oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. október 01. 06:30,  Egy szétszakadt család 96 komment

2019. október 01. 06:30 Határátkelő

Egy szétszakadt család

Sokan olyan család van, ahol a szülők nem tudják feldolgozni azt, hogy a gyermekük külföldre költözik. Még akkor is nehéz ez, ha a másik gyermek viszonylag közel lakik hozzájuk. Ma egy ilyen történet következik.

csalad_szetvalo_2.jpg

Az édesanya köztiszteletben álló, több generációt tanító pedagógusként lett nyugdíjas, a férje (aki szintén nyugdíjas) középvezető, majd vállalkozó és önkormányzati képviselő volt.

Két lányuk közül az idősebb költözött Londonba a párjával, amit nagyon nehezen dolgoznak fel. Gitta és Lilla is pedagógusként végzett, ám míg utóbbi egy multinál helyezkedett el, addig előbbi Londont választotta.

Gitta először a szakmájában próbált boldogulni, volt óraadó és helyettesítő tanár is, barátjával megjárta külföldet, Németországban töltött pár hónapot, csekély sikerrel. Hazaköltöztek, de egy turisztikai cégnél dolgozva is nagyon nehéz volt a megélhetés.

Ennek ellenére sem feltétlenül ment volna külföldre, ám párja mindent megszervezett és gyakorlatilag kész helyzet elé állította. Végül 2011-ben „két bőrönddel” érkeztek meg Londonba, hogy újrakezdjék életüket. Először mindketten szállodákban dolgoztak, párja aztán biztonsági őr, majd taxis lett, Gitta pedig bébiszitter.

A két szülő, Lenke és József képtelenek feldolgozni lányuk döntését – olvasható Váradi Monika Mária Családtöredékek című tanulmányában, ami a Migráció alulnézetből című kötetben jelent meg az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete kiadásában.

A szülők annak ellenére nehezen viselik a helyzetet, hogy látják lányuk elégedettségét: „Én voltam kint. Ő abszolút megelégedett a sorsával, a munkájával, a helyzetével, teljesen kiegyensúlyozott, teljesen nyugodt, nincsenek problémái, nem stresszel. (…) Élik a kis életüket” – mondta egyikük.

A szakember szerint a szülők számára lányuk távozása nemcsak a családtagok elszakítottsága miatt érzett fájdalom forrása, hanem a hagyományos szülői gondoskodó szerepek frusztráló kihívását jelentő döntés.

Eközben viszont Gitta saját határátkelését személyiségfejlődésként, felnőtté válásként értelmezi és meséli el.

Így látják a szülők

„Fölneveltük, ennyi. Mit tudunk tenni? Próbáltuk lebeszélni őket, hogy segítünk, meg mit tudom én, lakáshoz juttatni meg minden – de itt nem volt olyan munkahely” – mondta József.

„Most a kisebbik lányomnak segítettem lakást venni, egy összeget Gittának is félretettem, annak ellenére, hogy ő Angliában van. Mondtam, nekem két gyermekem van, akkor is, ha Angliában van, nekem egyformák. Mondtam, hogy ne is próbáljanak engem erről lebeszélni, bármi történik, nekem két egyforma gyerekem van” – tette hozzá.

Érdekes módon az apa úgy látja, lánya és a párja Londonban nem igazán tudnak takarékoskodni, amit persze a lány másként lát, elvégre hosszú évek óta élnek a brit fővárosban, ellátják magukat.

Lenke családjának sváb ága a II. világháború után elmenekült, ami komoly trauma volt. A Németországban élő rokonok már a 70-es évek végén hívták őket, de végül Magyarországon maradtak.

„Én azt mondtam, mi magyarok vagyunk, itt vannak a szüleink, itt vannak a rokonaink, itt vannak a barátaink, itt maradunk. Ha egy picit másképp álltam volna a dolgokhoz, akkor biztos, hogy kimentünk volna, de én nem akartam. Én nem akartam. És ebben biztos benne volt az is, hogy a szüleim ilyen kalandos úton kerültek Magyarországra. Biztos vagyok benne, hogy ők megértették volna, ha elmegyünk, de abban is biztos vagyok, hogy nagyon örültek, hogy nem megyünk el” – mesélte el a régi, de alighanem máig ható történetet.

„Nem nélkülöztünk, megvolt mindenünk, most is azt mondom, hogy az én gyerekeim sem nélkülöztek, mindenük megvolt. Azt, hogy az én nagyobbik lányom milyen meggondolás alapján ment külföldre, illetve van külföldön, hát én erre egyáltalán nem vagyok büszke, megmondom őszintén. De nincs semmiféle eszköz a kezemben arra, hogy azt mondjam neki, gyere haza” – mondta az édesanya.

„Ésszel felfogom. Nem csak a lányomat, mindenki mást is. (…) De én azt nem értem, hogy a társadalom, hogy mi miért nem teszünk többet azért, hogy ezek a gyerekek itt maradjanak. Vagy mit kellene tenni azért, hogy legyen jövőképük!” – tette hozzá.

„Szeretném, ha visszajönne, de nem mondom neki. De úgy gondolom, ahogy most be tudok ülni az autóba és el tudok menni a húgához, hogyha ő itt lenne a környéken, akkor is be tudnék ülni… Nem nagy dolgokat, viszek ebédet, kitakarítok, kivasalok. Ebben tudnám segíteni. (…) Ez az egy, ami vigasztal, hogy tényleg úgy látom, hogy jól elvan. És abban reménykedem, hogy a világ is változik, és itt is tudnak boldogulni” – mondta Lenke.

Így látja Gitta

Gitta ugyanakkor úgy látja, hogy ugyan (szülei szomorúságára) nem „végzettségének megfelelő” munkát végez, de ez őt nem érdekli, mert London számára a kibontakozás, a személyiségfejlődés, a felnőtté válás terepe.

„A háziorvosom egy indiai nő, a fogorvosom talán Szenegálból jött. (…) Felkelek, és megy a BBC, és én szeretek mindent tudni” – mondta, hozzátéve, hogy a magyarországi híreket már nem követi.

A személyisége is átalakult, optimistábbá, nyitottabbá vált, nincs benne annyi feszültség és ez sok szempontból azzal függ össze, hogy kikerült a szülői felügyelet alól.

„Itthon anyuék állandóan mondták, hogy ne szólj semmit, ne mondj semmit, ha valami nem tetszett, és tekintettel voltam arra, hogy ne hozzam őket kellemetlen helyzetbe. Viszont most, hogy így magunkra vagyunk utalva, s hogy mindent nekünk kell elintézni, én szólok mindenért. Ha valami nem tetszik, én szólok” – mesélte.

„Kimentünk – és megnyugodtam. Éreztem, hogy nem vagyok nyomás alatt. Meg valahogy éreztem, a szüleim felől, hogy nagyon nyomás alatt tartanak: gyere már, hol vagy?, csináld már, indulj el!, stb. Oké, szülők, szülők, féltenek, és anyu szeret törődni, ami nagyon jó, persze, de nagyon nehezen engednek el” – tette hozzá Gitta.

Amint arról már itt, a Határátkelőn is többször volt szó, a távolság megrongálta az őt haza kötő barátságokat, eleinte sokat kereste barátait, az egyoldalú érdeklődés azonban pár év után elhalt.

„Igazából az a furcsa, amikor visszajövünk ide, egy nyüzsgő nagyvárosból ide, és semmi. Autó nem jön az utcán délután, meg ilyenek. Azért fura nagyon visszajönni. Amikor visszajöttünk először másfél év után, akkor három nap után mondtam a páromnak, hogy te, nem megyünk haza? Nem tudunk itt mit csinálni. Ott mentünk mindenhová. (…) Igazából mindig várom, hogy visszamenjek” – írta le nagyon sok határátkelő érzéseit.

Merre van a tovább? Jó kérdés, hiszen az apa kizárta, hogy lánya után menjenek („Énnekem ez a hazám. Tudnék máshol élni, én bárhol tudnék élni, mindig el tudnám magamat tartani. De külföldre nem mennék ki.”), így aztán maradnak a Skype és társai.

Váradi Monika Mária szerint nem csupán a földrajzi közelség, hanem a biztonság, az otthonosság érzete miatt is könnyebb elfogadni, ha a gyerek, az unoka Budapesten él, mint egy külföldi városban.

Egy ilyen, tulajdonképpen szétszakadt család helyzete tulajdonképpen tragikus (ezt már én teszem hozzá) és az is lesz, amíg fel nem nő egy olyan generáció, amelynek már természetes lesz, ha a családtagok (akár csak Európán belül) másik országban élnek.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4915184900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2019.10.01. 07:16:13

A szülő nem tudott leválni a gyerekéről. + Plusz egy erősen "begyöpösödött" világképe van, amit itt rá akart erőltetni a gyerekére.

Narina 2019.10.01. 08:29:01

@Hari Seldon 2: Sok ilyen van! Szegény apukám nem ilyen volt! Menet írányba állított és sejhajon rúgott minket, pedig majd meg szakadt a szíve! Aztán meg Ő is inkább jött utánunk, nem volt könnyű neki, de velünk akart lenni! Soha egyszer sem mondta, hogy menjünk vissza, sőt mindig bíztatott, a nehézségek idején, hogy erősek vagyunk, megcsináljuk! Igaza lett!

Din Serpahis 2019.10.01. 08:29:37

Mondjuk a csaj is fura, menne a fene diplomaval bebiszitterkedni. London meg remes.

Csodabogár 2019.10.01. 08:53:25

Ahogy én látom, a mama elég rátelepedős és irányítani akaró személyíség. Ugyanakkor megértem, hogy nem tud igazán örülni a tanult lánya bébisitter karrierjének. Ha azt látná, hogy mennek előre, lesz belőlük valami, tudnak igazi egzisztenciát teremteni, mindjárt másként állna a dologhoz.
A lány valahogy kicsit infantilis. Most lázad úgy mint ahogy a 14-15 évesek szoktak.Felszabadult, szabadnak érzi magát stb. Ehhez elég lett volna a mama közeléből egy nagyobb városba költözni és valami képesítésének megfelelő állást szerezni.
London imádat nekem mindig fura. Mikor először jártam ott, akkor se tudtam szeretni. Aztán még megpróbálkoztam vele néhányszor, de valamiért nem tudok vele szimpatizálni. Szeretem a nagy városokat, de talán London nekem túl nagy és nekem olyan szétszórt, de a hiba biztos nálam van.

Din Serpahis 2019.10.01. 09:31:52

@Csodabogár: szerintem nem, nekem is herotom van Londontol, pedig Szingapurt vagy Tokiot pl imadtam. Rettenetesen kaotikus hely, es valahogy olyan fullasztoan ratelepszik az emberre. (Arrol nem is beszelve hogy volt hogy felszalltam egy buszra, es en voltam az egyetlen feher utas, hat az hogyismondjam picit frusztralo)

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.10.01. 09:36:35

"Nem nagy dolgokat, viszek ebédet, kitakarítok, kivasalok" Na ez a gond, felnőtt lányának bejárónője.

Persze egy szülőnek sem jó, ha távol van a gyereke, de röghöz kötni emiatt elég önző dolog. Azt jól látja a mama, hogy nem erőszakkal, hanem az otthoni helyzet megváltoztatásával érdemes próbálkozni, ha haza akarja csalogatni.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.10.01. 09:39:56

@Csodabogár: Ne aggódj, én sem tudom ezt a várost szeretni. Itt van megfizetett munka, ennyi. Ha holnap máshol ajánlanának jó pénzt, csomagolnék és vissza sem néznék. Zsúfolt, régi, mocskos, kaotikus, rosszul szervezett, stb.

diveway 2019.10.01. 09:43:41

Egy szülőnek (nekem is van két gyermekem) az a dolga, hogy a gyerekeit biztonságban tudja. Jelenleg ebben az országban se jövőjük nincs a fiataloknak (sem), sem biztonságban nincsenek. Az én (és sok más felelősen gondolkodó szülő) véleménye szerint, a fiatalokat EL KELL küldeni külföldre.
A leányzó, aki kiment írta: „Kimentünk – és megnyugodtam. Éreztem, hogy nem vagyok nyomás alatt." Ezt a "megnyugvást" nem lehet lehet megfizetni és semmilyen szeretettel pótolni. Hosszú távon az egészségére mehet az embernek. Egy szülőnek nagyon nehéz a gyerekét elküldeni, de azt nem lehet elvárni, hogy majd a gyerek tutujgassa a szülőt, mert annak is eljön az ideje.

puhacica 2019.10.01. 10:06:59

@Csodabogár: milyen feltetelek beteljesulese mellett lesz valakibol valami?

Hari Seldon 2 2019.10.01. 10:07:07

@Csodabogár:
Ezt már sokszor átbeszéltük: London turistáknak nagyon jó. van egy csomó múzeum, meg sok látnivaló. De lakni ott kevésbé éri meg, ha valaki nem kiemelt fizetésű szakmában dolgozik. (Illetve kinek mi éri meg.) Lehet hogy a vidéki Anglia sok esetben jobb választás.

Hari Seldon 2 2019.10.01. 10:09:00

@Din Serpahis:
Miért Tokióban nem te voltál? :-)

Hari Seldon 2 2019.10.01. 10:11:40

@UtazóTódi:
Nem akarom Londont védeni, vagy ilyesmi, de miután akkora bazi nagy, nyilván vannak olyan részek, ahol jó a környék, és nincs extrém távol a munkahelyedtől. Rosszul gondolom?

Hari Seldon 2 2019.10.01. 10:13:43

@puhacica:
Jogos a kérdés. Mennyire kell megfelelni a szülői világképnek?

Virago_1000 2019.10.01. 10:39:35

Nem tudom, en nem ertekelnem tulzottan sikertortenetnek azt, hogy valaki felsofoku vegzettseggel egy hotelban vegez betanitott munkat, a baratja pedig biztonsagi or.
Mindegyik munka melysegesen lenezett, ezert is vegzik bevandorlok.

A baj nem ez, hanem az otthoninal alacsonyabb eletszinvonal. Lehet ezt barhogy csurni-csavarni, belemagyarazni, onigazolni, teny az, hogy cca £ 50000/ev fizetes alatt Londonban csak a magyar szinvonalnal alacsonyabban lehet elni.
A 50000 pedig boven a brit atlag felett van.

Konkluzio. Nem eri meg kimenni, a mai 30as es afolotti azon magyarok, akik ertenek is valamihez, nem is mennek ertekelheto szamban, mert tudjak, hogy otthon is jo.

A fiatalabbakat pedig hajtja a kalandvagy.

négyzet 2019.10.01. 10:45:40

@Hari Seldon 2: Szerintem Budapest is turistáknak jó. :) Gyereket nevelni ott inkább nem.

Golf2 2019.10.01. 10:49:58

Nem ragadtak le, mint a szülők.Jól tették.

négyzet 2019.10.01. 10:52:01

Ha segít a leválásban a külföldi lét, akkor már jó. A gyereket el kell tudni engedni, mikor felnő, elfogadni, hogy ez az ő élete. A rejtett feszültség is érződik, meg a kontroll - egyik "gyerek" sem hülye, érzi a kontrollt, és az egészségesebbje ki akar szabadulni.

Én biztos kiakadnék, ha a mama át akarna jönni takarítani és vasalni stb. Nyilván segítsünk egymásnak, de ez inkább arról szól, hogy a mama ezt majd jobban megcsinálja, meg szétnéz. Anno az én anyám is beállított kéretlenül segíteni, és akkor megbeszéltük, hogy ez már egy külön háztartás, amit képesek vagyunk ellátni, és nem ugyanúgy csináljuk a dolgokat, ahogy ő.

Csodabogár 2019.10.01. 10:59:29

@Din Serpahis: Szingapurt én isszerettem és Bangkongot is na meg New Yorkot is.Tokioban nem jártam. Maradjunk abban, hogy nem szeretheti mindenki Londont, van sok más szép és jó, máshol, pl. kedves kis falucskánk Zürich.:-)

Csodabogár 2019.10.01. 11:03:10

@UtazóTódi: Az ilyesmi, amit a mama ír, nagyon terhes tud lenni. Anyósom próbálkozott, de a férjem kérésemre, gyorsan leállította. Majd szólok ha szükségem lesz valamire és ha megcsinálja külön megköszönöm, de de önkénteskedjen nálam, mert nem biztos, hogy örökké hálás akarok lenni. Tudom, undok vagyok.:-)

Csodabogár 2019.10.01. 11:05:10

@puhacica: Biztos egzisztencia, amiben van még fejlődés. Te képes lennéd az életedet babysitterkedésre felépíteni?

tsabus UAE 2019.10.01. 11:15:45

Ami először eszembe jutott: "Mérgező szülők"
Aztán egy sci-fi novella, melyben a földönkívüli elcsodálkozott, hogy egy ócska autó vezetéséhez egy csomót kell tanulni és egy halom pénzt kifizetni, de gyereke bárkinek lehet, minden tudás és tanulás nélkül.
Most meg olvasom a hozzászólásokat és egy csomóan nem szeretik Londont, tehát hülye az, aki oda megy, de minimum elcseszte az életét. Ennyit a külföldön felszedett nyitottságról és toleranciáról...
@négyzet: +1000

Platonica 2019.10.01. 11:18:34

@diveway: Nem gondolnam, hogy egy szulonek 'el kell kuldenie' a gyereket. Az semmivel nem kevesbe beleszolas, beavatkozas, mint a gyerek roghozkotese, ratelepedes.
Beken kell hagyni, es abban tamogatni, amit a gyerek/utod valasztott, akkor is, ha mi szulok maskepp dontottunk volna.

Az en olvasatomban a posztban emlitett nyomas meg a felszabadulas alola egyertelmuen a szulokre vonatkozik. Megkockaztatom, a legfobb indoka a kompromisszumok aran is kf-re koltozesnek ez a helikopteres, funyiros szuloi magatartas, amirol a posztban olvashattunk.

Taxomükke (UK) 2019.10.01. 11:44:27

@Din Serpahis: Es Szingapurban meg Tokioban csupa feherember volt a buszon?
Miert nem lehet elfogadni, hogy sokaknak bejon London?

Taxomükke (UK) 2019.10.01. 11:47:17

@tsabus UAE: Nagyon jol megfogalmaztad. :((

fhdgy 2019.10.01. 11:52:29

Van ugye az a mondás, hogy az anyós 200 km.-en kívül jó ( rosszabbra ne is gondoljunk ). Néha, ez a szülőre is igaz.

Szerintem ez a poszt úgy is megállná a helyét, ha egy csipetnyi határátkelés sem lenne benne.

Hány olyan esetről tudunk, ahol a szülők azt sem hajlandók elfogadni, ha a gyerekük másik megyébe, településre vagy uram bocsá' önálló lakásba akarna költözni, pedig hány olyan fiatal van, aki inkább albérletbe költözik ( no, ez a mostani albérlet árak miatt egyre irreálisabb ), csak legyen már vége a szülői terrornak.

Ha a gyerek külföldre költözik, akkor az ilyen szülő plusz muníciót kap! Nincs lényeges különbség, hogy országon belül pár száz km. vagy külföld esetleg még plusz pár száz km.

Csak könnyebb siránkozni, hogy elment külföldre!!!

2019.10.01. 11:53:19

@Din Serpahis:

"Arrol nem is beszelve hogy volt hogy felszalltam egy buszra, es en voltam az egyetlen feher utas, hat az hogyismondjam picit frusztralo"

Többen is kiemelték már, de nem állom meg, mert ez tényleg vicces mondat Tokió meg Szingapúr említése után. :D

Din Serpahis 2019.10.01. 12:23:57

@Nagy kámpics: ehh igen pontatlanul fogalmaztam. A japik meg a kinaiak nem frusztralnak, a gyanus kullemu fekak meg muszlimok annal inkabb. (Tokioban ilyenek meg nincsenek)

Dikusz 2019.10.01. 12:34:26

A fiamnak én is azt mondom, ha elköltözni vágyna Budapestről az ország másik végébe, vagy külföldre, menjen, ha neki ez a vágya. Ha leköltözne mondjuk Göcsejbe, akkor vonattal, vagy busszal több, mint kétszer annyi ideig tartana leutazni hozzá, mint repülővel Londonba. Felnőtt ember, maga dönti el azt, hogy mi a jó neki. Én azt tudom csak mondani neki, hogy rám mindig számíthat. Nem hiszem, hogy egészséges dolog az, ha a gyerekének a felnőtt életébe a szülők belemásznak.

A posztban szereplő pedagógosz anyuka valószínű sajnálja, hogy egyik lánya sem lett tanár. A helyében én örülnék neki, ha a gyerekem jól érzi magát a maga választotta világban. A főzés/takarítás/vasalás-dolog meg durva belemászás a gyerekei életébe. Szerintem szakmai "ártalom", hogy irányítani(nevelni) akarja a gyerekét még felnőtt korában is.

Amúgy, ha valaki azt mondja, hogy jól érzi magát Londonban, bármelyik részén is él, miért kellene kételkedni benne?

Platonica 2019.10.01. 12:35:21

@Din Serpahis: "A japik meg a kinaiak nem frusztralnak"

Lehet oket meg te fursztralod hehe.

Virago_1000 2019.10.01. 12:39:34

@Din Serpahis: "Arrol nem is beszelve hogy volt hogy felszalltam egy buszra, es en voltam az egyetlen feher utas, hat az hogyismondjam picit frusztralo)"

- ha ezt en irtam volna, biztos nem jelenhetett volna meg. Amugy egyetertek.

Virago_1000 2019.10.01. 12:39:39

@UtazóTódi: "Zsúfolt, régi, mocskos, kaotikus, rosszul szervezett, stb."

- mutass egy nyugati fovarost, amely kevesbe zsufoltabb es tisztabb. Attol tartok, nem fog menni.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.10.01. 13:25:46

@Hari Seldon 2: Igen, van olyan környék, Kensingtonnak hívják és az arab meg orosz milliárdosok élnek ott.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.10.01. 13:29:37

@Virago_1000: Szerintem egyik sem ilyen zsúfolt, öreg és mocskos. Most ne csak arra gondolj, hogy mennyi a szemét az utcán, hanem arra is, hogy itt a 200 éves épületeket pont 200 éve nem mosták le, a londoni szmog meg ugye dolgozik ezerrel. Máshol azért újravakolják őket néha. De nem is kell olyan regi épületet keresni, elég megnézni a Barbican beton tömbjét mennyit sötétedett.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.10.01. 13:37:09

Lehet, hogy London helyett egyszerűbb lett volna tinédzserként egy pszichológust felkeresnie a lánynak és a mamának is...

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.01. 13:37:15

Még szerencse, hogy a papa nem akart Angliába menni!
Szegény gyerek mehetne tovább, hogy nyugta legyen a helikopter szülőktől, főleg a rátelepedo anyjától.

"Egy ilyen, tulajdonképpen szétszakadt család helyzete tulajdonképpen tragikus"
Tulajdonképpen?
Tulajdonképpen az, de nem azért, amiért gondolod. Az ilyen szülő rosszabb, mint az átok. És független attól, hogy külföldön él-e. Sőt, a külföld még enyhít is az atkon..

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.01. 13:37:15

@Csodabogár: "A lány valahogy kicsit infantilis. Most lázad úgy mint ahogy a 14-15 évesek szoktak."

Mikor nőtt volna fel az a szerencsétlen gyerek ilyen anya mellett?

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.01. 13:37:15

@Din Serpahis: Szingapúrban meg Tokióban több a fehér, mint Londonban?
Amúgy te rasszistának születtél, vagy hol tanítottak meg rá?

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.01. 13:37:15

@UtazóTódi: régi??? Komolyan ez a gondod Londonnal, hogy "régi"?
Menj Kanadába! Ott a xix. Század végén alapított város se ritka.
Vagy Kínába! Ott is vannak vadonatúj városok, többszázezer férőhely, egyelőre tök üresen.

puhacica 2019.10.01. 14:14:28

@Hari Seldon 2: vagy barmilyen vilagkepnek.

@Csodabogár: en nem, de pl konyvelesre, allatorvoskodasra, szakacskodasra se.
en nem vagyok egy karrierista tipus, nem ereztem jol magam soha vezetokent, irtozom a hulye titulusoktol, remekul elvagyok a letra also fokan, csak hagyjanak dolgozni.
aki kepes elnavigalni az eletet, csinal valamit, amibol penze van, nem szorul masok sajnalatara, az mind vitte valamire, lett belole valami. kis valami vagy nagyobb, az mar mas kerdes.

sak ti 2019.10.01. 14:15:43

@Öreg Tőgy (Erdei Galand):

Minden kapu tárva itt, nem kell egymás fenekében élni angilában :-)

tsabus UAE 2019.10.01. 14:36:50

@UtazóTódi: Vagy elég megnézni néhány pesti ház homlokzatát, ahol még most is ott vannak az 56-os (vagy 45-ös ?) golyónyomok. Közben egy másik várost savazol a szmogtól besötétedett homlokzatok miatt ? Ehhh...

jennyferrush 2019.10.01. 15:08:23

Lenke neni porosz a javabol. Nem szivesen lennek a tanitvanya, gyereke pláne nem...

O1.G 2019.10.01. 15:08:35

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Aki inkább a saját fajtáját szereti az már rasszista? Gondolod hogy a fekete nem a feketét szereti jobban? Az is rasszista?

jennyferrush 2019.10.01. 15:52:13

@Platonica: ahaha ez valoszinu lol

@Din Serpahis: a japok hirhedten rasszistak fyi. Mai napig diszkriminaljak a braziliaba menekult es most hazatelepulo japanokat. Az egesz tortenelmuk a felsoredubbsegukrol szol. Guglizz ra ethnic issues in Japan.
@Nagy kámpics: @Öreg Tőgy (Erdei Galand): Mint irtam fentebb Din kommenteleo kartars megtalata a kozeget Tokioban. Egyutt utalhatja a tobbieket a japokkal, akik aztan ot utaljak utana. What goes around comes around :)

gabors 2019.10.01. 16:07:38

@Din Serpahis: "volt hogy felszalltam egy buszra, es en voltam az egyetlen feher utas, hat az hogyismondjam picit frusztralo"

Tokioban meg Singapurban helikopterrel jartal ? vagy sargak nem frusztralnak annyira ???

Golf2 2019.10.01. 16:49:19

Off.A csömöri iskolásoknak tesiórán judora egy olyan magáncsarnokba kötelező járni, ami a Fidesz helyi polgármester-jelöltjéhez, Bánhidi Balázshoz köthető? Hogyan írhatja elő az iskola, hogy még a 8 éves gyerekek is ezért egy kilométert gyalogoljanak, miközben az intézmény mellett ott van a rendelkezésre álló sportcentrum? - És közben ugyanott földalatti! lövészklub épül a hazafias nevelésre! Itt tart orbanisztán!

Din Serpahis 2019.10.01. 16:54:41

@gabors: A gulyáslevesben nem zavar a csípőspaprika, ellenben a mákos tésztában már igen.

Din Serpahis 2019.10.01. 16:55:13

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Leginkább csak a muzulmánokat rühellem, de azokat nagyon.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.01. 17:53:11

@O1.G: akit frusztrálnak a más borszinuek, az rasszista. Akár fekete, akár fehér.
Nem bonyolult.

Csodabogár 2019.10.01. 17:59:53

@tsabus UAE: El vagy tévedve! Senki nem mondta, hogy valaki nem menjen Londonba. Én és Din Separdis nem szeretjük Londont, én még turistaként se. Ez most valami büntetendő cselekmény???
Londont szeretni kötelező?

Csodabogár 2019.10.01. 18:09:57

@puhacica: Nem is nagy karrierre gondoltam, én se voltam ilyen irányba törekvő soha, de valami biztosabb fixebb pozicióra azért mint a babysitterkedés vágytam. Persze mit tudom én, lehet, hogy Londonban ez egy remek munkakör, amivel jár biztosítás és nyugdij is majd valamikor.

2019.10.01. 18:20:39

Én is elhúznék egy ilyen control-freak családtól .... egyébként is elhúztam, de a posztbeli esetben hamarabb tettem volna meg. A frász törne ki, ha hazaérve annak látnám a nyomait a lakásomban, hogy itt-járt-anyu. Basszus! Anyám úgy kábé 14 éves koromban közölte, hogy most már gimis vagyok, a szobámat én tartom rendben, a ruháimat, ha túltengenek, én mosom, ha nem tetszik, amit főz, akkor lehet magamnak (mondjuk, ez előtte is sokszor megtörtént, mert se nem szeret, se nem tud), cserében meg nem mászkál be, és ha bent vagyok, kopog mielőtt még ...
És még így is elhúztam, mert a gimi utáni években egészségtelen, ha a szülők részt vesznek a magánéletedben, még akkor is, ha semmi mást nem csinálsz a faszgitározáson meg a Dimmu Borgir örökbecsűk hallgatásán kívül.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.10.01. 18:28:30

@Virago_1000: LOL öccse!
Akkor esetleg nem oda kell menni.Esetleg más ország,más város.
De miért ne érné meg kimenni?:))

Virago_1000 2019.10.01. 18:28:45

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): 1000x inkabb rasszista legyek, mint kommunista.

gabors 2019.10.01. 18:35:34

@Din Serpahis: "@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Leginkább csak a muzulmánokat rühellem, de azokat nagyon."

Honnan tudod hogy valaki mohamedan vagy kereszteny ?

Vagy csak az zavar ha mohamedannak latszik ? Az nem ha "csak" abban hisz de ugy nez ki mint te ?

2019.10.01. 18:41:52

@Csodabogár: A London-imádat nekem is fura, én 3 hónapot éltem ott, szerintem nekem elég volt.
Viszont, ezt a végzettség-fetisizmus cuccot ismerem, nekem a nevelőapán adta elő, amikor az egyetemről kikerülve, alsó-hangon "csak" egy menedzser-asszisztensi melót sikerült megcsípnem. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 4 éves egyetemből, 3 évet a családom fizetett (igen, sajnos Románia is átvette az érettségi pontrendszert az egyetemi felvételiknél, így első körben csak fizetésesre jutottam be , ami édesanyám kb. fél évi tanári fizetésének felelt meg 1 évre. A végzős évemre aztán évfolyamelső lettem, így már nem kellett fizetni) Aztán, amikor újságíró lettem, kissé lenyugodott, hogy nem volt hiába az 4 év, meg nyomtatásban a nevem, meg a pofázmányom, meg a kolozsvári rádió, hijjába-nah-ismert-a-jány ... aztán pár év múlva tele lett a tököm, és dobbantottam .. azóta nem igazán állunk szóba egymással, mert megsértődött, szegénykém.

2019.10.01. 18:54:52

@Din Serpahis: Én meg leginkább az idióta, egy-cerkóf-majom-zseni-hozzád-képest, a társadalomba beilleszkedni nem tudó ösztönbaromállatokat rühellem leginkább. Akiket csak az tart vissza egy inzultustól, hogy tudják, az adott tér be van kamerázva. De azért még így is megpróbálnak vetíteni :P
Ja, függetlenül attól, hogy melyik képzelt mitológiai haverjükben hisznek, úgy egyébként ....

2019.10.01. 19:29:25

@Din Serpahis: Arról ugye tudsz, hogy pár évszázadon belül, gyakorlatilag nem lesznek rasszok az általánosságban vett emberiségen belül, figyelembe véve a mai tendenciákat. Annyira tejfehér ember, mint pl. én vagyok, aki sosem barnul, csak leég, meg az ultra-tejfehér, aki mindehhez még szeplős is, a demográfiai kutatások szerint olyan "rezervátumokban" élnek majd csak, mint a mai Izland. Barnák leszünk, leginkább sárgával keverve ...
Nem tudom, mi az elképzelésed az evolúcióról, de ha azt hitted, hogy az megtorpant a fehér bőrű, világos szemű és hajzatú ember kifejlődésénél, akkor súlyosan tévedsz.
Bárcsak láthatnád a 13.471.-ik évet (a mostani időszámításunk szerint)! Én speciel rohadtul kíváncsi vagyok rá!

2019.10.01. 20:03:40

@Virago_1000:

"1000x inkabb rasszista legyek, mint kommunista."

És ezek szerint az egyiknek muszáj lenned?

puhacica 2019.10.01. 20:15:50

@Csodabogár: lehet, hogy az, fene tudja. de ugye alapvetoen a szallodai munkabol indultunk ki, ahhoz meg jar nyugdij es biztositas.

Yossarian_M 2019.10.01. 22:07:20

A szulok miert nem teremtettek olyan eletkorulmenyeket,hogy gyerekuk ne kelljen kulfoldre koltozzon???

Platonica 2019.10.01. 22:22:30

@Yossarian_M: Ez egy nagyon rossz kerdes. Ket gyerekuk van, akiket sajat bevallasuk szerint egyforman probaltak 'segiteni', egyik maradt, masik ment. Akkor most teremtettek v nem teremtettek?

Az mar egy teljesen mas tema, hogy egyetlen szulo sem felelos azert, hogy a gyerekuk felnott eletere eloteremtse a dolgokat.

is 2019.10.01. 23:27:47

@Yossarian_M: Oooooo ... ket eszrevetelem van:
- a szulo dolga eletkorulmenyeket teremteni a kiskoru gyerekenek, de ennek nem sok koze van ahhoz, hogy a gyerek mit akar aztan maganak, ha felno. a szulo ugyanis nem maganak neveli a gyereket, nem az o tulajdona.
- az elkoltozes (akar masik utcaba, akar masik foldreszre) az nem 'kelljen', hanem szabad valasztas. a roghoz kotes, ez az 'itt szullettel, itt halj is meg' hozzaallas eleg 19. szazadi, ideje lenne mar meghaladni.

Sütemény1975 2019.10.02. 00:52:34

"Egy ilyen, tulajdonképpen szétszakadt család helyzete tulajdonképpen tragikus (ezt már én teszem hozzá) és az is lesz, amíg fel nem nő egy olyan generáció, amelynek már természetes lesz, ha a családtagok (akár csak Európán belül) másik országban élnek."

Egy normális értékrenddel bíró embernél sosem lesz természetes, hogy nem él együtt a család.

Sütemény1975 2019.10.02. 00:56:51

@Hari Seldon 2: Beteg, liberalis gondolkodás a tied.

gabors 2019.10.02. 03:08:21

@Sütemény1975: "Egy normális értékrenddel bíró embernél sosem lesz természetes, hogy nem él együtt a család."

ez kb mit jelent muszaly ahhoz egy tanyan elni minden gyereknek egesze nagypapaik hogy normalis legyen ... ...

egy orszag normalis meg ? (lasd kina) ..

amit irsz egy totalis hulyeseg:

"normalis ertekrend ... mi alapjan normalis ?

"nem él együtt a család."

ez mit jelent egy haz ? egy utca ? egy varos ? egy kerulet ? egy orszag? egy kontinens? (egyelore a holdra meg nem lehet koltozni de eljon az ideje annak is )

nalad mi ferne bele normalisba ... a fentiek kozul ...

meg mindig nem latod mi gond az ervelessel ???

Kard 2019.10.02. 05:14:49

Az elköltözés valójában elmenekülés volt.
Egyik ismerős ugyanígy. Anyuka meg Apuka olyan rátelepeős fajta, és emellett szeretik megmondani még a 40 éves lányuknak is, hogy legyen, de kb. annyira, hogy anyuka feljött a lánya lakásába és a konyhában átrendezte a szekrényben a dolgokat mert szerinte úgy jobb :) Hát a gyerekek szavaztak, egyik UK a másik meg USA.

Haibane 2019.10.02. 05:15:24

Engem az lep meg, hogy valaki vegigul 4-5 ev egyetemet, aztan rajon, hogy hoppa ebbol nem lehet megelni majd elmegy babysitterkedni. Marmint az, hogy tanarkodasbol nem igazan lehet megelni nem uj... vagy mit gondoltak pontosan az egyetemi evek alatt?

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.02. 05:16:04

@Sütemény1975: te is együtt élsz az anyukáddal? Nem ez (lenne) a természetellenes?
Nem az a normális, hogy a felnőtt gyerek elköltözik a szüleitől, és NEM él velük együtt?

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.02. 05:16:04

@Virago_1000: valamint nyugtaval dicsérd a napot, hiszen jobb ma egy veréb, mint tegnap egy túzok.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.02. 05:16:04

@Yossarian_M:
A szulok olyan eletkorulmenyeket teremtettek, hogy gyerekuknek kulfoldre kelljen koltozni (menekülni a nemkívánt 'gondoskodás' elől)

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.02. 05:16:04

@Pink Petsch: sokak (sőt, talán a state of the art) szerint már most sincsenek, soha nem is voltak rasszok biológiai értelemben. Ez csupán egy társadalmi konstrukció.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.02. 05:16:04

@Din Serpahis: pedig Svájcban van belőlük bőven. Rosszul érzed magad tőlük Zürichben? Frusztrálnak?
Talán jót tenne neked egy muszlim főnök még néhány muszlim kolléga, hátha kigyogyulnal.

Ahogy senki se születik rasszistának, nem muszáj rasszistakent meghalnia sem, mindig van remény!

kemény keleti kommentelő 2019.10.02. 05:16:17

Szerintem a - köztiszteletben álló - szülők a kulcskérdés.
Nem büszkék, hogy se lakást, se állást nem tudtak a gyerekek alá tenni. Elbuktak, mint szülők. A gyereknek nulláról kell kezdenie az életét a maga erejéből, mintha nem is lennének köztiszteletben álló szülei, csak valami szegényemberek.
Ezt a szülők személyes kudarcként élik meg. A gyerek pedig leveti magáról a kultúrájukat, ahogy a csóró családokat otthagyják a tehetségesebb gyermekek. Elég szégyenletes egy - köztiszteletben álló - szülőnek.

Dikusz 2019.10.02. 06:44:05

@kemény keleti kommentelő: Ez a hozzászólás ehhez a poszthoz íródott, vagy úgy "általában"?

Hari Seldon 2 2019.10.02. 07:25:40

@Sütemény1975:
Haver, ha te mondod az dicséret.

Platonica 2019.10.02. 09:07:40

@croc: Na tegnap delelott pont ilyesmiket irtam, csak rovidebben.
Eleg vilagos keplet.

(A konyvet kulonben kotelezo olvasmannya tennem:-x)
Mi most allunk nagyobb sorsfordulo elott, azert marha nehez szitu szulokent.

tsabus UAE 2019.10.02. 09:25:18

@Csodabogár: "...nem szeretjük Londont, én még turistaként se. Ez most valami büntetendő cselekmény???" - Ezt vajon miből hámoztad ki ? Egyébként, akinek nem inge...
...annak Hans. :-)

tsabus UAE 2019.10.02. 09:31:58

Két hozzászólás elég is volt, hogy mentálisan terhelt, turbómagyar barátunk küldjön ismét egy mocskolódó privit.
Szerintem köszönettel tartozik nekem, mert most, hogy kieresztette a gőzt, a mai elektrosokkra már nem lesz szüksége. Az internet-terápia után csak simán visszazárják a ketrecébe és leszedálják.
Így múlnak a napok egymás után... :-)
(Na, megint van miért írnia ! Még értelmet is adok az életének !)

Alick 2019.10.02. 12:43:40

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): A választóvonal - ha érez ilyet az ember - nem bőrszín vagy vallás kérdése. Egy indiai mérnök mellett valószínűleg szívesebben utazok Londonban, mint egy fehér alkesz gettótöltelés társaságában.

DorianBlue 2019.10.02. 12:43:40

Ugyan kimondatlan, de teljesen jogos elvárás a szülőktől, ha felnevelték, gondoskodtak egy gyerekekről, akkor idős korukra ezt visszakapják és a gyerek gondoskodjon róluk. Ez külföldről lehetetlen.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.02. 16:12:22

@DorianBlue: a modern nyugdíjrendszer korábban ezt nem nevezném jogos elvárásnak.
Jogos elvárás legfeljebb az lehetne, hogy a felnevelt gyerek "továbbadja" a saját gyerekeinek a kapott gondoskodást.

Az élet utolsó éveiben esetleg jogos lehet a szülők részéről elvárni a gondoskodást. Amikor már ők maguk tényleg nem képesek rá.

De itt egyáltalán nem erről volt szó, a szülők itt életerősek (túlzottan is agilisek). Épp az okozza a valódi, rejtett konfliktust, hogy az anya továbbra is "gondoskodni" szeretne a felnőtt lányáról, akinek erre se szüksége, se igénye, sőt, akadályozza az önálló, független élet kialakításában, így terhes számára.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.02. 16:12:35

@Alick: szerintem ez a normális, de akkor te nem is vagy rasszista.

négyzet 2019.10.04. 10:58:21

@Pink Petsch: Dimmu Borgir! :D pacsi! :D

2019.10.05. 19:37:44

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Hogyne, minden társadalmi/emberi konstrukció, kezdve az idő fogalmával ...
De mit is akartál ezzel mondani?

2019.10.05. 19:41:02

@tsabus UAE: Nekem egy másik blog kommentjeiben szólt be. Ki is vágta a bloggazda, mint egy darab végterméket. De gondolom, ez csak erősíti a paranoid viselkedészavarát.

2019.10.05. 19:46:44

@Sütemény1975:
"Egy normális értékrenddel bíró embernél sosem lesz természetes, hogy nem él együtt a család."
Jah, különösen, ha Istvántanya-alsó egyik zsákutcájába tesz le a gólya. Imádnék ott élni, és újratermelni a mélyszegénységet, elvégre "apád paraszt volt ... ".
Ezt a véleményedet azért még gondold át párszor, hogy ne tűnj teljesen érzéketlen baromnak, már szerintem ...

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.06. 07:21:15

@Pink Petsch: no azért messze nem minden társadalmi konstrukció, különösen a biológiában nem az. A dns-ed fizikai valóság, nem csak az embertársaid elmejeben létezik.

Te azt mondtad, el fognak tűnni a rasszok. Én meg azt, hogy soha nem is léteztek.

Pl.:
"Thus, the concept of human races is real. IT IS NOT A BIOLOGICAL REALITY, however, but a cultural one. Race is not a part of our biology, but it is definitely a part of our culture. Race and racism are deeply ingrained in our history."
www.newsweek.com/there-no-such-thing-race-283123

Platonica 2019.10.08. 17:31:58

@ajax1976: Es van valamilyen ido-terv? Ugy ertem a hazakoltozes megvalositasara?

Amugy nagyon sokmindenben egyetertek, foleg azzal kapcsolatban, mennyire hamis 'a nyugat' marketingje. Ugyanakkor azt is tudom, Mo-on sem talalhato mar meg a legtobb azokbol, ami fele a nosztalgia huz. Me'gis egy jo par dolog viszont csak ott.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása