oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. február 27. 06:30,  Brexit-menekültek 67 komment

2019. február 27. 06:30 Határátkelő

Brexit-menekültek

Azt ugyan még nem nagyon lehet tudni, mi történik március 29-én és utána az Egyesült Királyságban, az azonban már biztos, hogy a Brexit komoly gazdasági károkat okozott a szigetországnak. A történet emberi oldala azonban legalább ennyire elgondolkodtató: a kilépésről szóló népszavazást követően feléledt idegenellenesség és rasszizmus sokakat gondolkodtatott el arról, hogy érdemes-e maradni, legyen akármilyen is az uniós távozás. Négy történet következik.

csomagolas_1.jpg

#1 „Azért szavaztam így, hogy a hozzád hasonlók hazatakarodjanak”

A pénzügyi tanácsadóként dolgozó Andrew Smith London központjában éppen egy orosz ismerősével beszélt oroszul telefonon, amikor egy őt meghalló férfi odalépett hozzá.

„Nagyjából hozzám hasonló korú, 50 körüli fehér fickó volt. Annyit mondott: azért szavaztam, hogy a hozzád hasonlók hazatakarodjanak. Majd olyan gyorsan leszállt a metróról, hogy válaszolni sem volt időm” – mesélte az Irish Timesnak.

Az egyébként teljesen brit Andrew Smith anyanyelvén és az oroszon kívül franciául és németül is beszél. Az incidens pár nappal a 2016-os Brexit-népszavazás után történt. 

„Megértettem, hogy a szavazók szabadon engedtek valamit, teljesen megváltoztatva azt az országot, amiben felnőttem, különös tekintettel a külföldiekkel szembeni ellenséges légkörre” – tette hozzá Andrew Smith. 

A metrós találkozó egyfajta fordulópont volt a londoni férfi számára, ekkor döntötte el, hogy elköltözik az Egyesült Királyságból. 

„Középkorú, fehér, magániskolát végzett férfi vagyok – minden elképzelhető privilégiummal. Soha olyan zaklatásnak nem voltam kitéve, mint amit a színesbőrűek vagy más kisebbségek megtapasztalnak. Egészen rendkívüli volt, hogy csak azért, mert nyilvánosan idegen nyelven beszélek, valaki úgy döntsön, hogy ’takarodjak haza’, amikor egyébként éppen oda tartottam: Dél-Londonba” – tette hozzá. 

A brit fővárosban született férfi azóta már Dublinban él, 2017-ben költözött el az Egyesült Királyságból, most a dublini egyetemen, az UCD-n tanít. Ő a maradás mellett voksolt a referendumon és továbbra is egy uniós országban szeretne élni. 

Azt mondta, nem a Brexit volt költözése egyetlen oka, de nagy szerepet játszott benne. Felesége és kisebbik fia Londonban maradtak, amíg a gyerek 2020-ban be nem fejezi az iskolát. 

Andrew úgy érezte, már jóval a népszavazás előtt jelen voltak a bevándorlásellenes érzelmek a brit médiában és politikában, az Európai Unió pedig „ideális bűnbak” volt az egészségügy és az oktatás terén megmutatkozó problémák esetében. 

„Ismerek pár embert, aki a kilépésre szavazott, de ismerőseim többségének az volt a véleménye, hogy a kilépésre szavazni végtelen önsorsrontó és buta döntés” – mondta, hozzátéve, hogy ha három éve a többség a maradásra szavaz, akkor alighanem még ma is az Egyesült Királyságban élne. 

#2 „A Brexit megerősítette az embereket abban, hogy kimondhatják, amit valójában gondolnak” 

A 37 éves, ügyvédként dolgozó Muireann Dennehy egy szombat reggelen az utcán élt át egy olyan jelenetet, ami meggyőzte arról, 14, külföldön töltött év után ideje visszatérni Írországba. 

Azt látta, amint egy „huligán” szóban nekitámad egy kutyáját sétáltató fekete angol férfinak. A támadó büszkén vallotta rasszistának magát, közölte, hogy az Egyesült Királyság két világháborút is megnyert, majd autóval elhajtott. 

„Ez volt az a pont, amikor azt mondtam magamban, jól döntöttem” – emlékezett vissza, hozzátéve, ő sem elsősorban emiatt döntött a hazaköltözés mellett, abban viszont nagy szerepe volt a jelenetnek, hogy minél hamarabb belevágott. 

„A Brexit megerősítette az embereket abban, hogy kimondhatják, amit valóban gondolnak. Ami történt az utcán, teljességgel védhetetlen, és én nem akarok a része lenni. Komolyan megrémített. Számomra egy borzalmas eset volt, és nagyon valóssá tette a következményeket” – magyarázta Muireann Dennehy. 

A nő hozzátette, akadtak még olyan esetek, melyek megerősítették benne, az a helyes döntés, ha elköltözik. 

„Nem vagyok száműzött (Brexile), hiszen a szó semmilyen értelmében nem vagyok muszáj elhagyni az országot. Itt tanultam, itt éltem, és saját döntésem alapján távozom. Inkább Brexit-menekültnek gondolom magam” – tette hozzá Muireann. 

#3 „Takarodjatok vissza Németországba!” 

Az eredetileg dublini Caitriona O’Kelly a Deutsche Bank egyik londoni fiókjában dolgozott a Brexit-referendum idején. Azt mesélte, hogy a népszavazást követő nap reggelén látott egy fotót, amin a bank falára valaki azt fújta fel: „Takarodjatok vissza Németországba!”. 

Mire ő megérkeztek a munkába, a feliratot már eltávolították, de nem ez volt az egyetlen incidens: „Egy ír barátom gyerekének az iskolában azt mondták, ’miért nem húztok vissza a picsába Írországba?’”. 

„Nagy-Britanniában teljesen rendben lévő lett rasszista megjegyzéseket tenni. Az emberek úgy érezték, kinyílt Pandora szelencéje és kimondhatnak olyasmit, amit korábban nem, mert társadalmilag nem volt elfogadható” – vélte Caitriona. 

Szerinte a Brexit olyan „mélyen megbúvó, rejtett feszültségeket hozott felszínre, melyekről korábban nem is gondolták volna, hogy jelen vannak. Ma is ott vannak. Nem arról van szó, hogy az emberek kieresztették a gőzt. A feszültség ma is jelen van”. 

Számára is a Brexit jelentett egyfajta katalizátort a távozásról szóló döntésben. Gyermeke született és egyedülálló anyaként egyébként is jól jött a szülői támogatás – ezzel együtt a népszavazás meghatározó pillanat volt a számára. 

„Úgy két héttel előtte már egyre inkább úgy tűnt, hogy ez lehet a vége. Én nem tartozom azok közé, akik soha nem gondolták volna, hogy megtörténhet” – mondta, hozzátéve, hogy ezzel együtt sokkolta, amikor a népszavazás másnapján egy olyan országban ébredt, amely egy idő múlva nem lesz már az Európai Unió tagja. 

Erősen hisz az Európai Unió fontosságában és szerepében az európai stabilitás és az észak-ír béke fenntartásában. „Nehéz volt felfogni, hogy egy voltaképpen rasszista országban élek. Szerintem sok ír és külföldi számára az első reakció az volt, hogy már nem látnak itt szívesen” – emlékezett vissza. 

„Nagyon örülök, hogy elhagytam az Egyesült Királyságot, mert egyáltalán nem kizárt, hogy ez az egész valami konfliktusban, társadalmi fellángolásban, zavargásokban végződik majd” – indokolta, miért nem sajnálja, hogy hazaköltözött. 

Egy újabb népszavazás pedig „nagyon-nagyon ronda helyzetet” okozhatna szerinte. 

#4 „Ami egy határátkelővel történik, az mindegyikkel történik” 

A 2004 óta Londonban élő Conal Timoney emlékszik, hogy félig olasz, félig angol felesége a könnyeivel küszködött, amikor beérkeztek a népszavazás eredményei. 

„Engem nem lepett meg, inkább csak egy újabb lépés volt a folyamatban, ami rádöbbentett, hogy ez az ország nem az, aminek gondoltam” – mondta, hozzátéve, hogy a Brexit utáni Nagy-Britannia nem az a hely, ahol élete hátralévő részét szívesen leélné vagy nevelné most 10 éves fiát. 

„Ami Nagy-Britanniában egy határátkelővel történik, az mindegyikkel történik. Szerintem az írek saját magukat csapják be, ha úgy hiszik, őket ez nem érinti” – fogalmazott Conal. 

„Van még egy vetülete a dolognak: bevándorlóként képes vagy-e végignézni ás hátat fordítani annak, ahogyan más bevándorlókat diszkriminálnak?” – tette fel a kérdést. 

A férfi egészen közelről gondolhatta végig a Brexit esetleges következményeit, hiszen Gina Miller egyik jogi tanácsadója volt. Gina Miller volt az, aki jogi útra terelte (sikeresen) azt, hogy a parlamentnek legyen beleszólása a kilépésbe. 

„Láttam közelről a Brexitet, annak minden borzalmával és rájöttem, milyen súlyos következményei lesznek” – mondta, a következmények között említve például a gazdasági visszaesést követő bevándorlásellenes érzelmek erősödését. 

„A Brexitet övező vitákból megtanulhattuk, hogy mindig lehet valaki mást hibáztatni. A kilépéspártiak szerintem a távozást követően tovább erősítik majd az EU-ellenes kirohanásokat és a bevándorlók hibáztatását” – vélte Conal. 

Ő egyelőre még nem költözött vissza Írországba, mert szeretne jól időzíteni, figyelembe véve a fia taníttatását, a londoni háza ideális időpontban történő eladását – a kérdés az, költözzön-e gyorsan és bármi áron egy megállapodás nélküli Brexit lehetőségével számolva, vagy használja ki a rendezett kilépés 21 hónapját?

„Ha nincs megállapodás, a lehető leggyorsabban megpróbálunk eljönni. Ha van, akkor talán adunk még magunknak egy kis időt. Bármelyik is legyen, nem gondolom, hogy hosszabb távon maradnék” – vázolta a lehetőségeket. 

Conal szerint a Brexit miatt az országot elhagyókra alkalmazott Brexile nagyon jól definiálja a helyzetét. 

„Egy kierőszakolt lépésről van szó, amit egy, a lakhelyeden történt drámai változás okozott. Korábban kétszer is költöztem már, de még soha nem éreztem ennyire, hogy kényszerítve lennék rá” – foglalta össze.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Brexit

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8414655221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IT Knight 2019.02.27. 07:46:59

még annyi, hogy én őszintén sajnálom, hogy elhalaszthatják a Brexitet

lenne egy egyszeri sokk egy no deal Brexit esetén, de hosszú távon kell gondolkodni

ez kb olyan, mint ha 1956-ban nem kezdték volna el a forradalmat, mert nehogy 5%-kal kevesebb legyen a GDP

IT Knight 2019.02.27. 07:47:00

Akinek nem tetszik a demokratikus referendum eredménye, az szerintem is menjen inkább el, ha nem tud ezzel együtt élni.

Ezek egyedi esetek, rasszisták mindenhol vannak, engem is b. cigányoztak már le focihuligánok...

Hari Seldon 2 2019.02.27. 07:59:34

Most már valóban senki nem tudja mi lesz, mert ahogy kinéz a maguk a képviselők sem tuddják, és kiveszik May kezéből az irányítást. - Vagy nem veszik ki. De ezt szintén nem tudják eldönteni.

Ez a helyzet a lehető legrosszabb az Uk-nak. Természtesen mindkét kilépés rossz, de nyilván egy rendezett megoldás kevésbé prolémás mindenkinek.

Golf2 2019.02.27. 07:59:42

Kár hogy nem lépnek ki...pedig megszavazták

Hari Seldon 2 2019.02.27. 08:08:03

@Golf2:
A nevetséges az, hogy ők sem tudják, hogy kilépnek-e. -> Legalábbis kívülről így látszik.

tanato 2019.02.27. 08:22:25

@Golf2: Dehogy nem lépnek ki,törvényük van rá.Egy új szavazaás max. a visszalépésről szólhat.

Hari Seldon 2 2019.02.27. 08:28:42

@IT Knight:
Szerintem most már senki nem vitatja el a választást. Csak ez a halasztás, nem halasztás mizéria a lehető legrosszabb.
Sőt a hosszú távú halasztás a legrosszabb, mert a bizonytalanság időszakát csak kitolja fölöslegesen hosszúra. Ez az EU-ból nézve is rossz. - Az más kérdés, hogy pár néppárti (Tusk, de Junker meg lassan Merkel is kezd) beleállt a hosszú távú halasztásba, valójában politikai bizonytalanságot okoz mindkt félnek.
Mondjuk egy két hónapos halasztás zárt határidővel még belefére, de az EP választásba már nem lenne jó, ha belefolyna, mert felborítaná az európai politika ütemtervét.

Hari Seldon 2 2019.02.27. 08:30:55

@tanato:
Elvileg az az egy lehetőség van a brexit elkerülésének, hogy ha visszavonják a kilépést.
-> Azt viszont nem tudom, hogy a parlament "kényszerítheti-e" (jogilag) May-t hogy ezt tegye meg.

tanato 2019.02.27. 08:34:30

@Hari Seldon 2: Szerintem nem lehetséges már ezt meglépni egy hónappal a végső határidő előtt.Bár nem ismerem az angol jogot természetesen.

Hari Seldon 2 2019.02.27. 09:56:38

@tanato:
Ez EU bíróság döntése volt, hogy "bámikor" visszavonhatják és "egyoldalúan" a kilépést. -> Más nincs egyoldalú lehetőség.
De ez viszont egy "politikai atombomba" lenne.

BlackBrick 2019.02.27. 10:23:42

Jaj ne mar. Andrew egeszen Dublinig szaladt, mert Random Joska csunyat mondott a metron. Ez kesz :D

M. Péter 2019.02.27. 10:33:34

@tanato: Az Egyesült Királyság még nem lépett ki.
@Hari Seldon 2: A parlament bármit megszavazhat.

A konzervatív párt választási programjában az Egyesült Királyság prosperitását megalapozó szerződést és egy sima, rendezett kilépést igért.

Taxomükke (UK) 2019.02.27. 10:38:19

@IT Knight: Igen, tudjuk, hogy ostoba vagy, nem kell ujra meg ujra bizonygatni.

Hari Seldon 2 2019.02.27. 10:45:42

@M. Péter:
Nem ez a kérdés. A kérdés az, hogy a parlament kötelezheti-e May-t arra, hogy "vonja vissza" a kilépést? Ez itt a leglényegesebb kérdés. Mert ha igen, akkor még nincs lefutva semmi. A képviselők simán elbújhatnak a "tömegben", "én csak nyomogattam" kijelentéssel és leégetik May-t (mármint még jobban).

Másik kérdés, hogy a konzevatív párt le meri-e váltani May-t? Lehet, hogy most a közvéleményben elmozdulás van, így bátrabban bele mernek állni egy új választásba.

Nem lennék meglepve, hogy ha lesz kilépés, lesz új parlamenti választás. Még időben, mondjuk áprilisban májusban gyorsan kiírnak egy választást, amíg esetleg úgy számolhatnak, hogy nem nagyon érződik a brexit hatása.

Hari Seldon 2 2019.02.27. 10:50:51

@Taxomükke (UK):
Szerintem gazdaságilag mindenkinek rossz lesz. Az UK-nak jobban fáj (már csak a mértarányok miatt is)
Politikailag simán lehet, hogy minkét fél jobban jár hosszabb távon.
Látható, hogy ez a kutya macska barátság csak felemészi a két felet. ha két fél független lenne, akkor újra lehet gondolni a politikát mindkét oldalon. Továbbá, nem lehetne "riogatni" és uszítani "Brüsszel" ellen. -> Már ezzel csökkenhet az EU ellenesség.

takarék-láng 2019.02.27. 10:51:16

@Hari Seldon 2: az EU ossze fog dolni, ezt Soros gyorgy is megmondta, marpedig az ketsegtelen, hogy jobban atlatja a gazdasagi folyamatokat es azok r mint te vagy en.

takarék-láng 2019.02.27. 10:51:19

Ekkora felrebeszelest.
Elszigetelt esetekbol ilyrnkor szabad altalanositani???
A bevandorlok 0.05%-t sem erte incidens a brexit miatt.
A szlovakiai, erdelyi magyarok nagysagrenddel tobb tamadasnak reszesei, az megsem uti meg az ingerkuszobet senkinek ???

puhacica 2019.02.27. 10:52:25

tegnap kaptuk meg a pre-settled statust.

erdekes idoszak ez, nagyon sokfele velemenyt hallgattam meg az elmult par honapban es az a legviccesebb az egeszben, hogy mindenki allaspontja ertheto. :)
senki nem tudja, mi jon, nagy a bizonytalansag, rengetegen probaljak bebiztositani magukat egyeb europai allampolgarsaggal.

Hari Seldon 2 2019.02.27. 11:08:29

@takarék-láng:
Hát ő PONT azért mondta, mert sok erő hat az integráció erősítése ellen.

2019.02.27. 11:09:45

Amiről senki sem beszél, az ennek a feszültségnek az okai. Láttam egy youtube videót, ami egy villamos belső kameráját közvetítette. Az első széken egy angol nő káromkodott azon, hogy az egyénként tele lévő villamoson ő és a kisfia voltak az egyetlen fehér emberek. Vannak olyan londoni területek, ahol már nem is látni angolt, csak (ahogy itt is a cikkben szerepel) fekete angolt. Arról sem szól senki, hogy a bevándorlás ellen tüntetőket kiröhögték a muszlimok azzal, hogy "ez már a mi országunk". A hiba ott van a fejekben, hogy túl későn jöttök rá arra, hogy nem csak a fehér ember lehet rasszista. A helyzet az, a többiek azért nem azok, mert nem ismernek azon kívül mást. Szerinted ha Európában folytatják a túlszaporodást (amiről még az ENSZ is hallgat), majd kiállnak a fehérekért úgy, ahogy a fehérek őértük? Dehogy!

Kovi1970 2019.02.27. 11:15:21

@IT Knight: majdnem azt mondanám hogy a tények ismerete nélküli elnagyolt véleményt írtál ide, de lehet hogy rosszabb annál amit csinálsz itt.

A Brexit "népszavazás" egy nem ügydöntő népszavazásnak meghirdetett politikai buli volt, ahol mindenki arra játszott hogy úgysem szavaznak a kilépésre, úgyhogy toljuk arra amennyire csak lehet.
Ezért mindent feltételt a kilépésnek kedvezően alakítottak, annyira hogy még a külföldön élő brit állampolgárokat is kizárták, akik számára a legnagyobb tétet jelentette a népszavazás,

Az egész egy poltikai hiszti volt hogy Cameron alkudozhasson az EU-val.

Ehhez képest most úgy lobogtatják azt a 2-3%-os többséget, mintha komolyan állást foglalt volna Nagy Británnia lakossága a kilépés mellett.

És akkor még nem beszéltünk arról hogy a majmokból álló gárda folyamatosan hülyítette és hülyíti az embereket hazugságokkal, és még mindig senki sem állt fel hogy az egész egy ordas hazugság volt.

Jelenleg úgy tűnik míg az EU 27 tagállama egy monolit szilárdságú tömbként tárgyal és folyamatosan felkészül, a brit oldalon a parlamenti frakciók, a cabinet és a miniszterelnök
semmilyen módon nem képes értelmes álláspontot alkotni

A britek olyan lázálmokat próbálnak végig vinni, ami bárkinek felfoghatatlan aki egy kicsit is ismeri a politikai valóságot.

Arthamyr 2019.02.27. 11:22:49

@Hari Seldon 2: "Politikailag simán lehet, hogy minkét fél jobban jár hosszabb távon." - Ezt hogy érted?

Szerintem épphogy minden érintett politikus jobban jár. Jó hogy halasztanak, hülyék lennének lelőni ezt a show-t, addig is kevesebbet kell foglalkozni egyéb, kényelmetlenebb problémákkal.
Ez pont olyan, mint a magyar kormány és néppárti pajtásaik közti civakodás. Jó a magyar kormánynak is, hogy köpködhet "Brüsszelre", jó Brüsszelnek is, hogy rendszeresen elfogadhatatlannak tarthatják a magyar akciókat, ezzel felfújják a híreket, és amúgy nem változik semmi.
A brexit annyiban különbözik, hogy ez nem ártalmatlan kampányfogás, és lesznek következményei is (már ha megtörténik), ami még egy nyomós ok a tökölésre, mert ezekkel senki sem akar szembesülni. Ráadásul azzal, hogy húzzák-halasztják, az átlagembert fárasztják, fogy a türelme, és bármi is lesz az eredmény, könnyebben fogadja, mert végre vége. Meg persze ügyesebb pénzemberek/cégek folyamatosan arathatják a bizonytalanság gyümölcsét is. Nagyon sok "lényeges" embernek ez így jó.

Hari Seldon 2 2019.02.27. 11:43:12

@Arthamyr:
Igen, de amíg "tökölődés" van, addig van bizonytalanság is.
Ez kinek jó? - Mármint a zavarosban halászó politikusokon kívül?
Ja, ha ők döntenek, akkor értem...

Arthamyr 2019.02.27. 11:51:29

@Hari Seldon 2: Nem csak a politikusoknak jó. Ez pl. a pénzügyi cégeknek és a hozzájuk tartozó egész ökoszisztémának is kiváló lehetőség. Meg szinte bárkinek, aki tud rá bizniszt építeni: jogászok, biztosítók, meg minden olyan szolgáltató, akik érvényesíteni tudják áraikban a bizonytalansági tényezőt, vagy egyenesen a bizonytalanságnak köszönhetik létezésüket. Vagy pl. a beszállítóival/ügyfeleivel szemben olyan árazást használ, hogy a pre-brexit/post-brexit/átmeneti közül azokat az árakat használja, ami neki jó, még akkor is, ha mondjuk a beszállítóknak pre-brexit fizet, a terméket meg post-brexit áron adja. Mind az átmeneti időszak, mind a brexit maga sokk, amitől a "gyengék pusztulnak", ez megint csak segíti azt, aki talpon marad, mert kisebb lesz a verseny. Az információs előny is sokkal többet ér egy bizonytalan időszakban.

Hari Seldon 2 2019.02.27. 12:00:14

@Arthamyr:
Igazad van. Ilyen értelemben valóban sokan tudnak a zavarosban halászni. Főleg akik közel vannak a tűzhöz. -> Talán épp ezért pörgették fel mostanában egyesek a "halasztás" bizniszt.

Hari Seldon 2 2019.02.27. 12:05:18

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:
Youtube video, mint pontos hírforrás.
Londonban nincs villamos.
Az UK-ban kevesebb a "muzulmán" (tudod, akiktől félnetek kell) arányaiban mint nálatok a roma . És a romák között is sokkal több a gyerek mint a magyar. Már 30 éve hallottam olyan szövegeket, hogy Magyaroszág 50 év múlva cigány többségű lesz. Aztán mégsem. Szóval a rinya kampány nagyon megy ott mát évtizedek óta. Csak mindig más miatt kell rinyálni.

flydomi 2019.02.27. 12:18:30

@IT Knight: Akinek nem tetszik a demokratikus referendum eredménye, az szerintem is menjen inkább el, ha nem tud ezzel együtt élni.

Nem az eredmenyel van a baj.Mert nem errol volt szo a posztban. :)) Az mar egy mas kerdes,hogy mennyire volt ugydonto egy olyan szavazas,ami generaciokra meghatarozza nem csak az angolok sorsat,hanem egesz Nagy Britanniaet is. :)) Mert ugye itt nem csak az angolok elnek eme csodas szigeten. :) Egyebkent mielott az unioba beleptek volna,mar akkor is eltek ott muszlimok,afrikaiak,azsiaiak,stb ,akik nem feherek es nem keresztenyek. :) Nigel utalja a kelet europai kereszteny embereket.Cameron szintugy,ahogy Boris is. :) Ezek a popsi hivok inkabb a mas etnikumu es vallasu embereket szeretik. :) Ez a szavazas errol szol,ahol hazudtak ejjel es nappal is a popsik,de egy egyszeru kilepest nem tudnak levezenyelni igeretuk szerint,igy egymast olik az illibsik. :) Na meg predikalnak tiszteseges tavolbol. :) A Brexitel az angolok Nagy Britannia letet fenyegetik.Ez elkerulhetetlen most.Idovel az angolok fuggetlenek lesznek,mert ezt akarjak,de viszont Nagy Britannia nem lesz. :) Ez a szavazas erre volt jo,es akkor majd megkapjak a nagy Joletet unios jogok nelkul,es unios piac nelkul. :)) Ez a demokrcia,amit akarnak a popsik. :)) Nep erdeke nem szamit.

2019.02.27. 12:18:48

Úristen, nem minden ember kedves és cukimuki, hanem vannak bunkók? Micsoda felismerés, ez tényleg indok arra, hogy valaki elhagyjon egy országot, de lehet, hogy a komplett bolygót kéne itthagyni, mert - és most tessék kapaszkodni - bunkók mindenhol vannak. Feleségem barátnőjét Dániában csulázták le az utcán a helyi nagyonerősök, mert magyarul beszélt a barátnőjével. Konklúzió: Dánia egy rasszista hely, meneküljön ki merre lát. De tényleg, mi az ilyen posztok értelme? Egy felfokozott hangulatú esemény után csodálkozunk az ilyesmin? Úgy hívják politika, jó reggelt. Plusz mindenkinek ajánlom a Brexit című filmet, sok dologra rávilágít.

Első avagy Egetverő Arrogancia 2019.02.27. 12:19:05

@Kovi1970: hát ja, jól átb@szták a népet. Mi itt élünk már lassan 4 éve. A tej 60%-kal drágult például a népszavazás óta. Azt látom, hogy a kilépésre szavazók hatalmasat csalódtak a politikusokban. Káosz van, de nagyon... a legnagyobb hazugság az volt, hogy 350 millió fontot/hét nyomnak az egészségügybe. Sokan benyalták, most meg nem pénzt akarnak nyomni bele, hanem privatizálni akarják. A brexit párti milliárdosok meg költöznek el innen, mert nem akarnak több adót fizetni a kilépés után. Így kell hazugsággal, populizmussal meg idióta politikusokkal tönkretenni egy viszonylag jól működő országot....

ami szabad 2019.02.27. 12:19:37

@IT Knight: Igazad is lehetne, ha nem lenne mára nyilvánvaló, hogy az eredmény egy végtelenül manipulatív kampány és egy halom idióta sajátos politikai haszonszerzési törekvésének következménye. Ha a kampányban pro-és kontra korrekten el lett volna mondva mi mivel jár, és mondjuk nem avatkozik be a face-től az orosz fake news-t tolók seregén át, egy csomó egyéb - nem brit!!! - érdeket képviselő siserehad. Tudod, mint itthon. Akkor, igez lenne, hogy saját fejükre hozták a bajt, egyék is meg, amit főztek. Így most sajnálom őket, mert a zöm árja fehér 6 elemisnek aki a kilépésre szavazott, büfije sincs róla, mit fog szívni, és hogy az ő gyerekei is húznak majd el ezerrel, mint ahogy a fiatalabb korosztály, szinte kivétel nélkül a bent maradásra szavazott. A párhozam látványos, nálunk is a kevés iskolás, vidéki, idősebb, és főleg nők szavaznak ezekre a faszokra, akik éppen a mi hazánkat lavírozzák HUXIt felé, szintén tisztán magánérdekből szopatva az országot.

Arthamyr 2019.02.27. 12:31:19

@Hari Seldon 2: Egyébként maga a dolog egyszerűbb. Kiknél pattog a labda? Ők eddig választhattak a szar alku/rendezetlen kilépés közt, nyilván nem szívesen állnak bele egyikbe sem, sokkal kényelmesebb megpróbálni áttolni a felelősséget másra, és ha már ott tartanak, megéri úgy csinálni, hogy emellett az ellenségeikbe is belerúgnak egyet.
Az a sok entitás, amiről írtam, simán csak örül a kellemes helyzetnek, de nem nagyon tudják befolyásolni.

A leglényegesebb, hogy akiknek érdeke lenne a gyors lezárás, azoknak nincsen semmilyen beleszólása a folyamatba. Persze abból is lehet profitálni, ha valamiért mégis gyors lezárás lesz, mert erre nem számítanak sokan. :D

málé mackó 2019.02.27. 12:49:57

@Hari Seldon 2:
May januarban tulelte a masodszori bizalmi szavazast, ami azt jelenti, hogy egy even at o marad a miniszterelnok asszonya UK-nek.
Jelenlegi Brexit helyzet: Marc. 12-en lesz a "meaningful" szavazas, ami a May altal kidolgozott kilepesi megallapodast jelenti. Ha nem fogadjak el a javaslatat, akkor No Deal Brexit varhato, de ezt megelozve - aminek mindenkit erinto katasztrofalis kovetkezmenyei lennenek, ertsuk itt az elelmiszerek korlatozasat a szupermarketekbol a hetkoznapi problemak szintjen - az EU belengette a Brexit max. ket eves elnapolasat. Ebben May is lehetoseget lat, es nagyjabol ugy fest, hogy vagy elfogadjak a marciusi vegso szavazason May dealjet, ha nem, asztalra kerul az elnapolas bizonytalan hataridovel.

Londonban van villamos.

Hari Seldon 2 2019.02.27. 13:15:14

@málé mackó: Van villamos? Köszi.
Ezek szerint valahol a külső részeken?

Hari Seldon 2 2019.02.27. 14:23:42

@málé mackó: OK. Ezek szerint egy külvárosi járat.
Párzsban is van, pár járat a Peripherique közelében, de ahogy látom ez még ahhoz képest is jóval kijjebb van.

Viszont nem gondolom, hogy pont ez a londoni villamos youtube video lenne a releváns hivatkozás a bevándorlás miatti rinyáláshoz.

Robur 2019.02.27. 15:11:40

@IT Knight: Hosszú távon a sok ostoba tahó nem tudná működtetni GR-t. Rövid távon sem. Én is a hardcore Brexitnek drukkolok. Ha az ostobákat nem szembesítik ostobaságuk következményeivel, az ostobák eluralják a világot.

Csodabogár 2019.02.27. 15:21:49

@Hari Seldon 2: May erőszakoskodik. Mit tudna elérni 2 hónap alatt? Szerintem semmit.
Az egész dolog extra zűrős az EU választások miatt.

Shaktee 2019.02.27. 17:06:00

@Robur: Miért is jo neked egy szegenyebb, széteso europa?

Mrs. Clayton 2019.02.27. 17:14:40

tudja valaki h a Cananry Wharfon a Cabot square, Canada square kornyeki parkolokban van-e parkolohely reggel 9.30 korul? A Royal Victoriaban tudom h van, de onnan 10 perc bejutni taxival

Arthamyr 2019.02.27. 17:52:08

@Shaktee: Minek trollkodni szegény embert? A brexit "puhasága" nem hoz kevésbé széteső/gazdagabb Európát (de ha feltételezzük, hogy igen, az sem biztos, hogy neki személyesen jobb lesz).
A kemény brexit tanulságosabb, ha kellően megszívják a britek, az elriaszthatja a hasonló dologban gondolkodókat (és főleg a szavazóikat), egy fájdalommentes brexit meg felbátorítja. Eddig úgy tűnik, hogy ebben egyetértés van (leszámítva persze a briteket, akik a szerszám rossz végére kerülhetnek), szóval van remény. Ennyit bőven megér, remélhetőleg nem fogják elrontani. Még az is jó eredmény lenne, hogy rákényszerüljenek, hogy visszatáncoljanak, és ezután fülüket farkukat behúzva jól viselkednek. A legrosszabb a maradó tagoknak kényelmes brexit, de szerencsére ezt úgy tűnik, hogy ők is tudják. Persze, nekünk is fájni fog kicsit (ezért lenne legjobb forgatókönyv a britek visszatáncolása utáni helyrerakásuk), de a betegségek gyógyítása sokszor fájdalmas, és mint írtam, ebből kiválóan lehetett eddig is profitálni, pl. a font shortolásával, megfelelő időben történő befektetésekkel/eladásokkal. :)
A brexit azon kevés dolog közé tartozik az európai politikában, ami talán megoldódik, és egész jó eredménnyel. Ez nem jelenti azt, hogy nem lenne jobb, ha egyáltalán nem lenne, de ha már egyszer így döntöttek, hát célszerű belőle a legtöbb hasznot kihozni. Joggal bízhatunk benne, hogy ezt a maradók képviselői is tudják, eddig ezt látni.

Arthamyr 2019.02.27. 20:04:28

@Shaktee: Már magyarul sem volt meggyőző a címe, ezért nem olvastam el, angolul sem az, de ha már így belinkelted, átfutottam. Nem nagyon érdemes, inkább szükségtelen volt, nincsen benne hasznos, új információ.

Shaktee 2019.02.27. 20:05:44

@Arthamyr: Igen komoly gondolkodo a Levy ur.

Ugorgyunk :-)

Arthamyr 2019.02.27. 20:17:23

@Shaktee: Biztos, de ez a cikk engem nem győzött meg (tök mindegy, kinek a szájából pottyant ki), de persze, filozofálgasson, gondolkodgasson csak kedvére, végülis elég jól megél belőle, igaza van.

Shaktee 2019.02.27. 20:56:43

@Arthamyr: Olvasom ot evtizedek ota, nem tul okos dolog ilyen legyintgetéssel elintézni.

M. Péter 2019.02.27. 21:08:49

@Robur: Például aki beteg, és a határon levő káosz miatt nem jutt gyógyszerhez, az ugye megérdemli, hogy meghaljon? Nem Johnson, Gove, Farage és társai fognak szenvedni.

M. Péter 2019.02.27. 21:14:10

@Kovi1970: A külföldön élő briteket nem zárták ki a szavazásból, külföldön élők 15 évig a korábbi lakóhelyükön a választói névjegyzéken maradhatnak, és lehet postai úton is szavazni.

Cameron nem az EU-val akart tárgyalni, hanem a saját pártján belül az EU-ellenesek elhallgattatni.

gabors 2019.02.27. 22:45:27

Most lattam csak hogy vegre valahara egy Brexit-es poszt van ...

teljesen lekotott a Cohen cirkusz :-)

Robur 2019.02.27. 23:01:09

@Shaktee: Pont ellenkezőleg. Ha a világ látja, hogy a populizmus mekkora szopáshoz vezet, az durván alávágna a populistáknak. De ehhez kell egy nagyon erős pofára esés. Na ez lesz reményeim szerint a Brexit.

Shaktee 2019.02.28. 00:39:14

@Robur: Látta már a világ eleget, Mussolini, Adolf, Trump..

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.02.28. 02:00:07

@IT Knight: Igen, hosszu tavon . Eddig semmi epkezleab po`itivumot nem siekrult meg talalni, hogy ugyanmar miert is lenne jo a brexit. Evekig meg az eu-s szabalyok fognak menni, mert az legalabb kesz, ujat meg majd alkotnak.
Latszika kapkodas, igy egy honappal a brexit elott probaljak felhivni az emberek figyelmet mi valtozik.
Erdemes megnezni, hogy mi kellhet majd, ha valaki kulfoldre koltozne, de itt szerzett jogsit... Hat bizony kerheti az eu-s orszag, hogy vizsgazzon le. Nemzetkozi jogisi, zold kartya apropenz, de macera.... Balesetezel kulfoldon? Hat intezd ezutan magad! Aztan ott van az ehic kartya is, ami megszunik, lehet szepen biztositast kotni mindenkinek, egy gond van vele, hogy az korabbi kondiciokat nem fed le, en pl bekomazok mert leesik a cukrom ( mody1 cukorebeteg vagyok) , akkor igy jartam, csengethetek mitn akatonatiszt. Utlevel kevesebb mint fel ev mulva lejar, hat az szivas, menni kell csereltetni. Es ezek csak alap dolgok es akkor meg a repules leallasarol, a varhato elelmiszerhianyrol nem is beszeltem ( 85% az elelmiszereknek import) of course nodeal brexit eseten. Es ez meg csak a kezdet.

Sokat akart a szarka, csak nem birja a farka, Skotok, eszak-irek kivalnak, lehet oromkodni, hogy hu de jo. Mi addigra remelhetoleg mar elhuzunka skotokhoz, amugy is kedves nepseg.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.02.28. 02:03:21

@Hari Seldon 2: Croydon Greater London resze, Zone 5. Szoval van villamos,Wimbledonbol megy ki.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.02.28. 02:05:46

@Hari Seldon 2: tudod annak idejen volt itt egy referendum. A halalbuntetes megtartasarol. Joval nagyobb aranyban azt szavaztak meg, hogy maradjon. (65% korul) . A parlament meg azt mondta erre, hogy nem. Nem maradhat a halalbuntetes. Ez sem ugydonto nepszavazas volt, de poliktikai szelmalomharcot csinaltak belole, es MAy olyan hulye, hogy csakazertis megcsinalja. 4%os kulonbsegnel. Agyament.

Golf2 2019.02.28. 06:01:27

@Shaktee: Olvasom ot evtizedek ota...arról miért nem beszél hogy o.ellopta a fél országot és az egész kell neki?

megamedve 2019.02.28. 07:15:19

Hát, ez van.
Majd kiderül, rövidesen, ki jön ki jobban, ebből az óvodás adok-kapok -ból.

Hari Seldon 2 2019.02.28. 08:45:30

@tildy[UK]:
MOst már egyre inkább azt gondolom (innen kívülről) hogy May szeritem mindig is ki akart lépni. Legalábbis titkos vágya az volt.
De miután a Cameron kormány tagja volt, jó lojális emberhez híven előadott egy enyhe támogató szövegeket. Nem akart a kormány kampányába belezavarni, mert akkor kikiáltják bűnbaknak, hogy miatt veszettek.

Robur 2019.02.28. 12:58:32

@Shaktee: Utóbbi esetében, láthatólag még nem egyértelmű.

Robur 2019.02.28. 12:58:34

@M. Péter: Farage és a többiek, hardcore Brexit esetén, lehet, hogy futóversenyen fognak részt venni. Az életükért.

Shaktee 2019.02.28. 14:48:11

@Robur: Nagy botrány lesz amerikában amikor elhajtják mint a legyet..30-40% a szavazoi szama, ez nem fog valtozni tortenjen barmi is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása