oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. március 24. 06:30,  Új-Zéland a sötétség után 23 komment

2019. március 24. 06:30 Határátkelő

Új-Zéland a sötétség után

Borzalmas dolog történt Új-Zélandon, nem is lehet szó nélkül elmenni mellette, pláne egy olyan magyarnak, aki az országban él. A christchurch-i mészárlás után azért talán némi fény is látszik már...

uj-zeland_5.jpg(Fotó: pixabay.com)

Nem is nagyon lehet hát mit írni Klári sorai elé és talán nem is kell.

„2019. 03. 15… Péntek… Egy átlagos nap, reggel az emberek felkeltek, elmentek dolgozni, a gyerekek elmentek iskolába, óvodába, imádkozni, és este nem térhettek haza. 

Egy nap, ami emlékeztet minket a gonoszra, a sötétségre, amit egyes emberek hordoznak, éreznek mások iránt, azért mert más a bőrszínük, vagy más vallást gyakorolnak. 

Christchurchben megtörtént az amit soha nem gondoltam volna, hogy itt megtörténik... Emberek, gyerekek haltak meg… úgy hogy a legártatlanabb dolgot tették, imádkoztak, magukba néztek... 

Egy pillanatra a sötétség uralkodott, de a sötétség után a fény utat talál. 

A mély döbbenetet, szomorúságot, gyászt, felváltotta a még erősebb szeretet, összefogás, és egy kimondott üzenet: „nem engedünk a gyűlöletnek, a szeretett erősebb, az egymás tisztelete erősebb, sokfélék vagyunk, mégis egyek, együtt lélegzünk, együtt tesszük amit tenni kell....” 

Az eredeti bejegyzést itt találjátok. 

Így vágj neki Ausztráliának! 

Maradva még a világ túlsó végén, de már jóval kellemesebb téma: miként juthatunk be Ausztráliába Work and Holiday vízummal és vajon mi történt két magyarral, akik elbúcsúzva addigi életüktől, kiválogatva egy hátizsáknyi cuccot nekivágtak a nagyvilágnak? Kiderül a Mindjárt jövünk bejegyzéséből.

sydney.jpg

„Új-Zélandról 2016-ban hazaérve újdonsült ipari alpinistaként vetettem bele magam Magyarországon a munka világába, miután elvégeztem egy pár hetes alpin tanfolyamot. Kellett egy kis idő, míg újra visszaszoktam a kelet-európai életstílusba. 

Miután hazaértem, már a reptéren szembesültem vele, hogy mennyire más íze van a Borsodi sörnek és az otthoni rántott húsnak, mint amit kint ettünk-ittunk. Meglepett, hogy mennyien dohányoznak otthon, hogy mennyire elszoktam a pálinkától és az emlékeimben sokkal kevésbé volt édes a Túró Rudi! 

Mikor először elhangzott elsőre, nem is értettem, hogy mit jelent a kérdés: „Számlával, vagy számla nélkül akarod?”. Az első otthoni állásinterjúmon eszembe sem jutott megkérdezni, hogyan leszek bejelentve. Persze azért hamar visszaszoktam, jött a régi kerékvágás. (...) 

Amikor a magyarok számára is megnyílt Ausztráliába a Work and Holiday vízum megszerzésének lehetősége, egyből jelentkezni akartam. Csak a vízumhoz szükséges bő egy millió forintot kellett összespórolnom. 

Aztán miután megismertem Ágit, már csak őt kellett rábeszélni, hogy mondjon fel a munkahelyén, búcsúzzon el barátaitól, családjától, majd költözzön el velem egy évre egy másik kontinensre... (...) 

A megérkezést követő harmadik-negyedik napunkon nekiláttunk elintézni a hivatalos dolgokat: bankszámlát nyitni, helyi SIM-kártyát venni, s elkezdtünk szállást és munkát keresni. 

Ági első körben bébiszitterkedni kezdett el kb. már a második héten, én pedig alpin cégeknél próbáltam megtalálni a legjobban fizetőt. Majd a második héten pár „holnap majd visszahívlak, maradjunk kapcsolatban” telefon után besétáltam ahhoz a céghez, akikkel már otthonról is váltottam egy emailt és akik folyamatosan keresnek új alpinistákat. 

Miután besétáltam, öt perc múlva már a cég egyik managerével beszélgettem, hogy milyen és mennyi tapasztalatom van, milyen vízumom, s meddig akarok Sydneyben dolgozni. 

Vízumom egyik kitétele szerint csak hat hónapig dolgozhatunk egy cégnél, de már az első személyes találkozón mondták, hogy ha jól érzem magam Sydneyben és a cégnél is, szívesen szponzorálnak munkavízumot. Jól meglepődtem, hogy ennyire előreszaladtunk. Mondtam nekik, hogy majd térjünk vissza a kérdésre öt hónap múlva... 

Már csak három szinte teljesen fölösleges képzést kellett megcsinálnom, egy betanulós napot kellett letudnom a cégnél és utána el is kezdhettem dolgozni. Úgy gondoltam ez pár nap alatt biztosan lemegy, de nem számoltam az ausztrálok 'no worries' (nem kell aggódni) mentalitásával. 

Miután a munka kérdése megoldódni látszott, már csak a lakhatási problémánkat kellett orvosolni.” 

Hogy ez miként sikerült, kiderül az eredeti bejegyzésből

Egészséges életmód kanadai módra 

Nagy divat manapság az egészséges életmód (nagyon helyesen egyébként), de miként művelik ezt a kanadaiak? Megtudhatjuk a Juharszirup blog szerzőjétől.

fitnesz_foto_pixabay_com.jpg(Fotó: pixabay.com)

„A munkahelyemen helyben van a fitness terem, ahol lehet gépeken-súlyokkal edzeni, személyi edző segítségét igénybe venni, és csoportos órákra is járni, elég kedvezményes áron. 

Én a csoportos órákat kedvelem, hetente 1-2 alkalommal eljutok ebédidőben jógázni, és beiratkoztam egy késő délutáni pilatesre is. A Zumba után jöttem rá, a pilates oktatóm is kb. 65 körül lehet. Fantasztikusan néz ki, gyönyörűen mutatja be a gyakorlatokat, és amit külön értékelek, elképesztően vicces. 

Aztán a következő héten megdöbbenve vettem észre, az egyik jógaoktató is erősen nyugdíjas korú, akinek az óráit a legjobban szeretem. És hogy nyomja a csaturangákat! Ő egyébként ázsiai származású, és az óra végi relaxációba mindig tesz egy kis búcsúüzenetet, amit utána még napokig ízlelgetek. (...) 

A napokban láttam egy cikket, ami a nemzeteket rangsorolta egészséges életmód szempontjából, és a kanadaiak az első 10-ben vannak. Személyesen is úgy tapasztalom, nagy különbség van a magyar, vagy az amerikai szokásokhoz képest. 

Itt kifejezetten kevés elhízott embert látni az utcán, munkahelyen. A sport viszont hozzátartozik a mindennapokhoz – minden életkorban. Na jó, persze van, akinek ez kimerül abban hogy baseballt néz a tévében ;-). 

A közvetlen munkatársaim a szabadtéri mozgásformákat részesítik előnyben. Egyikük minden ebédszünetét legalább 30 perc intenzív sétával tölti. Másikuk sífutni jár, a családjával együtt. 

Amiket én űzök – a kevésbé pulzuspörgetős jóga, pilates inkább az idősebbek sportja itt. A pilatesen szerintem én vagyok a legfiatalabb résztvevő. Mivel az oktató képtelen megjegyezni a nevem, néha csak úgy szólít meg „pretty girl”, ami elég jó motiváció, de közben egy kicsit vicces is. Rég voltam én már girl. :D 

Az étkezési szokások is különböznek. Az átlagos kanadai vagy főz, vagy nem főz otthon kávét. Ami biztos, hogy útközben a munkahelyre vásárol egy kávét egy kávés láncnál, például Tim Hortons, Starbucks, Second Cup. 

Az irodában a “szomszédaim” a munkahelyen reggeliznek – ezt az amerikai stílusú hosszú (lötty) kávét, gyümölcsöt, joghurtot. Van, aki 9-10 óra körül eszik először, akkor is csak egy snack-et, ez általában zöldség összedarabolva egy kis dobozban: bébirépa, koktélparadicsom, paprika, uborka. 

A kantinban árulnak müzlit vagy reggeliző pelyhet is, gyümölccsel és joghurttal. Ha valaki akarna, akkor választhatna egészségtelen reggelit is, van a házban egy Tim Hortons és egy csökkentett választékú Starbucks is. 

De valahogy sosem láttam még senkinél cukrozott fánkokat, sem cukros üdítőket, ami az USA-ban azért elég általános bármelyik napszakban. 

Az ebédek is eléggé különböznek: a kanadaiak általában egy levest, vagy salátát fogyasztanak, szénhidrátnak esznek hozzá egy kis szelet bagettet vagy egy 4db-os csomag crackert (vékony, ropogós keksz). 

Szendvicset is láttam már, vagy egy wrapet. Egész napos workshopokon és working meetingeken kipróbáltam már én is ezt a választékot. A legnagyobb különbség az volt, hogy egyáltalán nem álmosodtam el ebéd után. 

Pont elég kalóriát vittem be, hogy tovább pörögjek, és nem is lukadt ki a gyomrom az éhsegtől egészen f5-5 óráig. És itt jön a kanadai szupercsavar: a főétkezés itt a vacsora. Ez lehet akár 2 fogásos is, és mindenképpen főtt-sült. A háziasszonyok tehát rohannak haza vacsorát készíteni, ami nem rossz hír a munka-magánélet egyensúly szempontjából. (...) 

Ide illik egy kanadai vallás-elem is, a BRUNCH. A breakfast és a lunch keveréke, és kedvelt hétvégi elfoglaltság. Torontóban több helyet is kipróbáltunk barátokkal, vagy többnyire inkább barátnőkkel. 

Ez az étkezés egy késői reggeli és egy korai ebéd keveréke, a hétköznapi délelőtti étkezésekhez hasonlítva nagyon is kiadós. A menün általában találni tojást mindenféle formában és köretekkel, menő avokádós piritós-féléket zöldségekkel, palacsintát vagy gofrit, gyümölcstálat, zabkását, és steaket is körettel, meg más húsételeket. 

Angolul tanulóknak érdekesség, hogy a fried egg kifejezést itt nem nagyon használják, helyette a “sunny side up” vagy az “overeasy” van forgalomban, utóbbi a mindkét oldalán sütött tükörtojás. Nekem a “benny” rövidítés is új volt, ez az egg benedict, vagyis a buggyantott tojás. Alap a kávé, volt, ahol még európai presszókávét is tudtak hozni. Szeretik még a gyümölcsleveket. (...) 

A teljes írást itt találjátok, ne hagyjátok ki!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztrália Kanada Új-Zéland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1514709551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.03.24. 09:02:46

Elég szomorú ami Új Zélanadon történt, de meg szomorúbb számomra, hogy a szociális medián több százan nézték végig online/élőben, hogy mi történik és nem jelentettek a rendőrség irányában :-((

Az egészséges életmód váltásról annyit, hogy pár éve még kiröhögtem az ilyeneket.
Aztán pár hónapja megváltoztattam a gondolataimat, bizonyos okokból kifolyólag.(túlsúly/magas vérnyomás)

Azóta heti 4/5 alkalommal járok úszni/szaunazni a közeli leisure centre-be, ami azt eredményezte, hogy megszabadultam közel 8 kilotol és a vérnyomásom is normalizálódott.

Na megyek is úszni és nem rontom itt tovább a levegőt :/)

Golf2 2019.03.24. 09:23:13

@CyberTroll: Szigetlakóknak fontos lehet az úszni tudás főleg brexitkor.

Golf2 2019.03.24. 09:26:27

Borzalmas dolog történt..Ugyanez törtènt Nizzában és Párizsban,azokról is volt külön poszt?

skye8 2019.03.24. 09:37:33

Munkabol hazarohanni vacsit fozni szerintem inkabb stresszes mint hasznos. Starbucksban is van joghurtos kukoricapelyhes reggeli sot egg bites, darabolt gyumolcs es salatak is. Tim hortons eleg gaz, a peksutemenyeik rettento edesek, a kave pedig egy lotty. Igaz sokkal olcsobb mint a starbucks.
Soha nem ertettem hogy lehet kizarolag zoldsegeket reggelizni. a munkatarsaimat soha nem lattam reggelizni pedig reggel 8ra jarok dolgozni.delben a kollegam mindig eloveszi a zoldseges dobozat, hat nekem fel fogamra nem lenne eleg. Nalunk ugy tunik a legmenobb a subway szendvics (lol) meg van egy eleg draga kifozde is ahol levest is arulnak tobbet kozott.
Setalni sajnos januar-februarban keveset lehetett a mi varosunkban (Toronto mellett), nagyon hideg Es szeles volt. Egy feloras seta is sokat szamit, par hete ujbol nekialltam ebedszunetben setalni Es az 5 emeletet is megmaszom utana az irodaig. Ez eleg adrenalint ad hogy kibirjam a delutant.

Arthamyr 2019.03.24. 10:27:07

Jó, amikor valaki egész országokat ekéz az egészségtelen életmóddal kapcsolatban, és kontrasztnak felhoz pl. napi "30 perc intenzív sétát", vagy heti 1-2 jógaórát + 1-2x még valami egyebet.

"És itt jön a kanadai szupercsavar: a főétkezés itt a vacsora. Ez lehet akár 2 fogásos is, és mindenképpen főtt-sült. A háziasszonyok tehát rohannak haza vacsorát készíteni, ami nem rossz hír a munka-magánélet egyensúly szempontjából. (...) " - A hazarohanásról nem tudom elképzelni, hogy miért jó. Hogy a háziasszonyok többsége a munka után még lelkesen rohan haza, hogy megkezdhesse a második műszakot, most főzés formájában, rutinszerűen, naponta.
Ahogy a vacsora, mint főétkezés, ami "mindenképpen sült-főtt" sem tartozik mainstreambe, már ha valaki egészséges életmódról értekezik.

Egyébként a statisztika, meg a környezete, amit a poszter lát, biztos azt mutatja, hogy a kanadaiak egészségesebbnek tűnnek, mint a magyarok és USA lakói, de ettől függetlenül az átlag kanadai messzebb van az egészségtől, mint az átlag magyartól.
Csak kíváncsiságból ránéztem, a WHO statisztikái szerint több elhízott kanadai van, mint magyar (ok, az USA-nál tényleg "jobbak"), és az átlag BMI is magasabb. No nem mintha az, hogy a lakosság 26%-a elhízott, nem lenne sok, és a különbség is kicsi (26% (H) - 29% (C)).
Persze a BMI nem túl jó mérőszám, de nem fognak a teljes népességen mondjuk testzsírszázalékot mérni, mondjuk azt sem tudom, honnan tudják a BMI-t, gondolom ezt is kivetítették egy kisebb mintából...

Shaktee 2019.03.24. 12:29:29

Hogy kevés itt az elhízott ember a tél hat hónapja után különösen?

Khmm :)

2019.03.24. 12:39:30

@Golf2:

Gondolod van félni valóm a brexit miatt, nem hiszem

Shaktee 2019.03.24. 12:44:00

@CyberTroll: Miért is félnél tirpák, teli a spájzod csicseriborsóval, sok krumplit ültettél a kertben..

Shaktee 2019.03.24. 12:45:42

@CyberTroll: tesód tud úszni egyáltán? :))

2019.03.24. 12:59:43

@Shaktee:

Várd ki a véget te vész jósló beregi paraszt, nem eszik olyan forrón azt a kását :-)

Nekem nincsenek tesoim, nem voltak és nem is lesznek

Shaktee 2019.03.24. 13:09:31

@CyberTroll: vészjóslót így egybe irjuk, nyíregyi haramia.

gabors 2019.03.24. 13:11:08

Az elso cikkhez ...

nem orulok hogy megtortent az eset de :

1. legalabb nem lehet leamerikazni a tomeges emberirtast M-16-nel ....

2. elegge varhato volt valami hasonlo marmint hogy a feher kereszteny szelsosegesek kozott is lesznek akik tomeggyilkossagra adjak a fejuket ... az egesz nyugati vilagban erosodik ez a "feher ero" idegen ellenesseg foleg a mohamedan "betolakodokkal" szemben sajnos itt az usa-ban mar merheto az osszes belfoldi terror tamadast 2016 ota feher keresztenyek kovettek el. Mint mar irtam erre a politkusok meg ra is jatszanak otthon OV, usa Trump "muslim ban", szerinte Soros (marmint zsidok) szervezte karavanok (felvonalis szlogen Jews will not replace us) erre hajaz amugy OV is ... Es sajnos mukodik, de ehhez azert kellet Bataclan, Charlie Hebdo, Manchaster Arena, Bruszel-i robbantasok (ja es 9/11), ISIS nyugatiak eloben lefejezese, es hasonlo nyugati esetek legutobb Australia...

Nem nagyon erdekelte a neonaciakat amig a sunnik oltek a shia-kat akar Iraq-ban akar Pakisztanban akar Syriaban sot meg az se nagyon amikor az egyiptomi koptokat meszaroltak le ... de foci stadiont robbantani nyugaton mar elerte a szintet...

ja ez: „nem engedünk a gyűlöletnek, a szeretett erősebb, az egymás tisztelete erősebb, sokfélék vagyunk, mégis egyek, együtt lélegzünk, együtt tesszük amit tenni kell....” gyonyoru csak a vonat ehhez mar regen elment ... mert ket oldal kell ehhez es mint latjuk foleg NY EU peldakbol hogy erre egyelore meg nem volt pelda mohamedan es etnik gettokra igen es a masodik harmadik generacio egyre nagyobb tobbsege ellenseget lat a tobbsege tarsadalomban aki "befogadta" a menekultek a tobbsegi tarsadalom egyre nagyobb resze letja "betolakodoknak" foleg a masvallasu idegen menekultekeg a fenti manna NEM fog mukodni

2019.03.24. 13:14:07

@Shaktee:

Nyiregyi haramia, miről beszélsz, én nyíregyházi vagyok nem szarházi :-)

Még egy ilyen aforizma, s szádon cuppan seggem izma :-))

Golf2 2019.03.24. 13:35:08

@CyberTroll: félni valóm...nincs hisz ezer éve kinn vagy.Te már ismered az angolokat tényleg ilyen hülyék föleg csapatban? Őket veszik le legjobban a turistákból élők meg a maffiózók sőt a kissebbség is hülyét csinál belőlük itt a lehúzós "bulinegyedben".A német meg a többi náció észen van de ezek még a sütőport meg a majorannát is megveszik kábszer áron. Nem jártak még soha vadkeleten?

2019.03.24. 13:45:13

@Golf2:

Nos, ha ez megvigasztal itt is van belőlük bőven, de nem mind olyan.
A legtöbbjük azért kulturált.

A vadkeletre, ahogy hivod, azért járnak, mert nekik az nagyon olcsó, de sokan járnak pl Amszterdamba mert ott nem húzzák le oket.

Shaktee 2019.03.24. 14:12:37

@Golf2: olvass a szomszédban is, ez az egyszerű tirpák nem érti hogy mi történik körülötte

www.facebook.com/257984057552792/posts/2835533306464508?sfns=mo

2019.03.24. 16:30:32

@Shaktee:

Akkor homályositcs már fel legyszives, hogy mi történik körülöttem okostojás &====} bollocks&=====}

gabors 2019.03.24. 16:34:26

Figyelsz HA itt is irom hatha latod

a hataratkelo.com domainednek lejart az ervenyessege !!!

"Issued On Wednesday, February 7, 2018 at 7:00:00 PM
Expires On Sunday, February 10, 2019 at 6:59:59 PM"

erdemes lenne megujitani !!! azert erre nem kell gyujteni ...

Shaktee 2019.03.24. 16:41:17

@gabors: majd a tirpák adakozik... :)

Ja nem, épp úszni tanul mert gyün a brekszit :D

Shaktee 2019.03.24. 16:42:17

@CyberTroll: Bízzunk a csodákban, hajrá Dzsudzsák :)

gabors 2019.03.24. 17:18:05

@Shaktee: "@gabors: majd a tirpák adakozik... :)"

Comodo Certs nem olyan draga attol fuggoen hogy mennyi idore veszik (hosszabb olcsobb) $100-$150-ra jon ki evente latom nem is wilde card hanem csak ket "domain name" lehet hogy kevesebbol is kijon ja es vannak ennel joval olcsobbak is de a Comodo-t szinte minden bongeszo/OS elismeri biztonsagosnak

Nem tudom mas nem latja ezt a HA.com-on ??? en ritkan megyek oda csak amit linkeltel az miatt lattam

Shaktee 2019.03.24. 17:30:51

@gabors: a facebookról szoktam odamenni, ha van új cikk..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása