oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. május 07. 06:30,  Anglia nem képes új hazám lenni 246 komment

2019. május 07. 06:30 Határátkelő

Anglia nem képes új hazám lenni

Meglehetősen szokatlan utat járt be Alíz, aki Ausztráliában kezdte meg határátkelő életét, ahol olyannyira sikerült beilleszkednie, hogy végül az állampolgárságot is sikerült megszereznie. A szíve azonban visszahúzta Európába, ahol Angliát választotta. Utólag úgy tűnik, rosszul tette…

anglia_utca.jpg

„És akkor vettem a sátorfámat és felültem a repülőre egy ígérettel a zsebemben, hogy Ausztráliában jobb lesz. Persze, éppen végzős egyetemista lányként ez olyan könnyű volt, hiszen a vágyaimon és a levegőn kívül a tüdőmben nem sok minden egyebem volt. 

Mégis, nehéz volt hátra hagyni hazámat, családomat és barátaimat, hiszen azért mégis csak ott nőttem fel, oda kötődtem minden emlékemmel és kapcsolatommal. 

Azonban eljött a pillanat, amikor már nem láttam több esélyt, hogy Magyarországból valaha is az lesz, ahol én is szívesen élnék és szülnék gyereket, így fájdalommal a szívemben, viszont reménnyel a szemeimben, elindultam. 

Ausztrália 

Elindultam azzal a sok szép képpel Ausztráliáról, melyeket annyiszor elképzeltem magamban. A tengerpartot, a pálmafákat, a kengurukat és a koalákat, mind olyan csodás volt! 

Tudtam, hogy a kezdet nem lesz könnyű, hiszen diákvízummal érkeztem és ez a fajta vízum nem sok engedményt ad. 

Éppen csak húsz órában dolgozhattam és a társadalombiztosítás sem járt nekem ingyen, de így is egy héten belül volt bejelentett állásom egy mérnöki irodában, miközben fizetésemből rendben éltem és kimagasló színvonalon tanulhattam posztgraduális képzésben a világ egyik legkiválóbb egyetemén, Sydney-ben.

Élveztem minden percét annak, mikor panorámás bérleményem tágas teraszán néztem az tenger felett ébredező napot, közben pedig a hétvégéken tényleg ott volt a tengerpart, a pálmafák, a koalák és a kenguruk, pont úgy, ahogyan megálmodtam őket. Szabadon, biztonságban, megbecsülve, szeretve, barátaim, oktatóim, munkaadóm és Ausztrália támogatásában fürödve. 

Aztán persze idővel a tanulói vízumomból szponzorvízum lett, abból pedig állandó lakosi vízum és röpke hét év után ausztrál állampolgárrá lettem. 

Azonban a csodás és barátságos környezet ellenére is mindig ott volt bennem az Európa iránti vágy. Nem is Magyarország, hanem Európa és annak kultúrája, mely érzés az évek múlásával sem hagyott alább. Róma utcái, Barcelona tengerpartja, Amszterdam csatornái és Berlin hangulata, mind-mind visszavártak.

Vissza Európába 

A Brexit és annak korlátai sürgető okot adtak, hogy aztán egy friss, nyári napon felkerekedjek és átrepüljek az Egyesült Királyságba, hogy most már érett fejjel, ott folytassam tovább egyre ívelő mérnöki karrieremet. 

Hiszen ott is angolul beszélnek, az is szigetország, nagyjából hasonló a közigazgatási rendszer, és még a királynőnk is ugyanaz. Ráadásul a magyar útlevelemmel, a Brexit előtt, még rendben letelepedhetek, és végre megkapom az annyira hiányzó európai érzést, környezetet is! 

Azonban megérkezve már az útlevél ellenőrzésnél éreztem, hogy én Angliában nem egy külföldi állampolgár vagy netán, az egyik volt gyarmatról érkező ausztrál vagyok, hanem egy egyszerű magyar, akit valahogy mégis csak, elmaradott kelet-európaiként, szívből lesajnálnak. 

Nehéz időszak Angliában 

Egy drága, de annál lepusztultabb AirBnB-ből kezdtem el felépíteni új, londoni életemet. Illetve, csak szerettem volna, mert ausztrálként, vízum híján nem vettek fel egy munkahelyre sem, magyarként pedig nyolc hónap szakadatlan keresés ellenére sem találtam olyan helyet, ahol normális kondíciókkal, mérnökként foglalkoztattak volna. 

Mivel egyedül voltam, belevetettem magam a helyi magyarok közösségébe, ami nem volt olyan barátságos, mint amilyen a sydney-i, de azért mégis akadt pár segítőkész ember, aki átérezte kínomat és igyekeztek támogatni, olykor „nemi nedveskedés” reményében.

anglia_hazak.jpg

Így jöttek szembe olyan munkalehetőségek, mint a konzervek dobozolása, zöldségek mosdatása, illetve volt egy polcpakolói és egy pizzafutári állás is, ahova ugyan bejelentés nélkül, de azonnal felvettek volna éjszakai munkára. 

Közben a havi kétezer fontos AirBnB-ből átköltöztem egy aprócska szobába, ahol egy román lánnyal osztoztunk nagyjából öt négyzetméteren, mivel a magas albérleti költségeket még tetemes, ausztrál megtakarításaim ellenére sem tudtam rendesen kigazdálkodni. 

A havi ezer fontos lakást pedig, még mindig munkanélküli lévén, nem adták ki nekem. Értelmes munka pedig továbbra sem jött szembe, ellenben mindig volt valami olyan nehézség, ami már épelméjűségemet kezdte ki. 

Én pedig erre azt mondtam, hogy „EZT NEM!”. 

„Mindenki így kezdi” 

Sokakkal beszéltem, sokakat kérdeztem, hogy ezt, így hogyan? De a válasz szinte mindig ugyanaz volt: mindenki így kezdi, de évek során majd lesz rendes munkád és albérleted is. 

Én pedig megint csak azt mondtam, hogy „EZT NEM”, ez nem az, amit én keresek, nem különben ennél odaát, azért klasszisokkal jobb volt, kivétel nélkül szinte „minden is”! 

Ennyit nekem sajnos Anglia, de még Európa sem ér meg, még úgy sem, hogy szüleim, barátaim és a környék, ahol felnőttem, most már nem 24-26, hanem csak 3 óra repülőútra van, ajtótól-ajtóig. 

Jó pár hónap tapasztalat birtokában azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy a Királyságba Magyarországról leginkább azok jönnek, akik otthon is ugyanazt a munkát végezték, amiért itt a többszörösét megkaphatják, de eddig sem éltek kiemelkedő egzisztenciában és karrierképük lényegében csak a mindennapokat öleli fel.

anglia_ut.jpg

Vagy azok, akiknek az egzisztenciális visszalépés megéri valami magasztosabb cél érdekében, hiszen találkoztam itt olyan volt cégvezetőkkel is, akik aztán takarítani kezdtek, ellenben tizenév alatt egy vidéki ház árát itt összeszedhetik, amire otthon, a mára már elszállt ingatlanárak mellett meg aztán végképp, semmi esélyük nem lenne. 

Nem akarok ide tartozni 

Viszont ez a világ, ez a társadalom és ez a színvonal nem az, ahova én tartozok vagy tartozni akarok! Nekem egyszerűen nem pálya, hogy "csík cigarettákkal" csencseljek a megélhetésért vagy megtűrt kelet-európaiként, hajnalonként újságot hordjak ki az első öt-hét évben csak, hogy a normális élet reményének oltárán éhen ne haljak. 

Nekem egyszerűen emberileg nem megy és többre tartom saját magamat annál, mint sem, hogy négy idegennel osztozzak egy lakáson és nem akarok lemondani a saját család reményéről sem, ami viszont így, itt teljesen felejtős! 

Nem különben, a jelenlegi anyagi helyzetemben egy Magyarországra szóló repülőjegy megvétele sem reális cél, ekképpen az eddiginél is messzebb kerültem a barátaimtól és idősödő szüleimtől. 

És persze, vannak egyedi élettörténetek, meg orvosok is, akik sikerre vitték és megtalálták helyüket a Királyságban, de félek, én ezek közül egyik sem vagyok. 

Én nem egy kis vidéki házra érkeztem ide összegyűjteni, hogy majd Magyarországra visszatérve vegyek egyet, hova-tovább eszem ágában nincs a „Gyere haza fiatal” Magyarországába visszaköltözni. 

Én élni jöttem Angliába, nem megtűrt kelet-európaiként megalázkodni és kínok között, majd évek múltán, talán újra felépíteni egy életet, egzisztenciát és nívót, amit valójában már rég megtaláltam odaát, Ausztráliában. 

Szeretnék „új hazámra” büszke lenni és Ausztrália erre adott is okot, ellenben Anglia és sajnos egyre inkább azt kell mondjam, hogy Európa, beleértve Magyarországot is, ennek már-már pont az ellentéte. 

Nem mindegy, honnan érkezel 

Hogy akkor minek jöttem vissza? Hogy nem sejtettem, nem olvastam utána, hogy mi is vár rám Angliában? 

Egyrészt, ismétlem magam, nekem Európa hiányzott, de mivel az angolon kívül értelmesen más nyelvet sajnos nem beszélek, egyéb desztináció nem került szóba. 

Ahogyan turistaként korábban megismertem a Királyságot, az nem volt ennyire ellenséges, meg az interneten is sok szépet és jót lehet olvasni róla, ahogyan egyébként Írországról is, bár az meg nekem soha nem volt célország. 

Azonban azt hiszem a valódi válasz a kérdésre nem is az, hogy utánanéztem-e a dolgoknak vagy sem. Hanem inkább az, hogy nem mindegy, honnan érkezel! Sydney után piszkosul csalódott és elégedetlen vagyok mindazzal, amit a Királyságban tapasztaltam úgy emberileg, mint kulturálisa, gazdaságilag és a környezet vonatkozásában is, hiszen Ausztráliában megéltem milyen normálisan élni. Nekem ez itt nem az. 

Ellenben valaki más, aki mondjuk egy hanyatló vidékről csöppen ide, bizton jól érzi majd magát Angliában, még úgy is, hogy egyébként talán még hozza is magával mindazokat a szokásokat, melyek eredeti környezetét olyanná tették, amiből aztán elvágyott. 

Ez viszont, ismétlem magam, nem az én közegem és bár még itt vagyok, de már szervezem a visszatérésemet „új, szeretett hazámba”, ami ezek után még annyira felértékelődött a szívemben. 

A pálmafák, a tengerpart, a koalák és kenguruk, a világ, ahol én, mint egy teljesen egyszerű ember rendben, megbecsülve, nyugalomban élhetek és ehhez minden támogatást meg is kapok. 

Anglia, jelenlegi adottságaival úgy néz ki, sajnos nem képes új hazám lenni. 

Ahogyan egyszer olvastam valakitől az interneten, én nem gazdasági vagy politikai menekült vagyok. Én „társadalmi menekültként” hagyom magam mögött egész Európát és annak összes fájdalmát! 

És ennek a valakinek rohadt igaza volt! 

Így, hát fájó szívvel, de boldogsággal a szemeimben intek búcsút: have a good one, mate!”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5214810336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2019.05.08. 02:00:22

@Shaktee: mar hogyne nezne ki jol ? csak a hulyek fizetnek adot ... Trump egy okos gazdag ember akik csak 1 milliard dollart vesztett de azt 4x .....

amugy (ha jol ertem) 1984-1995-os evek ami mar regen volt....

most azert jol be lehet huzni a csobe mert ha ez "fake news" akkor nosza mast sem kell tennie mint nyilvanossagra hozni a "valodi" adobevallasait es lehet bemoszerolni sot akar perelni is a "failing" New York Times-t (valahogy nem hiszem hogy ezt fogja lepni)

Shaktee 2019.05.08. 02:04:37

@gabors: várjuk csak ki a végét, hogy a ruszki húzta e ki a szarból..

gabors 2019.05.08. 03:23:23

@Shaktee: a gond az hogy aki eddig valamiert hitt Trump-ban az mindez csak szemenszedett hazugsag itt is irtam meg a valasztasok elott hogy Trump minden csak nem sikeres uzletember de itt is vannak akik elhiszik ami az Art of the Deal-ben van vagy ami a reality TV-ben volt hiaba lehetett tudni hogy 4x ment csodbe es nem 1 -2 dollarral ... hiaba veszitett pert a Trump egyetemmel ami stb stb stb a Trump hivoknek ez nem szamit most mar a repiknek sem mert vegre a Legfelsobb Birosagot a kezukbe kapjak vagy 20 evre vege az abortuszoknak johet vissza a megkulonboztetes ...

egy hazudos zsido ujsag mint NYT mit szamit mit ir vagy mit nem (Daily News meg csak New Yorkban olvashato itt meg MINDENKI tudta eddig is hogy Trump egy csalo maffiozo)

négyzet 2019.05.08. 10:15:37

@Alíz Bartha:
Ez a hozzászólásod hogy is mondjam, elég fura, és felveti bennem, hogy nem értetted vagy nem voltam elég érthető. Szóval. Eljutottál ilyen interjúkra? Milyen volt egy ilyen interjú? Volt valami követelmény, ami esetleg egy másfajta piaci igény miatt nem teljesült?
Engem komolyan érdekelt volna, hogy tényszerű kifogásokkal találkoztál-e (visszajelzés, feedback, egy szinten azért már van...) vagy ezek szerint be sem hívtak interjúkra? Anglia számunkra is felmerült, de csak nézegettük az állásokat (és a terület is más, amin dolgozunk), viszont érdekelne, hogy van-e ilyen, hogy külföldit be sem hívnak interjúzni, ha a piac nem szenved eléggé a munkaerőhiánytól pl.

Alíz Bartha 2019.05.08. 11:09:06

@Bozsana:

Egyrészt nem értem miért kell személyeskedned? Vagy azért nem a posztban megfogalmazott problémával foglalkozol, mert csak kiosztani tudod az embereket?

Nem hiszem, hogy arrogáns lennék, csak egyszerűen vannak dolgok, amiket én történelmileg és tényileg jobban tudok, mint mások és ezekben joggal, meg is formálom a véleményemet. Nem hinném, hogy ez arrogancia, ha csak nem az irigység eképpen fogalmazódik meg benned.

Ami az interjúkat illeti, az én szakmámban (mert nekem azom is van) rendszerint a megvalósított projektek beszélnek, azonban a magyarságommal sajnos elég komoly hátránnyal indulok. És bocsáss meg, de ki kell mondanom, a nemzetünkről alkotott képbe például a Te jellemed is belejátszik. Azért azt odatenném még, hogy nem arról van szó, hogy ne kellettem volna a kutyának sem (én pl. megmozgattam a férfiak fantáziáját), azonban, ha értelmezően elolvastad volna a posztot talán megértetted volna, hogy a felajánlott lehetőségeket nem volt érdekemben elfogadni.
Ez nem tudom mennyire érthető számodra?

Ami az építkezést illeti..., te jó Ég! Engedd meg, hogy feltételezzem, te el sem olvastad a posztomat. Vagy az nem tűnt fel, hogy egyszer már egzisztenciát építettem? Szerinted nem tudom mit jelent egy új földön újrakezdeni, mindent az elejéről? Most komolyan!

Ami pedig a tipikusan magyar-t illeti..., bocs, de pont, hogy nem én viselkedek úgy.

Az meg, hogy kijelented milyenek az ausztrál emberek, mert egyszer megtaláltad a térképen Ausztráliát..., na, maradjuk annyiban, hogy duplán igazoltad magyarságodat!

Alíz Bartha 2019.05.08. 11:17:29

@IT Knight:
Nagyon köszönöm, amit írtál!
Ahogyan magad is megfogalmaztad, sajnos én is azt tapasztalom, a "cigivel seftelők" a többség. És jogos a kérdésed, hogy miért ezekkel vegyülök? - talán, mert ez a többség és ezekkel találkozok leginkább?? Mondjuk a "vegyülés" egy picit azért túlzó feltételezés...

Én lennék a legboldogabb, ha több kultúrált emberrel futnék végre össze és itt nem kell hercegi eleganciát feltételezni!

Ahogyan én is írtam, igen, vannak sikertörténetek és tényleg motíváló látni, hogy Te pl. évi 160k-t keresel IT-sként.
De én nem IT-s vagyok. És nekem eddig nem volt ilyen szerencsém, eddig én azt, amit Te tapasztaltál, nem éltem meg, ráadásul nem is vagyok egy "kontraktor" jellem. Sajnos. Akkor nem tudom azt mondani, hogy "de!".

Őszintén örülök, hogy ilyen jól megy neked, sok sikert és egészséget az életben! De Te akkor sem Én vagyok.

Alíz Bartha 2019.05.08. 11:21:49

@_z_:
Nem érted.

Virágh Elvtárséknak nem volt mire büszkének lenniük, mert erényeiket a nép félelmében aggatta rájuk.

Ellenben mögöttem van pár év siker a szakmában, nem különben egyszer már felépítettem egy sikeres életet is odaát, rohadtul egyedül!
Erre miért ne lehessek büszke?

De Uram bocsá', ha te most azt mondanád, hogy a posztom és hozzászólásaim alapján egy komplett jellemrajzot tudsz adni rólam, na az megint egy túlzó feltételezés lenne.

Nem tudom érted-e?

Alíz Bartha 2019.05.08. 11:35:28

@MindjartJovunk:
Azt hiszem az egyik legfontosabb konklúziót sikerült megfogalmaznod! :)

Rá kell jönnöm, hogy ez az egész olyan, mint egy nyaralás: hiába hoznak neked egy hűtőmágnes mondjuk Coober Pedy-ből, nem fogod átérezni milyen órákat utazni a sivatagban, abban a melegben, legyektől ölelve megpihenni egy barlang-lakásban, miközben a fogad alatt ropog a homok. Egyáltalán hol van Coober Pedy, ugye? :D

Én itt hiába mesélem el élményeimet, bánatomat, kérdéseimet, aggályaimat, az az ember soha nem fogja megérteni és átérezni, miközben meg a Havanna lkpt-ről, egy üveg sör és egy szelet rántotthús mellől osztja az észt, mert hallotta, hogy a szomszédjának a fia is Angliába él - csak az vegye magára, aki ilyennek is érzi magát!

Szóval köszönöm buddy a hozzászólásodat, sokat tettél hozzá, hogy megértsem mi is folyik körülöttem. :)

Alíz Bartha 2019.05.08. 11:50:50

@négyzet:
Három irányból közelítettem meg a keresést:
1) kapcsolati háló, Ausztráliából is dolgoznak Európába, ahogyan én is sokat dolgoztam kínai, japán, kóreai, stb. projekteken. Még odaát a meglévő hálómat használva elhintettem visszaköltözési szándékomat és beszéltem jópár emberrel, de nem tudtak érdemben segíteni - megjegyzem, ezek az emberek szívből várnak vissza! :)

2) közvetlenül megkerestem az érdeklődési körömbe eső cégeket lehetőségek után érdeklődve, felsorolva referenciáimat. Leginkább ez tűnt a legjobb útnak, mivel itt volt pár Skype-os és személyes találkozó is, de a végén aztán egyikből sem lett semmi.

3) álláshirdetésekre jelentkeztem, illetve teszem ezt naponta. Ebből is volt pár kapás, de érzésem szerint a legtöbbje nagyon nem kultiválta a magyarságomat - konkrétan volt, hogy születési helyem hallatán az interjúztató becsukta a mappáját, hirtelen sürgős dolga akadt és félbeszakadt az egyébként jókedélyű beszélgetés.

És akkor negyedikként pedig már elkezdtem körbenézni más lehetőségek után is, azonban ez egy nagyon veszélyes pálya a karriertervek szempontjából, kiváltképp, ha kurvának néznek.

Érdekessége a dolognak, hogy ha átolvasod a kommenteket a legtöbbjükből az jön vissza, hogy milyen szánalmas személyiség vagyok, mert arrogáns, pökhendi meg egyébként is egy looser. De az egyik hozzászólásban sem jött vissza, hogy "figyu, keresd meg ezt a céget/embert/írok privit, stb." Csak a gyalázkodás, személyeskedés, a támogatás még csak véletlenül sem. Most erre akkor mit mondjak???

Alíz Bartha 2019.05.08. 11:58:58

@Se vasalo se munka:
Plan B? Azt hiszem egyértelmű! :)
Ahogy fentebb írtam, még mindig akarok neki adni esélyt, nem akarom, hogy balgaságom miatt mondjuk elmenjek egy olyan lehetőség mellett, ami aztán meghozná a változást a körülményekben, azonban egyre fogy az idő és lassan meg kell vennem azt a vissza-jegyet.
Szóval ez a Plan B.

_z_ 2019.05.08. 12:13:22

@Alíz Bartha: Nem tudok, es nem is akarok rolad jellemrajzot adni, eddig sem tettem. Tenyleg njem ertem, hogy a jellemrajz adas hogy jött ide (talan keversz mas hozzaszoloval). Annyit irtam, hogy az a megnyilvanulasod fölösleges, es negativ volt (nem, nem azt mondom, hogy te vagy ilyen, hanem a megnyilvanulas, de az ember szemelyisegere elöbb-utobb a megnyilvanulasaibol fognak következtetni). Pont azert, mert a büszkeseg es a pökhendiseg közötti vekony hataron a rosszabb iranyba tolta a megitelesedet.

tanato 2019.05.08. 12:36:56

@Jan Kovalens: KÖSZI A LINKET.vAN TELEPÁTHIA úgy érzem,:.Nemrégen lépett be éppen a praxisba egy vietnami nem régóta nálunk élő hölgy.Kicsit még nehezen érteni a magyarját,de azért elboldogulunk.

négyzet 2019.05.08. 12:41:21

@Alíz Bartha:
Értem. Szerintem nem a születési hely a probléma egy interjún, az úgyis lejön már a jelentkezésedkor - hol tanultál, a neved, beszélt nyelvek stb. alapján, hogy kb. honnan jössz. Viszont a soft skilleket manapság elég komolyan veszik, és azért is vannak HR előszűrők, hogy ennek tesztelését megtegyék. Nekem konkrétan legutóbb a beugró technikai feladatok után még mindig távolról, egy 200 kérdéses személyiségtesztet kellett megcsinálnom, amit egy külsős cég állított nekik össze és elemezte ki pszichológussal. Ha kiderül, hogy nem illek a képbe, mert nem vagyok jól összeférhető, akkor nem is viszik tovább az egészet, hiába vagyok én akármilyen a szakmámban egyébként.
A posztod és a hozzászólások alapján elég dühösnek tűnsz, ami alapján nem lehet következtetni, hogy milyen vagy egy interjún, de annyit mondhatok, hogy nekem akkor jöttek össze a jó állások, amikor tökéletesen nyugodt voltam (esélytelenek nyugalma vagy alacsony érdeklődés miatt, mert volt állásom stb.). Ez sokkal többet számíthat, mint az ember gondolná. Például a férjemnek elég nehezen jöttek össze az állások a karrierváltása után (fél év szenvedés...), pedig nagyon jó csapatjátékos, jól alkalmazkodik, de egy interjúhelyzetben túl ideges típus, hibát hibára halmoz.

Szóval szerintem, ha nagyon rápörögtél eddig, akkor esetleg érdemes egy kis szünetet tartani, ha anyagilag belefér, nem tétlenkedéssel, hanem, hogy átgondold, hogyan tudnád azt megvalósítani, amit szeretnél. És ne azt akard, hogy minden sikerüljön (mondjuk Anglia, ha már nem is akarod igazán, de mert csak nehogy már ne sikerüljön).

kardio1 2019.05.08. 12:48:31

@Alíz Bartha: ha az autópályán közlekedve mindenki szembejön velem, lehet, hogy én haladok rossz irányba.
Az anyanyelvi szintű nyelvtudás az, amikor egy anyanyelvi beszélő nem veszi észre, hogy te nem az vagy. Ha akcentusod van, ez már bukik.
Akik igazán nagyot alkotnak az életben, szerények.
Örülök, hogy bejött neked Ausztrália. Az odaúti repülőjegyet te vetted meg egyébként ?

Alíz Bartha 2019.05.08. 13:02:31

@kardio1:
Egyrészt engedd meg, hogy kisegítselek - az autópályás hasonlatod nem igazán helyénvaló, hiszen itt nem jön velem szembe senki. Viszont maradva a hasonlatnál egy dugóban állok, körülöttem a sok paraszt anyázik és nem tudom mikor érek már végre haza.

Ami az anyanyelvi szintet illeti, maradjunk annyiban, hogy ezt sem vezetted fel jól, ahogyan fentebb már erről egyszer értekeztem: hiába mondod ki ékes angolsággal, hogy "ver iz dö bász sztáp", attól még nem leszel anyanyelvi angol. Ellenben kívánom neked, hogy bármiről eltudjál diskurálni bárkivel még úgy is, hogy mondjuk még az ízes tájszólásod is érződik. És, ha már itt tartunk, szerinted nekem, ennyi év után van akcentusom? Már mint magyarul. Na látod!

Akik igazán nagyot alkotnak, azok szerények. Végül is igaz és, ha visszaolvasod, én sem indítottam úgy a posztomat, hogy mindenkinek odavertem a kivagyiságommal. Ellenben, amit elértem, arra meg engedd meg, hogy igen is büszke lehessek, bár nem, mintha az engedélyedre lenne szükségem és szerintem neked leginkább ez fáj.

Ami a repjegyemet illeti - lehet, hogy igen, lehet, hogy nem, ki tudja. Ellenben nem hiszem, hogy a te dolgod lenne.

tanato 2019.05.08. 13:06:23

@Jan Kovalens: Még két gondolat az általad küldött linkhez kapcsolódóan."Visszahúzta a szíve hozzánk:Nemrégen beszéltem egy a városunkban lévő fogyatékos otthonban dolgozó kubai gondozónővel még a Kádár rendszer végéről maradt itt házasság révén 20 évesen.KUbai USA-ba menekült rokonai révén éveket töltött Floridában később,de visszajött,SZintén azt mondta ő már szinte magyarnak érzi magát visszahúzta a szíve MO-ra.
Második gondolat:A vietnami srác otthonról hozott feleséget:Most voltam a hétvégén Füreden egy eü.kongresszuson,ott találkoztam többek között három arab nálunk végzett nálam jóval fiatalabb kollégával/egy iraki ,két jemeni,mindhárman vidéki kisvárosokban dolgoznak/ők szintén otthonról hoztak maguknak arab ,hazai feleséget a végzésük után,egyiküknél már öt gyerek is van./
Ez is nóvum eddig általában magyar feleségük volt a 3. világbélieknek,úgy maradtak nálunk.

Alíz Bartha 2019.05.08. 13:06:49

@négyzet: Ez egy tényleg kedves hozzászólás volt, köszönöm!
Igen, jól látod, forr bennem, nem is a düh, hanem a csalódottság, hogy becsapva érzem magamat. Én azt hittem, holott meg pont, hogy nem és ezt belátni tényleg nehéz. Igazad lesz, adni kell ennek az egésznek egy kis időt, viszont tudod milyen a női szív, ha szeret valamit vagy valakit. És Anglia nekem most olyan, mint egy bántalmazó kapcsolatban élni.

2019.05.08. 13:50:50

@Alíz Bartha:

"Ellenben, amit elértem, arra meg engedd meg, hogy igen is büszke lehessek,"

Nézd, ha valaki (többen) azt hozza (-ák) fel, hogy kicsit mintha magas lovon ülnél, arra nagyon fura válasz az, hogy oké, de értsétek meg, én sztár vagyok.

Az is fura, hogy ez mintha több hozzászóláson nem menne át neked.

Oké, vágom, értsük meg, te _tényleg_ sztár vagy.

Szuper, megértettük, jó neked.

Ami meg Angliát illeti, nyilvánvalóan két lehetőség van:
A) az önértékelésed meg a valóság között eltérés van
B) egyszerűen túl jó vagy nekik.

Kiindulva az előéletedből, itt nyilván csak a B) jön szóba. Ez előfordul, néha korpa közé keveredik az ember, nem kell mindig leereszkedni mindenkihez, teljesen jogos.

(Az anyanyelvi nyelvtudáshoz hozzátenném, hogy a "bármiről eltudjál diskurálni bárkivel" az a B2 szint. Vagy a C1. Készséggel elhiszem, hogy neked ennél magasabb, egyébként.)

Elnézést, hogy kicsit cinikus voltam, de biztos vagyok benne, hogy nem veszed magadra, úh ¯\_(ツ)_/¯.

Platonica 2019.05.08. 13:54:30

@Alíz Bartha:
Na most ennek parszor nekifutottam, de nem sikerult megertenem.
'Annyit, hogy rendszerint "NZ", nem "UZ", esetleg ANZ, de ugye az meg már a régió, amit egészen APAC-ig nyújthatunk tovább.'

Bocs, tuti bennem a hiba:-)

Munkakereses: elfogadom, hogy magyarkent vagy nyilvantartva, de a referenciaid, amit (gondolom) emlitesz, sot hangsulyozol jelentkezesekkor, megiscsak ausztralok. Szoval ez inkabb dupla pozitivum egy munkaltato szamara-->magyarkent nem kell vizum, viszont a jelentkezo rendelkezik angolszasz kepzettseggel, munkatapasztalattal is.
Mindegy, ez csak az en olvasatom az alapja'n, amit par ev recruitment-ben eltoltott ido utan gondolne'k, lehet, mar mashogy van.

Husz_János_Puszita 2019.05.08. 13:56:22

Hmm... talan az arrogancia a kulcs, azt semmilyen kulturaban nem kedvelik.

takarék-láng 2019.05.08. 13:56:22

@Alíz Bartha: kedves aliz , oszd meg velunk buszkeseged targyat, hadd olvashassunk konkretumokat is.
Pl linkedin profil.

Tudod a mai vilagban barki mondhat barmit az ilyen blogokon, forumokon, foleg a messzirol jott ember. Es akkor elkezdenek pokhendinek nagykepunek gondolni.

Ha megosztod velem/velunk a linkedin profilodat, akar az sem kizart, hogy segithetek neked szakmabeli allast talalni.

Wien72 2019.05.08. 13:56:22

@Alíz Bartha: Kedves Poster! Mit értél el eddig, mire vagy büszke, és miért szereted Angliat?

BlackBrick 2019.05.08. 14:17:39

@Nagy kámpics: jaj de nem erted, hogy igazabol o nem arrogans, hanem MINDENKI csak irigy ra? Na megyek is megnezem a terkepen milyen messze van Ausztralia a Havanna lakoteleptol, csak kozben ki ne huljon a rantott husom!

Shaktee 2019.05.08. 14:24:28

@Nagy kámpics: Nyugi Kampec, isszuk az Aliz tudását, azért vagyunk itt hogy fejlodjunk :-)

Platonica 2019.05.08. 14:53:08

@Nagy kámpics: minden rosszindulat nelkul nekem is egyre inkabb ez kezd korvonalazodni.
'A) az önértékelésed meg a valóság között eltérés van'

Leginkabb a nyelvtudas koruli velemeny mutat erre ra,
De ha azt ennyire fe'lreertekeli valaki, nyilvan felmerul az emberben, hogy vajon a tobbi attributumot, amivel rendelkezik, helye'n kezeli-e vagy esetleg ugyanugy tulertekeli. Ez megmagyarazna, miert is igy alakult, ahogy itt a UK-ben.

(Csak zarojelesen-->
A "native speaker of English" refers to someone who has learned and used English from EARLY CHILDHOOD. It does not necessarily mean that it is the speaker's only language, but it means it is and has been the PRIMARY MEANS OF CONCEPT FORMATION and communication.
Szoval, Aliz lehet 'fluent', vagy aka'r 'proficient', de semmikepp nem anyanyelvi. Mar a megnevezesbol is adodik.)

Hari Seldon 2 2019.05.08. 16:06:54

Most néztem vissza a posztra, és megértettem, hogy miért van ennyira kevés hozzászólás a mai alatt. Nagyon kellemes diskurzust hozatok össze. - Örülök hogy (csak) olvastam... Ha-ha...

kardio1 2019.05.08. 16:13:50

@Alíz Bartha: a repjegyet illetően: ha nem neked volt rá pénzed, akkor már sem áll az, hogy mindent a saját erődből értél el Ausztráliában, hiszen anélkül ki se jutottál volna oda. Közöm meg annyi van ehhez, hogy te magad posztoltad a történetedet egy nyilvánosan kommentelhető blogon. Innentől nem kéne felhúzni az orrod, ha valaki nemért veled egyet, vagy szimplán csak érdeklődik.
A szerénységről: valóban nem így indítottál, de a kommentfolyamban mást se csinálsz, csak a saját tökéletességedet ecseteled, és mindekit leoltasz itt, aki nem teljesen ért veled egyet. Mindezt úgy, hogy halvány segédfogalmad sincs arról, milyen múlt áll azok mögött , akiket nyeretlen kétévesekként kezelsz.
Az anyanyelvi szintű idegennyelv-tudásról: hogy is jött ide az akcentusnélküliséged magyarul ? És bizony, nemcsak az az anyanyelvi szintű nyelvtudás, ha választékosan beszéled a nyelvet, hanem az is, hogy a beszédedből rájönnek-e a született beszélők, hogy te nem az vagy. Pl sok született angol, francia, német, magyar van, aki nem beszéli választékosan a saját anyanyelvét, de ettől még anyanyelvi beszélő.
Az autópályás hasonlathoz: minden hasonlat sántít, de itt konkrétan nem anyázik veled senki. Te mész szembe a forgalommal.
Úgy éreztem, muszáj válaszolnom a kommentedre, noha csekély esélyét látom, hogy a pajzsod, amit magad elé emeltél, engedi eljutni hozzád a mondanivalómat.
Kívánom, hogy találd meg a neked való helyet Angliában ! Ha meg nem jön össze ott, akkor Ausztráliában !

kardio1 2019.05.08. 16:15:05

@tanato: milyen kongresszuson voltál ?

Fringe minority with unacceptable views 2019.05.08. 16:38:53

@Alíz Bartha: ha most kapnal egy nagyon jo mernoki munkat Londonban, szerinted maradnal?
Es hogy kerultel a fentebb leirt magyarok koze?

Kipper 2019.05.08. 16:39:15

@Alíz Bartha: "érzésem szerint a legtöbbje nagyon nem kultiválta a magyarságomat"

Hogyan merul fel a magyarsagod egy allasinterjun? Eleg sok interjun vettem reszt Londonban es egyedul a tapasztalat erdekelte az osszes munkaadot, abbol is csak az utolso 5 ev, ami a te esetedben Ausztralia.

Hol keresel munkat? Glassdoor, Monster, Jobinfo, LinkedIn, Indeed?

Miutan mindket oldalt lattam, Angliaban teljesen maskepp zajlik a munkaero kereses es kivalasztas mint a kontinensen, az oneletrajz is mast kell, hogy tartalmazzon. Kivancsi lennek, milyen formatumot alkalmazol, es hogy kitol kaptal ehhez segitseget.

Btw: loser, nem looser ;-)

Taxomükke (UK) 2019.05.08. 17:21:06

Csodálom az olvtársak türelmét.

Shaktee 2019.05.08. 17:26:53

@Platonica: Beg to differ

Kb 13-14 korban meg el lehet erni az "anyanyelvi" szintet kiejtesben! Szokincsben mar talan nem annyira..

az egyszeri magyarnak. Kesobb mar kilog Zsazsa Gabor az ember angoljabol :-)

zoldzeller 2019.05.08. 17:50:51

@Alíz Bartha:
1. Miert szerepel a szuletesi helyed es idod az oneletrajzodban? Kinek fontos ezt tudni es miert? Miert erdekelne ez a HR-t? Teljesen felesleges informacio.
2. rakd rendbe a linkedin profilodat - engem eleg surun keresnek meg rajta fejvadaszok, pedig be van allitva, hogy nem keresek munkat. Ha jelentkezel egy munkara ez lesz a legelso amit megneznek.
3. 8 ev azert nem annyira hosszu ido:) En ketszer ennyi ideje elek az USA-ban, itt fejeztem be az egytemet angolul phd-ztem, angolul dolgozok es megis kb 5 mondat utan elojon, hogy hova valo vagyok mert halljak az akcentust. Ugyhogy nem, nem beszelek anyanayelvi szinten, de ez eddig sose akadalyozott abban, hogy barkivel barmirol el csevegjek. A ferjemnek 20 ev utan is hallani a del afrikai akcentusat.

Platonica 2019.05.08. 18:00:23

@Shaktee: Elfogadom, h te ezt erted anyanyelvisegen, en viszont a nyelveszetben hasznalatos terminologiat, ill. annak magyarazatat ideztem be. Szoval nem ex-has:-))

Ebben nem kiejtesrol, es nem is szokincsrol van szo, hanem a nyelvvel egyutt eszmelesrol, felnovesrol, onnastol kezdve, amikor a mar non-verbalisan letezo alapkoncepciok nyelvi kifejezesre kezdenek kerulni. Ez joval korabban tortenik ugye, mint a tinedzserkor. Es akkor me'g nem emlitettuk a kulturalis retegzettseget, ami szinten velejar a nyelvvel egyutt valo felnovesnek. Tipikus pelda, hogy pl abszolut profin, near-native kiejtessel beszeloket is meglehet fogni a gyermeknyelvvel, amely egy valoban anyanyelvinek teljesen termeszetes. Viszont olyannak, akinek az elso nyelve nem (mondjuk) angol volt, csak esetleg kamaszkent csoppent bele, mar nagy valoszinuseggel vannak hianyossagai ete'ren, hiaba a tokeletes kiejtes.

Abban viszont megegyezhetunk, h tobbfele ertelmezese is van az anyanyelvisegnek a hetkoznapi eletben.

Taxomükke (UK) 2019.05.08. 18:14:21

@Kipper: Neszojjabe, anyanyelvi szinten looser!

tanato 2019.05.08. 18:24:51

@tanato: Bár nem vagyok kardiológus de azért jó volt a program is meg a szálloda és egyéb körítések is.

somlobodog 2019.05.08. 18:28:59

@Alíz Bartha: az anyanyelvi nyelvtudas gyerekkorbol jön. Kultúra, mesék, szofordulatok. Iskola. Szleng éveken keresztül. Innen indul majd épül. Nézz szembe a ténnyel: magyarul anyanyelvi, angolul meg nyilván kiváló a nyelvtudasod. Mint kB mindegyikunknek aki angol teruleten el több éve. De anyanyelvi... Na ezt felejtsd el. 7 év után:)))) ne már. Max a gyerekeinknek van olyan (mármint anyanyelvi) akik külföldön nőnek fel kicsi kortól (velünk ez történik ny-ban). 1 perc max és tudod hogy a másik nem anyanyelvi beszélő. Ha ezt nem látod be az arrogancia. A többi részhez nem tudok mit mondani. Egyébként Sikeres vagy, hagyd ott Londont. Én maximum atszallni vagyok hajlandó Angliában egyébként nem megyek oda ha nem muszaj. Inkább Ausztrália ezerszer.

Platonica 2019.05.08. 18:46:47

@somlobodog: 'Én maximum atszallni vagyok hajlandó Angliában egyébként nem megyek oda ha nem muszaj.'

Mi meg USA-ra mondtuk ezt mindig.
Varietas delectat jeligere:-))

zoldzeller 2019.05.08. 19:00:55

@Platonica: pontosan ugyanezt ertem en is anyanayelvi szinten.

Platonica 2019.05.08. 19:33:33

@zoldzeller: Ugyan gyerkom 4-5 eves kora ota van kiteve az itteni angolnak, me'g mindig azt mondja, hogy a magyarja erosebb. Pedig osztol egyetemet kezd:-D

zoldzeller 2019.05.08. 19:41:59

@Platonica: ez erdekes. A ferjed is magyar? Nalunk a ket gyereknek egyertelmuen az angol a dominans nyelve, de szerintem ez azert van mert az apjuknak is konnyebb veluk angolul beszelni mint magyarul. En mindig magyarul beszelek veluk, ok meg angolul valaszolnak.

2019.05.08. 19:47:29

@zoldzeller:

"En mindig magyarul beszelek veluk, ok meg angolul valaszolnak."

És van (lenne) akcentusuk magyarul?

zoldzeller 2019.05.08. 19:50:55

@Nagy kámpics: igen, abszolut. Nem csak akcentusuk lenne, de ha magyarul beszelnek is az angol szorendet kovetik.

2019.05.08. 19:51:41

@zoldzeller:

Ez izgi. Mondasz példát?

zoldzeller 2019.05.08. 19:54:51

@Nagy kámpics: How do you know me? - Hogy tudsz te engem? How do you know - hogy tudsz-ra forditani nagyon jellegzetes hibajuk.

Jan Kovalens 2019.05.08. 20:14:38

@tanato: ez érdekes és üdvözlendő. Ráférne a magyarokra egy kis kulturális vérfrissítés.
Az meg kifejezetten pozitív, hogy a jelek szerint ezek a külföldiek nem érezték magukat rosszul évekig Magyarországon élve. Kíváncsi lennék, az utóbbi évek orbáni idegengyűlölő propagandája változtathatott e téren.
Találkozol nem (teljesen) fehér gyereket Magyarországon nevelő szülők tapasztalataival?

Platonica 2019.05.08. 20:31:59

@zoldzeller: Igen, magyar. Es igy nyilvan egyszerubb a magyar megorzese, ami nekem maniam, nemcsak besze'd, de olvasas, iras szintjen is.
Azert nem mindenben jobb sztem a magyarja a gyereknek, inkabb csak az anyanyelvi finomsagok szpontjabol. Multkor csinaltunk egy kiserletet, fogott egy magyar tudomanyos ismeretterjeszto konyvet, es az elso oldalt szinkronban forditotta ott rogton angolra. Tokeletes volt. Mondta, h ugyanezt nem tudna ennyire 'off the cuff' produkalni angol konyv eseten, mert ott jobban keresgelnie kellene a szakszavakat.

zoldzeller 2019.05.08. 20:38:33

@Platonica: Buszke lehetsz ra, ez csodas eredmeny:) Kizarolag angol iskolakba jart ha jol ertem?

Nalunk a helyzetet az is neheziti, hogy a ket nagymama is beszel angolul igy meg veluk sem kell erolkodni.

Dikusz 2019.05.08. 20:43:14

@Hari Seldon 2: Hát igen...
Viszont ennyit számít, ha hozzászól az is, aki a posztót írta.

Platonica 2019.05.08. 20:48:26

@zoldzeller: Koszi! Ezt me'g igy nem is gondoltam at, h csodas-e, de tenyleg nagy orommel tolt el.
Igy van, soha nem jart magyar oviba vagy suliba.
De valoszinuleg gyakrabban jarunk haza, mint ti, ott kivetel nelkul mindenkivel magyarul beszel, volt gyerektaborokban is, stb.

kardio1 2019.05.08. 20:59:11

@tanato: melyik szállodában voltál ?

tanato 2019.05.08. 22:26:41

@kardio1: Flamingóban,nagyon jó volt a szoba,a wellness részleg és, a kaja is.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2019.05.08. 22:27:10

Nahát....nem kommenteltem ezer éve de most megjött a kedvem.
1, nem csak ket véglet létezik, azok akik cigarettát árulnak fészbukon (különben meg mi a baj ezzel? Engem nem zavar, Téged?) meg akik diplomás skillworkerek. Csaj kicsit el van szállva magától, nem?
2, 8 év után anyanyelvi angol?? Akcentus nélkül? Ez biztos?
Férjem francia nyelvi környezetben nőtt fel, ugy tanult írni-olvasni, iskolát és egyetemet is végzett franciául, mégis Franciaországban neki akcentusa van. Afrikai akcentusa.
3, szerintem akkor problema hogy magyar vagy itt Angliaban, ha neked az.
Én kérek elnézést......

kardio1 2019.05.08. 22:28:31

@tanato: nekem nem jött össze most, az Annabella azért nem ugyanaz a színvonal. A kongresszus jó volt.

tanato 2019.05.08. 22:42:44

@Jan Kovalens: Persze változtatott,de az un."migráns gyűlölet" nem irányul az emberek személyes környezetében több éve vagy évtizede élő nem európai származású emberek és gyerekek ellen,inkább egy személytelen "migráns fantom" ellen.Még akik a pol. hergelés hatására tele szájjal szidják is a migránsokat,a szomszédjukban élő vagy egy munkahelyen dolgozó akár arabokkal vagy afrikaiakkal vagy ázsiaiakkal vagy latin amerikaiakkal teljesen jóban vannak.Még az én poros 25 ezres kisvárosomban is minden felsorolt nációbéli de már szinte magyarnak elismert személyek és családok is vannak,soha nem volt konfliktusuk a helyi lakossággal.A nem fehér gyerekeket meg egzotikus külsejük miatt külön érdeklődéssel veszik körül.Ezt meg is hálálják,a már felcseperedettek szinte kivétel nélkül magyarrá váltak,csak a nevük utal apukájuk esetleg anyukájuk nem magyar voltára/Pl.Salima a szomszéd város kórházában áplónő,csak a neve utal algériai apukájára,de abszolút magyar./Még azok is akiket apjuk elvitt a mekkai zarándoklatra./Ilyen is van néhány felénk.,még közvetlen szomszédaink is voltak.

tanato 2019.05.08. 22:45:17

@kardio1: Na együtt voltunk?Igaz az előadások vagy 10 helyszínen voltak egyszerre,két külön szállodában.

tanato 2019.05.08. 23:04:05

@Jan Kovalens: Tovább görgetve a témát,van egy lengyel meg egy német idősebb nőbetegem akik még a Kádár érában jöttek férjhez ide a német természetesen az NDK-ból/Lipcséből/.Mindketten kristálytisztán beszélnek magyarul,de érezni a kemény német,illetve a lágy szláv akcentusukon hogy nem egy az anyanyelvünk.Már régen elváltak a magyar férjeiktől,kérdeztem hogy nincs honvágyuk hogy nem költöztek haza?Azt mondták ők már magyarnak tartják magukat/természetesen őrizve német illetve lengyel származásukat/a /már felnőtt/gyermekeik anyanyelve már magyar,óhazájukbéli barátaik már nincsenek csak távolabbi rokonaik,szülők már nem élnek,nagyon ritkán járnak már "haza",ők már itt fognak meghalni.

slowMotion 2019.05.08. 23:04:33

1) London nem Anglia - mondta 1angol
2) igen mar nagyon ideje lenne 1brexitnek

kardio1 2019.05.08. 23:07:52

@tanato: igen. Sokan voltunk, nem csoda, hogy nem találkoztunk.

kardio1 2019.05.08. 23:20:53

@tanato: nem. Néhány évente.

FutureFry 2019.05.08. 23:21:52

@zoldzeller: Elon Musk 17 évesen költözött Kanadába (később meg az USA-ba), és így 30 év után is érződik a beszédén a dél-afrikai akcentus (de nem is gondolnám, hogy valamiért próbálta ezt tudatosan elnyomni). Mások meg ugye pont TV karriert csinálnak “egzotikus” akcentusukból (is), pl. John Oliver, Trevor Noah, James Corden, stb.

tanato 2019.05.08. 23:26:51

@kardio1: Az is jó,remélem legközelebb szép idő is lesz,nem olyan brutál téli mint most.

FutureFry 2019.05.08. 23:35:39

@Shaktee: @Platonica: @somlobodog: @zoldzeller:
Talán ide illik egy régebbi hozzászólásom:
Érdekes még egy itteni TV/rádióriporter esete: az önéletrajza szerint Oroszországban született és 14 éves kora körül emigrált Amerikába a családjával. Általában nincs akcentusa (bár bizonyára erre a foglalkozása miatt is koncentrál, gondolom tanfolyam(ok)ra is jár(t), talán már kiskorában az oroszoknál is). Viszont egyszer pont az oroszoktól (ha jól emlékszem a Krímből?) tudósított és kicsit elfelejtkezhetett magáról, mert akkor elég erősen átjött egypár tipikus orosz akcentus/“hiba” az angoljában (pl. a money-t erős “ny”-nyel mondta). Egyébként is az orosz akcentus a legfélelmetesebb:
youtu.be/oRIsC764Nn4
:)

Arthamyr 2019.05.08. 23:56:58

@FutureFry: "de nem is gondolnám, hogy valamiért próbálta ezt tudatosan elnyomni" - mert minek? :) A legfeleslegesebb hülyeség megpróbálni angolabbnak lenni az angoloknál. Szerintem ebből, ahogy írtad simán lehet profitálni. Sőt, indirekt módon is lehet profitálni, ettől nem leszünk kevesebbek, hanem épp ellenkezőleg, érdekesebbek leszünk.
Musk meg egész "jó egzisztenciában él", és viszonylag eredményesnek vehető karriert fut be így is.

Jan Kovalens 2019.05.09. 00:20:52

@tanato: elhiszem, hogy az ismerősök nem kezelik másként a nemfehereket Magyarországon most se.
A gond csak az, hogy a modern (nagy) városi környezetben (nagyon) sok ismeretlen emberrel találkozol, az ő viszonyulásukat befolyásolhatja a propaganda. Nem beszélve arról, hogy kezdetben mindenki ismeretlen, a befogadás lassabb lehet, ha több és durvább előítéletet kell magában lebontani az idegennel szemben gyanakvóbb magyarnak.

Öreg korban szerintem jobban teszik az emberek, ha nem költöznek vissza egykori hazájukba. Minél tovább voltak távol, annál inkább csak egy nosztalgikus, már rég nem létező, csak az álmaikban élő emléket üldöznek. Ráadásul minél öregebb az ember, annál rugalmatlanabb, nehezebben alkalmazkodik bármi ujhoz.
Pedig az országváltás még fiatalon is tartogathat kihívásokat, ahogy Bartha Aliz példája is mutatja. Hiába épített fel "rohadt egyedül" egy egzisztenciát "a világ vége után kettővel", vannak referenciái, anyanyelvi szintű tudása, mégse habostorta, hiába áll fejre...

tanato 2019.05.09. 05:50:57

@Jan Kovalens: Persze egy városban már évtizedek óta ott lakó ismert,nem fehér ember két várossal odébb már lehet "gyanút keltő" migránskinézetű idegen.Ez sajnos igaz.
Az időskorban lévő váltás akár országon belül is nem igazán előnyös,ebben a korban ,csak akkor van értelme ha mondjuk a gyermekei közelébe költözik az idős főleg megözvegyült ember vagy asszony,még ha nem is a gyermekei "szájába" hanem mondjuk két utcával vagy egy faluval odébbra.
ALizt meg nem féltem, ő meg fogja találni a helyét a világban,előtte az élet ahogy szokták volt mondani.

London2009 2019.05.09. 11:34:05

@Platonica: nem lehet, hogy ez azert nem menne angolrol magyarra olyan egyszeruen, mert egyszeruen magyarra forditani nehezebb a nyelv adottsagai miatt? Lehet, hogy ez total hulyeseg, csak ugy elgondolkodtam. Amugy tenyleg elkepeszto, hogy ilyen jol beszel. De szerintem (megint csak feltetelezem) ez azert is van, mert otthon magyar a nyelv.
Nekem megnyugtato, amit @zoldzeller: irt, mert en is igy kepzelem el, hogy majd lesz nalunk. Pedig mar most stresszelnek vele, hogy ugye majd megtanitod a gyereket magyarul, pedig nagy valoszinuseggel nem fog megtanulni, csak minimalis szinten.

Platonica 2019.05.09. 12:13:50

@vraaanyek: Igen, tobb nyelv is lehet, ba'r talan mindig van egy igazi 'first language' ilyenkor is.

@London2009: Oszinte leszek, nem tudom a valaszt, viszont az azert kijott mar parszor, hogy pl az apjaval tudomanyos dolgokrol beszelgettek, es nem tudta az altala iskolaban hallott/tanult terminus technicus-ok magyar megfelelojet, most hirtelen a ke'mcso jutott eszembe, bar az joregen volt, ugy hatodikban, de erted, mire gondolok. Itthon akarmennyire is oriztuk a magyart, spec ke'mcso ritkan kuszott be a beszelgetesbe:-D Es az ollo azota is csak nyilik, ahogy ugye egyre komolyabb dolgokrol tanul behatoan. Ettol fuggetlenul erteni, kodolni tudja persze a magyar megfelelot, legfeljebb rakerdez, jol gondolja-e, ha felmerul itthoni beszelgetesben.

Platonica 2019.05.09. 12:19:39

@London2009: Ah stresszeles, ezt ugy utalom! Ne hagyd magad!
Az a legfontosabb, hogy az ilyesmi sose teherkent, nyomaskent jojjon elo.

Nekem is mondta a gyermek ugy 12-13 evesen, hogy tok jo, hogy mennyire megtanult irni-olvasni magyarul, es hogy eszre se vette. Tenyleg nem szekaltuk ezzel, ha nem lett volna egyebkent nyitott ra, nem is eroltettuk volna.

London2009 2019.05.09. 12:37:45

@Platonica: ezzel en is igy vagyok, pedig ugye nekem az anyanyelvem a magyar. Legutobb par baratnom kerdezte, hogy meseljek az uj munkamrol es elkezdtem magyarul elmagyarazni es annyira ossze vissza lett az egesz. Lattam ahogy veszitem el az erdeklodest es egyszeruen nem tudtam hadobalas nelkul, szepen, erthetoen elmagyarazni. Egyszeruen nem tudok magyar megfelelot arra, hogy data feed, redistribution, non-financial corporate, publicly traded stb. Annyira hulyenek ereztem magam az adott szituacioban, no mindegy.
Szerintem vegyesparosnal ez szinte lehetetlen kuldetes. Legalabbis en jelenleg igy erzem. Nem is fogom eroltetni, az biztos.

Platonica 2019.05.09. 12:44:33

@London2009: 'szakmai' idezet itt e'lo orvosbarattol--->

'Akkor kiveszik az izét, es beteszik a mű-izét' :-D

fhdgy 2019.05.09. 13:12:09

@Alíz Bartha: Sokszor hivatkozol arra, hogy "amit elértem", meg hogy a karrier stb.

A karrier nagyon viszonylagos. Sok ember, sokféle képpen érti.

Nem ártana. ha egy kis ízelítőt adnál belőle, hogy a Te esetedben mit is jelent.

Az anyanyelvi tudásról: Ausztráliában egy "kis szerencsével" kerülhettél volna olyan helyzetbe is, hogy azoktól tanulhattál volna anyanyelvi angolt, akiknek nem is anyanyelve az angol. -:)

Különben is, egy ausztráliai anyanyelvi angol anyanyelvinek számít-e Angliában?

Arthamyr 2019.05.09. 15:58:29

@London2009: "Szerintem vegyesparosnal ez szinte lehetetlen kuldetes." - Én bolgár/ír és lengyel/ír párnál láttam rá példát, hogy tudtak a gyerekek mindkét nyelven.
Az egyetemi tanulmányaik/munkájuk során elsajátított szakkifejezéseket nem valószínű, hogy tudni fogják, de ez amúgy is értelmetlen elvárás volna. Én már Magyarországon élve sem tudtam egy csomó szakkifejezést magyarul, mert multinál dolgozva tanultam meg, és amúgy is a szakmai nyelv az angol...

fhdgy 2019.05.09. 16:49:49

@London2009: Annak idején, amikor az IFOR itt volt Magyarországon a balkáni háború miatt ( kilencvenes évek ), az amerikaiak kerestek angol-magyar tolmácsokat. Aztán nem sokára kikötötték, hogy amerikai angol kell nekik, mert nagyon sok félreértés volt az EN.GB és EN.US miatt.

London2009 2019.05.09. 17:42:20

@Arthamyr: anyuka otthon volt vagy dolgozott? Ez eleg sokat valtoztat a helyzeten...

London2009 2019.05.09. 17:42:54

@fhdgy: erdekes. Ehhez azert eleg hulyenek kell lenni.

Platonica 2019.05.09. 17:52:15

@fhdgy: Ez nekem az 'urban legend' kategorianak tunik.. Az en infoim szerint me'g azzal is gondok voltak akkoriban, hogy elegendo normalisan angolul tudot kapjanak.

@London2009: Hat igen. 'Nagyon sok felreertes'...? Nehez elkepzelnem.

fhdgy 2019.05.09. 17:53:53

@London2009: Az IFOR katonai alakulat volt, ami hadműveleteket, harci tevékenységeket végzett, Magyarországról kiindulva a Balkánon. Fordításkor egy kis félrefordítás, aztán komoly következmények.

London2009 2019.05.09. 18:11:48

@Platonica: @fhdgy: de a felreforditasok a nyelvi problemakbol adodhattak. Nem pedig abbol, hogy amerikai vagy angol angol. Ez ugy hulyseg szerintem, ahogy van. Egy nyelv letezik, az pedig az angol.

Beatrix Becsei 2019.05.09. 18:12:57

Hiany van a mernokokbol, igy eleg nehez elhinni, h tobb honap itt tartozkodas utan sem tudott maganak osszehozni egy mernoki allast.
Abban egyetertek, h az alacsony eletszinvonal es a lerobbant lakhatasi korulmenyek nyomasztoak, sajnos ezt el kell fogadni.

Arthamyr 2019.05.09. 18:31:23

@London2009: Jó a kérdésed. :)

Ez itt (gondolom hozzátok hasonlóan) úgy megy, hogy az anyuka fél évet lehet otthon (vagyis akármennyit, de fél év után alapesetben nem kap pénzt), és ezt ahogy láttam be is tartja, akinek nincs 3+ gyereke.
A fél év után a nagymamák babysitterkedtek, több hónapra, összességében akár évre is idejött a lengyel és bolgár nagymama is, ennek meg úgy látszik, megvolt a hatása. Egyébként nem tudom megítélni, hogy mennyire jól beszélték a nyelvet (mivel sem lengyelül, sem bolgárul nem tudok - simán lehet, hogy sosem lesznek anyanyelvi szinten), de kényelmesen használták. A félig lengyel gyerekek (13 és 9 évesek) az apa bevallása szerint elég rosszul tudtak lengyelül írni, de ez megesett lengyel-lengyel pár gyerekeivel is (feltételezem, hogy ebben a félig bolgár gyerekek sem jeleskedtek, mert ott még a betűk is különböznek). Gondolom ez már sokkal több dedikált erőfeszítést igényelt volna (meg írni/olvasni az iskolában tanulnak), és abban az életkorban már nem kellett babysitter, és kevesebb időt töltöttek a nagymamával is.

Arthamyr 2019.05.09. 18:37:27

@fhdgy: Én is a hölgyekkel értek egyet, szerintem egyszerűen csak nem tudtak elég jól angolul/nem voltak elég precízek.
Volt egy ismerős pár, orosz tanár, töri tanár. Elkezdtek angolul tanulni (amikor a kötelező oroszt megszűntették), majd kimentek családostól 1 évre az USA-ba, visszajöttek, és angol nyelviskolát alapítottak. Eléggé bejött nekik üzletileg egyébként (egy idő után már csak menedzselték, nem is tanítottak). Ez azért illusztrálja, hogy annyira a képzés sem volt legmagasabb szintű, simán feltételezhető, hogy a fordítás sem volt a legminőségibb.

Platonica 2019.05.09. 18:48:52

@London2009: En veled ertettem egyet, lehet nem ugy tunt, bocsi.

@fhdgy: Volt Tasza'rra elszarmazott alt. isk-i ismerosom, tudom, mire gondolsz. Fe'rje pont a bazison dolgozott. De a fe'lreforditasok tuti nem a GB-US angol kulonbsegeibol adodtak.

blackhairlady 2019.05.10. 01:14:46

@fhdgy: Ez hulyeseg. En ott dolgoztam tobb evig, sosem volt ilyen kikotes.Egyaltalan milyen felreforditas lehet az ami anyira kulonbozik a brit es az amerikai angolban?

blackhairlady 2019.05.10. 02:06:22

@zoldzeller: Az en gyerekem is azt mondja mindig, hogy "tudom azt a geyreket" nem pedig ismerem :D

Taxomükke (UK) 2019.05.10. 19:24:14

@London2009: @fhdgy: Na, azert egy dologrol ne feledkezzunk el. Szohasznalatban esetenkent eltér a brit es az amerikai angol, es elsore nem feltetlenul ertik meg 100 szazalekig, mit akar a masik. Pl. gas es petrol.
Persze, kisse eltulzott dolog angol helyett "amerikai" tolmacsot keresni.

nyuszigonosz 2019.05.10. 19:57:26

@Taxomükke (UK): Ez is, amit te írsz, mivel bizony vannak eltérö kifejezések, de szerintem meg így elegánsan és diplomatikusan megszabadultak a nem megfelelö tolmácsoktól. :-) Mert hát olyanok is vannak.

Liburnica 2019.05.10. 20:55:25

Problémás lehet, amikor szakadék tátong az elvárások és a valóság között. Az Európába/Egyesült Királyságba szakadt ausztrál kollégáimon azt látom, mindent megtennének, csak ne kelljen visszamenni Csodaországba élni. Sok fiatal batyuval elindul világot látni, aztán valahol, egy másik kontinensen ragad le. Angol ismerősöm fia pedig épp kontra, Ausztráliában kapott lényegesen jövedelmezőbb munkát és családostul kiköltöztek. Mindenki mehet, ahova a szive vagy pénztárcája húzza. Én Angliában elsősorban meritokráciát tapasztalok, akkor is, amikor kivülről kopog az ember. A lojalitást is értékelik, de persze az munkahelyi elvárásokat teljesiteni kell. Az anyanyelvi szintű angol nyelvtudás nem tartozik az elvárások közé, a magyar háttér, mint visszahúzó erő, pedig akkora mese, hogy az már sci-fi kategória. Amit ebben történetben látok, nem más, mint figyelemfelkeltő nyafogás, valóságtagadással spékelve. Amondó vagyok, legjobb döntés ha Borsószem Királykisasszony minél előbb összecsomagol és irány az Óperencián túlra, ahol tovább folytathatja mesés életét.
Az autópályás hasonlat találó, de azt hiszem nem esett le a tantusz.

FutureFry 2019.05.11. 20:01:58

@blackhairlady:
“Egyaltalan milyen felreforditas lehet az ami anyira kulonbozik a brit es az amerikai angolban?”
Mondjuk a “pissed”?

MRN 2019.06.05. 04:32:50

Mekkora egy kamu ez a poszt! :-o

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása