oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. szeptember 11. 06:30,  Sulikaja amerikai módra 34 komment

2019. szeptember 11. 06:30 Határátkelő

Sulikaja amerikai módra

Megkezdődött az iskola, amivel megkezdődött az iskolai kaják időszaka is. Ami engem illet, sok jó emlékem nincs arról, amit anno étkeztetés címen műveltek velünk (a helyzet azóta sem javult, ha jól látom). Amerikában sok szempontból más a helyzet – hogy jobb vagy rosszabb, azt mindenki döntse el Zsuzsa (képekkel illusztrált) írása után!

cim_236.jpg

„Szeptember lévén jópár posztot feldobott a Facebook az iskolás-óvodás közétkeztetésről, drágulásról, minőségről.

Mivel csak három éve lakunk külföldön, a régi reflexek még bennem élnek. A legelső gondolat: „Úristen, de mázlisták!”. Pedig gyűlöltem az ebédbefizetést, időre, pontosan kiszámolva biztosítani az összeget, természetesen készpénzben…

Aztán ahogy a vezérhangya elindult, jöttek a gondolatok. Igen, oviban még kvázi jó volt. Na elsősorban nem a minőség, de legalább a csordaszellem. Bár emlékszem, bizonyos menüsor már önmagában elvette a fiam kedvét az oviba meneteltől.

(Itt szeretném leszögezni, hogy maga az egész témakör nagyon gyerek-helyszín és szülőfüggő. Nem vagyunk egyformák, és senkit nem szeretnék megkülönböztetni, csak mert szereti vagy nem a menzás kosztot).

Nem tudom, mi a helyzet az általános iskolában, de abban biztos vagyok, hogy nagyon nem szeretném, ha a gyerekem drága pénzért kapna vacak kaját, meg se enné, kidobná és közben éhes és nyűgös lenne. Ennél rosszabb kombináció nincs is.

Ugyanakkor itt és most azért visszasírom néha az ebédbefizetést, mert visszagondolva milyen egyszerű volt…

Mi kerüljön a dobozba?

Mesélek kicsit arról, mi van most helyette. Még egy fontos dolog: ne általánosítsunk! Ez itt és most van, lehet, hogy egy másik városban, másik államban meg másképp.

Szóval 3 éve kezdődött, amikor kiköltözünk családunkkal Boston mellé. A nagyobbik fiam itt kezdte az első osztályt, nulla nyelvtudással. A másik dolog, ami nulla volt: az én tapasztalatom.

Hogyan terelgessük gyermekünket egy olyan iskolarendszerben, amit nem is ismerünk? Mindenesetre tájékoztattak arról, hogy kell egy hátizsák meg egy „lunchbox”, uzsonnásdoboz, ebédtároló – bárhogy hívhatjuk. Meg egy kulacs.

Ha talpraesett konyhatündér-kreatív anyuka vagy, meg vagy mentve, de én nem vagyok ez a típus. Marad a Google. Ki is adott számtalan tippet, mit is csomagolj: formára vágott szendvicsfalatok formára vágott zöldségkékkel, zellerszárra ültetett mazsola, nyers brokkoli, karfiol és héjában zöldborsó?!

2_165.jpg

Az én kakaóscsigán, sajtos kiflin és Balaton-szeleten szocializálódott gyermekemnek ez nagyobb sokk lett volna, mint a nyelvtanulás...

Nem baj, szétnézek a boltban. Kifli és zsemle ugyan nincs, de hopp, mennyi müzliszelet. Az jó is, egészséges is, gondolja a naiv magyar anyuka, de nem. Merthogy nem tartalmazhat semmilyen magvat. (Földimogyoró, mandula, kesu… diákcsemege... mind-mind felejtős).

Alma! Hoppa van alma, az alma az jó! Az első időben nagyon pazarló életet éltem. Rengeteg papírszalvéta, kis zacskó, nagy zacskó esett áldozatul saját gyakorlatlanságomnak.

Jégakku az uzsonnás dobozba

Aztán persze felszállt a köd, kezdtem megismerni a lehetőségeket: műanyag dobozok mindenféle méretben, felszereltségben és mintában. Szivárgásmentesen zárható, variálható, mosogatógépben mosható.

Vagy termosz (idáig csak nemrég jutottam ám el!), ami melegen tart. Van itt minden, csak meg kell találni, fel kell fedezni. Van külön jégakku, amit az uzsisdoboz egy zsebébe tehetsz és nyáron hidegen tartja a doboz tartalmát.

A kistesó, aki 7 hónapos volt, amikor ide jöttünk, már preschoolba jár. Ő ugye már ezen szocializálódott: viszi a kis hátizsákban a dobozát, benne az elmaradhatatlan alma ( :D), nyers brokkolifalatka, répa, pár falatka popcorn, tortilla chips, néha egy nápolyi (ha jön nagymama, akkor Balaton-szelet :D ). A termoszban ebédre borsófőzelék, rizseshús.

1_207.jpg

Azt kell, hogy mondjam, meg lehet oldani. Olcsó? Cseppet sem. És nem nagy öröm látni, amikor hazahoznak valamit érintetlenül. És iszonyat energia elmegy változatos ötleteket kitalálni és megvalósítani, de látom magamon, hogy a gyakorlat segít ezen.

Vajon otthon, Magyarországon ez megvalósítható lenne? Nem általánosságban és nem mindenkinek, de aki például nem akarja a közétkeztetést? Beviheti a gyermek a saját ebédjét és megeheti a többiekkel? Nem tudom, mert nem ismerem a szabályozást. De egy gondolatot, egy színfoltot a palettán lehet, hogy megér.

Van ugyan egy nem elhanyagolható különbség (amúgy rengeteg...) az itteni gyerekek és az otthoniak között: itt a hátizsákjukban lényegében a saját ennivalójukat „cipelik” be a suliba.

Mi a helyzet a menzán?

A teljesség kedvéért ne feledkezzünk meg a menzáról sem, mert van ilyen lehetőség is. Ez általános iskolától kezdődik (ide járnak az „ovis nagycsoportosok”, a kindergartenesek is!!).

Itt netről letöltheted a havi menüt, amiből lehet választani, reggel összeírják az osztályban ki és mit kér, aztán délre hozzák. Az ebédelés nem egy időben történik, hanem évfolyamonként külön-külön idősávban.

menu_2.jpg

A választható ételek egyszerűek, jellemzően evőeszköz nélkül meg lehet enni őket (hot dog, pizza, nuggets, ilyesmi). A gyerekek vagy helyben készpénzben kifizetik, (a teljes ár $2.50) vagy a szülők felölthetnek pénzt egy online számlára és onnan vonogatják le az összeget, aztán kapod az emaileket, ha $10 alá csökken az egyenleg.

Általában $10-ig negatívba is átcsaphat az egyenleged, addig adnak a gyereknek enni... Legfrissebb tapasztalatom, hogy elég sok szülő panaszkodik, hogy nincs, ami visszafogja a gyereket a költéstől. Ha kér a suliban, adnak, illetve hát ilyenkor vesz magának.

De hallottam olyan ovis korú kislányról, aki ingyen ebédnek gondolta.... Vagy gimisről, aki állandóan a barátainak vett kaját. Szóval bármilyen megnyugtató is, hogy ha elúszik a reggel, akkor is kap a gyerek a suliban enni, a rendszer itt sem tökéletes.

Míg a tízórait (snack) az osztályteremben fogyasztják el (és ide kimondottan tilos a bármilyen mogyoró, mandula, egyéb mag bevitele), az ebédet az ebédlőben eszik, ahol már külön asztal van az allergiásoknak, szóval nagyon odafigyelnek az ételallergiákra.

Nem zárhatom soraimat anélkül, hogy személyes kedvencem meg nem említsem! Míg magyarul a konyhai személyzet a „konyhás néni” (és aki vizuális típus, az már látja maga előtt…), itt „lunch lady”. Micsoda különbség!”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Határátkelő Klub!

El tudnád képzelni magad digitális nomádként? Vagy nem tudod elképzelni, de érdekel az életforma? Esetleg csak beszélgetnél egy jót kötetlenül? Gyere el szeptember 24-én kedden 18 órától a Prosit Buda Bistróba a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és beszélgess két tapasztalt digitális nomáddal, Vigh Borival és Majsai Richárddal! További részletek itt!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: iskola gasztronómia Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6215056190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.09.11. 07:10:18

fiam itt kezdte az első osztályt, nulla nyelvtudással...Szegény osztály.

barangolo123 2019.09.11. 08:14:50

Van tapasztalatom mindkét rendszerrel, otthonival is,és az utolsó 2 év Kalifornia egyik legelitebb iskolakörzetében a sziliciumvölgyben. Iskolai ebéd dolgában bármikor az otthoni ebédre szavazok. Nyilván, ezért nem fogunk hazaköltözni, de ami itt folyik ebédügyben elég szomorú. A lehetséges választék hotdog, pizza, burrito, bagel és ehhez hasonlóban merül ki, úgyhogy már régen csak magunk pakolunk a gyerekeknek. Ami elég komoly pluszmunkát jelent amikor mindkét szülő dolgozik. M-n legalább tudtam hogy napi egy főtt ételt kap a gyerek, nem azt mondom, hogy mindig mindent megevett, de legalább volt leves, 2.fogás. Ez nagyon sok plusz meló itt. Szóval ezt a részét az otthoni rendszernek bármikor visszacserélném.

Platonica 2019.09.11. 08:47:15

@barangolo123: Nekem nincs Mo-i tapasztalatom, csak a sajat sulis eveimrol, azok szep nosztalgikusak alsotagozattol egyetemig, de itt (UK), 1000x a lunch box variaciot valasztom, latvan milyen silany a menzas lehetoseg me'g maganiskolakban is.

Kedvenc szosszenetem ebben a temaban, az iskolai uka'z a gyerekem elso sulijaban: a lunch box mindenkepp legyen siraly-biztos:-DD

labirintus1 2019.09.11. 09:44:17

Nekem flamand óvodai tapasztalatom van.

A cikkben a képen látható dolgokat nem tehetném be a csomagba. Itt mindenkinek (függetlenül attól, hogy be van-e fizetve ebédre) csomagolni kell egy adag nyers gyümölcsöt, esetleg zöldséget, amit 10 órakor együtt megesznek a gyerekek.

Szerdán egyáltalán nincs meleg ebéd, úgyhogy aki marad délutánra, annak mindenképp csomagolni kell ebédet is.

Mi már nem fizetünk be az ebédre, mert egy hónap próbálkozás után szóltak, hogy nem eszi meg a gyerek. Ebben az is benne volt, hogy nem segítenek neki enni és nem tudott mit kezedeni pl. a nagy darab kolbászokkal. Illetve itt szinte minden köret krumplival összetört másik zöldség, ami neki nagyon furcsa volt.

Allergiával különösebben nem foglalkoznak, simán lehet pl. mogyorót vinni. Itt a születésnapi torta is házi kell, hogy legyen és ha lehet ne krémes, mert 20 gyereket nem akarnak tisztogatni. Nálunk nincs allergiás gyerek, úgyhogy bármilyen lehet.

Az viszont eléggé meg van kötve, hogy mi lehet az ebéd. Pl csipsz vagy bármilyen édesség (pl. nápolyi) egyáltalán nem kerülhet be a dobozba, de még lekváros kenyeret sem szabad vinni ebédre.

Aki maradt délutánra, annak kell még betenni egy adag uzsonnát, de ez sem lehet édesség, pl. kekszből nem lehet csokis.

Minden ital, ami nem víz, az hétköznapokon tilos. De iskolai ünnepségen (karácsony, stb. szokott lenni gyümölcslé).

Szerintem, nem rossz ez a rendszer, bár attól hülyét kapok, hogy a vizet vinni kell kulacsban. Két és fél - 3 éves gyerekek nem mindig zárják vissza rendesen a kupakot és már többször jött haza úgy a hátizsák, hogy belefolyt a víz.

Golf2 2019.09.11. 11:43:03

@Platonica: Hátráltató,ha a többi már beszél.

Herr Géza 2019.09.11. 11:52:47

@Golf2: Erre meg én mondom, hogy te már csak tudod....
Hány gyereked van és abból hány járt külföldi iskolába?

Platonica 2019.09.11. 12:30:54

@Golf2: Igen, ebben igazad van, csak nem ugy, ahogy gondolod;-)

Hatraltato annak, aki nem beszel, a tobbieknek viszont egyaltalan nem, sot kimondott jo tanulasi lehetoseg. (Nyilvan ez akkor igaz, ha nincs extrem sok a nyelvet nem beszelobol egy adott osztalyon belul. )
Egyebkent csak ideig oraig hatraltatja a befogado orszag nyelve't nem beszelo kisgyerereket is, aztan szepen felzarkozik.

Svéd otthon 2019.09.11. 14:21:13

Svédország nekünk pozitív csalódás ilyen szempontból. Van taco is, de nagyon sokszor hal, húsok és tészta és nagyon változatos. A finnyás tinim is imádja és sajnálja a barátnőit akik Magyarországon menzásak. Salátabár pedig mindennap van, mint ahogyan a knäckebröd vajjal.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.09.11. 14:21:22

Menzadal

Suliban a kaja felé
Kígyóznak a sorok,
Táp kerül a tömeg elé
S telik a sok torok.

Menza körül ebéd táján
Elhalkul a móka,
Jó pár gyerek tátott száján
Kikukkant a róka.

refr.:
Millió, millió, millió róka száll,
Répaszín takaró tavaszi út porán…
Millió, millió, millió róka száll,
Heverő gyerekek sulinak udvarán…

Délután a menza körül
Dőlnek vállak vállnak,
Gyomorrontva nincs, ki örül,
S róka komák szállnak…

refr.:
Millió, millió, millió róka száll,
Répaszín takaró tavaszi út porán…
Millió, millió, millió róka száll,
Heverő gyerekek sulinak udvarán…

„Tisztelt Igazgató úr! Gyermekem, Haspók Huba 4.c. osztályos tanuló, két nappal a sajnálatos események után még mindig halványzöld! Elmondása szerint az aznapi ebédje a benne úszkáló zöld bogyómászó poloskák nélkül is ehetetlen lett volna, mert szürkés lila volt és szippantós kocsi illatú. Állítólag a konyhások gázálarcban és gumikesztyűben osztották az adagokat! Kérem a felelősök haladéktalan és elrettentő szigorú megbüntetését!” /Dr. Haspók Henrikné Ajtonyi Anorexia, OKJ képzett dietetikus/

„Tisztelt Anyuka! Megértem a felháborodását és jogos bosszúvágyát, de meg van kötve a kezünk. Nemzeti főhatóságunk, a Klebersberg Intézményfenntartó Központ által étkeztetésre megszabott pénzkeretünk nem teszi lehetővé a szintén felülről kijelölt ebédbeszállítónk, a Dögkút Patkányirtási és Közétkeztetési kft lecserélését. Természetesen panasszal fogunk fordulni a KLIK süket fülei felé, de ezen kívül csak egyet tehetünk, könyöröghetünk a Mindenhatóhoz néhány jó helyen elhelyezett mennykőcsapásért! Maradok kiváló tisztelettel!” /Dr. Csodaváró Csaba, iskolaigazgató/

„Alávaló rágalom, hogy a mi ételeink ehetetlenek! Amikor a maradékot – ami érdekes módon gyakran több mint a kiszállított mennyiség – elszállítjuk a polgármester úr sertéshizlaldájába, az állatok kétharmadának sosincs tőle semmi baja. Aki ezt kétségbe vonja, az nemzetáruló és arról lepereljük tiltott önkényuralmi jelkép mintájú alsógatyáját is!” /Mutyi Milán, a Dögkút Patkányirtási és Közétkeztetési kft főtanácsadója/

„Végre! Ezzel a brutális rókamámorral Frady Endre véletlenül nem egy banális témát tapos agyon, hanem kivételesen egy hasznos közéleti problémához nyúl! Persze üröm az örömben, hogy mindezt olyan ordenáré tehetségtelenséggel és gyomorforgató naturalizmussal teszi, hogy ha anyám nem rántja a tátott szám elé a celebmintás hányózacskómat, akkor most födémmel együtt vihetném a nappali feltéphetetlen padlószőnyegét a patyolatba répaszínteleníteni! Kettő pont! Na jó, csak másfél!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Gyerekkoromban egyszer nekünk is adtak romlott kaját a suliban, de amikor látták, hogy inkább a puszta kezemmel félbeszakított szakácsot ettem meg, onnantól nekem csak 5 Michelin-csillagos étteremből hozattak ebédet.” /Chuck Norris/

„Ez az izzadt zokniízű dalszöveg engem az azóta oszlásnak indult Okádó Mikádó együttes Hasbavágó Nemzethaláltánc c. számára emlékeztet, az volt ilyen egysíkúan kőbunkó! Éljen a rókaszagú gatyarock! Jeeee!!!” Nagy Feró, a nemzet csótánya/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2015/05/menzadal.html

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.09.11. 15:48:10

@barangolo123: az biztos, hogy az ebed az itteni iskolakban nem igazan uti meg a mercet (magyar szemmel). Valoszinu ennek ennek tobb oka is van: 1.az ebed itt soha nem volt fo etkezes 2. Tradicionalisan nem az iskola feladata volt az etkezes biztositasa, ez csak a mai rendszer "szocialis juttatasa"
Sok iskolaban van bufe, ahol (iskolavezetes hozzaallasatol fuggoen) van valasztek egeszseges es junk food teren.
Egyebkent tudom, izlesek es pofonok, meg az itt eltoltott evek hatasa is, de par ev utan atalakul a magyar etkezesi szokas is sok itt elonel, es (ez csak az en peldam) a 2 fogasos, leveses magyar ebedet mar egyaltalan nem hianyoljuk:) Nagyon ritkan fozok levest, es ebedre t tobbszor eszunk hideget. A vacsora funkcional fo etkezesul. De nem a hagyomanyos nehez, tobb fogasos magyar menu (a mi csaladunk egyebkent sem volt soha nagy hive ennek), hanem konnyebb etelek.
Errol a temarol egyebkent volt mar itt szo, idonkent elojon:)

mozsu77 2019.09.11. 16:15:44

Nem egeszen ertem, mi is a hatraltato abban, ha valaki nulla nyelvtudassal kerul be 7 evesen a suliba - itt. A kisfiamnak (merthogy igen, rolunk van szo) volt 1 db vacak elso napja, de mar a masodik nap vigyorogva jott ki a sulibol. Az itteni gyerekeknek teljesen termeszetes, hogy valaki nem, vagy nem ugy beszel, mint ok, mindig akadt segitsege is. Persze nem volt mindig minden rozsaszin sem!! Kapott kulon tanarsegedet, aki az elso napokban segitett neki, vittek kulon angolorara, es a harmadik ev vegen kikerult a programbol, most mar teljes erteku angolul beszelonek minosul.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.11. 16:31:39

@labirintus1: habár én is azt preferálnam, amit az iskola, elég megdöbbentő, hogy ilyen szinten beleszólnak (tilos, nem szabad, stb).
Azért, hogy a kisgyerekek hajlandóak legyenek megenni a nem-junk-foodot (amit nem tennének, ha némelyikük nutellás kenyeret kap)? Iskolásoknak is előírják, hogy ki mikor mit nem ehet?

A flamand Óvoda szélsőségesen fasiszta vagy másutt is ilyen fokú a kényszer és önkény?

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.11. 16:32:11

@mozsu77: attól függ.
Ha harmincbol huszonhét lengyelül vagy urduul beszél az angol/német iskolában, az aránytalan terhet ró a pedagógra, S így nem marad energiája arra, amit az angol/német szülők elvárnak (hogy megtanítsák írni- olvasni a gyereket). Ha csak egy vagy két gyerek nem beszéli az ország nyelvét, az még bizonyára tolerálható.
A lényeg tehát az arányokon,a mértéken van.

mozsu77 2019.09.11. 16:53:23

@Öreg Tőgy (Erdei Galand):
Igazad van teljesen, ebbe nem gondoltam bele. Nem tudom, mennyire realis, de nincs is egyeb tapasztalatom, csak ez, amiben most benne vagyunk. Azt meg hozza szeretnem tenni, hogy a kiindulas is mas: nem "harmincbol". Huszan vannak egy osztalyban. Elgondolkodtato, nem? A masik pedig, hogy valahogy itt eloszlanak, a sok kis varos sok kis iskolajaban. Nalunk itt anno osszevontak es az osszes "angolul tanulo" kisgyerek egy suliba jar. De meg igy is az en kisfiam volt az elso magyar (a tiszteletere felkerult az iskola aulajaba a magyar zaszlo is, a masik 36 zaszlo melle). Az osztalyaban is vannak mas angolul tanulo gyerekek, de mindenki kulonbozo szinten van, es en magam is csak a gyerekem elbeszelesebol (=kieroszakolt kerdesek eredmenyekepp....) tudom megallapitani, kik is azok. Hiszen sem nevrol, sem "kulsore" nem tudod, ki az aki mar itt szuletett es ki az aki nem.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.11. 17:40:56

@mozsu77: igen, az az ideális, ha nincs szegregáció, és eloszlanak. De sajnos ehhez sokszor szabályozói erőszak (a szabad iskolaválasztás korlátozása) szükséges. Mert amint elterjed, hogy ebben az iskolában az átlagnál több a nyelvet nem beszélő gyerek, az őslakos szülők (a fenti megfontolás alapján, azaz hogy a tanító az ő nyelvi korrepetálásukkal, fejlesztésükkel kénytelen foglalkozni) elkezdik máshova íratni a gyerekeiket, így a folyamat ongerjeszto, gyorsuló módon vezet szegregációhoz.

Európában szinte mindenütt egyre kevesebb a gyerek, így kisebb létszámú osztályok indulnak - hacsak nem teszik lapátra a tanítókat.

A nyelvet nem beszélő gyerek oktatói szempontból olyan, mint az értelmileg sérült. Ők is többlet foglalkozást igényelnek, ezért is jóval kisebb (fele, harmada) létszámúak a speciális oktatási igényű (kisegítő) iskolai csoportok.

M. Péter 2019.09.11. 18:55:15

@labirintus1: Az iskolában nincs ivókút vagy ivóvizet szolgáltató csap?

Platonica 2019.09.12. 02:04:39

@mozsu77: Na nalunk azert erezheto volt, h nem konnyu a helyzete a gyereknek. Nemcsak az egesz osztalyban, de kb az egesz iskolaban o volt az egyetlen, aki nyelvtudas nelkul kezdett, nem kapott kulon nyelvorakat sem, egyszeruen nem voltak ilyesmire felkeszulve. Szoval beletelt egy jo idobe, mire felzarkozott.
Tanulas teren egyebkent semmilyen hatranyt nem szenvedett, sot(!), viszont szocialisan elegge visszavetette az elejen a kozos nyelv hianya.

mozsu77 2019.09.12. 02:20:46

@Platonica:
Sajnalom. Tutti nem lehetett konnyu. Megkerdezhetem, merre tortent ez? Abszolut a kivancsisag vezerel.

Platonica 2019.09.12. 02:31:36

@mozsu77: UK, de mar jo par eve:-) Tenyleg kiheverte, de akkoriban sokszor fajt a szivem erte.

Golf2 2019.09.12. 05:56:28

És azonnal megjelentek sáska-úrék:)

somlobodog 2019.09.12. 06:31:43

Az itteni suliban (pedig 10-es iskolakorzet) is egy fos a kaja (pizza, taco és Tsai) és Magyarországon (5. Kerulet) is minosithetetlen volt általánosban (eddmegleves, rántas főzelék). Gimiben jó volt. Mi is pakoljuk a gyereknek, egy kínszenvedés mindig kitalalni.

somlobodog 2019.09.12. 06:31:54

@Golf2: te itt kezdted a napot. Szegény blogolvasók...

FutureFry 2019.09.12. 06:58:23

“Míg magyarul a konyhai személyzet a „konyhás néni” (és aki vizuális típus, az már látja maga előtt…), itt „lunch lady”. Micsoda különbség!”

A “lunch lady” méginkább (nem éppen pozitív) vizuális asszociációkat kelt sok amerikaiban, pl.:
www.youtube.com/watch?v=2nR0yhT9Xi8

labirintus1 2019.09.12. 10:52:21

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Iskolás tapasztalatom még nincs és azt sem biztos, hogy az összes flamand iskola ennyire szigorú. Mi az önkormányzati (nem katolikus) rendszerben vagyunk. A franciás óvodáról meg úgy tudom, hogy egyáltalán nem érdekli őket, hogy ki mit eszik. A kolléganőm gyerek pl. csokis rizspelyhet szokott uzsonnázni természesen tej nélkül és senkinek szeme nem rebben amiatt, hogy egy 5 éves száraz csokit rágcsál.

Túl szigorúnak sem mondanám a szabályokat. Szerintem, aki nem érti meg, hogy egy 3-6 éves gyereknek a cukoros üdítő kifejezetten káros, vagy hogy a nutellás kenyér meg a keksz, a csipsz meg a ropi nem való ebédnek, azzal komoly gondok vannak. Mivel a mi óvodánkban kb. az egész világból vannak gyerekek, elég sok pl. a japán, ezért nagyon sok féle étel jelenik meg ebéde. Pl. simán hoznak szusit. Tehát választék van, csak a szülőn múlik, hogy mit készít el.

Szóval én nem tartom a fasizmus felé vezető első lépésnek, ha azt tanítják az iskolában, hogy az édesség meg a rágcsálni való az üdítőkkel együtt a különleges alkalmakra való és a hétköznapokon pedig egyenek házi kosztot, ami ha lehetséges legyen egészséges. De pl. nálunk is volt már olyan, hogy egy-két alkalommal mini pizzát csomagoltam, mert nem volt időm mást készíteni, de ebből semmi probléma nem volt, mivel látják, hogy az esetek 98%-ban egészséges étel van az ebédes dobozban.

labirintus1 2019.09.12. 11:14:00

@M. Péter: Sajnos nincs. Az ovi egy nagyon kicsi épület, igazából tagóvoda. Összen 4 csoportszoba van, mosdók meg egy kicsi melegítőkonyha és étkező.

De ez a korosztály egyébként sem igazán célcsoportja az ivókutaknak (2,5 és 6 éves kor között vannak), a kisebbeknek még ki kell tölteni a vizet és segíteni kell.

Igazából szerintem, simán meg lehetne oldani, hogy adjanak minden étkezéshez egy pohár vizet, hiszen ahol az ebéd tányérjait elmosogatják, ott a poharakat is el tudnák mosni. Csak az itteni észjárás szerint ez nem az ő feladatuk, mármint napi 3-szor mosogatni.

Itt az óvónő az kb. olyan mint a szaktanár, azaz ő az oktatással foglalkozik. Az ebédeltetésben pl nem vesz részt, azt azok intézik, akik a napközit és ki is számláznak napi 15 perc "gyerekmegőrzést". Először furcsának találtam ezt a rendszert, de az évek során arra jutottam, hogy nem rossz ez így, csak más, mint a magyar.

skye8 2019.09.12. 14:41:49

Mar elore irtozok a sulikajatol. A kislanyom maganovodaba jar es nagyon valtozatos a menu. sok a zoldsegkoret, edesseg es chips nincs. egy catering cegtol rendelik a kajat, nincs sajat konyha aka nem terjeng elviselhetetlen etelszag a folyoson. uzsonna menu gyumolcs, muzli, joghurt, neha goldfish. a lanyom meg soha nem panaszkodott az ovodai kajara, de itthon nagyon valogatos. es igen,szereti a pizzat, hot dogot de mellette fozok is.

csipcsup 2019.09.12. 16:50:56

@Svéd otthon: ès azt se felejtsd el, hogy nem kell érte fizetni. Nappali tagozatos iskolásnak, gimnázistának is JÀR a föétkezés.

M. Péter 2019.09.12. 22:55:31

@labirintus1: Ha elfelejtődik a kulacs vagy kifolyik belőle a víz, akkor egész nap szomjazik a gyerek?

labirintus1 2019.09.13. 11:23:39

@M. Péter: Én még soha nem felejtettem el a vizet, így nincs saját tapasztalatom, de biztos adnak vizet.

Olyan már volt, hogy az apjra félre értette, hogy mikor kell a gyerekért menni és késett 15 percet, ami belelógott az ebédidőbe. Nem értette az ovi, hogy mi van, de mivel látták, hogy a gyereknél nincs ebéd, ezért beültették a meleg kaját evőkhöz és adtak neki enni. Itt nagy nejlontasakokban érkezik a kaja, amit forró vízbe rakva melegítenek meg, úgyhogy simán van benne annyi, hogy még egy adagot kihozzanak.

Tegnap sikerült a gyereknek úgy hazaérkeznie, hogy nem zárta vissza rendesen a kulacsot és minden csupa víz volt a táskában. Szóval értem én a kulacsos rendszert, de mégis utálom. :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása