oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. szeptember 06. 06:30,  Fejest ugorva Amerikába 89 komment

2019. szeptember 06. 06:30 Határátkelő

Fejest ugorva Amerikába

Kriszta és párja szó szerint fejest ugrottak az amerikai életbe. Négy évük summája talán az is lehetne, hogy ugyan alapos tervezés nélkül is bele lehet vágni a határátkelésbe, de azzal a saját dolgunkat is megnehezítjük. Nekik mindenesetre sikerült egyenesbe jönni!

cim_new_york_foto_pixabay_com_zsubio.jpg

„Üldögéltem egyik nap a nappalinkban és azon töprengtem, milyen hosszú utat tettünk meg azóta, mióta megszületett bennünk az elhatározás, hogy útra kelünk és elhagyjuk Magyarországot.

Először akkor merült fel ez a kérdés, amikor a párom munkahelyén (NAV-VPOP) ki kellett függeszteni a NENYI-t (Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat). Ez emlékeztette őt egy – történelem órán tanult, nem is olyan régi – rendszerre, amiben nem szívesen venne részt.

Az elhatározása teljesen biztos lett, amikor nem sokkal később kihirdették az Alaptörvényt. Hivatásos állományú lévén otthon csak annyit mondott, hogy „Ha erre nekem fel kell esküdnöm, akkor leszerelek.” Nem kellett, de megkezdődött a munkahely átszervezése. A gyakorlat ma már mindenhol ismerős az országban.

Én németes révén többé-kevésbé kizárólag Németországban gondolkodtam. OK, évekig tanultam, használtam irodában otthon angolt is, de igazán komfortos a német volt nekem.

A párom évek óta angolozott – inkább kevesebb, mint több sikerrel. 25 évvel azelőtt ő is tanult németet, de soha nem használta. Ha döcögve is, az angol valamivel jobban ment neki. De mi legyen a koncepció? Hová menjünk, és mit csináljunk odakint?

Mit csináljunk és hol?

Pár éve beindított vállalkozásom egyre jobban ment, és megnyitottunk egy új ágazatot, ami hiány volt az országban. Logikus tervnek tűnt, hogy kint is vállalkozást csinálunk. De amíg az újra felfut, addig is élni kell valamiből.

A párom 21 évnyi irodai munka után (informatikai alsegéd-helyettes :-) ) nem tudott ugyanabban gondolkozni az angol miatt. Kitalálta, hogy még otthon megszerzi a buszvezetői jogosítványt, begyakorol egy kicsit, és ha minden kötél szakad, akkor kint azt fogja csinálni. Legalábbis egy darabig.

Szóval a „mit csináljunk” nagyjából megvolt, de még nem tudtuk, hogy hol. Buszvezetői gyakorlat híján baloldali közlekedés nem jött nála szóba. Tehát Anglia, Ciprus, Málta, Ausztrália és ezek társai kiestek.

Az Európai Unió területére a jogosítványon felül kell egy ún. Gépjárműkezelői Igazolvány (GKI), amit 5 évente meg kell újítani, az még újabb 100 000.- Ft-ba került volna. Utólag visszatekintve ez jóval olcsóbb lett volna.

De Európában jobboldali közlekedéssel rendelkező országban sehol nem beszélnek angolul (mármint hivatalos nyelvként).

Egy lehetőség maradt

Szóval mi jöhet szóba? A „merjünk nagyot álmodni” - felkiáltással elkezdte nézni a legálisan (!) Kanadába és az USA-ba jutás lehetőségeit. Nem vagyunk híresek, nem vagyunk csúcsmérnökök, nem vagyunk olimpiai bajnokok, az égvilágon senkink sincs kint.

Tehát csak egy lehetőség maradt: USA zöldkártya-lottó (próba – szerencse alapon). Ezért 2011-től elkezdett pályázni. Tudni kell azt, hogy ha egy házaspár egyik tagját kihúzzák, automatikusan mehet a másik is.

Háromszori (ez három évet jelent) próbálkozás után 2014-ben beérett a gyümölcs, vagyis kihúzták a 2015-ös évre. Ez minket lepett meg a legjobban, hiszen mostantól az egész életünk a feje tetejére fog állni, mindent át kell szervezni.

A bevándorlási vízumkérelem beadása után 2015 márciusára kaptunk interjúidőpontot. Ezután leszerelt a munkahelyéről és átigazolt hozzám a vállalkozásba, ahol időközben az új ágazat elég jól prosperáló kis üzlet lett. (Az első online pénztárgépek egyike hozzánk is befutott természetesen. :-D)

Ezzel párhuzamosan lelkesen olvastuk a külföldre szakadt magyar barátaink és netes ismerőseink, illetve blogok beszámolóit. 2015. március - interjú, Bp., USA nagykövetség. Gratulálnak, mehetünk. Küldik a zöldkártyát a kinti címre. (Ezúton is köszönjük a segítséget srácok! Nélkületek ez nem jöhetett volna létre.)

Mivel a bevándorlási vízum csak 6 hónapig érvényes, de még nem készültünk fel az egyből kiköltözésre, egy villámlátogatást tettünk 5 napra New York-ba, mert ebben a 6 hónapban be kell lépni az országba.

Kérdéses volt, mennyire gyorsan tudom átadni az üzletemet otthon - szezon közepén - valakinek. Majd visszajöttünk felszámolni az életünket.

(Üres zsebbel senki ne induljon útnak, aki hosszú távra tervez és nincs rá módja, hogy beérje társbérlettel, szoba bérléssel, ill. nem élő munkaszerződésre jönne ki. A szerződés nélküli munkákkal később nem igazán célszerű próbálkozni az állampolgársági vizsgán. Opció lehet még a saját vállalkozás indítása esetleg.)

Rokonok, barátok, ismerősök és munka nélkül

Mi ketten vágtunk bele (40-es éveink közepén járó párként) egy örökbefogadott kutyával és négy bőrönddel, rokonok, barátok, ismerősök és munka nélkül. A párom egyelőre ismeretlen, netes barátja volt kedves átvenni az iratainkat és az első papír szerinti lakcímet biztosítani nekünk. (Szállodát nem írhatsz be a zöldkártya pályázatodba első lakcímként).

New York vonzáskörzetébe jöttünk az először kinézett nyugati part helyett, mert a kutyát nem akartuk egy egész nap a boxban tartani. És 2015. szeptember 24-ikén a newarki reptéren pedig elhangzott életünk egyik legváratlanabb mondata: „Welcome home!”.

Béreltünk egy kocsit egy hétre, és irány a nagy Amerika… Még otthonról foglaltam egy kutyabarát Airbnb-szállást, ahol a tervezett 3 hét helyett végül 8 hónapig éltünk.

Gondoltuk, három hét alatt tudunk normális lakást bérelni, de ez nem olyan egyszerű (legalábbis hivatalosan). Kedves háziasszonyunk életünk mai napig meghatározó része. Mint kiderült, neki is van két kutyája, így megvillanhattam kutyafodrász képességemet és szereztem pár ügyfelet így a faluban.

Az érkezés izgalmai

Érkezésünk után egyből izgalmak vártak ránk, hiszen a tv összes híradása egy Florida felől felénk tartó hurrikánról szólt nonstop. Remek. Megtudtuk, hogy a menedékhelyekre, iskolák tornatermeibe háziállattal nem fogadnak be senkit, így magunknak kellene megoldani a menedékünket evakuálás esetén.

Tehát irány az első autókereskedő. Autót kellett szereznünk. Találtunk egy öreg, rozsdás, lassú benzintemetőt. De olyan széééééép volt, hogy baromi drágán megvettük (azóta még többet költöttünk rá, és már majdnem jó).

A mai napig szolgál minden nap az első „kis” autónk, habár már betöltötte a 17 életévét. :-) De hiszen még tinédzser…

Később felkerestük a helyi okmányiroda jellegű intézményt, ahol az amerikai jogosítványt kiadják. Elméleti vizsgát kellett tennünk, de a gyakorlattól eltekintettek.

Nem tudtuk előre, hogy kell-e gyakorlati vizsgát tennünk. Azért választottuk a kiszemelt kocsit, mert bizonyos előírások vannak a gyakorlati vizsgán. Mindenki maga visz autót a vizsgára, de ha nem olyan, amit előírnak, akkor nem lehet vele vizsgázni.

Apadó bankszámla

Nyilván minden kezdő ,,hódító" kiszab magának egy keretet, ha minden kötél szakad, mi legyen az a szint, ami alá a bankszámla egyenleget nem engedi, hanem inkább bedobja a törülközőt.

A kutyakozmetikai ,,pályafutásom" itt messze nem jövedelmezett eleget, mint ahogy az ő építkezéseken folytatott segédmunkái sem, ahhoz, hogy ne apadjon a számlánkon a tartalék.

Üzletet nem tudtunk nyitni a magas bérleti díjak miatt. A buszvezető jogosítvány megszerzéséhez hónapokat kellett várni. Folyamatosan böngésztük az interneten megjelenő állásokat, mígnem a UPS hirdetett gépkocsivezető segéd állást a karácsonyi szezonra.

Na, párom egyből jelentkezett, és fel is vették. Gondoltuk mi. Volt egy három órás eligazítás a cégnél a kezdőknek. Majd kiderült, hogy ez inkább valamilyen tartalékos állás, mert minden reggel be kellett telefonálni a céghez, hogy van-e aznapra munka.

Itt viszont kőkeményen kiderült, hogy az általunk beszélt (és értett) angol telefonáláshoz édes kevés. Eredmény? 1 hónap alatt $45. Ennyit fizettek a három órás képzésre.

Vállaltunk aprópénzért lakásfestést, faterasz felújítást, stb., közben 2016 májusában sikerült megszerezni a buszjogsit. Újabb álláskeresési láz, ezennel célzottan.

Volt pár cég, ahova gyakorlat hiánya miatt nem vették fel. Szóval nem voltunk túl vidámak, és a kihozott pénzünk annyira megcsappant, hogy 8 hónap után eldöntöttük, hogy a következő hétfőn repülőjegyeket veszünk és hazamegyünk. Ez volt pénteken.

Este a párom még egyszer ránézett az internetre, ééééés ott volt egy neki való munka. Hihetetlen! Egy kétéves, 14 méteres magánbuszt kell vezetni, évi $45 000 fizetés (bruttó, alsó-közép átlag).

A munka abból állt, hogy egy csoportot be kellett vinni reggelente New Yorkba, majd este haza. Naponta kb. 5 óra konkrét munka hétfőtől péntekig. A busz tőlünk 10 percre parkolt. Ott kellett kezdeni és végezni. Napközben szabadidő.

Gyorsan írt a hirdetőnek, vasárnap találkoztak, hétfőn kezdett. Igen, gyakorlat nélkül irány Manhattan… Épségben megúszták mindannyian.

busz_1_1.jpg

Lakásproblémák

Történetünkbe a munka megszerzése után azonnal megint kis csavar került, mert a szállásadónk szerette volna kiadni a kis házát a nyári szezonra turistáknak, persze több pénzért. Tehát 8 hónap után ki kellett költöznünk a három hétre foglalt szállásról. :-(

Bérlakásba még mindig nem tudtunk menni, mert ugyan már volt credit pontunk (banki mizéria), de nem találtunk olyan lakóparkot, ahol ez a fizetés elég lett volna.

Általános igény a bérbeadóktól, hogy a bérlő fizetése legyen a bérleti díj háromszorosa. Így átmenetileg (két hetet tervezve) beköltöztünk egy közeli motelba, ami persze drágább volt, mint bármelyik bérlakás.

Egy lakás kb. $1500/hó, míg a motelre heti $500-t kellett fizetnünk. Két hét helyett két és fél hónapot töltöttünk egy motelszobában a kutyával, nyári szezonban, nyári árakon.

Csak ezután sikerült szerezni egy „téli albérletet” az egyik utas ismerősétől. Sikerült beköltözni egy házba szeptember elejétől 10 hónapra. Viccesnek hangzik, de a házat utcára kitett, leselejtezett bútorokból rendeztük be (kivéve az ágy, amin alszunk). De itt „kicsit” jobb állapotban selejteznek.

Azóta sem volt igazán szükségünk új dolgokra. Mindent össze tudtunk szedni. Szobabútor, kanapé, konyhaasztal, székek, állólámpa, éjjeli lámpa stb. Még a gyönyörű pálmáink és virágaink is kukából vannak (szó szerint). A 10 hónap elteltével pedig végre szerződést kötött velünk egy apartman telep, ahol azóta is élünk.

Egy hazalátogatás következményei

Párom két éven át balesetmentesen csinálta a napi utakat ennél a társaságnál. Sikereinek egy magyarországi út vetett véget. Nem tolerálta a cég a kéthetes szabit, amikor hazamentünk látogatóba.

A szabadság után, mikor kiderült, hogy kirúgták, a párom átigazolt egy újabb, nagy busztársasághoz ezennel már gyakorlattal, ahol a napi NYC körökön kívül charter utakat is bonyolították.

cim_235.jpg

Sajnos tőlük három hónap után megvált a vérszívó munkarend miatt. (Ahol már a negyedik NYC utad alatt letilt az elektromos tachográf, annyit vezettél aznap, nem annyira nyerő.)

Egy éve váltott egy újabb társaságra, ahol a legelső szerződéses munkahelyén megszokott munkarendben dolgozik újra. Lyukas óráiban napközben angolozik, tanfolyamokra jár.

Váratlan vállalkozás

Jómagam házaltam az alkalmi kutyanyírásokkal, majd rész-munkaidőben Uber sofőr is lettem és elvállaltam ex-háziasszonyunk két Airbnb kisháza turnusváltásainak levezénylését (mosás, takarítás, fűnyírás, kutyapesztrálás stb. Még a házat is kifestettük a bérleti díjat csökkentő opcióként.).

Közben egyszer megkérdeztem egy helyi magyar közösségi csoportban, hogy nem lenne-e kedve valakinek megnézni a karácsonyi New Yorkot velem. Jelentkezett pár ember.

Majd hasonlóképp megkérdeztem Bostont, Philadelphia-t, Washington DC-t, Wild West City western falu, Pennsylvania vízesései, Amerika történelmi telepes városait, nemzeti parkjait a keleti-parton, majd elkezdtem csoportokat szervezni kulturális eseményekre, fesztiválokra, színházlátogatásra is.

Kiváltottam a vállalkozást, beállítottam csatarendbe egy 12 személyes kisbuszt (amely megvételére feláldoztam a budapesti lakásomat), és ez a profil is beépült az Uber munkám mellé.

Ezek a munkák javarészt hétvégén történnek, ezért nálam 1.5 hónapja új projekt indult. Kitaláltam, hogy fix állást szeretnék végre (ugye, több lábon kell állni) és nekifutottam én is a nagybuszos jogsimnak, iskolabusz kiegészítéssel.

iskolabusz.JPG

Idén augusztus elején kaptam kézhez az új jogosítványt. Hihetetlen! Az is őrületes élmény számomra, hogy bennszülött amerikai csoporttársaim és leendő kollégáim a telepen mennyire tudtak örülni kis sikeremnek. Vizsga után busztelepünk udvarán ölelgettek és gratuláltak: ,,üdv a csapatban!"

Lehetett volna könnyebb

Röviden, nem a teljesség igényével nagyjából így alakult az első négy évünk. Nyilván a sztori így csak egy kis vázlatát adja annak a sok mindennek, amit 4 év alatt átéltünk.

Még mindig nem érkeztünk meg igazán, és ez a négy év nagy kihívásokat jelentett és jelent ma is a magánéletet tekintve. Sok tapasztalatot szereztünk. Sok mindent tudunk már, de nagyon sok mindent még mindig meg kell tanulnunk.

Arra a kérdésre, hogy most a négy év után hova pozicionálnánk magunkat az a válasz, hogy a hiányos nyelvtudás ellenére még helyi viszonylatban is elértük azt, amit sok amerikai 40-50 év alatt ért el.

Vannak helyi ismerőseink, akik csodálkoznak azon, hogy jobban ismerjük a környéket, mint ők, vagy olyan dolgokkal kapcsolatban vagyunk jobban tájékozottak, ami nekik alapvető lenne.

Jó végzettséggel, jó nyelvtudással, otthonról szervezett munkával sokkal könnyebb lett volna. Nekünk így alakult. Megbántuk? Majd még kiderül. Sokat áldoztunk érte.

Az anyagi veszteségünk még nem egyenlítődött ki. Egyelőre csináljuk tovább. Következő cél az 5 év után megszerezhető állampolgárság. A vállalkozásról pedig még mindig nem tettünk le.”

(Nyitókép: pixabay.com/zsubio)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Határátkelő Klub!

El tudnád képzelni magad digitális nomádként? Vagy nem tudod elképzelni, de érdekel az életforma? Esetleg csak beszélgetnél egy jót kötetlenül? Gyere el szeptember 24-én kedden 18 órától a Prosit Buda Bistróba a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és beszélgess két tapasztalt digitális nomáddal, Vigh Borival és Majsai Richárddal! További részletek itt!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr315040974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.09.06. 06:56:37

Pont 1 NAV-osnak van ekkora mázlija...

Arthamyr 2019.09.06. 08:12:05

Azért ez annyira szuperül nem hangzik... Ott vannak 40-50 évesen, 4 év után még mindig bukóban. A családjuk stressztűrő képessége is kicsi, pl. mihez kezdenek, ha az egyikük súlyosan beteg lesz, vagy balesetezik? Én 40+ évesen nem akarnék hátranézni, és a kérdésre, hogy megbántuk-e, azt válaszolni, hogy majd még kiderül. Ez 25-30 évesen ok, de ebben a életkorban ez a válasz már nem elég jó.

Antal Jozsa 2019.09.06. 08:42:44

Tényleg ennyire tré otthon a helyzet hogy lehetösegek nelkul nekivagtak Amerikanak 40en túl? Mindent felaldozva baratokat rokonokat.Az USA-ban negy emberbol egynek nincs egy nap szabija sem a tobbinek sincs sok. Az egeszre a Live for work balance igaz es nem pedig forditva. Gyerekkel azert sokkal nehezebb lenne. Mindenesetre sok sikert a sztori folytatasahoz, Amerikaban sok minden megtortenhet.

2019.09.06. 08:42:46

Ami a vállalkozást illeti, ha jól emlékszem az USA is érdeklődik a magyar online pénztárgéprendszer után.

2019.09.06. 08:42:50

Nem nevezném követendő példának.

Arthamyr 2019.09.06. 08:48:45

@Antal Jozsa: "Live for work balance" - Ez mit jelent? A munka egyensúlyáért élnek? És fordítva?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2019.09.06. 08:51:34

Ez érdekes volt. Írhatna a poszter többször is.

Antal Jozsa 2019.09.06. 09:09:18

@Arthamyr: azt hogy azert elsz hogy dolgozhass.

2019.09.06. 09:23:55

@Antal Jozsa: Az online pénztárgép, az online számlázás, az EKAER, sok "vállalkozó" kedvét elvette a folytatástól. Persze ezeket is ki lehet játszani, de egyre nehezebben,és komoly kockázattal.
Viszont sokan nem örülnek ezeknek a dolgoknak. Szerintem ez az igazi indok.
Az kétségtelen, hogy ma Magyarországon egy kisvállalkozó nehezen tud boldogulni sok területen, ha tisztességes. És ez nem az elvonások miatt van, hanem a tisztességtelen verseny miatt. A tisztességtelen versenyt pedig a multiknak, a tőkeerős cégeknek nyújtott állami támogatás jelenti.

_Luthien_ 2019.09.06. 09:25:19

Le a kalappal a posztoló kitartásáért!
Viszont a történt a hasonló lépésen gondolkodóknak rávilágíthat arra, hogy siker igen nagy részben a felkészülésen múlik. Pl. a döcögős angol fejlesztése, akár filmeken keresztül az amerikai angol elsajátítása valószínűleg hónapokkal gyorsította volna fel az álláskeresést és a saját vállalkozás indításához is elengedhetetlen.

Platonica 2019.09.06. 09:31:20

@ChristineK: Egyetertek, tenyleg erdekes volt! Es megint csak ravilagitott arra, milyen fontos a rugalmassag, alkalmazkodokeszseg, sokszor hasznosabb, mint foggal-korommel ragaszkodni egy megle'vo, de esetleg nehezebben hasznosithato diplomahoz vagy pusztan 'a presztizshez'.

Herr Géza 2019.09.06. 10:54:15

Most én mondom azt, hogy minden itt nyafogó #kurvaokosvagyokhogyiskellenecsinálni emberrel szemben, hogy minden tiszteletem az övék. Mertek álmodni valamit, megtettek mindent, hogy sikerüljön, nem sírnak-rínak, nem köpködnek (!) semerre, haladnak, ha pofán vágják öket felállnak, és uccu tovább...
Csak annyit tudok mondani,hogy hajrá & gratula!

Herr Géza 2019.09.06. 11:07:50

@Golf2: Ha a sötétség fájna, te már 0/24-ben szirénáznál. Oszt olvasni tudol-e? NAV-VPOP -> hivatásos állomány (azaz vám-és pénzügyör) -> "informatikus segéd-alhelyettes"... Tényleg gyülölendö.... Grrrr.

shak_ti 2019.09.06. 13:00:23

További sikereket, sokat elértetek eddig!

Bravo.

Benikuty 2019.09.06. 14:26:38

@Golf2: "Pont 1 NAV-osnak van ekkora mázlija... "
Szerintem menj orvoshoz...

Dikusz 2019.09.06. 14:50:07

Ez igen! Minden jót nekik a továbbiakban, le a kalappal ez előtt a pár előtt!

somlobodog 2019.09.06. 15:02:37

@Golf2: se az ugyvedeket,se a navosokat nem szereted? Nem lehet könnyű neked megfelelni. Ha nem csalsz adót mi a bajod a navval? Ha viszont adót csalsz és ezért utalod a navost akkor kellhet egy pár ügyvéd haver...:))

blackhairlady 2019.09.06. 15:23:06

Le a kalappal a posztolo es parja elott. En biztos nem mertem volna kikoltozni ha nincs a ferjem aki mindenben segit.
Nagyon jo volt olvasni a torteneteteket. Es majdnem kollegak is vagyunk :)))))

gabors 2019.09.06. 16:52:58

Sok sikert de ha ilyen munkaban gondolkodtok tovabbra is akkor 1. nem New York vonzaskorzete a legjobb mert sokkal kevesebbet er itt az a penz amit buszvezetessel lehet kereseni ...
2. ezt 15 even belul automatizaljak de meglehet akar 10 ev sincs ebbol ... (iskolabbusz viszont talan jo mint masodik opcio foleg kis varosban csak hat ez mindig csak reszmunkaido lesz nem de talan valami eu biztositassal jarhat)

poszotolo nem irt semmit arrol hogy mint alkalmazott csinaljak vagy self-employemnt (UBER/UPS miatt gyanitom hogy a masodik variaco) igy mar evi 40-50K mar igen csak alacsony jovodelem mert ebbol kellene nyugdijra felretenni magan biztositast fizetni es a self-employment ado most 15.3% a jovedelem adon kivul (es ezt minden centre fizetni kell)

gabors 2019.09.06. 16:59:30

@pametno: "Ami a vállalkozást illeti, ha jól emlékszem az USA is érdeklődik a magyar online pénztárgéprendszer után."

ezt kb honnan veszed ... mit jelent az USA ebben a kontextusban mert nincs szovetsegi AFA allamonkent mas a rendszer, El nem tudom kepzelni mire gondolhatsz ezzel ... persze ha csak a smile maradt le az mas...

Csodabogár 2019.09.06. 17:26:04

@gabors: Ilyenkor nekem csak a betegbiztosítás jut eszembe. Biztos a korom teszi, hogy hány aránylag fiatal életerős embert láttam súlyosan megbetegedni, na és az ilyesmi az USA-ban anyagilag elég drámai tud lenni.
De kívánom nekik, hogy jól sikerüljenek a dolgaik és legyen pénzük félre tenni, mert nyugdíjuk nem sok lesz.:-(

gabors 2019.09.06. 18:10:32

@Csodabogár: "na és az ilyesmi az USA-ban anyagilag elég drámai tud lenni."

tulajdonkeppen csak akkor dramai ha van valamid amit el tudsz vesziteni haz kocsi bakszamla .... ha az nincs akkor szemelyi csod ugyan nem a legjobb dolog de megoldodik

a szamlakat olvasni amugy valoban dramai....

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.06. 18:42:20

@pametno:
'ma Magyarországon egy kisvállalkozó nehezen tud boldogulni sok területen, ha tisztességes. És ez nem az elvonások miatt van, hanem a tisztességtelen verseny miatt. '

Szerintem ma Magyarországon tisztességes verseny van: mindenki előtt nyitva áll, hogy Orbán lányt vegyen feleségül. Vagy akár Orbán Gazsihoz is férjhül lehet menni.

Tessék belépni a Pártba, aztán megmutatni a lojalitást!

Na de ha valaki már a Nemzettel se akar együttműködni?
Aki nem akarja aláírni a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat, az szerintem nyílt aknamunkás, tenorista, de legalábbis migráncs.

Mit is mondott Jézus, akarom mondani Orbán Viktor? Aki nincs velünk, az ellenünk van.

Tudta Ön, hogy Magyarországon VÁLSÁGHELYZET van?
Valaki, aki a válság sújtotta övezetből ír, és még esetleg életben van, megoszthatná a világ boldogabb részén élőkkel, milyen érzés "a Magyarország egész területére elrendelt tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet".

Háttér:
Rendkívüli döntést hozott a kormány
Szerbiában már kritikus a helyzet a migránsok miatt, Bosznia-Hercegovinában is több ezren, Görögországban nagyjából 30 ezren vannak, és újabb tömegek érkeznek
2019. szeptember 5. 18:21
www.portfolio.hu/gazdasag/rendkivuli-dontest-hozott-a-kormany.336511.html

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.06. 18:42:29

@Golf2:
@Herr Géza:
@pametno:
@Benikuty:
@Dikusz:
@somlobodog:

Bátyám egyik munkatársa még jópár évvel ezelőtt kiment egy házhoz.Látott valami szerelési megoldást,mire ezt mondta:-Ezt vagy rendőr csinálta,vagy BKV-s!
A házaspár mindkét tagja valamelyik említett szervezetnél dolgozott.
A fazon nem győzött bocsánatot kérni.XD

Benikuty 2019.09.06. 18:45:25

@Csodabogár: "Biztos a korom teszi, hogy hány aránylag fiatal életerős embert láttam súlyosan megbetegedni, na és az ilyesmi az USA-ban anyagilag elég drámai tud lenni." Mert itthon fáklyásmenet? Részletezzem?

Golf2 2019.09.06. 19:04:45

@somlobodog: A NAV-ot a fityesz irányítja ezért ússzák meg a nagyhalak,meg a győzikék csak ez a bajom velük,nem véletlen hogy a volt vezetőjüket kitiltották amcsiból.Ilyen helyre semmilyen pozicióba nem mennék.

Golf2 2019.09.06. 19:11:13

@Herr Géza: Normálisan is beszélhetnél 57évesen pláne hogy nem szóltam hozzád...Nem gyűlölöm csak nem szeretem a Navosokat,meg még jó pár intézményt akik ennek a kormány szolgálatában vannak.Szeresd öket te onnan jó messziről!

Golf2 2019.09.06. 19:13:39

@Dikusz: Bocs de ha meghallom hogy Nav,TEK,Nemzeti akármi,már rosszul vagyok,te tudod szintén közelről milyen emberek vannak benne nagyrészt.Sorry.

Antal Jozsa 2019.09.06. 20:21:07

@Golf2: amerikabol is sokszor hallani ezt a szot hogy nemzet. Ujsagok, radiok gyakran hasznaljak sokkal gyakrabban mint mi. Az adot meg be kell szednie vkinek, AFA beszedesbem csodat muvelt a kormany az online penztargepekkel (kaszinok kivetelevel)

kék madár 2019.09.06. 20:26:58

ez eleg durva, de a kitartashoz gratulalok. Par hibat azert elkerulhettetek volna ha lett volna valaki aki az elso honapokban segit.
Egyaltalan nem ciki egyebkent zoldkartyalottos zoldkartyaval feladni az allas a lenyeg es ha az nincs, nem egy nagy elmeny nezni a fogyo tartalekokat.

Dikusz 2019.09.06. 20:41:10

@Golf2: Nem én voltam NAV/APEH-os, hanem a húgom! Az tény és való, hogy megvan a véleményem róla, jó kis sütemény, de nem cserélném el őt más testvérért.:))) Irodában dolgozott, miért kellene őt egy kalap alá vennem csalókkal?
Én másik, szintén sokat szidott hivatalban dolgoztam, nem a NAV-nál.
A posztoló férje talán rendszergizdaként/informatikusként dolgozott a Pénzügyőrségnél. Jó eséllyel (a posztban az évszámokból ki lehet számolni) már akkor is ott dolgozott, amikor a VPOP-t (vagy hogy hívták) összecsapták az APEH-al. Alig hiszem, hogy tapsikoltak örömükben.
Azt írtad, te is a közszférában dolgozol, nem hiszem, hogy örülnél, ha az ott ténykedő ilyen-olyan emberekkel összehasonlítanának.

puhacica 2019.09.06. 21:41:51

szuper kis oshataratkelos poszt volt, koszi! es hajra, sok sikert a tovabbiakhoz!

puhacica 2019.09.06. 21:45:23

@Golf2: az a baj, hogy normalisan nem nagyon lehet megfogalmazni, mennyire minuszban vagy kb mindenben, kiveve az irigyseget, rasszizmust es meg nehany hasonlo, aligha kedvelheto tulajdonsagot.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.06. 21:49:15

@pametno: meghogy nem érted! Vág az eszed, mint a morotva!

Nem gondolod, hogy válsághelyzetben versenyjoggal foglalkozni aránytevesztes lenne? Vezénylő tábornokunk az események ütőerén tartja kezét-lábát, a kormány a helyén van. Harcolunk és nem hatralunk, Hazánk sorsa a tét!

Tudsz nekünk helyzetképet adni, milyen érzés a Magyarországon dúló válsághelyzetben a kormány éberségere utalva remegni a holnapert?

Golf2 2019.09.07. 06:12:31

@puhacica: Na már csak te hiányoztál ilyenkor mindig megjelensz ha rúgni lehet a másikon...

Golf2 2019.09.07. 06:22:23

@Dikusz: Nem is tudtam hogy Navos volt volt valakid csak arra céloztam hogy te is itthon laksz.Ezt a pénzügyőrséget nem figyeltem csak a Navot.Azt meg nem csípem.De tudtommal nem szidtam senkit csak megjegyeztem hogy mázlista(a lottó miatt). És lettem máris sötét,gyűlőlködő,rasszista,irigy,stb.Ez így korrekt ugye?

Dikusz 2019.09.07. 06:53:57

@Golf2: " És lettem máris sötét,gyűlőlködő,rasszista,irigy,stb.Ez így korrekt ugye? "

Ilyet nem írtam, ne tőlem kérdezd. Én csak rákérdeztem az első mondatodra, és válaszoltam erre: "te tudod közelről". Ezt nem lehet úgy érteni, hogy személyesen ismerek valakit?
Nem lehet mindenkire haragudni, azért, mert a NAV-nál dolgozik informatikusként/könyvelőként/postázóként. Ha kapnál egy jó állásajánlatot tőlük, nem mennél el dolgozni hozzájuk, csak azért, mert NAV?
Egy rövid mondatot írtál az első hozzászólásodban, és az bizony igencsak félreérthető volt. Te, ha kívülállóként olvasod, hogy értelmezted volna?

Golf2 2019.09.07. 07:32:31

@Dikusz: Persze hogy nem te állítottad,csak kérdeztelek.Ha én olvastam volna azt az 1 mondatot akkor azt gondoltam volna: 1:Na ez nem csipi a Navosokat.2: Mázlista aki lottón nyer több 10000ből. Ez a kettő volt benne részemről nem több.

Taxomükke (UK) 2019.09.07. 08:31:00

Talpraesett emberek vagytok.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.07. 09:23:08

Utat tört az igazság!
Boldogult gráci (hódítási, hajózási, vasalási, hamburgersütési, etc., etc., etc.) szakértőnk tanait végre a Cornell University szociológus kutatói is magukévá tették:

Az usaban a házasságkötések száma szerintük azért csökken, mert kevés a gazdaságilag vonzó (magyarul: fejhető) férfi.
Azt mondják, a házasság alapjában véve egy gazdasági tranzakció, és a férfiak tömegei se stabil állást, se jó fizetést, se egyetemi diplomát nem tudnak felmutatni, így nem biznisz velük házasságra lépni.
newsroom.wiley.com/press-release/journal-marriage-and-family/do-unmarried-women-face-shortages-partners-us-marriage-mar

Már csak azt kell megfejteni, hogy az usákok őszinték vagy csak viccesnek akarnak mutatkozni.

nyuszigonosz 2019.09.07. 09:25:48

Na ez egy tényleg jó poszt. Sok sikert!

Golf2 2019.09.07. 09:41:17

@pametno: a NAV-ot arra használja...na végre valaki?

puhacica 2019.09.07. 10:32:23

@Golf2: talcan kinalod a lehetoseget

Golf2 2019.09.07. 12:05:47

@Herr Géza: Mi van ...úr csak basztatásért ragadsz billentyűt,válaszra már nem? Ez nem pofátlanság?

Buchhalter 2019.09.07. 12:31:20

@Herr Géza: nahát rád se isnerek' Mi tőrtént veled'Poyitiv komment'

Sütemény1975 2019.09.07. 14:11:26

Tehát itthon jól megy a vállalkozása, de inkább kimegy cigánykodni, es lesz vagy 10 év mire eléri azt a szintet ami itthon már megvolt neki. Érthetetlen.

Buchhalter 2019.09.07. 15:14:29

@Sütemény1975: te alapbol ilyen hulye vagy.Olvasd el még egyszer miért mentek ki. Szövegértemezésed elég gyenge.

Chris Colombo2 2019.09.07. 15:19:23

hát ez borzalmas!! elrettentő példának írtad a blogot, h senki ne csinálja utánatok, mert totál nem éri meg?! kimentetek amerikába buszvezetőnek?? miért nem Magyarországon vezettek buszt? ja hogy itt az alja meló lenne?!

gabors 2019.09.07. 15:26:39

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): az elso mondat elso 2 es fel szavat elolvastad ???

veled ellentetben a cikk nem egy kinyilatkoztatas .... az osszefoglalod Jerevani Radiosra sikerult

Dikusz 2019.09.07. 15:28:04

@Buchhalter: Pár órával ezelőtt lett címlapos a poszt.
Beszorultál két okostojás kommentelő közé! :))))

gabors 2019.09.07. 15:31:38

@Chris Colombo2: "hát ez borzalmas!! elrettentő példának írtad a blogot,"

inkabb arra pelda hogy az USA-ban egy gyutment menekult aki telefonon nem tud angolul sem beszelni buszvezeto tud lenni es megel sot par ev utan jobban megel mint a sajat hazajaban igen ez eleg elrettento pelda NERisztanrol

Herr Géza 2019.09.07. 17:38:45

@Golf2: Csak téged kíméltelek. A válaszomat megint csak nem köszönnéd meg.
Maradjunk annyiban ismét, hogy reggelente beírod, hogy “bibíí, első...”, nekünk is jobb lesz így, meg te sem erőlteted meg magadat túlzottan.

acycloren 2019.09.07. 17:57:08

A baloldali közlekedéstől miért félt a posztoló? Sokan mindenféle jogsi nélkül mennek ki UK-ba és ott szereznek buszos jogsit, amit a cég áll. És UK-ban kicsit kevesebb a sz0pás, alap a munkával járó egészség- és társadalombiztosítás, ha nem is luxusnyugdíjat ad majd.

acycloren 2019.09.07. 17:57:34

@gabors: Magyarországon is úgy keresik már a buszvezetőt, mert rengetegen elmentek Angliába buszozni.
Baloldali közlekedésben buszt vezetni se atomfizika, meg lehet tanulni, pont mint a jobb oldalon vezetve. És EU-ban lenne rendes eü biztosításuk, nyugdíjuk. USA-ban ez egyre inkább kiváltság, nem jár sok melósnak. Erre se árt gondolni 40+ év felett.
Nem ítélem el a posztolót, belevágtak, csinálják, küzdenek, de 5 év után még mínuszban lenni, az nem jó biznisz 40+ évesen, úgy, hogy még mindig angolórákra járnak.
USA-ban New York környéke az egyik legdrágább terület, ahol buszvezető bérből nem lehet jó megélni. Van igazi tél is, ami alacsony jövedelemmel még húsbavágóbb.
Én délebbre mennék és simán opció lehetne számomra egy trailer park, bár én kalandvágyó vagyok.

zellencs 2019.09.07. 18:14:43

Nagyon jó írás. Köszi és további sok sikert! Biztos lesznek még nehézségek, de talán a nehezén már túlvagytok.

Rich.mond 2019.09.07. 20:37:27

@Dikusz: nem élnek jobban, legalábbis nem ez jött át - bár szépen lassan haladnak előre.

Emmet Ray 2019.09.07. 20:44:09

Nem semmi történet ennyi évesen. Egy 25 éves párnak ez viszont egy hétköznapi dolog lenne. Érzésem szerint több van a sztoriban, mint hogy ki kellett függeszteni a NENYI-t a munkahelyen, utólag hajlamosak vagyunk egyszerűsíteni az okainkat, főleg ha kellemetlenek voltak.

Dikusz 2019.09.07. 21:00:01

@Rich.mond: Ezt miért nekem írtad?

Tblog 2019.09.07. 22:54:55

Csak nem? Valami kormányos dolgot kellett feltenni egy kormányhivatal falára? Skandallum! Csak szólok hogy ez az USA-ban is így van. Pl. most jártunk a bevándorlási hivatalban és jókora keretből mosolygott ránk Donald Trump elnök. Melyik ország az ahol a kormány nem szól bele a kormány alkalmazottainak munkahelyi dolgaiba?

(Én lassan 15 éve vagyok kint.)

Bredpitt Monika 2019.09.08. 08:43:44

@Golf2: kitartás! látom működik a csordaszellem, egyik elkezdi aztán jön a többi........lol

AlexAston 2019.09.08. 08:45:10

Még mindig nem értem, miért volt értelme kimenni "csövezni", felelni a látszólag meglévő vagyont. De biztos megérte...
Ha jól értem, bőven a magyar átlag színvonal felett éltek valamivel, de nem volt elég. Mondjuk 40+ kor mellett semmi gyerek, úgy talán érthető, hogy önző élet szemlélet mellett ezt meg lehet tenni, de ne ez legyen már a példa.

Roxy11 2019.09.08. 08:45:27

Minden elismerésem a Tietek! Gratulálok!
Soha nem késő váltani, bármennyire is nehéz. A megoldandó feladatok, kihívások megerősítenek. Majd lesz biztosításotok is, hiszen az eddigieket is megoldottátok.
Ahogy látom, a vállalkozást is el fogjátok indítani.
Nagyon régen voltam 4 évet (családdal - férj+2 gyerek) az USA-ban. Nagyon nehéz volt, de élhetőbb volt az élet. Visszajöttünk, de rengeteget adott, különösen a gyerekeimnek.
Játszom a gondolattal, hogy megírjam a történetem.......,annak is eljön az ideje.
Legyetek nagyon boldogok!

chrisred 2019.09.08. 08:45:56

@Tblog: USA-ban törvény írja elő, hogy rakják ki Trump képét? Szerintem a demokratikus országok azok, ahol a mindenkori kormánynak nem szabad a kormányalkalmazottak politikai meggyőződését firtatni vagy befolyásolni.

Bredpitt Monika 2019.09.08. 09:22:30

A poszthoz, ne adjátok fel !!!! Sok sikert !!!!!

Borka73 2019.09.09. 08:00:57

@Herr Géza: OK, OK, neha egy-egy gyomros utan be kell inditani az ujratervezes uzemmodot, de eddig meg mukodott.

Borka73 2019.09.09. 08:00:58

@Csodabogár: Haliiii! Par hozzaszolas erejeig beugrok valaszolgatni.

Komoly betegsegek. Rendszeresen jarunk szuresekre, fizetjuk otthonra is a TB-t es turtam mar par rendelot, ahol nem horror aron tudunk ellatashoz jutni. Életmentő beavatkozásokat ingyenesen itt is megkap az ember, ha pedig koltsegesnek bizonyulna a kezeles, meg mindig targyalhatok a korhaz financia advisor reszlegevel, kerhetek jovedelemszinthez igazitott szamlat, reszletfizetessel.
Mas. A statusz nelkuli bevandorlok jelentos resze pedig nagyon jol elvan az ingyenes Charity Care intezmenyevel.

Borka73 2019.09.09. 08:00:58

@Sütemény1975: előfordul az életben, hogy az ember azt gondolja megfullad es lepne valamerre. Sajnos tenyleg nem minden a penz. A vallakozas egyebkent koszoni szepen, jol mukodik otthon. Csaladban maradt. Kicsit eljottunk feszegetni anhatarainkat, es ugy erzem rengeteget fejlodunk tole.

Borka73 2019.09.09. 08:00:58

@gabors: Szoval, a foallasunkban alkalmazottak vagyunk + en meg self employed is a kis utazasi vallakozasomhoz.

A deli koltozessel csak az a gond, hogy pontosan annyival kevesebbek az ingatlan berleti dijak, alacsonyabbak az arak, mint amennyivel alacsonyabb a garantalt minimalber. Az arak mindig a mindenkori berekhez igazodnak. Ezt figyeltuk meg, barmerre jarunk.

Borka73 2019.09.09. 08:00:58

@Csodabogár: Hja, igen, otthon megvan meg az onkentes magannyugdijpenztarunk, + most itt en elvileg kapom majd a cegnel a 401 k-t, az allami nyugdijkiegeszitest.

Borka73 2019.09.09. 08:00:58

@gabors: Igen, igen, nem eletcel vegleg cegekhez beragadni. Ahogy írtuk is, a sajat vallalkozas a vegcel.

Borka73 2019.09.09. 17:26:11

@chrisred: pontosan. En sehol nem lattam eddig sehol Trump kepet, max. a sajtoban. Tobb Mohamedet, Ganesha-t, rabbit es egyeb ,,nagyembert" es istent lattunk itt a falakon mint politikust hal' istennek.

Borka73 2019.09.09. 17:27:34

@Csodabogár: koszi az aggodalmat, de otthon is tettunk mar felre. Nem lett csaladunk, igy batrabban probalkozhatunk masfele is nezelodni, ugy gondolom.

Borka73 2019.09.09. 17:29:24

@Benikuty: igen, igen, ket baratnom ment el tavaly Mo.-on rakban 43 evesen, pedig tele voltak penzzel. Otthon ez sem segitett rajtuk sajnos.

Borka73 2019.09.09. 19:32:15

@acycloren: Nem fel a posztolo abaloldali kozlekedestol, csak nem jott be neki annyira a forditott kozlekedes es Anglia.

Platonica 2019.09.09. 20:31:14

@Borka73: Ketlem, hogy ez onmagaban mashol segitene. Egyebkent ha valahol, akkor otthon.

Borka73 2019.09.09. 23:32:00

@acycloren: nem erezzuk ugy, hogy az evi 55-60.000 $ alacsony jovedelem lenne. 3-4 tagu csaladok elnek ennyibol.
Viszont ami kedvezo lesz jovore, az 5. evben: allamilag tamogatott egeszsegbiztositast köthetek mar, nem kell majd ezen szorongani.
Ugy gkndolom, amig Mo.-on egy teljes fizetes elmegy egy par jovedelmebol alberletre +rezaire, itt azert ez kihozhato egy 1/2-1/3 fizubol, meg Jersey-ben is.
Otthon eszunkbe nem jutott buszt vezetni. Irodai munkank volt, kesobb pedig sajat vallalkozasunk.
A gyerekekkel valo munkat most is inkabb kalandnak tekintem (persze nagy felelosseggel jaro kihivasnak).
Be voltam ragadva az uzletembe napi 10-12 h-t. Most neha ki sit latom az eget is, amig az utakat rovom.

Borka73 2019.09.09. 23:34:30

@zellencs: köszi szepen! Igen, talan mar van ra itthon kodex, hogy kell atjutni a razosabb idoszakokon
Most is azt mondom, hogy az uj munkammal (a sulibusszal) kuzdok mint malac a nyarson, de alakul majd a dolog, ugy hiszem.

CharlieBrown 2019.09.09. 23:46:53

Felelmetesen hasonlit a sztoriban szereplo pasi egy ex vpop-s informatikus kollegamra. Nem veletlen Gyuri a neve?

kék madár 2019.09.10. 01:00:36

@Borka73: "A deli koltozessel csak az a gond, hogy pontosan annyival kevesebbek az ingatlan berleti dijak, alacsonyabbak az arak, mint amennyivel alacsonyabb a garantalt minimalber"

azert ez messze nem ennyire egyszeru, van egy affordability index ami mindenhol mas, Chicagoban pl. hiresen alacsony (magas fizetesek, alacsony lakber) San Diegoban meg a forditottja. Leegyszerusitve, ahova keves penzert is sokan akarnak jonni, ott magasabbak lesznek az ingatlanarak es alacsonyabbak a fizetesek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása