oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. március 12. 06:30,  Befeszült Magyarország? 183 komment

2019. március 12. 06:30 Határátkelő

Befeszült Magyarország?

A hosszabb időt külföldön töltők közül sokan szokták felhozni azt, mennyire meghökkenti őket a magyarok feszültsége. Mások szerint ez nem igaz, mert külföldön is hasonló a helyzet. Természetesen nem akarhatunk igazságot tenni (talán nincs is, hiszen minden ember másként éli meg akár ugyanazt a jelenséget is), de a mai posztba összegyűjtöttem pár rendkívül érdekes véleményt.

Szerinted is befeszültek a magyarok? Vagy máshol sem más a helyzet, csak negatívak vagyunk? Írd meg a tapasztalatod a hataratkelo@hotmail.com címre!

no_ferfi_ut_foto_pexels_com_gratisography.jpg

Az ötlet onnan jött, hogy pár hete idéztem az oldalon Süveg Márk Saiid szövegíró, rapper véleményét. Az Akkezdet Phiai tagja az elmúlt fél évben bejárta a fél világot, Észtország, az Egyesült Államok, Thaiföld, Malajzia, Szingapúr, Indonézia, Kambodzsa, Laosz, Burma, Srí Lanka is szerepelt a célállomások között.

Aztán egy interjúban arról mesélt, hogy a hazatérés utáni első hét mennyire furcsa volt: „Öt hónapon keresztül szinte semmi agressziót nem tapasztaltam, aztán Ferihegyen már feszültséget láttam. Másnap elengedtünk egy biciklist, és a hetvenéves anyámnak beüvöltött a negyvenes forma, hogy „mi a k*rva anyádat csinálsz, ostoba k*rva”. Harapni lehet a feszültséget Budapesten”. 

A Határátkelő Facebook-oldalán a cikk alatt rengeteg érdekes hozzászólás született, nagyon sokan osztották meg tapasztalataikat, és ami különösen hasznos, hogy sokan összehasonlították a külföldön tapasztaltakkal. 

„Szinte ökölbe szorult arcok Magyarországon” 

A Münchenben élő Edit például azt írta, hogy a bajor városban sok kedves gesztussal találkozik az ember. „Ha összeütközünk a járdán véletlenül: mosolygós "bocs", "nincs semmi baj"; egymás segítése a jellemzőbb. Magyarországon szinte ökölbe szorult arcok. A semmiségert is bazmegelés, anyázás. Mikor átlépünk a határon Magyarországra befelé, a lepukkantság + ez a mentalitás hanyattlökő, depis érzés...” 

Edit lehangolónak tartja az összképet. Korábban vidéken éltek, és mint írta, „életveszélyes fenyegetést idekint nem kapunk, csak mert más a politikai szimpátiánk, mint ami Magyarországon mostanában dívik... Magyarországon kaptunk. Idekinn: jókedv, derű, kiszámíthatóság. Olyan életet kaptunk, amire az otthon élőknek is nagy szüksége lenne szerintem. Akkor nem üvöltenének le rák miatt fejkendőt viselő nőt, hogy „r.hadt migráns”, stb...” 

A Kölnben élő Emőke is hasonló kinti tapasztalatokról számolt be, hozzátéve: „a kérdés részemről már csak annyi, miért úgy nőttem fel, hogy "a bunkó németek"? Azt hiszem ez a tudatlanság eredménye”. 

„Most búcsúztam el végleg a szülőföldemtől” 

A Hollandiában élő Csilla azt írta, neki egy budapesti hét erre az évre elég is volt: „Idén már nem szeretnék hazalátogatni, a múlt bő egy hét teljesen leszívta az agyam, a lelkem Budapesten. 

Az utolsó három napban már nagyon indulhatnékom volt vissza, de azért jó volt otthon. Azt hiszem, most búcsúztam el végleg a szülőföldemtől. Persze, járok még arra, nem egyszer, természetes! De a rendszerességét felfüggesztem. Nyolc hónap után simán döntöttem. Önző vagyok? Meglehet. Minden jogom megvan hozzá. Annyi élmény, felfedeznivaló, akár ország vár rám. 

Épp ma küldött el egy holland gyerek robogóról a picsába (amúgy nagyjából jogosan, csak túlreagálta, de ez sem volt vészes), bringával bénáztam a közös úton. De ez volt az első ilyen „benyomás” 8 hónap után. 

Eddig háromszor jöttem haza, mindig 1 vagy 2 hétre. Budapest. Az első itt töltött 4 órában három alkalommal akartak elcsapni a zöld zebrámon; négyen próbáltak meg letarhálni pénzzel és/vagy cigivel (bocsánat, de attól még itthoni viszonylatban is el vagyok szokva, hogy a legelső cigimet sem szívhatom végig nyugodtan). 

A mosolyteszt újból megbukott, van reptéri buszsofőr, aki nem beszél semmilyen idegen nyelven, de magyarul legalább egyre hangosabban teszi és még ezeregy fura dolgok említhetnék. Például az utcák szaga és tisztasága. Pedig éltem Rotterdamban is... 

Pont ezért mentem el, az össznépi mentalitás miatt. És egyre megdöbbentőbb, ahogy egyre többet élek egy viszonylag kulturált civilizált EURÓPAI országban, a különbség (!), amikor hazamegyek. Vérzik a szívem. 

A szülőföldem jogát tőlem senki nem veheti el. Akkor sem, ha másik otthont választottam magamnak. De én itt nem félek. Nem félek semmitől. Na, ez a különbség.” 

„A depi belülről ered” 

Mások szerint azért ennél sokkal jobb a helyzet. 

„Nem tudom, Ti hol éltetek, de nekem Magyarországon még senki nem szólt be, ha véletlenül összekoccantunk a zsúfolt utcán. Bocsi-bocsi és mindenki ment tovább a dolgára” - írta Gergő. 

„Nyilvánvaló, hogy a depi belülről ered. Én rámosolygok, udvariasan viselkedek embertársaimmal és kivétel nélkül visszakapom ugyanezt” - fogalmazott Erzsébet. 

„Budapesten élek, dolgozok, vásárolok, nagycsaládos anya vagyok, de ennyi goromba udvariatlan bunkóság töredékével sem találkozom. Van rá példa természetesen, de nagyon kevés” - ez már Gyöngyi tapasztalata. 

Nauta pozitív példát is hozott, amikor egy nehezen mozgó néninek a villamoson többen is segítettek, majd ketten el is kísérték a sarki klinikáig. 

„Amúgy pedig kedveskéim, csinálni kell a jót, nem lesz az magától, tehát mindenki aki fanyalog, fanyalgás helyett adjon a buszon helyet, adjon a másiknak egy dicséretet, segítse átkísérni a zebrán a vakot és adjon egy jópofa flesht a mufurcnak visszaszólás helyett, vagy visszamufurckodás helyett, és satöbbi, satöbbi. Ettől lesz ugyanis másmilyen amit másmilyennek szeretnénk, és ekkor jártok elől példával magatok is. 

Szerintem nincs feltétlenül nagyobb feszültség itt, mint a világ egy adott másik random pontján, illetve vannak olyan társadalmak a világban, amelyek a mi feszkószintünknél sokkal komolyabb feszkószintekkel néznek szembe, és persze vannak olyanok, is amelyek kevesebbel. 

Szerintem ilyen módon, ha csak borút látunk, el van túlozva kissé a helyzet, ugyanis a dolgok látása az bezony sokszor a látó attitűdjéből is fakad, az ő szűrőjén jön át, s nagy kérdés, mit szeretnénk magunkból visszatükrözni egymásnak.” 

Ágota szerint nem mindegy, hogy az ember Budapestet vagy a vidéket veszi alapul. „A szomszédok figyelnek egymásra, itt még nem kell zárni a lakásajtót, ha elmegyünk valahová. Itt még létezik az önzetlen segítség is. Szerintem ember kérdése az egész, ki hogy viselkedik, mit hozott otthonról. Egyébként utálom az olyan hozzászólót, aki itt hagyta az országot és kintről köpködi azt. Elhiszem, hogy ott kolbászból van a kerítés, de nekünk jó az lécből is.” 

A negatív propaganda hatása 

Érdekes kérdés, hogy vajon a sok helyről ömlő negatív propagandának milyen hatása van a hétköznapokra. Gergely szerint nem csekély. 

„Akik Magyarországon élnek folyamatosan negatív propagandával vannak terhelve, EU-s átlag feletti heti munkaórában dolgoznak, bizonytalan jövőben élnek (például egészségügy, nyugdíj, oktatás, nemlétező vidékfelzárkóztatás), állandó gazdasági kihasználtságban szenvednek (magas járulékok, magas hitelkamatok), folyamatosan átverik az embereket mindenhol, lényegében a túlélésért küzdenek. 

Az ország mottója sok tekintetben: Az élet mindig drága! Csoda, hogy mindenki feszült és agresszív ez alatt az évtizedek óta tartó nyomás alatt?” 

Viktor úgy látta, hogy jelentős a kulturális, kulturáltsági és hangulati különbség Magyarország és a nyugati országok között. 

„A minap kellett buszoznom, és sokkoló volt, ahogy az utasok viselkedtek, és ahogy a sofőr reagált rá a hangosbeszélőn üvöltve. Az autómat 4-szer törték össze 3 hónap alatt úgy, hogy egy cetlit nem hagytak. Mindennaposak a kurvaanyázások az autósok-motorosok-bringások között. Sorolhatnám. Gúnyolódhatunk, de inkább sírni kéne” - írta. 

Balázs másként vélekedett, szerinte „a külhoniak többsége azt látja, hogy ahová költöztek, ott mindenki Mary Poppins. Érdekes, a Magyarországon élő külföldi ismerőseim véleménye pedig általában pozitív Magyarországról, Budapestről, az emberekről. 

Sokan negatív, pesszimista, depis jelzőket használnak. Negatív hozzáállást mutatnak azok az emberek, akik az itthoni magyarokat általánosítják ezekkel a jelzőkkel. Nem érzitek véletlenül a görbe tükröt?” 

BKV, Budapest, babakocsi 

Vivien a mentalitásbeli különbségeket emelte ki: „igenis többet mosolyognak, a boltban nincsenek a fenekemben, hogy vajon lopni akarok-e, ha segítséget kérek vagy ne adj isten reklamációm van, akkor a megoldásra és az elégedettségre törekednek. 

Nem szól be az utcán a fiatal lányoknak a szaki az árokból, hogy de megdugnálak és sorolhatnám hosszasan... De szemellenzővel ezeket nem látjátok, és mi tagadás, én sem hittem addig, amíg nem költöztem el, hogy lehet ekkora különbség. És mégis. 

BKV, Budapest. Babakocsival a pár hónapos fiammal. Elsőre kulturáltnak tűnő emberek szóltak be (régi busz, leghátul volt a babakocsis hely, de busz fullos). Szóval többen nekem álltak, hogy vigyem arrébb a babakocsit (minek száll fel gyerekkel), rohadjon meg, hogy nem bírja arrébb vinni a gyereket (full magyar) és ehhez hasonló beszólások. 

Majd leszállnék, akkor még csavar volt a gerincemben, lassabb voltam, amikor fel kellett emelnem a babakocsit és úgy leszállni. Senki az égvilágon nem segített, viszont a húzzon már le megvolt. Egy hajléktalan ugrott oda, hogy segítenék, de nagyon koszos vagyok, a kerekeknél megfoghatom a babakocsit? Itt már könnyeztem. 

Majd egy banya még belém lökött, amikor leszálltunk és „na végre” mondattal kulturáltan elköszönt. Akkoriban már tervben volt, hogy elköltözünk másik országba. Ez az élmény sokat lendített a terveken. 

Hazalátogatás után a gyerekeim folyton azt kérdezik, hogy anya, az mit jelent, hogy bazmeg és ki az a kurva anyád? Ha autóval megyünk (1600 km) CSAK Magyarországon villognak tolnak le (nem, nem döcögve megyünk mi sem). 

Más országban csak akkor, ha az illető magyar rendszámú, vagy külföldi rendszámú és mondjuk (fejjel lefelé felragasztott) nagymagyarországos matricával nyomja.” 

És ha már tömegközlekedés, lássuk Csilla tapasztalatát! „A buszokon nálunk nincs olyan, hogy nyomorognak az utasok, mert olyan sűrűn járnak, hogy mindenkinek van ülőhely. Külön a rokkantaknak és van hely babakocsinak. 

A sofőr leereszti a busz elejét, hogy ne kelljen a babakocsit felemelni. Rokkantak miatt a sofőr kiszáll a buszból és kihajtja a felhajtót vagy mi a bánat az. És mindkét esetben addig nem indul a busz, amíg nincsenek biztonságosan a kijelölt helyükön. 

És igen, jellemzően mindenki mosolyog. Amikor hajnalban jártam dolgozni, akkor az utcán voltak ismerős arcok és biza köszönt az összes, pedig nem ismertük egymást. A boltokban nem köröz a biztonsági őr, hogy ki akar lopni, mert nem feltételezi senkiről.” 

Rövid történetek 

„Múlt héten egy forgalmas szakaszon, szűk parkolóhelyen ide-oda fészkelődtem az autómmal egy babakocsis pár közelében. Láttuk egymást. Aztán 1.8-1.5m-ről becsipogott a radar, mire a mélymagyar Anyuka felkiált: "MI A FASZ?!?!" 

Elnézést kértem, beálltam, el akartak menni kocsival durrogva, de nem hagyhattam ennyiben. Megállítottam őket és elnézést kértem, legyen nekik igazuk és legyen meg a lelki békéjük. 

Mindketten lehettünk volna figyelmesebbek a másikkal, ezt belátom, de elegem van ebből a sok ideggyenge emberből, akik bármi ügy okán lemennek őrjöngő baromba, mert annyira frusztráltak, hogy kicsit hozzáteszel és felrobbannak. 

Szombat délelőtt eleve nem szabad kocsiba ülni, őrültek vannak az utakon, boltba se járok, semmit nem csinálok. Futok a parkban és utánam szólnak („Minek fut, aki anorexiás?”). Sorolhatnám. Gyűlölöm!” (Tímea) 

„Leszállunk a reptéren és az első magyar mondat nekem szánva: „akkor a kurva anyád”, mert a bent lézengő, szemmel vadászó taxis ajánlkozására annyit mondtam: köszönjük, de már várnak kint.” (Kinga) 

„Tavaly nyáron egy balatonparti strandon összeismerkedtünk egy alföldi családdal. Beszélgettünk fél órát kb., amikor azt mondta az apuka, hogy 3 napja vannak itt (egy nagyon menő szállodában egyébként) és mi vagyunk az elsők, akik kedvesen bánunk velük. Minden ember nevében is szégyelltem magam. Apuka mozgáskorlátozott, anyuka kreol bőrű volt. A gyerekeink meg álló nap boldogan játszottak együtt…” (Gabi) 

„Nagyon negatívak az emberek otthon. Alig látni kedves, mosolygós arcokat. Példa. Elmentünk az egyik felkapott kávézóba. Miután végeztünk, kifelé menet odaszóltam a baristáknak: köszönjük szépen, nagyon finom volt a kávé. Látnotok kellett volna, hogy micsoda döbbenet ült ki az arcukra! Hebegve megköszönték, annyira látszott, hogy egyáltalán nincsenek az ilyesmihez szokva. Nekem meg már az furcsa, ha nem köszönöm meg.

„Januárban voltam Magyarországon. Ott indult, hogy a taxis diszpécser Ferihegyen azt mondta, 6 ezer forint lesz a címre, még papírt is adott. Amire odaérünk, már 8500 lett, ja és közben a taxis „de gyönyörű vagy”, „milyen finom az illatod” szöveget nyomott. Ezért külföldön már jelenteni lehetne a mytaxi-n, meg az Uberen. Budapesten csak rohadt kínosan érzed magad. Ez az első 20 perc volt.” (Anemone) 

„Amikor 5 kanadai év után a 9 hónapos kislányommal hazautaztam látogatóba, Ferihegyre érkezve az ég világon senki sem segített. Volt két marha nagy kofferem, egy pelenkázótáskám és egy carry-on. Ja, és a babakocsi. Húsz óra utazás és alig alvás után hullafáradtan próbáltam segítséget kérni vadidegenektől, de mindenki úgy tett, mintha észre sem vett volna.” (Éva) 

„Angliában élünk, nagyon kedvesek az emberek, segítőkészek, türelmesek és ha nem is beszéled a nyelvet tökéletesen, akkor sem néznek le. Kerekesszékes a kislányom, itt teljesen imádják, segítenek. Magyarországon lenézik, sőt, amikor már nagyobbacska volt, de még babakocsiban toltuk, megkérdezték, hogy LUSTA vagy menni, hogy babakocsiban ülsz? Mire én: nem, sajnos nem tud járni.” (Melinda) 

Végül Zoltán véleményével zárnám a posztot: „Nem kell annyira komolyan venni, el kell engedni, mosolyogni, megkeresni a határokat, aztán jó lesz. Felesleges idegeskedni, kiakadni, ha bunkók az emberek, a negatív dolgokat gyorsan pozitívra cserélni. 

Külföldön is nagyon gyorsan agyfaszt lehet kapni. Csak valahogy kevésbé érdekel. Ezt kell tudni vissza felé is alkalmazni. Ne keressétek direkt a rosszat, fogadjátok el az embereket. Menjetek bele lassan, ahogy nektek kényelmes. Élvezzétek.” 

(Fotó: pexels.com/gratisography)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2614681782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszigonosz 2019.03.12. 18:29:53

@takarék-láng: Ezt a marhaságot meg honnan véled tudni, hogy "hitelre autót csak lúzerek vesznek. Országtól függetletül" ?

Butaságot írtál ezzel is mint sok minden mással is.
Ha lenne áttekintésed egy kicsit is, tudnád, hogy az igazi nagyon pénzes népek a lehetö legritkábban vesznek pl. autót készpénzzel kibélelt zsebböl. :-)
Megtehetnék, akár tízet is egyszerre vehetnének, de nem teszik.
Tudtad, hogy hitelt is csak annak ajánl egy egy bank vagy autószalon, akinek lenne rá egy összegben is akár azonnal fizetni? Nem neked vagy amolyan Hinta-féle népeknek. :-)

Csodabogár 2019.03.12. 18:46:58

@fhdgy: Aki vidéken nem termeli meg a mit kell, sőt még eladásra is valamicskét, az selber schuld! Egy percig se tudom sajnálni.

takarék-láng 2019.03.12. 18:55:52

@fhdgy: "Ma azt mondják, nem veszi meg senki, nagyon drága a permetszer, meg még az adó is .."

- de maguknak termelnek.
pl a szuleim is, a bankszamlahoz igen ritkan nyulnak, tankolast, kenyeret, gyogyszert max.

A sajat kertben termelt zoldseg gyumolcs nem csak finomabb de egeszsegesebb is.
Ami penzben nem merheto, az magyarorszag adottsagai. Idojaras, termofold, egyarant a legjobb europaban.
Aki angliaban el, tudja milyen sohasem enni friss, izletes gyumolcsot, zoldseget.

Csodabogár 2019.03.12. 18:57:03

@fhdgy: Nincs kertjük? Most nincs időm nézegetni, de engem már az is zavar, mikor nagy hóesés idején a "honvédség lánctalpas járművel vitt kenyeret a faluba". Én Pesten születtem polgári körülmények közt, de ha nem lenne kenyér, akkor sütnék. A falusi nép, szerintem, teljesen elszokott az önellátástól. Mégis ki akadályozza őket, hogy tegyenek valamit magukért,
Kenyeret egyébként Stockholmban sütöttem, mert akkoriban még csak az igen pocsék melaszos kenyeret lehetett kapni. Levélben megkérdeztem a volt alkalmazottunktól, a hogyant. Nem egy nagy kunszt ha szükség van rá.

takarék-láng 2019.03.12. 19:01:31

@Shanarey: hulye lennel ha eladnad a kovetkezo 10 evben

takarék-láng 2019.03.12. 19:01:38

@Shanarey: a kamatert orbant hibaztatni meglehetosen rovidlato eszjarasra vall.
Mintha sok lehetosege lenne neki befolyasolni.
Ha pedig elkergetne a kulfoldi bankokat, akkor azert sirnatok. Pont, mivel liberalis, engedi hogy itt garazdalkodjanak. E tekintetben teljesen hasonlit Putyinra.

Csodabogár 2019.03.12. 19:01:38

@Shaktee: Tévedés, ezek mind itthon megőszült magyarok, kivéve egy DDR-ből hazajött nőt meg engem.

takarék-láng 2019.03.12. 19:02:03

@nyuszigonosz: "Ha lenne áttekintésed egy kicsit is, tudnád, hogy az igazi nagyon pénzes népek a lehetö legritkábban vesznek pl. autót készpénzzel kibélelt zsebböl. :-)
Megtehetnék, akár tízet is egyszerre vehetnének, de nem teszik. "

- azt te csak hiszed, de a hittel nem artasz senkinek, magadat leszamitva. Csak a luzerek fizetnek kamatostul tobbet mint az eredeti ar. A gazdagokra ez nem jellemzo. Sehol.

"Tudtad, hogy hitelt is csak annak ajánl egy egy bank vagy autószalon, akinek lenne rá egy összegben is akár azonnal fizetni?"
- nem. Autot motort kp-re vettem egesz eddig, igen, a 911est is, bar ott rezgett a lec, de a brexit elott volt a fontnak erteke.
csak lakashitelt vettem fel, azt is elo fogom torleszteni az 5. Ev utan. Ha elotte tennem, akkor buntetnenek az uzsorasok. Ha nem torlesztek elo, akkor 39.4% a kamat.

fhdgy 2019.03.12. 19:10:01

@Csodabogár: Ha tényszerűen nézzük, amit írsz, igazad van!

Ha el kezdjük keresni az okokat, akkor már messze nem egyértelmű a kép.

Ahol most lakom, nagyon sok olyan ház van, aminek nagy kertje is van, tehát lenne mit művelni, de ki művelje meg?

A környéken nagyon, értsd nagyon, sok 60-70-80+ éves özvegyasszony van. Ők nem tudják felásni, sem megpermetezni.

Kápálni tudnak, de semmi mást, ez pedig kevés a termeléshez.

Ma a vetőmagboltokban csak csodahibrideket kapsz, amik nem alkalmasak hagyományos művelésre. A vetőmag, a permetszer stb. a falusi embernek horror áron van.

Nyereséget nem lehet ilyen körülmények között realizálni. Saját fogyasztásra sem biztos, hogy olcsóbb mint a tecsó és ezzel bezárul az a bizonyos ördögi kör.

Mondok neked nagyon konkrét példát:

A kecsketej literje Pesten kb. 500 forint. Nekem jó pár hónapon keresztül lesz napi kb. 20 liter.Az akkor kb. napi tízezer, egy hónapban háromszázezer. A nyereség mondjuk kettőszáz. Hurrá!

Ezért a 10 ezer forintért naponta 200+ km.-ről autózzak fel?

Az 400 km. oda-vissza együtt, kb. 32 liter benzin, autópálya használat, amortizáció még sehol és már csak a benzinnel 10 ezer Ft felett járok költségben. Akkor miért?

Ausztriában a kecsketejet pár kecskés mennyiségben is begyűjtik, nem is ott tartanak, ahol mi!!!

Shaktee 2019.03.12. 19:16:27

@Csodabogár: Akkor meg whatever :P

Kedveled a friss portékát :-))

Herr Géza 2019.03.12. 19:36:25

@Horthy Miklós cselédje: Mellédumálsz megint. Kérdés: dolgozol egyáltalán? Mit?

Platonica 2019.03.12. 19:38:17

@takarék-láng: "Aki angliaban el, tudja milyen sohasem enni friss, izletes gyumolcsot, zoldseget."

En konkretan otthon szenvedek ettol. A szupermarketek kinalata joval gyengebb, mint itt, es helyben, plane otthon termelt zoldseg-gyumolcs meg alig-alig lelheto fol (gyerekkoromban tenyleg viragzott a kistermeles videken, ahol felnottem).
Itt viszont tok jo a farm shop-ok kinalata, illetve a normal boltokban is sulyt fektetnek ra, hogy a helyben termelt dolgokat tamogassak.

gabors 2019.03.12. 19:41:48

@Shaktee: "Scharle" mi ez csak nem valami bemigransozott Julia ??

Herr Géza 2019.03.12. 19:41:51

@Horthy Miklós cselédje: ...”emlékszem én hogy mennyire kellett könyörögni Grazban egy mosogató állásért is.”
Én meg arra emlékszem, hogy éppen nem értél oda az állásinterjúra, nem volt inged, vasalódeszkád, stb., “annyiért a tököm nem dolgozik”, úgyis a kubuk..., meg a mocsok papa, halálra keresi magát rajtam, usw.

Shaktee 2019.03.12. 19:43:26

@Herr Géza: kavarod ugrifules, a badár a kubus bubus..

Herr Géza 2019.03.12. 19:47:18

@Horthy Miklós cselédje: “Én nem akarok autót tartani, jogsim sincs.”
Magyarul: ahhoz is hülye/lusta vagy, hogy megcsinálj egy jogsit. Saját autó nélkül is nagyobb lenne az esélyed a munkaerőpiacon. Persze a megbecsült mosogatópolgárnak minek jogsi... Jaja.

Shanarey 2019.03.12. 19:47:44

@takarék-láng:

Persze ő semmiről sem tehet. Akkor mi a fenének volt az a bizonyos devizahiteles balhé, és a forintosítás, és az Ócsai házépítés a deviza adósoknak? Miért nem ingyenes a készpénzfelvétel ? Miért oly drága egy normál fizetésből élőnek a bankszámla fenntartása? Volt az a bizonyos "bankadó" amit a bankok nyakába varrt, s arról volt szó hogy a bankok azt nem háríthatják tovább, aztán valahogy mégis sikerült nekik, a kormány pedig kussolt.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.03.12. 20:08:18

@Herr Géza:

Mért számít hogy dolgozom e? Egyébként jelenleg nem. És akkor mi van?
Jelenleg bulikázom, élvezem a magyar életet,csajozok.

Hufeisen 2019.03.12. 20:11:07

@takarék-láng: egyrészt Viktorunk mint közvetve (bankadók, infláció, stb), mint közvetlenül (jb alapkamat) sokat tehet a kamatért.
Másrészt én Bécsben lakásban a harmadikon lakom. Mégis magamnak termelem a paradicsomot, csilit, stb. mert egy parkban csirkehálóval elkerítettek pár nm-t néhány lelkes hülyének, és a város anyagilag is támogat minket. Ez Pesten meddig működne?
Persze a bécsi föld sokkal szarabb, mint 60km-rel odébb, ezt érzem is, a schneebergi csapvízről ne is beszéljünk...

2019.03.12. 20:18:54

@Csodabogár:

"Aki vidéken nem termeli meg a mit kell, sőt még eladásra is valamicskét,"

Hát nem'tom. Szerintem ez egy 50 évvel ezelőtti szemlélet.
Halálosan felesleges ezzel vacakolnia bárkinek (hacsak nem ez a kimondott hobbija). Lásd amit fhdgy írt. A világon semmi értelme csinálni nincsen.

"Ezt így általánosságban kijelenteni, hogy a magyar nők hamarabb öregszenek, nem enyhe túlzás."

Szerintem nem. Érdeklődéssel figyelem a nőket mindenhol, ahol járok (nyilván), és meghökkentően le vannak pattanva a középkorú meg afeletti nők Mo-on. De egészen meghökkentően tényleg. Persze a férfiak is. Ez van.

2019.03.12. 20:20:47

@Horthy Miklós cselédje:

Azt elárulod, hogy _miért_ nem dolgozol? Amennyire tudom, két kézzel fogják a mekisfiúkat is Mo-on, és mindenki 400k-t keres. Nekem ez tkp talált pénznek hangzik, nem érdemes veszni hagyni.

Shaktee 2019.03.12. 20:25:38

Brexit deal rejected.

Sok borsot fogtok enni :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.03.12. 20:28:00

@Shaktee:
Igenbizony!
En vagyok, aki nappal, valtott muszakban egy automosoban dolgozik, ejszaka pedig egy iraki kifozdeben mosogat.
De 8 ev alatt sikerult osszesporolnom a repulojegyre haza, mar majdnem koltozhettem vegre vissza a polgari letbe, erre a WizzAir felemelte a poggyaszok dijat, igy meg legalabb 3 evig sporolhatok, hogy osszejojjon egy 32 kilos borond feladasi ara... szar az elet Shakti!!! :((((

Shaktee 2019.03.12. 20:32:28

@Kövérmadár [swe]: Bárhova, csak kubu nocsabaszok ne legyenek ott, mi? :P

Platonica 2019.03.12. 20:38:41

@Shaktee: 'Brexit deal rejected.'

Nos, ez varhato volt. Semmi meglepo;-)

gabors 2019.03.12. 20:41:15

@Shaktee: 'Brexit deal rejected."

na vegre ujra brexit hir a HA-n :-)

gabors 2019.03.12. 20:48:07

@Shaktee: azert valamit javult

"MPs reject Theresa May's deal by 149 votes" legutobb Januarban 230 volt ellene ha ilyen jol tud javulni alig 6 honap alatt meg lesz ez :-)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.03.12. 21:08:20

@Herr Géza:

Mikor aktívan kerestem ott munkát, akkor is baromi nehéz dolgom volt.
Budapesten ehhez képest Kánaán van, mindenhová embert keresnek.
Itt fél óra alatt lehet munkát találni, Grazban 3 oldalas bewerbungokat kellett írni a mosogató melókhoz is.

TSTS83 2019.03.12. 21:09:20

Szerintem nem Magyarország van befeszülve, hanem bizonyos emberek. Például ha valaki 9+ órát dolgozik, mindezt annyi pénzért amiből éppen megél, ha nem bízhat se az állami egészségügyben, se a gyerekét nem bízhatja nyugodt szívvel az állami oktatásra, ha nincs rendes pontos tömegközlekedés, ha nem kezelik őket egyenlő partnerként a munkahelyen, hivatalban, iskolában, stb, stb... teljesen megértem hogy be vannak feszülve az emberek. Én is be lennék. Talán be is voltam. Ez sajnos ez nem az emberek, sokkal inkább a környezet hibája. Az persze más téma hogy melyik az ok és melyik az okozat.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.03.12. 21:09:53

@Nagy kámpics:

Nem kell gúnyolódni. Élvezem a maradék fiatalságomat, ennyi. Ráérünk még dolgozni :)
Amúgy örülhettek, leírom majd a fizetésemet ide és röhöghettek nagyokat :)

takarék-láng 2019.03.12. 21:11:32

@Platonica: "A szupermarketek kinalata joval gyengebb, mint itt, es helyben, plane otthon termelt zoldseg-gyumolcs meg alig-alig lelheto fol (gyerekkoromban tenyleg viragzott a kistermeles videken, ahol felnottem). "

- nem tudom, hogy kikapcsolod-e az izlesedet, de en ha otthon a tescoba bemegyek, mar a nyers zoldsegek gyumolcsok (amelyeket helyi beszallitoktol szereznek be tobbnyire) lolyan illatokat arasztanak, hogy folyik a nyalam. Ellenben itt...

"Itt viszont tok jo a farm shop-ok kinalata, illetve a normal boltokban is sulyt fektetnek ra, hogy a helyben termelt dolgokat tamogassak."

- hat azzal adnak egy pofont a szarnak, mert angliaban nem csak az idojaras alkalmatlan az elelmiszertermelesre, hanem a talaj, talajminoseg is. Rettento szegenysegben eltek am errefele a nepek, a gyarmatositas elott, az akkori magyarokhoz kepest. Itt a krumpli es a fu terem meg helyben. Ennyi. Mar ha ertekelehto mennyisegrol beszelunk.
A tobbit importalni kell.

Nekunk Europa kozepen pedig felfoghatatlanul nagy az elonyunk e tekintetben, nem tulzok, ha azt mondom, hogy talan minden europai orszaggal szemben.

Herr Géza 2019.03.12. 21:12:52

@Horthy Miklós cselédje: “Itt fél óra alatt lehet munkát találni, ...” Ja, oszt mégsem sikerült ott sem ezek szerint....

“Jelenleg bulikázom, élvezem a magyar életet,csajozok.” Hahaha. Pláne a “csajozok”. Eddig is arról voltál híres.

Herr Géza 2019.03.12. 21:14:59

@Horthy Miklós cselédje: “Grazban 3 oldalas bewerbungokat kellett írni a mosogató melókhoz is.” Hányat is írtál? :)))))

takarék-láng 2019.03.12. 21:31:40

@Shanarey: meselj arrol, hogy milyen bankok es hogyan gyakorolnak nyomast a kormanyokra.
Amugy nem hulyeseg amit irsz, latod ezert ill. ez ellen kene az utcara vonulni, nem pedig ertuk, mint a komplett baloldal.De a media nyilvanossagat nem kaptak meg a devizahiteles tuntetok sem.

Hogy Viktor mit egyezkedett veluk, en nem tudom, de biztos nem akart ugy jarni, mint Kennedy, akit azert lovettek le, mert Hitlert akarta kovetni gazdasagpolitikai kerdesekben. Az altala hozott torveny ugyan ervenyben van, de nem alkalmazzak.

takarék-láng 2019.03.12. 21:31:50

@Hufeisen: "mint közvetlenül (jb alapkamat) sokat tehet a kamatért."

Pontosan az orban kormany vitte le az alapkamatot, amit a kotelre valo baloldal 10 % folott tartott akkor, amikor nemzetkozileg 1-2% volt. Eloidezve ezzel azt hogy $ milliardok aramlottak ki az orszagfbol mindossze 1-1 nap sot ejszaka alatt!!!

Hufeisen 2019.03.12. 21:37:48

@takarék-láng: nem mondtam, hogy melyik ténykedés milyen hatással van rá, csak azt, h befolyásolja.
Egy normális országban nem a kormány mozgatja az alapkamatot, ha jól tudom...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.03.12. 21:45:05

@Herr Géza:

Nem nagyon kerestem még melót, élvezem a magyar életet egyelőre :)
Eufóriában vagyok mióta itthon élek :)

kék madár 2019.03.12. 22:02:52

@Horthy Miklós cselédje: nem valami foiskolara jartal eloszor amikor hazajottel?

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.03.12. 22:07:25

@kék madár:

Azt már elengedtem, túl nehéz volt, nem volt hozzá elég eszem/szorgalmam.

kék madár 2019.03.12. 22:13:55

@Horthy Miklós cselédje: csak az eleje nehez, meg ujra belevaghatsz

Shaktee 2019.03.12. 22:15:45

@kék madár: láttad a hazakészülő ludas videomat?

kék madár 2019.03.12. 22:21:04

mostmar lattam! Lenyugozo!

Shanarey 2019.03.12. 22:21:31

@takarék-láng:

Viktorka mit egyezkedett velük? Csak annyit, hogy amíg finanszírozzák az ő hülyeségeit, addig azt csinálnak, amit akarnak.

Shaktee 2019.03.12. 22:32:18

@kék madár: ennyit nem láttam ideérkezni..sokfelé mennek.

Shaktee 2019.03.12. 22:33:30

@takarék-láng: Hitlert? Honnan szeded ezeket az eszméletlen baromságokat??

2019.03.12. 22:45:52

Bravó Bazsi, megint hintába ültettél pár embert, csak így tovább, van itt pár új kommentelő is, mesélj nekik a 21.5/5.5 hátha el tudod őket kápráztatni :-)))

Aurora Borealis het noorderlicht 2019.03.12. 22:49:36

@London2009: na, ez a másik. Szerinted mekkora a különbség egy felvállaltan CF nőnek otthon élni, vagy a borzalmas nyugaton? Megmondom: egy életnyi. Meg egy egész idegrendszernyi. Amíg otthon vadidegenek ítéletét kellett hallgatnom, mekkora nímand, hazaáruló, haszontalan senkiházi vagyok, mert nem szültem vagy kettőt-hármat (egy: mikor jön testvér? kettő: lesz még? hát nyilván! három: úúú, minek annyi?! 4+: ti nem vagytok normálisak)

Itt meg? Persze, megkérdezik, hogy a fenébe kerültem Hollandiába, egyedül, családdal, stb? Megmondom őszintén, ahogy otthon is, hogy soha nem akartam saját családot. Ennyi, nem több, mert továbbra is magánügynek tartom a semmit/sokat egyaránt. Itt bólintanak egyet, tudomásul veszik (és nem, nem dumálnak ki a hátad mögött, hogy mekkora szar vagy). Ez kábé pont olyan infó errefelé, mint hogy pl. hány nyelven beszélsz.

Mo-n nagyon durván kezd átfordulni az ellesztő propaganda valalmi nagyon torz életszemléletté. Családbarátnak mondja magát a magyar általában, de a valóság ezzel szemben egészen más.

Olvastam a többi hsz-t is, még nem mindet. Az én véleményemet a Határátkelő a kérdezésem nélkül tette közzé (nem probléma, vállalom akármikor, csak ne a barátaimtól kelljen megtudnom, hogy nyilatkoztam). Csilla vagyok, Hollandiából. A véleményem többnyire erős szarkazmust hordoz magában. Ha tudom, hogy nyilvánosabbra kerül, mint a fb., akkor szívesen cizelláltam volna. Nem megkeseredett szar vagyok, csak későn mentem külföldre, ahol a helyem lett volna már jóval előbb :)

Aurora Borealis het noorderlicht 2019.03.12. 22:49:43

@Horthy Miklós cselédje: MARADJ OTTHON! te leszel az isten.

én spec otthon vettem részt 8 körös interjúkon egy kibaszott titkárnői állásra, 2000-ben. Itt meg benn voltam szakmai interjún 10-kor, mire hazaértem Rotterdamba, már jött a whatsapp üzenet, hogy fel vagyok véve. Nem mosogatói (és nem kéne lenézni egy szakmát sem).

Herr Géza 2019.03.12. 23:07:29

@Horthy Miklós cselédje: Ne kezdjük újra. Csak a kérdésre válaszolj. Ha sikerül.

Shaktee 2019.03.12. 23:19:24

@CyberTroll: te csak töltsd fel a spájzod tirpákom, nehéz napoknak néztek elébe

somlobodog 2019.03.12. 23:56:47

@Csodabogár: "A buszon én is sanyarú leszek, ha már fent van két anyuka két gyerekkocsival + egy kisbicikli + egy rolleer és még egy harmadik is fel akar szállni hasonló felszereléssel. "

Veled ellentétben az anyukák fizetnek az utazasert.... Nekik kéne "sanyarunak" lenni hogy csucsidoben egy potyautas ül a bkvn. Minden csak nézőpont kérdése.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.03.12. 23:57:20

@Herr Géza:

Nem dolgozom jelenleg. Mi érdekel még? Tele vagyok lóvéval, nem szorulok rá még.

Az ingatlanlufi miatt már úgyis esélytelen a saját lakás, így marad a "bulizzuk el a nyugaton összeharácsolt lóvét" forgatókönyv :)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.03.12. 23:57:26

@Aurora Borealis het noorderlicht:

Tehát 19 éve nehéz volt munkát találni itthon és akkor gondolod most is nehéz..az komoly...

mafos 2019.03.13. 00:42:03

Az hagyján, hogy másokat ekéz az ember, mert az mindenkinek megy.
ÉN az utóbbi időben
MAGAMON vettem észre, hogy a toleranciaszintem és a közérzetem nagyságrendekkel romlott. Turistákkal mindig előzékeny voltam, de sajnos ittasan volt, hogy nem a legjobb oldalát mutattam a magyar vendégszeretetnek. És a negatív közhangulatért egyértelműen felelős a folyamatos negatív kampány. Visszafele haladunk itthon. Ez van. Ezért akarok én is lelépni.
És igenis mocskosul idegesítő, hogy szét kell nézni a zebránál a zöld jelzésnél(tudom, csepp a tengerben).

takarék-láng 2019.03.13. 00:42:21

@Hufeisen: "Egy normális országban nem a kormány mozgatja az alapkamatot, ha jól tudom..."

Magyarorszagon sem, mert a "nemzeti" bank kormanytol fuggetlen.
Normalis orszagban kormany mozgatna, de a normalis orszagok kozul jonehanyat lebombaztak a demokracia importalok.

montroyal ( CAN qc) 2019.03.13. 04:06:00

csak olvasgatok ..9 éve nem voltam Mo-on de az itteni ismeroseimtol van ralatasom , akik rendszeresen jarnak haza pl a rendszerbe jol beallt rokonaikhoz (pl valamilyen MAV igazgato sogor ) es toluk tudom hogy - ugyamarmasholisezvan ugyanmarmasholislopnakapolitikusok .... szoval attol fugg hol melyik oldalon allunk ... de nem is beszélek a magyar dolgokrol mert ha barmi felmerul csak a fidesz médiabol tajékozodva az mondjak nekem- nehogy mar ukranok kapjanak magyar nyugdijakat .. ezt is valamilyen hulye libsi hordta ossze ... Mo , én igy szeretlek ... tavolrol ... :-)

Golf2 2019.03.13. 05:24:35

@Shaktee: Weber szarrá alázta a basit...francokat,ez a patkány sokkal agyafúrtabb,hülyére veszi simán a kultúrembereket pláne ha még hisznek is neki.Minden megy tovább:(

Golf2 2019.03.13. 05:41:46

@montroyal ( CAN qc): 9 éve nem voltam Mo-on...Nem vesztettél semmit,sőt neked még 1 békésebb kép maradt meg.:( Hajókázás lesz még?

Sir Galahad 2019.03.13. 08:35:08

A kelet-európai országok évszázadokra visszanyúló gazdaságtörténeti okokból szegényebbek, mint a nyugatiak. A magasabb jövedelemből következik egy nagyobb létbiztonság, ami megnyugtató. Ennyi a magyarázat.

Platonica 2019.03.13. 08:41:36

@takarék-láng: hat kinek mit jelent az izles, szagok. Kb 2 eve voltam Tecso-ban otthon, pont a zoldseg-gyumolcs reszleg miatt fordultam ki, mert olyan rothado szag volt... Itt nem jarok T-ba, felenk nincs, a Waitrose es Sainsbury's felhozatalaval meg vagyok elegedve.
A szuklatokoru sztereotipiat, miszerint itt gyenge minosegu, izu a termes abszolut cafolni tudom. Elozo hazunk kertjeben nagyon finom dolgokat termesztett a ferjem (kerteszkedik hobbibol), termeszetesen nem voltunk onellatoak, csak azert irtam le, mert tenyleg te'ves, hogy itt nem lehet jot, uborka, paradicsom, borso, chili, salata mellett volt malnank, almank, szedrunk, es edes szolonk! Utobbit kosarszam hordtuk be osszel a suliba, mert nem fogyott volna el otthon. A gyerek iskolajanak biogazdasaga eladasra is termelt, kimondottan jominosegu dolgokat, minden szerdan ott vasaroltam. Szerencses helyen elunk, tudom, nem tipikus UK-n belul sem, amit irtal viszont nagyon nem igaz altalanossagban sem (fu, krumpli stb).

Platonica 2019.03.13. 09:03:34

Amugy en is latom a mentalitasbeli kulonbsegeket, akarhogy faj is, pedig faj. Kulonosen azota, amiota a gyerekem szemen, elmenyein keresztul is megtapasztalom a dolgokat. Multkor irtam pl a kis meglepett beszolasarol me'g evekkel ezelott ('itt mindenki utalja Mo-ot??').
Mi tenyleg soha nem neveltuk negativ erzelmekre a szulohazajaval kapcsolatban, mint ahogy vakhitre sem. Inkabb a tisztanlatasra, ami mostanra meg is van, ugy erzem.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2019.03.13. 09:42:12

Sok külföldre költözött barátomnál azt tapasztalom, hogy amikor itthon jár, keresi az okokat, amivel igazolhatja, miért is jobb neki kint. Van, amelyik meg most azon gondolkodik, hogyan jöhetne haza, mert elege lett abból az országból, ahol él.

Bejártam a világot, egy időben nagyon rendszeresen csavarogtam. Mindenhol találkoztam az itthonihoz hasonló viselkedéssel. Unott bunkó eladóval az üzletben, legyen az egy elegáns, méregdrága milánói divatüzlet, vagy egy amszterdami kerékpárbolt. Sokszor autóztam, motoroztam át országokat, és pl. Ausztriában legalább annyi bunkó van az utakon, mint itt. De a németeknél is sokat romlott a helyzet az utakon az elmúlt 20 évben. Az olaszoknál meg ha valaki nem veszi fel a ritmusukat, jobb ha inkább gyalog jár. Szerintem mindenhol van ilyen is, olyan is. Ez nem genetikai kódoltság.

Az itthoni turizmus robbanásszerü növekedését látva, és a turisták véleményét olvasva az a kép is kirajzolódhatna, hogy a magyarok kedves, mosolygós udvarias nép. Valószínüleg ez sem igaz így.

Akiknek rossz tapasztalataik vannak, ott lehet, hogy a saját maguk tükröződésébe botlottak. Lehet, mindenesetre is érdemes ezen elgondolkodni. Mármint ha eleve negatívan állunk hozzá egy eseményhez, találkozóhoz, az nem is fog jól elsülni. A nyuszi és a rotációs kapa kölcsönkérése a rókától vicc esete foroghat fent sokszor.

A külföldre településsel kapcsolatban azt gondolom, aki igazán tehetséges és szorgalmas, az bárhol jól boldogul. Akár itthon is. Nyilván vannak kivételes körülmények, és nyilván a kiköltőzők elsöprő többsége ilyen kivételes körülmények miatt döntött úgy, ahogy.

Én azt látom a külföldi barátaimon, hogy elvesztették a barátaikat és a rokonaikat. Egy olyan közegben élnek, ahol az akcentusuk és néhány beidegződésük miatt mindig is idegenek, bevándorlók lesznek. És valójában így is kezelik őket. Amit ők toleranciának, befogadásnak érzékelnek, az valójában képmutatás, cukormáz. Senkiből nem lesz soha valódi brit, német, holland vagy dán. Mindig is ő lesz a magyar vagy a lengyel. A háta mögött persze. Az emberek ilyenek.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2019.03.13. 09:42:12

@Kövérmadár [swe]: Soha nem voltak pl. gyarmataink, ami lerabolhattunk volna és soha nem lehettünk semlegesek a háborúkban. Ellenben megszálltak az oroszok majd 50 évre. Ennek hatása még az agyontámogatott mai keletnémet vidéken és életszínvonalon is látszik. Pedig ők ott vannak a húsoskondér mellett.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2019.03.13. 09:42:12

Természetesen a magyar pozitív élményeiket irkálók még életükben nem jártak külföldön, így fingjuk sincs arról, mi zajlik a fasiszta orrbanisztánon kívül. De azért osztják az észt ezerrel. Egyszerűen irigylik hogy nyugaton jobb, és flusztráltak attól, hogy nekik csak ennyi adatott, amit führerük nyújt, és enged nekik seggnyalásért cserébe.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2019.03.13. 09:42:12

@takarék-láng: "Magyarorszagon sem, mert a "nemzeti" bank kormanytol fuggetlen."
Ez vicc volt?

mojszipupi 2019.03.13. 09:42:12

Balkán voltunk, balkán vagyunk és az is maradunk. Semmi nem változott. Nem csodálkozom, hogy egy búra alól kibújva egyesek meghökkennek, de alapvetően a megélhetési gondok miatti agresszió ugyanaz 30 éve. 1M masszív és ki tudja hány M még billegő alkoholista országában, drogos idegroncsokkal megspékelve.
Egy budai zárt világból vagy egy menő nyugati ország jólétéből meghökkentő lehet, lakótelepen nevelkedetteknek már kevésbé. Nem finomlekűeknek való vidék egyik balkáni ország sem. Így kell elfogadni, erre kell készülni, és erre kell másokat is felkészíteni

lámalány 2019.03.13. 10:23:35

Az összes kommentet nem olvastam végig, de az így is feltűnt, hogy milyen érdekes, hogy egy olyan cikk alá, ami arról szól, hogy befeszültek-e Magyarországon az emberek, csomóan elkezték egymást befeszülve, személyeskedve szidni függetlenül attól, hogy Magyarországon élnek-e vagy sem.
Meg persze csomóan el tudták mondani kulturáltan, higgadtan is a véleményüket, szintén a lakóhelyüktől függetlenül.
Hmmm... Elgondolkodtató.

Ma Baker 2019.03.13. 10:23:53

Részben nem kéne Budapestet egyenlővé tenni Magyarországgal, másrészt mindenki azt veszi észre, amire rááll az agya. A határátkelő blogba kontentet kreálóknak pl csak a panaszkodásra és a szar dolgokra áll rá az agyuk itthon.

Mondok egy példát: Pár ismerősöm kiment Münchenbe. egyik részük mondta, hogy nem volt semmi különös, finom volt a kolbász meg a sör. A másik részük vérig ki volt akadva, hogy München fő sétálóutcája már Afrika.
A kolbászos résznek ez fel sem tűnt, vagy direkt nem vettek róla tudomást.
Ugyanez a gondolkodás megvan fordítva is az itthon állandóan panaszkodóknál.

takarék-láng 2019.03.13. 10:43:03

@Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög: "Magyarorszagon sem, mert a "nemzeti" bank kormanytol fuggetlen."
Ez vicc volt?'

- tajekozodj, radfer!

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2019.03.13. 10:43:26

@mojszipupi: Nem tudom, honnan veszed az adataidat, de úgy gondolom, erősen túlzol.

www.graphicmaps.com/which-country-drinks-the-most-alcohol

Ez alapján sokkal rosszabbak nem vagyunk egy rakás igencsak jóléti országtól. Kicsi a különbség köztünk és pl. a gazdag Luxemburg között. 10%? De a norvégok és svédek sem vetik meg a piát. Nálunk azért nem látni olyan jeleneteket, mint amikor Göteborgban kiköt a komp és ájultra részegülteket kell leszedni róla.

A drogfogyasztásról annyit, hogy általában a volt szoci országokban gyerekcipőben jár a drogpiac. Messze vagyunk még az igazi lverpooli vagy frankfurti szinttől, van hova fejlődni.

Azt is gondolom, hogy te sem nagyon jártál még pl. Párizs bizonyos lakótelepein, ahova jobb, ha fehér ember nem teszi be a lábát. De Amszterdamban a főpályaudvar környéke sem a nyugalom és biztonság szigete. Minden nagyvárosban vannak olyan helyek, ahol közbiztonság szar, drogfogyasztás, prostitúció és a kapcsolódó bűnözés erős. Ez a dolgok természete, bár Budapest pl., de még Belgrád is kispályás Hamburghoz, Frankfurthoz képest.

Amúgy meg nem kéne sértegetned azt a magyarországi réteget, aki becsületes munkával szépen összeszedett egy házikót valahol egy kertvárosban, max. 4-5 éves autóval jár, rendszeresen nyaral, hobbija van és politikának a közelében sem járt. Praktikusan a kertvárosi részeket ilyenek lakják.Én is ilyen környéken lakom, ilyenek a szomszédaim. Azért szabad szemmel jól látható népességről van szó.

A Balkán az én szemben pozitív jelző. A horvát, albán, görög tengerpart jut eszembe az ott lakó népekkel és az ő komoly történelmükkel, csodaszép városaikkal. De eszembe jut Montenegró is, vagy a Drina völgye Szerbiában ahol a vendéget a tenyerén hordják az emberek, ahol nem kell lelakatolnom a motoromat a lopás ellen, mint mondjuk Bécsben és nem kell óránként a parkoló autóm kerekeim meglévőségét ellenőriznem, mint Chicago-ban. Én szívesen lakom a Balkánon, ha te úgy gondolod, hogy Mo. a Balkán része.

Nyilván vannak itt is problémák, ahogy máshol is. De azért annyira nem szar a helyzet, mint azt sokan leírják. És annyira nem kolbászból van a kerítés a Lajtán túl sem. Ott is dolgozni kell, ott is megy a munkahelyi fúrás-faragás, ott is fizetni kell a rezsit, részletet, hajjaj! Sehol nem adnak ingyen semmit. Amikor valaki panaszkodik, azt szoktam mondani, születhettünk volna kínai parasztnak is.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.03.13. 10:43:48

@MAXVAL bircaman közíró: ha igazad lenne, akkor a hazalátogatók nem azt írnák, hogy mennyire pesszimisták itthon, hanem azt, hogy külföldön mennyire léhák. Nem változna meg a világnézetük, hozzáállásuk néhány hónap alatt.

Mellesleg azért sem lehet genetikailag determinált "néplélek", mert a magyar keverék nép.

Novák Aircraft Ferencné 2019.03.13. 10:43:52

Talán az is közrejátszhat, hogy ott nem állomásozott 45 évig a Vörös Hadsereg?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.03.13. 10:43:54

@Ma Baker: igazad van, Putnok, Miskolc, Csenyéte, Nyíradony sokkal barátságosabb...ja, nem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.03.13. 10:44:39

@Csák Morritz AKA Alibiman: szépen felmondtad, de hazugság. Na jó, szubjektív torzítás.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.03.13. 11:08:16

@Novák Aircraft Ferencné: nem hiszem. Az oroszok nem befolyásolták a közgondolkodást katonai jelenlétükkel. A kötelező orosz nyelv inkâbb.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2019.03.13. 11:34:52

@Igazamvanvagyigazamvan?: Látom te is tényeket sorolsz a vitában és kerülöd a személyeskedést. Ez igazán civilizált, amolyan "nyugatias" stílus.:D

Azt is érzékeltem, hogy valszeg nem voltál gazdaságilag aktív 1989 előtt, akkor nem írtad volna azt, amit az orosz megszállással kapcsolatban és tudnád, hogy hova gyűrűzik az, ha egy nagy hatalom fegyveres jelenléttel biztosítja be a neki tetsző gazdaságpolitikát is.

London2009 2019.03.13. 12:16:48

@Platonica: az en ferjemnek is hobbija a kerteszkedes. Mi sem vagyunk onellatok, de nalunk is megterem minden. Eper, rengeteg szeder, paradicsom, million paprika, kale, karfiol, repa, bab, snidling, ujhagyma, krumpli, salata, tuti kihagytam valamit, de most nem jut tobb az eszembe. Anyosomeknak rengeteg szolojuk volt tavaly, meg par uveg bor is keszult belole. Rebarbara! Ez az! Azt majdnem kihagytam. Mar iden is gyonyoruen be van vetve minden tavaszi, illetve a kis uveghazunk tele van palantaval. Nyilvan nem anyagi megfontolasbol csinalja az ember, hanem azert mert izgalmas es baromi jo erzes a sajat zoldsegedet/gyumolcsodet enni egesz nyaron.

London2009 2019.03.13. 12:20:33

@Ma Baker: akkor szerencsesnek tarthatom magam, miutan nekem mindket dolog feltunt. Tavaly voltam Munchenben es baromi jo volt a sor meg a kolbasz, de en is le voltam dobbenve, hogy mennyi ossze vissza ember volt mindenfele. Nekem inkabb a torokok illetve nem tudom pontosan milyen nepek tuntek fel, de biztos volt afrikaibol is eleg. Mi csapatokban mozogtunk kollegakkal, de igazabol nekem egyedul nem is lett volna kedvem csatangolni. Egyaltalan nem voltak bizalom gerjesztoek. Raadasul a szallodank az egyik legdragabb volt a varos kozepen es egy saroknyira mar ott alltak tole ezek a mindenfele nepek, ami elegge meglepte naiv mivoltomat.

London2009 2019.03.13. 12:22:21

@Aurora Borealis het noorderlicht: mit jelent az, hogy CF ha nem vagyok tul indiszkret? Kigugliztam, de nem vagyok biztos benne, hogy jo dologra gondolok. Ha igen ez egy lehetsege orokletes betegseg, ha jol ertelmezem.
Nem is ertem, hogy HA miert nem kerte a beleegyezesedet? HA?
Tovabbi boldog eletet kivanok Hollandiaban.

Novák Aircraft Ferencné 2019.03.13. 12:45:36

@Igazamvanvagyigazamvan?: Életszínvonal? Lehet, hogy itt is mosolygósabb arcok lennének, ha háromszoros lenne a fizu..

kiskutyauto 2019.03.13. 12:48:53

Bocsánat de az úgynevezett államalapításnak csúfolt BEHÓDOLÁS óta, volt egyetlen másospercnyi korszak is az úgynevezett Magyarországon? (amely 1000 év alatt kb 90%-ban nem is létezett, mint név, hanem teljesen más országnevek és birodalom nevek alatt voltunk betagozódva, némi látszat autonómiát mint odadobott koncot "élvezve")... Még Mátyás és Nagy Lajos, vagy éppen Szent László és Könyves Kálmán idejében sem volt az élet feszkó mentes... mivel eleve a honfoglalók nagy része 100 év alatt kihalt, hiszen nem csak a koppányi "pogányok" lettek kiirtva és kikergetve, hanem utána még évszázadokig mentek pogánylázadások, amiket vérbe fojtottak... így telt a csodás árpádházi kor... aztán jöttek tatárok törökök habsburgok, a magyar vérnek írmagja sem maradt itt már rég.... Mégis mikor lett volna ennek a szerencsétlen vesztes népnek nyugodt boldog pillanata..? Vissza kellett volna, az európai úgynevezett keresztény, terrorral hatalmat bitroló, ellenünk szövetségre lépett arisztokraták győzelme után, s emiatt elbukott úgynevezett kalandozások után (ami valójában Attila birodalmának restaurációs hátsó szándékával volt, csak elcsesztük, mivel ez nem mindenkinek tetszett, főleg a Római birodalom eszmei és vagyoni örökségét többé-kevésbé utódló klérusnak) visszavonulnunk legalábbis Etelközig, de tán mégjobb ha Levédiáig, ahogy azt néhány törzs illetve csoport bölcsen meg is tette (és leszármazottjaik ma is élnek, bár saját ország nélkül, de legalább ott vannak e szignifikáns népcsoportok Ázsiában, melyek genomjában még kimutatható a magyar eredet... Itt nem találsz mást barátom, csak germán, szláv, jász, kun és még jó néhány egyéb nem magyar rokon nációt, akik aztán benépesítették, félig meddig betelepítéssel a Kárpát medencét... itt csak a név maradt, mert azért volt egy-két befolyásos félnótás fanatikus aki ragaszkodott a magyar név és nyelv megőrzéséhez, természetesen nem hazafias illetve nemzeties, hanem sokkal inkább önös önkényes hatalmi célokból...

Platonica 2019.03.13. 13:02:07

@London2009: Most hogy irod, en is kihagytam egy parat!
Sajnos a mostani kertunk egy arboretum-szeru diszkert (na nem meretre, csak ahogy kialakitottak az elozo tulajok:-), es itt a sok virag, bokor, diszfa mellett csak herbarium, fuge es rebarbara(:-D) van, ami eheto. Amugy gyonyoru, nem panaszkodom, csak a ferjemnek nagyon hianyzik a termesztgetes.

morph on deer 2019.03.13. 14:18:28

“Budapesten élek, dolgozok, vásárolok, nagycsaládos anya vagyok, de ennyi goromba udvariatlan bunkóság töredékével sem találkozom.”

Mert már fel sem tűnik.
Mert már nem annak veszed, már hozzászoktál. Mert már az a közeg a természetes, és már csak az extrém dolgok tűnnek fel.

Ez nem minősítés, csak annak tudatosítása akar lenni, hogy ez így működik: az ingerküszöb tolódik feljebb és feljebb, hiszen ez így “normális”.

Aki pedig egy kiegyensúlyozottabb közegből kerül ide, az pedi egyből az “eredménnyel” találkozik, ami bizony mellbevágja az embert elsőre, mégpedig alaposan.

Bizony már Ferihegyen érezhetô a légkör, és egyáltalán nem pozitív az élmény.
Onnantól kezve már csak sűrüsödik, és valóban, pár nap múlva már a vészkijáratot keresi az ember...

És ennek semmi köze a hazaszeretethez vagy a magyarságtudathoz, ez egyszerűen csak a normalitás utáni vágy.
Nem ”Magyarország” a probléma per se, hanem az a diliház ami láthatóan és érzékelhetően lett belőle.

Lesz még Magyar Köztársaság 2019.03.13. 14:18:35

„Szinte ökölbe szorult arcok Magyarországon”

Nulla demokrácia, jogbiztonság hiánya, munkavállalói jogok korlátozása, egészségügyi ellátás rohasztása, létbizonytalanság.

Plusz a kormány gyűlöletpropagandájának egyenes következménye. Termékeny talajra hullott.

myOpinion 2019.03.13. 14:18:37

@Csák Morritz AKA Alibiman:

Ahany ember annyi sztori, szakma, elethelyzet stb. En mindenkire felnezek aki legalabb megprobalta a kulfoldi eletet mert bator tokos lepes, es csak tobb lesz vele az ember, ha igy ha ugy. Van millio pro es kontra, ez a topic sosem fekete-feher. Nem egy ismerosom nagyon is boldog eletet teremtett maganak kint es esze agaban sincs hazajonni. Nekem ugy jott ki a lepes hogy hazajottem, tobb szempontbol jol is jartam vele, de miota ujra itthon vagyok sokkal jobban vagyodok vissza, tobbek kozt azert is mert azota tobb ismerosom, baratom van kint mint itthon - aki volt az mind kulfoldre ment mostanra.

vándor madár 2019.03.13. 14:33:30

@fhdgy: A környéken nagyon, értsd nagyon sok 60-70-80+ éves özvegyasszony van. Ők nem tudják felásni, sem megpermetezni.
Kápálni tudnak, de semmi mást, ez pedig kevés a termeléshez.
Ma a vetőmagboltokban csak csodahibrideket kapsz, amik nem alkalmasak hagyományos művelésre. A vetőmag, a permetszer stb. a falusi embernek horror áron van."

Te is úgy beszélsz, mint aki soha nem élt falun. Először is, mióta kell a kertet ásózni? Még soha nem ásóztuk a kertet, legfeljebb egy kis darabkát. A kertet már az én gyermekkoromban is úgy szántatták fel. Régen lóval, ma (kis)taktorral. Mondjuk ötezer forintért felszántanak kb. ötszáz négyzetmétert, az bőven elég egy konyhakertre és akkor nem kell(ene) a permetes Tesco-s zöldséget enni, de a vidéki népség nagy része egyáltalán nem környezettudatos, úgyhogy pont ez a része nem érdekli. Ő is tv-t akar nézni, mint a városiak, nem pedig a kertben görnyedezni.
A bolti vetőmag tényleg csak egy szezonra jó, a belőlük lett növényből nem fogható mag. Régi fajtákat kell begyűjteni, magokat cserélni, biopiacokon venni, stb. de az csak akkor működik, ha az ember foglalkozik a dolgokkal, a tv elől nem oldódik meg. Ez a réteg utazhat ingyen, úgyhogy meg tudnák oldani, ha érdekené őket.
Drága a permetszer? Az mire kell? Aki a saját konyhakertjét permetezi, annak úgy is kell. Lesz 1-2 növény, amit megesznek a kártevők, de ez benne van a pakliban. Lehet védekezni csalánlével, hamuval, mulcstakarással (pl. olcsó szalma), növénytársítással, nem kell oda permet, mert akkor tényleg mehetsz a Tescoba is.
Gyümölcsfákra is vannak nem mérgező megoldások, de mindennel foglalkozni kell.
Én úgy tudom, hogy hatszázezer forintig nem adóköteles, ha magánúton elad az ember valamit, de lehet, hogy ebben tévedek.

"A kecsketej literje Pesten kb. 500 forint. Nekem jó pár hónapon keresztül lesz napi kb. 20 liter.Az akkor kb. napi tízezer, egy hónapban háromszázezer. A nyereség mondjuk kettőszáz. Hurrá!
Ezért a 10 ezer forintért naponta 200+ km.-ről autózzak fel?"

Ebben most nem vagyok up to date, de szerintem max. a biopiacon 500 Ft a kecsketej, aminek a biominősítése jó sokba kerül és a helypénz is, ezért olyan drága, egyébként nem. Nem akarom itt az észt osztani, de miért nem hirdeted eladásra a jófogáson vagy az agroinformon? Közel vagy a Zselicséghez, ott vannak kecskefarmok, amelyek kecskesajtot késztenek, pl. Pacsérvisnyén, Almáskeresztúron (gugli) hátha vevők lennének a tejre. Vagy Kaposváron a piac nem opció?, bár oda biztosan nem lehet beállítani csak úgy egy kanna tejjel és kimérni.
Én a helyedben belekezdenék a sajtgyártásba, de nem a lágysajtokba, ami Mo-n divat, hanem hosszú érlelésű keménysajtot csinálnék, ami eláll és nem romlik rád, ha az eladás nem megy gyorsan.

morph on deer 2019.03.13. 15:05:28

@Csák Morritz AKA Alibiman:
”Nálunk azért nem látni olyan jeleneteket, mint amikor Göteborgban kiköt a komp és ájultra részegülteket kell leszedni róla.”

Na meg hol is láthatnánk?
Ez viszont nem önmagában az alkoholizmus miatt van, hanem - szerintem - az alkoholfogyasztási kultúra hiánya miatt.
A svédeknél lényegében sosem volt szőlőtermelés, így borkultúra sem, az ital mindig elsősorban a sör és a vodka volt

Ez jelenleg úgy fest, hogy az alkohol drága, a vendéglátó helyek kivételével csak a szaküzletekben és csak hétközben kapható. Így aztán az átlag svédnek marad a hétvége, kezdve a péntek estével, általában a vasárnap reggeli szaunáig. Ilyen körülmények között aztán nem nagy csoda, ha az átkelőhajók olcsó kínálatából igyekeznek “bepótolni” amit lehet, és gyakorlatilag percek alatt seggrészegre képesek inni magukat, főleg a fiatalok, kellő rutin híján.

Na őket kell olykor-olykor lerámolni a hajóról, mert maguktól ez nem szokott sikerülni mindig.

montroyal ( CAN qc) 2019.03.13. 15:15:31

@Golf2: jaj ilyen kérdés .. hajokazas.. hat... ja be van fizetve a kovetkezo januarra 77 nap Dél-Amerika ... bar most hirtelen felindulasbol vettunk egy kocsit a ketto dolog nagyon szoros lesz ..

Golf2 2019.03.13. 16:44:49

@montroyal ( CAN qc): A Hoorn fok is meglesz? Patagónia? Régi könyveim utazásai...

Golf2 2019.03.14. 05:54:23

@montroyal ( CAN qc): Jé nem is tudtam hohy Robinson Crusoe sziget is van.Ördög-sziget(Papillon!)is jó lehet!Hogyé mérik az utat saccolok 20000$/1? 77nap 250$/nap kb.?

Taxomükke (UK) 2019.03.14. 07:24:19

@montroyal ( CAN qc): Most lebuktal!!! Nincs is 77 nap januarban.

DorianBlue 2019.03.14. 18:27:58

Ahogy megyünk Európában kelet felé, úgy egyre bunkóbbak, frusztráltabbak és depisebbek a népek. A magyarok amolyan fél-ázsiaiak.
Én ezt úgy kezelem, ha valaki beszól, akkor azt kivétel nélkül és sokkal durvábban küldöm el. :D

Golf2 2019.03.15. 04:56:12

@DorianBlue: "durvábban küldöm el"...mert tökmindegy hol élsz,te is félázsiai maradsz...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása