oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. augusztus 25. 06:30,  Iskolakezdés német módra 37 komment

2019. augusztus 25. 06:30 Határátkelő

Iskolakezdés német módra

Már csak napok kérdése és Magyarországon is megkezdődik az iskola. Németországban már meg is volt az első tanítási nap, nézzünk hát körül kicsit arrafelé!

iskola_foto_pixabay_com_coyot.jpg

Annál inkább, mert Edit gyermekei iskolások, így első kézből számol be arról, milyen is egy német suli. Ráadásul nem csak előre, de kicsit vissza is tekint, miközben az iskolai hétköznapok apró érdekességei is kiderülnek.

„A giminek, ahová a lányok járnak, van egy saját határidőnaplója, amiben minden fontos adat szerepel, naptár, események, szünetek, tanárok névsora, iskola alaprajza, menekülési útvonal, telefonszámok, tehát minden ami hasznos, benne van.

A diákok panaszkodni kezdtek, hogy nem szép a borító, illetve unalmas, hogy mindig egy fotó van rajta, ezért a tanárok eldöntötték, hogy a tanulók tervezhetik meg a borítóképet, egy pályázat keretében.

A diákok készítenek egy rajzot, fotót, festményt, ki mit szeretne, majd azt beküldik egy bizottságnak, a bizottság választ a legjobbak közül 3 darabot, és a 3 közül az iskola tanulói szavazással döntik el, hogy melyik művet szeretnék látni a borítón.

Nagyobbik lelkesen neki is állt, és a telefonján egy rajzoló program segítségével, az ujjbegyével megrajzolta azt a képet, ami szerinte passzol az iskolához. Ez egy elég érdekes technika, mivel sokszor nem látja egyben a képet, csak pár mm-es részletet, őszintén megmondom, fogalmam sincs, hogy hogyan is tudja ezt megcsinálni, de tudja. A suli kabalaállatai, a két mexikói axolotl adták nagyobbiknak az ihletet.

Első körben a tanárok kiválasztottak a rengeteg pályamunka közül hármat, majd a diákok szavaztak, hogy a három közül melyik munka kerüljön a borítólapra. A szavazás név nélkül ment, tehát a szavazók nem tudták, hogy melyik képet ki készítette.

Nagyobbik még az osztálytársainak sem árulta el, hogy az ő munkája bekerült az első háromba, és lehet rá szavazni, jó, a tesója tudta, meg néhány közeli barát, de tényleg nem sokan.

Elég sokáig tartott mire kihirdették az eredményt, de nagyobbik nyert, pontosabban szólva elfelejtették kihirdetni, de nagyobbik rákérdezett, és így végre kihirdették. A suliban hangosbemondón keresztül jelentették be a győztest, amit nagyobbik nem hallott jól, mivel zaj volt az osztályban, így onnan tudta meg, hogy nyert, hogy a többiek mondták neki.

Hihetetlenül boldog volt, és mi meg még boldogabbak. Azóta már ki is osztották a gyerekeknek a megrendelt példányokat, de sajnos nem sikerült pluszt beszerezni, mert még a pályázat előtt le kellett adni a rendelést, hogy ki hány darabot kér.

Remélhetőleg valamennyire épségben marad majd nagyobbik példánya, hogy eltehessük emlékbe. Év végén a záróeseményen ki is hívták a színpadra és kapott jutalmul egy tábla csokit, a többiek megtapsolták, kisebbik és bandája pedig még fütyült és kiabált is.

Kisebbik inkább más területeken éli ki a kreativitását, még mindig tanul gitározni, és állítása szerint ezt soha nem is fogja abbahagyni, valamint szerencsére a fogszabályzója ellenére sem kellett abbahagynia a trombitázást.

A fogszabályzó feltétele után újra kellett tanulnia a technikát, majd most egy szájsebészeti műtét után ismét újra kellett tanulnia a technikát, mondja, hogy fáj, de kibírja, és állítása szerint a trombitázást sem fogja soha abbahagyni, de ez majd kiderül, mert a most következő tanévben még tudják bérelni a hangszert, de utána már meg kellene vásárolni, és egy trombita nem olcsó dolog, egyelőre még megfontolás tárgyát képezi a vásárlás mibenléte.

Ha már hangszer, kisebbik jelentkezett a kórusba is, ahol mi mást is csinálhatna, mint énekel. Itthon is. Mindig. Állandóan. Hangosan. A fürdőszobában is, olyan hangerővel, hogy ha ő fenn tusol az emeleten, mi még simán halljuk a nappaliban. (...)

Ami szintén újdonság, hogy elkezdett járni a Poetry Slam szakköre, ez szintén nagyon jó önkifejezési forma, a gyerekek maguk írják a szövegeket, és adják elő, az élet nagy dolgairól, hogy mi a véleményük, mit hogy látnak. (…)

A Poetry Slam kapcsán már kétszer jártak Berlinben, versenyen is vettek részt, illetve egyszer csak nézők voltak. Kisebbiknek olyannyira megtetszett a műfaj, hogy idén is járni fog.”

A teljes posztot rengeteg más érdekességgel itt találjátok.

A migráns migránsoktató

Szerencsére némi hallgatás után újjáéledt Veve blogja, és gyorsan ki is derült, hogy hősünk Ázsia helyett már Európában, ezen belül is Írországban él. És tanít.

irorszag.jpg

„Első két ír hónapom munkával is telik, bár kétségtelenül nem kell megerőltetnem magam, mivel csak heti négy alkalommal tanítok a helyi művelődési házban.

Tanítványaim kelet-közép-európai bevándorlók (plusz két pakisztáni nő), akik gyakorlatilag semmit nem beszélnek angolul, de valahogy idekeveredtek a szigetre.

Számukra az oktatás ingyenes, ennek megfelelően jellemzően nem is nagyon törik össze magukat, hogy valami energiát fektessenek a dologba az órák idején túl, gyakran még ott sem.

Bár az órabérem szerencsére nem a helyi minimálbér, hanem egy egészen barátságos összeg, mivel csak heti 12 órám van, így vagyonokat nem keresek. Ez az óraszám sem maradna meg, ha távlatokban gondolkodnék itt, mivel általában nem szerveznek ennyit, csak most a korábbi (ír) tanárnő időskori elhalálozása miatt egy háromnegyed évig nem volt tanerő, s némiképp felgyülemlettek a feladatok.

Maga a tanítás erős kihívás. A diákokkal semmiféle közös nyelvet nem beszélünk, ráadásul egy cseh sráctól és a paki csajoktól eltekintve teljesen alulmotiváltak, így mostanra nagyjából szétszakadt az egész.

A három eminens, akik két különböző csoportban vannak, jól halad, míg a többiekkel még szinte mindig ugyanott tartunk, mint az elején.

Szerencsére a korábbi, engem nem érintő tapasztalatok sem voltak mások, s erre fel is hívták a figyelmem, úgyhogy nem aggódok emiatt. (...)

Írországba étkezésem előtt nem igazán gondolkodtam el a helyiek nyelvi szokásain. Azt tudtam, hogy angolul beszélnek, bár a kormányzat kínkeservesen küzd a mostanra anyanyelvi szinten gyakorlatilag kipusztult, de bennszülött gael nyelv megmentése érdekében - nem igazán nagy sikerrel.

Hallottam még azt is, hogy az itt beszélt angol nyelvtanilag meglehetősen egyszerű, s nem is okvetlenül követi a brit királyi udvar etikettjét, de azért személyes felbukkanás kellett ahhoz, hogy valamennyire rálátásom nyílhasson a valós helyzetre.

Elöljáróban azt fontos leszögezni, hogy az ország egy erősen isten háta mögötti szegletében vagyok, s simán elképzelhető, hogy az itteniek nem úgy beszélnek, mint mondjuk Dublin iskolázott krémje.

No, de kezdjünk is hozzá. Először is, szerencsére érthető, amit mondanak. Bár valóban van akcentusuk, egyik-másiknak egészen súlyos mértékű, azért ki lehet hámozni, még ha esetleg néha vissza is kell kérdezni. És az is kétségtelen, hogy a helyi könyvtáros majdnem BBC-angolt beszél, míg a farmerek nem okvetlenül.

Szóval az akcentus nem akkora gond, ellenben a beszélt nyelv szókincse, ahogy arra számítani is lehetett, erősen brit eredetű, így aztán az amerikai angolon szocializálódva sok dolgon el kell gondolkodni, hogy vajon mit jelentenek.

(Szerencsémre tarkítja az életutam néhány brit sorozat élménye is, így ha nem is ezeket a szavakat jutna eszembe magamtól használni, azért jobbára megértem őket.)

Súlyosbító tényező ellenben, hogy azért a brittől is elütő saját kifejezésekkel is színesítik a nyelvet, pl. a toilet helyett a jacks-et használják.

Egy pár napig gondban voltam a köszönéssel is. Találkozáskor boldog-boldogtalan ezerrel howareyou-zik, ami önmagában még nem annyira furcsa, s az sem lep meg, hogy ténylegesen senkit nem érdekel a válasz, de a korábbi tapasztalataim alapján ilyenkor azért illik végigcsinálni a rituálét. Hát, itt elég hamar feltűnt, hogy a válaszra nem tartanak igényt, s valójában ez a howdoyoudo funkciójában működik. (...)

A helyi angol egy másik érdekes gyöngyszeme az oh yeah. Az ablakunk alatt telefonált meglehetősen nagy hangerővel egy lokális egyed, s furcsálltam, hogy gyakorlatilag minden második mondata oh yeah volt.

Aztán feltűnt, hogy nem egyedülálló jelenség, itt nálunk és a környéken legalábbis ez majdnem mindenki esetében így működik. Értelme nem nagyon van, csak kb. mindenhová berakják tölteléknek. Elmentem a boltba, óje. Vettem két kenyeret, óje.

Galwayben aztán még az is kiderült, hogy ha nekimész valakinek, azt is simán el lehet intézni egy oh yeah-vel. „

A teljes írást itt és itt találjátok.

Salisbury, te csodás!

Ha már a Brit-szigeteken járunk, maradjunk is ott, annál is inkább, mert Christine nemrég ellátogatott Salisbury-be, amit természetesen mi sem hagyhatunk ki, ha másképp nem, hát virtuálisan.

salisbury.JPG

„Ha Salisbury, akkor katedrális. Nem véletlen. Megyünk egy erdőn át, a GPS azt mondja másfél perc és megérkezünk. Mi pedig azon agyalunk, hogy vajon mégis hova?

Rég lementünk a térképről eddig leginkább szántóföldek váltakoztak legelőkkel, most meg itt van ez az erdő, de város – na, az sehol nincs. Meg forgalomnak se. Az a kevés autó mind ellenkező irányba tartott, mintha valami zombi apokalipszis elől menekülnének. Persze igaza lett a kütyünek és végül elénk került a város is (az apokalipszis is elmaradt).

Nem apróztam, a város közepén lévő shopping centerbe parkoltunk ez lévén legközelebb mindenhez. De a tetőre is kiterjedő parkoló extra ajándékot adott. Füst és furcsán embermentes tágas teret az ebédünkhöz, valamint mesés kilátást.

Igen jól látni, hogy a katedrális uralja a várost. Nem véletlen. Anglia legmagasabbja a maga 123 méterével. 1220-ban kezdték el építeni és 38 év kellett, hogy elkészüljön. Nagyrészt még ma is körülveszik az egykori kapuk és falak. (...)

Az 1215-ben íródott Magna Carta egyik legjobb állapotú példánya kapott helyet a Chapter House magyarul a Káptalanteremben. A dokumentum a termen belül egy teljesen elszeparált kis sátorban van elhelyezve, hogy ne érje fény és fotózni sem szabadott. (...)

Ez után mentünk csak a katedrális főhajójába. Itt újabb meglepetés várt minket. Van nekik magyar nyelvű tájékoztatójuk. Én meg ha magyar nyelvű szöveget látok itt Angliában akkor vigyorgom mint a vadalma. (...) Ez után elmentünk sétálni kicsit a városban is, hogy abból is lássunk valamit. (...)

Mire észbe kaptunk már délután öt óra volt azaz épp ideje haza indulni. Végül elmondhattuk az időjárás igen kegyes volt hozzánk az útközben itt-ott elénk kerülő záporok elkerültek minket miután a városba értünk.”

A teljes beszámolót jó sok képpel itt találjátok, érdemes megnézni!

(Nyitókép: pixabay.com/coyot)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

A Határátkelő podcastjai most már nem csak a YouTube-on, de a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló iskolakezdés Németország Nagy-Britannia Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6715022726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.08.25. 07:00:08

de valahogy idekeveredtek a szigetre.

Számukra az oktatás ingyenes, ennek megfelelően jellemzően nem is nagyon törik össze magukat, hogy valami energiát fektessenek a dologba...Más meg pénzt fizet ezért...

gabors 2019.08.25. 08:40:04

Szólj hozzá!Szólj hozzá!l;'Szólj hozzá![Szólj hozzá!'o\'

Dikusz 2019.08.25. 08:42:51

@gabors: "Szólj hozzá!Szólj hozzá!l;'Szólj hozzá![Szólj hozzá!'o\' "

Csiribí-csiribá, abrakadabra, lippiti-klippiti, és egyebek. Mormolj varázsigét, hátha lesz komment, vagy szólj hozzá te (vagy én) :)))

Dikusz 2019.08.25. 09:02:08

Edit posztjához - azt írja, hogy a "nagyobbik" szeret rajzolni mindig, mindenkor, mindennel, mindenhová. Nincs ezzel baj, de sk. is tud, vagy "csak" a rajzolóprogramot használva?
Ha program nélkül ügyes a kislány, akkor érdemes ebbe az irányba menni, erre építeni. De bizonyára én vagyok figyelmetlen, és átsiklottam valami felett, mi köze van Edit írásának a német iskolarendszerhez?

Hari Seldon 2 2019.08.25. 10:05:02

@Golf2:
Ahogy olvashattad a szövegben, PONT ők és a cseh srác a motivált. -> A többi KELET KÖZÉP európai, NA azok akik nem.

Platonica 2019.08.25. 10:29:49

@Hari Seldon 2: Ez egyebkent meglep. Tapasztalatom szerint pont ok szoktak hajtosabbak lenni, es a differencialatlan vegyes-csoportok mellett, ahol nem lehet haladni, me'g magantanarhoz is eljarnak.
Kiveve azok, akik ugymond kenyszerbol csinaljak a tf-kat, mert valamihez eloiras, kozben dolgoznak, hajtanak, neha ejszakai meloban, es hullafaradtak, mire a nyelvorara ernek. Nyilvan nehez igy motivaltnak lenni.

Csodabogár 2019.08.25. 11:28:11

@Golf2: Mindig mondom, hogy semmi se szabad ingyen rendelkezésre bocsájtani, mert annak nem lesz becsülete.:-(

Golf2 2019.08.25. 11:33:10

@Hari Seldon 2: Azokról beszéltem akik nem motiváltak,azokat el kell zavarni,vagy fizessenek érte.

Herr Géza 2019.08.25. 12:56:21

“Németországban már meg is volt az első tanítási nap...”
Csak hogy ma is beleköthessek (copyright by @Buchhalter) valamibe: az ország lakosságának kb. felét kitevő három tartományban (Bayern, Baden-Württemberg, Nordrhein-Westfalen) még nem volt meg. NRW ugyan hétfőn kezd, a rebellis BY és BW azonban hagyományosan csak szeptember második hetében.
:D

Hari Seldon 2 2019.08.25. 16:02:18

@Platonica:
Jó. Ezt nem tudom, hogy màshol hogy igaz. Én csak ezt a szöveget értelmeztem.

blackhairlady 2019.08.25. 19:55:19

@Dikusz: Ez a poszt az o sajat blogjan talalhato meg es gondolom ott jobban kifejti a dolgokat es van elozmenye is a tortenetnek.

nyuszigonosz 2019.08.25. 20:31:05

Még mielött elolvasnám, a felvezetö szövegben az van Németországban elkezdödött az iskolaév.
Na nem, ez nincs igy. Ezek szerint ott, ahol a poszt írója él, és akkor valahol északon él, de azok kis tartományok :-) , nem oszt nem szoroz, hogy ott már iskolaév van.

Csak sajnos ez így félrevezetö, hiszen a legnagyobb tartományokban majd szeptember majdnem közepén kezdödik az iskolaév.

blackhairlady 2019.08.25. 20:49:55

@nyuszigonosz: A bolog iroja nem is irta a blogjan, szerintem ez csak helyi cim lett itt :)

Russel Coutts 2019.08.25. 20:55:53

@nyuszigonosz: Nem a HA-t akarom védeni (mert ezt ök írták hozzá), de már megy az iskola Berlinben, Brandenburgban, Bremenben, Hamburgban, Hessenben, Mecklenburg-Vorpommenben, Niedersachsenben, Rheinland-Pfalzban, Saarlandban, Sachsenban, Sachsen-Anhaltban, Schleswig-Holsteinben ésThüringenben. Szerdán indul Nordrhein-Westphallenben is. Csak és kizárólag Bayernben és Baden-Würtembergben indul szeptemberben az iskola. Tehát a jelentös többségnek már iskola van. Igazad van, ez csak a 16 tartományból 14, csupa kis tartományok, ahol összesen kb 56 millió ember lakik, közte a föváros. Igazad van, ez nem oszt és szoroz...

Russel Coutts 2019.08.25. 21:02:43

@Herr Géza: szerintem ez nem rebellió kérdése, tudtommal ezt központilag döntik el, hogy mikor melyik tartománynak hogy van a nyári szünet. Nem lenne szerencsés a lakosság nagy részét egyszerre szabadságolni (a nagyobb gyárak nyári gyárleállásai is illeszkednek ehhez), nem bírnák el az utak sem, és az ország is brutálisan megállna. Aki nem ismerné esetleg, annak segíthet a www.schulferien.org Itt már 3-4 évre elöre megvan, hogy kinek mikor vannak a szünetek.

Russel Coutts 2019.08.25. 21:04:35

@Dikusz: Nagyon ügyesen rajzol kézzel is (különben nem tudna a digitalizáló táblával sem), csak elektronikusan "menöbb"...
Van külön kis notesze, ahol csak grafittal rajzol, amikor nincs már erö a telefonjában sem, vagy le van tiltva róla :)

nyuszigonosz 2019.08.25. 21:23:06

@blackhairlady: Azért is írtam, hogy a felvezetö szövegben van ez így.
Nem a blog írója követte el a félrevezetö mondatot ö nem írt ilyeT, de a blogtulaj meg igen.

Én nem szeretem az eleve félrevezetö szövegeket.
És sajnos nem elöször volt egy egy felvezetö szöveg a blogtulajtó félrevezetö.
Ez akkor számomra azt jelenti: ha olyanról olvasok, ami nekem távoli, eleve nem tudok abból kiindulni, hogy valós infót kapok, ha olyan részeknél, amelyek nekem hazaiak és ismerem öket, jópárszor nem így volt ismertetve.

blackhairlady 2019.08.25. 21:24:47

@Christine, erdemes volt a blogodra kattintanom, nagyon klassz fotokat csinaltal :)

nyuszigonosz 2019.08.25. 21:27:26

@Russel Coutts: :-)
Látod téged is zavar, ha valaki olyat ír, ami félreérthetö.
Mint amikor írtam, hogy pici tartományok iskolakezdése "nem oszt és nem szoroz". :-)

Mivel egy egy nem igazán óriási tartomány is sok esetben nagyobb, mint máshol Európában egy ország. :-)

Na és pont ezért nem tetszik a a felvezetö szöveg, erre volt az én reakcióm ilyen. Ne vedd magadra, nem a te inged.

Dikusz 2019.08.25. 21:31:38

@Russel Coutts: Jártam én is a te cipődben, amikor az én fiam volt kisiskolás. Kerületi rajzversenyt nyert, budapesti 11. lett. Az átlagnál jobban rajzolt, kiválóan másolt, de nem volt annyi tehetsége, és kitartása, hogy ezen a vonalon induljon el.
Csupán azért kérdeztem, ha igen tehetséges, kedve is van hozzá, képezzétek tovább, és az élet (meg ő) eldönti, hogy érdemes-e.

nyuszigonosz 2019.08.25. 21:37:46

@Russel Coutts: Ám ha ennyire pontosítani szeretnél, a 16 tartományból háromban még nyári szünet van, ma még igen, meg még holnap is.
És az a három tartomány terülétére nézve fél Németország és kb. 42 millióan élnek bennük.

nyuszigonosz 2019.08.25. 21:58:51

@Russel Coutts: Végül elolvastam a blogbejegyzésed részletét is itt és kimondottan örülök, hogy a lányaid ilyen sikeresek.
További sok sikert kívánok nekik.

Herr Géza 2019.08.25. 22:13:08

@Russel Coutts: Tök igazad van, az iskolaszünet valóban “rotál” a legtöbb német tartományban, azonban BY és BW nem teszi ezt, minden évben hagyományosan július végén fejeződik be a tanítás majd szeptember 10.-e körül indul az új tanév és nagy ívben tesznek rá, hogy mit csinál a többi tartomány. Na ezért fogalmaztam úgy, hogy rebellisek. :D
Amúgy meg N.o. lakossága úgy kb. 83 millió, ebből NRW 18 millió, BY 13 millió, BW meg 11 millió. Ebből testvérek közt is 42 millió lesz, ami ugye pont félmillióval több, mint az ország teljes lakosságának a fele. Szóval nem tudom, hogy te honnan szedted az 56 milliós számodat, mert ha NRW-t is beleszámolod a már iskolába járók közé (holott csak holnap kezdenek...) , akkor meg több lesz az 56-nál. Na ennyit a matekról. :D
Más: itt a fővárosban “így meg úgy van” nem igazán érv. Messze nincs olyan fővárosfüggőség, mint pl. Magyarországon. Az ország életében minden szempontból (kivéve a politikát) nagyobb szerepet játszik Frankfurt, München, Hamburg, Köln, Düsseldorf, de még Stuttgart is, holott lényegesen kevesebben laknak ezen városok bármelyikében. Ld. még a történelmet is: Berlin kettéosztott városként a “futottak még” kategóriában volt, miközben az ország fővárosa egy vidéki falu volt, Bonn néven tartották nyilván...

Herr Géza 2019.08.25. 22:30:38

@Herr Géza:
“....holott csak holnap kezdenek...”
Sorry, és valóban igaza van @nyuszigonosz:-nak , igazából csak szerdán, augusztus 28.-án. Cserében jövőre ők lesznek az elsők egyike, akiknek már június végén kicsengetnek.

Russel Coutts 2019.08.26. 08:00:42

@Dikusz: persze, ez még semmit nem jelent, csak hogy nagyon szeret rajzolni :) Már sokszor mondtam neki, hogy az "éhezö müvész" szókapcsolat nem véletlenül alakult ki :D Már voltam bent vele az Autostadtban, megnéztük a designerek tanulmányait, hogy mit és hogyan skicceltek fel, most próbálok valami ismeröst találni a designerek között, hogy hátha be tudnám vinni egyszer egy napra, hogy megnézze, hogy hogyan dolgoznak, és mit és hogyan rajzolnak. Hátha ad ez is neki egy kis orientációs lökést :)

Russel Coutts 2019.08.26. 08:12:10

@nyuszigonosz: Nem az zavar, hogy mi oszt vagy szoroz. Az alapbeállítás zavar, hogy a poster hülye, mert valaki szük környezetében valami nem pont úgy van: azt írod, hogy "amelyek nekem hazaiak és ismerem öket," és azt, hogy "valahol északon él, de azok kis tartományok". De mivel azt megállapíthatjuk, hogy összesen 2 tartományban nem kezdödik még az iskola, és egyben kezdödik most a napokban, 13 tartományban meg már hetek óta megy, ezért úgy érzem, hogy hiába érzed hazai környezetednek Németországot, mégsem ismered annyira, mint gondolod.
Ezzel sincs amúgy semmi baj, sokan vannak ezzel így (általában én is).

Russel Coutts 2019.08.26. 08:13:43

@nyuszigonosz: nem az én blogom. Csak az én családomról szól.

Russel Coutts 2019.08.26. 08:23:57

@Herr Géza: nem olvasol elég figyelmesen :) Én azt írtam, hogy: "Szerdán indul Nordrhein-Westphallenben is. Csak és kizárólag Bayernben és Baden-Würtembergben indul szeptemberben az iskola."

És tehát szeptemberi iskola: Bayern + Baden Würtemberg = 13M + 11M --> 80M-24M=54M.
Éltem azzal az egyszerüsítéssel, hogy No-ban cca 80M ember él.

A Berlin meg nem arról szólt, hogy bármiféle függöség is lenne, inkább arról, hogy északi kis tartomány, ami nem is számít. A hivatalos számok szerinti 3,6Mi berlini meg szerintem annál azért szerintem több :)

És hogy csak további felháborodást keltsek, tösgyökeres helyi német kollégáim mindig félkomolyan, vigyorogva mondják (nem 1 ember), hogy az igazi Németország igazából egy nagyon kis ország, mivel ami Hamburgtól északra van, az már Dánia, ami a Harz-tól délre, az meg már Bayern...

nyuszigonosz 2019.08.26. 08:51:07

@Russel Coutts: Jaj istenem, mi a bajod velem?

Sehol sem írtam, hogy a poszt írója hülye.

Tudod, én itteni vagyok. Egyszóval, hogy mit ismerek, meg mit nem, na azt inkább ne kezdjük el feszegetni. :-)
( hogy magyarul is beszélek -írok -olvasok, na az egy másik dolog)

Meg amúgy Észak-Rajna-Vesztfália meg Nordrhein-Westfalen.

Amúgy meg továbbra is: fél Németországan még iskolai szünet van. Pont.

Platonica 2019.08.26. 09:43:27

Jo kis vita a lenyegrol hehe...

Valljuk be a fenti felvezeto vitatott mondata akkor is igaz lenne, ha egyetlen iskolaban egyetlen naprol beszelnenk, mert igy szol: "Németországban már meg is volt az első tanítási nap"

Se azt nem mondja, hol, se azt, hany helyen...

Kicsit arra emlekeztet, mikor az ikrek veszekednek:
- My Mummy!
-NO!!! MY Mummy...:-DD

@Russel Coutts: Nem egyertelmu szamomra, hany eves a nagyobb gyermek, nalunk van egyetem elotti Art Foundation ev, ami pont ilyen orientaciot is celoz. Tobb ismerosom gyereke, sot szulo is, jar(t) oda, minden evben meg szoktuk nezni a zarokiallitasukat. Van aki, azota ruhatervezo lett, van, aki festomuveszkent egyetemi Fine Art szakon tanit, de joparan nem muveszi, hanem kreativitas alapu mas palyakon tanulnak tovabb. Ilyesmi erdekes lehet a lanykadnak is, ha esetleg addig nem talal ra a biztosra.

Herr Géza 2019.08.26. 11:06:52

@Platonica: @Russel Coutts: "Németországban már meg is volt az első tanítási nap
Se azt nem mondja, hol, se azt, hany helyen..."
Na látod pont ez a pongyola fogamazás zavar,bárkitöl is származik (oké, akkor még nem tudtam én sem,hogy a felkonfot a @HÁ írta): helyesen azt kellett volna írni, hogy N.o. nagy részén, de azzal is kiegyeztem volna, hogy "felében". Mert így bizony azt a képzetet kelti, mintha NRW, BY és BW egy másik ország lenne.
És ha már pongyolaság, az is zavar (és ez már a poszterinának szól), ha valaki itt él x éve, de még a tartományok neveit sem tudja hiba nélkül leírni: ld. "Nordrhein-Westphallen" (jó, hogy nem Westphallos... :D), "Baden-WürtTemberg", Mecklenburg-VorpommeRn... Persze el lehet ütni betüket, de azért a Westphallen durva, annak már fel kéne tünnie.
Matekról meg inkább ne vitatkozzunk, most éppen ott tartasz, hogy "80M-24M=54M"... Hát nem annyi.

Platonica 2019.08.26. 15:03:18

@Herr Géza: Latom, sok minden zavar masok reszerol. Sajat hazad tajan ennyire rend van? :-D

Biztos ismered a szalkas kozmondast;-))

Herr Géza 2019.08.26. 17:50:55

@Platonica: Mi köze van ennek hozzá?
Csak annyi az a bajom, hogy ha egy poszt második sora már egy nyilvánvaló tévedés/hülyeség, akkor már minden további mondatot fenntartással olvasok. És igen, ha valaki a nyilvánosságnak szán egy posztot/kommentet, akkor vegye már a fáradtságot arra, hogy az enter előtt átnézi, ne adj isten még egyszer kiszámolja, hogy a 80-24 az akkor most 56 vagy 54, nem bizonygatja még a duplán hibás számsorral is a vélt igazát.
Még egyszer a magvas gondolatodról: (“Valljuk be a fenti felvezeto vitatott mondata akkor is igaz lenne, ha egyetlen iskolaban egyetlen naprol beszelnenk, mert igy szol: Németországban már meg is volt az első tanítási nap") És ez mennyire releváns kijelentés az egész országra vonatkozóan annak tudatában, hogy ezt akár augusztus 5.-én (ld. Berlin és Brandenburg) is lehetett volna mondani, miközben milliónyi egyéb német és nem annyira német gyerek még épphogy csak belekóstolt a vakációba, ill. még javában nyaralt.
De hagyjuk a témát, ki lett vesézve rendesen.

Platonica 2019.08.26. 21:13:04

@Herr Géza: Sem tevedes, sem hulyeseg nem volt, de tenyleg hagyjuk, ha nem latod.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása