oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. szeptember 08. 06:30,  Gyerekszülés Olaszországban 31 komment

2019. szeptember 08. 06:30 Határátkelő

Gyerekszülés Olaszországban

Vajon hogyan zajlik a terhesgondozás és aztán maga a szülés Olaszországban? Olaszmamma élete úgy alakult, hogy a terhessége első részét még Magyarországon élte végig, de kislányának már Olaszországban adott életet, így aztán van összehasonlítási alapja.

cim_gyerek.jpg

Szóval Olaszmamma egészen konkrétan a terhessége első két trimeszterét még Magyarországon, az utolsót Olaszországban töltötte, úgyhogy akad némi fogalma a különbségekről. Lássuk, hogyan zajlik a terhesgondozás és milyen is szülni Olaszországban!

„Olaszországban sokkal kisebb a szerepe a nőgyógyásznak, sokkal nagyobb a szülésznőnek. Ha valaki nem engedheti meg, hogy privát nőgyógyászhoz járjon alkalmanként 150 euróért, az minden aggodalom nélkül rábízhatja magát a gyakorlatilag valamennyi kórházban működő terhesgondozó (consultorio) személyzetére. Úgy általában nem veszi körül akkor mítosz a nőgyógyász személyét, mint otthon.

A védőnő személye ismeretlen fogalom, ezt a szerepet is a consultorio tölti be, ahova szülés után is lehet vinni a babát, hogy megmérjék vagy kiokosítsanak hozzátáplálásból, de valójában ez ki is maradhat, mert az elején úgyis rendszeres a randi a gyerekorvossal.

Én is jártam itt egy dokihoz persze, akihez persze már az anyósom meg az összes nőrokon is járt. Direkt nem írtam azt, hogy az orvos, akinél az anyósom is szült. Ugyanis Olaszországban nem ugrasztod ki a dokit éjszaka az ágyból, ha beindulnak a fájásaid. Szépen elmész a kórházba és annak a szülésznőnek a gondjaira bízod magad, aki éppen ügyeletben van.

Egyébként az olasz orvos elkerekedett szemekkel nézte a magyarországi vizsgálataim eredményével megpakolt mappát, különösen azt találta izginek, hogy milyen sok az ultrahangos felvétel.

Én egy mezei városi kórházban szültem, abban, amelyik a lakóhelyünkhöz a legközelebb van, ide jártam az utolsó hetekben folyamatos ellenőrzésekre, ott volt a kartonom.

Egy maximum húszágyas szülészeti osztály volt ez, folyamatosan figyeltek ránk a bábák és a nővérkék. Tiszta Hawaii, dizsi, napfény lett volna, ha szemet hunyunk az egész éjszakás vajúdás felett.

A szülésben végig a szülésznő segédezik, az éppen ügyeletben levő orvos csak a végére fárad be, ha szabni-varrni kell vagy ilyesmi. Egyébként meg szülni Olaszországban is ugyanolyan, mint bárhol máshol: fáj, szenvedsz, nyűgös vagy, tulajdonképpen tök mindegy, hogy milyen diplomája van annak, aki melletted áll.

Olaszországban egyáltalán nem szokás a paraszolvencia, az pedig teljességgel elképzelhetetlen, hogy egy orvos/ szülésznő/ápoló elvárná, hogy bankjegyeket tömjünk a zsebébe. Állítólag errefelé igazi fizetésért dolgoznak a kórházi dokik."

Ha kíváncsi vagy a szülés utáni érdekességekre, kattints az eredeti bejegyzésre!

Milyen a jó steak angol módra?

Egy éles váltással átalakulunk gasztrobloggá, melynek keretében először Angliába látogatunk, hogy a már 14. éve ott élő Christine segítségével kiderüljön, milyen a jó steak. Főleg, hogy eddig még nem is ettek a szigetországban.

steak_4.JPG

„Egyrészt én nem vagyok oda a marhahúsért, másrészt nem a legolcsóbb húsféle. De mint egy erősen húsevő család tagja, csak piszkálta a csőrömet. Plusz a gyerek is elejtett egy-két megjegyzést, hogy ha lediplomázik, ő szeretné ezzel ünnepelni.

Ő eredetileg étteremben gondolkodott, de meglátván az árakat azon agyalt, végül lehet egyedül ülne be. Én meg mondtam magamban, hogy majd rájössz kisfiam. :))

Több hete megvettem hozzá az öntöttvas serpenyőt. Aztán eljött az idő hús után nézni. Az általam használt három szupermarket közül végül a Sainsburys lett a nyerő, náluk találtam ugyanis egyedül olyan „igazi” méretű steaket.

Előtte még dilemmáztam az ár és típus kategóriákon, de végül csak egyféle volt ami megfelelt a méretbeli kitételnek. Végül kisétáltam három darab egyenként 45 dekás rump steakkel. Rendes hentesnél valószínűleg olyan méretűt és típusút vágnak, amilyet csak akar az ember.

Azt már előtte is tudtam, hogy ez egy faék egyszerűségű étel. Amiket én igazából nagyon szeretek. De a neten recepteket böngészve rájöttem mennyire is az.

A következő a jó steak sütés menete: legalább egy órával sütés előtt vedd ki a hűtőből a húst. Kend meg mindkét oldalát olívaolajjal, szórd meg sóval (ha flancolni akarsz lehet durva szemű tengeri só) és frissen őrölt fekete borssal.

Olajjal töröld át a serpenyőt, majd tedd a tűzhelyre. Ha már füstöl akkor jó. Tedd bele a húst és süsd mind a két oldalát 2-3 percig.

Ha nem szereted nagyon véresen akkor ez után told be serpenyőstül a 180 fokra előmelegített sütőbe 7-10 percre attól függően, hogy médium vagy well done állagúra szeretnéd végül.”

A teljes posztot ínycsiklandó képekkel itt találod!

Kukorica török módra

A törökök leginkább megeszik a kukoricát (jó, ez nem olyan nagy mondás azért), de nem úgy, mint a magyarok – derül ki CyberMacs írásából.

kukorica.jpg

„Törökországban kétféle csöves, leülünk és gyorsan megesszük típusú kukorica terjedt el: a főtt és a sült. Másképpen a sárga és a fekete.

A főtt kukoricát talán nem kell bemutatni: bedobjuk egy jó nagy adag forrásban lévő vízbe, majd várunk, míg elkészül.

A sült kukorica több munkát igényel, cserébe hamarabb kész van: Ehhez már ajánlott a grill rács alatta tűzzel. Erre lehet felpakolni a kukoricát, amit időnként meg kell forgatni.

Mindkettő olyan, aminek az elfogyasztása után érdemes egy alapos fürdőt venni. Ezért a tengerparton gyakran találkozhatunk vele. De Isztambul népszerű utcáin is lelkesen árulják. Így ott is könnyen találunk.

Sőt! Ha a dugóban látunk egy kukoricát szállító autót, akkor kérdezzük meg nyugodtan, hátha eladó. Általában igen.

Mindezek után azt gondolnánk, hogy a törökök imádják a kukoricát. És ez így is van! De mégis! Az ismert, kevésbé ismert, nem ismert és a sose hallottunk róla ételek között egyáltalán nem találkozunk a kukoricával. Ez meg akkor hogy lehet? Minden kukoricát megfőznek és megsütnek mielőtt az asztalra kerülne?

A török boltokban fel lehet lelni a konzerv kukoricát. Elég szerény a választék, de azért lehet találni.. És mi lesz ebből? Hát saláta! Lehet tenni a salátához, hogy jól nézzen ki. Tehát csak mértékkel, hogy szép sárga pöttyök legyenek benne. (...)

Igazándiból ha el tudják kerülni, hogy valaki idő előtt megegye a kukoricát, akkor leginkább kukorica liszt készül belőle (mısır unu).

Ezzel megint egy furcsasággal nézünk szembe, mert ennek ellenére a boltok polcain nem találkozunk változatos készlettel. Sőt! Meglehetősen szűkös mennyiséget és fajtát vásárolhatunk. De viszont legalább tényleg mindenhol kapható!

Ennek oda bizonyára az, hogy ahol a legtöbbet használják (Fekete-tenger régió) ott vagy otthon készítik a kukorica lisztet, vagy nem vacakolnak az ilyen pár száz grammos kiszerelésekkel, hanem rendes 20-50 kg zsákokban veszik a piacon.

És mire is jó a kukorica liszt? (...) Bár a törökök is szeretik a mexikói ételeket, a kukorcalisztet mégis leginkább panírozásra használják. Sőt! Még csak nem is kell feltétlenül panírozni!

Amikor a kedvelt fekete-tengeri halat, a hamsı-t serpenyőben sütik, akkor szokták kukoricaliszttel megfűszerezni. De persze ez is finomabb panírozva (a rántott sajt is).”

Hogy mi mindenre használják még a törökök a kukoricát, az kiderül, ha ide kattintasz!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Határátkelő Klub!

El tudnád képzelni magad digitális nomádként? Vagy nem tudod elképzelni, de érdekel az életforma? Esetleg csak beszélgetnél egy jót kötetlenül? Gyere el szeptember 24-én kedden 18 órától a Prosit Buda Bistróba a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és beszélgess két tapasztalt digitális nomáddal, Vigh Borival és Majsai Richárddal! További részletek itt!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Nagy-Britannia Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4815048774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszigonosz 2019.09.08. 08:27:25

Most azért nagyon elcsodálkoztam azon, hogy valaki 14 éve él egy országban, egy húsevö család tagjaként, de még sosem evett steaket mert hogy nem olcsó és még egy diplomaosztás után is túl drága nemcsak a vendéglöben steak-evés, hanem esetleg a hentesnél steak vásárlás.

Hát lényegében bámulok az ilyen spórolni tudáson, és én nyilván ezért nem leszek soha milliomos, mivel hát nem ilyen vagyok.

Csodabogár 2019.09.08. 12:44:18

Milliomos én se leszek. Steaket kizárólag filéből, magyarul bélszin, eszem, sokszor vendéglőben. Ha valakit érdekel, elárulom hol van Pesten igazi steak.

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2019.09.08. 13:34:21

Mondjuk ha már bármilyen olajjal akarja valaki locsolgatni a steaket, akkor lehetőleg ne szűz vagy extra szűz olívaolajjal tegye ti. ezek azonnal el fognak égni, amint a serpenyőhöz érnek.

Egyébként nem látom értelmét bekenni olajjal. Sózod, borsozod, megsütöd a kívánt hőfokon, kiveszed, hagyod pihenni s annyi, nem fog kiszáradni.

Steaket meg csak wagyu-ből.

shak_ti 2019.09.08. 14:34:16

Steaket nem sózunk sütés előtt, olajjal se kenjük.

Ha valakit érdekel a korrekt brit módszer keresse meg a Ramsey videóját

acycloren 2019.09.08. 15:01:37

Én Ázsiában, egy Angliánál szegényebb országban élek és hetente eszem steaket étteremben. Csak azért nem gyakrabban, mert állítólag a vöröshúsok evése összefügg a vastagbélrák kockázatával.
A rump steak nem is a legjobb, az hátszínből van. Steaknél nem feltétlenül a nagyobb a jobb. Egy pici filet mignon sokkal finomabb, omlósabb, drágább is. Persze leggyakrabban én is hátszínt (sirloin) eszem, a filet mignon picit drága heti élvezkedésre.
A rare steakben nem vér van, hanem szöveti nedvek.
Az azért megdöbbentő, hogy Angliában 14 év alatt egyszer se evett a posztoló steaket. Magyarországon én se ettem se tengeri herkentyűket, se marhahúst, mert drága és nem jó minőségű. De külföldön ezeket preferálom.
Sózni tilos sütés előtt. Attól szíjas, kemény, száraz lesz a hús.

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2019.09.08. 15:12:21

@acycloren: De kell sózni, csak közvetlenül sütés előtt, különben kivonja a nedvességet.

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2019.09.08. 15:14:36

@shak_ti: Kamera még csak véletlenül sem mutatja, hogy hogy sült át a hús...

gabors 2019.09.08. 19:49:39

"Milyen a jó steak angol módra?"

ami a kepen van az NEM steak .... :-))) csak valami elbaszott hus

Hari Seldon 2 2019.09.08. 19:51:32

@nyuszigonosz:
Engem is meglepett ezzel a steak üggyel.
Szerintem a steak nem annyira "speciális" étel.

gabors 2019.09.08. 19:55:02

@seigyo_zoufukuki: "@acycloren: De kell sózni, csak közvetlenül sütés "

hat nem tudom de a te staeakedbol sem kernek ...

blackhairlady 2019.09.08. 21:55:57

Ez a resze a marhanak inkabb roastnak valo.
Nem tudom mennyibe kerul angliaban a steak, mi pl tegnap egy igazi steakhouseban ebedeltunk a lanyommal, a file 20$, 8 oc. korettel. a sirloin 12.99$.
En elegge jol el tudom mar kesziteni a BBQ-n de meg igy sem olyan mint az ettermi.
Amugy az etteremben is kozvetlen a sutes elott fuszerezik oket, ennek az etteremnek ahol tegnap voltunk (Longhorn steakhouse)
van egy nagyon jo fuszerkevereke amit hasznalnak. En szemely szerint a T-bonet szeretem.

blackhairlady 2019.09.08. 22:04:17

A gyerekszulesre meg csak annyit irnek, hogy addig ok, hogy az orvos nem ugrik ki az agybol amig nincs komplikacio, de sajnos sok esetben van, hogy eleteket menthet ha legalabb a kozelben ott van egy es nem csak a szuleszno.
Sokan elbagatelizaljak a terhesseget, a szulest, pedig sokan meselhetnenek mennyire jo lett volna ha van meg egy ultrahang, egy vizsgalat, egy orvos a kozelben.

blackhairlady 2019.09.08. 22:05:39

A kukorica lisztbol pedig isteni tamalest lehet kesziteni, a fajitas utan a masodik legjobb mexikoi etel :)

ember100 2019.09.09. 01:17:53

Helló !

Emberek steak-ot pácolás , előkészítés nélkül melyik univerzumban ?????

Taxomükke (UK) 2019.09.09. 07:00:31

@nyuszigonosz: Ezen nekem is elkerekedett a szemem.

Szabo T 2019.09.09. 08:00:22

"Egyébként meg szülni Olaszországban is ugyanolyan, mint bárhol máshol: fáj, szenvedsz, nyűgös vagy, tulajdonképpen tök mindegy, hogy milyen diplomája van annak, aki melletted áll."

Ez egy orbitális baromság.

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2019.09.09. 09:32:14

@Benikuty: Értő olvasást ajánlom számodra, mielőtt beleszállsz valakibe.

@gabors: Itt a másik Michelin-csillagos séf is.

Benikuty 2019.09.09. 10:29:32

@seigyo_zoufukuki: Fenntartom, hogy az olívaolajra tett állításod nem igaz. A mediterrán országokban szerinted mit használnak sütésre? Tudomásom szerint a közepes minőségű olajokat, általában 5 i-s kannás kiszerelésben.

lüke 2019.09.09. 10:38:05

a triász nem marhahús részéhez:
MO- n iparág épült a szülészetre,lehúzás:
www.drrose.hu/hu/szuleszet/szuleszet/szulesi-csomagok
de magán útra terelték már Rákosiék( sőt előtte is)s ezért működik
Ahol jó az EÜ - É,D,Ny- Európa - ott ellátják a szülésznők is: otthon, kórházban etc
Természetesen komplikációnál szakorvos kell, s a feladatuk ez, megítélni,mikor kell orvost hívni

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.09. 12:52:16

Aki szereti a hasfelmetszest, az Magyarországon szüljön, egész európában itt van rá a legnagyobb esélye. Magyarország a császárok királya!
De nemcsak ebben a kérdésben elsődleges az orvos kényelme. Hétvégén se szeretnek a doktor urak és hölgyek dolgozni, harmadával kevesebb gyerek születik ilyenkor és ünnepnap, mint hétköznapokon:
g7.hu/adat/20190909/harmadaval-kevesebb-gyerek-szuletik-hetvegeken-es-unnepnapokon-mint-hetkoznap/

Golf2 2019.09.09. 14:39:24

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Hétvégén se szeretnek a doktor urak és hölgyek dolgozni...dehogynem,pénteken repülőre ülnek és 5ször annyiért nyugaton melóznak aztán hétfőtől fáradtan itthon mindezt persze suba alatt...

élhetetlen 2019.09.09. 18:39:20

@nyuszigonosz: Kihagytál valamit. “Egyrészt én nem vagyok oda a marhahúsért”, ezután már minden magyarázat jöhet. Budapesten élek, és még soha nem ettem steaket, és nem is fogok. Agyament szitu, Hévizen egy vendéglő, a barátnőm cigány marha néven futó ételt rendelt, én valami sertést. Nagyon jól nézett ki a körete (a marháé), másnap bedőltem, azt rendeltem. Nem steak, csak két vékony szelet, vajpuha párolt marha. Megettem du.1-kor, este hétkor, mint egy kődarab, még ott nyomta a gyomromat. A vendéglős többször mondta, hogy nála mindent lehet, kihozza a fél palacsintát is. Igen? Másnap visszakérdeztem. Mindent lehet? Igen. Akkor cigány marhát kérek marha nélkül. Megkérdezi a szakácsot. Megkaptam, krokett, szósz, áfonya lekvár, narancs szeletek, és egy helyett két kakastaréj szalonna. Azért megkérdeztem, mit szólt a szakács, mire a tulaj csak azt válaszolta, hogy azt inkább nem mondja meg.
Egyébként borjúpaprikást szoktam főzni, és rántott borjúlábat is, de az cubák, az megy. Most egyébként fagyasztott (persze felolvasztott) vadas mártást ettem tésztával, hús nélkül. Spórolás? Nem. Több olyan munkahelyem volt, ahol saját konyha volt. Az egyikben a vadas mártás volt, amiért meg kellett küzdenem, hogy árazzák már be, nem spórolni akarok, csak nem akarom kivinni a húst, amit nem fogok megenni. EÜ minisztérium. Diós sütemény, amiről gondosan levágták a szélét. Pedig az a ropogós széle! Ferikém, hozz egy adag szélét. Hozott. A kasszánál a műsor, hogy ezt nem üti be, mert ez nem a süti. De annak a része, és nekem jobb, mint a süti. Bocs, ez hosszú lett.

nyuszigonosz 2019.09.09. 18:54:48

@élhetetlen: Nem baj, hogy hosszú lett. :-)

Elolvastam én azt is, hogy a poszt írója "Nem vagyok oda a marhahúsért" mondatrészt is írta, de azt olvastam is, hogy:

"másrészt nem a legolcsóbb húsféle. De mint egy erősen húsevő család tagja, csak piszkálta a csőrömet. Plusz a gyerek is elejtett egy-két megjegyzést, hogy ha lediplomázik, ő szeretné ezzel ünnepelni.

Ő eredetileg étteremben gondolkodott, de meglátván az árakat azon agyalt, végül lehet egyedül ülne be. "

- na emiatt írtam, amit írtam.

Én sem mindig a marhahúst választom, de azért már ettem steak-et és sosem én gyártottam le :-) pedig szeretek fözni is.
A steak az nekem akkor ízlik, ha ott csinálják, ahol értenek hozzá. Steakhouse meg így.

És hát ugye diplomaosztó utáni ünnepi ebédröl volt szó.
Hát ezért csodálkoztam rendesen.

élhetetlen 2019.09.09. 21:42:53

@nyuszigonosz: Itt szerintem nem a spórolásról van szó. Az anya még egy serpenyőt is vett. Csak a srác szemszögéből. Anyát, apát annyira nem érdekli, hogy 14 éve meg sem kóstolták. Én sem tudom, hogy szeretem-e, csak kíváncsi vagyok. Megér ez ennyit, vagy én is ott hagyom? Diplomaosztó utáni ünnepi ebéd, ami esetleg senkinek sem jön be?

nyuszigonosz 2019.09.09. 21:55:18

@élhetetlen: Szerintem egész egyszerüen másképp látjuk a dolgokat. Te az érem egyik oldalát én a másikat, viszont az egészet teljességében meg egyikünk sem. :-)

élhetetlen 2019.09.09. 22:28:55

@nyuszigonosz: Ez van, semmi gond. Én csak a marhahúst nem szeretők szempontját látom, és azt, hogy az anya nem spórolni akart, mert akkor nem vesz egy erre a célra szolgáló serpenyőt. Te másként látod, de remélem nincs harag.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása