött a bátorsága.

Több olyan esettel találkoztam, amikor ottani magyarok is szabadkoztak, hogy de ők nem tudnak jól magyarul. Bennük is volt valami félelem. Pár perc után oldódott a görcs, aztán minden ment jó hangulatban.

Nyilván, ha elkezdtem volna kritizálni őket, hogy nehézkes a fogalmazásuk ( mint pl. a posztolót ), akkor pillanatok alatt megfagyott volna a légkör.

Pl. ott kiállják a sort, a gyerekek alapiskolába járnak stb. Én ezt megszoktam, tudomásul veszem, elfogadom és értjük egymást.

littke 2019.12.03. 18:10:00

Hozzászoktam ahhoz, hogy 50 év távollét után a magyar kiejtésem (és fogalmazásom is) megváltozott és emberek ezt rögvest észreveszik. Ez engem nem zavar.

Itt (Kanadában) élőként, nap mint nap találkozik az ember olyanokkal akik az angolt nem beszélik (és nem írják/fogalmazzák) tökéletesen. Ezzel itt senki sem törődik.

Gery87 2019.12.05. 15:00:48

@fhdgy:

Ha egy ottani magyar nem mer megszólalni magyarul magyarok között akkor baj van, ott vmi nem kóser...
identitás problémák vagy neveltetés pl rászóltak/megtanulta hogy ne beszéljen magyarul nyilvánosan stb...

Ez is csak iylen balkáni pöcegödör hülyeség hogy a kisebbséget vegzáljuk hogy szégyellje azt ami....

Ha nem magyar az illető, akkor megértem hogy nem biztos a nyelvtudásában...de nem kéne ezen stresszelni.
Úgy vettem észre ha vki tudja a másik nyelvét azt szokták értékelni mindenhol.

gabroca 2019.12.06. 18:41:14

Nagymuteromék Torontóban éltek, aztán nyúgdíjasként hazajöve dúskáltak a beváltott nagy pénzből...talán most ez másképp lenne, mint a 70es 80as években...Mindenesetre elnézve a 60-as években készült kanadai fotókat, jól döntöttek, hogy akkor ott éltek, persze egy fizetésből....de jól. Mindenhol nehéz szerintem manapság, de a fiatal legyen kitartó és edzett, ne adja fel sosem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása