oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. október 19. 06:30,  Válságos hazatérés: „ne lássanak sírni” 16 komment

2019. október 19. 06:30 Határátkelő

Válságos hazatérés: „ne lássanak sírni”

A hazatérő kivándorlók körében is bőven akadnak olyanok, akik válságos helyzetben találják magukat és akár szegénységgel, elszigeteltséggel, ne adj isten hajléktalansággal kénytelenek szembenézni.

no_sir_foto_pixabay_com_counselling.jpg

Mint oly sok mindennel a határátkelés témakörében, Magyarországon ezzel sem nagyon foglalkoznak (bár mostanában akadnak a hazatérőkkel foglalkozó kutatások), ám semmi okunk feltételezni, hogy a visszatérő magyarok más helyzetben lennének ilyen szempontból, mint más ország polgárai.

A különbség az, hogy például Írországban komolyan foglalkoznak a kérdéssel, nemrég jelent meg például a kormányzati támogatással működő ügynökség, a Crosscare jelentése (itt olvasható el teljes egészében).

Ebben részletesen foglalkoznak a tervek nélkül, adott esetben személyes válsághelyzetben hazatérőkkel, akik között akadnak, akiknek a munkanélküliséggel, komoly egészségügyi problémákkal, családon belüli erőszakkal, függőséggel kell szembenézniük.

„Alig vártam, hogy elhúzzak innen”

A jelentés kiemelte, hogy a hazatérők számára a család sokszor nem csak a hazatérést, de első körben a külföldre költözést is kiváltó ok.

„Alig vártam, hogy elhúzzak innen. Nem volt már hely otthon, megházasodtam és így le tudtam lépni” – mesélte egyikük.

Ami érdekes, hogy a felmérés szerint akadnak olyanok, akik hazatérve inkább nem is lépnek kapcsolatba a családdal, vagy a barátokkal, attól tartva, hogy kudarcnak ítélik majd a hazatérést, pláne, ha az személyes válsághelyzettel párosul.

„Ha a gyerekeim boldogok, én is az vagyok”

A hazatérés okaként gyakran hozzák fel a gyerekeket.

„Még nem telepedtem le. Végleg itt maradok. Ha a gyerekeim boldogok, akkor én is az vagyok. Őket helyezem az előtérbe. Próbálom elérni, hogy ne lássanak sírni. Vannak napok, amikor ez nehéz” – mondta egy édesanya.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a hazatérők közül sokan vannak kitéve komoly stressznek és fizikai, valamint pszichológiai kiégésnek.

A Crosscare-rel együttműködő rendőrtiszt, Danielle McLaughlin azt mondta, a szervezet évente több mint 500 emberrel és családdal kerül kapcsolatba, ezek között bőven vannak olyanok, akik válsághelyzetben tértek haza.

„Akadnak köztük olyanok, akik bevétel, őket támogató család vagy erre szakosodott civil szervezetek segítsége híján egyenesen a hajléktalanságba érkeznek meg és nagyon komoly pénzügyi és mentális nehézségeik vannak” – mondta.

„Az egyik megkérdezett, egy egyedülálló szülő három gyermekkel öt hétig vándorol egyik hostelről a másikra, sehol sem engedték, hogy hosszabb ideig maradjon. Hetedik hónapja élnek átmeneti körülmények között, már van munkája, ennek ellenére képtelen lakást bérelni” – ismertetett egy történetet Danielle McLaughlin.

Akad olyan is, aki hat hónapja vár arra, hogy megkapja az őt egyébként írként megillető szociális családtámogatást, ráadásul ír útlevele ellenére az állampolgárságát is megkérdőjelezik.

„Volt, aki egyenesen azt mondta, menjek vissza oda, ahonnan jöttem”

Sok olyan hazatérő is van, aki nagyot csalódott abban, ahogyan a hivatalok (elsősorban a szociális támogatásokat elbíráló tisztviselők) bántak velük – derül ki a jelentésből.

„Semmi segítséget nem kaptam, volt, aki egyenesen azt mondta, menjek vissza oda, ahonnan jöttem. Teljes őrület” – mesélte egy visszaköltöző.

A helyzetet ráadásul nehezíti (szerintem nem csak Írországban) a lakhatási válság, azaz vagy egyre drágábbak a kiadó ingatlanok vagy nem is nagyon találni.

„Sokkal jobban figyelni kellene a krízishelyzetben hazatérők megsegítésére. Nekik sürgős szükségük van érezhető támogatásra, legyen az szociális jóléti, orvosi vagy pszichológusi ellátás” – hangsúlyozza a jelentés.

A dokumentum ajánlásokat is megfogalmaz, ezek közül kiemelten fontosnak nevezi, hogy a hazatérők azonnal hozzáférjenek a különböző szociális támogatásokhoz, vagy hogy ne jelentsen problémát a gyerekek beiskolázása.

(Fotó: pixabay.com/counselling)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: hazatérés Írország hazaköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr715231514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2019.10.19. 10:21:19

Aki rögvest a szociális ellátások után fut, az tényleg jobb lenne ha ott maradna ahol volt. Persze lehet, hogy már ott se segélyezték.

Arthamyr 2019.10.19. 10:48:51

Ezt mégis hogy gondolják a kedves hazatérők? Elkalandoznak külföldre, nem jön össze, visszajönnek, és elvárják, hogy akkor kapjanak egy több ember számára alkalmas lakóhelyet? Mert az jár? Ne vicceljünk már, bár ez annak is rossz...
Remélem ezeket az ajánlásokat nem fogják komolyan venni. Inkább ellenkezőleg, meg kéne nyírbálni a szociális juttatásokat, így is túl sok adóval terhelik a lakosság dolgozó részét. Az lenne még szép, ha egy rakás ember ingyen/jelentősen áron alul kapna lakóhelyet, tovább csökkentve az így sem túl bőséges kínálatot, ezt azokkal megfizettetve, akik maguk bérelni kényszerülnek, piaci áron. :/

Din Serpahis 2019.10.19. 12:10:08

Sajnos Europa ráfeküdt erre az ingyenélés kulturára, meg is látszik, gazdaságilag szakadunk le az USA-tól, közben meg a világ összes trógere ide özönlik élősködni.

gabors 2019.10.19. 17:55:48

vegul is ezek is csak menekultek akik jonnek valahonnan az egyetlen kulonbseg hogy ok vissza menekulnek...

ebbol is latszik hogy nem olyan egyszeru a dolog hogy akkor polgihaborunak vege mindenki menjen haza ....

shaaktee 2019.10.19. 17:57:25

@Din Serpahis: és te merrefelé trógerkedsz s miért?

Csodabogár 2019.10.19. 18:06:48

@Din Serpahis: Azért Svájcban nem kapkodják el a segélyeket, vagy nagyot változott az élet, mióta elvesztettem a fonalat = meghaltak a barátaim.
Egedül a munkanélküli segélyt tartottam egy kicsit tulzottank anno.

gabors 2019.10.19. 20:41:55

@Csodabogár: "Egedül a munkanélküli segélyt tartottam egy kicsit tulzottank anno."

Nem tudom svajcban mi volt vagy van, de itt (usa NY allam de mas allamokban is hasonlo) a munkanelkuli segely NEM segely hanem biztositas vagyis amig az ember dologozik mint munkvallalo addig fizetnie kell (hasonloan mint TB) es ezert ha elveszti a munkajat akkor X honapig az utoslo fizetesenek Y%-at fizetik neki (van azert vele papir munka vagyis onkentes kilepeskor pl nem jar semmi) de csak azert mert valakinek nincs munkaja azert nem :"jar" semmi

nyuszigonosz 2019.10.19. 21:36:31

@gabors: Úgy tudom Svájcban szintén eleve fizet minden munkavállaló biztosítást arra, hogy ha munkanélkülivé válik, akkor azt kapja X hónapig.
Ugyanez van Németországban is még sok sok más helyen.

gabors 2019.10.19. 22:05:05

@nyuszigonosz: akkor fasznak kell segelynek hivni es sokalni azt ???

Din Serpahis 2019.10.19. 23:11:00

@shaaktee: en Svajcban dolgozom egy bankban.

Din Serpahis 2019.10.19. 23:12:21

@Csodabogár: nem is svajcrol beszeltem, hanem a degeneralt nemetekrol, svedekrol, belgakrol stb stb.

Svajc teljesen oke, ki is log a sikhulye ny-europai neoszocialista bagazsbol.

shaaktee 2019.10.20. 06:13:44

@Din Serpahis: igaz, már a nőket is hagyják szavazni..csiszta jurop.

Almandin 2019.10.20. 06:13:57

Nem véletlen, hogy ezzel a témával nálunk kevésbé foglalkoznak. Itt az a sztereotípia, hogy ha valaki nyugat felé távozik, akkor automatikusan sikeres lesz. Sok kivándorló is ezt hiszi. Emiatt, ha koppanás van, ő maga nem akarja ezt elhinni, azt hiszi, hogy ő egy utolsó selejt, akinek még egy nyomorult mosogatói állást se sikerült megcsípnie. A környezete szintén ezt hiszi, előttük is szégyenkezik.
Az itteni kommentelők összetétele is ezt bizonyítja. Ide jórészt a sikeres határátkelők kommentelnek, ritka, hogy valaki a kudarcát hozza ide. Pedig abból sejtésem szerint több van.
Én azt látom, hogy a külföldön boldoguláshoz manapság szintén az kell, ami a belföldi sikerhez: kapcsolati tőke. Más úgy kimenni pl. Németo.-ba, hogy vannak ott ismerősök, akik segítenek szállást találni, esetleg beajánlanak valahova. Ha ez nincs meg, csak azt tudom ajánlani, hogy retúr jeggyel menjen ki valaki, ha nem sikerül a dolog, vissza tudjon jönni. És ne égessen fel maga mögött mindent (pl. ne adja el a lakását, vagy legyen meg az a rokon, akihez haza tud jönni).

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.20. 06:14:09

érdekes. Azt mondja:
g7.hu/kozelet/20191017/nem-a-gazdasagrol-szol-a-magyar-kulpolitika-turk-kipcsak-fordulata/

Csatlakoztunk Türk Tanácshoz
Tagjai: Törökország, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Kirgizisztán, Üzbegisztán.
(egyelőre csak megfigyelő tagként, de az üléseken részt véve),

a türk országokkal folytatott kereskedelem kevesebb, mint 2 százalékát teszi ki az EU-s forgalomnak, tehát szinte elhanyagolható.

Ugyanakkor a Demokrácia állapota tekintetében egyre jobban közelít Magyarország a közép ázsiai diktatúrákhoz. (Ld. grafikon)

okleveles naiv 2019.10.20. 10:24:54

@Öreg Harczos: Ne csak a demokráciát nézd, az is kérdés, h utolértük-e már Üzbegisztán gazdaságát? ;)

Ha megélni is kevés a delikvens fizuja és full csóróként megy haza, akkor vlszínűleg egy munkanélküliség-biztosítás havidíjait sem tudta fizetni, ezért szorul segélyre, támogatásra.

gabors 2019.10.20. 15:45:33

@Öreg Harczos: erdemes lett volna azt is hozzatenni ami benne volt a cikkben hogy ez a kereszteny vilagot legjobban orzo/vedo Orban egy olyan tanacsba lepett be aminek 5 tagja nyiltan kereszteny uldozo a hatodikban egyelore megturik a keresztenyseget .. van ahol tilos uj templomot vagy akar kereszteny kozosseget regisztralni (ja kotelezo a regiszracio)..

en nem vagyok egy nagy vallas barat de amikor szazmilliokat koltenek sziria kereszteny kozossegek megmentesere es (ugyan titkolt mennyi) kerezteny migransok befogadasara akkor csuti napolen belep egy nyiltan kereszteny ellenes "tanacsba" ????

WTF ???

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása