oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. augusztus 19. 06:30,  Miért jöjjenek haza a külföldön élő magyarok? 196 komment

2019. augusztus 19. 06:30 Határátkelő

Miért jöjjenek haza a külföldön élő magyarok?

Úgy tűnik, tovább folyik a vita arról, mi történne, ha hazaköltöznének a külföldön élő magyarok. Ma Endre véleménye következik, amivel persze megint lehet vitatkozni (nyilván fogtok is…), de ez nagyon hasznos is lehet. Válaszát a 10 év után hazaköltözött Orsi írása inspirálta.

Szerinted mi történne, ha hazaköltöznének a magyar határátkelők? Min kellene és hogyan változtatni? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

kisujszallas.jpg

„A több, mint 10 éve külföldön élő magyar honfitársainknak azt üzenem, hogy igenis, nagy szükség volna Rájuk, és nagy szeretettel várnánk Őket, hogy jöjjenek.

Nagyon rosszindulatú és rosszhiszemű az a híresztelés, hogy Magyarország élhetetlen. Ezt a rosszindulatú, hamis nyugati liberális média híreszteli!!!

A valóság az, hogy nagyon sok német házaspár költözik ma Magyarországra, mert szerintük meg Németország élhetetlen. Már több, mint fél millióan vannak. Házat vásárolnak, láthatólag új hazájuknak tekintik Magyarországot.

Persze mi szívesen látjuk Őket, de mennyivel jobb volna, ha régi Honfitársaink jönnének haza. Nem mondom azt, hogy nincsenek hibák, de meg lehet élni, és főleg élet és létbiztonság van, ami viszont sem Németországban sem például Svédországban nincs.

Nálunk nem késelnek halálra a nyílt utcán 50-60 embert, mint Berlinben, és senkit nem erőszakolnak meg, miközben mindezt a média letagadja.

Néhány szempont: Magyarországon szinte minden szakmában ordít a munkaerőhiány, tehát az elhelyezkedés nem gond. (Értelmiségünket a Nyugat elszívja, ezt nevezik agyelszívásnak).

Még Budapesten is lehet állást kapni, de ne feledjék, hogy Magyarország nem azonos Budapesttel!

Vidéken pedig üresen, lakatlanul állnak a házak, amiket fillérekért meg lehet vásárolni, mert az idősek kihaltak, a fiatalok pedig elmentek Budapestre, vagy más nagyvárosba, esetleg külföldre.

Pedig vidéken is van élet!! Minden olcsó, vállalkozni is könnyű, tehát még munkahelyet sem kell keresni. Szinte minden szakmában munkaerőhiány van, nem beszélve a mezőgazdaságról, ahol ez a legnagyobb mértékű.

Persze azt is megmondom őszintén, hogy aki nem nyugdíjas korú (mert nyugdíjat Magyarországon is kapna), hanem tehetős fiatalember, vagy középkorú, esetleg jó szakmája is van, és mégsem akar semmit sem dolgozni, hanem elvárja, hogy az ország eltartsa, az valóban ne jöjjön, mert számára tényleg élhetetlen lesz Magyarország! Röviden ennyit tudtam elmondani.”

A vitaindító beszélgetést a Spotify-on ITT HALLGATHATOD MEG!

A Határátkelő podcastjai most már nem csak a YouTube-on, de a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)! 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország hazaköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6415013442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Der Piefke 2019.08.20. 09:35:08

Te, miért raksz ki a blogodra ekkora marhaságot?!

A "posztoló" minden szava a rezsimpropagandát mantrázza - csak még annál is primkóbb egyéni stílusban. nem érdemes végigmenni az állításain - hülyékre és a hülyeségeikre nem szabad energiát, időt pazarolni!

...De bocs, megyek is, sietek, hogy le ne késsem a mai soros (Soros!) 60 megkéselésemet!!! Ne várjon már rám hiába az a gyilkos migráncshorda...

lüke 2019.08.20. 09:52:42

“ minden nagyon jó,mindennel meg vagyok elégedve”
ki mondta, mikor ,hol s miért?
Igen ,a kis€-s nyugdíj, MO -n nagy, s a nyugdíjas itthon ebből könnyebben él, ők hazajönnek
ld pl. Puskás Öcsi

desw 2019.08.20. 09:52:50

@Taxomükke (UK):

"Nem akarod erteni, nem baj.
Pont leszarom. "

Értem én, ne aggódj!

Tipikus magyar mentalistás: mindig más a hibás, ti sosem.

A politikusoknak sajnos ehhez a "színvonalhoz" kell alkalmazkodniuk. Pont ezért jött 2010-ben Orbán és bandája (Gyurcsány takarodj!, elmúlt 8 év, . . . ), pont ezért van tábora a Jobbiknak (mocskos zsidók, köcsög gazdagok, . . . ), és pont ezért lesz pár év múlva ismét gond a mostani hitelekkel.

sírjatok 2019.08.20. 09:52:55

@shakti rom: "idézet az amerika népszavábol,"

Tehát az amerikai népszava egy még akkor meg sem történt látogatásról elmondta, hogy mi volt a tanulsága. Az jó.

Golf2 2019.08.20. 10:09:36

Nálunk nem késelnek halálra...Tegnap is,Polgáron.

Der Piefke 2019.08.20. 10:09:37

Késelés: index.hu/gazdasag/2019/08/20/megkeseltek_egy_embert_polgaron/ - Hogy ezeknek a baromarcú Fidesz-prppagandistáknak még a szél is szembefúj...:-)))

sírjatok 2019.08.20. 10:39:20

@Zsuzsi65: Nyilván szándékosan. Kicsit meg is lepődtem, hogy egy ilyen bejegyzés is megjelenhetett, aztán elolvastam, és rájöttem miért. Mert ez egy önlejárató marhaság, azért került ki, hogy legyen egy gyenge szalmabáb, amit jól cafatokra lehet ütni, aztán meg mutogatni álszentül, hogy "jaj de hát mi hagytunk teret az ellenvéleménynek..."

sírjatok 2019.08.20. 10:39:28

@Saman: "Ez a megrohadt rendszer nem hagyja élni az embereket és ez osszeomláshoz kell hogy vezessen! Más út nincsen! "

Nem nevetséges már ezt így a tizedik évben jósolgatni? Láttad a negyedéves GDP adatokat? Ez már az összeomlás?

sírjatok 2019.08.20. 10:39:38

@seigyo_zoufukuki: A fenti iromány csak arra alkalmas, hogy a fenti álláspontot lejárassa. Helyesírási hibák, nulla struktúra, általánosságok, tárgyi tévedések.

Az orosz trollok is így dolgoznak, 2 fél kell, a "buta" troll látszólag gyengén érvel valami mellett, mire a másik "okos" troll látványosan leoltja és megcáfolja, így bizonyítva, mennyire butaság is "buta" troll álláspontja. Na most a fenti iromány pont olyan, mintha a "buta" troll írta volna.

morph on deer 2019.08.20. 10:39:56

“... és főleg élet és létbiztonság van, ami viszont sem Németországban sem például Svédországban nincs.

Nálunk nem késelnek halálra a nyílt utcán 50-60 embert, mint Berlinben, és senkit nem erőszakolnak meg, miközben mindezt a média letagadja.“

... A mesének vége, álmodjatok szépen, jó éjszakát gyerekek..!
Mert igyekszem jóindulatú lenni...

Ennyi badarságot, de tényleg!
A szerző elfelejti, hogy jelenleg a világ minden részéről lehet pontosan tájékozódni, olvasni a magyarországi híreket is, tehát teljesen felesleges ez a halom rózsaszínűre pingált nemzetthy bullshit, mert csak közlője hmmm.... tájékozatlanságát bizonyítja! (Mondom, ma jóindulatú vagyok.:))

Mindenesetre javaslom, hogy ne a magyar propagandamédia alapján alkosson képet mondjuk a német- meg svéd létbizonytalanságról, mert az csak arra alkalmas, hogy nevetségessé tegye magát és hiteltelenné a blogot, sajnos.

Mert ezzel az erővel akár igazat is lehetne mondani, szerintem.

lustamacs 2019.08.20. 10:40:01

nem vagyok szuicid hajlamú, se mazochista, ráadaásul nem szeretem, ha az adómat a kormány meg a csókosaik a saját baromságaikra költik az általam elvárt közszolgáltatások helyett... szóval kösz, de inkább kihagyom ezt a csodálatos, vissza nem térő lehetőséget.

csizkek 2019.08.20. 11:05:41

Azert jo ezt olvasni, mert az osszes Fidesz fanatikus ismerosom ezt szajkozza. Gondolom ez az omlesztett baromsag vmi propaganda outputja. Aki nem nagyon mozdul ki meg az udvararol sem, az nyilvan ezt meg el is hiszi..

Van Mo.-on vallalkozasom tobbedmagaddal. Mukodik, ha benne dolgoznek tobb mint jol keresnek. Dolgoztam benne es ennek tapasztalata okan NEM mentem vissza Mo.-ra. Ha csak a penz szamit, Mo. is jo hely. El lehet lenni. Ha mar az is szamit, hogy legyen jovokeped, neked, gyerekeknek, szamit a munkahely es lakokornyezet, valamint a tarsadalmi atmoszfera. Akkor meg csak mint valasztasi lehetosegkent sem merul fel Mo. Konnyen elerheto EUs kornyezetben fenyevekkel jobb helyek vannak.

Agyelszivas. Nem agyelszivas van b..z meg a propagandat. Hanem agyelengedes. Politika szetb..sz mindent ami elheto es vonza az eszt. Kozben szetvagja az iskolarendszert. Sok szerencset, lassan agy se lesz akit el lehetn engedni. NYilvan ez a cel.

Nemet nyugdijjas meg nem megy oda. Nemet nyugdijjasokat celzo nyugdijjasotthonok se Mo.-on epulnek.

csizkek 2019.08.20. 11:05:45

@morph on deer: kb. ezt akartam en is irni..

Oregon (TM) 2019.08.20. 11:06:03

Ezen az oldalon kisebbségben leszek a véleményemmel, de azt kell mondanom Budapest és környéke most tényleg a lehetőségek "hazája". Vicc az, hogy ma már mosogatóként is az. Azok pedig akik nem restek képezni magukat, jó természetük és van egy icipici üzleti vénájuk, ma gyorsan építhetnek idehaza egzisztenciát. Erre a vállalkozói környezet is adott lásd KATA. Szerencsére nem a levegőbe beszélek, mert számos jó példát látok erre a környezetemben.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.08.20. 11:22:49

@Saman: "Az egyik telekocsi sofőröm mesélte mennyire fertőzött Budapest maffia / védelmipénz erőszakkal."
Hát igen. Kevesebb hiteles információforrás van az élet dolgairól mint az ilyen telekocsi sofőrök. Talán még a fodrászok tudnak mindent.

inteligencs elenzeki 2019.08.20. 12:14:57

@Ougadougou:

Menj be egy vidéki megyeszékhelyen, egy bevásárló központba. Kb. 30% arányban német vagy holland szót hallani, a magyar mellett.

Brix 2019.08.20. 12:15:59

Persze, láttuk a negyedèves GDP- adatokat....Ebben benne van az extrèm gyenge forint által kiváltott infláció , ami az egyik legmagasabb Európában....A nagyvállalatok többsège euro elszámolású, ès benne van a mezőgazdaságban ès az ingatlanpiacon kialakult " vágtató "infláció...Aki mondjuk egy vidèki kistelepülèsen èl, szinte esèlye sincs olyan helyen ingatlant vásárolni, ahol talál magának munkát , mert nèhány èv alatt megduplázódtak az árak a fővárosban, de a megyei jogú városokban is...Nagyobb a lètbiztonság mint Nyugat- Európában? Ez egy mítosz...Hasonlítsuk már össze a nyugati ès a magyar gyilkossági statisztikákat a lakosság arányához viszonyítva...Ott fele annyi gyilkosság törtènik, mint nálunk...Persze, sokan vásárolnak nálunk ingatlant, egyrèszt a befektetők Budapesten, vagy nyugdíjasok Dèl-Dunántúlon, ahol fillèrekèrt lehet vásárolni, leginkább ebből az okból..Budapest, mint turisztikai feltörekvő világközpont, vonzó hely a befektetőknek...Hogy èlnek a magyarok? Egyfajta dualitásban: a főváros , nèhány megyei jogú város , Dunántúl egy rèsze egyre jobban, az Alföld nagyobbik rèsze, Èszak- Magyarország pedig elmaradottan...Alig van felzárkózás, vagy csak szigetszerűen egy- egy központban...A lakosság etnikai ès demográfiai szerkezete átalakulóban, nem a polgárosodás útján járnak....Innen elmenni Nyugat- Európába ma is egy racionális döntès lehet mèg, vagy Magyarországon beül elmigralni, de az ingatlanhelyzet nem rózsás: Budapesten lassan 200 ezret kèrnek egy családnak is megfelelő alap albèrletèrt...Máskèpp látja a magyar helyzetet, aki mondjuk egy budai polgár családba született ès eleve jó iskolákkal kezdte az èletet , utána meg társadalmi hálón keresztül rögtön jól fizető állásba csöppent...Ők hosszabb időre biztos nem mennek Nyugat- Európába...Az ingatlan ar-robbanas többszáz milliós ingatlan vagyont eredmènyezett nekik...A NER - elit pedig milliárdos vagyont akvirál magának , a kapcsolati hálón keresztül, így a gyermekeik sem mennek sehová...A többsèg, a lemaradók azonban mèg sokáig fognak nyugatra menni, akik a saját lakóhelyükön nem remènykedhetnek semmi változásban...Megjelent egy olyan , főleg èrtelmisègi kivándorló rèteg is, akik az autoriter rezsim elől, a politika "megváltoztathatatlansága" elől menekülnek( MTA- bedarálása...) Magyarországról a jövőben is lesznek kivándorlók , hiszen - bár nèhány tèren javult a helyzet- a gazdasági lehetősègek annyival nem javultak mindenkinek , hogy ne próbáljon szerencsèt odakint, ès a politikai faktor is számít: illiberális demokrácia- leplezett kvázi egypártrendzser Magyarország- sok embernek van elege belőle , hogy az állam akarja megmondani mindenkinek, hogyan èlje az èletèt , ahogy a kádár- rendszerben...

samot 2019.08.20. 12:16:17

@Oregon (TM): Komoly kisebbségben vagy!!

Hogy is müködik a tehetséges,ràtermett vàlalkozo?Jol ,amikor hirtelen azt veszi észre,hogy felbukkanak a tehetségtelen uralmon levö irigyek! (làsd szolnoki mütràgya gyàr).Na itt vége is a történetnek!(meg valoszinü a jol menö vàlalkozàsnak is!)

Ilyen esetek "véletlenül" kimaradtak a kommentedböl!

csizkek 2019.08.20. 12:16:38

@Oregon (TM): Nem a penz a valasztovonal.
Nem mellesleg ha valalkozol, Kata az jo. De ez a mikrovallalkozas. De ha van egy rendes ceged es termel is egy rendes penzt, akkor elobb utobb belefutsz a politika kemenymagba. Es az Mo. A nem vicces kategoria.
Nemetorszagban egy rendes tapasztalattal, expertkent vagy kis-kozepvezetokent egy multinal osszelapatolsz min. brut. 80-120eEur-t. ebbol ugy meg lehet elni, hogy eleg ha csak az egyik fel dolgozik, jo helyen laksz, jol elsz, megtakaritasz. Es ha a masik fel is dolgozik vagy netalan eloremesz egy megjobb poziba.. Mindezt napi 8 oraban. Kinek kell igy a “lehetosegek” hazaja Budapest? Vicc az egesz..

négyzet 2019.08.20. 12:30:16

Az ilyen színvonaltalan trollkodós posztok nem tesznek jót a blognak, meg a rajta folyó diskurzusnak. Lehetne a minimum kicsit magasabban, az ilyeneket meg visszadobni.

Arthamyr 2019.08.20. 12:55:16

@négyzet: A másnapi sem sokkal jobb (mondjuk egyiket sem olvastam el végig, lehet, hogy a végük olyan jó, hogy felhúzza őket?). :( Kit érdekel, hogy x ember mit vinne haza y országból Magyarországra? Felőlem aztán vigye, ahova akarja. Ja, hogy nem lehet? Akkor meg miről beszélünk? @Határátkelő: bevallása szerint heti két irishtimes és barátai poszt van, a maradék közt meg 4-ben markánsan megjelenik a magyar politikai/társadalmi/gazdasági helyzettel való elégedetlenkedés és/vagy valami értelmetlen lelkizés. Tulajdonképpen heti egy "igazán jó" poszt sincs átlagosan. :(

négyzet 2019.08.20. 12:57:25

@csizkek: a KATA-t még azok a konzervatív gondolkodású szakemberek vitték be, akiknek voltak elképzeléseik na meg reményeik a 2010-es választások után. De persze a fidesznek a futóbolondok jobban kellettek, na meg az állandó "harc" ami Orbán igénye, hogy ne unatkozzon, amivel a társadalmat, gazdaságot tönkrevágják.

inteligencs elenzeki 2019.08.20. 13:19:05

@csizkek:
"Aki nem nagyon mozdul ki meg az udvararol sem, az nyilvan ezt meg el is hiszi.."

Ahogy elnézem, te se nagyon mozdulsz ki onnan a német, vagy angol, vagy mittom én kuckódból. (Ahogy elnézem az ékezetek nélküli karakterkészletedet).

Egészségügy: Kedvenc témátok az egészségügy, amivel már 40-50 éve baj van. A helyzetet súlyosbítja most, a szabad munkaerő áramlás. Ezért van az, hogy már nincs elég orvos, és specialista. Ezért van az, hogy 2 hónapot kell várni egy szaros kulcscsont műtétre.
Ehhez Orbánéknak semmi köze, azonkívül persze, hogy háborognak az miatt, hogy itt a mi adóforintjaikon ki lett képezve egy csomó orvos, akik aztán tipliztek ki a 4-5 szörös fizuért nyugatra.
Az meg, hogy itt 1 millió ft netto bére legyen egy orvosnak, nem megy. Mert annyi adót, még most sem tudunk kiizzadni.

Nagyjából az oktatással is ez a helyzet, sosem volt tökéletes, mindig kritika tárgyát képezte, a rendszerváltás óta.
A különbség annyi, hogy a középiskolák egy részében a tanulók nagy része már "hátrányos helyzetűnek" nevezett közegből jött, erősítendő a saját, és a tanárok hátrányos helyzetét is.
Ne csodálkozzunk hát azon, hogy az értelmesebb tanerő, ha van szakképesítése, is tiplizik nyugatra.

Ezek a dolgok, így mennének akkor is, ha a libsik libsije lenne itt a kormányzó erő.

desw 2019.08.20. 13:19:53

@Brix:

"Magyarországról a jövőben is lesznek kivándorlók , hiszen - bár nèhány tèren javult a helyzet- a gazdasági lehetősègek annyival nem javultak mindenkinek , hogy ne próbáljon szerencsèt odakint, ès a politikai faktor is számít: illiberális demokrácia- leplezett kvázi egypártrendzser Magyarország- sok embernek van elege belőle , hogy az állam akarja megmondani mindenkinek, hogyan èlje az èletèt , ahogy a kádár- rendszerben... "

Te nem Szingapúrban élsz? Vagy éltél ott?

csizkek 2019.08.20. 13:19:53

@Comte de Gippaud: max a Balaton kornyeken es nyaron. Vagy egyetemvarosban. Menj be mondjuk Nyiregyhazan.. embert se talalsz

nemecsekerno_007 2019.08.20. 13:19:53

Ha a többség elmenekül a problémák elől akkor azok sosem oldódnak meg. Könnyedén lehet munkát vállalni külföldön de így nem lesz jobb Mo-on. Persze lehet szidni bárkit és bármit - sokszor joggal is- de ettől ez még menekülés.

teleorman 2019.08.20. 13:19:53

- "A valóság az, hogy nagyon sok német házaspár költözik ma Magyarországra, ... Már több, mint fél millióan vannak."

- "nem késelnek halálra a nyílt utcán 50-60 embert, mint Berlinben"

- "Pedig vidéken is van élet!! Minden olcsó, vállalkozni is könnyű"

Értem én, hogy a posztíró a közmédiánál szeretne valami jó állást. A fenti és ahhoz hasonló állítások kitalásának képessége ez ott komoly előny. Ám miért kellünk ehhez mi, olvasók? Miért nem CV-ket küldözgetve intéződik ez az álláskeresés?

inteligencs elenzeki 2019.08.20. 13:19:53

@Saman:

"Ez a megrohadt rendszer nem hagyja élni az embereket és ez osszeomláshoz kell hogy vezessen! Más út nincsen! "

:))))))))

csizkek 2019.08.20. 13:19:53

@Brix: "Máskèpp látja a magyar helyzetet, aki mondjuk egy budai polgár családba született ès eleve jó iskolákkal kezdte az èletet , utána meg társadalmi hálón keresztül rögtön jól fizető állásba csöppent..."

Ez sem igaz mar. Ha nem vagy NER-hez kotve, vagy nem akarsz NERhez kotodve lenni, akkor mesz. Nem egy ilyen ismerosom van. Pedigrees iskolak, PhD, Mo.-on is nagyon magas beosztas. Neki is van gyereke.
Az ingatlanvagyon az illekony. Nezd majd meg par ev mulva.

KissGecihuszár 2019.08.20. 13:21:01

Próbálkozom ismét kommentelni, bár a múltkori, hasonló témájú bejegyzésre írott kommentem úgy lett eltakarítva innét, hogy a lábam nem érte a földet. Szóval, az van, hogy én immár 4 éve élek, melózom kint,de mert havonta jövök a Hazámba 1-1 hét pihire, így bőven van rálátásom az itthoni történésekre, nem beszélve arról, miszerint kint állandóan nézek ilyen meg olyan itthoni tv híradót, politikai háttérműsort, olvasok indexet, hír 24-et, 444-et, PS-t, origót is, szóval igyexem a teljes hírszolgáltató médiát magamévá tenni, így talán autentikus lehet azon álláspontom, miszerint aki odakint hó mint hó megkeres nettó 1600-1700 EUR-t, az csak abban az esetben térjen végleg haza, ha mint KATÁS E.V. a kint megszerzett rutinjával, szaktudásával és főként magas szerszámozottsággal, jóféle autóval rendelkezik, melyekkel képes egy olyan szerelő, javító vállalkozást gründolni, amely alkalmas lehet arra, hogy napi 7-9 órában a fentebbi EUR összegnek megfelelő, kb. 550-600 ezer HUF -ot tudjon (minden költség levonását követően) hó mint hó stabilan csinálni, mert az a feeling semmivel nem összemérhető, ha minden este a saját ágyában tud megpihenni, a saját wc-jére tud ráülni, a saját bögréjéből tudja a reggeli KV-ját szürcsölni, a saját,esetleg jóféle TV-jén, házimoziján, HI-FI cuccán tud filmet nézni, zenét hallgatni, stb és akkor még a baráti, ismi kör ,a család közelségét nem is említettem! Az a tapasztalatom, miszerint a "történelmi" NSZK már nem a régi, már nem tündököl úgy, mint mondjuk 25-30 éve, mikor volt szerencsém -igaz tiniként- először ott járni, hosszabb-rövidebb időt ott tölteni. Sikerült a (Nyugat) Németeknek azt a történelmi bravúrt véghezvinni, mely arról szól, hogyan basszunk szét, pusztítsunk le egy egykor virágzó, csiribiri, picobello országot, ahol tél végén számos helyen kell szlalomozni a kátyúk miatt (Bayern, Bad-Würt), ahol az útjavítás abból áll, hogy kivágunk 2x2 méternyi felületet a legfelső kopórétegből és befoltozzuk, ahol az 1 méter átmérőjű csatorna fedlapok szinte sehol nincsenek 1 szintben az úttest felületével, ahol a 4G mobilhálózat számos nagyobb település esetében a SCI-FI, ahol a korábban csillogó belvárosok (pl. Stuttgart, München, Nürnberg, Augsburg, stb) le vannak pukkanva, hasonlóan az ott sétálgató emberekhez, kiknek túlnyomó többsége még nyomokban sem Német, mert még a nyelvet sem beszéli! Azonban az orvosi ellátást én abszolút jónak tartom, volt szerencsém az utóbbi hónapok során itt -ott megfordulni, igénybe venni a kinti EÜ különböző fokozatait a kórháztól a szakorvosi rendelőn át egészen a háziorvosig, mindenütt maximálisan elégedett voltam a kapott ellátással, bár volt, ahol hosszasabban kellett várakozni, dehát ha az ember nem előre lefoglalt időpontban érkezik, ez bárhol benne van a pakliban.

nemecsekerno_007 2019.08.20. 13:21:24

@csizkek: De bizony agyelszívás van. Lehetne csökkenteni a közterheket, de akkor a nyugdíjat is kéne, mert ugye a külföldön dolgozók befizetései hiányoznak a rendszerből. Hiába utalnak haza kb. 1000 Mrd-t évente az nem nagyon jelenik meg a nyugdíjkasszában meg az EÜ-ben. Szóval a gyerekeid jobb jövőjét beszéld meg a nyugdíjas családtagjaiddal: mennyit tudnak engedni a saját életvitelükből, hogy nekik jobb legyen. És ne gyere a manyuppal, meg az "egész életében dolgozott" szöveggel mert a rendszer nem így működik. Az EÜ és a nyugdíj is szociális ellátás, nem biztosítás. Amíg ezt nem sikerül felfogni addig marad a jelenlegi kormány lavírozása és a sárdobálás, meg a szociális demagógia az ellenzék részéről...

desw 2019.08.20. 13:21:37

@csizkek:

"Nemetorszagban egy rendes tapasztalattal, expertkent vagy kis-kozepvezetokent egy multinal osszelapatolsz min. brut. 80-120eEur-t. "

Mennyi is ez nettóban?? :DDDDDD

"Kinek kell igy a “lehetosegek” hazaja Budapest? Vicc az egesz.. "

Nem egy IT-s ismerősöm hagyta ott a budapesti, szegedi, vagy akár londoni multis melóját és váltott távmunkára. Könnyedén megvan a havi 3-4000 eur, ami azért KATÁ-val nem olyan rossz.

desw 2019.08.20. 13:21:44

@samot:

"Hogy is müködik a tehetséges,ràtermett vàlalkozo?Jol ,amikor hirtelen azt veszi észre,hogy felbukkanak a tehetségtelen uralmon levö irigyek! (làsd szolnoki mütràgya gyàr).Na itt vége is a történetnek!(meg valoszinü a jol menö vàlalkozàsnak is!)

:DDDDD Nyilván az össze magyar kint százmilliárdos vállalkozó.

inteligencs elenzeki 2019.08.20. 13:21:57

@Brix:
"Hasonlítsuk már össze a nyugati ès a magyar gyilkossági statisztikákat a lakosság arányához viszonyítva...Ott fele annyi gyilkosság törtènik, mint nálunk..."

"A lakosság etnikai ès demográfiai szerkezete átalakulóban, nem a polgárosodás útján járnak...."

Meg is adtad a magyarázatot, egy kommenten belül.

De ebben miért is hibás a jelenlegi kormány ?
Ennek a problémának a gyökerei még a Kádári korra nyúlnak vissza.
Bár Orbánék megpróbálják ezeket a rétegeket a munka felé terelni, uniós tagországként hogy úgy mondjam meglehetősen korlátozott a mozgástér.
Mondjuk a Szlovák módszer tűnik a legeredményesebbnek amúgy.

Arthamyr 2019.08.20. 13:26:03

@csizkek: "expertkent vagy kis-kozepvezetokent egy multinal osszelapatolsz min. brut. 80-120eEur-t. " - Ezt saját magad tapasztaltad Németországban? Csak mert eddig én ilyesmiről nem nagyon hallottam, 120k eur kisfőnökként vagy expertként nem tudom, melyik EU tagállamban/melyik szakterületen általános. Szerintem még a 80k sem, és semmiképpen sem "min.", ami az én olvasatomban azt jelenti, hogy pár hét alatt találsz ilyen munkát, és alig van a piacon, ami kevesebbet fizetne ennél. Meglepne, ha ez Németországban általánosságban igaz lenne, egy-két speciális területen talán.

Azzal egyetértek, hogy "ebbol ugy meg lehet elni, hogy eleg ha csak az egyik fel dolgozik, jo helyen laksz, jol elsz, megtakaritasz."

Arthamyr 2019.08.20. 13:38:48

@Comte de Gippaud: "Egészségügy: Kedvenc témátok az egészségügy, amivel már 40-50 éve baj van. A helyzetet súlyosbítja most, a szabad munkaerő áramlás. Ezért van az, hogy már nincs elég orvos, és specialista. Ezért van az, hogy 2 hónapot kell várni egy szaros kulcscsont műtétre.
Ehhez Orbánéknak semmi köze, azonkívül persze, hogy háborognak az miatt, hogy itt a mi adóforintjaikon ki lett képezve egy csomó orvos, akik aztán tipliztek ki a 4-5 szörös fizuért nyugatra.
Az meg, hogy itt 1 millió ft netto bére legyen egy orvosnak, nem megy. Mert annyi adót, még most sem tudunk kiizzadni." - Már hogy a túróba ne lenne hozzá Orbánéknak köze? Orbánék a szabályozók, kétharmaddal, mindenféle akadály nélkül. Ők oldják meg, hogy három évtizeddel a rendszerváltás és 13 év kormányzás után sincsen használható magánegészségügyi ellátás Magyarországon. Mert akkor legalább azoknak nem kéne várni, akik képesek kifizetni a dokik egymilliós nettóját, ami egyébként egy teljesen jogos igény a részükről, így meg mindenki együtt szív, kivéve azt, aki annyira zsíros, hogy külföldön oldja meg az egészségügyi problémáit.

inteligencs elenzeki 2019.08.20. 14:17:55

@csizkek:

"max a Balaton kornyeken es nyaron. Vagy egyetemvarosban. Menj be mondjuk Nyiregyhazan.. embert se talalsz"

Nyilván földrajzi okok állnak ez mögött.
Ha én mondjuk egy német nyugdíjas lennék, én sem az alföldet választanám célpontként, távol németországtól, hanem egy kicsit közelebbi helyet, ahol azért kirándulgatni is érdemes.
Itt a zselicben rengetegen vettek házat, és élnek életvitelszerűen .
Amúgy rendszeresen járok Nyíregyházán is, munkámból adódóan, nem mondanám, hogy kevés a vásárló a nagyobb bevásárló központokban.

csizkek 2019.08.20. 14:17:56

@négyzet: Hat kb. hasonlo futobolond irta a postban levo "erveket".

csizkek 2019.08.20. 14:17:56

@nemecsekerno_007: agyelszivas lofa.. agyelengedes. Akkor nem fog elmenni az esz ha biztositva vannak azok a korulmenyek amik vonzak az eszt.
Jarulekok alegutolso a sorban. Most epp az Akademiat b..ztak szet, mint legfrissebb. Ki jon haza kutatni, amire fel lehetne epiteni startupkoat vagy vmi ujat. Nekiallsz vallalkozni vmi ujjal, ha epp ralepsz vhol egy neres erdekkore szetszednek. Menjel csinalj vmit es rajossz.
Tudnek meselni par nem forumba valo tortenetet..

csizkek 2019.08.20. 14:17:56

@desw: Tavmunka napi 8-ban max vmi befordult programozonak valo. Legyen home office persze. Nekem 50% van, boven sok.
3-4eEur a nem rossz kategoria. 80-120e eves fizu az csaladdal netto 4500-6000eur. Es van rendes nyugdijjad, rendes eü ellatas, rendes iskola es ovoda. es ez 1 fizetes. Meg a normalis munkakorulmenyekrol ne is bezseljunk.

desw 2019.08.20. 14:17:56

@nemecsekerno_007:

" De bizony agyelszívás van. Lehetne csökkenteni a közterheket, de akkor a nyugdíjat is kéne, mert ugye a külföldön dolgozók befizetései hiányoznak a rendszerből. Hiába utalnak haza kb. 1000 Mrd-t évente az nem nagyon jelenik meg a nyugdíjkasszában meg az EÜ-ben. Szóval a gyerekeid jobb jövőjét beszéld meg a nyugdíjas családtagjaiddal: mennyit tudnak engedni a saját életvitelükből, hogy nekik jobb legyen. És ne gyere a manyuppal, meg az "egész életében dolgozott" szöveggel mert a rendszer nem így működik. Az EÜ és a nyugdíj is szociális ellátás, nem biztosítás. Amíg ezt nem sikerül felfogni addig marad a jelenlegi kormány lavírozása és a sárdobálás, meg a szociális demagógia az ellenzék részéről... "

+1000

A legjobb az, hogy ugye rohad minden Magyarországon és bezzeg a Nyugat, de azért papit-mamit hagyják itthon senyvedni a szarban. Miért nem menekítik ki őket? Ki érti ezt!

csizkek 2019.08.20. 14:17:56

@desw: nem kell milliardos vallalkozonak lenni. Lattam ilyet jo otletu kispenzu IT vallalkozastol. Annyi bunuk volt, hogy indultak egy kozbeszerzesen. Amin nem kellett volna. Csak epp naivak voltak. Csunya vege lett.

csizkek 2019.08.20. 14:17:56

@Comte de Gippaud: "De ebben miért is hibás a jelenlegi kormány ?" abban hogy szetcsesztek a kozepreteget teljesen.

csizkek 2019.08.20. 14:17:56

@Arthamyr: sajat 10+ eves tapasztalat. IT/Telekommunikacio.
Egy ITs expert 80k. Most nem a help desk supportra gondolok. Nemzetkozi es 10+ eves tapasztalat. Expertek, senior expertek! Ha van mas is akkor inkabb a 100. 100-120k range az mar inkabb a kis/kozepvezeto ugyanebben a kategoriaban.
Nemetorszag. 80k mar siman igaz. altalaban. de megegyszer hangsulyozom az expertseget.

csizkek 2019.08.20. 14:17:56

@Arthamyr: Felrebeszelsz. Addig mig csilliardok mennek el tok felesleges stadion es eus penzkiszivo projektre, addig kilog a lolab.
Felesleges belemagyarazni- fityiszek azt mondtak a cucik lopnak. Majd ok maskepp csinaljak.
Hat nem csinaltak. Meg lehet nezni hogy van szetb..va az eü es iskolarednszer. Menjel nezzel 5.-od osztalyu focit helyette.

csizkek 2019.08.20. 14:17:56

@Arthamyr: bocs, nem te beszelsz felre, hanem a Comte de akarmi nevu gyik:)

inteligencs elenzeki 2019.08.20. 14:39:54

@csizkek:
""De ebben miért is hibás a jelenlegi kormány ?" abban hogy szetcsesztek a kozepreteget teljesen."

Miben is állt ez a "szétcseszés" ? Elmondom, abban, hogy egy részük kitiplizett nyugatra nagyobb pénzekért dolgozni.

Az unós munkaerő piac ami betett nekünk, semmi más. Amihez ismétlem semmi köze a jelenlegi kormánynak.

Ez a "középréteg helyzete, az oktatás, az egészségügy" azért vezérmotívuma az ellenzéki negatív kampánynak, mert a jelenlegi kormányon a korrupción kívül legalábbis, nincs fogás. (De a korrupció is olyan terület, amit gyanítani lehet, bizonyítani nem. Ahogy ez a Szoc kormányok idején is volt ugyebár.) Így aztán olyan pontokon lehet csak támadni, amelyek egyébként folyamatosan jelenlévő problémák keleteurópában, de akár a világ nagy részén, mivel erősen forrásigényesek.

inteligencs elenzeki 2019.08.20. 14:39:54

@csizkek:

"3-4eEur a nem rossz kategoria. 80-120e eves fizu az csaladdal netto 4500-6000eur. Es van rendes nyugdijjad, rendes eü ellatas, rendes iskola es ovoda. es ez 1 fizetes. Meg a normalis munkakorulmenyekrol ne is bezseljunk."

Ja, amikhez a forrásokat, itt termelik ki, keleteurópában, hugyér szarér dolgoztatva.

desw 2019.08.20. 15:05:15

@csizkek:

"Tavmunka napi 8-ban max vmi befordult programozonak valo. Legyen home office persze. Nekem 50% van, boven sok. "

Azért kíváncsi lennék, hogy ki lesz a befordultabb mondjuk januárban. Te, aki vakarja a jeget a kocsijáról Németországban, vagy pl egyik haver, aki Gran Canarian, vagy a másik, aki vhol Spanyolországban, vagy én, aki Vietnámban lesz? Hidd el, azért nem olyan depis dolog a 20-30 fokban a tengerparton rohadni.

És nem kell ám napi 8 órát melózni. Vannak olyan melók, amiket simán ki lehet outsource-olni. Némettől megkapom a melót x euróért, és x/5-ért megcsinálja a filippina.

"Es van rendes nyugdijjad"

Nem hiszek az állami nyugdíjban, ha német, ha magyar. Egyrészt nekem ne mondja meg senki, hogy mikor mehetek el nyugdíjba. Másrészt pedig a nyugdíjjárulék lyukas kalapba öntése helyett azért vannak jobb ötleteim is. pl ingatlanbérbeadás, stb, így nemcsak nyugdíjam, hanem "életjáradékom" is van/lesz akár 30 éves koromtól is.

Oregon (TM) 2019.08.20. 15:05:43

@csizkek: Azt gondolom, hogy aki nem mikrovállalkozó, hanem valami komolyabb az el sem ment. Az én fejemben úgy él az átlag kivándorló, hogy dolgozni ment el. Szerintem az tévhit, hogy otthon ugyanannyi pénz kell a megélhetéshez, mint nyugatabbra. Olaszországban van ingatlanom és évi 2-3 hónapot élek itt. Azt látom, hogy otthon jobb minőségben, de szarabbul élnek az emberek aminek az elsődleges oka az értékrendbeli különbség. Nem mellesleg ugyanezt láttam Angliában is. Valahogy ami otthon fontos az nincs meg sem Angliában, sem Olaszországban az embereknek és fordítva. Azzal a különbséggel, hogy a magyarországi jó dolgok hiánya nem tűnik fel valamiért senkinek, amíg a nyugat vívmányai hatalmas hiányt kelt az egyénben.

Arthamyr 2019.08.20. 15:10:32

@csizkek: Ok, de azért az megvan, hogy a lakosságnak csak kis része IT-s, és az IT-s munkaköröknek is csak kis része igényel évtizedes tapasztalatokat (legalábbis csak kis résznél hajlandóak ezt mérhető többlettel honorálni mondjuk az 5 év tapasztalathoz képest)? Itt a 10% 20%-áról vagy valami hasonlóról beszélsz, innentől kezdve azért nagyon nem áll meg a "expertkent vagy kis-kozepvezetokent egy multinal osszelapatolsz min. brut. 80-120eEur-t.", csak azért, mert egy szakterület kis részére igaz.

2019.08.20. 15:27:03

@Comte de Gippaud: Most ne a libsizéssel válaszolj, hanem a kérdést próbáld a te érveiddel megvédeni. Most a fideszbirkák vannak kormányon, de ettől csak rosszabb lett a helyzet. Valóban igaz, ez nem új keletű probléma. De a sokat hangoztatott 2/3-ad, hozzányúlt a rendszerhez ? Mert a duma az nagy volt !!

Vajon Orbán megmeri tenni azt, hogy aki nem fizet és eddig sem fizetett egy kanyit sem az eü rendszerbe--mint tb járulékot, most pedig már adónak mondják a befizetett pénzt--azt nem látja el a rendszer, mert túl drága és túl költséges ? Nem !!!!!!!!!!!!!!!

Akkor a következő kérdés, hogy azok akik eltartottak--mert soha sehová nem fizettek 1 ft-ot sem, hiszen nem dolgoztak-- azok miért kapnak különböző szociális támogatást ? Mint lakhatási ,gyerekvédelmi támogatás iskolakezdési, ingyenes étkeztetés, vagy szociális alapú lakástámogatás, óvodáztatási támogatás vagy gyermekvédelmi kedvezmény --például . Meg meri nyirbálni a támogatás mértékét ? Nem !!!!!!!!!!!

Nem vagyok rasszista, csak sok a süketelés, és senki nem beszél róla, mindenki a másik oldalra mutat. Ám példának ott van a régi rendszer egyik eleme--bár ez is mint minden példa rossz--ám aki nem dolgozott le egy hónapban minimum 16-17 napot, az nem kapta meg a családi pótlékot. Sőt voltak munkahelyek, ahol 1 azaz egy igazolatlan munkanappal, a havi kedvezmény, vagy a szociális járandóság elúszott. / a húspénz, az áramkedvezmény, a széncédula, a hűségpénz egy része, vagy a kedvezményes vásárlás a gyári anyagárakon /

A szabad munkaerőáramlás pedig jó dolog, bárki bármit is mond. Kint lehet tanulni sok jó dolgot , ellentétben az itthoni " sógor-koma rendszer " vazallusainak a szakmai hozzáértésén nevetve.
Az nem agy elszivás, ha máshol jobban megfizetik a munkádat, jobban megbecsülnek és jobban tudsz élni, tervezni, elkerülve ezzel a létbizonytalanságot. Mert egy fiatalnak itt nincs jövőképe, ha nem valamely kormánytag , politikus , gyereke, rokona, barátja vagy barátnője , a döntéshozó egyik ner lovag befolyásos tagjának.

Bár én nem voltam sokat külföldön--csak a frankoknál hajót épitettünk, a németeknél, pont a '89-es határnyitás idején--hidat szegecseltünk az akkor épülő München --Berlin autópályán--a Fekete erdő egyik szakaszán ! Na akkor jó volt magyarnak lenni ! De nem sorolom, mert kevés hely van itt Európában, ahol nem dolgoztunk a fiúkkal./ energetika, autógyár, gyógyszergyár, repülőtér , szalagrendszer, gyártelepítés--Audi, WV, Opel, Mini és hajógyár ,stb, stb /

Mert a magyar ha akar és van értelme, tud dolgozni ! Csak ne lopják el, ne adják el és ne tegyék tönkre a családja és a saját maga jövőjét ! Mert ha nincs létbiztonság, nincs kiszámítható jövő, akkor ez az ország , szép lassan eltünik, köszönhető a rablókapitalizmust kiépitő , és az állami pénzen meggazdagodó politikusainknak !

Arthamyr 2019.08.20. 15:59:30

@csizkek: A távmunka egyik előnye, hogy 2-4 órát dolgozol, és eladod 1-2+ napnak, 300-1500EUR/napért. :)
Ha te multiknál dolgoztál, nem tudom, hogy gondolhatod komolyan ezt a 8 órát. Én is dolgoztam pár multinál sok évet, elég ritkán dolgoztam 8 órát és ahogy láttam más sem. Az, hogy bent vagy a munkahelyen, nem jelenti azt, hogy dolgozol.

csizkek 2019.08.20. 16:23:45

@Arthamyr: Azt meg hozza teszem, hogy ha mar napi dij, akkor inkabb freelancing ugye vagy vmi vallalkozas. Ilyenkor fix napi dijjert a munkaado tolj aa munkat. Tok mindegy home office vagy sem, azert egy freelancert illik fulra jaratni, azert van. Ha nem tudom de fizetem, akkor a freelancer jol jart.
Ha meg kialkudott penz per melo a tema. Akkor tegyuk ra az overheadet. Ajanlat benyujtas, varakozas, modositas. Melo megcsinalas. Atadas. Elfogadtatas. Szamlazas Es varsz 1-3 honapot hogy penzhez juss. Meg tegyuk ra a projektek kozotti nem fizetos holtidot es akkor tadam. Mindjart kijon hogy inkabb elmegyek egy expertnek vagy kis/kozepvezetonek. Es akkor max 8 ora, 30nap szabi, jo fizu meg hasonlo egyebek. De ebbol nyilvan nem lesz ferrari a garazsban

csizkek 2019.08.20. 16:23:46

@desw: Bullshit. Tudom milyen a tavmunka es jartam vagy 20 orszagban melo miatt. Nem kell bemutatnod.
Szemelyiseg kerdese, bizonyos munkakat meg nem is lehet tavmunkazni.
ha csaladod van akkor meg helyhez vagy kotve egy rendes ovi es iskola miatt.
Jeget se vakarok, 5 percre lakom a melohelyemtol es nem vagyok hajlando ingazni, se hotelben gornyedve dolgozni. Adott szint felett meg nincs tavmunka. Csak tavmunka/personal kombo.

csizkek 2019.08.20. 16:23:46

@Comte de Gippaud: Csak a propagandat tolod.
A kozeposztaly megerositeset es az agyelengedest a kormany tudja szabalyozni. Persze el lehet k..ni csilliardokat furobolond regi johaver gazszerelok megerositesere is. Stadionokra, szokokutakra..
Ellenzek, nem tudom mirol beszelsz. Olyan nincs Mo.-on. Es nem is erdekel. Az a lenyeg mi megy ott jelenleg es milyen jovokep van. EU-van, jo reggelt. Lehet valasztani!

csizkek 2019.08.20. 16:23:46

@Arthamyr: Nem IT-s vagyok. Villanymernok vagyok. Telekomban dolgozom, raadasul hatarteruleten. Sok ilyen terulet van ahol expert melokert kifizetnek ennyit. IT csak egy pelda volt, mint konnyu bejutas es oda sok esetben akar 2-5 ev is eleg

Visceroid 2019.08.20. 16:23:46

" Miért jöjjenek haza a külföldön élő magyarok?"

Ha már megszedték magkat gondolom hazajönnek.

"Magyarország nem élhetetlen"

Akinek pénze van, annak biztos nem.

csizkek 2019.08.20. 16:23:46

@Comte de Gippaud: Veletlenul sem. Nezz mar korbe Mo.-on. Egy osszeszerelo uzem, nem ott sz.rjak a spanyol viaszt. Nagy penzeket nem a sebvaltogomb osszevarrasbol lehet keresni hanem a know-how-al. Stadionepitesbol sem lesz ertek.
Az a rossz hirem, hogy mar a multik olcsositott shared service-eit se Mo.-ra viszik. Hanem inkabb Romania, Bulgaria.
En nemet piacon keresem a penzem, tisztan. Elotte meg nemzetkozi vizeken. Mo. meg csak feher folt se volt. Know-how, high tech vagy consulting, semmi. Kiszaradt patakmeder piac szempontbol.
Persze ra lehet fogni a piszkos EUs munkaeropiacra. Vegtelen hulyesegek teteje.. A stadionok, szetb..ott know-how senkiert nem tiltakozik. JA mert azt se tudod mi az.

csizkek 2019.08.20. 16:23:46

@desw: "És nem kell ám napi 8 órát melózni. Vannak olyan melók, amiket simán ki lehet outsource-olni. Némettől megkapom a melót x euróért, és x/5-ért megcsinálja a filippina"

Ez mar erdekesebb:) Viszont te tartod a hatad a munka minosegeert. De ugy ez a valodi vallalkozas. Epitesz egy ceget ahol vannak "olcsobb" munkaerok akik elvegzik a munkat. Meg ugye itt mar a freelancing keveredik a munkavallalassal.

csizkek 2019.08.20. 16:23:46

@Arthamyr: Meg annyit hozzateve, hogy az eredeti felvetes arrol szolt hogy BP a lehetosegek tarhaza. Vallalkozok alomhelye. Az egeszet erre irtam. Egy expert melo nem altalanos atlagmelo. De vallalkozni se az.
Nekem meg az a tapasztalatom hogy vagy a jo kezkezu szakmunkaero vagy a nagyon expertek talaljak meg konnyen a szamitasukat. Koztes atlagmelokhoz, nagyon vezetoi pozikhoz ido kell..

inteligencs elenzeki 2019.08.20. 16:23:46

@jános515:

"Akkor a következő kérdés, hogy azok akik eltartottak--mert soha sehová nem fizettek 1 ft-ot sem, hiszen nem dolgoztak-- azok miért kapnak különböző szociális támogatást ?"

Mert ha orbánék nem tennék, a libsik elevenen égetnék el máglyán őket azért. Jól mondod, nem meri megtenni, mert uniós tagok vagyunk. A szlovákok jó időben meglépték, meg is lehet nézni, köszönik, jól vannak.

csizkek 2019.08.20. 16:23:46

@Arthamyr: Mo.-on lehet. Ott ahol anniyt fizetnek amit irtam, expertkent vannak teljesitmenybeli elvarasok. Iddoben meg nincs tulora. Akkor vagy expert ha tudod hozni a melot adott belul. Ha meg egyeb idom van akkor nem azt keresem hol logjak, hanem hol tanuljak.
De Nyilvan a 8 ora ettol meg nem effektiv annyi, se home officeban se officeban. Munkaidom felet otthonrol vagy barhonnan nyomhatom. Megse hasznalom ki. Egyreszt kellenek a szemelyes kapcsolatok, masreszt en befordulok a tartos otthoni munkatol. Szemelyiseg kerdese. De aki tartosan elad home officeban napi 2-4 orat melot 8-nak, az nem az expert szint. Hajra de akkor ne sirjon senki szaja, hogy csak anniyt keres. Meg budos EUs munkaeropiac.

inteligencs elenzeki 2019.08.20. 16:23:46

@jános515:
"Mert ha nincs létbiztonság, nincs kiszámítható jövő, akkor ez az ország , szép lassan eltünik, köszönhető a rablókapitalizmust kiépitő , és az állami pénzen meggazdagodó politikusainknak !"

És ez ellen pl. a jobbik tudna bármit is tenni ? Főleg a libsikkel koalícióban ?
Uniós országként ?

Te ezt komolyan gondolod ?

Arthamyr 2019.08.20. 17:17:34

@csizkek: Azt a koncepciót én egyáltalán nem osztom, hogy a BP. a lehetőségek tárháza. És a vállalkozás nem játék és mese. Viszont túlzásnak éreztem ez a simán kapsz 80k-t Németországban expertként, kisfőnökként.

Arthamyr 2019.08.20. 17:25:01

@csizkek: "Mo.-on lehet. Ott ahol anniyt fizetnek amit irtam, expertkent vannak teljesitmenybeli elvarasok. Iddoben meg nincs tulora. Akkor vagy expert ha tudod hozni a melot adott belul. Ha meg egyeb idom van akkor nem azt keresem hol logjak, hanem hol tanuljak." - Az megvan, hogy az annyi kb. a napi 300-nak felel meg, a napi 1500 meg már más liga?
"De Nyilvan a 8 ora ettol meg nem effektiv annyi, se home officeban se officeban. Munkaidom felet otthonrol vagy barhonnan nyomhatom. Megse hasznalom ki. Egyreszt kellenek a szemelyes kapcsolatok, masreszt en befordulok a tartos otthoni munkatol. Szemelyiseg kerdese." - Igen, ez személyiségfüggő.

"De aki tartosan elad home officeban napi 2-4 orat melot 8-nak, az nem az expert szint. Hajra de akkor ne sirjon senki szaja, hogy csak anniyt keres. Meg budos EUs munkaeropiac." - Ha valakinek a napi 1k+ is kevés 2-4 óra munkáért és emiatt sír a szája, annak miért lenne elég neki az évi 120k 8 óra munkahelyen eltöltött időért, ami órabérben kb. a negyede-hetede? :D

Herr Géza 2019.08.20. 17:44:19

@jános515: Nem azért, hogy bele-vau-vau, de hol is van München és Berlin között a Schwarzwald ??? :D

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.08.20. 18:02:30

@Comte de Gippaud: te el is hiszed, amiket leírsz? Ugyan, vond már ki a gdp-ből az eu pénzeket. Segítek: 2010 óta átlag évi 4.1%
Mennyi akkor a gdp növekedés???

Ha nem megy nyugatra a fiatal, akkor itthon keres munkát, ami azt jelenti, hogy vagy a bérek alacsonyabbak, vagy a munkanélküliség magasabb.

ubermeister 2019.08.20. 18:02:30

@Comte de Gippaud

Ha Orbán rendet tenne, nem a libsik égetnék el elevenen, hanem a saját "kétharmad" csőcseléke, egyébként az EU-nak egy szava sem lenne a szlovák modellhez.
Az oktatás, egészségügy pedig Orbán által is lett tönkretéve, semmi köze a szabad munkavállaláshoz. Tudvalevő hogy az orvosokat/eü személyzetet nem akasztod le bármelyik utcasarkon mint egy betanított munkást, ő mégsem tett semmit hogy megtartsa őket. Arra sem sok esély van hogy kívülről pótoljuk, mert a magyar nem egy világnyelv Juliska néni meg Pista bácsi pedig nehezen mondja el a panaszát egyéb nyelven. Határ menti kórházból pár éve már eltűntek a "román" betegek és orvosok is mert otthon már jobbak a körülmények.
A pénz témára csak annyi ha egy gázszerelőre volt 2 év alatt 300 Mrd (az összes magyarországi orvos kapna 2 évig havi + 500e nettót belőle ), + a többi sleppet, meg profi sport 300Mrd/év + TAO 100Mrd /év támogatást és stadionokat (100+ Mrd) számolva lenne itt pénz.

shakti rom 2019.08.20. 18:02:30

@Comte de Gippaud: Gondolom igen.

Csak az számit hogy a maffiahatalom kezebol kivegye Bárki a hatalmat: legyen az a jobbik, dk, szocik, pityipalko...

S utana az istenadta nep adjon tul a Táakolmányon, s hozzon vissza egy mukodokepes Checks and Balances szisztémát.

Brix 2019.08.20. 18:02:30

@Comte de Gippaud: Ma már választható alternatívák alig vannak, köszönhetően a kvázi egypárti rendszer közel 10 èves regnálásának, a megszilárdult " illiberális " rendszernek , egyfajta " kádári" nihilizmus tapasztalható a társadalomban: akinek nagyon nem tetszett a rendszer , azok jelentős rèszben elhagyták az orszagot- elsősorban a "kádári közèp" gyermekei, aki maradt, az nem mer csinálni semmit, mert az autoriter rezsim keze szinte bárhová elèr...Az oktatásra , az egèszsègügyre 10 èv nem volt elèg: kevès a GDP arányos ráfordítás, a bèrek nem tartanak lèpèst az inflációval, a tárgyi fejlesztèsek 90%- a EU- es pènzekből megy...Anèlkül katasztrófa lenne...Bizonyos elemei a rendszernek , pl a vasúti szolgáltatások , pokoli állapotban vannak...Nagy èpítkezèsek zajlanak ès lesznek , de az országnak nincs erős belső jövedelemtermelő kèpessège, tőkèt nem tudunk felhalmozni...Az export 80%- át nèhány nagy nemzetközi multi bonyolítja... Egy szűk rèteg: a NER oligarchák viszont milliárdos támogatásokat akvirálnak , ami eleve egy remènytelen ès igazságtalan ország kèpèt festi le...Egyetlen közvetlen riválisunkat sem tudtuk utolèrni, sem a cseheket, sem a szlovákokat, sem a lengyeleket, az elmúlt 10 - èvben, pedig bevetettek minden trükköt: a hazai fizetőeszköz lassú elèrtèktelenítèse- inflació- nagyobb GDP forintban, negatív banki kamatok, stb...Mègsem jön össze a dolog...Sőt, lassan a románok is beèrnek minket, bèrekben, èletszínvonalban...Ami maradt: mutogatni, hogy most jobb , mint az elmúlt 10 èv előtti 8 èvben...Egy szerencsènk van: túl közel vagyunk Európa ipari szívèhez , hogy ilyen olcsó áron , amennyièrt a magyar dolgozik, ne èrje meg befektetniük...Ráadásul, mèg az állam 10 milliárdokkal támogatja őket ( kb 4-5èv teljes bèrköltsèg..) Igen, beszállítók vannak, de ez mèg nem váltja meg az országot...
A tènyek azok, hogy a többsègnek mèg mindig nagyon messze van a decens, polgári èlet ,a nyugati èletszínvonal, így reális alternatíva az ideiglenes , vagy vègleges kivándorlás.....Ami a legbosszantóbb viszont ebben az egèszen szürreális társadalmi rendszerben, hogy a politika- közeli elit milliárdos állami szubvenciókból gazdagodik, miközben a kisember egyre többet robotol, ès kemènyen fizeti az adóját ,hogy 5- ről a 6- ra jusson....Nyugaton legalább megfizetik a munkásokat is, lètezik a szociális demokrácia ès az embersèges a társadalom: nem hagynak senkit az út szèlèn...Nálunk embertelen a rendszer, mondhatnám: dog eats dog kapitalizmus, feudális függősègi viszonyokkal keverve...Olyan rendszer, amely meglepő hogy táptalajra lelt ès kialakult Közèp- Európában...

desw 2019.08.20. 18:02:30

@csizkek:

"Bullshit"

Egyik ismerős egy fix cégnek dolgozik. Kb 3 havonta megy ki pofavizitre, egyébként meg nem érdekli a céget, hogy épp honnan dolgozik. Havi 1 milla fölött keres, és KATÁ-val azért ez nem olyan rossz.

Nekem nincs fix cégem, csak pár vissztérő megrendelőm és az éppen aktuális munka random megrendelőtől. Nincs cégem se alkalmazottam, 100% online, a tárgyalás max 1-2 óra per project, nem órabéres, hanem per project, a pénz pár napon belül landol a számlámon. Mivel min 3-6 hónapot töltök egy helyen, így többnyire apartmant bérelek nettel és minden felszereléssel. De nem való mindenkinek ez az életforma, az tuti.

morph on deer 2019.08.20. 18:02:30

@jános515:
“...azt nem látja el a rendszer, mert túl drága és túl költséges ? Nem !!!!!!!!!!!!!!!”

Ezzel csak az a baj, hogy egy ország vezetésének kutya kötelessége gondoskodni az állampolgárairól, azért van!
Ha a rendszer nem biztosítja a fenntarthatóságát, akkor a rendszert KELL megváltoztatni, az viszont nem ott kezdődik, hogy aki nem dolgozik - bármiért - az dögöljön meg!

Egy országnak el kll tudni tartania a munkaképteleneket. - rokkantakat, betegeket, öregeket, stb. - és meg kell tudnia oldani azt is, hogy az állampolgárai a megfelelő és méltányos egészségügyi ellátáshoz hozzájussanak.

Ha a felzárkóztatási támogatás nem badarságokra menne, hanem pl arra is, hogy Gazsi Alsómocsolád külsőn képes legyen - mondom KÉPES LEGYEN - a saját és családja megélhetését biztosítani!
Tehát legyen lehetősége olyan képzésben részesülni, ami szükséges mindehhez, aztán pedig legyen hol- és mit dolgoznia!

Tetmészetesen ehhez az is szükséges, - lenne, - hogy minden érintett motivált legyen, ami mondjuk akkor, ha már generációk óta a környéken sem járt senki, akinek normális munkahelye lett volna, egyáltalán nem kis feladat.

De ha hozzá sem fogunk, akkor ez a probléma csak gyűlik, és ahogy látom már nem vagyunk messze attól, hogy végérvényesen megoldhatatlanná váljon...
(Hacsak nem bízza meg orbán Farkas Flóriánt megint, mivel ez legutóbb is milyen jól sikerült.)

Szóval ha tetszik, ha nem, ennk a problémának NEM az a megoldása, hogy magyar állampolgárok nem kapnak orvosi ellátást a saját hazájukban, mert nem- vagy nem elég járulékot fizettek!
Még azt is meg merem kockáztatni, hogy ez nem kizárólag az ő hibájuk, mert ezt a rendszer tette lehetővé számukra, tehát ez a rendszer hibája is!

Sajnos erre pedig nincs gyors, olcsó, és fájdalommentes megoldás, ezt kéne tudomásul venni. Az érdekelteknek is!

kolomparlole1114 2019.08.20. 18:02:42

Mennyit fizetett a fidesz ezért a cikkért? Németország szar, Hungarisztánban meg minden jó... Aha persze, azért menekül innen mindenki...

káposzta 2019.08.20. 19:24:49

Csodálkoztam, hogy a fideszes i2 hogy tehetett ki egy posztot ilyen címmel, de már nem csodálkozom. Persze, már fél millió német él az országban :D Igen, 50-60 ember késelnek meg naponta Berlinben :D Most komolyan, ex-munkásőr, ex-nyilas, őrült fejű nyugger tatákon és mamikákon kívül ki hiszi el ezt a sok baromságot?

blackhairlady 2019.08.20. 20:15:47

@jános515: Ezt tokeletesen osszefoglaltad.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.08.20. 21:32:51

Ritkán olvasom ezt a blogot, de ez istenesen idióta bejegyzés volt. 500k német. Akkor kb. minden huszadik ember német lenne az utcán sőt, mivel ezek sanszosan felülreprezentáltak a 18-70 korcsoportban még többnek kéne lenni.

Akkor miért nem látok őket? Bp-n speciel gyakoribb a távol-keleti és spanyol / portugál duma, ahol én járok, mint a német...

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.08.20. 22:26:44

ha a méltán bebukott gyerehaza.hu után erre a silány propagandára futja, akkor tényleg nagy a baj.
késelésről szót ejtve: pont Polgáron történt minap egy elképesztő eset. mégis meg kéne védeni ezt a kultúrát? fenéket.

Pöff 2019.08.20. 23:01:44

félmillió német aha persze, élhetetlen német ország.
jah mikor cég orvosijáról is a nővér 2 hete ment ki, és itt még nyugis munka meg fizetés volt.(nem kórház)
Egyik kolléga 2 hónapja lépett le nyugis irodai munkáról osztrákba sori munkára. (túlfizette a HR az embereket)
Tudod milyen örömrivalgás van a HR-eken, hogy az autóipar összeomlik, és kirugdostak jópár beszállítótó cégtől embereket? Vagy nem vesznek fel nagy cégek most embert?
Megint jön a hugyé szaré korszak. 1 hónapja sincs megszellőztetve, de már 180fokot fordultak a HR-esek. Aki nem tette az most húzzon el, míg kedves az élete.

Szóval hazudj máshol, nem vesszük be a fidesz sajtót. Blöffnek meg gyenge.
Ettől függetlenül persze nyilván van jobb rosszabb régiója az országnak, van ahol jobb van ahol kevésbé jobb élni. Nyilván van levegő fű, út meg víz(meg bor pélinka). Munka is akad....csak hát szarul fizet kilátástalan.
Hiába mész kétkezis építőiparinak,gázvillanyvíz stb...vidéken nincs pénze az embereknek, hogy kifizessék, hiába mondod hogy akkor ez netto 150 lesz + anyag.
Pesten esetleg, meg is látszik milyen emberek vannak a szakmában, akik a pénz szagára gyűltek, nem a munkára..

scourgeofgod 2019.08.20. 23:02:21

Biztos, hogy ez a poszt Mo-ról szól?
Na ja, mindenhol munkaerőhiány van, mert nincsenek a 'zemberek' megfizetve annyira, hogy meg tudjanak élni bizonyos szakmákból.

Nyilván komcsi örökség is hogy az árak köszönőviszonyban sincsenek a bérekkel.
Viszont amíg a termelékenység nem lesz nyugati szinten, addig a bérek is alacsonyak lesznek, így csomóan istenhozzádot intenek a kis magyar kánaánnak.
Lehet vitatkozni arról, hogy a tyúk vagy a tojás volt először, vagy melyiket kellene elővenni hogy változzanak a dolgok. Az tuti biztos, hogy mai magyar eltorzult gazdaság nem kedvez ahhoz, hogy mindenki hazaköltözzön kompromisszumok nélkül.

texasi láncfűrészes 2019.08.20. 23:02:45

45 évesen, főiskolai és mérlegképes könyvelői végzettséggel döntöttem úgy, hogy elhagyom Magyarországot. Életem legjobb döntése volt. Pedig volt biztos munkahelyem, jó fizetésem, de a magyar emberek mentalitása, az állandó nyavalygás és sz@rkavarás elviselhetetlen volt számomra. A politikai/mutyicsaládos ügyekről már nem is beszélek. Egy korábban kiköltözött exhonfitársamtól idézve: "az én adómból Mészáros Lőrinc ne gazdagodjon".

nu pagagyí 2019.08.21. 07:32:10

Aki kiment, pontosan tudja miért ment ki. Akkor jön majd vissza, ha itthon jobb lesz, mint ott. Valószínűleg, egyelőre még nem túl vonzó Mészáros Lőrinc valamelyik alvállalkozójánál semmibe vett melósnak lenni. Talán, ha kapnának egy kis kaszinókoncessziót, az sokat segítene.

2019.08.21. 10:22:54

@Herr Géza: Bocs, kavartam. Igazad van. Bár én-- úgy emlékezem--mostanság , hogy az akkori NDK és az NSZK útszakaszait kötötték össze. Ha jól emlékezem akkora az NDK egyik nagy jelentőségű autópályája, volt amely ma Berlint és Lipcsét köti most össze, a Német újraegyesítése előtt még Nyugat-Németországhoz tartozó Nürnberggel és Münchennel. Ha tévednék , akkor elnézést, már régen volt. / A 9 ? de nem biztos /

@morph on deer: Ha elolvastad akkor mondd el nekem hogy hol irtam én a rokkantakról, a betegen, és öregen tengődő , sérült emberekről azt, hogy tölük vegyék el az alamizsnát !!? Mert amit ők kapnak, akik mondjuk balesetben lettek mozgáskorlátozottak, vagy betegségük miatt lettek látássérültek, mozgássérültek, végtag hiányosan születtek, veleszületett rendellenességgel élnek--ezektől hol írtam azt hogy vegyék el a támogatást ?! Vagy ne járjon ellátás alanyi jogon ? Olyat irj és mondj amit olvasol. Ne gondolj bele dolgokat, ha kérhetem.

De remélem tudod, hogy pont ez a kormány volt aki mindenkitől visszavette a korkedvezményeket a korengedményeket, a rokkantakat kiszórta és a járadékukat szinte megnegyedelte !!!! Ez a kormány volt az aki a sérült és beteg gyerekek otthoni ápolási támogatását bruttó 56800 ft-ra "emelte ", az önálló ellátásra nem képes, magatehetetlen és beteg gyereküket ápoló szüleinek ápolási díját ! Ez aztán szép ! De a propaganda azt harsogja " hogy nekünk a gyerek az első és a fontos " ! Csak azt nem teszik hozzá, hogy a saját gyerekük--az adófizetők pénzéből ! A többi elesett, elszegényedő család, idős ember és nélkülőző gyerek nem számít .

Igaz igért 13 sőt 14 havi nyugdijat is, meg európai szinvonalú bért, a mostani kormány, sőt kiugróan magas fejlődést, ám ma már 100 év múlva sem fogjuk utólérni a sógorokat ! Bár beszélni lehet róla és álmodni is. De a valóság mást mutat .

Az pedig már bocsánat, de ha van stadionokra pénz, kisvasutat épiteni a kerti pottyantósig--akkor legyen mindazoknak akik dolgoznak és eltartják a politikusokat, az államot --hogy ők is európai mércével mérve is , tisztességes bért kapjanak. Azok akik ledolgozták az életüket, azok pedig kapják meg a mindenkori megélhetéshez szükséges és a befizetett járulékok utáni valós nyugdijat. Mert ha más egyéb baromságra van pénz, akkor erre is legyen !

Mert amikor egy idős nagymama, aki életében egy tsz-ben dolgozott--mert csak ott volt munka a közelben--és a 43 éve után ma 30.600 ft nyugdijat kap , na ez az igazi szégyen ! És most jön a 10 millió forintos kérdés--akkor hogyan kaphat egy külföldi állampolgár, ingyenes orvosi ellátást és kiemelten magas nyugdijat--bemondás alapján , a magyar adófizetők pénzéből ?

Hogy megnyugtassak mindenkit nem vagyok jobbikos, és nem vagyok egyik párt tagja sem. Realista vagyok , aki azt is szeretné tudni, hogy a nyugdij megállapításkor , miért csak 1988 utáni időszakot veszik alapul , miközben előtte is volt élet .

Herr Géza 2019.08.21. 12:22:53

@jános515: Jawohl,az A9 stimmel, csak ugye attól a Schwarzwald min. oly messze van, mint Hajdúböszörmény az M1-töl. Csak úgy megakadtam rajta, no problem... :D

csizkek 2019.08.21. 16:00:23

@Brix: Tokeletes osszefoglalo. De egy fidesz hivot akinek irsz, nem erdeklik a tenyek.

csizkek 2019.08.21. 16:00:24

@Arthamyr: szerintem most mar jol osszekeveredett a freelancing es home office fogalma.

csizkek 2019.08.21. 16:00:24

@desw: arra ertettem a "bullsitet", hogy amig en a jeget kaparom addig mas a tengerpartot elvezi a home office elonyeit.
Egyreszt mar osszekeveredett a home office es a freelancing fogalma. Permanent munkaban is van home office. En most permanent vagyok es 50%-ban akkor vagyok otthon vagy kulfoldon amikor akarok. Elozo munkam is ilyen volt, de ott projekt alapu volt.

Arra irtam hogy bullshit, hogy igy kielezzuk a nemet jegkaparos es a vietnami tengerparton tavmunkazo "eleterzest".
Dolgoztam vagy 20 orszagban, azota miota csaladom van nem a tengerpart erdekel, hanem egy olyan hely, ahol kiszamithatoan lehet gyerkocoket nevelni. Van rendes normalis orvosi ellatas, rendes keco lakni es lehet lokalisan szocializalodni. Nekem a Nemeto.-i elet nagyon is bejon. Hatamnak se hianyzik a tengerpart, ha azokon a helyeken a fenti dolgok nincsenek meg.
Laktam pont eleget tengerparton. Egyedul pont ugyanugy be lehet fordulni, mint az eszaki sarkon. Csaladdal, tobbed magaddal mas igenyek vannak.

csizkek 2019.08.21. 16:31:56

@csizkek: Azt meg tegyuk hozza, hogy freelancerkedik az ember, akkor amit kap az nem fizetes, hanem bevetel. Amibol jopar egyeb dolgot kell meg maganak finanszirozni. De akar a legalapabb fizetett szabadsag kerdes. Fizetett betegszabadsag. Foleg csaladdal nagyon nem mindegy. Betegbiztositas etc.. Mo.-on a KATA mas, de ha mar nemzetkozi vizekre evezunk akkor a KATA nem mindig mukodik.

desw 2019.08.21. 19:30:36

@csizkek:

"Egyreszt mar osszekeveredett a home office es a freelancing fogalma. Permanent munkaban is van home office. En most permanent vagyok es 50%-ban akkor vagyok otthon vagy kulfoldon amikor akarok. Elozo munkam is ilyen volt, de ott projekt alapu volt."

Nem látom, hogy ez a különbség a mostani beszélgetésben olyan fontos lenne.

"Arra irtam hogy bullshit, hogy igy kielezzuk a nemet jegkaparos es a vietnami tengerparton tavmunkazo "eleterzest". "

Azért, mert neked ez nem jön be, még nem bullshit.

"Dolgoztam vagy 20 orszagban, azota miota csaladom van nem a tengerpart erdekel, hanem egy olyan hely, ahol kiszamithatoan lehet gyerkocoket nevelni. Van rendes normalis orvosi ellatas, rendes keco lakni es lehet lokalisan szocializalodni."

Okés, csak ezek egyike sem függ attól, hogy fix melóhelyed van-e, vagy otthonról (az éppen aktuális tartozkodási helyedről) dolgozol. Pl a rendes kecó a pénztárcádtól (és tőled => alku) függ. Legutóbb drótos fiber netem volt az apartmanban, kemény 1000Ft-ért havi 100GB 4G, plusz új eszközök a lakásban, légkondi, ecet . . . havi 45-80 ezer Ft-ért. Egy jónak mondható étteremben 3-5000Ft egy vacsora 2 főre . . . van minden Vietnámban is, nem a világvége.

És hiába keresnék esetlegesen többet Nyugaton alkalmazottként, mert a drágaság miatt a végén sokkal kevesebb maradna.

"Nekem a Nemeto.-i elet nagyon is bejon. "

Ez a lényeg! Nem akarlak meggyőzni semmiről, csak egy másik oldalról mutatom.

"Laktam pont eleget tengerparton."

Ok. Én ezt valahogy nem tudom megunni. Kb 3 évet éltem Angliában, ebből kb 2-t tengerparton. Még ennek is (nem pálmafás és nincs 30 fok ) volt egy különleges hangulata számomra.

"Egyedul pont ugyanugy be lehet fordulni, mint az eszaki sarkon."

Én pl munka közben ki nem állhatom a locsogást. Telefon kikapcs, halk zene és semmi egyéb zaj. Munka előtt és után persze lehet kajálni, locsogni, motorozni, pancsolni a tengerben vagy medencében, . . . de a munka nálam tabu.

"Azt meg tegyuk hozza, hogy freelancerkedik az ember, akkor amit kap az nem fizetes, hanem bevetel. Amibol jopar egyeb dolgot kell meg maganak finanszirozni. De akar a legalapabb fizetett szabadsag kerdes."

Ez igaz, nincs fizetett szabadság! Cserébe egész évben szabad(ságon) vagyok, az alkalmazottnak meg megmondják, hogy hány napot és mikor lehet távol.

"Fizetett betegszabadsag."

llyenem sincs, ez is igaz. Cserébe viszont a vállalkozói vs. alkalmazotti adókülönbségből lakást vettem és veszek, amit kiadok, így van passzív jövedelmem is. És ezt mindig kapom, nemcsak ha beteg vagyok vagy nyugger leszek. Számold ki, hogy 12 millió per év esetén KATÁ-val csak 6%-os adó van, ugyanez bérjövedelemként kb 48%-os elvonás lenne. KATÁ-val megmarad 11,3 millió, bérként kb csak 7 millió maradna.
És nem kurvázom el ezt (na jó, egy részét igen :DD), hanem mindig befektetem, így lesz további passzív jövedelmem is a nehezebb időkre.

"Betegbiztositas etc.."

Utasbiztosítás szoktam kötni, de egyéként olcsó ez is Vietnámban ill. DK-Ázsiában. Tudom, mert volt motorbalesetem ill. buvárkodás miatti fülproblémám, amivel kint dokihoz kellett mennem.

"Mo.-on a KATA mas, de ha mar nemzetkozi vizekre evezunk akkor a KATA nem mindig mukodik "

Ezt hogy érted?

somlobodog 2019.08.22. 08:01:17

Erről lemaradtam eddig. Félmillió német... Persze. Még a végén kiturjak szegény olaszliszkai oslakosainkat ezek a nyugati migransok.

csizkek 2019.08.23. 01:14:15

@desw: Az eredeti felvetes ha visszaolvasol akkor a home officera vonatkozott nem a freelancersegre. PErmanent meloban is lehet home/remote work. Nekem 50% van, en dontom el mikor es hogy hasznalom. Irodaban nincs is annyi hely ahanyan vagyunk. Ehhez nem kell freelancernek lenni.
Lehet erosen fogalmaztam a bullshittel, igazabol arra utaltam hogy tul van tlva ez a digitalis nomad DK Azsiaban allandoan szabin vagyok vs. office melo letelepedve vhol. Ezt tovabbra is fenntartom. Van egy pont ami utan tok mas elethelyzetbe kerul az ember, mint csalad es tok mas a fokusz.
Passziv jovedelmet nem csak lakaskiadasbol es nem csak freelancerkedesbol lehet epiteni. (Szerintem mondjuk a lakaskiadas nem passziv, de ez messzire vezet)
A lenyeg, hogy az ember jol lojje be maganak a work-life balancet es ott eljen ahol szeret vagy ahol a csaladja szeret:)
Nemzetkozi vizeken az adokerdes ugye.. Ezert elmeletileg a KATA problemas, de nyilvan digitalis nomadkent tok mindegy hol vagy. Kutya nem ellenorzi. Ez igaz alap melokra. Ellenben nagyon sok olyan melo van, ahol eloirnak vmi helyi feltetelt, ami miatt nem tudsz KATA-zni. MErt mondjuk szigoru NDA-k miatt csak vmi helyi management company-n keresztul, helyi felelossegbiztositassal engednek dolgozni. Az en teruletemen sok ilyen van, foleg az EU-ban. De en nem ITs vagyok.
Permanent vs. freelance temaban. Nemeto-ban csaladi adozasban kb 36% elvonas jon ki, de az egesz csalad betegbiztositott es van nyugdijj. Van 30 nap szabi. A szabi nem az, hpogy egy tengerpart mellett dolgozom, hanem az hogy 0 percet kell torodnom a meloval es a meloszerzessel! Nincs meloszerzes overhead, adminisztracio, semmi. Napi 8 es ennyi. es nem 10mio a penz, hanem az a range amit fentebb irtam. en ezert hagytam fel a freelancerkedesel..

csizkek 2019.08.23. 01:14:20

@lüke: " Magyar Nemzet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2018-ban 1106 német állampolgárt regisztrált, náluk csak néggyel voltak kevesebben a kínaiak."

1106! Tomegek vandorolnak be Nemetorszagbol:)

shak_ti 2019.08.23. 08:37:04

@csizkek: kizárt hogy csak 1102 kínai él magyarországon.

desw 2019.08.23. 12:34:25

@csizkek:

"Az eredeti felvetes ha visszaolvasol akkor a home officera vonatkozott nem a freelancersegre."

Távmunkát írtam, és ebben benne van mindkettő. Továbbra se értem viszont, hogy a beszélgetésünkben miért lényeges az, hogy egy fix cégnek dolgozik vki "otthonról", vagy több random cégnek.

"Lehet erosen fogalmaztam a bullshittel, igazabol arra utaltam hogy tul van tlva ez a digitalis nomad DK Azsiaban allandoan szabin vagyok vs. office melo letelepedve vhol. Ezt tovabbra is fenntartom. Van egy pont ami utan tok mas elethelyzetbe kerul az ember, mint csalad es tok mas a fokusz."

Ez így van! Más igények és életutak!

"Passziv jovedelmet nem csak lakaskiadasbol es nem csak freelancerkedesbol lehet epiteni."

Ezt ugye nem is mondtam, csak az adókülönbségről beszéltem vállalkozó vs. alkalmazott között, és ez baromi sok.

"(Szerintem mondjuk a lakaskiadas nem passziv, de ez messzire vezet)"

Nekem ez elég passzív. 20 év alatt a 3. bérlőm van, minimális javítás munkákkal.

"A lenyeg, hogy az ember jol lojje be maganak a work-life balancet es ott eljen ahol szeret vagy ahol a csaladja szeret:) "

Ennyi a lényeg!

"Nemzetkozi vizeken az adokerdes ugye.. Ezert elmeletileg a KATA problemas,"

Miért? A kérdés az, hogy melyik országban töltök min 183 napot. Ha sehol sem, akkor az állampolgárság dönt. Magyar vagyok => KATA jó

"de nyilvan digitalis nomadkent tok mindegy hol vagy. Kutya nem ellenorzi."

Hát igen!

"Ez igaz alap melokra. Ellenben nagyon sok olyan melo van, ahol eloirnak vmi helyi feltetelt, ami miatt nem tudsz KATA-zni."

Ezzel a problémával még nem találkoztam, de eszemben sincs nagyobb projecteket elvállani, mert nem éri meg. Egy-két órás/napos sürgős melókra pedig simán kidobják a 100-500 eurót, nem kínlódok hosszabb melókkal.

"MErt mondjuk szigoru NDA-k miatt csak vmi helyi management company-n keresztul, helyi felelossegbiztositassal engednek dolgozni."

Pár hónapja volt NDA-s melóm egy amerikai cégnek. Pont leszarták, hogy hol vagyok.

"Permanent vs. freelance temaban. Nemeto-ban csaladi adozasban kb 36% elvonas jon ki, de az egesz csalad betegbiztositott es van nyugdijj."

Itt látszik, hogy kevered a permanent/freelancer dolgot az alkalmazotti / vállalkozói léttel. Ismerősnek permanent melója van, egy fix cégnek dolgozik otthonról KATÁ-s vállalkozóként, tehát se betegszabi, se fizetett szabija nincs, nyugdíj meg vmi minimális lesz az alacsonyabb KATA miatt.

"Van 30 nap szabi. A szabi nem az, hpogy egy tengerpart mellett dolgozom, hanem az hogy 0 percet kell torodnom a meloval es a meloszerzessel! "

Április óta nem dolgozom. Ez 4 hónap már. Akkor dolgozom, amikor akarok, egyébként meg a passzív jövedelmemből élek. Persze szűkösebben, de bőven elvagyok

"es nem 10mio a penz, hanem az a range amit fentebb irtam. en ezert hagytam fel a freelancerkedesel.."

Nem mondtam, hogy 10 millót keresek. Meg aztán az általad megadott bruttó 100k euró nettója 64k, ami bruttó 32 millió ft, nettó 21 millió ft, havi nettó 1,7 millió, azaz közel 1 milliát fizetsz havonta azért, hogy legyen EÜ-d, évi 30 nap fizetett szabid, és majd talán 6-700k ft nyugdíjad 67 éves korodtól.

Aztán ha nem egy gettós részen akarsz élni Németországban (vagy Nyugaton), akkor azért nem 50-80k ft lesz a bérleti, hanem ennek a sokszorosa, mondjuk havi minimum 3-400k ft. Mennyi kint egy olyan kecó, ahol az épülten belül van teniszpálya, 50-es medence és profi konditerem?

Meg aztán minden szolgáltatás sokkal drágább, fodrász, étterem, . . .

Ez a vita inkább arról szól, hogy te és én kiben hiszünk. Te láthatóan inkább az államban, én meg magamban. Meg arról, hogy kinek és mennyire fontos a szabadság. Nekem ez a lényeg! Ne pofázzon senki bele, hogy pl mikor és mennyit mehetek nyaralni, mikor mehetek nyugdíjba . . .

2019.08.23. 14:02:01

@Herr Géza: Jogos ! Bocs, de azt hiszem a Freiburg környéki melóval kavartam ! Igaz, az sem ma volt már !

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása