oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. szeptember 05. 06:30,  Magyarok a BBC-ben 45 komment

2019. szeptember 05. 06:30 Határátkelő

Magyarok a BBC-ben

Nem akármilyen évforduló a mai, hiszen 80 évvel ezelőtt ezen a napon indult el a BBC Magyar Adása. Hogyan kerül ez a Határátkelőre? Úgy, hogy működésének 66 éve alatt (2005-ben zárták be) egyike volt azon műhelyeknek, amely a vasfüggöny mögött élő magyaroknak bemutatta, milyen a külföldi élet, másrészt értelemszerűen magyar munkatársakkal volt tele London közepén.

bbc_ws.jpg

A BBC Magyar Osztálya (Magyar Adása) indulásának dátuma (1939. szeptember 5.) elég pontosan belövi az alapítás okát is, ami nem más volt, mint a II. világháború kitörése.

Ugyan ekkor a BBC már 10 idegen nyelven sugárzott programot (a náci Németország 36), a háború kitörése előtt csak ötletszinten merült fel az, hogy esetleg közép- és kelet-európai nyelveken is legyenek műsorok.

Akármilyen furcsa (és pláne a BBC-től nem várná az ember), valóban pár nap alatt rántották össze az első szerkesztőséget. „Kicsit olyan szellem uralkodott, mint a brit légierőben a háború alatt, azaz nagyon gyorsan kellett improvizálni. Nem készültek fel igazán erre” – mondta Pallai Péter, aki az 1960-as évek közepétől 33 éven át dolgozott a BBC-ben.

A BBC első magyar nyelvű adását 1939. szeptember 5-én este negyed 9-től fél 9-ig sugározták, ebben az időszakban tehát az adásidő naponta egyszer 15 perc volt (aztán ez persze az évek során változott).

„Azért nem lehet, mert nem igaz”

Noha a BBC az elején nyilván a brit kormány céljait szolgálta (a Világszolgálatot a külügyminisztérium finanszírozta), híradásaiban mindig törekedett a pontosságra.

„Mi, akik ide kerültünk, a propagandát úgy értelmeztük, ahogyan annak legnagyobb európai mestere, Goebbels csinálta. Teljesen megrökönyödtünk azon, hogy az angolok nem propagandát csináltak, hanem a rádióban bemondták, hogy mi történt” – ezt Rentoul Ferenc (aki 1949-től 1975-ig volt a Magyar Osztály vezetője) mesélte jó pár évtizeddel később.

Amikor a döbbent magyarok megkérdezték, miért számolnak be pontosan a brit veszteségekről is, miért nem tolja a BBC is a némethez hasonló propagandát, akkor a következő választ kapták: azért nem lehet, mert nem igaz.

„Ezzel a BBC felépített magának egy olyan erkölcsi tőkét, hogy a háború közepe táján már mindenki tudta Európában, hogy amit a BBC mond, az igaz. És igen gyakran az volt a helyzet, hogy csak az volt igaz, amit a BBC mond” – tette hozzá Rentoul Ferenc.

A (ma már alig ismert műfajt jelentő) kommentárok persze németellenesek voltak, de a hírekben mindig törekedtek arra, hogy az igazat mondják.

Az első szerkesztőség

Mivel a kezdetekkor szinte kizárólag angolról magyarra fordított hírek és kommentárok fordításai hangzottak el, nem volt feltétel az újságírói (pláne nem a rádiós) múlt.

Ezzel együtt olyanok dolgoztak ekkor a BBC magyar nyelvű adásánál, mint Ignotus Pál (a Nyugat-alapítójának fia), Pálóczi-Horváth György, Mikes György (az Anglia papucsban szerzője, aki a végtelenül vicces Sztálin-tangó szövegét is írta).

Ott dolgozott Iványi-Grünwald Béla történész, Tábori Pál és testvére, Tábori György és persze még lehetne sorolni.

A II. világháború után az első nagyobb kiáramlás 1948-ban volt Magyarországról, majd még többen érkeztek 1956-ban, a forradalom leverését követően.

A világháború utáni években kaptak nagyobb teret az önálló magyar műsorok (természetesen a BBC szerkesztőségi elveivel összhangban), tematikus rovatok indultak.

Az új osztályvezető 1949-ben Rentoul Ferenc lett, ekkor már olyan műsorok is készültek, melyek az angliai életet, kultúrát mutatták be és megszólaltattak Londonban élő magyarokat is.

A BBC 1956 után

A szabadságharc leverése után rengeteg magyar menekült külföldre, köztük sok író, akik közül többen a BBC Magyar Osztályának munkatársai lettek. Következzen pár név a teljesség igénye nélkül.

Cs. Szabó László írót Olaszországból „csábították át”, a Magyar Osztály nagyon fontos tagja lett, hiszen 1951-1972 között állandó munkatárs volt (ott dolgozott egyébként fia, Szabó András is, aki sportrovatot készített).

Határ Győzőnek színházi rovata volt és rádiójátékokat írt, ő 1957-től 1976-ig dolgozott a BBC-nél, Sárközi Mátyás író (Molnár Ferenc unokája) színes angliai beszámolókkal mutatta be a mindennapokat, ő több részletben a hatvanas évek elejétől egészen az utolsó pillanatig dolgozott a BBC-nek. A költő Siklós István pedig 1980-1990 között vezette is a Magyar Adást.

Nyilván hosszan lehetne még sorolni a munkatársakat (ezen a Wikipédia-oldalon mindenki szerepel, akiről fel lehetett kutatni, hogy valaha a BBC magyar nyelvű műsoránál dolgozott), de a lényeg talán nem is ez, hanem hogy 66 éven át volt egy olyan műhely, ahol magyarok közvetíthették vissza, Magyarországra, milyen is az élet az Egyesült Királyságban – mindezt döntően olyan korszakban, amikor erről itthon nem sokat lehetett tudni.

Miről beszélgettünk a podcastban Pallai Péterrel?

Az indulás körülményei, mi volt a magyar nyelvű adás elindításának célja?

Az első szerkesztőség (11 perctől)

Milyen hatása volt Magyarországon? (18 perctől)

Mennyire vált szét a BBC belföldi adása a Világszolgálattól? (25 perctől)

Hogyan alakultak a belső, emberi kapcsolatok? (26 perctől)

A Spotify-on ITT HALLGATHATOD MEG a teljes beszélgetést.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Határátkelő Klub!

El tudnád képzelni magad digitális nomádként? Vagy nem tudod elképzelni, de érdekel az életforma? Esetleg csak beszélgetnél egy jót kötetlenül? Gyere el szeptember 24-én kedden 18 órától a Prosit Buda Bistróba a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és beszélgess két tapasztalt digitális nomáddal, Vigh Borival és Majsai Richárddal! További részletek itt!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia BBC

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1315039254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2019.09.05. 08:38:21

Azért voltak ott is komoly agyonhallgatások, az "államtitkok" feloldása után rendesen hullanak ki a csontvázak a szekrényből.

fhdgy 2019.09.05. 09:05:40

@Európai téridő: Milyen agyonhallgatásokra gondolsz? Írnál konkrét példát?

Európai téridő 2019.09.05. 09:39:42

@fhdgy: Pl. Churcill és Benes kapcsolatait, a kecsegtetett és elbliccelt balkáni partraszállást és a Magyarország német megszállására való bujtogatást és az eme tényre hivatkozva végrehajtott bombázásokat, amelyeket pl. Prága megúszott.

Határátkelő 2019.09.05. 09:42:12

@Európai téridő: Az elsőről konkrétan szó esik a beszélgetésben, a többit a BBC magyar nyelvű adása szempontjából nem tudom értelmezni. A poszt egy magyar nyelvű szerkesztőségről szól, amely teljesen kizárt, hogy Magyarország német megszállására bujtogatott volna.

fhdgy 2019.09.05. 09:53:30

@Európai téridő: Ezek mind háborús körülmények között történtek.

Nem hiszem, hogy a BBC-nek ezeket világgá kellett volna kürtölnie.

Ha többi is ilyen jellegű "államtitok" lenne, akkor számomra morálisan teljesen elfogadható, hogy "agyonhallgatták" őket.

Tudsz olyat, ami szerinted elitélendő?

Csodabogár 2019.09.05. 09:54:56

@fhdgy: Jó lenne ha irna. Sejtelmem sincs mirö beszél, pedig a felsorolt munkatársak közül nem eggyel találkoztam személyesen.

fhdgy 2019.09.05. 10:33:39

@Csodabogár: Én is szeretném, ha válaszolna.

Minden országnak, minden kormánynak vannak olyan dolgai, amiket idő előtt nem szabad világgá kürtölni.

Ezek között lehetnek mondva mondvacsináltak is, de remélem nem az a jellemző, hogy mindent ész nélkül államtitokká nyilvánítanak.

Európai téridő 2019.09.05. 11:23:35

@Határátkelő: Dunkirk tagadhatatllan volt a so hősi halott miatt. De hol van Benes? Hol van Churchill? Hol vannak ők ketten együtt?

Határátkelő 2019.09.05. 11:32:03

@Európai téridő: Bocs, de nem tudlak, követni, egyszerűen nem értem, miről beszélsz. Ha most történelemleckéről van szó, akkor nem vagyok megfelelő beszélgetőpartner. Ez a poszt arról szól, hogy volt egy BBC Magyar Adás, ami 1939-től 2005-ig magyarul sugárzott Londonból. Pont.

Hogy Churchill és Benes szerinted ebben hogy kerül ide, nem értem. Azt tudom, hogy a háború alatti időkből alig maradt valami magyar anyag a BBC archívumában, tehát amit feszegetsz (hogy beszéltek-e róla), az egyrészt visszakereshetetlen, másrészt én ebben a beszélgetésben nem tudok részt venni, mert nem vagyok történész.

Egyébként lehet, hogy összekevertem Benes kapcsán a dolgokat, ezért elnézést, de a többi áll.

fhdgy 2019.09.05. 12:08:20

@Határátkelő: Nekem olyan érzésem van, hogy sugallni akar valamit, de kerülgeti a témát, mint macska a forró kását.

@Európai téridő: Javíts ki, ha nem így van! Mondd ki egyértelműen, hogy mit akarsz mondani!

Európai téridő 2019.09.05. 12:21:57

@Határátkelő: Szóval onnét, a bezzeg-BBC archívumából is kigyomlálták a necces anyagokat?

Határátkelő 2019.09.05. 12:25:08

@Európai téridő: Na jó, ezen a színvonalon én veled nem akarok beszélgetni. Ha meghallgattad volna a podcastot, akkor pontosan tudnád, hogy akkoriban hatalmas és meglehetősen nehéz lemezekre rögzítették, amit egyáltalán rögzítettek (mert ami élőben ment ki, azt nem is feltétlenül rögzítették). Ezeknek a lemezeknek a jelentős részét később válogatás nélkül megsemmisítették, mert egyszerűen nem volt hol tárolni. Ez például most tök jól jön neked, mert szabadon gyárthatod az összeesküvés-elméleteid, de ha megkérhetlek, akkor ezt máshol tedd. Kösz.

Határátkelő 2019.09.05. 12:26:38

@fhdgy: Nyilván valami szuper összeesküvés-elmélettel akar előállni. De ha annyira akarja, menjen be az OSZK-ba, vagy azt MTVA-ba és nyálazza át az 1100 CD-n átadott BBC-archívumot.

Európai téridő 2019.09.05. 14:43:10

@Határátkelő: Kicsit hosszúra sikerült a válaszod. Mindenesetre a BBC is csak egy agitprop műhely, nem kellene tőle ennyire elalélnotok. Ők is részesei a nagy történelemhamisításnak, amelyhez az övék is eltüntették az esetleges terhelő bizonyítékokat, sajnos az áruló nyomokat hátra hagyva.

Határátkelő 2019.09.05. 14:46:30

@Európai téridő: Kösz szépen értékes és érvekkel alátámasztott hozzájárulásod a mai poszthoz. Viszlát!

gabors 2019.09.05. 15:13:10

BBC az persze kiraly .... de mi van a Brexit-el ?

gabors 2019.09.05. 15:14:54

@Európai téridő: "@Határátkelő: Szóval onnét, a bezzeg-BBC archívumából is kigyomlálták a necces anyagokat?"

mar bocs de errol akkor miert gondolod hogy barmit is tudtak vagy mondtak volna a BBC Hungary-n napi 15 percbe nem sok fert bele ..

persze jogod van igy 80+ ev mulva barmit hinni foleg elhinni csak a te eleted lesz kcsit szarabb mas semmi

Virago_1000 2019.09.05. 15:20:52

Ha mar bbc, akkor brexit, ami a legujabb fejlemenyek tekinreteben eleg valoszinutlen, hogy meg fog tortenni valaha is. En mar lassan fel eve ezt josoltam.

Virago_1000 2019.09.05. 15:21:08

@Európai téridő: a londonban alakult cseh- szlovak arnyekkormanyrol beszelsz, ami azert alakult, hogy az 1000 eves Magyar Kiralysagot szettrancsirozzak?
A cseh-szlovakok angliaba, a romanok a franciakhoz szaladtak nyalizni. Igy lett trianon valosag. Ez ma mar elhallgathatatlan tortenelmi teny. Kellett hozza persze a Karolyi fele magyargyulolo kormany is.

Shanarey 2019.09.05. 16:05:45

@Virago_1000:

Na meg kellett, hozzá az idegen gyűlölő magyar politika is. Persze ezt valahogy mindig ki felejtik a szövegből, de ez a történet így kerek.

gabors 2019.09.05. 17:13:14

@Virago_1000: nem kevered veletlenul a haborukat triannnak mar regen vege volt mire BBC vagy barmi csek/szlovak vagy barmi ellenkormnay alakult ...

trianon egy szar dolog olyan mint a muhi/mohacs/sziberia ... magyarok elbasztak senki mas csak a magyarok ..

shak_ti 2019.09.05. 17:15:36

@Virago_1000: Románok midig jobban politizaltak, a magyarok meg mindig a vesztes oldalon pavatancoltak, makacsul.

nyuszigonosz 2019.09.05. 17:23:33

@Virago_1000: Utána kéne néha nézni a történelmi tényeknek, mielött elkezdesz ( ja, nem elöször) butaságokat írni.

Platonica 2019.09.05. 17:38:49

@Virago_1000: Ritka alkalom, de pont ma kerdezett ra pironkodva a kerteszunk, aki egyebkent egy nagyon kedves (amugy diplomas) angol srac, hogy 'titeket erint??'

Mondtam neki, hogy ahogy elnezem a dolgokat kettonk kozul spec en jarok jobban, akkor is ha megtortenik:-DD

shak_ti 2019.09.05. 18:29:07

@Platonica: részleteznéd hogy miért?

Platonica 2019.09.05. 20:02:41

@shak_ti: Tobb oka is van, de vele kapcsolatban elsosorban a kf-i utazgatasok megnehezedesere gondoltam. Ertette is rogton, nem kellett magyarazni:-)
(Azt nem veseztuk ki nyilvan, hogy ha lesznek negativ gazdasagi hatasok, pl recesszio, az bizony egyforman sujtana angolt es itt elo kf-it, ugyanakkor abszolut nem mindegy, ki milyen gazdasagi hatterbol, szocialis stabilitasbol eli meg mindezt.)

Virago_1000 2019.09.05. 21:44:05

@Shanarey: "Na meg kellett, hozzá az idegen gyűlölő magyar politika is. "

- hogy kerultek be idegenek a magyar kiralysagba?
- ha annyira gyuloltuk oket, miert kellett nekik magyarlakta terulet? (Ahol a tobbsegi magyarok tovabb fogjak gyulolni oket) Nem lett volna jobb, ha azokat a teruletelet kapjak meg, ahol ok vannak tobbsegben? Aztan elhet mindenki bekeben.

Platonica 2019.09.05. 21:55:05

@shak_ti: Nekem nincs. Nalatok van?:-D
Ha megnyugtat, ez a srac is csak evente 3x jon, amikor a magasabb sovenyek, fak miatt kell a plusz-segitseg, specialisabb felszereles. Amugy mi csinaljuk, ferjem kimondottan szeret ott kikapcsolodni munka utan, en nem annyira rajongok a kerteszkedesert.

nyuszigonosz 2019.09.05. 22:22:03

@Virago_1000: Ha már elöhoztad a Magyar Királyságot:
akkor kezdjük azzal, mit is mondott Szent István király?

Ez itt egy idézet az intelmeiböl:

"Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti. Mert az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak.”

Ugye ott van: ..."mert az egynyelvü és egyszokású ország gyenge és esendö".

Na de neked kár bármi értelmeset írni.

shak_ti 2019.09.05. 22:47:10

@Platonica: több is van:) Gyuri Alley..
;)

Virago_1000 2019.09.05. 23:16:37

@nyuszigonosz: Es a magyar kiralyok evszazadokon keresztul Szt. Istvan intelmeinek megfeleloen cselekedtek. Szoval akkor mikor is volt magyargyulolet a kiralysagob belul? Ne tettesd a hulyet.

Magyarorszag Europaban eloszor onkent vallalta a multilulturalizmust. Ez nem is lehetett maskent, hiszen europa kozepen kovetendo peldakent jartunk elol.
Az akkori ismert vilag legprogresszivebb orszagakent tette mindezt, ne feledjuk, Istvan koraban a jelenlegi europai orszagok kozul egy sem letezett, plane nem keresztenykent.

Es meg nyugatrol obegatnak nekunk dologtalan eu-s politikusok az europai ertekekrol.

Erre nem akarok kiterni, mert nem tema, viszont hazank tobb evszazadon ativelo multikulturalis volta tudjuk hova vezetett. Trianonhoz. En mar latom a nyugatiak trianonhoz hasonlo kataklizmajat, amikor a befogadott nepek az anyaorszag ellen fognak fordulni.

Virago_1000 2019.09.05. 23:16:46

@Platonica: "a kerteszunk, aki egyebkent egy nagyon kedves (amugy diplomas) angol srac, "

- ennyit ernek az angol diplomak evi £9000 tandijert valamint heti ~150 lakhatasert + kaja, szorakozas, oltozkodes??? Nem csoda, ha minden diak kenytelen a hitelt felvenni.

Az ilyen szintu kerteszkedest par cikk utanaolvasasaval, youtube megnezesel meg lehet tanulni.

gabors 2019.09.06. 00:16:03

@Virago_1000: "- hogy kerultek be idegenek a magyar kiralysagba?"

"magyar" kiralysagrol utoljar kb 1301-van volt III Andrassal vege is volt a tobbi mar nem magyar kiraly volt hanem innen onnan gyuttment (ja O maga is Horvat Kiraly is tulajdonkeppen es onnan is jottek az idegenek ... gondolom)

kronikas 2019.09.06. 07:13:21

@Virago_1000: a propaganda benned jó otthonra lelt... Sajnos a történelem nem az erősségeid között említhető.. Talán nem kellene erőltetni tovább.

trabant 2019.09.06. 07:44:50

Nagyon sikerült félrevinni a BBC témát, ami fel sem merül a kommentekben. Nem kéne hagyni!

Virago_1000 2019.09.06. 07:45:10

@gabors: A kommunista tortenelem oktatas es vilagszemlelet elegge hatott rad, a magyar idezojelbe tetele kicsapja a biztositekot joerzesu emberben.

A magyar apostoli kiralysag * Europa egyik legregebbi stabil allama, amely regebb ota letezett, mint barmelyik mai.

1946-ig letezett, bar 1920-tol nem volt kiraly, csak Horty szemelyeben kormanyzo.

Tevedsz, 1301-ben az Arpad-hazi kiralyi csalad ferfi aga halt ki. (Ez az elnevezes is helytelen, hiszen ok maguk sosem neveztek Arpadnak, tulajdonkeppen a Turul nemzetseg tagjairol van szo.)
A noi ag meg letezett sokkal tovabb.

Virago_1000 2019.09.06. 07:45:28

@gabors: de arra, hogy hogyan kerultek be idegenek a kiralyi magyarorszagra, persze nem valaszolsz.

Virago_1000 2019.09.06. 07:46:21

@Shanarey: "Na meg kellett, hozzá az idegen gyűlölő magyar politika is"

- szerencsere csak mi voltunk ilyen csunyak, nem voltak Benes dekretumok, nem volt erdelyi magyarirtas stb stb mind a mai napig.

Megbocsajthatatlan bun az akkori kormanyok reszerol, hogy nem torpedoztak meg "szlovakia" es "romania" unios csatlakozasat.

shak_ti 2019.09.06. 07:46:31

@gabors: Nezz teniszt inkabb, Bianca is coming :)

gabors 2019.09.06. 13:41:07

@Virago_1000: "A magyar apostoli kiralysag *"

ez egy mese amit te elhiszel kb mint a kigyo meg az alma ...

az hogy van egy korona meg jogar meg szent jobb nem jelenti azt hogy a kiralysag foleg ugy hogy "magyar" letezett a tortenelem (marmint a magyar resze) folyaman Mo huberese volt hol a toroknek hol az osztraknak hol a lengyeleknek azok voltak a kiralyok Matyas sem volt magyar csak kiraly .... sot hunyadi-nak is csak mi hivjuk mert nem is ez volt a neve ...

de jo ez a mese a lassan de biztosan 10 ezer eves magyar apostoli kiralysagrol hamaroasn mi leszunk a legregibb nep is a teljese feher kereszteny europa szive es vedelmezoje ... jol hangzik sokan el is hiszik ...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása