oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. szeptember 14. 06:30,  Hazalátogatás vegyes tapasztalatokkal 17 komment

2019. szeptember 14. 06:30 Határátkelő

Hazalátogatás vegyes tapasztalatokkal

Több poszt is szólt arról, milyen tapasztalatokat szereznek a határátkelők a nyári hazalátogatások során. Mintegy a sorozat zárásaként erről beszélgettünk a Los Angeles-London-Budapest-tengely (azaz a Határátkelő podcast-sorozata) legújabb adásában is Tamással és Bandosszal, akik felemás tapasztalatokról számoltak be – sok minden fejlődött, de érezhető a munkaerőhiány is. Nem beszélve a mutogató néniről…

sult_hal.jpg

Az ember nyaralni, pihenni megy haza, a családdal találkozni, akkor elsősorban turistáskodik. Az látszik, hogy a vendéglátóiparban van fejlődés, megjelent a streetfood, turistaként Budapest és a Balaton egyre jobb.

„Húsvétkor is voltam otthon, akkor történt, hogy besétáltam egy barátommal egy bárba, ahol fantasztikus gin tonicot tettek elénk – kész költemény volt, kis bogyókkal, ágacska… a srác elénk tette az üveget és mesélt róla. Még itt, Londonban sem nagyon találkozik ilyennel az ember, hacsak nem valami menő szállodába megy be, ahol próbálnak a kedvére tenni” – mesélte Bandosz.

A Balatonnál is vannak olyan helyek, ahol odafigyelnek arra, hogy érdekes, egészséges, eredeti ételeket szolgáljanak fel: „Az érződik, hogy a tulajdonos utazott, aztán hazajött és beindított egy bizniszt”.

Ugyanakkor megmaradtak negatívumok is. „Bementem felfújható gumilabdát venni (mert a Balatonnál az fogyóeszköz) az ajándékboltba, kérdeztem a nénit, hogy mennyibe kerül, mire ő egyetlen szó nélkül rámutatott a cetlire. Biztosan komoly nehézséget jelentett volna neki elégetni még egy kalóriát azzal, hogy kinyitja a száját. Többször észrevettem, hogy ez a ’ki van írva’ megmaradt” – mesélte Bandosz.

Nekem némileg felemás tapasztalataim vannak, mert túl azon, hogy sok helyen valóban színvonalas a kiszolgálás és a termék, nagyon hullámzó a színvonal. A Balaton mellett egyre több helyen tapasztalható a szakemberhiány, lassan már az sem elvárás, hogy például a pincérek olyan alapdolgokkal tisztában legyenek, mint hogy a hölgyeket illik először kiszolgálni, vagy hogy melyik oldalról kell a tányért a vendég elé tenni.

Tamás utoljára tavaly februárban jár Magyarországon, Bandoszhoz hasonlóan őt is meglepte, milyen új helyek nyíltak a városban. „A túlbonyolítást én is éreztem, ahhoz képest például, hogy az Egyesült Államokban a fizetési kultúra rém egyszerű, bármit bármivel lehet mindenhol fizetni, legyen az kártya, telefon, Apple Pay, készpénz. Ez itt teljesen jól működő dolog” – mondta.

Az ügyintézés esetében meglepő volt, hogy azt egyablakos rendszer milyen jól működött, egyetlen helyen mindent el tudott intézni.

„Ami érdekes, hogy innen, a távolból sokkal jobban felerősödnek a (például a határátkelésről szóló) hírek. Egy-egy hír, ami otthon az emberek ingerküszöbét nem lépi át, nekem innen, Amerikából olvasva sokkal erőteljesebben jelenik meg” – vetett fel egy érdekes témát Tamás, amiről akár a kommentekben is lehet beszélgetni.

Ami a munkaerőhiányt illeti, azt nyáron Bandosz is megtapasztalta, például amikor az egyik csárdában több, mint egy órát kellett várni az (egyébként finom) ételre, vagy amikor elromlott az autója, és több szervízben két-három hetes határidőre vállalták volna a javítását, de végül sikerült találni valakit.

Miről beszélgettünk még?

Miért komplikáltak a magyar online ügyintézés felületei a brithez, amerikaihoz képest? (4 perctől)

Budapesti tömegközlekedés – miért nem vesznek meg egy működő rendszert a hosszú évek óta tartó fejlesztgetés helyett? (10 perctől)

Mit lehetne tanulni a brit ügyfélkapu működéséből, hogyan néz ki egy használható oldal? (15 perctől)

A sorozat korábbi adásait itt hallgathatod meg, és fel is iratkozhatsz a Határátkelő YouTube-csatornájára. (Mi több, iratkozz is fel!) Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

Ha van Spotify-od, akkor ITT TALÁLOD MEG a beszélgetést.

Határátkelő Klub!

El tudnád képzelni magad digitális nomádként? Vagy nem tudod elképzelni, de érdekel az életforma? Esetleg csak beszélgetnél egy jót kötetlenül? Gyere el szeptember 24-én kedden 18 órától a Prosit Buda Bistróba a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és beszélgess két tapasztalt digitális nomáddal, Vigh Borival és Majsai Richárddal! 

További részletek itt!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Magyarország Los Angeles - London - Budapest tengely

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr715070136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2019.09.14. 10:37:01

Egy nagyon szomorú OFF a nap kezdetére:

index.hu/kultur/2019/09/13/meghalt_konrad_gyorgy/

Egymás után halnak ki az igazi rendszerváltó értelmiségiek.:-(

gabors 2019.09.14. 11:21:58

@Csodabogár: "Egymás után halnak ki az igazi rendszerváltó értelmiségiek.:-("

Orban halott ??? hol olvastad ?

Csodabogár 2019.09.14. 12:41:13

@gabors: Orbán még sehol se volt (kiskoru volt) mikor ezek az emberek már javában dolgoztak az akkori rendszer ellen. Olvasd el amit betettem, akkor majd meglátod.

kronikas 2019.09.14. 13:46:58

@gabors: talán bizonyos értelemben halott ő is... Meg értelmiségiekről volt szó. Bár járt egyetemre jó sokáig amit másoknak már nem enged, nem tartom őt annak.

Hari Seldon 2 2019.09.14. 15:12:42

@Csodabogár:
Ezek szerint, egyenlőre még annak számít...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.09.14. 16:14:45

A poszthoz: nekem is volt a tulbonyolitas temaban tapasztalatom:) A los angelesi konzulatust hivtam fel utlevel meghosszabbitas ugyben. Kis Magyarorszag feeling megvan mindig, akar szemelyesen, akar telefonon intez valamit az ember:) Udvariassag teren sokat fejlodtek, sot az utobbi 2 ev alatt sikerult elerni, hogy vegre kartyaval is lehet fizetni, hurra!
Az meg mindig rejtely szamomra, miert letezik 2 kulonbozo rendszer, amiben keresik a szemelyi adatokat, es a 2 nem teljesen kompatibilis. (Ugyanis amikor valamire rakerdeztem, az ugyintezo holgy mondta, hogy o csak 90%-ban tudja azt biztosra mondani, mert egy masik rendszerben is meg kene nezni, de ezt "tul bonyolult lenne neki elmagyarazni nekem" :) ezt szo szerint igy:) Magaban meg biztos gondolta, hogy mit okoskodik itt ez az amerikas magyar:) pedig csak valoszinuleg en is ugy voltam, mint Tamas, hogy megszoktam az itteni egyszeru es logikus ugyintezest:)

gabors 2019.09.14. 16:21:11

@Csodabogár: eloszor is ez tegnapi hir amit mar tegnap PENTEKEN elolvastam .... latom ki kell irni hogy vicc volt

a frappans valasz kulonben az lett volna hogy (ideznelek ) ... igazi ertelmisegrol van szo nem gyuttment komcsi gyerekekrol ...

gabors 2019.09.14. 16:29:02

@Zsuzsi65: "(Ugyanis amikor valamire rakerdeztem, az ugyintezo holgy mondta, hogy o csak 90%-ban tudja azt biztosra mondani, mert egy masik rendszerben is meg kene nezni, de ezt "tul bonyolult lenne neki elmagyarazni nekem" :)"

ez valoban igy van ... azt nem tudom hogy komplikalt vagy nem ,velem is hasonlo tortent ugyanis a konzulatuson nem (vagy csak nehezen) tudjak ellenorizni pl a szuletesi idot helyet ... mert az o adatbazisuk ebben nem mervado azt lajak hogy legutobb is ez volt benne ... szoval nekem javasoltak hogy vigyem be a szuletesi anyakonyvit ha megvan mert az a legit es tutti (nekem itt van eredeti) ... de 1-2 nappal kesobb jott az email hogy az adatot valosnak talaltak valami uberebb adtabazis alapjan megsem kell az anyakonyvi kivonat ... megint csak feltetezem hogy valahova "felkuldtek" ugy az adatatokat ahogy bemondtam es ott "fent" ellenoriztek hogy jo ...

Pompeo 2019.09.14. 19:49:00

Kellemes tapasztalat: ügyfelkapun igenyeltem vasarnap erkölcsi bizonyítványt,KEDDEN ertesitettek hogy postara adtak,csütörtökön a megerkezett.Egyebkent a 1818-at barmikor felhivom,hogy ezt vagy azt hogy jobb,gyorsabb intezni,mindig korrekt,mindenre kitejedö pontos valaszt kapok.El vagyok ajulva :-D

Shanarey 2019.09.14. 22:11:41

Magyarországon élő ismerősöm, eladta a kertes nagy családi házat, és építkezésre adta a fejét. Valami kerámia lapokból álló házikót akar, mert gyorsabban megvan mint a hagyományos házakn na meg jobb a hőszigetelő tulajdonsága. Nos itt jön a bökkenő, eme ház féléhez nem minden tervező ért, az önkormányzatnál lévő, ez ügyben felelős segéd sugalamzó pedig csak arra képes, hogy azt mondja, nem jó a terv, s ezért nem fogadja el. Ám arról nem tud mondani semmit, hogy hogyan lehetne a terv olyan hogy neki is megfeleljen. Mindez történik Érden 2019-ben. A kérdés csak az hogy az illetékes "elvtárs" sötét mint a fekete lyuk, vagy pénzt akar, avagy mindkettő? Építési engedélyt, efféle kategóriában, ma már nem kell kérni, a tervező felel azért hogy az épület megfelelő legyen, ám az önkormányzat hozzájárulása is kell. Vagyis hiába nem kell engedély, azért mégis kell, csak másképp hívják. Egyszerűsített ügyintézés Magyarisztánban.
:-))

arncht 2019.09.15. 09:32:10

Nincs olyan, hogy szakemberhiany (ha csak nem olyan munkarol van szo, amit 1-2 ember tud a vilagon), csak alacsony fizetes. Megfelelo penzert barmit elvegeznek az emberek, es lesz is ra jelolt.

acycloren 2019.09.15. 09:50:27

@Shanarey: Pénzt akar az ügyintéző. Minden ilyen kis probélmázás egy jel arra, hogy itt most tejelni kellene.
Ingatlan értékbecslő is azért kezdi irreálisan magasról a becsült értéket. Mindig. Aztán ha nem tetszik, lehet fellebbezni, ami a haverja fog elbírálni egy irodával arrébb. Magyarországon még mindig teljesen normális a pozícióval "járó" ilyen kis mellékes hűbéri jövedelem.

A munkaerő helyzetét illetően. Ázsiában a legdrágább éttermekben is teljesen normális, hogy az utcáról beesett alakok vagy a szakács unokahúga két instagram vagy facebook posztolás közt szolgál ki teljesen amatőr módon 10%-os szervízdíjért. Eleve az, hogy van pincér, a luxust jelenti a legtöbb helyen. Nem a minőség, hanem az a tény, hogy eléd teszi valaki a kajádat egyenruhában. Magyarország ebben semmivel sem rosszabb, mint más országok. Vannak rossz éttermek, amatőr alkalmazottak, de ilyen mindenütt akad.

kronikas 2019.09.15. 11:06:42

@droid_: három diplomám van... Tapasztaltam a "keresztény" tetteit... S az értelmiség nem gyűlöletet hint.

Hórukk 2019.09.15. 12:15:26

@arncht: Tévedsz, ha valamihez "mestert" keresel, még azelőtt elhajt, mielőtt rátérnétek az árra. Nem vállalkozói területen pedig a magasabb bér csak a dolgozók vándorlását okozza, eljön a korábbi munkahelyéről (ahol ezáltal munkaerőhiány lép fel) és átmegy egy másik munkahelyre, ahol ezáltal megszűnik a munkaerőhiány. Nyugati bérekkel természetesen haza lehetne csábítani a kivándoroltak egy részét, de a magyar hatékonyság nem olyan, hogy azokat a béreket itthon ki lehessen fizetni. Vannak egyedi kivételek, de azok csak erősítik a szabályt.

bozsibozsi 2019.09.15. 13:11:48

@arncht:

Tudsz úszni?

Nem?

És ha megfizetem?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.15. 17:15:20

@bozsibozsi: A főnököm:-20 millióért beszélsz nekem kínaiul?
Mire én:-Mire maga szerez 20 milliót ,addigra megtanulok kínaiul.
:))
ritka csöves.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása