oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. április 20. 06:30,  Szintet lép a határátkelés 108 komment

2019. április 20. 06:30 Határátkelő

Szintet lép a határátkelés

Időről időre megjelennek mindenféle számok a külföldön élő magyarokról, amiket aztán mindenki a saját íze szerint értékel. Amiért a napokban megjelent németországi számok igazán érdekesek, azok nem feltétlenül maguk az adatok, hanem a mögöttük egyre jobban látható jelenség.

gyerekek_foto_pixabay_com_westfale.jpg

A német statisztikai hivatal a németektől elvárható precizitással dolgozik, azaz az általa kibocsátott adatokat nagyjából pontosnak lehet elfogadni (mást egyébként sem tehetnénk…). 

A Destatis tehát megbízhatónak tűnő adatokat szokott közreadni a Németországban élő külföldiekről, köztük természetesen a magyarokról. Ezeket nem csak azért érdemes kicsit közelebbről megnézni, mert a magyar határátkelők egyik legfontosabb célországáról van szó, hanem azért is, mert szerintem a háttérben kirajzolódó folyamatok túlmutatnak Németországon. 

Mielőtt azonban ezeket próbálnám meg összefoglalni, lássuk, mit is mondanak ezek a bizonyos számok! (Az adatokat a Portfolió cikke foglalta össze kifejezetten érdekesen.) 

Még mindig több a kiköltöző… 

Tavaly tovább emelkedett a Németországban élő magyarok száma. A 2018 végi 212 ezer fő nagyjából 5000 fős emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, azaz még mindig többen költöznek ki, mint amennyien hazajönnek. 

magyarok_szama.jpg

Ilyen értelemben tehát a számok (legalábbis Németország esetében) cáfolják a magyar kormány utóbbi időszakban bevett kommunikációját, melyek szerint már többen költöznek vissza Magyarországra, mint ahányan elmennek. 

Csak a német adatokat figyelembe véve tehát még mindig nettó elvándorlásról beszélhetünk Magyarország kapcsán. 

…de csökken az ütem 

Az is látszik ugyanakkor, hogy csökken a határátkelés üteme. Olyannyira, hogy ilyen kis különbség utoljára 2010-ben volt, azaz mióta megnyílt a német munkaerőpiac a magyarok előtt, még soha nem mentek olyan kevesen, mint tavaly.

Ennek viszonylag egyszerű a magyarázata: aki akart, az már elment (a csúcs 2012-2013 környékén volt, akkor a jelenleginél ötször többen lettek határátkelők, azaz évi 25-30 ezer fős volt a nettó növekedés – és ez csak Németország), illetve az emelkedő magyar fizetések is nyilván visszafogják a folyamatot. 

Hogy a jelenlegi csökkenés trendet jelez-e vagy csak egyszeri visszaesésről van szó, az érdekes kérdés, de válasz rá alighanem majd egy-két év múlva adható. 

Az is tény, hogy miközben körülbelül 28 ezer újonnan érkezett magyart tartanak nyilván a német adatok (a csúcsidőszakban ez a szám 40 ezer körül járt), eközben kevés híján 24 ezren el is költöztek az országból. 

Azt persze nem tudjuk, hova, könnyen lehet, hogy másik uniós országba (például Ausztriába), de azért az is valószínűsíthető, hogy nagy részük visszatért Magyarországra. Ami érdekes: 2011 óta nem érkeztek ilyen kevesen és 2007 óta nem költöztek el ilyen sokan Németországból a magyarok közül. 

Körülbelül másfélszer annyi magyar férfi él Németországban, mint nő, viszont mindkét nemnél kifejezetten fiatalok (az átlagéletkor a férfiaknál 37,5 év, a nőknél 35,5 év), a nagy többség tehát 45 év alatti. 

Több magyar születik Németországban, mint Nógrádban 

Ezen a ponton értünk el az adatsor szerintem legérdekesebb részéhez, ami túlmutat önmagán. Mivel a határátkelők jellemzően fiatalok, ez azt is jelenti, hogy sokan éppen abban a korban vannak, amikor az ember családot alapít. 

Ezt tükrözik a számok is: tavaly 1860 magyar gyerek született Németországban, ami minden idők (mármint mióta egyáltalán erről adatok vannak, azaz 2007 óta) legmagasabb értéke, másrészt sokkal, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 

kint_szuletettek.jpg

A jelenség léptékét talán akkor lehet igazán felmérni, ha hozzáteszem, hogy ez az 1860-as szám körülbelül annyi, mint Tolna és Nógrád megye 2017-es adata (az az utolsó év, amiről magyar statisztika van) és alig kevesebb, mint a vasi és zalai születésszám. Azaz Németországban több magyar született tavaly, mint Nógrádban vagy Zalában. 

A Destatis adatai szerint 2018 végén majdnem 9000 olyan magyar él Németországban, akik már ott születtek, azaz második generációsnak számítanak. 

masodik_generacio.jpg

Nem csak Németországról van szó

Hogy messze nem csak németországi jelenségről van szó, azt mutatja, hogy az elmúlt három évben egyébként közel 56 ezer magyar született külföldön. A KSH adatai szerint itthon 274 600 gyerek született 2016-2018 között, ami azt jelenti, hogy minden hatodik magyar már külföldön jön világra. 

Mindezt a Miniszterelnökség államtitkára, Orbán Balázs írta válaszként Oláh Lajos, az ellenzéki DK képviselőjének írásos kérdésére. 

„Fontos kiemelni, hogy anyakönyvi szempontból jelenleg nem tudunk különbséget tenni azon két eset között, ha az anyakönyvezésre egy kiskorú születését követően közvetlenül került sor, vagy valaki csak nagykorúként kezdeményezi a születésének hazai anyakönyvezését” – olvasható a válaszban.

Miért szintlépés? 

A címben azt írtam, hogy szintet lép a határátkelés. Már mondogatom egy ideje, hogy a határátkelés a kezdeti nekibuzdulás után a hétköznapok része lett Magyarországon – az elköltözés csakúgy, mint a hazatérés. 

Ma már semmilyen újdonságot nem jelent, ha valaki fogja magát és külföldre költözik a magasabb életszínvonalért, kíváncsiságból vagy nyelvet tanulni. 

Ugyanígy természetes a hazatérés is, más kérdés, hogy erről talán kevesebben beszélnek szívesen. 

A határátkelés tehát beállt egy szintre, amin belül lehetnek kilengések (leginkább talán a gazdasági helyzettől függően), de nagy csodák nincsenek. 

Ami miatt mégis szintlépést látunk szerintem az az, hogy azok, akik pár éve elmentek és megtelepedtek külföldön, most kezdenek családot alapítani. Erre utal az egyre több külföldön születő magyar gyermek, amin érdemes elgondolkodnia a magyar politikának is. 

Ez ugyanis két dolgot jelent: egyfelől azt, hogy aki külföldön családot alapít, az jó eséllyel hosszú távra tervez. Családdal (még akkor is, ha mindkét szülő magyar) már nehezebben mozdul az ember, mint gyermek nélkül. 

Másfelől abban a pillanatban, amint ezek a gyerekek külföldön bekerülnek az oktatási rendszerbe (elsősorban az iskolába), már borzalmasan nehéz lesz mozdítani őket, hiszen teljesen más rendszerben, nyelven, tematikában tanulnak és persze a szocializációjuk is az adott országban zajlik. 

Összességében tehát állandósulni látszik egy minimális elvándorlás többlet, viszont megkezdődött a külföldi családalapítások korszaka. Nagy kérdés, erre lesz-e valamilyen válasza Magyarországnak – egyáltalán kell valamilyen választ adni? 

Mit gondoltok?

(Fotó: pixabay.com/westfale)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2114775758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buchhalter 2019.04.20. 08:15:16

Én úgy látom ,hogy a Fidszenek semmi válasza nincs erre. rengeteg dolgot itthon elrontottak. Nem nyúltak hozzá az egészségügyhöz komolyaban és radikálisan. Nem emelték meg az ott dolgozók fizetését versenyképes szintre.A szociális hálót eltorzították.Kábé az jár jól akinek jó fizetése van és szül egy rakat gyereket. Az oktatás még mindig piac képtelen. Mind az áltlánosban mind a középiskolákbna a fő hangsúly felesleges dolgok bemagoltatása és csak nagyon kevés helyen tanítanak az önálló gomdolkodásra.A nyelvoktatás is kész katasztrófa.Még mindig az első a nyelvtani szabályok bemagoltatása ahelyett hogy az önálló beszédre és levél írásra fókuszálnának az oktatók.A harmadik szerintem ,hogy azért a legtöbb nyugati országban még mindig több az önkormányzati bérlakás Nálunk folyamatosan csökken ami szintén problémákat generál.Ott tarunk hogy például a budapesti lakás árak már a nyugati árakat tapossák ,de a bérek még mindig ha az átlagot nézzük fele ,harmada . Tehát itthon sok minden rosszabb mint kint.Persze nem mindenkinek.Ha közel vagy a kormányzati körökhöz ,nyílván itthon neked is kánán lehet.

Arthamyr 2019.04.20. 09:30:49

@Buchhalter:
Vajon a levélírásra való fókuszálás javítana a hozzászólások minőségén is? Még ha igazad is van bizonyos dolgokban, egy ilyen hozzászólással csak azt az oldalt/álláspontot járatod le, amihez/amit tartozol/képviselsz. :/

Határátkelő 2019.04.20. 09:34:03

@Buchhalter: Hát ezzel nehéz vitatkozni. Én is azt gondolom, hogy a közegészségügy és a közoktatás elhanyagolása nem feltétlenül teremt olyan környezetet, ahová egy kisgyermekes család vissza akarna térni. Ellenben ha ez a szakasz, ami most elkezdődött, megerősödik, akkor nagyobb gyerekekkel már nehezebb lesz hazatérni még annak is, aki esetleg szeretne. (Ugyanúgy, ahogy nagyobb, iskolás gyerekkel már kiköltözni sem olyan egyszerű.)

Buchhalter 2019.04.20. 10:04:41

@Arthamyr: figyusz ahelyett ,hogy szokás szerint jössz az egoddal,hogy te mekkora nagy magyar nyeltvan náci vagy nem szólnál hozzá az adott témához? Hm?! És létszives fejtsd már ki,hogy mihez is tartozom szerinted? Különben a te beszólásaid is téged minősinenek : jó pár emberbe sikeresen beleszálltál aminek sok értelme nem volt. Talán annyi ,hogy ezzel különbnek érzed magad : na jól belerúgtam megint valakibe bűntetlenül.Egészségedre.

fhdgy 2019.04.20. 10:06:16

Volt, nem is akárki, aki ezt az országot az EU gyorsnaszádjának nevezte, csak arról nem beszélt, hogy ez a gyorsnaszád céltalanul hánykódik a tengeren.

Se kapitány, se cél, se semmi értelmes ...

Így, egy ilyen gyorsnaszád nem más, mint egy nagy, rozsdásodó, ócskavas a tengeren.

Ezek lennénk mi?!

Arthamyr 2019.04.20. 10:20:53

@Buchhalter: Nem vagyok nyelvtannáci, de persze van ami már szúrja a szemem. És valóban, a hozzászólásaim engem is minősítenek, ahogy mindenkiét a sajátja, ez ilyen dolog.

A témához nem éreztem szükségét hozzászólni, elolvastam, a portfolio.hu-s cikket is megnéztem, egyik sem mond különösebb újdonságot a témában, már sokszor beszéltünk itt erről, én is kifejtettem a véleményem, ahogy kb. mindenki, aki rendszeres látogatója a határátkelőnek, nem változott érdemben semmi, és nem is tűnik úgy, hogy a közeljövőben fog.

Az ilyen okos gondolatoktól meg néha kinyílik a bicska a zsebemben (akkor is, ha szépen lennének megfogalmazva):
"Tehát itthon sok minden rosszabb mint kint.Persze nem mindenkinek.Ha közel vagy a kormányzati körökhöz ,nyílván itthon neked is kánán lehet. " - A magyar lakosság nem becsületes, de sikertelen emberekre és NER-élősködőkre, akik sikeresek oszlik. :/

fhdgy 2019.04.20. 10:34:00

@Arthamyr: Az utolsó bekezdéshez: miért is nyílik ki a bicska a zsebedben? Talán, mert fáj az igazság?

"Tehát itthon sok minden rosszabb mint kint" ezzel tudsz vitatkozni?

"Persze nem mindenkinek" és ezzel?

"Ha közel vagy a kormányzati körökhöz, nyilván itthon neked is kánaán lehet" erre mi lehetne az értelmes ellenvetésed?

Nyilván a többség becsületes(nek mondható), de ők a meghatározók? Félő, hogy ez a többség is erősen erodálódik, mert ugye, aki a korpa közé keveredik, megeszik a disznók.

Platonica 2019.04.20. 10:50:49

Ady Endre meg Komporszagnak nevezte Mo-ot...
Erdekes olvasmany ma is.

"...Kompország, Kompország, Kompország: legképességesebb álmaiban is csak mászkált két part között: Kelettől Nyugatig, de szívesebben vissza.... Idealisták és gonosztevők összeálltak, álság levegőköveiből várakat csináltak, teleujjongták a világot, hogy a Kárpátok alatt kiépült Európa.
A Nyugattal szórványosan már régen elmátkázódtak itt lelkek, Magyarország durva embermatériájából már kicsillant egy sereg differnciálódásra érett és alkalmas molekula. A nagy Humbug nem Európának ártott meg, a hazugságot itthon hitték el. Miért hazudtak már az apáinknak, és miért adták a hazugságot tovább? Minekünk váltig azt mondták, hogy itt Európa van, kultúréletre készültünk, s megfeszített idegekkel rángattuk magunkat egyre előbbre..."
(magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/ady/korvin.htm)

Buchhalter 2019.04.20. 10:55:28

@Arthamyr: nekem is nyílik a bicska : maszek fogorvos 4 hét maszek bőrgyógyász szintén.Még fizethettek is és még várjak is. SZTK-ba nem érdemes menni,mert saját tapasztalat,hogy mind a bőrgyógyász mind a fogorvos gyengébb kategória az államiban és még ugyan úgy elvárja a zsebtömködést vagy férc munkát végez rajtad.Ráadásul most verik szét az állami szférát : több ezer embert elküld.Effektive azokat ,akik dolgoztak is. Illeteve magától megy el ,mert annyira nevetséges a fizetés,de rengeteg szabály és hétvégi munka.Lásd járőrszolgálatos rendőrök.Bevalloták,hogy országosan 1300 járőr státusz betöltetlen.Hajrá bűnözök.

Arthamyr 2019.04.20. 10:55:39

@fhdgy: Az nem igazság nem fáj, de az nem is az, ha az egészet nézed.

"Tehát itthon sok minden rosszabb mint kint" ezzel tudsz vitatkozni? - Nem akarok vele "vitatkozni". Így önmagában nem vitatom. Csak érdemes hozzátenni, hogy sok minden meg jobb, mint "kint" (mi a kint, Németország?).

"Persze nem mindenkinek" és ezzel? - Ez is így önmagában igaz, csak ehhez meg azt érdemes hozzá tenni, hogy mi miatt rosszabb/jobb? Az ember boldogulásában tényleg legnagyobb szerepet a mindenkori kormány játssza? Akiében igen, annak talán ezen a tényen kellene változtatnia első körben.

"Ha közel vagy a kormányzati körökhöz, nyilván itthon neked is kánaán lehet" erre mi lehetne az értelmes ellenvetésed?" - A kormányzati körökhöz való közelség nem garantálja a kánaánt (ok, az a közelség, ami pár tíz embert foglal magába, talán igen, amíg a kormányzatot le nem váltják), és nem szükséges jóléthez a kormányzati körökhöz közel lenni.

A többség szerintem nem mondható annyira leírhatatlanul becsületesnek, persze nyilván van különbség egy, az élet apró kihívásait "okosban" megoldó és egy milliárdos közbeszerzéseket lenyúló ember közt.

Arthamyr 2019.04.20. 11:02:21

@Buchhalter: A magánfogorvos nem egy újkeletű dolog, már a 90-es években is elterjedt volt. A bőrgyógyász sem, a 2000-es évek elejéről is van személyes tapasztalat.

Arthamyr 2019.04.20. 11:06:50

@Platonica: "Mivel a hazafiaskodó ellenzéki koalíció előszeretettel hivatkozott az ősmagyar múltra, Ady szemében Pusztaszer az elmaradottság jelképe lett." - Az ilyesfajta gondolatok ma nem találnának elég követőre. Ami más, hogy most nem (csak) az ellenzéki koalíció hazafiaskodik. :)

fhdgy 2019.04.20. 11:13:06

@Arthamyr: Jó, szóval nagyon árnyalt a kép.

Van a tömeg, meg vannak a tömeget alkotó egyes emberek.

Az egyes ember lehet pl. egy vészhelyzetben teljesen racionális, a tömeg pedig már tökéletesen irracionális. Lásd pl., amikor kitör a pánik.

Egy becstelen tömeg is létrejöhet úgy, hogy az azt alkotó emberek többsége még nem nevezhető becstelennek.

Szerintem a magyarországi helyzet valami hasonló.

Az egyes emberek többségét én nem ítélem el, de ha a magyar társadalmat egészében nézem, hát akkor finoman fogalmazva is egy nagy határ, vergődő szerencsétlenség.

Platonica 2019.04.20. 11:33:07

@Arthamyr: Hat nem epp a hazafiaskodas vagy annak ellentete a lenyege maganak a 'Komporszag' allegorianak.

Kar, hogy ma'ra mar csak ennyi mondanivalo tunik ki belole, legalabbis feluletes olvaso szamara.

Arthamyr 2019.04.20. 11:45:30

@Platonica: Nem hinném, hogy a jegyzet írója pusztán egy felületes olvasó lett volna.

tanato 2019.04.20. 12:19:03

Két napja voltunk Burgenlandban,gyakorlatilag minden boltban, főleg a parndorfi outletben magyar volt az eladó.Fiatal és középkorú főleg nők akik napi ingázással járnak át,Sopronból,Győrből Mosonmagyaróvárról és a környékbeli falvakból.Sokkal beszélgettem,mind azt mondta az otthoni fizetéséből nem tud családot alapítani,vagy egy már meglévő családot fenntartani.
Na itt van a kutya elásva.
Na ők kivándorlók,vendgémunkások vagy "sima"magyar állampolgárok.Gyanítom a hivatalos statisztika szerint aharmadik kategóriába számoltatnak.
Úgyhogy szerintem a helyzet annál is rosszabb mint amilyennek látszik papíron.

Platonica 2019.04.20. 12:53:23

@Arthamyr: Rakattintottal az elso mondat ke'kkel kiemelt szava'ra, es elolvastad a labjegyzetet. Ami szo szerint ugyanigy megjelenik a Gog es Magog fia vagyok en cimu vers alatt is. Ez egyetlen nuansznyi reszlet (szo!) magyarazata a szovegen belul. Me'gis leragadtal itt. Van ott azert egyeb is;-)

Erre ertettem, amit;-)

kardio1 2019.04.20. 13:16:50

Számtalanszor átbeszélt téma.
El kell keseredni, hogy Németországban több magyar gyerek születik, mint Nógrádban, vagy Tolnában. Németországban 212000 magyar él, Tolna, vagy Nógrád megyében szinte pontosan ugyanennyien. És messze nem olyan a korösszetétel, mint a németországi magyarok körében. Az lenne a meglepő, ha Németországban születne kevesebb gyerek, mint Tolnában, vagy Nógrádban. De ez így olyan bombasztikusan hangzik. A Bors és társai ilyen bombasztikusak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.04.20. 13:18:05

@Arthamyr: Magyarországon sajnos egyre több ember boldogulásában tényleg a legnagyobb szerepet a mostani kormány játssza, lassan olyan mértékben múlhat a karriered egy társaságban elhangzó vagy Facebookon posztolt mondaton, mint Kádár idejében. Terjeszkedik az állami szféra és az állami szférából élő cégek köre, miközben alig van olyan cég, ami nemzetközi szinten labdába rúg és nincs becsatolva a kormányhoz.

Platonica 2019.04.20. 13:27:05

@tanato: Bankar-elit Domino's pizzat kell egyen? Nem irigylem oket. Nalunk ez a fajta 'junk' kaja a kerulendo kategoria.

Amugy minden tiszteletem a megszolaloknak, nem szeretnek abban a helyzetben lenni, ahol ilyen donteseket kell hozni, ok pedig lathato alazattal, szorgalommal teszik a dolgukat.

svajcineger 2019.04.20. 14:00:26

@tanato:
Mindenfele rossz szandek nelkul kerdezem: mennyi penzt lehet ezzel a melóval keresni?

Buchhalter 2019.04.20. 14:09:58

@svajcineger: változó van e gyerek és hány .Házas vagy -e.Cirka nettó 1200-1600 € . És azt se felejtsük el ha be van jelentve kap 13 14 havi fizetést.

svajcineger 2019.04.20. 14:24:32

@Platonica:
Hmmm.... Annyira nem fenyes... Ebbol hogyan lehet onallo eletet elni, es meg sporolni is?

gabors 2019.04.20. 14:30:54

amit a kint szuletett "magyarokrol" ir cikk nem egeszen ertem miert is gond

ha jol tudom most mar nincs EU orszag ahol szuletessel allampolgarsag is jarna (ahhoz valahol amerikaban kell szuletni egyelore de Trump mar kemenyit) ..

szoval nem mindegy hol is szuletnek a gyerekek ? magyar anya magyar gyereket "ell" hiaba kelt at hatart ez eu-n belul kdnp/fidesz/jobbik siman szamolhatja oket magyarnak ... (ettol meg lehet "fogyik" a magyar de ez mar kb 1980 ota igy van es ez lehet nem is baj)

ha tudja valaki hogyan "honosodik" nemetesedik egy magyar baba irja mar meg ... maga kerheti mikor felnotte valik, vagy X ido utan automatikus ha nem megy "haza" legyen az barmi Mo, vagy akar Romania?

gabors 2019.04.20. 14:42:32

@svajcineger: "@tanato:
Mindenfele rossz szandek nelkul kerdezem: mennyi penzt lehet ezzel a melóval keresni?"

nem tudom itt (usa) a borravalo/tip amibol elnek siman kapnak 3-5 dollart szallitasonkent ... es joval tobbet ha valami ceges buli van 5-10 pizzaval ... vagyis JOVAL a minimal ber felett keresnek aminek a nagy resze balkani modon okosba van ... azt hogy mennyit KELL leadni a Joszinak aki a futarok fonoke vagy a Belanak aki eppen a muszak fonok .. nem tudom valamit biztos ...

Ezenkivul nagy a valoszinuseggel eleve balkani okosba dolgoznak 0% os ado kulccsal ami kb azt jelenti hogy 20-30% extra amit keresnek nincs TB nincs Nyugdij nincs semmi biztositas ... nem szamit ha valami gaz van mennek vissza romaniaba oszt annyi

svajcineger 2019.04.20. 14:56:13

@gabors:
Tudomasom szerint bizonyos ideju ott eles (Nemetorszagban talan het ev) utan lehet kerelmezni az allampolgarsagot. Automatikusan szerintem sehol sem jar. Mar az USA-n kivul, ha a szuletes alapu jogosultsagot annak tekintjuk.

Platonica 2019.04.20. 15:12:30

@svajcineger: Hat ezt toluk kellene megkerdezni. En elkepzelni nem tudom, pedig regebben itt elek.

gabors 2019.04.20. 15:21:59

@svajcineger: "Automatikusan szerintem sehol sem jar. Mar az USA-n kivul, ha a szuletes alapu jogosultsagot annak tekintjuk.
"

mar hogyne jarna szinte minden nyugati felteken levo orszagban "jar" a nagyobbak USA, CANADA, Mexico... szinte az osszes del-amerikai orszag

osszesen most 39 orszagban ez a normalis az ensz-ben van 193 (meg ilyenek hogy Holy See meg Palesztine)

vagyis kb 20%

keress ra erre Jus soli

Arthamyr 2019.04.20. 15:30:07

@Platonica: Természetesen tudom, hogy így értetted, csak visszautasíto(tta)m a nem túl hízelgő minősítést. :)

gabors 2019.04.20. 15:30:18

@svajcineger: "Tudomasom szerint bizonyos ideju ott eles (Nemetorszagban talan het ev) utan lehet kerelmezni az allampolgarsagot."

OK ezt ertem de egy 6 eves gyerek hogyan keri ? gondolom nem dontes kepes ott sem kell gyam/szulo/ugyved ?

Sot ha jol emlekszem pl a torokok akar 3-dik generacional sem kaptak allampolgarsagot csak "vendemunkasok" voltak (haho hagyma) En is ismertem egy akkor fiatal torok/nemet lanyt (szoke haj aranyos kek szemek) volt phd-je meg minden, de egy minisztert kellett "segitgetnie" ahhoz hogy allampolgar legyen ... (ez 90-es evek masodik fele volt) a phd-t is valszeg igy szerezte ... :-( O maga mondta el hogy milyen szemet is volt a nemet allam akkor hogy neki egy miniszter kellett hogy intezze el :-O

Arthamyr 2019.04.20. 15:32:55

@kardio1: Az ilyen hozzászólásokat azért sokkal szívesebben olvassa az ember, legalábbis én biztosan. :)

gabors 2019.04.20. 15:35:47

@Határátkelő: "Ellenben ha ez a szakasz, ami most elkezdődött, megerősödik, akkor nagyobb gyerekekkel már nehezebb lesz hazatérni még annak is, aki esetleg szeretne. "

ezt hogy erted ?? nyilvan nem a posztobol kovetkezik ez ...

de miert nehezebb most vagy kesobb mint volt mondjuk 10 eve ??

gabors 2019.04.20. 15:40:35

@Online Távmunkás: " lassan olyan mértékben múlhat a karriered egy társaságban elhangzó vagy Facebookon posztolt mondaton, mint Kádár idejében. "

nem tudom mire gonodolhatsz (eltel akkor?? marmint Kadar idejeben mert 89-ben meghalt ) en csak a vegen eltem (keso 80-as evek) de akkoriban nagyon is jol jott ha voltak felmenoid akik ellenalltak vagy legalabb azt tudtad hazudni ...

ha a 60-as evekre gondolsz akkor lehet hogy meg vannak itt akik emlekeznik ilyenre is

Arthamyr 2019.04.20. 15:42:53

@Online Távmunkás: Az állami szféra kerülendő (legalábbis bizonyos részei), ha valaki nem szeretné ezt, és sosem volt túl meritokratikus, legalábbis az én életemben. És hiába terjeszkedik, kerülhető is.
Egyébként egy társaságban elhangzó vagy egy facebookra posztolt mondaton máshol, teljesen korrekt és piaci cégeknél is múlhat az állásod (vagy a céged sorsa, ha magasszintű vezető vagy). A facebook is kerülendő. :) Nyilván nem mindegy, mi az, amit nem célszerű kommunikálni.

gabors 2019.04.20. 15:51:22

@Arthamyr: "Egyébként egy társaságban elhangzó vagy egy facebookra posztolt mondaton máshol, teljesen korrekt és piaci cégeknél is múlhat az állásod"

meg tudom erositeni nalunk peldaul erre is van policy (nagy nemzetkozi ceg) ....

volt online course csak azert hogy mindenki alairja es elfogadja hogy a facebook/twitter vagy akar magan emailben sem irhat barmit vagy egy ilyen blogon peldaul ... (marmint ami a munkjaval kapcsolatos) nem voltam nagyon boldog .... de nem akarom kirugatni magam meg amugy sem volt SOHA se facebook/twitter/ vagy akar Linkdin accountom mar a mailing listak idejen feltunt hogy ez mind valos idejuen kutathato es OROKRE ott van akkor meg irtam sok hulyeseget :-)) ...

Arthamyr 2019.04.20. 16:13:18

@gabors: A blog.hu is megmarad, csak ez jobban a radar alatt van, és nehezebb összekötni a személyt a nick-kel. :) Viszont ha valaki "megfelelő" hozzászólásokat ír, el tudom képzelni, hogy utánanyúlnak (bár nem feltétlen a cége, sokkal inkább az erre szakosodott erőszakszervezetek, de utána nem hinném, hogy sok cégnél jó pont lenne pl. egy felfüggesztett szabadságvesztés :D).

Sequoyah 2019.04.20. 16:21:24

Mi tervezunk hazakoltozni, de amig ilyen a magyar kozoktatas helyzete addig ez erosen ketseges. Legalabb olyan minosegu oktatast szeretnek a gyerekeimnek, mint amit en kaptam, sot valami fejlodest is elvarnek. Ehhez kepest folyamatosan romlik, es egyaltalan nem rejtely hogy miert. A szakertoknek mar eleg jo kepuk van arrol hogy milyen a jo oktatas, es mindennek az ellenkezoje tortenik...

Es ez nem csak az en egyeni velemenyem, tobb csalados kollegam is azert jott utanunk kulfoldre, mert a gyerekeik jobb oktatast kapnak sokkal. Es eddig nem csalodtak.

Es nem is Finnorszagrol van szo ahol hiresen jobb az oktatas, hanem USArol, aminek az oktatasarol szinten hallani kritikakat.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.04.20. 16:21:47

Naaa! Már megint egy ilyen búskomor lejárató cikk ezen a liberálfasiszta sorosista gyurcsányista blogon!!!XD
Majd pár év múlva nézni fogtok az új családvédelmi terv hatásaira!XD
Sajnos nincs itt "Ballib vagyok,mert rettegek" nevű blogtársunk.
Ő olyan kormányseggnyaló kommenteket szokott írni,hogy mindig van aki fideszbirkának nézi!XD
Pedig csak trollkodik.XD

Amúgy komolyra fordítva:Ha vikiék nem tolnák túl a hülyeségeiket,talán még esély is lenne a javulásra.
Meg ha nem mi lennénk a világ leghülyébb -legokosabb nemzete.
De mostanában csak az első részét bizonyítjuk.:((

andimaginary 2019.04.20. 16:22:11

@gabors: azert nem mindegy hogy hol szuletik egy gyerek amit a poszt iroja is emlitett. Kulfoldon szuleto gyerek ha bekerul az iskola rendszerbe akkor ott mar az adott orszag kulturaja es ertekrendje szerint nevelkedik. Nemetorszag kapcsan nem tudok nyilatkozni. Mi Kanadaban elunk.

Negy eves fiam miota bekerult az iskolaba (itt az ovi vagyis kindergarten az altalanos iskola resze) egyre inkabb csak angolul akar beszelni. Pedig mi magyarul beszelunk hozza. Ugyanez igaz tobbi ismerosomre nagyobb gyerekekkel. Az is biztos hogy ha meg akarjuk tanitani magyarul olvasni es irni az nehez lesz es nem feltetlenul tudja eleget hasznalni ahhoz hogy jo szinten tartsa ezt a kepesseget. Az egesz kornyezet ami korbeveszi mas mint otthon (nem arrol beszelek hogy jobb-e vagy sem). Itt alap hogy multi-culti van. Fiam legjobb baratai: egy Ecuador-i, egy roman es egy kinai kisfiu. Az az idegenellenesseg ami otthon megy neki teljesen erthetetlen lenne.

Szoval lehet hogy egy Nemetorszagban szuleto gyerek nem lesz nemet allampolgar. De ha kint el es jar iskolaba akkor hazakoltozve sem erzi majd igazan magyarnak magat. Egy nemet lesz aki Magyarorszagon tanul es valoszinuleg jobban tud nemetul mint magyarul, nemet mentalitassal tekint az elet mindennapi dolgaira.

andimaginary 2019.04.20. 16:22:19

@gabors Kanadaban automatikusan jar. A legtobb orszag szivesen ad amugy fiataloknak es gyerekeknek allampolgarsagot mert meg ok fogjak a legtobb erteket hozni az adott orszagnak. Ezert jar pl tobb pont a fiatalabb korert az itteni letelepedesi folyamatban.

kék madár 2019.04.20. 16:26:24

@gabors: minden munkahelyen, tarsasagban volt besugo es ha szidtad a rendszert, aktat nyitottak rolad es elvaghattak a karriered, a gyereked nem vettek fel az egyetemre, nem kaptal utlevelet stb. De a mostani rendszer ennel alattomosabb, mert akkor nem mondta a kormany, hogy szolasszabadsag volt. A Fidesz szerint van sajtoszabadsag is, meg fuggetlen media, csak pont nincs.

Platonica 2019.04.20. 16:40:28

@Arthamyr: Bocsanat, ha valoban alapos olvasas utan mondtad, amit:-)

@andimaginary: Biztatnalak, hogy ne mondjatok le a tervekrol, mi jo pelda vagyunk ra, hogy egyaltalan nem lehetetlen. A gyerekem magyarja most majd' 18 eves korara olyan, h nem hallani ki, kf-on nevelkedett, jar iskolaba. Tokeletesen olvas magyarul, szepirodalmat, szakirodalmat, filozofiat, barmit. Irasa total elfogadhato, bar ahhoz kepest milyen szinten van alt. masbol, latszik azert, h sose jart magyar suliba (ugy ertem, nem tokeletes a helyesirasa, ami a kivalo szokincshez kepest feltuno kicsit.)

Golf2 2019.04.20. 16:59:57

@gabors: fogyik" a magyar de ez mar kb 1980 ota igy van es ez lehet nem is baj)...te nem magyar vagy?

Arthamyr 2019.04.20. 17:01:40

@Platonica: Én ilyet nem állítottam, viszont nem is gondolom, hogy elemző alapossággal kellene átrágnom magam rajta.

Abban igazad van, hogy "érdekes olvasmány", de nincs és reggel sem volt kedvem az egészet ízekre szedni, utána meg valami nagy és bölcs következtetést levonni. Ez csak egy vélemény, és ekként kezel(t)em, attól függetlenül, hogy kié.

Szerencsére nem (irodalom) tanórán vagyunk, ahol a műveket úgy kellett elemezni, ahogy, különben nem kívánt érdemjegyeket osztogattak érte, amik sajnálatos módon negatívan befolyásolhatták a műszaki felsőoktatási intézményekbe való bejutási esélyt is, így megengedhetem magamnak, hogy tetszőleges részletet (akár a jegyzetekből is) önkényesen kiemeljek belőle. Sőt, akár azt is, hogy csak felületesen olvassam el, csak ennek negatív élét nehezményeztem.

Arthamyr 2019.04.20. 17:06:05

@andimaginary: "Az az idegenellenesseg ami otthon megy neki teljesen erthetetlen lenne. " - Ne az legyen már a magyarság mértéke, hogy ki mennyire xenofób... :(

Arthamyr 2019.04.20. 17:07:58

@Sequoyah: Az USA-ban a világon kb. legjobb oktatás, ha a társadalom megfelelő felében vagy.

Platonica 2019.04.20. 17:11:01

@Arthamyr: Azt csinalsz vele, amit akarsz valoban.
Csak konkretan az en posztomra reagaltal, es amit abban kiemeltem az idezettel kapcsolatban (Komporszag), ahhoz nem igazan volt relevanciaja a valaszodnak.

Viszont szo se volt irodalmi muelemzesrol, izekre szedesrol, plane bolcs kovetkeztetesekrol, a rovid kis reszlet mondanivaloja, ma'ra vonatkoztathato parhuzama siman atjon anelkul is szerintem.

Arthamyr 2019.04.20. 18:00:06

@Platonica: Én meg pofátlanul elmentem a linkelt oldalra, és tök másról beszéltem. Van ilyen. :)

2019.04.20. 18:06:38

@Arthamyr: " ha a társadalom megfelelő felében vagy. "

inkabb a tarsadalom megfelelo 10%-ban :)

2019.04.20. 18:19:43

@kék madár: "a gyereked nem vettek fel az egyetemre"

nem csak egyetemre. Emlekszem, amikor kb 6-ikban az osztalyfonoknek eldurrant az agya az egyik gyerekre (~1986 korul), olyasmit orditott neki, hogy "ugy elintezlek, hogy sehova nem vesznek fel kozepiskolaba, ne gondold hogy nem tudom megtenni, csak olyat irok a jellemzesedbe..."

Arthamyr 2019.04.20. 18:21:29

@Zsákos Ember: Igazad van, pontatlanul fogalmaztam, "megfelelő részében" a helyes. Az más kérdés, hogy ez 5% vagy 25%, de azon sem lepődnék meg, ha mondjuk a felső 50% átlaga jobb lenne, mind a "világszínvonalú" finn oktatásban az alsó 50% átlaga. Már amennyire ezt pontosan mérik, mert nekem ezekkel a mérésekkel kapcsolatban mindig erős fenntartásaim vannak...

Másrészt az oktatás ugye legalább két módon van hatással az életünkre: az egyik, hogy a mások gyerekeinek képzésével befolyásolja a (jövőbeni) környezetet, a másik, hogy a saját gyerekeink jövőjét közvetlenül is befolyásolja. Nem biztos, hogy nincs ellentmondás a két cél közt, és a hatásuk jelentősége is nyilvánvalóan különböző. Az itteni hozzászólók jellemzően a második felével foglalkoznak, teljesen jogosan. Viszont ez esetben szerintem felesleges az átlaggal foglalkozni, elég, ha az ő gyerekük jó oktatásban részesül, sőt, az sem feltétlenül baj, ha mások gyerekei meg nem annyira, így könnyen biztosítható számukra némi versenyelőny. Míg a mérések leginkább az átlaggal foglalkoznak, így az első hatásról adnak relevánsabb eredményt.

Ha valaki be tudja tolni a gyerekét mondjuk a Harvardra, előtte meg végig jó iskolákba járatja, valószínűleg nyugodtan figyelmen kívül hagyhatja, hogy bizonyos mérések szerint a finn oktatás állítólag jobb, mint az amerikai.

gabors 2019.04.20. 18:33:31

@Arthamyr: "de utána nem hinném, hogy sok cégnél jó pont lenne pl. egy felfüggesztett szabadságvesztés :D)."

hmmm ???

volt ugyem de honnan veszed ezt ??? csak kerdezem :-)))

csak mondom semmi nincs Mo-on itt meg a szomszed fuvere kopsz es akar ez is lehet a vege (foleg ha nincs penzed ugyvedre)

gabors 2019.04.20. 18:36:54

@fhdgy: ezt olvasd el ujra ha meg ugy is OK akkor ird meg hol lehet az anyagot mevenni .... itt nagyon draga hivatlosan vehetnek mar fuvet de 200 dollar egy uncia ( a legolcsobb) annyiert nem kell :-)))

Platonica 2019.04.20. 18:40:54

@Arthamyr: Nem igazan ertettem, amit irtal USA-suli vonatkozasban.

gabors 2019.04.20. 18:44:38

@Platonica: "@Arthamyr: Nem igazan ertettem, amit irtal USA-suli vonatkozasban."

nem tudom hol elsz de ILYEN nincs .... nincs olyan hogy USA suli

gabors 2019.04.20. 18:48:12

@kék madár: ez azert kb kadar myth ha nem teszed hozza hogy ez 1965-70 vagy 1972-1975 vagy kesobb volt igy mert !!!!!!!

kb 80 utan ez hulyeseg vagy meg annyi sem ....

tedd mar hozza hogy kb mirol beszelsz ... amugy ez majdhogy soha nem volt igaz ...

Platonica 2019.04.20. 18:58:18

@Arthamyr: Nem egeszen ez volt, amit szova tettem:-) A linkelt oldalt ajanlottam, ahol te kiszurtad az aprobetus labjegyzet egyetlen mondatat. De igazad van! Miert ne irhatnal errol, ha ez volt erdekes szamodra:-)

@gabors: Nem USA-suli, hanem USA-suli vonatkozas.
Igy erthetobb? A relaciora kerdeztem ra.

Arthamyr 2019.04.20. 19:04:05

@Platonica: Azóta már írtam másnak, tisztázta a dolgot?

kék madár 2019.04.20. 19:05:41

@Zsákos Ember: igazad van, en csak a 70-es, 80-as evekrol tudok, addigra javult a helyzet. Az 50-es, 60-as evekben a fekete auto is megallt neha a haz elott, A 80-as evek vegen meg mar a partba se kellett belepni

kék madár 2019.04.20. 19:08:13

@gabors: annyira nem volt igaz, hogy a csaladomban 2 emberrel is megtortent a 70-e evekben. De biztoos neked van igazad, es csak ok talaltak ki, es poenbol mentek el egyetemi tanarbol gazoraleolvasonak es a gyerekeiket is azert nem vettek fel az egyetemre mert gyurott volt az inguk

kék madár 2019.04.20. 19:11:40

@gabors: mivel te irtal a 60-as evekrol, ezert batorkodtam hozzaszolni es meg nem is a legdruvabb esetekrol irtam, de bocsass meg, az en szemelyes tapasztalatom a 70-es evekre vonatkozott.

Platonica 2019.04.20. 19:16:17

@Arthamyr: igen, azt hogy hogy ertetted, tisztazta. Csak nem tudom, mire alapozodik, plane a szamokkal (50%?).

2019.04.20. 19:37:32

@Arthamyr: ja. meg az is kerdes, hogy mit jelent, hogy "jobb". Par hete volt egy tavolkeleti/amerikai programozokat hasonlitgato cikk, hogy melyik milyen kepzest ad egyetemen. A kinaiak jobbak voltak matekbol meg elmeletbol, de valahogy megis az amerikai junior fejlesztok mukodtek jobban projekteken.

mindezen nem is csodalkozom - bar nem ismerem a kinai oktatas, a magyar-amerikait ossze tudom hasonlitani. Itt mar az elsos fiam is projekt munkakat kap, meg csapatban dolgoznak sokat. A magyarhoz kepest feltunoen hangsulyosak a soft skills jellegu dolgok (hogyan viselkedunk egymassal. Itt nem allitjak sarokba a gyereket vagy orditjak le a fejet, ha a cimbivel baromkodnak, hanem megbeszelik mi a helyes, akar szazszor is)

szoval visszaterve az eredeti topicra (szintet lep a hataratkeles), en szerencsesnek latom a kint szuletett magyarok helyzetet.

pl kiskunhalason van meg egyaltalan nem egyhazi iskola? meg a szeretett TEKO-m is egyhazi lett, mekkora bajban lennek most..

Arthamyr 2019.04.20. 19:37:39

@Platonica: Alapvetően alaptalan, a hasamra ütöttem. :)

De most, hogy így kérdezed, azért nem vállalok ezzel a kijelentéssel túl nagy kockázatot szerintem.
Pl. a PISA szerint (amit egyébként nem tartok túl sokra, de nem tudom, mi a jobb, és ezt sokszor szokták citálni, ha az oktatás minőségéről beszélnek) a finn oktatás pontszáma kevesebb, mint 10%-kal jobb, mint az amerikai (ami egyébként két mért kompetenciában a három közül OECD átlag feletti), mondjuk ha a skála logaritmikus, akkor nincs igazam, de szerintem nem az.
A szubjektív vélemények (amerikai ismerősök/egyéb emberek, akiknek személyes tapasztalatát megismertem) és a mainstream média szerint az USA-ban van akkora mértékű szegregáció, hogy bőven kompenzálja ezt a szűk 10%-ot (és feltételezve, hogy a finneknél is van valami kis eltérés, még ennyit sem kell, ha a finn alsó 50%-ot nézem), ha levágjuk az alsó felét.
Ezenkívül jópár híres amerikai egyetem van (és ezek legalább egy része tényleg nagyon jó), míg finnről (ez persze engem is minősít) nem hallottam, ezenfelül a tudományos életben is elég szépen van reprezentálva az USA. Erről meg pl. nem szól a PISA teszt, pedig ez is az oktatás része, főleg az egyén szempontjából.

Ettől függetlenül persze nem gondolom, hogy a finn oktatás rossz lenne, de azt gondolom, hogy az USA-ban simán elérhető a jó oktatás és teljesen jó eséllyekkel biztosíthat valaki a gyereke számára nagyon jó oktatást, már ha nem vállalta túl magát a gyerekkel.

Buchhalter 2019.04.20. 19:43:48

@svajcineger: Tanato Burgenlandban volt kint.azt hittem az osztrák eladónők bérét kérdezted.

2019.04.20. 19:43:52

@kék madár: szerintem keversz gabors-al. En is a 80as evekrol beszeltem. Es kozep poziciokhoz meg ott sem artott belepni a partba (faterom is ezert lepett be).

Olyan is volt, hogy 5-ik 6-ik korul anonim dolgozatott kellett irni, hogy miert jobb a szocializmus. En nem is ertettem a kerdest, csak a tanar felvazolta, hogy mirol van szo, ekozben elmondta, hogy pl nalunk nincsenek keregetok, NSZK-ban meg bar paraknak jol megy, sokan meg az utcan elnek. Szoval kb ezt leirtam a dolgozatban, nem ugy mint egy osztalytarsam egy amerikai nagybacsival, o leirta azt, amit az apja meselt a latogatasbol hazaterve.

Na most a nevtelen dolgozat utan a tanar ugy lecseszte a gyereket az egesz osztaly elott megszegyenitve, hogy a fel osztaly hetekig "rohadt kapitalista"-zta, bar azt sem tudtak mi az.

Arthamyr 2019.04.20. 19:45:04

@Zsákos Ember: "A kinaiak jobbak voltak matekbol meg elmeletbol, de valahogy megis az amerikai junior fejlesztok mukodtek jobban projekteken." - Milyen projekteken? Mert lehet, hogy egy kínai cég projektjén, kínai céges kultúrában nem lennének annyira rosszak.
És teljesen igazad van a softskillekkel, meg az emberek hajlamosak túlértékelni az oktatás szerepét, és alulértékelni pl. a boldog, kiegyensúlyozott gyerekkort.
Megmondom őszintén, fogalmam sincs, hogy van-e olyan iskola (vagy akár ovi) pl. Kiskunhalason, ahová nyugodt szívvel beadnám a gyerekem.
Egyébként feltételezem, hogy általános iskola/ovi van, középiskolába meg senkinek sem kell a szülővárosába járnia, legalábbis a családban nem ez volt a jellemző, és szerintem jó első lépés az önállósodás felé. De a folyón akkor kelünk át, ha odaérünk. Ha szükséges, majd költözünk. :)

kopaszodom 2019.04.20. 19:46:08

Más nevében nem tudok nyilatkozni. Mégis kétlem, hogy csak én és a szűk környezetem élte meg úgy a külföldre költözést, mint én.
Azt látom a cikkekben és a hozzászólásokban is, hogy minden a pénz körül forog. Nyilván ez is fontos szempont, de ha ez lenne minden, akkor az egész világ Norvégiában, vagy más jóléti államban élne. Tehát más körülmények is közre kell játszanak.
Az én személyes tapasztalatom, hogy közre is játszanak.

13. éve élek Írországban, ahová sokkal inkább a magyar hétköznapokból való elvágyódás, mint az anyagi szükség terelt. Elegem volt a panasz versenyből, a mindent átszövő politikai barikád építésből, az irigységből, a gáncsoskodásból, stb. Menni akartam, bárhová. Nem mondom, hogy Írország a legjobb választás, de akkor ez tűnt kézenfekvőnek.

Nyílván sokat dobott az életminőségemen a szélesebb anyagi lehetőség, amit itt kaptam, de sokkal meghatározóbb, az itteni hétköznapok minősége. Itt is van sok hiba, sokminden, amin lehetne és kellene is javítani, de összeségében, sokkal jobb itt élni az itteni értékrendben, mint ahonnan eljöttem.
Bármilyen gazdasági fellendülés is fog végbe menni Magyarországon -amit szívből kívánok az ott élőknek- kevés lesz nekem ahhoz, hogy vissza költözzek. Ez pedig sokkal inkább ideköt, mint kötne egy gyermek, vagy bármi más.

A környezetem túlnyomó része osztja a meglátásom és leginkább a Magyarországra jellemző embertelen életfelfogás ami kioltja belűlük a honvágyat. Ez nem csak politika, nem csak nemzetgazdaság, nem csak oktatás politika, nem csak egészségügy, nem csak foci, stb. ez sokkal összetettebb dolog.

De tény, hogy a Soros plakátok, a korházak állapota, a migráncsozás, a vezető politikusok pofátlansága, stb. nem abba az irányba tereli az országot a szemünkben, ami közelebb vinné egy olyan országhoz, ahová vissza költöznénk.

Írországban mosolyognak az emberek, kedvesek egymással és valünk is, segítőkészek, türelmesek. Bár itt is vannak bűnözők, meg inkorrekt hazudozók, de annak ellenére kellemesebb itt átélni egy átlagos szerdai napot, hogy a legtöbb erény csak felszínes szokás. Ha nem is őszinte a mosolyuk, mosolyognak.
Ezt nehéz volna pénzre váltani, de nekem -és sok más itt élő magyarnak- mégis sokat számít.

Lehet furcsán, sőt hálátlanúl hangzik, de az az igazság, hogy pár napos Magyaroszági látogatás is elég ahhoz, hogy valami honvágy félét érezzek vissza Írországba. Nem csak én számolhatok be erről, de én tudom, hogy előtte soha, hasonlót sem éreztem Magyarország iránt.

Abban viszont biztos vagyok, hogy ezt igazán csak azok képesek megérteni, akik már meglépték a külföldre költözést. Nem mindenki érez így, mert nem mindenkinek váltak be a számításaik, vagy a rokonok messzesége elviselhetetlen teher, esetleg valóban rossz környezetbe tereli őket a sors, ahonnan akár hová, de menekülnének és ezért inkább mennek vissza, amint lehet.
De aki sose lépte meg, hogy külföldön próbáljon szerencsét, az nem értheti meg az ittlét lelki oldalát. Ok, tényleg csak a pénzt látják a külföldben, ami messze nem minden. Sőt!

Őszintén mondom, hogy kétszer ilyen jó anyagi helyzet reményében sem költöznék vissza. De azt belátom, hogy ezt nehéz grafikonokon ábrázolni. :-D

2019.04.20. 19:48:53

@Arthamyr: " a finn oktatás pontszáma kevesebb, mint 10%-kal jobb, mint az amerikai "

nem beszelve arrol, hogy par amerikai allam sajat korben is reszt vesz a PISA felmeresen, szoval onallo versenyzokent is indulnak, es ezek kozul van egy-ketto, amelyik a tavolkeleti orszagokkal verseng.

tanato 2019.04.20. 19:50:55

@svajcineger: Nem tudom a burgenlandi ingázók pontos jövedelmét,de van egy 30 év körüli srác ismerősöm aki már az üzletvezetőségig vitte a parndorfi outletben/egyebekben immáron másfélszeres határátkelő,szerbiai magyar,feleségem évfolyamtársának fia,a gimit már Kecskeméten végezte./szóval úgy keres hogy vett egy lakást Mosonmagyaróváron,jó kocsit is jó színvonalon élnek apárjával aki szintén oda ingázik,egy veszprémi lány,most készülnek családot alapítani.Ott nem hagyná az ingázós állását.Szeretik mert szerb nyelvtudása miatt könnyen szót ért az ott dolgozó szlovákokkal is.Parndorf ugye a hármashatáson fekszik,sokan járnak át az északi szomszédtól is dolgozni is vásárolni is.

2019.04.20. 19:54:29

@kopaszodom: "13. éve élek Írországban"

mindig irigylem az ilyen elesszemu embereket, es szidom magam, hogy nekem kb 2011-ig nem esett le ez az egesz.

Arthamyr 2019.04.20. 20:03:36

@Zsákos Ember: Köszi, még jobb, tehát elég jó állam jó helyére menni. :)

Nem tudom pl. a PISA-ban mi a "math". A leggyengébb ország és a legjobb közt sincs 1:2 arányú eltérés. Egy város két iskolájának két tanulója közt meg simán lehet ennél nagyobb is. Vagy akár osztályon belül is, erről elég közeli személyes tapasztalatom van...
Ez olyan alapvető dolgokat mér szerintem, ami az ide kommentelők (és családjuk) számára természetes, totál alap, és ezen messze túlmutató képességeik vannak, így nem annyira releváns.

Arthamyr 2019.04.20. 20:06:38

@Zsákos Ember: Mi volt akkor, mi is akkortájt kezdtünk el kifele nézelődni? :)

Arthamyr 2019.04.20. 20:09:33

@kopaszodom: Ráadásul ma milyen király idő volt (mindig mondják, hogy "de az időjárás rossz").

Én nem szoktam ilyen "honvágyat" érezni, pedig nem mondhatnám, hogy nem vált be Írország. Igaz, én Magyarországról nem úgy jöttem el, hogy akkor most menni kell, mindegy, hogy hová...

kék madár 2019.04.20. 21:46:55

@Zsákos Ember: gabors-t senkivel se keverem, foleg hetvegen

somlobodog 2019.04.20. 22:47:11

@Arthamyr: usaban a társadalom megfelelő tizedeben és a megfelelő helyen laksz. Így pontosabb:). Mi is iskolakorzet szt választottuk hol vegyünk házat. Így nem kell magansuli. Igaz az ingatlanado horror de hát ez van.

kék madár 2019.04.20. 22:48:39

@somlobodog: gondolom nemcsak az ingatlanado horror, hanem az ingatlanarak is.

Arthamyr 2019.04.20. 23:43:19

@somlobodog: Azt mondod, hogy a 2-4. decilis már vállalhatatlanul szar oktatásban részesül (mondjuk az nyugat-európai átlaghoz képest)?

tsabus UAE 2019.04.21. 07:03:55

@kopaszodom: Örök vitatéma itt a blogon is, hogy az anyagiak miatt hagyják el az emberek Magyarországot, vagy a politika, esetleg a társadalom állapota miatt.
Miránk lehet azt mondani, hogy az anyagiak miatt jöttünk ki, DE...
Ennek a hátterét már nem igazán akarják néhányan elfogadni.
2008 előtt, habár sokat utaztunk és sok anyagi nehézséggel is meg kellett küzdenünk (annak ellenére, hogy jól kerestünk), soha nem jutott eszünkbe, hogy külföldre menjünk. Teljesen magyar koordinátarendszerben gondolkodtunk minden probléma megoldása során. Mivel utazgattunk sokat a világban, teljesen tisztában voltunk vele, hogy milyen előnyei lennének a külföldi életnek, ez a tény nem befolyásolta a mindennapi problémamegoldások menetét. Kb. mintha lenne egy lakható bolygó a szomszédban és senkinek se jutna eszébe, hogy odamenjen.
Aztán 2008-ra - számunkra - odáig fajult a helyzet, hogy valami eltört. Anyagilag ugyan jól álltunk és addig nem is vágytunk többre, de hirtelen az addig felgyűlt politikai és társadalmi negatív hatások miatt betelt a pohár és elkezdtünk külföldre kacsintgatni. Amikor pedig adódott egy (sokkal) jobb lehetőség, akkor szépen kiköltöztünk - szigorúan véve a nagyobb pénzért.
Biztos vagyok benne, ha a politikai és egyéb negatív hatások kevésbé, vagy egyáltalán nem jelentkeztek volna a szűkebb családi körünkben, akkor elégedetten hátradőlünk és éljük továbbra is az életünket Magyarországon. Bármilyen munkahelyi probléma esetén, másik magyarországi állást kerestünk volna, vagy lakóhellyel kapcsolatos gondok esetén, másik magyar települést kerestünk volna. Akkor biztosan mi is azt írogatnánk most, hogy "mé báncsák a hazánkat, hisz jól és boldogan meg lehet itt élni ?".
Szóval, miután rájöttem, hogy úgysem lehet az emberek többségének elmagyarázni a fentieket, már inkább nem is ugrok azokra a kijelentésekre, hogy "te is csak a pénz miatt mentél el", vagy "a kormány politikája helyes, mert nem az miatt mentek el az emberek". Persze... Hogyne...

somlobodog 2019.04.21. 08:04:24

@Arthamyr: azt nem mondanám. Inkább nem annyira jó. Csak átlagos. Ami viszont már ugye nem jó:)

somlobodog 2019.04.21. 08:04:33

@kék madár: az. De azt elfogadom mert ha egyszer eladom akkor visszakapjuk az árát. Igaz az adóval meg kapjuk az oktatást meg a kozbiztonsagot. De azt akkor is nehezebb lenyelnem.

fhdgy 2019.04.21. 10:15:13

@feketeeper: Olvasd el még egyszer!

Az egyes emberrel, kevés kivételtől eltekintve, nincs problémám.

A mai magyar társadalommal annál több, még akkor is, ha én jól érzem magam a bőrömben. A saját helyzetemre nincs okom panaszkodni, de amit látok magam körül, hát az nagyon lehangol.

Mbraun 2019.04.21. 11:41:50

Visszaköltöztem, nagy hiba volt. Az infantilizmus jelen van a mindennapokban, és a munkahelyre is beszivárog. Közel három év után egyet tudok kijelenteni. Ne is gondolkozz a hazaköltözésen, mert felesleges. A párt már lassan mindent átír, a tankönyvektől fogva, a hétköznapi gondolkodást, és sok egyéb fogalmát. Ebben az évben lelépek, újból a hanyatló Nyugatot fogom támogatni megint. Büszkén vállalom hogy magyar vagyok, de nem vagyok hajlandó ezt a rendszert "belülről" támogatni.

2019.04.21. 16:59:43

@Arthamyr: " 2-4. decilis már vállalhatatlanul szar oktatásban részesül"

nem az oktatas szar, hanem egyre tobb olyan gyerek van, akit nehezebb oktatni. ez pedig huzza le a tobbieket.

Arthamyr 2019.04.21. 19:37:58

@Zsákos Ember:
1. Az is az oktatás része, hogy mennyi ilyen gyerek van, és mit kezdenek velük.
2. Itt megkérdezhetném, hogy lényegesen több ilyen gyerek van az USA-ban, mint máshol?
De inkább hagyjuk, aki országos átlagok alapján hozza meg a döntéseit, az meg is érdemli, ha esetleg rosszabbul jár, mint amire számít.

fhdgy 2019.04.21. 21:35:03

@feketeeper: Jobban élek, az én esetemben azt jelenti, hogy nincsenek anyagi gondjaim, azt átlagnál jobban élek, de ez kevés a boldogsághoz.

Ha becsukom a szemem, ha becsukom a fülem, ha becsukom a szám, akkor minden rendben.

DE: lehet-e úgy élni, hogy látom, tudom, hogy hogyan élnek emberek körülöttem.

Nem is értem, hogy hogyan tudják elfogadni azt, amiben részük van, de amin legjobban csodálkozom, hogy ehhez csak bégetnek mint a birkák. Milyen világ ez?

Milyen társadalom az, ahol a társadalom folyamatosan amortizálódik, de a többség csak együgyűen reagál, sőt még tapsikol is?

2019.04.21. 21:50:55

@Arthamyr: nem az usa-ban van tobb, hanem az usa-n belul a rosszabb iskolakorzetekben a jobbakhoz kepest. A jo iskolakorzetben konnyebben kezelheto es atlagban talan ertelmesebb gyerekek vannak (mivel dragabb kornyeken vannak, amit tipikusan a magasan kepzett vagy megfelelo hozzaallasu emberek tudnak kifizetni, akiknek altalaban a gyerekeik is okosabbak es/vagy megfelelo hozzaallasuak)
Es itt zart iskolakorzetekrol es varos meretu szegregaciorol beszelunk (gazdag varos vs gazdag kerulet vagy blokk)

2019.04.21. 21:59:37

@Mbraun: :((. Erdekes, hogy kulfoldrol sokan nem latjak mekkora szarsag van ott. Itt (usa) is hallottam embereket, hogy szerintuk mo mekkora kiraly hely, paran gondolkodnak visszateresen. En meg pislogok, hogy basszus nem olvasol ujsagot?

Mondjuk az is igaz, hogy egyre nehezebb tajekozodni. A 444 pl teljesen kezd elmenni a kormanypropaganda ujsagok pepitajaba, sokszor baromsagokba kezd belekotni, a cikkek jo resze csak kopkodes meg gunyolodas. Tenyleg ennyire nincs igeny normalis tenyszeru hirkozlesre?

Arthamyr 2019.04.21. 22:22:10

@Zsákos Ember: Én tartom, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén teljesen jó hely. Semmi olyat nem ír komolyan vehető "újság", amitől no-go zóna lehetne.
Számomra pl. Magyarország sokkal kedvezőbb életfeltételeket ad, mint pl. az USA, és ez kb. 2030-ig tuti nem fog megváltozni (de szerintem később sem). És nem is pislogok, teljesen normálisnak tartom, hogy másoknak meg fordítva van, mások vagyunk, mások az igényeink, lehetőségeink.

Arthamyr 2019.04.21. 23:21:51

@Zsákos Ember: Ha maradnak a trendek, és semmi komoly meglepetés nem történik, akkor 2100-ig is, addig meg nem hiszem, hogy fogok élni, de ki tudja, mennyit fejlődik az egészségügy. :) Számomra az USA sosem lehet jó ország, ahhoz már túl öreg vagyok, hogy kvázi nulláról újra kelljen kezdeni mindent. Az illegálisoknak szerintem Magyarország sem jobb hely, mint az USA (persze ha ott legálisan tartózkodnak, az más), sőt...

somlobodog 2019.04.22. 04:06:01

@Zsákos Ember: "De 89 elott idemenekult, it-ban dolgozo embertol is hallottam, meg olyantol, aki par eve jott es a google-nal dolgozik."

Ezeket sose értem. Miért nem megy vissza??? Egy jegy 400usd. Ennyi. Nem tetszik, csomagol, elmegy. Minek sirankozni? Nincs roghozkotes. Ez ugyanaz pepitaban mikor kérdezik hogy de jó nektek ott? Nem, szar b+ de annyira hülye vagyok hogy továbbra is itt maradok... Ha valaki legális akkor és oda megy ahova kedve tartja. Nem a kényszerből lakashitelt törlesztő kivandorlokrol beszélek nyilván mert az nem az usaba jön (legalábbis mostanában). De valaki a googlenal dolgozik és sír... Wtf

Arthamyr 2019.04.22. 08:49:35

@Zsákos Ember: Nem, és ez így normális. Bizonyos szempontból lehet, hogy csúnyán lejtőn van Magyarország, de ez engem nem igazán érint negatívan, sőt, még akár kedvező is lehet. Mások az igényeink, és az sem biztos, hogy 40 évesen ugyanott tartottál, ahol én, nekem az USA garantált visszalépés, alsó hangon is 15 évvel több munka, ráadásul normális körülmények közt. Ha min. 15 évvel többet kellene dolgoznod, lehet, hogy te sem oda mentél volna. :)

Arthamyr 2019.04.22. 08:53:18

@somlobodog: Azért nem annyi a dolog, hogy az ember elutazik a másik helyre, és kész, minden le van rendezve. Jó lenne, ha ennyi lenne egy másik kontinensre költözés összköltsége, de ennél annak is több a költsége, ha a szomszéd városba (vagy a szomszéd utcába) költözik az ember (időben, energiaráfordításban mindenképpen).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása