oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. június 25. 06:30,  Dániai élet a bizalomtól az öltözködésig 33 komment

2019. június 25. 06:30 Határátkelő

Dániai élet a bizalomtól az öltözködésig

Olvashatunk akármennyi cikket és posztot egy adott országról, igazán csak a helyszínen ismerkedünk meg a szokásokkal, elvárásokkal, legyen szó munkahelyi kultúráról vagy öltözködésről. Felkészülni ezzel együtt nem árt, ebben próbál meg segíteni Kay is, aki több mint egy évtizede él Dániában, így alapos tapasztalatok birtokában osztotta meg a legfontosabbakat, elsősorban a munkahelyi viselkedés szabályaira koncentrálva.

Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz Magyarországhoz, miként gondolsz rá, amikor külföldön vagy és milyennek látod, amikor hazalátogatsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

iroda_3_foto_pixabay_com_rawpixel.jpg

„A bizalom olyan alapvető a dánoknak, annyira beépült a kultúrába, hogy olyan, mint halnak a víz: bár körülveszi őket, szinte észre sem veszik. 

Ha határátkelőként olyan kultúrából érkezik az ember, ahol más az őszinteség és a bizalom társadalmi szerepe, akkor nagyon oda kell figyelni, mert ha az ember egyszer elveszíti a dánok bizalmát, akár csomagolhat is… A bizalom kicsit olyan, mint a szüzesség: csak egyszer lehet elveszíteni. 

Ráadásul nem kell nagy dolgokra gondolni, egészen könnyen belefuthatunk nem várt helyzetekbe. Például a munkahelyen a főnök ránk bíz valamilyen feladatot és a magunkkal hozott kultúra azt sugallja, ne mondjunk neki olyat, amit szerintünk nem szeretne hallani. „Készen lesz péntekig” - kérdezi? „Ó, hogyne” - feleljük, mert nem akarunk rossz színben feltűnni előtte. 

Pedig pontosan tudjuk, hogy nem leszünk készen péntekig, így amikor eljön a hét utolsó munkanapja, ki kell találnunk valamilyen elfogadható magyarázatot. 

A helyzet viszont az, hogy a dán főnökök nem bánják, ha ellentmondanak nekik. Többre értékelik, ha azt mondjuk: „A péntek szerintem túlzás. Jövő szerdára meg tudom csinálni, ha minden mást félreteszek”, mintha bevállalunk valamit, amit nem tudunk teljesíteni. 

Márpedig ha péntekre nem vagyunk kész, akkor az óhatatlanul erodálni kezdi a hitelességünket előtte. 

A hibák elismerése 

A dán kultúra része az is, hogy az ember képes elismerni a hibáit. A munkahelyeken tisztában vannak azzal, hogy mindenki követ el hibákat. A dánok ezt úgy kezelik, hogy a lehető leggyorsabban beismerik, majd továbblépnek, megpróbálva helyrehozni azt. 

Nyilván nem hagyják szó nélkül a történteket, de az erőfeszítések nagy részét a hiba kijavítására fordítják majd. 

A problémát az jelentheti, ha olyan kultúrából érkezünk, ahol a hibázás megalázó, amit minden úton és módon el kell kerülni. Ez egy dán munkahelyen nem megy, ha megpróbáljuk elmismásolni azt, vagy ne adj Isten egyenesen hazudunk róla, akkor nagyon gyorsan munka nélkül találhatjuk magunkat. A hibát megbocsátják, a hazugságot nem. 

Korrupció 

Dánia hagyományosan a legkevésbé korrupt országok közé tartozik, és bár néha idegesítően lassú tud lenni az ügyintézés, egy biztos: senki nem várja el, hogy némi ajándékkal vagy pénzzel olajozzuk meg a fogaskerekeket. 

Ennek megfelelően a munkahelyen nyilvánvalóan elképzelhetetlen, hogy egy beszállító (esetleg egy adott pozícióra pályázó reménybeli alkalmazott) pénzt kínáljon a szerződésért cserébe. Megpróbálni sem érdemes. 

Persze akadnak bonyolultabb kérdések is. Felhasználhatjuk-e az üzleti repülőutakon szerzett pontokat magáncélra? Használhatjuk-e a céges nyomtatót arra, hogy azon nyomtassunk ki saját célra szánt hosszabb szövegeket? 

Kétséges esetekben érdemes megkérdezni a felettest vagy a HR-osztályt. Írásban, hogy legyen nyoma… (ja, és nem árt kinyomtatni sem, mert ha elbocsátanak, akkor hiába van meg a céges emailben a válasz). 

Mi a helyzet akkor, ha egy üzleti partner ajándékoz meg minket? A legtöbb dán cégnél erre meglehetősen szigorú szabályok vannak, mindenképpen tájékozódjunk, mielőtt elfogadnánk bármit. 

Azt sem várja el senki, hogy mi adjunk ajándékot a főnöknek vagy a kollégáknak, kivéve a kifejezetten különleges alkalmakat, például egy gyermek születését. Ilyenkor jó eséllyel valaki körbejárja a többieket és kisebb összegeket lehet beadni egy közös ajándékba. 

Munkahelyi születésnapok 

Ha valakinek születésnapja van, akkor (ki nem mondott) elvárás, hogy vigyen be a munkahelyre némi süteményt, amit megoszt a többiekkel. Nem ritka, hogy ilyenkor egy dán zászlót kapunk az asztalunkra.

Nem elvárás ugyanakkor kártyát vagy ajándékot adni a munkatársunknak, bár a kerek születésnapokra azért előfordul kisebb gyűjtés, amiből a végén közös ajándék kerekedik. 

Karácsonykor a cég néha megajándékozza az alkalmazottakat, jellemzően valamilyen apró, de nem gagyi ajándékkal. Ilyenkor vagy mindenki ugyanazt kapja, vagy 2-3 különböző (de azonos értékű) ajándékból választhatunk. 

Öltözködés 

Jó hír, hogy nem kell túl sokat költeni az öltözködésre, általában nem elvárás a túlzott kiöltözés a munkahelyen (sem). Nyilván egy minimum szintet hozni kell, de nem kell túlzásokba esni. A bordó, sötétkék, sötétzöld, barna vagy fekete színekkel nem tudunk tévedni. 

A dánok a munkahelyen is a visszafogottságot díjazzák, a nagyon látványosan drága, márkás holmikat nem illik villogtatni, de a minőséget díjazzák. Az öltönyt-nyakkendőt csak a pénzügyi szektorban várják el, bár a fiatalok már itt is megengedik néha maguknak, hogy az ing felső gombját nyitva hagyják. 

Érdemes beruházni egy minőségi hosszabb kabátba, amivel kihúzhatjuk októbertől áprilisig a téli szezont. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy Dániában ugyan tud hideg lenne, azért ez nem a sarkvidék és nem is Észak-Norvégia, szóval nem kell túlzásokba esni. 

A külföldiek néha beleesnek abba a hibába, hogy túlgondolják a dániai hideget, így könnyen átizzadhatnak néhány októberi délutánt, mielőtt rájönnek a tévedésükre. A legjobb választás az olyan vízhatlan kabát, ami azért munkahelyre is viselhető. 

Mindezek fényében célszerű Dániába érkezés után felújítani a ruhatárat. Aminek jelentős hátránya, hogy még leértékelve is simán kerülhet kétszer annyiba, mint máshol. 

Ezzel együtt sem rossz ötlet, ugyanis az ember igazán a helyszínen érez rá a munkahelyi és hétköznapi öltözködési elvárásokra, a helyi divatra és akkor úgyis frissíteni kell a ruhatárat. Ezzel együtt érdemes kivárni a jellemzően évente kétszer beütemezett leárazási hullámot – ezt teszik egyébként a dánok is...” 

Akit bővebben is érdekel Dánia, Kaynek van egy nagyon jó, az országgal, a hétköznapokkal foglalkozó oldala, érdemes felkeresni. 

És ha már Dánia, ha lemaradtál volna róla, hallgasd meg az évekig a skandináv országban élt Balázzsal készített podcastot (itt pedig feliratkozhatsz a Határátkelő YouTube-oldalára, érdemes, mert csomó új tartalom jön hamarosan.)

(Fotó: pixabay.com/rawpixel)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Dánia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6714910144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2019.06.25. 07:46:41

Nem tudom mi a dan ebben de amit itt irt "kulturarol" a munkahelyen az majdnem szo szerint pont igy van az en USA munkahelyemen egyetlen dolog hogy a ceg soha nem ad ajendekot ... de a tobbi egy az egyben all ....

hol elhetett a poszt iroja ahol ajandekkal lehetett munkahelyet szerezni, vagy hazudni lehetett a fonoknek stb ....

Európai téridő 2019.06.25. 10:46:09

Boldizsár Iván óta fényezik kis hazánkban a bezzegdánokat. Könnyű nekik, őket nem verték át annyiszor, mint minket, inkább ők verték át pl. a norvégokat. Skandinávia népeinek egymással való barátsága sem olyan felfényezett, ahogyan a magyar firkászok tálalják. De a történelmileg kialakult folyamatok állomásait pontosabban tudják, mint mi a mieinket itt, a Kárpát-medencében, ahol a német-római, majd osztrák császár Habsburgok alaposan széjjelcseszték a lehetséges nyilvántartásokat. Ez a különbség a német alaposság, módszeresség és az osztrák, netán tudatos slamposság között, az ebbe való belegárgyulás is segíthette a Monarchia, első sorban a csehek által szorgalmazott szétzúzását.

Shaktee 2019.06.25. 13:12:44

@Európai téridő: Persze persze, mindig a körülmények, a balsors, a turáni átok...

gabors 2019.06.25. 13:17:59

@Európai téridő: " a Monarchia, első sorban a csehek által szorgalmazott szétzúzását."

csehek ???? az angolok/franciak/romanok mar ott sem voltak mi

a cseheknek meg vagy 3-4 szaz evbe is tellett volna belulrol "szétzúzni" a monarchiat ...

Buchhalter 2019.06.25. 15:50:19

@Európai téridő: ha kicsit utána olvasnál a történelemben kalandozó magyarság roppant nagy mészárlásokat vitt végbe az egész Kárpát medencében. A Bajoroknak is meg volt az okuk rá,hogy ha lehet gyengítsenek minket.A magyar seregek Mátyás királyig bezárólag többször is feldúlták a mai Ausztria területét.Ne aggódj a magyar katonák is ugyan úgy raboltak,gyilkoltak ,nőket erőszakoltak meg mint a többi nemzet fiai.Cseheknél dettó ugyan ez volt.Fogalmazunk úgy ,hogy az erősebb kutya szarik.Kár jönni ezzel a harcra hívó szóáradattal ,főleg itt Európában.Két pusztító világháború után az átlag európai nem nagyon fog tömegével tülekedni ,hogy öldököljön .

Európai téridő 2019.06.25. 17:46:05

Az agitprop röpirat szerője a cseh Edvard Benes volt.

Európai téridő 2019.06.25. 17:46:05

@Shaktee: Ezt az elvtárskodó gagyi internáci dumát hanyagolhatnád, Tökfej!

Európai téridő 2019.06.25. 17:46:05

Az bizony már a középkorban is politikai agitprop volt, nem tények állása. Ausztria területének feldúlása előtt pedig ott volt a 907-es pozsonyi csata, amelynek a keleti frank csapatok által kitűzött célja a magyarok megsemmisítése, vagy Ázsiába való visszakergetése volt még a nyugati krónikák szerint is. Ergo: Hülyeségeket írtál le.

Shaktee 2019.06.25. 17:49:39

@Európai téridő: báncsák a magyart!

de lesz még tejjel mézzel folyo NER kis hazánkban
:-))

Shaktee 2019.06.25. 17:50:53

kardio majszter!

Demszky Gábor

Kedves Béla, a verseny valóban izgalmas lett és tapasztalataim alapján két jelölt közötti kemény küzdelemmé vált. A módszertani kifogásaidat nem adtad elő. Számomra úgy tűnik, hogy Kálmán Olga ismertebb és a DK mozgósító ereje nagyobb, mint a Karácsony Gergő mögötti táboré. Szerintem az előbbi lehet TI győzelemre esélyes kihívója.

Európai téridő 2019.06.25. 19:46:54

@Shaktee: Ez a duma hülye balfék-elvtársi tempó, kvázi-komcsika!

kardio1 2019.06.25. 21:25:32

@Shaktee: nyilatkozhatnál árnyaltabban is. Nyilván nem minden múlik a körülményeken, de azért az is sokat számít: pl. Németország szovjet és nyugati megszállási övezeteinek sorsa a háború utáni évtizedekben: mindkét oldalon németek laktak, de az életük gyökeresen eltért. Ugyanez Koreában észak és Dél között. Vagy vegyük például Itáliát: a velenceieknek addig ment igazán jól a soruk, amíg nem fedezték fel Amerikát. Utána az Atlanti-óceán felé tolódott a kereskedelem súlypontja, nekik még leáldozott.

kardio1 2019.06.25. 21:27:21

@Shaktee: majd meglátjuk, ki nyer. És, hogy megveri-e Tarlóst. Ha jól tudom, à mostani szavazáson 50000 szavazat elég. Ez ősszel nagyon kevés lesz.

kardio1 2019.06.25. 21:30:24

@Buchhalter: újra elolvastam, amire reagáltál. Hol hívott harcra ?

Csodabogár 2019.06.25. 22:05:08

@Európai téridő: De kit érdekel ma már, hogy mi volt 907-ben?

Csodabogár 2019.06.25. 22:08:29

@kardio1: Ma délután rekkenő meleg és napsütés. Az emberek sorban álltak a Moszkva téren, hogy alá irhassanak. Bevallom nem álltam be, nekem már kicsit túl meleg volt és úgy tünt, hogy nem halad túl gyorsan a sor.

kardio1 2019.06.25. 22:34:08

@Csodabogár: én csak az indexen olvastam erről. Ott azt is írták, hogy főleg szépkorúak (emlékszik még valaki Schmuck Andor elhíresült kifejezésére ?) szavaztak. Így érthető, ha a momentumos versenyző le van maradva.

kardio1 2019.06.25. 22:36:22

@Csodabogár: a legtöbben azt se tudják már, hogy volt olyan év is...
Engem egyébként érdekel, hogy mi volt akkor, pedig csak egy buta kelet-európai vagyok (igaz, Hari ? :) )

Csodabogár 2019.06.25. 23:15:27

@kardio1: A várakozó közönség vegyes korú volt. Ma 30 fokban az igazi szépkorúak nemigen álldogáltak a napon.

Persze, hogy érdekel meg nagyjából tudom is, nem mintha ezt nekem spec. tanították volna az iskolában. De a tudás nem jelenti azt, hogy azon nosztalgiázzak, hogy ha akkor nem így vagy úgy lett volna, akkor most mi lenne. Az meg már végkép nem jut soha eszembe, hogy azok a csúnyák mindig minket bántottak, pedig mi voltunk a jók, az okosak és a legnemesebb lelkűek.

kék madár 2019.06.26. 02:04:33

@kardio1: en teljesen kizartnak tartom, hogy ne a Tarlos nyerjen, a fidesz meg fogja oldani

gabors 2019.06.26. 04:06:06

@kék madár: "@kardio1: en teljesen kizartnak tartom, hogy ne a Tarlos nyerjen, a fidesz meg fogja oldani"

a tayyip erdogan es az AKP is igy gondolta sot meg is ismeteltettek a szavazast Konstantinapolyban,,, mert elsore nem "sikerult" jol :-) igaz az mar nem a fovaros Trianonban az is elveszett :-)

Hórukk 2019.06.26. 06:53:44

@gabors: Esetleg Magyarországon élt? Vagy ezt teljes mértékben elveted?

kardio1 2019.06.26. 12:50:03

@kék madár: valószínűleg, mivel eleve sok Fidesz-szavazó van Budapesten, és teljes ellenzéki egység sem lesz.

kardio1 2019.06.26. 12:52:42

@gabors: 25 év után vesztettek ! Tarlós ettől még messze van. És amíg az egyik esélyes ellenzéki jelölt Isztambult tartja a török fővárosnak, mit vársz ?

Treff Bubi 2019.06.26. 13:13:19

A lapítás, a hibák elkendőzésének szokása nálunk szerintem szovjet örökség, évtizedeken át az volt a szabály, hogy ne mondj ellent a fölötted állónak, majd megúszod valahogy

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.06.26. 15:09:38

Dán nyár
.
Rasmussen a szalamandra
Elindult a helyi strandra.
Sajnos, amint ment a járdán,
Tarkójára lépett pár dán.
.
Rá most babakocsi tolat,
Leend szerves útburkolat
S bitumenbe olvad lába…
Na, ő bűzlik Dániába’!
.
illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2012/01/dan-nyar.html

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.26. 15:09:44

@Európai téridő: Hé haver!Az utóbbi 30 évben megvolt a lehetőségünk a változtatásra,de sajnos most is csak visszafele lépkedünk!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.26. 15:10:29

@kardio1: Ausztrália,Törökország,Egyesült Államok,Dánia.
Ezeken azért van aki elbukik.
Mármint fővárost illetően.Meg ugye Svájc.
Viszont tudom,hogy a fidesznél mindenki színötös volt helyesírásból.
Ahogy belekötöttek a folytani- ba.
Mert ott biztosan vágta mindenki,hogy mi a hiba!

kardio1 2019.06.26. 16:24:56

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Dánia ? Miért ?
Nyilván nem mindenki ász nyelvtanból se kormánypárti, se ellenzéki oldalon, de azért a folytani az egy ordítóan nagy helyesírási hiba.

funfun 2019.06.26. 17:08:19

Érdekes, hasznos írás.

Viszont: "(ja, és nem árt kinyomtatni sem, mert ha elbocsátanak, akkor hiába van meg a céges emailben a válasz). " - megoldás az is, ha forwardoljuk a magán e-mail címünkre és nem fogy a papír. Vagy simán pdf-be "nyomtatjuk", aztán ha kell, elektronikus fájlként a rendelkezésünkre áll.

Rotoxis 2019.06.26. 21:55:14

@funfun: ez nem biztos, hogy jó ötlet. Nálunk pl. az IT figyeli az email-eket. Egyszer küldtem valamit a céges címemről a privátra. Másnap ott volt az irgumbirgum.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása