oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. augusztus 04. 06:30,  Álláskeresés Londonban 23 komment

2019. augusztus 04. 06:30 Határátkelő

Álláskeresés Londonban

Az ember azt gondolná, hogy egy akkora városban, mint London, nem nehéz munkát találni. Ami persze egyrészt igaz, másrészt munkája válogatja. Nannyként például sok olyan tényező van, amit érdemes figyelembe venni.

london_16.jpg

A nanny munka egyik sajátossága, hogy egy idő után „lejár a mandátum”, hiszen megnőnek a gyerekek. Így járt Hanna is, aki két év után köszönt el egy családtól, ahol a gyerek ősszel kezdi az iskolát és bár számítanának rá, neki az óraszámok drasztikus csökkenése miatt már nem nagyon éri meg. Így aztán most munkát keres.

„Bár hálás vagyok az elmúlt 2 évért, a személyes munka ellenére és a gyerekek hozzám való kötődése ellenére is, ez csak munka nekem. Nekik pedig csak egy alkalmazott voltam, aki ott volt, mint a jobb kezük és lehetővé tette, hogy a munkájuk idejére és a szociális életük óráira legyen gyerekfelügyelet.

A nanny munkákban sokkal jobban benne van az ember, mind lelkével, mind személyiségével. De ha a körülmények változása mást diktál, be kell csukni az ajtót és továbbállni.

Nehéz szembesülnöm azzal most, hogy a kényelmes, bejáratott komfortzónámból ki kell lépnem ismét. Bújnom kell az állásportálokat, írogatni ügynökségeknek, CV-ket küldözgetni és telefonálgatni.

Stresszhelyzet… ismét.

Amennyire alulértékelt munka az enyém, annyira kacifántos az állás procedúra. Itt nem csak az számít, hogy hány éved és milyen van tapasztalatod, de a személyiséged is nagyon fontos.

Első benyomásra a CV-d után, egy személyes találkozó alkalmával szimpatikus leszel-e az anyukának, és vagy te szimpatikusnak találod-e a anyukát/családot. Mivel a házukban fogsz dolgozni, közvetlen főnököd a szülők, ha első benyomás nem jó, akkor ott elbukott rögtön a procedúra.

Nanny munka van dögivel, de nem mindegy milyen óraszámban, hány napot és hány óráig akar dolgozni az ember. Köszönöm nem kérek olyan munkákból, ahol reggel 7:30-kor ott kell már állni a konyhában, majd este 7:30-kor még ugyanazt a konyhát kell takarítanom. Heti 60 órában életem nem lenne.

Emellett meg halomban állnak az olyan munkák, amik a túrósra nem elegendőek. Heti 5 napra 25-30 órás pozíciók, amik pont azt fedeznék, hogy eltengődj Londonban és túlélj hónapról hónapra.

Mivel már 8 éve benne vagyok a gyerekgondozásban, s dolgoztam mindenféle órákat és napokat, egyre finnyásabb vagyok. Nekem van életem, táncra járok stb, emberi időben óhajtok végezni és nem hajnalok hajnalán kelni.

A hely is baromi fontos. A város másik végébe nem fogok napi 2 órát oda-vissza utazni egy munkáért. Az angol kertváros szélén lakom, az elmúlt 5 évben mákkal mindig helyben volt melóm, ahova rollerrel elgurultam. Nagyon bízom a hasonló folytatásban.”

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el!

Finnország, te csodásan drága!

Ha már Londonban vagyunk, érdekes hasonlattal állt elő a London Budapest Metró blog, akik szerint London néha olyan mint egy exkluzív privát parti – az emberek remegnek, hogy bejussanak, aztán mikor befészkelték maguk, szájhúzva nézik, hogy szabadulhatnának ki innen. Nos, ők most Finnországba szabadultak ki pár napra.

finnorszag.jpg

„Finnország, te drága! De legalábbis nem olcsó és ennek igazán nagy előnye az, hogy elkerülik a tarisznyás, fél-flipflopom-eladom–egy-buszjegy-áráért, fillérekből csövezni akaró Insta életművészek.

Nem célország sem a legény-, leánybúcsú alakzatot fölvevő benyomott bölénycsordának, sem az angol segélyből balkézről született gyerekeit all inclusive nyaraltató egyedülálló anyukáknak. (...)

Érdekes, hogy sok olyan könnyebb fizikai munkát amiben Angliában vagy Magyarországon férfiakat látni, finneknél fiatal lányok (is) végeznek: közterület fűnyírás, karbantartás, lapátolással és szuszogással járó rendfenntartás.

Ez van, ha tényleg egyenlőnek nevelik a két nemet és nincs annyi félillegális bevándorolt, akire rá lehetne sózni az ,,alja kétkezi” melót. Valószínűleg ezért is állt fent említett kollegina kezében a Black&Decker olyan természetesen, mint a mi lányaink kezében a hajvasaló és én nem tudom nem imádni őket ezért.

Ha már gyereknevelés. Ez akkor tűnik fel nagyon, ha olyan helyen élünk ahol a nevelés hiánya teszi pokollá az életünk - Anglia, csókoltassék.

Nem tudom, a finnek hogy csinálják, de egy hétig nem hallottam kölyökvisítozást, hisztirohamot, nem rohangálnak mint egy amfetaminos flippergolyó, nem barmolják le az étterem berendezését vagy csurog a képükről a nutella.

Normális hangnemben beszélgetnek a szüleikkel, fel vannak rendesen öltözve, ha 12 fokok repkednek és bevert kisujj sem jár látványos drámával, aminek a végén anyu az ölében ringatja a haldokló tízévest.

A titok nyitja talán az, hogy a felnőttek sem üvöltöznek és neurotikusak, alles zusammen nyugodt idegzet és visszafogottság légköre érződik.

Miért éri meg Finnországba látogatni?

Mert London tökéletes ellentéte: alacsony népsűrűség hatalmas területen elosztva. Tudom ajánlani Lappeenrantát, Helsinkitől 2 óra vonatozás (15 euró), a Dél-Karéliák egyik legnépszerűbb kisvárosa, az orosz határtól nem messze.

Nagyon sok minden nincs, árulkodó, ha a városka egyik fő látványossága a helyi homokszobrászat remekei, de kitűnő kiindulási pont, hogy felfedezzük a természetet. Kerékpárt lehet bérelni (25 euró volt egész napra, bukósisak nem kötelező, itt a Health & Safety a következő jótanácsban foglalható össze: ,,Ésszel”), de lehet, hogy szállodánknak is van egy kis bicajflottája, amit elvihetünk egy körre.

Gyalog is bejárható a környék, a sok kis sziget össze van kötve s bebarangolhatjuk az eldugott finn nyaralók erdőit. Idilli békesség honol a tóparti kis piros faházak között, fenyőillat és lágy hullámtörés moraja amerre járunk. (...)

Nyáron vigyünk magunkkal alvómaszkot, mert a fehér éjszakák átszivárognak minden sötétítőfüggönyön. Éjfélkor ugyan már féllángon pislákol a közvilágítás, de még elég világos van ahhoz, hogy kibetűzzük a kocsma menüjét.

Hogy mit csinálhatnak a finnek az ilyen álmos kisvárosokban, nem tudom. Az üzletek belül félhomályba burkolóznak, itt-ott téblábol vevő, a tóparti büfések egy része is csak tuti jóidőben nyit ki. Élet leginkább a piac körül van, tombol az eper- és borsószezon, ahol az 50+ korosztály kávézgat a fröccsöntött székekbe kapaszkodva.

Talán muzsikálnak. Mert azt könnyű űzni a hat hónapos sötétségben is s nem jár népességszaporulattal. A svéd/finn könnyűzene igen nívós repertoárral van jelen a világ élvonalában s hogy vérükben van a c-moll azt az is mutatja, hogy Helsinki utcáin egymástól tisztes távolságra csellóval, hegedűvel, fúvóssal művelik a népet visszafogott demóra.

A butiksor koronaékszere egy orosz mulatósokat bömbölő fazon volt, de ő másnapra eltűnt – vagy fölfedezték, vagy hazatoloncolták. Mindenesetre a londoni dobhártyagyilkos mikrofonbohócok után felüdülés normális zenét hallgatni. (...)

Londoni lévén a Helsinki City Parkot pedikűrözött gyepes kutyafuttatónak képzeltem el, de nem, mindenképp érdemes meglátogatni, mert egy méretes fenyőerdőről van szó, futóknak, kerékpárosoknak igazi paradicsom, közepén egy felparcellázott veteményeskertttel, hadd éljék ki maguk a lapp bálintgazdák, mielőtt mindent elvisz a fagy szeptember közepétől.

Enni igenis lehet nagyon jóízűeket: halat naná minden mennyiségben, bogyót is desztillálnak-lekvároznak-süteményeznek doszt, szerintem mennyei a rozskenyerük leipäjuustóval (friss sajt) és kardamomos-fahéjas kalácsaik is elsőosztályúak.

Lehet, hogy mindez valakinek unalmasnak hangzik. Valóban, finnekhez nem vad szívdobogásért megy az ember, sem a briliáns konyháért vagy hogy egy szívdöglesztő szécsipalival a karunkon térjünk haza, de nálam mégis vernek mindenkit: egy csodálatos ország Európa legvagányabb bandájával benépesítve.”

Mondanom sem kell, érdemes az eredeti posztra kattintani, a szöveg mellett a képek miatt is.

Motorozás az istenek szigetén

Kréta állítólag az istenek szigete. Motorozni mindenesetre jó lehet rajta, legalábbis ha Gáborék kalandjaiból indulunk ki.

motorozas_cim.jpg

„Elöljáróban el szeretném mondani, a sziget déli oldala sokkal inkább autentikus. Ott még nem szaladt el a turistás ló (nem minden a turistákról szól). A görögök előszeretettel látogatják, ezeket a partszakaszokat.

Rethimnótól 40 km-re négy partot látogattunk meg. Kivétel nélkül kellemes benyomást tettek ránk. Damnoni az első megálló, homokos apró kavicsos, másodikként Ammoudi, ahol ettünk is (a feeling tiszta hatvanas évek) egy régi lakókocsiból árulják a frissen készült ételeket.

Schinaria, ahova csak lementünk nézelődni, végül Plakiasban fürdés. Jó hír a naturistáknak, hogy Damnoni és Ammoudi között van strandjuk. Illetve Plakiasban is.

Este egy pohár jóféle krétai sör mellett megosztottuk görög barátunkkal a napi kolbászolásunkat. Mondanom se kell, azonnal kerített egy térképet. Majd Ő megmutatja, hogy hová kell ellátogatni.

Nem csalódtunk! Souda falucska isteni beach, és finom ebéd a Taverna Galini Ellinasban. Itt a taverna vendégei részére ingyenes a napernyő és napágy! (...)

A földúton megtett kilométerek után megbeszéltük, hogy egyikünknek sincs „kedve” a visszaúthoz (a párom már a gyaloglást fontolgatta). A helyi kisboltban kérdésemre elmondták, hogy „csak” 2 km és aszfaltútra érünk. Na de milyen kettő? Hát frissen elterített apró kavicsos. Irén innentől már nem csak fontolgatta a gyalogtúrát. Ő gyalog, én motoron küzdötte(m) le a távot.

Agia Fotini előtt elértük mindketten az aszfaltos utat. Mondanom sem kell, leizzadtunk rendesen, ki ettől ki attól. A hazafelé vezető út kanyargós, de betonosan osontunk.

Este a képek mutogatása közben Manoli barátunk mosolyogva hoz egy előre csomagolt sonkának látszó sonkát. Erre azért nem számítottunk. Tevesonka volt, de ez csak miután megkóstoltuk, árulta el. Így jársz mikor kétpofára zabálod az ajándék sonkát!”

A teljes posztot rengeteg képpel itt érhetitek el.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

A Határátkelő podcastjai most már nem csak a YouTube-on, de a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Görögország Finnország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3414992286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabokazi 2019.08.04. 08:37:07

Ez így elég érdekes....nem csak nanny-ség létezik ám a világban, vannak más munkák is.
Vagy más országok. Főleg most, hogy a legtöbb ember menekül Angliából, lehet London sem a legjobb választás.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.08.04. 12:36:34

Finnországban az északi egyenjogúság mellett nem meglepő, hogy nők is végeznek könnyű fizikai munkát. Én Barcelonában lepődtem meg 10 éve, amikor láttam, hogy a szemétszállítók többsége nő.

Csodabogár 2019.08.04. 12:47:49

@Online Távmunkás: Példaképünk Rákosi Mátyás kora, a traktoroslány. Részemről lábrázást kapok ettől a hatalmas női egyenjoguságtól.
A finn posztban hiányoltam egy hétvégi esti sétát Helsinkiben, amikor az egész város részeg. Persze ez elég régen volt, lehet, hogy közben már anti alkoholisták lettek.:-)

Shaktee 2019.08.04. 13:03:41

@Online Távmunkás:

az egy csoda ahogy rohannak a körmenetek után is, s perceken belül ragyog a Rambla.

Golf2 2019.08.04. 14:16:51

nem nehéz munkát találni. A legkönnyebb most az úszómestereknek...

Shaktee 2019.08.04. 14:52:21

@Golf2: Nézd meg nekem hogy van-e felvétel a Lukácsban ;)

gabors 2019.08.04. 15:00:13

"Itt nem csak az számít, hogy hány éved és milyen van tapasztalatod, de a személyiséged is nagyon fontos."

nem tudom mit gondol a posztolo a tobbi munkarol de ez nagyon sok mas munkanal is szamit (met otthon egyedul dolgozo szoftware mernoknel is szamit) ... persze elmehet mosogatni is de ha mar ketten vannak lehet ott is szamitani . fog

gabors 2019.08.04. 15:15:31

nem ertem a finn posztot persze van benne nevetseges dolog is " alacsony népsűrűség hatalmas területen elosztva. " a nepsurusegben mar benne van az elosztva ... igy kb semmi erteleme sincs.

bar a mitikus 6 honapos sotetseget beleirja a posztolo (pedig nem irja hogy a sarkkorhoz akar kozel is lenne) de legalabb a "mindenki altal jol tudott alkoholistakat nem emliti" ez hogy maradt ki a tobbi csoda sztereotipia melett ???

gabors 2019.08.04. 15:27:33

"Tevesonka volt, ".... ha kosher-nak ugyan nem kosher de viszont halal .... szo posztolonak sikerult valamit ebben is produkalni (illetve a gorognek )

Platonica 2019.08.04. 15:32:53

@gabors: En szulokent ugy ertettem ezt a kitetelt, hogy kb 100x jobban megnezem 'szemelyiseg' szempontjabol, kire bizom a gyerekemet, mint pl az automat. Osszehasonlithatatlanul tobbet nyom a latban, mint mondjuk, h milyen tipusu ember a bankarom, vagy a bolti elado, akivel minimalis erintkezesi felulet van ahhoz kepest, amennyit egy nanny tolt a gyerekekkel. Mind idoben, mint tartalmilag fenyevek.

Mas kerdes persze, h nem alkalmaznek nanny-t, de ez nyilvan eletkorulmeny kerdese is, nemcsak meggyozodese.

gabors 2019.08.04. 15:37:21

@Csodabogár: "amikor az egész város részeg." ez mar nagyon hianyzott "sajnos" posztolo kihagyta .... de azert koszi ...

gabors 2019.08.04. 15:44:06

@Platonica: " hogy kb 100x jobban megnezem 'szemelyiseg' szempontjabol, kire bizom a gyerekemet, mint pl az automat. "

ez igen rossz pelda mert a szerelot NEM te veszed fel es nem neked dolgozik hanem a "szervizne/garazsnak" persze nem tudom ott UK-ben lehet vannak "magan" szerelok akiket orara lehet szerzsodtetni ...

akkor en gyenge helyre viszem a kocsimat mert meg soha nem kerdeztek hogy Jose-t vagy Johny-t kerem ma ....

Platonica 2019.08.04. 15:52:17

@gabors: Felreertettel. Arra irtam, hogy a szerelo lehet pl mufurc vagy aka'r rosszmodoru is, ettol kivalo szakember autokat tekintve, de egy nanny-nel ezek a szemelyisegjegyek igen fontosak.

Pont most csereltettem gumit, csak azert mert nem volt tul kellemes egyeniseg az ottani pasi, eszembe nem jutott mashova vinni a kocsit. Mig, ha ugyanilyen elmenyem lett volna egy nanny-vel, ott lett volna vege az allasinterjunak. Ahogy OP is irja.

gabors 2019.08.04. 16:14:15

@Platonica: ez nyilvanvalo sot az is hogy egy szerviznel sem ugyannyit szamit a szerelo szemelyiseg terkepe mint mondjuk a munkafelvevo/recepciosnal...

de sem ertetted amit irtam ... egy nem valasztod a sajat szerelot (altalaban) es meg ha igen akkor sem te veszed fel mint dolgozot ... szinte minden munkahelyen van valami ami miatt szamit valamenyit az egyeniseg. Ilyenkor max azt tudod tenni hogy valasztasz egy masik muhelyt ahol megintcsak nem te valasztod meg hogy ki csereli aznap a gumidat ... (itt sokszor nem is talalkozom plane nem beszelgetek az adott szerelovel aki aznap az olajat cserelte es forgatta a gumikat ... nem jo de igy van)

mikor volt vagy lett volna hogy meginterviewoltal egy szerelot ?

Golf2 2019.08.04. 16:36:01

@Shaktee: Tárt karokkal,mentőővvel várják az úszómájsztereket,150 nettó tutifix.

Platonica 2019.08.04. 16:54:18

@gabors: Szerintem te nem ertetted:-x

Valoban nem interjuvolok szerelot, bankart, bolti eladot, egyebet, de nem is szamottevo, milyen tipusu ember, aki kiszolgal. Ha pl negativ benyomassal jovok el az egyeniseget tekintve, viszont a kocsim pik-pak kesz lett, jol szuperal, akkor minden rendben van. Legkozelebb is oda fogok menni. Nem kell ehhez interju, tenyleg nem ertem, mit lovagolsz ezen.

Ha nalad nem fajsulyosabb a fentieknel, milyen egyeniseg az, akit az otthonodba engedsz 24/7, kvazi egyutt elsz vele es a gyerekeidet bizod ra, am legyen. Nem vagyunk egyformak.

gabors 2019.08.04. 16:56:39

@Golf2: "150 nettó tutifix."

annyiert uljon a tuzo napon az akinek tollas a hata (legalabb nem eg le) ...

persze ha 18-19-20 lennek es az esti csajokat probalnam osszeszedni az mas kerdes de akkor inkabb baywatch-olnek :-)

gabors 2019.08.04. 17:22:45

@Platonica: "Ha nalad nem fajsulyosabb a fentieknel, milyen egyeniseg az, akit az otthonodba engedsz 24/7, "

DE NEM ezt irtam hanem ezt: "... de ez nagyon sok mas munkanal is szamit " sot meg arnyaltam is a "tipikus magyar londoni szakmaval" valamiert tulgondoltad amit irtam ...

szerelot te hozod mar tobbedszer ... nyilvan nem mindegy (nekem se) hogy a kocsimat "kurva anyazza" le valaki vagy a gyerekemet (vagy akar a kutyamat) ....

Na de errol ennyit ... akkor vege a Hungaroring-nek megyek telefonalni ...:-)))

Csodabogár 2019.08.04. 18:06:10

@gabors: Én elég rosszul tolerálom az alkoholizmust és mikor Helsinkiben jártam egy hétvégén, totál ledöbbentem. Aztán kérdeztem, egy ismerősömet, aki félévet töltött ott és nevetve mondta, hogy ezt nem akarta nekem megmondani, mert akkor biztos nem mentem volna el. Péntek este 9-kor dölöngélt az egész város. De hangsulyozom, hogy ez régen volt. Azóta megjavultak, antialkoholisták lettek stb. :-)

Shaktee 2019.08.04. 18:46:25

@Golf2: még belegondolok, bár igen vonzó, ott van a szomszédban a kedvenc kifőzdém is..:)

gabors 2019.08.04. 18:50:32

@Csodabogár: "@gabors: Én elég rosszul tolerálom az alkoholizmust"

akkor Mo nem idealis hely szamodra sok felmeres van most a WHO-t neztem meg ott Mo a 8.dik (mar tobb evtizede hasonlo helyen allunk) mig Finnorszag 16-ik a vilagon es durvan 1 litterrel tobbet isznak a magyarok tiszta szeszben es mindenki

bar a felmeresben az alkohol turizmust lehet nem veszk figyelembe de nyilvan a most eppen legalis otthon fozott hazi kisustit sem (ami regen sem volt kevesebb meg nagymamam is csinalta a 70-es evekben pedig egy kisvaros kozepen elt ...)

blackhairlady 2019.08.04. 22:01:49

@gabors: Es ugyanugy a $ jel is dollart jelent es nem kell a szam melle kiirni, hogy dollar.

Csodabogár 2019.08.04. 22:45:43

@gabors: Itthon még soha nem láttam az egész belvárost dülöngélni este 9-kor. Ugyanakkor tudom, hogy van sok iszákos itthon is és vajon hol nincs? De pl. a svédeknél soha nem láttam az utcán részeget, pedig munkából egy időben sokat jártam éjszaka haza. Ott ugyanis nagy szégyen iszákosnak lenni, a társadalom megbélyegzi az iszákosokat. Ettől persze isznak, de otthon sutyiban. Erre nekik egy külön szavuk is van.Nos ezért voltam ledöbbenve Helsinkiben a sok részegtől.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása