oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. június 24. 06:30,  Mert magyar vagyok 166 komment

2019. június 24. 06:30 Határátkelő

Mert magyar vagyok

Ahogyan telnek a határátkelős évek, sokakat kezd el foglalkoztatni a magyarságuk kérdése. Hiányzik és ha igen, akkor mi: emberek, ételek, tárgyak, hangulatok, helyek? Ezeken gondolkodott el Balázs, aki két rövid, egymáshoz voltaképpen kapcsolódó szösszenetben osztotta meg a gondolatait. 

Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz Magyarországhoz, miként gondolsz rá, amikor külföldön vagy és milyennek látod, amikor hazalátogatsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

szalonna_kes_f_zatrok_balazs.jpg

Szalonna és székely bicska 

„Azon kevesek egyikének mondhatom magam, kiket nem érdekel „híres” Lőrinc anyagi helyzete, vagy épp „híres” V. Tímea szerelmi élete. 

Olyan dolgok viszont egyre inkább foglalkoztatnak, mint a magyarságom, vagyis annak hiánya. 

Nem, nem nevezném feltétlenül honvágynak, bár vitathatatlan tény, hogy ezt az érzést minden bizonnyal a tíz külföldön töltött esztendőmnek köszönhetem. 

Mert elvihetsz egy medvebocsot a világ legszebb pálmaligetébe, abból a későbbiekben sem válik trópusi papagáj! Igen, hiányzik a magyarságom. 

Hiányzik, hogy bicskával ehessem a szalonnámat anélkül, hogy vádat emeljenek ellenem tiltott eszköz birtoklásáért, ami történetesen az én gyönyörű, kézmíves székely bicskám! 

Hiányzik, hogy az egyébként csodálatos erdőségekbe lépve nem az „Erdő fohásza” fogad! Helyette az „Alles verboten!” feliratok rontják el ridegen, lelkem maradék hangulatát! 

Hiányzik a tábortűz pattogása, a foszló fehér kenyér illata, a kovászos uborka lassú gyöngyözése, a kolbászból a paprika, az emberek találékonysága, a fiatal szemek értelmes csillogása, a logika és minden! 

Minden, ami magyar és minden, ami itt Ausztriában „verboten”! 

Mert az én magyarságomat nem Lőrinc anyagi javai, V.Tímea egyedi ízlése, vagy az épp aktuális vezető hóbortjai határozzák meg. 

A magyarságom itt őrzöm a vászontarisznyámban, a második szigorúan tiltott székely bicskámmal, a tábortűz pattogásával, a foszló fehér kenyér illatával, a kovászos uborka lassú gyöngyözésével, a paprikás kolbászommal, a találékonyságommal, a szemeim rejtett csillogásával és az eltitkolt logikámmal, mert magyar vagyok, melyet nem vehet el tőlem senki...” 

A libatepertő és Karintia 

Szép hely Karintia! Hegyek, tavak, hütték és megannyi csoda, mely ezekkel jár! Időnként mégis felmerül bennem egy kérdés. Történetesen, hogy mégis mit keresek én itt?! 

Tavaly aztán, pontosan öt hosszú esztendő elteltével elérkezett a pillanat, hogy néhány napra elhagyjam Ausztriát és Magyarországon töltsek egy kis időt a családommal. 

Fene tudja, valami mindig közbejött, de kerek öt évig nem léptem át a határt. Aztán hirtelen ott álltam egy budapesti bevásárlóközpont sorai közt, anyanyelvi környezetben, kissé vegyes érzelmekkel és egy icipici doboz libatepertőt bámultam! 

Eközben persze feltódultak az emlékek, melyeket aztán a dobozka árcímkéje emelt méltóan szomorú helyükre. 1680Ft / 250g!!! 

És vége! Összeomlottam! Olyan érzés tört rám, amit öt éve nem éreztem! Az érzés, ami miatt anno elhagyni kényszerültem a szülőhazámat! Hogy valami ott van, szeretném, kívánom, megérdemlem és mégsem lehet! Hogy nincs rá mód, nincs rá lehetőség, nincs rá pénz... 

Persze megvehettem volna, de nem tettem. Valami visszatartott, valami elhúzott attól a polctól. Azóta sokszor eszembe jut ez az érzés, amit hála, köszönet és megnyugvás ellensúlyoz. 

Köszönöm Karintia, jól van ez így!”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7714908062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2019.06.24. 06:42:46

en ezt a postot nem ertem. mar ott lemaradtam, hogy ki tiltotta be a székely bicskát Ausztriaban?

Taxomükke (UK) 2019.06.24. 07:06:03

5 ev Karintia utan nincs magadra 1680 forintod?
Neked felesleges kulfoldon dolgozni. Koltozz haza. Van sok munka.

Taxomükke (UK) 2019.06.24. 07:07:12

@Taxomükke (UK): ... vagy valamit csunyan felreertettem.

HakapesziM 2019.06.24. 07:20:53

Most jönnek majd azok, akik számára semmit nem jelent a magyarság. Ő tulajdonképpen nem is érezte magyarnak magát már odahaza sem. Az egyik nagypapája sváb amúgy is, mindig is közelebb állt hozzá a német kultúra. A nagymamája tót. De mit is számít már mindez a 21. században? Nemzetek, ebben a nyitott, nemzetek felett álló világban? Nyugaton természetes, hogy nyelvek, kultúrák keverednek. A szomszédja pakisztáni, a legjobb barátja kínai. Nincs is olyan, hogy magyar. Milyen nép az már? A nyugati világ fényévekkel előtte jár. Provinciális kis elő - balkáni, múltba forduló porfészek. Magyar kultúra? Összehordott elemekből áll. A nyelvünket sem érti senki. Pedig egy primitív török - szláv keveréknyelv, sok más jövevényszóval. A magyarok nem beszélnek nyelveket. A múltkor is, mikor odahaza járt, mert valami papír kellett. Azt a bürokráciát...Beültek egy helyre és pincér is mogorva volt. És a kaja...A híres magyar konyha...minden tocsog a zsírban. Londonban hányféle étterem van, M.o. - on (mindig így írja M.o.) csikós, gulyás, paprika. Le vagytok ti ott maradva rendesen.
Ő, odakint már angolul/németül álmodik, a gyereke már nem is tud magyarul. Minek? Nem is szeret hazajárni, oda, ahol így elharapózott a korrupció. Mit kapott ő a hazától? Nem is érez közösséget a magyarokkal, Magyarországgal. Pár nap után már vágyott haza, Londonba. Ő már minden kapcsolatot megszakított M.o. - gal.

De azért magyar fórumon oktatja ki az óhazát....

HakapesziM 2019.06.24. 07:20:55

Karintiában mennyibe kerül a tepertő? Érdemes kijárni érte?

nyuszigonosz 2019.06.24. 07:24:16

Ez mi ez az önsirató semmi?

Dikusz 2019.06.24. 07:45:10

A nemzet Lölöjét, és V.Tímeát miért kellett abba a rövid írásba kétszer is beletenni? Egyszer is elég lett volna.
A libatöpörtyű meg rosszul választott példa, az mindig is drága volt.
Ismerősöm lányáék Bécsben élnek, ha kimegy hozzájuk, mindig túrórudit, és Pilótakekszet kérnek tőle.
A székely bicskához: itthon sem lehet azt hiszem 8 cm-nél hosszabb pengéjű halefot szalonnázáshoz magunknál tartani, rugós kést (ha jól tudom) meg egyáltalán nem.

Bicikliző medve 2019.06.24. 07:55:44

@Taxomükke (UK): szerintem felreerted. Mi is nemreg voltunk Magyarorszagon, en glutenmentes dietan vagyok. Bementunk a sparba, nezegetem a gm termekeket, schär gm ciabatta 1200 Ft. Ugyanez a UK-ben 2£. Erre azt mondtam, hogyvazert mindennek van egy hatara, ennyit en nem nagyok hajlando kifizetni erte, ha befutott gazszerelo lennek, akkor sem. (200 g az egesz, csak a pontossag kedveert).

Bicikliző medve 2019.06.24. 08:00:23

@HakapesziM: az utolso mondatodat kiveve majdnem mindennel egyetertek

_z_ 2019.06.24. 08:08:10

Kicsit olyan, mintha egy Akos dalszöveget olvasnek. Hangulata van, ertelme nem sok…
Par konkret dolog:
Miota van betiltva a bicska Ausztriaban? Turazasnal mindig nalam van, gyerekekkel szoktunk farigcsalni ut kozben (nekik is van) lehullott faagakbol, az osztrakok szeme lattara, de eddig nem hogy feljelentes, de meg csak csunya pillantas sem erkezett.
Sehol nincs "Alles verboten". Tudtommal nem szigorubbak a szabalyok az osztrak erdökben, mint a magyarban, csak itt kevesbe szarjak le azokat, szemben a magyar turazok egy reszevel. Pl. itt is talalni neha szemetet az erdöben, de messze nem annyit.
Ja, es a kovaszos uborka sincs betiltva…

Kicsit azert (talan) ertem, hogy mire gondolo a költö. En is magyar vagyok, en is szeretnek Magyarorszagon elni, szeretnem, ha ott is olyan körülmenyek között tehetnem mint Ausztriaban. De nem olyanok a körülmenyek.

Dikusz 2019.06.24. 08:47:20

@_z_: Szemetet itthon inkább falvakhoz közel lehet találni az erdőkben, azokat a legritkább esetben (hűtőszekrény, tv, törött cserép) a túrázók hordják oda.
Tudom nem általánosítasz, hiszen írtad is:"turazok egy reszevel", de akik szemetelni szoktak, azok kirándulók, nem túrázók.

_z_ 2019.06.24. 08:49:07

@Dikusz: Akkor legyenek kirandulok :). Megnevezeseken nem erdemes vitatkozni, ha közben a megnevezettben egyetertes van.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.06.24. 08:55:20

@Bicikliző medve:

Akkor mi a teendő? KÖltözzön mindenki Angliába mert drága itthon a gluténmentes ciabatta? Valószínűleg azért mert a kutya se veszi.
Az általános árszínvonal jóval a nyugati alatt van.
Ausztriából jöttem haza 10 hónapja, jóval kevesebbet költök élelmiszerre mint kint. Úgyhogy felesleges itt hergelni a magyarokat azzal hogy kiragadunk valami drágának tűnő terméket.
A többi dolog áráról nem is beszélve.
Ülj be egy nyugati kiskocsmába iszogatni...vagy kajálni valahová, egyből érezni fogod hogy az árak is mennyire mások, nem csak a fizetés több mint itthon.
Vagy vegyél igénybe bármilyen szolgáltatást, minden jóval drágább kint.
Attól hogy van pár dolog ami annyiba kerül mint itthon (pl. műszaki cikkek) attól még az általános árszínvonal jóval magasabb Nyugaton.

Csodabogár 2019.06.24. 08:57:22

Azt hiszem soha nem éreztem ilyen nagymagyarnak magam, pedig ameddig vissza lehetett keresni összes felmenőm szinmagyar. Viszont soha nem szerettem se a szalonnát se a töpörtyűt, így biztos valami elfajzott vagyok, különösen, hogy kizárólag késsel és villával szeretek enni. Nekem egy-egy magyarul beugró vers vagy lefordíthatatlannak tűnő szójáték jelenti a magyar voltomat.
Libamáj konzervet soha nem vennék, viszont veszek szezonban egyben liba vagy kacsamájat, amit nagyon szeretek.
No és végül is, nem értem hogyan tudja megállni valaki, aki székely bicskával szalonnázik, hogy 5 évig ne ugorjon át a határon, ha már ilyen közelre költözött.

arncht 2019.06.24. 09:34:43

Jo iras :) magyar az, aki magyarnak erzi magat. Ez lehet a vilagurben is.

gabors 2019.06.24. 10:28:41

Nem tudom ez a poszt nem kicsit abszurd.....

Hiányzik, hogy bicskával ehessem a szalonnámat anélkül, hogy vádat emeljenek ellenem tiltott eszköz birtoklásáért, ami történetesen az én gyönyörű, kézmíves székely bicskám! "

ennel regen olvastam nagyobb hulyeseget itt .....

hol tilos szallonnat enni es bicskat birtokolni ...???

"pontosan öt hosszú esztendő elteltével elérkezett a pillanat, hogy néhány napra elhagyjam Ausztriát és Magyarországon töltsek egy kis időt a családommal. "

ez is jo WTF ??? (vertbotan)

Vagy nagyon csoro vagy posztolo vagy a vilag legfontosabb/legelfoglaltabb/leghelyettesithetetlenebb embere ... nem tudom eldonteni ... de akinek ennyire "hianyzik" a magyarhon es ausztriabol(AUSZTRIABOL) 5 evig nem tudott hazamenni (ha nem akart akkor mi hianyzott) ....

fhdgy 2019.06.24. 10:41:21

@Taxomükke (UK): Írta, hogy megvehette volna, de nem a pénz volt az akadály. Én is vagyok néha úgy, hogy megvehetnék valamit, de nem teszem, mert túlzásnak tartom az árát.

Hari Seldon 2 2019.06.24. 10:44:53

@Bicikliző medve:
Az utolsó mondta inkább tévedés, vagy csúsztatás. Nem az ohazával van a baj, hanem a benne levő aránytalnul sok buta emberrel (máshol is van, de nem mindegy az aránya). Szerintem aki azt mondja, hogy mindenhol ez az arány, szerintem téved. Nem lehet összehasonlítani egy Németorszás és Bulgária lakosságának átlagos szellemi szintjét. - És épp ezért (is, -többek között- ) van az egyik ország fejlettsége itt a másikké ott.
- Nem a hegyek, meg a folyók okozzák, hogy melyik országban vannak jobb körülmények.
Miért lenne bajom a Lánchíddal, vagy a Balatonnal?

fhdgy 2019.06.24. 10:49:28

Azoknak, akik Mo.-t olcsónak tartják: az, hogy éppen mi mennyibe kerül, igazából részletkérdés. A lényeg az, hogy egy átlagos kereső mekkora vásárlóerővel rendelkezik,

Erről egy vicc jutott eszembe:

Annak idején Reagan, Brezsnyev és Kádár beszélget.

Reagan: nálunk az átlag 2000 dollárt keres havonta, a megélhetés 1000 dolcsi, a maradékkal mindenki azt csinál, amit akar.

Brezsnyev: nálunk az átlag 250 rubelt keres, a megélhetés 249 rubel ötven kopejka, a maradék 50 kopejkával mindenki azt csinál, amit akar.

Kádár: nálunk az átlag ötezret keres, a megélhetés tízezer, a marékot mindenki onnét szerzi, ahonnét akarja.

Hari Seldon 2 2019.06.24. 10:52:27

@Csodabogár:
"No és végül is, nem értem hogyan tudja megállni valaki, aki székely bicskával szalonnázik, hogy 5 évig ne ugorjon át a határon, ha már ilyen közelre költözött."
Ez a legjobb megállapítás amit írtál.

LittleG (uk) 2019.06.24. 11:01:49

@Taxomükke (UK): Szerintem felreertetted.Kinn dolgozik Ausztriaban, de magyar foldre vagyik. Atlatogatott Budapestre, es mar rogton fel tudta idezni, mit is keres Ausztriaban: penzt. Hiaba lehet otthon libatepertot kapni, hogy, ha otthon elne es keresne, nem tudna megengedni maganak. Ezert, bar az osztrak fizetesebol meg tudna venni, nem vette meg, mert keseru lett a szajize. Mert tovabbra is ott fog elni, ha nem akar nyomorogni.

LittleG (uk) 2019.06.24. 11:06:05

@nyuszigonosz: szerintem ez egy nagyon is pontos tukre bizonyos lelkiallapotnak, szemelyisegnek. Foleg, mert szekelytol jon. A hatarontuli magyar kicsit senki fia. Magyarok is fujnak ra, romanok/kranok/szerbek stb. is. Na, a szekely, az duplan senki fianak kezelve erzi magat. Magyarorszagi magyarok is fujnak ra, erdelyi magyarok is, romanok is (persze nem mind).

MandZs 2019.06.24. 11:15:49

Jómagam sem értem az írást. Egyrészt Karintia viszonylag közel van, ha annyira hiányzik az ország, miért nem látogat gyakrabban haza? Mi sokkal messzebbről, Dél-Németországból évente egyszer bizonyosan, de kétszer általában elutazunk Magyarországra, pedig nagyszülőként jöttünk két gyerekünk és itt született unokáink után, tehát a családunk is kint van. Nekem nincs honvágyam, mert azt tartom, az az otthoom, ahol a családom van, de magyar vagyok, kötődöm ahhoz az országhoz, ahol születtem és 59 évig éltem. Ezért megyek. Hogy mi a magyarságom lényege? József Attila, Radnóti, a magyar irodalom klasszikusai és a kortársak ugyanúgy, a magyar népi emlékek, népdalok, amiket kint is hallgatok, a magyar népmesék, amelyet olvasok unokáimnak, a szép magyar nyelv és helyesírás őrzése, s továbbadása. Ha bárhová utazom Európában, s találok magyar vonatkozásokat mindig büszke vagyok népemre. Többek között engem érdekel Mészáros Lőrinc gazdagodása (Vajna Tímea engem sem, sőt egyik teljesítmény nélküli celeb sem) azért érdekel a magyar közélet, mert nem mindegy, hogy hogyan lopják szét a hazámat. Nekem ez is a magyarságomhoz tartozik, hogy azért mert eljöttem, nem mindegy, hogy hogyan élnek honfitársaim, s virágzik-e a hazám, vagy csak fuldoklik. A magyar gasztronómiából ami hiányzik azt elkészítem, mert kint is van minden hozzávaló, még kolbászt is tudnék venni, de nem eszem ilyesmit. Soha nem "magyarkodom" - ahogy ez otthon szokás -, mert magyarságomat nem az határozza meg, hogy hol élek. Tartom magam olyan magyarnak magyar földön kívül, mint az a honfitársam, aki otthon él, de magyarsága abban merül ki, hogy trianonozik, de azt se tudja, hogy az mikor volt, és miért, vagy aki ismer minden teljesítmény nélküli celebet, de fogalma sincs, ki volt Esterházy Péter avagy Móra Ferenc. Ennyi röviden.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.06.24. 11:15:49

@LittleG (uk):

Itthon élve is meg lehet venni a tepertőt. Nincs nyomorgás Magyarországon.

Husz_János_Puszita 2019.06.24. 11:37:54

Nekem ez inkabb szentimentalizmusnak tünik, semmint magyarsagtudatnak.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.06.24. 11:37:58

@LittleG (uk):

Itthon élek, nem nélkülözök semmit, pedig nem vagyok se informatikus, se menő vállalkozó, se NER-lovag, de még csak CNC szakmunkás sem.
Az van hogy itthon is meg lehet élni.

Golf2 2019.06.24. 11:46:30

Nemhogy örülne hogy megveheti.Zűrös manusz.

2019.06.24. 11:51:08

@Horthy Miklós cselédje:

"Itthon élek, nem nélkülözök semmit, "

Ismerteted, hogyan élsz most, hinta?

kardio1 2019.06.24. 11:57:32

@Hari Seldon 2: nincs több buta ember Magyarországon, mint másutt. Abból több lehet, akit te butának tartasz, mert nem ugyanúgy gondolkozik, mint te. A butának több értelmezése is lehet.

kardio1 2019.06.24. 12:15:42

@Nagy kámpics: erre nem hinném, hogy választ fogsz kapni :)

_z_ 2019.06.24. 12:17:30

@Horthy Miklós cselédje: "Itthon élve is meg lehet venni a tepertőt." Lehetni lehet. De speciel ennyit en osztrak fizetesböl se adnek erte.
"Nincs nyomorgás Magyarországon." Be tudnalak mutatni par embernek, akik nagyon könnyen tudnak ezt cafolni…
"Itthon élek, nem nélkülözök semmit, pedig nem vagyok se informatikus, se menő vállalkozó, se NER-lovag, de még csak CNC szakmunkás sem." Elarulnad, hogy mi vagy?
"Az van hogy itthon is meg lehet élni. " Ezt senki nem cafolta. A kerdes csak az, hogy hogyan, plane az egyeni igenyekhez kepest.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.06.24. 12:37:28

@Nagy kámpics:

Írok majd egy posztot és részletesen ki lesz fejtve. Számomra kellemes csalódás Magyarország, nagyon jó döntés volt hazaköltözni.

Dikusz 2019.06.24. 13:04:02

@_z_: Nem is vitatkozunk!:)))
De a kiránduló max annyi, hogy autó beül/kaja kipakol/tisztás szélétől nem mozdul tovább. A túrózó meg -legyen bármilyen kis táv- járja az erdőt.:)

gabors 2019.06.24. 13:06:48

@LittleG (uk): ha igy gondolta volna ezt irta volna ... TE gondolod igy nem a posztolo :-)

amugy el tudom kepzelni mennyi libatoportyut zabalt labanchonba emigralast megelozoen (ahhoz legalabb nem kell bicska se szekely se svajci) ...

cavecanem 2019.06.24. 13:07:29

Néhàny hete Budapesten jàrtam, és véletlenül összefutottam egy rég nem làtott ismerôssel, leültünk egy kàvéra.
Elmesélte, hogy mi történt vele az elmùlt pàr évben:
- hogy ô màr nem akar külföldön dolgozni, pedig régen mennyire szeretett volna(tudom engem is kért, hogy segítsek, meg is tettem , de valós nyelvtudàs hiànyàban ez nem jött össze)
- hogy ô itt akar meghalni (?! 40 éves)
- visszatalàlt istenhez, a katolikus gyökereihez (mondjuk emlékeztettem, hogy a nagyszülei reformàtusok voltak, a szülei pedig semmilyenek, meg sincs keresztelve, ennek ellenére mostanàban buzgón àldoz a misén ???) talàn keresztényre gondolt, de mindegy.
- és szerinte a legfontosabb, hogy ô nagy lokàlpatrióta lett. néhàny kérdés utàn kiderült, hogy ez nàla abban merül ki, hogy a vilàg legszebb vàrosàban lakik. pont. Emlékeztettem, hogy a lokàlpatriótizmus az mondjuk a helyi értékék védelme, a közvetlen környezet rendbentartàsa, helyi szokàsok gyakorlàsa, ujjàélesztése, közösségi élet szervezése, részvétel a helyi ügyekben stb.
Nos, ezutàn gyorsan tàvozott.

gabors 2019.06.24. 13:08:18

@Horthy Miklós cselédje: "Írok majd egy posztot és részletesen ki lesz fejtve. Számomra kellemes csalódás Magyarország, nagyon jó döntés volt hazaköltözni."

tanulatlan lusta eloskodonek jo is az .... (foleg olcso)

Dikusz 2019.06.24. 13:10:33

@Dikusz: Túrózó.... :))))
Nem túrózó, túrázó....D

_z_ 2019.06.24. 13:14:47

@Dikusz: Akkor most magaddal vitatkozol :D

London2009 2019.06.24. 13:33:20

"A magyarságom itt őrzöm a vászontarisznyámban, a második szigorúan tiltott székely bicskámmal, a tábortűz pattogásával, a foszló fehér kenyér illatával, a kovászos uborka lassú gyöngyözésével, a paprikás kolbászommal, a találékonyságommal, a szemeim rejtett csillogásával és az eltitkolt logikámmal, mert magyar vagyok, melyet nem vehet el tőlem senki...” "

Jajj. Mint mar emlitettem sokszor, egyszeruen vannak emberek, akiknek valo a kulfoldi elet es vannak, akiknek nem. Ilyen egyszeru.
A hutomben van kolbasz, mangalica szalami, szalonna es teperto is! Ettol olyan orult nagy magyarnak erzem magam, sot, kinyitom mindjart a huto ajtajat es egybol honvagyam is lesz!
Ja es nem tudom mennyibe kerult a teperto mert Anya hozta. Miutan megtudta fizetni, igy biztos ebbol is az kovetkezik egyertelmuen, hogy Mo-n igenis jolet van!

London2009 2019.06.24. 13:37:10

@Hari Seldon 2: +1 Szerintem is aranyaiban sokkal tobb a tanulatlan, buta, primitiv ember. Egyeb hianyossagok sorolasaba, mint toleranica, etikett ismerete, udvariassag stb. bele sem kezdenek...

Hari Seldon 2 2019.06.24. 13:45:07

@kardio1:
Nagy valószínűséggel a svédek, németek (többsége, vagy jelentősebb aránya) úgy gondolkoznak mint én (nagyjából vagy közelítőleg).
Ergo nagyjából be lehet lőni, hogy az a tárasdalom ahol az ilyen gondolkodású emberek vannak többségben sikeresebbek, mint a középkorba ragadt, folyton a múltal foglakozó tárasadalmak. És nyilván azért is maradnak sikeresebbek mert fejlődésképesek és képesek önkorrekcióra. Azaz a lényegében az modern értelemben értelmes emberek vannak többségben. -> Ellentétben mondjuk az előbb említett Bulgária (vagy mondhatnám az EU15-ökön kívüli országok jelentős részét, ha környékről beszélünk).
Ettől még természetesen nem zárom ki, hogy a többi országban is vannak művelt, illetve tájékozott emberek, de egyrészt az arányuk kisebb másrészt a korrupt hatalomnak nem is érdeke, hogy nagyobb legyen a hatásuk. - Hosszú távon bukási spirál. (nem pár évről beszélünk, a történelemben 5-10 év nem számít)

Shaktee 2019.06.24. 14:01:30

Ha valaki a timcsivel s lorinccel kezdi a mondokajat, az nagyonis erdekelt a magyar politikaban, celeb bs-ben :-)

Hari Seldon 2 2019.06.24. 14:43:29

@Shaktee:
Akinek a saját bevallása szerint a timcsi és lőrinc egyenértékű (vagy egy lapon említhető) ügy, ahhoz továbbiakban nincs több kérdésem.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.06.24. 14:46:40

@_z_:

Segédmunkás. Kb. hasonlóan élek mint Nyugaton, kicsit gyengébb színvonal.
Ezért röhögök azon amikor elkezdik mantrázni hogy itt nyomor van.
Nem, nincs. Félrerakni is tudok. Igen, segédmunkásként, itthon...
Amikor állítólag itt majd éhen halnak az emberek (szerintetek)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.24. 14:46:44

@HakapesziM: Kicsit túltoltad,mint az öregember a Gyalog galoppban!

Antal Jozsa 2019.06.24. 14:46:58

@Hari Seldon 2: mikor es hol vilagosodtal meg ennyire? mikor gyerek voltam azt hittem hogy aki gazdagabb es jo autoval jar az biztosan okosabb is es megerdemli amije van.Te most ugyanigy gondolkozol EU 15 vs EU8+2,EU2 + Hrvatska vonatkozasaban. Attol hogy valamelyik orszag csorobb meg nem jelenti hogy hulyek lakjak.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.24. 14:47:02

@kardio1: Öregem!Szerintem sajnos hülyébbek vagyunk,mint 30 évvel ezelőtt!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.24. 14:47:06

@cavecanem: Ezt így egyszerre mind rázúdítottad?Ejj degonosz!
Hát milyen ember vagy te??:))

gabors 2019.06.24. 14:49:40

@Hari Seldon 2: "timcsi és lőrinc egyenértékű "

ket gold-digger nincs komolyabb kulonbseg ... felemelkedes es bukas is hasonlo lesz ... a golden goose halala ...

Shaktee 2019.06.24. 14:53:10

@Horthy Miklós cselédje: Indexen azt irtad hogy nem dolgozol ...

Legalább ugyanazt hazudd mindenhol..

Shaktee 2019.06.24. 14:54:12

@gabors: dehonnem, azért a loricet nem feszegetnéd meg - remelem :-)))

2019.06.24. 15:02:10

@Horthy Miklós cselédje:

"Félrerakni is tudok"

Mennyit raktál félre a hazaköltözésed óta? Mondjuk, ez nehéz kérdés, mert nem akarok kimondottan a zsebedben turkálni.

Hm.

Feltételezem, még mindig 8 nm-en élsz. Meg tudnád engedni magadnak, hogy egyedül lakj? Hogy fenntarts egy kisautót? Hogy nyaralj egy hetet? Ha igen, akkor szuper.

_z_ 2019.06.24. 15:02:53

@Horthy Miklós cselédje: Erezhetö munkaerö hiany van, szoval a segedmunkasok bere is maszik felfele. Ettöl meg ebböl a berböl a megelhetes nagyon lakhatasi költseg függö. Te hol laksz? Ismerösnel/rokonnal, alberletben, vagy sajatban?

London2009 2019.06.24. 15:06:42

@Horthy Miklós cselédje: ez erdekes. Pont az ilyen kis bereknel van nagy kulonbseg meg mindig kelet meg nyugat kozott. A nyugati minimalberbol egesz oke szinvonvalon el lehet tengeni lengeni. Foleg ha nem nagy varosban, hanem videken el az ember. Magyarorszagon viszont kizart, hogy te abbol jol elsz, felre is teszel, szorakozol stb. Komoly nelkulozes mellett eleg a magyar minimalber, a valoban minimal szuksegletekre, mint etkezes, teto a fejed folott.

London2009 2019.06.24. 15:10:08

@_z_: egy szobat berel valahol Budapest kulson.

Shaktee 2019.06.24. 15:12:17

@London2009: Felejtsd el lajhár, ugyanaz a musora, a nagy petyhudt kepet toltogeti fel az indexre...

Hari Seldon 2 2019.06.24. 15:13:17

@Antal Jozsa:
Hol mondtam, hogy MIND hülye? - Azt mondtam, hogy arányaiban több a hülye, tájékozatlan. (egyszerűen lusta a saját környezetével törődni, stb...)
-> Ne mondd már, hogy szerinted is hasonló a német és bulgár (most már maradjunk a korábbi példánál) polgárok között ugyanolyan arányban vannak a buta, tájékozatlan, "lesz*om a lörinc gazdagodását" színvonalú ember.

Hari Seldon 2 2019.06.24. 15:15:09

@Platonica:
Hát ha jól láttam a posztoló saját maga fogalmazta meg ezt a szösszenetet:
"...Azon kevesek egyikének mondhatom magam, kiket nem érdekel „híres” Lőrinc anyagi helyzete, vagy épp „híres” V. Tímea szerelmi élete. "

gabors 2019.06.24. 15:19:24

@London2009: " magyar minimalber, a valoban minimal szuksegletekre, mint etkezes, teto a fejed folott."

sajnos ez meg az orbani statisztika szerint sem igaz mert a hivatalos minimal ber a hivatalos letminimum alatt marad sot meg az atlag-ber is csak pedzegeti azt ....

de szobat berelni valahol a prolipanelekben talan meg eleg, igy meg egy hinta is elvan (akar az ajto felfara is fel lehet akasztani)

London2009 2019.06.24. 15:19:38

@Shaktee: mik vannak. Amugy jah, waste of time...

London2009 2019.06.24. 15:22:56

@gabors: erre gondoltam, hogy egy szobat tud talan berelni belole es jut elelemre is. Bar nem vagyok tisztaban a szoba arakkal meg a jelenlegi minimalber osszegevel sem. Olyan 100k korul van ugye? Egy szoba meg gondolom olyan 50k. Marad heti 10k+. Ezert mondom, hogy Londonban ehhez kepest a minimalberbol ugy elsz, mint Marci Hevesen. :D

gabors 2019.06.24. 15:25:05

@Shaktee: "@gabors: dehonnem," odairtam hogy komolyabb bar feszegesse a timicsit akinek tollas a hata .... hogy lorinccel hogy all a feszegetes (ki vagy kit) azt mar tenyleg fedje csak homaly (a borton udvaron)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.24. 15:32:21

@Hari Seldon 2: Hát persze,hogy nem egyenértékű!
Timcsire azért rámásznék a pénze miatt,lőrincre azért sem!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.24. 15:32:25

@Horthy Miklós cselédje: És mennyi ideje dolgozol a mostani munkahelyeden?
És hány órát?
És van nálatok felvétel?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.24. 15:32:30

@gabors:
@Shaktee:
Nem tom hallottátok e de erről az jutott eszembe,hogy mi van ha annakidején nem Kennedyt,hanem Hruscsovot lövik le?
-Nos ebben az esetben valószínűleg Onassis nem veszi el az özvegyet!

Kovi1970 2019.06.24. 15:32:38

Ne azonsítsuk a magyart a falusival, mert szerencsére van nálunk is civilizáció, mondjuk Budapesten igen jó felhozatal van mozikból szinházakból, látványos belvárásból.

Rohadtul nem hiányzott és sosem éreztem a vágyat hogy bicskával járjak keljek, még a külső kerületekben sem :)

Ha pedig egy magyar no go zónába kerülék valszeg úgysem nálam lenne a taktikai előnyt hozó fegyver...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.06.24. 15:32:53

@Nagy kámpics:

Bpn. nem tudnék saját bérlakást fenntartani valószínűleg, vagy csak nehezen. És? Melyik nyugati világvárosban bérel egyedül lakást egy segédmunkás? Nem sok olyan van ahol egyáltalán megteheti.
Autó? Nyaralás? A nyugati kevés fizetésből se futotta ilyenekre.

@London2009:

Igen. S szerinted ki keres minimálbért? Amikor bármilyen munkára adnak nettó 200 körül itt. (Bp).
Nincs ebből se jólét. Ahogy a kinti fizetésből se volt. Nagyjából egálban vannak, illetve a kinti kicsit jobb(még).
De amikor magyar nyomorról beszélnek egyesek, azon én csak nevetni tudok...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.24. 15:32:57

@Hari Seldon 2:
@Antal Jozsa:
Mi magyarok ilyen különleges keveréke vagyunk az emberiségnek.
Azt szoktam mondani,hogy mi vagyunk a világ leghülyébb-legokosabb nemzete.

gabors 2019.06.24. 15:37:11

@London2009: "Londonban ehhez kepest a minimalberbol ugy elsz, mint Marci Hevesen. :D"

a London-i minimalberrol es hogy az mennyit er nem tudom de az usa-ban (ez is nyugat) minimalberbol bizony nehez megelni.

most a szovetsegi $7.25 ami heti $290 (itt 40 orat szamolok) adozas elott mert ennek egy resze jovedelem ado koteles es az egeszre fizetni kell minimum a TB-t ami kb 7.5% vagyis MAX $268 ha szerencses es teljes idoben foglalkoztatjak ez alig tobb mint $1000 havonta ....

New York allamban valamivel magasabb (mas allamokban is) most eppen $11.25 ezzel ugyanezek kb $450 brutto MAX $416 havi $1660 ... itt ebbol nem igen el Marci sehogyan nem hogy hevesen ... :-((((

gabors 2019.06.24. 15:45:14

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "Timcsire azért rámásznék a pénze miatt"

ezzel azert varnek egyre jobban kiderul hogy volt ott valam prenup sem a yacht sem egy csomo Vajna tulajdon nem szallt timikere (mar a filmes dolgokbol is kiforgattak szegenyt), meg azt a vacak terepjarot sem tudta megtartani.... hogy mivel fog a macska allatorvoshoz eljutni nem lehet tudni ...

jo ha leteszi az allampolgarsagit is mert foodstamp-et csak igy kaphat sot kitudja akar ot is viszi majd az ICE ket het mulva ....

Antal Jozsa 2019.06.24. 15:50:55

@Hari Seldon 2: en a nemetekben akkor csalodtam nagyot amikor kibukott hogy mit osszecsaltak a dizelmotorok kornyezetvedelmi mereseinel. Aztan ahelyett h karpotolnak a szerencsetlen polgart, azokat akik nem vehetnek ujabb autot egyszeruen kitiltjak oket a varosokbol.

AvéCézárVavan 2019.06.24. 15:51:02

"az én gyönyörű, kézmíves székely bicskám! "

Kicsit kell csak igyekezni, mindjárt lehet belőle/róla írni egy szép magyar nótát!
Húzd rá cigány!

cavecanem 2019.06.24. 15:51:10

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: igen, én is szégyelletem magam utàna, végül is hogy jövök ahhoz, hogy így megzavarjam...

mentségemre legyen mondva, hogy ez egy nappal azutàn történt, hogy a szomszéd(Apàmék szomszédja) elmagyaràzta, hogy az unokàja miért menekült haza 3 hónap utàn az Usa-ban levô egyetemrôl (sportösztöndíj), mert hideg volt (Minneapolis ? ha nem tudod Google mielôtt kimész), minden nap hajnalban edzés és rondàk voltak a lànyok. csak a pesti lànyok szépek. Az ilyenektôl mindig eldoobom az agyam és akkor jött a lokàlpatrióta....

Shaktee 2019.06.24. 15:53:25

@gabors: finnyás vagy lecso :-)

egészség hogy muxikÉ

gabors 2019.06.24. 15:58:53

@Shaktee: "egészség hogy muxikÉ"

koszi, nagyon lassan "labadozok" talan a heten kiveszik a varratokat, es utanna nagyon remelem kicsit felgyorsul a rehabilitacio minnel elobb szeretnek mar ket labon jarni (es mihamarabb vezetni is ujra) .... mar nagyon unom a fotelban ulest .....

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.24. 16:14:33

@gabors: Igen,ezen én is gondolkodom,hogy mennnyire a "mi kutyánk kölyke" és hogy mit tarthat majd meg az örökségből.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.24. 16:14:37

@cavecanem: Mondjuk én eleve a déli részekre mennék,mert én sem bírom a hideget.
Meg ugye Dallasban van a világ legszebb stadionja és ott sem szokott nagyon hideg lenni.:P

London2009 2019.06.24. 16:20:32

@Horthy Miklós cselédje: 200k netto a magyar minimalber ketszerese ha jol tudom? Uk-ben a minimalber ketszeresebol, kb. 2000 font per ho, mar baromi jol megelnel. Ha pedig videken elnel, akkor meg plane. Ugyhogy szokas szerint hulyesegeket beszelsz.

London2009 2019.06.24. 16:25:22

@gabors: ugy irtam, hogy a magyarhoz kepest elhetne ugy, mint a sokat emlegetett hevesi Marton.
Nem vagyok szakavatott a minimalber kerdesben. Itt is olyan 1000 font korul van, ami Londonban baromi keves, de videken egeszen mas arak vannak. Azert itt is el lehet lenni a minimalberbol is, sokan elnek abbol. Fele legalabb elmegy lakhatasra es a maradek azert meg mindig tobb, mint ami Mo-n maradna, foleg ha csak az alapszuksegleteket nezzuk, amik itt olcsobbak vagy hasonlo aruak (etel). Puhacica ha itt lenne biztos jobban be tudna szamolni a kerdesrol, bar ok meg ketten vannak, az is mas felallas.

2019.06.24. 16:45:42

@Horthy Miklós cselédje:

"Bpn. nem tudnék saját bérlakást fenntartani valószínűleg, vagy csak nehezen. [..]
Autó? Nyaralás? A nyugati kevés fizetésből se futotta ilyenekre."

Én nem a nyugati fizetéssel összehasonlítva kérdeztem. Fogalmam sincs, hogy élnek a segédmunkások akárhol.

Azért kérdeztem, mert ezt írtad:
"Itthon élek, nem nélkülözök semmit"
"Félrerakni is tudok"

De igen, nélkülözöl, és nem, nem tudsz.

(Amivel egyébként semmi baj nincs, ha neked így jó, akkor az remek, és abban is igazad van, hogy ez még nem nyomorgás vagy éhezés, és várjuk a posztodat.)

Shaktee 2019.06.24. 16:52:07

@Nagy kámpics: miért vagy kegyetlen hozzánk apafej?

London2009 2019.06.24. 16:57:58

@Nagy kámpics: ezt most pont 100%-osan tudom, hogy a mesteremberemnek 150 font a napidija, a segedmunkasnak 120 font plusz VAT. Nem is gondoltam, hogy ilyen jo borben van hinta, ugyanis ahogy elnezem, hogy mit osszemeloznak es le a kalappal, baromi nehez fizikai munka ez.

2019.06.24. 17:11:08

@London2009:

"a segedmunkasnak 120 font plusz VAT"

Ezt most nem értem. Ez magasabb, mint a medián UK kereset, nem?

Ha egy segédmunkás többet keres a mediánnál, ki keres alatta?

Gondolom, inkább az van, hogy ennek a 120 fontnak a segédmunkás csak egy részét kapja meg, a felét vagy ilyesmi, nem?

Csodabogár 2019.06.24. 17:19:21

@MandZs: " mert magyarságomat nem az határozza meg, hogy hol élek. Tartom magam olyan magyarnak magyar földön kívül, mint az a honfitársam, aki otthon él, de magyarsága abban merül ki, hogy trianonozik, de azt se tudja, hogy az mikor volt, és miért, vagy aki ismer minden teljesítmény nélküli celebet, de fogalma sincs, ki volt Esterházy Péter avagy Móra Ferenc. "

Ezzel tökéletesen egyet értek!

London2009 2019.06.24. 17:35:43

@Nagy kámpics: a kezukbe adom, miutan cashben fizetek, ugyhogy tuti megkapja az egeszet.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.06.24. 17:42:40

@London2009:

Csakhogy ott ha jól tudom nem adnak egy segédmunkásnak ilyen fizetést. Itt meg adnak annyit amennyit írtam.
Az hogy te csak azt bírod nézni mennyi adott országban a minimálbér, az semmit se jelent..
Én leírtam mi itthon a realitás Bpn egy segédmunkásnak!
Tehát nem a krémnek, hanem egy olyan embernek aki Londonban is csak kb. mosogatna.

Nézegesd a magyar minimálbért és mondogasd hogy nyomorgunk...eközben meg tök jól megélünk itthon is...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.06.24. 17:42:51

@London2009:

Akkor még egyszer : ebben a városban a versenyszférában kb. senki nem keres minimálbért.
Nyugaton viszont én azt kaptam..érdekes módon, mert ott nem volt ilyen munkaerőhiány mint itthon.

Egy a lényeg : meg lehet itthon élni, ha egy Hinta meg tud, akkor bárki.

Legalábbis az a nyomor amit harsogtok itt évek óta, az itthon egyszerűen nem létezik...

O1.G 2019.06.24. 17:42:58

@London2009: Puhacica ha itt lenne...már csak ő hiányzik.

Shanarey 2019.06.24. 17:52:54

A posztolónál, komoly zavar van az "erőben" :-)

Az első apróság, ami nem érdekel, arról nem beszélek, a második a székely bicskás nyöszörgés, nem tűnik életszerűnek hogy az erdőben is tilos zsebkéssel (bicska) mászkálni.A harmadik, amikor hazamegyek, nem az a legfontosabb, mi van az árcédulán, hanem az hogy kell az nekem, avagy nem. Ha kell megveszem, ha nem, akkor meg nem.

London2009 2019.06.24. 17:56:23

@Horthy Miklós cselédje: lasd fentebb te draga, hogy itt mennyit kap egy segedmunkas. Mondjuk megneznem, hogy lapatolsz be 1 tonna sodert, meg kevered kezzel cementet mert epp bedoglott a gep, emeled a bazi nehez jarolapokat te segiiidmunkasok gyongye.
Ja ez varj mar. Te Nyugaton a versenyszferaban dolgoztal es ott kaptal minimalbert? Hogy mik vannak! :D

London2009 2019.06.24. 17:58:35

@Kekeck Edek: nekem is ezt mondta aposom, hogy ez a 150 jo ar es oruljunk, hogy ennyiert eljon valaki. De amugy 150+afa, ne felejtsd el. Ennyiert idaig en meg mindig talaltam mondjuk, lehet, hogy csak szerencsem volt.

puhacica 2019.06.24. 18:05:59

@London2009: meg ugye egyikunk se minibert kap, de valoban, jobban be tudok szamolni, mert kikutattam a temat. 40 oras munkahettel kicsivel netto 1200 folott van a minimalber havonta.

szemelyes tapasztalatom az, hogy sajnos mar ehenhaltunk.

puhacica 2019.06.24. 18:06:50

@O1.G: minden kivansagod igy teljesuljon :D

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.24. 18:21:55

@Horthy Miklós cselédje: Ha van egy rendes szakmád akkor kint se lehet gond.
Csak ott esetleg nem havi 300 órát kell benne dolgoznod.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.06.24. 18:21:55

@London2009:

Aha, szóval ott 2 ezer fontokat keres egy mosogató, takarító, meg mekis dolgozó? Mert én ilyen munkákra gondoltam s.munka címszó alatt.
Az átlagbér van ilyen szinten ott...te meg próbálod bemagyarázni hogy ez valami utolsó lumpen fizetés ott...

Igen, minimálbért kaptam Nyugaton, versenyszférában. Hasonló munkával keresek itthon annyit amennyit írtam, ami meg nem minimálbér.

Mert amikor Magyarországról van szó, bőszen minimálbérezel mintha annyira jellemző lenne ez itt, amikor meg a csodálatos Angliáról akkor jön a napi 120 fontos segédmunkás...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.24. 18:21:55

@London2009: Bírom amikor ezekkel az ottani kifejezésekkel jöttök!:))
Jó,ezt most értem de néha mikor teletűzdelitek a mondantótokat ilyenekkel...
Bár tudom,ti már megszoktátok.
Mint amikor Kovács Sándor magyarázza az éppen lezajlott akciót az amerikai foci közvetítésben.Akkor ott volt egy miss teckle aztán átment a motion...
:))

Platonica 2019.06.24. 18:22:06

@Hari Seldon 2: Ez oke, csak a kommentjeitekbol ugy tunt, letezo szemelyek, en meg az OP-t olvasva azt hittem, vmi fiktiv figurak.
Update: most olvasom a neveket.

@London2009: Ez a £150 napidij mennyi ora munkat jelent?

Dikusz 2019.06.24. 18:43:00

@MandZs: + 1000. Úgy látszik, ez a hozzászólás elkerülte mindenki figyelmét...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.06.24. 18:59:05

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Ember, és? Én itthon szeretnék élni, ezért bevállalom akár az alacsonyabb életszínvonalat is. Miért? Mert ez a hazám és szeretek itt élni.
S igenis le fogom írni századjára is, hogy itthon is meg lehet élni.

Dikusz 2019.06.24. 19:03:15

@_z_: az sosem okozott gondot, hogy magammal társalogjak.:)))

Shanarey 2019.06.24. 19:25:40

@Horthy Miklós cselédje:

A hamburger sütögetés, mióta versenyszféra?

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.06.24. 19:48:49

@Shanarey:

Tehát szerinted egy magáncég dolgozójaként én a közszférában dolgoztam. Szerintem ne égesd magad tovább...

nyuszigonosz 2019.06.24. 19:56:53

@LittleG (uk): Ezt úgy gondolom, te láttad bele a leírottakba. Emiatt elolvasva mégegyszer a mai posztot, most sem ezt/ilyet olvastam, hanem csakis a siránkozást.

gabors 2019.06.24. 19:59:22

@Dikusz: de csak nem akartam irni hogy a ket kolto akit nev szerint is emlit mint a magyarsagot jelenti neki az egyik zsido volt akit a nemetek oltek meg, a masik meg ongyilkos lett (allitolag) es csak a muzsaja volt zsido :-)

nem tudom erre gondoltal-e ?

Shanarey 2019.06.24. 20:15:27

@Horthy Miklós cselédje:

A "versenyszféra" azt jelenti, hogy aki oda tartozik, azokért kapkodnak a munkaadók. Utánad max a kutyák kapkodtak.
:-)

S hogy ki égeti magát, azt inkább hagyjuk.

Dikusz 2019.06.24. 21:02:24

@gabors: Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy milyen szépen írta le, miképpen érez, mit jelent neki a magyarsága.
Az, hogy valakinek milyen hite van, milyen származású, soha nem érdekelt. Az számít, hogy milyen ember.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.06.24. 21:22:15

@Shanarey:

Nem ezt jelenti. Az a versenyszféra ahol a piac dönt és határoz meg mindent. A közszféra meg az ahol az állam csinálja ugyanezt.
Az hogy kiért mennyire kapkodnak az egy teljesen más dolog.
Te azt állítottad én a közszférában dolgoztam mekisfiúként egy magánvallálkozónál.
S akkor szerinted én írok butaságokat...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.06.24. 21:27:24

Anelkul, hogy barkit is akaratlanul megsertsek, inkabb csak amolyan megfigyeles: szinte biztos voltam benne, hogy a mai poszt egy erdelyi "tollabol" szuletett :) (Hozzateszem, meg nem olvastam vegig a posztot es a kommenteket)
Koztudott, hogy szamukra a magyarsaguk sokkal fontosabb, es melyebb erzelmeket kelt ertheto tortenelmi okok miatt. Eppen ezert ezt mint tenyt kell elfogadni, es nem lehet a validitasat megkerdojelezni. Mindket iranyban (erdelyiek, esetleg mas, hatarvideki magyarok hasonlo tortenelmi orokseggel ill. anyaorszagi magyarok) szukseg lenne ennek a kulonbozo erzelmi "statusznak" a tudatositasara.

Dikusz 2019.06.24. 21:47:32

@Zsuzsi65: Ha az összes kommentet nem is olvasod el, @MandZs:
hozzászólását érdemes. Érdekelne, hogy mi a véleményed róla.

kardio1 2019.06.24. 22:22:31

@Hari Seldon 2: azaz megerősíted, hogy sajátosan értelmezed a buta fogalmát. Aki nem úgy gondolkozik, mint te, az számodra buta, hülye, elmaradott. Azért azt ne felejtsd el, hogy nem mindig ilyen tàársadalomban éltek az emberek a világ ezen felén sem, és az már most látszik, hogy Fukuyama elmélete a történelem végéről a liberális demokrácia világméretű győzelme után valahogy nem jött be. Nem attól lesz sikeres egy társadalom, hogy a múltját nem ismeri (nekem pl furcsa, hogy a francia történelmet jobban ismerem a franciák többségénél, főleg a fiatalokénál). Pl Japán elég sikeres, pedig a múltja nagyon is élő az ottaniak számára.
Egyébként neked nem igazán Franciaországban, hanem valahol Skandináviában, vagy Hollandiában lenne a helyed a mentalitásod alapján.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.06.24. 22:25:25

@Dikusz: Elolvastam, es teljesen atjon szamomra az erdelyi magyar mentalitas! Ok barhol is elnek (es cafoljatok meg kerlek, ha van koztetek erdelyi szarmazasu), a magyarsagukban - amit nagyon oriznek - mind benne van ez a fajta kicsit nosztalgikus visszavagyodas. Erdely, mint valami vedelmezo bolcso, ahol az o (magyar) kulturajuk volt szamukra az ossze-es megtarto ero. Ez az, ami hianyzik nekik (valoszinuleg) kulfoldon. Hiaba gyonyoru a kornyezet, jobb az eletszinvonal - vagy barmi mas - az a fajta erzelmi kotodes nincs meg, es a hianya mindig valahol ott van bennuk melyen. En legalabbis igy latom. Tobb ismerosom van az USA-ban, akik Erdelybol szarmaznak, es mindannyiuknal latom ezt a fajta nosztalgikus erzest, ami ehhez az (egyesek szamara kicsit "atavisztikus" v inkabb autentikus(?) magyarsaghoz valo vonzodasban nyilvanul meg.

Csodabogár 2019.06.24. 22:41:49

@gabors: Lehet én gondolkozom furcsán, de nekem ők is magyarok voltak pont úgy ahogy Márai is magyar volt, bár eredetileg németül beszélt és aztán tanult meg magyarul.

Csodabogár 2019.06.24. 22:47:43

@Zsuzsi65: Nagyon kiterjedt rokonságom élt Partiumban, minek következtében már kiütést kapok mindentől ami "erdélyi".:-(
Ezen a vélt jogon ők magyarabbak, jobbak, különlegsebbek stb. ápolgatni kell a lelküket. Hát nem, én biztos nem fogom őket extrán kezelni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.06.24. 22:59:12

@Csodabogár: nem arrol van szo, hogy "extran" kezelni, csak felismerni ezt: marmint, hogy akarhogy is akarjuk, nem fogjuk tudni megerteni az o erzelmeiket, mint ahogy ok sem a mienket. Max. annyit tehetunk (tehetnenk), hogy - mint minden ilyen szubjektiv kerdesnel, elfogadjuk a kulonbsegeket, es kozoljuk az illetovel, hogy maskent gondolkodunk/erzunk ebben a temaban.

gabors 2019.06.25. 00:08:38

@Csodabogár: "@gabors: Lehet én gondolkozom furcsán, de nekem ők is magyarok voltak "

@Dikusz: "Az, hogy valakinek milyen hite van, milyen származású, soha nem érdekelt. Az számít, hogy milyen ember."

en is igy gondolnam de sajnos a manapsag agyon ajnarozott korszakban errol tobb torveny is volt ami kimondta hogy pl Radnoti nem magyar volt hanem zsido ... es mintha, megint csak sajnos, errefele hajaznak a felsobb korok, legalabbis ami a propagandabol lejon .... Soros plakatok ...

gabors 2019.06.25. 00:17:03

@Zsuzsi65: ezt en is lattam/latom csak a kovetkeztetesem mas inkabb csodabogarral ertek egyett..... :-(

@Csodabogár: "Ezen a vélt jogon ők magyarabbak, jobbak, különlegsebbek stb. ápolgatni kell a lelküket. Hát nem, én biztos nem fogom őket extrán kezelni."

ezt en is igy latom pl New Yorkban pont ezzel a hozzallasal sikerult a magyar kozosseget a 80-90-es evekben menekult "erdelyieknek" tokeletesen tonkretenniuk ... es nem egyszer majdnem nyiltan voltam "nem eleg magyar" igy en is otthagytam had legyenek igaz erdelyiek

Mick Richards (UK) 2019.06.25. 00:55:24

@London2009:

Szia! Irtam a hetvegen maganba. Megkaptad?

gabors 2019.06.25. 03:35:39

@Shaktee: mi ez? Toronto Blue Jays NY Yankees ? Yankees vezetnek

nekem nincs faszbukom (nem is lesz)

gabors 2019.06.25. 03:56:49

@Shaktee: hmmm 44x oldalt felolvasnak ????? vagy dramatizalva is van ???

jo kis stunt ..... semmi mas

Bicikliző medve 2019.06.25. 07:56:02

@Horthy Miklós cselédje: nem tudom, mirol beszelsz, reszemrol tortent egy megallapitas, hogy a tularazott gm ciabattat nem vettem meg Magyarorszagon, mert pofatlanup draga. Minden mast te kepzeltel bele a hozzaszolasomba.

négyzet 2019.06.25. 10:58:08

@Hari Seldon 2:
Átlagban mindenhol ugyanannyi buta és okos ember van/születik. Amitől más lesz itt, az az országban uralkodó társadalmi kultúra. Az meg egy több száz éves történet...
Keresd meg ezen Magyarországot:
www.worldvaluessurvey.org/WVSContents.jsp?CMSID=Findings

London2009 2019.06.25. 11:27:26

@Mick Richards (UK): nem kaptam semmit. A trolloktol jovo uzenetek persze mind atjonnek! : )

London2009 2019.06.25. 11:32:51

@Platonica: olyan fel 9-9 korul jonnek es 4 korul vegeznek. De eleg sokat utaznak, meg nincs semmi kavezgatas, ezt az idot kemenyen vegig nyomjak.

London2009 2019.06.25. 11:36:09

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: ah bocs, nem is gondoltam ra. Kulonben nem tudom mi lenne ra jo szo magyarul. Ugyanis egy csomo mindent csinal. Komuves munkat, burkolast, fuvesitest, decking lerakast, festest stb.

London2009 2019.06.25. 11:45:07

@Horthy Miklós cselédje: ugy latom az erto olvasassal is gondod van.
Szoval te Mo-n 200k-et keresel mosogatokent. Ertem, bar nem hiszem.
Segedmunkas alatt elso korben a mesterember mellett dolgozo szakkepzettseg nelkuli kisegitot ertjuk, jellemzoen epitesi teruleten. Na es annak igen, ez az napi dija. Kulonben ugy tudom, hogy Mo-n is nagyon jol lehet akar segedmunkaval keresni. Nem a mosogatora gondolok, hanem a szo leggyakoribb jelenteset hasznalva. Bp-en 20k is van a napidijuk.
A mosogatok feltetelezem, hogy minimalbert keresnek, de nem igazan erint a problemakor, mi tagadas.

gabors 2019.06.25. 12:58:38

@London2009: "@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: ah bocs, nem is gondoltam ra. Kulonben nem tudom mi lenne ra jo szo magyarul. Ugyanis egy csomo mindent csinal. Komuves munkat, burkolast, fuvesitest, decking lerakast, festest stb."

ebbol latszik hogy segedmunkas es segedmunkas kozott nagy kulonbseg van a hinta nem "ilyen" segedmunkarol beszel az tutti hogy nalatok (grinics vagy mi) sem fizetnek 120 fon/nap egy "olyan" segedmunkasnak mint hinta aki takarit/felmos/szemetet szet a meki asztalokorol ... hinta vitazik veled segedmunkas berrol holott az nem valami egyseges dolog egy csomo dolgot jelenthet azonkivul hogy olyan munkat vegzo valaki amihez nem kell szakkepesites ... ilyen melora errefele ugy $200 is elkertek bar itt azert 8 ora helyett inkabb 10-rol van szo es az naponta fizetik (mert igy nem kell adot fizetnie sot bejelenteni sem vagy papirokat kernie a munkaltatonak fasza kiskapu a "gonosz/szemet/megegyebb" migransokat dolgoztatoknak)

de a hinta fele "segedmunkara" a mekiben nem kap ennyit senki jo ha felet azt is adozva

London2009 2019.06.25. 13:33:02

@gabors: Nekem a segedmunkas szo a klasszikus ertelmeben a kubikos munkat jelenti. Ugyhogy en erre gondoltam azonnal, amikor a segedmunka lett emlegetve. De lehet, hogy a mosogatokat is igy hivjak, elfogadom. Az tipikusan minimalberes munka es teljesen kizartnak tartom, hogy ezert Hinta Mo-n 200k HUF-ot kapna. Ugyhogy szokas szerinte a hulyesegeit puffogtatja. Kulonben meg mily kar, hogy mernok helyet, ismet a mosogatasig jutott.

LittleG (uk) 2019.06.25. 15:41:00

@nyuszigonosz: te hatarontuli magyar vagy? Mert en igen, a csaladomban pedig szekelyek is vannak - testkozelbol ismerem a jelenseget.

Muscari 2019.06.25. 20:02:46

@Horthy Miklós cselédje: és még mindig a régi nóta, ennyi év után is. Hinta, semmit sem változtál.

Muscari 2019.06.25. 20:15:13

@kardio1: ezt Fukuyama maga is beismeri legújabb, az identitásról szóló könyvében.
Amúgy rég jártam erre, hogy vagy? Harival nemrég emlegettünk.

kardio1 2019.06.25. 21:17:45

@Muscari: tényleg, rég jártál erre, Miss :)
Errefelé minden rendben. Meleg van, de Harinál jobban bírom :)

somlobodog 2019.06.26. 00:11:05

Székely bicska. Toportyu. És 5 év alatt nem sikerült 200kmt utazni a hianyolt országba. Ez igazi poszt? Vagy valami agybeteg hergeli a népet?

somlobodog 2019.06.26. 06:53:48

@Horthy Miklós cselédje: "Nyugaton viszont én azt kaptam..érdekes módon, mert ott nem volt ilyen munkaerőhiány mint itthon."

Mert egy kurva szót nem tudtál németül. És mert 4 éve Magyarországon se volt munkaerohiany. Így még segedmunkasnak se voltál jó. Egy rendes segedmunkas annyit kap amit @london2009 ír. Itt az usaban is a két parton tuti. Azaz a 200 nettó itt egyenértékűen $140x20 azaz 2800usd (pont úgy kézbe kapja mint te) Bár a minimálbér csak mondjuk 11/ora azaz kB 1600. De mindegy is. 200 nettó az Budapesten nyomor ma egyedül élve
Saját kifizetett lakás nélkül. Ez tény. Egy szobaberles az nyomorgas. Egy lakást meg ebből nem berelsz mert akkor nem eszel vagy nem oltozol fel vagy utazol. Szóval ne legyél rá büszke. Inkább szomorú hogy ennyit tudsz, ha egyáltalán az adott szemelyisegedet itt pl igaznak fogadjuk el. De itt egy kéretlen tanács: Vállalj második állást abban az időben ahelyett amíg itt ostobaskodsz. Akkor lesz már 3kilod. És talán 50-60evesen már befigyel egy kifizetett garzon Gyálon. Sok sikert.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.06.26. 10:06:52

@London2009:

Te nem tudsz elszakadni ettől a minimálbér dologtól. Nem annyit adnak, mert abból tényleg alig lehetne megélni.
Én annyit írogatok csak hogy kb. ugyanúgy élek mint Grazban, hasonló munkával.
A lakhatás kicsit bénább, de ennyi.
Úgyhogy engem etethettek a nagy magyar nyomorral ,semmit nem tapasztalok belőle.

S Nyugaton is rengetegen dolgoznak létminimum környéki fizetésekért.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.06.26. 10:07:02

@somlobodog:

ÉRdekes én ugyanilyen munkára Nyugaton nem kaptam olyan összegeket amiket írkálsz itt, pont ott kaptam érte törvényes minimálbért...1200 nettó volt a teteje, eurban, havonta.

Szobabérlés nyomorgás? Érdekes a Nyugaton élő szintén szobát bérlőknek meg nem ezt írjátok hogy az milyen nyomor..pl. a londoni kolóniáknak...

_z_ 2019.06.26. 11:07:41

@Horthy Miklós cselédje:
"Én annyit írogatok csak hogy kb. ugyanúgy élek mint Grazban, hasonló munkával.
A lakhatás kicsit bénább, de ennyi."
Kerdes, hogy mi az az "ugyanúgy", a "hasonló", meg a "kicsit bénább".

"Úgyhogy engem etethettek a nagy magyar nyomorral ,semmit nem tapasztalok belőle."
Konkretan amit te csinalsz, az szerintem nyomorgas (se auto, se nyaralas, csak szobat berelni). Ettöl meg neked lehet, hogy jo igy.

"1200 nettó volt a teteje, eurban, havonta."
Grazban böven 500€ alatt (van 350€-ert is) lehet egyszobas lakast berelni. A maradek 700€-bol szerintem el lehet lenni egyedül, nem nyomorogva, plane ha a 13.-14. havit hozzaszamolom. Budapesten 1 szobas lakas 90e Ft (van 40e-ert is, de 90e alatt semmihez sincs kep, ugyhogy odakepzelem, hogy miert nincs), azaz a 200e-bol marad 110000e. Ez kb. a fele a grazinak (meg 13-14. havi nelkül is, pedig az havi több mint 200€ plussz). Minden mas fele annyiba kerül, hogy ugyan az az eletszinvonal?

"Szobabérlés nyomorgás? Érdekes a Nyugaton élő szintén szobát bérlőknek meg nem ezt írjátok hogy az milyen nyomor..pl. a londoni kolóniáknak... "
Ez igy egy erös altalanositas. Meg tudnad mondani, hogy konkretan ki irja erre, hogy nem nyomorgas? En biztos nem, 4 napot voltam ilyen helyen latogatoban, eleg is volt.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.06.26. 11:57:10

@_z_:

Én nem érzem nyomornak hogy nincs autóm, meg hogy nem nyaralok.
Grazban volt hogy egyedül béreltem lakást, ott ezt könnyebben meg lehet tenni mint itt, ez tény.
Én nem írtam hogy kint nem jobb az életszínvonal.
Én annyit írok hogy itthon sincs nyomorgás, itthon is meg lehet élni.
Nem is olyan rosszul, mert félre is tudok tenni pedig nincs jó munkám.

_z_ 2019.06.26. 12:22:04

@Horthy Miklós cselédje: "Én nem érzem nyomornak hogy nincs autóm, meg hogy nem nyaralok." Ettöl meg ez objektiven szegenysegnek szamit.
"Én annyit írok hogy itthon sincs nyomorgás, itthon is meg lehet élni." A megeles es a nyomorgas sajnos nem zarjak ki egymast. Es nyomrogas van mindenhol, Ausztriaban is, Magyarorszagon is, a kerdes az aranya. Nem az eletszinvonal atlaga, hanem az eloszlasa.

_z_ 2019.06.26. 12:22:39

@_z_: Marmint nem az eletszinvonal atlaga, hanem az eloszlasa a lenyeg.

somlobodog 2019.06.26. 15:10:15

@Horthy Miklós cselédje: sajnos nem utod meg az elvart minimum értelmi szintet a logikai hibaiddal, így utoljára: azért mert azt írom hogy nyomorgas egy szobában élni BP-en nem jelenti azt hogy ne lenne nyomorgas szobában élni Londonban. De az. Azaz neked tökmindegy hol élsz szobában. Így is úgy is nyomorogsz. Így az hogy Magyarországon élsz és nem Ausztriában pl nem anyagi kérdés számodra hanem ott érzed jól magad. Ilyen egyszerű. Te nyomorbol nyomorba mész. Orszagfuggetlenul hogy az 1200eur vagy 200e huf. És ha úgy tudtál volna németül mint magyarul akkor az 1200 eur lett volna 1600. Nyilvan egy maláj, tokhulye magyarul egy mukkot sem beszélő lusta, állandóan a maláj netes fórumokon logo bevandorlo Magyarországon sem kapna 200at. Ahogy te sem kaptál 2000et Ausztriában. Ennyi.

London2009 2019.06.26. 15:41:08

@Horthy Miklós cselédje: ki az a hulye, aki mosogatasert nem minimalbert ad?
Ha jol emlekszem egy onkormanyzati lakasnak a konyhajaban laktal. Attol most kicsit gyengebb a mo-i lakhatasod. Ettol fuggetlenul allitod, hogy nem nyomorogsz. Oke. Ha neked jo, nekem plane.
Termeszetesen a londoni szoba berles is nyomorgas. Szerintem ilyet senki nem allitott, hogy ne lenne az. Persze kerdes, hogy milyen szoba es milyen okbol valasztja vagy kenyszerul az illeto erre a megoldasra. Ideiglenesen elfogadhato, de hosszu tavon ertelmetlen.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.06.26. 16:23:03

@London2009:

A piac határozza meg a fizetéseket, egyszerűen ennyire van árazva itt az ilyen munka jelenleg. Minimálbérért itt cigány sittest se találsz aki dolgozna.
Nem önkoris lakás volt amúgy, egy ingatlanirodáé volt a lakás, annyira nem is volt olcsó.
De nem is ez a lényeg. A lényeg az hogy nem élek sokkal szarabbul mint a selyem Nyugaton,ahol állítólag rohadt nagy a jólét.
Most akkor vagy nem, vagy itthon is az van.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.28. 19:55:05

@London2009:
@Horthy Miklós cselédje:
Itt pesten mosogatással megkeresed a 200-at,de legalább 200 óra munkával,ha nem többel.
Vidéken gondolom azért még mindig kevesebb a pénz.
Pláne észak -keleti részek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása