oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. szeptember 18. 06:30,  Miről árulkodnak a határátkelők hazautalásai? 68 komment

2019. szeptember 18. 06:30 Határátkelő

Miről árulkodnak a határátkelők hazautalásai?

Az, hogy mennyi pénzt juttatnak haza a határátkelők, nagyon sok mindenről árulkodik. Túl azon, hogy láthatjuk, milyen családokban a leginkább jellemző életstratégia a külföldi boldogulás, kiderül az is, mi ösztönözte a magyarok jelentős részét a határátkelésre.

penztarca_billentyuzet_foto_pixabay_com_blickpixel_1.jpg

Egy frissen megjelent tanulmány most a címben feltett kérdésre próbált meg választ találni. A Statisztikai Szemle c. folyóirat 97. évfolyam 8. számában megjelent, Kajdi László, Ligeti Anna Sára, Nagy-Jamalia Natalie, Schwartz Antónia Éva által írt, „A külföldi hazautalásokat fogadó magyar háztartások jellemzői” című tanulmányban három különböző adatfelvétel alapján összegezték, hogy mit lehet tudni azokról a magyar háztartásokról, amik külföldről hazautalt pénzekből is gazdálkodnak.

Kik utalnak?

Egy korábbi tanulmány (amit egyébként ennek egyik szerzője, Kajdi László jegyzett) azt állapította meg, hogy a Magyarországra küldött pénzt leginkább fiatal kivándorlók küldik otthon maradt szüleiknek, ezek az összegek nagyon fontos bevételt jelentenek a címzetteknek.

Nagyjából az derült ki, hogy jellemzően az Ausztriában vagy Németországban ipari és építőipari területen dolgozó férfiak utalnak haza pénzeket. Ők általában alacsonyabb, legfeljebb általános iskolai vagy szakmunkás végzettséggel rendelkeznek, és rövidebb távon tartózkodnak külföldön.

Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy az EU-csatlakozás után és a 2008-as válságot (és főleg a német és osztrák munkaerőpiac megnyitását követően) ugrott meg a hazautalások aránya

hazautalasok_aranya_a_gdp-n_belul_forras_vilagbank_g7_hu.jpg(Forrás: Világbank/G7.hu)

Hova utalnak?

Mielőtt továbbmennénk, érdemes megnézni, az ország mely részében élők kapnak ilyen támogatást külföldről. Leginkább a közép-magyarországi régió háztartásai kaptak külföldről pénzbeli vagy természetbeli támogatást, míg a legkisebb arány a nyugat-dunántúli régióban figyelhető meg.

(Utóbbi oka alighanem abban keresendő, hogy Nyugat-Dunántúlról rengetegen ingáznak, így ők nem utalgatják a pénzt, hanem egész egyszerűen hazaviszik.)

Összességében az országos átlag fölötti gyakorisággal fordulnak elő fogadó háztartások a dél-dunántúli, az észak-magyarországi és a közép-dunántúli régióban, míg az Alföldön, Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon a legkevésbé jellemző ez a kiegészítő jövedelemforrás.

Településtípus szerint a fővárosi háztartások kapnak legkevésbé pénzt, a legtöbb a vidéki nagyvárosokban és községekben fordul elő.

Kiknek utalnak?

Nyilván nem meglepő, hogy a szegényebbek kapnak leginkább pénzt külföldről, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a külföldi támogatást kapó háztartásoknak alig fele (49,8%) volna képes arra, hogy saját forrásaiból – hitelfelvétel nélkül – fedezzen egy 70 ezer forintos (!!) váratlan kiadást.

Na nem mintha az összes háztartás esetében ennél sokkal magasabb lenne az arány (53,2%), ugyanakkor jelzi, hogy a külföldről hazautalt összegeket a címzettek gyakorlatilag felélik, abból nem tudnak félretenni.

Míg az összes háztartás között a megtakarításra képesek aránya 28,7 százalék, a külföldről pénzt kapók között csak 6,1 százalék! Tovább is van: a havi kiadások fedezéséhez – a jövedelmeken túl – egyéb anyagi forrás igénybevételére az összes magyar háztartás 7,8 százalékának volt szüksége, viszont ez az arány majdnem duplája (14,3 százalék) a külföldi támogatást kapó háztartások esetében.

A külföldi hazautalást fogadó háztartások esetében az átlagosnál magasabb az aktívak aránya, talán meglepő módon alacsonyabb a nyugdíjasoké, viszont az országos átlag közel duplája az inaktívaké (utóbbi azt jelenti, hogy sem aktív, azaz dolgozó, sem nyugdíjas nincs benne).

Emellett kiderül az is, hogy minél kisebb egy lakás, annál nagyobb az esély arra, hogy a háztartás külföldi támogatást fogadjon és igaz ez az iskolai végzettségre is: az minél alacsonyabb, annál nagyobb eséllyel utal haza a háztartásból külföldre költözött személy.

A háztartások összetétele tekintetében a legnagyobb hatása a gyermekeknek volt: több mint kétszeres az esélye annak, hogy a kivándorlásban érintett háztartás hazautalást fogad, ha abban él legalább egy kiskorú gyermek.

Nagyobb eséllyel fogadnak hazautalást azok a háztartások is, melyekben él időskorú, 60 éven felüli személy, munkanélküli vagy ellátásban részesülő inaktív személy.

Mire költik a hazautalt pénzt?

Mindez a szerzők szerint megerősítik azt, hogy elsősorban azok mentek el, akik számára a külföldi munka bizonyos mértékig a túlélést jelentette, vagy ahogyan a tanulmányban fogalmaznak: azt háztartási szintű stratégiaként értelmezték.

Ebből pedig az következik, hogy a kisebb jövedelmű háztartások esetében a munkavállalási célú kivándorlást a jövedelmi helyzet javításával lehetne megakadályozni.

Mi lenne a magyar gazdasággal a hazautalások nélkül?

Az biztos, hogy - miként az egy idén év eleji szakmai beszélgetésen kiderült - megérezné a hiányt, hiszen a magyar gazdaság legfőbb jellemzője, hogy külső forrásokból működik.

Az Új Egyenlőség magazin és a Friedrich Ebert Stiftung által szervezett beszélgetésen Pogátsa Zoltán közgazdász azt mondta, a külső források közül az egyik az Európai Uniótól érkező kifizetések, melyek az utóbbi években a magyar GDP 6-7 százalékát tették ki.

A másik ilyen hozzájárulást a külföldön élő magyarok hazautalásai jelentik, ezek a Világbank számításai szerint 3-3,5 százalékot adnak hozzá a bruttó nemzeti össztermékhez.

Ez így együtt már nagyjából 10 százalék, „ha ezek nem lennének, elenyésző vagy nulla közeli lenne a gazdasági növekedés” – hívta fel a figyelmet a a Nyugat-magyarországi Egyetem docense.

Pogátsa Zoltán szerint mindez nem új dolog, olyannyira, hogy már a szocializmusban és a rendszerváltás után is rengeteg pénz jött külföldről.

Az Eurostat tavalyi jelentése szerint 854 millió eurót (azaz több mint 270 milliárd forintot) utaltak haza a tartósan külföldön élő magyarok. (Ebben ugye nincsenek benne például az Ausztriába, Németországba ingázók.)

Emellett 99 millió eurónyi kifelé irányuló pénzmozgás is szerepel, azaz az egyenleg 755 millió euró.

(Fotó: pixabay.com/blickpixel)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Határátkelő Klub!

El tudnád képzelni magad digitális nomádként? Vagy nem tudod elképzelni, de érdekel az életforma? Esetleg csak beszélgetnél egy jót kötetlenül? Gyere el szeptember 24-én kedden 18 órától a Prosit Buda Bistróba a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és beszélgess két tapasztalt digitális nomáddal, Vigh Borival és Majsai Richárddal! 

További részletek itt!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2315114014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.09.18. 06:49:20

jellemzően az Ausztriában vagy Németországban ipari és építőipari területen dolgozó férfiak utalnak haza pénzeket...

Dammiel 2019.09.18. 07:12:49

Remélem, mindenki Transferwise-zal vagy Revoluttal utal.

arncht 2019.09.18. 12:22:16

En nem utalok semmit, hasznaljuk a magyar szamlakat az otthon maradt penzzel, a tobbi meg marad az osztrak bankokban euroban.

Arthamyr 2019.09.18. 12:28:41

Kár, hogy olyan terjedelmes az eredeti tanulmány. Érdekelt volna, hogy mégis honnan szerezték az adatokat.

Hari Seldon 2 2019.09.18. 13:50:07

@arncht:
Nálunk annyi az utalás, ami mondjuk arra kell, hogy amikor Magyarországon vagyunk, legyen költőpénz, vegyünk ezt azt.
Plusz régebben elkezdtünk megtakarítást, azt még végigcsináljuk. Aztán cserélhetjük majd pár év múlva a gombokat Euro-ra, talán adnak érte valamit...

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.18. 14:33:09

Ezekért a brit tudósokat megszégyenítő következtetésekert érdemes elolvasni:

'a kisebb jövedelmű háztartások esetében a munkavállalási célú kivándorlást a jövedelmi helyzet javításával lehetne megakadályozni.'

Azaz, ha a magyarországi fizetések magasabbak lennének, akkor kevesebben mennének a pénz miatt külföldre.
Ki gondolta volna?

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.18. 14:33:21

@Arthamyr:
Pedig biztos érdekes. A portfolio ismertetése bővebb, ott további hasznos és érdekes megállapítások szerepelnek:
"BEBIZONYOSODOTT AZ, HOGY A KÜLFÖLDI JÖVEDELEMNEK CSAK TÖREDÉKÉT KÜLDIK HAZA."

www.portfolio.hu/gazdasag/20190917/milliardok-omlenek-be-az-orszagba-kinek-utalnak-haza-a-kivandorolt-magyarok-401021

Nahát! A felkészült kutatók azt hitték, a teljes bruttó hazajön? Most meg kiderült, hogy lakást is bérelnek belőle, meg vacsorázni is eljárnak...

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.18. 14:33:28

@Arthamyr: ja, a kérdésedre konkrétan választ ad a portfolio:

"A tanulmány szerzői három különböző adatbázist fésültek össze, hogy további információt kapjanak a hazautalások jellegzetességeiről:

A KSH 2016-ban készített Mikrocenzusát, ami egy mini népszámlálásként is felfogható, hiszen a megkérdezett 440 ezer magyar háztartás a teljes lakosság tizedét képezte le. Az ehhez kapcsolódó önkéntes kérdőívet 41 ezer háztartás töltötte ki többek között a kivándorlással kapcsolatban.

2017-ben az MNB készítette a HKÉF-felmérést (Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel), melybe bekerült egy kérdés a külföldről kapott támogatásokról, azonban ebben nem kellett beszámolni az érintetteknek a támogatás összegéről.

Szintén 2017-ben az MNB és a KSH közösen készített egy „Családi segítségnyújtás” című lakossági adatfelvételt, melyben kifejezetten a hazautalásokkal kapcsolatban. Ebben eredetileg 3000 háztartást kerestek meg, végül 1325 esetben sikerült interjút rögzíteni.

Vagyis most a három korábbi kutatás eredményeit összegezték a Statisztikai Szemlében."

nemecsekerno_007 2019.09.18. 17:36:11

Jó lenne ha ebből a hazautalt pénzből jutna a nyugdíjrendszerbe és az TB-be, ha már a nyugdíjasaikat itthon hagyták.

Lehetne csökkenteni az adókat, több lehetne a nettó...

Persze ez politikailag kínos, de pénzügyi szempontból nagyon jó lenne....

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.18. 17:58:55

@nemecsekerno_007: sőt, a vagyonukat is Mészáros Lőrincnek adományozhatnák a hazátlanul tántorgó árulók, meg építhetnének magyar stadionokat önkéntesen.

montroyal ( CAN qc) 2019.09.18. 18:47:13

KSH MNB felmérés ki fizeti ezert oket ?.... jol van hiszek nekik .. ha én hazudok ok is higgyenek nekem

Benikuty 2019.09.18. 18:51:39

@nemecsekerno_007: "Jó lenne ha ebből a hazautalt pénzből jutna a nyugdíjrendszerbe" Menj orvoshoz!

somlobodog 2019.09.18. 18:57:43

@Arthamyr: ugyanezen gondolkodtam....

tsabus UAE 2019.09.18. 19:22:05

Az új tanulmányból hollywoodi forgatókönyv készül, "Reszeljük a fingot" címmel. Igazi akciófilm lesz...
Szerintem már anno, az ennek alapját képező tanulmányok megjelenésekor megegyeztünk abban, hogy olyan hallatlan értéket képviselnek, mint Terus nénémnek a gördeszka. Most azokat a marhaságokat összegyúrták (bocsi... összefésülték) és forradalmasítják vele a... franc tudja mit.
De mind jól jártunk, mert ők elütötték valamivel az időt, minekünk meg minden mondatuk egy Heuréka pillanat. Vagy nem ?

nemecsekerno_007 2019.09.18. 20:56:39

@Benikuty: Mi fizetjük a külföldön dolgozók nyuggereinek a nyugdíját, meg az egészségügyi ellátását.

Szóval neked kéne kicsit elgondolkozni ezen a kiskapun.
Mert a magyar ugye mindent meg tud magyarázni...

gabors 2019.09.18. 21:32:09

@nemecsekerno_007: "Jó lenne ha ebből a hazautalt pénzből jutna a nyugdíjrendszerbe és az TB-be, ha már a nyugdíjasaikat itthon hagyták."

gondolom csak megjatszod hogy hulye vagy ...

ezt a penzt ELKOLTIK (ezert van benne a gdp-be kulonben nem lenne) akkor adot is fizetnek (attol fuggoen hogy mire koltik) ha csak kajara koltuk akkor 27% AFA, ha fodraszhoz megy belole akkor ott mar lesz AFA meg KATA meg egyebek is ..

azt mer nem is jegyzem meg amit kozgazdaszok szoktak mondani hogy az ilyen beerkezo penz tobbszorosen forog a gazdasagban es termel egy csomo adot is ...

Benikuty 2019.09.18. 21:47:47

@nemecsekerno_007: " Mi fizetjük a külföldön dolgozók nyuggereinek a nyugdíját, meg az egészségügyi ellátását."
...és köztudottan sok-sok pl. ukránét is. Netán szja-t nem kéne fizetni a hazautalt pénz után?

Golf2 2019.09.18. 22:09:40

A nyugdíjasok, köztük anyád kb.40 évig fizette előre a nyugdíját meg a tb-t,tehát csak visszafizet belőle a kurmány plusz az alcsutipatkány kitalálta a kötelező szülő eltartást.A többi stimmel.

Budapest a kutyaszar városa 2019.09.18. 22:17:45

@nemecsekerno_007: Nem elég, hogy eltartjuk a sok tolvaj, urizáló állampárti tetvet, a pénzünket érdemtelenül zsebbe kapó határontúlit, még a szociális szférát is mi finanszírozzuk ?

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.18. 22:18:06

@nemecsekerno_007:
Köszönd Selmeczi Gabriellanak, aki megmentette, akarom mondani eltözsdezte a nyugdíjmegtakarításokat.

Egyébként a mai nyugdíjasok megszolgaltak a nyugdíjukat. Nem a te jóindulatodbol kapják az adományaid.
De a magyaroknak nyilvánvalóan tetszik a felosztó kirovó rendszer. 106 ezer fő kivételével (akik tiltakoztak a Selmeczi féle "megmentés" ellen, és nem juhokkent begetve egyeztek bele a rekviralasba) ezt akarták a magyarok. visszakapták, a megkezdett reformokat megszakították, visszaforgattak.
Úgyhogy utólag ne tessék reklamálni, idejében tetszett volna gondolkodni és cselekedni.

Sokáig éljen a magyar Szultán és talpnyaloi a magyarok nyakán, akik önként és dalolva cipelik őket!

Budapest a kutyaszar városa 2019.09.18. 22:18:06

@arncht: Te csinálod jól, amennyit lehet tarts euróban és kinti számlán, itt még bankszámlák zárolása is jöhet, forint összeomlás, deviza-korlátozás.... ezektől minden kitelik !

élhetetlen 2019.09.19. 06:30:24

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: “De a magyaroknak nyilvánvalóan tetszik a felosztó kirovó rendszer. 106 ezer fő kivételével (akik tiltakoztak a Selmeczi féle "megmentés" ellen, és nem juhokkent begetve egyeztek bele a rekviralasba) ezt akarták a magyarok.”. Nem teljesen hülyék a magyarok, csak ne felejsd el., hogy belengették, hogy aki húsz évig fizetett az államiba, ha nem lép vissza, akkor onnét egy fillért sem lát. Megzsarolták a fél országot. Ja, hogy aztán nem így lett? Mit számít egy kormány szava?

élhetetlen 2019.09.19. 06:30:40

@nemecsekerno_007: Van egy fixa ideád. Mindegy, ki mivel cáfolja, te kitartasz mellette, a cáfolatok nem zavarnak. Lehet, hogy tényleg szakemberhez kéne fordulnod, mert ez beteges. A családodat nyilván nem zavarja, belefér, vannak durvább esetek is. De itt a komment soron, mint egy kocsmában, ha már sokan mondják, hogy részeg vagy, menj haza, akkor ne hidd azt, hogy mindenki más a részeg, csak te vagy a józan. Sokszor leírtam, hogy az ötleteid miért nem működő képesek, de te bekattanva ugyanazt hajtogatod. Nem gondolkodnál el egy kicsit? Nem megy?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.19. 06:30:56

kozeli hozzatartozo, ezen belul de nem kizarolag a szulo eltartasa kb 50 eve torvenyi kotelesseg magyarorszagon, nem talalt ki semmi ilyesmit a patas. ebbol megint mi visszhanzik a neten? "ovek a media"...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.19. 06:31:08

es persze az alapveto elelmiszerek nagy reszenek nem 27% az afa kulcsa, szinten csak az ismeretterjesztes kedveert.

Arthamyr 2019.09.19. 09:36:54

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: Gondoltam, hogy valami ilyesmi, mivel a banki adatokhoz elég nehézkesen lehet hozzáférni manapság (elvileg). Ez viszont elvesz az amúgy is kérdéses értékéből.

Arthamyr 2019.09.19. 09:38:18

@nemecsekerno_007: "Jó lenne ha ebből a hazautalt pénzből jutna a nyugdíjrendszerbe és az TB-be, ha már a nyugdíjasaikat itthon hagyták." - Nem tudom, mi bajod van akkor, mert jut belőle...

Arthamyr 2019.09.19. 09:39:05

@gabors: Na látom feleslegesen írtam, az a baj, hogy nem olvastam a válaszod. Ezért most feleslegesen leírom ezt is. :D

nemecsekerno_007 2019.09.19. 11:26:45

@gabors: Ott bukik az érvelésed, hogy ugyanezeket az itthon dolgozók is fizetik. ÁFA, SZJA...

A kérdés az lenne, hogy pontosan mennyi pénz jut ebből a külföldiek miatt kieső járulékokra és mi a mérlege...

nemecsekerno_007 2019.09.19. 11:26:53

@Arthamyr: Kérdés, hogy mennyi. Ha ilyen sok pénzt utalnak haza, igazán fizethetnék a saját nyugdíjasaik nyugdíját, eü-ellátását...

Akkor lehetne jobban járulékot csökkenteni, több lehetne a nettó...

nemecsekerno_007 2019.09.19. 11:27:06

@Benikuty: Mennyi az a sok-sok ukrán és mennyit fizetünk nekik?

Csak mert ez marha jó szöveg, de pénzről lenne szó, ott meg precízen kell elszámolni...

Amúgy az ukránok oktatása, eü ellátása nem került nekünk egy fillérünkbe se idáig, ellentétben a külföldön dolgozó magyarokkal...

nemecsekerno_007 2019.09.19. 11:27:17

@élhetetlen: Az a baj, hogy nem cáfolod te se, csak mellébeszélsz, próbálod okosba kimagyarázni, meg jogszabályokkal körbebástyázni, de ettől nem lesz több szétosztható pénz...

Ha van valamilyen magyar "fajtajelleg" akkor ez az. Ezért van, hogy a svédasztalnál púposra pakoljuk a tányért...

nemecsekerno_007 2019.09.19. 11:27:27

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos:

hu.wikipedia.org/wiki/Mag%C3%A1nnyugd%C3%ADjp%C3%A9nzt%C3%A1r

"Fentiek alapján megállapítható, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszer első 6 évében még hellyel-közzel a tervezett modell mentén működött, de 2002-es évtől gyakorlatilag teljesen elszakadt a tervezett körülményektől, messze terven felül növelve az államháztartás terheit (lásd 4. tábla)."

Értem én, hogy a manyup a Szent Tehén, de jó lenne már ha lejönnétek róla. Hazugságra épült akkor is és ugyanolyan álmegoldás volt mint egész élete során. A lelkiismeret nyugtatására jó, meg arra, hogy lehet rá hivatkozni...

Állami nyugdíj volt az, csak biztosítók kezelték... A finanszírozhatatlan nyugdíjrendszer meg megmaradt...

Arthamyr 2019.09.19. 11:32:11

@nemecsekerno_007: Ilyen koncepció, hogy "saját nyugdíjas", egyelőre nem létezik.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.19. 12:17:58

@élhetetlen: emlékszem, így volt.
Gyávák és önzők azok, akik a zsarolásnak engedtek. Ha akkor lett volna tökük, és tömegesen lépnek fel egy a saját népét megzsarolo kormány utonallo, bandita magatartása ellen, nyilván lett volna eredménye.

De a sokmillió magyar remegett a kis saját egyéni hasznáért, és békésen ballagtak a mészárszékre. (Sokan meg talán közönyösen, tudomást sem véve a körülöttük lévő, alakuló valóságról.)

Pont ez a baj ezzel az országgal. Van egy csomó közönyös, buta, aki nem is érti, mi folyik itt, meg van egy széles réteg, aki igyekszik a saját pecsenyejet sutogetni (nem csak a NER lovagok, hanem a kisember is, aki mondjuk csak a szaros kis állását vagy a szegények kárára szerzett, 16%-os szja- kulcsát, "ingyen", kormánytol kapott krumpliadomanyat, 10 milliós lakásépítési csokjat, stb félti).

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.19. 12:18:06

@nemecsekerno_007: a manyup épp a felosztó-kirovó modell helyett kínált alternatívát. A problémáit lehetett volna orvosolni, nem pedig eltörolni a jó irányba mutató, progresszív reformokat. (És folyó kiadásokra, meg a MOL hazai kézbe vételére költeni milliók tízéves nyugdíjcélú megtakarításait, ahogyan tették.)

Az a baj, hogy a tőkefedezeti modell irányába tett helyes lépéseket egy tollvonással megszüntették, és újra a teljes mértékben felosztó-kirovó rendszer jött vissza. Amiben mások nyugdíját fizeted, és kapsz egy ígéretet, hogy majd a jövő generációk fizetik a tiédet.
De a magyarok mindig is szerették az ígéreteket, hogy majd a gondoskodó állam atyuska megoldja. Megkapták.

adg 2019.09.19. 12:18:10

Ha kihozom a nyugdijasomat, akkor nem kell a hugaimnak a jovoben nyugdijjarulekot fizetni? Vagy eleg lesz kevesebbet?
Es mi lesz a nyugdijasom nygdij melletti dolgozasa utani befizeteseivel? Azert nem kar?

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.19. 12:18:14

@Arthamyr: az a baj, hogy a kolléga az nem érti, hogy a szüleink nem azért kapnak nyugdíjat, mert a gyerekeik fizetik a járulékot, hanem SAJÁT JOGON: azért, mert ők maguk évtizedekig fizették a saját járulékukat.
Gondolom, majd akkor is meglepődik,, amikor ő nyugdíjas lesz, és a nyugdíja a minimálbér negyedét se éri el. Pedig a gyereke fizeti a járulékot.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.19. 13:24:45

ugy latom a "sajat nyugdijas" nehezen ertheto (ha valaki nem akarja). magyarorszagon a feloszto-kirovo rendszer a nyugdijbiztositasi alapon keresztul valosul meg. ennek bevetelei a beszedett jarulekok, kiadasai pedig a folyositott nyugdijak. jol meghatarozhato, kik fizetnek be az alapba (kozponti koltsegvetes hozzajarulasa nagyjabol nulla, miota nem kell a maganpenztarakba atiranyitott osszeget a kozosbol, nagyreszt hitelbol potolni), es az is, kik reszesulnek juttatasban innen, mivel ezek kore jogszabalyokban rogzitett. a befizetok sajat nyugdijasai a juttatasban reszesulok.

azon mindig elnyomok egy fanyar mosolyt, amikor megtakaritasnak nevezik a maganpenztarakba fizetett osszegeket. megtakaritas az, amit a szabadon felhasznalhato penzembol sajat dontesembol elteszek kesobbre. a maganpenztarakba iranyitott osszeg se nem volt szabadon felhasznalhato, se nem volt sajat dontes, annyi tortent, hogy amit elotte torvenyileg kotelezoen a kozponti alapba utaltak, azt egyszercsak torvenyileg kotelezoen egy maganpenztarba utaltak. semmifele megtakaritas vagy ongondoskodas nem valosult meg ezzel. amugy a milliok tizeves "megtakaritasa" kb egyezett a nyugdijalap egy (1) evnyi kiadasaval.

jogot valoban sajat maga szerez mindenki a nyugdijellatasra. a penze azonban jelenleg masoktol szarmazik (ti. az aktualis befizetoktol).

es amugy az szja merteke 15%, ebbol nem egyszeruen jovedelmi szint alapjan, hanem mas cimeken lehet kedvezmenyt kapni.

Benikuty 2019.09.19. 13:28:49

@nemecsekerno_007: sajnos nem tudok számokat, mert az ilyen adatokat is gondosan titkolják a gazdáid, de legyen bármennyi is, akkor is kurva sok!
Kissé visszakanyarodva az eredeti beírásodra: undorító ez a nyuggerezés, vagy inkább lesajnáló,, ahogy ez várható volt...
Egyébként maximálisan csatlakozom@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: által leírtakhoz! Lassan pont olyan hülyét csinálsz magadból mint birca vagy hinta. Megéri ez neked? Mert hogy itt embert nem fogsz meggyőzni, az biztos!

gabors 2019.09.19. 13:59:20

@nemecsekerno_007: "@gabors: Ott bukik az érvelésed, hogy ugyanezeket az itthon dolgozók is fizetik. ÁFA, SZJA..."

mar bocs de ideztem is mit irtal azt szeretned ha a hazautalt penzekubol TB-re is jutna ... valaszom az volt (reszletesebben) hogy jut es ha ezt nem latod akkor tenyleg hulye vagy ... ugyanis az allami koltsegvetesben NINCS kulon TB boritek meg NYUGDIJ boritek meg mondjuk STADION ALAP boritek nem beszelve VALLAS boritekrol az osszes bejovo ado egybe megy es az allam (most OV) donti el miremennyit kolt ... regen sokan igy csinaltak bejott a penz (akkor ugye keszpenz volt) es szepen szetraktak boritkokba kaja haz gyerekek ajandek stb

gabors 2019.09.19. 14:07:29

@Arthamyr: "@gabors: Na látom feleslegesen írtam, az a baj, hogy nem olvastam a válaszod"

eloszor nem ertettem ez mi akart lenni .... de igy van mivel minden egy kalapba megy nincs olyan hogy ez a forint adora megy majd a masik forint meg stadionba ...

pont ez lett volna a cel a "magan" nyugdijalappal hogy legalabb egy resze (5%) el lett volna "keritesezve" a kalap tobbi reszebel es abbol CSAK nyugdijat fizettek volna ... azt nem lehet mar tudni hogy mennyire lett volna jo .... pont azt bizonyitja hogy ennelkul nem volt eleg a penz minden masra amit az akkori NER akart, hogy bizony a kozos kalapbol ELKOLTIK masra a jutalekokat (is)

amugy soha nem felesleges leirni amit gondolsz :-) meg akkor sem ha a masik kommentelo igy is ugy is hulye marad

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.19. 15:34:20

@droid_:
"megtakaritas az, amit a szabadon felhasznalhato penzembol sajat dontesembol elteszek kesobbre"

Tévedsz. A megtakarításnak nem feltétele, hogy bármikor szabadon és korlátlanul elkölthető legyen.
Magyarországon is számos olyan konstrukció van, amit nem kedvedre, bármikor vehetsz fel és költhetsz el, babakötvény, nyesz,stb. És külföldön is nagyon gyakori az a nyugdíj pillér, ami a te megtakarításod, de csak 65 éves kortól vagy nyomós egyéb indokkal vehetsz fel. Ettől még ez megtakarítás, nem állami vagyon.

A nyugdíjakat az állam biztosítja, orbánék törvénybe foglalták, hogy semmi se jár, csak adható, ha jut. Adót fizet, aki nyugdíjjárulékot fizet. Az állam meg arra költi, amire akarja, semmi se garantálja, hogy ne legyen belőle stadion.
Nem a nyugdíjjárulékból fizetik a nyugdíjakat, hanem az adókból. Ha hirtelen több lenne a befizetett járulék, vagy épp kevesebb, egyik se befolyásolná közvetlenül a nyugdíjak összegét. Az állam szabadon keresztfinanszirozza.

Ez is épp a baj, hogy a manyup eltörlésével ezt is visszaállamosították, és az uralkodói önkény dönt arról, hogy mire menjen a pénz. Nem önálló intézmény, hanem a költségvetés egy rovata a nyugdíj.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.19. 15:35:10

bizony vannak elkulonitett tb alapok, nev szerint egeszsegbiztositasi alap es nyugdijbiztositasi alap. bizony a befizetesek pontosan ezekbe az alapokba mennek, a kifizetesek pontosan meg vannak hatarozva, semmifele kozos kalaprol nincs szo. hihetelen, hogy valaki ilyen magabiztossagal hirdeti a barki szamara megismerheto valosag ellenkezojet.

pl net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1800050.TV
"LXXI. NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI ALAP"

gabors 2019.09.19. 15:57:21

@droid_: "bizony vannak elkulonitett tb alapok, nev szerint egeszsegbiztositasi alap es nyugdijbiztositasi alap. bizony a befizetesek pontosan ezekbe az alapokba mennek, a kifizetesek pontosan meg vannak hatarozva, semmifele kozos kalaprol nincs szo. hihetelen, hogy valaki ilyen magabiztossagal hirdeti a barki szamara megismerheto valosag ellenkezojet."

ezt komolyan el is hiszed ?????? (mert akkor sajnallak mert ilyen SEHOL a vilagon nincs)

ez csak mirrage ... szivarvany .... azok csak nem masok min IOU-k vagyis igerem hogy tartozok neked .....

ha NEM igy lenne akkor semmi gond nem lett volna a magannyugdijakkal hiszen azoknelkul is OTT LETT VOLNA a penz az alapban a mar "megszerzett" jogokrak a te altal irtak alapjan DE NEM volt es NINCS ott ez a gond ... mert sem akkor sem most NINCSENEK ezek az alapok (illetve csak papiron vannak)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.19. 17:27:13

@gabors: olvasd el megegyszer. gyk. a nyugdijbiztositasi alap nem a felhalmozott toket tartalekolja a majdani kifizeteshez, hanem az aktualis befizeteseket fogadja es az aktualis kifizeteseket teljesiti. ezzel egyutt igaz, hogy a befizetesek pontosan ide kerulnek es a kifizetesek is innen tortennek, nincs osszekeverve semmivel.

pl 2019-ben a torvenyi eloiras szerint az emlitett szocho ado kb 70%-ban nyugdijalapba, 27%-ban eu alapba, 3%-ban foglalkoztatasi alapba kerul. az osszesen ha jol szamolom 100% (a tobbit ellopja a patas).

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.19. 17:27:13

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: "A megtakarításnak nem feltétele, hogy bármikor szabadon és korlátlanul elkölthető legyen."

nem is ezt irtam. te is olvass megegyszer. megtakaritani a szabadon elkoltheto penzedbol lehet. nem abbol, ami sose volt a tied, sose rendelkeztel vele szabadon. az mas kerdes, hogy ha van elkoltheto penzed, es azt a sajat dontesedbol megtakaritod, akkor azt mennyire kotott formaban fekteted be. de akkor is, a dontes arrol hogy elkoltod vagy megtakaritod, a tied. a manyupnal ilyesmi sose volt. allamilag iranyitottak innen oda, aztan onnan ide, ennyi tortent. ami valoban megtakaritas, jelesul az onkentes nyugdijpenztar, az tenylegesen ongondoskodas, hiszen szabadon elkoltheto penzbol, szabad dontessel teszi mindenki felre. ha nem tevedek allami adokedvezmennyel biztatva.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.19. 17:27:13

@droid_: ha a piros lámpás házra kiirjuk, hogy ez isten háza, akkor elhiszed, hogy onnantól kezdve imádkozni jár oda az úri közönség?

Kérdezz utána, civilizált országokban mit jelent az ÖNÁLLÓ gazdálkodásu nyugdíj intézet. Nem ezt, ahol a kormány, mint a költségvetés egy fejezetét, úgy kezeli a nyugdíjalapokat, és kedvére csoportosít át pénzeket:

"A kormány lenyeli a nyugdíjra szánt pénzeket

Hetven milliárd forintot szipkáz ki a büdzsé.

Az ideinél több tíz milliárd forinttal kevesebb pénz jut jövőre a nyugdíjalap kifizetéseire a munkáltatók befizetéseiből az államkincstárba. A tegnap benyújtott, 2019-es költségvetési törvényjavaslatban találtunk rá erre az intézkedésre."
mfor.hu/cikkek/makro/a-kormany-lenyeli-a-nyugdijra-szant-penzeket.html

Meg nem is ezt:

"Simán elnyeli az állam a fölös nyugdíjpénzeket

2015. 09. 10. 09:17

A tavalyi évben rekordösszegű, 183 milliárd forintos többlettel zárt a nyugdíjalap, amihez hozzájárult a foglalkoztatás és a bruttó keresettömeg növekedése – írta a Napi.hu. Ezt a többletet pedig egész egyszerűen elnyelte a költségvetés – derült ki a zárszámadási törvényből. Vagyis a nyugdíjalap többlete a költségvetési hiány fedezetére ment el."
24.hu/fn/penzugy/2015/09/10/siman-elnyeli-az-allam-a-folos-nyugdijpenzeket/

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.19. 17:27:13

@nemecsekerno_007: Az utóbbi években mennyivel kellett többet fizetned?
Van erre valami kimutatásod?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.19. 17:27:13

@nemecsekerno_007: Haver!
Lassan már tényleg minket égetsz,nem csak magadat!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.19. 17:27:13

annyira ugyan nem kapcsolodik, de az is vicces szamomra, hogy 10 evvel a penzugyi valsag utan valaki a maganpenztarakban tartott penzre mint biztos alapra gondol, mintha az nem IOU lenne, hanem pancelszekrenyben tartanak az aranyrudakat. ezek a penztarak kulonbozo kockazatu befekteteseket eszkozolnek, pl allampapirokat vesznek vagy ingatlanvasarlast hiteleznek a jonepnek. csak eppen az volt a gond jo 10 eve, hogy a vegtelensegig elbonyolitott papirokra rapecsetelet kockazat nem eppen a valosag volt, hanem annyi, ami erdekeben allt a penzugyi szektornak.

nemecsekerno_007 2019.09.19. 18:55:30

@Arthamyr: ... és hány perc kitalálni...

amúgy nyugdíjas családtag...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.19. 18:55:31

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: koszi a linkeket, ebben is benne van a szocho eloirt felhasznalasa, tovabba hogy a nyugdijalap nem valamifele kozos kalap, hanem pontosan eloirt bevetelei es kiadasai vannak, kulonben nem lehetne maradvanyrol vagy hianyrol beszelni.

ezeket termeszetesen nem lehet forintra elore kiszamolni egy koltsegvetesben, mivel a pataseknak sincs varazsgombjuk ami megmondana elore, hogy hanyan meltoztatnak elhalalozni, hanyan es foleg milyen jovedelmeket igazolva fognak nyugdijba menni, ill a beveteli oldalon hanyan tervezik elveszteni a munkajukat vagy masikat szerezni es mekkora fizetessel. az alap gazdalkodasat ezeket megbecsulve tervezik, ev kozben azonban bekovetkezik az un. valosag, es ekkor lathato az esetleges hiany vagy tobblet, amit valoban a koltsegvetesbol potolnak, ill. ott hasznaljak fel.

egyebkent ez a becsles nagyjabol jol is mukodik, legalabbis szerintem 100 milliardos nagysagrendu elteres ezt jelenti egy 3500 milliardos gazdalkodasban ilyen bizonytalansagok mellett. mindez most eppen 30 milliardos tervezett koltsegvetesi hozzajarulassal, ami nem osszemerheto a manyupos idokkel amikor szamolatlanul kellett onteni bele a penzt abbol a bizonyos kalapbol, mivel kb a kiadasok negyede hianyzott.

nemecsekerno_007 2019.09.19. 19:34:34

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos:

A nyugdíj szociális ellátás, ezt megnyírbálhatja egy kormány...

Már várom mikor a dolgozó tömegek az utcára mennek tiltakozni, hogy azt a pénzt adják a nyugdíjasoknak... :)))))

Persze hiába írom már egy ideje ezeket, a többségnek nem sikerült felfogni...

nemecsekerno_007 2019.09.19. 19:34:35

@Benikuty: ... biztos kurva sok.... titkolja a kormány...

muhahahahah

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qse006i.html

akkó nézegesd ezt.

Kicsit már frusztráló mindig a magyarázkodást hallgatni, meg a különféle törvények, érzelmek csűrését csavarását, de hátha egyszer megértitek utána meg elfogadjátok...

Egyszer csak kigyógyultok a szocializmusból.... vagy legalább is kezelhető szintre jut nálatok...

nemecsekerno_007 2019.09.19. 19:34:35

@gabors: Ennyire nehéz felfogni.

Az itthon dolgozók mindkettőt fizetik.

A külföldön dolgozók meg csak azt ami valamilyen adó (ÁFA, jövedéki adó) formájában bekerül a költségvetésbe...

De lehet vinni a nyugdíjas családtagot a fogadó országba, aztán kiderül, hogy fizeti-e az ottani pénztár a nyugdíját...
Ha már ott fizet járulékot a családtagja... Kíváncsi lennék az európai értékekre :))))

De mindegy, te is magyarázkodsz és próbálsz kibújni...

nemecsekerno_007 2019.09.19. 19:34:35

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Az utóbbi években?! Ez miféle hülye kérdés?!

De mindegy nem erölködök 10 millió kommunistával nem lehet kapitalizmust építeni... (mondta volt Tóta W. Árpi anno...)

Arthamyr 2019.09.19. 20:19:58

@nemecsekerno_007: Bármit ki lehet találni, de ettől még jelenleg ilyen nincsen.

Golf2 2019.09.19. 22:02:17

Agymosott.És napról napra többen vannak.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.20. 19:20:32

@nemecsekerno_007: Én csak egy kommunistát ismerek ebben az országban.
30 éve is az volt és most megint az lett!

élhetetlen 2019.09.21. 04:06:36

@nemecsekerno_007: “a svédasztalnál púposra pakoljuk a tányért...”. Csak te akarod púposra pakolni a tányérodat, olyan áron is, hogy hogy annak a tányérjárol is átkotornád a kaját a sajátodra, aki 40 év bfizetésével jogosan kap valamennyit.

élhetetlen 2019.09.21. 04:07:40

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: A magad módján igazad van, csak nem olyan könnyű egy országot mozgósítani, főleg, ha nincs eszközöd a tájékoztatáshoz. A taxis sztrájk működött, össze vannak kötve, ahogy a mobilosok is. Kisebb példa, a trafikosokat, csak a kiszállítók tudták volna összefogni, de azt hitték, hogy csak könnyebb lesz a dolguk, nem gondolták, hogy a köv. körben ők mennek a levesbe. “Van egy csomó közönyös, buta, aki nem is érti, mi folyik itt”. Ez van. Itt vannak azok az emberek, akik még mindig úgy tudják, hogy az előző kormány alatt az átlagkereset is 36 %-kal adózott. Akkor sem értették a saját fizetési papírjukat sem. A rezsicsökkentés. Nem fogják fel, hogy van, aki 300 ft-t nyer vele, van aki 30 eft-t havonta, és mindenki adójából támogatják a közműveket, ha kell. Ezt én is látom, de mit tudok tenni? Nemecseknek írogatok feleslegesen? Bocs.

élhetetlen 2019.09.21. 04:08:05

@nemecsekerno_007: “De lehet vinni a nyugdíjas családtagot a fogadó országba, aztán kiderül, hogy fizeti-e az ottani pénztár a nyugdíját...”. Te teljesen megbuggyantál. Miért fizetné? Fizetett oda a nyugdíjas egy fillért is akár feki, akár biztosítási alapon? Az ottani pénztár majd a gyereknek fizet. Mikor fogod fel, hogy egyetlen másik országnak sincs köze a saját nyugdíjrendszerünkhöz? Nem vagy képes megérteni, hogy egy társadalmi szerződés alapján aki itt fizetett járulékot, annak itt kell nyugdíjat fizetni? Megtehetik, hogy nem fizetik, azt is, hogy az állampapírokat nem fizetik vissza, vagy elveszik a bankban levő pénzedet, de ezt normálisnak tartod? Mert ezzel is rengeteget spórolna az állam, nem csak azzal, ha nem fizet nyugdíjat annak, akinek a gyereke külföldön dolgozik. Most jutottam el odáig, hogy menj a ….

élhetetlen 2019.09.21. 04:08:21

@nemecsekerno_007: “A nyugdíj szociális ellátás”. Nem. A nyugdíj egy előre kifizett juttatás. Megnyírbálhatja a kormány. A kormány most bármit megtehet, egy nap alatt átvitt törvénnyel, kiszavazás a pártfegyelem miatt nincs, a kérdés csak az, hogy ez etikus-e. De ezt a szót te nem ismered. Szociális ellátás a segély. Még akkor is, ha szerinted csak nem érti senki a zseniális agymenésedet.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása