oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. október 12. 06:30,  Nokedli ketchuppel 93 komment

2019. október 12. 06:30 Határátkelő

Nokedli ketchuppel

Vajon miért zártak be sorra külföldön a magyar éttermek, melyek között akadt kifejezetten híres és sikeres is? Az a baj, amikor identitását veszíti egy hely vagy valami más lehet mögötte?

nokedli_csirkepaprikas_foto_flickr_com_korom.jpg

Mindez a tavaly Londonban 65 év után bezárt legendás étterem, a Gay Hussar kapcsán jött elő a Los Angeles-London-Budapest-tengely legújabb podcastjában. 

Bandosszal történt az, hogy amikor egyszer ott járt, feltűnt nekik, hogy a(z egyébként indiai) pincér nagyon szigorúan ragaszkodott ahhoz, hogy a vendégek ne keverjék össze a magyar konyhát. 

„Ott ült egy amerikai társaság, akik a nokedlihez ketchupot kértek, mire mondta nekik, hogy márpedig azt nem kapnak. Ehhez nem, az szentségtörés lenne” – mesélte Bandosz. 

Ebből a sztoriból indult el a beszélgetés, amiben először azt próbáltuk megfejteni, vajon miért megy csődbe egy olyan (tényleg klasszikusnak és legendásnak számító) hely, mint a Gay Hussar (amiből egyébként a gay vidámat jelent, csak ugye az évtizedek során kissé módosult a jelentése). 

A hely nem volt olcsó, kifejezetten komoly politikusok jártak a Sohóban lévő étterembe. Mást ne mondjunk, a leendő brit kormányfő Tony Blair anno ott kötött politikai paktumot Gordon Brownnal, aki nem támadta a vele egyébként egy pártban, de más platformon lévő politikustársát, cserébe a miniszteri posztért és egy ígéretért, hogy egyszer majd ő lehet a miniszterelnök (ami meg is történt). 

„Aztán egyszer csak elfogyott az étteremből a magyar. Már nem dolgoztak ott magyarok, aztán elkezdték pedzegetni, hogy modernizálni kellene a recepteket” – mondta a vég kezdetéről Bandosz. 

Akadt még egy (egyébként színangol) társaság, amelyik megpróbálta megmenteni a helyet, ami végül alighanem azért vérzett el végleg, mert már nem tudták kigazdálkodni a rendkívül drága bérleti díjat. 

„Így aztán kifejezetten magyar éttermek nem nagyon vannak Londonban, de vannak pubok, ahol magyarok dolgoznak és főznek magyar kaját. Tehát ott lehet magyart enni” – tette hozzá. 

Ha vannak magyarok, miért nincs étterem? 

Érdekes módon Los Angelesben is, ahol pedig elég aktív a magyar közösség, jelen van a magyar kultúra, vannak közösségi házak, filmfesztivál, lépten-nyomon magyarokkal találkozol – szóval még Los Angelesben is volt pár magyar étterem, melyekkel ugyanaz történt, mint a Gay Hussarral: szépen lassan elszivárogtak belőle az emberek. 

A bezárásnak oka lehetett az is, hogy csak a kint élő magyarokra építettek, ami egy ideig jól ment, hiszen jó pár ezer idősebb magyar él ott, akik alkalmanként megfordultak ezeken a helyeken. 

„Azok szerint, akikkel beszélgettem, ezek az éttermek gyakorlatilag a menüztetésre épültek. Nagyon jó menük voltak, 10 dollárért kaptál egy kétfogásos kaját, jóízű is volt, mert magyar recept alapján magyarok főzték” – mesélte Tamás. 

Szerinte mivel Los Angelesben virulnak a food truckok, akár meg lehetne próbálkozni például lángosos üzemeltetésével (San Franciscóban talán van is), ennek ellenére semmilyen formában nincs magyar étel a piacon.

A lángos esetében az okozhat gondot, hogy túlságosan hizlal, amikor kijön valaki egy jógasúdióból, akkor aligha fog zsíros lángost enni. Akkor működhet a magyar étel Los Angelesben, ha sikerül kicsit konszolidálni” – vélte Tamás. 

Abban kb. megegyeztünk, hogy lehetne street food is a magyar kaja. A londoni Winter Wonderlandben például karácsony környékén szoktak lángost árulni. Ti mit gondoltok? 

Miről beszélgettünk még? 

A londoni pubok és a thai éttermek szimbiózisáról (3 perctől

Ismerik külföldön a magyar konyhát és miért nem? (7 perctől

Kürtöskalács fagyival avagy hogyan használjuk ki az amerikaiak édesszájúságát (10 perctől)

A sorozat korábbi adásait itt hallgathatod meg, és fel is iratkozhatsz a Határátkelő YouTube-csatornájára. (Mi több, iratkozz is fel!) Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

A podcastot a SPOTIFY-ON ITT HALLGATHATOD meg.

(Fotó: flickr.com/korom)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast London Budapest Los Angeles Nagy-Britannia Egyesült Államok Los Angeles - London - Budapest tengely

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8915218226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.10.12. 08:39:44

Lehet, azért zárt be az az étterem, mert drága volt? Be kell valljam, nagyon sokáig azt hittem (hiszen ezt hallottam), hogy a magyar konyha "világhírű". Aztán egy rádióműsorban egy neves szakember felhomályosított, hogy nem az. Az idők folyamán rá kellett jönnöm, igaza van...
Nem vagyok vendéglátós, nem tudom hogy lehetne egy éttermet "megmenteni", a külföldi országokban meg pláne nem. Talán nem csak magyar ételeket, hanem Magyarország sokszínű "étlapját" lehetne kínálni. Annyiféle nemzetiség él itthon, és nekik is remek ételeik vannak, hogy lehet ez talán sikeresebb lehetne nemcsak külföldön, itthon is.

Din Serpahis 2019.10.12. 09:52:00

Szerintem pusztán arról van szó, hogy a magyar konyha úgy nagy általánosságban nem valami nagy szám. (Tudom, hogy erről a magyarok általában mást hisznek, de akkor is) Nincs igazából karaktere, összehasonlítva mondjuk egy mexikói, thai, japán stb stb stílussal - ez egyébként nem baj, ezzel elég sok europai ország így van, amit lehet csinálni az az, hogy kiragadni egy-egy speciális dolgot, és arra építeni üzletet.

Ez egyébként már megy, Züriben is van magyar lángosozó meg kürtőskalács.

Hari Seldon 2 2019.10.12. 10:03:11

"mint a Gay Hussar (amiből egyébként a gay vidámat jelent, csak ugye az évtizedek során kissé módosult a jelentése)"

talán egy felelős cégvezetőnek azzal kéne számolni, hogy a potenciális vendégek a MAI jelentését figyelik...

Csodabogár 2019.10.12. 10:44:24

A hatvanas évek végén, néhányszor megfordultam Londonban, mint turista. Mindig bepróbálkoztunk a magyar étteremmel, de miután mindig üres volt, a pincérek ültek egy asztalnál a zenész cigányokkal, soha nem ültünk be. A környékben remek olasz vendéglők voltak.
Lehet, hogy közben volt egy fellendülés, de akkoriban már úgy nézett ki, hogy mindjárt bezár.
Egyébként jártamban ketlemben sehol nem találkoztam magyar vendéglővel, igaz annyira nem is kerestem. Zürichben már bezárt mire oda kerültem, Stockholmban szintén. Ez utóbbi aztán sokáig nagyon sikeresen működött Marbellában. Oda sokat jártunk, mindig tömve volt. Egyszerü étlapja volt, mert a konyha pici volt, de angolok, skandinávok és mi is oda jártunk nagyon szivesen. A tulajdonosnője mellől aztán kihaltak a segítségek, maga se lett fiatalabb és végül feladta és haza költözött, ide, nem Svédországba.

Arthamyr 2019.10.12. 11:35:15

Nem csak magyar étterem nincs, hanem sok másik nemzet éttermei sem. Írországban rengeteg a lengyel, van is sok lengyel bolt, de lengyel éttermet még nem láttam (ettől még lehet, hogy van persze). Olasz étterem, különböző ázsiai, latin-amerikai meg van rengeteg, pedig ezekből a országokból sokkal kevesebben vannak, mint a lengyelek.
Szerintem igaza van @Dikusz: -nak és @Din Serpahis: -nak, a magyar konyha nem világhírű, nem nagy szám. Ugyan van pár híresebb, jellegzetesebb étel, de azért nem kis kihívás lenne egy étlapot feltölteni jellegzetesen magyar, emellett manapság is jól eladható ételekkel. A kedvenceit meg mindenki elkészítheti otthon, havonta pár alkalommal.

Virago_1000 2019.10.12. 12:09:06

@Arthamyr: "pedig ezekből a országokból sokkal kevesebben vannak, mint a lengyelek."

- errol ne legyel meggyozodve.

Din Serpahis 2019.10.12. 12:40:22

@Arthamyr: Hát ez nem csoda, szegény lengyeleknek borzasztó fantáziátlan konyhájuk van, és még rossz is. (kb mint a német)

Arthamyr 2019.10.12. 12:40:53

@Virago_1000: Igen, nyilván több olasz, japán vagy mondjuk mexikói van Írországban, mint lengyel, csak annyira elvegyülnek (különösen a japánok), hogy tisztára írnek tűnnek, és becsapnak mindenkit:
www.cso.ie/en/releasesandpublications/ep/p-cp7md/p7md/p7anii/
Kivéve persze téged. Más is van esetleg a mai napra?

Arthamyr 2019.10.12. 12:45:14

@Din Serpahis: Nem ismerem a lengyel ételeket. Mi régebben vásároltunk lengyel boltban, mert van pár termék, ami a magyar ételekhez is jó, és itt máshol nem annyira jellemző (pl. tv paprika).
Gondolom hasonló okból nem láttam akkor német éttermet sem.

nyuszigonosz 2019.10.12. 13:01:58

@Din Serpahis: Na akkor most itt beleszólok. :-)

A német konyha mint olyan nem jól választott kifejezés, mivel Németország óriási, és klassz regionális "konyha" szóval kaják vannak különbözö régiókban.
Vannak olyanok, amiket az ember egyszer eszik és tudja, hogy bár ott, ahol ette egy kedvenc, de neki nem fog a kedvencei közé tartozni ugyan de az is lehet, hogy más elkészítési módban viszont igen.
Az ilyenek pl. a Labskaus - Észak -Német specialitás, sokaknak nagyón izlik - elkészítésen múlik az ehhez nem szokott embernek mennyire, vagy a Grünkohlgerichte - Kelkáposztás ételek - szintén Észak -Német specialitás. Nem rossz.

Pichelsteiner - klassz étel, ez már inkább Dél-Németország (Baden-Württemberg, Bajorország)
Említésre méltó a Baden-Württembergi sok sok érdekes kaja.

A legfinomabbak viszont a bajor kaják. :-) változatosak is és a rossz nyelvek sem mondhatjak rájuk, hogy nem jók.

És bajor kajáldák vannak mindenfelé.

gabors 2019.10.12. 14:36:29

hasonlo tortent New Yorkban is bar a tortenet reszleteit nem ismerem a 90-es evek eljen meg harom magyar etterem is volt az "upper east-side"-on (meg magyar uzlet/utazasi iroda magyar hentes, templom konyvtar stb) ... 2-3 havonta mi es elmentunk es egyikbe masikba ettunk valamit nem volt rossz es draga sem ...

mostanra azt hiszem mar egyetlen etterem sincs es a templomokon kivul talan a konyvtar (hetvegnekent) ami mukodik

mar evek ota nem jartam arra .... ez van az utolso nagyobb szervezett kitantorgas 56-ban volt azok tobbsege mar nem nagyon el a gyerekeik meg felnottek es elmentek Floridaba ...:-))

gabors 2019.10.12. 14:45:06

@Dikusz: "Aztán egy rádióműsorban egy neves szakember felhomályosított, hogy nem az. Az idők folyamán rá kellett jönnöm, igaza van..."

igy van errefele magyar konyha a hungarian gulyas-t jelenti van is sok etlapon pl Manhattan-ben is csak mikor kihozzak jon a dobbenet mert valami lottyos porkoltet latsz ... lattam ugyan toltott kaposztat sot toltott paprikat is de azok sem igazan voltak "magyarosak"

de az igazi magyar vasarnapi fogast a rantott hust krumplival (csirke vagy diszno) szinte barhol lehet rendelni ... szoval az vilaghiru ....

fhdgy 2019.10.12. 14:50:08

@nyuszigonosz: Tényleg vannak nagyon jó bajor kaják!

Igaz, idő kell, amire rájön az ember, hogy jók. Olyan mint a tonik, meg kell tanulni szeretni.

Dikusz 2019.10.12. 15:15:26

@gabors: "de az igazi magyar vasarnapi fogast a rantott hust krumplival (csirke vagy diszno) szinte barhol lehet rendelni ... szoval az vilaghiru ...."

Még jó, hogy odaírtad, hogy csirke, vagy disznó! Mert különben azt mondanám, hogy az a magyaros rántott hús az a bécsi szelet...:)))

Egyébként sikeresebb lenne felétek a "nemzetközi" magyar konyha (itteni nemzetiségek) ételeit kínáló vendéglő?

gabors 2019.10.12. 15:21:22

@Dikusz: "Egyébként sikeresebb lenne felétek a "nemzetközi" magyar konyha (itteni nemzetiségek) ételeit kínáló vendéglő?"

nem tudom a kis vendeglok nem igazan sikeresek a legtobb legyen az barmilyen konyha nem igen el tul 3 evet ... vannak kivetelek 10-15% amik aztan akar evtizedekig is mukodhet

nem tudom milyen nemzetisegre gondolsz az igazi magyarok pont arra buszkek hogy magyarorszag a magyaroke es a ciganyokon kivil nincs is igazan szamottevo "nemzetiseg" a mai magyar hatarokon belul a cigany konyharol nem sokat tudok szoval azzal nem tudom mit lehetne kezdeni

littke 2019.10.12. 15:23:08

Imádunk étterembe járni, és sokat utazunk. Torontóban éltünk 20 évet utána Ottawában 30-at. A magyar éttermek tényleg lassan kihalnak. Pedig legtöbbje jó volt és olcsó.

Fő oka szerintem hogy a magyar emigráció, legalább is É Amerikaban, manapság jelentéktelen. A magyar koszt elég nehéz és nem olyan különleges, hasonló az osztrákhoz, a szerbhez, stb.

Persze azokból sincs túl sok. A jővő azoké ahol a koszt könnyű, exotikus és ahonnan sokan jönnek kivándorolni. Ide tartozik a Thai, Vietnami, kinai, kambodzsai, mexikoi, japán, indiai és a perui konyha. Ezek számában nincsen hiány.

Emlékszem a Gay Huszárra is, Londonban...60 évvel ezelőtt szegény diákként nyálcsorogva olvastuk az étlapot, kívülről: Lecsós kacsa volt a legdrágább rajta.
Kár hogy tönkrement de nem csodállom.

Dikusz 2019.10.12. 16:09:52

@gabors: "nem tudom milyen nemzetisegre gondolsz"
Van egy kedvenc főzőműsorom a TV-ben, azt szoktam rendszeresen nézni.
Milyen nemzetiségek? Például sváb, szlovák, szerb, román, horvát, székely, szláv, palóc, még cigány ételeket is készítenek a műsorban.
Ami nekem még nagyon tetszik, ahogy beszélnek.:)

Hari Seldon 2 2019.10.12. 16:47:12

@littke:
Lecsós kacsa? - brrr. Nem csodálom, ha ez volt a csúcs.

littke 2019.10.12. 17:04:10

@Hari Seldon 2: Ja, tudom, furcsán hangzik.
De 1961-ről beszélünk. 70 dolláros piros utlevéllel stoppoltam, Edinborough-ig értem el. Napi 1 dolcsin éltem, szállást beleértve. Angliába.... a napi menű: Paradicsomos bab konzerv, keménytojással....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.10.12. 17:04:56

"Keszadijja" kerem szepen az a quesadilla:) mint a pollo Loco =Pojjo loko. LA-ben az ember felszedi a spanyolt:))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.10.12. 17:11:26

Az anaheim-i fagyis kurtoskalacsos uzlet nagyon jol csinalja, mert a fiatalok, akik vezetik(ha jol tudom, van benne egy amerikai srac is) a mai marketing trendeket kovetve ott vannak Instagramon, FB-on, szuper latvanyos "koltemenyeikkel". Jol csinaljak! Meg mi sem jutottunk el hozzajuk, de egyszer elmegyunk:)

shakti rom 2019.10.12. 17:21:57

@Zsuzsi65: Nálunk 3 hónap alatt becsődölt egy kürtösbiznic, igaz nagyon drágán béreltek egy nagy mallban. Meghát a kutya sem ismeri...bad luck?

Csodabogár 2019.10.12. 17:31:34

@nyuszigonosz: Nem vagyok egy kaja specialista, de a németeknél mindig mindenütt lehet jókat enni. Részemről a spárgaszezont szeretem náluk, mert akkor mindenhol mindenhez spárgát adnak, amit imádok.
Most hallom már a felháborodást, de Franciaországban bárhova beesve sokkal ritkábban ettem jót, mint Németországban.

Herr Géza 2019.10.12. 17:34:15

Régi igazság már: a magyar konyha meg a magyar bor elsősorban Magyarországon világhírű. Ennek érdekében a magyar gasztro- meg a borászvilág sok-sok éven át meg is tett mindent. Azaz semmit. “Jól van az úgy.” A borpiacon az oroszok meg a KGST vitt mindent, a hülye nyugati turista meg kétpofára zabálja a pörkűttett: ungarische-puszta-csikósch-gulyásch feeling... mi meg hasra voltunk esre sajátmagunktól. Csakhogy a bolond turistának egzotikus élmény volt a zsírban tocsogó, erősen fűszeres, csipős kaja, ám eszébe nem jutna az otthoni hétköznapokban ilyet keresnie, pl. egy magyar étteremben. Én is azt vettem észre, hogy az egyre kisebb számú ungarische étterem elsősorban az itt élő (nosztalgikus) ősmagyar diaszpórára alapozott, csakhogy a mai kiköltöző generáció jó nagy tésze már rég nem csak a húsleves-pörkölt-rántottcupák szentháromságot ismerte otthonról sem.

Borok terén meg egyszerűen kimaradt a nagy tömegek számára elérhető közepes árú (de jó minőségű) kategória. Van lónyál a diszkontok alsó polcán, meg vannak valóban nagyon jó, méltán elismert magyar borok, amik viszont igazából csak a valódi ínyencek ill. szakemberek körében jelennek meg. Ők meg kevesen vannak. És valóban szomorú azt látni, hogy az itteni szupermarktok polcain a magyar borból csak a szutyok kategória jelenik meg, az is a “balkáni borok” rovatban, a román, bolgár, moldáv, albán, stb. lőrékkel mesteri összevisszaságban.

Csodabogár 2019.10.12. 17:39:03

@littke: Torontóban a vendéglőt először lebontották, aztán pedig "Márta" már kiöregedett és feladta. De úgy 15-20 éve még remek bécsi szeletet lehetett ott enni és tele volt, többnyire magyarokkal.

nyuszigonosz 2019.10.12. 17:45:10

@Csodabogár: Mondom én, hogy itt mindenhol vannak finom kaják, klassz éttermek és akárhol még a egy kis faluban is van étkezési lehetöség, és finom helyi specialitásokat lehet enni.
A spárga az nekem is kedvenc, de nemcsak az.
Én sokszor nem értem, hogy sokan nem is ismerve azt leszólják a német konyhát egészében, de mit is?
Olyan változatos, mint amilyen nagy ez az ország.

Csodabogár 2019.10.12. 18:06:36

@shakti rom: Nem, az előbb írtam neked ezügyben.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.10.12. 18:24:27

@Din Serpahis: a nemet konyha kifejezetten jó . Iszonyat jókat ettünk Berlinben

Golf2 2019.10.12. 18:48:44

@Herr Géza: Ilyen is rég volt hogy nem kötekedni kerültél elő tokoskám. Fúj magyar (konyha)

Herr Géza 2019.10.12. 19:05:48

@Golf2: Tokos a jó édes nénikéd....

littke 2019.10.12. 19:24:11

@Csodabogár: Szóval Torontoban van még magyar étterem, a legismertebb talán a Country Style, íme a link a Tripadvisortól. Én bizisten nem vagyok tőle elragadtatva. www.tripadvisor.ca/Restaurant_Review-g155019-d703532-Reviews-Country_Style_Hungarian_Restaurant-Toronto_Ontario.html

Platonica 2019.10.12. 19:25:08

Engem kicsit zavar a cimbeli ketchupPEL toldale'k.

@Hari Seldon 2: Az inkabb eletben tartana a bizniszt;-)

Arthamyr 2019.10.12. 19:29:11

@nyuszigonosz: @tildy[UK]: Attól, hogy van pár érdekes/finom német kaja, meg jókat lehet enni Németországban, még nem feltétlenül jó a "német konyha". Nem állítom az ellenkezőjét sem, de az tény, hogy német (és bajor) éttermeket sem láttam.

VictoriaBC 2019.10.12. 19:38:30

@Hari Seldon 2: Ha azt gondolod, hogy ez kulfoldon barkinek is problemat jelent akkor te oriasi tevedesben vagy.

AnarchoAteista 2019.10.12. 19:38:38

Próbáltam replikázni a azzal a kijelentéssel h Londonban nincs magyar kajálda, de időközben az is (rég) bezárt: ez volt a White Swan, Golders Green-ben...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.10.12. 20:12:01

@shakti rom: szerintem nalunk azert is szeretik, mert hasonlit a churros-hoz, ami nagyon nepszeru (Mexican/hispanic) edesseg, sokan szeretik, es igy is reklamozzak (ha szereted a churros-t, akkor ezt is imadni fogod :)

blackhairlady 2019.10.12. 20:33:08

@Arthamyr: Itt van lengyel etterem, van veres hurka, rantott sertes szelet, schnitzel, gombaval toltott hus az etlapon, kb mintha magyar menu lenne. Ami lengyel az a tolott tesztajuk, a savanyu kaposztas levesuk meg a hunter's stew.
A kornyeken levo mas ettermekhez kepest joval dragabb.

blackhairlady 2019.10.12. 20:35:12

@gabors: Valoszinuleg azert ment tonkre mert masok is csak 2-3 havonta mentek kajalni oda.

Pesti 2019.10.12. 20:45:53

Otthon elsősorban a szakácsok tettek meg mindent, hogy a magyar konyhát világhírűvé avassák. Eljövetelem előtt a hatvanas évek végén Túrós Lukács és Emil járt az élen abban, hogy egy-egy külföldi versenyről hazajövet fejedelminek nevezzék a magyar konyhát, mert hát a királyi az francia volt, nem volt vita, más nem létezett, sőt az olaszok a tésztás ennivalójukkal mehetnek ahová akarnak... ha nem is így, de igen lenézően beszéltek róla. Valóban úgy van, hogy a magyar konyha nem több mint egy etnik konyha, többen is indúlnak benne... De mi a baj, mert az izek jók, sajna, maga a tál nem díszes, hétköznapi, és az ember szemmel is eszik. Meg talán nincs igazi karaktere, sok ország menüjéből lett kialakítva, a töltött káposztát Törökországtól Finnországig főzik, a rántott hús is csak addig bécsi szelet amig borjúhúsból sütik, amúgy olasz, Redetzky tábornok Milánóban ette, tőle jutott el a hír Bécsbe, majd honosították az osztrákok... De van egy történetem, itt ahol élek az épület managere osztrák születésű, horvát származású anyjával Bécsben járt, aki belekötött az izetlen ételt felszolgáló pincérbe, kérdezvén, hogy miért nem főztök olyan ízesen mint a szlávok,, de mindenek előtt ahogy a magyarok? Nos, kinek a pap, kinek a papné...

CSOKKI MÁLNA 2019.10.12. 20:45:58

Pedig a Gay Hussart még Ramsay is megemlítette egyik műsorában. A "híres londoni magyar étterem"-ként emlegette,ahol csirkepörköltet evett nokedlival.
Egyébként tudtommal a brit munkáspárti politikusok egyik törzshelye volt..

CSOKKI MÁLNA 2019.10.12. 20:46:04

Az ilyen típusú helyeknek sztem akkor van értelme, hogyha ragaszkodnak a hagyományokhoz, receptekhez.Gulyás pörkölt, csusza, töltött káposzta, palacsinta rétes stb. Ne akarjon alkalmazkodni, mert akkor vége..

Platonica 2019.10.12. 20:47:55

@Zsuzsi65: Churros, abszolut imadom! De inkabb a fankhoz hasonlit, mint a kurtoskalacshoz, nem?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.10.12. 20:54:19

@Platonica: Igen, a hirdetesukben churros es donut imadokat is megceloznak:) neem inkabb a churroshoz all kozelebb

gabors 2019.10.12. 21:06:43

@blackhairlady: "@gabors: Valoszinuleg azert ment tonkre mert masok is csak 2-3 havonta mentek kajalni oda."

nem hanem azert..... mert eleg volt az ... inkabb azert mert egyre kevesebben maradtak a "masok is" ....

nekunk az kb 45 perc 1 ora metrozas volt bakker ... veguls is inkabb a henteshez mentunk vagy valami masert de ha mar ott voltunk akkor oda is bementunk..

amugy meg mindig van egy jo magyar sutemenyes ott ahol regebben eltem (Queens) itt vannak elviheto kajak is a sutemenyen kivul (kolbasz, korozott levesek) DE orulten draga a suti is draga de az jo ... ott megallok 4-5x evente hazafele es veszek egy ket dolgot a felesegemnek aki nagyon szereit pl Rigo Jancsi-t vagy a linzereket .... beijgli is van de az megint "insane" aron

shaktele 2019.10.12. 21:10:25

@Zsuzsi65: nem hirdettek eleget.

nekem nem kell reklámoznod.

Arthamyr 2019.10.12. 21:15:17

@blackhairlady: Pedig arrafele gondolom nincs is olyan sok lengyel, arányaiban legalábbis. :)

élhetetlen 2019.10.12. 21:54:01

@Csodabogár: Csak egy régi sztori. Spárga, én is imádom. Budapest, Rézkakas vendéglő, külön terem, az ajtóban egy pincér nézi, hogy rendben van-e minden. Valamihez adtak három szál spárgát. Benyomtam, látom, hogy a szomszédom félretolja. Nem kell? Nem. Begyűjtöttem. A szemben ülőnél ugyanez. Azt is begyűjtöttem. De nem, nem jártam körbe az asztalt. Aztán megjelent a pincér, hét szál spárgával, hogy a konyhafőnök ajándéka. Nem volt kínos, kedves volt. Ha csak egy valaki szereti, hát az kapjon. Egyébként azt csinálom, hogy szezonban megveszek 4-5 kilót, centis darabokban betárazom a fagyóba. Nem baj, hogy kicsit felpuhulnak a rostok, úgyis főzelék lesz belőle. Vajon megpárolom sóval, pici cukorral, felöntöm, megfőzöm, petrezselyem zöldje, és egy tejfölös habarás. Tökéletes.

shakti rom 2019.10.12. 21:58:25

On

Bruck András:

Egy szerény javaslat

Arra gondolok, ha már egyszer mi nem harcolunk, adjunk esélyt annak, aki azt ígéri, hogy harcolni fog értünk és helyettünk. Nem tagadhatjuk, hogy mi nem harcolunk. Bár gyakran voltunk az utcán, ritkán elegen és soha nem elég ideig. Két óra alatt egy homokozót nem lehet kilapátolni, nem egy kormányt.
Hagytuk, hogy Orbánék csaknem mindent elvegyenek tőlünk: a Várat, a ligetet, a legjobb magyar egyetemet, az Akadémiát, a fákat, alternatív színházainkat, intézmények tucatját; hagytuk, hogy kórházaink fenntartását egy olyan kormány vegye át, amely semmire nem becsüli az életünket: a kórházaink, mint az istállók, nem adnak elég pénzt orvosra, nővérre, berendezésre, megelőzésre, műtétre.
Hagytuk, hogy iskoláink léte, minősége ettől a kultúra- és tudásellenes barbár hordától függjön; egy szavunk nem volt az özönvíz előtti „új” orosz metró ellen, egész nyáron verítékben fürödve utaztunk az ötven fokban; elviseljük, hogy a főváros takarítatlan és mocsokban fürdik, a főutak, a keresztutcák, a kapualjak bűzlenek; csak nézzük, hogy a főpolgármester hangszóróval üvölt a képünkbe.
Nem zavar minket, hogy a különféle fővárosi szolgáltatások színvonala fényévekre van a bécsitől, prágaitól, berlinitől; belenyugodtunk, hogy meg vagyunk fosztva a hangunktól, nem kaphatunk szót a kormány uralta közszolgálati rádióban, televízióban; nem lázadunk fel, amiért ez a minden vérszomjas és bomlott rezsimet támogató kormány átgondolt városfejlesztés, a holnap Budapestje helyett fölösleges sportlétesítményekbe öli a százmilliárdjainkat.
Talán fel se fogjuk, hogy a döntési szabadságunk immár csak annyiból áll, hogy az utcasarkon jobbra vagy balra fordulunk, vásárolni az Aldiba vagy a Lidlbe megyünk. Lényegi dolgokba semmi beleszólásunk, miközben Orbán és emberei tonnaszám viszik haza, mentik külföldre az adóforintjainkat.
Budapest jobbára az ő rokonai, haverjai, a hatalma alapját szolgáló klientúra üzleti érdekeinek megfelelően alakul, a mélygarázsok Tiborcz és Ráhel szállodáihoz kellenek, miattuk építik át a tereket, irtják a fákat. Mindez azonban elvétve szolgálja csak a mi igényeinket is. Még egy csecsemő életére is minimum két ember hat, a mienkre viszont egyetlen egy, és az sem felvilágosult, jó király, hanem egy a történelemben ritkán látott személyi hatalmat és vagyont felhalmozó, velejéig romlott despota.
A holnapi nap esetleg lehet a „holnap” kezdete, az első nagyobb törés a Fidesz-gépezetben. A kétkedő hangok ellenére higgyük el, nem teljesen mindegy, kinek a kezében van a főváros és a nagyobb városok. A török ellenzéknek is fontos volt, hogy megszerezze Ankarát és az annál is háromszor népesebb Isztambult. És az idén ők meg is szerezték mindkettőt.

Úgyhogy azt javaslom, senki ne keressen létező és nem létező kifogásokat: ha már egyszer mi nem harcolunk, menjünk, és szavazzunk Karácsony Gergelyre, és az ellenzéki önkormányzati képviselőkre.
Orbán és polgármesterei rendszerében nem élhetünk tisztességesen.

Bruck András

élhetetlen 2019.10.12. 22:02:31

@Herr Géza: Bocs, mindenről eszembe jut egy hülye sztori. Az öcsémmel (kamionos volt) mentünk be egy Tescoba, 7 dl-es bor 300 ft-ért. Rábukott, pakolja tele a bevásárló kocsit. Odajön egy nő, hogy ennyiért ilyen jó ez a bor? Az öcsém, nem hölgyem, ez csak az ukrán vámosoknak jó.

gabors 2019.10.12. 22:24:52

@shakti rom: come on ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

erre semmi szukseg nincs itt nem gondlod hogy tultolod ezt ???

(szerintem nem is kicsit ... mert ez mar boven tul van azon hogy off)

élhetetlen 2019.10.12. 23:54:54

Nem találom a poszt szerzőjét, úgyhogy @hataratkelo: “akár meg lehetne próbálkozni például lángosos üzemeltetésével (San Franciscóban talán van is), ennek ellenére semmilyen formában nincs magyar étel a piacon.”. Úgy harminc éve meghívtam Párizsból egy elefántcsontparti fiút öt napra Budapestre. Viccnek szántam, elvittem lángosozni, akkor még a Corvin áruház oldalán működött egy jó. Felcsillant a szeme, már húsz éve nem evett ilyet (azóta nem volt otthon), a mamája szokta sütni vasárnap reggelire. Nem kamuzott, még mondta, hogy néha káposztát is reszelt bele, a mi káposztás lángosunk, Szóval a lángos ennyire magyar specialitás. De tény, hogy nyugaton nem ismerik.

blackhairlady 2019.10.12. 23:58:35

@Platonica: A churros szerintem semmi masra nem hasonlit :))
En szemely szerint utalom, borzalmas zsiros es edes, rosszul vagyok tole.

blackhairlady 2019.10.13. 00:05:25

@Arthamyr: nem sok el errefele tudtommal, de van egy szep nagy teplomuk, boltjuk egyben ezzel a vendeglovel, evente ketszer fesztivaljuk.

FutureFry 2019.10.13. 00:22:05

@tildy[UK]: @Arthamyr:
Jó, nem német, hanem osztrák ételek (bár majd valaki kijavít, ha mégsem): Életem legjobb Wiener Schnitzel-jét és Kaiserschmarrn-ját egy berlini étteremben ettem (ami - számomra úgy tűnt - egy igencsak eldugott helyen (bérházak között) volt található).

petimegmondja 2019.10.13. 00:53:53

Nekem az a tapasztalatom, hogy ahol mostanában bepróbálkoznak a magyarok magyar éttermet nyitni, ott többnyire a balatoni átlagos kínálatot adják. Tipikus "Venesz" túltolva. Töltött-rántott ötletelések, pörkölt-gulyás-rántotthús szentháromság. Erre manapság már nincs igény. Persze van kivétel. (Pl. nem vágom, hogy Gmundenben hogy él még mindig túl az Aranyhajó.)

Egészen a '80-as évek közepéig nagyon ment az élőzenés étterem az USA-tól Japánig. Így a cigányzene és velük a magyar, bolgár és szerb éttermek is. Ezen a vonalon futott a Gay Hussar is. Utoljára a kétezres évek elején voltam ott. Tiszta időutazás volt a '70-80-as évekbe.

Talán, ha a megújuló magyar gasztronómia kigyűrűzik, akkor lehetnek sikeres magyar éttermek, de az nem azt a kínálatot adja majd, amit a kint dolgozó átlagmagyar magyarnak gondol.
Ez az évtized már mindenhol a szerzői konyháról szól. Csúcsgasztronómia van és StreetFood. Esetleg Bistro-konyha a kettő között. A házias kosztú vendéglők kihalnak.

gabors 2019.10.13. 01:07:27

@petimegmondja: erdkes amit irsz ...... de HOL ??? van ez ???

"megújuló magyar gasztronómia " ez mi ??? mert regi sem volt

itt volt talan van is pinkpocs .... aki tudna errol valamit mondani persz O csak "roman"magyar szoval lehet az sem jo...

NorthPier 2019.10.13. 01:10:03

@shakti rom: Indiában sem ismerte a kutya sem, míg néhány Pestet megjárt fiatal neki nem ugrott az üzletnek.

g7.hu/elet/20190820/kurtoskalacsozo-nyilt-egy-indiai-nagyvarosban/

Azt tudtátok, hogy ugyanott (mármint valahol Indiában) vagy hetven évig müködött magyar hentesbolt? Bár magyarok hozták létre, de később indiai tulajokkal és személyzettel. A sláger a füstöltkolbászuk volt.
Mostanában zárt be, ha jól emlékszem az volt a baj, hogy a másodgenerációs tulajok kissé távol kerültek az élelmiszer higiéniától.
Itt van, megtaláltam ezt is:
g7.hu/kozelet/20190122/het-evtized-utan-bezart-az-uttoro-magyar-hentesuzlet-indiaban/

littke 2019.10.13. 01:17:08

Itt van a nekem tetsző budapesti magyar éttermek rövid listája:
Egyik se az igazi magyaros étterem, és más nagyvárosban is megállnák a helyüket, ugyan van nagy verseny:

Vendéglő a Kisbíróhoz
Csalogány 26
Fióka
Bock Étterem

NorthPier 2019.10.13. 01:19:12

@Din Serpahis: Ízlések és pofonok... Bár lehet, igazad van, csak a cékla-, és a kovászosuborka levesük amire emlékszem, hogy képtelen voltam betelni vele. Meg néhány cukrászkészítmény, amiknek fogalmam sincs, mi volt a nevük.

adg 2019.10.13. 05:39:31

@puhacica: londonban nincs magyar etterem, es pont. Ha veletlen van, az szar. Tocsog a zsirban, budos es gusztustalan, amugy is rendes enber messze elkeruli, meg le is tagadja, hogy magyar.
Ha esetleg eheto valami kaja ott, az tuti nem magyar. Amugy sincs magyar kaja, mert mind lopott, es hat amugy is szar. A becsi szelet pl nagyon jo, a rantott hus viszont szar.

Dikusz 2019.10.13. 07:01:42

@gabors: A hozzászólásod utolsó mondata, ha finoman akarom mondani (nehezemre esik),akkor meglehetősen tisztességtelen beszólás volt.
Jól ismerem a magyar nyelv azon szavait, amiket akkor használunk, amikor csúnyán szeretnénk beszélni. Jónéhány eszembe is jutott belőle, amikor olvastam
Tudod lehet nem kedvelni valakit, nem is kötelező. De ilyen beszólást mégse kellett volna tenni. A legutolsó szavaid pedig mások számára is sértő, jobb lett volna magadban tartani ezt.

gabors 2019.10.13. 07:26:48

@Dikusz: "A legutolsó szavaid pedig mások számára is sértő, jobb lett volna magadban tartani ezt."

sajnalom hogy bele ertesz ilyesmiket abba amit (nem is) irtam ... de nem gond ...

azert pedig senkitol nem fogok engedelyt kerni, hogy azt irjak amit akarok meg AKKOR is ha ezt barki sertonek gondolja ....

Alamedan 2019.10.13. 07:41:23

San Franciscoban volt egy langosos, de megszunt, nem is volt jo. Magyar etterem egyaltalan nincs. Szerintem ugy lenne erdemes nyitni hogy esetleg osszekombinalva egy jo pekseggel. Kifli, zsemle, kakaoscsiga, egyebek es jo kenyer ami ritkasag erre. Az orosz negyedben mukodik tobb etterem-pekseg es nagyon megy.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.10.13. 09:17:12

Hihetetlen a sok kisebbségi érzésű komfortitsa ember ezen a blogon. Méghogy nincs magyar konyha, meg szar, meg ilyenek.

Abban egyetértünk, hogy a Kádár-rendszer a maga színvonalára süllyeszette a magyar focit, filmművészetet és konyhaművészetet. (Sok minden mást is, de szerintem ez a 3 esett legnagyobbat.) De a gyökerek megvannak. Persze nagyon nehéz lesz elérni a 30-as évekbeli színvonalat, de ilyen hozzáállással nem lehet, hogy "szar a magyar konyha" meg "nem is létezik".
Az a magyar konyha, amit a magyarok esznek. Tök mindegy, hogy a lángos az egyik hozzászóló szerint megvan Afrikában, a bécsi szelet meg oszták (olasz). Tök mindegy. Attól magyar, hogy mi ezeket esszük.
Egyébként ha meg kéne határoznom, hogy mi az igazán magyar a konyhaművészetben, akkor a leves és a főzelék lenne az. Nagyon kevés helyen ilyen fontos a leves ekkora mennyiségben,
és főzelék meg aztán tényleg sehol sincs.

Platonica 2019.10.13. 09:44:33

@blackhairlady: Nem tudom, sztem nem ugyanolyan churros-t ettunk:-) En Madridban szerettem bele. Spo-ban jarva sose tudnam kihagyni:-) Illetve ide is szoktak hozni, az International Food Market-re a spanyolok, ami augusztusban van, az a minoseg nem egy vilagszam.

Edes?? Nem kell raszorni a sok cukrot:-D Alapbol egyaltalan nem az;-) En soha nem szoktam, jobban szerettem a hozza felszolgalt csokoladeszoszt, ami majdnem keseru. Zsiros?? Nem, ha jol csinaljak nem az, mint ahogy a jol megsutott fanknak sem szabad annak lennie. Felre ne erts, nem mondom, hogy a legegeszsegesebb desszert, dehogy! Es azt is elfogadom, ha vkinek inkabb brrrr; tuledesen es zsirosan en sem szeretnem, az tuti:-)

Arthamyr 2019.10.13. 10:03:51

@fofilozofus: "Az a magyar konyha, amit a magyarok esznek." - Nem. Attól, hogy én már Magyarországon is készítettem és ettem sushit rendszeresen, az még nem lesz magyar étel. Általában egy étel attól egy adott régió, nép stb. étele, hogy onnan terjedt el vagy elsősorban ott elterjed. Az adott régió, nép konyhája pedig ezen ételek összessége, pár nagyon elterjedt "nemzetközi" (ami már nem igazán köthető egy adott helyhez, mert kb. mindenhol előfordul, pl. így általánosságban a kenyér nem annyira nevezhető valamelyik ország ételének) étellel kiegészítve.
A leves meg a főzelék lehet, hogy fontos a magyar konyhaművészetben, de nem vagyok benne biztos, hogy ezekre lehetne alapozni szabad szemmel is észrevehető mennyiségű éttermet külföldön, amitől ha megkérdezel 1000 véletlenszerűen kiválasztott embert a világban, abból 500 megmondja, hogy az a "magyar konyha". Az is egy érdekes dolog, hogy mi magyarok mennyi főzeléket/levest eszünk...

A mai világban egyébként az étrend is globalizálódik, ami akár 50 éve még egzotikus kuriózumnak számított, az sok esetben ma már könnyen beszerezhető fillérekért. A modern étrendbe rugalmasan bele lehet venni mindenféle alapanyagokat/ételeket emiatt is, és a szempontok is mások (pl. egészség, meg értelmetlen hype-ok, mint pl. a gluténmentesség nem gluténérzékenyeknek).
Néhány "magasabb szintű" étteremben igyekeznek érdekes helyi alapanyagokat használni, de ezek inkább a séf kreativitásán múlnak, és nem mondható, hogy az adott nemzet ételei lennének, ha az adott séf alkotta meg, előtte nem is feltétlenül léteztek, és az adott hely lakosságának elenyésző része eszik belőle, mivel nem is ismerik, az ilyen éttermek meg egyediek, ritkák, drágák, és amúgy is inkább a gasztróbuzik látogatják őket.

Arthamyr 2019.10.13. 10:11:43

@Dikusz: +1

@gabors: "pinkpocs" - Az rendben lenne, ha azt mondanám, hogy te egy fasz vagy? Erre mi szükség volt/van?

puhacica 2019.10.13. 10:37:23

@adg: elnezest kivanok, envetkem :D

shakti rom 2019.10.13. 14:50:53

@NorthPier: szerencséjük volt, montrealban, torontóban van pár sikeres kürtös üzlet..

Arthamyr 2019.10.13. 16:34:28

@CdA: Érted, hogy akkor sem lenne _magyar étel_? Ahogy pl. a spagetti és a hamburger sem lesz az, legalábbis a mi életünkben. Ettől persze lehet része a magyar konyhának, de nem lesz jellegzetes magyar étel, ha egy étterem étlapján kizárólag vagy többségében ilyen jellegű ételek vannak, arra furcsa és indokolatlan azt mondani, hogy magyar étterem. Egy sushizó akkor sem lenne magyar étterem, ha minden háztartásban heti rendszerességgel sushit fogyasztanak évek óta.

Nem ismerem a bajorkrém történetét, nem tudom, hogy ezt olasz ételnek veszik-e, hogyan készítik, Olaszországban a legelterjedtebb-e, ha igen, mióta, esetleg onnan hódította meg a világot. Nyilván az elnevezés nem jelent sokat, a francia krémes sem feltétlenül francia étel...

Dikusz 2019.10.13. 17:41:35

@Arthamyr: Mondták már neki elég sokszor. :)))

Arthamyr 2019.10.13. 18:20:59

@Dikusz: Ettől még az esetek többségében az sincs rendben - legalábbis szerintem. Nyilván ha az ember a jó cimborájának mondja, bizonyos kontextusban nincs vele semmi gond.

somlobodog 2019.10.13. 21:50:18

@shakti rom: köszi az újabb offot. Nem unod? Én rohadtul. Le se szarom egyik pártot sem. 40 éve nem laksz ott. Ez tuti nem normális hogy mindig benyomsz egy ilyet.

shakti rom 2019.10.13. 22:44:24

@somlobodog: A dolgozattal mi a gondod?

Ha unod akkor scroll down, szűrj ki, ha a politikai tartalmával van gondod akkor szokjad..vagy vitatkozz.. :)

blackhairlady 2019.10.14. 05:02:30

@Platonica: Lehet, hogy letezik kulonbozo fajta mint sok minden masbol is, itt a nem keves mexicoi gyorskajaldakban lehet kapni. Nem lett a kedvencem. Nem azert mert nem egeszseges hanem egyszeruen emelyito volt a szamomra. Csoki szoszt sehol nem adtak hozza :(

Herr Géza 2019.10.14. 10:17:58

@CdA: Ez a “bavarese =bajorkrém” eléggé rossz példa. A bajorokhoz úgy kb. semmi köze.
“Bavarian cream is a classic dessert that was included in the repertoire of chef Marie-Antoine Carême, who is sometimes credited with it. It was named in the early 19th century for Bavaria or, perhaps more likely in the history of haute cuisine, for a particularly distinguished visiting Bavarian, such as a Wittelsbach.[citation needed]
True Bavarian creams first appeared in the U.S. in Boston Cooking School cookbooks, by D. A. Lincoln, 1884, and by Fannie Merritt Farmer, 1896. The Fannie Farmer Cookbook offers a "Bavarian Cream".”
Pont úgy, ahogy pl. a “frankfurti levest” sem ismeri senki Frankfurtban, és ahogy a “parizert (párizsit)” is inkább lyoner néven ismeri a világ többi része. Vagy fordítva: mit kapsz hungarian goulash néven a világban... ? A kedvencem: “ungarische Würstchengulasch” , ami némi lecsószerű trutyiba főzőtt virsliszeleteket jelent, jobb esetben krumplidarabokkal, rosszabb verzióban pl. gombával (ótvar kínai gombakonzerv, rulez!). Azaz: minden, ami piros (vörösesbarna :D), ne adj isten (kaliforniai) paprika van benne, az már tuti “ungarisch”.... Ez lenne a magyar konyha világhíre?

Platonica 2019.10.14. 10:22:09

@blackhairlady: Pont ezt akartam irni, hogy fast food szinten nem egy etvagygerjeszto vmi lehet. Mi inkabb kavezokban ettuk, mindig kinaltak hozza vagy (fahejas) cukrot vagy a majdnem pudingszeru dark chocolate szoszt, en az utobbit szeretem (magaban a teszta nem is edes tenyleg).
Madridban, Toledoban, ill Marbella ovarosaban a Narancsok teretol nem messze vannak a kedvenc zugaim:-)

kék madár 2019.10.14. 17:40:04

Nekem az tunt fel Amerikaban, hogy mivel magyar ettermet ugyis csak magyar csaladok fognak nyitni (persze Bostonban is volt egy, egy pakisztani csalade volt, akik a Cafe Budapestbol jottek el) egyszeruen nem eri meg nekik, 1) mert nem annyira konnyu marketingelni, a 2) magyarok nem annyira "szorulnak ra" altalaban kepzettebbek, kevesebb es konnyebb munkaval tobbet keresnek es 3) kisebbek a magyar csaladok, nincs kire epiteni. Egy gorog vagy olasz csaladdal, halozataval, az o sajat konyhajuk iranti elfogultsaggal nem tudnak a magyarok versenyezni. Es lassuk be a konyha se annyira egyedi, nekem mar minden europai vendegem mondta, hogy ez pont olyan mint naluk az x, a magyar konyha pont annyira kulonleges mint a liszt meg a viz.
A magyar edessegekert persze a sutobe teszem a kezem, az mindent visz.

élhetetlen 2019.10.14. 23:43:57

@Arthamyr: “Az is egy érdekes dolog, hogy mi magyarok mennyi főzeléket/levest eszünk...”. Csak egy hülye sztori. Az unokahúgom Angliában él már tíz éve, és pár éve elhívta egy haverját Magyarországra. Átadtam a lakást, lementem Balatonra. Igen, az angolok is ismerik a kelkáposztát, párolva. Félig viccnek szántam, főztem egy akkora adag kelkáposzta főzeléket, hogy a 6 literesben kellett feltenni, persze összeesik, de így is lett 4-5 liter. Fokhagymát nem használok, tehát sok majoránna, és, igen, világos RÁNTÁS. A feltét majoránnás fasírt volt. Három nap alatt benyomták, pedig a háztömbben/körül van öt “kínai”, a Móriczon Meki, Kfc, és éttermek. Ezekkel szerintem lehetne valamit kezdeni, pl. kevés dinsztelt vöröshagyma, kevés pirospaprika, erre a zöldbab, felöntve, tárkonnyal ízesítve, tejföllel behabarva, vagy egy fűszerezett zöldség leves. Nem ismerik, de elég 10 kíváncsi ember, és bejöhet. Persze, ehhez tudni kell főzeléket, és levest főzni, mert a legegyszerűbb kajáknál a legfontosabb az ízesítés. A rántás, habarás. Ha több liter ételben van két kanál liszt, és kap annyi zsiradékot, hogy a zsírban oldódó vitaminok is kapjanak valamit, és más lesz az íz, az még nem lesz káros. Kikattanok ezen az önmagával sűrítem be módszeren. Ha leturmixolom a borsó felét, mit adtam hozzá? Persze, ez csak az én nézetem, itthon sem eszem gulyáslevest, annál több főzeléket. Minden jöhet, kelkáposzta, zöldbab, spárga, borsó, bab, krumpli, stb.

Arthamyr 2019.10.15. 00:58:40

@CdA: Ok, ha szerinted külföldön egy "magyar éttermet" lehetne nyitni csupa "friss jövevény" étellel, mert azokat "a magyar emberek tömegesen eszik", és emiatt részei a "magyar konyhának", és ezt a magyarsága miatt látogatnák, akkor sok szerencsét hozzá. Egyébként működhet, ha jó a kaja, akkor jönni fognak a vendégek, akkor is, ha a tonhal steaket magyar kajának hívják, csak akkor nem a magyarság miatt látogatják, hanem mert jó a kaja...

@élhetetlen: Passz, én eszem gulyáslevest is itthon, meg főzelékeket is, étteremben viszont nem igazán.
És igen, a külföldi vendégeim imádták a bablevest, a lecsót, a halászlevet (nem tudom ezek mennyire minősülnek magyar ételneknek, de már gyerekkoromban sem voltak ritkák). Még itt, Dublinban is, az meg egyáltalán nem meglepő, hogy amikor valaki elmegy külföldre, könnyebben elrugaszkodik a megszokottól, esetleg kipróbál pár helyi (vagy általa annak vélt) ételt.
Ettől még nem vagyok róla meggyőződve, hogy elsősorban erre lehetne egy éttermet alapozni. De végülis miért ne, egy étterem sikeressége több dolgon múlik. Van itt egy cseh pub a közelben, mondjuk más kérdés, hogy mennyire cseh, de sokkal csehebb, mint ír. Pl. csapolnak Pilsnert, adnak bécsi szeletet, kovászos uborkát, gőzgombócot, rétest, van Fernet Stock meg Becherovka (amik ugye nem mind elsősorban cseh ételek/italok, de a normál ír pubokban nem lehet kapni, a cseheknél meg gyakran lehet). Persze van guinness meg whiskey meg fish and chips is (ami kb. minden ír pubban van). Amióta itt vagyunk (több mint hét éve), a hely él és virul. Ők magukat cseh étteremként aposztrofálják, időnként le szoktunk nézni meccset nézni vagy csak enni egyet, nem rossz hely. Ennyi erővel simán működhetne egy magyar étterem is. Viszont mivel ilyen étteremből egy van itt a környéken, míg mondjuk mindenféle ázsiai vagy olasz étteremből meg sok, azt gondolom, ez nem pusztán a véletlen műve...

élhetetlen 2019.10.15. 01:47:09

@Arthamyr: Nem tudom. Az olaszok, ázsiaiak nyomulnak, a magyarok meg csak a gulyással próbálkoznak. Ha paradicsomos káposztát tálalnának lángossal, vagy, tudom főzőtök nem létezik, de nagy cukkiniből ugyanolyan főzhető, szintén lángossal, szerintem sokan rákapnának, ha jól készítik el. Csak olyat kéne kínálni, amit sem az olasz, sem az ázsiaiak nem kínálnak, erre is meglenne a vevőréteg, ha megismerik. Vagy csak a tíz kíváncsi vendég, vagy egy kis marketing, szórólapok, hogy ilyet még nem evett, (mert nem evett), utcai kóstoltatás, stb. Ha Magyarországon megél egy “Főzelék faló lánc”, ahol mindenki meg tud főzni egy főzeléket, ezt miért nem lehet Dublinban megvalósítani? De nem vagyok érdekelt a témában, csak ötletelek.

blackhairlady 2019.10.16. 01:30:40

@Platonica: En mashol meg nem talalkoztam vele, erre mar szerintem ra volt olvasztva a cukor, vagy nem tudom, de nem adtak hozza kulon es borzalmas volt. Majd korul nezek hatha mashol is szerepel az etlapon. Bar en a desszertig mar sosem jutok el, addigra mar szet pukkadok a texasi kaja meretektol :)))

blackhairlady 2019.10.16. 01:36:41

@Arthamyr: Itt nalunk amexicoi ettermek tobbsegeben sok foetelhez jar egy leves, a charro beans Na ez pont olyan mint a mi tarkababl evesunk, fustolt husi darabkak is vannak benne, nagyon finom :)

Arthamyr 2019.10.16. 11:09:38

@blackhairlady: Ami finom, az finom, mindegy, hogy hívják. :)

petimegmondja 2019.10.17. 22:56:12

@CdA: @Herr Géza: A fontosabb elnevezések a francia konyhában a királyi- és főúri konyhákból erednek. Nagyon sok tiszteletből született. A "Bavaroise" azért nőnemű, mert egy bajor hercegnő tiszteletére (VI. Károly menyasszonyának), annak lagzijára készítették először Franciaországban. Alapjául egy középkori bajor étel, a "Milchsulz" szolgált, ami egyfajta puding volt. Az újkorban (Carême és Escoffier idejében) már bavaroise volt minden, ami zselés volt és édes.

petimegmondja 2019.10.17. 23:10:06

@Arthamyr: A francia-krémes is egy érdekes történet. Közvetlen eredete a francia Mille-feuille (ezer lap). Ennek eredetére van néhány érdekes megoldás. Egy híres angol szakkönyv egyenes magyar, szegedi eredtet jelöl meg (szegedi torta). A valóság inkább az, hogy a Földközi-tenger egész térségében elterjedt filo-tésztát valószínűleg Carême töltötte meg először a fentebb említett bajor-krémmel.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása