oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. július 06. 06:30,  Los Angeles-i földrengés testközelből 80 komment

2019. július 06. 06:30 Határátkelő

Los Angeles-i földrengés testközelből

Húsz éve nem látott földrengés rázta meg Kalifornia déli részét. A 6,4-es erősségű rengés epicentruma San Bernardino megyében volt, a Mojave-sivatagban található Searles-völgy közelében, de a rengést Las Vegasban és Los Angelesben is érezni lehetett. Mivel a Los Angeles-London-Budapest-tengely podcastsorozat egyik állandó szereplője, Tamás Los Angelesben él, gyorsan beszélgettünk egyet arról, ő hogyan élte át a rengést és miként reagáltak rá a helyiek.

la_rodeo_drive_yt.jpg

Tamás elmesélte, hogy voltak előjelei a földrengésnek, de azokat ők nem igazán vették észre. Volt bő fél órával a nagyobb rengés előtt egy kisebb, de abból ők nem éreztek semmit. Los Angelesben a hivatalos adatok szerint körülbelül 4,5 földrengést lehetett érezni. 

„Ez testközelből úgy néz ki, hogy mi egy magasabb épületben lakunk a 9. emeleten. Kicsit arrébb mozdult az ágy, lebegtek a szalagfüggönyök és a képek is elfordultak a falon. Tehát semmilyen komolyabb kár nem keletkezett. 

Ugyanakkor mi utána még órákig szédültünk, mert a kis utórengések nagyon picit megmozgatták az épületet. Olyan volt, mintha tengeribetegek lennénk. 

Mi két perc alatt kiértünk az épületből, ami nem olyan rossz idő, tehát azonnal tudtunk reagálni. Nem jöttek ki túl sokan, akik igen, azok nagy része pizsamában álldogált. 

A rengés 10 óra körül történt, de ugye július 4. reggel volt, tehát nagyon sokakat az ágyból ugrasztott ki az egész. 

Mi voltunk az egyetlenek, akik teljes túlélőszettel jöttünk le, nagy hátizsák, benne minden fontos. Mindkettőnknek be van készítve egy ilyen készlet. Erre egyébként különben is felhívják a figyelmet: legyen nálad víz, energiaszelet, készpénz, igazolványok, esetleg meleg ruha, stb. 

tamas_tulelocsomag.jpgA túlélőcsomag, benne alap elsősegély szett, láz- és fájdalomcsillapító, kötszer, olló, érszorító, gumikesztyű, fertőtlenítő kendő. A táskában a laptop, telefontöltő, némi készpénz kis címletekben, útlevélmásolat, a cuccok a napi munkához. Egy alap tisztálkodó szett, egy napi ruha és pár energiaszelet, no meg kb. egy liter víz, oldalt meg van két telefontöltő akksi.

A lényeg, hogy ne egy szál pólóban állj az utcán és nézd, hogy mi történik, mert abban a pillanatban nem tudhatod, vissza tudsz-e menni a lakásodba. Szóval előre kell gondolkodni. 

Rögtön lerohantunk az autóhoz, bedobáltuk a kis zsákjainkat. Szóval végül is járművünk volt, tudtunk menni, de azért éreztük, hogy ez komoly volt” – tette hozzá Tamás. 

Utólag folyamatosan az volt a hivatalos kommunikáció, hogy milyen nagy szerencse volt, hogy nem volt nagyobb a rengés. Ilyenkor persze mindig előjön a Nagy Földrengés lehetősége. 

„Ez most különleges eset volt, én ilyet még nem láttam, amióta itt vagyok. Megszámoltam, pár óra alatt 60-70 utórengés volt a Mojave-sivatagban. Nem szívesen lennék az ott élők helyében” – mondta Tamás.

Miről beszélgettünk még? 

Milyen a helyzet a Mojave-sivatagban és tényleg mozog-e Los Angeles? (6 perctől) 

Mennyire ijedtek meg a földrengés alatt, volt-e bennük utósokk, mikorra sikerült megnyugodni? (7 perc 20 másodperctől) 

Hogyan lehet felkészülni egy földrengésre? (8 perc 40 másodperctől) 

Működik-e a speciális városi applikáció, ami előre jelzi a földrengést? (10 perc 10 másodperctől) 

Hogyan telt ezek után július 4-e? (11 perc 40 másodperctől)

A sorozat korábbi adásait itt hallgathatod meg, és fel is iratkozhatsz a Határátkelő YouTube-csatornájára. (Mi több, iratkozz is fel!) Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Egyesült Államok Los Angeles - London - Budapest tengely

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6214928068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutureFry 2019.07.06. 07:28:48

Second, larger quake shakes Southern California ... A magnitude 7.1 earthquake struck Southern California on Friday night, the second major temblor in less than two days ...

www.latimes.com/local/lanow/la-me-major-earthquake-southern-california20190705-story.html

gabors 2019.07.06. 13:08:09

na a kulfoldiek beszaribbak mint a helyiek ? vagy csak a magyarok....

Bredpitt Monika 2019.07.06. 13:16:17

@gabors: nem beszaribbak, csak nincsenek hozzaszokva a gondolathoz, hogy johet egy nagy foldrenges....

Florida ban eltem masfel evig, ez ido alatt kb tizenegy hurrikan vonult el mellettunk, az egyik Katrina volt..

Az elso veszjelzesnel rohantunk vasarolni.....a negyediknel azt hiszem onnan tudtam hogy jon a hurrikan, hogy nem volt viz a boltokban...

Bredpitt Monika 2019.07.06. 13:20:41

Meghallgattam az interjut, good job HA, a lenyeg benne van, kerdesem, gyalog vagy lifttel jottek le a lakasbol, en biztos, hogy nem szallnek liftbe...a ket perc miatt kerdezem, bar gyalog siman leersz egy perc alatt is a kilenc edikrol..

Lanyom es en las Vegas ban felgyalogoltunuk a 28. Emeletre, hat perc volt, ugy hogy nekem kellett egy par masodperces piheno...

Bredpitt Monika 2019.07.06. 13:24:51

Nezem egyebkent a CNN t. Folyamatosan tajeloztatnak, imadjak a dramat az amerikai anchor ok, csak legyen minel tobb hulla...szornyu

Amikor hazajottem 2006 ban lanyommal, utan a volt valamikor a foldrenges Myanmar ban, direkt figyeltem egy darabig felvaltva a hireket a CNN en, meg a magyar csatornakon....
CNN folyamatosan a foldrengesrol lihegett, mig a magyar csatornakon megemlitettek, aztan tovabbleptek......

Bredpitt Monika 2019.07.06. 13:30:33

Irtam egy par napja hogy baratnom Roma ban jart es ereztek a csupan csak negyes erossegu rengest, azt mondta, hogy az elso dolguk az volt, hogy az osszes utlevelet egy kupacba gyujtottek.....

Shaktee 2019.07.06. 13:41:30

Nagyon jó a podcast, tnx HA

gabors 2019.07.06. 13:49:25

@Bredpitt Monika: nem ertelek, biztos tudod hogy az egyik N a CNN-ben eppen "news/hir" mast mit mutassanak hogy ..... je ma sut a nap ?? vagy hurra nol a fu ?

ha nem azt mutatnak ami "hir", akkor meg azert panaszkodnal, ha eppen erdotuz van akkor az a hir, ha foldrenges (akarhol) akkor az, ha meg iraq-ban van ember irtas akkor azt mutatjak

.... az hogy folyik a Duna csak akkor hir ha eppen a rakparton folyik, es ha embereket is sodor az meg nagyobb hir, mert eppen valami szokatlan tortent (ettol hir), mindezek nelkul csak egy vers hogy a Duna eppen folyik

Bredpitt Monika 2019.07.06. 13:57:20

@gabors: lehet hireket kozvetiteni valamifajta meltossaggal...

Nekem errol mindig a 97 es hir jon vissza, amikor Diana meghalt, most nem jut eszembe annak a seggfejnek a neve, aki folyamatosan kozvetitett az esemenyekrol.....mar szinte erezni lehetett a grimaszairol, hogy barcsak meghalna, mekkora hir lenne ez mar..... ez a fajta broadcasting tipikus amerikai, mondom ezt ugy, hogy szeretem Amerika t....

Bredpitt Monika 2019.07.06. 14:01:57

Amugy California nekem az abszolut alom, egy hetet toltottem el ott 99 ben aprilis ban, egy fekete felhot nem lattam. ...
az egesz egy oriasi elmeny volt, azt hiszem mondhatom minden tulzas nelkul hogy eletem legszebb hete volt, kek eg, napsutes, no earthquakes, pute happiness. ..

Shaktee 2019.07.06. 14:06:19

@Bredpitt Monika: nézd már meg az itteni emailedet, please

Bredpitt Monika 2019.07.06. 14:12:12

@Shaktee: biztos a kukaba kerultel, de azt csak a pc rol latom, shakteekam, nyugi....
amugy koszi a konyvet angolul, de csak papir alapo n olvasok, sxzeretem a papir illatat....

Bredpitt Monika 2019.07.06. 14:14:22

Epp a vh1 van bekapcsola , Taylor swift. ..tud valamit az a csaj, ha ennyi lemezt eladott...
te, mint zenes z mit gondolsz????

Shaktee 2019.07.06. 14:16:15

@Bredpitt Monika: nem az esetem, se zenében, se semmiben..

Illetve.. most aktívabb a politikában, a mi oldalunkon.

Shaktee 2019.07.06. 14:17:08

@Bredpitt Monika: ok, de akkor is küdjed majd emailedet..

Shaktee 2019.07.06. 14:19:49

@Bredpitt Monika: Neked s másoknak is, nagyon kiütős szépséges film, az este láttuk..netflixen van

youtu.be/ULUo0048xZE

FutureFry 2019.07.06. 14:25:44

@Bredpitt Monika: A földrengésnél az a tanács (Amerikában, legalább is), hogy ne rohanjunk ki az épületből: “Drop, Cover, and Hold On” [1]: “ … However, do not try to move more than 5-7 feet before getting on the ground. Do not go outside during shaking! …”.
Mondom ezt úgy, hogy ezt tudtam, és ennek ellenére (egy kb. 7-es rengésnél) mégis ösztönösen kiszaladtam (ahogy sokan mások is…)

[1] www.earthquakecountry.org/step5/

Bredpitt Monika 2019.07.06. 14:32:30

@Shaktee: pont most beszeltem baratnom mel a netflixrol..
kene registralnom....
ranezek a linkre, meg majd bekapcsolom a pc t......lol

Bredpitt Monika 2019.07.06. 14:36:05

@FutureFry: en is kirohannek osztonosem....volt egy sorozat kint.
..nem tudom mar a cimet, jo volt nagyon. ..

Pl. Mit kell tenni, ha egy elektromos kabel az autodra zuhan....vagy mit csinalj ha latod, hogy a tornado tolcser eppen feled halad.....

gabors 2019.07.06. 15:02:39

@Bredpitt Monika: "@Shaktee: pont most beszeltem baratnom mel a netflixrol..
kene registralnom...."

regisztracio nem eleg (illetve 30 free) fizetni kell erte szerintem nem eri meg amikor felemeltek lemondtam

persze lehet megy magyaroshan is valahogy okosba azt a reszet nem tudom

Bredpitt Monika 2019.07.06. 15:11:59

@gabors: mi 8 dollart fizettunk kint egy honapra, szerettuk, baratnom azt mondja az European Netflix kozel sem olyan j poo, mint a kinti..
En azert szerettem, mert reklam mentes volt, plusz nagyon jo filmeket talaltam rajta....

Shaktee 2019.07.06. 15:29:49

Off
30 évvel ezelőtt ezen a napon halt meg Kádár János. Archív cikkek az alkalomra:
- 30 éve így búcsúztatta a sajtó Kádárt:
index.hu/belfold/1989/2009/07/06/ketsegek_es_ketelyek_nelkul/
- Kádár életének kronológiája:
index.hu/belfold/2012/05/25/kadar_janos_kronologia/
- A Kádár-kor társadalma:
index.hu/techtud/2018/08/05/egy_forint_a_krumplis_langos_majtenyi_gyorgy_kadar-rendszer_tarsadalomtorenet_kadari_alku_fogyasztas_szocializmus/On

Ne legyen neki könnyű a föld.

Csodabogár 2019.07.06. 15:32:16

@Shaktee: Itthon 10 EUR. Már vagy egy éve regisztráltam és azt hiszem másfél fimet láttam rajta. Bármikor lemondható, csak mindig elfelejtem.:-(

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.07.06. 17:38:50

Na, akkor itt vannak az en elmenyeim:) Hozzateszem, LA, es annak kulvarosa, ahol mi lakunk, 150 merfoldre van egymastol

Foldrenges #1: ez jul. 4-en de. tortent, epp a jul.4-i unnepsegek kezdeten. A kisvarosunkban - szokas szerint - kezdodott a felvonulas, az emberek kempingszekeken vagy a jardaszelen ucsorogve (mi is ezt tettuk) elveztek a paradet. Egyszercsak ereztuk, hogy a fold elkezdett "ringani" alattunk. Sokan egymasra neztek, es a kaliforniaiak foldrengesekhez szokott hidegverevel reagaltak: "earthquake"? Did you feel it? "mindenki elokapta a telefonjat, lecsekkolni, mekkora es hol volt :)) Ez a renges kisebb volt, kb. 5-6 mp-ig tartott. Aztan ment tovabb a parade:)

Foldenges #2: tegnap este epp egy etteremben ultunk kint a teraszon magyar FB baratokkal, amikor megint csak elkezdtuk erezni, hogy mozog alattunk a fold. Ezuttal mas volt az erzes, mert hosszabb volt, es raadasul kezdett intenzivebb lennni, amitol azert nekem is kicsit elkezdett gyorsabban dobogni a szivem :)
Jo 15-20 mp-ig tartott. A jarokelok megalltak az utcan, ismet mindenki elokapta a telefonjat :) Az etterem belso reszeibol kezdtek kifele indulni az emberek, mi meg mar eppen azon gondolkodtunk, bebujjunk-e az asztal ala, ha meg ennel is intenzivebb lesz, es korulneztunk, mi eshet a fejunkre:)
A szemben levo parkolo epulet tetejen levo lampaoszlop kilengett, es az utcan levo fak is "rezegtek". Ugy 15 mp utan vege lett, es ment az elet tovabb :)
A magyar barati csalad, akikkel voltunk, epp egy kaliforniai korutazason van, es viccelodtunk veluk, hogy megtapasztalhattak a teljes kaliforniai elmenyt :))) Ok meg mondtak, hogy fantasztikus, milyen nyugalommal kezeltek a helyiek az egeszet :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.07.06. 17:46:20

@FutureFry: ez azert van, mert ha kiszaladsz, a leszakado villanyvezetek pl nagyobb veszely, mint a hazban, egy szolid asztal alatt. Ezt tanitjak mar kisiskolas kortol, az iskolakban minden evben van drill. A baleseteket legtobbszor a lezuhano targyak okozzak.
A hazak nem dolnek ossze, csak kilengenek leginkabb.

Golf2 2019.07.06. 17:53:00

@Shaktee: Ne legyen neki könnyű a föld...az orbánnak meg pláne ne!

Shaktee 2019.07.06. 17:55:50

@Golf2: az tán csak az egészségügy tudja megmondani hogy hány magyar haláláért felelős az Orbán rezsim...de nem lesz ilyen statisztika..

Miért nem vagy a Prájdon Golfi? ;)

Bredpitt Monika 2019.07.06. 17:56:04

@Zsuzsi65:hu, engem levert volna a viz, szoval ti is ereztetek....
vajo kekmadar merre jart eppen, es naluk is erezni lehetett?

Shaktee 2019.07.06. 17:58:14

@Bredpitt Monika: van barátom san diegoban.. érezték, madár is ott él ha jól tudom

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.07.06. 18:05:04

A podcast-hoz: az esti 7.1 (vagy masok szerint 6.9) renges akkor meg nem tortent meg, szoval kivancsian varom, az milyen elmeny volt nekik :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.07.06. 18:18:58

@Zsuzsi65: "Hozzateszem, LA, es annak kulvarosa, ahol mi lakunk, 150 merfoldre van egymastol"
A 150 merfold az foldrenges (Ridgecrest) tavolsaga tolunk - bocs, a felreertheto mondatert :)
A varosrol itt lehet olvasni (tobb foldrenges is volt mar erre, toresvonalak menten fekszik)
en.wikipedia.org/wiki/Ridgecrest,_California

Shanarey 2019.07.06. 18:31:54

Földrengés, én anno átaludtam azt ami Magyarországon (ha jól tudom)az eddigi legnagyobb volt.

Ja és egy cikk, bocs az off miatt, de ez megint egy látlelet Magyarisztánról:

444.hu/2019/07/06/havi-hatvenezres-osztondijat-kapnak-azok-az-egyetemistak-akik-hajlandok-kormanyparti-velemenyeket-irni-a-neten-az-onkormanyzati-valasztasok-elott?asok-elott

Bredpitt Monika 2019.07.06. 18:52:40

@Shanarey: es a kozmunkasok kapnak egy havi plusz jarandosagot, na mikor? Az oszi valasztasok elott. ..

Bredpitt Monika 2019.07.06. 18:55:49

@Shaktee: majd o is jelentkezik....hogy felmossa a padlot....haha, na jo, nem akarok viccet csinalni a foldrengesbol, de fiuk, akkor hol a valasz....
lifttel vagy gyalog jottetek le?

gabors 2019.07.06. 19:39:51

@Csodabogár: na pont ezert mondom hogy nem eri meg elso honapban mi is neztunk mindenfele filmet masodik honapban talan 4x utanna honapokig meg semmit aztan meg fel is emeltek ....igy lemondtam van annyi csatorna meg internet hogy szerintem nem eri meg ....

de mindenki azt csinal a penzevel amit akar

de akkor egy ev alatt az 120 eru ami mar penz ... de havonta nem erzodik ... pont ez az elofizeteses barminek a csalafintasaga .... ha egy evre kellene fizetni alig valaki iratkozna fel ....

Shaktee 2019.07.06. 19:48:41

@gabors: smucig vagy lecsóka, sokan élvezzük..:)

gabors 2019.07.06. 19:54:56

@Shaktee: "hogy hány magyar haláláért felelős az Orbán rezsim."

vegul is egyert sem csak esetleg a szuksegesnel korabbi halalert lehet valami felelossege ....

valaki halalaert csak a szulei felelossek akik megcsinaltak (a spiritualisabbak ha akarjak rahuzhatjak istenre/allahra/jehovar/buddhara/XXXX )

gabors 2019.07.06. 20:01:30

@Bredpitt Monika: en is ereztem mar pedig New Yorkban voltam talan 2011 augusztusa-ban volt .... a kutya elobb reagalt mint en magam. Eloszor nem is tudtam mi ez de mikor meglattam hogy jobbra balra lengedezik a csillar rajottam hogy mi is volt.... ultem a fotelban is 5-10 masodpercig lehetett erezni "valamit" .... nehez elmagyarazni az erzest ... ja es ez meglehetosen kicsi volt es kb 200 merfoldre volt NYC-tol a kozeppont

gabors 2019.07.06. 20:05:39

@Zsuzsi65: "A 150 merfold az foldrenges (Ridgecrest) tavolsaga tolunk - bocs, a felreertheto mondatert :)"

kicsit megzavart azt tudtam hogy LA elegge szetterulo de hogy ennyire ??? :-)))

most meg gazrobbanas Floridaban ?

gabors 2019.07.06. 20:07:26

@Shaktee: "@gabors: mellédumálsz :)"

dehogy egyelore Orban meg nem isten de rajta van a kerdesen es ha maskepp nem megy akkor majd "executive order" megoldja ...

(amugy te fogalmaztal igen pongyolan .... vegul is ha nem lenne egeszsegugy akkor nem halna meg senki)

kardio1 2019.07.06. 20:44:18

@Shaktee: múltkor hiányoltam, hogy az EP-alelnökök megválasztáskor nem örvedeztél azon, hogy nem egy, hanem két magyar hölgyet is megválasztottak, az egyik ráadásul roma. Nem sok roma képviselő lehet az EP padsoraiban. Kár, hogy még egyes kérdésekben sincs összmagyar együttműködés Strasbourg-ban, vagy Brüsszelben. Jó lenne.
A linkelt politikai reklámodat inkább nem kommentálnám.

Shaktee 2019.07.06. 20:45:34

@kardio1: kommentálj nyugodtan :)

Shaktee 2019.07.06. 20:46:51

@kardio1: a másik hölgyet nem ismerem, de azt hallottam hogy a Flóriánhoz is igen közel áll..

kardio1 2019.07.06. 20:47:16

@Shaktee: reklámfotókkal nem foglalkozom.
Te viszont kerülöd a választ a felvetésemre.

kardio1 2019.07.06. 20:50:17

@Shaktee: ne hallomásokból ítélj (el) !
Én azt gondolom, attól függetlenül, hogy DK nem a szívem csücske, hogy a megválasztásUK komoly fegyvertény, és pozitív fejlemény !

Shaktee 2019.07.06. 20:51:16

@kardio1: most irtam hogy nem ismerem a járókát.

Miért lemne politikai reklám a Pride fotó? Fertőzöm talán a kiskorú bloggereket?? :) apropó..a birkucit rég láttam errefelé..

Shaktee 2019.07.06. 20:52:44

@kardio1: itél a fene, ha járokának begyün a tolvaj flóri..áldásom rájuk :)

kardio1 2019.07.06. 21:55:29

@Shaktee: ha egy politikus pózol egy rendezvényen, jó eséllyel szavazatszerzési céllal, azt politikai reklámnak tartom, függetlenül attól, hogy az éppen milyen rendezvény.

kardio1 2019.07.06. 21:57:33

@Shaktee: jól tudsz mellébeszélni ! :)
Nem vágysz politikusi karrierre ? :)
Max tényleg régen járt erre.

blackhairlady 2019.07.06. 22:10:19

@gabors: 'Netflix's most popular plan, which had cost $10.99 a month for two HD streams, will now cost $12.99. The basic $7.99 non-HD plan will now be $8.99, while the premium plan allowing four simultaneous 4K streams increase $2 to $15.99 per month."

blackhairlady 2019.07.06. 22:12:21

@Zsuzsi65: "Erdekes" elmeny lehetett :)
En a Harvey alatt be voltam xarva egy kicsit, foleg a 3. napon amikor az arviz miatt nem tudtunk kimenni.

gabors 2019.07.06. 22:34:05

@blackhairlady: mar joval ezelott lemondtam talan amikor 4.99-rol felment 5.99 mert nem eri meg (nekem)

mivel van amazon/prime amiben benne van a video is az eleg (azon sem nezunk filmet tul gyakran) az amit meg akarok nezni az soha nincs ez volt a netflixel is a fo bajom (meg hogy pofatlanul elkezdtek emelni)

Shaktee 2019.07.06. 22:44:19

@kardio1: amatőrkép, beállitás, pózok nélkül.

Túl sok ilyen eszme kavarog a fejedben :)

FutureFry 2019.07.06. 23:09:47

@Zsuzsi65: Igen, tudom, hogy mi a magyarázata ennek a “szabálynak” és tudtam is róla (mint a földrengésveszélyes helyeken szinte mindenki), node ember legyen a talpán (szó szerint :)) aki nem próbál meg kijutni egy olyan épületből ami az epicentrumtól kb. 5-10 mérföldre volt csak, és úgy “beindult” mintha rázóasztalra rakták volna:
youtu.be/d9qRjBh4hQA?t=12

blackhairlady 2019.07.07. 00:09:44

@gabors: de akkor honnan vetted, hogy felment 16$-ra? :))

gabors 2019.07.07. 01:06:58

@blackhairlady: "@gabors: de akkor honnan vetted, hogy felment 16$-ra? :))"

Sehonnan, en nem irtam ilyet mas tette be az arakat en csak azt irtam hogy nem ingyenes

Shaktee 2019.07.07. 01:31:37

@gabors: Netflix's standard plan, the next tier up, will now cost $3 more — or $13.99 a month — to watch content on two devices at the same time. Premium plan subscribers pay $3 more — or $16.99 a month — to watch TV shows and movies on four devices at the same time and in HD and ultra HD video.Nov 30, 2018
www.cbc.ca › entertainment
Netflix hikes subscription prices in Canada | CBC News

kanadai dollár, ugyebár.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.07.07. 03:06:35

@gabors: nem, csak azok, akik mondjuk 5 v.annal kevesebb eve elnek itt:)

gabors 2019.07.07. 05:28:07

@Zsuzsi65: ekkora foldrenges mar kb 20 eve nem volt ha igaz ...

mar itt voltam amikor a dupla fedelu hid leomlott es volt jopar halott is

Golf2 2019.07.07. 10:10:56

Ennek a Járókának van diplomája és milyen?

kardio1 2019.07.07. 13:16:00

@Golf2: angol szakos tanári diploma Szombathelyről, szociológia posztgrad. Varsóban (CEU :) ), antropológia PhD az University College of Londonban. Elég ?
Utánanéztem, tényleg nincs sok roma az EP-ben. Konkrétan ő az egyetlen.

Golf2 2019.07.07. 15:04:25

@kardio1: És mihez tud hozzászólni most mint politikus,szociológiához,vagy antropológiához?

robirobi83 2019.07.07. 15:06:50

Azért ha Kaliforniában élnék, és lenne ingatlanom, nem lennék nyugodt egy pillanatra sem.
Földrengés, tűzvész, bármelyik jön és kampec, marad egy telkem.
Borzasztó volt látni, a malibui és santa barbarai tűzeket, úgy égett minden mint a zsír.
Az ottani átlag házak amúgy hányas erősségű földrengést bírnak ki?

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.07.07. 16:00:08

Magam is tapasztaltam már födrengést: kb 4 éve, éjjel 2 óra tájt egyszer csak elkezdett alattam mozogni a szék. Azt hittem, csak sokat ittam (pedig nem is), aztán pár perc után a neten csekkolva írták is, hogy fördrengés volt – Pesten.
Nem kell ilyen élményért elmenni máshova, szép hazánk ezt is biztosítja.

Eszembe jutott a Két pasi meg egy kicsi sorozat azon epizódja, ami éppen földrengéssel kezdődik és Csárli nem is tapasztalt semmit belőle, mert éppen egy hölggyel volt az ágyában. Azt hitte, ő mozgatta meg ennyire az ágyat a nagy menetben. ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.07.07. 18:12:50

@robirobi83: 7-8-as foldrengest szerintem siman. Par eve epitkeztunk, es szigoru eloirasok vannak. A regebbi epuleteket most kezdik foldrengesbiztonsagi szempontok szerint felujitani. A veszelyt nem az osszeomlas, hanem inkabb a gazvezetekek okozhatjak. Nekunk mar automata lekapcsoloval kellett beszerelnunk a gazt.

FutureFry 2019.07.07. 18:21:30

@Zsuzsi65: Ja, azt elfelejtettem megkérdezni mit jelent a “szolid asztal”? Nagyon szerény és visszahúzódó? :)

(A "solid" magyarul: szilárd, esetleg - ez esetben - teherbíró)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.07.07. 18:29:37

@FutureFry: bocs, nem affektalasbol irtam, csak kihagyott az agyam:) idonkent tenyleg nem ugrik be 1-1 szo, amit ritkabban hasznalok:) a teherbiro is ezek koze tartozik. Most meg a retrofit-en gondolkodtam, amikor a masik kommentet irtam. Arra mi a legjobb magyar megfelelo?

FutureFry 2019.07.07. 19:11:37

@Zsuzsi65: Nem kell komolyan venni a “beszólásomat”, csak vicces amikor az angol szó magyarul is értelmes, csak nem úgy (pláne ha valaki ékezet nélkül ír).

A “retrofit” magyar megfelelője a “backport” :)

kardio1 2019.07.07. 21:45:28

@Golf2: mindkettőhöz, az EU-s romaprogram elindításához mindkettő hasznos.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása