oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. augusztus 10. 06:30,  Mi lenne, ha hazajönne félmillió magyar? 432 komment

2019. augusztus 10. 06:30 Határátkelő

Mi lenne, ha hazajönne félmillió magyar?

A külföldön élő magyarok számára csak becslések vannak, de abban alighanem egyetérthetünk, hogy minimum félmillió határátkelőről beszélhetünk. Vajon mi történne akkor, ha ez a rengeteg ember a külföldön megszerzett tudással, megtapasztalt másfajta kultúrával, életszemlélettel egyszer csak megjelenne Magyarországon?

Szerinted mi történne, ha hazaköltöznének a magyar határátkelők? Min kellene és hogyan változtatni? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

budapest_szabadsag_hid_foto_pixabay_com_pokati3_1.jpg

A kérdést a Svédországban élő Bandirepublic vetette fel beszélgetésünk során (aminek első részét itt olvashattátok), melyben arról is beszéltünk, hogy szerinte mi az, ami ma a leginkább hiányzik Magyarországon.

Nos, ő úgy látja, hogy leginkább a közös cél, akarat, tervezés, döntéshozatal nincs meg – magyarul az együttműködés hiányzik a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből.

A béka és a forró víz esete

Van az a hasonlat, hogy a forró vízbe dobott béka kiugrik, de ha a hideg vizet folyamatosan forralod, akkor meg tudod főzni: „Ti itt, Magyarországon, halálra vagytok főzve. Én meg vagyok az a béka, aki jön a hűvös Skandináviából és látom, hogy már nagyon forró a víz.

Amikor hazajövök minden egyes alkalommal van valami, ami megdöbbent és amitől elszörnyülködöm, hogy 2019-ben, egy globális világban, egy Európai Unióban olyan gondolkodásmód uralkodik, ami 100 évvel ezelőtt is kőkorszaki volt” – tette hozzá.

„Hiányzik a hazám, akkor is, ha aggódom érte, akkor is, ha 2-3 millió honfitársam kirekeszt – nekem akkor is hiányzik és vagyok annyira idealista, hogy szeretném hinni, ha itt élném a mindennapjaim, akkor minden különösebb aktivitás nélkül, de picivel jobbá tenném az országot” – mondta Bandirepublic.

Mi lenne, ha hazajönnének?

Ebből pedig következik a gondolatkísérlet: mi történne akkor, ha mindazok, akik külföldre költöztek, egyszer csak hazaköltöznének?

„Nagyon erőteljes társadalmi kísérlet lenne, ha a ma külföldön élő magyarokat felültetnénk egy óriási „hajóra”, visszahoznánk őket és egyszerre belépnénk a mai magyar társadalomba jobbító szándékkal.

„Nem kell politikai pártot alakítani, csak elkezdenénk európai módon, normálisan, egymásra odafigyelve, együttműködve élni a hétköznapjainkat. Én azt remélem, hogy akkor Magyarország egy sokkal jobb ország lenne.

Azért fáj a szívem Magyarországért, mert Budapestet nagyon szeretem, itt nőttem fel és mindig az van bennem, hogy annyira jó lehetne. De akkor miért nem az?” – tette fel a kérdést Bandirepublic.

Kitartana a külföldön szerzett tapasztalat?

Ugyanakkor azért az érdekes probléma, hogy elég erős-e mindaz, amit a határátkelők magukba szívtak külföldön ahhoz, hogy kitartson Magyarországon?

„Ez függ a személyiségtől is. Én a nyolcvanas években voltam gyerek, akkor is lázadoztam, amiért meg is kaptam a magamét, mert felszólaltam, ha igazságtalanságot tapasztaltam. Kérdés tehát, mennyire vagy hajlandó csöndben nyelni csak azért, hogy kerüld a konfliktust.

Aztán van mindennek egy olyan vetülete is, hogy mennyi ideig éltél kint. Ha már 7 éve külföldön élsz, a gyereked ott nő föl, akkor neki az lesz a norma. A gyerekem itt nem viselné el a számára ismeretlen autoriter viselkedést. Én bízom benne, hogy már elég nagy ahhoz, hogy nem tudnánk betörni.

Van 2-3 millió kormánypárti szavazó és ugyanannyi csöndes ember, akinek nem tetszik, ami van, de nem szól. Ez a csöndben lévő 2-3 millió és az a félmillió-egymillió, aki hazajön, az már egy nagyon durva kritikus tömeg, akik ha látnának alternatívát, lelkesebbek lennének, de a mai politikai palettán aligha van alternatíva” – vélte Bandirepublic, aki a svédországi hétköznapok mellett Halottnak a coach címmel is vezet blogot és Facebook-oldalt.

Amiről még beszélgettünk:

Miben különbözik leginkább a svéd és a magyar társadalom? (a podcast elején)

Mit jelent svédnek lenni a svédek szerint? (7 perctől)

Mi volt az első benyomása Budapesten és érez-e változást az előző látogatásokhoz képest? (8 perctől)

Közép- és hosszútávú tervek, lesz-e belőle svéd nyugdíjas, hol fognak élni? (9 perctől)

Mi Svédországban a legnagyobb probléma? (17 perc 30 másodperctől)

Hallgassátok meg a beszélgetést, vagy ha ez most nem megy, akkor mondjuk ezzel a programmal le is tölthetitek. Érdemes feliratkozni is a Határátkelő YouTube-csatornájára, akkor biztosan nem maradtok le semmiről! A podcastok már a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)! 

A beszélgetést a Spotify-on IDE KATTINTVA hallgathatod meg.

(Fotó: pixabay.com/pokati3)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Magyarország Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3115002126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buchhalter 2019.08.10. 08:42:06

Káosz lenne.Elszabaduló ingatlan árak,meredeken zuhanó keesetek stb.Az egészségügyi ellátó rendszer heteken belül összeomlana. A fél millióban ott van cirka 50 ezer kisebbségi a legtöbb gondot ők okoznák.

Hari Seldon 2 2019.08.10. 08:52:59

1. Miért menne vissza ? Épp azért jöttek el mert màshol jobban érzik magukat.
2. Ez a "mai politinai lehetõségek, vagy nem jók a politikai vàlasztàsi lehetõségek... stb" pont a maffiapàrt slogenje. Erdeke azt az érzetet kelteni, hogy igaz mi lopunk dehàt nincs màs. Önkéntelenül is beàlltàl a tematikàjukba.

Arthamyr 2019.08.10. 09:18:48

"Nem kell politikai pártot alakítani, csak elkezdenénk európai módon, normálisan, egymásra odafigyelve, együttműködve élni a hétköznapjainkat." - Nem tudom, miért feltételezi bárki azt, hogy az, aki lehúzott kint egy évtizedet, lényegesen "jobb" ember, mint az, aki maradt otthon a seggén.

"Ebből pedig következik a gondolatkísérlet: mi történne akkor, ha mindazok, akik külföldre költöztek, egyszer csak hazaköltöznének?" - Ez egy elég értelmetlen gondolatkísérlet, mert nem lehet semmivel "lerendezni" a kérdést. Szimulációt készíteni hozzá nagyon bonyolult lenne, gyakorlatban pedig nem fog bekövetkezni és nem próbálható ki.

IT Knight 2019.08.10. 10:08:00

Akinek Magyarország az igazi hazája, az előbb-utóbb úgyis hazamegy, mint például én és a családom.

Akinek nem igazi hazája Magyarország, az pedig nem fog hiányozni.

IT Knight 2019.08.10. 10:10:26

Ahogy idősebb és érettebb lesz az ember, egyre jobban értékeli a jelenlegi magyar berendezkedést.

Alacsonyabb (egykulcsos) adó a magasabb hozzáadott értéket teremtő embereknek, családtámogatások, rend az utcákon, bevándorlók hiánya.

Angliában is jól érezzük magunkat, de nem ez a hazánk.

Benikuty 2019.08.10. 11:38:53

@IT Knight: "Akinek nem igazi hazája Magyarország, az pedig nem fog hiányozni. "
Honnan veszed te a felhatalmazást, hogy kinyilatkoztass ilyet?
Undorító!

fhdgy 2019.08.10. 11:44:33

Induljunk ki abból a számomra nyilvánvaló dologból, hogy mi olyan szerencsétlenek vagyunk, hogy nekünk a tehénsz.r sem esik lapjára.

A nyugati országok nagyot nyertek azon, hogy "kaptak" jó pár millió dolgozót.

Mi mit kezdenénk kb. félmillió dolgozóval? Félek, hogy hatalmas káosz lenne belőle.

Képzeljünk el egy forgatókönyvet ( nem állítom, hogy ez lenne az egyetlen, de kérlek benneteket, hogy ne acsarkodjunk, inkább kulturáltan tárgyaljuk ki, hogy mi, hogyan lenne más ).

Én úgy gondolom, hogy a hazatérők főleg Bp.-re, Győr környékére mennének, esetleg megyeszékhelyekre, csak nagy ritkán arra a településre, ahonnét elmentek, ha nem a fentiek közül volt az.

Óriási lakáshiány lenne, ami elképzelhetetlen mértékben felverné a lakásárakat, az albérleti árakat. Amilyen lassan, vontatottan reagálunk a változásokra, szerintem 10-15 év sem lenne elég, hogy annyi új lakás legyen, amennyire szükség lenne.

Ugyanígy nem lennének iskolai osztálytermek, tanárok, orvosok, stb.

Jelenleg egy-egy nagyobb város körüli falvakból ingázók nagyon sok esetben elvesztenék a munkájukat, így a falvak élhetetlenné válnának, már most is sok az.

A véleményem tömören röviden: képtelenek lennénk kezelni a helyzetet!!!

fhdgy 2019.08.10. 11:48:59

@Benikuty: Tudod, vannak emberek, akikre lehet és kell mondani, hogy olyanok mint a lépcsőház. Sötét és korlátolt.

Az ilyen embereknek mindenre van felhatalmazásuk.

kronikas 2019.08.10. 12:04:38

@IT Knight: ja, csodás hisz a katolikus püspöknek is leszòlnak "fentről" hogy fogja be a száját... Micsoda értékrend, tényleg... Vagy ha Fabinyi másik egyháztól szolalt meg, visszatartották az egész egyháznak járó pénzt hónapokon át mig el nem hallgatott... Vagy amikor a biróknak azt mondja az államtitkár hogy amig a kormány ellen születnek ítéletek hogy is állhatna elő azzal, emeljék a bírók fizetését...

TX7AW 2019.08.10. 13:43:27

@fhdgy: +1

A temahoz: szerintem az emlitett kaoszon kivul az lenne, hogy idovel szep lassan ledaralna oket a rendszer. A hatalom hataroz meg sok mindent, es ha egy rendszerbe nincs beepitve a fekek, visszacsatolasok ereje, akkor ott, ahogy mondani szokas, szep lehet az ember, de okos nem.

verkagrafomanka 2019.08.10. 14:21:33

@IT Knight: húbazmeg :D rég olvastam itt kommenteket, de már ezért érdemes volt ma lejjebb görgetni!

fhdgy 2019.08.10. 14:31:38

@TX7AW: Én elsőre nem foglalkoztam azzal. hogy mi lesz később vagy azzal, hogy a hazatérők milyen hatást váltanának ki a magukkal hozott mentalitással, ami gyökeresen eltérne az itt meglevő provinciális, begyöpösödött szemlélethez képest.

Mondjuk, előfordulhatna az is, hogy a félmillió ember megjelenése lavinát indítana el, nem azért mert ők azt akarnák, hanem a "rendszer" nem tudná a napi problémákat megoldani és ez inkább az itthon lévőkben indítana el lázadást.

Gondolj bele, mennyi "nagymagyar" van, aki leárulózza a határátkelőket. Ha ezek az "árulók" hazatérnének, ráadásul több pénzzel a zsebükben, így a negatív hatásokhoz ( növekvő lakhatási költségek, megugró munkanélküliség stb. ) könnyebben tudnának alkalmazkodni, akkor meg egyből az lenne, hogy ezek a gyüttmentek, sőt "migránsok", "sőt soros" minden rossz oka.

Még egy kis polgárháború is kikerekedne belőle?

Illetve a hazatérők máris fordulnának vissza?!

Mindent figyelembevéve irreális nagyobb hazatérő rövid időszakban történő együttes megjelenése. Ez csak egy vis major esetén fordulhatna elő, de belegondolni is rossz, hogy mi kellene hozzá, így maradjunk csak elvi síkon. Játszunk a gondolattal, de tudjuk, hogy teljesen irreális, hogy magától bekövetkezzen.

Határátkelő 2019.08.10. 14:54:19

@Benikuty: Legalább ne linkeld ide. Kösz!

Golf2 2019.08.10. 14:58:04

Remélem lázadás lenne,felráznák az eltompultakat,és elsöpörnék orbánékat!

gabors 2019.08.10. 15:15:52

@Benikuty: "Klinikai eset, semmi kétség."

akkor miert idezed be ??? ettol all fel a kocsognek rel orara a cerkaja hogy vegre a "tanito gondolatai" megjelentek a HA-n is ...

gabors 2019.08.10. 15:27:11

@fhdgy: "ami gyökeresen eltérne az itt meglevő provinciális, begyöpösödött szemlélethez képest."

" Vajon mi történne akkor, ha ez a rengeteg ember a külföldön megszerzett tudással, megtapasztalt másfajta kultúrával,"

nem csak szemelyeen neked irom de ez ORIASI nagy tevedes (szerintem) ebben a gondolat kiserletben hogy a tobbsegnek barmi hasznalhato tapasztalata vagy akar jelentosen megvaltozott kulturaja lenne mert kint elt. Szerintem mar azt feltetelezni hogy 10%-anak van valami uj magyarorszagon nem vagy alig letezo gondolata/tapasztalata is mereszseg ... vagyis max (nagy joindulattal) 40-50 ezer emberrol lenne szo... valaki mar emlitette hogy ez meg csepp sincs a tengerben... es mondjuk ennek negyede "merne" aktivan barmit csinalni az mar kokeemeny 10-12 ezer !!!!

ez talan a legjobb a posztolotol (idealista optimista en nem tudom de talan pont ezert "mert" elmenni) ... mar bocs de ez "nevetseges" idezet : "Ha már 7 éve külföldön élsz, a gyereked ott nő föl, akkor neki az lesz a norma." akkor a gyerek ha mar ott szuletett KEMENY 6 ev 3 honapos ... ennek mar granitba vesett normai lehetnek ... de had legyek kicsit puhanyabb ovodas volt mar a gyerek 4-5 eves talan mar magyarul beszelt ez akkor 11-12 eves kis kamasz na ezt sem lehet csak ugy bedaralni valami hogy is irta a posztolo ... " A gyerekem itt nem viselné el a számára ismeretlen autoriter viselkedést. "

BP-en (Mohacson) most viccelsz ugye ??? vagy Londonban ... Are you fucking kidding me ?

Shaktee 2019.08.10. 15:29:35

@Határátkelő: Így igaz..tudjuk már kívülről az elmehunyt műsorát.

Shaktee 2019.08.10. 15:29:39

@Golf2: Megváltozna a status quo az biztos.

Esthajnal57 2019.08.10. 15:29:58

@IT Knight: 60 fölött talán már elég idős és érett vagyok hozzá, hogy ezt a rendszert annak értékeljem ami. Katasztrófális!! Mind az egyénnek mind az egész országnak. Az állam nem működik. Nincs rendes egészségügyi ellátás, sem oktatás. Stadionok vannak meg olyan építkezések amire uniós pénzeket lehet kérni, aztán ellopni a túlárazott kivitelezésekkel.
Ellopták a jövőnket, kisemmizték a fiatalokat. Itt a következő 20 évben sem lesz SEMMI!!! Csak a felső 10 ezernek áll a világ, akik a rendszer elvtelen kiszolgálói.
Menni kell innen, menekülni, aki teheti.
Mindenkinek csak egy élete van.
Én már nem fogom megérni, hogy itt újra egy normális demokráciában élhessek.

fhdgy 2019.08.10. 15:44:00

@gabors: Én nem tudom, hogy Te hol élsz!

Leginkább az érdekelne, hogy éltél-e már ( esetleg most is ott élsz ) külföldön?

Ha egy normális képességű ember élt/él már pár évet külföldön, akkor szerintem teljesen megváltozik a viszonyrendszere! Kivéve mondjuk azt az esetet, ha teszem azt egy nagyvárosban remeteként él.

Ha valaki 5-6+ év után hazatér, már kb. egy másik ember.

Shanarey 2019.08.10. 15:49:23

@Shaktee:

Ha csak elmehunyt lenne. Ahogy egy ismerősöm mondaná, ő egy irigységbe fulladt csődkupac. Anno sírt a szája hogy menne külföldre dolgozni, de nem beszéli a nyelvet, aztán tanult volna németül avagy valami skandináv nyelvet, ám ehelyett Fradi B közép féle alacsony szó kinccsel megáldott bunkóság jön ki a száján. Ráadásul még hazudik is, miszerint, itt bujkálok, és nem merek neki válaszolni, pedig voltam a saját blogján is, és most a homáron bunkózik de hát neki ettől áll fel.

Shanarey 2019.08.10. 15:53:14

A poszthoz, semmi nem történne, illetve jönnének a karaktergyilkos lejáratások, mit hadovál itt ez itt, hiszen itt sem volt, most meg osztja az észt. 500 ezer ember, nem ér semmit, hiszen aki visszatérne, jobb helyre akarna menni, mint ahonnan elindult. A FideSS kormány pedig pánikszerűen megnehezítené a reintegrációt, hiszen neki a buta dolgozó, a jó dolgozó.

gabors 2019.08.10. 16:00:28

@fhdgy: "@gabors: Én nem tudom, hogy Te hol élsz!

Leginkább az érdekelne, hogy éltél-e már ( esetleg most is ott élsz ) külföldön?"

bocs eleg regen irsz mar itt tobbszor megirtam de megismetelem kulfoldon 1990 ota 29 ev New York City Queens (15) kulsobb vonzaskorzet (14) ...

"Ha valaki 5-6+ év után hazatér, már kb. egy másik ember." ez ugy ahogy van hulyeseg, de igazan nem is ezt kerdojelezem meg hanem hogy a tapasztalatai vagy ami szerinted "masik ember" mennyiben hasznosithato ... a 400-500 ezerbol tovabbra is allitom hogy nincs 10% aki barmi hasznosithato Mo-on uj/nem letezo gondolattal terne haza ... nem kerdes hogy egy csomo elkoltozott szerzett egy csomo uj tapsztalatott volt itt is akik konnyubuvar oktatasban merultek el ... ezek pl magyar korralzatonyokon folytatnak ? vagy a vilag legjobb godorasoja hazamenne mit szamitana vilagbajnoki godroket asna otthon is de mit szamit ? Na erre gondoltam...

Akik (foleg jobb moduan) hazakoltoznek kb leginkabb a Te peldadat vagy Csodabogar peldajat kovetnek es duplan elszigetelnek magukat a magyar rogvalosagtol (leginkabb mert megtehetik) ... vagy nem akarok mas neveben beszelni de feltetelezem hogy Arthy... ha haza is koltozok nem fog egy magyar ceghez beallni es nekik atadni azt amilye van hanem folytatja ugy ahogy es megjobban el majd (ha hagyjak ) ....

fhdgy 2019.08.10. 16:02:15

@Shanarey: 500 ezer ember kb. Debrecen+Szeged+Miskolc.

Ez szerintem már bőven a kritikustömeg felett lenne.

Shanarey 2019.08.10. 16:06:16

@fhdgy:

Az 50%-uk az szétszóródna, a megyeszékhelyekre, a maradék 50% pedig Pest megyében landolnának.

fhdgy 2019.08.10. 16:09:50

@gabors: Te a tudásról, a munkatapasztalatról beszélsz. Nem kell, hogy egy ember nagyobb szakmai tudással rendelkezzen, elég, ha a viselkedése megváltozik és hazatérés után nem tud, nem is akar visszaváltozni.

Mondok egy példát: Már pár éve Németországban éltem, amikor egy magyarországi Media Marktban szivatni akartak azzal, hogy megmotoznak. NEM TŰRTEM!!! Mert már volt bennem önérzet!

Képtelenség, hogy Németországban indokolatlanul valakit meg akarjanak motozni. Itthon az volt az indok, hogy nekik ki van adva, hogy naponta hány embert meg kell motozniuk. Érted?

Shaktee 2019.08.10. 16:13:08

@Shanarey: Ottragadt, kakukkmagyarnak ;)

taga20 2019.08.10. 16:13:30

@Shanarey:

bakker, téged nagyon szeret valaki:)

engem is csíp ez az infantilis gyökér, de én csak röhögök rajta.

imádom a hülyeségeit ennek a köcsögnek, szarrá röhögöm magam rajta:)))

coub.com/view/1w3w2b

fhdgy 2019.08.10. 16:13:36

@Shanarey: Igen, a szétszóródás lenne az egyetlen út, hogy ne képződjön kritikus tömeg.

Pest megye, most néztem meg, kb. egy és egynegyed millió ember, egy újabb, negyedmillió ember már sok mindenhez elég nagy tömeg.

Arthamyr 2019.08.10. 16:14:33

@Benikuty: Lehet, hogy undorító, de valamilyen szinten igaza van @IT Knight: -nak. Ahhoz, hogy valaki hiányozzon, valamit "le kéne tennie az asztalra". Erre mondjuk az emberek 99.99%-a képtelen. Ahogy a tech-huszár és a családja sem, így természetesen ők sem hiányoznának.
Abban nincs igaza, hogy ez összefüggésben van azzal, hogy valakinek "hazája Magyarország", mert nincs.

Shanarey 2019.08.10. 16:15:51

@fhdgy:

Pest megye és Budapest azért ennél több.

Shanarey 2019.08.10. 16:18:28

@taga20:

Látens homoszexuális, vagy tényleg erre áll fel neki, avagy otthon annyira szar az élete, hogy így tombolja ki magát.

montroyal ( CAN qc) 2019.08.10. 16:20:10

az akkori hivatalos reszeredmeny akkor abban az orabantoltottem fel a hivatalos oldalrol ..HOGY lett ebbel 2-3 miliio fideszes szavazat .. ja 4 orat dolgoztak a programozok es beszamitva a hatarontuliakat es leszamitva a gusztustalan kis helyi csalasokat ..

kepkezelo.com/images/s34yzdxa8i1adlz1rupp.jpg

Arthamyr 2019.08.10. 16:34:36

@fhdgy: "Ha egy normális képességű ember élt/él már pár évet külföldön, akkor szerintem teljesen megváltozik a viszonyrendszere!

Ha egy normális képességű ember élt/él már pár évet külföldön, akkor szerintem teljesen megváltozik a viszonyrendszere! Kivéve mondjuk azt az esetet, ha teszem azt egy nagyvárosban remeteként él.

Ha valaki 5-6+ év után hazatér, már kb. egy másik ember. " - Nem osztom ezen véleményed, szerintem nem igaz.
Egyrészt az, aki kiment és ott megvetette a lábát annyira, hogy több évre ott maradjon, már eleve sokkal kompatibilisebb volt az ottani dolgokkal.
Másrészt miért változna meg, nincs ám olyan kurvanagy különbség az európai országok közt. Országokon belül is nagyobb különbségek tudnak lenni, mint pl. két főváros közt. A különbségek ritkán akkorák, hogy megváltoztassák a határátkelőt (kivéve, ha ő amúgy is változásra szorult, mert Magyarországon is beilleszkedni képtelen és életképtelen volt).
Harmadrészt miért feltételezed, hogy akik otthon vannak, azok közül csak a barmok és a csókosok miatt olyan az ország, amilyen?
Negyedrészt miért gondolod, hogy a kiköltözők közt _lényegesen_ alulreprezentáltak a barmok és a csókosok?

fhdgy 2019.08.10. 16:36:07

@Shanarey: Kifejezetten Pest megyét írtál, így nem adtam hozzá Bp. kb. 1.750 lakosát!

gabors 2019.08.10. 16:37:59

@fhdgy: "Képtelenség, hogy Németországban indokolatlanul valakit meg akarjanak motozni. Itthon az volt az indok, hogy nekik ki van adva, hogy naponta hány embert meg kell motozniuk. Érted?"

persze hogy ertem megismetlem hogy nem ezt kerdojelezem meg hanem a poszt alapfeltetelezeset ...

csak halkan megjegyzem hogy a 400-500 ezerbol foleg a kesobb utlevel nelkuli EU-s vendegmunkasok donto tobbsege semmi hasonlot nem tapasztalt meg ... ezek vannak tobbsegben ebben azok a nyelvet sem tanultak meg az altalad emlitett 5-6 ev alatt nemhogy ontudatra ebredtek volna ... (nem vagy te kicsit hurra optimista ) ja es biztos van nem keves akik kint is csak egy kicsit elnek jobban, magyar kocsmaba jarnak, magyar lecsot foznek be, magyar "disco"-ba mennek szombaton, magyar feleseget/ferjet vesznek/visznek es "hazamennek" minden unnepre Becs mellol ... na ezek hazatelepulese net-negative lenne...

Akik korabban mentek el foleg akik meg nalam is korabban azok egy mas csoport mert a tobbseguk magabiztos, vallakozo szellemu. kockazat vallalo, vagy eppen egy az egyben a rendszer uldozottje volt ( persze ebbe nem kell a Fenyo es hasonlo kiszoritott Kalifornias maffiasokat beleerteni akik vissza is mentek olajozni)

Arthamyr 2019.08.10. 16:44:55

@gabors: Én is hasonlóan gondolom.

Nem tudom, mit értesz elszigetelés alatt, én csak a szartól fogom magam elszigetelni (pl. a magyar vidéki munkaerőpiac no-go zóna, legalábbis munkavállalóként), amúgy elleszek a "magyar rögvalóságban". :)
Ha kipipálsz pár dolgot, szerintem teljesen jó döntés visszaköltözni a család közelébe (már ha pozitív érzelmeket érez valaki a családja iránt :)), olcsóországba. Szerintem már 1 millió USD (ami egy komolyabb helyen, pl. nálatok - főleg a városban - semmit sem ér, még egy tisztességes lakást sem kapsz érte) is elég egy kényelmes, nyugodt életre Magyarországon, ezzel függetleníteni tudod magad a magyar problémák nagy részétől. Ha valaki takarékos/elég idős, ennél is kevesebb elég.

Arthamyr 2019.08.10. 16:46:20

@fhdgy: "Mert már volt bennem önérzet!" - Na az önérzet egy olyan dolog, amiből már van bőven elég Magyarországon, nem kell belőle még több...

gabors 2019.08.10. 16:47:07

@fhdgy: " elég, ha a viselkedése megváltozik és hazatérés után nem tud, nem is akar visszaváltozni."

ebben sincs igazad ... Te vagy akar szemely szerint masok megvaltoztak a kinti elet miatt ...

DE MOST is vannak ezen a blogon (voltak) is tobben akikrol leri igy betukon keresztul is hogy NEM, semmit NEM vatltoztak hanem meg jobbnak latjak orbanisztant mint azelott (egy par meg vissza megy mas marad arkot asni), nem irok nicket mert az lehet HA szabalyzatba utkozne...

Vegre tudok kommentelni a poszthoz relevansan akar egesz nap !! koszi HA :-))

fhdgy 2019.08.10. 16:51:48

@Arthamyr: Nem egy malomban őrlünk!

Nem kell baromnak, beilleszkedni képtelen embernek lenni, hogy pl. Németországban valami jót elfogadjon, értékeljen valaki.

Akkor megint konkrét példa:

Németországban az orvos kijön a váróba, név szerint szólítja a beteget, kezet fog, üdvözli, kinyitja neki az ajtót stb.

Magyarországon sokszor, nagyon sokszor, volt alkalmam megtapasztalni, hogy a házi orvosom melletti rendelőben rendelő orvos artikulátlan hangon üvöltött ki, hogy "Következőőőőő"!

Nem kell mondanom, hogy a német stílus jobban tetszik, akkor miért lennék barom, csókos, beilleszkedni képtelen, életképtelen???

Ha hazatérne ( ami lehetetlen ) félmillió ember és megkövetelné, hogy itthon is emberszámba vegyék, mindjárt sokat javulna a világ itthon és még pénzbe sem kerülne.

Tudod, engem az Ausländer-eket "gyűlölő" Németországban, ott Ausländer létemre, sokkal inkább emberszámba vettek, mint itthon. Hogy lehet ez?

Most már sok mindent megkövetelek magamnak itthon, mert már nem vagyok nyuszi. Ettől nem lettem barom, csókos, stb.

Golf2 2019.08.10. 16:59:25

@Shaktee: Nagyon gyanús...Van Isten!

montroyal ( CAN qc) 2019.08.10. 17:00:03

@fhdgy: vagy a Jaouu napot! forgalomellenorzes jogositvanyt forgalmit ... na ilyen sincs normalis orszagban . csak ha szabalytalansagot kovettel el allithatnak meg ... es fizetni fogsz .. de nem az iratokkal egyutt adott pénzzel .. ha semmit nem kovettem el akkor az zaklatas . ilyent nem csinalnak a rend orei ... ha kijelolt barrage van alkohol ellenorzesre akkor ott mindenkit megallitanak ...

gabors 2019.08.10. 17:06:34

@Arthamyr: "@gabors: Én is hasonlóan gondolom." na legalabb az elso mondatban nem ekezel ... mar jo napom van :-)

"Nem tudom, mit értesz elszigetelés alatt,"... amiket korabban irtal meg most is hogy megtudsz elni gyakorlatilag annelkul hogy kompromisszumot kelljen kotnod a mutyival, allami-eu/oktatas/nyugdij-al esetleg meg a bank/ado rendszerrel sem nagyon nogo-zona az konnyu oda nem menni :-) ja meg nem fogalkozol meg a politikaval sem ...

Azert 1 millio lakasra az USA donto tobbsegeben meg New York-ban is eleg (csak viszonyitas most a Trump toronyban 3-4 millioert mar van lakas mondjuk ) persze nem tudhatom hogy neked mit is jelent " egy komolyabb helyen" ... nyilvan vannak "hazak" 200 milliort is foleg "egy komolyabb helyen" barmit jelentsen is ez.

fhdgy 2019.08.10. 17:08:30

@Arthamyr: Tényleg mindent kiforgatsz???

Mondok másik példát:

Megyeszékhely, viszonylag kicsi SPAR. Négy pénztár, de csak egy üzemel, a sor pedig hosszú.

Udvariasan szóltam, hogy legyenek szívesek még egy pénztárat nyitni. Nem hőbörögtem, nem morogtam, szépen kértem.

Kinyitották. Akik előttem voltak a sorban és át akartak menni a másikba, azokat átengedtem, mert nem csak magamnak követeltem új pénztárat.

Egyetlen embertől kaptam dicséretet, kiderült, hogy olasz és beszélt valamennyire magyarul, kint már németül beszélgettünk.

Mondj egy épkézláb indokot, hogy miért egy külföldi veszi csak észre, ha valaki olyat tett, amit ők is szerettek volna, de gyávák voltak, vagy csak hőbörögtek volna???

Szerinted ilyen jellegű önérzetből is túl sok van? Inkább kussoljon mindenki és bégessen?

fhdgy 2019.08.10. 17:09:56

@montroyal ( CAN qc): Jó, Te értesz! De itt sem mindenki?!

gabors 2019.08.10. 17:11:23

@Golf2: "@Shaktee: Nagyon gyanús...Van Isten!"

Pont nincs ... ha lenne akkor 99.5 eves koraig tartotta volna eletben egy cellaban azert amit tett ... bar nem tudom a kivalasztottak istene-e is olyan kegyes mint a jezuse ?

gabors 2019.08.10. 17:14:57

@Golf2: "@Shaktee: Nagyon gyanús...Van Isten!"

bar igazad lehet mert nagyon sok nagyhatalmu, nagyon ismert emberrol pletykaljak hogy alig gyoz halat adni az istene'nek hogy amit tudott roluk Epstein mar nem tudja elmondani ... pl Prince Andrew, Senator Mitchel, Dershowitz maga Trump avagy Clinton ...

fhdgy 2019.08.10. 17:16:27

@gabors: Figyelj, ha már jobbnak látják orbanisztánt, az is változás.

Megváltozott valamihez a viszonyuk.

Csak, lelkük rajta! -:)

Arthamyr 2019.08.10. 17:16:37

@gabors: A mutyival nem opció kompromisszumot kötni. Van azt kész, de te meg én nem leszünk kedvezményezettjei. Lehet ellene hőbörögni, meg tudomásul lehet venni, ez a két opció van. A politika is ilyen. A hatása mindkettő opciónak ugyanaz.

A bankrendszer teljesen rendben van Magyarországon, nincs vele semmi gond, a nyugdíj meg a legtöbb országban szar lesz, ha nem is az én korosztályomnak (bár ez is valószínű), de a következő generációnak már biztos, az eü dettó. Én pl. már 0 nyugdíjra számítok, persze azért is, mert aktívan teszek ellene (vagyis nem teszek érte, hogy kapjak, mert nem gondolom, hogy megérné vele foglalkozni).

Arthamyr 2019.08.10. 17:19:33

@fhdgy: Én szeretem, ha kussolnak körülöttem az emberek, akiket nem ismerek. Bégetniük sem kell.

Arthamyr 2019.08.10. 17:29:34

@fhdgy: "Nem kell mondanom, hogy a német stílus jobban tetszik, akkor miért lennék barom, csókos, beilleszkedni képtelen, életképtelen???" - Mindenkinek a "német stílus" tetszik jobban, jellemtől függetlenül.
És ez is olyan, mint a politika meg a mutyi, tudomásul lehet venni.

Mi az, hogy megköveteled? Ordítanak, hogy következő. Hogy követeled meg? Feljelented? Átmész másik orvoshoz? Esetleg jól megvered?
A magyar egészségügyben a beteg nincs "követelő" pozícióban. Ahogy minden túlterhelt, alulfinanszírozott rendszerben, ahol nincs kapcsolat a befizetések és a nyújtott szolgáltatás minősége közt, ez várható.

Ha az embereket elég stressznek, kényelmetlenségnek teszik ki, kijön belőlük az állat, nincs ezen semmi új. Németországban sem civilizáltabbak semmivel, csak kevesebb a stressz, meg a kényelmetlenség, ezért a türelemcsík még 90% felett van. A hiperudvarias németországi egészségügyi dolgozókat a magyar rendszernek kitéve borítékolható lenne, hogy egy idő után ők is kb. így végeznék.
Az önérzet meg abban segít, hogy a türelemcsík hamarabb elérje a 0%-ot, és az illetőből kijöjjön a barom. Lehet, hogy első körben nem az lesz, de pár eredménytelen lépés után igen.

fhdgy 2019.08.10. 17:35:07

@Arthamyr: Én meg szeretem, ha udvarias, öntudatos, tenni akaró emberek vesznek körül.

Ők viszik előre a világot.

Akikkel együtt dolgoztam, voltak sokan, azok legtöbbje tudta, hogy a hátam mögötti kritizálást utáltam, de nekem a szembe mindent el lehetett mondani. Nekem az a véleményem, hogy ha egy emberben van annyi kurázsi, hogy szemedbe meri mondani a rossz dolgot is, akkor az nem az az ember, aki a szemedbe hízeleg, de az első adandó alkalommal a hátadba kést döf!

fhdgy 2019.08.10. 17:38:38

@Arthamyr: Pl. úgy követelem meg, hogy nagyon ironikusan szóvá teszek dolgokat.

Pl. ha kórházban bácsikának szólítanak, akkor megjegyzem, hogy van nekem rendes nevem is, ott van a kartonon, csak el kellene olvasni! Hidd el, hat!

gabors 2019.08.10. 17:39:14

@Arthamyr: "A bankrendszer teljesen rendben van Magyarországon, nincs vele semmi gond,"

a bankrendszer resze az allamnak mert az szabalyozza/adoztatja stb.

Az igaz hogy nem vagyok napra kesz Mo-i bankolasban...

De az utolso alkalommal eleg elkepeszto es negativ tapasztalatom volt. Nem tudtam megszuntetni a szamlamat amire havi dijat kezdtek es szamolni (nem emlekszem par szaz/per ho ami tobb vilt mint a kamat). . Szemelyesen mentem minden papirral ott voltam de nem lehetett mert van rajta penz marmint a kamat amit kivenni nem tudok de nem is nulla. Azt megertem hogy have szamlakivonat koltseg szokatlan volt mert akkor az USA-ban ilyen nem volt. Mondtam NE kuldjenek havi szamlat, olyan nincs, akkor megszuntetnem. De igy nem lehet lezarni sem mert nem 0, adjak meg egy szamlat amire kuldik (ho vagy ev vegen mar nem emlekszem) es jojjek vissza amikor mar 0, mondtam szo nem lehet rola csinaljanak amit akarnak .. tobb mint egy evig kuldtek a havi kivonatot amit szuleim bontatlanul visszakuldtek cimzett ismeretlen felirattal. Nem tudom mi lett lehet van ma is egy szamlam sok millios negativval :-))

puhacica 2019.08.10. 17:43:58

@Határátkelő: ne haragudj, de kritikan aluli ezeknek a felveteleknek a minosege. mondjuk pozitivum, hogy legalabb a klotyot nem huzta le senki a hatterben.

arncht 2019.08.10. 17:51:23

En azt sose ertettem, hogy miert is kellene ugy gondolkodni otthon, mint svedorszagban. Ez az otthonelok dolga, azt meg csak a jovo donti el, hogy melyik mennyire volt helyenvalo.

fhdgy 2019.08.10. 17:53:15

@gabors: Akinek csak magyarországi tapasztalata van a bankokkal, annak lehet, hogy minden rendben levőnek látszik, de aki látott már mást is …

Németországban én igazából egy bankkal voltam kapcsolatban, a Postbankkal.

Most Magyarországon is van kapcsolatom egy bankkal ( nem a reklám helye ), de zongorázni lehetne a különbséget!!!

Arthamyr 2019.08.10. 17:54:39

@fhdgy: "Pl. úgy követelem meg, hogy nagyon ironikusan szóvá teszek dolgokat." - Ok. Nem működik. Más?
A SPAR-ban is alapvetően az ott dolgozók voltak rendesek, a kérdés az lett volna, hogy mi történik, ha ők meg udvariasan megmondják, hogy valami miatt nem nyitnak új pénztárat.

"Pl. ha kórházban bácsikának szólítanak, akkor megjegyzem, hogy van nekem rendes nevem is, ott van a kartonon, csak el kellene olvasni! Hidd el, hat! " - Előfordulhat (akár az esetek többségében is), viszont alapvetően nagy különbség nincs, és a bácsikának szólítónak nem kerül semmibe, hacsak nem valami baromi hosszú és/vagy nehezen kimondható neved van. Aztán utána x. úrnak adnak egy időpontot a várolista végére, 2 hónap múlva. :D

gabors 2019.08.10. 17:54:56

@montroyal ( CAN qc): "ha semmit nem kovettem el akkor az zaklatas . ilyent nem csinalnak a rend orei "

ez nem is igazan a legfontosabb, de itt az usa-ban legalabbis, olyan sincs hogy helyszini birsag .. .vagyis a rendor "csak" feljelent nem donti el hogy "bunos" vagy es azt sem hogy mennyit fizetsz az az ugyesz/birosag dolga (vagy vallalod a felelosseget es fizetsz, fellebbezel ha akarsz es van ra idod)

Kanadaban fizetsz a helyszinen a rendornek ????

Arthamyr 2019.08.10. 18:02:59

@fhdgy: Én mondjuk pénzügyi szektorban dolgozom 15+ éve, és 7+ éve külföldön élek. Van összehasonlítási alapom.

Ha nem tetszik a magyar bankod, menj másikhoz, van egy szakajtónyi. Milyen egzotikus szolgáltatás kell neked, amiben minden magyar bank gyenge? Van pár céges számlám/magánszámlám Magyarországon, a számlanyitás óta nem jártam a bankfiókban, és kb. egyszer érintkeztem velük azóta. Igaz, hogy nem ingyenesek a számlák, de azért nem is drágák. A pénz használata bizonyos módokon tényleg lehet drága, de arról nem csak (és szerintem nem is elsősorban) a bank tehet. Itt jön be, amit @gabors: írt, hogy az állam szabályozza.
Másrészt EU állampolgárként viszonylag egyszerűen nyithatsz számlát akár Németországban is, ha valamiért neked az a szíved csücske.

Arthamyr 2019.08.10. 18:06:51

@fhdgy: Az udvariasat én is szeretem, ez általában az önérzettel fordítottan korrelál. A tenni akaró is remek dolog addig, amíg az illető nem "más faszával veri a csalánt", vagy nem olyan hülye, hogy jobb, ha inkább a seggén marad, mert cselekedeteivel több kárt okoz, mint hasznot...

fhdgy 2019.08.10. 18:12:47

@Arthamyr: Megint Németország ( lehet, hogy már az agyadra megy ): ott tudtak Herr X-nek hívni, pedig majd beletörött szegények nyelve! -:)

Szerinted korrekt dolog, ha büntetnek azért, mert alapvető dologra figyelmeztetem őket?

Volt olyan bolt is, ahol szóltam, no, ott úgy néztek rám, mintha az anyjukat öltem volna meg, de nyitottak egy új kasszát.

Németországban sokszor voltam tanúja, hogy szóltak a kassza miatt. Ott az volt a normális, hogy elnézést kértek és nyitottak.

Hidd el, hogy más világ és összességében jobb. Miért nem akarunk mi is jobbak lenni????

Ja, Zorán: "Langyos a sör de nekünk így is jó"

hát a frászt jó!

De ahhoz, hogy erre rájöjjek majd hét évet kellet külföldön élnem?

Hány magyart kellene még elküldeni külföldre, hogy ezekre rájöjjön?

fhdgy 2019.08.10. 18:16:59

@Arthamyr: Jó, most lehet, hogy jogosan azt mondod, hogy hülye vagyok, de a bankom legközelebbi fiókja és bankautomatája is 40 km.-re van. Normális?

Tudom, én sem vagyok az, de annyi mindent kellen változtatni, hogy elmegy tőle a kedvem.

Arthamyr 2019.08.10. 18:22:09

@fhdgy: Az között, hogy valamit nem tartasz jónak, meg megváltoztatod elég nagy szakadék van.

Engem eleinte mindig uramnak/x. úrnak/sirnek/Mr. x-nek szólítottak, de gyakran előfordult, hogy már az első tárgyaláson tegeződtünk az ügyintézővel, mert kényelmesebb, barátságosabb, nyilván ez nálad furcsább az életkorodból (és esetleg a megszokásaidból) adódóan. Én ebből amúgy sem csinálok ügyet, az sem fog zavarni, ha majd "bácsikának" szólítanak, nem ezen múlik, hogy mennyire tisztel az illető, illetve hogy bánik velem.

Hidd el, hogy a magyar emberek túlnyomó többsége sem örül annak maradéktalanul, ami az országban megy. Sőt, a Fidesz szavazók többsége sem. Csak nem képes rajta változtatni.

Shaktee 2019.08.10. 18:22:20

@Golf2: He was under suicide watch...nem néztek rá? Hmmm

gabors 2019.08.10. 18:29:18

@Arthamyr: (nem csak neked irom csak a gondolatodra rezonal)

"A tenni akaró is remek dolog addig, " ja meg ha eppen olyat akar tenni ami a te erdekeddel ellentetes (vagy legalabbis neheziti azt) legyen az barmi ... pl a tenni akaro rabszolga felszabaditok (abolitionist) kurvara megnehezitettek a rabszolgatartok dolgat akik nem is szerettek oket,

Elobb utobb ezek emiatt is tobb allam ha lassan es foghuzosan is de vegul megszuntette ezt a gazdasagilag nem is olyan rossz rendszert ... ...

ma is vannak ilyen tenni akarok pl a Suzuk gyarban csak a jovo donti el es sokszor ezek a tenni akarok kb sancho panza-nyit ernek el van sajat szamaruk

Arthamyr 2019.08.10. 18:29:26

@fhdgy: Hát gondolom ez ismert tény volt, amikor odaköltöztél, ahol vagy, vagy azóta megszüntették?
Az én bankomnak meg mondjuk 100km-re lesz a legközelebbi fiókja és automatája. Gondolom azért kell, mert a szuper helyen, ahol laksz, elég szelektíven fogadják el a kártyát, esetleg a mobilos fizetést. Ez is ismert tény kellett, hogy legyen.

Szerintem semmibe nem telik kimozdulni havonta egyszer/kétszer, és felvenni a szükséges pénzösszeget, fogd fel úgy, mint egy kirándulást. :) Ha tolerálhatatlanul zavar, akkor meg olyan helyre kellett volna költözni, ahol nincs ilyen probléma.
Ugye te sem gondolod komolyan, hogy a zsákfaluk mellett lévő tanyák bankautomata-lefedettségét megéri biztosítani minden egyes banknak?

verkagrafomanka 2019.08.10. 18:32:45

Érdekes gondolatkísérlet, én (is) azon az állásponton vagyok, hogy semmi nem változna érdemben, mert a félmillió hazatérő elaprózódna az országban, nem egy nagy, konzisztens választói csoportot jelentene, ráadásul ahogy mások is írják, semmi garancia nincs rá, hogy legalább a felük ne a Fideszre szavazna.
Attól még, hogy félmillió ember elkezdi "európai módon, normálisan, egymásra odafigyelve, együttműködve élni a hétköznapjait", sajnos a másik kilenc és félmillió lelke, életfelfogása, keserűsége, homofóbiája, rasszizmusa, életkörülményei, reménytelensége, szegénysége, hajléktalansága stb.-stb. nem fog megváltozni. (Direkt vegyesen soroltam föl olyasmiket, ami felfogásbeli, "belső" rossz körülmény és olyasmiket, amik az illető önhibáján kívül alakultak úgy, ahogy.)

Arthamyr 2019.08.10. 18:36:31

@gabors: Az én érdekeim rugalmasak, és elfogadom, hogy másnak az adott esetben ellentétes az érdeke, majd valahogy lejátsszuk. :) A feladat egyébként első körben az ilyen egyének elkerülése, vagy olyan érdekek kialakítása, ami megvédhető/nem ellentétes más érdekeivel.

Arthamyr 2019.08.10. 18:37:56

@verkagrafomanka: Mi alakult az illető önhibáján kívül? A rasszizmus meg a homofóbia? :)

fhdgy 2019.08.10. 18:38:06

@Arthamyr: Amikor nyitottam a bankszámlát még minden rendben volt. Aztán költöztem egyet, ott is jó volt. A második költözés után állt elő ez a helyzet.

Nem kell minden tanyára bankautomata, de és ha a bank nem tartja értelmesnek, mert spórolni akar, akkor kössön olyan szerződést egy másik bankkal, hogy ne az ügyfélen csattanjon az ostor.

Azért költöztem ide, ahova, mert ahol a közelben van automata, ott nem tarthatok kecskéket.

Ja, kecskék! Most mennem kell, mert gondjukat kell viselnem.

gabors 2019.08.10. 18:40:56

@Shaktee: "@Golf2: He was under suicide watch...nem néztek rá? Hmmm"

dehogynem ezert talaltak meg nem tudom 6:30kor(vagy amikor) reggel es vittek el a korhaba ujra eleszteni ... amugy csak a reggeli sorakozonal tunt volna fel ..

amugy mar NEM volt "under suicide watch" allitolag azt mar megszuntettek, majd kiderul hogyan tudott ivanka belogni es megfojtani :-)

Arthamyr 2019.08.10. 18:42:20

@fhdgy: "Nem kell minden tanyára bankautomata, de és ha a bank nem tartja értelmesnek, mert spórolni akar, akkor kössön olyan szerződést egy másik bankkal, hogy ne az ügyfélen csattanjon az ostor." - Pereld be a bankot, ha szerinted ez jogos igény. Vagy menj át ahhoz a bankhoz, aminek van automatája, ehhez biztos van jogod. A banknak úgy tűnik, nem éri meg, ezért ez van.

A bankautomata nem jár alanyi jogon, kecskéket tartani pedig nem kötelező. A saját döntéseid előrelátható következményeiért kár másokra fújni, és ezt kiterjeszteni szar az ország hozzászólásokra. :)

shakti rom 2019.08.10. 18:43:34

@gabors: ennek nem sok teteje van.

Benikuty 2019.08.10. 18:45:07

@Határátkelő: kommentelnem sem kell, és akkor az inkriminált egyed elérte a célját. Gratulálok!

gabors 2019.08.10. 18:57:39

@fhdgy: "akkor kössön olyan szerződést egy másik bankkal, hogy ne az ügyfélen csattanjon az ostor."

ezt miert tenne ? az kinek lenne jo ha minden bank elfogadna minden mas bank (vagy sok mas) kartyajat ingyen?

Ha megerne mar regen ezt tennek.. .(persze az allam is beleszolhatna ha eppen akarna) ,,,

itt vannak kisebb bankok amik pont ezt csinaljak amugy hogy megtartsak az ugyfelet (X/ho szamu automata dijat vagy $Y/ho dijat felvallalnak azert hogy EZERT nem menjenek at nagyobb bankhoz)...

Nem tudom hogy van ez Mo-on de a have keszpenz koltesunk boven $50 alatt marad de szinte teljesen ki lehetne kuszobolni kisebb odafigyelessel... egyedul borravalot szoktunk igy adni de szinte barhol ezt is hozza lehet irni a szamlahoz (csak kevesbe szeretnek adot fizetni utanna)

gabors 2019.08.10. 19:06:49

@Benikuty: "az inkriminált egyed elérte a célját. " es az kb mi lenne ???? mit ert el ??

azert kot bele egyesekbe, vagy beled, masik blogokon, mert itt nem tud most hogy beidezed linkkel egyutt pont segitesz neki ...azzal hog "panaszkodsz" rola segitesz neki a szuksegesnel tobb levegohoz jut es megtobb ver megy a cerkajaban ha a nickje itt is megjelenik ...

taga20 2019.08.10. 19:13:33

@verkagrafomanka:

"Attól még, hogy félmillió ember elkezdi "európai módon, normálisan, egymásra odafigyelve, együttműködve élni a hétköznapjait", sajnos a másik kilenc és félmillió lelke, életfelfogása, keserűsége, homofóbiája, rasszizmusa, életkörülményei, reménytelensége, szegénysége, hajléktalansága stb.-stb. nem fog megváltozni. "

miért hazudozol ember? annak a 9,5 milliónak nem egy a lelke!

taga20 2019.08.10. 19:14:00

@Határátkelő: ha tetszik, ha nem, nem csinálhatsz úgy, mintha nem lenne semmi.

a zsidók is rájöttek 45-ben, azóta egy kemény államuk van, ami egy demokrácia az arab despoták között.

anno a keresztényeknek bejött az oroszlánokkal szemben később, de csak egyszer volt budán kutyavásár;)

fontold meg!

nyuszigonosz 2019.08.10. 19:31:25

Hát a podcast hangminösége nagyon nem jó.

Amúgy meg, egy ilyen felvetés, mint a poszt címében van: Mi lenne ha... inkább költöi kérdés, és a költöi kérdések általában nem válaszra várnak. :-)

Szerintem az, hogy az emberek ott telepszenek le, vállalnak munkát, egyszerüen ott élnek, ahol akarnak, ahol tetszik nekik, ahol boldogok is tudnak lenni - legyen az bárhol - az a normális.

verkagrafomanka 2019.08.10. 19:37:24

@Arthamyr: LOL. Reménytelenség, szegénység, hajléktalanság, életkörülmények, már azok közül, amiket felsoroltam. Meg a lelkiállapot is.

Arthamyr 2019.08.10. 19:47:53

@verkagrafomanka: :D Gondoltam, hogy ezekre gondolsz, baj, hogy ezekről is leginkább az érintett tehet. Persze ezt csak én gondolom így, meg még sokan mások, lehet, hogy azok vannak sokkal többen, akik úgy gondolják, mint te. :)
Én elismerem és tisztelem ezen nemes emberek felsőbbrendű jóságát. Legalábbis addig, amíg nem más faszával verik a csalánt.

@gabors: +1

verkagrafomanka 2019.08.10. 19:50:47

@Arthamyr: Szerintem én senkiével nem verem. Igyekszem általában abból kiindulni, hogy senki sem _direkt_ hajléktalan/szegény/reménytelen stb.

gabors 2019.08.10. 19:52:21

@nyuszigonosz: "Szerintem az, hogy az emberek ott telepszenek le, vállalnak munkát, egyszerüen ott élnek, ahol akarnak, ahol tetszik nekik,"

amugy te hol elsz?? ilyen nincs .... " emberek ott telepszenek le, vállalnak munkát, egyszerüen ott élnek, ahol " olyan van hogy ahol ezt nekik MEGENGEDIK ... az EU-s azonbelul az EU allampolgarok kiveteles helyzetben vannak valszeg veled egyutt, de ha te is magyar vagy akkor ez csak kb 15 ev van neked is megengedve es a UK-ben elok eppen most veszik ezt el az ugynevezett mindenkitol vagyis hiaba tetszik meg valakinek jovore a UK es hiaba akar ott elni attol fugg hogy a mar ott elok ezt megengedik-e neki ,,,,

ja amugy ezektol fuggetlenul kb igazad van .... :-(

taga20 2019.08.10. 19:53:16

@nyuszigonosz:

"Mi lenne ha... inkább költöi kérdés, és a költöi kérdések általában nem válaszra várnak. :-) "

ezeket a sorokat kerestem. ott a pont:)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.10. 19:53:23

Mi a g.cimnek jönnének haza?!
A sok kisebbségi komplexusos idióta közé?!
Itt mindig 100 évre vagyunk a változásoktól.
A rendes embereket sajnálom a sok idióta miatt!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.10. 19:53:34

@IT Knight: Jaja.Ha meg a hülye németek vagy norvégok jobban megbecsülik mint itt ,az meg az ő bajuk .Nem igaz?

Arthamyr 2019.08.10. 19:54:33

@verkagrafomanka: Egyetértek, az ilyen emberek 99+%-a nem direkt hajléktalan/szegény/reménytelen. Ahogy gondolom így van ez a kövérséggel, a csúnyasággal és a kb. minden egyéb saját maga számára érezhetően hátrányos/kellemetlen tulajdonsággal és állapottal.

Én sem direkt nem vagyok dollármilliárdos, és 20 éves.

gabors 2019.08.10. 20:03:06

@Arthamyr: "Én sem direkt nem vagyok dollármilliárdos, és 20 éves."

Varjal 20 eves voltal (miert nem meradtal ugy te bajod), dollarmilliardos meg lehetsz (csak tenned kellene erte jo sokat) ... vagyis remenytelen csak azert vagy mert az akarsz lenni. :-)

Ja amugy a koverseggel sem ertek egyet azon nagyon sokat szokott javitani pl a barki altal elkovetheto mozgas es kevesebb eves ha maskepp nem megy a koncentracios taborok is meg szoktak ezt oldani konnyeden.

Nyilvan konnyebb a parkban zsiros kenyeret enni segelybol es gyujteni a kilokat ...

verkagrafomanka 2019.08.10. 20:17:49

@Arthamyr: azért a kövérségen jelentősen könnyebb változtatni, mint a szegénységen.

Hari Seldon 2 2019.08.10. 20:29:24

@gabors:
Hàt nyuszi példàul a németeknél él (én meg ugye, làtszik hol). Ezek EU orszàgok, es az EU-ban szabad költözés van. - ha meg kivagjàk Magyarorszàgot az EU-ból, addigra a legtöbb kinti màr a vàlasztott orszàg àllampolgara.

- az EU- ból kivagàst persze szó szerint kell értrni.
Elég ha "àtszervezik" Schengent (ez az elnök nem hivalos elképzelése, és bõven talâl hozzà szövetsègeseket, elég ha màr most lètezõ Hegyeshalmi és Passaui lassítàsokra gondolunk), a tàmogatàsokat leszūkítik.
Magyarorszâg meg ott marad egy névleges EU tagsàggal, "kiszervezve" alóla a lényeges dolgokat.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.10. 20:33:43

@gabors: Ne menjünk el ilyen irányba,kérlek.
Aki meg nehezen hízik,arra rákiabálsz,hogy:Mé' nem zabálsz többet,bazzeeg?!

Rugovicsvalagba 2019.08.10. 20:33:51

@IT Knight: Az egykulcsos jövedelemadó kizárólag a magas jővedelműeknek jó. Rengeteg ismerősöm él Angliában. Eszük ágában sincs hazajönni. Vajon miért?

gabors 2019.08.10. 21:01:36

@Hari Seldon 2: "Hàt nyuszi példàul a németeknél él (én meg ugye, làtszik hol). Ezek EU orszàgok, es az EU-ban szabad költözés van. - ha meg kivagjàk Magyarorszàgot az EU-ból, addigra a legtöbb kinti màr a vàlasztott orszàg àllampolgara. "

most komolyan elolvastad amit irtam ? azonkivul pontosan ideztem is a posztolot ahol altalanosan, jelen ido cselekvoben irta meg az igazat "Szerintem az, hogy az emberek ott telepszenek le, vállalnak munkát, egyszerüen ott élnek, ahol akarnak, ahol tetszik nekik."

es megirtam hogy ilyen nincs es azt hogy MOST az EU-n beflul EU-s allampolgarnak kiveteles helyzete van olyan hogy az "emberek" olyan nincs 2004 ota EU-s allampolgarok akik az emberek igen is reszhalmaza ... az mar rosszhiszemu dolog volna tolem ha felteteleznem hogy neki csak ezek "emberek"

vagyis tovabbra is altalanosan az "emberek" ott telepedhetnek le ott dolgozhatnak ahol azt nekik a helyiek megengedik ...

errol ennyit ... ja a tobbiben neked is tok igazad van ...:-(

gabors 2019.08.10. 21:03:07

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "@gabors: Ne menjünk el ilyen irányba,kérlek."

Milyen iranyba ?

nyuszigonosz 2019.08.10. 21:18:06

@gabors: Nézd én nem 2004 óta élek Németországban, hanem régebben. Mégpedig a rendszerváltás óta. Legálisan már akkor is és nem egyedüliként tudtam országot váltani Európán belül és sokan egész legálisan Európán kívülre mentek dolgozni, letelepedni, élni.

A hangsúly a legálison van.

Az EU-n belüli szabad költözés és munkavállalás egy nagyon jó dolog, de nem csak ez határozza meg azt, hogy ki hová költözik.

Igen, nagyon is rosszhiszemü dolog lenne töled azt gondolni, hogy nekem csak azok emberek, akik a még létezö EU-s lehetöségeket tudják használni.

Nagyon sok különbözö kontinensekre, országokba költözö ember van, mivel még megtehetik az emberek ezt, bár sok helyre egyre nehezebb bejutni, így neked is igazad van azzal, hogy költözni oda lehet, ahová beengednek.

Vannak azok a keresett szakmák, tudás, amelyik határokat nyit.

De visszatérve ahhoz, amiröl az elején, abban a hozzászólásban írtam, amit kiemeltél: a normális az, ha az emberek ott tudnak élni, ahol az életük élhetö és ahol szeretnek élni, ahol boldogok is tudnak lenni.
Sajnos a világ nem mindig ilyen.

Arthamyr 2019.08.10. 21:20:03

@verkagrafomanka: Biztos sok kövér van, aki ezt vitatja. :)

A lényeg, hogy mindkettőn lehet változtatni, és leginkább azon múlik, aki ilyen.
Persze kérdés, ki mit ért szegénység alatt, mert nyilván ha luxemburgi (ha még ott vagy/nem keverlek valakivel) szemmel nézve elég nehéz kilépni a szegénységből Magyarországon élve.

Az, hogy a jólelkű emberek más faszával verik a csalánt, sajnos nem ritka, mivel abból, hogy ezek a szegények, hajléktalanok stb. nem tehetnek a sorsukról, az következik, hogy más dolga, hogy változtasson rajta és segítsen nekik. És ilyenkor jön be a képbe a progresszív adózás, a társadalmi felelősségvállalás, a szociális háló és az összes vívmánya a modern szocializmusnak (jóléti államnak szokták hívni :)), amiért ezen jólelkű emberek közül az aktívabbak harcolnak. És aminek az árát már nem csak és nem is elsősorban ők fizetik ki.

fhdgy 2019.08.10. 21:29:53

@Arthamyr: Mára kész vagyok a kecskékkel.

Szerintem nem tilos kecskét tartani és nem is elítélendő dolog.

Ha igazad lenne a bankautomata dologban, akkor a városi emberek járna csak, a vidéki, falusi ember meg dögöljön meg.

Jó, de egy dolgot tudomásul kellene venni: ha a falusi ember nem f.ngik, akkor a városi meg nem sz.rik!

Nem vagyok alábbvaló sz.r ember, mert 46+ városi élet, programozóként, matematikusként, idős koromra kecsketartásra adtam a fejem, aminek egyébként örülök. Kedves, aranyos, szeretni való állatok.

Bár az emberek is hasonlóak lennének!, akkor nem lenne ilyen se füle se farka beszólásod!!!

Arthamyr 2019.08.10. 21:29:55

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Miért akarna valaki _hízni_? :S
Egyébként az egészséges embereknél nagyon egyszerűen megy: ha a felhasználtnál lényegesen több kalóriát visz be, akkor növekszik a testtömege, ha kevesebbet, akkor csökken. És önszabályozó is valamelyest a folyamat, mert ha valakinek megnő a testtömege, több kalóriát is éget mindennel, a puszta létezésével is, mint előtte, ha meg túl kevés kalóriát visz be valamikor, nem lesz energiája semmire (ok, figyelmen kívül hagyva a serkentő dolgokat), így kevesebbet is használ.

Arthamyr 2019.08.10. 21:38:07

@fhdgy: Egy szóval sem mondtam, hogy a kecsketartás tiltott. Nem az. De vannak következményei, költségei.
Ahogy azt sem mondtam, hogy alábbvaló/szar ember lennél, ha igen, nyugodtan idézd, akár még határátkelőt is megkérem, hogy távolítsa el.

A bankautomata a városi embernek _sem jár_. Azt azért telepíti valahova a bank, mert úgy gondolja, hogy megéri valamiért odatenni és _fenntartani_ (pl. sok ügyfél van, akikből sok a bevétel, és jó lenne ha elégedettek maradnának és lehetne őket tovább fejni). A bank nem közszolgáltatás egyelőre. És gondolom a bank ÁSZF-jében sincs benne, hogy 5km-en belül van ATM az ország tetszőleges pontján. A bank akkor fogja ezt beleírni, ha már megvannak az automaták. :)

Te kellemes, csendes környezetben élsz, ha ennek nem lenne ára, mindenki olyan környezetben élne.

taga20 2019.08.10. 21:48:14

@gabors: gabi, szerintem erre gondolt a blogtárs, te faszkalap!:))

"Ja amugy a koverseggel sem ertek egyet azon nagyon sokat szokott javitani pl a barki altal elkovetheto mozgas es kevesebb eves ha maskepp nem megy a koncentracios taborok is meg szoktak ezt oldani konnyeden. "

vándor madár 2019.08.10. 21:52:53

@Arthamyr: "Ugye te sem gondolod komolyan, hogy a zsákfaluk mellett lévő tanyák bankautomata-lefedettségét megéri biztosítani minden egyes banknak?"

Itt nem arról van szó, hogy minden bank minden tanya és zsákfalu mellé egy automatát telepítsen, hanem arról, hogy az utóbbi időben, sorra szüntetik meg vidéken a bankfiókokat és automatákat. Nem zsákfalukról és tanyákról van szó, hanem még járási székhelyekről is, amiknek a körzetében több tízezer ember él.

fhdgy 2019.08.10. 21:53:02

@Arthamyr: Így már kicsit árnyaltabb a kép!

fhdgy 2019.08.10. 21:55:52

@vándor madár: +1

Erről beszélek! Egyik oldalról harcolunk a készpénz kímélésért, másik oldalon meg kib.szunk a "nem megfelelő helyen" élő emberekkel. Elég tudathasadásos állapot.

gabors 2019.08.10. 22:01:37

@nyuszigonosz: "A hangsúly a legálison van. "

Igy van, vagyis nem azon mulik hogy az ember hol akar/szeret elni/dolgozni/letelepedni hanem mi a legalis vagyis mit engednek meg es kinek azok akik mar ott elnek ...

(most izmozhatnek azon hogy mennyire is tudnak mondjuk minden szempontbol tisztesseges arabok a mai szirianak nevezett helyrol mondjuk a Hollandianak nevezett helyre koltozni ott elni letelepedni dolgozni ezt nem igazan tehetik meg ellentetben avval amit irtal ... "ahol akarnak" )

en csak ennyit irtam ... es meg csak nem is minositettem ezt jonak vagy nem jonak ....

most meg nem leirod azt emit en irtam> hogy oda koltozhet az akinek az ottlakok ezt megengedik (lehet az pusztan migrans szeretet vagy hianymunka tok mindegy) en eleve nem szamoltam semmivel ami nem legalis ..

Arthamyr 2019.08.10. 22:03:24

@vándor madár: Gondolom ennek is tökéletesen racionális okai vannak (pl. megnövekedett költségek; a bank nem kíván foglalkozni azon ügyfeleivel, akik zavar, hogy nincs helyben bankfiók).
És nem értem, miért kellene bankfiók, tudtommal a bankomnak csak Budapesten vannak fiókjai, és ez teljesen jó így. A 21. században élünk, le kéne szokni a bankba járásról, időpazarlás és költséges: a banknak is elég költséges fenntartani egy fiókot, és ezt rá fogja terhelni az ügyfelekre valamilyen módon.

A bankautomaták kikényszerítése helyett (mert megtehetné ezt is az állam, valószínűleg lenne pár bank, aki benyeli) inkább azt kellene kikényszeríteni, hogy a szolgáltatók/kereskedők fogadjanak el bankkártyát (és biztosítani, hogy ezért tőlük elfogadható mennyiségű pénzt vegyenek el), ezzel egyúttal a feketegazdaságot is visszaszorítva kissé.

verkagrafomanka 2019.08.10. 22:05:11

@Arthamyr: nem keversz senkivel, de igyekszem nem luxemburgi szemmel nézni a szegénységet, hanem általában.
Attól még, hogy szerintem nem a szegény, a hajléktalan stb. tehet a helyzetéről, nem gondolom, hogy kizárólag külső segítséggel lehet változtatni. Abban igazad van, hogy szerintem is az egész társadalom (benne én is) hibás azért, hogy hagyunk másokat lecsúszni, de fogalmam sincs, hogy lehetne ezen változtatni. Mindenesetre a megelőzés lenne a fontos valahogy, mert kihúzni valakit ekkora szarból nyilván nem lehet az illető közreműködése nélkül.
Én annyit teszek, hogy amikor tudok, önkénteskedem a TASZ-nak (online, a távolból), akikről tudom, hogy pont ilyen kisemmizett, lecsúszott, sokszor magányos embereken (is) segítenek. Szerintem ez azért messze van a más faszával csalánveréstől.

nyuszigonosz 2019.08.10. 22:07:46

@gabors: Van olyan érzésem, hogy tán túlbeszéltük a témát, mivel én az európai emberek - Európában született emberek: te, én meg sok mindenki más . máshová költözéséröl írtam / akartam írni/ ugyan ezt nem külön jelölve.

Na de legalább megtárgyaltuk. :-)

fhdgy 2019.08.10. 22:09:53

@Arthamyr: Hol élsz Te ember???

"A 21. században élünk, le kéne szokni a bankba járásról, időpazarlás és költséges", tudod, hogy mit írtál?

Tavaly is személyesen kellett nyilatkoznom, hogy nem vagyok pénzmosó, idén is! Azt hiszed, hogy jókedvemből futkosok a bankba?

gabors 2019.08.10. 22:17:23

@fhdgy: "Nem vagyok alábbvaló sz.r ember, mert 46+ városi élet, programozóként, matematikusként, idős koromra kecsketartásra adtam a fejem, aminek egyébként örülök. Kedves, aranyos, szeretni való állatok."

ezt mibol vontad le ... vagy a kecsketapban volt valami ?

Arthamyr 2019.08.10. 22:17:31

@verkagrafomanka: Hát passz, a TASZ is sokszor (az esetek többségében?) - ha jól tudom - más entitásokat (pl. az államot, erőszakszervezeteket) kényszerít rá valamire, és akadályozza meg, hogy azok kényszerítsék rá valamire a TASZ "ügyfeleit".
Pl. nem a saját erőforrásaikból biztosítanak lakhatást/ellátást a csöveseknek, migránsoknak, hanem különböző jogi fórumokon harcolnak azért, hogy valakit rákényszerítsenek, hogy ezt megadja nekik, vagy megakadályozzák, hogy a hajléktalanokat elzavarják valahonnan.
Pl. ha ehelyett befogadnák a hajléktalant a saját tulajdonukban lévő ingatlanba, saját költségen meggyógyítanák a függőségükből, mentális betegségeiktől, az tényleg szép dolog lenne.

Én úgy gondolom, hogy amit nem tudok befolyásolni, azért nem vagyok felelős. Egyetlen ember sem kérdezett, hogy mit kéne tennie, mielőtt lecsúszott volna, és főleg nem hallgatott rám. Ha majd megkérdeznek, és pontosan követik, amit tanácsoltam, akkor esetleg hajlandó leszek felelősséget vállalni, de gondolom ezzel nem vállalok nagy kockázatot. :)

Arthamyr 2019.08.10. 22:19:26

@fhdgy: Nekem ilyet nem kellett csinálnom, pedig magyar banknál is vannak számláim. De ha kellett volna, ez évi 1 alkalom?

fhdgy 2019.08.10. 22:21:42

@gabors: lehet, hogy a kecsketápban van, de Te nem eszel kecsketápot, az tuti!

gabors 2019.08.10. 22:29:00

@Arthamyr: "Azt azért telepíti valahova a bank, mert úgy gondolja, hogy megéri valamiért odatenni és _fenntartani_ "

inkabb azert mert a banki-ugyfeleseket meg dragabb fenntartani volt olyan idoszak ott ahol a bankautomatat feltalaltak es elkezdtek telepiteni, ahol az emberek bementek a bankba kicsit sorban alltak es kertek $50 esetleg $100 keszpenzt, illetve bettek a csekkjuket amit kaptak csutortokon (akkoriban nemhogy bankkartya nem volt de hitelkartyaja is csak keveseknek a gazdagabbak kozul es ezeket csak "komolyabb helyeken" fogadtak el)

tudom ezt a fazist Mo-on atugrottak a legtobben. 90-es evek elott a legtobb magyarnak nem volt bankszamlaja (max tartozott az OTP-nek) es mire a nagyobb HA -s megkezdodott ez nyugaton is leszallo agban volt (bankba menni penzert) . de en meg emlekszem pl itt NY-ban a nagybatyamnak sem hitel sem bankkartyaja nem volt a 90-es evek elejen (es a legtobb atlag dolgozo embernek sem foleg a mosogato magyar migransoknak)

Ma meg az van hogy van bank aminek fiokja sincs :-))

vándor madár 2019.08.10. 22:30:08

@Arthamyr: "Gondolom ennek is tökéletesen racionális okai vannak (pl. megnövekedett költségek; a bank nem kíván foglalkozni azon ügyfeleivel, akik zavar, hogy nincs helyben bankfiók)."

Ez is lehetséges, de szerintem meg az a valós ok, hogy most már nem lehet ultraprofitot kaszálni, úgyhogy akkor inkább bezárnak.

"És nem értem, miért kellene bankfiók, tudtommal a bankomnak csak Budapesten vannak fiókjai, és ez teljesen jó így."

Nyilván azért kell, mert Mo-n sok mindent csak személyesen lehet elintézni, ezen kívül az nem egy online társadalom, így ez sem járható út mindenki számára. Majd ha visszatelepülsz Mo-ra és bemész véletlenül az OTP-be, eldobod az agyad, hányan várakoznak ott.

Amelyik banknak meg csak Bp-en van fiókja, az nyilván csak VIP kuncsaftot akar magának, így ott Szénás Jóska soha nem fog számlát nyitni, tehát neki ebből soha nem is lesz problémája, hogy csak Bp-en van bankfiók.. De a jelenlegi helyzet az, hogy nem nem telepítenek minden bokorba bankfiókot meg automatát, hanem az, hogy ami eddig volt, azt zárják be asap, oszt a nép mehet, ahova akar.

Arthamyr 2019.08.10. 22:35:10

@gabors: "Ma meg az van hogy van bank aminek fiokja sincs" - Magyarországon élő dán ismerős is ezen vakarta a fejét, hogy minek van annyi bankfiók.

gabors 2019.08.10. 22:45:50

@vándor madár: "sorra szüntetik meg vidéken a bankfiókokat és automatákat. Nem zsákfalukról és tanyákról van szó, hanem még járási székhelyekről is, amiknek a körzetében több tízezer ember él."

ez is azt mutatja hogy Magyarorszag Jobban teljesit :-) vagy nem?

De kerdezem hogy szerinted mi lenne a megoldas remelem nem a Viktornak kell ezt is megoldania? Mert abban sem lesz sok koszonet .... azt hiszem. Lasd Posta peldaul

Nem tudom de gondolom azert lenne megoldas pl Kelet Afrikaban pl Kenyaban es Tanzaniaban a legutolso faluban elo kecske pasztor is tud fizetni a mobil telefonjaval barkinek akinek van mobilja. Es ez mar tobb mint 10 eve jol mukodik ott. Van kenyai munkatarsam most is es korabban is .. es mikor eloszor halottam errol jo 10 eve, esett le az allam meg neztem ki a fejembol hogy mi van ? Osszeg azonnal a masik telefonjan van.

Amugy PayPal-al ha igaz hasonlot lehet elkovetni ...

csak egy cikk remelem Economist szamodra nem fakenews

www.economist.com/the-economist-explains/2015/03/02/why-does-kenya-lead-the-world-in-mobile-money

Biztos nem praktikus minden esetben, pl biztos van maximum, nem tudom hogy all mindez es a bank-garancia (ez amugy allami szabalyozas kerdese leginkabb) ... de egy cipotlen "shit-hole" orszagban megoldottak...

Arthamyr 2019.08.10. 22:51:19

@Arthamyr: "Ez is lehetséges, de szerintem meg az a valós ok, hogy most már nem lehet ultraprofitot kaszálni, úgyhogy akkor inkább bezárnak." - Az, hogy "ultraprofit", értelmezhetetlen kifejezés. Az meg egy teljesen racionális dolog, hogy ha nem lehet hozni a bank által elvárt profitszintet, felmondanak embereknek, és bezárnak fiókokat.
Amennyit én ebből látok (lakossági banknál még nem dolgoztam, csak külsősként), a fiókok önmagukban nem hoznak közvetlen profitot, inkább az ügyfélmegtartás/ügyfélszerzés szempontjából lényegesek, és valószínűleg ezt mérlegelik, amikor egy fiókot bezárnak/nyitnak.

"Amelyik banknak meg csak Bp-en van fiókja, az nyilván csak VIP kuncsaftot akar magának, így ott Szénás Jóska soha nem fog számlát nyitni, tehát neki ebből soha nem is lesz problémája, hogy csak Bp-en van bankfiók." - Szerintem a legtöbb banknál nincsen különösebb követelmény, pl. én nem gondolom, hogy VIP ügyfele lennék a banknak, nincs semmiféle kötelezettség, hogy legyen x összeg vagy forgalom a számlákon.

És nem tudom, mi az, amit személyesen _kell_ intézni, mint mondtam, nekem nem kellett. Mondjuk emiatt nem tudtam venni "szuper állampapírt", de ez azért nem a normál üzletmenet része, és ehhez is egyszer kellett volna bemenni. Ahogy gondolom egy hitelhez is be kell menni, de ez mind eseti dolog, évi 1-2 látogatással megoldható.
Írországban VIP ügyfél vagyok a bankban, és _amiatt_ szerették volna, ha minden évben bemegyek hozzájuk (vagy legalább beszélgessek velük kicsit), szóval ennek is megvannak a hátrányai. :)

Az pedig az állam feladata lenne, hogy szabályozza a bank működését, és pl. arra gyúrjon, hogy a legtöbb ügyintézés online megoldható legyen (tehát első körben a zsákfalu melletti tanyán is legyen legalább mobilnet és ne számítógépes analfabéták hagyják el az általános iskolát).
Akivel meg nem megoldható, annak szépen vigyék ki a kis pénzét borítékban, mint régen a nagymamám nyugdíját a postás, vagy kapja kp-ben a fizetését. Előbb-utóbb elfogynának ezek is, mert azért kényelmesebb pénzmentes/távoli ügyintézés.

Arthamyr 2019.08.10. 22:52:34

@vándor madár: @Arthamyr: ez neked ment, csak rossz válasz erre linkre kattintottam. Látod milyen rossz, ha valaki számítógépes analfabéta? :D

taga20 2019.08.10. 22:54:07

@taga20:

látom vágod. szerintem mindenki bírja a patent arcokat.

zene!:))) jézusom:))

www.youtube.com/watch?v=i2GEOcEcRtY&list=RDi2GEOcEcRtY&start_radio=1

shakti rom 2019.08.10. 22:54:23

@Arthamyr: Fura a te világod, képed róla.

taga20 2019.08.10. 22:54:33

@gabors: gabi, az anyád kenyerit, várom a válaszod!

vágom, hogy egy semmi lesz, de akkor is! adjuk meg!

shakti rom 2019.08.10. 22:54:37

@fhdgy: Lehet pedig hogy ráférne ;)

Arthamyr 2019.08.10. 22:56:13

@gabors: Mondjuk a mezitlábas shit-hole állam ezzel el is vesztette a kontrollt a gazdasága jelentős része felett. Aminél persze lehetne rosszabb is, de azért gondolom te is úgy látod, hogy ez nem optimális megoldás.

gabors 2019.08.10. 22:59:21

@taga20: "@gabors: gabi, szerintem erre gondolt a blogtárs, te faszkalap!:))"

ez milyen iranyba mutatott azon kivul amit Arthy mar tokeletesen felvazolt, hogy egy alapvetoen nagyon kis szazalekot leszamitva, a koversegrol a kover tehet es o maga tudna megoldani is ....

Ja abba az iranyba hogy vannak dolgok amikor az egyen sajat felelosege nem a tarsadalom/a part/a gyerekkora/ meg hasonlok tehetnek...ez pl (a koverseg) nem olyan fogyatekossag mint amikor valaki vak suket vagy labnelkul szuletett...

de fogadni merek lesz akinek van egy ismerose akinek valakije valami hormon problema miatt hizott el ...(allitolag)

Arthamyr 2019.08.10. 23:00:14

@fhdgy: Mi van a kecsketápban? Csak hogy békésebb vizekre evezzünk. :)

Csodabogár 2019.08.10. 23:06:02

@gabors: Volt nekem is egy ilyen esetem, apám számlájával. Majdnem nulla pénz volt rajta, de állandóan küldözgették a leveleket, hogy menjen be stb. Apám már nem élt. Egyszer bementem a halotti anyakönyvi kivonattal, erre kértek még valamit, amivel nem volt se időm se kedvem foglalkozni. Majd írtam egy ajánlott levelet a kivonat másolatával és közöltem, hogy a számlán lévő pénzt adják a vöröskeresztnek. Soha többet nem hallottam róluk.

gabors 2019.08.10. 23:17:08

@Arthamyr: "ki a kis pénzét borítékban, mint régen a nagymamám nyugdíját a postás," ez most is megy .... (Mo-on)

"vagy kapja kp-ben a fizetését" ez mar azt hiszem Mo-on is ritka (persze szurke/fekete gazdasagot leszamitva) ...

csak kerdezem otthoniak kozott ki kap kp-ben fizetest?

shakti rom 2019.08.10. 23:17:14

@gabors: van biza, thyroid problémákkal kűzdő kollegám, 200+kg, nem zabált. Sok ilyen van.

Mi akart lenni az “állitólag”??

gabors 2019.08.10. 23:31:17

@Arthamyr: nem egeszen ertem amit irsz mert semmi kulonbseg nincs a bankkartya vagy keszpenz illetve a mobil telefonon tarolt penz kozott (oda valahonnan fel kellett tolteni) sot ilyen orszagban talan a mobilon a penz nagyobb biztonsagban van mintha keszpenz lenne....

Persze nem tudom pontosan hogy mindez hogyan van szabalyozva ... de nem latok sok kulonbseget a mara mar mindennapi banki mobil applikaciok es a Kenyaban csinaltak kozott.

A allam pontosan ugy tudja ha akarja ellenorizni/szabalyozni mint barmi mas kulfoldi bankot mondjuk (vagy akar tiltani is) .. A lenyeg akkor pont az volt hogy athidaltak a nulla banki infrastrukturat es lehetoseget adtak egy a letezo sima barterezesnel hatekonyabb modszerre. Nem is beszelve pl a penzkuldes megkonnyiteset ... en emlekszem milyen korulmenyes (es draga) is volt a 90-es evekben penzt kuldeni haza. Ez megoldhatatlan dolog volt azokban az afrikai orszagokban a mobil halozat elott meg telefon/taviro sem volt sok faluban...

szamomra azert nem idealis mert nincs szuksegem okosabb mobil telefonra ezert pl mobil applikaciok szamomra kilove.

Arthamyr 2019.08.10. 23:31:35

@shakti rom: Igen, sokan szokták a vélt vagy valós pajzsmirigyproblémákat okolni. Az az igazság, hogy a pajzsmirigy probléma mellett sem hízik el, ha keveset eszik (szélsőséges eset: nem eszik). Ő sem fog szöveteket fotoszintetizálni a testére. Pl. napi 1500 kalória bevitelével nem senki sem lesz 200kg.
És a pajzsmirigy pl. hormonszabályozással megszűntethetőek, csak el kell menni orvoshoz.

És az a "sok" igazából nagyon-nagyon kevés (főleg, az olyan akin az orvos sem tud segíteni, mert biztos van pár ilyen is). Egyszerűen a "nem zabál" a mai normák szerint túlzott kalóriabevitelt jelent.

Csodabogár 2019.08.10. 23:32:13

@vándor madár: Elárulom, hogy Ausztriában és Svájcban is lassan nagyitóval kell keresni egy bakfiókot. Ma már mindenki interneten bankol, sőt a lelkesebbek telefonon és lehetőleg kártyával fizetnek.
Svédországban pl. már a koldusoknak is van kártya leolvasojuk és nemrég olvastam azt hiszem Német országról, hogy a templomban is kártyaleolvasóval adakoznak a hívek. Szóval sajnos sok helyen alakulnak úgy a dolgok, hogy a bankfiókok fölöslegessé válnak. A kinti helyzethez képest itthon, még rengeteg bankfiók van, legalább is Pesten.

Arthamyr 2019.08.10. 23:38:25

@gabors: A kenyai mobilos pénzforgalom mögött kenyai bank/kenyai pénz van? Nem USD-t használnak?

Egyébként lehet, hogy kevertem, mert van ahol (nem tudom most melyik shit-hole afrikai helyen) teljesen szétesett a pénzügyi rendszer, hiperinfláció volt, és kriptopénzt/dollárt használtak ugyanígy mobillal, ezt valamikor tavaly-tavalyelőtt olvastam.

vándor madár 2019.08.10. 23:42:04

@Arthamyr: Természetesen vettem, hogy nekem ment.

Ha az emberek ilyet olvasnak a bankjukról, amelyik sikeres üzletpolitiája révén most 50 km-re el kell utazniuk, ha valamit el akarnak intézni, hogy "A magyar leánybank az első félévben 53, ezen belül a második negyedévben 38 millió eurós nyereséget ért el, az első féléves profit duplája az egy évvel korábbinak.", akkor gondolom kinyílik a bicska a zsebükben.

Nem tudom, ki mit intéz személyesen a bankban, de biztosan van elég elintézni való, ha annyian vannak, hogy be sem lehet menni.

Azok a bankok, amelyek megszüntették a fiókokat, most a maradék malmára hajtják a vizet. Én pl. láttam egy faluban egy KandH automatát, ahol addig soha nem volt ilyesmi. Akkor most azoknak megérni? És azok a bankok, amelyek elhúztak, miért vitték el az automatát is?

Az állam már bele avatkozott a bankügyekbe, pl. kell fizetni a tranzakciós adót és azt is előírta, hogy havi 150.000,- Ft-ot ki kell adni minden számlatulajdonosnak az automatákból ingyen, teljesen mindegy, melyik bankban van a számla. Ezt azonban csak kérvényre teszik meg és pl. ezért is be kell menni személyesen.

Igen, ezekkel a húzásokkal most pont azt érték el, ami régen volt. Sokan megszüntették a számlákat, főleg a nyugdíjasok, mert nem fognak vagy nem is bírnak 50 km-re elutazni, hogy hozzájussnak a pénzükhöz és most megint a postás viszi ki nekik a nyugdíjat. A Postabank sem opció, mert a falusi postákon csak pos terminál van, nem pedig automata és abból a pénzfelvét elég drága.

Csodabogár 2019.08.10. 23:44:03

@gabors: Hormon probléma orvosra tartozik. Megoldják.

gabors 2019.08.10. 23:51:14

@Arthamyr: "@gabors: A kenyai mobilos pénzforgalom mögött kenyai bank/kenyai pénz van? Nem USD-t használnak?"

kenyai penz marmint a felhasznalok szempontjabol. Ugyfel bemegy es betesz X osszeget ami megjelenik a telefonon es ezt lehet atkuldeni egy masik ember telefonjara legyen az taxi vagy kecsketej ..... vagyis kb olyan mintha feltoltos kartyas telefonod lenne es a perceket tudnad kuldeni egy mask telefonra csak ki is lehet venni ...

Ha jol tudom az segitette leginkabb az elterjedest mert a kenyai korrupt kormany miatt a Safaricom szinte egyeduli jatekos volt akkor a mobil piacon es egybol megvolt a kritikus tomeg a hasznalatra.

Valahol nyilvan keletkezik jutaleka a telefon tarsasagnak is nem tudom a reszleteket hogy x% betetelkor vagy kivetelkor vagy minden tranzakciora egy pici ... de ha ez fontos kedden megkerdezem a kenyai munkatarsamat (jovo heten mar megyek dolgozni de hetfo unnep)

Arthamyr 2019.08.10. 23:54:27

@vándor madár:
"Ha az emberek ilyet olvasnak a bankjukról, amelyik sikeres üzletpolitiája révén most 50 km-re el kell utazniuk, ha valamit el akarnak intézni, hogy "A magyar leánybank az első félévben 53, ezen belül a második negyedévben 38 millió eurós nyereséget ért el, az első féléves profit duplája az egy évvel korábbinak.", akkor gondolom kinyílik a bicska a zsebükben." - Hagy nyíljon, majd jól tökönszúrják magukat, és becsukják. :)
A negyedév alatt 38 millió megint értelmetlen így önmagában. Mekkora mérlegfőösszeg mellett? Milyen tevékenységből? Milyen kockázatokkal? Lehet, hogy ez igazából egy bukta, és az elvárások alatt volt.

"Azok a bankok, amelyek megszüntették a fiókokat, most a maradék malmára hajtják a vizet. Én pl. láttam egy faluban egy KandH automatát, ahol addig soha nem volt ilyesmi. Akkor most azoknak megérni? És azok a bankok, amelyek elhúztak, miért vitték el az automatát is?" - Ez nem csak azon múlik, hogy az adott bank adott fiókja épp megéri-e, mivel nem egy izolált rész a bankon belül. Ha pl. a magyarországi banknak (vagy akár az azt birtokló nemzetközi banknak) gondjai vannak, és szorosabbra kell húznia a nadrágszíjat, vagy valami egyéb üzleti döntés van, pl. kitalálják, hogy szűkíteni kell a magyar piacon vagy a vidéki piacon, akkor a saját fiókjai közt válogat. Teljesen függetlenül attól, hogy egy másik bank meg épp terjeszkedik.

"Igen, ezekkel a húzásokkal most pont azt érték el, ami régen volt. Sokan megszüntették a számlákat, főleg a nyugdíjasok, mert nem fognak vagy nem is bírnak 50 km-re elutazni, hogy hozzájussnak a pénzükhöz és most megint a postás viszi ki nekik a nyugdíjat. A Postabank sem opció, mert a falusi postákon csak pos terminál van, nem pedig automata és abból a pénzfelvét elég drága. " - szerintem semmi gond azzal, hogy a nyugdíjasok, akiknek 50km-et kellene utazni, kp-val élnek. Köztük felülreprezentáltak az új technológiákhoz nem értő/abban nem bízó emberek, és alulreprezentáltak az adócsalók (bár nyilván ők is finanszírozhatnak adócsaló szolgáltatókat).

gabors 2019.08.10. 23:56:13

@Arthamyr: "Egyébként lehet, hogy kevertem, mert van ahol (nem tudom most melyik shit-hole afrikai helyen) teljesen szétesett a pénzügyi rendszer, hiperinfláció volt, és kriptopénzt/dollárt használtak ugyanígy mobillal, ezt valamikor tavaly-tavalyelőtt olvastam."

az a Zimbabwe-e forradalmi kormany munkaja volt azzal kezdodtek a gondok amikor a gazember imperialista colonialista feher (ez fontos) kulakoktol elvettek a foldet es szetosztottak a forradalom hithu katonai (es az elnok Mugabe) tamogatoi kozott ... tudom ugyhangzik mint valami rossz komedia de sajnos valosag.... ebbol lett a gazdasagi osszeomlas es az addigi egyik legnagyobb inflacio (most egy hasonloan forradalmi kormany venezuelaban azert dontogeti azokat a csucsokat) ... ja es 100 ezrek mentek Del afrikaba ahol most ezeket kezelik mint csotanyokat .... szep foldresz az

Arthamyr 2019.08.10. 23:56:34

@gabors: Ok, akkor tudják kontrollálni (mivel az állam befolyásolja a pénz árfolyamát).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.08.11. 00:04:11

@Rugovicsvalagba: mert itt kiszámíthatóbb , vagy legalábbis annak tűnik az éket. Kisgyerekkel viszont anyagilag kifejezetten nem éri meg, a szociális háló szerintem sz.r, nyugdíj sz.r ha nem tudtak sokat felrerakni , és meg lehetne sorolni . Ilyen szempontból a svéd vagy nemet rendszer sokkal jobb. Nem egy itteni magyar értelmiségi ismerős van, aki táján maga sem tudja megfogalmazni , hogy műt, de valamit hiányol . Nem Magyarországot , hanem egyfajta talán nosztalgikus nyugalmat, ‘gyökereket ?!’ . Nem, abszolut nem vagyon a szulofalumra odahaza, de őszintén megvallva nekem is hiányzik valami, és nem tudom mi az. Egyet tudok : London nekünk meg nem a végállomás, sőt.

vándor madár 2019.08.11. 00:06:56

@Csodabogár: "Elárulom, hogy Ausztriában és Svájcban is lassan nagyitóval kell keresni egy bakfiókot. Ma már mindenki interneten bankol, sőt a lelkesebbek telefonon és lehetőleg kártyával fizetnek."

Az lehet, hogy ott is bankfiókokat szüntetnek meg, de a pénzfelvételi helyek számát masszívan megnövelték, míg Mo-n pont az ellenkezője történik.

Pl. egyedül a Migrosbanknak már 1785 helye van, ahol lehet felvenni pénzt, a boltok kasszáiban, a benzinkutjainál, de még a Dennernél is és én Svájcban még soha egy petákot sem fizettem pénzfelvétért.

www.migrosbank.ch/de/standorte.html/center:46.8182,8.2275/zoom:8

Nem kellene annyira örülni a kártyás fizetésnek, mert azzal (is) figyelik az embereket. Svédországban egyenesen az adóhivatal. Aki akar, fizessen kártyával és gyűjtse a pontokat is.

Arthamyr 2019.08.11. 00:16:17

@vándor madár: "Nem kellene annyira örülni a kártyás fizetésnek, mert azzal (is) figyelik az embereket. Svédországban egyenesen az adóhivatal." - Nagyon helyesen, ugyanis ez az adóhivatal feladata. Szóval én továbbra is örülök a kártyás fizetésnek. :)
Persze ettől meg te szomorkodhatsz miatta, és végül te nevetsz a végén, mert Magyarországon nem terjedt el járványszerűen az automatikusan követhető, ellenőrizhető fizetési rendszer, és nem is fog. :)

Arthamyr 2019.08.11. 00:18:27

@gabors: Azaz, ezzel a szuper hellyel kevertem, ez azért előbb végzett a shit-hole versenyben. :)

gabors 2019.08.11. 01:02:45

@Arthamyr: "@gabors: Azaz, ezzel a szuper hellyel kevertem, ez azért előbb végzett a shit-hole versenyben. :)"

Huuuuu ma jo napom van :-)

Mindig Bob Marley Zimbabwe dala jut eszembe amikor arrol enekel hogy nehogy feher zsoldozsok lopjak el a Zimbabwe felszabadulast es hogy afrikaiaknek kell "felszabaditaniuk" Zimbabwe-t ..

es hogy kell tuljutni a kis problemakon .... boy if he knew !!!

www.youtube.com/watch?v=tm9KHjxSzxw

"To divide and rule could only tear us apart
In everyman chest, there beats a heart
So soon we'll find out who is the real revolutionary
And I don't want my people to be tricked by mercenaries"

"trickked" a feher gazemberek

zene most nem kanadabol :-))))

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2019.08.11. 04:19:52

„Nagyon erőteljes társadalmi kísérlet lenne, ha a ma külföldön élő magyarokat felültetnénk egy óriási „hajóra”, visszahoznánk őket és egyszerre belépnénk a mai magyar társadalomba jobbító szándékkal.

Az én tapasztalatom, az, hogy ez baromi jól hangzik, csak éppen nem működik. Milliószor kerültem olyan helyzetbe (a szűk baráti társaságomon kívül), pl egy házibuliban, vagy mondjuk a régi fodrászomnál ücsörögve és beszélgetve (aki szintén járt külföldön, egy hajón dolgozott). Ilyen helyeken alakulnak beszélgetések, és tényleg a legjobb szándékkal, és nem lehurrogva a magyar viszonyokat, de olyan dolgokról beszélünk, ami nem feltétlen pénz kérdése, hogy nálunk is működjön, de az életet sokkal normálisabbá teszi. Gyakran jönnek olyan reakciók, hogy:
-ezt próbálnád meg itt, úgyse működne....hülyeség az egész
-persze....könnyen beszélsz, a nyugati jólétből magyarázva
stb stb.
Szóval baromi hangzatos ez az elmélet, csak éppen minimálisan működik.

Amit viszont nagyon hiányolok ebből az írásból, az az a kérdés, hogy mi lenne a munkabérekkel?
Értem én, hogy nem annyi odahaza, mint nyugaton. De az elmúlt pár évben egyre több problémát okoz a munkaerőhiány, és a közepesebbnél értelmesebb cégek rájöttek, hogy ideje picit több pénzt kínálni. Persze, aki még mindig a nettó 130-140-et akarja versenyképes bérnek eladni azért nem hullajtanék könnyet, ha csődbe menne, mert nem talált embert.
Na de mi lenne, ha 3-400 ezer ember hazamenne? Egyből visszajönne a régi rendszer, hogy "ha nem tetszik el lehet menni, 100 ember áll sorban mögötted a munkára".
Tudom, hogy mi akik elmentünk anyagilag jobban járunk, de szerintem van előnye az otthoniaknak is abból, hogy ekkora tömegben tűntünk el.

fhdgy 2019.08.11. 06:52:20

@Arthamyr: Ásványi anyagok, vitaminok, stb.

Olyan biztos nincs, amitől az ember okosabb lenne, ha kecsketápot ( is ) enne. Ha tényleg érdekel, elküldöm az összetevőket.

Én kettő féle tápot etetek a kecskéimmel. Egy fajtát a fejőskecskékkel, egy másikat pedig a növendékekkel. Persze, mellette szénát, füvet, kukoricát, árpát is. Remélem, hogy jövő héten már kapok zabot, akkor már azt is.

Tavaly és ez év elején etettem zabot is, amíg el nem fogytak a készletek az eladóknál. A kecskéim a zabot és árpát szeretik legjobban.

Egyébként van egy érdekes dolog: tavaly, tavasz végén befogadtam egy kismacskát. Még pici volt, injekciós fecskendőből szoptattam, sokáig nem hittem, hogy a másnap reggelt megéri. Aztán szép és hálás kandúr lett belőle. Ennyi felvezetés után: a macska etetése több-be kerül havonta, mint egy kecskéé.

Szaktanár 2019.08.11. 06:56:09

@dorian gray: pontosan. a mai mo-i bérek szinte kizárólag annak köszönhetők, h eltűnt az országból több százezer ember az elmúlt 8-10 évben. emiatt alakult ki munkaerőhiány, azaz sokkal inkább egyensúly: ma már a munkavállalónak is van beleszólása a bérébe, ellentétben a korábbi gyakorlattal. ha mindenki visszatérne, a régi rendszer is visszatérne.

Arthamyr 2019.08.11. 08:37:41

@fhdgy: Én szinte minden reggel zabot eszem, épp most is. :)

A macska vs. kecske: ha egy kecskéd lenne, nem biztos, hogy ennyivel olcsóbb lenne. Ezen túlmenően a macska ragadozó állat, és a hús drágább, mint a növényi eredetű étel, szóval ez annyira nem meglepő.

shakti rom 2019.08.11. 08:45:39

@Csodabogár: Van hogy nem tudják, s a pajzsmirigyet sem.

alfacharlybravo 2019.08.11. 08:46:39

@Arthamyr: 4 évet lehúztam Stuttgart ban és környékén, amit írogatsz az arra környékre nem vonatkozik. Ott elég furcsa és lehúzós és bunkó az orvosi ellátás például, a Waiblingeni kórházban a német orvos nem tudta hova kell beadni a lokális érzéstelenítőt szerencsére jött egy ázsiai aki értett is az orvosláshoz, a gyógyszereket nem ismerik mindent ellenőrizni kell és utána járni, tök bunkók. Magdeburg ban a kollégák véleménye szerint a városi kórház halálgyár az egyetemi valamivel jobb, de meg lehet dögleni benne a bűztől. Mázlim volt, hogy hazajöttem jó német nyelvtudással, így utánam jött a Telekom leány vállalt T-systems, meg a munka a DPD és a BMW nél. Rohadt szar Németországban élni, betegek bunkók gazemberek.

morph on deer 2019.08.11. 08:47:00

@vándor madár:
“Nem kellene annyira örülni a kártyás fizetésnek, mert azzal (is) figyelik az embereket. Svédországban egyenesen az adóhivatal.”

Aminek lényegében semmi érdemi jelentősége, hiszen a jövedelmedről amúgy is tudnak mindent. A kártyádról legfeljebb azt, hogy mire költöd.
Bár volt ott ismerősöm, - magyar és vállalkozó,- aki azonnal vette ki az összes pénzét a bankból, hogy “ne tudják mennyit keresett” !!! (Aztán fel volt háborodva, hogy nem működött a megoldás.)
Ugyanis ott nem érdeke az embernek feketén fizetni, amúgy pedig minden fizetés dróton érkezik.
Egyre több hely van, ahol már egyáltalán nincs készpénzforgalom. Nem túlzás, már a piacon is fizethetsz kártyával, de akár Swish-sel a telefonodról, ott a QR kód is, hogy ne kelljen beírnod a számot, pl.

Jimbo75 2019.08.11. 08:47:20

Tekintve. hogy soha a büdös életben nem lesz itt nyugati életszínvonal, de még cseh meg szlovák sem, így aztán nem érdemes ezen gondolkozni....

Nzoltan 2019.08.11. 08:47:41

Hát, a podcastban elhangzottaktól időnként égnek állt a hajam, pedig szimpatikus a hozzáállás.

Csak jelzem, hogy itthon is furcsán néznek az adóhivatalban, ha nem online intézed a dolgodat.

MACISAJT 2019.08.11. 08:48:36

Mi lenne , mi lenne...Lószar sem lenne.
Már eddig is tízezerszámra sompolyogtak vissza az OKJ-s
sörlehabozó szakmunkások és londoni pizzafutárok...na és mi lett tőlük? Jobb lett tőlük az ország? Frászt.
Mondjon nekem valaki pozitív példákat hazatérőkről) ( a heller ágnes-féléktől kéretik kímélni)

Ráférne a magyarokra is némi munka kultúra, környezet tudatosság, fogyasztóvédelmi szemlélet. Végtére is , mint tudjuk, ez Magyarország, ahol még a paprikát is téglaporral hamisítják...
Itt a divatszó a "kaszálás".
Aztán kimennek nyugatra és úgy dolgoznak meg olyan munkákat vállalnak el melyektől Magyarországon sikítófrászt kapnának , kint meg zokszó nélkül laknak akár ordenáré putrikban is .
Magyarországon a pénz az utcán hever. Annyi területen lehet(ne) vállalkozni, hogy nem százezreknek, de millióknak is jutna feladat.
De ehelyett legtöbben egy jólfizetett fix állásról álmodnak, állami cégnél vagy multinál, ahol aztán magyarosan el lehet lébecolni.
Ez itt a biztonsági emberek és a kurvák paradicsoma.Műköröm és tetováló "művészet".
Az alkalmazottak többségéről pedig átszervezéssel és nyugati produktivitási elvárásokkal hamar kiderülne hogy harmada -fele teljesen felesleges, .És nyávognak hogy nincs fizetés mint nyugaton.Ja kérem, ahhoz azért úgy is kellene dolgozni.
De hát itt még egy csatorna fedelet sem tudnak tisztességesen az útburkolatba fektetni, kétévente süllyed. Ja és a kátyúzás mint hungarikum.
Ha bemész egy üzletbe, lézengő mucikák és örülhetsz ha meg nem harapnak.

Hogy a politika a hibás. Egy frászt. Az csak a jéghegy látható csúcsa.A fő gond az össztársadalmi mentalitásban van, ahol a pofázáson van a fő hangsúly meg az állandó nyafogáson és panaszkodáson és nem a valódi teljesítményen( ami előtt le a kalappal ha néha látok ilyet).

Nzoltan 2019.08.11. 08:48:50

Mivel az itt kommentelők nagy része nem ismeri a mai magyar viszonyokat csak hallott róla meg olvasott róla, igen nagy tévedésben van. Kurvára nem azok a viszonyok vannak már, mint 10 évvel ezelőtt. Sem gazdaságilag, sem szemléletben.

Tényleg igaz, hogy sokan buborékban élnek. És nem pont azok, akikre azt sokan mondják.

bontottcsirke 2019.08.11. 08:49:15

@IT Knight: De igen, csak a magad fajtának nem. Akik miatt ugye kiment.

midnight coder 2019.08.11. 08:49:30

@Szaktanár: Igen, a bérek valóban a kereslet-kínálat alapján alakulnak kis hazánkban. Ha hirtelen megnövekedne az eszkimók száma a fókákhoz képest, akkor az eszkimók bére lemenne. Persze ez bizonyos szakmákban annyira nem lenne gáz: Pl. ha hirtelen lenne itthon 3x annyi szoftverfejlesztõ, akkor érdemes lenne építeni 3x annyi irodaházat és alapítani pár near-shore fejlesztõközpontot. Mondjuk ezeket így is építik lelkesen.

midnight coder 2019.08.11. 08:49:40

Amúgy szerintem, ha hirtelen bekövetkezne egy olyan változás, ami miatt haza kell jönnie 500 ezer magyarnak, az a változás jó eséllyel ismét csak alakítana a hazatérõk világszemléletén.

szepipiktor 2019.08.11. 08:50:29

A poszt felvetése csupán fikció és semmi realitást nem tartalmaz.
Mivel ezeken a helyeken kizárólag bölcsész alapúak posztolnak, láthatóan nem is érdekli őket a társadalom összességének a problémái!
1) A távozók 99,99%-a anyagi, megélhetési okokból távozik, a diplomások többsége is jellemzően fizikai munkát vállal külföldön vagy valamilyen szolgáltatási szektorban keresi a kenyerét.
Akkor miért jönne haza?
2) Itthon adott szakmákban már végleges - azaz az ország jövője szempontjából végleges - a munkaerőhiány, miközben ma is egymillió munkanélküli van. Vajon ha a távozók visszajönnének - a kinti bérigényeikkel -, akkor az pozitív vagy negatív hatással lenne a hazai gazdaságra? Full negatív, hiszen egy mérnök, aki kint egy étteremben dolgozik, visszatérve nem lenne megint mérnök, de a vendéglátásba sem állna be - negyedannyi pénzért.
Azaz a hazai munkanélküliséget duzzasztaná tovább.
3) A publikálók jellemzően nem ismerik a gazdasági alapokat, fogalmunk sincs egy ország gazdaságának működéséről. A mostani béremelkedések sem gazdasági alapúak, csupán a kormány kötelező minimálbér törvényének eredményei, ami a statisztikákban jól mutat, valójában a kormány kap így plusz bevételt, miközben a gazdaságunk alapjait jelentő hazai vállalkozások - nem a pár multi! - tönkretételének újabb lépései.
Ismerni kellene a minimális dolgokat, hogy egy állam gazdaságát a SAJÁT, NEMZETI vállalkozások jelentik, és ezekre kell ráilleszteni a SAJÁT kereskedelmi, szolgáltatási ágakat is, az oktatást, az egészségügyet is ezekre kell hangolni.
Ma fordított világban élünk, a SAJÁT KORLÁTOZVA van és az idegen, multialapú van államilag preferálva, azok bérmunka-alapú pénzmosodája van támogatva.
Tehát ha bárki ide visszajönne, az bolond és tovább növelné a kárt.

VT Man 2019.08.11. 08:50:45

Az a szomorú, hogy akik hazajönnének, azok valószínûleg a "jobban keresõk".

Ezért nem szavaznak a baloldalra, mert onnan csak adóemelést meg progresszív adót ígérnek.

A fidesz meg szintén gáz, ezer más okból.

Tehát legjobb nem hazajönni, amíg nincs egy normális párt, amelyik nem a fidesz és amelyik nem utálja az átlag felett keresõket.

Spiritual 2019.08.11. 08:51:20

Rohadtul nem tetszik az újfeudalizmus, nem tetszik az ma Magyarországon, hogy létezik a rabszolgaság, csicskáztatás intézménye. Nem tetszik, hogy a szegény családok eladják Svájcba kurvának a tizenéves lányaikat. Elhiszem, hogy a többinek így van esélye felnőni, de ki törődik azzal az eggyel? Az EU számolatlanul önti a pénzt az országba, ami az átlagemberek szintjén nem jelenik meg, viszont az oligarhák szénné gazdagodnak belőle. Nem tetszik, hogy a Z-GY minősége harmadosztályú, de drága. Sokkal drágább, mint Londonban. Ne mond, hogy nem, mert tegnap voltam az Újpesti Piacon! Tuti, hogy ugatnék ellene, tuti kimennék tüntikézni. Ám ez nem azt jelenti, hogy Soros bérenc lennék, mert nem engem taníttatott, hanem ezeket a majmokat! Ha haza jönne mindenki, sokkal keményebbek lennének a tüntetések. Orbán érdeke, hogy mi ne jöjjünk haza... Csak a kommunikáció. Ja egyébként a Gyurcsányt is utálom, mert ez a két pártcsalád tett a legtöbbet az ország gazdasági és erkölcsi nyomorba döntéséért.

VT Man 2019.08.11. 08:51:34

@vándor madár:
"Az lehet, hogy ott is bankfiókokat szüntetnek meg, de a pénzfelvételi helyek számát masszívan megnövelték"

Lehet pénzt felvenni, de minek, amikor mindenhol kártyával - sõt, telefonnal - lehet fizetni.

Persze könnyû: a fizetés legálisan és számlára jön, akkor meg minek készpénzezni?

VT Man 2019.08.11. 08:51:48

@verkagrafomanka:
"Attól még, hogy szerintem nem a szegény, a hajléktalan stb. tehet a helyzetéről"

Ez csak részben igaz.
Külföldön is rengeteg a hajléktalan, olyan helyeken, ahová magyarok szinte üres zsebbel érkeznek meg, de másnap már pincérkednek, mosogatnak, vagy raktárban dolgoznak, szobát bérelve.

A helyi hajléktalan pedig csak panaszkodik, hogy nincs munka, nincs pénz. Pedig õ is megtehetné ugyanezt, lehetne munkája, pénze. Csak nem tesz érte.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.08.11. 08:51:52

Nincs annyi pénze Sorosnak hogy kifizessen ennyi repülőjegyet. :-))

szepipiktor 2019.08.11. 08:52:34

@Szaktanár:
Egy nagy francokat!
Te csak ezt látod.
A munkaerőhiány valós, ahogy írod, de a béremelkedéseknek ehhez semmi köze. Ugyanis azt a vállalkozóknak ki kellene termelniük.
De nem tudják, ugyanis a mai hazai gazdasági/fogyasztói világ ezt nem teszi lehetővé, akár van munkavállaló, akár nincs.
A kormány ezért találta ki a minimálbér törvényt, azaz adminisztratív úton lettek a bérek (pontosabban a bérek legalsó szintjének) megemelése!!!!
Ez aztán hatalmas terhet pakolt az egyébként is utolsókat rúgó 200 ezres hazai vállalkozói szektorra, miközben a béremelés nem lett folyamatos, azaz nem emelkedett a munkavállalók többségének a jövedelme, csupán a legalsó tolódott bele a szakemberek és a sok éve dolgozók jövedelmébe.
Statisztikailag persze ezt azt mutatja, hogy milyen nagy a bérnövekedés, miközben ez nem igaz, hiszen CSAK a minimálbéreseké emelkedett. "feljebb" beindult emiatt a elvándorlás és ismét napi dolog a zsebpénz, azaz a szürke és fekete jövedelem alkalmazása!
Ha belegondolsz, a tanultak sem kreatív munkát kapnak a multiknál, hanem csak betanított, kiszolgáló jellegűeket, hiszen a robotokat szolgálják ki az autógyárakban, de nem terveznek, nem alkotnak.
A bérnövekedés=statisztikai csalás, valójában egy törvény arra, hogy a vállalkozók többet fizessenek a kasszába, miközben a tanultak elindulnak külföldre (mert az ő pénzük nem emelkedik) és a vállalkozások még inkább robognak a szakadék felé.
Most tapsoltok a statisztikának, de már 5 éve sincs a magyar gazdaságnak!
Ha az autógyártók beindítják a korlátozásokat, borzalmas gazdasági válságba kerül hazánk, hiszen ma már semmi más nem létezik, azt gyökerestől irtja ki 29 éve a politika.

Arthamyr 2019.08.11. 09:05:06

@alfacharlybravo: Ezt ne nekem mondd, én csak elfogadtam igaznak, amit más írt a német egészségügyről. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.08.11. 09:09:33

@szepipiktor: hat nem tudom, a mérnökök jó része itt is mérnökként dolgozik. Sőt meg az is tud IT-Ban lenni, akinek csak érettségije van ( pl ferjem otthagyott két egyetemet/főiskolát , itt meg cloud engineer)

Valaki kérdezte ki megy haza: én rengeteg IT-st láttam hazamenni . Londonból és a németektől is . Ezek az emberek Magyarországon is szakmabeliek maradtak .

Arthamyr 2019.08.11. 09:11:40

@VT Man: "Ezért nem szavaznak a baloldalra, mert onnan csak adóemelést meg progresszív adót ígérnek." - Talán nem ártana, ha lenne olyan erő, aki egyértelműen elzárkózik a progresszív adótól, vagy legalább az adóemeléstől?

porte 2019.08.11. 09:15:08

Elnezest, de neha hanyinger kerulget mikor kulfoldon elo honfitarsaim elkezdik osztani az észt hogy az itthoniak meg az egesz orszag hogy el van maradva es kinn meg milyen franko minden meg modern gondolkodasu mindenki.
Eloszoris megis mit vartok? 50 ev komunizmus az 50 ev. Maareszt irthon is lehet boldogulni, lehet nehezebb ifatabol bem tudom..
De mi is jarunk am azert kulfoldon...koszi en inkabb kimaradok abbol a jobol. Egy csomo nemet van akkikel bestelgetek, beszelgettem es ki vannak akadva willkommen kulturabol. Igen ok is migransoznak.
Azoval itthon is lehet boldognak lenni. Es ez nellett sajat nyelved beszeled itt van a csalad es baratok is, ez mellett nem tartom okosabbnak az ugyanolyan pozicioban dolgozo nemet kolkegamat sem.
Szoval most akkor mi van?
Az igaz, hogy biztos haza jonne sik ember akinek ertekes tapasztalatai vannak...

porte 2019.08.11. 09:15:16

@MACISAJT: hat ez k.rvara igaz.
Foleg a pofazas meg siras resze. Mindenki csak rinyal..picsog..ezert eleg csak kitartonak lenni es maris tobb vagy mint az atlag. Nem is kell tul sok esz.

Lordmotor 2019.08.11. 09:22:08

Megint csak alapból feltételezi, hogy aki kint él, az "több" és "jobb" mint aki itthon van. Alapból feltételezi, hogy a külföldi, legyen az bármely más ország, több és jobb mint a magyar. Magát felsőbbrendűnek tartja több millió embernél pusztán azért, mert amazok a neki nem tetsző pártra szavaztak. Kedves Bandirepublic, mondataid nem sokban különböznek egy ismert osztrák mázoló eszmefuttatásaitól...

inteligencs elenzeki 2019.08.11. 09:22:30

Ahogy itt elnézem a kommenteket, nagy részük nem száll bele ebbe a baromságba, amiről a riport és a poszt szól.
Svédországban sem jobbak az emberek, mint itt. Úgy nagy általánosságban. Meg sehol másutt sem.
A nyugati társadalmakban is a pénz irányít mindent, ahogy itt is. A különbség annyi, hogy itt volt 44 év szocializmus, aminek következményeit még most is érezzük. Ahogy igaz ez az összes többi volt szocialista országra is.

"Van 2-3 millió kormánypárti szavazó és ugyanannyi csöndes ember, akinek nem tetszik, ami van, de nem szól."

Na és vajon miért nem szól ? Na ?
Mert nagyon jól tudja, hogy normális alternativa a kormányváltásra a jelenlegi ellenzéki oldalon nincs.
A jelenlegi kormány tevékenysége nyomán stabilitás, és kiegyensúlyozott növekedés a jellemző. Fel tudnak mutatni néhány dolgot, ami eredményes kormányzásra utal. 2010 óta az államháztartási hiányt sikerült 3% alá szorítani, és ott is tartani.
Ezzel együtt, a GDP arányos államadósság is csökkent. Az itthon maradottak közül csak annak nincs munkája, aki nem akar dolgozni. A vállalkozói rétegre ugyanez igaz. Sok szakmában már 3 évre előre le vannak kötve munkával. Az árazást is bátrabban kezelik .
Azon kívül a kormány egy csomó olyan intézkedést hozott, ami sokak körében szimpatikussá tette. (családi adókedvezmények pl.)

Az ellenzék vesszőparipái az egészségügy, oktatás. Ezekkel mindig gond volt. Úgy kb. 70 éve. Könnyű tehát belekötni.
Mindkét ágazat erősen forrásigényes egyébként, ezért kevés hely van a világon, ahol ezekkel nincs gond.

MACISAJT 2019.08.11. 09:23:00

@Spiritual: " Az EU számolatlanul önti a pénzt az országba, ami az átlagemberek szintjén nem jelenik meg,"

Persze hogy nem. Ugyanis a rendszer úgy van kitalálva hogy a beöntött pénz kétharmadát azon nyomban vissza is szívják a nyugatiak:

www.index.hu/kulfold/eurologus/2017/02/28/nemetorszag_nagyot_szakit_az_eu-bol/

Bevallotta a német EU-biztos, miért éri meg a kelet-európai országokat támogatni

2017.02.28. 17:33
.
A németeknek megéri támogatni a kelet-európai országokat, mert a pénz nagy része az ő gazdaságukba csorog vissza, vallotta be egy interjúban a német EU-biztos.

Egy mondatban összefoglalta az európai gazdaságot mozgató törvényeket Günther Oettinger, a német európai uniós biztos. Az EU-s büdzsé felügyeletével megbízott politikust arról kérdezte a Global Handelsblatt, hogy nem kellene-e megbüntetni Lengyelországot és Magyarországot, amiért nem fogadnak be menekülteket. Milliárd eurókat lehetne megspórolni az uniós költségvetésben, ha nem utalnának nekünk több fejlesztési támogatást, vetette föl a lap. "

"Nem tetszik, hogy a Z-GY minősége harmadosztályú, de drága. Sokkal drágább, mint Londonban. Ne mond, hogy nem, mert tegnap voltam az Újpesti Piacon! Tuti, hogy ugatnék ellene, tuti kimennék tüntikézni"

Érdekes gondolat menet.Tüntikézés helyett talán inkább a lebetonozott esetleg fűnyíróval karbantartott területeken kellene némi zöldséget termeszteni. Elárulom: sokkal kevésbé megerőltető mint a közröhejesen hiábavaló tüntikézés.

" szepipiktor 2019.08.11. 08:35:01
" de már 5 éve sincs a magyar gazdaságnak!
Ha az autógyártók beindítják a korlátozásokat, borzalmas gazdasági válságba kerül hazánk, "

petschnigmáriazita 2011/2012 újratöltve..:-)

porte 2019.08.11. 09:25:49

@Spiritual: te komolyan itt elsz? :)
Nagyon konnyu ma relative megelni jolelni Magyarorszagon. Valasztasz egy hianyszakmat van belole egy tucat es megtanulod. Tudod mennyi a kezdo gepeszek fizetes pesten? Netto 300 al veszik fel oket? Szerinted mennyit kerehet vki 5 ev tapasztalattal. Persze tudom fikazni sirni egyszerubb.

Nem belemenve semmikyen politizalasba de az unios parlamentnel nagyobb sz.r kupacot meg nem igazan lattam.
Ettol fuggetlenul szerintem jobb h uniosok vunk mintha nem lennenk.
Hidd el unionak neg nemeteknek is boven megeri hogy uniosok vagyunk.

Sztyepan Asztahov 2019.08.11. 09:42:59

Az a jó, hogy a kérdés szerencsére teljesen hipotetikus. Nem fog sohasem bekövetkezni.

Egy összeomlással érne fel, hogyha egy varázspálcával sikerülne az 500 ezer kivándorlót hazahozni.

A gazdagok (felső és felső közép osztály) nyernének leginkább rajta.

Az ingatlanárak (még jobban) elszabadulnának. Persze, akinek van már ingatlanja, lakása azt nem érintené annyira a probléma, hiszen az ő meglévő lakásának az értéke is növekedne, mikor elakarná adni, újra cserélni.
A munkabérek leesnének, és nagyon nehéz lenne munkát találni. Megint visszatérne az a dolog, hogy legegyszerűbb adatrögzítő pocizóba is 5 év munkatapasztalat és 2 felsőfok kellene, Pesten is. Aki elveszti a munkáját, az utána átlagosan 2 évig munkanélküli lenne mint régen. A gyárakba lenne ember megint mint a szemét, sajnos.
A munkáltatók, vállalkozók járnának ezzel jól, mert termékek és szolgáltatások ára együtt nem esne le ugyanakkor.

Az egészségügy talán nem omlana össze, mivel hazajönne egy csomó kivándorolt orvos és nővér is.

Amit ez ország nyerhetne a kivándorlók hazajöveteléből az a NER lebontása, meggyengülése esetleges összeomlása. Kinti honfitársak nem fogadnák el Viktorékat és hozzájuk társulnának még az itt maradt ellenzékiek. A rosszabbodó életkörülmények miatt meg a fideszes tábor is bomladozna az ellenzék fele kacsingatnának a hipotetikus hazatérés vesztesei.

porte 2019.08.11. 09:43:06

@Comte de Gippaud:igaz. Ma nincs sajnos komoly arverseny, ha dolgoztatni akarsz vmilyen ceget neked kell kuncsorogni szinte. Meghivsz 15 ceget egy tendere es 2 ajanlatot ha kapsz akkor mar jo vagy.
Nyilvan ebben benne vannak a pozitiv nemzetkozi gazdasagi folyamatok is.
De ugyan miert jonnek most a szlovak vallalkozasok Magyarorszagra?

desw 2019.08.11. 09:43:27

@porte:

"Elnezest, de neha hanyinger kerulget mikor kulfoldon elo honfitarsaim elkezdik osztani az észt hogy az itthoniak meg az egesz orszag hogy el van maradva es kinn meg milyen franko minden meg modern gondolkodasu mindenki."

+1000

Tényleg hányingerkeltő! Vesz egy BUD-LTN, BUD-NYO, BUD-FRA, . . . jegyet, beleül a mások által létrehozott jóba, aztán visszaköpköd, hogy milyen balkán Budapest és Magyarország.

Ennél már csak az a viccesebb, amikor kijelenti, hogy ő addig bizony nem jön vissza, amíg ilyen mocskos balkán Magyarország. Mások csináljanak egy jó országot Magyarországból, aztán talán hazajön a készbe, pont úgy, ahogy kiment.

Meg hogy ha hazajönne félmillió magyar, akkor bizos katarzis lenne, mer' ugye az emigránsok mennyivel haladóbbak és okosabbak az otthonmaradottaknál.

Téboly!

inteligencs elenzeki 2019.08.11. 09:43:41

@Spiritual:

"Nem tetszik, hogy a Z-GY minősége harmadosztályú, de drága. Sokkal drágább, mint Londonban. Ne mond, hogy nem, mert tegnap voltam az Újpesti Piacon! Tuti, hogy ugatnék ellene, tuti kimennék tüntikézni."

A Luxemburgi árakat nézted ? Egy hónapja voltam kinn. 1 kiló szőlő 14 euro az utcai árusnál.

Amúgy a tüntin mi lenne a molinón? "Le a magas zöldségárakkal ? Orbán takarodj ?"

desw 2019.08.11. 09:43:52

@Lordmotor:

"Megint csak alapból feltételezi, hogy aki kint él, az "több" és "jobb" mint aki itthon van. Alapból feltételezi, hogy a külföldi, legyen az bármely más ország, több és jobb mint a magyar. Magát felsőbbrendűnek tartja több millió embernél pusztán azért, mert amazok a neki nem tetsző pártra szavaztak."

+1000

MACISAJT 2019.08.11. 09:44:20

@porte: "hat ez k.rvara igaz.
Foleg a pofazas meg siras resze. Mindenki csak rinyal..picsog..ezert eleg csak kitartonak lenni es maris tobb vagy mint az atlag. Nem is kell tul sok esz. "

Naná. Őszintén: nem örülsz illetve nem ajánlod másoknak is ha bármilyen területen, a lakásfelújítóktól kezdve a zöldség-gyümölcs termesztőig tisztességes emberekkel hoz össze a sors?
Nem felüdülés ha valahol készségesen mosolyognak és nem nagyképű arroganciába futsz bele?
Nem tiszteletreméltó ha azt látod hogy vannak szakmai szabályok amelyeket egyesek be is tartanak?

Adok egy apró példát. Gyerekem megbetegedett Németországban. Gyógyszert kellett itthonról küldeni. Vidéki megyeszékhelyen lakom, kikerestem DHL-t és tsait. Város szélén a megadott , interneten hirdetett címen egy gazzal felvert területen senkinek se híre se hamva, csak kosz és mocsok meg autó roncsok.
Irány Budapest.
Ott egy rozsdaövezeti barakkban ráleltem az UPS-re. Két úriember üldögélt.
Kedvesen fogadtak, átvették 13.00-kor a csomagocskát és másnap 10.00-kor egy németországi nagyváros elővárosában
gyerekem megkapta a gyógyszert.

Tehát a rendszer működni is tud. Feltéve ha akarják hogy működjön.

lüke 2019.08.11. 09:53:57

Semmi nem lenne
- van állásuk?
- jól meg lesznek fizetve?
- lakást tudnak venni, bérelni
- jó eü ellátást kapnak?
ha ezek a kritériumok teljesülnek , akkor jönni fognak, addig meg nem “ lesz 3- 4 gyerekekük, s jó magyarok se lesznek”,a 12- 14 unokáról nem is beszélve

inteligencs elenzeki 2019.08.11. 09:54:14

De fordítsuk meg a dolgot, és gondolkozzunk el azon, mi lenne, ha mondjuk 15 évvel ezelőtt több százezer svéd állampolgár települt volna ide.
Vajon az ő párt preferenciájuk milyen lenne ?

Nagy összegben lefogadom, hogy ott is a Fidesz vezetne.
Ugyanis a pártpreferencia mindig is relativ viszonyokra épít az embereknél. Kitől mit várhatok, és ki milyen teljesítményt nyújtott eddig.
Az hogy svédországban most milyen pártok vezetik a preferencia listát, is szigorúan attól függ, hogy
-mi a kínálat
-milyen a múltbéli teljesítmény
-milyen a média környezet
-milyenek a hétköznapi személyes tapasztalatok.

Amúgy a mi környékünkön rengeteg német és holland betelepült nyugdíjas, és (milyen meglepetés) munkaképes lakos is van. Ebben az "újfeudalizmusban" (ez most a libsik kedvenc terminológiája vvvvveeeeeheeeeheeee!) szemmel láthatóan jól érzik magukat.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.08.11. 10:06:40

@gabors: az afrikai mobil-fizetős (mobilról mobilra, akár hálózat hiányában) szolgáltatás lassan 15 éves, időközben nem csak az afrikai kontinensen, hanem egész DK-Ázsiában elterjedt.
Nyilván bármely országban, területen alkalmazható lenne a rendszer, Mo-on is.
Ehelyett mi van? Uzsorára zsákfaluból ki-be szállító maffiák. Így is lehet, csak szinte az egész világon másképp zajlik már az élet a 19.századi helyett.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.08.11. 10:16:22

A felvetett gondolatkísérlettel kapcsolatban, közvetve:
2019.08.10 Győr, vasútállomás; kb. 30 évvel a rendszerváltás után:
- továbbra sincs egyetlen lift sem az állomáson
- felújításnak, állagmegóvásnak, festésnek nyoma sincs
- egy 1930as fotón szebb és komfortosabb az állomásépület, mint 80 évvel később
- ugyan a híradásokban máv vízosztásról szólnak a hírek, egyetlen üveg vizet sem adnak a győri állomáson, 34 fok a hőmérséklet az épületben is
- ugyan van buszmegállónak csúfolt parkolóban megálló pár busz több száz méterre az állomás másik oldalán, intermodális csomópont még csak tervben sincs

Kb. 70 kilométerre nyugatra Parndorfnál tavaly újult meg az állomás. Pontosan látszik, melyik ország becsüli meg az ott élőket és tesz is azért, hogy az élet könnyebben és nyugodtabban folyhasson.
Ui: írhatok cseh példát is Breclavval.

fhdgy 2019.08.11. 10:22:04

@adamskij: A mai kommentelők tekintélyes része valahonnét a Szíriuszról jött vagy piramist épített valamikor Egyiptomban.

Én értem, amiket írsz, de nekik ez csak hazugság. -:(

gabors 2019.08.11. 10:22:21

@Comte de Gippaud: "Ezzel együtt, a GDP arányos államadósság is csökkent. "

Viszont a kulso allamadosag dollarban szamolva novekedett 2006 marciusa-ban $112 bn mig 2019 marciusaban $155 bn... vagyis amit irsz az inkabb csak azt mutatja hogy inflacio volt boven de maga az adossag mit sem valtozott vagyis tovabbra is kellett kulso hiteleket bevonni (meg ugy is hog valoban nagy reszet atkonvertaltak kulsorol belsore allamkotveny forintban ami amugy dragabb CSAK forintban van es majd kesobb lesz gond hacsak jol el nem inflaljak).

Az igaz hogy volt tobb is a valsag idejen, de a valsag elottihez kepes most magasabb pedig elmult vagy 10 ev amibol leglabb 8 altlanos gazdasagi novekedes volt szinte mindenutt a vilagon ...

gabors 2019.08.11. 10:34:34

@MACISAJT: baszod miert nem a NER-es postaval szallittatsz?

miert kell ezeket a szar nem magyar kulfoldi multikat tomni ?

2019.08.11. 10:40:49

Orbánék célja az volt, hogy a sok velük egyet nem értő magyar elmenjen. Nem gondoltak bele ennek hatásaiba. Ha ez a sok magyar egyszerre visszajönne, azzal nem tudnának mit kezdeni és összeomlana tőle az ország. Egyszerre kellene egy csomó olyan ügyet megoldani, amire nincs felkészülve sem a közigazgatás, sem a politika. Ezek már berendezkedtek keletre és akik jönnének, nyugatról érkeznének.

lüke 2019.08.11. 10:41:10

@desw:
Már a monarchiában a Rennwegen kezdődött a Balkán
( Metternich ) azóta mi változott?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.08.11. 10:41:30

@fhdgy: kösszép :) alapvetően nem is a fideszszopó trolloknak írom, hanem aki gondolkodni is hajlandó.

Pöff 2019.08.11. 10:41:34

„Nem kell politikai pártot alakítani, csak elkezdenénk európai módon, normálisan, egymásra odafigyelve, együttműködve élni a hétköznapjainkat. Én azt remélem, hogy akkor Magyarország egy sokkal jobb ország lenne."

Kezdhetnék a HR-es bandával, a cégvezetőkkel csinovnyik managerrekkel (akik hülyére keresik magukat, jobban élnek mint nyugaton az átlag.)
Vagy a bankokkal, nyugati cégekkel akik itt szedik össze a vagyonuk, profitjuk tetemes részét. És az egésznek a jog ad táptalajt. Amit a kedves vezetőink kreáltak és tartanak életben.
Amíg ezt nem sikerül változtatni, addig a többi csak merő ábránd.

Minden "ha" kezdetű mondat fölösleges.
(by történelem tanárom 25 évvel ezelőtt, mikor még Horn volt...akkor kellett volna lelépni innen a büdös franca)

gabors 2019.08.11. 10:41:43

@adamskij: "A felvetett gondolatkísérlettel kapcsolatban, közvetve:
2019.08.10 Győr, vasútállomás; kb. 30 évvel a rendszerváltás után:

Kb. 70 kilométerre nyugatra Parndorfnál tavaly újult meg az állomás. Pontosan látszik, melyik ország becsüli meg az ott élőket és tesz is azért, hogy az élet könnyebben és nyugodtabban folyhasson.
Ui: írhatok cseh példát is Breclavval.

Ertsd mar meg itt VOLT kommunizmus meg pont a labancok loptak el mindent ... a csehek meg azert basszak meg mert naluk meg a torokok nem dultak 150 evig ... minket magyarokat a vilag csakrai meg megbunhodtunk mar mindenert es ezert marias orszag vagyunk ...

amugy kit erdkel a vasutallomas tessek helikopterezni vagy szolni a titkarnak hogy a nem allami harcigeppel megyunk gyorbe a focimeccsre .... oszt jonapot

inteligencs elenzeki 2019.08.11. 10:41:51

@Sztyepan Asztahov:

"Amit ez ország nyerhetne a kivándorlók hazajöveteléből az a NER lebontása, "

Ez így lenne, talán ha mind azért ment volna ki, mert neki a Fidesz nem tetszett.
Nagy része azonban nem azért ment ki. Egyszerűen csak a pénz miatt. Sőt jelentős részük, a 2002-2010 időszakban tiplizett innen.
Az meg, hogy a NER-t meg akarnák e szüntetni, szigorúan csak azon múlna, hogy van e jobb alternatíva.
Jelenleg ugyanis nincs.

enrikokaruszo 2019.08.11. 10:42:09

sok szempontból jót tenne az országnak, ha nemcsak fogorvoshoz járnának haza
persze annyi pénz itt nincsen

Nati Walter 2019.08.11. 10:42:12

Végre itthon adoznának...

illiberális 2019.08.11. 10:42:40

@szepipiktor: Hát azért Mészáros Lőrincet, Garancsi Istvánt, Tiborcz Istvánt, stb. nem nevezném idegen multiknak. Ők is rendesen meg vannak támogatva "EU-s" pénzekből nemcsak a német autógyárak magyarországi leányai. Te valószínűleg azokra a kis hazai vállalkozásokra gondolsz akik nem tartoznak még közvetetten sem (értsd pl. alvállalkozóik) a NER kedvezményezettjei közé. Tehát annyiban korrigálnám az általad leírtakat hogy ma az idegen multi alapú, és OV. rokoni, baráti köre (NER) van megtámogatva. De igazad van az a diplomás aki nem tud itthon normális bérért elhelyezkedni külföldön meg többszörösét megkeresi akár egyszerű éttermi alkalmazottként az ne fog hazajönni. Most az építőipar hasít egy jó villanyszerelő pláne ha mer vállalkozóként dolgozni havi 800e-1MFt-ot is meg tud keresni. (Ez nem városi legenda próbáljatok egy tapasztalattal rendelkező azaz nem OKTJ gyorstalpalón frissen végzett villanyszerelő szakit felhívni és kérdezzétek meg az órabért amennyiért hajlandó dolgozni és akkor még könyöröghetsz neki hogy ne csak két hét múlva jöjjön)

inteligencs elenzeki 2019.08.11. 10:42:51

@gabors:

A hitelminősítők is (akiknek egyébként sosem volt szimpatikus az "illiberális" kormányzás, amúgy is óvatosabbak 2007-2008 után) kénytelenek felminősítgetni a magyar államadósságot (hitelképességet). Teszik ezt szakmai szempontok alapján.

A másik érdem, az államháztartási hiány alacsony szinten tartása, ami egy gondos gazdaságpolitikára utal. Gyanítom ez is szempont a felminősítések esetében.

AnarchoAteista 2019.08.11. 10:43:38

Nem ájulok el a külhonba szakadt hazánkfiaitól. Egyrészt él róluk a kép, hogy magasan kvalifikált, européer réteg, akik szorgalmukkal tették magukat nélkülözhetetlenné, másrészt az otthon maradtak szerint olyan emberek távoztak, kiknek nem volt különösebb társadalmi beágyazottságuk. Ééés persze az is lehet, hogy égett a lábuk alatt a talaj. Gondolom páran leírhatták már előttem, de hazatelepülők jelentős része hamar visszamenne Nyugat-Európába, részben a megnemértettség, részben pedig a kényelmes anyagiak miatt. A hazatértek másik jelentős része agitálna, hogy "gyerünk, fogjunk össze", de szerintem nekik vagy az orrbavágás jönne össze, vagy csatlakoznának kis fáziskéséssel az előző csoporthoz. Ezzel az értelmiségi csoportot - kis sarkitás után lezártam. Aztán van az a réteg, amelyik se nem művelt, sem nem végez nélkülözhetetlen munkát, sem nem akarja újraintegrálni kis hazánk őket. szabolcsi-borsodi, reptérre gombás sarokkal, klumpában, nejlonszatyorral kióbégatókra gondolok, akikre igazából sehol sincs szükség. (Hacsaknem az állami segélyrendszer kimerítését nem vesszük annak.) Aztán vannak még a tekergők, akik sehol nem érzik jól magukat, viszont számukra tökmindegy, hol veszik fel megint csendben a fonalat. Szeretném abban hinni, hogy a legelső réteg felpezsdítené kis hazánkat, de igazából nem tudok. A pokol és az őrizetlen kondér tragikomikus vicce. A magyar ember nagyon jól tud érvényesülni egyénileg és uram bocsá' a zavarosban is, de társaságban már képes és hajlamos a klikkesedésre. Nem tartok attól, hogy ne sározódna be a keze, ha egyszer felelős pozícióba kerülne. Na tessék, ezeket a gondolatokat is a magyar énem íratja velem...

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.08.11. 10:45:23

@gabors: frappáns :)

csak ennek margójára:
mintha a 40 év kommunizmus (? hivatalosan csak szocializmus, mert kommunizmust csak a Szovjetunió épített) tehetne róla, nem az előtte ezeregyszáz év törzsi urambátyám kirekesztősdi.

gabors 2019.08.11. 10:45:55

@Pöff: "Amit a kedves vezetőink kreáltak és tartanak életben.
Amíg ezt nem sikerül változtatni, addig a többi csak merő ábránd."

hogy egy klasszikust idezzek ... "Tetszettek volna (mar) forradalmat csinalni" ... ez persze soha nem keso ...

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.08.11. 10:52:15

@Comte de Gippaud: számok szerint nincs igazad, 2010 után jóval többen költöztek ki, mint előtte (simán 3-4x).

amennyiben anyagi okok miatt döntenének, 3-4 év múlva vissza is költöznek. ezt saját ismerőseim köréből megerősítve látom. viszont egyre többen élnek 10+ éve máshol, ezt már nem lehet “anyagiakkal” magyarázni.

politikai szempontból nincs értelme elemezni, ugyanannyira sokfélék a külföldön élők, mint akik nem indultak el.

gabors 2019.08.11. 10:54:24

@adamskij: bocs kimaradt hogy ma eppen ironaban vagyok

gabors 2019.08.11. 10:58:43

@Comte de Gippaud: "Egyszerűen csak a pénz miatt. Sőt jelentős részük, a 2002-2010 időszakban tiplizett innen."

ez tevedes ... de igazad van ne higyj azoknak a franya statisztikaknak sokkal jobban tudod

eleve 2004-ben lett Mo EU tag vagyis onnan indult es No-fele peldaul meg kesobb mert volt a moratorium biz basz (volt fekete munka is tudom) de hat ez mar olyan regen volt meg volt 50 ev kommunizmus is (most hallom minalunk csak szocializmus)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.08.11. 11:28:01

@porte: nagyon sokan nem az anyagiak miatt mentünk el. Sőt mondok valamit , meg kevesebb fizubol is jobban élnénk a férjemnek és a családommal Magyarországon, mert egyrészt a családtámogatási rendszer, másrészt az ingyenes ovi ( van , ahol a bolcsi is). Mégis meg úgy is, hogy most anyagilag gyerekekkel nehezebb külföldön nem megyünk vissza, mert az oktatási rendszer, meg az egész , másokat ( melegeket, szegényeket, vagy csak valami miatt nem ner kompatibilis embereket ) fikazo , lehúzó urambátyám rendszer nem tetszik .

gabors 2019.08.11. 11:29:04

@Comte de Gippaud: megprobalom megegyszer .... a kulso hiany (a belso is) most nagyobb mint a valsag elott volt ANNAK ellenere hogy 8 eve van egy magyarorszagot is pozitivan eriinto vilaggazdasagi fellendules ...

zarojelben ha levonnad az EU-tol jovo penzt ami ugye plusz a koltsegvetesben amiert SEMMIT nem kellett Mo-nak megtermelni akkor az elmult kb 8-10 evben 0 korul lenne a gazdasagi novekedes es ha a kulfoldre "szokott" magyarok hazautalasait is levonnad akkor lenne ev amikor negativ lett volna a novekedes...

a 2017 4.08 milliard EU jott be Mo-ra ez a 3.4% a GNI-nak a rohadt EU ebben szamol na ez azert kb a GDP + ez az (pont a szokottek jovedelme) es ez nem volt kirivo ev OV idejen minden evben 2 milliard EU felett volt a tamogatas volt ev hogy meghaladta az 5 milliardot (2014)

inteligencs elenzeki 2019.08.11. 11:29:56

@adamskij:

"Kb. 70 kilométerre nyugatra Parndorfnál tavaly újult meg az állomás. Pontosan látszik, melyik ország becsüli meg az ott élőket és tesz is azért, hogy az élet könnyebben és nyugodtabban folyhasson.
Ui: írhatok cseh példát is Breclavval."

Ja, meg Magyar példát is, Kaposvárral. Itt most folyik a buszállomás felújítása, a vasútállomás mellett.

Szóval lehet itt példákat kiragadni, hol mi szarabb, meg mi jobb. vice versa.
De értelmetlen, mert természetszerűen lokális jellegűek ezek a dolgok.

taga20 2019.08.11. 11:30:11

@porte: "Elnezest, de neha hanyinger kerulget mikor kulfoldon elo honfitarsaim elkezdik osztani az észt hogy az itthoniak meg az egesz orszag hogy el van maradva es kinn meg milyen franko minden meg modern gondolkodasu mindenki."

én bakker, itt élek, és nekem is ez a véleményem. na erre varrjál gombot!

"Eloszoris megis mit vartok? 50 ev komunizmus az 50 ev. Maareszt irthon is lehet boldogulni, lehet nehezebb ifatabol bem tudom.."

ez az ötven én, hogy jött ki, te matekzseni?

ja és a fordító programodat cseréltesd le leningrádban, mert ez így
nagyon gáz!

inteligencs elenzeki 2019.08.11. 11:30:24

@illiberális:

"Ez nem városi legenda próbáljatok egy tapasztalattal rendelkező azaz nem OKTJ gyorstalpalón frissen végzett villanyszerelő szakit felhívni és kérdezzétek meg az órabért amennyiért hajlandó dolgozni és akkor még könyöröghetsz neki hogy ne csak két hét múlva jöjjön"

Milyen 2 hét ?
Elhívtam egy villanyszerelőt, hogy nézze meg, mennyiért tudná a felbővítést megcsinálni, az Indukciós tűzhely miatt. Aszongya, (ez augusztusban volt) októberben tud eljönni (helybéli volt).
Mondom neki, nem megcsinálni, megnézni mikor jön. Erre ő, megnézni tudom csak októberben. :) Hát itt tartunk.

Pöff 2019.08.11. 11:30:46

@gabors: nyugaton nem volt véres forradalom...még is működik a renCer.
Egyszerűen...segghülyéknek mindegy kireszavaznak, ki van megválasztva. Hol az egyikre hol a máikra tapsikolnak. Magyar minden mindegy paraszt proli mentalitás, hozzáállás...majd lesz valahogy. (ez egyébként a földművelő lapos alföld síkság miatt van így)
Máshol ha valaki megbukott vagy érintettet korrupcióban. azt k.rvagyorsan elzavarják, vagy kikerül a körből. Pláne nem szavazzák meg újra és újra.
Persze az élet nyugaton se fekete meg fehér, de ennyire nem látványos, hogy korrupt politikus banda hatalomban maradhat.
Legalább személyi változás van, ha már a párt ugyan az (pl USA rep/demokrat, vagy németek CDU, vagy UK munkáspárt...stb)
Itt meg van orbán gyurcsány meg még pár 100 hasonszőrű senki 20-30 éve.
Nincs (pozitív) változás, nincs pozitív jövő.

gurigapapa 2019.08.11. 11:31:16

Itt vagyok én egy példának, mondjuk nem mai történet. 2007-ben költöztem ki, akkoriban ha jól emlékszem 36% SZJA-val adóztam külföldi szemmel nézve éhbér után, és ha elvesztettem volna a munkám, készülhettem volna egy hosszabb munkanélküliségre. 2012-ben költöztem vissza, azóta jelentősen nőtt a fizetésem, 16% SZJA-val adózom belőle, és habár még nem éri el a nyugati béremet, de erősen közelíti, és most már én válogathatnék az állások között (de nem fogok, mert jól érzem magam a mostani helyemen). Szerintetek kire szavaznék most?

Amúgy mikor visszajöttem, három dolgon látszott nagyon, hogy a "nagy nyugatról" jöttem (ezt mondták rólam):

- mindig a megoldást keresem, nem azt akarom megmagyarázni, miért nem lehet megcsinálni
- pozitív, optimista szemlélet, mindig van egy mosolyom, jó szavam mindenkihez
- vezetőként nagyon emberközpontú vagyok, a "ne okozz felesleges stresszt" elv elsőszámú hirdetője. (Megjegyzem, ha karriert akarnék, ez igen nagy hátrány lenne, Magyarországon valahogy az autokriter vezetőket nyomják, és még él az a szemlélet, hogy az a jó vezető, aki jól le tud b@szni mindenkit, de ezt hagyjuk, mert messzire vezet)

Amit még én tennék hozzá, hogy naívabb lettem, külföldön ahhoz szoktam hozzá, hogy az emberek kevésbé akarják átverni egymást, itt sajnos vissza kellett szoknom arra, hogy legyek gyanakvóbb.

Hirtelen ennyi jutott eszembe.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.08.11. 11:31:48

„Nagyon erőteljes társadalmi kísérlet lenne, ha a ma külföldön élő magyarokat felültetnénk egy óriási „hajóra”, visszahoznánk őket és egyszerre belépnénk a mai magyar társadalomba jobbító szándékkal."

Mondok egy erőteljesebbet. Mi volna, ha a külföldön élő magyarok befognák a pofájukat, és foglalkoznának az ottani életükkel? Nem akarnának se jobbító, se alázó, se lenéző, se semmilyen szándékkal beleugatni az itt élők életébe?
Egyébként az mégis kinek és honnan jutott eszébe, hogy azért mert valaki mosogat vagy takarít külföldön már sokkal okosabb meg jobb, mint az aki itt mosogat vagy takarít?
Én nem megyek el svédbe vagy hollandiába, és mondod meg a tutit, akkor a határátkelők miért érzik szükségét annak, hogy megosszák a világ bölcsességét velünk?
Például: megy valami szövegelés bankfiókokról, meg kártyás fizetésekről, nem olvastam végig, hogy ki meg miért hozta fel a témát. Én speciel szeretek készpénzzel fizetni, na akkor mi van? Leszarom, hogy a svédeknek az a mániájuk, hogy ne legyen kp, én teljesen jól elvagyok vele. Azért mert svédeknek ez jó, mi a jó istenért kell ránkerőltetni?

Brix 2019.08.11. 11:31:58

A legtöbb ember elsősorban a jövedelmi viszonyok miatt hagyta/hagyja el az országot, viszont , sokan vannak már olyanok is , akiknél az "illiberális demokrácia " mint gazdasági-politikai rendszer kiépülése miatt vándorolnak Nyugat-Európába...Az tisztában vannak a tényekkel: a magyar bérkonvergencia - a papíron szép számokkal ellentétben- nagyon lassú... Valójában még a szlovák, vagy lengyel, cseh riválisainkat sem sikerül utolérni, köszönhetően az extrém gyenge forintnak... A sávos csúszóleértékelés elhozza a papíron szép gdp számokat, ( a multik többsége euro elszámolású..) de előrébb nem nagyon jutunk...
A másik kedvezőtlen reálfolyamat- már ami az ingatlannal nem rendelkezők szempontjából az- az ingatlanárok részben mesterséges kormányzati politikával való felpumpálása... A saját ingatlan egyre inkább elérhetetlen álom marad a fiataloknak, tízmilliós szülői segítség nélkül...
A bérek nem emelkedtek annyit, hogy követni tudják az inflációs folyamatokat- más kérdés hogy a KSH mit tesz a fogyasztói kosárba, és mi a valós , átlagos fogyasztói kosár...
Nagyon fontos még az is, hogy erkölcsileg nem lehet szemet hunyni , a NER-burzsoázia - különös tekintettel a kormányfő és családja - pofátlan és milliárdos gazdagodása felett...
Az ember nem tudja jó szívvel befizetni az adóját , mert tudja: közvetve politika-közeli nagyvállalkozók milliárdos állami támogatásává fog alakulni...
Ez a milliárdos ingyenpénzek országa- ha megfelelő helyen vagy- , ha nem, akkor gürcölhetsz másoknak, vagy csinálhatod a gyereket, hogy az orbáni, álszent , nagyúri-rendszernek, hogy legyen elég munkás kéz...
Erre mondanak sokan nemet, és nem jönnek haza, mert nem hisznek a nyugat támogatásaiból/befektetésiből éppen egy kicsit jobban teljesítő országban...A NER nem hoz létre értéket, nem ad szinte semmit hozzá a gazdasághoz, a nyugat nélkül azonnal vége lenne...
Vannak akik persze hasznot húznak az eszközár -infációs gazdaságból, de a többség helyzete alig változik...Saját ismeretségi körömből példa: szakmunkás bér, 20 év munkaviszony, legkeletibb Magyarországon(Mátészalka) : havi 150 ezer netto... DE, sok ember ez alatt keres arrafelé...Ez nem európai bér!
Miért maradnának a gyerekeik Magyarországon , amikor azt látják: csak kihasznált, olcsó munkaerőnek kellenek. ebben az embertelen és igazságtalan országban!

sterimar 2019.08.11. 11:56:06

A poszt ráadásul él egy olyan (ki nem mondott) feltételezéssel, hogy ez a külföldön élő 500 ezer egy homogén tömeg, akik egy külön csoportot alkotnak a magyarországi 9,5 milliótól. Ezzel szemben én azt látom, hogy ez a külföldön élő 500 ezer is folyamatosan cserélődik, emberek folyamatosan költöznek ki és folyamatosan költöznek haza, kb most már ugyanannyian az egyik mint a másik irányba. Él tehát itthon több százezer ember, akik éltek külföldön hosszabb-rövidebb ideig (többek között magam is). Szóval azt látjuk, hogy mi történik, ha több százezer külföldön élő haza költözik. Nagyjából semmi. Ennek a dolognak tényleg csak akkor lenne jelentősége, ha az az 500 ezer egyszerre, záros határidőn belül próbálna hazaköltözni, de ez leginkább csak logisztikai értelemben izgalmas kérdés.

sterimar 2019.08.11. 11:56:18

@gabors: "ha a kulfoldre "szokott" magyarok hazautalasait is levonnad akkor lenne ev amikor negativ lett volna a novekedes"

Köszönjük a hozzászólást, bár maradjunk annyiban, hogy a külföldi magyarok hazautalásai nincsenek benne a gazdasági növekedésben. A GDP per definitionem nem tartalmazza a jövedelem transzfereket.

desw 2019.08.11. 11:56:43

@gabors:

"megprobalom megegyszer .... a kulso hiany (a belso is) most nagyobb mint a valsag elott volt ANNAK ellenere hogy 8 eve van egy magyarorszagot is pozitivan eriinto vilaggazdasagi fellendules ..."

Mondjuk az USÁ-ban sem vmi a jó a helyzet, még vmi alkotmánymódosítás is rémlik még talán Obama idejéből, hogy tovább adósodhassanek dzsídípí 100%-ánál. Meg a világon kb minden országban nő az adósság.

Az igazi kérdés az, hogy mi lett volna, ha a szocik/ellenzék jön Orbánék helyett 2010-ben vagy 2014-ben?

Elnézve a 2002-2006 közötti 4-7%-os ÁHT hiányokat, nem igazán kérdéses, hogy mégtöbb lenne most az adósság.

inteligencs elenzeki 2019.08.11. 11:56:49

@gurigapapa:

"- mindig a megoldást keresem, nem azt akarom megmagyarázni, miért nem lehet megcsinálni"

Nekem ezzel kapcsolatban az a véleményem hogy nemzetiségtől származástól függetlenül, egy szakember a megoldást keresi, egy csak nevében "szakember" meg az indokot, hogy miért nem lehet megcsinálni.

sterimar 2019.08.11. 11:57:06

@gurigapapa:
"- mindig a megoldást keresem, nem azt akarom megmagyarázni, miért nem lehet megcsinálni"

Ezt én is tapasztalom, itthon nagyon jellemző a dolgozók körében a kifogások keresése, megoldások helyett.

Szaktanár 2019.08.11. 12:03:50

@szepipiktor: "Ha az autógyártók beindítják a korlátozásokat, borzalmas gazdasági válságba kerül hazánk, hiszen ma már semmi más nem létezik, azt gyökerestől irtja ki 29 éve a politika."

mondjuk ez időszerű lenne már, mert baromira nem normális a milliós négyzetméterár a 8. kerületben. ideje lenne a lufi kipukkanásának, mert most már a nem-többgyerekesek marha nehezen tudnak csak lakáshoz jutni, ha egyáltalán.

Szaktanár 2019.08.11. 12:10:26

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "Egyébként az mégis kinek és honnan jutott eszébe, hogy azért mert valaki mosogat vagy takarít külföldön már sokkal okosabb meg jobb, mint az aki itt mosogat vagy takarít?"

nyilván nem _sokkal_ jobb, az aki külföldön mosogat vagy takarít (autót szerel, vagy szoftvert ír, vagy bármi mást csinál), de alapvetően jellemzően vmivel nagyobb túlélőkészséggel rendelkezik, mert egy olyan környezetben állja meg a helyét, ahol nem tud azonnal segítségre számítani, ha bajba kerül, szemben mondjuk a mo-n létező egzisztenciájával, ismereteivel a rendszerről, tökéletesen beszélve a nyelvet és ismerve a kultúrákat. kb azt az analógiát tudnám neked adni, h próbálj meg lélegezni. nem nehéz, ugye? akkor most próbáld meg ugyanezt vízben.

desw 2019.08.11. 12:25:55

@Brix:

".Saját ismeretségi körömből példa: szakmunkás bér, 20 év munkaviszony, legkeletibb Magyarországon(Mátészalka) : havi 150 ezer netto... DE, sok ember ez alatt keres arrafelé...Ez nem európai bér!"

Nagy okosság ám az európai átlagbéreket összehasonlítani Magyarország egyik leglepukkantabb régiójával.

Nem mellesleg Bp-n találj már napi 20 ezer alatt a csimpánznál egy csöppet értelmesebb segédmunkást! Nem lesz egyszerű meló, és akkor a matek kb úgy jön ki, hogy havi 22 munkanappal 440 ezer nettó pénz. Ja, reggel 7h körül jönnek, és 16h körül már hűlt helyük van.

Gyanítom, hogy sok magyar ennyit még Angilában' sem keres ennyi melóval.

inteligencs elenzeki 2019.08.11. 12:26:13

@gabors:
"megprobalom megegyszer "

Én is megpróbálom még egyszer.

Én nem a válság előtti adatokról, hanem a kormányváltás idején érvényes adatokról beszéltem.
Amúgy noha a válság előtt még tényleg jobbak voltak ezek a mutatók, azonban a problémák, már akkor jelentkeztek. Erről szólt Gyurcsány öszödi beszéde, és ezért kaptunk mi a válságtól sokkal nagyobb pofont, mint a visegrádi négyek többi tagja.

"OV idejen minden evben 2 milliard EU felett volt a tamogatas volt ev hogy meghaladta az 5 milliardot (2014)
"

Igen, ami szintén annak köszönhető, hogy a költségvetési hiányt 3% alatt tartjuk, ami jogosulttá tett bennünket a teljes támogatási keret lehívására.

desw 2019.08.11. 12:27:26

@sterimar:

"Köszönjük a hozzászólást, bár maradjunk annyiban, hogy a külföldi magyarok hazautalásai nincsenek benne a gazdasági növekedésben"

Arról már ne is beszéljünk, hogy ezek az összegek többnyire nem a a balkánon maradt maminak és papinak mennek zsebpénzre, hanem inkább hiteltörlesztésre.

inteligencs elenzeki 2019.08.11. 12:27:34

@sterimar:

"Ezt én is tapasztalom, itthon nagyon jellemző a dolgozók körében a kifogások keresése, megoldások helyett."

A megoldásokat tudó szakemberek egy része már tőlünk nyugatabbra dolgozik, a fennmaradó része meg vállalkozóként nem győzi teljesíteni a megrendeléseket.

Jazo 2019.08.11. 12:28:04

Sokan nem tudják...eszükbe sem jut, hogy a többség munkanélküliség, vagy olyan alacsony bér elől menekült külföldre, amiből nem lehet megélni. Ha ők visszajönnének, újra megnőne itthon a munkanélküliség és megállna az így is lassan növekvő bérek emelkedése. Már így is komolyan beleszól ebbe a kormány által gerjesztett migráció, ha még a külföldi magyarok is visszajönnének tömegesen az katasztrófa lenne.

Persze aki nem lát Budapest vagy Győr határán túlra, az csak a munkaerőhiánnyal találkozik, de vidéken csak a külföldre menekült emberek, a közmunka és a statisztikák manipulálása miatt tűnik úgy, hogy rendeződött a munkanélküliség.

Ha azt nézzük, hogy mit hoznának magukkal külföldről, szerintem az se hozna pozitív változást, mert jelenleg a legfelsőbb szintről árad a mindent ellepő korrupció, az urambátyám világ visszahozása. Csak egy paraszthajszál választ el minket az Orosz Oligarchavilágtól.

Én speciel most jöttem haza Németországból és nem láttam semmi olyat kint másfél év alatt, amivel itthon javítani lehetne a helyzeten. Ott kint a precizitást, a termelékenységet, a logikus gondolkozást jórészt a vendégmunkások képviselik, nem a helyiek.

desw 2019.08.11. 12:28:15

@Szaktanár:

"nyilván nem _sokkal_ jobb, az aki külföldön mosogat vagy takarít (autót szerel, vagy szoftvert ír, vagy bármi mást csinál), de alapvetően jellemzően vmivel nagyobb túlélőkészséggel rendelkezik"

Hibás okfejtés, mert ezzel az láttatod, hogy aki nem ment el, az nem is lenne képes kint élni. (mondjuk beteg szülő, tesó, . . . )

Szerinted hol nehezebb beilleszkedni? Karachi-ban vagy Londonban?

Almandin 2019.08.11. 12:28:18

@Buchhalter: Az ingatlanárak már most is elszabadultak.

Szaktanár 2019.08.11. 12:35:52

@desw: "Hibás okfejtés, mert ezzel az láttatod, hogy aki nem ment el, az nem is lenne képes kint élni. (mondjuk beteg szülő, tesó, . . . )"

kétségtelenül létezik az a réteg, amely önhibáján kívül nem tud mozdulni, de sokkal kisebb annál, mint amennyien ezt állítják. a valóság az, h mindenki szeret az idős/beteg szülőkkel és hasonlókkal takarózni, miközben épp leszarják őket velük egy városban élve, csak ugye sokkal kényelmesebb vmi indokot találni a saját élhetetlenségünkre, mint alapszinten megtanulni angolul/németül és kockázatot vállalni.

"Szerinted hol nehezebb beilleszkedni? Karachi-ban vagy Londonban?"

hát itt londonban élve azt mondom neked, h kb semmi különbség nincs már :)

Sir Galahad 2019.08.11. 12:53:43

Amit a posztoló felvet, nyilván gondolatkísérlet, nincs semmi realitása, hiszen kizárt, hogy egyik napról a másikra nyugati fizetések legyenek Magyarországon - márpedig aki elment, ezért ment el. De ha mégis hazatérnének: hirtelen megugrana a munkanélküliek aránya, lejjebb mennének a bérek, az ingatlanárak meg még feljebb.

fhdgy 2019.08.11. 12:53:53

@gabors: Én 2002-ben mentem ki Németországba, akkor még nem voltunk EU tagok. Abszolút legálisan, minden feketemunka nélkül.

fidesz maszop dk egykutya 2019.08.11. 12:53:56

@Comte de Gippaud: nemnem, az államháztartási hiány alacsony szintent tartása mindössze arra utal, hogy egyszerűen megnövelték az előírányzott pénzt rá (fölülbecsülik), míg a maszopék alulbecsülték rendszeresen.

Semmi nem változott, csak egy papíron egy szám, ami semmit sem jelent. Nyilván most sokkal több pénz megy el az államháztartásra, amikor pont hogy a pazarlást kéne megszüntetni, és kevesebbnek kellene mennie a nagy állami vízfejbe.

Almandin 2019.08.11. 12:54:14

@fhdgy: Ezt a motozást én se hagynám. Bennem is van önérzet, pedig sohasem éltem külföldön. Mindenesetre érzem, mit akarsz ezzel mondani. Sajnos nálunk az emberek többsége tűrésre van szocializálva, se a család, se az iskola nem tanítja meg őket az önmagukért való kiállásra, ez valószínűleg annak a maradványa, hogy a lakosság nagy része évszázadokig jobbágy volt, akiknek szinte nem voltak jogaik. Ilyen előzményekkel nehezen fejlődik ki a jogtudatosság.

Arthamyr 2019.08.11. 12:54:54

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "Én speciel szeretek készpénzzel fizetni, na akkor mi van? Leszarom, hogy a svédeknek az a mániájuk, hogy ne legyen kp, én teljesen jól elvagyok vele. Azért mert svédeknek ez jó, mi a jó istenért kell ránkerőltetni? " - Ezt azért kellene rád erőltetni, hogy könnyen ellenőrizhető legyen, hogy mit csinálsz a pénzeddel, pl. befizeted-e az adókat, és _ha valakinek fizetsz vele, ő befizeti-e az adóit_. Vagy esetleg olyasmire költöd-e, amire nem szabadna, persze pénz nélkül is megtehetnéd, de sokkal nehezebben.
És ez jó dolog (lenne), mert jelenleg nem ellenőrizhető, és sokan csalnak, trükköznek. Akkor is, ha pont te épp soha nem teszel és tettél ilyet, az biztos, hogy azok közt, akiknek fizettél, volt csaló szép számmal.

gabors 2019.08.11. 13:20:37

@fhdgy: "@gabors: Én 2002-ben mentem ki Németországba, akkor még nem voltunk EU tagok. Abszolút legálisan, minden feketemunka nélkül."

Elhiszem en meg 1990-ben mentem ki, legalisan minden fekete munka nelkul (bar elso 1.5 evig nem tudtam dolgozni de szerencsere ez nem volt problema, is ha nehezen is meg szerencsem is volt megoldodott) ... de nem ez volt a kerdes

A komment amire valaszkent ez ment, arra porbalt, helytelenul, utalni hogy meg Orban elott ment el a tobbseg (nezd meg azt amire a valaszoltam) ... de ez igy nem igaz mert aranyaiban az elvandorlas inkabb 2009 es utanna tetozott ... amit irtam hogy 2004 elott joval kisebb volt a lehetoseg pont mert nem volt "EUa szabad letelepedes es munka vallalasi" lehetoseg szoval joval "nehezebb" volt plane legalisan csinalni ... ez is oka volt annak hogy bizony a nagyobb, tomeges es kevesbe kepzett elvandorlas kesobb indult (plane No fele) nem azt irtam hogy nem volt

gabors 2019.08.11. 13:33:34

@sterimar: "A GDP per definitionem nem tartalmazza a jövedelem transzfereket." ja

biztos okosabb vagy ... csak kerdezem mi lesz ezzel amikor nyugdijas szulok vagy otthon elo feleseg elkoltik ? mondjuk szolgaltatasra, lakberre, bankkolcsonre, gyogyszerre vagy lecso paprikara .... ? komolyan gondolod hogy ez nem jelenik meg a gazdasagban (akar tobbszorosen is) ? nylvan osszetett de ez a kereslet (fizeto kepes) valami termelest general vagy nem ?

desw 2019.08.11. 13:41:13

@Szaktanár:

Szerintem már kb mindenkinek van kint valahol egy családtagja vagy barátja, így azért a nyelvi nehézségek ill. helyi szabályok nem jelentenek olyan nagy gondot.

"hát itt londonban élve azt mondom neked, h kb semmi különbség nincs már :) "

:DDDDDDDDDDD

desw 2019.08.11. 13:41:32

@Szaktanár:

Meg azért jónéhány embert ismerek (magam is ilyen vagyok), akinek a bére nem függ a lakhelyétől. Online melózik, így köszönik/köszönjük szépen, nem kell Londonba mennünk, hogy jól éljünk, . . . izé jó keressünk. Nem, nem vagyunk NER lovagok!

Bp-en elég jó lakásokat lehet bérelni 200k körül, miért menjünk Londonba, ahol ennyiért a paki negyedben sem lesz lakás?

És akkor biztos az, hogy pl a szociológus diplomával Londonban takarító magyar értelmesebb, jobb, okosabb, . . . mint ezen csoport tagjai? Nem hinném!

ati27 2019.08.11. 13:42:19

Hát ez a mi lenne "ha".. Amelyik mondatban benne van a "ha" ott már probléma van. :) Én 12 éve élek Svédországban. 90% egyetértek Bandirepublik interjuban elhangzottakkal. Ami nekem més, az amikor magyarországra látogatunk. Nálunk teljesen fordítva működik. Első héten még tök jól érzem magam. A 2. héttől kezdődnek a problémák..(3. héten már megy a gondolaban a visszaszámlálás) Régen nyáron mind a 4-5 hetet magyarországon töltöttük. Tavaly már egy hetet inkább ausztriában. Idén már 2 hét volt ausztria, (3 hét magyarország..). Jövőre ha minden igaz redukáljuk 2-2.5 hétre. Szóval számomra elképzelhetetlen hogy visszaköltözzek. (a gyerekek is itt születtek már).. Pdig én aztán messzebről indultam. Szó szerint 30 áves koromig ki sem mozdultam a kis "falucskámból", meló is a legközelebbi városban volt. El sem tudtam képzelni, hogy költözzek, akár a legközelebbi településre/városba. De egyre inkább láttam, hogy magyarország jövője, egyre kevésbé biztosított. Láttam a populista irányváltást, és nem, ezt nem Viktorék csinálták, hanem anno "megyóék".. Na akkor elkezdett motoszkálni bennem, hogyha egyszer lehetőség lesz, akkor külföldre kell menni.Aztán jöttek Flettóék, és pont ebben at időben kaptam lehetőséget külföldön. Anno 2010-ben először örültem, hogy nyert a fidesz, ráadásul 2/3-al.. Mert ugye akkor erre se lehet fogni. Szóval megmutathatják mit tudnak a fijjuk. Hát meg is mutatták.. Már akkor sejtettem, hogy ebből bazi nagy gond lesz, amikor a főkomcsi "copy-paste" palit megtették közt. elnöknek..

Szóval azt kell hogy mondjam, ha magyarországon "varázsütésre" svédországi/norvégiai viszonyok lennének, akkor is várnék 15-20 évet a visszaköltözéssel. MErt meg vagyok győzödve, hogy pillanatok alatt "visszaesne" ebbe feudális rendszerba az ország. És még azzal sem értek teljesen egyet, hogy a probléma az emberek "összefogásával" "eggyütműködésével" van baj. Ez csak az okozat. Mi lehet a gond? Az ok? Személy szerint a gondolkodás módban van: A magyarok nem ismerik a "win-win" szituációt. A legtöbben az élet minden területét "zéró összegü" játszmának tartják. Tehát Ha valaki valamin nyer, akkor ott bizony valakinek veszíteni is kell. Ráadásul ez nyakon van öntve, azzal, hogy inkább minnél többett nyerjünk minél rövidebb időtávon, mindezt ráadásul feláldozzák a hosszútávú haszon érdekében. De még ez is csak az okozat. Miért van ez? Szerintem végignézve magyarország történetén, magyarországon sosem volt "jogbiztonság" Mindig ott lebegett/lebeg az emberek feje felett, ha valamit el is értél, akkor nem volt arra garancia, hogy hirtelen a "hatalom/hatalmassabbak" el ne vegye azt "kénye-kedve" szerint. Azaz bele lett kényszerítve az ember, hogy ha valamit rövidtávon elért akkor azt minél hamarabb felélje, mert különben jönnek és "lesöprik" a padlást. Nézzük csak mi történt a magánnyugdíj pénztárakkal, de ugyanez volt a "kulák" lista és sok minden egyéb.. A magyar társadalmat áthatja, az, ha ki is termelne tehetségeket/kiemelkedő embereket, inkább visszarántják a langyos posványba.. Szóval igen, ez a fő probléma. És bizony ez lenne azzal az 500 ezer emberrel is, akik "hirtelen" megjelennének. Nekem pl nincsnek "illuzióim" ennek az 500 ezer embernek legalább fele, anyagi haszonszeryés miatt távozott, és nem tartom valószínünek, hogy mélyebben belemenne az adott ország kultúrájába/berendezkedésébe.. (De ez szerintem nem is probléma..) Itt most befelyezem, mert így is hosszú lett.. Pedig még csak a felszint karcolgattam.. :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.08.11. 13:42:51

poszthoz:
kb semmi se lenne. mondjuk a dk visszacsuszna stabilan az lmp melle, de kb ennyi. az a sokszazezer addig is elt valahol, mielott kiment. ha uj lakas kene nekik, akkor lehet sorba allni a befektetok melle. ha esetleg tenyleg kepzett munkaero telepulne haza tobbsegeben (feltetelezes), akkor vonzobb lenne az orszag a tovabbi nyugati cegeknek. bereket max a mosogato, utcasepro szintjen lehetne letorni (de ott hova, vo. minimalber)

programozok elcsaltak a valasztast:
hihetetlen hogy meg mindig van aki ebben a legendaban hisz. a mai napig fent vannak a neten a szavazokori jegyzokonyvek, papir ceruza elo, aztan lehet szamolgatni.

bankautomata:
minek. kurvanak fizetsz kp-ben manapsag, masnak nemigen. es helyesen irjak masok, 150k/ho tetszoleges atm-bol dijmentes, lehet hogy valaha nyilatkozni kellett, hogy kerem, de az egyszer volt, ki emlekszik mar arra, szerintem nem sokan. akit zavar, hogy latszik a kartyahasznalata a bank fele, az oldja meg a kp fetiset, ne atm-ert verje az asztalt a kisfalujaban. akit az adohatosag zavar, az meg szivjon csak minel tobbet.

bankfiok:
pont attol lesz koltseges a bank, hogy fiokot tart fent minden szutyok helyen. szemelyesen akkor kell jelen lenni, ha szerzodest kotsz (nem csak szamlanyitas, hanem pl befektetesi szamla az emlitett allampapir bizniszhez vagy hitelfelvetel, ilyesmi). a havi programnak nem resze a bankfiokba futkozas 2019-ben.

szabad letelepedes:
hat durva lenne, ha mindenki oda koltozne, ahol neki tetszik. ez nyugat-europaban lenne a legnyilvanvalobb, pillanatok alatt. az eu-n belul sincs szabad letelepedes, magyarorszagon pl igazolni kell a jovedelmet/vagyont/eltartot, egeszsegugyi biztositast. ha ezek megvannak, akkor lehet lakcimert folyamodni a hivatalba'

egyelore ennyi.

KissGecihuszár 2019.08.11. 13:42:59

Szia, megkérdezhetem, mi volt a probléma a kb. 1 órával ezelőtt elküldött kommentemmel?? Mert szerintem semmi, de érdeklődve várom a te szempontjaid. Köcce.

desw 2019.08.11. 13:43:12

@lüke:

"Már a monarchiában a Rennwegen kezdődött a Balkán
( Metternich ) azóta mi változott? "

Azért lebalkánozni Budapestet elég nagy arcra vall.

Főleg úgy, hogy Bandi kartárs semmit nem tett a mostani lakhelye szépségéért és jóságáért azon kívül, hogy odaköltözött, azt is családi segítséggel

ati27 2019.08.11. 13:43:26

@Arthamyr:ÚÚÚÚÚÚ... NE is mond.. Az idén nzáron kicsinált ez a "készpénzezés" Hazafelé németorszégban megálltunk egy kisvásrosban. (2 nap alatt szoktam "letekerni") szóval beültünk vacsira egy olasz étterembe. Rendeltünk, megkajáltunk, mondom fizetnénk.. Jön a pincér, veszem elő a kártyát, erre néz, és mondja, csak kp... Mivan? Úgyhogy mehettem bankautómatát keresni.. Nem kicsit fájt.. Ausztria. 12 nap tirolban, hotel, mondom utolsó előtti nap, rendezzük a számlát (1700 euro). Veszem elő a kártyát, erre nono.. Kp.. WTF! Frankó volt, mehettem bankba, mondom bent a csókának, szeretnék kivenni lóvét. Aszongya ott a bankautomata.. De csak 400 euro a max amit ki lehet venni. Hát az karcsú lesz. Hát próbáljam meg többször. Félig mázlim volt.. 3x probáltam, mindig kiadta az alkalmanként 400 eurót. Már örültem, erre a 4. alkalommal letiltott. Ennyi a napi limit.. Még jó, hogy volt egy hitelkártyám is.. Így sikerült összekapirgálni az összeget.. NEm kicsit fájt...

porte 2019.08.11. 13:43:44

@Brix: "nem tudja jo szivvel befizetni az adojat" :)
Szerinted melyik kormany mutatott jobb teljesitmenyt? Mashogy kerdem szerinted volt e a jelenlefi kormanynal jobb a rendszer valtas ota. Az osszes lenyeges dologban fejlodtunk.
Csomo minden eszembe jut 2010 elottrol amikhez kepest oriasit leptunk elore.
Pl. Emlekeztek meg amikor 2008 ban a fidesz elkezdte felhivni figyelmet h itt a valsag ...gyurcsanyek meg nyontak hogy mi hol? Fidesz rem hireket terjeszt. Migrans aradatnal total ugyanez volt. Nincs itt semmi kulonos jon egy ket kukfoldi ember...jojjenek csak...meg nem kell kerites antiszemita fidesz.
Ez kapasbol 2 strategiai fonttisagu pillanat volt amit a mostani ellenzek es elodeik total tevesen ertekeltek. Az elsobol nagy karunk lett ...imf hitelt vettunk fel amit fidesz fizetett vissza ...vagyis o ideje alatt az adofizetok. A masodikat azert nem tudtuk ugy negszivni mert nem ok volzak kormanyon.
Jelenleg kormany messte jobban tervez lat elore gondolkodik mint elodei.
DE ettol meg rengeteget hibazik...ez teny...de meg igy is messze a legjobb...

porte 2019.08.11. 13:44:06

@gabors: nagyobb mint a valsag elott. Ezt senki nem vitatja viszont allamadosagot gdphez szoktak merni.
Nezd meg szepen szazalekosan folyamazosan csokken 2011 tol. Nah ez a nem mind1.

Erdekesseg pont most lattam nem reg egy videot hogy az emberek - en is- mennyire nem foglalkoznak a meg nem tortent esemenyekkel. Tehat munkahelyeden lehet jobban elismernek ha bekovetkezik egy nagy hiba es profin elharitod mint amikor nem tortenik hiba....ez lehet kicsit sarkosan az de nehany szektorban meg jobban igy van.
Pl. Kormanyzasban biztos...

shakti rom 2019.08.11. 13:44:08

@desw: az ilyesfajta kommentárok is a munkádhoz kapcsolódnak?
:)

gabors 2019.08.11. 13:47:31

@desw: "még vmi alkotmánymódosítás is rémlik még talán Obama idejéből, hogy tovább adósodhassanek dzsídípí 100%-ánál" rosszul remlik ... alkotmanymodosit(gat)as az hungarikum az usa alkotmanyat eddig osszesen 27x valtoztattak meg a bo 220 ev alatt de ha nagyon pontos akarok lenne akkor az csak 15

ami remlik valamiert neked az valoszinuleg az adosag plafon emelese ami viszont gyakran megtorteno dolog eppen ebben az evben is emeltek mar ...

ettol fuggetlenul az hogy az usa-ban van adosag az milyen korrelacioban van azzal hogy Mo-on is van. Azzal van a gond hogy az ellenkezojet hirdetik a valosagnak marmint hogy kozel sem szarnyal a magyar puma ...

Arthamyr 2019.08.11. 14:02:38

@ati27: Ok, de ez szubjektív. Én is szeretem a bankkártyát, és nem használok pénzt (kb. 1 év alatt 100 eurot vagy valami hasonló mennyiséget), de nem is arra kell ráerőltetni, aki magától is használja. Csak azt írtam le, hogy miért kellene mindenkinek valamilyen kp-mentes, követhető módon fizetnie.

desw 2019.08.11. 14:15:31

@shakti rom:

"az ilyesfajta kommentárok is a munkádhoz kapcsolódnak?
:) "

Bazzz, lebuktam! Természetesen engem ezért fizetnek! Meg sok barátomat is. Akiknek nem kell a nagy Angilába', Németbe', . . . költöznie ahhoz, hogy jól keressenek. És ugye ha a fizu ugyanannyi, akkor minél olcsóbb országban éri meg lakni.

Erre kiváló választás pl Magyarország, ahogy egyre több német, osztrák, holland, . . . gondolja ezt. (ha csóró vagy, sehol sem jó élni, ha van pénzed, sokkal könnyebb)

A kommented egyébként kiválóan mutatja, hogy miért hányok jobban a díszes, pökhendi és "nagytudású" ellenzéktők és az ellenzékiektől, mint Orbán NER bandájától. Mert ugye aki esetleg egyetért Orbánék 1-2 intézkedésével, vagy netán jól érzi magát Magyarországon, az csak buta és/vagy NER lovag lehet.

Cimkéztek, mert ti vmi. felsőbbrendű embernek képzelitek magatokat! Pfffjjj

bájvágen 2019.08.11. 14:15:41

@KissGecihuszár:

+!

én is nézek sokszor, mint ponty a szatyorban:)))

fidesz maszop dk egykutya 2019.08.11. 14:15:55

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: akkor a szokásos magyarosch posványba beletörődés lenne.

Nem tudom mit lehet a készpénzes fizetésben szeretni, én utálom. Számolgatni, aztán jön az a rohadt fémhulladék (így hívom az aprót), de a papír is elég idegesítő, sok helyet foglal, gyűrődik, alig lehet szétválogatni, hihetetlen gáz.
Csak hát mostanság készpénzt kell használnom, mert felgyülemlett a nemhivatalos részéből a fizetésemnek a párnacihában a deákigazolványok állománya.

desw 2019.08.11. 14:16:12

@gabors:

"ami remlik valamiert neked az valoszinuleg az adosag plafon emelese ami viszont gyakran megtorteno dolog eppen ebben az evben is emeltek mar ..."

Értem!

"ettol fuggetlenul az hogy az usa-ban van adosag az milyen korrelacioban van azzal hogy Mo-on is van."

Semmilyennel. Csak úgy mondod ezt a magyar adósságnövekedést, mintha ez vmi ritkaság lenne a világban.

Ehhez képes a nagy franciák (talán olaszok is) már mentek volna államcsődbe, ha az EKB nem segít nekik.

"Azzal van a gond hogy az ellenkezojet hirdetik a valosagnak marmint hogy kozel sem szarnyal a magyar puma ... "

Ja, hát ez politika! Ez is elég hasonlóan megy máshol is.

gabors 2019.08.11. 14:16:17

@ati27: "Még jó, hogy volt egy hitelkártyám is.." akkor miert nem hasznaltad azt ? Ha penzed megvan a bankban a honap vegen kifizeted ... meg az is lehet hogy a hitelkartyaddal olcsobban jott volna ki a valtas is ha nem juroban van a penzed ... ha meg abban akkor megnyerted volna (talan) az automata hasznalati dijat...

persze mar akkor luzer voltal amikor nem elore kerdezted meg hogy elfogadnak-e bankkartyas vagy hitelkartyas fizetest (ezt mar foglalaskor is lehetne tudni)

fidesz maszop dk egykutya 2019.08.11. 14:24:04

@porte: volt jobb. Az előző mindig jobb volt, tekintve hogy minden kormány onnan folytatta a lopást, hazudozást, ahol az előző befejezte.

Jéééé világgazdasági konjunktúrában, arányaiban legnagyobb EU támogatással fejlődnek a számok? Azt a hétszázát, ilyenre még nem volt példa!
Ja de, az összes többi EU-s ország, ahol kisebb EU támogatással is jobban fejlődnek a számok, és lassan bulgária is lehagy.

A jelenlegi kormány nem tervez semmit, elüldözi a fiatalokat, a szent tehenek, a nyuggereknek kedvezve. Az ország kiürül, agy elszívódik, szép lassan nyuggerisztán-nyugatindia lehet a neve az országnak, ahol az erdőket is letérkövezik.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.08.11. 14:43:45

@Szaktanár:
Teljesen hülyeség azt hinni, hogy csak olyan ment el dolgozni aki hű de különleges.
Lehet, hogy neked felfoghatatlan, de vannak olyanok, akik teljesen jól érzik itthon magukat.
Az meg sem fordul a fejedben, hogy kimenni a könnyebb, tehát egyáltalán nem az az ügyesebb/okosabb aki elmegy, hanem aki itt boldogul?
Akkora különleges képességnek érzel egy középfokú angoltudást, hogy aki ennek birtokában van, az onnantól mindent jobban tud?
Ja, egyébként van olyan is, aki adott esetben tud nyelvet, aztán mégis itt marad.

desw 2019.08.11. 14:43:51

@shakti rom:

"Miért, nevezzük inkább bokrétának O1G kalapján?"

Megint nyertél! A robbantás és terrorcselekmény sokkal jobb!

Azt azért megkérdezném, hogy 2010-ben és 2014-ben kire szavaztak a most nagyon okos ellenzékiek?

Szaktanár 2019.08.11. 15:00:33

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "Az meg sem fordul a fejedben, hogy kimenni a könnyebb, tehát egyáltalán nem az az ügyesebb/okosabb aki elmegy, hanem aki itt boldogul?"

h lenne már könnyebb egy olyan országban boldogulni, ahol nincsenek gyökereid, közvetlen vagy tágabb családod, talán még barátaid sem? ahol nem jártál iskolába, nem teremtettél egzisztenciát, alig vagy szinte semennyire sem beszéled a nyelvet (eleinte)? ahol mindent a nulláról kell felépítenéd, 2x, 3x, vagy akár 4x évesen? komolyan azt gondolod, h ez könnyebb feladat, mint a saját hazádban boldogulni? eszem megáll.

Dikusz 2019.08.11. 15:20:34

@gabors: Nem kötözködésben? :)))

shakti rom 2019.08.11. 15:56:29

@desw: Nagyon tudsz érvelni :))

BiG74 Bodri 2019.08.11. 15:56:43

@ati27:
Basszus miért nem kérdezed meg a becsekkolásnál, vagy az italrendelésnél, hogy lehet-e, és milyen kártyával fizetni?
Még akkor is, ha előtte a bejáratnál, vagy a recepción megnézted a logókat.

KissGecihuszár 2019.08.11. 15:56:53

@taga 20: egyszerűen nincs meg, mi volt az extirpáció miértje?!

fidesz maszop dk egykutya 2019.08.11. 15:57:32

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "Az meg sem fordul a fejedben, hogy kimenni a könnyebb, tehát egyáltalán nem az az ügyesebb/okosabb aki elmegy, hanem aki itt boldogul?"

értelmes ember fejében nem, mert az minél kevesebb melóval, minél többet akar elérni. Aki fordítva akarja annál fejben súlyos problémák vannak, esetleg túl sokat hatott rá egy beteg eszme, mint pl a komcsizmus, kádárizmus.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.08.11. 15:57:33

@Szaktanár: Igen, könnyebb. Éltem kint, pontosan tudom, hogy mit beszélek.
Mesélj, te szegény, mit kellett többet építened, mint annak, aki Pestre jön fel mondjuk Békésből.

sírjatok 2019.08.11. 15:58:05

@Szaktanár: Lassan azt is el kellene dönteni, hogy melyik igaz:

- Magyarország annyira gagyi hogy itt csak éhenhalni lehet, bezzeg külföldön MEGBECSÜLNEK és 5x annyi a fizu

- Akik külföldre mennek, azok teszik csak IGAZÁN próbára magukat, mert ott nincs kolbászkerítés, ott nem lehet hereveréből megélni

mert hát beláthatjuk hogy egyszerre a kettő aligha lehet igaz :D

ati27 2019.08.11. 15:58:24

@gabors:

Azért nem kérdezetm, mert tavaly egy másik helyen voltunk, kb 300m egy másik hotelban. Ott tudtam pl kártyával fizetni. Hitelkártyáról... Nincs marginális különbség melyiket használom. Itt az volt a lényeg, hogy szerencsére volt 2 db kártyám, mert különben egy nap max 1200 eurot vehetsz fel. Ráadásul kivételenkén majd 3 euró exta volt a költség. Szóval számomra úgy tűnik ausztria és németország kártyás fizetés szempontjából elmaradottab mint magyarország.Beszélgettem is a házinénivel, a fia is bankba dolgozik, és panaszkodott, hogy igencsak magasak a banki költségek ausztriában..

ati27 2019.08.11. 15:58:36

@desw:

"Azt azért megkérdezném, hogy 2010-ben és 2014-ben kire szavaztak a most nagyon okos ellenzékiek?"

Én azért halkan kérdezem, hogy anno a 2-2.5 milliós szavazótábor, anno aki megyóékra és flettóékra szavazott az hova tűnt? Oh wait! Mekkora is most a "stabil" fideszes szavazótábor? Ezzel persze nem azt mondom, hogy mindenki aki anno a szocikra szavazott az most a Fideszre, de azért gyanítom, hogy elég nagy lehet a keresztmetszet! (60-70%, persze csak találgatok) :)

sírjatok 2019.08.11. 15:58:53

@fidesz maszop dk egykutya: ezerszer megcáfolt lózungok, nevetséges hogy még ebbe kapaszkodtok. Nem mi kapjuk a legnagyobb támogatást, nem az EU támogatástól van növekedés, az néhány tizedszázalékot számít, MO növekedésben/felzárkózásban brutál jól teljesít, a versenytársakhoz képest meg elég jól.

Az mikor valaki azt mondja hogy "de hát a GDP 5%-a az EU támogatás, és a GDP 4%-ot nő évente, tehát akkor EU támogatás nélkül -1% lenne a változás", ez valami akkora baromság hogy a fal adja a másikat.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.08.11. 16:05:27

@Szaktanár: pedig ezt erdemes lenne magadban tisztazni. nyugat-europaban ugye elhetobbek a hetkoznapok, az emberek onzetlenek mert win-win, pironkodo mandulaszemu torli erzekien a hasadat a korhazban, nem kell az elorejutashoz ismeretseg csak szorgalom vagy szaktudas, aztan megis nehezebb az egesz, mert nem odavalo vagy? es ebbol kovetkezoleg felsobbrendu, akarmilyen ertelemben?

Dikusz 2019.08.11. 16:27:54

Látszik, hogy címlapos a poszt...

desw 2019.08.11. 16:36:32

@shakti rom:

"Nagyon tudsz érvelni :)) "

A fordított irányú agresszió felvetése túl magas labda lett volna, nem csaptam le. ;-)

pkovaks 2019.08.11. 17:07:05

Ennél kisebb lakás nincs is...
A brit taxiknál és egy átlagos parkolóhelynél is kisebb alapterületű lakások építésére kaptak engedélyt a dél-londoni Croydonban. Az egyik lakás 8,3, a másik 9 négyzetméteres, ezeket egy korábbi raktárépületben alakítják ki. Bár Londonban egy hasonló lakásnak legalább 37 négyzetméteresnek kell lennie, ez a szabály nem vonatkozik azokra az ingatlanokra, amelyekben közös használatú helyek is vannak – az engedélyezésnél ezt a kiskaput játszották ki.
kivultagasabb.blog.hu/2019/08/10/ennel_kisebb_lakas_nincs_is

Szaktanár 2019.08.11. 17:13:56

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "Mesélj, te szegény, mit kellett többet építened, mint annak, aki Pestre jön fel mondjuk Békésből."

mondjunk nem kell új nyelvet megtanulnod, új trv-i szabályozást megértened (munka + lakhatás), új kultúrákat megszoknod (a magyar társadalom elég homogén, ellentétben mondjuk london vagy más ny-európai város lakosságával), új papírokat szerezned (jogsi, letelepedési papírok), új ételeket megszoknod (errefelé ritka a pörkölt meg a mákosguba), új szemléletet elsajátítanod, amivel beilleszkedsz a társadalomba. hirtelen csak ez a pár jutott eszembe, de valószínűleg hosszabb lenne a lista, ha több időt szánnék rá. fogalmazzunk úgy, h békésből felmenni pestre feleakkora váltás sincs, mint mondjuk békésből (vagy akár pestről) más ny-európai városba költözni.

@sírjatok: "Lassan azt is el kellene dönteni, hogy melyik igaz:

- Magyarország annyira gagyi hogy itt csak éhenhalni lehet, bezzeg külföldön MEGBECSÜLNEK és 5x annyi a fizu

- Akik külföldre mennek, azok teszik csak IGAZÁN próbára magukat, mert ott nincs kolbászkerítés, ott nem lehet hereveréből megélni"

teljesen jogos a kérdésed, el is kezdtem gondolkodni, h miért állítottam ezeket, aztán rájöttem, h nem is állítottam egyiket sem, tehát a rövid válaszom az, h vajon miért is kérsz számon rajtam olyasmit, amit nem állítottam?

@droid_: "pedig ezt erdemes lenne magadban tisztazni. nyugat-europaban ugye elhetobbek a hetkoznapok, az emberek onzetlenek mert win-win, pironkodo mandulaszemu torli erzekien a hasadat a korhazban, nem kell az elorejutashoz ismeretseg csak szorgalom vagy szaktudas, aztan megis nehezebb az egesz, mert nem odavalo vagy? es ebbol kovetkezoleg felsobbrendu, akarmilyen ertelemben?"

bontsuk ezt ketté, és látni fogod, hol csúszol el:

""pedig ezt erdemes lenne magadban tisztazni. nyugat-europaban ugye elhetobbek a hetkoznapok, az emberek onzetlenek mert win-win, pironkodo mandulaszemu torli erzekien a hasadat a korhazban, nem kell az elorejutashoz ismeretseg csak szorgalom vagy szaktudas,"

ez úgy lényegét tekintve nagyjából igaz, most eltekintek a nyilvánvaló túlzástól a mandulaszeműekkel

"aztan megis nehezebb az egesz, mert nem odavalo vagy?"

és ez is igaz, csak h nem következik az előzőekből - itt rontottad el. feljebb már leírtam, neked nyilván nincs kedved visszakeresni, nekem meg nyilván nincs kedvem még egyszer leírni, de h ne hagyjalak kétségek között, címszavakban annyi a lényeg, h tényleg élhetőbb ny-európa, amíg minden rendben van, de ha beüt a krach bármilyen formában (elveszted a munkád vagy a lakhatásod, baleset ér), vagy simán csak az emberi kapcsolatokat tekintve (nincs a közelben család, barátok, akik támogatni vagy szükség esetén segíteni tudnának), továbbá, h nem csupán a nyelvedet, de a gondolkodásmódodat is meg kell változtatni, nos, mindezek együttesen igenis nehezebbé teszik a külföldi létet, még akkor is - és most visszakanyarodok a mondandó első felére -, ha egyébként a kezdeti lépések megtétele után (és a problémák felmerülése nélkül) valóban élhetőbbek a hétköznapok.

így világos-e, hol rontottad el az érvelést?

"es ebbol kovetkezoleg felsobbrendu, akarmilyen ertelemben?"

felsőbbrendűséget sehol sem állítottam. talpraesettebb, életrevalóbb - igen. de felsőbbrendű? összekeversz vmi árja tanokat hirdető figurával.

Halibuli 2019.08.11. 17:22:00

Meglehet nagyobb az esélye, hogy újabb 500 e. kivándorol, mint hazajön.

shakti rom 2019.08.11. 18:18:16

@taga 20: Ma ötven éve..

Tudtad hogy ez volt az utolsó nótája, improvizálta?

youtu.be/rynxqdNMry4

bájvágen 2019.08.11. 18:18:20

@Halibuli: az 500 e. az mi?

apro_marosan_petergabor 2019.08.11. 18:18:45

Enyhén szólva is fura alapállású a cikk. Az jön ki belőle, ami külföldön van az jó, tökéletes, moder, ami idehaz van az abnormális,
avitt, elviselhetetlen stb.
Ez így óriási hazúgság. A fél világot bejártam Japántól Kubán át Németországig, dolgozva. Nyugodtan mondhatom, Mo jó hely, jó itt élni. A félmillió külföldön élő hamar vissza szokna, és jól érezné magát, némi aklimatizációs idő után - szerzett javait és tudását kamatoztava - már ha nem rabszolgaként élt odakünn... Mert sokan bizony úgy éltek - élnek. Kizsákmányolva és magukat is kizsákmányolva, idegenben, idegenként, hontalanul - egy illúzióban.
Szoval isten hozta őket, szívsen látjuk idehaza, ha meg nem jó, menjenek vissza...

sebi77 2019.08.11. 18:18:48

Mi lenne ha hazajönne félmillió ember?
1. Kurva nagy munkanélküliség.
2. A következő választást nem a Fidesz nyerné.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.08.11. 18:18:55

@Szaktanár: akkor hol nehezebb egyrol kettore jutni? ezt kene eldontened magadban. aztan utana kovetkeztetni akarmire, magaddal vagy a nagy atlaggal kapcsolatban.

amit nyilvanvalo tulzasnak nevezel, itt hangzott el a minap szo szerint az osztrak egeszsegugyrol.

Szaktanár 2019.08.11. 18:21:21

@droid_: "akkor hol nehezebb egyrol kettore jutni? ezt kene eldontened magadban. aztan utana kovetkeztetni akarmire, magaddal vagy a nagy atlaggal kapcsolatban."

sztem erre nincs univerzális válasz. van akinek itt jobb, van akinek ott. sőt, talán még tovább is finomítanám: itt is jó vmi, meg ott is. kinek mi esik jobban a latba.

"amit nyilvanvalo tulzasnak nevezel, itt hangzott el a minap szo szerint az osztrak egeszsegugyrol."

abban biztos vagyok, h nem tőlem, úgyhogy ebben nem tudok segíteni. kérdezd meg azt, aki mondta ;)

sírjatok 2019.08.11. 18:37:00

@Szaktanár: Te a másodikat állítod, miszterint külföldön nehezebb boldogulni, mint itthon. Ezt írod ni:

(nehézségeket taglalod, majd) "komolyan azt gondolod, h ez könnyebb feladat, mint a saját hazádban boldogulni?"

Szóval szerinted külföldön nehezebb boldogulni. Mások meg, nem te, azt állítják, hogy könnyebb. Ezen élcelődtem egy sort, hogy döntsük már el, hogy a lelécelők most bátor pionírok akik nem riadnak vissza a veszélytől és kényelmetlenségtől, vagy okos emberek, akik rájöttek hogy MO = nyomor, Anglia = királyság.

sírjatok 2019.08.11. 18:37:03

@sebi77: "A következő választást nem a Fidesz nyerné. "

Hanem ki? Mert ha egyként szavaz mind a félmillió a legnagyobb ellenzéki pártra, pl. a Jobbikra, akkor is a Fidesz nyeri. És ez is egy óriási baromság, hogy a félmillió mind szavazni akar, és mind fideszellenes. Fogalmam sincs miért tartja magát ez a legenda.

MACISAJT 2019.08.11. 18:37:30

@apro_marosan_petergabor: "Enyhén szólva is fura alapállású a cikk. Az jön ki belőle, ami külföldön van az jó, tökéletes, moder, ami idehaz van az abnormális,
avitt, elviselhetetlen stb.
Ez így óriási hazúgság."

Igazából amit most Orbánék csináltak/csinálnak, azt az első Antall kormánynak kellett volna megtennie, ráadásul sokkal erőteljesebben pl. lusztrációs törvényekkel mint Csehországban, adósság alkukkal mint a lengyelek, bolgárok stb.

De mint tudjuk, a gyáva, beteg megzsarolt Antallékat megették reggelire.és a posztkommunista pártállam struktúrái műig virágzanak.

Ezt próbálják Orbánék lépésről lépésre felszámolni, viszont a gágogás a libaúsztatóban a sorosi világhálózatnak köszönhetően fülsiketítő.
Ha Orbán lett volna Antall, mindezt megspórolta volna az ország és már régesrég az osztrákok nyakán lihegnénk.
Így meg az apró antallok klánja által eladott és ppp-ben bebetonozott kiadásokban vergődik még az ország vagy 50 évig. És mivel nem kizárt hogy "ezek" még valamikor újra hatalomra kerülnek, a mókuskerék folytatódik.
Élő példa a repülőtér esete, amit hornék eladtak, Orbánék kivágták a "kanadaiakat", azt a gyurcsány/veressjánosok
röhögve újra dobra verték.
És sorolhatnám: a MNB surányi eladta az aranykészletet, Matolcsyék most vettek.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.08.11. 18:37:35

@Szaktanár: akkor abban maradunk, hogy van aki talpraesettebb es eletrevalobb, van aki nem, kulfoldre koltozok es itthon maradok kozott egyarant.

a mandulas nem kerdes hanem kozles.

Szaktanár 2019.08.11. 18:42:01

@sírjatok: igen, mindent egybevetve az én véleményem az, h külföldön keményebben kell küzdeni a boldogulásért, mint mo-n, ugyanakkor ez kifizetődőbb is. anglia pedig kétségkívül királyság, de ha nekem nem hiszel, nézd meg a wikin.

@droid_: tőlem lehet ez a konklúzió, az én kiindulópontom az, h azért a külföldre költözés (és az ottani egzisztencia kiépítése) megkíván egy olyan skill-t, vagy látásmódot, életvezetést, ha úgy tetszik, amelyet a mo-n maradás nem (vagy nem feltétlenül. nem akarok igazságtalan lenni, amikor én elhagytam az országot, akkor ezt éreztem, aztán a fene tudja, mennyit változott az élet az elmúlt kb 1 évtizedben).

sebi77 2019.08.11. 19:25:28

@shakti rom: "Tudtad hogy ez volt az utolsó nótája, improvizálta?"

"When you hear me play that long intro, it's me stalling. I was thinking, 'What the hell am I going to sing?'" he explained. "I think the word 'freedom' came out of my mouth because I saw it in front of me. I saw the freedom that we were looking for. And every person was sharing it, and so that word came out."
www.songfacts.com/facts/richie-havens/freedom

sebi77 2019.08.11. 19:25:48

@sírjatok: Nézegettem a választási eredményeket ill. pollokat a külföldről bejött szavazatok közt, a Fideszt talán még a kutyapárt is megelőzte. Félmillió szavazó szerintem már pont elég lenne hogy ne legyen meg az 50% +1 fő, és kétharmadból egyharmad legyen.

sebi77 2019.08.11. 19:25:48

@MACISAJT: Ha Orbán lett volna Antal... Mostanra Mo-n lépni nem lehetne a stadionoktól, kisvasúttal járna mindenki munkába, Mészáros pedig a napokban vásárolná fel az Amazont. Másrészt akkoriban a Fidesz még egy liberális párt volt.

Medgar 2019.08.11. 19:25:48

Hogyhogy mi lenne? Tíz perc alatt megjönne a pizzám..

desw 2019.08.11. 20:45:39

@Szaktanár:

Tíz éve más volt, viszont manapság mindenkinek van kint ismerőse, aki tud segíteni a kezdeti lépésekben (lakás, munka, papírok, . . . ) Gyanítom, hogy manapság már nagyon kevesen indulnak el csak úgy bele a vakvilágba segítők nélkül.

Egyébként hamár osztályozol (szerinted talpraesettebb, okosabb, aki kint él), akkor kellene tovább finomítani a dolgot.

Mondjuk aki csak Ausztriába ingázik, legyen az 1-es kategória, a Németben' élő 2-es, és így tovább, Angila', Ámerika . . . aztán aki Karachiban élt 10 évet, az legyen egyből a miniszterelnök.

Aztán az idővel is kellene finomítani. Aki kiment Angilába' kartonozni 6 hónapra, az már tuti talpraesettebb, mint a Bp-i mérnök?

Szaktanár 2019.08.11. 20:49:35

@desw: alapvetően a diskurzus nem ingázókról, meg angliában hat hónapot kartonozókról szólt, hanem kitelepültekről, én ezt a csoportot jellemeztem.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.08.11. 21:53:12

@Szaktanár: Kár erőlködnög, hogy beállítsad magad ilyen nagyon komoly szupermennek, hogy milen borzasztó nehézségeken mentél keresztül.
"mondjunk nem kell új nyelvet megtanulnod"
Ezt ugye leginkább itthon tanulja meg az ember. Elég ritka az, aki nulla nyelvtudással indul el bárhova.
"új trv-i szabályozást megértened (munka + lakhatás)"
Ühüm. Húha. Gondolom végigolvastál ötszáz oldalt a lakhatásról. Mert én bementem egy ügynökséghez, elmentünk a házhoz, kifizettem a depositot, aláírtam a papírt - jé, pont mint itthon, ha albérletet veszel ki. A munka törvénykönyvét is nyilván végigtoltad.

"új kultúrákat megszoknod"
Igen, a nagy általánosság. Mesélj, milyen kultúrát szoksz meg? Hogy ordít a müezzin reggel? Az mennyiben más, mint ha itthon flexel a szomszéd? Miben érinti az életedet, hogy Londonban a jamaikai kisebbség éppen milyen vallási ünnepet tart. Utánaolvastál, hogy ki volt Guy Fawkes vagy simán elfogadod, hogy ünnepnap van, aztán nincs meló. (Pünkösdről a lakosság háromnegyede nem tudja, hogy pontosan mit is ünnepel.)

"új papírokat szerezned (jogsi, letelepedési papírok),"
Miért, az uniós jogsi nem érvényes arrafele? Tőlem elfogadták.

" új ételeket megszoknod (errefelé ritka a pörkölt meg a mákosguba),"
Ez tényleg borzasztó nehéz lehet. Főleg, ha esetleg magadnak főzöl pörköltet.
"új szemléletet elsajátítanod, amivel beilleszkedsz a társadalomba"
Ezen azért felröhögtem. Jaja, beilleszkedsz. Gondolom pontosan tudod, hogy miért utálja az alsóakroni a felsőanktoniakat.

Úgyhogy igen túlértékeled ezt a hatalmas teljesítményt, hogy konkrétan be kell szerezni 3 darab papírt. Ettől nem lettél se okosabb, se szebb, mint aki itthon maradt.

desw 2019.08.11. 21:53:19

@Szaktanár:

Ja?!?! És hány év kinti élet után számít vki talpraesettebbnek?
Az ország számít?

Kedves bloggazda! Az Ati27-nek írt válaszomban mi volt a gond?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.11. 21:53:26

@apro_marosan_petergabor: LOL XD
Szegény hülyék,akik kimentek!
Vicces vagy haver!XD

Szaktanár 2019.08.11. 22:06:25

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: jóvan pajtás. örülök, h mindketten kifejthettük a véleményünket a kérdésről.

@desw: hát hat hónapnál biztosan több. h számít-e az ország? gyanítom, h ez attól is függ, mennyire idegen a kultúra (nyelv, szokások), úgy is mondják, h mekkora a kultúrsokk. mondjuk egy magyar kivándorló esetében ny-európában nem hiszem, h óriási lenne, de azért új nyelvet biztosan meg kell tanulni, lévén h a magyar kizárólag mo-n államnyelv, és maximum a környező országokban beszélik többen, szórványosan, ny-európában nem. szóval fogalmazzunk úgy, h aki nem megy haza 1-2 év után, az valszeg van elég talpraesett ahhoz, h megállja a helyét.

van egyébként vmi célja ennek az eszmecserének azon túl, h görcsösen próbáljátok páran bebizonyítani, h mo-n egzisztenciát építeni meg külföldön egzisztenciát építeni az egy és ugyanaz? egyre hevesebb az az érzésem, h tök fölöslegesen írom le, h mekkora különbség van a kettő közt, a saját butthurt-ségetekből adódóan ezt úgysem fogjátok érteni.

kolomparlole1114 2019.08.11. 22:08:39

Ki az a hülye aki visszajönne a civilizációból a Balkánra? Keveset keresni, hagyni hogy lehúzzák, kioktatódni a kommunizmusban szocializálódott mindentjobbantudók által. Kell ez valakinek? Ide csak rémnosztaligázni érdemes jönni, mint Csernobilba. Aztán hazamenni hogy fú de jó hogy nem itt kell élni.

Arthamyr 2019.08.11. 22:22:37

@kolomparlole1114: Jelen. Bár kérdés, hogy Írországot a civilizáció részének veszed-e.
Ha elolvasod a következő napi posztot, ott találsz egy másik hülyét is. Feltéve, ha Franciaországot civilizáció részének veszed. Sok ilyen hülyét fogsz találni, ha keresel. :)

TX7AW 2019.08.11. 23:37:53

@kolomparlole1114: Van az a hulye, de fordultam is vissza a kijozanodas utan - es ezzel se vagyok kiveteles. :)

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.08.11. 23:38:10

@Szaktanár:
"páran bebizonyítani, h mo-n egzisztenciát építeni meg külföldön egzisztenciát építeni az egy és ugyanaz?"
Mitől lenne más?
Mindkét helyen kell munkahely. Ahol vannak kollégák, akikhez alkalmazkodni kell. Mindkét helyen laksz valahol, amit bérelsz, vagy veszel. Ahol laksz, ott is vannak szomszédok, akikhez szintén kell alkalmazkodni. Az ember életében van mondjuk 3-4 papír, amit el kell intézni. A magyar törvényeket nagyjából ismeri az átlagember, pont mint kint.
Kint magasabb a fizetés, ez tény.

Most komolyan, jössz azzal, hogy rokonok meg barátok. Neked mit segítenek a rokonok, barátok a mindennapi életben? Már bocs, max segítenek költözködni, de hogy egzisztenciát nem építenek neked, az biztos.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.08.12. 01:39:19

Hogy mi lenne?Az a kis molyfingnyi béremelkedés, ami valóban megvan odahaza talán az elmúlt 1-2 évben, olyan mértékű negatív változásba menne át, mint a huzat.Kb a felére esne mindenhol a fizetések mértéke.Szerintem ezt senki se akarná, a kint élők se, meg az odahaza lakók se.Nagyon gyorsan felejtsük is el az ötletet...

Auralianus 2019.08.12. 07:28:31

Szerintem nem történne semmi... a mai Magyarországba ugyanis nem költöznén(e)k vissza... nem volt egyszerű eljönni, máshol új életet kezdeni, energiát, időt feccölni a dolgokba, megküzdeni a családdal (részben itt, nagyobb részt otthon)...

... egy olyan Magyarországon pedig amibe visszaköltöznén(e)k, nincs sok csiszolnivaló...

... nem, nem fog megtörténni, az a hajó már elment.

sebi77 2019.08.12. 08:07:29

1. Én jelenleg kint élek és még valószínűleg pár évig legalább, de lélekben Pesten vagyok ill. jól emlékszem hogy otthon is mennyire utáltam amikor nyugatról magas lovon folyton kioktattak mit hogyan kéne csinálni. Nem kell a kioktatás, az viszont vitathatatlan hogy a külföldi munka ad egy plusz tapasztalatot és rálátást a dolgokra. Nyilván nem az egyedüli ilyen, ha valaki vállalkozást indít, Mo-n belül költözik, vagy elkezd siklóernyőzni, vegetáriánus életmódot folytatni stb. az is mind plusz tapasztalatot jelent. Ezt nem kell elvitatni attól akinek van, akinek van meg nem kell azt hinnie hogy az új tapasztalattól ő hirtelen megvilágosodott.
2. Számításba kell venni hogy Mo-n évszázados késéssel indult be a polgárosodás, ezt a folyamatot nem lehet siettetni. Nem jótanácsokra van szükség hanem még 100 év türelemre.
3. Mo-n sok minden meglepően jól működik, nyugaton (konkrétan Luxemburgban ahol lakom) pedig meglepően sok minden szarul. Késnek a vonatok, lehúz a fogorvos, drága és lassú az internet bekötés stb.. Ősszességében nehéz megmondani hogy jobb vagy rosszabb a szolgáltatás mint Pesten. Egy valami biztos, hogy kevésbé olyanok az emberek mintha szarba haraptak volna. Ehhez elég akár csak ebbe a fórumba beleolvasni. Vagy elég hazalátogatni Pestre, felülni a villamosra és belehallgatni a beszélgetésekbe. Megy az intrikázás, rinyálás folyamatosan, ember embernek farkasa. Ugyanez a munkahelyen.

Kávéház Magazin · https://kavehazmagazin.hu 2019.08.12. 08:07:38

A címre reflektálva: DE mi lenne, ha hazajönne egymillió magyar?!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.08.12. 08:07:45

@sebi77: es mondd csak, hol lehet megnezni a valasztasi eredmenyekben ezt az adatot? tobben irtak mar hasonlot, de forrast senki nem tudott mutatni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.08.12. 08:08:07

lehetne egy szavazas, kinek mekkora erofeszitest kivan a valasztott hazajaban boldogulni a szulohazajahoz kepest, mondjuk hasonlo eletszinvonal eleresehez. erdekes lenne ezt osszevetni azzal, mikent nyilatkoznak ezek a valaszadok a valasztott hazajukrol es szulohazajukrol, es azok lakoirol.

csizkek 2019.08.12. 08:08:11

Par eve eljatszottam a gondolattal. Aztan voltak parhuzamos projektjeim Mo-on es Nemeto-ban. Par honap utan ez nem volt kerdes, maradtunk azota is Nemeto.ban. Nem hianyzik a Mo-i mentalitas a munkaban, az eü es iskolarendszer se a privat eletben.

kolomparlole1114 2019.08.12. 08:08:24

@Arthamyr: Mivel nem vagyok időutazó, még nem olvastam el. :) De aki Európából visszajön a Balkánra, az valamit nagyon rosszul csinál.

Arthamyr 2019.08.12. 08:28:28

@kolomparlole1114: Miért csinálna bármit is nagyon rosszul?

(már azt leszámítva, hogy a legtöbb ember legalább egyvalamit nagyon rosszul csinál ettől teljesen függetlenül :))

Arthamyr 2019.08.12. 08:33:00

@sebi77: "Nem jótanácsokra van szükség hanem még 100 év türelemre." - Hát ezzel a jelenleg is felnőtt magyar népesség túlnyomó többsége nem tud szolgálni. A halálig türelem nem pálya.

morgo1229 2019.08.12. 08:38:56

Bankfiok baszki. Mennyi baromsag elhangzik itt mar megint. Hollandiaban idopont kell. Nem setalhatsz be csak ugy mint otthon. Hitelt sem lehetett felvenni csak webcamen. Biztos bejon ez csomo embernek. Nekem nem. Orvosok detto. Itt 2 honapit vartam maganban az aranyeres dokira. Fogalma nincs a magyarnak milyen jol mukodik az egeszsegugy odahaza. Tegnap be se fertunk a templomba a Balatonon. Hollandiaban a szomszed utcaban most bontottak le egye gyonyoru templomot. Nem akartam elhinni. En nem tudtam hogy le lehet bontani templomot.

morgo1229 2019.08.12. 08:47:50

Hol nincs uram batyam ? EUs koztviselo vagyok. Miert van az hogy szamtalanszor megjelenik a megversenyeztetett allasban a csapatvezeto frissen szult felesege ? Ja tuti o volt a legratermetebb a 80 jelentkezo kozul. Vagy a HR es apja bekerul a biztonsagi orok koze. Sorolhatnam. Sok dolgozo valakinek a valakije.

morgo1229 2019.08.12. 08:58:48

Persze még a szar is aranybol van. Most kaptam meg a szamlat a gyerek benott kormerol. 297 euro volt. Valamit vagott rajta a sebesz 5 percig. Most nezem mar megint benott. Jon a gyulladas. Itt potyogok a Balatonon. A szomszed nèmet. Egyfolytaban pofazik kinn a kertben. Szemben belgak vettek meg. Pedig ez egy fapad falu. En már ezeket a migrancsokat se birom. Biztos tok szar ez a Magyarorszag. Minek jon ide ez a sok nyugati ?

Auralianus 2019.08.12. 09:01:03

@Arthamyr:

Nem látom a problémát... akinek van 100 év türelme marad, akinek nincs megy...

... szerintem az az igazán érdekes, amikor az kéri másokon számon a türelmet akinek nincs (azaz aki maga is elment).. az azért első látásra némi kognitív isszonanciát feltételez...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.08.12. 09:28:17

@MACISAJT: Őőőő... a 12 állami gazdaságot például ki adta el?

csizkek 2019.08.12. 10:39:36

@morgo1229: Turistakent, kulfoldikent Mo faksza hely. Ott van a hata mogott egy jogallam, igy nincs beragadva a magyar posvanyba. Nem erti a nyelvet, igy nem erti a sok savanyu frusztralt embert es nem kell udvari felszoponak lennie ha munkat akar.
Ellenben "kemeny valutaval" fizet es .. (azt akartam irni, hogy minden olcsobb, de ez mar nem igaz. )

csizkek 2019.08.12. 10:39:42

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Nem a magasabb fizu a lenyeg. Hanem a mentalitasbeli kulonbseg. Persze ha vki az urambatyamozashoz van szokva annak sz.r lesz az Eu, maradjon udvari bohocnak Mo-on.

Arthamyr 2019.08.12. 10:47:23

@Auralianus: Akkor nem sokan maradnának. Jelenleg elég kevés ember van, aki 100 évig fog élni, és képes addig türelmet gyakorolni (ez kisgyerekeknek nem jellemzője, a 120 éves kor meg az embereknek nem jellemzője, egyelőre legalábbis).

sebesbal 2019.08.12. 11:00:43

@morgo1229: "En nem tudtam hogy le lehet bontani templomot." Vétek lerombolni, jobb esetben könyvtárat vagy kocsmát rendeznek be benne a hollandok.

sebesbal 2019.08.12. 11:01:44

@Arthamyr: Azt próbáltam kifejteni, hogy vannak folyamatok amiket nem lehet siettetni, akármilyen erősen próbáljuk. Egy konkrét példa a napokból a kokakólás cirkusz. Eltelt 30 év a rendszerváltás óta, volt egy rakás pride meg felvilágositó kampány, és idáig jutottunk. Nyugaton is hosszú érési folyamat volt mire elértek a tolerancia jelenlegi fokára, és még messze nincs vége. Nem mégtöbb plakátra van szükség meg felháborodásokra, hanem békén kell hagyni az embereket, meg kell várni hogy szép nyugodtan, lassan, évtizedek alatt elvigye őket a koleszterin, és majd a következő generáció talán jobb lesz. Kb. ugyanez iszlamofóbiára és xenofóbiára.

csizkek 2019.08.12. 11:01:45

@sebi77: "2. Számításba kell venni hogy Mo-n évszázados késéssel indult be a polgárosodás, ezt a folyamatot nem lehet siettetni. Nem jótanácsokra van szükség hanem még 100 év türelemre"
Mo-on most sincs polgarosodas es nem is lesz. Pont arrol van szo, hogy kiuritik akozeposztalyt. Es ennek ellenkezojere tarsadalmi szinten sincs igeny. Mert a propaganda szoponc elvan a maga kis vilagaban, mindenki hulye rajta kivul. Amugy is alkalmatlan arra, hogy barmifele onallo otlete legyen vagy vallaljon barmilyen felelosseget barmi irant is. Jomunkas, nagymagyar nosztalgival. A kegyeltek meg udvari bohocok. Aki polgari eletet akar elni, elhuz a fakszba. Pont ez az amiert az a felmillio 80-90%(sajat velemeny) a budos eletben nem fog visszamenni magatol Mo-ra.

csizkek 2019.08.12. 11:01:45

@morgo1229: "Hol nincs uram batyam ? EUs koztviselo vagyok. Miert van az hogy szamtalanszor megjelenik a megversenyeztetett allasban a csapatvezeto frissen szult felesege ? Ja tuti o volt a legratermetebb a 80 jelentkezo kozul. Vagy a HR es apja bekerul a biztonsagi orok koze. Sorolhatnam. Sok dolgozo valakinek a valakije."
Szalmabab ervelesi hiba.

ALLASBAN:) Mo.-on meg helybol ellopjak a projekt 70%-at, a tobbit meg 90%-ban viszi a csalad. Es a leghulyebb nem biztonsagi ornek ul be a projektbe, hanem ugyvezetonek. MErt o bologat a legjobban.

Arthamyr 2019.08.12. 11:34:59

@sebesbal: Miért használsz több accountot? :/

"és majd a következő generáció talán jobb lesz" - Vagy rosszabb.

Auralianus 2019.08.12. 13:11:02

@Arthamyr:

"Akkor nem sokan maradnának."

... még mindig nem látom a problémát. Hacsak nem tekintjük a tetszóleges helyen és időben (szigorúan legális keretek között) végrehajtott önmegvalósítást rossz dolognak, igazán nincs mit ezen egymás szemére hányni...

... bort inni és vizet prédikálni pedig egyetemes alapjog, de azt már taglaltam :Đ

N. Barbie 2019.08.12. 14:08:04

Mi lenne ha egyszerre hazamenne (also hangon) 600e magyar?

Akkor megmutathatna I. Nemzetvedo viktor, hogy mennyi is igaz a propagandabol, miszerint a munkanelkuliseg a kormany zsenisege miatt olyan alacsony meg a fizetesek is azert nonek, mert utolerhetetlen zseni a fidesz, nem pedig azert, ami a valosag, hogy azert, mert egyenlore ott van az a 600e magyar, ahol.

desw 2019.08.12. 14:08:22

@csizkek:

"Pont arrol van szo, hogy kiuritik akozeposztalyt. Es ennek ellenkezojere tarsadalmi szinten sincs igeny"

Ez a szocik műve! Ők akarják mégjobban megfejni az amúgy is szétszopatott középosztályt, hogy a proliknak osztogathassanak. Ez az egyik oka, hogy sokan még mindig Orbánra szavaznak.

"Pont ez az amiert az a felmillio 80-90%(sajat velemeny) a budos eletben nem fog visszamenni magatol Mo-ra. "

Dehogynem! Legkésőbb akkor, amikor megkapja az első nyugdíját. Hamar rájön majd, hogy abból 3-500 fontból kb éhendöglik Angilában'.

desw 2019.08.12. 14:08:57

@csizkek:

"Turistakent, kulfoldikent Mo faksza hely. Ott van a hata mogott egy jogallam, igy nincs beragadva a magyar posvanyba. Nem erti a nyelvet, igy nem erti a sok savanyu frusztralt embert es nem kell udvari felszoponak lennie ha munkat akar.
Ellenben "kemeny valutaval" fizet es .. (azt akartam irni, hogy minden olcsobb, de ez mar nem igaz. ) "

Fuuu de buta általánosítás ez!

desw 2019.08.12. 14:09:11

@Szaktanár:

"van egyébként vmi célja ennek az eszmecserének azon túl, h görcsösen próbáljátok páran bebizonyítani, h mo-n egzisztenciát építeni meg külföldön egzisztenciát építeni az egy és ugyanaz? egyre hevesebb az az érzésem, h tök fölöslegesen írom le, h mekkora különbség van a kettő közt, a saját butthurt-ségetekből adódóan ezt úgysem fogjátok érteni. "

:DDDDDDDDDD

Az elmúlt 10 évből kb. 3-at Angilában', 3-at meg DK-Ázsiában töltöttem, és lassan készülök a szokásos 6-8 hónapos vietnám utamra telelni . . .

Csak butuska az a megállapításod, hogy az 1-2 évig szociológus diplomával Londonban takarító Gizike talpraesettebb lenne, mint a bp-i mérnök, akinek nem kellett elmennie egy jobb élet reményében. Na mindegy . . .

Auralianus 2019.08.12. 14:28:28

@desw: Némi belső ellentmondásra utal adott helyen úgy érezni magunkat jól, hogy az évből 6-8 hónapot máshol töltesz... (vagyis vélhetőleg még többet, mert aki "telel" az szokott "nyaralni" is)

... persze úgy is lehet jól élni, hogy nem ott érzed magad jól ahol élsz...

... de ez innentől kezdve messzire vezet...

Szaktanár 2019.08.12. 15:40:04

@desw: remélem, h nagyon jól fogod magad érezni, jó pihenést kívánok!

Arthamyr 2019.08.12. 15:46:28

@Auralianus: Probléma? Az nincs, csak senkinek nincs és nem is lehet 100 év türelme, így ez nem lehet döntési alap.

M. Péter 2019.08.12. 15:57:59

@gabors: Akkor lesz a magyar GDP része, ha Mo.-n elköltik. Ha csak ott van a pénz a bankszámlán, vagy Mo.-n kívül költik el, akkor nem számít bele a magyar GDP-be.

sebesbal 2019.08.12. 16:07:28

@Arthamyr: Nem egészen értem min vitatkoztok, de a 100 évet mégegyszer kifejtem: Nem azt irtam hogy senki se vegyen levegőt 100 évig amig a magyar társadalom fejlettsége utoléri az EU átlagot, még csak azt se mondtam hogy ezt az időt Mo-n kell kivárni. Annyit mondtam hogy tenni ellene semmit se lehet, és fölösleges Mo. és a nyugat közti különbségeken rugózni végtelenitett körben, meg kiselőadásokat tartani az elmaradott otthonmaradottaknak. Tudomásul kell venni a helyzetet hogy ez csak történelmi időskálán fog változni. Elég körülniézni a visegrádi országokban, kb. mindenhol ugyanaz megy. Olyan ez mint hogy D-Amerikában egy időben meg mindenhol junta volt, mert az felelt meg a fejlődési szakaszuknak.

sebesbal 2019.08.12. 17:00:14

@Auralianus: "... persze úgy is lehet jól élni, hogy nem ott érzed magad jól ahol élsz..."

Ha valakinek nincs családja akkor talán a legjobb a digitális nomád életmód, utazgatni a világban és távdolgozni. Manapság Schengen és a fapados társaságok korában egyszerűen nem aktuális hogy az ember egész életét Bácsalmáson élje le, mert hogy itt élned halnod kell meg akkor leszel jó hazafi. Az a jó hazafi aki nem lopja szét az országot és nem árt a népének többet mint amennyit használ. Egyre kevesebb jelentősége lesz annak hogy fizikailag hol tartózkodik az ember, az meg hogy hol fizet adót mint morális alap még viccnek is rossz, főleg magyar kontextusban. Négy gyereket meg szüljön a Kövér. Amúgy is túlnépesedett a Föld, 15 éven belül a munkahelyek fele megszűnik az automatizáció miatt, 30 éven belül talán lesz általános mesterséges intelligencia, és akkor megszűnik a másik fele is. De itt és most mégis az a legfőbb probléma hogy 500 év múlva is legyenek magyar keresztények a Kárpát medencében...

sebesbal 2019.08.12. 17:01:54

@Auralianus: "... persze úgy is lehet jól élni, hogy nem ott érzed magad jól ahol élsz..."

Ha valakinek nincs családja akkor talán a legjobb a digitális nomád életmód, utazgatni a világban és távdolgozni. Manapság Schengen és a fapados társaságok korában egyszerűen nem aktuális hogy az ember egész életét Bácsalmáson élje le, mert hogy itt élned halnod kell meg akkor leszel jó hazafi. Az a jó hazafi aki nem lopja szét az országot és nem árt a népének többet mint amennyit használ. Egyre kevesebb jelentősége lesz annak hogy fizikailag hol tartózkodik az ember, az meg hogy hol fizet adót mint morális alap még viccnek is rossz, főleg magyar kontextusban. Négy gyereket meg szüljön a Kövér. Amúgy is túlnépesedett a Föld, 15 éven belül a munkahelyek fele megszűnik az automatizáció miatt, 30 éven belül talán lesz általános mesterséges intelligencia, és akkor megszűnik a másik fele is. De itt és most mégis az a legfőbb probléma hogy 500 év múlva is legyenek magyar keresztények a Kárpát medencében...

desw 2019.08.12. 18:57:14

@Auralianus:

" Némi belső ellentmondásra utal adott helyen úgy érezni magunkat jól, hogy az évből 6-8 hónapot máshol töltesz... (vagyis vélhetőleg még többet, mert aki "telel" az szokott "nyaralni" is)"

Nincs itt semmi ellentmondás, csak pusztán annyi, hogy utálom a telet és a hideget, és szeretem a napsütést és utazgatni is.

Gyanítom, hogy pl az Angliában vagy Svédországban élő magyarok többsége sem szereti az ottani időjárást, de ettől még szerethetik az életkörülményeket.

Most komolyan! Bandita kartárs lebalkánozza Budapestet, pedig ő is csak a felesége svéd szülei segítségével tud kint élni Stockholmban??? Ne bassz!

Határozott véleményem az, hogy méltánytalanul köpködi itt a HA-n a többség Magyarországot, és mondom ezt úgy, hogy nem vagyok NER kegyelt.

Csóróként mindenhol szar élni, még Kaliforniában és Bernben is, de erről nem az ország tehet, hanem saját magad/magatok.

Nézzetek magatokba!

(na, átmegy ezt itt??)

Határátkelő 2019.08.12. 19:01:06

@desw:

1. Egyrészt Bandirepublic, de nyilván véletlenül tévesztetted el a nevet, nem akartál bunkó lenni.

2. "„Úgy két és fél év elteltével megkérdeztem tőle, hogy figyelj, akkor hazaköltözünk vagy nem? Addigra kapott szerződést a Svéd Királyi Balettben, nekem is éppen nagyon jó állásom volt, elég sokat kerestem, jó helyen laktunk, a gyereknek jó volt az óvoda, nem nagyon volt olyan ok, ami miatt érdemes lett volna hazaköltözni” - emlékezett vissza Bandirepublic."

Tehát a Svéd Királyi Balett táncosa és egy multinál jól kereső szakember.

hataratkelo.blog.hu/2019/08/03/kulfoldre_koltozni_mindig_aldozat

Örülök, hogy segíthettem két félreértés tisztázásában, így nem marad rajtad esetleg az, hogy szándékosan ferdíted az igazságot vagy csak szimplán össze-vissza beszélsz.

desw 2019.08.12. 19:20:22

@Határátkelő:

Eskü, hogy BandiTrepublicnak olvastam. Azt bevallom, hogy egy kicsit bunkó akartam lenni . . . lehetek whitelistes?

A 2. pontot nem értem, mire írtad. A felesége nem svéd? A szülei nem Svédországban élnek? Így azért elég könnyű kiköltözni.

Határátkelő 2019.08.12. 19:28:31

@desw: Hát persze, hogy Banditának olvastad, nyilván.

Nem, a felesége nem svéd, hanem magyar (a szülei élnek kint). Mindketten Budapesten éltek, úgy mentek ki és mindkettőjüknek jó állása volt és van.

De hát persze, könnyű nekik. Mindenkinek könnyű. Egyébként sem látom, mi köze annak, hogy milyen munkája van külföldön ahhoz, hogy milyennek látja Magyarországot. És nem, nem kell elmagyaráznod, mert nem érdekel.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.08.12. 19:29:16

@sebesbal: ja, mikor a kombajnt kitalaltak, akkor is ez volt, es azota is ott allnak szegeny parasztok vegig a foldek mellett, mert mar nincs mit csinalni.

desw 2019.08.12. 20:06:33

@Határátkelő:

"Hát persze, hogy Banditának olvastad, nyilván."

Most mit ferdítesz??? BandiTrepublicnak olvastam, ahogy írtam.

"Nem, a felesége nem svéd, hanem magyar (a szülei élnek kint). "

Oké, a felesége nem svéd állampolgár, de kint nőt fel.

"Mindketten Budapesten éltek, úgy mentek ki és mindkettőjüknek jó állása volt és van."

Und??

"De hát persze, könnyű nekik. Mindenkinek könnyű."

:DDDD ??? Mi baj van???

Nem könnyebb úgy kiköltözni, hogy a szüleid ill. anyósodék kint élnek?

"Egyébként sem látom, mi köze annak, hogy milyen munkája van külföldön ahhoz, hogy milyennek látja Magyarországot."

Pardon me?? Ez mikor is írtam??

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.12. 20:06:43

@sebi77: 100 év türelem?!
Ember!
Az a baj,hogy itt még 100 év múlva is 100 évre leszünk a változástól!

Határátkelő 2019.08.12. 20:08:54

@desw: "Bandita kartárs lebalkánozza Budapestet"

Egészen pontosan ezt írtad, de nem érdekes. Részemről én itt befejeztem.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.08.12. 20:39:31

@Határátkelő: "Egyébként sem látom, mi köze annak, hogy milyen munkája van külföldön ahhoz, hogy milyennek látja Magyarországot. "

Ugye valahol ott fent az volt az alaptétel, hogy aki kiment az hiperszuper, mindent átlátó, a világot bármikor megváltó géniusz, aki itthon maradt az pedig a lusta, ostoba, semmirevaló.
Szóval azért hadd legyen már köze hozzá, hogy éppen mosogat, vagy mérnök.

desw 2019.08.12. 20:39:32

@Határátkelő:

:DDDDDDDDDDDD

Én azt mondtam, hogy BandiTrepublicnak (t-vel) OLVASTAM.

desw 2019.08.12. 20:39:32

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"Deaszocik!Még most is! "

Ez megvan??

mszp.hu/fizessenek_a_gazdagok

A szocik és a másik része a félhülye ellenzéknek akar többkulcsos adót. Sok jobbmódú ezért szavaz minden gané ellenére Orbánékra.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.08.12. 20:39:32

@csizkek:
"Mo.-on meg helybol ellopjak a projekt 70%-at, a tobbit meg 90%-ban viszi a csalad."
Hmm. És ez akkor hogy jön össze azzal az általatok hangoztatott lózunggal, hogy a 4% növekedés az uniónak köszönhető? Most akkor ellopják, vagy mégsem?

Határátkelő 2019.08.12. 20:42:41

@desw: Ne fárassz már, hát ODA VAN ÍRVA, hogy mit írtál. (18:57:14-es komment)

(És mielőtt nekiállsz, a kommentet csak beengedni vagy nem beengedni lehet, belenyúlni nem.)

De OK, jó röhögtem így hétfő este.

desw 2019.08.12. 21:21:09

@Határátkelő:

:DDDDDDDD itt is kurva meleg van!

A posztodban félreOLVASTAM:

"A kérdést a Svédországban élő Bandirepublic vetette fel beszélgetésünk során . . ."

Eskü, ezt BandiTrepublic-nak (t-vel) OLVASTAM. Innen költöttem át Bandita kartársra (ENG => HUN, bandit => bandita)
És elismerem, bunkó voltam ezzel, de ez is volt a szándékom, mert nagyon utálom, ha vki visszaköpköd. (régóta irogatok ide, és ezt sokszor számonkértem)

Határátkelő 2019.08.12. 21:22:22

@desw: Na, akkor maradjunk ennyiben.

VT Man 2019.08.13. 10:18:36

@sebi77:
"Megy az intrikázás, rinyálás folyamatosan, ember embernek farkasa. Ugyanez a munkahelyen."

Ezzel teljesen egyetertek.

Neha azt gondolom, hogy ha az emberek ehelyett dolgoznanak, termelnenek, epitenenek, akkor meg szinte USA-t es Svajcot is lekoroznenk gazdasagilag.

Hihetetlen, hogy mennyi idot pazarlunk panaszkodasra, politizalasra.

Auralianus 2019.08.13. 11:37:36

@sebesbal: szerintem ez egy eléggé szélsőséges társadalomfejlődési felfogás, se a gyakorlat, se a legújabb kori történelem nem támasztja alá a helyességét.

Természetesen jogod van a véleményedhez.

Auralianus 2019.08.13. 11:54:33

@desw: Gyaníthatóan nem ugyanarról beszélünk...

... aki a NER-t nemszereti az ugye nem Magyarországot nem szereti...

... akinek akad némi problémája azzal, hogy hogyan mennek a dolgok "odahaza" az nem féltétlenül "köpköd" (bár akad aki annyira szalonképtelen stílusban fogalmaz, hogy nehéz másnak minősíteni a véleményét)...

*****

Ha szabadon, jómódból épült burokban élsz, úgy élhetsz akárhol is, max az irányítószám lesz más. Ha az év több, mint felét máshol töltöd + a jólétből fakadó függetlenségedből adódóan zéró a kapcsolatod a társadalmi problémákkal. Innentől kezdve viszont nehéz megérteni miért érdekel a tiéddel párhuzamos univerzumban élők véleménye az aktuális irányítószámodról amit egy virtuális fórumon írnak.

Persze lehet valamit félreértek, de az általad leírtakból úgy tűnik, hogy nem az "átlagjóska" valóságában élsz, hanem egy szinte párhuzamos univerzumban. Anyagi gondok és kötöttségek nélkül, rengeteg szabadidővel, kedvedre utazgatva a világban. Innentől kezdve nehezen áll össze a kép...

Ha a "helyhez" kötődsz, akkor ugye nem utazgatsz agyba-főbe, ha pedig "pénz nélkül bárhol szívás" + "carpe diem" akkor mit foglalkozol az "átlagjóskákkal"? Gyaníthatóan zéró közös pont avan az életetekben. Nem ott, nem azt, nem úgy csináljátok, ugyanannak az éremnek az ellentétes oldalán élve fura is lenne, ha adott helyet ugyanolyannak látnátok.

Ezért írtam, hogy belső ellentmondásra vall...

Auralianus 2019.08.13. 12:06:21

@Arthamyr: Már hogyamanóba ne lehetne? :Đ

Bármi alapján is dönthetsz... lehet a klíma, a beszélt nyelv (dialektus) dallama... a politikai rendszer, nagypapa meséiből sugárzó nosztalgia... attól kerek a világ, hogy nem egy kaptafára gondolkodunk.

Egészen addig rendben a dolog - szerintem - amíg valaki nem keveredik teljesen nyíltan önellentmondásba. Joga persze simán van a saját véleményével, korábbi kinyiltakoztatásaival totálisan ellenkező döntéseket hozni...

... csak ugye ez egy pont után a külső szemlélő számára mosolyogtatóvá válik ;)

desw 2019.08.13. 14:04:34

@Auralianus:

" ... aki a NER-t nemszereti az ugye nem Magyarországot nem szereti..."

Akkor ne Magyarországot köpködjék!

"... akinek akad némi problémája azzal, hogy hogyan mennek a dolgok "odahaza" az nem féltétlenül "köpköd" (bár akad aki annyira szalonképtelen stílusban fogalmaz, hogy nehéz másnak minősíteni a véleményét)... ""

Budapest lebalkánozása nálad minek számít?

Kik használják nyilvános WC-nek a Nyugati téri aluljárót? Kik futtatják ott a fogatlan ribancokat? Kik miatt gettók BP (Magyarország) egyes részei?? Hány londoni magyar esne nekem, ha Londot lekarachiznám pl. SE London miatt?

Másrészt kérkedni alapból sem szép dolog, de az igazán pofátlan az, amikor valaki úgy kérkedik, hogy semmi köze ahhoz, amivel kérkedik. Fikázni a magyar eü-t, tömegközlekedést, . . . Londonból, Stockholmból úgy, hogy csak beleültetek a mások által létrehozott készbe?? Pöffeszkedtek a német, angol, svéd, . . . állampolgárok által seggetek alá tolt eü-ben, oktatásban, . . . és visszaköpködtök a magyarra?? Van arc, bazzz!

Aztán ha tényleg olyan balkáni Magyarország, akkor vajon a papit-mamit miért hagyja itt senyvedni a sok szuper okos és talpraesett magyar emigráns? Ja, arra azért jó a sok buta otthonmaradt magyar, mi? Ti majd kintről diktáljátok az iramot és az irányt, és a nyakunkba szavaztok vmi félhülye ellenzékit és adóemelést, mi? (nem, én nem járok választásokra, mert inkorrektnek érezném, mivel többnyire nem Magyarországon vagyok)

" Ha szabadon, jómódból épült burokban élsz, úgy élhetsz akárhol is, max az irányítószám lesz más. Ha az év több, mint felét máshol töltöd + a jólétből fakadó függetlenségedből adódóan zéró a kapcsolatod a társadalmi problémákkal. "

A kérdés az, hogy ezek a társadalmi problémák vajon a kormányok rossz működését, vagy netán az álompolgárok rossz hozzáállását mutatja? Utóbbira tippelnék.

Azt ugye könnyű látni, hogy más országokban adott esetben jobb és szebb valami. A kérdés az, hogy a "miért"-eket is látjuk-e? A hozzászólok jó része kb az "O1G" és "Nem kell stadion és lesz pénz mindenre!" igen egyszerű véleményt képviseli. Aki tényleg elhiszi, hogy pusztán egy kormányváltástól egyszeriben minden jobb és szebb lesz, az idióta.

Nem! Se szebb, se okosabb, se kedvesebb, se becsületesebb nem lesz senki egy kormányváltás után sem. És hiába költözik egy suttyó vagy ügyeskedő magyar Londonba, attól még suttyó és ügyeskedő marad.

" Persze lehet valamit félreértek, de az általad leírtakból úgy tűnik, hogy nem az "átlagjóska" valóságában élsz, hanem egy szinte párhuzamos univerzumban. "

Nincsenek mindennapos anyagi problémái, de nem vagyok gazdag. Pusztán csak -- az átlagtól igencsak eltérően -- nem az anyagi javak birtoklásától remélek jobb életet. Nem dohányzom, nem iszom és nem szórom el a pénzemet "menő" cuccokra, így bőven marad pénz utazásra és kevesebbet is kell dolgoznom.

shakti rom 2019.08.13. 15:00:36

@desw: Ird nyugodtan amit érzel, ne fogd magad vissza :-))))))

shakti rom 2019.08.13. 15:00:39

@desw: "Nem! Se szebb, se okosabb, se kedvesebb, se becsületesebb nem lesz senki egy kormányváltás után sem."

Az lehet, de az ország gazdagabb lesz ha visszaveszik az elmutyizott javakat az orbánmaffiátol.

shakti rom 2019.08.13. 16:00:04

@desw: " "Nem! Se szebb, se okosabb, se kedvesebb, se becsületesebb nem lesz senki egy kormányváltás után sem."
"

Már most ezerrel piszkitjátok a fedhetetlen eletu Ivanyit. a Donath csaladot. mert be vagytok szarva toluk.

desw 2019.08.13. 16:00:14

@shakti rom:

"Az lehet, de az ország gazdagabb lesz ha visszaveszik az elmutyizott javakat az orbánmaffiátol."

Jaja! Emlékszem! Így volt ez a szocik által ellopott milliárdokkal is a leváltásuk után. Ohh, wait . . .

És persze Orbánék után csakis Szent Szüzek jönnek, aki egy fillért sem fognak ellopni.

shakti rom 2019.08.13. 17:38:22

@desw: Hát akkor maradjatok igy,

4 és félmillio mélyszegénnyel. aiket már az egész Balkán lekoroz.

desw 2019.08.13. 17:40:29

@shakti rom:

"Már most ezerrel piszkitjátok a fedhetetlen eletu Ivanyit. a Donath csaladot. mert be vagytok szarva toluk."

Engem te nem cimkézzél, ok?

Utálom Orbánt, mint a szart, de az ellenzéket mégjobban. Soha a büdös életben nem szavaztam Orbánra, és max csak protest szavazatott remélhetne tőlem, mert az egész ellenzék baltaarcú félhülyék gyülekezete.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.13. 17:45:05

@desw: Haver!Én ha kint lennék,nem köpködnék.
Okádnék!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.13. 19:22:49

@desw: Ja,pöffeszkedni a kintiek által létrehozott eü ben oktatásban?
Amibe most már ők is beleadnak,hiszen kint dolgoznak.
Többet adnak bele,többet is kapnak vissza.És esetleg még meg is becsülik őket.
Igen szidják az itthonit,amibe szintén beleadtak de nem sokat kaptak vissza cserébe.
Lehet eeeemúúútnyóóócéévezni de ez már tíz éve viktorék sara.
De tudom te nem vagy fideszes.

desw 2019.08.13. 19:23:02

@shakti rom:

"4 és félmillio mélyszegénnyel. aiket már az egész Balkán lekoroz."

Papíron biztos ennyi! Csak szólok, hogy milliók feketén ill. szürkén dolgoznak, így ők papíron baromi mélyszegények.

És nyílván 2010 előtt nem voltak szegények, és Orbán leváltása után egyből megszünne a szegénység is. Mondjuk vicces, mert pont vidéken erős a Fidesz, Pesten kevésbé.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.13. 19:23:05

@desw: Igen ezt ismerjük:
Én nem vagyok fideszes,deeeeee....

shakti rom 2019.08.13. 21:19:00

@desw: azon kivul hogy hátramutogatsz, bezzegezel, nem sok érvet tudtal felsorakoztatni az O!G rezsim mellé..

desw 2019.08.14. 09:48:49

@shakti rom:

"azon kivul hogy hátramutogatsz, bezzegezel, nem sok érvet tudtal felsorakoztatni az O!G rezsim mellé.. "

Szerencsére az ellenzék mellett tengernyi érv van, így könnyű a választás. :DDDDDDDDDD

desw 2019.08.14. 09:49:04

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"Igen ezt ismerjük:
Én nem vagyok fideszes,deeeeee.... "

Politikai hívőként neked furcsa lesz, amit mondok, de én sosem pártokban gondolkodtam, hanem ötletekben. Egy-egy adott intézkedésről van vélemény, és nem érdekel, hogy Gyurcsány, Orbán vagy akárki más mondja. Orbánéknak is van rossz ill. jó ötlete, Gyurcsányéknak is, Vonáéknak is, stb . . .

Pont ez a baj veletek, hogy most per pillanat Orbán-fóbiásként mindent elleneztek, amit Orbán mond, de persze ti ugyanezt tettétek Gyurcsánnyal 10 éve, mert akkor ő volt a gonosz.

Pöffetegecske 2019.08.14. 10:01:53

@droid_: Tok mindegy milyen szemu, letorli a hasadat. Magyarorszagon ott tartunk, hogy senki sem torli le a hasadat.

Arthamyr 2019.08.14. 10:44:14

@desw: Elég kevés olyan dolog van, amit egyértelműen a Fidesznek köszönhet az ország, és nem rossz. Ezek meg vitathatóak (pl. nem mindenki örül az egykulcsos adónak).
Te kezdtél el ellenzékezni, előtte csak egészséges ekézése folyt a kormánynak, nem nagyon beszélt senki az ellenzékről, meg a megelőzőkről. Nem tudom, ez téged miért zavar, ha utálod az orbánt, mint a szart, és sose szavaztál rá. A hozzászólásaidból nem ez jön le. Ilyen vehemensen ellenzékezni tipikusan a fidesztrollok, fidesz-szavazók szoktak, főleg, amikor a beszélgetés témája épp a magyar kormány ekézése. :)

desw 2019.08.14. 12:40:23

@Arthamyr:

"Elég kevés olyan dolog van, amit egyértelműen a Fidesznek köszönhet az ország, és nem rossz."

Sajnos ez a fideszes kevés jó dolog egyelőre többnek látszik, mint az ellenzék kb nulla értelmes ötlete, de ez nyilván elég szubjektív.

Nem mellesleg ti kezdtetek el cimkézni engem, mert mertem azt mondani, hogy jó érzem magam Magyarországon. Ez nyilván (a csökkent képességű ellenzékiek szerint) csak akkor lehetséges, ha NER lovag és/vagy Fideszes vagyok.

"Nem tudom, ez téged miért zavar, ha utálod az orbánt, mint a szart, és sose szavaztál rá. A hozzászólásaidból nem ez jön le. Ilyen vehemensen ellenzékezni tipikusan a fidesztrollok, fidesz-szavazók szoktak, főleg, amikor a beszélgetés témája épp a magyar kormány ekézése. :) "

Én Bp lebalkánozása és az ellen szóltam, hogy az emigráns magyarok sokkal okosabbak és talpraesettebbek lennének az otthonmaradottaknál. Mindkettő baromság!

Egyébként pedig hitéleti kérdésekkel nem foglalkozom. Az, hogy ti mit HISZTEK rólam, az nincs egy ligában azzal, amit én TUDOK magamról.

Pöffetegecske 2019.08.14. 13:03:11

@desw: Az ellenzek otletei irrelevansak, mert mindent lesopor a kormany az asztalrol. Ha te kover vagy, akkor sem erdekes, ha rajtad kivul mindenki meg koverebb, az szamit, hogy TE kover vagy. Ezt mar szoktak fogni az ovis kolykok is, hogy az fontos o mit csinalt, nem az, hogy a tobbi husz mit tett, plane nem az, hogy mit tenne, ha tehetNE.

Pöffetegecske 2019.08.14. 13:08:55

Egyebkent miert ne lehetne Budapestet lebalkanozni? Ha minosegjelzo, hat izles dolga, ha meg foldrajzi meghatarozas, akkor targyi tevedes, de ezen porogni... Szerintem is igen tre allapotban van a varos.

Arthamyr 2019.08.14. 13:14:26

@desw: "Sajnos ez a fideszes kevés jó dolog egyelőre többnek látszik, mint az ellenzék kb nulla értelmes ötlete, de ez nyilván elég szubjektív." - Ok, és? Inkább vegyük figyelembe, hogy összességében jó-e a Fidesz, jobb lett-e az ország nekik köszönhetően. Felesleges a szarhoz hasonlítani.

"Nem mellesleg ti kezdtetek el cimkézni engem, mert mertem azt mondani, hogy jó érzem magam Magyarországon." - "Ti"? Én ugyan nem... A hozzászólásokra kellene érdemben válaszolni, legalább részben, nem harcolni egy vélt közösség ellen (ami igazából annyira heterogén, hogy nem is egy közösség).

"Én Bp lebalkánozása és az ellen szóltam, hogy az emigráns magyarok sokkal okosabbak és talpraesettebbek lennének az otthonmaradottaknál. Mindkettő baromság!" - De azért sikerült úgy szólnod ez ellen, hogy a Fideszt védted. Tedd enélkül.

desw 2019.08.14. 14:10:47

@Pöffetegecske:

" Az ellenzek otletei irrelevansak, mert mindent lesopor a kormany az asztalrol. Ha te kover vagy, akkor sem erdekes, ha rajtad kivul mindenki meg koverebb, az szamit, hogy TE kover vagy. Ezt mar szoktak fogni az ovis kolykok is, hogy az fontos o mit csinalt, nem az, hogy a tobbi husz mit tett, plane nem az, hogy mit tenne, ha tehetNE. "

Választásról és választási programokról és ígéretekről beszélek. Nekem jobban tetszik a fideszes járulék- és szjacsökkentés, az adókedvezmény, mint az ellenzéki "Fizessenek a gazdagok!" és alanyi jogú CSP. stb, stb . . .

"Egyebkent miert ne lehetne Budapestet lebalkanozni?"

Tényleg nem zavar ez itt szinte senkit? Mi lenne, ha lekarachiznám Londont?

Egyébként arról beszélnek itt sokan, hogy milyen önérzetesek lettek a kinti évek alatt. Már nem engedik, hogy pl megmotozza a bizt.őr. De okés!

" Szerintem is igen tre allapotban van a varos. "

Köszönd a sok csöves trógernek! A nyugati városok szebb részei nem azért néznek ki jobban, mert az ottani kormányzat többet költ takarításra, hanem azért, mert nincs annyi igénytelen tróger, aki WC-nek nézi az aluljárókat, stb, stb . . . Alig adták at az új villamosokat, aztán valamelyik húgyagyú vagánynak gondolta magát és bebaszta az üvegét.

Miért néz ki pl London vagy Leeds gettósabb része úgy, mint máshol egy szeméttelep? Mert igénytelen fehércigány angolok és pakik lakják.

desw 2019.08.14. 14:52:03

@Arthamyr:

"Ok, és? Inkább vegyük figyelembe, hogy összességében jó-e a Fidesz, jobb lett-e az ország nekik köszönhetően. Felesleges a szarhoz hasonlítani."

Pompás! Csak ugye egy választáson valakiRE kell szavani, nem valakire nem. Olyan lehetőség nincs, hogy mindegy, csak NE a Fidesz. Tehát a kérdés az, hogy Fidesz vs. MSZP, Fidesz vs. LMP, . . .

A Fidesz a középréteget "támogatja" a prolikkal szemben, az ellenzék meg a prolikat akarja eltartatni a középréteggel a tipikus szoci módi szerint. Ha mindenképpen szavaznom kellene, akkor hányások közepette a Fideszre szavaznék. De nem járok választásokra, mert többnyire külföldön vagy, és szarok is az egészre egyébként.

A sok idióta álompolgár azt hiszi, hogy azért szar az életük, mert a Gyurcsány, mert az Orbán, mert . . . pedig csak tükörbe kellene nézniük, csak az meg fájdalmas lenne.

Biztos vagyok benne, hogy a most Orbánt köpködők többsége pont ekkora vehemenciával köpködte anno Gyurcsányt és szavazott a Fideszre 2010-ben.

Egyébként jószívvel egy pártra sem tudnék szavazni, mert én kb libertáriusnak tartom magamat, ilyen párt meg sehol sincsen Magyarországon.

" De azért sikerült úgy szólnod ez ellen, hogy a Fideszt védted. Tedd enélkül. "

Itt kezdtek el cimkézgetni, így került bele a politika.

Egyébként szidni lehet, védeni nem? Aki szidja Orbánt, az mind Soros bérenc hülyelibsi??

Pöffetegecske 2019.08.14. 16:21:55

@desw: Nezd, alapvetoen semmiben sem ertunk egyet, de ebbe a WC temaba hadd kapaszkodjak mar bele, mert ugye azt vitathatatlanul mindenki hasznalja. Egyreszt nincs. Alig van kozvece, de orommel tapasztalom, hogy egyre tobb plazaban fizetos, ergo oda sem rongyolhat be csak ugy senki, hogyha kell pisilnie. Nezzuk azt ahol van. Szanalmas. Nem csak a kozvecek, mar ha valaki bemereszkedik egy palyaudvaron, amiert amugy fizet, hanem pl. miniszteriumokban is, kincstarban is. A korhazakrol, iskolakrol, tuzoltosagokrol meg mar ne szoljunk ugye. Mindenutt csovesek, trogerok, ugye? Ja meg olvasok a gondolataidban, hogy minek kitenni, ugyis ellopjak ( ok termeszetesen, nem mi) es minek kitakaritani, ugyis osszebrunyaljak. Igy hat koszosak a budik, koszosak az utcak, a parkok, a kortermek, az iskolak, lepattantak az epuletek, az utak, a kozepuletek, a korhazak, a repter, a vasutallomasok, a metrok, igen a felujitott is, omlanak a vakolatok, szaradnak a fak, az epitkezeseken rendetlenseg van, belog az utra a fel epitkezesi tormelek meg tabla, az egesz orszagban virit a parlagfu es koszos az egeszsegugyi miniszter korme is, mert hat a trogerok meg csovesek miatt, es helyesen irod, AZOKnak jobbat? Csak hogy igy en meg te is budos trogerokka valunk, mert a kormany szerint ennyire vagyunk erdemesek, 38 fokos lerohadt metrokra, meg dizelt boffento buszokra, meg kurvamocskos budikra egy- ket szazase, ja meg a rohadtsokadoert. Es nem erdekel a tiz evvel ezelott, vagy a szaz evvel ezelott, most rohadt budosek a budik a korhazakban, most koszosak a kozepuletek, most nincsenek kozvecek meg ivokutak az egesz varosban csak elvetve, most tiszta szemet a klinikak kornyeke es van kiszaradva a kozszolg egyetem irto fontos parkja. Es igen lepukkantnak latom a varost, evrol evre lepukkantabbnak. Ha te nem azt latod, amit en, abban sincs semmi hiba, izlesek es pofonok, de lehessen mar leirni, ha valamit trenek latok. Es igen Londont is le lehet balkanozni, mar miert ne lehetne? Maximum rohadt sokan nem ertenek vele egyet.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.14. 17:01:10

@desw: Áááááááááááááááááááááá!!!!!!!
Ne fussunk le fölösleges köröket ,kérlek!XD

Arthamyr 2019.08.14. 17:34:41

@desw: "Pompás! Csak ugye egy választáson valakiRE kell szavani, nem valakire nem. Olyan lehetőség nincs, hogy mindegy, csak NE a Fidesz" - Ehhez az áll talán legközelebb, ha nem szavazol, vagy valahogy kisorsolod, kire szavazz, ami nem a Fidesz. Jelenleg nem kötelező szavazni. Te ezt is teszed, én is. Miről beszélünk?
Minek véded a Fideszt, miért próbálod olyasmivel összehasonlítani, ami potenciálisan kedvezőbb színben tünteti fel, ha utálod, mint a szart? Hol ebben a logika?

"A sok idióta álompolgár azt hiszi, hogy azért szar az életük, mert a Gyurcsány, mert az Orbán, mert . . . pedig csak tükörbe kellene nézniük, csak az meg fájdalmas lenne. " - Biztos van sok ilyen, de ide nem elsősorban ilyenek írnak. Az, hogy valaki nagyon helyesen szilárdan tartja magát a véleményéhez, hogy jó lenne, hogy Orbánt/Gyurcsányt stb. lehúznák a wc-n, nem jelenti azt, hogy azt gondolja, hogy miatta szar az élete, és azt sem, hogy szar lenne.

"Egyébként szidni lehet, védeni nem? Aki szidja Orbánt, az mind Soros bérenc hülyelibsi??" - Lehetni lehet (be lett engedve sok kommented, ahogy látom), de minek, főleg, ha egyszer utálod, mint a szart? Azt sem tiltja senki, hogy felköpjél a levegőbe, és aláállj, de miért tennél ilyet?

Arthamyr 2019.08.14. 17:46:25

@desw: "Tényleg nem zavar ez itt szinte senkit? Mi lenne, ha lekarachiznám Londont?" - Mi lenne? Lehetne rajta röhögni. :) Vagy azért, mert vicces, vagy azért, mert szánalmas, kontextustól függően. Ugyanezt lehet érdemes tenni a "Balkánozással" is. :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.14. 18:45:38

@desw: De basszus!Már visszasírjuk azt,amikor fecóékat szidtuk!

desw 2019.08.14. 18:45:38

@Arthamyr:

AKkor mégegyszer. Én adott intézkedések mellé rakom a voksomat (virtuálisan, mert nem szavazok), nem párt mellé. Ha holnaptól az LMP és Karácsony Gergő fog 10% pontos adóékcsökkentésről beszélni, akkor ezt fogom helyeselni és támogatni. A magyar adóék még az egykulcsos szjá-val is kurva magas, és szégyen gyalázat, de a Fidesznek jutott először eszébe a rendszerváltás óta, hogy ez így nem frankó, és javítgatnak is rajta, ahogy lehetséges.

Fideszes intézkedés, de totál baromságnak tartom pl az egyes termékek áfa-csökkentését és a CSOK-ot is, de pl az áfa-emelést helyeseltem.

Én csak azt mondom, hogy az ellenzéknek -- sajnos -- kevesebb jó és/vagy több rossz ötlete van, és ti ezért cimkéztek engem Fideszesnek. Ha ez jól esik nektek, hát élvezzétek!

Arthamyr 2019.08.14. 19:07:04

@desw: Akkor még egyszer: az intézkedések mellé nem rakhatod sajnos a voksodat, mert az egész csomagot kapod. Ha tudatosan rakod a (virtuális) voksodat, akkor bizony a stadionépítésre is rakod, a nyugdíjmutyira is rakod, trafikmutyira, vasútmutyira, a gusztustalan, arrogáns, megosztó kommunikációra, a folytonos szabadságharcra stb. Nincs olyan, hogy az egykulcsos adót kéred, de azért a NER-es elit gazdagodására meg az egyéb korrupcióra/pazarlásra ne folyjanak el ezermilliárdok.

Én is helyeslem az egykulcsos adót, meg a földönfutók bevándorlásának megállítását, meg még pár dolgot, de ettől függetlenül a (virtuális) voksomat soha nem adnám a Fideszre, és eszembe sem jutna védeni a Fideszt.
Egy-egy intézkedést, koncepciót lehet védeni, az értelmes, de elkezdeni "ellenzékezni" szánalmas. Azt is lehet persze, mint fentebb írtam, kevés dolog tiltott.

Értelmes (és nem hazudós) politikus nem beszélhet 10%-os elvonáscsökkentésről, mert ez nem lehetséges a nagy ellátórendszerek további szűkítése nélkül, ami nem eladható a szavazóknak. Először arról kéne beszélni, hogy honnan vonja el a pénzt, ez meg sajnos nem megy.

desw 2019.08.15. 17:58:43

@Arthamyr:

Remélem abban azért egyetértünk, hogy korrupció és társai van volt és lesz! Mindehol és mindenkor!

Azon persze lehet merengeni hogy vajon a következő branch többet vagy kevesebbet fog-e lopni, csak nem sok értelme van.

Lásd az LMP-s szüzikét, Karácsony Gergőt. Sikerült neki elbasznia Zugló 30 milliárdos költségvetéséből 1,5 milliárdot a parkolási mutyira.

Innentől kezdve nálam nem sok vizet zavar, hogy mennyit lopnak, mert max csak az arcok fognak cserélődni, mutyi mindig lesz => nekem az fontos, hogy egyébként mit csinálnak a gazdaságban, pl adó, stb . . .

Arthamyr 2019.08.15. 18:46:18

@desw: Én azt gondolom, hogy nem kéne, hogy legyen, persze abban egyetérthetünk, hogy azért a realitások talaján maradva lesz, a közeljövőben mindenképpen.

És de, érdemes azon merengeni (vagyis nem merengeni, hanem köpködni a kormányra), hogy a következő "branch" mennyit fog lopni, és nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy kevesebbet. De mint mondtam, nem az számít, hogy várhatóan mennyit fog lopni a következő csapat, hanem az, Orbánéknak nem kellene (kellett volna ennyit lopnia). És egész biztos nem kellene kétharmaddal garázdálkodniuk mindenféle kontroll nélkül.

Nekem sajnos az is számít, hogy milyen példával járnak elöl az embereknek, én a Németh Sz., Orbán, Rogán, Kósa stb. viselkedésével, kommunikációjával nagyon nem tudok kibékülni (akkor sem tudnék, ha ezen kívül minden flottul menne), és nem örülök, hogy ezt a fajta gusztustalan viselkedést terjesztik, hogy a közbeszéd szekértáborokról szól, és a kompromisszumot hírből sem ismeri senki.

desw 2019.08.15. 19:22:47

@Arthamyr:

Ja, ha már Zugló. Lesd meg, hogy milyen mutyik voltak még pl a parkok felújításánál.

Ugyanúgy ment, mint Orbánéknál. Idióta feltételeket írtak elő, hogy csak egy cég tudjon pályázni és így nyerni, stb . . .

desw 2019.08.15. 19:22:48

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"De basszus!Már visszasírjuk azt,amikor fecóékat szidtuk! "

:DDDDDDDDDD Mondtam én!

Nézzél tükörbe, nem mástól várd a megváltást.

Arthamyr 2019.08.15. 20:22:36

@desw: Ok, ez már megint ugyanaz, amit mondtam, hogy értelmetlen, felesleges, irreleváns.
Itt senki sem éltette Karácsonyt, sőt, senki sem beszélt róla előtted (hacsak nem siklottam át ezen), én biztos nem, hogy jön ide? Fentebb már megmondtam, hogy nem a szarhoz kell hasonlítani, és problémás, ha megpróbálod jó színben feltűntetni Orbánékat.
Más is biztos tudna 100 másikat mondani, ami rosszabb, de nem kell. Szépen lásd be, hogy Orbán és sleppje egy szarkupac, azt ennyi. Nem kell hasonlítgatni egy másik, szerinted még nagyobb szarkupachoz, ez igen káros. Egyelőre az egyetlen elfogadható cél Orbánék befolyásának csökkentése. Én sem mondom, hogy jobban járna az ország tetszőleges szereplővel az ellenzékből kormányon, szóval nekem felesleges Karácsonyoznod (az ellenkezőjét sem, mielőtt valaki megtalál ezzel), de abban 100%-ig biztos vagyok, hogy nagyon hasznos lenne, ha nem lenne kétharmad, vagy még jobb esetben egyszerű többség sem.

Miért akarod a kelleténél jobbnak láttatni ezt a párját ritkítóan kártékony bandát, ha egyszer saját bevallásod szerint utálod, mint a szart?

desw 2019.08.15. 20:35:59

@Arthamyr:

Senkinek sem kellene lopnia, ez egyértelmű, de ennek megvalósulásában hinni . . . hát . . . rózsaszín álom. Innentől kezdve viszont megint ott vagyunk, hogy a lényeg az, hogy a lopáson túl mit fog csinálni az adott branch. Az ellenzék adóemelést akar, mert "Fizessenek a gazdagok!" Köszi, ebből én nem kérek!

Ja, érdekes sztori ez egyébként. Az ellenzék azt mondja, hogy Orbánék baromi sokat lopnak, és nyilván az ellenzék nem fog lopni, mert ugye ők szüzek és jófiúk. Na most ha mindkét állítás igaz, akkor baromi sok plusz pénz lenne a költségvetésben a jelenlegi adórendszer mellett is. Akkor mi a kurva anyjukért akarnak adót emelni?

Nem mellesleg a feketegazdaságot a dzsídípí ~20%-ra becsülik itthon. Mennyi is ez? 8.000 (nyolcezer) milliárd ÉVENTE. És ezt a T. álompolgárok hozzák ám össze.

shakti rom 2019.08.15. 20:35:59

@desw: Az szamit hogy mik a korrupcio kovetkezmenyei.

Nalunk ugy nez ki hogy Justinnak csak kissebsegi kormanya lesz, vagy meg az sem. S nem a sajat zsebet toltotte...

Elkepzelheto ez O1G fonokoddel?

desw 2019.08.15. 20:56:39

@Arthamyr:

"Szépen lásd be, hogy Orbán és sleppje egy szarkupac, azt ennyi."

Végre valamiben egyetértünk!

"Nem kell hasonlítgatni egy másik, szerinted még nagyobb szarkupachoz, ez igen káros. Egyelőre az egyetlen elfogadható cél Orbánék befolyásának csökkentése."

Ok, csak ugye ez vagy forradalommal működne, vagy pedig úgy, hogy Orbánék helyett találunk vki alkalmasabbat. Forradalmat én nem akarok, így maradna az, hogy mondasz nekem legalább 1 alkalmasabb olyan jelöltet, akinek lenne is esélye győzni. Várom

desw 2019.08.15. 20:57:34

@shakti rom:

"Az szamit hogy mik a korrupcio kovetkezmenyei.

Nalunk ugy nez ki hogy Justinnak csak kissebsegi kormanya lesz, vagy meg az sem. S nem a sajat zsebet toltotte..."

Elkepzelheto ez O1G fonokoddel? "

(Nem cimkézz!)

A választóktól függ, hogy nekik mi a fontos. Gyanítom, hogy Kanadában jóval kisebb a korrupció az ÉLET MINDEN TERÜLETÉN, így nyilvánvalóan érzékenyebbek erre a választók.

Magyarországon mindenhol van korrupció, így feltehetően kevésbé érzékeny erre a nép.

Arthamyr 2019.08.15. 22:00:26

@desw: Igazából a cselekvéseddel (=nem szavazol) semmi gondom nincs, én is egész életemben hasonlóan cselekedtem (leszámítva az EU/NATO szavazásokat). És nincs olyan illúzióm sem, hogy esély lenne a közeljövőben eltakarítani a kormányt, de legalább ne erősítsük, azzal sem, hogy jobb színben tüntetjük fel. Pl. ha az ismeretségi körben csak pár gondolkodásra képes Fidesz-szavazó nem megy el szavazni (nem kell, hogy az ellenzékre szavazzon), az már jó, ezt nem az segíti elő, hogy erősíted az érzeted, hogy az ellenzékben is gazemberek vannak (még akkor is, ha tényleg így van). Első körben a legfontosabb lenne, hogy ne legyen újabb kétharmad soha többé, és már ez sem triviális. Az adócsökkentéshez (és egyéb népszerű + potenciálisan értelmes intézkedésekhez) nem kell kétharmad, szóval emiatt nem kell aggódni, sőt, többség sem, azt csak megszavazná más is az ellenzékből, ha meg senki sem, akkor húzzanak a gecibe.

Arthamyr 2019.08.15. 22:02:59

@desw: "Forradalmat én nem akarok, így maradna az, hogy mondasz nekem legalább 1 alkalmasabb olyan jelöltet, akinek lenne is esélye győzni." - Ilyet logikusan nem tudok mondani, mivel jelenleg, és ha minden megy tovább, ahogy eddig, a következő választáson sincs senki másnak nincsen esélye győzni.
Viszont mint írtam, ez nem is szükséges, de legalább újabb kétharmad ne legyen.

shakti rom 2019.08.15. 22:20:06

@desw: Ha ez igy van akkor ne mutogass másfelé fidesznyik.

desw 2019.08.16. 08:32:08

@Arthamyr:

". . . de legalább ne erősítsük, azzal sem, hogy jobb színben tüntetjük fel. Pl. ha az ismeretségi körben csak pár gondolkodásra képes Fidesz-szavazó nem megy el szavazni (nem kell, hogy az ellenzékre szavazzon), az már jó, ezt nem az segíti elő, hogy erősíted az érzeted, hogy az ellenzékben is gazemberek vannak (még akkor is, ha tényleg így van). "

Már megbocsáss, de én mindig a saját véleményemet képviselem még akkor is, ha ez sokaknak (akár a többségnek mint pl itt) nem tetszik. A véleményem pedig az, hogy mindegyik párt egy szarkupac, de -- sajnos -- a Fidesz a legkissebb.

Arthamyr 2019.08.16. 09:34:57

@desw: A lényeg, hogy szarkupac (akkor is, ha szerinted épp a legkisebb és legkevésbé büdös), és mivel nem kötelező választani, szavazni, támogatni, kampányolni stb., a koncepció, hogy a kisebb rosszat választja valaki, alapvetően hibás.

Egyébként lehet indokolt módon a _Fideszre szavazni_ is: pl. valaki azt mondja, hogy számára fontos az egykulcsos adó vagy az új vállalkozási formák vagy a CSOK vagy a családi adókedvezmény, tökéletesen érthető és elfogadható indok, de azért nem árt, ha tisztában van azzal, hogy az egész csomagot kapja vele, és egyszerre szánalmas és gusztustalan, ha valaki bármilyen kontextusban a negatív hatású akciókat próbálja védeni.

Na mindegy, én lezárom a dolgot, szerintem rég megértetted a lényeget, és én is.

desw 2019.08.16. 12:51:26

@Arthamyr:

"A lényeg, hogy szarkupac (akkor is, ha szerinted épp a legkisebb és legkevésbé büdös), és mivel nem kötelező választani, szavazni, támogatni, kampányolni stb.,"

Bocs, de ti toljátok azt, hogy aki jól érzi magát Magyarországon, az csak Fideszes lehet. Én csak erre válaszolgattam, nem kampányolok.

"a koncepció, hogy a kisebb rosszat választja valaki, alapvetően hibás."

Ebben akkor nincs egyetértés. Rossz a fék, aztán vagy fa vagy búzatábla. Jó megoldás nincs, csak kissebbik rossz.

A középréteg miért szavazzon az ellenzékre? mert talán ők kevesebbet fognak lopni? Viszont biztos több adót vetnek ki a "gazdagokra". Lófaszt!

"és egyszerre szánalmas és gusztustalan, ha valaki bármilyen kontextusban a negatív hatású akciókat próbálja védeni."

Én ilyet biztos nem csinálok, nem rajtam kérd számon!

Arthamyr 2019.08.16. 13:02:22

@desw: Mint mondtam lezártam, a T/2-t meg tartogasd azoknak, akiket érint.

shakti rom 2019.08.16. 16:35:19

Hazavinnék a CEU-t?

nepszava.hu/3046821_soros-gyorgy-uzent-a-ceu-kozossegenek?fbclid=IwAR2fKVAnRjwEUzMEykoCNNmSmepkpZFGui_nIfDse-FNSL3uFAYaR7kqA5A

"Szeretném megköszönni a CEU közösségének a Michael Ignatieff elnök-rektor vezetése alatt - a nehéz körülmények ellenére - tanúsított kitartását és az intézmény iránti lojalitását. Ugyancsak hálás vagyok azért a támogatásért, amelyben az egyetem részesült a magyar és a nemzetközi akadémiai világ részéről. Ez a támogatás hozzájárult ahhoz, hogy a CEU az akadémiai szabadság világszerte ismert szimbólumává váljon" - zárta az üzenetet Soros György.

desw 2019.08.17. 09:06:59

@Arthamyr:

"a T/2-t meg tartogasd azoknak, akiket érint. "

=>

"Ilyen vehemensen ellenzékezni tipikusan a fidesztrollok, fidesz-szavazók szoktak, főleg, amikor a beszélgetés témája épp a magyar kormány ekézése. :) "

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.17. 22:19:26

@desw: De ugyanazért,amiért fecóékat szidtuk,ne szeressük már viktorékat!

desw 2019.08.18. 10:25:34

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"De ugyanazért,amiért fecóékat szidtuk,ne szeressük már viktorékat!"

Én egy politikust sem szeretek. Mindegyiket utálom, csak vannak fokozatok.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása