oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. március 27. 06:30,  Az élet nőként külföldön 39 komment

2019. március 27. 06:30 Határátkelő

Az élet nőként külföldön

Vajon mennyiben más nőként külföldre menni dolgozni, mint férfiként? Vannak-e különleges kihívások? A válasz (miként az a mai posztból is kiderül) a kérdésre alighanem kettős, hiszen nagyban függ attól, milyen környezetből milyen munkára megy valaki külföldre.

Nőként neked milyen kihívást okozott a határátkelés? Mit gondolsz, mások az elvárások, más a helyzeted, mint egy férfinak? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

repuloter_no_2_1.jpeg

A határátkelő magyar nők körében például meglehetősen népszerű választás a házi idősgondozás vagy betegápolás. Ezt a munkát sok esetben a kényszer szüli, a nők (pláne az idősebbek) azért mennek ki, hogy így próbálják meg egyensúlyban tartani a családi költségvetést.

„Mi tartjuk el a családokat, akik kijárunk” – mondta például az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete kiadványában az egyik megkérdezett. Ella 59 évesen kezdett németországi idős embereket ápolni, hogy a nyugdíj mellé jusson majd némi megtakarítás is. 

Helyzete nagyon nem irigylésre méltó, amikor a szerző (Váradi Monika Mária) beszélgetett vele, akkor már 9 éve járt a faluja és a különböző németországi települések között – nem bejelentett munkákra, minimális német nyelvtudással. 

Nincs ezzel egyedül, de a helyzetet jól jellemzi, hogy éppen a munka jellege és bejelentetlensége miatt egyáltalán nincsenek pontos számok arról, hány magyar élhet így. 

(Régebben – az 1990-es, 2000-es években - egyébként az idősgondozás helyett inkább a németországi mezőgazdasági munkák voltak jellemzők. Akadt olyan nő, aki hat éven át minden nyáron kijárt dolgozni – nem ritkán embertelen körülmények közé. 

Az idézett tanulmányban meséltek napi 16–20 órás munkákról. Előfordult, hogy a hazatérőket nem ismerték fel a családtagjaik, mert tíz kilókat fogytak, sötétbarnára égtek, de olyan is akadt, akinek a kézízületei mentek tönkre.) 

Egyre több a nő 

Egyre több kutatás mutatja ki, hogy a nők már nem csupán feleségként és anyaként, hanem a határátkelés önálló szereplőiként jelennek meg, így segítve a családok túlélését. 

Mindez persze nem véletlen, hiszen a jóléti társadalmakban a nők tömeges munkába állása, a népesség elöregedése és az így keletkező háztartási és gondozási szükségletek olyan keresletet teremtenek, amelyet külföldről tudnak leginkább kielégíteni (mert azt tudják megfizetni). 

Anyagilag jobb, de… 

Az ilyen külföldi munkát vállaló nők azon kapják magukat, hogy ugyan anyagilag jobb helyzetbe kerülnek, de a munka kifejezetten alacsony megbecsültsége miatt társadalmi megítélésük romlik. 

Arról nem beszélve, milyen nehéz nőként távol lenni a családtól, még akkor is, ha az idősgondozás egyik jellegzetessége, hogy rövidebb-hosszabb szakaszokra oszlik. 

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy adott esetben hiába ők lesznek akár a fő kenyérkeresők, a kisebb közösségekben akkor is a hagyományos értékek és családmodell alapján ítélik meg őket. 

Mire érdemes figyelni? 

Persze ez csupán a mérleg egyik oldala, rengeteg nő van, aki más típusú (akár fizikai, akár irodai) munkát vállal külföldön és nem szembesül ezekkel a problémákkal. 

Ugyanakkor mielőtt nekivágnánk a határátkelésnek, érdemes tájékozódni és pár tényezőt végiggondolni. Már csak azért is, mert még Európán belül is másként tekintenek a női szerepekre, hiszen nyilván mást gondolnak a nő társadalmi szerepéről egy dél-olaszországi faluban, mint mondjuk Malmöben. 

Fontos tehát előzetesen megismerni a kiválasztott ország kulturális értékrendszerét, aminek része az öltözködés éppúgy, mint az, hogy illik-e a másik szemébe nézni: azt udvariasságnak vagy kacérkodásnak tekintik. Ami tehát az egyik országban teljesen elfogadott, természetes viselkedés, az a másikban lehet megbotránkoztató. 

Nyilván ha (a példánál maradva) egy Olaszország déli részén fekvő kisvárosba megyünk, mások az öltözködési és viselkedési elvárások, mint mondjuk Londonban. Nem árt, ha ezekkel tisztában vagyunk, különben nehéz helyzetek adódhatnak – írta a Diversity Abroad

Anyaként már nehezebb elindulni 

Érdekes kettősséget mutatott ki egy nemrég megjelent felmérés. Eszerint miközben az OECD-országokban 11 százalékkal több nő szerez diplomát, mint férfi, a külföldi munka terén még mindig alulreprezentáltak. 

Az Expat Insider közel 9000 külföldön élő nőt megkérdező kutatása szerint még mindig az a jellemzőbb, hogy a külföldön munkát szerző férjüket (vagy partnerüket) kísérik el. 

Csupán a megkérdezettek negyede mondta azt, hogy kifejezetten a munkája miatt lett határátkelő. Aki mégis, annak döntő többsége (közel 90 százaléka) diplomás. 

A megkérdezett nők közel kétharmadának (63 százalék) nincs gyereke, míg a férfiak között ez az arány csupán 47 százalék, ami azt jelzi, hogy anyaként már sokkal nehezebben indulnak el munkavállalóként. 

„Az eredmények alapján fel kell tennünk a kérdést, vajon a családos nők előtt hasonló lehetőségek nyílnak-e meg a külföldi munkára, mint a hasonló élethelyzetben lévő férfiak előtt” – mondta az InterNations alapítója és társ-ügyvezetője, Malte Zeeck. 

Merre érdemes elindulni? 

Szintén az Internations felmérésének része volt egy lista, melyben különböző tényezők alapján felsorolták, mely országokba érdemes nőként költözni, ha a karrierlehetőségeken kívül a munka-magánélet egyensúlyát, a munkahelyek stabilitását is figyelembe vesszük. Én most ezek közül az európai országokat emeltem ki, mert nyilván érdekes, mi a helyzet Ausztráliában, de a legtöbb magyar (leendő) határátkelőnek nem túl releváns. 

Csehország 

Ami viszont meglepő, hogy az összesített lista első helyén a csehek állnak. Az ott élő határátkelő nők 73 százaléka elégedett a karrierkilátásokkal (szemben például a férfiak 63 százalékával), ugyanez a munka-magánélet egyensúlyának esetében 79 százalék (férfiak 78), a munkahelyek stabilitásánál pedig 78 százalék pozitív (férfiak 66). 

Speciel mindez engem meglepett, de ezek alapján lehet, hogy érdemes elgondolkodni a csehországi munkavállaláson, miközben persze az is igaz, hogy a fizetések talán nem olyan magasak, mint mondjuk Németországban. 

Manci szerint nem is feltétlenül kell Prágáig menni: „A mai napig természetellenesnek tűnik, hogy a brünni villamoson, trolin vagy buszon a fiatalok folyamatosan átadják a helyet. Idősnek, várandósnak, mankóval felszálló másik fiatalnak. 

Mindez teljesen magától értetődő, a hellyel kínált pedig mindig mosolyog, és udvariasan megköszöni a gesztust. Ha feltűnik egy ellenőr, mindenki előveszi szépen a bérletét, jegyét. Bliccelőt itt én még nem láttam. 

Ha a boltban, a pénztárnál állva hosszú a sor, senki sem anyázik, vagy ami még szörnyűbb, morog maga elé félhangosan, hogy azért még páran hallják körülötte. 

Amikor első ízben elfelejtettem lemérni és felmatricázni a zöldség-gyümölcsöt, nemhogy nem lincseltek meg, hanem a vásárlók segítettek, visszajöttek velem a mérleghez, és nevetve nyugtatgattak, hogy a világon semmi nem történt. 

Brünn nyilván kisváros Budapesthez képest, más a lépték, kevesebb a zaj, nincs akkora tömeg. Mégis. A zsigeri nyugodtság, az évszázadokkal ezelőtt végbement valódi polgáriasodás egyszerűen működik.” 

Norvégia 

Sok meglepetést nem látok abban, hogy Norvégia felkerült a listára (már csak olyan ország, ami fel szokott kerülni az ilyen listákra), elsősorban a munka-magánélet jó egyensúlya miatt. A megkérdezett határátkelő nők 75 százaléka elégedett ezzel. 

Kata a Határátkelőn így írt norvégiai munkahelyi tapasztalatairól: 

„Itt a pozitív motiváció a normális, nem a díjazások, fizetés megvonásával ösztönöznek jó munkára, hanem simán dicsérő szavakkal a jó munkáért irodai és termelési szinten is. 

A kollégák segítik egymást, a főnök pedig észreveszi a jó teljesítményt és kifejezi az elismerését érte, szimplán szavakkal, semmi másra nem kell gondolni. Tudják, hogy van magánéleted a munkán kívül és tiszteletben is tartják. Egyensúlyban van a munka és a magánélet. 

Nyáron államilag garantált a 3 egybefüggő hét szabadság. Ha túlóra van, azt kifizetik, nem trükköznek a fizetéssel. A munkáltató állja a karácsonyi vacsorát a dolgozóknak, megköszönve ezzel az egész éves munkát – ez rengeteg norvég munkahelyen szokás. 

Kreativitásra ösztönöznek, értékelik a rugalmasságot, ami nem csak a munkavállaló, de a munkáltató részéről is működik. A főnök partnerként kezeli a beosztottjait, bízik a szaktudásukban és kikéri a véleményüket. 

Itt nem ér hátrány amiatt, hogy nő vagyok. Nincs olyan, hogy „még nem szült, biztos nemsoká elmegy, emiatt inkább nem vesszük fel”, valamint hogy „Már van két gyerek? Úristen, biztos mindig betegek lesznek, inkább nem vesszük fel”. 

Dánia 

Egy másik skandináv ország, újabb állandó listás szereplő. Dánia esetében is a munka-magánélet egyensúlya a legerősebb érv (olyannyira, hogy ebben a megkérdezettek között a legjobb), 84 százalék elégedett vele az ott élő külföldi nők közül. 

Az OECD egy korábbi tanulmánya szerint egyébként Dániában csupán a munkavállalók 2 (kettő) százaléka túlórázik rendszeresen, ami még 13 százalékos OECD-átlaghoz képest is sokkolóan kevés. A napjuk kétharmadát (16 órát) ennél kellemesebb dolgokkal, evéssel, ivással, szórakozással, pihenéssel, alvással töltik. 

Talán nem véletlen, hogy a megkérdezett dánok 96 százaléka mondta, hogy van olyan barátja / családtagja, akire baj esetén számíthat, ami szintén magasabb, mint a 88 százalékos OECD-átlag. 

Maguk a dánok azt mondják, a kulcs az, hogy az életet a munka fölé helyezik, magyarul nem a munka kedvéért élnek, hanem a minőségi élet kedvéért dolgoznak. 

Ezt a munkaadók is fontosnak tartják, így sok dán munkahelyen megválaszthatják a dolgozók, hogy mikor kezdjék a napot, és elterjedt az otthonról végzett munka is. 

A dánok messziről nézve elég jól állítják fel a saját fontossági sorrendjüket, hiszen a munka és a pénzkereset jóval lejjebb helyezkedik el a listájukon, mint az egészség, az oktatás, a környezet és persze a munka-magánélet egyensúlya. 

Luxembourg 

Luxembourgban viszont a pénzt tartják kiemelkedőnek, az ott dolgozó külföldi nők háromnegyede vélte úgy, hogy jobban keres ott, mint keresne otthon. 

Hollandia 

Egy lengyel határátkelő nő szerint a „nagyszerű fizetés” a legvonzóbb Hollandiában. Gyakorlatilag mindenki (92 százalék) egyetért ezzel, ami azért nem csekélység. 

Málta 

A megkérdezett nők 58 százaléka úgy érzi, a máltai munkavállalás jót tett a karrierjének, amit én azért kicsit meglepőnek találok. 

Ami az élet többi részét illeti, arról Andi írt még korábban: „Egész nyáron festa-znak, ami annyit tesz, hogy az adott templom szentjének ünnepének egész hetében különböző programok vannak, majd a hétvégén tűzijáték (napközben is), zenés programok, zenekari felvonulás, eszem-iszom, dínom-dánom van. 

Az emberek segítőkészek és barátságosak. Ha kiabálnak az normális, mert ők ilyenek és nem azért van, mert veszekednek. 

Összességében nagyon szeretünk itt lenni. A hosszú távú ittlétnek pedig az egyetlen akadálya, hogy pici a sziget és félünk, hogy pár év múlva úgy érezzük, hogy kevés lesz. Azonban jó tanácsként tényleg azt javasolnám, hogy aki nem tud alkalmazkodni, az ne induljon el Máltára.” 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: nők Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1314717215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.03.27. 07:24:24

9 éve jár ki és még mindig minimális német nyelvtudással...

tanato 2019.03.27. 08:05:47

@Golf2: gyakori dolog,akinek nem fűlik a foga a komolyabb nyelvtanuláshoz inkább,kézzel,lábbal mimikával próbál megélni minthogy rászánjon az életébő napi 1-2 órát a tanulásra../nem is kellemes dolog a nyelvtanulás,mint ahogy a mondásban:Tudni jó,tanulni viszont k.... rossz.

Dikusz 2019.03.27. 08:19:36

@Golf2: A posztban szereplő hölgy időseket gondoz, akik nagy valószínűséggel demensek is, többnyire 24 órás felügyeletet igényelnek.
Mikor (és őszintén szólva minek is) lenne ideje a cikkben idézett Ellának a német nyelvet gyakorolni? Hiszen nem azért ment ki, hogy kint éljen, hanem a nyugdíját egészíti ki. Ráadásul olyan embereket ápol, akikkel németül sem igen tudna beszélgetni.

tanato 2019.03.27. 08:27:44

@Dikusz: Ez is igaz.A kérdés hogy mi itthon az elesett időseinkhez honnan tudunk majd,mely államokból háziápolókat importálni?

Dikusz 2019.03.27. 08:34:29

@tanato: Orvosként tudod, hogy mit jelent idős, beteg, demens embert gondozni. 24 órás kőkemény lelki megterhelést jelentő munka.
Szerintem érthető, ha nem marad energiája valakinek ennyi idősen nyelvet tanulni.

nyuszigonosz 2019.03.27. 08:35:29

@Dikusz: Nem minden gondozott demens. Öreg hiba abból kiindulni, hogy csakis demens ápoltak vannak. Mert hát nem.

De még abban az esetben is, ha egy demens személy ápolására kell valaki, hát legalább egy alap-nyelvtudás a legalacsonyabb elvárás, ha valaki egy családtagja mellé gondozót kér, mivel a komunikáció egy nagyon fontos része az egésznek.
Egy nyelvet nem beszélö, azt csak esetlegesen makogó személy adott esetben nem tudja még az orvost sem kihívni, nem tudnak vele a családtagok sem semmit megbeszélni, de legföképp maga az ápolt személy nem.

A minek-et leírtam neked. A mikor-t meg: hát mielött valaki pl. német nyelvterületen akar ilyen munkát vállalni, akkor.

És minden házi ápolónak van annyi ideje, hogy tökéletesíthesse a már meglévö nyelvtudás szintjét!

Golf2 2019.03.27. 08:44:42

@Dikusz: Nem értünk egyett.Én is laktam kinn és emlékszem milyen kellemetlen volt ha vásárolnom kellett az elején nyelvtudás nélkül.9 év rengeteg idő.

Dikusz 2019.03.27. 08:45:37

@tanato: Ezt a hozzászólásodat még nem láttam, mielőtt elküldtem az én előző kommentemet.

Ahonnan eddig - egyenlőre. Említettem már, amikor az idősgondozás szóba került, hogy van olyan ismerősöm, aki ezzel egészíti ki itthon a nyugdíját. Megyeszékhelyről jár fel a fővárosba, kéthetes váltásban. Nincs az országnak olyan szeglete, ahová ne mehetne, azt hiszem ezt nem kell mondanom. Viszont a fővárosban többet tudnak fizetni.
Nem lenne energiája (pedig csinálta egy ideig) most már kijárni külföldre dolgozni. Pedig pár évvel fiatalabb, mint Ella.

Dikusz 2019.03.27. 09:24:52

@nyuszigonosz:
Nem írtam, hogy minden gondozott beteg demens. Hozzátettem, hogy nagy valószínűséggel az.
A miért/minek-ben igazad van, nem is vitatom. Tudom jól, nemcsak a fent említett ismerősöm által, hanem saját tapasztalat alapján, mit jelent otthon gondozni egy beteget a nap 24 órájában. Nem mindenki alkalmas rá.

Hogy a posztban említett Ellánál maradjak. azonkívül, hogy nem beszél németül, semmit nem tudunk róla. Nem tudjuk azt sem, mennyi segítsége van, ha orvost kell hívni (a telefonszámon kívül). A gyógyszer meg ki lehet adagolva. A családtagok valóban nem tudnak semmit vele megbeszélni, de abban meg nekik nagy a felelősségük, hogy olyan gondozót találjanak, aki tud kommunikálni a beteggel, és velük.

Dikusz 2019.03.27. 09:33:24

@Golf2: Azzal nincs baj, ha nem értünk egyet, meg lehet beszélni.
Nyilván jobban tudod, mint én, hogy mennyire nehéz boldogulni nyelvtudás nélkül. De azt hiszem nem idősgondozónak mentél, helyhez kötve, mert abban az esetben más azért.

A cikkben említett hölgyről csak annyit tudunk, hogy minimális (mennyi is az) német nyelvtudással rendelkezik. Ez lehet elég arra, hogy boltba menjen, ha kell, és van ideje/kedve egyáltalán. Másrészt csakis azért ment ki, hogy időseket gondozzon a lakásukban váltásban. 4-6 hétig kinn, aztán fel a buszra, és haza.

Arthamyr 2019.03.27. 10:19:55

@Dikusz: Te magad írtad, hogy "24 órás kőkemény lelki megterhelést jelentő munka". Na pl. azért is jó lenne a nyelvtudás, hogy ne ilyen munkát kelljen végeznie, hanem valami olyat, amivel 1 óra alatt is többet lehet keresni. Vagy még jobb, hogy eleve nem rászorulva lenni a munkával való nyugdíjkiegészítésre nyugdíjasként, mert aki odáig jutott, az már mély gödröt ásott magának.
Semmibe sem telik egy év ilyen munka helyett németül tanulni (persze ettől még nem fog jól tudni, de már nem adják el talán), ha valaki tényleg el van rá szánva, hogy ezzel szenvedjen.

Herr Géza 2019.03.27. 10:25:04

@Dikusz: Már megint vihar a biliben... “A cikkben említett hölgyről csak annyit tudunk, hogy minimális (mennyi is az) német nyelvtudással rendelkezik.”
A kérdés pontosan csupán az, hogy kinek mennyi az a minimális... Ha alkalmazzák, akkor valószínűleg pont elég. Kár ezt tovább ragozni. Nyilván tudhatna sokkal jobban is németül, lehetne akár szinkrontolmács is, de akkor ki ápolná a Frau/Herr Müllert?

Arthamyr 2019.03.27. 10:25:18

"Anyaként már nehezebb elindulni " - Apaként is nehezebb elindulni. Sőt (meglepetés!) egyedülállóként a legkönnyebb. Az, hogy a nők alul vannak reprezentálva, talán lehet amiatt is, hogy a férfiak átlagosan idősebb korban találnak párt maguknak.

És olyan országba célszerű menni, ahova férfiként is. Az ugyanis férfiként sem szuper ország, ahol nagy a nemek közti megkülönböztetés...

Arthamyr 2019.03.27. 10:26:14

@Herr Géza: Az legyen Frau/Herr Müller gondja. :D Van az a pénz, amiért még te is ápolnád. :)

Dikusz 2019.03.27. 10:30:40

@Herr Géza: Nem ragoztam tovább, ugyanezt írtam le.

tanato 2019.03.27. 10:37:25

@Dikusz: A magyar idősebb vagy középkorú nők nagy többsége minimális vagy semmilyen nyelvtudással megy ki időset ápolni német nyelvterületre/Más nyelvterületről ilyen viszonylatban még nem hallottam magyar munkavállalókat/.Ez tény.ÁLtalában van valamilyen kontakt tolmács telefonszáma mit fel lehet hívni ha nagy baj van.Ennek ellenére tényleg rizikós a dolog.

Herr Géza 2019.03.27. 10:42:03

@Arthamyr: Most nagyon nem kaptad el a fonalat... :) Történetesen ismerek pár magyar idősápolót, akik valóban gyengén tudnak németül, ám ez pont elég a feladatukhoz. Napi szinten tanulnak hozzá, ám eszük ágában sincs mondjuk Goethét/Schillert olvasni eredetiben. Hol itt a gond? Pláne, hogy ők “kijárók”, azaz nem itt képzelik el a jövőjüket.
“Van az a pénz, amiért még te is ápolnád. :)” Valóban, annyit azonban senki nem fizet, sajnos... :)))

adg 2019.03.27. 10:48:36

Hozzatennem, hogy az enber sokszor ugy erzi, hogy nem eleg jo abban, amit csinal eppen, pl keves a nyelvtudasa, pedig lathatoan eleg. Nyilvan lehetne tobb.
Ugyanaz a nyelftudast egy szerenyebb ember esetleg minimalisnak erzi, mig mas mar-mar anyanyelvi szintnek. :)

Arthamyr 2019.03.27. 10:50:41

@Herr Géza: Persze, de azért csak jobb lenne tudni. Én rendszeresen járok Izraelbe, angollal tökéletesen el tudom látni a feladataimat, és a lakosság viszonylag jelentős része tud angolul, ennek kényelmetlennek érzem, hogy egyáltalán nem tudok héberül olvasni, és kb. 25 szavas szókinccsel rendelkezem, úgy, hogy ebben már számok is vannak.
Ettől függetlenül én is tróger vagyok, és nem fogok megtanulni héberül, de én évente csak pár hetet vagyok ott, és az esetek 99%-ában angolul tudokkal érintkezem. Még így is szar érzés, de az egy nehezen tanulható, és kevéssé használható nyelv. Kifogások, tudom... :)

Egyébként ez hogy van felétek, a hivatalos ellátórendszer mit biztosít, hogy ennyire jellemző legyen, hogy privátban akarják megoldani? Vagy ez is a hivatalos rendszer kiszervezett része?

Arthamyr 2019.03.27. 10:52:25

@Arthamyr: ennek ellenére/angolul tudók

Herr Géza 2019.03.27. 11:07:38

@Arthamyr: A hivatalos ellátórendszer része is lehet akár, hogy a kelet-európai/külföldi ápoló lehetőséget kap, de ahhoz ugye mindenféle papírok, minősítések, helyi munkáltató, stb. kellenek, hogy minden a helyén legyen. Az ápolásra szoruló családjának azonban nyilván olcsóbb, ha nem a helyi eü-ellátást veszi igénybe, hanem privát felfogad egy (vagy több), magyar/lengyel/román/thaiföldi, stb. betegápolót. Ami nem is feltétlenül svarcolást jelent, bár nyilván olyan is van bőven.

Shaktee 2019.03.27. 13:19:08

@Golf2: 9 év...tudunk olyan londoni magyart aki hasonlo ido utan meg mindeg nem ert angolul.

Dikusz 2019.03.27. 14:33:49

@Shaktee: A posztban szereplő Ella?
Kint él 4-6 hétig, aztán hazajön 5-6 hétre. Állandóan az idős emberrel van ezalatt, max annyi fér bele, hogy a közeli boltba, gyógyszertárba megy le.

gabors 2019.03.27. 14:41:09

@Shaktee: "@Golf2: 9 év...tudunk olyan londoni magyart aki hasonlo ido utan meg mindeg nem ert angolul."

igy van!!!! 9 ev az semmi mivel mind mosogat vagy takarit angolokkal nem is talalkozik (de polakul, meg tagalogul viszont eleg jol megy mar) este meg szinten csak magyar/lengyel/es valami azsia szavakat hall a tomegszallason....

angolul csak a metro feliratokat latja es azok mar szotagolva mennek is pi-ka-di-li .... :-)))

Golf2 2019.03.27. 15:18:08

@Shaktee: Úgy látszik ez már egy másik világ majd 40 éve tök ciki lett volna németben ha nem tanulok németül hisz ott laktam.Már pár hónap után is megszóltak volna a kollegák.2-3 év múlva a többség folyékonyan beszélt.

Arthamyr 2019.03.27. 15:21:32

@Golf2: Most, "magyarban" nem ciki?

Arthamyr 2019.03.27. 15:23:36

@Herr Géza: Itt arra lettem volna kiváncsi, hogy a német "TB-vel" mi jár, miért veszik ezt a "leárazott" privát szolgáltatást igénybe.

Arthamyr 2019.03.27. 16:00:59

@Golf2: A limitált nyelvismeret.

Herr Géza 2019.03.27. 16:07:58

@Arthamyr: Az elég bonyolult. Függ attól, hogy milyen szintű ellátásra vagy rászorulva, de alapvetően figyelembe veszik a jövedelmedet és a vagyonodat is, majd ebből kiszámolják, hogy mennyi az az annyi.... Na a német rezsiórabérek mellett tuti, hogy olcsóbb lesz egy külföldit fölvenni, aki ráadásul értékeli/beszámolja azt, hogy kap szállást, akár teljes ellátást is az adott fizetés mellett.

nyuszigonosz 2019.03.27. 16:16:55

@Dikusz: Ne haragudj már, de megint neked szólok: a posztban szereplö Elláról csak annyit tudtunk meg, hogy 9 éve jár nem bejelentett munkákra, idöseket ápolni is Németországban, csekély nyelvtudással.

Hát ha Ella évek óta nem bejelentett munkákra jár Németországba, akkor az legyen már az ö baja.

Lehet idöseket ápolni bejelentetten is, 2-3 hetenként váltakozva is.
Az ilyen hosszú idöket, amikröl te írsz 5-6 hét aztán annyi otthon, hát nem igazán logikus, de nem is szerepel azthiszem a posztban.

Magyarországról a 2hetes váltások a gyakoriak.
90 napos munkavízumokkal a posztszovjet országokból járnak ide idös ápolók, de a három balti posztszovjet és ma EU-s országokból természetesen mindenféle munkavízum nélkül és teljesen legálisan szintén 2 hetes váltásokban dolgoznak itt sokan, mint idösgondozók - lepapírozva, hozzák, viszik öket és van kit felhívni, ha bármi történik.

Továbbá: az idös gondozás/ápolás az esetek legtöbbjében nem "24 órás kőkemény lelki megterhelést jelentő munka". Van bizonyára olyan is. Azt viszont nem tudjuk a posztból, hogy Ella ilyet végez, vagy nem ilyet.

Arthamyr 2019.03.27. 17:17:26

@Herr Géza: Ok, tehát "kolbászkerítés országban" is problémás az egészségügy/szociális ellátás bizonyos része (nyilván a magyarhoz képest még így is jónak és nagyvonalúnak számít), efelett sokszor hajlamosak elsiklani az emberek, és ritkán van kihangsúlyozva.

Dikusz 2019.03.27. 19:35:48

@nyuszigonosz: Miért haragudnék?
Nem tartom tévedhetetlennek magam, ebben az esetben pont a kevés információ miatt nem derül ki az, hogy pl. mennyi ideig van kint egy gondozó.
Ahogy az idézett tanulmányban írják a hölgy falujából többen is járnak ki. Azért megkérdezném: nem fordulhat elő, hogy két hétnél hosszabb időre megy ki valaki?

dedoca eder 2019.03.28. 10:23:53

@Arthamyr: nem mondanám, hogy egyedülállóként a legkönnyebb. fizikailag mindenképp, nem kell cipelned a gyereket meg a hozzá tartozó összes kacatot, és nem kell ovi, iskola, ilyesmi, de... ha egyedül vagy, az összes felmerülő problémát is egyedül kell megoldanod, nem vár otthon senki, ami - főleg az első időkben amíg még ismerősök, barátok sincsenek - nagyon megterhelő tud lenni lelkileg.
egyedülálló nőként jöttem csokiországba, 5x költöztem eddig, nőként egyedül ez nem annyira könnyű, mint amilyennek látszik.

Arthamyr 2019.03.28. 10:46:43

@dedoca eder: Azt értettem alatta, hogy nem kell más igényeihez/szükségleteihez alkalmazkodni. Én a feleségemmel költöztem, így nyilván neki is kellett jönnie, neki is kellett munkahely, neki is el kellett fogadnia a célvárost stb. Ha nem megy valamelyik, valami miatt, akkor nem jöhettünk volna. Nyilván a gyerekek ugyanígy tovább nehezítik. És igaz, hogy a komoly problémák nagy részét közösen oldjátok meg, viszont több is lesz belőlük.
A családnak vannak nyilvánvaló előnyei is, és összességében "megéri", de nem egy külföldre költözés az, ahol ez jelentkezik. Mi pl. majdnem 2 hónapig külön éltünk, mert én előbb tudtam jönni, mit mondjak, meglettünk volna nélküle is. 20 évvel ezelőtt egy bőröndnyi cuccal ellettem volna valami olcsó, lepukkant bérlakásban, amit 2 havonta egyszer takarítok ki, aztán ha megunom, gondolok egyet, és átmegyek egy másik hasonlóba. :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása