oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. szeptember 27. 06:30,  Mit jelent a magyarság? 182 komment

2019. szeptember 27. 06:30 Határátkelő

Mit jelent a magyarság?

A nyáron sokat volt szó arról, kinek mit jelent a magyarság, milyennek látja az országot kívülről vagy akár belülről. Krónikás véleményét nyilván sokan szélsőségesnek tartják majd, de ettől még ez is egy vélemény, amivel kulturált körülmények között persze lehet vitatkozni.

Neked mit jelent Magyarország? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

magyar_zaszlo_fal_foto_pixabay_com_1.jpg

„Ott születtem, olyan földön mely volt már sok népé évezredek alatt. Most épp Magyarország van ott.

Én elsősorban ember vagyok, azután európai,magyarnak nem tartom már magam.

Most azt hirdetik, hogy Magyarország keresztény - dehogy, szerintem maradt pogány. A bálványimádás pogány kultusz. Rákosi vagy Horthy vagy Kádár vagy Orbán - mind bálvány, akiket imádnak.

Nem kereszténység van ott, hanem képmutatás a kereszténység neve alatt. Alig van ott gyakorló keresztény ember. Lásd a lopásokat, amivel szinte dicsekednek.

Szóval annyit jelent, ott születtem, sajnos sokáig ott maradtam. Hittem abban, ott is lehet jobb, tettem érte sokat. Aztán világossá vált, ott soha nem lesz jobb. Mindig ugyanaz pepitában.

2010-ben a sudrák jutottak hatalomra. Nekik semmi se szent, nincs becsületük. Cserébe a képmutatás nagymesterei.

Hogyan viszonyulok hozzá?

Nem igazán érdekel, ott se érdekelt senkit, amit velem és másokkal műveltek. Ők közömbösek voltak, egyék meg, amit hagytak kifőzni. Ennyi a viszonyulásom hozzá.

Miként gondolok rá?

Mint a világ egyik legsötétebb részére. Ahol erős a gonosz hatalma.

Milyennek látom, ha hazalátogatok?

Nekem már rég nem az a haza. Nem is jártam ott azóta, hogy eljöttem s erre nem is vágyom. Annyi szép hely van a világon... Nekem nagyon bejött a kikényszerített, nem önkéntes váltás.

S akkor lehet a trolloknak hazaárulózni, egyéb óbégatásokba, nehézlovassági becsületsértésekbe kezdeni - nem érdekel.”

(Fotó: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr615173852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HakapesziM 2019.09.27. 07:15:36

Áá...Nincs is olyan, hogy magyar. Tót, szláv, sváb, zsidó stb. keverék. Nincs már tiszta magyar - ha volt is valaha. Csak tiszta szerb, ukrán, román, szlovák, az van. Elmaradott elő - balkáni porfészek.

Sosem éreztem magam igazán magyarnak. Egyik nagyapám szerb volt, nagyanyám bunyevác, a másik sváb. Valahogy jobban is forog az agyam, ha németül beszélek, hiába, a véremben van.

A múltkor is voltunk M.o. - n. Az az apátia apám! Kedvetlen, fásult arcok, megkeseredett emberek. Beültünk egy helyre, a pincér bunkó volt, pörkölt meg gulyás, hja, ennyi a híres magyar konyha. Erre vagytok olyan büszkék?

Meg az a rasszizmus, kirekesztés...Nálunk Németországban teljesen elfogadott, hogy pl. az egyik szomszédunk kurd, a másik egy arab leszbikus pár. Itt ez teljesen normális. Legjobb haverom egy indiai. Élvezzük a kultúrák, nyelvek keveredését, itt minden nemzetiség büszkén ápolja hagyományait.

M.o. bezzeg! Görcsösen ragaszkodnak a múlthoz, csikós - gulyás - árvalányhaj - múltba révedés. Meg lehet nézni a választási eredményeket, ez kell a népnek? Nem is viszitek ti ott semmire!

Oktatás... ugyanmár. Az én gyerekem már németül és angolul beszél, programoznak az oviban. Elfogadást tanulnak, toleranciát.

Igazság szerint én már szégyellem, hogy ott születtem, le is tagadom, szégyen magyarnak lenni, csak legyintenek: "Na ja, Oaabaan" , minden kapcsolatot megszakítottam M.o. - gal már.

És most jól beírok egy magyar fórumra a lúzereknek....

Hari Seldon 2 2019.09.27. 07:41:14

"A bálványimádás pogány kultusz. Rákosi vagy Horthy vagy Kádár vagy Orbán - mind bálvány, akiket imádnak."

Nagyon találó. És ami a legérdekesebb, a hatalmas átfedés az imádók között. Jelszavak is azok: gaz, "gyökerek nélküli" nyugat, megvédünk titeket. Meg a másik a hanyatlik a nyugat.

- Kis kitérő: A röhej az, hogy Horty idejében is így volt ekézve a nyugat. - Tudniillik a nyugat akkor még az Antant-ot jelölte, maguk a németek is úgy tekintettek magukra, mint közép európai nép/ország. A kettészakítás kellett, hogy az NSZK nyugat európai országként határozza meg magát.
Szóval ez a nyugat elleni küzdelem jelszavakban legalább 100 éves. Be is ivódott a komplexusok mellé sokaknak.

arncht 2019.09.27. 07:42:32

Ennyi politikai beteg embert... a sajat eletuket konnyitenek meg, ha nem foglalkoznanak vele. Erre mi tortenik? Atmegy egy masik orszagba, es onnan puffog.

a mutyizos resze nem mai talalmany, sose volt maskent. Akikrol most utcakat nevezunk el, epp ugy felvasaroltak a foldeket, aztan utana hoztak torvenyt rola, hogy ertekesebbe valjanak, igy noveltek a vagyonukat.

Golf2 2019.09.27. 07:49:52

@HakapesziM: programoznak az oviban... És mikor lesz gyerek? Ezt a baromságot.

arncht 2019.09.27. 07:51:54

@HakapesziM: a tobbi nemzet nem keverek am... csak a magyar. Hat ezen jot derultem :D Genetikailag sose leteztek tiszta nepek, es sose fognak. Par szaz evvel ezelottig kutyat nem erdekelte, hogy ki milyen nemzetisegu. Az szamitott, hogy ki mekkora hatalmat tud megszerezni, es ezt kozpontositva megtartani es allamba szervezni.

Magyar az, aki annak erzi magat. Te lehetsz barmilyen balkalni keverek, ha ahhoz van kedved.

HakapesziM 2019.09.27. 08:41:41

@Golf2: Jobb helyeken az emberek már önként nem is vállalnak gyereket. A klímavédelem miatt, szén dioxid és társai. Nem repülnek és nem esznek marhahúst.

HakapesziM 2019.09.27. 08:41:46

@arncht: Láthatod milyen balkáni a magyar. Hát hogyan szavaz? Még 2002 - ben vagy 2006 - ban nem volt balkáni, de közben már balkánivá vált. Mert nem jól szavaz.

Hari Seldon 2 2019.09.27. 08:49:55

@HakapesziM:
Balkáni személetű népesség mindig is volt. Időnként több máskor kevesebb. Ha úgy érzi az ember, hogy most már "túl sok a jóból", eljön. Ennyi. Tőlem most már csinálhatják a bizniszt ha népnek ez ÍGY megfelel, akkor megérdemlik, a következő éveket. Szerencsére már nem érint.

fhdgy 2019.09.27. 09:16:04

Kemény szavak !!!

Ha a megfogalmazással nem is értek teljesen egyet, a mondanivalóval igen!!!

Csodabogár 2019.09.27. 09:19:00

Posztoló már nem él itthon. Mit foglalkozik még azzal, hogy ő micsoda, no meg, hogy itthon mi van.
Jelentem él itt kb. 10 millió ember, akik nem mind boldogok vagy boldogtalanok. Egyszerüen élik a minennapokat és ha eszük van, nem foglalkoznak a politikával. Nem úgy mint elköltözött vegyes származásu hazánkfia, akit úgy tűnik még mindig nagyon izgat, hogy mi is van itthon. Ezeket az embereket én soha nem fogom megérteni. Ha én elmegyek valahova, otthagyom a régit, akkor már csak előre nézek a jövőbe, nem kacsingatok vissza fele.

fhdgy 2019.09.27. 09:38:44

Most csak az I. Vh. utánig megyek vissza az időben.

Ez idő alatt volt három rettenetesen kártékony vezetője az országnak: horthy, szálasi és rákosi. Mondhatnánk, hogy három a magyar igazság. A negyedik, a ráadás, meg orbán.

Az első három nagy világégés közben vagy közvetlenül az után fejtette ki az "áldásos" hatását, tehát egy adott kor határozta meg a cselekedeteiket, persze nem lett volna szükséges asszisztálni.

A negyedik olyan korban került/van hatalmon, amikor Európában BÉKE van. Béke ide vagy oda, olyan körülmények vannak ma az országban, amikre nyugodtan lehet mondani, hogy békés körülmények között nem megszokottak.

Azt is mondom, hogy ma nem rablás van, hanem egyenesen fosztogatás. Ez csak a II. Vh. alatti németek fosztogatásához, illetve az oroszokéhoz mérhető.

Ja, hogy egy jó kis fosztogatáshoz ( kvázi ) háborús körülmények az ideálisak?!

_z_ 2019.09.27. 09:46:02

Hat, ha erre valaki hazaköpködest mond, akkor azzal nem tudok nem egyeterteni :).

Platonica 2019.09.27. 09:57:26

@_z_: Nagyon keseru, nagyon kiabrandult iras, szemszog, itelet.
Ezzel a mentalitassal viszont barhol nehez lehet elni. Csak illuzio, hogy pusztan arra korlatozodik, amirol ir.

O1.G 2019.09.27. 10:24:12

@Platonica: Te valami pszihológus vagy lélekbúvár vagy?

Virago_1000 2019.09.27. 10:24:15

"http://hataratkelo.com/rengeteg-kozpenz-megy-sportra-keves-az-egeszsegugyre-magyarorszagon/"

- jobb helyeken a megelozesre fektetik a hangsulyt, nem a gyogyitasra. Tovabba, ep testben ep lelek. Az ep testben sokkal kevesebb (szinte nulla) esellyel fordul elo mentalis betegseg.

Virago_1000 2019.09.27. 10:24:18

@fhdgy: horthy miert is volt kartekony?
Az o kormanyzasa idejen tobbet fejlodott a trianomi bekeparancs orszag, mint barmikor elotte vagy utana.

_z_ 2019.09.27. 10:29:46

@Virago_1000: Az elsport nem tömegsport. Senki nem lesz egeszsegesebb attol, ha szep stadionok epülnek, meg tamogatjak a tulfizetett focistakat. De gyönyörü felremagyarazas, gratulalok.

_z_ 2019.09.27. 10:30:41

@Virago_1000: Miert? Esetleg mert a vesztes oldalra kormanyozta az orszagot a vilaghaboruban?

_z_ 2019.09.27. 10:33:07

@Platonica: Persze, ilyen szintü düh nehezen jön a leirtakbol. De ilyen szintü dühböl keszült irasokat meg nem biztos, hogy be kell mutatni. Mert ertelmetlen, csak veszekedni lehet rajta.

fhdgy 2019.09.27. 10:36:36

@Virago_1000: Hány százezer magyar ember is esett áldozatul a legfelsőbb hadúrnak?

Platonica 2019.09.27. 10:38:30

@O1.G: Ez nagyon izgatja a fantaziadat;-) Elarulod, miert?

fhdgy 2019.09.27. 10:42:23

@Virago_1000: Hogy mennyit is fejlődött az ország?

Az I. Vh. után, egy háborúban tönkrement, megkurtított országot vett át.

A II. Vh. után egy még jobban tönkrevert, még jobban megkurtított* országot hagyott örökül.

Hol itt a fejlődés? Mire is lehetne büszke???

* Oroszvár, Járfalu, Tejfalu Trianon után még Mo.-hoz tartozott, a II: Vh. után már nem!

kronikas 2019.09.27. 10:50:54

@Virago_1000: kivéve a Habsburg időket.. Meg a török időket. Azóta fürdünk...

kronikas 2019.09.27. 10:52:49

@HakapesziM: Hol élnek a repülő emberek? Azt hittem ez csak scifi... :-)

kronikas 2019.09.27. 10:56:02

@Csodabogár: ezt a blogot olvasom, vokt egy felhívás, válaszoltam rá. Amig ez s blog még szabad, itt megjelenhet.

kronikas 2019.09.27. 11:01:06

@Platonica: tévedsz, nagyon könnyű. Ahol eddig élhettem, az emberek nem olyanok mint orbanisztanban. Teljesen más, bármerre élek. Szeretek megismerni népeket, embereket, építeni ott ahol hagyják s hálásak érte. Sok nyelvet is tanulok s a nyelv sokat elmond egy népről, gondolkodásukról.

kronikas 2019.09.27. 11:06:46

@_z_: nem lehet sajat szűrődön át olvasod? Meg azt hiszed csak dühből lehet irni? Okom mondjuk rengeteg lenne rá. De csak azokat sajnálom akik jó emberek s nem tudnak eljonni.

Platonica 2019.09.27. 11:12:14

@kronikas:
'...az emberek nem olyanok mint orbanisztanban...'

Igy summasan? Bravo.

'Sok nyelvet is tanulok s a nyelv sokat elmond egy népről, gondolkodásukról'

Rolad mit mond el az anyanyelved? Ez erdekel!

fhdgy 2019.09.27. 11:14:06

@Platonica: Akkor, lehet, hogy az én mentalitásommal is baj van, még ha nem is úgy gondolom.

Ha csak a saját helyzetemet nézem, akkor nem hiszem, hogy mentális problémáim lennének.

Ha kinézek azon a két lyukon, túl a saját kis partikuláris világomon, akkor mentálisan nekem is komoly problémáim vannak.

Megkeseredve nézem, hogy mi történik körülöttem ( nem bennem )!

Ami még jobban elkeserít, az az, hogy nem látok esélyt, hogy jobb legyen.

Ha nem érdekelne, hogy mi történik körülöttem, ha nem éreznék rokonszenvvel a környezetemben lévő emberek iránt, akkor leráznám a problémát, mint kutya a bolhát.

Mentálisan beteg vagyok, mert nem vagyok érzéketlen mások iránt?

Akkor is beteg vagyok mentálisan, amikor olyan embereket is sajnálok, akik békésen bégetnek, fel sem fogják, hogy milyen cudar helyzetben vannak?

Hari Seldon 2 2019.09.27. 11:17:14

@fhdgy:
Ahogy Hofi mondta: "Szép temetés volt... Sokan voltak. Sokan. - Lehettek volna tobben is... csak még nem értek haza a Don kanyarbol."

Husz_János_Puszita 2019.09.27. 11:20:45

2010-ben hazaaruloztak le elöször, mert nem a Viktorra szavaztam es nem voltam hajlando kokardat tüzni. Azota csak romlott a közbeszed szinvonala, pökhendi arrogans felmüveltek sertegetik rendszeresen a sajat polgaraikat kormanyzati szintre emelve a bunkosagot. A tetteikröl nem is beszelve. Csak szolok, hogy a gyerekeknek, akik ebben a skizofren vilagban eppen most nönek fel, ez lesz a norma. Joerzesü ember nem tud ez mellett szo nelkül elmenni, nem tud nem foglalkozni a politikaval.

Miattam mindenki ott el, ahol akar. Nevezhetitek hazaköpködesnek, de nekünk is epp annyi jogunk van elmondani a velenyünket, mint a Magyarorszagon elöknek. A reszesei voltunk.

Ez pedig a hataratkelök blogja, ha jol tudom.

Virago_1000 2019.09.27. 11:20:56

@HakapesziM: "Jobb helyeken az emberek már önként nem is vállalnak gyereket. A klímavédelem miatt, szén dioxid és társai. Nem repülnek és nem esznek marhahúst."

- meg jobb helyeken pedig van olyan szintu oktatas hogy nem dolnek be ennek a hulyesegnek, hanem visszaemlekezve az altalanos iskolaban tanultakra, tudjak, hogy a CO2 nem hogy nem szennyezo, hanem az elet letrejottenek olyan fontos alapfeltetele, mint a viz.

(A jo oktatas ugyanis nem penz kerdese.)

himberg74 2019.09.27. 11:21:00

Rövid, tömör, lényegretörő. Igaz. Gratula!

himberg74 2019.09.27. 11:21:08

@Csodabogár: attól h valaki más országban él, még magyar marad, a gyökereit tekintve legalábbis. A mentalitása, az életszemlélete viszont már nagyon nem magyar. De mivel pár kedves embert hátrahagyott MO-n, nyilván észleli az ottani dolgokat is. És sajnálja az egészet. Mert ő tudja h lehetne másképp is...

Virago_1000 2019.09.27. 11:21:21

@HakapesziM: egy sved (ha jol tudom ) "tudos" vetette fel az otletet, hogy a klimavaltozas tagadasat hasonlokeppen kene buntetni, mint a holokauszt tagadasat.

Nos, ha a klimavaltozas bizonyitott teny lenne, semmi szukseg nem lenne ilyen torvenyre, (otlet szintjen sem) mert az.igazsag, a teny megall a sajat laban.

Egyaltalan nem bizonyitott teny a felmelegedes.
Tudosok ezrei vannak mas velemenyen.

en.m.wikipedia.org/wiki/International_Conference_on_Climate_Change#Manhattan_Declaration

climateconferences.heartland.org

Az, hogy nem oket sztarolja a media, mas kerdes.

Arthamyr 2019.09.27. 11:22:00

@kronikas: miért érezted, hogy a felhívás neked is szól? Nem a véleményeddel akarok vitatkozni, de mi értelme közzétenni, ha "nem igazán érdekel, ott se érdekelt senkit, amit velem és másokkal műveltek. Ők közömbösek voltak, egyék meg, amit hagytak kifőzni. Ennyi a viszonyulásom hozzá."
Nem is jártal arrafele, mióta eljöttél, nem is akarsz a jövőben sem, leszarod az egészet, akkor minek írsz róla posztot? Minek ekézni, belerúgni, ez neked miért jó? Persze lehet, mert nem tiltja semmi, csak érdekelne, hogy mi értelme van ennek szerinted? Én ami nem érdekel, azzal nem szoktam foglalkozni, és azt gondoltam, hogy más is így tesz.

fhdgy 2019.09.27. 11:25:27

@Virago_1000: Akkor most kívánjak neked sok cokettőt ( ahogy Elena Ceaușescu, a nagy kémikus ) mondta?

fhdgy 2019.09.27. 11:26:38

@Hari Seldon 2: Apám is csak 49 nagy pénteken ért haza! -:(

De ő legalább hazaért!

Platonica 2019.09.27. 11:26:40

@fhdgy: Bocsi, de tudod ugye, hogy a mentalitas es a mentalis problema nem ugyanaz?

Mentalitas=gondolkodasmod. Senki nem beszelt mentalis problemarol, plane betegsegrol. Legalabbis en nem. Szoval a kerdeseidre ne nalam keresd a valaszt;-)

Arthamyr 2019.09.27. 11:28:40

@Husz_János_Puszita: "Azota csak romlott a közbeszed szinvonala, pökhendi arrogans felmüveltek sertegetik rendszeresen a sajat polgaraikat kormanyzati szintre emelve a bunkosagot. A tetteikröl nem is beszelve. Csak szolok, hogy a gyerekeknek, akik ebben a skizofren vilagban eppen most nönek fel, ez lesz a norma." - Hát igen, ez sajnos igaz és nagyon szomorú, de ettől még jóérzésű ember sem tud sokat tenni ellene. Ez van, ez világjelenség, nem hungarikum, mint egyén csak annyit lehet tenni, hogy amennyire csak lehet kiemeled magad és családod a társadalom mocsarából, és esetleg olyan helyre mész, ahol sekélyebb és kevéssé büdös...

fhdgy 2019.09.27. 11:38:43

@Platonica: Jó, legyen! DE: ha körülöttem olyan problémák tömkelegét látom, amik a mentalitásommal nem férnek össze, akkor az előbb-utóbb mentális problémákban manifesztálódnak, nem?

Hol a határ?

Amíg csak morgolódok, addig azt mondják, hogy morgolódó öregember. Ha már ki is tör belőlem, akkor már mentálisan beteg?

Mi van, ha a posztolóból ma kitört a tehetetlenség érzése?

Mi van, ha ő szeretne magyar lenni, de nem tud azonosulni egy ennyire problémás társasággal ( társadalmat nem merek írni )?

Akkor valamelyiket meg kell tagadnia! Vagy önmagát vagy a magyarságát!!!

Én egy tehetetlenségében őrlődő, választani nem tudó embert látok.

Mondd, Te mit választanál?

_z_ 2019.09.27. 11:49:59

@kronikas: Nyilvan a sajat szürömön kersztül olvasom, mint mindenki mas. De probalok objektiv lenni. Mindenesetre nekem olyan gyülölet es keserüseg sugarzik a posztodbol, ami nem hiszem, hogy kizarolag Magyarorszag büne.

Platonica 2019.09.27. 11:50:10

@fhdgy: Egy idezettel valaszolnek:

Attitude is everything so pick a good one:-D

_z_ 2019.09.27. 11:54:33

@Virago_1000: Lehet, hogy tul kene lepni az altalanos iskolaban tanultakon, mert ez annal bonyolultabb kerdes...

_z_ 2019.09.27. 11:55:33

@Virago_1000: Egyebkent a jo oktatas sajnos penz kerdese is.

_z_ 2019.09.27. 11:57:49

@Virago_1000: Tehat a tudomanyos elet nagy resze bizonyitottnak latja, egy kisebbik resze nem, vannak erröl vitak, de te az altalanos iskolaban tanultak alapjan eldöntötted, hogy kinek van igaza. Hogy nem kaptal meg Nobel-dijat?!

_z_ 2019.09.27. 12:00:02

@fhdgy: Nem hiszem, hogy baj lenne, hogy kitört, nem hiszem, hogy ettöl mentalisan beteg lenne. De szerintem ilyen posztot kar megjelentetni, mert ertelemes dolog nem lehet belöle, csak gyalazkodas, ket taborra szakadas, stb. Kell ez?

kronikas 2019.09.27. 12:01:29

@Platonica: igen,igy. Mivel sok településen éltem s igazi nagy kulonbseg nincs hozzaallasban.

Platonica 2019.09.27. 12:06:55

@fhdgy: Sajnos ennyire frappansan nincsen magyarul, azert valasztottam az eredetit.
Van egy masik hasonlo, amit konnyebb leforditani:
Life is 10% what happens to you and 90% how you react to it. Vagyis: Az elet = 10% ami veled tortenik, 90% ahogyan reagalsz ra.

Az eredeti idezet pedig olyasmi, hogy "Minden a te attitudodon (felfogasodon) mulik, szoval igyekezz egy jot valasztani."

Ezek nyilvan proverbialis megnyilvanulasok, inkabb moge gondolni kell, mint a szoszerinti ertelmezesen elakadni.

@kronikas: Vagyis Mo-on minden ember egyforma, kf-on meg minden ember 'nem olyan'... Erdekes.

fhdgy 2019.09.27. 12:07:24

@_z_: Pénz most is van! Biztos jobb lenne még több, de ebből a keretből sokkal jobbat is ki lehetne hozni.

Az épületek állnak, fűtés van, fizetést kapnak a tanárok ( igaz, nem eleget ), stb., stb.

Jók, hasznosak a modern ( és drága ) szemléltető eszközök, de szerintem az oktatás minősége alapvetően nem a technikai feltételeken múlik, hanem az emberi tényezőn.

Ma inkább a tanárokon verik el a port, bar szerintem nem igazán ők a fogók.

Szinte amióta az eszemet tudom, mindig a tantervet b.szogatják.

Hol Alaptantervnek hívták, hol már Nemzeti Alaptantervnek, de egykutya.

fhdgy 2019.09.27. 12:14:26

@Platonica: Bármelyiket is nézem, azt sugallja, hogy sz.rjam le a körülöttem lévő világot, ne törődjek mással, csak a saját kis szemüvegemen keresztül nézzem a világot és úgy is reagáljak rá.

Szövegében nem hű, de jelentésében tökéletes fordítás lenne:

A sz.rnak is jó íze van, csak lelkesen kell rágni!

Ezt igeig-óráig meg tudnám csinálni, de összességében nem megy.

fhdgy 2019.09.27. 12:17:45

@_z_: Én nem érzem, hogy menne itt valamiféle gyalázkodás.

Vannak ellenvélemények, ellenvetések, stb., de érdemes olvasnom a hozzászólásokat!

Soha rosszabbat!

_z_ 2019.09.27. 12:19:30

@fhdgy: Van, es biztos jobban is lehetne hasznalni. De attol meg több penzböl jobb oktatast lehet biztositani, a technikai (bar ez szerintem kevesbe lenyeges) es az emberi (ez mar sokkal-sokkal fontosabb) oldalrol is. Ha tanar jobban meg van becsülve (anyagi szempontbol is), akkor egyreszt kevesbe fusztralt tanitas közben, masreszt többen vagynak erre a palyara, es ezaltal jobban meg lehet öket valogatni. A rossz helyzet sajnos a tanarok hibaja is, de szerintem csak attetelesen, mert ok is aldozatai a szar rendszernek. Ez a felelösseg az oktatas iranyitasae. Pont az a terület az, ahol plussz penz nelkül is sokat lehetne javitani. Csak valahogy Magyarorszagon mostanaban ugy tünik ez nem jön össze. Söt...

_z_ 2019.09.27. 12:21:43

@fhdgy: Hat teny, hogy alacsonyabb szinvonalra szamitottam, most meg kulturalt mindenki. De kivancsi vagyok mi lesz, ha kikerül index cimlapra, es idetalal mindenki...

fhdgy 2019.09.27. 12:26:52

@_z_: Valahogy, mostanában, itt nem akarnak összejönni a dolgok.

Mo. jobban teljesít, működnek a reformok, de a forint meg esik!

Egy jól működő gazdaság devizája felértékelődik, sőt még túl is értékelődik, nálunk meg csak esik, csak esik, megint csak esik.

Persze, kuszaszem ( matolcsy ) megmondta, hogy minden rossznak az oka az euró!

Ha illyen qrva okos emberek irányítják az országot, akkor nem csodálkozom semmin!!!

kronikas 2019.09.27. 12:29:08

@Platonica: vagy a döntő többségük. S tényleg érdekes. Sőt csodálatos.

kronikas 2019.09.27. 12:31:56

@Platonica: mond csak miért okoz neked örömet ha kiforgatod amit mások irnak?

kronikas 2019.09.27. 12:34:02

@Arthamyr: mert itt még megtehetem, nem vette át az irányítást a troll hadsereg.

fhdgy 2019.09.27. 12:41:11

@kronikas: Kérlek, egy kérdésemre válaszolj ( nincs rossz szándék a kérdésemben ):

A lelked mélyén szeretnél magyar lenni/maradni, de túl soknak érzed a zavaró tényezőt?

Virago_1000 2019.09.27. 12:43:49

@fhdgy: "Ez idő alatt volt három rettenetesen kártékony vezetője az országnak: horthy, szálasi és rákosi"

- karolyit kifelejtetted? Szegyelld magad!

Latcho Djuri 2019.09.27. 12:44:24

@Latcho Djuri: ezt a Gulyás Grétát ócsárló szavaira irta valaki a facebookon.

Gratulálok az ostoba, tudatlan, középszintű magyar kormánynak!
Ha így folytatódik, akkor három fő tantárgy lesz a sulikban.
Magyarságtudat
Testnevés
Énekóra
Kineveljük a minden tudásalaptól mentes magyarságot.
Bocs, de anélkül, hogy belémnevelték volna a nagy magyarságtudatot, van magyarságtudatom! Csak nem tudom azonosítani a jelen kormánnyal.
A sport!
Ha majd rezsiszilárd nem esik fejre egy zsámolyugrásnál, fejet hajtok.
Vagy ha kondáslali csengő énekhangját hallom a parlamentben danászni, fejet hajtok. De hát ez olyan lehetetlen, mint oktatási rendszerünkben a tudás! Ebben a világban mi leszünk a leggyengébb láncszem! Nobel díjas tudósaink forognak a sírjukban!

Hej de rutyutyu!

Latcho Djuri 2019.09.27. 12:44:28

@Platonica: Ahogy a blogot olvasom, nemcsak kis hazánkban vagyunk egyformák.

Csodabogár 2019.09.27. 12:52:12

@kronikas: Természetesen, bármi megjelenhet. Nem mondtam egy szóval se, hogy nem. De egyet érteni remélem nem kötelező.

Csodabogár 2019.09.27. 12:57:45

@Arthamyr: +1! Engem is ez érdekelne.

kronikas 2019.09.27. 12:57:53

@fhdgy: sajnálom, csalódást okozok, de már rég nem. Ez van.

Csodabogár 2019.09.27. 13:14:38

@kronikas: A helyzet az, szerintem, hogy a magyarságot nem lehet levetni mint egy ruhát. Lehet persze tagadni és megpróbálni mondjuk svédebbnek lenni a született svédeknél, de csak nevetséges lehetsz. Nem tudom hol élsz, a svéd csak egy példa, lehet bármely más ország is. Nem vagy persze egyedül, sok ilyet ismertem kinti életem folyamán.

Platonica 2019.09.27. 13:16:14

@fhdgy: Felreertelmezted, de lehet, h ez az en hibam a forditas tokeletlensege miatt. Mindegy, en tenyleg ugy gondolom, hogy a korulottem eloket, vagy a vilagot nemigazan tudom megvaltoztatni, egyedul a sajat hozzaallasomat lehet. Ez viszont nem azt jelenti, ami irtal, de nem tisztem meggyozni errol senkit.

@kronikas: Elnezest, ha igy erzed, nem ez volt a cel. Epp ezert inkabb ideztelek. A te allitasod szerint 'Ahol eddig élhettem, az emberek nem olyanok mint orbanisztanban.' Melyik reszet forgattam ki, ird meg kerlek!

En harmadik orszagban elek, ossz-vissz majd 20 eve kf-on, tobb nyelvet beszelek, de eszembe nem jutna egy kalap ala venni a Mo-on elo embereket, ill. ezzel szembeallitani a mashol eloket igy en bloc. Nem tudom, igy erthetobb-e, mit talalok furcsanak.

@Latcho Djuri: Nem akarok egyforma lenni!! :-DD

Arthamyr 2019.09.27. 13:19:24

@kronikas: Rengeteg mindent megtehetsz, mégsem teszed meg. Csak azért, mert valamit megtehetünk, még nem feltétlenül tesszük meg. Szóval mi a motiváció? Nem lehet, hogy mégiscsak érdekel a dolog? Amivel egyébként semmi gond nincs, szinte természetes, csak akkor nem kell a világba kiabálni, hogy nem érdekel. :)

fhdgy 2019.09.27. 13:22:07

@kronikas: De valahol mégis nagyon foglalkoztat a dolog!

Miért? Csak van valami oka!

fhdgy 2019.09.27. 13:23:56

@Virago_1000: Az I. Vh. a békeszerződéssel ért véget. Azt írtam, hogy a háború végéig megyek vissza! Hol volt akkor már Károlyi???

kronikas 2019.09.27. 13:30:29

@Platonica: Én nem irtam olyat, mindenki. De ha a nagy többségre igaz, nem fogom azt irni: X településen Józsi bá meg Juli néni kivételével, Y településen meg x, z, f, g, k kivételével.

fhdgy 2019.09.27. 13:37:31

@Platonica: Hogy imádkozott az egyszeri ember?

Adj uram erőt, hogy változtathassak a világon!
Adj uram erőt, hogy elviseljem azokat, amiken nem tudok változtatni!
Adj uram bölcsességet, hogy különbséget tudjak tenni a kettő között!

( vagy valahogy így )

Sok mindenben én is úgy érzem, hogy nem tudok változtatni, bár szeretném, de ettől az állapot még nem tetszik.

A világ olyan, amilyen. De ez mégsem igaz, hisz sokan törekszünk rá, hogy megváltoztassuk. Van, aki jó irányba szeretne változtatni, van sajnos, aki rosszba.

Én a változtatás híve vagyok, megőrizve, megtartva, ami jó és jobbítani, ami nem.

Ha szerintem nem jó irányba mennek a dolgok ( ma és itt sok van ), akkor az bennem elégedetlenséget szül. Nem dőlök a kardomba, de legyinteni sem tudok.

Az én, saját kis életem, kb. rendben van. Ezzel nem elégedetlenkedem.

Engedtessék meg, hogy sok embernél többre tartsam magam!

Több vagyok, mert nem elégszem meg azzal, hogy nekem jó, hanem szeretném, ha másoknak is jobb lenne, jobb lehetne!

Különben miért akarnék még élni???

Hari Seldon 2 2019.09.27. 13:42:22

@fhdgy:
Tudod mi a legaljasabb ebben? Hogy az akkori "budai urak", felsőbb osztályok gyerekei nem voltak kint a fagyban papírtalpú cipőben! Csak osztották az észt a "nemzeti kötelességről" meg "aki szereti a hazáját..." Stb...
Kit vittek ki a vágóhídra felszerelés nélkül (többségében)?
A szegény parasztok gyerekeit. Vagy a kisvárosi munkások gyerekeit. Véletlenül sem azok gyerekei lettek a golyófogók aki a hirdették, hogy a "nemzet kér valamit tőled".
A mi rokonságunkból két ember nem jött vissza, mert hívta a nemzeti kötelesség. Nem vagy magyar, ha nem harcolsz a hazádért.

kronikas 2019.09.27. 13:51:56

@fhdgy: Talán mert utoljára tettem jó ideig vagy örökre... Búcsúzom a blogtól, egy időre vagy örökre. Ideje más nyelveken sokat kommunikálnom. Szeretem azért is, mert nem feltételezik ha valamit irok, amögött biztos valami sanda hátsó szándék van, mert nem felel meg az olvasó elvárásainak, véleményének.

Egy ideje tudatosan keresem azt az országot, ahol letelepednék, hármat találtam s hamarosan kiválasztom amelyiket legjobban szeretném.

fhdgy 2019.09.27. 13:57:57

@Hari Seldon 2: Ezt a verset egy II. Vh.-us tartalékos tüzérhadnagytól hallottam először.

Képzelj egy embert, ami maga volt a jóság, és a hősiességért horthy személyesen léptette elő zászlósból hadnaggyá a budai várban, ezért arra az időre hazarendelték a frontról.

Ahogy ő elmondta ...

fhdgy 2019.09.27. 13:59:03

@kronikas: Nem publikus a három dobogós?

FutureFry 2019.09.27. 14:01:47

@Arthamyr: @Csodabogár: Szerintem nem túl meglepő, hogy aki felnőtt fejjel jön el onnan ahol sokáig élt, azt érdekli annak a helynek a gazdasági/társadalmi helyzete, és arról esteleg még markáns véleménye is van (pl. azért is, mert lehet, hogy közvetlen rokonai élnek ott továbbra is). Elég sok bevándorlónál lehet ezt tapasztalni (pl. indiaiaknál, de akár kanadaiaknál is!), és úgy tűnik ez az érdeklődés az “óhaza” iránt a második generációnál esik vissza nagy mértékben (vagy szűnik meg szinte teljesen).

kronikas 2019.09.27. 14:02:29

@fhdgy: A feltételezéses rész nem pont neked, nem elsősorban neked szól - bár ismét elég általános de most se sorolom fel, kiknél nem volt ez... de elég fárasztó. Tudom orbanistánban rögzült hogy semmit nem szabad őszintén kimondani mert baj lehet belőle, de ez a sok turkászás, de mi az oka, mi miatt, csak van valami mögötte... fárasztó. Ahol azóta éltem országokban, egyikben sincs ilyen. Kérdeznek, válaszolsz őszintén, örülnek. Kérdezel, válaszol őszintén, örülsz. Megismeritek egymás véleményét, szokásaikat, stb, de senki nem akarja a másikra erőltetni az övét. S nincs hátsó ok, szándék keresés. Sőt a legszebb mikor szavak nélkül is egyetértés van. Újabb, nem magyar barátaimmal minden beszélgetés öröm, lakoma, bajban is együtt vagyunk... Remélem, te is el tudsz majd indulni, s meglátod mennyire más lehet... sok sok öröm, boldogság, nyugalom, harmónia...

kronikas 2019.09.27. 14:04:57

@fhdgy: Még nem, nem publikus - még azért pár helyre elmegyek, lehet lesz 5 is. Kb. egy év, mire ismét bejárom a jelölteket, utánanézek a jelenleg ott letelepedettnél, mi van valójában, törvények, stb, rendeletek.

De, remélem pár év múlva itt megírom, melyik nyert, melyek voltak a jelöltek.

kronikas 2019.09.27. 14:06:58

@fhdgy: Ja, és nem Europában van egyik sem.

Arthamyr 2019.09.27. 14:09:24

@FutureFry: Ez számomra egyáltalán nem meglepő ( @Arthamyr: ), csak ellentmondásban van azzal, amit írt.

Hari Seldon 2 2019.09.27. 14:17:35

@kronikas:
Akkor te is szépen kielemzed a jelölt országokat. Hol milyen lehetőségek vannak. Egészségügytől kezdve az éghajlatig, pontozva súlyozva.

fhdgy 2019.09.27. 14:18:02

@kronikas: Én már csak egy helyre akarok indulni, a birtokra a kecskékkel.

Ott szeretnék egy kis világot teremteni.

Teljesen nem fog sikerülni, de ha meg lesz egy-egy lépés, akkor örömmel fogom kipipálni.

Szerdán meglátogattam három településsel arrébb egy családot, akiket a kecskék okán ismertem meg. Igazából azt akartam megnézni, hogy milyenek a kecskéik és ők hogyan tartják őket.

Azt nem mondom, hogy nem láttam a kecskéiket, meg a körülményeket, de volt valami, ami teljesen elvonta a figyelmemet.

Úgy éreztem, hogy magába a Paradicsomba csöppentem.

Van több kis tavuk, tele, de teljesen tele, még most is virágzó tavi rózsákkal.

Nekem is a birtok mellett folyik egy kis patak és van egy kb. 6000 négyzetméteres mocsaras területem, ahol lehetne egy kis tó, még ha ősszel is virágzó tavi rózsák nélkül is, de akkor is!

Lett egy újabb feladatom?

Husz_János_Puszita 2019.09.27. 14:26:17

@Arthamyr:

Vannak arnyalatnyi különbsegek az egyes orszagok között. Igazad van persze, az egyen magaban nem sokat tehet, de szerintem nem szabad mindent relativizalni. Neha kibukik belölem, ahogy a posztolobol is.

Föleg amikor szazezredszer szolitanak fel különbözö hozzaszolok, különbözö vermerseklettel, hogy külföldröl ne ugassunk mert mar elmentünk... hat el es rossz hirem van, nem ti fogjatok megmondani, mikor es hol nyilvanitom ki a velemenyem. Ti Sem.

A veget nem neked irtam Arthamyr, de ugyis tudod. :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.27. 14:26:24

@fhdgy: a sajat szemuveget nem tudod letenni, senki sem tudja, az a kerdes, milyet valasztasz magadnak.

a posztolo ilyet valasztott maganak.

Virago_1000 2019.09.27. 14:26:38

@_z_: "Tehat a tudomanyos elet nagy resze bizonyitottnak latja"

- ha szociologus es tortenesz latja annak, az ugye nem er (nem lenezve oket, de nem relevans a tudasuk).
A klimatudomany nagyon osszetett dolog, es a tufomany allasa szerint a nagy reszet nem is ertjuk. Eppen ezert relevans tudomanyok kepviseloinek eleg kis resze (4%) talalja bizonyitottnak az EMBER okozta klimavaltozast.

De nem ez szamit. Libsi media szerint konszenzus van. Galilei idejeben konszenzus volt az, hogy a fold lapos. A konszenzusra a politikaban van szukseg. A konszenzus nem tudomanyos fogalom, a tudomanyban ez a kifejezes ertelmezhetetlen.

shak_ti 2019.09.27. 14:26:47

@Csodabogár: Igy igaz, errefelé is sokan tultoljak a kanadaiságot, viszont a szittyasagot - foleg 56-os magyarok - még tobben.

Elozo nevetseges az utobbi szomoru..

lógás Hugó 2019.09.27. 14:27:36

Kedves posztoló!
Ahogy te leírtad a magyarokat, nekem az jött le hogy te is "tipikus magyar" vagy...

Kedves határátkelő!
Régóta olvasom a blogot. Mostanában viszont egyre durvább a posztok és kommentek hangvétele. Pl retek magyarország, birkanép ...stb
Biztos hogy ez jó irány?

fhdgy 2019.09.27. 14:30:51

@lógás Hugó: Nem jó az irány! De jó az az irány, amerre Mo. megy?

FutureFry 2019.09.27. 14:38:09

@Arthamyr: Igen, ez mondjuk jogos, lehet csak akart utalni, hogy reméli, hogy majd egyszer a jövőben nem érdekli, és nem akar/fog vele foglalkozni majd (bár, ahogy írtam szerintem ez inkább csak a második generációnál “érik be” igazán).
Egyébként nekem valamiért erről az az ember ugrik be aki felhívja a szexvonalat csak azért, hogy bemondja, hogy most nincs hozzá kedve :)

kronikas 2019.09.27. 14:40:56

@lógás Hugó: ha régóta olvasod, más posztokat is olvashattál..

Arthamyr 2019.09.27. 14:58:01

@Husz_János_Puszita: Nyilván vannak különbségek, csak tapló Trump, barom Boris és barátaik fénykorában sok helyen szarba léphet az ember, ha nem figyel erre kifejezetten. És arról sem vagyok meggyőződve, hogy ezt célszerű elsődleges választási szemponttá előléptetni, persze ez emberfüggő.

Arthamyr 2019.09.27. 15:01:35

@Virago_1000: "A konszenzusra a politikaban van szukseg." - Az általad preferált politikai vonal viszont ezt hírből sem ismeri.

fhdgy 2019.09.27. 15:14:31

@sak ti: Mifelénk inkább az a mondás járja, hogy irány Darány!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.09.27. 15:43:03

Haha, igy legyen lotto otosom:) a kommenteket meg nem olvastam, de mar a cimbol tudtam, hogy ma sok hozzaszolas lesz:) Az utobbi napok allovize utan kellett egy ilyen tema, ami kicsit megmozgatja az embereket :)))
Na, a reggeli kavem melle egy kis olvasgatas, nekilatok:)))

FutureFry 2019.09.27. 16:08:33

@Virago_1000: @Arthamyr:
A politikában - ellenfelek között - általában szerintem max. kompromisszum lehet (nem pedig konszenzus (egyetértés)).

Arthamyr 2019.09.27. 16:28:29

@FutureFry: Azzal sem élnek azok, akiktől nekem hányingerem van, @Virago_1000: -nak meg minimum jól tolerál...

Latcho Djuri 2019.09.27. 16:43:26

@Arthamyr: I love you too locsifecsi :-)

kronikas 2019.09.27. 16:47:27

@Hari Seldon 2: szia! Igen, saját tapasztalat is kell, meg az idős korra is gondolni... S hát tengerpart előnyben nekem... De pontozom az eü helyzetet, emberek hozzá állását másokhoz, ételek, megélhetés, higiénia, éghajlat.. Ügyintézés.. Biztos ismered ezt.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.27. 18:44:31

Természetesen megérkezett az újabb rend szerinti magyarellenes poszt ezen a liberálfasiszta blogon!XD

Shaktee 2019.09.27. 19:07:42

Montreal:

Thank you, Greta Thunberg for inspiring our kids, for pushing us all to do more, and for building a movement to make it possible.
//
Merci, Greta Thunberg, d’être une source d’inspiration pour nos enfants, de nous pousser à en faire davantage et d’avoir créé un mouvement qui rend tout cela possible.

Justin Trudeau

kepkezelo.com/images/owd1amvui05jd0lmgs1i.jpg

Csodabogár 2019.09.27. 19:13:32

@fhdgy: A kecskéidért.:-)))
Ma reggel gondoltam rád, mert olvastam egy cikket, utazás címszó alatt, kecskejóga címen. Nem voltam rest beadtam a googleba, hogy "Ziegeyoga" nézz csak rá, érdemes.

fhdgy 2019.09.27. 20:09:44

@Csodabogár: Igen, a kecskéim is valami hasonlóak. Én nem jógázom, de szeretem őket simogatni és ezt ők is szeretik. Kicsik, nagyok egyaránt.

Van egy, amelyik a kicsik közül is a legkisebb, most kb. 22 kg.

Egy kicsit olyan gyámoltalan volt, ezért is, talán jobban pátyolgattam. Most azt érzem, hogy ezért nagyon "hálás". Fölugrik az ölembe, van amikor a hátamra, vállamra is és szereti, ha közben simogatom. Aztán fogja magát leugrik, pár másodperc múlva jön vissza.

Én nem trenírozom őket semmire, csak hagyom, hogy minden menjen a maga útján. Szelídek, nem félnek tőlem. Én sem tőlük, csak egy dologra kell figyelnem: a szarvuk hegyes, veszélyes fegyver! Ők ezt nem tudják, ők csak játszanak, nekem kell figyelni rá, hogy a szarvukkal véletlenül se tudjanak megbökni. Készakarva nem teszik.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.27. 20:38:56

Egyébként fanyalgóknak.
Ha én kint lennék,valószínűleg visszasírnák ezt az írást!XD
Mert ez ahhoz képest szép szerelmes versnek hatna!XD

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.09.27. 20:40:03

@FutureFry: "úgy tűnik ez az érdeklődés az “óhaza” iránt a második generációnál esik vissza nagy mértékben (vagy szűnik meg szinte teljesen)."

Igy van, es ez termeszetes. Mi, akik az ohazaban nottunk fel, es sokkal tobb szallal kotodunk oda (akar felvallaljuk, akar nem), termeszetesen sokkal jobban erdeklodunk, mint a gyerekeink, akik mar itt szocializalodtak. Ezt a sajat gyerekeimen is latom.

Eppen emiatt is vall sokszor kudarcot (vagy legalabbis nem olyan "sikeres") az elso generacios bevandorlok erofeszitese a gyerekeikben az ohazaval/kulturaval valo kapcsolatot mestersegesen fenntartani

Hari Seldon 2 2019.09.27. 21:08:56

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Hàt Kronikàs se költözött el. Szóval ez nem lehet akadàly... :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.09.27. 21:28:29

@sak ti: kicsit komolyabbra forditva ebben a temaban: nagyon orulok, hogy pl. a 12. osztalyos lanyom government (allampolgari ismeretek?) tanara veszi a faradsagot, es teljes kepet akar mutatni a gyerekeknek (ugy altalaban, most nem feltetlenul a klima problemarol beszelve) azaltal, hogy a mai vilagban felmerulo kerdeseknek mindket oldalat bemutatja nekik. A lanyom kedvenc tantargya lett. A szabad kapitalizmustol a demokratikus szocializmusig, a kulonbozo partok programjatol a mai politikai hirekig mindenrol beszelnek, es megertik, hogy a vilag nem fekete-feher.
Ugyanez vonatkozik pl. a mostani politikai temava valt klimavaltozasra is. Szep, szep a fiatalok lelkesedese es tenni akarasa (vegulis ez mar csak a korukkal ar egyutt, nem igaz? :). Ugyanakkor meg kell azt is erteni, hogy mennyifele - ellenkezo erdeku - csoport kozott kene valamifele kompromisszumot kotni. Na, ez az, ami nagyon nehez. Mar betettem, meg egyszer megteszem, mert szerintem ez egy laikusoknak (bocs, angolul) is jol ertheto osszefoglalo, es ravilagit, milyen komplex ez a problema:

en.m.wikipedia.org/wiki/Politics_of_global_warming?fbclid=IwAR3E1CLNC4pBxOpbGx8cnLUAyBnYgOvJ7IJj5noMC19eNgpwdo4myjoGN-Q

Csak kiragadva egy gondolatot: egy lista az egymassal ellentetes erdekeket kepviselo csoportokrol:

- penzintezetek (altalanossagban tamogatjak a szigoru(bb) klimaszabalyozast - cap & trade ugyletek es uj technologiakba valo beruhazasok miatt;
- termeszetvedo csoportok: ertelemszeruen tamogatjak a szigorubb szabalyozast;
- fosszilis energia cegek: erdekes modon akar ket iranyban is mozoghatnak: a fosszilis energiatermeles csokkentese negativan hat rajuk, ugyanakkor a cap & trade akar elonyos is lehet szamukra;
- alternative energia cegek (szel, nap): termeszetesen tamogatjak a szigorubb szabalyozast, es a nagyobb reszesedesuket a piacon
- nuklearis energia cegek: profitalnanak a szigorubb szabalyozasbol es a fosszilis energiahordozok szintjenek redukalasabol;
- tradicionalis kereskedelmi cegek: a vasarloik igenyeihez igazodo policy-k bevezetesevel profitalhatnak. Ha a vasarloik zome a szigoritast preferalja, ok is ezt fogjak tenni, marketing cellal;
-kormanyok: a szigorubb klima szabalyozok bevezetese ujabb adok kivetesere ad lehetoseget

Vajon a fiatalok tisztaban vannak ezzel a komplex problemaval? vagy csak az ifjonti hev hajtja oket?

Csodabogár 2019.09.27. 21:49:06

@Zsuzsi65: Több klima aktivista fiatalt is szerepeltettek már a tv vitaműsoraiban. Gazdaságról dunsztjuk sincs, most azonnal álljunk le mindennel. Az hogy mekkora lesz a munkanélküliség, hogy nem lesz elég energia a napból és szélből meg ilyesmi, egyáltalán nem érdekli őket. Lehet, hogy 18 évesen én is ilyen lettem volna, de engem a gazdaságilag jól gondolkozó közgazdász apám, percek alatt vissza húzott volna a valóságba.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.09.27. 21:57:44

@Csodabogár: pontosan errol van szo! Sajnos a szigorubb szabalyzok partoloi ahalyett, hogy a problema makrogazdasagi vetuletet probalnak elmagyarazni, csak az erzelmekre hatnak (ez mindig hatasos a kevesbe tajekozott tomegek meggyozesere).

Shaktee 2019.09.27. 22:01:47

@Zsuzsi65: Tisztában vannak vele hogy ha igy elunk s fogyasztunk tovabb akkor vege lesz a dalnak 100 even belul.

Ezt meg az unokaim is ertik.Mi ebben a huncutsag?

Truedaut majnem leutotte ma valaki - egy ani-pipeline tunteto - pont a Greta tuntetesen Montrealban. Erre varrj gombot.

Trudeau - tramplitokkal elletetben - ezer dolgot csinalt hogy vedje a foldet - DE! a nagy dilemma az hogy tamogatja e az uj olajvezetekek epiteset..ha nem, csunyan kibaszik Albertaval s az orszaggal is..

Tamogatja.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.09.27. 22:25:21

@Shaktee: "Tisztában vannak vele hogy ha igy elunk s fogyasztunk tovabb akkor vege lesz a dalnak 100 even belul."

Ez az, amivel nem mindenki ert egyet...marmint, hogy mennyire sulyos a helyzet. Termeszetesen lehet mutatni csont es bor jegesmedveket, meg kiszaradt folyokat stb. stb. Azok mind az erzelmekre hatnak.
De pl.abba a reszletbe nem mennek bele, hogy a fejlodo vilag orszagainak (ahol sokkal nagyobb a legszennyezes), mekkora terhet jelentene a sokkal dragabb megujulo energiak hasznalata. Ja, majd mi segitunk nekik innen a fejlett nyugatrol :) redistribution of wealth uj formaban :) Vajon a fiatalok azzal tisztaban vannak, hogy ha ezt tamogatjak, akkor az o penztarcajukbol is fogjak kihuzni a penzt? Majd amikor megkapjak az elso fizetesuket, es csodalkoznak, hogy csak annyi a netto? Ja, akkor kezdenek majd idealistabol realistava valni :) De ez a vilag rendje, vegulis mindenki a sajat boren tapasztaltakbol tanul leginkabb :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.09.27. 22:26:51

@Shaktee: "DE! a nagy dilemma az hogy tamogatja e az uj olajvezetekek epiteset..ha nem, csunyan kibaszik Albertaval s az orszaggal is.."
Na latod, pont errol van szo! :) Nem minden fekete-feher...sokszor kompromisszumra van szukseg. Valoszinuleg a ti fonokotok sem akar kiszurni a sajat orszagaval, mert akkor tobbszor nem fognak raszavazni :)

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.27. 22:45:58

Szerintem az írás kulcsa e mögött a félmondat mögött rejtőzik:
", ott se érdekelt senkit, amit velem és másokkal műveltek"

A szerzőnek nyilván komoly személyes sérelmei vannak. Kár, hogy erre nem tért ki bővebben (se érintőlegesen), mert bizonyára ez tudná érthetővé tenni zsigeri és dühödt elutasítását az országgal szemben.

Mert az azért finoman szólva is költői túlzás, hogy " a világ egyik legsötétebb része".

Én is utálom az Orbán rendszert, de azért tudom, hogy minden bűnevel együtt is világszinten a jobb, vonzóbb országok közé tartozik. Kérdezzük csak meg a jobb életre vágyó afrikaiakat. Vagy ázsiaiakat.

És utálom a magyar értékrendet is, ami a korrupciót, ügyeskedest nem veti meg, legfeljebb azt sérelmezi, hogy ő kimarad belőle.
De ettől még nem gondolom, hogy a magyarok rosszabbak vagy gonoszabbak lennének, mint a svédek vagy a németek vagy az angolok.

A magyarok társadalma korrupt, az embereket megrontja, csalásra szocializálja a rendszer,a társadalom. Ezért helyes másutt gyereket nevelni, mert a magyar gyerek se születik rosszabbnak, mint akármelyik külföldi. Viszont az iskola, a munkahely, a társadalom gazembert nevel belőle.

"Magyarország keresztény"
Szerencsére nem az, lejárt az államvallások kora, legalábbis európában.
Ez egy üres és tartalmatlan lozung, amivel egy mesterséges, a valóságban talán soha nem létezett közösség, a "nemzet" identitását próbálják meg hivatásos semmirekellők formálni.

A társadalom, hasonlóképpen, olyan emberek mesterséges halmaza, akiket semmi nem köt össze, semmi közük egymáshoz.
Mivel az állam hatalmát valahogy fenn kell tartani, megpróbáljak velünk elhitetni, hogy összetartozunk. Nem tartozunk össze csupán azért, mert magyar az anyanyelvünk. Márpedig a magyar identitás másból nem nagyon áll.

Engem hidegen hagy, ha x 'magyar' sportoló nyert az olimpián. Mi közöm hozzá? A gazdagabb nemzetek lazán adják-veszik a jól teljesítő sportolókat (pontosabban az állampolgárságukat). Miért legyek én arra büszke, hogy mondjuk Egerszegi Krisztina gyorsabban úszik, mint egy random cseh úszó?

De ezek nem magyar-specifikus problémák, bármely "nemzetről" vagy "keresztény" államról el lehet mondani.
Keresztény legfeljebb egy személy lehet, egy kormány, állam, nemzet aligha.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.09.27. 23:18:21

@sak ti: a FB poszt alatti kommentek is jo tanulmany lehetnenek :))

Arthamyr 2019.09.27. 23:18:24

@Öreg Tőgy (Erdei Galand):
"És utálom a magyar értékrendet is, ami a korrupciót, ügyeskedest nem veti meg, legfeljebb azt sérelmezi, hogy ő kimarad belőle." - Ez lenne a "magyar értékrend"?

"Viszont az iskola, a munkahely, a társadalom gazembert nevel belőle." - Ez azért nem szükségszerű. Szerinted minden magyarból gazembert nevel a társadalom?

gabors 2019.09.28. 04:15:56

@Virago_1000: az a konferencia fake news !

Pl az aki az egeszet kitalalta (marmint a konferenciat) az tobbek kozott tagadta ugyanigy a passziv dohanyzas artalmassagat, az UV-B borrakot okozo hatasat. Hasonloan tagadta hogy a CFC-k a magaslegkori ozont roncsoljak ... szoval ez Singer ez ilyen profi tagado (kesobb persze kiderult hogy ezert fizetik ...)

ja amugy tobb ezer tudos sincs akik tagadnak a klimavaltozast

de persze te abban hiszel amiben akarsz hiszen ugysem eled mar meg amikor ez mar igazan nagy gond lesz (persze ha mondjuk alaszkaban elsz akkor mar most is gondnak tartanad)

Latcho Djuri 2019.09.28. 07:54:29

@Zsuzsi65: Nem ilyen egyszerű a képlet, hiszen Justin visszamehet tanítani ha nem nyer egy hónap múlva, maradhat parlamenti ellenzék is, viszont Trump nagy valószínűséggel börtönbe mehet..s nem veszíthet, pont úgy ahogy Orbán sem..

Mint mondom sokan ellenzik az olajvezetéket is, a zöldjeink, a szociszerű NDP. A konzervatív párt(alternatíva a liberálisoknak) is akarják a vezetéket.

Néha zsuzska nem árt odafigyelni a fiatalok antennáira, nagyon nem hüjék...

Latcho Djuri 2019.09.28. 07:54:46

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): “Miért legyek én arra büszke, hogy mondjuk Egerszegi Krisztina gyorsabban úszik, mint egy random cseh úszó?”

Mert ismeri Adyt, Attillát, s egy nyelven érez veled, az ő génjeiben is benne vannak a századok, mert megmozdul a lába ha széki dallamokat hall. No? Semmise?

Latcho Djuri 2019.09.28. 07:54:54

@Zsuzsi65: Neked naívak, nekem biztatóak..ilyen ez.

Azt hiszem hatmillió fiatal volt ma utcán cuzammen

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.28. 07:55:25

@Arthamyr: nyilván nem csak ez a magyar értékrend. Ez csak egyetlen eleme, ám olyasmi, ami szerintem sokakat taszít. És amiben sajnos egy milliméter előrelépés se látszik az elmúlt 30 évben, ezért egyre nehezebb a komenistakra fogni.

Sőt, a jelenlegi rezsim e téren szerintem tromfolja a szocializmus ethoszat, amikor mindenki csak azt lopta el a gyárból, amihez hozzáfért.

Nem nevel mindenkiből gazembert, de a gazembersegre nevel. Hogy mégse lesz mindenkiből az, az rejtély, a rendszer tökéletlensege. Mondhatni, rendszerhiba az oktatási rendszerből kikerülő tisztességes ember. De kétségkívül létezik.

A rendszer arra tanít, hogy puskázz, mert ' mindenki' puskázik. És ha te mégis tisztességesen akarsz játszani, iszonyúan megszivatod magad. Mert a gazembersegre épülő rendszerben a tanár is azt feltételezi, hogy mindenki puskázik, és illegális eszköz nélkül szinte megugorhatatlanul magasra teszi a lécet.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.28. 07:56:11

@Arthamyr: az, hogy súlyos tízmilliárdokra rúgó osztalékot vehet fel éves szinten - stromanjan keresztül - a miniszterelnök az államtol elnyert, bizonyítottan túlárazott, gyakorlatilag verseny nélkül elnyert megrendelések "hasznábol", nem azért aggasztó, mert ezt a pénzt a közösbol, az adófizetőktol lopják el.

Az igazán aggasztó az, hogy ezt a magatartást Orbán teljesen nyíltan, orcátlanul gyakorolhatja, mert ez a magyarok számára teljesen természetes, megszokott viselkedési minta:
Lopj, ha tudsz! Lopj sokat, ha sokat tudsz lopni!

Nem az különbözteti meg az átlagpolgárt a korrupt elittol, hogy tisztességesebb. Csupán a kisembernek nincs alacsony kockázatú lopásra lehetősége. Nem azt sérelmezi, hogy orbánék / gyurcsányek miért lopnak, hanem hogy neki miért nem adnak belőle.

Ezért gondolom, hogy sajnos sokkal mélyebbek Magyarország gondjai, mint hogy Orbán rendszer van. A baj az emberekkel van, akik nem különbek a korrupt elitnel. Csak kevesebb alkalmuk adódik a lopásra.

Ezért Magyarország, a társadalom még minimum évtizedekig egy lepra mocsár lesz ebből a szempontból. Fényévekre az általad meritokratikusnak nevezett rendszertől.

Ezért sajnos szerintem az dönt jól, aki a gyerekét máshol szocializáltatja. Igen, fáj ezt mondani, de ha nem akarunk hazudni, nem mondhatunk mást.

Virago_1000 2019.09.28. 07:56:37

@Arthamyr: en toleralom, hogy te mit toleralsz. Ellenben te nem toleralod, amit en. Ennyit az alliberalizmusrol .

Virago_1000 2019.09.28. 07:56:43

@Shaktee: "Thank you, Greta Thunberg for inspiring our kids, for pushing us all to do more, and for building a movement to make it possible."

- nagyon ehes lehetsz, ha bekajalod, hogy majd egy mentalis betegsegekkel kuzdo tinedzser fog "push"-olni milliardos uzletembereket, jelentos hatalmakat.

Virago_1000 2019.09.28. 07:57:03

@sak ti:
Néhány tesztkérdés tüntetni szándékozó fiatalok számára. Kérünk benneteket, alegközelebbi tüntetésre csak úgy menjetek, ha a 27 kérdésből legalább 25-re szabatos, értelmes választ tudtok adni. :
1.Milyen hullámhossz tartományban van nyitva az atmoszféra a világűr felé?
2.Hallottál-e már ezekről a fogalmakról, hogy C3 és C4 növények?
3.Mit tudsz a levegő CO2-tartalma és a növények fejlődése közötti összefüggésekről, figyelembe véve a C3 és C4 növények közötti különbségeket?
4.Mi történik, ha a föld felszínéről kiinduló IR-sugárzás O2 és N2 molekulával találkozik?
5.Mi történik, ha a föld felszínéről kiinduló IR-sugárzás IR-aktív molekulákkal (víz, CO2) találkozik?
6.A légkörben mennyi a víz és a CO2 aránya? Ezek milyen hullámhossztartományban abszorbeálnak?
7.Mi történik az abszorbeált energiával?
8.Átalakul-e a sugárzási energia mozgási energiává (hővé)? Vedd figyelembe, a levegőnek hány %-a az O2 és N2, és mennyi a CO2.
9.Ha igen, fölfelé száll-e a meleg levegő? És helyére hideg levegő jut le? Vagy lefelé száll a meleg levegő?
10.Hogy viszonyul a vízgőz IR-sugárzás abszorbeáló képessége (kapacitása) a széndioxidéhoz képest?
11.Hallottál-e már R. Wood amerikai fizikus és E. Loock német vegyész kísérleteiről, amelyek fehéren-feketén bebizonyítják, hogy az üvegházban nem azért lesz melegebb,mert az üveg befelé ugyan engedi a rövidebb hullámhosszú IR-sugarakat, kifeléviszont már nem engedi a hosszabb hullámhosszú IR-sugarakat? Ezek nagyonegyszerű kísérletek, gyakorlatilag mindenki által megismételhetők.
12.Melegszenek-e naprendszerünk egyéb égitestjei is? Ha igen: Lehet, hogy amely okokezt előidézik, ugyanazok felelősek Földünk melegedéséért is?
13.A földtörténeti korokban mekkora, ill. a jelenleginek hányszorosa volt az atmoszféraCO2-tartalma? Elégett-e emiatt bolygónk?
14.Hallottál-e már a tengervízben lévő karbonátok oldékonyságáról, pufferhatásáról?
15.Voltak-e az elmúlt tízezer évben jégkorszakok és meleg periódusok földünkön alevegő CO2-tartalmától teljesen függetlenül?
16.Milyen magyarázatod van a hiatus-okra?
17.Mit tudsz a CO2 koncentráció és annak abszorbeáló képessége közöttiösszefüggésekről?
18.Mi a véleményed a Stefan-Boltzman törvény klímahisztériások általi tévesalkalmazásáról? (Nem is jó szó, hogy téves, inkább tudatosan hamis.)
19.Mi a +2 fok bázisértéke?20.Figyelembe kellene-e vennie az IPCC-nek a sugárzási mérlegeknél a Termodinamika I.és II. főtételét?
21.Miért hamisítják az IPCC és a klímahisztéria protagonistái a múltbeli klímaadatokat?
22.Miért partner a média ebben a színjátékban?
23.Mekkorák a "klímavédelmi" kiadások EU és nemzeti szinten? Végső soron kiket terhelnek ezek a kiadások?24.Kinek a zsebébe folynak ezek a pénzek?
25.El tudod képzelni, hogy a hisztéria haszonélvezői lobbitevékenységet folytatnak, ráadásul mindezt cinkelt kártyákkal (hamis adatokkal) teszik?
26.Mennyi egy KWh energia előállítási költsége szénből, maghasadásból, szaporító reaktorokkal, és a véletlenszerűen rendelkezésre álló energiaforrásokból?
27.Lehet-e tartani az 50 Hz hálózati frekvenciát véletlenszerűen rendelkezésre álló energiaforrásokkal?

Virago_1000 2019.09.28. 07:57:06

@gabors: minden fake news, ami nem fer ossze a hitvilagoddal.

gabors 2019.09.28. 08:38:28

@Virago_1000: "@gabors: minden fake news, ami nem fer ossze a hitvilagoddal."

szo nincs errol amit belinkeltel mint tudosook confernciaja Manhattanben az eleve tobb mint 10 eve volt es aki ezt kitalalta egy elegge ismert valaki... olvasd el amit irtam rola azok tenyek egy erosen konzervativ "think thank" strategiaja volt hogy pont ugy kell hozzallni mint a dohanyzashoz (azt is O szervezte meg ) vagyis ugy kell eladni hogy NINCS konszenzus ebben vagyis van helye a ketelkedesnek ezt a laikusoknak siman el lehet adni..

ugyanigy csinaltak a dohanycegek volt par megveheto tudos pl ez Singer is akik szerinte megerdelezheto a nikotin fugges es az is hogy a a dohanyzas artalmas lenne hiszen van akinek nem art ...

ezt probaltak ujra jatszani 2008-ban a klimavaltozassal is olajpenzekbol es mint latjuk nem is sikertelenul...

csak szolok hogy vannak akik szerint a fold lapos meg ebben sincs teljes egyetertes "tudosok" kozott ...

amugy a relativitas elmeletet is nemkeves tudos tartotta hulyesegnek (legalabbis egy darabig)

Husz_János_Puszita 2019.09.28. 09:05:53

@Öreg Tőgy (Erdei Galand):

Ott a pont. Az allam alattvalokent kezel, ugy is viselkedsz, nehogy megbelyegezzek. Vallalkozokat eleve bünözökent, ugy is viselkednek, különben rögtön versenyhatranyba kerülnek. Aki benne van, nem szivott meg eleg friss levegöt külföldön, nem erezte a demokraciat meg sosem testközelböl, a mindennapi bevett gyakorlaton keresztül, annak nem is hianyozhat.

Lehetne sorolni napestig, de az a helyzet, hogy erezni, megtapasztalni kell, amikor tisztelik a jogaidat es megbiznak benned azert, mert az az alapallas.

adg 2019.09.28. 09:22:19

@Virago_1000: “ Galilei idejeben konszenzus volt az, hogy a fold lapos”

Nahat. Pont toled nem vartam volna ezt az okorseget...

Arthamyr 2019.09.28. 11:23:08

@Öreg Tőgy (Erdei Galand):
"nyilván nem csak ez a magyar értékrend. Ez csak egyetlen eleme, ám olyasmi, ami szerintem sokakat taszít. És amiben sajnos egy milliméter előrelépés se látszik az elmúlt 30 évben, ezért egyre nehezebb a komenistakra fogni.

Sőt, a jelenlegi rezsim e téren szerintem tromfolja a szocializmus ethoszat, amikor mindenki csak azt lopta el a gyárból, amihez hozzáfért." - Szerintem volt némi változás, az más kérdés, hogy ez pozitív-e. Szűkebb (de még mindig elég tág) kör csal, lop, "csinál meg dolgokat okosba", cserébe ez a szűkebb kör, és főleg annak egy kis része sokkal intenzívebben csinálja.

"Nem nevel mindenkiből gazembert, de a gazembersegre nevel. Hogy mégse lesz mindenkiből az, az rejtély, a rendszer tökéletlensege." - Nem gondolom, hogy ez egy szándékos cél volna, inkább csak egy elfogadott dolog.

"A rendszer arra tanít, hogy puskázz, mert ' mindenki' puskázik. És ha te mégis tisztességesen akarsz játszani, iszonyúan megszivatod magad. Mert a gazembersegre épülő rendszerben a tanár is azt feltételezi, hogy mindenki puskázik, és illegális eszköz nélkül szinte megugorhatatlanul magasra teszi a lécet." - Ez sincs így, legalábbis amikor még én voltam az (oktatási) rendszerben, nem így volt. Lehetett tisztességesen játszani, és nem szivattad meg magad iszonyúan, a tanár sem feltételezte, hogy mindenki puskázik, és a léc közel sem volt megugorhatatlanul magas.

P.S. Tegnap elsősorban azért írtam, hogy teszteljem, lekerültem-e a whitelistről.

Arthamyr 2019.09.28. 11:29:11

@Öreg Tőgy (Erdei Galand):
"Nem az különbözteti meg az átlagpolgárt a korrupt elittol, hogy tisztességesebb. Csupán a kisembernek nincs alacsony kockázatú lopásra lehetősége. Nem azt sérelmezi, hogy orbánék / gyurcsányek miért lopnak, hanem hogy neki miért nem adnak belőle.

Ezért gondolom, hogy sajnos sokkal mélyebbek Magyarország gondjai, mint hogy Orbán rendszer van. A baj az emberekkel van, akik nem különbek a korrupt elitnel. Csak kevesebb alkalmuk adódik a lopásra." - Ez sem igaz. Nagyon közeli példát tudok: én magam akkor sem lopok/csalok, ha lehetőségem adódik rá. És szerencsére sok ilyet ismerek a környezetemben (bár nyilván az igazi teszt az volna, ha lehetőség nyílna kockázatmentes, nagy volumenű - életet megváltoztató mértékű - lopásra).
A hozzászólásod többi részével sajnos egyetértek.

Arthamyr 2019.09.28. 11:30:00

@Virago_1000: Hogy jön ide a(z) (ál)liberalizmus?

Virago_1000 2019.09.28. 11:44:27

A szolasszabadsag jegyeben korlatozva van a vita. A lenyegi hozzaszolasaim fele ma sem jelenhetett meg, mert a blog gazdajanak ismet kenyelmetlen az igazsag.

Virago_1000 2019.09.28. 11:44:35

@Arthamyr: az alliberalizmus ugy jon ide, ahogy greta posztolta a szivarvanyszinu zaszlot. Na azt meg szeretnem tudni, hogy fugg ossze a klimavaltozas az Lgbt mozgalommal.

Virago_1000 2019.09.28. 11:44:48

@gabors: a klimavaltozast senki sem tagadja.
Az ember okozta klimavaltozast tobb ezer tudos.

Arthamyr 2019.09.28. 11:57:04

@Virago_1000: És Greta hogy jön ide?

Én sem róla, sem az (ál)liberalizmusról nem beszéltem. Nem címezted rossz embernek a hozzászólásod véletlenül?

Herr Géza 2019.09.28. 13:16:23

@Virago_1000: Gyaníthatóan akkora faszságokat írtál, mint amúgy rendszeresen szoktál. Azokat meg már ismerjük.
Ha nem tetszik itt valami, mit güzülsz ezerrel? Van pár blog kimondottan neked dedikálva.

Herr Géza 2019.09.28. 13:24:06

@Virago_1000: az alusityak a fejeden van? Annyi baromságot írtál össze, hogy simán elhiszem, most éppen keresed a lapos föld szélét, majd kidolgozod a Virago-elméletet arra, mit kell tennünk, hogy ne essünk le a Földről. Kerítés lesz abból, teeee... :)))

Virago_1000 2019.09.28. 13:28:28

A Karpat-medence is tenger volt valaha. Aztan volt jegkorszak is. Gronlandon valaha szolot termeltek.

Az emberi tevekenyseg befolyasa a klimara jelentektelen. A fold tengelyenek 1 fokos dolese az eghajlati ovek mozgasat okozza, es az is tudott, hogy a fold nem szabalyosan forog.

Virago_1000 2019.09.28. 13:28:47

@gabors: az a helyzet, hogy a klimavaltozas nem tobb mint joslat. Az idojarast 2 honapra elore nem sikerul pontosan megjosolni.

A klimavaltozas joslasa azert megbizhatatlan, mert szamitogepes modellek alapjan tortenik. Ezek ohatatlanul figyelmen kivul hagynak szamtalan tenyt mivel magat a folyamatot sem ertjuk.

A bevitt adatok sem elegsegesek. A foldunk 65%-a ocean, 10 sivatag, 10 lakatlan magashegyseg. Szamokban tevedhetek, lenyeg hogy ezen helyekrol nincsenek homersekleti adataink. A tobbi helyrol is csak hianyosan. Ezekbol atlagolni, extrapolalni, trendvonalakat felallitani rendkivul fals eredmenyeket fog adni.

Latcho Djuri 2019.09.28. 13:28:52

@Virago_1000: Fog?

Sikerült neki. Trudeaut is lebaltázta...

Hagyd már el ezt a buta, bayyeres, Gulyásos narratívát.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.28. 13:29:20

@Arthamyr: szerintem se cél a gazembersegre nevelés. A probléma az, hogy mégis megvalósul, szándékolatlanul.

Azt se állítom, hogy mindenki lop az országban. Azt viszont igen, hogy ennek és egyéb kártékony, önző, közösségellenes magatartásnak az elutasítottsaga meg se közelíti az európában szokásos szintet.
Tudtad, hogy a magyar értékrend szociológiai felmérések szerint európában az egyik leginkább individualista?

Aki tanult külföldi egyetemen, az tudja, hogy ott abszolút no go a puskazas. Eltiltanak egy fél évre, ha elkapnak. Nem viccnek fogják fel. Magyarországon? A többség rendszeresen puskázik. Erre tanít az iskola. Az életre. Mert Magyarországon ez az élet, ilyenek a verseny körülményei, feltételei.

Tessék megnézni, hogy tisztességes vállalkozó meddig juthat! Amíg szemet nem vet valamilyen kapcsolatokkal rendelkező az üzletere?
Milyen képességek kellenek ma Magyarországon az előrejutashoz? Szorgalom, szaktudás, kitartás, kemény munka?
És ne tessék a kivételekre hivatkozni, akik nyilván vannak.
De a rendszerben a gazemberek érvényesülnek tömegével. A többi vegetál.

Latcho Djuri 2019.09.28. 13:29:24

@Virago_1000:

“Ha így csinálok hasonlítok Grétára?”

kepkuldes.com/image/ehXhxB

Latcho Djuri 2019.09.28. 15:06:47

@Virago_1000:

Gulyás Gergely csütörtökön azt mondta, néhány tucat aktivistán kívül senkit sem érdekel a klímasztrájk -> Így nézett ez ki pénteken a belvárosban

444.hu/2019/09/27/gulyas-gergely-csutortokon-azt-mondta-nehany-tucat-aktivistan-kivul-senkit-sem-erdekel-a-klimasztrajk-igy-nezett-ez-ki-penteken-a-belvarosban

Virago_1000 2019.09.28. 15:06:55

@Herr Géza: szitkozodason kivul egye bet tudsz?
Ha tizezerszer leirod, hogy faszsag, attol meg nem lesz az. Az erveles amivel sokadjara is ados vagy, teheti azza.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.28. 15:07:14

@Platonica: csak a saját tapasztalataimrol tudok beszámolni. Aszerint nagyságrendi különbség van az iskolai csalás terén Magyarország és nyugat Európa között.

Magyarországon a norma a puskazas, az a ritka, ha egy diák nem csal. Bizonyára másutt is előfordul, de egész más a megítélése és a gyakorisága. Nem természetes, mint az, hogy reggel felkel a nap.
Szerintem a magyar diákok többsége több tucat alkalommal csal. Egy félévben. s aki nem teszi, az legfeljebb azért nem, mert izgul.

Még egyszer: a lényeg a jelenség elfogadottságaban / elutasítottsagaban van. Hogy Magyarországon arra tanítják a gyereket, hogy ez oké, az élet része. Csak rajt' ne kapjanak!

Ezért van az, hogy Magyarországon az adócsaló a társadalom ítélete szerint ÜGYES. Külföldön BŰNÖZŐ.

Arthamyr 2019.09.28. 15:16:18

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Nekem ugye értelemszerűen semmi bajom nincs az individualizmussal, úgy érzem jól magam. Szóval ha így van, akkor legalább emiatt is jól fogom érezni magam, amikor visszaköltözöm. :) Viszont az individualizmus nem mosandó össze a kártékony, közösségellenes magatartással, ahogy pl. a szabálykövetési hajlandóság alacsony szintjével sem.
A környezetemben az általad leírt problémák, jelenségek nem igazán jellemzőek. Tudom, hogy léteznek, csak ott ritka, talán mert a többségünk egyszerű, középszerű átlagember. Nincs lenyúlható vállalkozásunk, és amit elértünk, bizony pont a szorgalomnak, szaktudásnak, kitartásnak, kemény munkának köszönhetjük. És persze jelentős részben a szerencsének is.
Magam is tisztességes vállalkozó vagyok, nem tudom, hogy meddig kellett volna jutnom az előírt normáid szerint, de én elégedett vagyok azzal, ahová jutottam.
Ettől még nem vitatom, hogy gazemberek érvényesülnek tömegével, de bizony gazemberek ugyanúgy pórul is járnak tömegével, ugyanis a gazemberség legtöbb formája nem olyan egyszerű, menő és kockázatmentes. Ha az lenne, tényleg mindenki gazember lenne. :)

Platonica 2019.09.28. 15:39:22

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Azt irod, sajat tapasztalat, az azert nem egy komoly meritesi arany ugye. De azt is irtad, h ne jojjenek mar a kivetelekkel, ezert mellekeltem ezzel foglalkozo felmereseket, statisztikat, oktatasi fokuszu cikket.

Abszolut nem ertek egyet, h Mo-on arra tanitjak a gyereket, h oke a csalas. Ez most akkor sajat tapasztalat? Mert szamomra altalanossagnak hangzik, amivel konkretan nem is ertek egyet. Vagy ujkeletu lenne?

Ah, ez az UGYES meg BUNOZO ellentet meg igazi demagogia. Nem tudom, hany orszagban valt mar nyilvanossa, hogy egesz magas szintekig milyen tipikus a korrupcio v pl allami penzekkel valo visszaeles. Itt, ahol en elek, szinten meg szoktak kerdezni x aranyban, h kerek-e szamlat a szolgaltasrol. Biztos csak papirt akarnak sporolni hehe.
Vagy ezeket nem lehet latni a rozsaszin szemuveg miatt?:-DD

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.28. 16:01:26

@Platonica: örülök, ha pozitívabban látod a magyar állapotokat. (Vagy csak az angol viszonyokat látod negatívabban?)
Kíváncsi lennék a többi külföldön élő ezirányú tapasztalataira is.

Bárcsak az derülne ki, hogy egyedül én látom túl borúsan a magyar állapotokat!

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.28. 17:17:27

@Platonica: nyilván a dolog jellegéből fakadóan a korrupció nem egy kiválóan dokumentált jelenség, így vitatható az elterjedtsége.
Jelzésértékű és a következő generációk viselkedését is befolyásolja azonban a társadalom erre adott reakciója.

Mi történik, ha kiderül egy külföldi politikusról, hogy szívességet fogadott el mondjuk egy nagyvállalkozótol?
Azonnal lemond.
Mi történik Magyarországon? A miniszterelnök válaszol: ő nem foglalkozik gazdasági kérdésekkel.
A polgároknak szeme se többen, ők is így tennének, természetes számukra, hogy Orbán milliárdokat 'magánosít' a közösbol saját céljaira, amiből vazallusait fizeti, táplálja és számukat szaporítja.

Magyarország következmények nélküli ország. Miért? Mert a polgárai számára teljesen természetes, hogy politikusai milliárdosokka válnak a pozíciójukat kihasználva.
Ez Magyarországon mindenkinek természetes. Fel se merül, hogy ebbe belebukjon a kormány.

Ezért mondom, hogy sokkal mélyebb a probléma, semhogy politikai kurzusváltással bármi lényeges változás jöhetne.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.28. 17:17:34

'szeme se többen' helyett:
szeme se rebben :)

Platonica 2019.09.29. 09:22:19

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Miert csak ez vagy az lehetseges egymast kizaroan?
Mindkettot realitasaban probalom nezni es ertelmezni. Nincsenek kenyszeres beidegzodeseim, h itt minden jo (v jora lehet magyarazni), ott meg minden rossz.
Politizalni nem nagyon szoktam, es fontebb sem ehhez a reszhez szoltam hozza. Annyit azert megjegyeznek, hogy a 'politikust rajtakapjak es rogton lemond' tipusu allitasok sem alljak meg a helyuket sajna.

Pöffetegecske 2019.09.29. 10:16:34

@Csodabogár: mi az a magyarság, mármint mik a jegyei, ismertetőjelei, amit nem lehet levetni. Én pl. külföldinek érzem magam külföldön, az elég körülírható, nem beszélem jól a nyelvet, nem nézek ki tipikus sveizernek, de a gyerekeim már simán igen. Szóval, mi az a magyarság, csak egyetlen egyszer definiálja már valaki.

Pöffetegecske 2019.09.29. 10:27:58

@Virago_1000: Bent ülsz egy teremben sokadmagaddal, tél van senki sem szellőztet. Egy idő után ellustul, elalszol, és felmelelgszik a levegő. Ugye ott is olyan szuper a sok kilehelt gáz, meg oxigénszegény levegő? A saját bőrödön érzed a klímaváltozást, de nyugodtan hajtogasd az ellenkezőjét.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.29. 11:51:42

@Platonica: állításom lényege az volt, hogy kontraszt van a magyarországi és európai szocializáció között. Mert azt tapasztaltam, hogy Magyarországon tömegesen elterjedt és magától értetődő a diákok között a puskazas, külföldön meg ez legfeljebb kivétel, és a diákok körében is elítélt magatartás.

Ha te ilyen kontrasztot nem észlelsz, az nyilván azért van, mert jobbnak látod a magyar és/vagy rosszabbnak az európai helyzetet.

Nem hinném, hogy kényszeresen mindent jónak gondolnek külföldön, például többet fogyasztanak, ezt kétségkívül károsabbnak gondolom, mint a magyar (kényszerűen) szerényebb fogyasztást.

Együtt fogunk velük megdögleni a globálisan magunk által okozott válság melléktermékeként.
De Magyarországon a tisztességes emberek sora addig is kínszenvedés lesz.

Mert a gazemberek országában tisztességesen játszó vagy balekkent vegetál vagy meghasonlik és magát és elveit szembekopve egy lesz a gerinctelenek közül. (Tisztelet a ritka és szerencsés kivételnek.)

Virago_1000 2019.09.29. 11:52:18

@Pöffetegecske: ez a hasonlat semmikeppen sem all meg, mert a teremben csak emberek vannak. Az ember szempontjabol zart rendszer

A legkorunk nem zart, es az okoszisztemanak az embereken kivul sok mas, sokkal jelentosebb resztvevoje van. Vannak novenyek, van legnyomasvaltozas, van naptevekenyseg, es meg annyira sok minden, hogy nem is tudnan felsorolni.

Platonica 2019.09.29. 13:10:01

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Most hirtelen edesanyam jutott eszembe, vertisztesseges ember. De semmi kinszenvedest nem eszlelek.

Emlithetnek me'g sok egyeb baratot, ismerost, volt kollegat is, akikrol tenyleg tudom, hogy kinszenvednek v nem.
Megvannak a maguk problemai, mint ahogy az itteniek kozul is sokmindenkinek. Onkentes munkam soran rengeteg ilyennel talalkozom.

Ezert nem szeretem v osztom a demagog vagdalkozasokat.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.29. 14:38:20

@Platonica: lehet hogy a nem szenvedő, tisztességes mamád és a barátaid balekok. Akik egy tisztességes közegben versenyezve sokkal többre vitték volna.

Elhiszem, hogy sokan megbékélnek ezzel a helyzettel, főleg, ha nincs reális lehetőségük a helyzetből való kilépésre, vagy extra költséggel járna a kilépés (és itt nem csak pénzbeni kiadások játszanak, hanem például érzelmiek is).

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.29. 14:38:26

A "versenyezve" szó a vállalkozókra értendő, de tágabb értelemben, kevésbé látványosan az élet minden területén megnyilvánul. Tehát kiegészítve: "egy tisztességes közegben versenyezve, dolgozva, élve".

Platonica 2019.09.29. 20:49:19

@Öreg Tőgy (Erdei Galand):
"lehet hogy a nem szenvedő, tisztességes mamád és a barátaid balekok"

Ha te mondod... (Nekem inkabb ugy tunik, hogy egy merev, szuklatokoru kategorizalasbol keptelen vagy kimozdulni. Csak fekete v feher lehet minden. Ennel azert komplexebb a vilag;-))
De inkabb nem kovetem a peldadat, es itelkezem, ezt hova is sorolom:-)

Arthamyr 2019.09.29. 21:33:09

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): "lehet hogy a nem szenvedő, tisztességes mamád és a barátaid balekok." - Mindenki? Ne már...
"Akik egy tisztességes közegben versenyezve sokkal többre vitték volna. " - Miért gondolod, hogy versenyezni akarnak? Miért gondolod, hogy többre akarnák vinni?
Nem értem, hogy mi abban az ennyire hihetetlen, hogy tisztességes emberként elégedetten és kívülről nézve is elfogadhatóan él valaki Magyarországon. Sok ilyen ember van. Attól függetlenül, hogy több van-e, aki nem ilyen.

Platonica 2019.09.29. 22:46:20

@Arthamyr: Nem erted te ezt:-D
Azt me'gse akarta irni, hogy a mamad gazember, tehat akkor csakis balek lehet. Merthogy tobb kategoria nem letezik, punktum!!!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.30. 06:37:53

mondjuk ha valaki itthon megjarta es meg az ismerosei is vegetalo balekok vagy magukat szembekopo gerinctelenek, akkor elhiszem hogy az egesz orszagot ilyennek latja es inkabb elkoltozik.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.30. 14:46:32

@Arthamyr: "verseny": ld.:@Öreg Tőgy (Erdei Galand):

"Többre vinni": Ha egy társadalomban vezetők ezreit, tízezreit választanak, foglalkoztatnak partszimpatiajuk alapján, gondolod, hogy ezek a vezetők nem hasonló szempontok alapján választják ki a saját beosztottjaikat?
És ha a pozíciók jelentős részénél a lojalitás a legfőbb szelekciós szempont, ez nem befolyásolja a nem-Párthű, rátermett jelöltek foglalkoztatását?

És ha egy széles réteget kell eltartani, aki nem ért ahhoz, amit csinál, de 'jó elvtárs', ez vajon nem rontja az érdemi tevékenységet végzők jövedelmét, életszínvonalát?

Csak egy példa, mire gondolok:
index.hu/gazdasag/2013/09/30/alkalmatlannak_tunik_az_uj_mt-tag/
Ez vajon nem rontja az ország makro közgazdászainak esélyét, akik szakmailag jogosan lennének a monetáris tanács tagjai, de kiszorítják őket a kandacs csabak?
És ugye nem hisszük, hogy ez a fajta kiválasztás megáll a legfőbb szinteken? Attól, hogy a kiskunhalasi önkormányzat építésügyi csoportvezetője nem kerul be a hírekbe, ott is hasonló szempontok szerint választják.

"Nem értem, hogy mi abban az ennyire hihetetlen, hogy tisztességes emberként elégedetten és kívülről nézve is elfogadhatóan él valaki Magyarországon. "
Nem hihetetlen, sőt! Gyanítom, hogy a balekok nagy része boldog tudatlanságban van, talán sejti is, hogy jobb, ha nem informálja magát, mert tenni egymaga keveset tudna, a kedvét még esetleg elrontana.

Arthamyr 2019.10.01. 00:12:25

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Értem én, de miért akarnának versenyezni (ha nem muszáj, nyilván néha elkerülhetetlen)? És főleg miért akarnának vállalkozni? Ennek nincsenek ám akkora nagy hagyományai Magyarországon.

Te nem tudod elképzelni, hogy valaki tökéletesen (át)látja, hogy kuszaszem vagy kisgömböc alkalmatlan emberekkel veszi körül magát, de leszarja? Ok, persze zavarja kicsit, de azért felfogja, hogy van csok, van prémium államkötvényt, van családi adókedvezmény, van kata, kedvező feltételekkel kiadhatja a lakását, van ingyenes ovi, iskola, eü., közel laknak a szülők vagy az unokák, egyelőre még elég magas a nyugdíjak helyettesítési rátája stb. Csak tudatlan lehet? Ne fárassz már...

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.01. 13:15:59

@Arthamyr: megismétlem, mert látszólag elsőre hiába írtam le:
1. Nem csak a vállalkozókrol van szó, az alkalmazottakat is nagyon gyakran párt lojalitás alapján alkalmazzák
2. Nem csak Orbán és Matolcsy közvetlen körét, hanem az egész országban, tömegeket érint a torz, nem szakmai szempontok szerint történő kiválasztás.

Egy romlott rendszer az egyébként tisztségre törekvőkbol is gazembert farag, aki hozzájárul a korrupt rendszer fenntartásához. Magyarországon egy csomó szakmában nem lehet "számlát kérni": lényegében mindenki a feketegazdaság adócsaloinak cinkosa.
Kockázatos kenőpénz nélkül komolyabb orvosi beavatkozást végeztetni.

Arthamyr 2019.10.02. 09:29:30

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Ok, inkább zárjuk le, te is hiába írod le, én is, kár ismételgetni, felőlem végülis azt hiszel, amit szeretnél, és gondolom te is így vagy velem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása