oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. február 28. 06:30,  „Ismét azon gondolkodom, hogy elmegyek” 135 komment

2019. február 28. 06:30 Határátkelő

„Ismét azon gondolkodom, hogy elmegyek”

Az Európai Unió és a határátkelés természetéből fakad egyfajta állandó mozgás, ami azt jelenti, hogy sem a külföldre költözés, sem a hazatérés nem feltétlenül végleges és megmásíthatatlan döntés. Ennek példája Dini története, aki Londonból költözött vissza Magyarországra, de…

magyarorszag_budapest_duna_2_foto_pixabay_com_kleinesonne_2.jpg

„Rendszeresen olvasom a bejegyzéseiteket, cikkeiteket. Látom, most épp a hazatérés foglalkoztat titeket így gondoltam megírom a saját történetemet nektek. 

Harmincegy éves vagyok, vendéglátós. Szinte napra pontosan 2 éve, hogy újra „itthon” vagyok, de inkább úgy mondanám, hogy Magyarországon. Előtte hosszabb ideig Londonban, előtte Norvégiában is éltem. Akkor még a volt feleségemmel.                                 

Én kértem, hogy költözzünk haza 

A család miatt kértem én, hogy jöjjünk haza, nem azért, mert olyan rosszul ment a sorunk. Szóval 2017 februárjában hazaköltöztünk Budapestre Londonból. A családom örült a döntésnek és a barátok is segítettek újra jól érezni magunkat.  

Nekem gyorsan ment a munkába állás, viszont a feleségem itthon ült 4 hónapig. Nem tett jót neki lelkileg, hogy a jól menő Mayfair-beli csúcséttermi management pozíciójából itt nem kellett akkor senkinek. 

Nagy nehezen egy négycsillagos business szállodába vették fel recepcióra, nyilván nem valami nagy fizetésért - a szakmai oldalát nem is említeném. Igazán én sem találtam a helyemet vagy egy évig. 

Biztos megélhetés helyett érzelmek 

Közben annyira megromlott a házasságunk is, hogy úgy döntöttünk, elválunk. Azóta valamivel jobb irányba mennek a dolgaim. De kellett ez a két év, hogy fejben ide érjek. 

Nehéz döntést kellett meghozni azzal, hogy az érzelmeket választottam a biztos megélhetés helyett. Londonban egyre minden csak jobban ment, lassan, de biztosan. 

Amikor munkát kerestem itthon, mindenhol azzal jöttek, hogy nem tudnak versenyezni a londoni fizetésekkel, de erre mindig az volt a válaszom, hogy sokkal inkább a munkakörülményeknek kellene megfelelőnek lenni és nem a fizetéseknek, mert ez Budapest és nem London. 

Summázva a két év tapasztalatát, sajnos az én szakmámban pont a lényeg nem változott... a tulajdonosok. Szerencsére vannak már olyanok, akik felismerik, hogy változtatni kell és tesznek is határozott lépéseket, de még mindig messze van a kinti állapotokhoz. 

A piac is változott, hiszen nőnek a bérek (az árakkal együtt) és nem az 5%-os ÁFA miatt. 

Két év után

Amit nehéz volt megszokni, hogy az ember hozzászokik egy fizetéshez és ehhez igazodik a költése. Nekem elsőre ezzel voltak gondok, hogy a fizetés a töredéke lett, viszont a költési igények maradtak. 

Hiszen egy mozi és az élelmiszerek nincsenek háromszoros áron Londonban. Csak a fizetések. 

Két év alatt oda jutottam, hogy ismét azon kell gondolkodnom, hogy leültetem a családot és megmondom nekik, hogy nagyon szeretem őket, de el kell mennem ahhoz, hogy normális életet éljek. Pedig az indok, ami miatt haza jöttem nem változott. 

De be kell látnom, hogy mivel én már láttam, hogy lehet normálisan is élni ebben a szakmában is a nagybetűs Nyugaton, ezért nem tudom elfogadni azt, hogy ott kell tartanom 31 éves fejjel, főleg anyagilag, mint 23 évesen. 

Mert úgy gondolom, hogy ahol annyi a fizetés, hogy hónapról hónapra élsz belőle és maximum kb. 20-50 ezer forintot tudsz félretenni havonta, az a létminimum. 

Akármennyire fog fájni itt hagyni megint a családot és a barátokat a boldogulás reményében, mégis ez látszik egyre inkább megoldásnak. Mindannyian tudjuk, hogy ezzel fizetünk, ez az ára a külföldi létnek. A család és a barátok. 

Nem mondom, hogy kint nem lesznek új barátok, de 10-20-30 éves barátságokat nem lehet pótolni. És kétség nem fér hozzá, hogy az árat mindenkinek meg  kell fizetnie. Köszönöm, hogy ha megosztjátok, hátha másnak is segít.”

(Fotó: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország hazaköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5414658953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.02.28. 07:05:45

A pénz. Ezt már kinntről is tudni lehetett hogy itt kevesebb mi volt ebben meglepi?

Antal Jozsa 2019.02.28. 08:02:09

A mozijegy azert draga ezen oldal szerint:

www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Hungary&city1=Budapest&country2=United+Kingdom&city2=London

Vasarloeroparitason Londonban nem tudsz sokkal tobbet kolteni mint Pesten.
Es a tobbseg Londonban raadasul lakas(szoba)berlo. Otthon megvan azert a mamahotel is. A 234e netto mennyire fedi a pesti valosagot?

Golf2 2019.02.28. 08:29:40

@Antal Jozsa: 234 pesten igen. A táblázat alapján London rohadt drága.

tanato 2019.02.28. 09:09:26

Az a jó az uniós tagságunkban hogy az államszövetségen belül ha van kedved akár évente válthatsz akár többször oda vissza is.

Antal Jozsa 2019.02.28. 09:18:26

@Golf2: es ebben a szolgaltatasok arai annyira nincsenek benne, autoszerviz, szakik arai stb..

Buchhalter 2019.02.28. 09:34:22

@Antal Jozsa: mindenbe bele lehet kötni.Igaz ,ithton is meredeken kezdenek elszállni az árak.Magyar fizuból se veszel lakást a fővárosban,sőt lassan már vidéki városban se! Átlag bér nettó 250.
Pesten meg rezsivel átlag albérlet 150.De láttam már 50m-est Angyalföldön 300e/hó + rezsi.A lakás árak meg kábé lassan már vetekszenek a nyugatiakkal.Angyalföld új építésű 1m/1.2 millió.A garázshely hozzá 2-3 millió.Különben a poszt tetszett.

tanato 2019.02.28. 10:02:05

@Buchhalter: Kecskemét 50 nm 140 000 plussz rezsi,igaz nagyon szép új építésű zöldövezetben.

tanato 2019.02.28. 10:03:59

@tanato: Nagyobbik lányom és a párja bérlik 2 hónapja,mondjuk Kecskemét nagyon drága a Merci gyárban expatként dolgozó németek lakásbérlése miatt.

tanato 2019.02.28. 10:48:58

www.nlcafe.hu/csalad/20190227/hazakoltozes-nemetorszag-csalad/

Itt egy idevágó hazaköltőzős cikk,valszeg egy orvos a felesége meg a kisgyerekük jött haza két éven belül a hatszoros bérkülönbség ellenére,nem bírták a kinti létet,idegennek érezték magukat ott Németországban.Ilyen is van nem minden a pénz.Persze ha úgy szottyan kedvük bármikor visszamehetnek hála EU tagságunknak.

Csodabogár 2019.02.28. 10:52:04

Arra lennék kiváncsi, hogy a posztoló családja és a barátai miből élnek? Mind szegény szerencsétlen itthon, csak ő volt az ügyes aki kiment Londonba?
Nyilván látogatott eleget haza, nem vette észre, hogy mi a helyzet?

Buchhalter 2019.02.28. 11:16:08

@tanato: többen írták ha alá guglizol a kommentekhez a cikknél,hogy ordas nagy kamu az a németországi poszt. Tavasz végén megyünk Münchenbe baráti családhoz.Ők is olvasták és egy jót röhögtek.Megrendelt poszt a Habony művektől.Mondjuk ők beingáznak Münchenbe 20 km-ről.Így is 650 + fél rezsi a bérleti díjuk egy társas házban.Starnbergben laknak.Fél rezsi = kaltmitte.

A hölgy recepciós egy Hotelben nettó 1400 € a párja szervízben dolgozik nettó 1800 €

tanato 2019.02.28. 11:25:35

@Buchhalter: A kommenteket nem olvastam.Habonyék így is csinálják a gyere haza magyar programot?Információs hadviseléssel?

szÖveges professzor 2019.02.28. 11:34:49

Én Svédországot említeném példaként, mert itt élünk már jó pár éve. Svédország Magyarországhoz képest iszonyat drágának számított 6-8 évvel ezelött. Annyira, hogy eleinte szinte üres börönddel jártunk haza, hogy minél több mindent tudjunk kihozni. Ez mára annyira megváltozott, hogy azt tapasztaljuk otthon, hogy az árak gyakorlatilag a svéd árakkal vetekszenek. Egy átlag 10%-os különbséget látok, ami sokszor csak az eltérö minöség miatt van, vagyis annyival drágább a svéd termék, amennyivel jobb is. A magyarországi ingatlanárak pedig utolérték a nem-stockholmi svéd árakat gyakorlatilag. Viszont a fizetések sok területen 2-3x, vagy akár 6x-os mértéküek lehetnek. Persze, hogy ez jobb életkörülményeket biztosít Mo-hoz képest, amikröl nehezen mond le az ember, ha látja, hogy így is lehet.

Buchhalter 2019.02.28. 11:50:33

@tanato: ettől hangos az index és jó pár függetlenek mondható hírportál.

kardio1 2019.02.28. 12:01:03

@Buchhalter: én is ismerek személyesen olyan orvosokat, akik hazaköltöztek. Ők biztos nem tudják, szegények, hogy még mindig külföldön élnek, és csak Habony terjeszti róluk, hogy hazaköltöztek.

Buchhalter 2019.02.28. 12:02:10

@szÖveges professzor: Stockholmban már lehet venni 50m lakást 50 millió Ft-t ? Persze átszámítva koronában értettem.És mennyiért lehet bérelni egy hasonló méretű lakást?Budapesten a minőségi munkaerő gyakorlatilag elfogyott.És egyes munkáltatók már fenyegetőznek : lásd SPAR kivonul vagy majd jön az "olcsóbb" ukrán,magyar targoncás.Fehérváron és Sárváron sok gond van hogy ezek az emberek többségében a saját nyelvükön sokszor mást nem beszélnek és az IQ színttel is néha gondok vannak. A magyar állami munkahelyek meg tojnak a bérekre.Ha nem lesz hónapokon belül fizetés emelés gondban lesz a Volán a MÁV és a BKV is.De már Fehérváron és Győrben is lasszóval vadásszák a buszsofőröket.Több műszakra havi bruttó 400 ez nettó 265 ezer Ft. Nem tudom ez a pénz engem se mozgatna meg egy nagy városban ,ahol szintén egy ócska panel 20-25 mila egy új építésű meg 30-tól indul.

Buchhalter 2019.02.28. 12:03:37

@kardio1: ezt most mire írtad? Mert nem értelek.A soraid azt súgallják,hogy Fidesz párti vagy.Nem baj ,egészségedre ,de én nem gúnyolódtam veled.További szép napot.

tanato 2019.02.28. 12:30:23

@Buchhalter: Hú beleolvastam a kommentekbe.Nagyon csépelik egymást a kormányoldali kommenteleők meg az ellenzékie,illetve a kintmaradás pártiak meg a hazatérést pártolóak.
De azt hiszem a jelen magyar pol. helyzetben sajnos ez tekinthető normálisnak/pedig nem normális/ egy kivándorlós-visszatérős cikk alatt.

szÖveges professzor 2019.02.28. 13:03:18

@Buchhalter:
Vehetsz, de az nem annyira jó katergória még. Lényegében a budapesti árak alulról verik a stockholmit. A Stockholmon kívüli ingatlanárakat pedig már beérték a magyarországiak. Ehhez még számításba kell venni a minöségbeli különbséget, ami finoman szólva szembetünö. Mi azt hittük anno, hogy a budapesti újépítésü lakásunk "jó" volt. Aztán itt rájöttünk, hogy mi számít jónak. Ehhez képest az otthoni elég silány volt sajnos, pedig mo-i viszonylatban tényleg böven a jobbak közé tartozott.

szÖveges professzor 2019.02.28. 13:24:31

@Buchhalter:
Változó és nem is vagyok nagyon képben, mert 4. éve lakunk sajátban. De azt hiszem a bérlés azért drágább itt, mint otthon. Havi 2-300E Ft-nak megfelelö összeg szerintem normál. Ezért kapsz egy normális lakást, amivel nem lesz gond.

kardio1 2019.02.28. 13:39:47

@Buchhalter: arra, hogy nem hiszed el, hogy valaki tényleg hazaköltözhet, rögtön kamut kiáltasz.
Egyébként nagyon magyarosan gondolkozol, szekértáborokban. Nem, nem vagyok fideszes. Sem jobbikos, mszp-s, dk-s vagy lmp-s.
Egyébként az ingatlanárak igen magasak errefelé. Az enyém egy elég olcsó környék, az itteni házárak a Budapest környéki agglomerációs árakhoz hasonlítanak.

Buchhalter 2019.02.28. 13:46:29

@kardio1: olvasd el a hölgy posztját és alatta a kommenteket.Tanató tud adni hozzá linket.Különben az NLCAFE oldalon van a legtöbb kitalált történet.Nem orvosokról szól.

London2009 2019.02.28. 13:49:02

Azert az erdekelne, hogy Londonban milyen korulmenyek kozott lakott a posztolo es felesege. Tudtak e sajat lakast berelni? Mert ha egy szobat/studiot bereltek ketten, akkor az nem egy valos kiindulopont. Igy lehet, hogy Londonban tobb maradt neki a honap vegere, de akar, hogy is nezzuk az ugyanugy letminimum. A vendeglatas koztudottan nem fizet jol, London pedig baromi draga. Nem beszelve arrol ha esetleg csaladot terveztek volna es itt ugye nincs ingyenes bolcsode/ovoda, akkor azert kivancsi lennek, hogy London jott volna e ki nyerteskent.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.28. 13:50:59

@tanato:
Ez a sok kis önkéntes pártkatona (mindkét oldalon) jól mutatja, hogy Magyarországon pont olyan a politikai vezetés, mint amilyet a nép érdemel.
Szerintem nem áll meg az a közkedvelt narrativa, hogy a jóindulatú és intelligens népet a gonosz politikusok megvezetik, hisztérizaljak.

Nem nevetséges, hogy a "másik oldal" minden mondatát megkérdőjelezik? Hogy minden cikk hazugság, ami csak egy kicsit is az "ellenség" mondanivalóját, véleményét támasztja alá?

A kritikus hozzáállás persze nagyon hasznos lenne. De sajnos a "másik" oldallal szembeni parttalan és korlátlan kritika a "saját" oldal híreinek kritikátlan fogyasztásával jár együtt.

Ha a jelenlegi tendenciák erősödnek, a társadalmi kohézió tovább fog gyengülni, az állampolgárok közötti bizalom tovább erodalodik és ezzel a társadalmi együttműködés egyre kevésbé fog működni, aminek gazdasági hatásai is lesznek. És persze aki a legfontosabb: egyre kellemetlenebb lesz ebben a miliőben, társadalmi klímaban élni.
Egyre nagyobb erőfeszítéseket kell majd csodabogárnak, arthamyrnak és mindenkinek tenni, aki anyagilag megteheti, hogy nem törődik az országgal, kozugyekkel, hanem a saját kis mikrokornyezezetebe visszavonulva él Magyarországon - lényegében potyautasként.

London2009 2019.02.28. 14:17:25

@London2009: *akarhogy. Wow, mar irni sem tudok.

vándor madár 2019.02.28. 14:17:26

@Buchhalter: "Így is 650 + fél rezsi a bérleti díjuk egy társas házban.Starnbergben laknak.Fél rezsi = kaltmitte."

A rezsi másik felét ki fizeti nekik? A Kaltmiete az a bérleti díj, amiben pont nincs benne a rezsi.

Kérlek, ne vedd személyeskedésnek, de már többször meg akartam kérdezni tőled, hogy ilyen hozzáállással te miért szenvedsz Magyarországon, ahelyett, hogy Németországban királyi életed lenne?

szÖveges professzor 2019.02.28. 14:39:03

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos:

Ez nem újdonság, csak sokan szeretik erre kenni a saját felelösségüket. Ne feledjük, hogy Magyarországon képesek voltak legitim módon megválasztani egy Gyurcsányt, aztán 3x Orbánt. Bár az elöttük lévök is megérdemelnének egy misét.

Ennek a népnek pont ez kell. Aki azt hangoztatja, hogy nem a néppel van a baj, az vagy nem látja ezt, vagy magát is becsapja.

szÖveges professzor 2019.02.28. 14:40:24

@London2009:

"akarhogy"

Nem vagyok egy nyelvtannáci, de ezt 3x is elolvastam, hogy jól értem-e! :D

Buchhalter 2019.02.28. 14:52:03

@vándor madár: már többeknek válaszoltam erre : párom nehezen szakad el a szüleitől egyelőre.De hál ég már 2 hónapja egy német érdekeltségű cégnél dolgozom ahol napi szinten tudom használni a németet.Visszatérve a lakásbérlésre kábé már alulról súrolják az árak a nyugati lakhatást ,de a nettó átlag fizu csak nettó 250 tetszik érteni?!Rá kérdeztem a kedvedért csak az áram díj van benne a bérleti díjukban.

Arthamyr 2019.02.28. 15:40:58

@szÖveges professzor: magyarországi ingatlanárak = budapesti ingatlanárak? Mert csak úgy, mint nálatok, Magyarországon is van különbség. Akár többszörös is.

Arthamyr 2019.02.28. 15:57:45

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: "Egyre nagyobb erőfeszítéseket kell majd csodabogárnak, arthamyrnak és mindenkinek tenni, aki anyagilag megteheti, hogy nem törődik az országgal, kozugyekkel, hanem a saját kis mikrokornyezezetebe visszavonulva él Magyarországon - lényegében potyautasként. " - A potyautast egyelőre nem veszem magamra, jóhiszeműen feltételezem, hogy rám nem értetted.
Szerintem nem kell nagy erőfeszítéseket tennem majd, ezért is megyek oda. Ha nekem nagy erőfeszítéseket kellene tennem, akkor a lakosság többsége kihalna. Ha esetleg mégis túl nagy erőfeszítéseket kell tennem, akkor elmegyek máshová, ez ilyen egyszerű, nem véletlenül létesítek más országokban is hídfőállásokat. :)
Egyébként nagyon szívesen törődnék én a közügyekkel, de sajnos azokba nincsen beleszólásom, nem vagyok az ország uralkodója, de még csak teljhatalmú miniszterelnökének haverja sem, úgyhogy pl. a közügyekre mint környezeti adottságra tekintek.

nyuszigonosz 2019.02.28. 15:58:06

@Buchhalter: Nincs hozzá semmi közöm, söt nem kritikának szánom, de Starnbergben ( mivel a milliomosok szeretik) magasabbak a bérleti díjak, mint Münchenben. :-) Ez a lakás ilyen bérleti díjjal szóval csak a lakás rezsiköltség nélkül, nagyon pici lehet. Na de ez mindegy is annak fényében, hogy Starnbergröl van szó.

Van az a mondás, hogy gazdag - gazdagabb - Starnberger See. :-)
Bár még a nagyon gazdagok közül sem tudnak ott sokan kimondottan a tóra nézö, saját stranddal rendelkezö villát venni, pedig nemcsak színészek, politikusok, írók, profi focisták laknak arrafelé. Leslie Mandoki, na annak olyan van. :-)

London2009 2019.02.28. 15:59:04

@szÖveges professzor: nekem a sajat kommentemet volt nehez ertelmezni, amikor visszaolvastam. :D Mentsegemre szoljon, hogy napok ota egy treningen ulok. :S

szÖveges professzor 2019.02.28. 16:00:59

@Arthamyr:
Olvasd vissza kérlek az összes kommentemet, nem csak a budapestiekre vonatkozott az összehasonlítás.

A nem-budapesti árak is lassan utolérik a svéd árakat, vagy bizonyos helyeken utol is érték. Persze nehéz összehasonlítani az ország minden egyes területét, de nagyjából ez a helyzet.

A budapesti árak szerintem alulról verik a svédet, de ha itt még figyelembe vesszük a minöséget és az eladással járó költségeket, vagy akár a késöbbiekben felmerülö esetleges problémákat, akkor megkockáztatom, hogy Budapest tulajdonképpen elérte Stockholmot. Persze itt is nehéz az összehasonlítás, de most nagyon nagyjából mondom.

szÖveges professzor 2019.02.28. 16:02:21

@London2009:

Szegényem... kitartást! És ne aggódj, én is észrevettem magamon, hogy picit megkopott a magyarom, nem mindig fogalmazok úgy, mint régen, amikor szinte egyfolytában csak magyarul beszéltem.

2019.02.28. 16:08:02

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos:

"lényegében potyautasként."

Ezt a potyautas dolgot kifejted?

vándor madár 2019.02.28. 16:09:20

@Buchhalter: "Visszatérve a lakásbérlésre kábé már alulról súrolják az árak a nyugati lakhatást ,de a nettó átlag fizu csak nettó 250 tetszik érteni?!Rá kérdeztem a kedvedért csak az áram díj van benne a bérleti díjukban."

OK. A belinkelt kamu cikkben is a szülők voltak az ok, nem csak nálatok.
A lakbérekben igazad van, sőt sok vidéki német helyhez képest Bp-en drágább a bérlet nem csak arányában, hanem akár konkrét összegében is. De Pesten melyik bérlő festi ki a lakást, ha lelép? Mert No-ban úgy kell átadni a lakást, hogy az másnaptól kiadható legyen.
A lakbérük engem nem érdekel, csak azért tettem fel a kérdést, mert értelmetlen, amit írtál. Starnberg elég drága hely és ha a 650-ben az áram is benne van és mondjuk egy 2 szobás lakás, akkor az még olcsó.
No-ban egyébként nem lehet akármennyi bérleti díjat kérni, az állam már közbeavatkozott:
www.deutsche-handwerks-zeitung.de/uebersicht-zur-mietpreisbremse-was-sie-zum-thema-wissen-muessen/150/3093/365886

Arthamyr 2019.02.28. 16:12:02

@szÖveges professzor: De mégis mit hasonlítasz mihez?

Ha decilisekre osztod az ingatlankínálatot, nagyon meglepődnék, ha azonos decilisek átlagos árait összehasonlítva svéd nem lenne legalább 30-50%-kal drágább (ezt óvatosan és ellenőrzés nélkül mondom, de valószínű ennél jóval nagyobb a különbség). Nyilván van olyan hely Magyarországon, ami drágább, mint a svéd helyek többsége, ez nem is kérdéses, és persze, a legdrágább 20% már beérte a svéd legolcsóbb 20%-ot.

Csodabogár 2019.02.28. 16:12:50

@Buchhalter: Ha valaki a maga tapasztalta igazságot megírja az biztos fidesz párti egyesek szerint.

Buchhalter 2019.02.28. 16:14:21

@nyuszigonosz: nem néz a tóra és 42m.És csak 2 havi kauciót kértek.

Buchhalter 2019.02.28. 16:17:36

@Csodabogár: olvasd el a poszt alatt a beírásokat plusz elolvastam a kint élő ismerősünkkel és szerinte az egész életszerűtlen.Ráadásul maga az oldal is egy vicc.A határátkelő mérföldekkel korrektebb .Különben typische Hungaris vagy : belekötsz még az élőfába is ,igaz? Csak azért is neked legyen igazad.Na béke veled ember.

Csodabogár 2019.02.28. 16:20:38

@vándor madár: Véleményem szerint nem túl okos dolog Németországban, pont Műnchent megcélozni, ami köztudottan a legdrágább város, ami a lakbéreket illeti. Nem csak drága, de szinte lehetetlen megfizethető áru lakást kapni. Aki kint él az biztos tudja, hiszen újságban, tv-ben is állandó téma az általános de különösen a müncheni lakáshelyzet. Nem hinném, hogy a fizetések olyan kimagaslóak ott, hogy érdemes ott élni.

tanato 2019.02.28. 16:25:36

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: Jól beszélsz.És ez a cikk egy nő lap a NŐk Lapja blogjában jelent meg nem is egy politikai oldalon.És mégis gyilkos dühvel esnek egymásnak.

Csodabogár 2019.02.28. 16:25:45

@Nagy kámpics: Én csak ülök és nevetek. Persze a kifejtést várom. Kösz. hogy rákérdeztél. Én nem mertem, mert még ki tudja mi lesz belőlem itt ma.:-)

Csodabogár 2019.02.28. 16:28:54

@Buchhalter: Eszembe sincs minden hülyeséget elolvasni. Elg nekem a határátkelő egy ilyen napon mint a mai.:-)

nyuszigonosz 2019.02.28. 16:33:32

@Buchhalter: Nem is nézhetne a tóra. Igen, ahogy gondoltam, kisebb lakásról van szó. De mint írtam, semmi közöm hozzá, ki mekkora lakásban lakik. Starnberg tényleg nagyon drága hely.

A tó mellett csakis milliós villák vannak. És ezt csak érdekességként írtam.

Mégegyszer hozzáteszem: nem kritikaként.

vándor madár 2019.02.28. 16:35:22

@Csodabogár: "Véleményem szerint nem túl okos dolog Németországban, pont Műnchent megcélozni, ami köztudottan a legdrágább város, ami a lakbéreket illeti. Nem csak drága, de szinte lehetetlen megfizethető áru lakást kapni."

OK, de ezt miért írod nekem?
Tény, hogy München drága, de legalább jó hely.

szÖveges professzor 2019.02.28. 16:40:27

@Arthamyr:

Nagyon nehéz összehasonlítani 2 országot szerintem, és tulajdonképpen nem is lehet teljesen. Én nem, hogy szakértö nem vagyok, de elég felületesen foglalkoztam a kérdéssel. A mi családi igényeinket kielégítö ingatlanokat szoktam néha nézni, illetve a magyar baráti kör tájékoztat az otthoni piaccal kapcsolatban.

Csak egy példa: egyik ismerösünk Balaton közelében (egyáltalán nem frekventált helyen) szeretne építkezni. A kért ajánlatok mind 90M körül mozogtak. Ennyiböl ki lehet hozni egy újépítésü svéd házat egy szép, de nem frekventált helyen.

Amit viszont írtam már és szerintem sokszor kifelejtik az ilyen összehasonlításokból, az a minöségi különbség. Nem csak a kivitelezésre, beépített anyagokra gondolok, hanem az épület karbantartására és pénzügyeinek menedzselésére. Erre nagyon szigorú szabályok vannak itt, és ami fontos, hogy tiszta és átlátható. Magyarországi tapasztalataim szerint ott viszont ez mindig problémás. Én ezt a minöségi szempontot ugyanúgy nem hagynám ki, mint pl. az élelmiszer árak összehasonlításánál. Most nem akarok nagyképü lenni, de ennyi év után már van olyan magyar hús étel, amit egyszerüen nem bírok megenni, pedig régen szerettem. Szóval, ha a svéd ingatlanok drágábbak is, akkor az részben a minöségi különbség miatt is van.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.28. 16:49:10

@Csodabogár: elnézést, ha személyes sértésnek hangzott, nem volt vele ilyen szándékom. És nem is tudok semmit a viselkedésedről, így nyilván nem is a személyedre vonatkozott, hanem az általad itt rendszeresen képviselt álláspontra: "jó hely Budapest, csak csukjuk be a szemünket, ne foglalkozzunk kozugyekkel, kórházak helyett épülő Stadionokkal, menjünk inkább magán kórházba,a hős utca meg a 28-as villamos helyett járjunk taxival a bécsi operába".

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.28. 16:49:13

@Arthamyr: a potyautas jelzőt természetesen nem pénzügyi értelemben gondolom érvényesnek. És nem is sértegetni akarok vele.
Szubjektív megítélésem szerint minden állampolgárnak kötelessége lehetőségei szerint aktívan részt venni az ország ügyeinek alakításában. Persze ez országos szinten nagyon csekély hatás az átlagember esetében. Lehet, hogy alig több a dolga, mint hogy tájékozódik, véleményt nyilvánít, szavaz. Hozzáteszi a maga 1/8.000.000-od részét a politikai közösség előmozdításához.
Ha ezeket megteszi, természetesen nem is nevezhető potyautasnak.

Talán nem is volt helyes megneveznem benneteket, de ti szoktatok gyakran ezzel érvelni, hogy jó hely Magyarország, ha az ember bura alatt él, nem vesz tudomást a társadalmi valóságról.

Arthamyr 2019.02.28. 16:58:54

@szÖveges professzor: Konkrétan a svéd ingatlanpiacról semmit sem tudok, de gondoltam az is hasonló egyéb ingatlanpiacokhoz, és ezen a magyar ingatlanárak beérték a svéd ingatlanárakat dolgon akadtam fenn. Több okból is, de leginkább azért, mert a magyar árak közt óriási eltérések vannak, és ez nincs másképp egyik másik (akár Magyarországnál sokkal kisebb és homogénebb) helyen sem, aminek az ingatlanpiacára valamennyire rálátok (ősszel vettünk Magyarországon, három éve Írországban, így ezekről relatív közeli élményeim vannak, de valamennyire rálátok az izraeli/londoni helyzetre is), miért lenne a svéd (vagy akárcsak a stockholmi) árak közt kisebb a szórás?

A pénzügy menedzselés inkább társasháznál releváns. Ez Írországban is rendben van, de ennek megvan az ára: egyrészt a közös költség havi 300+ euro, másrészt pont az előbb kellett elolvasnom és aláírnom egy száraz és hosszú auditjelentést a társasház éves pénzügyeiről. :/ Na, én mindkettő nélkül jól meglennék. :) Persze értem, ez is jobb, mint egy zavaró és kezelhetetlen szomszéd vagy sumákolós közös képviselő.
A minőség meg ugye mindenhol elérhető, csak meg kell fizetni, meg kell találni, nyilván van, ami irreálisan drága.

2019.02.28. 17:14:49

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos:

Mint írtad is, a "potyautas" nem jól megválasztott szó.

Ettől eltekintve sem értek egyet veled, sőt, tök az ellenkezőjét gondolom.

Ahogy írod:

"Magyarországon pont olyan a politikai vezetés, mint amilyet a nép érdemel. "
"Ha a jelenlegi tendenciák erősödnek [..] az állampolgárok közötti bizalom tovább erodalodik"

Ez nem magyar jelenség. Világszerte van ez polarizálódás meg populistásodás most. Szerintem meg tudunk egyezni abban, hogy csak rosszabb hangulat lesz/lett tőle mo-in is meg máshol is.

Nem gondolom, hogy az volna állampolgári kötelezettség, hogy az ember ebben maga is aktívan részt akarjon venni, és maga akarjon például o1g nyomokat taposni a hóba meg békemenetre járni.

Ha hirtelen minden nyugdíjasunkat olyanra cserélnénk, mint csodabogár, és minden középkorút olyanra, mint arthamyr, holnap ilyenkorra mo olyan lenne, mint svájc. Ez világos. Nem _nekik_ kellene megváltozniuk.

Szerintem amit te írsz, az kifejezetten a rossz irányba vezetne. A primitívségből szvsz kimaradni jobb, nem seggest ugrani bele. ¯\_(ツ)_/¯

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.28. 17:16:04

@Nagy kámpics: talán már a többi válaszból kiderült: potyautas magatartásnak tartom, ha valaki "nagyvonalúan" meghagyja másoknak az ország,a köz ügyeinek alakítását.
Azt hiszem, az sem szimpatikus magatartás számomra, hogy mögé teszi: ha majd nagyon rosszak lesznek itt a viszonyok, továbbállok. Érthető, ám rövidlátó és önző álláspont.

Persze, ilyen alapon a ma külföldön dolgozó magyarok nagy része hasonlóan onzonek tekinthető, hiszen továbbálltak, ahelyett, hogy a hazájukat "javították" volna meg...

Arthamyr 2019.02.28. 17:33:45

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: Én nem ezzel szoktam érvelni. Szerintem nem kell hozzá búra alatt élni, csak az embernek kezébe kell vennie a sorsát. Természetesen búra alatt, magasan az átlag felett élni mindenhol jobb, de nem szükséges.

Ha meg a társadalmi, politikai dolgokat mellre szívja az ember, egyébként tök jó helyeken is nyomorultul fogja magát érezni. Pl. az USA-ban lehet most sírni Trump miatt (sőt az USA egész érdekszférájában, így kb. a fél világon), vagy a németek is sírhatnak a migránsok vagy az afd miatt (kinek-kinek ízlése szerint), a dán barátunk (aki a magyar feleségével Magyarországon él, dán rokkantnyugdíjasként) meg a kelet-európaiak miatt sír, meg hogy a lengyelek mennyire felülreprezentáltak a dán börtönökben.

Attól, hogy én nem megyek el szavazni, még nem leszek potyautas, ez nem kötelesség. Cseérbe baromi sok adót fizettem már be eddigi életemben a magyar államnak is, ezzel bőven többet járultam hozzá a "közöshöz", mint egy átlagos magyar állampolgár, kivenni meg szinte semmit sem vettem ki, és nem is nagyon fogok, és mivel nem szavazok, még abba sem szólok bele közvetve sem, hogy mire pazarolják.
Én ellenzem ezt a választási rendszert, elfogadhatatlannak tartom a választási lehetőséget, így nem veszek részt ebben a bohóckodásban, de ez nem tesz potyautassá. Inkább egy balek vagyok (voltam?), mert más hülyeségeire adtam a pénzem, de így jár az, aki szabálykövető.

Zukunft 2019.02.28. 17:42:15

Teljesen megèrtem a posztolòt,amièrt visszavàgyik, tìz ève èlek (nem csak dolgozom a szàmlàkra)Nèmetorszàgban 2500-3000 € körül szokott lenni a nettòm,ha van kedvem tùlòràzni jòval több.Ehhez jön mèg a csalàdi pòtlèk 400€.Soha nem fogok màr otthon dolgozni.Minek? Ès nem csak a pènz miatt ezer màs oka is van de most nèzzük azt,innen lesz nyugdìjam,ha megbetegszem fizetik a tàppènzt (nem kirùgàssal fenyegetnek egyből),15-èn ha a kutya kovàszt eszik akkor is a szàmlàmon van a fizum,soha nem hiànyzott mèg belőle 1cent sem, ki tudom fizetni az èletbiztosìtàsom,+ havi 100-100 megtakarìtàst a gyermekeimnek ha betöltik a 18-at nem pucèr hàtsòval kezdenek mint èn stb...,ès mielőtt a lakhatàssal jönnek 350€ a lakàs havonta csak a villanyt ès az internetet fizetem külön kb 50€.
Ja ès nem dolgozok 300 òràt egy hònapban olyan utoljàra Magyarorszàgon volt :):) adnak esèlyt, hogy èlvezhetem a nyugdìjam majd egyszer:).
Biztosan van ezer+ezer màs pèlda, èletùt,sors, ez az enyèm, ùgyhogy nem vàrok semmilyen kormànyra,hogy majd jobb lesz mert nem lesz, 30 ève ezt mondjàk:):):) sok sikert kìvànok a szerzőnek az ùjra-ùjrakezdèshez.

Golf2 2019.02.28. 17:47:32

@nyuszigonosz: Hudöfák iz Leslie Mandoki? Ja az orbánhaver diszidens.

Platonica 2019.02.28. 19:02:18

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: "Szubjektív megítélésem szerint minden állampolgárnak kötelessége lehetőségei szerint aktívan részt venni az ország ügyeinek alakításában".

A valasztason valo reszvetellel? Tenyleg? Vagy mikre gondoltal?

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.28. 19:04:26

@Nagy kámpics: szerintem a szó pontosan írja le, hogy én megkímélem magam a problémákkal való foglalkozástól és hagyom hogy mások küzdjenek azért hogy az ország jó irányba változzon.
Én megelégszem azzal, hogy az ország olcsó és élvezem hogy a másutt megkeresett pénzemert a bennszülöttek felajánlják szolgáltatáaikat.

Svájcban épp hogy nem divat az efféle "teszek rá, oldják- meg-mások" magatartás. A direkt demokrácia a három havonkénti szavazások pont ennek az ellenkezője.

Nem az o1g-s vélemény nyilvánításokban és egyéb anyázasokban kell részt venni!

Hogy világ jelenség-e az emberek közötti bizalom és tisztelet radikális eróziója, azt nem tudom.
De semmiképpen se kevernem össze a populista vezetők térhódítását világszerte a magyarok közötti bizalom és kommunikáció minőségének változásával.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.28. 19:04:46

@Arthamyr:
1. te hiszel benne, hogy mindenki kezébe vehetné a sorsát, S akkor a sorsa fényre derülne.
Ez sajnos nem más mint a közgazdaságtanbol ismert " összetétel csapdájaba" esés.
Ami mikroszinten igaz az egyénre, nem feltétlen működik makro szinten.
Ha megtakarítasz, az jó a gazdaságnak , de ha mindenki megtakarit és alig fogyaszt, az nem előnyös. (Nagyjából ezt játszák most a kínaiak.)

2. Azt hogy nem szívod mellre a dolgokat, az kifejezetten jó és remek stratégia. Ezt remekül csináljátok, őszintén mondom.

3. Noblesse oblige. Akinek (anyagi és szellemi) eszköze és módja jóval átlag felett van arra hogy tájékozódjon és tegyen, annak szerintem erkölcsi kötelessége is több, mint egy funkcionális analfabéta jomunkasembernek. De ez csak az én véleményem, elfogadom ha máshogy látod és másként jársz el.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.28. 19:06:24

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos:
kritikus hozzáállás persze nagyon hasznos lenne. De sajnos a "másik" oldallal szembeni parttalan és korlátlan kritika a "saját" oldal híreinek kritikátlan fogyasztásával jár együtt."
Ez altalanos tendencia, es nem csak Mo-ra jellemzo...Ugyanezt latom itt nalunk USA-ban.

Platonica 2019.02.28. 19:11:12

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: "Persze, ilyen alapon a ma külföldön dolgozó magyarok nagy része hasonlóan onzonek tekinthető, hiszen továbbálltak, ahelyett, hogy a hazájukat "javították" volna meg..."

Erre egy idezet ugrik be:

"Irmagjat se turd magadban semmifele tarsadalomjavito szandeknak.... Ne'pedet es az emberiseget csak azaltal javithatod, ha onmagadat javitod."
(Weores Sandor: A teljesseg fele')

Csodabogár 2019.02.28. 19:13:21

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: Abszolut kötelességemnek tartom, hogy mindig elmenjek választani és még soha nem tettem rossz helyre az x-et. Sajnos sokan mások annál inkább. Aki ismer innen-onnan az tudja, hogy mindig, de választások idején különösen agitálok, hogy mindenki menjen el választani, mert ez az egyetlen amivel alakíthatunk a sorsunkon. Ha fiatalabb lennék, talán tennék ennél többet is, de mostmár kinőttem abból a korból, amikor ez lehetséges lenne. Van ugyan velem egykoru barátnőm, aki minden tüntetésen ott van. Én már rég nem megyek.

kék madár 2019.02.28. 19:16:05

@Zsuzsi65: errol semmikepp se akarnek veled nyitat vitni vagy valami ilyesmi, de az emberek jo resze szerintem tobb oldalrol es forrasbol is tajekozodik, nem CSAK huffpost vagy breitbart hanem egy jo nagy mixbol.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.28. 19:21:53

@kék madár: Te a kivetel vagy, aki erositi a szabalyt :) en a nagy atlagrol beszelek...es hidd el, a tobb hirforrasbol valo tajekozodas nem zarja ki a kognitiv disszonancia megletet :)
De ezt nem vitainditonak szantam, csak szvsz :)

Arthamyr 2019.02.28. 19:40:53

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: Mint mondtam, én lehet, hogy kezembe venném az ország ügyeinek irányítását, de még senki sem kért fel erre, és nem is várható ilyesmi. :D

Nem igaz, hogy szinte semmit sem érő szavazatommal teszem a legtöbbet a környezetemért. Azzal sokkal többet teszek, hogy követendő (még ha nem is követett) példaként elöl járok, felelősségteljes, eredményes döntéseket hozok, másokkal szemben úgy viselkedek, ahogy én is elvárnám azt magammal szemben, nem terhelek senkit, sőt...

Az, hogy neked mi szimpatikus, kb. annyira releváns, mint az, hogy nekem mi szimpatikus. Én meg azt nem szeretem, hogy mások beleugatnak a dolgaimba, és kifejezetten örülnék, ha kevesebb ember menne el szavazni pl. a Fideszre, mert "az a kisebb rossz", jobban örülnék ennek, mintha elmenne "elég" szavazni mondjuk az MSZP-re.
Nem tudom egyébként, hogy te kinek az új regje vagy (mert úgy mozogsz itt, mintha "régi motoros" lennél), így azt sem tudom, hogy te pl. ezt Magyarországról, a hazáért nálam sokkal többet téve írod, vagy külföldről, semmit sem téve érte, cserében erős hittel felvértezve.

kék madár 2019.02.28. 19:43:38

@Zsuzsi65: a nagy atlag fele meg egyebkent is az atlag alatt van! :)

Arthamyr 2019.02.28. 19:55:41

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos:
Nem hiszek benne, van, aki egyszerűen szar lapokat kapott, van, aki meg nyerő lapokat. De még ők is jelentősen javíthatják/ronthatják saját sorsukat. Viszont rengeteg ember a kettő közt sokkal jobban kezébe vehetné a sorsát, hozhatna jobb döntéseket, bevállalhatna hosszú távon hasznos rövid távú áldozatokat (egyébként ezt csinálják is, de azért még mindig erősen tartja magát a mások hibáztatása a saját balsorsért).
Ezt a fogyasszunk minél többet dolgot én nem helyeslem, ez nem fenntartható. Idővel majd elmúlik remélhetőleg, ha nem, akkor majd pusztulunk (vagyis pusztul, aki majd akkor él). Szerintem jó lenne, ha mindenki megtakarítana, nyilván pár dolog összeomlana, és új alapokra kéne szervezni az egész társadalmat és gazdaságot, de én örülnék neki (úgy is, hogy az iparág, amiben dolgozok, menne a levesbe, mert az végső soron abból él, hogy az emberek mohók és buták). Nagy megtisztulást okozna.

Több a felelősségem, többet is vállaltam, hála a progresszív adórendszernek vagy a mostani lineárisnak. Persze nálam már betelt a pohár, meg elegem van a munkából, szóval annyira sokáig már nem fogják a véremet szívni (ok, a fogyasztási/vagyonadókkal/meg a szolgáltatók adójával azért igen). Erkölcsileg sem igazán lehet belekötni abba, amit eddig csináltam, becsülettel, szabálykövetően leéltem az életemet, nem csaltam, nem ártottam másoknak. Semmiképpen sem erkölcsi kötelességem idegeneket (ennél jobban) eltartani.

Arthamyr 2019.02.28. 19:57:38

@Nagy kámpics: Köszi, felteszem te jószándékkal mondtad (vagy sértődjek meg, hogy leátlagsvájciztál? :D).

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.28. 20:00:15

@Platonica: a szavazás lenne az alap.
Azt gondolom, hogy már az ügyek iránti érdeklődés, kulturált vélemény nyilvánítás is előre vinné a dolgokat. Ahogy az ókori agorán.
a becsukom-a-szemem, nem veszek tudomást a dolgokról stratégiat nemkívánatosnak tartom.

A kisközösségi tevékenység (civil társadalom, szomszédok) persze talán még fontosabb. Nem kell persze mindenkinek mindenütt, de igenis kellene a közért közösségért tenni. Kinek kinek egyéniségenek megfelelően.

A lényeg hogy nincs letudva a dolog azzal hogy megfizetem az adót.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.28. 20:00:19

@Csodabogár: akkor egyetértünk.
Az meg nem is elvárás hogy 80 felett bárki is tüntetésre járjon. Sőt,. 80 alatt se az.

Arthamyr 2019.02.28. 20:27:56

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: "A kisközösségi tevékenység (civil társadalom, szomszédok) persze talán még fontosabb. " - Ezzel egyet értek. Ennek van értelme és gyakorlati eredménye (de itt nem a szélmalomharcos politikai civil szervezetekre gondolok, akik főállásban csinálják ezt valami gazdag szponzor által támogatva), hanem a valódi _kisközösségi_, önkéntes tevékenységre, pl. megcsináltatod az utcád burkolatát saját költségre, vagy pl. Gödön a lokálpatrióták szép padokat szereltettek a vasútállomásra. Persze mostanában sajnos ez is kihalófélben van (Magyarországon biztos), helyette inkább közpénzlopásra használják ezt, és közmunkások/haveri cégek bevonásával végzik.

"a becsukom-a-szemem, nem veszek tudomást a dolgokról stratégiat nemkívánatosnak tartom. " - Ez nem célszerű, fontos valamennyire képben lenni, hogy tudjad magad és a számodra fontos embereket védeni az esetleges kedvezőtlen folyamatok ellen. Másoknak is meg lehet mondani, hogy hogyan védjék magukat, csak sokszor nem hallgatnak rá vagy nem képesek rá, esetleg olyan szar helyzetben vannak, hogy az adott dolog már nem oszt, nem szoroz.

Arthamyr 2019.02.28. 20:31:51

@Zsuzsi65: És az mit csináljon, akinek nincs "oldala"? Hova álljanak a belgák? :)

négyzet 2019.02.28. 20:40:15

@szÖveges professzor:
Na most megnéztem, mert a budapesti árakkal nem voltam tisztában, és bakker, az arcomat úgy kellett összeszedni a padlóról... Kiválasztottam XI. kerület (ez nagyjából megfelel olyasminek Budapesten, mint ahol most Stockholmban lakunk), és azokat a paramétereket, amikre nekünk szükségünk van, és egy ilyen lakáska 70-80 misi, gondolom új építésűek, de volt ennél drágább is, a picit nagyobbak már közelítették a 100 misit. Hoppá. Hasonló a stockholmi környékünkön 4-5 millió korona. Nem is olyan nagy különbség.

A lakásbérlést nehezebb összehasonlítani. Gyakorlatilag persze a másodkézből bérelt lakások számítanak talán, mert Stockholmban más úgysem valószínű (önkormi vagy lakásszövetkezeti 15-20 éves sorban állás után talán), ezek 300-500 ezer forint.

Platonica 2019.02.28. 21:09:14

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos:
Tovabbra is ugy gondolom, hogy a valasztasi rendszer a mostani formajaban illuzio. Tavolmaradasom nem erdektelensegbol, hanem tudatossagbol fakad.
A korabbi Weores idezettel teljesen egyetertve a legeffektivebbnek a magunkon valo munkalkodast tartom. Ha mindenkinel ez lenne a fokuszban, sok intezmeny, szabalyozas, sot torveny foloslegesse valna.
Emellett a szukebb kornyezetunkben valo pozitiv/akitv jelenlet szinten kardinalis. Nalam pl az onkentes munka, amit vegzek, idoben kb megegyezik a fizetesert vegzett munkammal.

No ennyit a 'megfizetem az adot es le van tudva' attitudrol.

2019.02.28. 21:12:40

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos:

"én megkímélem magam a problémákkal való foglalkozástól és hagyom hogy mások küzdjenek azért hogy az ország jó irányba változzon"

Ha már ott tartunk, hogy kinek mi a szimpatikus, ezt az attitűdöt nem szeretem. Ez a 10 millió fociszakértő attitűdje. Hogy majd te, pont te, jobbá fogod/tudod/tudnád tenni a hangod kis hallatásával az összes komplex problémákat kezdve az oktatástól, az egészségügyen át a mindenig. Te, meg az egységsugarú zászlólengető, kommentelő meg kisnyugdíjas.

Plusz elő is írnád ezt az attitűdöt másoknak. Van ebben az egészben egy jó adag felfuvalkodottság(?). Talán nem ez a jó szó, de remélem, érthető, mire gondolok.

Szerintem (ahogy írtam is), az ország hirtelen változna egy nagyon nagyot a jó irányba, ha te meg a többiek, akik ezt csinálják, nem csinálnák tovább. Hogy mást ne mondjak, az emberek közötti bizalom és tisztelet sem erodálódna tovább. (Ami egyébként alighanem tényleg általános jelenség, a nyugati világban tuti, az usában legalábbis állandóan kárognak róla.)

Kevesebb világmegváltó attitűd --> nagyobb boldogság.

2019.02.28. 21:14:20

@Platonica:

"Ha mindenkinel ez lenne a fokuszban, sok intezmeny, szabalyozas, sot torveny foloslegesse valna.
Emellett a szukebb kornyezetunkben valo pozitiv/akitv jelenlet szinten kardinalis. "

+1.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.28. 21:20:05

@Arthamyr: szerintem a mondanivaló igazságtartalma szempontjából nincs jelentősége, hogy bort iszom-e. Nem az erkölcsi fensobbseg pozíciójából prédikálok, nem akarom senkinek megmondani a tutit, mert nem vagyok birtokában.

Egyszerűen - Kampics kedvenc kifejezésével élve - kapufanak látom azt a stratégiát, hogy az ember a társadalomtól elszigetelve éljen. Nem hiszem, hogy a latin-amerikanizalodas, a szétszakado társadalom BÁRKI számára is előnyös lenne. Szerintem nagyon kellemetlen lehet állandóan azért remegni, mikor lopják el a nehezen összekuporgatott vagyonkadat (magyar valóságra lefordítva: a műanyag kerti széket a hátsó udvarból). Nem beszélve a szegények helyzetéről, akiknek tűzifát kell lopni ha nem akarnak megfagyni. (Találós kérdés: Hány tucat ember fagyott meg idén télen Magyarországon?)

Szóval szerintem mindenkinek, aki Magyarországon akar élni, saját érdeke lenne mindent megtenni azért, hogy ne ebbe az irányba mozduljon Magyarország.
Szóval lehet nem törődni vele, hogy mi történik, meg lehet mástól várni, hogy kijarja, kitapossa, kiharcolja helyettünk az élhető országot. Meg tovább lehet állni, amíg van hová,S ahol még élnek olyanok, akik megteremtik a saját milliomod hozzájárulásukkal az élhető országot. Dr ha mi nem adjuk hozzá a magunk nuansznyi részét, akkor freeriderek vagyunk.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.28. 21:20:15

@Arthamyr: szerintem te túlértékeled az egyén szerepet a boldogulásában. Alkalomadtán játssz el a gondolattal, hogy alultáplált fekete afrikai csecsemőnek születve, iskolába alig vagy nem nagyon járva, olvasni soha meg nem tanulva hol tartanál. :)
Talán picit módosulnak a képzeteid a vérszívó társadalomról meg a progresszív adórendszerrol.

Vajon Jeff Bezos, Gates vagy Csányi Sándor mire vitte volna a maga nagyszerűsegeben, társadalom nélkül?

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.28. 21:20:27

@Arthamyr:
'valódi _kisközösségi_, önkéntes tevékenységre'
Még csak az se kell hogy saját zsebből finanszírozza valaki. Bár az, ha megteheti, tovább emeli.
Svájcban egyébként rengeteg ilyen példa van. Egy csomó padon van egy pici tábla, hogy kinek az adományabol készült. És az emberek hajlandók tenni a közért.
A politikus nem azt a gazembert jelenti, aki közelebb akar kerülni a konderhoz, hogy nagyobb kanállal szedhessen magának.

' Etz nem célszerű, fontos valamennyire képben lenni, hogy tudjad magad és a számodra fontos embereket védeni az esetleges kedvezőtlen folyamatok ellen. '

Szélsőségesen individuálista vagy. Omnia bellum contra omnes?

Arthamyr 2019.02.28. 21:59:17

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: Nem kell annyira nagyon játszani ezzel a gondolattal, teljesen nyilvánvaló, hogy akkor ezt az életkort már meg sem éltem volna. Ezt én már jó ideje elfogadtam.
Ez ilyen dolog, meg sem kellett volna születnie, Afrikában iszonyatos népességrobbanás van egyébként is, ez hatalmas problémát okoz, igazából mindenkinek rossz, hogy megszületett, de leginkább neki, aki legkevésbé sem tehet róla. :(
Ha téged ez ennyire húsbavágóan zavar, semmi sem gátol meg abban, hogy felkerekedj, és elutazz a baj helyére segíteni. Vagy abban, hogy egyet örökbefogadj, és normális életet adj neki, bár nyilván nem lenne triviális kaland. Ha majd megtetted, beszámolhatsz róla, hátha én is (vagy más, aki elolvassa) kedvet kapok hozzá, bár erre azért nem vennék mérget, szóval csak ezért ne állj neki a projektnek.
Nem érdekelnek a milliárdosok, nem tudok velük mit kezdeni, nem nagyon ártanak vagy használnak nekem. Nem gondolom jónak, hogy vannak, de különösebb bajom sincs vele sem, bár tény, hogy jópár közülük alkalmasabb vezető lehetne, mint azok, akiket megválasztanak, de nem kötelezhetőek erre.
Nem értékelem túl az egyén szerepét, hanem egyszerűen reálisan értékelem.

Tényleg individualista vagyok, ezen nincs mit tagadni, az is lehet, hogy szélsőségesen, hát ez van. Latinul nem tudok, de a google szerint amit írtál nem helyes... És helyesen is értelmetlen, én mindenkivel békében élek, ha hagyja. Élni és halni hagyni.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.28. 22:01:15

@Platonica: no de pont erről beszélek, hogy érdeklődjünk, vegyünk részt, alakítsuk a környezetünket. Eszerint a te esetedben nyitott kapukat döngetek. Az 50% önkéntes munka a legmerészebb álmaim is meghaladja. Bravo!
Egyedül a politikai megnyilatkozás az, amit elutasítasz, bár az nem világos, miért. Lehet hogy épp tudatos távolmaradásoddal segítetted hatalomra trumpot, akiről sok mindent olvastam már, de hogy mondjuk intelligens vagy erkölcsileg követendő lenne, ezt még a hívei se állítják.

"mikor sok a parancs, a törvény,
sűrűsödnek a tolvajok, betyárok."
Persze, remek lenne ha megvalósíthatnank a Tao te kinget.
Gondolod hogy reális célkitűzés a következő évre, évtizedre?
Szerintem ez az aranykori (Civilizáció előtti) emberiség viszonyainak leírása.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.28. 22:01:35

@Nagy kámpics: a képviseleti demokrácia pont nem a tízmillió foci szakértő világát jelenti. Az inkább a svájci, közvetlen demokrácia. Ami persze valóban illúzió lenne, ha mindenkinek segítség nélkül kéne állást foglalni mondjuk az ezüst kárász visszaszorításat célzó kezelési tervről (inváziv faj Magyarországon).

Viszont bármilyen hihetetlennek hangzik, a modern döntéselmelet szerint egy sokféle, vegyes kompetenciákkal rendelkező tagból álló gremium jobb döntéseket hoz hosszú távon mint egy-két szakértő.

fontos lenne , hogy az állami irányítás, politikai vezetés széles körű konszenzuson nyugodjek.
Én benne vagyok amúgy az államiság eltörlésében is, sőt. De ha egyszer kényszerűen van állam, erőszakszervezet, akkor legalább kellően legitim legyen.

Platonica 2019.02.28. 22:33:33

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos:
Politikai megnyilatkozas: mint mondtam a valasztasnak csak az illuzioja van meg, szinhaz, amiben nem kivanok statiszta lenni. Eleg nekem a sajat kis mikrokornyezetem, ahol valoban hiteles donteseket hozhatok, ahol a kovetkezmenyek felelossege is az enyem. En tenyleg ugy gondolom, hogy nem a hatter az, ami a lenyeg, illetve mindegy, hogyan valtozik: barmelyikkel tudni kell fuggetlenul es embernek maradva egyuttelni.

"Persze, remek lenne ha megvalósíthatnank a Tao te kinget.
Gondolod hogy reális célkitűzés a következő évre, évtizedre?"

Ez erdekes kerdes toled. Nem gondolnam, hogy utemterv alapjan kell ertelmezni a Tao barmelyik gondolatat ('majd beiktatjuk, ha...'). Inkabb egy mindenkori utmutato az optimalisra. Es megintcsak: az EGYEN szamara. Mert mindenki csak sajat magat tudja megvaltoztatni;-)

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.28. 22:46:21

@Arthamyr: "Nem kell annyira nagyon játszani ezzel a gondolattal, teljesen nyilvánvaló, hogy akkor ezt az életkort már meg sem éltem volna"

És nem világos hogy az alultáplált, 40 éves kort sok esetben meg sem érő csecsemő és a nagyszerű arthamyrsagot lehetővé tevő környezet NEM a véletlen műve? Nem világos hogy épp a társadalom az, ami ezt lehetővé tette?
Mennyi a nettó jelenerteke a saját hátterednek? Biztos hogy túlzott az x% adókulcs ezért a lehetőségert cserébe, amit kaptál?

Felejtsd már el hogy minden csak a kedvedért létezik. A milliárdosok ugyanúgy ennek szemléltetesere szolgálnak. Mennyi lenne a vagyonuk a társadalom nélkül, aki kitermelte őket? A kérdés maga is nevetséges.
(Ami persze nem jelenti hogy arthamyr vagy Bezos teljesítménye bakfitty, hiszen nem lesz mindenki az ő hatterukkel se forintmiliomos ill. Dollármilliárdos...)

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.28. 23:15:42

@Platonica: na de akkor miért nem veszed komolyan a tanítást?
Miért épp a politikai választás illúziójat ragadód ki? Az egész "valóságunk" maya, kezdve az egoval.

Az ötéves Tao tervvel arra céloztam, hogy irreális várakozás abban bízni, hogy majd mindenki beáll taoista bölcsnek S szükségtelenné válik a törvénykezés. S ha ez így van, akkor nem jó stratégia úgy tenni mintha nem lenne politikai felelősségünk az országainkat kormányzó elmebetegek ámokfutásáert.
A hitleri Németország által elkövetett bűnök nem elsősorban Hitler bűnei. Hanem az akkori német szavazókei.

Arthamyr 2019.03.01. 00:16:47

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: Sok más ember is ugyanezt a lehetőséget kapta, nagyon sokan még jobbat. Az adókulcsot nem ezért fizetjük, és nem is a lehetőség alapján van "kiosztva", hanem aszerint, hogy ki hogyan élt a lehetőségeivel, és hova jutott. Az "arthamyrságot" nem lehet összehasonlítani a felnőttkort meg sem élő afrikaiakkal, mert nem ugyanonnan indultunk. Ez természetesen a véletlen műve, mivel nincsen beleszólásunk, erre mondtam, hogy van, aki szar lapokat kap, van aki meg jókat. Amíg nem gyártják az embereket, ugyanolyannak, és utána nem gyárakban nevelik őket, addig ez marad, ez van.
Azt kell nézni, hogy ki honnan hová jut (bár ezt is nehéz objektíven nézni). Nekik már a felnőttkor megélése is a legsikeresebb forgatókönyvek közé tartozik, míg pl. nekem, magyar alsó-középosztálybeliként, ez azért nyilván alapvető dolog volt.
Nem kívánok egyenlőséget a világ polgárai között (még esélyegyenlőséget sem), erre megint csak azt tudom mondani, hogy ha te igen, semmi sem akadályoz benne, hogy leereszkedj a kiátlagolt szintre, és a felesleget szétosszad a lejjebb lévők között és erről minél több embertársadat meggyőzzed. Az nem opció, hogy a 15 év életkilátással rendelkező nyomorgó afrikaiakat felemeld akárcsak kelet-európai szintre is (ami egyébként világviszonylatban teljesen jónak számít), mert nem jön ki, akkor sem, ha elkommunizálod Bezosék meg a hozzám hasonlók összes vagyonát, és árokba lövetsz utána, hogy az ökológiai lábnyomunkat is eltöröld. Viszont amíg te önként nem süllyedsz le legalább onnan, ahol egy másik ember van, addig jogtalanul várod ezt el tőle (pl. Bezostól azt, hogy adakozza el a vagyona 99%-át, mert a maradék is nagyon sok). És itt még csak olyan egyszerűen átcsoportosítható erőforrásról beszéltünk, mint a vagyon, ami nem biztos, hogy a legfontosabb erőforrás (pl. egészséget, tehetséget és hasonló adottságokat hogyan csoportosítasz át a fentebb említett egységes gyártás hiányában?).
Mindenki "kap" egy környezetet, adottságokat, ezen nem tud változtatni. Azon viszont igen, hogy ezekkel hogyan él, és ez sokszoros különbséget jelenthet, akár megélt életkorban, akár a szubjektív elégedettségben, akár a vagyonban is, közel azonos helyzetből induló emberek közt, és ez az ami számít, amivel lehet mit kezdeni.

Szinte semmi sem létezik csak a kedvemért, ezért nem is nagyon foglalkozom vele, amíg engem nem érint/nem tudom befolyásolni. :)
A közösségi problémákat egyébként is a közösség (a vezetőinek útmutatásával) tudja megoldani, nem az egyének.

Arthamyr 2019.03.01. 00:40:19

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: Én hozzáadom a magam részét, erről 100%-ban meg vagyok győződve. Akárhol, ahol eddig éltem. Nem keresem a konfliktust (és sikerrel el is kerülöm általában), szabálykövetően élek, és elfogadom a helyzetemet. És ha nem tetszik a helyzet, akkor is elfogadom, de akkor igyekszem megváltoztatni - takarékos, szabálykövető és konfliktuskerülő módon. Ha csak mindenki ennyit csinálna, sokkal jobb helyeken élhetnénk.
Viszont nyilván igyekszem diverzifikálni az erőforrásaimat, hogy ne legyek kiszolgáltatva egy adott környezet változásának. Nem élek semmilyen félelemben, kényelemben és biztonságban élek, és ezt semmi sem fenyegeti komolyan (ok, ha megbicskáznak az utcán, és ottmaradok, vagy nyerek egy gyógyíthatatlan betegséget, azzal nem tudok mit kezdeni, csak csökkenthetem ezek kockázatát).
Viszont nem érdekel, hogy hányan lopnak fát. Elsősorban azt kezelem, hogy ne az én fámat lopják el, másodsorban azt, hogy a környezetemben lehetőleg ne lopjanak (ezzel megintcsak javítok a közösség minőségén), a többihez viszont már nem tudok hatékonyan hozzájárulni.
Én nem várok semmit az országtól. Látom a várható pályáját, és a lehetőségeimhez képest maximálisan fel vagyok készülve a jövőre, nem számítok "javulásra", és nem is várom el, hogy mások megjavítsák. Ehhez úgyis sokmillió embert kéne lecserélni, az meg nem megy. Ez van, ezt kell szeretni, vagy persze lehet sajnálkozni meg hőbörögni is is, de eredményre nem fog vezetni egyik sem.

Arthamyr 2019.03.01. 00:44:00

@Nagy kámpics: @Platonica: Na, dominánsan ilyen mentalitású közösségben én pl. sokkal kényelmesebben tudnék élni, amikor mindenki szépen foglalkozik a maga kis portájával, életével, és ott rendet rak, ahelyett, hogy másokat baszogat világmegváltó gondolatokkal. Platonica rengeteg önkéntes munkájáért meg csak kalapom emelem.

Herr Géza 2019.03.01. 01:07:34

Na, akkor most én is beleugatnék, de kicsit durvábban, mint @nyuszigonosz:
@Buchhalter: Már sorry főnök, de aki ilyeneket leír, hogy “typische Hungaris“ meg “kaltmitte”, az egyet bizonyít: hogy csak messziről ugatja a németet... (vs. “egy német érdekeltségű cégnél dolgozom ahol napi szinten tudom használni a németet.”) :)
Starnbergben 650-ért kutyaólat tudsz bérelni, nem lakást. Kb. olyan, mintha azt mondanád, hogy a Rózsadombon van kiadó lakás 50 ezerért....
Ez meg egyenesen értelmezhetetlen, még a nyelvtani/helyesírási hibáktól eltekintve is: “Fél rezsi = kaltmitte.” Wtf?

@Zukunft: Vetítesz rendesen. Meséld már el, hogy milyen szakmában keresel “2500-3000 nettót túlóra nélkül”, úgy, hogy 15.-én kapsz fizetést? Ha túlóra nélkül, akkor mitől függ, hogy 2500 vagy 3000 a lóvé? A csillagok állásától?
Pláne úgy, hogy “350€ a lakàs havonta csak a villanyt ès az internetet fizetem külön kb 50€.”
Aha. Fűtéssel, vízzel, szemétdíjjal, minden szarral együtt 350? Hol van az a kégli? Ex-NDK-Alsón? Mert ott viszont bruttó sem keresel annyit, amit írsz.
Nota bene: villany ÉS internet 50-ért? Álomország. Vagy petróleumlámpával világítasz és se hűtőd, se mosógéped, se TV-d, se routered, de akkor hogy műxik a net?

Csókoltatok mindenkit.

Zukunft 2019.03.01. 06:31:21

@Herr Géza: Mièrt vetìtenèk annak mi èrtelme lenne? Hegesztőkènt dolgozok egy nagy vegyipari vàllalatnàl.A fizum nem a csillagok àllàsàtol függ hanem pèldàul ha adok kèt-hàrom ügyeletet (ami ùgy nèz ki,hogy munka utàn hazajövök de ha üzemzavar van akkor behìvhatnak javìtàsra) plusz adnak havi prèmiumot aminek a mèrtèke több dolog függvènye, ez sem a csillagok àllàsàtol függ :D:D:D(pl. Voltàl-e előző hònapban tàppènzen,vagy egy kiadott munka hamarabb elkèszül mint tervezve volt ) Mannheim nem ex-NDK alsò bàr azzal sincs bajom dolgoztam/èltem azon a rèszen is.Lakàs itt 300-tòl csillagos ègig van,igèny/pènztàrca kèrdèse,èn csak egy màsfèl szobàsat bèrlek, nekem elèg. Azon nem tudom mit nem èrtesz, hogy 15-èn mindig időben megkapom a fizumat nincs kifogàs, bla-bla...mint otthon hallottam többször,hogy "fiuk sajnos nem tudok fizetèst adni mert nem fizetett ki a fővàllalkozò stb...stb..."ès igen a warm miete-ben benne van minden a villanyt ès a netet kivève mert azt mindig magadnak fizeted (kivève ha magyar cègtöl jössz ki de azt inkàbb kössz nem)egyèbkènt igazad van nem 50€-fizetek rà elirtam bocs januàrtol emeltek a villany àtalànyomon 31€ ,a netem 24,99€ (ha nem hasznàlom a vezetèkes telefont) tehàt 55,99€.
Ùgyhogy èn maradok a Nèmet anyavàllalatnàl ahol csak nèmetet hasznàlok,te pedig maradj a Nèmet èrdekeltsègű cègednèl ahol napi szinten hasznàlhatod a nèmetet. ;) hozzàtennèm mèg, hogy az èn szakmàmban jòval többet is lehet keresni ha pl.jobb vagy benne mint èn ès/vagy hajlandò vagy tùlòràzni (nekem ez elèg, ìgy kènyelmes)de nem minden a pènz ès nemcsak a munka lètezik.Különben nem csodaorszàg csak nem zsigerelnek ki a vègletekig fillèrekèrt, egyszerű a recept meg kell tanulni rendesen nèmetül (van aki nem hajlandò 15 èv alatt sem) jò/keresett szakmàval kell rendelkezni, ès el kell felejteni az okosba megoldjuk mentalitàst mert az itt nem müxik:):):)nincs varàzslat nàlunk sem, èn elvègzem tisztessègesen a ràmbizott feladatot a cègem cserèbe pontosan kifizeti a kialkudott bèremet,ennyi ès nem több.

O1.G 2019.03.01. 06:31:34

@Arthamyr: "ahelyett, hogy másokat baszogat világmegváltó gondolatokkal". Na mi van beletaláltak a lelkedbe? Ideje volt!Rád is ráférne valami önkéntes munka...Kész is lennél...

Buchhalter 2019.03.01. 08:53:59

@Herr Géza: ha már írsz akkor összeszedetten.Éjfélkor ne írogass .Annyi hülyeséget írtál össze -vissza ,hogy a fal adja a harmadikat. Kicsit bunkó,pökhendi a stíl,igaz? Nekem ezt mondták ,különben olvasták itt többek baromságát az ismerőseim .Cirka leszarják,hogy ti mit hisztek.Ennyiért bérelnek.És én hol írtam te okoska ,hogy nettó 3000 €-t keresnek? Sehol! A srác nettó 1800 mint autószerelő a felesége meg 1400 € mint recepciós.Na innentől kezdve kerüljük egymás társaságát.Már nem először kóstolgatsz nem csak engem hanem másokat is.Már írtam ha problémád van az életeddel és a stílusod szerint gyanítom ,hogy van akkor fordulj egy lelki gondozóhoz. A némettel amit írtam vicces poénak szántam.De aki ezt se érti mint te az tényleg gondolkozzon el magán!Kaltmitte írtam ,hogy nekik csak a áram van benne.Erre írtam viccesen hogy fél rezsi.Néha szerintem kolbász van az agyad helyén.

Auf Wiedersehen

Buchhalter 2019.03.01. 08:55:46

@Zukunft: szerintem Gézát hagyd,már nem először áll bele emberekbe. Kábé ő az a fazon aki a kákán is csomót keres.A humora is nulla.Félre ért -olvas dolgokat stb.

Arthamyr 2019.03.01. 10:08:23

@O1.G: Nincs azzal semmi gond, ha valaki (úgy véli, hogy) belelát a lelkembe, amíg nem próbálja meg erőszakkal megváltoztatni, amit lát(ni vél).

Platonica 2019.03.01. 11:18:47

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: Mirol beszelsz? :-DD
Te idezed a Taot es nekem kell komolyan venni...? Vagy a buddhizmust? Mert hogy maya...
Es nem te rangadtad ki a politikat, amivel szted nekem kellene foglalkozni? Mintha lenne egy fixaciod ezzel;-)

Nem baj, nekem nincs. Es nem biztos, hogy en vagyok a 'misguided':-)
Ertettem, hogy mire gondoltal az 'oteves tervvel', erre reagaltam, hogy szerintem elegge felreerted, mi is a Tao, egyaltalan nem ido fuggvenye, ami benne foglaltatik, es nem egy kampanyprogram, amit zaszlora tuzhetnek mint majdan megvalositandot.
De nem is cel, hogy mindenki taoista bolccse valjon...
Nagyon masrol beszelunk.
@Arthamyr:
Azt nem mondtam, hogy rengeteg:-) Nagyon kenyelmes resz-munkaidoben dolgozom, nem nehez hasonlo mennyisegu onkentes munkat vegezni. Amit raadasul me'g nagyon szeretek is! (Kiveve talan az ejszakai muszakot:-D)

Arthamyr 2019.03.01. 12:08:43

@Platonica: Ki mit ért rengeteg alatt. Napi egy órát azért csak dolgozol (ha annyit sem, akkor meg azért emelem kalapom! :)), és napi 1 óra önkéntes munka meg rengeteg, főleg, ha "éjszakai műszak" is van benne. :)

Herr Géza 2019.03.01. 13:06:08

@Buchhalter: Pajtás, te vagy nagyon elkeveredve. Próbálj meg úgy olvasni, hogy értsd is, amit látsz. Fuss neki még egyszer...
De ha igényled, este mondatról mondatra szedem szét a válaszodat. Nem először. Kákán is csomót keresek, jaja. :)

Herr Géza 2019.03.01. 13:10:31

@Zukunft: BASF Ludwigshafen ? Este lesz még némi észrevételem... :) Dolgoztam nekik én is pár évet.

Shaktee 2019.03.01. 14:18:04

@Herr Géza: az nem baj hogy keresed csak sose találod meg :-)

Platonica 2019.03.01. 15:49:04

@Arthamyr: neha semmit, neha joval tobbet mint egy ora, es osszessegeben jon ki hasonlora:-)

Buchhalter 2019.03.01. 15:58:03

@Herr Géza: szerintem nehéz a felfogásod.Írtam ,hogy többet nem társalognék veled,mert nincs értelme! Szóval a jövőben ne írogass nekem! Oké? Köszi! Mivel sosem találkoztunk és semmit se tudok rólad szerintem ez a mérnöki diplomád is kétséges.Tán valami sori munkás lehetsz München kis alsón.De mint fentebb írtam ,ajánlott számodra lelki terápiás kezelés.A te korodban nem olyan nagy szégyen.Olyan frusztráltnak tűnsz.

Zukunft 2019.03.01. 15:59:42

@Buchhalter: Nem mozgat màr meg a hasonlò emberek hozzààllàsa,mert megtanultam az èvek alatt kezelni az ilyen szitukat. Egyszerüen lepereg ròlam minden ami negatìv,(kivève az èpìtő jellegű kritikàt) nagyon règen nem hùzom fel magam semmin mert az előbb utòbb megbetegìti a lelket aztàn a testet (tapasztalat). Feltett pàr kèrdèst amire igyekeztem èrthetően vàlaszolni (a stìlust hagyjuk az nem èrdekel)ha neki ebből nem ment àt semmi az egyedül az ő problèmàja nem az enyèm mert èn a sajàt èletemet èlem nem màsèt. Nem akarom megmondani senkinek a tutit főleg ùgy,hogy nem is tudok ròla semmit csak a sajàt pèldàmat ìrtam le,a vetìtèsről annyit mindenki magàbol indul ki, èn alapbol utàlom a hazugsàgot,ezt hoztam otthonròl ìgy neveltek van akinèl nem ìgy van. Többek között ezèrt irtam, hogy nem a pènz az egyedüli motivàciò ami itt tart hanem a hasonlò mentalitàsù emberek ilyetèn hozzààllàsa (ez meg is làtszik az orszàgon)mindenhez mert lehet èlni ìgy is ès lehet ùgy is, hogy nem azzal töltöm az időm, hogy fröcsögèssel, destruktivitàssal, ès a sajàt sikertelensègemből fakadò frusztràciòmat pròbàlom kivetìteni mindenkire akinek valamièrt jobban sikerülnek a dolgai,hogy kinek mi a siker azt mindenki el tudja dönteni nekem az ami nekem megfelel. Sajàt rokonsàgomban is vannak ilyen emberek . Egyszerű pèlda " jòlvan öcsèm, hogy jòl keresel de mivan ha felrobbantanak a migrànsok vagy megkèselnek, vagy elkapod az ebolàt,mert mondtàk a hìradòban az egyesen, hogy Nèmetben azok is vannak :D:D:D" erre szoktam mondani,hogy engem nem zavarnak èn is az vagyok, a vàlasz egy nagy hümmögès :):):)

Zukunft 2019.03.01. 15:59:54

@Herr Géza: Nem a BASF-ben dogozok bàr ott több a pènz de sokkal több a melò ott hajtàs van nàlunk meg nyugi ahhoz kèpest. Mint mondtam nem csak a pènz ami szàmìt nekem sokkal fontosabb,hogy minden hètvègèm szabad. Viszont egyet eltalàltàl èvek òta nem nèzek tèvèt, van ugyan de ami ömlik belőle az hànyàs.inkàbb tartalmasabb/hasznosabb dolgokkal töltöm a szabadidőmet.

Herr Géza 2019.03.02. 00:03:09

@Buchhalter: @Zukunft: Nagyon faszagyerekek vagytok ám mindketten. Egyikőtök sem veszi észre, hogy kinek szólt az adott mondat.
Na akkor sorban:
Tisztelt Buchhalter úr (csak hogy ne legyen gond a stílussal...)
“És én hol írtam te okoska ,hogy nettó 3000 €-t keresnek?”
És én hol írtam te okoska, hogy a te ismerőseidről beszélek? A nettó 3000-rel kapcsolatos hitetlenkedésem a Zukunft úrnak szólt.

De ugyanez fordítva:
Kedves Zukunft úr, azt írod, hogy: “Ùgyhogy èn maradok a Nèmet anyavàllalatnàl ahol csak nèmetet hasznàlok,te pedig maradj a Nèmet èrdekeltsègű cègednèl ahol napi szinten hasznàlhatod a nèmetet. ;) ”
A német érdekeltségű cégnél a “napi szintű német használattal” a Buchhalter úr dolgozik, nem én. Mivel láthatólag te még nem ismered a minden kákán csomót kereső Herr Gézát, így halkan megjegyezném, hogy kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de több, mint 37 éve élek, dolgozok Németországban (volt benne NDK is). Hidd el, tudom miről beszélek.
Speciel Ludwigshafenben pont egy magyar érdekeltségű cégnek dolgoztam, ahol többek között az én dolgom volt a magyar kiküldött státuszú fiúk számára a szállásszerzés is. Nem ma volt, sőt lassan 11 éve, de már akkor nem volt (fehér) emberhez méltó lakás 300 euró Warmmiete-ért LU-ban sem, nemhogy Mannheimben. Gondolom azóta jelentősen csökkentek a bérleti díjak ... :))
A 3000 nettó meg minősített hegesztőként valóban belefér a lehetséges kategóriába, persze azt nem (sem) írtad, hogy ebben van ügyeleti díj, esetleg műszakpótlék, stb.

És visszatérve Buchhalter úrhoz:
Úgy őszintén, mi jelentősége van annak, hogy éjfélkor írok egy kommentet? Akkor nem szabad? Vagy a könyvelők korán fekszenek? El sem tudják képzelni, hogy akkor még tud valaki írni, sőt normálisan fogalmazni?
Pl.: “A némettel amit írtam vicces poénak szántam.” Tök vicces volt.
Pláne, hogy magyarul sem tudsz rendesen.
Aztán: “Kaltmitte írtam ,hogy nekik csak a áram van benne.Erre írtam viccesen hogy fél rezsi.Néha szerintem kolbász van az agyad helyén.”
Na, ha valakinek valami van az agya helyén, az nem én vagyok.:)
Egyébként fogok még írni neked, ha ilyeneket olvasok tőled. A te dolgod, hogy elolvasod-e, vagy sem.
Csók Münchenből, a szalag mellől... :))

Herr Géza 2019.03.02. 00:12:11

@Buchhalter: Hú, vazze, most látom, már megint éjfél lett... :)))

Zukunft 2019.03.02. 08:09:43

@Herr Géza: Először is a fèlreolvasàsom miatt az èrintetteket megkövetem,mert tudni kell a hibàkat beismerni,(sajnos nem rendelkezik mindenki olyan kitűnő adottsàgokkal mint te:D:D:D) abbol lehet tanulni,van akiből ez a tulajdonsàg a jelleme miatt hiànyzik. Az, hogy hülyesègeket irkàlsz össze az kèzzelfoghatò.Buchhalter irta, hogy kètelkedik a mèrnöki diplomàdban aminek a lète vagy nem lète jelen esetben teljesen màsodlagos, mert az iskolai vègzettsèg foka/minősège nem egyenlő az inteligencia meglètèvel,mellèkesen nem szoktam leereszkedni szemèlyeskedèsig, de 37 èv kintlèt utàn ha mèrnökkènt (bàrmit is takar)az volt a feladatod,hogy Magyar èrdekeltsègű cègnèl "magyar kiküldött státuszú fiúk számára a szállásszerzés"akkor az ne haragudj tovàbbi hozzàfűznivalòt nem igènyel.Èn nem vagyok mèrnök, csak 20 èv gèpipari/vegyipari/petrolkèmiai területen szerzett tapasztalattal,32 minősìtèssel ès egy üzemvezetői műszaki tovàbbkèpzèssel rendelkezem,utòbbit köszönöm cègemnek mert ők fizettèk. Viszont a munkànk soràn adòdò problèmàkkal kapcsolatban rendszeresen kèrik ki nàlunk a vèlemènyemet ès/vagy megoldàsi javaslatomat mèrnökök akik valòdi èrtèkes munkàt ès tervezèsi feladatot ellàtò emberek ,respekt nekik mert tènyleg nagyon jòk. DE ha megakadnak nem restek ès nagykèpűek segìtsèget/tanàcsot kèrni, tudod ezt hìvjàk innovatìv együttműködèsnek mert ez visszafelè is ìgy működik. Ùgyhogy öreg ha rajtam akarsz fogàst talàlni az nem fog összejönni mert èn mindig őszinte ès egyenes vagyok tudod èn ezt kaptam ùtravalòul otthonrol.
Ès lazits egy kicsit engedd el azt a görcsös mindenkinek megmondom a tutit mert èn okosabb/jobb/tapasztaltabb/gazdagabb/mindenki vetit aki megtalàlta a szàmìtàsàt bàrhol èl akàr otthon Etc...etc...vagyok mert előbb utòbb megbetegìt,fogadd el,hogy a vilàg nem csak a te àllàspondod/tapasztalatod alapjàn működik,jòt tesz hidd el tudom miről beszèlek ;) egyèbkènt màs körülmènyek között szìvesen beszèlgetnèk/vitàznèk veled mert nem gondolom,hogy kamus vagy buta vagy csak a vilàg elhùzott melletted ès amig ezt nem ismered fel magadban addig minden megkezdett beszèlgetèsed tènyismeret/ès szemèlyes ismeretsèg hìjàn szemèlyeskedèsbe fordul.
De mennem kell mert eligèrkeztem pecàzni ès bogràcsozni. Szèp napot mindenkinek.

Buchhalter 2019.03.02. 09:04:31

@Herr Géza: elég érthetetlen egy fószer vagy . A nem szó neked nincs a szótáradban. Neked valami nentálhigiénés zavarod ,vagy impotenciád van.Kábé egy talponálló szintjére süllyedt le a stílusod.Akinek ennyoói ideje van írkálni az egy igazi veszes lúzer lehet. na csá segarc.

Herr Géza 2019.03.02. 12:42:11

@Zukunft: Nocsak-nocsak. Veled nem volt semmi gondom, eltekintve a mannheimi 350 euró Warmmiete-s lakásbérléssel. Amire továbbra is azt mondom, hogy kizárt. Persze ha kiderül, hogy családtagtól, ismerőstől, svarcban, akármilyen hókuszpókusszal béreled, akkor passzolok. :) Ha meg már idézel, akkor kérlek kompletten. Ugyanis ez így hangzott: “

Herr Géza 2019.03.02. 12:53:46

@Herr Géza: “az én dolgom volt a szállásszerzés IS” Tudod, németül tudóként egy kis cég kirendeltségvezetőjeként biza még azzal is foglalkoznom kellett, hogy Józsit meg Pistit elkísérjem az orvoshoz, meg kihozzam a faszamagyarcsávókat a rendőrségről, ha hülyeséget csináltak. Nem esett le a karikagyűrű az ujjamról.
És valóban, ha valamihez nem igazán értettem, akkor mindig megdumàltam az illetékes szakival, hogy hogyan tovább.

Herr Géza 2019.03.02. 12:58:26

@Zukunft: Olyasmivel vádolsz ismeretlenül, ami rohadtul nem passzol rám. De az nem vitatéma se veled, sem a Könyvelő úrral, hogy igen nagy eséllyel jobban ismerem ezt az országot, mint ti.

Herr Géza 2019.03.02. 13:05:00

@Buchhalter: Zavarod neked van kispajtás. Mellesleg próbálkozz azzal, hogy visszaolvasod a kommentedet, mielőtt elküldöd, vagy vegyél egy magyar helyesírási szótárat, esetleg kezeltesd a saját mentális problémáidat. :)

Buchhalter 2019.03.02. 15:15:50

@Herr Géza: kis nyelvtan náci nem én veszek össze egyre több emberrel ezen a blogon. Ha már a farkad nem áll fenn itt csesztetsz embereket.akkor érezd jól magad. Már egy óvodás szintjén vagy "mérnököcske".,ha az vagy egyáltalán. Bár az átkosban jó kapcsolatokkal fél dsiznóért....

Buchhalter 2019.03.02. 15:17:13

@Buchhalter: bocsika dsiznóért = disznért . Vagy leygen inkább sertés ,esetleg coca?

kardio1 2019.03.02. 16:40:38

@Buchhalter: itt egy másik hazaköltözős történet, biztos ez is kamu:

index.hu/kulfold/szevasztok/2019/03/02/stockholm_svedorszag_hazakoltozes_daniel_anita/

Nem piszkálni szeretnélek !

Herr Géza 2019.03.02. 18:51:53

@Buchhalter: Ismét szólok, először olvass, aztán “Komment küldése”....
Nézd már vissza, micsoda faszságokat írtál össze-vissza. Oszt én lennék a nyelvtannáci.
Nyuszika, 8 általánost elvégezve elvárható lenne, hogy tudjál kb. nagyjából helyesen írni. Melléütés, autocorrect, meg ilyenek beleférnek. De ez mijaszar? “@Buchhalter: bocsika dsiznóért = disznért . Vagy leygen inkább sertés ,esetleg coca?”
Szállj magadba kispajtás...

Buchhalter 2019.03.02. 18:52:12

@kardio1: nálad ez a gumicsont amie rákattantál??? Egy cikknél mondtam ,hogy gyanús,ennyi.De biztos annyira rossz kint,hogy mégis százezerk élnek külföldön.

Buchhalter 2019.03.02. 18:55:11

@Herr Géza: te is .Kirúgtak a helyi kocsmából. nem csodálkoznék ha egyszer összerúgdosnának a tudálékos burád miatt.De lehet hamar eljön az ideje. De a szerencsédre a német egészségügy csúcs minőségű ,hamar összeflrcelnek kis alkeszka.Na menj aludni a putridba.

håll käften 2019.03.02. 18:58:10

@Buchhalter: svédországban nem albérlet van hanem lakást bérelsz cégektől. Óriási a különbség!

Herr Géza 2019.03.02. 18:58:51

@adg: Hát neki fenn áll... A homlokán nyilván. :))))

Arthamyr 2019.03.02. 20:44:51

Ettől már könny szökött a szemembe azér'... :D

négyzet 2019.03.02. 22:24:55

@kardio1:
A családhoz közel lenni teljesen valid ok hazaköltözésre. Ezt nem lehet pótolni tényleg. Igaz, már 11 évet így is lehúztak külföldön... Szóval annyira mégsem hiányzott addig, vagy nem tudom.
A beilleszkedés része pedig inkább az ő oldalukon lehetett problémás, mert ezek a dolgok bizony minden költözéskor pontosan ilyenek. Nehéz barátkozni. Nekem Budapesten is nehéz volt barátokat találnom, mikor a nagyon vidékről odaköltöztem. A munkatársaim nem lettek a barátaim, más világ voltunk. Kellett más is, a hobbik, tevékenységek, amik más emberekkel összehoztak. Ez ugyanígy van külföldön. Van egyfajta kiegyensúlyozott, érzelmileg nem kilengő svéd beállítódottság, ami tényleg mondható átlagosnak, hogy nem olyan spontánok stb. De hogy ne lehetne témákról beszélgetni, hát ez biztos szintén igaz egy csomó átlagemberre, mint bárhol máshol is, de simán megtalálhatók az érdeklődőbbek, főleg Stockholmban. Mi sokkal kevesebb ideje vagyunk itt, nem is biztos hogy leszünk itt 11 évig, de már vannak svéd barátaink, nem is egy. Már nyaraltunk is az egyikükkel az ő nyaralójukban, áthívnak, átmegyünk. De mondjuk nem úgy mérem a barátaimat, hogy helyiek-e, nem sírnék akkor se, ha minden barátom külföldi származású lenne, én is az vagyok...
Szerintem inkább az van, hogy 11 év után már annyi pénz összegyűlt, hogy közben rájöttek, azért olcsóbb az élet Magyarországon, főleg, hogy már lakásuk is volt ott is... Svédiában is... szóval aranyéletük lehet anyagilag. Meg még a család is ott van. Igaz, abból meg milyen cikk lett volna.

Herr Géza 2019.03.02. 23:18:35

@adg: Ott biza. A feje helyén... :)

adg 2019.03.03. 00:12:21

@Herr Géza: na csak ovatosan! Meg a vegen megkeri valami nemetorszagban elo ismeroset (alapadatok: lakhely, fizetes, feleseg fizetese, lakasmeret, berleti dij, villanyszamla havonta), hogy olvassa el a kommentedet, aztan majd lesz rola velemenye!
Es azt nem teszed ki az ablakba a muskatli melle.

Buchhalter 2019.03.03. 08:52:52

@håll käften: és ki kérte hogy kioktass,hm? Öveges úr sokkal mormálisabb módon ad információt. Ne hari,de ez a pökhendi bunkó módor...

Herr Géza 2019.03.03. 13:57:13

@Buchhalter: “ez a pökhendi bunkó módor...” versus “és anyukád a kispajtás”
Nem kérdés, ki a bunkó kispajtás....

kardio1 2019.03.03. 22:49:53

@Buchhalter: nekem nincs gumicsontom, csak eszembe jutott, amikor olvastam a cikket, hogy kapàsból kamunak minősítetted a múltkorit. Tényleg nem piszkálódásból írtam. Ha jól emlékszem, te is hazaköltöztél, csak van olyan irányú mozgás is. Nyilván kifele is sokan mennek, nem vitás.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.03.06. 20:58:10

@Zukunft: Én is unom már a 300+ órákat.
Ezért is mennék.
Tudom milyen szopás ez itthon.
Szeretném kipróbálni odakint és nem visszajönni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása