oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. február 19. 06:30,  Bárcsak ne költöztünk volna haza! 206 komment

2019. február 19. 06:30 Határátkelő

Bárcsak ne költöztünk volna haza!

Külföldről sok okból lehet hazaköltözni, ezek közül az egyik az, ha az ember a külföldi cégtől elsőre rendkívül jónak tűnő ajánlatot kap. Ez történt Dave-vel is, aki Ausztriában, a magyar határhoz közel kapott németországi anyacégén belül egy lehetőséget. Majd hazaköltöztek…

Te is hazaköltöztél? Mik a tapasztalataid? Írj róluk a hataratkelo@hotmail.com címre!

hatar_hetfo.jpg

„Mi is növeljük azok táborát, akik hosszabb (6 év) külföldi tartózkodás után hazaköltöztek. Ez azért nem ilyen egyszerű, mert az igazsághoz hozzátartozik, hogy multis átalakulások miatt megszűnt a németországi pozícióm, viszont Ausztriában, a magyar határhoz közel kaptam, cégen belül további lehetôséget.

Első nekifutásra ez jól is hangzik: közelebb kerültünk az otthoni barátainkhoz, családunkhoz, megmaradt a nyugat-európai fizu, nemzetközi munkakörnyezet. Sajnos mi is beleestünk abba a csapdába, hogy egyszerűen a még mindig alacsonyabb ingatlanárak miatt a magyar oldalra költözést választottuk.

Bár ne tettük volna. Bár el sem fogadtam volna az újonnan jövő pozíciót. Tudhattuk volna, hogy keletre költözni egy zsákutca, egy mentális és szociális visszalépés.

Lassan fél éve élünk itthon, de már pár hét után minden porcikánk visszakívánkozott és azon is vagyunk minden erőnkkel, hogy valahogy ez megtörténjen.

De miért is érzünk így?

Felhúzhatnék ide egy hosszú listát, és szerintem azok, akik huzamosabb külföldi lét után hazajönnek, akár csak látogatóba, tudják pontosan, hogy mik ezek a pontok.

Másrészt nem akarok sablonokat puffogtatni, mint a „bemész az áruházba és csúnyán néznek rád az áruházi dolgozók” és társai, hiszen ezeket már előttem mind leírták.

Egy olyan dolgot szeretnék azért kiemelni, ami talán a mi életünkben a legmeghatározóbb negatívum. Egy olyan rezgésszint van alapból az emberekben, ami rendkívül romboló.

A kilátástalanság és az elkeseredettség érzése egy forrongó testbe zárva, ami gyűlöl mindent és mindenkit. Mégis valami fura „kihaénnem” gondolkodás van itthon sok emberben, amire irtó büszkék is.

Mi vagyunk a világ közepe, amit szét is akarunk kürtölni. A kevesebb néha több... miért kell valamit reklámozni, ha annyira jól megy? Mert nem megy jól.

Az óriási szakadék

Számomra az volt a legmegdöbbentőbb, hogy még mindig óriási szakadék van nyugat és köztünk. És nem az anyagiakra gondolok, hiszen Magyarországon is lehet már kapni mindent, nyugat-európai módon élhet az ember (ha persze van miből), van minden, amit pénzzel meg lehet venni.

A szakadék az érzelmekben van. Tudjuk persze ennek a történelmi okait. Ezen viszont már túl kéne lépni, természetesen úgy, hogy az emlékezést a szívünkbe zárjuk.

Sok ember mentalitása olyan szegényes, hogy az nyomasztóan negatív hatással van a mindennapi életre, az oktatásra, az egészségügyre, és igen, a bolti bevásárlásra is.

Saját magunk ellenségei vagyunk

Valaki írta előttem egy másik posztban, hogy tegyünk hozzá, hogy ez az ország jobb hely legyen. Igen, jól is hangzik, de egy fura logikai bukfenc van azért ebben is.

Miért is kell kimenni az embernek jobb megélhetés reményében? Miért nem marad mindenki itthon, hogy hozzátegyen, hogy valóban jobb országunk lehessünk?

Azért, mert egyszerűen képtelenség. Saját magunk ellenségei vagyunk, ha valaki sikeres, azért, ha valaki nyomorult, azért kell kitaszítani a társadalomból. Nyugtalanok vagyunk, és irígyek. Érzelmileg éretlenek.

Sokan az anyagiak miatt mennek külföldre. Az anyagi biztonságot viszonylag hamar el is lehet érni ott. Igen, ők a gyűjtők. Kimennek pár hónapra, egy-két évre, aztán hazajönnek, és megvalósítják itthon irónikus módon azokat az álmaikat, amiket a saját országukban sosem tudtak volna elérni.

Vannak azok, akik kintmaradnak pusztán az anyagiak miatt, de közben folyamatosan (magyar módra) szidják a kinti rendszert. Ők a kedvenceim, ami egy külön posztot megér, de most koncentráljunk egy harmadik csoportra, azokra a határátkelőkre, akik intellektuálisan is fejlődni akarnak, nyitottak új dolgokra, tanulni akarnak, elfogadóak, és nyugodtak. Nekik talán még az anyagiak sem olyan fontosak.

Tükör magunknak

Amiket leírtam, az egy tükör saját magamnak, a magyar embereknek, és az országnak. Ezek az én érzéseim, észrevételeim. Másoknak más.

Imádom a hazámat, de mindenkinek ott kell élnie, ahol megtalálja boldogulását. Ezért viszont nem lehet senkit sem hibáztatni.

Hadd zárjam soraimat egy kedvenc Montesqieu idézettel:

„Ha valami használna a nemzetemnek s ártana egy másiknak, nem javasolnám uralkodómnak, mert elsősorban ember vagyok s azután francia; szükségszerűen vagyok ember s véletlenül francia.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2514629450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lapetiteparisinne 2019.02.19. 06:47:00

Jol van, én ezt most értem is- érzem is; de csak mert ugyanebben vagyunk ( 1.5 honap telt el.. haza akarok menni !!! Itthonrol). Ugy altalaban nem tudom, mennyire fog átjönni a mondanivalo, mert konkrétumokat nem irtal, ez ugye egy erzes, csak igy nehezebb lesz megközeliteni másoknak.
En kulonben tudok konkretumot : minden nagyon draga! Ugyanannyi penzbol mi jelenleg ( sokkal) rosszabb szinvonalon elunk, ez az iskola miatt van, mivel kint államiba jartak, itt pedig nem. Igy sokkal kisebb lakasban lakunk, es hiaba pl. Autot sem hasznalok ( varosban szerintem felesleges) megsincs tartalékunk. 1.5 honapja vagyunk itt es mivel elszoktunk a mocsoktol es a hidegtől, folyamatosan betegek vagyunk.. az eladòkon épp tegnap huztam fel magam

Din Serpahis 2019.02.19. 07:16:22

Uristen, mekkora rinya. Én most voltam otthon 1 hónapot, és pompásan éreztem magam.

HakapesziM 2019.02.19. 07:29:42

Én ezt sosem értettem: "csúnyán néznek rám az áruházban". Rám nem néznek csúnyán, 99 %-ban kedvesek az emberek, az "amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten" szinte mindig bejön. Most csináltattam új jogsit, a doki, a csaj az okmányirodában tök jófej volt. Amellett az év háromnegyed részét Nyugaton töltöm, alig látok különbséget. Sőt, ott hamarabb elkönyvelnek valami keleti goatfucker - nak, mert a beszéded elárul.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.19. 07:29:51

A képhez: nem létezik "szabadság" politika, se "szeretet" vallás.

lapetiteparisinne 2019.02.19. 07:33:12

@HakapesziM: hidd el, csúnyán neznek. En nagyon ritkan jarok vasarolni, tegnap bementem egy plazaba. Direkt eszemben volt, ha hatha mosolygok, kedves vagyok stb.. segit. Na- a ruhauzletben ( hangos koszones, mosoly :) - az egyik elado konkretan telefonalva kiment, mikor beleptem, a masik ruhakat pakolt, direkt megvartam, amig elrendez egy adagot, utana nagyon kedvesen szoltam, h segitseget kernek..- hat ne tudd meg azt a nézést+ hangnemet. Ha ritkan van valaki itthon, nyilvan ezt el lehet kerulni.

lapetiteparisinne 2019.02.19. 07:34:38

@HakapesziM: amugy az orvosokkal nekem nem volt bajom ( csak magaval az eü vel..) a hivatalok pedig tenyleg valtoztak az utobbi idoben, ezt sokan mondjak.

Golf2 2019.02.19. 07:54:22

nyomasztóan negatív hatás...A nyugati határnál még jobb lehet,jött volna beljebb...

2019.02.19. 07:57:10

"aztán hazajönnek, és megvalósítják itthon irónikus módon azokat az álmaikat, amiket a saját országukban sosem tudtak volna elérni."

Ezt nem vágom. Mi benne az ironikus?

"pár hét után minden porcikánk visszakívánkozott és azon is vagyunk minden erőnkkel, hogy valahogy ez megtörténjen."

Hát hajrá. Felteszem, nem olyan rémesen bonyolult visszafelé sem az út. :)

Hari Seldon 2 2019.02.19. 07:58:38

@lapetiteparisinne:
A magán iskola drágaságáért ne aggódjál.
Pár év és felszámolják (ellelhetlenítik)...

Bredpitt Monika 2019.02.19. 08:05:11

Az idézet is nagyon jó (elmentem). A posztról meg egy innen eltűnt hozzászóló jut eszembe. Az álláskeresős poszt alatt írt valamit, ami nagyon passzol a mai témához (mindjárt kikeresem amit írt).

Bredpitt Monika 2019.02.19. 08:10:42

akkor , íme egy keserű lélek a múltból, kb én is itt tartok:

"sok mindenben magamra ismertem abból az időből, amikor Mo.-ra költöztem: a mutyira való ártatlan-értetlen rácsodálkozást, egy teljesen más berendezkedés alapértelmését, a saját felfogás szerint magatól értetődő, ámde a Mo.-i közegben merőben idegen elvek megkövetelését. Sejtettem, hogy így fogsz cselekedni, és ebből kiindulva már első posztod alatt megjósoltam, hogy az ideggyógyászaton fogsz kikötni. Ezt a mai posztod után méginkább fenntartom és nem azért, mert undok akarok lenni, hanem mert én is így toltam és majdnem belerokkantam. Minden nap egy dühös küzdelem volt a mutyi meg a sumák ellen és ehhez jött, hogy sokan a kényes bezzegnyugatozó picsát látták bennem, amikor saját felfogásom szerint csak alapvető dolgokat vártam el. Ja és a munkahelyem nekem maximálisan rendezett és korrekt volt szóval azon a téren a világon semmi kifogás nem volt. Ezzel együtt hat év után öreg, halálosan fáradt emberként hagytam el Magyarországot. És nem, nem állítom, hogy ott minden szar és Nyugaton minden jó. De az itteni rendhez hozzászokott elmènek nagyon nehéz boldogulni abban a dog-eat-dog világban. És aki nem tud egy expat aranykalitkájában élni, hanem kisemberként próbálja megreformálni a dolgokat, az nem fogja sokáig bírni. "

Bredpitt Monika 2019.02.19. 08:14:33

láttam egy reklám nélküli óriásplakátot a 9. kerületben, ez állt rajta fekete festékszóróval ráírva, jól kifejezi a valóságot szerintem:

NÉMA NÉP, ÜRES PLAKÁT, GECI ORBÁN

Golf2 2019.02.19. 08:22:33

@Bredpitt Monika: Tojik rá a vajda,épp Jeruzsálemben nyal.Még kb.20 év.

Bredpitt Monika 2019.02.19. 08:37:52

@Golf2: szerintem 20 év nem lesz, tudom, hogy naiv vagyok, de ez a kártyavár szerintem össze fog omlani, egy olyan rendszer, amiben ennyi hazudozás, (esetleg zsarolás, mert nem tudom elképzelni, hogy mindenkit pénzzel fogott meg maga körül ez a pszichopata),

most már több ember is kezd kiszólogatni ebből a rendszerből, hogy nekik sem tetszik, amit látnak,

kíváncsi lennék, hogy a beharangozott nagy tervek után ki rohan a hálószobába fejvesztve, hogy összehozzon négy gyereket, agyrém ez az egész, ja, meg lesznek bölcsődék, jó reggelt , már régen kellett volna őket kibővíteni......

egy szavukat sem hiszem.....

Dikusz 2019.02.19. 08:37:56

@lapetiteparisinne: Nem mindenhol. De tény, és való, hogy sok ilyen van. Már csak az a kérdésem, hogy csak Magyarországon van ilyen?
A kereskedelemben dolgoztam pár évig annak idején, ami jó régen volt. A tanult szakmám, 3 évig jártam a szakmunkásképzőbe. Volt olyan tantárgyunk, ahol tanultuk, hogy kell a vevőkkel foglalkozni.
Most úgy van, hogy a fiatalok elvégeznek egy középiskolát, és ha nem tanulnak tovább, akkor nemigen van szerintem más lehetőség a munkára, mint eladónak/ügyfelesnek/értékesítőnek menni.
Kevés pénzért, minimálbérre 4 órára bejelentve (ha bejelentik egyáltalán), teljes munkaidőben dolgozva, nem tanulva a szakmát, nem motiválva ennyit lehet elvárni.
Régen nem volt "önkiszolgáló" bolt, minden üzletben, ha vásárolni szerettél volna, akkor az eladóhoz kellett, hogy forduljál. Ez a kb a '80-as években változott meg, az üzletek egyre inkább átálltak arra, hogy a vevők maguk választhassák ki, hogy mire van szükségük. Most már szinte csak ilyen van, gondolom nem csak Magyarországon.

Ellenben olvastam én már sok helyen azt, ahol éppen az volt a baj, hogy az eladók "állandóan a sarkukban" voltak, és meg merték kérdezni a vevőt, mit szeretnének.

Hari Seldon 2 2019.02.19. 08:41:45

@Bredpitt Monika:
Ebben igaza van a plakátnak, habár le kéne jönni már a trágárkodásról. Egyszerű gyakorlati oka van, aláássa a mondanivalót. - Már ha valaki karna mondani valamit.

Bredpitt Monika 2019.02.19. 08:52:19

@Hari Seldon 2: jó fej vagy, akarnának mondani valamit a képviselők, ha szóba állnának velük,

ha nem az lenne egy politikus válasza egy újságírónak, hogy boldog karácsonyt és lesz e otthon bejgli?

meg ha nem dobnák ki őket az MTV épületéből biztonsági őrök.....sorolhatnánk naphosszat,

látom, már te is kezded elfeledni mi megy itthon, vagy ha meg nem követed, (ahogy írtad régebben, mert nem érint) akkor meg úgy szólj hozzá, és igen, a káromkodás nem fog segíteni, az ember frusztráltságában káromkodik, meg tehetetlenségében
nem az fog segíteni, nyilván

sajnos az óriási erő, ami az emberekben van, az hiányzik, én is azért leszek lúd (ami nem disznót győz, hanem elrepül), mert fecske maradtam egyedül, és biztos vannak még fecskék, csak nem találjuk egymást, de hát mit is mondhatnék, még itt , ezen az oldalon is le lettem hülyézve........

KanáriHajni 2019.02.19. 08:58:43

@MAXVAL bircaman közíró:
De. A raszták vallása az. Épp pár hete mondta egy raszta. Persze te gondolom jobban tudod nála.

fhdgy 2019.02.19. 09:17:18

Szerintem hiányoznak a konkrétumok, hogy miért ilyen nehéz a posztolónak megélni a hazatérést.

Ezzel nem akarok ellene beszélni, mert nem sokára lesz kilenc éve, hogy hazajöttem, én is megszenvedtem.

Én leírok három konkrét dolgot, ami akkor rendkívül zavart.

1. Nem adták meg az elsőbbséget a zebránál.
2. A Mediamarktból kifele jövet meg akarták motozni a táskámat. A vége az volt, hogy tudják, hogy minden rendben van, hisz látták a képernyőn. Akkor meg mi van???
3. Az Interspárban rám mordult a pénztáros, hogy toljam ki a kocsit, amikor még csak ott tartottam, hogy felpakoltam a szalagra. A hangnemet nem tudom visszaadni. Megkérdeztem, hogy főnököm nekem, fizet nekem? Akkor meg milyen jogon parancsol, és ott hagytam az összes vásárolt dolgot.

Aki hazajöttek, megszenvedték, vannak konkrét sérelmeitek?

Hari Seldon 2 2019.02.19. 09:26:34

@Bredpitt Monika:
Tényleg nem fogalkozom, és tudod miért? Durva leszek: Hát a nagy fenét van ott erő. Az nem így menne.
Mondjuk pont neked nem kell ezt magadra venni, mert te pont kiállsz magadért, de itt egy példa:
- A tágabb ismerősi körömben amennyire tudom alig van aki a maffiára szavazott volna. Mindenhol megy a nagyfogás, hogy mi lesz így meg úgy... Megint ezt megint azt csinálják, és ezt már tényelg nem lehet... Gondolom de igen, bakker, és ez mindig így lesz.
Példa: most voltunk Magyaroszágon, merthogy minden két hónapban van nálunk iskolai szünet, és ilyenkor nagyszülőzni kell. (ilyenkor én nem nagyon fogalkozom semmivel, csak vágom a centiket, most még valami normális mozifilm sem volt)
Viszont Mme Seldon elment az MTA-ért tüntetni, pont bent volt a városban és isemrőse megkérte, hogy menjen el. Ráért elment. Tüntetés: meghírdetett időpontben alig lézengett ott valaki, midenki a környező kávézókban várták, hogy mennyien mennek el, nehogy ő legyen az első... Aztán összejött egy családias kis tömeg. Kis panaszkodás, de ennyi. És ez megy évek óta. Röhely. Nálunk persze a másik véglet van, DE: Ahhoz hogy a nyugati polikusok határozottabban fellépjenek a bűnözőkkel szemben kéne egy médiában értékelhető megmozdulás mondjuk 100 ezer fő, és nem egyszer, hanem mondjuk havonta. Nálunk a Laurent Wauquiez (Sarko pártjának jelenlegi elnöke) ki is jelentgette: "mit csináljon, a választáson Orbán nyert, a nép láthatóan nem elégedettlen, mert nem hallani róla. Pont ő kezdjen el vesződni a témával? - És a maga logikája szerint igaza van.
Ha volna egy mondjuk minden hónapban egy megmozdulás azt lehetne kommunikálni. Ne monja senki nekem, hogy nem érdemes. Elvileg volt ennyi ellenzéki szavazó. Azok miért nem mentek ki? Ja, most ásni kell. ja most jön a kedvenc műsorom, meg a klasszikus: úgy sem lesz semmi...
Basszus, nem is várható, hogy ettől lesz. Csak adna egy hivatkozási alapot a nyugatnak, hogy lépjenek határozottabban. És persze hogy nem lesz. a történelmi folyamatok nem egyik napról a máskra változnak, hanem évek alatt. De ha el sem kezdik.

Tudom, pont neked fölösleges írnom ezt, mert pont te vagy az egyik leglekesebb tüntető...

Bredpitt Monika 2019.02.19. 09:46:47

@Hari Seldon 2: hmmm, na, akkor legalább bevallod, hogy nem foglalkozol vele (amit meg is értek)

az, amit nem lát senki pl belőlem, hogy napi szinten , a mindennapokban hogy harcolok (önmagamért legalább)...

ez a NAGYOBB BAJ itthon, hogy az átlag önmagáért sem harcol, amellett, hogy az emberek nem olyan kitartóak mint pl a franciák, akik heteken keresztül kint vannak.az utcán....

a magyar emberek megmaradtak beszari szinten, képtelenek kiállni magukért, pedig nem rúgnak ki a munkahelyedről,

pl a mostani munkahelyemen EGY TELJES HÓNAPIG úgy dolgoztam, hogy nem voltam bejelentve (tankerület , ezt is meg lehet csinálni) , január utolsó hétfőjén írtam egy emailt a vezetőségnek, hogy ha nem leszek bejelentve 31 én, és nem lesz munkaszerződésem, akkor nem fogok dolgozni február elsején....

érdekes módon még azon a héten változott a helyzet, előtte még azért kétszer is szóltak, hogy tűzvédelmi távoktatós tesztet töltsem ki , amire azt mondtam, hogy nem fogom, addig amíg nem lesz szerződésem......

nem rúgtak ki, pedig próbaidőn is vagyok.....

Orbán Viktor csak egy kis fika a világtérképen, nem Ő a legnagyobb ellensége az országnak, hanem a beletörődő, otthonról pampogó nép, pontosan, ahogy írod, a nejed meg üdvözlöm

Kelly Istvan 2019.02.19. 09:48:16

@Din Serpahis: Nagyon rossz a dumád! Ha ennyire jól érzed magad otthon,miért nem maradsz?

Miffy 2019.02.19. 09:48:17

Gyakran járunk haza és azt tapasztalom, hogy az emberek egyre mogorvábbak. Nem arról van szó tehát, hogy hosszú idő után Magyarországon vagyok és bemegyek a boltba és pechem van. Sokszor előfordul és tendencia. Hiába vagyok kedves, mosolygós, barátságos, egyre kevesebbszer viszonozzák.
Meg elég egy hosszabb utazás pl. buszon vagy egy séta az utcán, hogy az ember hallja, milyen durván beszélnek egymással az emberek, főleg az elkeserítő, ahogy a gyerekekkel bánnak.

Bredpitt Monika 2019.02.19. 09:52:35

@fhdgy: nem adták meg az elsőbbséget a zebránál???????!!!!!!

ez aranyos, bár csak ez lenne itthon a probléma

egyébként az utóbbi pár hétben egy új jelenséggel találkoztam, kíváncsi lennék a külföldön élőkre, ők mit mondanak erre,

nagyon sok fiatal eladót látok most, akik az okostelefonon lógnak a pénztárgép mögött, amikor belépek az üzletbe láthatóan bosszankodnak, hogy ki kell szolgálni valakit...????

pár napja a MÁV pénztárban is ez volt, igaz pofát nem vágott, de érezhetően bosszús volt,

ha munkáltató lennék feltételnek szabnám, hogy tilos munkaidőben a telefonon lógni

Wilhelmus80 2019.02.19. 10:03:12

Fordított kultúrsokk. Sokáig is eltarthat.
A mogorvaságot sokan nem értik, és/vagy nem érzik gondnak, és sem kivándorlást segítő érvként, sem visszatérést nehezítő körülményként nem halandók elfogadni. Az a tapasztalatom, hogy nekik elmagyarázni sem lehet. Ez van. Szerintem, aki érzi, az tudja, miről beszélek.
@Nagy kámpics:
Lehet, hogy az a megoldás. Te mennyire könnyen/nehezen hozol meg egy ilyen döntést? Azért kérdezem, mert Rólad tudom, hogy em egyszer váltottál országot.

Csodabogár 2019.02.19. 10:07:50

Azt hiszem szerencsés ember vagyok. Nekem mindig megállnak az autók a zebránál. Még soha senki nem mordultak rám az üzletben és nem is szoktak csúnyán nézni, pedig én lusta vagyok keresni valamit, mindig az ott lézengő emberektől kérdezem, hogy mit hol találok. Normálisan korrekten megmondják, vagy elvezetnek a kivánt árucikkhez. Pedig nem mosolygok nem társalgok, csak köszönök és megkérdezem, hogy ezt vagy azt hol találom. Egyszerüen udvarias vagyok.
@Miffy: A gyerekekkel bánhatnának kicsit szigorubban, mert nem élvezet a gyerek oktalan sivítását hallgatni, miközben anyuka nyugodtan telefonálgat. Persze az ordibálást minden gyerek megpróbálja. Erre anyámnak volt egy igen hatásos szabvány mondata: "Hagyd abba azonnal, mert különben kapsz egy pofont, hogy tudjam miért üvöltesz." Hatásos volt. Tudtam, hogy meg is kapom a pofont ha nem hagyom abba.

Wilhelmus80 2019.02.19. 10:21:03

@Csodabogár: Nagy szerencse, hogy ezek az idők már elmúltak. Itt -Hollandiában - meg is büntetnék a szülőt, ha felpofozná a gyereket.

Golf2 2019.02.19. 10:35:31

@Bredpitt Monika: ez a kártyavár szerintem össze fog omlani...Bebetonozták.Akik ugatnak azokat tönkreteszik.Annyi az agymosott, hogy esély csak romlásra van.Ez még nem az alja, lásd ruszkit, törököt.

Din Serpahis 2019.02.19. 10:44:44

@Kelly Istvan: Főként a pénz miatt, meg itt jobban tudok karriert építeni. Ezenfelül Svájc nem rossz hely, szóval itt is jól érzem magam.

svajcineger 2019.02.19. 10:45:24

Némely kommentet olvasva azon gondolkodom, hogy én járok teljesen más országban, vagy néhány kommentelő.
Én havonta legalább egyszer itthon vagyok, tehát van itthoni tapasztalatom bőven. Ezt a sok negatív, meg mogorva dolgot nem igazán tapasztalom. Szetetett vezérünket, annak pártját, illetve a híveit meg inkább hagyjuk...

Golf2 2019.02.19. 10:46:48

@Wilhelmus80: Egy zalai iskolában egy tanár meg akart állítani egy verekedő gyereket, aki őt is megrúgta, mire pofon vágta. A szülők feljelentették, az iskolából kirúgták, felettesei nem álltak ki mellette, aztán egy év múlva kiderült: nem követett el bűncselekményt...a hülyegyereket bezzeg nem büntették,ennyit a nagy szerencséről.

tsabus UAE 2019.02.19. 10:53:08

Hétvégén jöttünk vissza (haza) otthonról. Egy hétig voltunk. Hol azt hittem, hogy Pripjatyban vagyok, hol azt, hogy a zombi apokalipszis elkezdődött. Persze, megint egy telefon volt, kórházból, műtét előtt...
A kórházban, a múlt század előtti dupla ablakok külső részének némelyike bedőlt, mert annyira elkorhadt a fa. Az ágy felett hatalmas pókháló. A frissen műtött beteget kiültetik a folyosóra, mert meghalt valaki a kórteremben és takarítani kell ilyenkor. Aztán 4 órát ücsörög kint és senki nem kérdezi, hogy fázik-e a perforált fémlemezből készült padon, vagy esetleg szomjas-e. 8-ra kell menni kötözésre (azt mondják, 2-ig bármikor sorra kerülhet), de a várakozók nagyobb részének, aki egy másik orvosra vár, 10-kor bejelentik, hogy "a doktor úr előadást tart 12:15-ig, tehát vagy megvárják, vagy jöjjenek máskor". Mi 11-re végzünk - 15 perccel azután, hogy lejár a parkolási kártya. Foszló "Magyarország jobban teljesít" plakát mögött rohad a kórház.
A patikák és a NAV ügyfélszolgálatának kivételével, mindenhol úgy érezzük, mintha megöltük volna az eladó/ügyintéző anyját. Hiába mosolygunk és kérünk többször elnézést a létezésünkért, grimaszokat és hatalmas sóhajokat, valamint flegma félmondatokat kapunk. A maszek zöldségesben (ami lassan egy TESCO-vá növi ki magát hentessel, dohánybolttal, lottózóval és büfével), félbe kell szakítani a két eladó beszélgetését, hogy végre kérjünk valamit, de az első árucikk után gyorsan elfordul és visszamegy trécselni. Erre megint meg kell lepni azzal, hogy nem csak egy dolgot szeretnénk.
A település kiparcellázta az összes telket anno és most a két kivezető útvonalon képtelenség kijutni, mert a befolyt pénz jól jött, de az utakat nem fejlesztették.
Az 51-es úton körforgalom "épül", de egy hét alatt soha, senkit nem láttunk ott dolgozni. Hatalmas dugók mindkét oldalon.
"Miééééért neeeem mondtaaaa előőőőőre, hogy káááártyáááával akar fizetni ?" - nyávogja az eladó csaj és tényleg ki tudnék tárazni egy nagy kaliberű fegyvert a fején, csak hogy végre befogja...
Na, ez egy kis részlete volt az egy hetünk alatt történteknek...

Wilhelmus80 2019.02.19. 11:03:34

@Golf2: Olvastam a sztorit, de nem egyről beszélünk, szerintem. Nem mennék bele mélyebben, de nem tudom elképzelni, hogy csak engem ütött szíven az a fenyegetés, amit a tanár kapott, hogy örüljön a feljelentésnek, mert más családok esetleg más elintézési módot választanának.

Miffy 2019.02.19. 11:05:07

@Csodabogár: sejtettem, hogy lesz valaki, aki hozza a szokásos kritikát a mai gyerekekkel, szülőkkel kapcsolatban: “a mai gyerekek így meg úgy”, “bezzeg az én időmben!”, “hajjajj, a mai fiatalság”... Miközben ezeket a szülőket ti neveltétek ilyenné, a világot, amiben szocializálódtak, ti formaltátok és ti is másmilyen nagyszülők vagytok, mint amilyenek az én gyerekkoromban a nagyik voltak. Más generációhoz tartozunk, bar lassan én is magyikorí leszek, mások az élettapasztalataink, máshol vannak a tűéshatáraink, ezért gyereknevelési kérdésekbe nem szeretnék belemenni. Magyarország egyébként sem egy gyerekbarát ország. Pedig a jövő az övéké, rajtunk múlik, hogy milyen lesz az életük. Persze, sokan szeretik óket, de az összkép az nem ez.
De most nem is szeretnék merengeni, hanem olyan esetekről beszélek, amikor a szülők rángatják őket, üvöltöznek velük, néha egészen gorombán, lekezelően. Tele vannak az emberek feszültséggel, frusztrációval és a gyengébbeken vezetik le. Sokszor éppen a gyerekeken.
És engem ez zavar. Zavar, ahogy egyre durvul a hangnem. Még akkor is, ha nem velem viselkednek így, hanem a másik vásárlóval, másik ügyféllel, a másik utassal.

Miffy 2019.02.19. 11:05:09

@Wilhelmus80: így van! Nagyon helyesen!

2019.02.19. 11:29:55

@Wilhelmus80:

"Te mennyire könnyen/nehezen hozol meg egy ilyen döntést? "

Hát, én jellemzően sokat tökölök a döntéseimen, mert mindenféle ambivalens érzéseim támadnak mindig.

Amikor valami mögött viszont ennyire tiszta, erős érzelem van, mint amilyennek a posztolóé látszik, akkor már nem szoktam vekengeni.

Ahogy írják, vettek egy ingatlant, úh az nehéz ügy, tuti buknak vele egy csomó beletett időt, meg ki tudja, talán valamennyi pénzt is, de egy ilyen tiszta helyzetben ez engem kábé 3 percig érdekelne.

Te mit gondolsz?

És igen, fordított kultúrsokk. Ha kis szerencséjük van, lassan elmúlik.

@Miffy:

"Gyakran járunk haza és azt tapasztalom, hogy az emberek egyre mogorvábbak."

Érdekes, én azt tapasztalom, hogy egyre barátságosabbak. Egyre jobban megállnak a zebránál, ahogy csodabogi írja, egyre jobban szedik fel a kutyaszart, ügyintézésnél konkrétan el voltam alélva, annyira simán ment... szóval érdekes. Párhuzamos világok. :)

Sean MacTíre 2019.02.19. 11:31:49

@Din Serpahis: tehat nem koltoztel haza. Nekem sem volt gondom 2 hetig, es utana hazajottem Irorszagba.

2019.02.19. 11:36:47

@lapetiteparisinne:

"elszoktunk a mocsoktol es a hidegtől"

:D

Biztos írtad már korábban, de lemaradtam róla: miért költöztetek haza?

Sean MacTíre 2019.02.19. 11:38:14

@KanáriHajni: hagyd, o a hulye oregember a sarokban. :)

London2009 2019.02.19. 11:52:21

“Azért, mert egyszerűen képtelenség. Saját magunk ellenségei vagyunk, ha valaki sikeres, azért, ha valaki nyomorult, azért kell kitaszítani a társadalomból. Nyugtalanok vagyunk, és irígyek. Érzelmileg éretlenek.”

“Vannak azok, akik kintmaradnak pusztán az anyagiak miatt, de közben folyamatosan (magyar módra) szidják a kinti rendszert.”

Ezek nagyon jo mondatok! Ezert kerulom a magyarokat nagy ivben Londonban. Pedig sok probalkozasom volt a majdnem tiz ev alatt, de nem sok sikerrel jartam. Talan itt meg jobban kijon az irigyseg, amikor egy ido utan ohatatlanul kiderul, hogy nem egy hajoban evezunk.
Nem tudom milyen lehet visszakoltozni Magyarorszagra. Igazabol a gondolattal is csak ritkan szoktam eljatszani miutan meg kerdes szintjen sem merul fel nalunk. Tavaly toltottem a leghosszabb idot (tobb mint harom hetet) Mo-n amiota eljottem es baromi jol ereztem magam. De nincsenek illuzioim, hogy a mindennapi elet is olyan lenne, mint egy par hetes nyaralas. A posztolonak csak annyit tudok javasolni, hogy esetleg menjen el Szerbiaba egy hosszu hetvegere, garantaltan jobban fogja azonnal erezni magar Magyarorszagon! Ha olyan messzire nem menne, akkor a kelet megyekben is sok a latnivalo. : )

2019.02.19. 12:05:13

@London2009:

"menjen el Szerbiaba egy hosszu hetvegere, garantaltan jobban fogja azonnal erezni magar Magyarorszagon! Ha olyan messzire nem menne, akkor a kelet megyekben is sok a latnivalo."

Egyébként EZ szerintem egy tök jó tanács. :thumbs_up:

London2009 2019.02.19. 12:11:01

@Nagy kámpics: nem olyan regen voltam Belgradban, orulet az egesz hely. Hirtelen tokeletes ertelmet nyert a Balkan kifejezes.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.02.19. 12:20:33

@MAXVAL bircaman közíró:
Kedves Birca,

általában mindig egyetértünk, úgyhogy nem lepődöm meg, hogy most is. :-)))

Kisgyerekként lehet az ember anarchista meg písz,lav meg ilyenek, csak akinek kifejlődik az agya, pl. gondolkodni is szokott, az hamar rájön, hogy azért mert valami szar, még nem biztos, hogy lecserélhető. Igen, elég szarok a politikusok általában, de arra nem az a megoldás, hogy akkor nem is kell olyan. Szar a napsütés, mert megéget, akkor nem is kell, meg szar a munka, akkor dolgozni sem kell. Egy valós problémából szar megoldásra jut. Pl. a kommunisták is ilyenek voltak.
A lényeg: ez gyermeteg, de népszerű butaság.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.02.19. 12:20:33

@Wilhelmus80: A saját mondásom: aki két évnél ritkábban vagy sűrűbben pofozza meg a gyererkét, az elront valamit.

Hogy ez mekkora igazság, csak alapos átgondolás után érthető, de meg kell érteni. Nem lehet úgy gyereket nevelni, mert mindig kitapogatja a határokat, és meg kell neki mutatni.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.02.19. 12:20:33

Érdeklődve olvastam volna a bejegyzést, HA LETT VOLNA BENNE VALAMI KONKRÉTUM. Azt értem, hogy szar, de miért?????????

Ez nem érdekes, ismerettágító bejegyzés volt (amiért itt szoktam olvasgatni), hanem egy nagy SEMMI.

Marty Mcfly 2019.02.19. 12:20:33

@London2009:
@Nagy kámpics:
felesegem kelet-Magyarorszagrol szarmazik, en nyugatrol (hatermenten); gyakran utazunk latogatoba ugye, hat en nem sok kulonbseget latok a ketto kozott. Max az infrastruktura egy fokkal jobb nyugaton, de az emberek hozzaallasa ugyanaz.
Jotanacs: ne gyere haza Londonbol, se nyugatra, se keletre, mert sirni fogsz mindenhol :-)

London2009 2019.02.19. 12:25:02

@Marty Mcfly: Kelet-Magyarorszagon nottem fel, szerencsere Budapesttol csak egy oranyira van a kisvaros. Ha nem latod a kulonbseget, akkor szerencses vagy es ezek szerint nincs finomra hangolva ez az erzeked. Koszonom a jo tanacsot. : )

Wilhelmus80 2019.02.19. 12:57:45

@Nagy kámpics:
Hehe, én is ilyen tökölős vagyok, meg az ambivalens rész is megvan. (További részletek nélkül, nekünk 2 év telt el az "innen elmegyünk" és a költözés lebonyolítása között.)

Mondjuk, én pont a nagyon erős érzelmek miatt várnék még a hogyan továbbal a posztíró helyében. Egy csomó részletet nem ismerünk, és azt írta, hogy ezt az egyet emelné ki az okok közül, ami miatt megbánták a döntést. De azért az tudható, hogy kettős országváltás történt, meg munkahelyváltás, ezek önmagukban jelentős stresszel járnak (még ha pozitívan élik meg, akkor is), szóval ilyenkor nem meglepő, ha eltolódik az ingerküszöb.
De a mentalitás nem változik meg pár év alatt, abban kár is bízni (a mostani változások pont nem is abba az irányba hatnak), szóval esélyesnek látom, hogy áttelepülnek.

A bolti interakciók elkerülésére, vagy legalábbis csökkentésére egyébként jó az online vásárlás. Kicsit többet guglizok, van némi szállítási költség, és néhány ruhadarabot vissza kell küldenünk, de még mindig jobban megéri, mint 3 kamaszfiúval ruhát venni évszakváltáskor. (Nálunk dinamikusan fejlődik az e-kereskedelem, szóval könyvet, műszaki cikket, állateledelt, kozmetikumot is lehet így venni gond nélkül.) Itt egyébként kifejezetten kedvesek és nem tolakodóan barátságosak az eladók, nekem mégis az a kedvenc boltom, ahol senki nem jön oda hozzám, a pénztáros viszont megkérdezi fizetéskor, hogy mindent megtaláltam-e, amiért jöttem.

illango pillango 2019.02.19. 13:07:41

Most voltam Budapesten pár napot. Engem ami nagyon zavar, az a lepukkantság és a rendezetlenség. Vonattal mentem. München, főpályaudvar: baromi ronda épület, de viszonylag tiszta, tele van falatozóval, étteremmel, könyves-újságossal, stb. minden a legmodernebb színvonalon.
Bécs, főpályaudvar: nem szálltam ki, de a vonatból elég rendezett benyomást keltett.
Keleti pályaudvar: gyönyörű épület, katasztrofális állapotban. Kb. ilyen lehetett az 1970-es években is. Na jó, volt táblás kijelző.
Kijövök a pályaudvarról, a Thököly úton lepusztult házak, szerintem utoljára a második világháború előtt volt valamilyen karbantartás. Milyen kár érte! Milyen szép épületek vannak Budapesten! Nem is értem, olyan büszkék rá, hogy egyre több turista jön Budapestre - miért nem lehet a házakat felújítani? Erre kéne pénzt költeni. Már majdnem 30 éve megtörtént a rendszerváltás, már a kommunizmusra se lehet fogni a lepattantságot.
Erre kéne Orbánnak akciótervet kidolgozni, hirdesse meg a felújítás évét vagy mittudomén.
Ugyanez vonatkozik a falvakra is. Télen Szerbia felé autóztunk. Omladoznak a házak, szemét a kertben, miért nem lehet a tulajdonosokat felújításra, karbantartásra kötelezni? Az állam átvállalhatna valamit a költségekből. Ez egy értelmes rendelkezés lenne. Borzasztó nagy a különbség akármelyik német városhoz képest.

arncht 2019.02.19. 13:35:34

Kedves szerzo, majd akkor ersz el egy megfelelo erettsegi szintet, ha rajossz, hogy a magyarok ilyenek, es nem megvaltoztatni kell oket, hanem elfogadni. En is nagyon szeretem az olasz kulturat, tortenelmet, eteleket - de ott elni? Sose... nem vagyunk kompatibilisek, de ettol nem rosszak, csak masok, es ez a massag termeli ki azt is, amiben jok. A magyarok is jok sokmindenben, es ez a mentalitas kell hozza.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.19. 14:14:03

@fofilozofus:

A kommunisták helyesen vették észre a problémát, de azt tévesen elemezték, így a megoldásuk is téves lett.

Sean MacTíre 2019.02.19. 14:31:36

@kardio1: hogyne. Az az alapfelteves, hogy Birkanak mindig igaza volt es van is. Igaza volt amikor komcsikent ekezte a libsiket nacikat, akkor is amikor miepeskent a zsidokat szidta, akkor is amikor balliberaliskent a konzerveket ekezte es most is. Es nyilvan valamikor buzi is volt mert most homofob. A lenyeg, hogy o mindig jobban tudja. Nincs itt gond.

Sean MacTíre 2019.02.19. 14:33:11

Bar amugy eselyes hogy azt teszi amiert fizetik ami lehet barminek az ellenkezoje.

kardio1 2019.02.19. 14:34:46

@Sean MacTíre: én konkrétan arra gondolok, hogy a rasztafarianizmus nem a szeretet vallása, nem egy elvont fogalmat istenít.

Csodabogár 2019.02.19. 14:44:24

@Wilhelmus80: A nagy szerencse, hogy nincs gyerekem. Feltehetően börtönben ülnék, viszont a gyerek meg lenne nevelve és a környzetem se kapna idegbajt a gyerektől. :-)

Csodabogár 2019.02.19. 14:56:55

@illango pillango: Ógy tűnik nem tudod. A rendszerváltáskor az akkori rém okos Antall kormány eladta az öszes elkobzott házat az ott lakóknak. Nekik ráment az utolsó pénzük, nem tudják milyen az, hogy egy ingatlan tulajdonosa vagyok, mivel jár stb.
Ezért lepukkadtak a házak. Volt aki még 5 év mulva is háborgott, hogy miért nem jön a KIk megcsinálni ezt vagy azt.
Ha megpróbálták volna vissza adni a tulajdonosoknak, azok majd gondokodtak volna a házról, vagy eladták volna befektetőknek. A vége ugyis sokszor ez lett, csunya korruptciókkal kisérve.

Bredpitt Monika 2019.02.19. 15:13:19

@Csodabogár: nem bírom megállni, hogy ne szóljak gyerek ügyben, lehet, hogy nem te ülnél börtönben, hanem a gyereked, ha mindent pofonnal akarnál vele elintézni....
de csak lehet

baromi nehéz szülőnek lenni,, főleg amikor a kislányból kamasz lesz, na most aztán én is pofozkodhatnék, de azt hiszem az ellenkező hatást váltanám ki,

amúgy lehet fegyelmezni pofon nélkül is......lehet még később jobban kifejtem a dolgot (mivel gyerekek között dolgozom és tudok fegyelmezni úgy is, hogy még egy pofont sem kellett kiosztanom).....de nehéz azt bevallom

az igazgató, akibe belerúgott a gyerek szintén hibázott, kár volt a pofonért (az a bizonyos makarenkói meg olyan körülmények között lett lekeverve, amiben sokan rá sem mertek volna nézni a gyerekre)

Bredpitt Monika 2019.02.19. 15:19:31

www.womensarticle.com/the-top-10-most-affordable-countries-to-buy-a-home/10/

kapcsolódik a cikkhez is (nagyjából)....
Mi is a listában vagyunk és Bulgária is.

London2009 2019.02.19. 15:29:53

@Csodabogár: akkor tenyleg szerencse. A veressel semmit sem lehet elrni.

London2009 2019.02.19. 16:15:05

@Csodabogár: egyetertek. Ez pontosan igy volt. Ennyi becsulete van es lesz is mindig az "ingyen" lakasnak. Semmi. Ezt pruszkoli meg mindig Budapest.

Golf2 2019.02.19. 16:20:39

Off. Az életnek nincs semmilyen titka. A titok a munka. Tartsd össze magad, és talán még annyi, hogy élj józan életet. Ne igyál. Ne dohányozz. Ne szedj drogot. Ez mind segít valamennyit." Lagerfeld RIP

London2009 2019.02.19. 16:41:00

@Golf2: tobb ponttal is vitatkoznek... de termeszetesen RIP.

Golf2 2019.02.19. 16:43:46

Off. Azt szoktuk mondani, hogy a remény hal meg utoljára. Magyarországon meghalt az is. Nem álmodtunk többé. Itt vannak álmaink. Terveink vannak. És erre van lehetőség.” Svédországban kezdtek új életet...RTL

Golf2 2019.02.19. 16:45:33

@Golf2: Új sorozat az RTL Klubbon.

laszlo ador 2019.02.19. 16:46:24

@fhdgy: @arncht: Montesqieu idézet:
"Ha valami használna a nemzetemnek s ártana egy másiknak,nem javasolnám,mert elsösorban ember vagyok s csak utána francia-vagyis szükségszerüen vagyok ember s véletlenül francia".
Arany idézet;
Szépöcsém be kár,hogy apád paraszt volt,s te is az maradtál"

Reka Tamara Racz 2019.02.19. 17:20:13

Nagyon jó írás! Én Írországban élek,eszem agaban sincs hazakoltozni. Az 1-1.5 otthon toltott hét eleg is az orszagbol mire holiday vege van mar vagyom vissza. Persze hianyzik a csalad az ottani baratok

illango pillango 2019.02.19. 17:31:47

@Csodabogár: tudom, mi történt. De ez majd 30 éve volt. Azóta azért történhetett volna valami.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.19. 17:38:22

OFF: paran talan emlekeznek ra, amikor tavaly "reklamoztam" egy fiatal srac nem mindennapi vallalkozasat, aki keresztben atgyalogolta Amerikat New Yorktol Los Angelesig. Az utolso km-eknek mi is reszesei voltunk:)
Itt egy cikk kepekkel es a befuto videojaval :)
www.szeretlekmagyarorszag.hu/nagydavid-eldavido-keresztulgyalogolta-amerikat-gyalog-az-usaban/

Csodabogár 2019.02.19. 17:52:39

@illango pillango: gy tűnik nem tudod. A rendszerváltáskor az akkori rém okos Antall kormány eladta az öszes elkobzott házat az ott lakóknak. Nekik ráment az utolsó pénzük, nem tudják milyen az, hogy egy ingatlan tulajdonosa vagyok, mivel jár stb.
Ezért lepukkadtak a házak. Volt aki még 5 év mulva is háborgott, hogy miért nem jön a KIk megcsinálni ezt vagy azt.
Ha megpróbálták volna vissza adni a tulajdonosoknak, azok majd gondokodtak volna a házról, vagy eladták volna befektetőknek. A vége ugyis sokszor ez lett, csunya korruptciókkal kisérve. @London2009:

Csodabogár 2019.02.19. 17:55:08

@London2009: Kevés pofont kaptam, de sokszor beigérték és tudtam, hogy meg is kapom. Szerintem semmi bajom nem lett ettől. Poroszos volt a nevelés nálunk, de felnőttem és úgy hiszem, hogy normális vagyok. A megtanult fegyelem meg nagy hasznomra vált az életben.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.19. 18:12:56

A poszthoz: fel eve otthon? Akkor meg boven a forditott kultursokk fazisaban vannak...szoval az erzelmek erthetok...

blackhairlady 2019.02.19. 18:39:36

@Zsuzsi65: Leeht tudni a pontos utvonalat?

London2009 2019.02.19. 18:52:12

@Csodabogár: megfigyeltem, hogy altalaban azok nem szeretnenek gyereket, csaladot, akiknek valami nem stimmelt a gyerekkora korul. Nem azt probalom ezzel mondani, hogy neked rossz gyerekkorod volt, de az en ismeretsegi koromben ez igy van. Altalaban azok utasitjak el a sajat csaladot, akit vertek, elhanyagoltak, ittak a szulok stb. Nem vagyok pszichologus, biztos van aki ehhez jobban ert, de nekem ez a velemenyem. Mi sosem kaptunk ki, beigerve a pofon termeszetesen elofordult, de egyetlen egyszer kaptam a fenekemre az eletemben, arra is a mai napig emlekszem. Elkepzelni nem tudom, hogy egy pofon mikent hasznalna egy gyereknek. Azzal semmi nem lesz megoldva. Nem tudom, hogy a poroszos neveles otthon egesz pontosan mit jelent, de en ugy gondolom, hogy boldog szulok, nagy szeretetben nevelt gyerekeinek a legjobb lenni.

Platonica 2019.02.19. 18:54:47

@Zsuzsi65: Nekem szemelyes ismerosom (gyerekem osztalytarsanak az anyja) egy holgy, aki atgyalogolt egy par orszagot/kontinenst. Tobbek kozt UK-t, Afrikat, Ausztraliat:-) Meg is irta konyv(ek)ben a kalandjait. Az elso ut (Cornwall-tol Skociaig)) 16 eves koraban volt. Hat nem tegnap mondjuk.

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2019.02.19. 19:19:03

Az ország egy mély erkölcsi és morális válságban van. Hogy mikor lesz ebből diadalmenet és kilábalás. Nos erre még jósolni sem merek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.19. 20:05:46

@blackhairlady: valamiert nem engedi a linket betenni. Googlizd ezt: eldavido, es a ...pont hu-s oldal az ove:)

Csodabogár 2019.02.19. 23:29:11

@London2009: Elég nehéz idők voltak az én gyerekkoromban. Otthon semmi baj nem volt, csak ugye az ostrom az oroszok, államosítás, apám karrierjének ketté törése, saját rossz káderségem, nem tett éppen boldoggá senkit a családban. Egyébként a hugomnak van gyereke. Szigoruan voltunk nevelve, ez azt hiszem máig meglátszik rajtam, de nem negativ értelemben.
A Ratko korszak idején voltam igazán gyerekszülős korban, de valami szörnyű dac munkált bennem. Ma lassan ugyanez a szellem itthon, szerencsére már nem kell dacolnom senkivel. Egy percig nem bántam meg a gyerektelenséget, ha ujra kezdeném akkor is ezt csinálnám. Nem való nekem semmi lekötöttség.

2019.02.19. 23:51:24

@Csodabogár:

"Egyébként a hugomnak van gyereke"

És ő milyen szülő volt? Szigorú, engedékeny, pofozkodó, nem pofozkodó?

Neki bejött ez a család dolog, szerette csinálni? Volt/van érzelmi kapcsolatod az ivadék(ok)kkal?

"Ratko korszak idején voltam igazán gyerekszülős korban"

Remélem, nem veszed zokon a kommentet, teljesen pozitív hangnemmel írom, de tényleg elképesztően öreg vagy, egészen bámulatos. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.20. 05:03:01

Annak kapcsan jutott eszembe, hogy sokan, akik kulfoldon elunk, megtapasztaltunk a magyartol eltero mentalitast, eletfelfogast, es valahol ezt hianyoljuk, amikor Mo-ra latogatunk es/vagy koltozunk vissza...
Szoval mostanaban rakattantam az America's Got Talent-re, tobb okbol is:)
1. itt a "szomszedunkban, Pasadena-ban vettek fel tobb evad epizodjait, ugyanott, ahol tavaly az allampolgarsagi eskum volt:)
2. nemreg volt szerencsem nekem is szurkolni egy magyar lanynak itt a valogaton
3. es ez mutat vissza a posztra: ennek a musornak az egyik erdeme - es ezt ertekelem nagyra, es tartom nagyon szimpatikusnak az amerikai tarsadalomban: a "meg tudom csinalni", a "nem adom fel" mentalitas. Sorra latom azokat a szereploket, akik szo szerint nem adtak fel: volt 18 evesen hallasat elveszto lany, aki gyonyoruen megtanult enekelni; dadogos standup comedian; 75 eves versenytancos; palsy-val (idegrangas) kuzdo standup comedian, es meg sorolhatnam. A legnagyszerubb volt, amikor a kozonseg allva tapsolt ezeknek az embereknek! Mert annyira benne van a tarsadalomban, hogy az erofeszitest, a kitartast, kemeny munkat, azt a kepesseget, hogy a tragedia utan is felallnak, es azt a bizonyos "I can do it" mentalitast a legnagyobbra ertekelik.
Na, ezt kellene importalni, nem a hollywood-i celebek utanzasat :)

Billy Hill 2019.02.20. 07:12:59

Ki nem állhatom a sóskát, nem is eszem belőle. Nem gondolok rá, csak néha-néha, de akkor sem pozitívan... A sóskaevőkkel nem vitatkozom, egyszerűen más ételeket szeretek enni. Egyébként mondtam már, hogy nem szeretem a sóskát...? Nem is eszem meg; vannak más kedvenceim, azokat preferálom.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.20. 07:13:05

@tanato:
Szerintem téged érdekelni fog ez a cikk, érinti a kivándorlást és a bevándorlást is:
kiszamolo.hu/nepessegi-helyzet-es-kilatasok-magyarorszagon/

Jossarian 2019.02.20. 07:13:51

Ez nalam az ev mondata: "keletre költözni egy zsákutca, egy mentális és szociális visszalépés". Na, olvasom tovabb...

Sir Galahad 2019.02.20. 07:14:06

A szerző nagyon pontosan leírja, tisztában van vele, hogy a magyar mentalitásnak történelmi okai vannak. Majd lazán hozzáteszi, hogy ezen túl kellene lépni. Nos, jelzem, hogy ez nem ilyen egyszerű; generációk óta ható történelmi-kulturális élményeket, emlékeket, közgondolkodást nem lehet csak úgy lecserélni. A sok évszázados negatív külső hatások eredmény ét csak sok évszázados pozitív külső hatások tudják kitörölni, azok meg nincsenek sehol.

megamedve 2019.02.20. 07:14:20

@laszlo ador:
Hozod az elvárt szintet.

Tudod vannak olyan emberek, akikkel nem érdemes megpróbálni valamit megértetni,mert kell hozzá egyfajta intelligencia. Nem tudja megérteni, mert meghaladja a lehetőségeit.

Mondok egy rossz, de kellően egyszerű példát:
Közlik egy emberrel, hogy meghalt az unokatestvére, erre azt válaszolja:
Hát én pedig nem veszek most új cipőt!

bloody.rain 2019.02.20. 07:14:42

"Imádom a hazámat, de mindenkinek ott kell élnie, ahol megtalálja boldogulását." - írja a blogger.

Ezt a dilemmát én úgy oldottam fel, hogy én is szeretem a hazámat - most már Kaliforniát. Ettől még barátaim a magyar barátok, ahogy az angol barátok vagy a görög barátaim is. Nem külföldön élek, hanem itthon. Nincs hová hazamenni, mert itthon vagyok.

Visceroid 2019.02.20. 07:14:53

"Saját magunk ellenségei vagyunk, ha valaki sikeres, azért, ha valaki nyomorult, azért kell kitaszítani a társadalomból."

Igen. Orbán ezt is elintézte.

Éhesló 2019.02.20. 07:14:54

Kiválófikaposzt.
Lehetett O1G-t nyomni ismét.
Zseniális!
Ja.
Nem.

Szornyeteglajos 2019.02.20. 07:15:27

Tudom, sokan cáfolják, én mégis úgy látom, hogy az anyagi nehézségek miatt ilyen a közhangulat Magyarországon. Kevés kivétellel aki itthon anyagi biztonságban él, azt széthajtják a munkahelyén. Alig marad idő a gyerekekre, ez a réteg hajszolja a minél minőségibb kikapcsolódást, velük vannak tele hosszú hétvégén a wellness-központok, ők veszik a 3-4 milliós felsőkategóriás autókat. Kompenzálják a munkahelyi ingyen túlórákat, a két ember helyett elvégzett munkákat.

Az ország nagyobbik fele meg éppen annyit keres, hogy a felszínen tartsa magát. Hiába hirdetik, hogy így átlagbér emelkedés, úgy munkaerő hiány! Aki benne van, nagyon jól tudja, hogy mit ér a fizetése, mit szív érte, és mit kap érte a boltban.
Ha mindenféle vállalkozói finesz nélkül, 8 óra tisztességesen bejelentett munkával elérhető lenne a "3 gyerek , 3 szoba, 4 kerék", akkor az emberek mentalitása is más lenne.

tanato 2019.02.20. 07:23:47

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: Köszi a linket.Egyebekeben meg átköltöztél ide?

Éhesló 2019.02.20. 07:58:25

@Fülig José: látom megjelent a helyi européer intelligencia is.
Gratulálok!
A cenzornak is.

eßemfaßom meg áll 2019.02.20. 07:58:30

Aki szarul akarja érezni magát az bárhol képes szarul érezni magát. Csak akarni kell és sikerül.

Dzseem 2019.02.20. 08:18:13

@Szornyeteglajos: így igaz, nagyon jól leírtad. Rengeteget utazom a világban és sok országot lattam és tapasztaltam meg. A munkám miatt. Annyit tennék hozzá, hogy szerintem egy az egész 30 éve azért jó irányba indult el. Morálisan mindenképp jót tett az országnak, hogy kinyílt a nyugati irány és szabad módon lehet élni és gondolkodni. Pontosabban .. lehetett. Jobb volt a közhangulat akkor, több egyszerű dolognak tudtak az emberek örülni és egyszerűen ÉLNI. Az egy jó hullám volt. Aztán úgy 2010 - 2011 körül kivált ebből vagy kinőtte magát egy réteg, aki kiváltságos akart lenni és lett is. Akinek minden nap odatolták a “zsebpénzt” és mára lett egy féltett élete, amit foggal körömmel próbál óvni. Akik elmentek más országba élni .. nos ők azok, akik észrevették, hogy nem fognak tudni és nem is akarnak csak azért kiváltságosok lenni, hogy legyen egy kis házuk valahol, 2 gyerekkel meg egy Astra-val. Mert a kiváltságos kör egy piramisban helyezkedik el. Ez alapvetően normális dolog is. Az a kérdés, hogy hol van a piramis alja és kik ÉRZIK magukat annak. Itthon ennek a piramisnak az alja szinte tényleg csak meggyőződésből érzi magát “közülük valónak”. Ezzel etetve és táplálva/kiszolgálva az igazán jó életszínvonalon élőket. Bár szerintem ez semmilyen formában nem hasonlítható össze egy átlag Holland vagy Nemet családdal. Ezt csak “mi” hisszük. A wellness szállodák döntő része meg Szép kártyáról van fizetve. Mert az amúgy is “van” - de 3 X annyiba kerül így is, mint az indokolt lenne. Csakhát - ja valljuk be 100 forint Szép kártyán akkor is durva összeg. Nem mindenkinek van ennyi. Akinek meg van, annak sokkal több van. Szerintem valahol itt és így szakadt szét ez a társadalom és jutott oda arra a szintre, ahol most van és tart. Pedig ami érdekes, hogy X5 BMW-vel is gagyi végigmenni ezeken a nem létező balkáni gödrös döcögős utakon. Csak ezt már valaki egyáltalán nem is látja.

Marty Mcfly 2019.02.20. 08:18:18

@Éhesló:
senki nem O1G-zett, kiveve teged. ez nem tünt fel?
a posztnak semi köze a jelenlegi kormanyhoz, de ha te ennyire "magadra" vetted, akkor indirekt modon megis csak itt van a kutya elasva :-)

mindbender2 2019.02.20. 08:19:07

Bárcsak ne költöztetek volna haza.

A következő gazdasági válság idején (1-3 év kb.) ha nem lesz annyi munka, tömegével fogtok visszaömleni, mert hirtelen ott sem lesz már annyira jó.

Fülig José 2019.02.20. 08:36:17

@Éhesló: te kéred számon az eupéer intelligenciát?! pont te???! akinek elég egy plakáton vigyorgó fej, hogy a szekrénybe bújva rettegjen?! aki idejön egy posztra, osztani a népet??
barátom, a poszt minden szava szentírás: komoly frusztrációval rendelkeztek de tenyérbemászóan pökhendiek vagytok.
egy nagy ember eccer aszonta: "Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."
magadra ismers, félnótás?!
ui: az megvan, hogy magyar ember támadt magyarra Őcsény kies településén, a vezíred meg tapsikolt örömében?!

2019.02.20. 08:52:41

@illango pillango: azt ugye tudod, hogy az utcán látott házak magánkézben vannak (ún. társasházak) és a felújításukba a kormány nem tud beleszólni? Azt is tudod, hogy egy ilyen százmilliós nagyságrendű felújításra a lakóknak kéne összedobni, lakásonként akár tízmilliós nagyságrendben? Ez még a nagybetűs nyugaton se menne csak úgy, kapásból. Bezzeg ha egy ilyen csúf, régi házat elbontanak, és építenek helyette egy újat, akkor jön a sirám, hogy oda a város szépsége, műemlékrombolás, és csúf az új épület, mert egyenes a homlokzata, és nem szecessziósbarokkbauhaus.

2019.02.20. 08:53:03

Meg még egy szó erről a mogorvaságról. Egyfelől vannak, akik ezt halmozottan tapasztalják, általában azok, akik kifejezetten keresik az ilyen élményt, hogy utána egy könnyed mozdulattal általánosíthassanak, " ma bunkó volt egy eladó, és ebben országban _mind_ilyen". Érdekes, én egyfelől ezt nem tapasztalom rendszeresen, másfelől ha mégis, általában teszek rá magasról, nem haverkodni megyek a boltba.

Dzseem 2019.02.20. 09:11:11

@Éhesló: ez a tartalmi próbálkozásod messsssssze a legjobb alap arra, hogy az intelligenciádról beszéljen. Úgy hívják ezt, hogy öngól.

2019.02.20. 09:12:07

Filozofikus hajlamú frusztrált ember. A "tipikus magyar" mentalitásra panaszkodik miközben kb minden szar neki itthon. Már a panaszkodásból látszik, hogy sajnos a sztereotipikus magyar.
Ezek az érzések mindenhol meglehetnek, nyugaton legalább annyi a hülye mint nálunk. cserébe még utálnak is minket sokan (igen, németeknél is elég sok a náci érzelmű, plusz a brexit is gyakorlatilag ellenünk irányult nem afrikaiak, ázsiaiak ellen). Szóval nekem nincsenek ilyen illúzióim, hogy bezzeg a nemes lelkű külföldiek, meg mi milyen lelki nyomorékok lennénk. Egyesek, igen, mint máshol.
A szociális visszalépésre kíváncsi lennék, mit kellett tennie, hogy jobban beilleszkedjen Németországban mint itt mert ez kb a lehetetlen kategória. Talán a gyerekeit befogadják ha ott születnek.
Ha tippelnem kellene keserű a poszter, hogy elbukta a jó munkahelyet amit meg is értek, de akkor cv-t kell írni meg keresni hasonlóan jó helyet nem random blogokba írni keserű posztokat.

Dzseem 2019.02.20. 09:12:16

@Kolompár Magneto: ez egy olyan egyszerű fekete-fehér gondolkodás. Ha mindenki így gondolkodna, akkor nem lenne értelme semminek. Nem lenne RocknRoll, nem lennének festők költők, írók. Jó kaják és semmi ilyesmi, amire mindenki tenne, mert nem érdekli és közönyös. Szerencsére ez nem így van. Éljen a RocknRoll!

Ellenzéki Tüntető 2019.02.20. 09:24:36

@svajcineger: "Én havonta legalább egyszer itthon vagyok, tehát van itthoni tapasztalatom bőven. Ezt a sok negatív, meg mogorva dolgot nem igazán tapasztalom."

Fú van is egy ilyen mese, hogy az öreg bölcs ül a város mellett, és jön a vándor, és kérdezi az öreg bölcstől:
- Mondd, öreg bölcs, abban a városban milyen emberek élnek?
- Hát fiam, inkább mondd el először, hogy nálatok milyen emberek élnek.
- Ó nálunk kedvesek az emberek, mosolyognak, jókedvűek, becsületesek.
- Hát fiam, szerencséd van, itt is ilyen emberek élnek.

Jön egy másik vándor, az is kérdezi a bölcstől, hogy ebben a városban milyenek az emberek. Attól is megkérdi a bölcs először, hogy feléje milyenek az emberek. A vándor siránkozni kezd:
- Nálunk mindenki csak átvágja egymást, az emberek haragosak és elégedetlenek.
- Hát fiam, nincs szerencséd, itt is ilyenek laknak.

Kíváncsi vagyok, hogy a "jajmogorvavoltapénztáros" emberek tényleg mind hangosan köszöntek, jókedvűen mosolyogtak, előzékenyen felrakták a pultra a terméket, előkészítették a pénzt, vagy csak basztak az egészre, végig mobiloztak, nem köszöntek, aztán meg ment a pikacsusmém hogy jéé, hát bunkók voltak velük.

Ellenzéki Tüntető 2019.02.20. 09:24:36

@randomgenerator: "A "tipikus magyar" mentalitásra panaszkodik miközben kb minden szar neki itthon."

Haha, na ja :D

2019.02.20. 09:24:36

@Dzseem: ööö, szerintem az a fekete-fehér, hogy mindenki bunkó. Én meg pont nem ezt mondtam.

Wod Meselo 2019.02.20. 09:24:36

nyugtasson a tudat, hogy ahová magyar betette a lábát , ott előbb utóbb kirakják a vège táblát.

Ellenzéki Tüntető 2019.02.20. 09:24:50

@bloody.rain: "Nem külföldön élek, hanem itthon. Nincs hová hazamenni, mert itthon vagyok."

Minden bizonnyal csak véletlenül kommentelsz magyarul egy magyar fórumon, hiszen én is gyakran látogatom a kanadai fórumokat, hogy a helyi ügyekről érdeklődjek.

Nati Walter 2019.02.20. 09:25:07

@Bredpitt Monika: csak arra lennék kiváncsi hogy ki a megválto a mostani töketlen ellenzék közül? meg azt se felejtsd el hogy sokan zsigerböl gyülöljük a baloldalt...kissé ez is betesz az általatok annyira áhitott kormányváltásnak

Ellenzéki Tüntető 2019.02.20. 09:25:26

@Marty Mcfly: "senki nem O1G-zett, kiveve teged."

Meg bredpitt mónika, bár elegánsan, ezt láttam a plakáton szöveggel. Meg van orbánozás pont afölött is, amire hivatkozol. Se mindegy, értem én hogy az o1g nagy királyság volt egy pár hétig, és most már kezd egy kicsit ciki lenni, de nyugi, jópár évig még hallgatni fogjátok, hogy milyen "remek" szlogenje van a baloldalnak.

Éhesló 2019.02.20. 09:35:41

@Marty Mcfly: benézted, vagy hazudsz.
Bradpitt Monikat keresd, az elején.

Éhesló 2019.02.20. 09:35:41

@Fülig José: még valami: nem vagy a barátom. Viccből sem.

midnightcoder2 2019.02.20. 09:35:54

Nem értem. Ma nincs vasfüggöny, ha valaki kinn érzi jól magát, akkor menjen ki és maradjon is ott, és ne kezdjen el picsogni azon hogy milyen szar itt minden. A világon nincs tökéletes hely, illetve más és más helyen más és más embert más zavar.

"A szakadék az érzelmekben van. Tudjuk persze ennek a történelmi okait. Ezen viszont már túl kéne lépni, természetesen úgy, hogy az emlékezést a szívünkbe zárjuk."

A történelmet nem el kell felejteni, hanem tanulni kell belõle. Igen, más a világlátása annak, aki olyan helyen nõtt fel ahol már járt török, tatár, muszka, aki tudja mi volt a kommunizmus, mint az aki olyan nép kultúrájában nõtt fel, ahol a multikulti arról szólt, hogy a fekete szolga behozza a kávét a Nagy Fehér Vadásznak.

"Saját magunk ellenségei vagyunk, ha valaki sikeres, azért, ha valaki nyomorult, azért kell kitaszítani a társadalomból."
Nem tudom. Én annyira nem érzem ezt a kitaszításos dolgot. Vannak persze csoportok akikért nem nagyon lelkesedik a köznép, de azok eléggé meg is dolgoznak ezért.

"Ha valami használna a nemzetemnek s ártana egy másiknak, nem javasolnám uralkodómnak, mert elsősorban ember vagyok s azután francia; szükségszerűen vagyok ember s véletlenül francia."

Rossz hírem van: ember is véletlenül vagy.

Marty Mcfly 2019.02.20. 09:49:56

@midnightcoder2:
"Rossz hírem van: ember is véletlenül vagy."
a posztban ez egy idezet, nem hiszem, h ki kene forditani, amugy igazad van, de sok ember meg eddig sem jut el...

Éhesló 2019.02.20. 09:49:57

@Dzseem: öngólnak az off személyeskedéseteket gondolom.
A világ itthon messze nem olyan, amilyennek a poszter lefestette.
Ettől még láthatja így.
Nekem pedig lehet a posztról negatív véleményem.
Meg a magadfajta személyeskedőkről is.

Dzseem 2019.02.20. 10:48:50

@Éhesló: viszont papi erre épül a Fidesz egész politikája és kormányzása. Érzelmi alapon politizálni. Az meg nem zavar.

sage5 2019.02.20. 10:51:35

De unalmasak mar ezek a posztok. Valaki kimegy, hazajon, perspektivat kap, es rogton csak a befordultsagot es a nyomorultsagot latja a magyar kozegben. Mumosolygas az aruhazban? Tenyleg ez hianyzik?

Minden heten van itt egy pont ugyanilyen poszt. Es meg pont Te sorolsz masokat kategoriakba, mikozben ezerszer ismetelt ures kozhelyekkel dobalozol. Oke, ha te csak a szart latod, akkor viszlat, koszi h ittvoltal nem fogsz hianyozni. Menj vissza a csodas nyugat europaba, es ne felejts el a kozos felvilagosultsag jegyeben a szakalas transznemure szavazni a nemzetkozi enekversenyeken. Te mar ugyis egy masik szellemi dimenzioban mozogsz, amit egy atlagmagyar nem erthet.

Ja es ne felejts el minden egyes nap mosolyogni a boltban, mert meg megtudjak h keleteuropai balkani bevandorlo vagy. Gondolom a te meseorszagodban, ez sose okoz gondot. Az en meseorszagomban ez kicsit zavaro, dehat en meg mindig csak egy buvalb.ott magyar vagyok.

Dzseem 2019.02.20. 10:51:51

@Kolompár Magneto: akkor Yo! Bunkókat hagyni kell bunkónak maradni. Elég nagy büntetés neki úgy élni. De egy ebbe az irányba való eltolódás azért van .. ebben gondolom egyet értesz. Ez olyan záróvonal 60-as tábla BMW előz szindróma. Bárhol .. de bárhol vezetek ez ungárise szpesölity. De 10 másik példát tudnék mondani. Nem általános persze, de egyértelműen több van belőlük. “Mert megteheti”

Határátkelő 2019.02.20. 11:00:46

Egészen pazar, hogy szinte percre pontosan meg lehet mondani, mikor került ki a poszt az Index-címlapra. :D :D Szórakoztató.

Dikusz 2019.02.20. 11:04:37

@Határátkelő: Rá se kell nézni , hogy tudjam mikor címlapos a poszt..)

Sütemény1975 2019.02.20. 11:17:42

"Tudhattuk volna, hogy keletre költözni egy zsákutca, egy mentális és szociális visszalépés."

Már ezzel kiverte nálam a biztosítékot. Huzzál vissza ahonnan jöttél, senkiházi.

Sütemény1975 2019.02.20. 11:23:10

@Hari Seldon 2:

"ilyenkor én nem nagyon fogalkozom semmivel, csak vágom a centiket,

Na ez mindent elmond rólad. Hazajössz, de csak kényszerből, itthon meg unatkozol. Szomorú sorsod van.

svajcineger 2019.02.20. 11:23:46

@Határátkelő:
Én a helyedben megtiltanám, hogy kitegyék. :)

Sütemény1975 2019.02.20. 11:25:17

@Wilhelmus80: A holland liberalizmus szegyene. A neveléshez, ha szukseges hozzatartozik a pofon. Belehalni nem fog, de megjegyzi.

2019.02.20. 12:03:20

@Határátkelő: mert akkor hirtelen más vélemény is lesz? :))) Egyébként tudod, hogy megoldható, hogy sose kerülj ki?

Fülig José 2019.02.20. 12:03:20

@sage5: te viszont mélymagyarként vehetnél egy magyar kiosztású billentyűzetet... vagy nem futja a 30 ezüstből?
@midnightcoder2: @Ellenzéki Tüntető: @Éhesló: mindig meg akartam kérdezni: legalább jól fizet a párt a gyűlöletkeltésért? meg lehet ebből élni? vagy ez csak az előszoba, hogy egyszer ti is a híres-neves NER lovagok galaxis -szerte csodált elképesztő gazdagodásának részesei lehessetek?
vagy csak egy rakás frusztrált, kisebbrendűségi - komplexussal rendelkező, alacsonyan iskolázott és igencsak módjával intelligens csőcselék vagytok? titeket tényleg nem zavar a 7/24 ben szórt gyűlölet? Magyarországon már nem lehet tévét nézni / rádiót hallgatni, mert miondenhonnan 4 éve a migráncsapokalipszis ömlik. Országszerte ez a baromi ronda öregember vigyorog, mint a MGM oroszlánja Flisntonék előtt... legalább a szindikróford lenne a fő-fő-fő gonosz ellenség...
Történelmet sem ártana tanulni baromságok oribálása helyett, azért, mert a fidesz - alternatív dimenziójában azt tanítja a negyvezír, hogy mi MAGYAROK elűztünk mindenkit (török, labanc, orosz, soros), és erre kollektíve büszkének kell lennünk-még nem történt ilyen. Irták itt feljebb: minél jobban bizonygattok valamit, annál kevésbé lesz hihető. "Az ország jobban teljesít, nő az életszínvonal, fellegekben a közoktatás-szintúgy az EÜ, mindenki hepi"...csak kegy pár példa. Napjában többször elkántáljátok minden létező csatornán, közpénzből persze. Hogy a haverkáknak is csurranjon. Még ide is kivezénynelnek titeket fröcsögni, lippsizi, sorosozni, ugye... kapisi kollégák?

2019.02.20. 12:03:20

@Dzseem: nyolc évig laktam a Király utca legelején, hömpölygő turistatömegben, ráadásul aktív romkocsma járó voltam (mondjuk én már akkor a Szimplában döglöttem, mikor még pár tucatnyi ember volt az esti közönség...), úgyhogy évekig napi kapcsolatban voltam külföldiekkel. Tapasztalatom szerint úgy kb háromnegyedük bunkó, tapló, udvariatlan, beképzelt söpredék, akik szartak mindenre, és bunkóbbak voltak egy egész emeletnyi plázabolt eladónál. Nyilván ez semennyire nem reprezentatív felmérés, ahogy az sem, hogy valaki bement öt boltba, és három eladó nem nézett rá szépen. Ez csak úgy eszembe jutott.

VT Man 2019.02.20. 12:03:20

@fhdgy:
"1. Nem adták meg az elsőbbséget a zebránál."

Na, akkor biztos nem jartal meg angliaban videken, Londonon kivul.

Londonban rendben, atengedik az embereket, de videken "takarodj az utrol, te nyomorult gyalogos". Olyan szinte NINCS, hogy megalljanak es atengedjenek, csak nagyon-nagyon ritkan.

Ezzel szemben Magyarorszagon (de mashol europaban is) udito elmeny, hogy igenis megallnak es atengednek, udvariasan.

Éhesló 2019.02.20. 12:03:41

@Dzseem: nem emlékszem, hogy arról értekeztem volna mi zavar és mi nem a fidesz poltikájában.
A poszt sem erről szólt.
Akkor ezt a halom marhaságot, amit itt összehordtál, miért maszatolnád rám?

Éhesló 2019.02.20. 12:03:53

@Határátkelő: legyél hálás, kattintásra fizetnek a blogodért, a címlapból és az itt kommentelőkből élsz, azokból, akiket hálából ezért még sunyin cenzúrázol is.

Határátkelő 2019.02.20. 12:09:57

@Éhesló: A moderálás alapelvei teljesen nyilvánosak, minden poszt végén sötéttel ki van emelve, hogy azok is lássák, akik elsősorban ezt a színt ismerik. A blogomért nem fizetnek kattintásra, és pláne nem ebből élek. Nem vagyok én bérkommentelő...

Wilhelmus80 2019.02.20. 12:17:07

@Sütemény1975:
1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról
II. Fejezet
6. §
(5) * A gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással - fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal -, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez. A gyermek nem vethető alá kínzásnak, testi fenyítésnek és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetésnek, illetve bánásmódnak.

sage5 2019.02.20. 12:50:29

@Fülig José: telefonrol irok, teljesen irrelevans az ekezetek hianya, tekintve h olvashato es ertheto igy is.

A kommented tobbi reszere reagalva, nekem ugy tunik te (is) full politikai propagandat nyomsz.

megvagyhadnagy 2019.02.20. 12:50:43

@Fülig José:
"...mindig meg akartam kérdezni: legalább jól fizet a párt a gyűlöletkeltésért? meg lehet ebből élni? vagy ez csak az előszoba, hogy egyszer ti is a híres-neves NER lovagok galaxis -szerte csodált elképesztő gazdagodásának részesei lehessetek?
vagy csak egy rakás frusztrált, kisebbrendűségi - komplexussal rendelkező, alacsonyan iskolázott és igencsak módjával intelligens csőcselék vagytok? titeket tényleg nem zavar a 7/24 ben szórt gyűlölet?..."
Egészen pontosan! Ugyan ezeket akartam kérdezni, szóról-szóra!
TŐLED!

Éhesló 2019.02.20. 13:34:30

@Fülig José: mindig meg akartam kérdezni: legalább jól fizet a párt a cenzor háta mögül idetolt gyűlöletkeltésedért?
Meg lehet ebből élned, vagy ez csak az előszoba, hogy egyszer te is a híres-neves sorossameszok galaxis -szerte csodált elképesztő gazdagodásának részesei lehessetek?
Vagy csak egy frusztrált, kisebbrendűségi - komplexussal rendelkező, alacsonyan iskolázott és igencsak módjával intelligens trágár senki vagy?
Téged tényleg nem zavar a 7/24 ben szórt gyűlöletetek? Magyarországon már nem lehet tévét nézni / rádiót hallgatni, mert miondenhonnan 4 éve a soros terv migráncsapokalipszisa, vagy az o1g-zéstek ömlik, amivel semmire nem mentetek egy választáson sem.
Országszerte és az eu komisszárjainak szobáiból is a szellemi vezéretek, ez a baromi ronda öregember vigyorog, a társaival, mint a MGM oroszlánja Flisntonék előtt, legalább a szindikróford lenne a gazdátok.
Történelmet sem ártana tanulni baromságok oribálása helyett, azért, mert a boldog globalizmusotok - alternatív dimenziójában azt tanítja a negyvezír, hogy mi MAGYAROK senkik vagyunk és emiatt kollektíve fel kellene számoljuk a keresztény kultórát, a saját nemzeti hagyományainkat - szerencsére nem nyerte el a magyar választók bizalmát. Az usa-ban sem aratott nagy sikert vele.
Írták itt feljebb: minél jobban bizonygattok valamit, annál kevésbé lesz hihető.
"Az ország jobban teljesít, nő az életszínvonal, fellegekben a közoktatás-szintúgy az EÜ, mindenki hepi".
Én nem írtam ilyet, általában pár forrást adok arról, miként látnak minket "független" szemlélők.
Például ők:
www.portfolio.hu/gazdasag/ultra-optimista-lett-a-magyar-gazdasaggal-kapcsolatban-az-oecd.287198.html

www.oecd.org/newsroom/magyarorszag-elorelepett-a-gazdasaga-zolditeseben-most-itt-az-ideje-a-batrabb-celkituzeseknek.htm

www.origo.hu/gazdasag/20190131-oecd-jelentes-remek-formaban-a-magyar-gazdasag.html
...csak kegy pár példa.
Gondolom zsebből cáfolod bármelyiket.
2006 óta napjában többször elkántáljátok minden létező csatornán,2010-ig közpénzből persze, hogy orbán a patás és bukik naponta kétszer, vagy négyszer, mert leváltja az eu, washington, vagy az imf.
Erre választást is nyer.
Rekord részvétellel.
Hogy a haverkáknak is csurranjon az rossz szokása a politikának, ilyen volt 3000 éve is, meg ilyen lesz holnap után is, emlékszünk szilvássira, meg a jós öccsére is, no meg a többi ballibbant hősötökre tocsiktól simoron át a pálfordult simicskáig.

Ennek ellenére még ide is kivezénynelnek titeket fröcsögni, nácizni, orbánozni, ugye... kapisi kolléga?

Dzseem 2019.02.20. 13:34:53

@Kolompár Magneto: ha lemész nyáron a Balatonra azonnal látod, ahogy nemet turistáknak (avg életkor 20 év) úgy reklámozzák Magyarországot, hogy “itt mindent lehet”. Egy pénteki Düsseldorf-i vagy Köln-i esti repülő járat önmagáért beszél. Ezzel csábítják ide őket és tárják ki az ajtót ablakot az EUR előtt, amit itthagynak. Legénybúcsúk és társaik. Magyarországról irányított szervezéssel. Idejönnek és azt teszik, amire azt mondtak nekik, hogy itt “amúgy is lehet”. Minden áldott hétvégén és egész nyáron a Balatonon. Komplett fesztivál iparág épült ki erre és rájuk. 9.8 millió emberre jut basszus 100 embereként egy zenész. Amiről én próbáltam írni, az a .. hát hogy is írjam .. a “tulok jelenség”. Az ilyen típusú ember klasszikus formája biztosan nálunk született meg. Persze innen keletre is akad bőven. A közhangulatnak viszont nagyon nem tesz jót. Egyszer egy parkolóban vagy az utcán csak 2 percre állj meg és nézz körül. Nem lesz rajtuk tulok feliratú póló .. de felismerhetők. Na belőlünk van egyre több.

Dzseem 2019.02.20. 13:35:01

@Éhesló: viszont tökéletesen leírtad saját magadtól azt, ami miatt én leírtam azt a sok marhaságot.

Minden ballib bérretteg 2019.02.20. 13:35:15

"szükségszerűen vagyok ember s véletlenül francia.”

Na persze..

"... egyes éghajlatok felsőbbrendűek másokhoz képest, Franciaország éghajlata pedig a lehető legjobb az összes éghajlat közül. Nézete szerint a melegebb országokban élő emberek „túl forró vérmérsékletűek”, míg az északiak „hűvösek” vagy „jegesek”, ebből kifolyólag a kontinens középső szélességén születnek a legjobb emberek."

sityak 2019.02.20. 13:59:39

Éhesló,
akármikor, akárhol olvaslak, valami megkeseredettm gyűlölködő, frusztrált ember képe rajzolódik ki rólad. Vannak barátaid? Járj többet - minél sokszínűbb - társaságba!

Éhesló 2019.02.20. 13:59:46

@Dzseem: nem.
Ismét elvétetted.
Ez csak egy szelíd parafrázis volt füligjosé haverodnak, pont annyi, amit a cenzor átengedett.
Sose keverd össze az okot az okozattal az előzményeket a következményekkel.

Mr_Anderson 2019.02.20. 14:00:19

A cikkíró minden szavával egy tudok érteni, sajnos. Én nagyjából 6 éve kezdtem el érezni, hogy mérgező lett a levegő. Most megjegyzem, hogy ennek a politikához semmi köze sincs! Én is éltem külföldön, igaz mindösszesen 1 évet és ezt az egy évet is két különböző országban majd' 10 év eltéréssel; de minden hazajövetelem után éreztem a kinti "szabadabb levegőt" és az itthoni "avittat" is.. És igenis beszélni kell arról is, ha ez ember bemegy a boltba, a postára, a bankba vagy az étterembe, vagy akár a szomszéddal, ha beszél. Nálam sajnos a családba és a baráti körbe is befúródott az irigység, a rosszakarás, így én néhány unokatestvéremmel és barátommal már nem, vagy csak csökkentett módban tartom a kapcsolatot. Mindent áthat az irigység és a tenni nem akarás! A sikerest gyűlölik, a bénát (tenni nem akarót/tehetségtelent) meg segítik, elismerik, mert ugye az rosszabb, kevesebb, mint ők és legalább nem csinál se többet, se jobbat, mint ők. A munkahelyen kb. szintén 6-7 éve kezdtem érezni az indokolatlan fúrást, ez azóta csak hatványozódott. Pedig nem vagyok híres színész vagy építész, egyszerű "multi csinovnyik" csupán; de itthon már ez sem számít, csak, hogy nekem esetleg jobb cipőm van, mint a kollegámnak, vagy jobban kijövök a többi kollegával, mint ő.. A fent említett külföldön élések közt nyaralás szerűen voltam párszor különböző ny-eu-i országokban és mind ahányszor tapasztaltam a különbséget, mind ahányszor egyre jobban! Igenis odakint kolbászból van a kerítés! Noha nem mindig feltétlenül anyagi értelemben, hanem lelki egészség, morál és szocializálódás tekintetében. Ugyanis kint nem utálják (ennyire?) egymást az emberek, itthon viszont már az utca emberét is az ellenségednek érzed.. és sajnos én sem látom, hogy az elkövetkező 50 évben ez változna.. hogy mi lesz a vége ennek.. ilyenek maradunk, netán polgárháború? Én már nem várom meg itthon..

Határátkelő 2019.02.20. 14:02:03

@Éhesló: @sityak: @megvagyhadnagy: @Fülig José: Na, akkor most van az, hogy személyeskedjetek egymással máshol. Egyik ilyen hozzászólást sem engedem be mostantól.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.20. 14:24:06

@tanato: mik költöztem, de amott ki vagyok tiltva.

midnightcoder2 2019.02.20. 14:43:46

@Mr_Anderson: Nem tudom, én mint szoftverfejlesztõ nem igazán szembesültem ilyesmivel, igaz nálunk elég jól mérhetõ hogy ki mire képes, és persze azért egyikünknél sem az a kérdés, hogy otthon eszik-e a család a hétvégén. Amúgy gyanítom, hogy a nyugati jobb légkörnek is kb. hasonló lehet az oka.

Andy73 2019.02.20. 15:12:55

"Lassan fél éve élünk itthon, de már pár hét után minden porcikánk visszakívánkozott és azon is vagyunk minden erőnkkel, hogy valahogy ez megtörténjen."

Ezen egyszerűen lehet segíteni. Ha megteheti, a poszter nyugodtan eladhatja az olcsó magyar házát, vehet egy drágábbat a határ túloldalán a sógoroknál, és nem kell együttélnie a szegényebb és - részben ezért - frusztráltabb magyarokkal.
Ha viszont nem teheti meg, mert neki sincs annyi pénze, akkor jobb lenne, ha a frusztráltságában nem panaszkodna ő sem, másokra mutogatva. Nagyon úgy tűnik, hogy éppen azt csinálja, mint az általa bírált és talán le is nézett honfitársai, csak még észre sem veszi, ezért nekem eléggé álságosnak tűnik ez az iromány.

2019.02.20. 15:38:58

@Mr_Anderson: és a hat év alatt miért nem mentél el innen?

enrikokaruszo 2019.02.20. 15:39:25

aki bárcsakkal kezdi, azt csak sajnálni tudom
vagy még azt se

FlybyWire 2019.02.20. 16:37:18

"Tudhattuk volna, hogy keletre költözni egy zsákutca, egy mentális és szociális visszalépés."

Neked.
3 és fél év Írországban elvégzett irodai munka után hazaköltöztem, Igaz, nominálisan csak 7 évvel később értem utol a kinti fizetésemet (havi nettó 2400 EUR), de mostanra ez is sikerült, és talán nem kell ecsetelnem, ennél magasabb nettóval Magyarországon milyen életszínvonal érhető el az ottanihoz (társbérlet, szűkölködés) képest.

skye8 2019.02.20. 16:52:00

Poszter, a megoldas nagyon egyszeru, koltozz Ausztriaba vagy vissza nemetorszagba.

Gyereket pofozassal nevelni szerintem nem lehet, max. egy dacos lazado onfeju felnott lesz. szerencsere vannak mas megoldasok, igaz hogy turelmet es odafigyelest, EMPATIAT igenyelnek a szulotol.
nalunk pl. azert volt veres (ndragszijjal apamtol) mert a tesommal ketten nem akartuk megenni a zoldseglevest. a remek eredmeny az lett hogy 20+ eves koromig ra se birtam nezni anyam zoldseglevesere, oklendeztem tole. es ez egy relativ enyhe pelda mert csak hebe-hoba kaptuk a verest, de mi van azokkal a gyerekekkel akiket rutinosan pofoznak, vernek?

egy masik ide kapcsolodo gondolat, hogy a gyerek ugy tanul meg kozossegben VISELKEDNI, ha elmagyarazzak neki es latja a szulo/ovono/tanar peldajat. ezert nem ertem hogy pl. miert kell gyerekkel otthon maradni 2-3 evig az egyik szulonek - a szulonek is rossz mert elszigetelodik mas felnottektol, kihal a szocialis elete es a gyereknek is rossz mert nem tanulja meg mik a szabalyok egy kozossegben, nem baratkozik hasonlo koru gyerekekkel, unatkozik, bosszantja az apjat/anyjat stb.

ParePCSI 2019.02.20. 17:37:58

@laszlo ador: „Szép öcsém, be nagy kár,
Hogy apád paraszt volt s te is az maradtál.”
(Arany János: Toldi, I. ének)

Nem igazán értem, mi a gondod, de ha már idézel...

xm95 2019.02.20. 17:38:07

@MAXVAL bircaman közíró:
Igen, te jobban tudod. Mint mindig. Az a baj a diktatorokkal meg a hozzad hasonlo sleppjukkel, hogy mindig ok tudjak jobban az erintetteknel.
A konkretumot hianyoloknak pedig:
A poszt pedig konkretumok nelkul is pontosan elmondja, mi a posztolo problemaja. Nekem teljesen vilagos, es egyetertek vele.

Ellenzéki Tüntető 2019.02.20. 18:25:16

@xm95: "Az a baj a diktatorokkal"

Brutál magas részvétellel nyert Orbán, de azért hajrá, lehet diktátorozni, 9. éve diktátoroztok és még mindig nem vitt el a fekete autó, hát micsoda egy diktatúra ez? :D

Mr_Anderson 2019.02.20. 18:51:07

@FlybyWire: de ha tudsz multit, ahol ilyen jók a bérek, akkor ne tartsd magadban, én épp munkát keresek :D

Mr_Anderson 2019.02.20. 18:51:08

@FlybyWire: Azért az irodai munka így nem egyszerűsíthető le, tehát nem mindegy, hogy help desk agent voltál v tax accountant :D mire itthon nettó 700k HUF-t keresel ahhoz egy manageri szintet el kell érni, team leader-t biztosan.. :)

Mr_Anderson 2019.02.20. 18:51:08

@Kolompár Magneto: Ha figyelmesen elolvastad vna, amit írtam: mostanra érlelődött meg bennem ez a gondolat!

kék madár 2019.02.20. 19:16:13

@Ellenzéki Tüntető: valasztasi csalasok soraval nyert a Zorban, ha a valodi szavazatokat szamoltak volna ossze, eselye se lett volna, de azert csak altasd magad. Es miutan mindenkit elvitt a fekete auto, akikbe te is belerugtal, erted is el fog jonni

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2019.02.20. 21:41:37

"Nyugtalanok vagyunk, és irigyek. Érzelmileg éretlenek."

Jó meglátás.

kisqtya 2019.02.20. 21:42:09

Baromság.. Utálom az ilyen cikkeket, hogy a nagy nyugaton élő kifejti h itthon minden xar.. Érdekes módon, én nem tapasztalom ezeket. Azt sem mondom h minden jó, nyilván nem. De pl zebránál megállás már elég elterjedt, sztem többen állnak meg mint nem. Hivatalokban nekem nem volt gondom h bunkó lenne az ügyintéző. Sőt, a kormányablakoknál meglepően gyorsan el lehet intézni jogsit, személyit pl, volt h kemény 5 percbe telt valami.. Boltokban sem látom h jellemző lenne a bunkóság. Múltkor egy szekrényt a Praktiban szó nélkül cseréltek, mert otthon vettük észre h sérült a sarka (holott ráfoghatták volna arra is h nálam sérült, mert én vittem haza), többször (2-3 eset rémlik) h többet adtam a kasszánál (benzinkút, valutaváltó), és nem nyúlták le, 5-10e ft-okról volt szó.
Amin viszont többször felbaxtam magam, az a hazai, jellemzően kis "vállalkozások" flegma, amatőr, belexarós hozzáállása.. Igen, építőanyagbolt, tüzép, kulcsmásoló.. Meg a hazai jogrendszer is egy kalap xar, nem egyértelmű, bonyolult jogszabályok..
Sztem az utak is egyre jobbak, én dél alföldön élek, de a szerbektől, románoktól hazaérni még mindig felüdülés :) Főleg az utcaképre, környezetre értem ezt.
Nem éltem külföldön, de többször jártam nyugaton, és keletre is.. Hát nekem baromira nem jött be "nyugaton" az h mindig mindenhol minden tilos és minden fizetős.. Komolyan mondom szívesebben megyek Erdélybe, és most nem csak azért mert ott is magyarok vannak. Meg nyugatról olyanokat hallani h pl Svájcban feljelentgetik egymást az emberek, meg sunyik, mószerolnak a főnöknél a hátad mögött, patkányok.. Meg rettenet birkák..
Orbánékat meg rühellem :)

megvagyhadnagy 2019.02.20. 21:42:26

@kék madár: Választási csalást kiáltani elég álságos, és főleg: tudatlanságra vall. A szavazás papír alapon megy. A szavazókörökben, szavazatszámláló bizottságokba minden párt delegálhat küldöttet. A szavazókörök döntő többségében a szavazatszámlálásnál ott voltak az ellenzék delegáltjai is. Ahol nem tudtak delegáltat kiállítani arról nem a Fidesz tehet. Tehát a számlálásnál rajta lehetett a szemük, aláírásukkal hitelesítették az eredményt. A szavazólapokat nem semmisítik meg, amennyiben nyomós ok van rá, lehetőség van/volt a szavazatok újraszámolására. Én a választások után nem hallottam semmilyen ilyen irányú kérelmet az ellenzék irányából. A választás tisztaságát a nemzetközi megfigyelők is elismerték. Ráadásul rekord részvétel mellett zajlott a legutóbbi választás, a győztes párt épp ezért elég nagy legitimációval rendelkezik. Abba kellene hagyni azt a retorikát, hogy választási csalás volt. Nem volt. Ha lett volna, akkor az Orbán fóbiás EU vezetők itt tobzódtak volna, elhiheted. De nem tették. Fogadjátok el, hogy megmérettetek, de könnyűnek találtattok. Ennyi.

kék madár 2019.02.20. 22:14:49

@megvagyhadnagy: szerintem teged a tenyek se gyoznek meg sot leginkabb azok nem. Teged megnyugtat ha a vezered azt mondja, hogy a fold lapos, hazugsag is, hulyeseg is, de o mondta, ne kossunk bele. Erzelmekkel nem tudok vitatkozni, hasznald a google-t ha megis bele akarsz futni a ("demokratikus") valasztasi csalasokkal kapcsolatos bizonyitekokba

tomfree 2019.02.20. 23:39:42

@megvagyhadnagy: Hirtelen mekkora választási szakértők itt egyesek. Vegyük sorra akkor. 1. választási körzetek megváltoztatása 2. levélszavazás határon túliaknak (98% fidesz szavazó) 3. külföldön élők szavazásának nehezítése 4. választási törvények testreszabása (győzteskompenzáció) 5. Egy fura választási szabály miatt, amennyiben az urnába pluszban (azaz a voksolók számán felül) kerülnek listás szavazatok, akkor valamennyi párt eredményéből le kell vonni a plusz lapok számát. Azaz ha valaki bedob az urnába 20 darab fideszes lapot (simán megoldható még szigorú ellenzéki felügyelet mellett is, csak a boríték mögé kell rejteni a jó előre gondosan lepecsételt és kitöltött lapokat), akkor 7 ellenzéki párt esetén összesen 140 ellenzéki szavazat megy a kukába, miközben a Fidesz marad ugyanannyi. 6. Arra is számtalan példa volt, hogy egy ellenzéki jelölt egyéniben több száz szavazatot kap, míg listán a pártja 0-t. 6. a szavazókörök felében NEM volt ellenzéki vagy független kontroll. Lehetne még ezt folytatni de minek. Bekajáltad a kormánydumát és kész.

Fergio 2019.02.20. 23:40:40

Elolvastam a posztot, és sajnos elszomorító. Én itt élek 43 éve, 2 gyerekem van, de sokszor eszembe jut, hogy elmenjek. Nem a pénz miatt. Hanem az emberek miatt. Vannak barátaim, akikkel sokáig nagyon jól megértettük egymást, sokat nevettünk, közös programokat szerveztünk, stb. Most a barátaim többsége fél órás beszélgetés után politizálni kezd, vagy ezt szidja, vagy azt. Tök mindegy. Mindenki vicsorog mindenkire. Híradót már nem nézek egyik csatornán sem, mert rosszabb, mint egy horrorfilm. Szeretnék nyugodtan élni, nevelni a gyerekeimet, dolgozni, és jól érezni magam a bőrömben. Ha mindent kikapcsolok, sikerül.

A múltkor vitáztunk arról barátokkal, hogy nem baj, hogy most is lop a kormány, mert hiszen régen is loptak. És végül is mindenki lop. Nincs olyan vállalkozás, cég, aki így vagy úgy ne ügyeskedne. A magánemberek is ott vernek át mindenkit ahol tudnak. (Gondolok itt az autóeladástól a lakáseladásokig, bérbeadásokig mindent, amiből a magánemberek pénzt csinálnak. Trükközés, hazudozás mindenhol...)

Azt mondhatnánk, a szocializmus tette velünk, de azóta eltelt lassan 25 év. És nem jobb lett, hanem rosszabb. Emlékszem kb. 10-12 évvel ezelőtt - még a gazdasági világválság előtt - nem volt ez a feszkó mindenhol. Nem estek egymásnak családtagok, barátok a politika miatt. Volt vita, de nem ez, mint most.
Szóval értem, miről beszél a posztoló a zsákutcával kapcsolatban. És biztos nincs annál szörnyűbb érzés, mint amikor hazajössz, örülsz, és aztán rájössz, milyen mások vagyunk mi itt, mint a külföldiek ott. Csak egy apró példa: Sokat járok külföldre. Egyszer voltam 3 hetet egy Malagában rendezett buddhista táborban, sátorral. Akkor voltam ilyen jellegű táborban életemben először. Minden cuccomat pakoltam ide-oda, nehogy ellopják. 3000 ember volt ott. 1 hétig tartott, mire megszoktam, hogy nem kell féltenem a cuccaimat. Az emberek sorba álltak az ebédért, a WC-ért, a hideg vizes zuhonyozóért 3 héten keresztül minden nap a 40 fokos melegben, és soha nem volt egy hangos szó sem. A tábor végén volt egy buli, hatalmas sátor, DJ, minden, és az emberek leugráltak a színpadról a tömegbe, ahogy a koncerteken a zenészek... Vadidegen emberekben bíztam meg, simán. Szuper volt! (Nem csak ezek miatt...) És amikor hazajöttem egy órán belül kijózanodtam... (napi rutin: kanyarodó sávból jött vissza egy kocsi, mert úgy megtudott előzni 2 autót is, majd vissza jött, index nélkül, én meg tapostam a féket, nehogy összeütközzünk...)

Azt gondolom amilyen a társadalom egy országban, olyan vezetőik is lesznek. Ne csodálkozzunk, hogy 25 év alatt társadalmi szempontból ide jutottunk. Nekem már sok...

kék madár 2019.02.21. 00:43:23

@tomfree: az sem urban legend, hogy 1000-evel hordtak Szabadkarol a szerbeket busszal - nem magyarokat - szavazni, de az egesz csalas mar a teljesen kamu kormanypropagandaval kezdodott, meg a migrans panikkeltessel

kék madár 2019.02.21. 03:00:48

@megvagyhadnagy: ja, es most csinalnak egy Orban putrit az MTA-bol, erre is igyal pezsgot

lógás Hugó 2019.02.21. 06:31:12

Ezek az emberek (nem pejoratív) akkor fognak hazatelepülni, amikor rájönnek hogy a kinti kb 10-15 éves munkaviszonyból képződő nyugdíjukból nem tudnak kint megélni......
Szerintem.

Dikusz 2019.02.21. 06:32:06

@kék madár: Ráadásként keress rá, mi a szándékuk a Közgázzal...

jatagán9 2019.02.21. 08:14:52

Zavaros és értelmezhetetlen poszt. Leginkább a szerző személyiségéről ad képet. Nagyon nem szimpatikus.

desw 2019.02.21. 08:28:49

@Mr_Anderson:

"Ugyanis kint nem utálják (ennyire?) egymást az emberek, itthon viszont már az utca emberét is az ellenségednek érzed.. és sajnos én sem látom, hogy az elkövetkező 50 évben ez változna.. hogy mi lesz a vége ennek.. ilyenek maradunk, netán polgárháború? "

Polgárháború?? Okés, csak ki lesz az ellenség?

Nyilván a politikusok meg a Gyurcsány és az Orbán!

És egyből kedves lesz az eladó a boltban, a szomszéd, a taxis, . . .

Nem fog senki adót csalni, mutyizni, . . .

Egészségesebbek lesznek az emberek, nem lesz annyi kövér és alkesz, . . .

szakasz2 2019.02.21. 08:56:54

@jatagán9: Zavaros és értelmezhetetlen hozzászólás. Leginkább a kommentelő személyiségéről ad képet. Nagyon nem szimpatikus.

Egyébként egy jellemző és érdekes hír a skizofrén Orbánisztánból:
index.hu/belfold/2019/02/21/venezuela_magyar_menekultek_befogadas_bevandorlas_bevandorlasi_kulonado_maduro_chavez_polgarhaboru/
--> Ez az egy hír önmagában tökéletesen bemutatja, hogy ma szeretett Pártunknak és Vezérünknek egyetlen dolog fontos: az, hogy minél tovább és minél nagyobb politikai és gazdasági hatalmat építsenek ki, és hogy a jog vagy ne vonatkozzon rájuk vagy úgy ki legyen csavarva, hogy nekik minden szabad legyen. Minden más ennek van alá rendelve, semmilyen járulékos veszteség (pl. az ország erkölcsi és morális lezüllesztése) nem számít.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.21. 09:44:29

@xm95:

Az érintettség nem elegendő a helyes tudáshiz, sőt, sokszor kívülről a dolgok jobban látszanak.

Fiona Schultz 2019.02.21. 10:21:20

@Kolompár Magneto: A társasházaknál általában van felújítási alap, ami mellé pályázat útján további forrás szerezhető a ház felújítására. Persze ehhez összefogás kell, de nem feltétlenül "lakásonként tízmilliók".

Fiona Schultz 2019.02.21. 10:21:23

Nagyon hiányolom a konkrét példákat az írásból. Csak általánosságban kesereg, panaszkodik, vagyis éppen azt teszi amit kifogásol (!).

Platonica 2019.02.21. 10:22:08

@Fergio: Az jutott eszembe a posztod elejerol, amit par eve mondott az akkor 10 eves gyerekem. Otthon voltunk, barat- es csaladlatogatasok, stb. Es ugye a feje folott ment a felnottbeszelgetes, ami sajnos rendszeresen abba torkollott, amit te is leirsz. Es egy ilyen utan megkerdezte a gyerek: anya, itt mindenki utalja Mo-ot?? (Egyreszt nem ebben nott..., tolunk ilyesmit nem is hallott, stb es a nyiladozo kis elmejevel nem is tudta hova tenni.)

svajcineger 2019.02.21. 10:59:49

@lógás Hugó:
Lehet, hogy pont ez a terve sokaknak.

Marty Mcfly 2019.02.21. 11:05:38

@Fiona Schultz:
a posztiro kiemeli, hogy nem akar peldakat irni, hiszen azt mar elotte sokan leirtak; sztem ez eleg egyertelmu
keress masik kesergös posztot konkret peldakkal :-)

Josagos 2019.02.21. 11:06:47

Kint élek kb. egy éve, és nagyon egyetértek a posztíróval, ég és föld európa meg magyarország, és nem feltétlenül anyagilag.
Az a tapasztalatom, hogy magyarországon szinte minden ember minden trazakcióban győzni akar. Ha nyílik egy új pénztár a boltban, akkor a halott mami is feléled és eléd akar rohanni a bevásárlókocsival, ott vannak a mérgesarcú eladók még sok helyen, (de látni néhány tréningezettet), de a leginkább a közlekedésben, de alapvetően mindenhol látszik ez a nyerniakarás.
Megállok a stoptáblánál, ami csak három hónapja került a körforgalomba, rámdudálnak. Ha 55-tel megyek az egysávos úton, városban, a nyakamban liheg és láthatólag anyázik. Gyaloglok az út mellett és átmennék a keresztutcán, ahová őméltósága befordulna, megjavíttatom a mosógépet és kérek számlát... mintha a szabályok csak valamiféle ajánlások lennének a magyarországi magyaroknak.

Nem a pénz miatt jöttem ki, reklámok nélkül is remekül működő cégeink vannak magyarországon, hanem azért, mert azt akarom, hogy békében leváljon a család onnan, az unokámnak már csak valami egzotikum legyen a magyar származása.

inteligencs elenzeki 2019.02.21. 11:07:24

@Fergio:

"Malagában rendezett buddhista táborban, sátorral. Akkor voltam ilyen jellegű táborban életemben először. Minden cuccomat pakoltam ide-oda, nehogy ellopják. 3000 ember volt ott. 1 hétig tartott, mire megszoktam, hogy nem kell féltenem a cuccaimat. " stb.

Ember ! Mert voltál egy buddhista táborban, ahol a hozzád hasonló különcök "szent életet" fogadtak, és nem loptak, neked abból az jött le, hogy viszont a magyarok milyen gennyesek pl a közlekedésben ?
Nem hiszem el. De komolyan.

Elárulom neked, rengeteg lopásbiztos hely van még a közelben is, pl. az adriai szigetek, ahol nem lopnak, a kocsik, lakások, nyaralók ajtaját nyitva hagyják. De ennek egy oka van, a bűnözők elkerülik ezeket a helyeket, mivel egy rendőrségi feljelentést, azonnali hatállyal a kompok szigorú ellenőrzése követi. Magyarul a lopott cuccokat nehéz onnan kijuttatni.
Van persze még egy másik oka is, de tartok tőle ha kifejtem, páros lábbal szállnak itt belém rasszizmus címszó alatt.

Pöffetegecske 2019.02.21. 11:37:24

@FlybyWire: miért a körtét hasonlítod az almával? Svájci frankot nem középárfolyamon " váltunk" forintra, ha az életszínvonalat nézzük, hanem kb. 1 a 100 arányban. Tehát, ha egy fodrász 50 frankért nyír hajat, az kb. 5000 forintra forintosítható. Ezt kb. így érdemes számolni, mikor valaki állásajánlatot kap, és költözik, előtte számolgat és tervez. A nettó 2400 eurónál miért nem vetted számításba, hogy az megélhetés szempontjából neked mit fog jelenteni? Na ezért kellene az iskolákban minimális közgáz ismereteket tanítani, kicsit átlátni a pénzügyeket. A te döntésed volt 2400 euróért társbérletben lakni, nem? Mi kiszámoltuk, hogy van három gyerek, kell lakás, kaja, ruha, , fontos a kirándulás, sport, mozi, zeneiskola, egyebek. Számolgatás, tervezés nélkül elég szép vakrepülés lett volna a költözés. És még nem írtam a nem anyagi körülményekről, pl. azt sem árt megérdeklődni, hogy milyen az iskola, időjárás, humor stb. Nagyon sok ember úgy költözik, hogy azt se tudja hova megy, aztán természetesen emiatt az ország a hibás. Hát persze.

Mr_Anderson 2019.02.21. 11:39:25

@Fergio: Teljesen egyetértek és igen a kormány lesz olyan, mint az emberek.. ld. Orbán habonyi stílus- és módszerváltása! Az ellenzék meg ezt totál lemásolva és megboostolva még ennél is rosszabb.. Lehet, hogy ez végül nem végződik polgárháborúban, de morális válság van/lesz.. és ez a szubjektív életteredben fog kicsapódni, mint ahogy te is említetted a barátaiddal.. de az én példám is hasonló..

boom2 2019.02.21. 11:39:42

@lógás Hugó: Lehet, de itthon 40-50 év munkájával, meg semmi nyugdíja nem lesz. Mehet a temetőbe, ha lesz, aki elkaparja.

lógás Hugó 2019.02.21. 15:07:50

@svajcineger:
Nincs is azzal semmi baj....

@boom2:
Viszont itt az általa leírt légkör miatt borzasztó nyugdíjas évei lesznek, de nem anyagilag...
Én már most tudom hogy nem igazán lesz nyugdíjam, és erre tudatosan készülök, és tudom hogy meg fogok élni...
Nem a politikusokra várok. Szerintem halálomig dolgozni fogok. De már építem fel azt a vállalkozást, amit öregen is tudok művelni.
Persze ember tervez, Isten végez... :)

Csokisüti 2019.02.21. 15:07:53

@lógás Hugó: és akkor fog kinevetni mert ő abból meg él jól te meg nem.

Mr_Anderson 2019.02.21. 17:53:26

@Josagos: "minden ember minden trazakcióban győzni akar."

Pontosan! De már egy sima standard beszélgetésben is megvan ez! H az én sztorim jobb legyen, én jobban értek a másik által felhozott témához is!!
És igen a közelkedés is, kivétel nélkül a seggedben van mindenki, borzasztó! Az a baj tényleg, h az egyén szintjén vannak komoly gondok! Egyszerűen lehetetlen már lazítani bárhol is.. A másik meg, hogy lassan már a spar kasszában is elvárják a borravalót!!

somlobodog 2019.02.21. 17:53:31

@fofilozofus: "aki két évnél ritkábban vagy sűrűbben pofozza meg a gyererkét, az elront valamit."

Bár nem vagy a gyerekem de ha kétévente szeretnél egy kiadós verest, nyugodtan jelentkezz. Nehogy véletlen elrontson valamit a társadalom. Mert még kell mutatni hogy hol vannak a hataraid.

Pazuzu Daemon 2019.02.21. 19:59:50

@fofilozofus: Gondolom, a nickedet nem kiérdemelted, hanem magadra aggattad

juletræ 2019.02.21. 21:12:56

@Comte de Gippaud:

Szerinted Dánia is a buddhista különcök országa? Ott se lopnak ugyanis - kivéve a k. európaiakat, akik mindig "életrevalóbbak", mint a buta helyiek, ugye?

Ény-Eu azóta lesz egyre élhetetlenebb hely, amióta a déli és keleti helyekröl egyre nagyobb bevándorlói nyomással szembesül, ahonnan rengeteg "életrevaló" ember jön.

Pöff 2019.02.22. 09:55:13

Épeszű ember, ha már egyszer kiköltözött, nem jön vissza, max látogatóba, hogy felmérje jól döntött.

Aki szerint nem a pénz a legfontosabb, az téved.
Aki nem a felső 200-400e tagja annak csak szívás itthon az életnek nevezett valami.
Vacak cégek és cégkultúra, mit gondoltok miért vannak sztrájkok?
És az Audi a top szint, el lehet képzelni mi folyik a többi futottak kategóriás cégeknél ahol még szakszervezet sincs.(lásd Suzuki és társaik)
Bizonyos mutatókban ázsia szintjén se vagyunk...akarat sincs jóltartott magyar managerek HR-ek részéről javítani változtatni ezen a helyzeten.
Legyen prémium(top) vagy utolsó szutyadék multi vagy magyar cég.

Nincs pénz és nem akarnak költeni semmire és senkire.
Az emberek irgalmatlanul csórók, főleg nyugati viszonylatban,(sőt már ázsiaiban is), és már látszik, hogy fejben is kezdik elereszteni a témát, felmondanak nem dolgoznak...értékelhetetlen munka...az a gond hogy belső szolgáltató ipar is összeomlik...pedig drágább már mint a külföldi...ami gyakorlatilag egy teljesen tervezhetetlen életet vetít elő.

Ha van egy csöpp eszed soha nem jössz ide vissza, elfelejted örökre és élsz egy másik jobb élet, akárhogy alakul is kint.

Mr_Anderson 2019.02.22. 13:10:41

@juletræ: Na ez a másik kedvencem, az "életrevalók", meg az "ügyesek"...
Aki ÜGYES volt, az a 90-es, 2000-es években vállalkozó lett. Ez valójában az ügyeskedő, törvényt áthágó, lumpen réteg volt (tisztelet a kivételnek)! Én a lakóhelyemen három ilyen emberről is tudok. Mind megszedte magát, a szocializmusban viszont segédmunkások voltak és annak is rosszak... Az egyik szerencsére már börtönben van! És igen ezek miatt romlott a Nyugat közbiztonsága!
Ezt annak idején egy nyugat-európai diktátor is megmondta: Európát a Keletről beáramló népek fogják tönkretenni, nincs rosszabb a "keleti ravaszságnál" ...

Mr_Anderson 2019.02.22. 13:10:42

@Pöff: én a TATÁ-nál dolgoztam és azonnaliy hatállyal rúgták ki azt a kollegámat, aki nekilátott szakszervezetet szervezni...

desw 2019.02.23. 00:26:31

@Pöff:

"Aki szerint nem a pénz a legfontosabb, az téved."

Szíriában most egész jól lehet keresni, havi 2-3 milla. Nem kell előképzettség, ne aggódj. Érdekel?

"Aki nem a felső 200-400e tagja annak csak szívás itthon az életnek nevezett valami."

Ezt a "felső 200-400e tagokat" meg nyilván ennek szülte a anyjuk.

"Vacak cégek és cégkultúra, mit gondoltok miért vannak sztrájkok?
És az Audi a top szint, el lehet képzelni mi folyik a többi futottak kategóriás cégeknél ahol még szakszervezet sincs.(lásd Suzuki és társaik)"

Miért van akkor túljelentkezés?

"Bizonyos mutatókban ázsia szintjén se vagyunk...akarat sincs jóltartott magyar managerek HR-ek részéről javítani változtatni ezen a helyzeten.
Legyen prémium(top) vagy utolsó szutyadék multi vagy magyar cég."

Még szerencse, hogy lehet vállalkozni, nem kötelező az alkalmazotti lét.

Nincs pénz és nem akarnak költeni semmire és senkire.
"Az emberek irgalmatlanul csórók, . . . (sőt már ázsiaiban is)"

:DDDDDDD

", és már látszik, hogy fejben is kezdik elereszteni a témát, felmondanak nem dolgoznak...értékelhetetlen munka..."

Te, ez már megvolt vagy 30 éve is. :DDDDD

Auralianus 2019.02.23. 12:36:04

@Mr_Anderson:
Engem az érdekelne, hogyha ennyire nem jött be odahaza, akkor mégis miért maradsz? [ha ezt már kérdezték volna és válaszoltál is, bocs nem rágtam át magam azösszes kommenten]

Ha egyszer már sikerült, szerintem sikerülne másodjára is... pláne ha épp munkát keresel és nem éppen pozitív élményeket szereztél.

FlybyWire 2019.02.25. 12:00:31

@Pöffetegecske: He?
Nem sokat fogtál abból, amit írtam, ugye :)
Na megpróbálom szájba rágni, még egy nekifutást megér.
Tehát: 7 éve nettó 2400 EUR fizetésből Írországban, társbérletben éldegéltem, nem rosszul, akkor az nekem elég volt. Ma itthon ugyanilyen életszínvonalat szerintem nettó 300 ezerből nagyon kényelmesen lehet hozni. Ergo jó 2-3x annyi pénz kell nettóban külföldön ugyanahhoz az életszínvonalhoz, mint itthon.
Mi nem volt tiszta?
Ma pedig nettó 8-900 ezerből meglehetősen faszán meg lehet itthon élni, míg odakint ennyi forintnak megfelelő euróból teljesen más a történet.

Szóval igen jól el lehet itthon is éldegélni. Ha nem jött volna át....

FlybyWire 2019.02.25. 12:00:31

@Mr_Anderson: Elég alacsony szintű (mondjuk alsó-közép, max) amivel 7 éve nettó 2400-et kerestem. Back office egyébként.

Tudok igen jól fizető multit, ahová én is jöttem idén, rengeteg embert keresnek most is, ezerrel bővül. Írj privit, hogy mihez értesz, hátha!

Carrot2013 2019.03.02. 22:15:15

@lógás Hugó: milyen vállalkozásod van amit lehet öregen is végezni?

molnaratti10 2019.05.03. 09:06:58

Egyszerűen nem tanultunk meg szabadon élni, a vasfüggöny mögött elképzelhetetlen volt az a fajta szabadság ami ugyanebben az időben az USA-ban vagy Nyugat Euróbában volt.
Így ez a szocializáció maradt a génekben, nemsoká eljön már meg is született az a generáció aki már szabad, de még mi is(39 vagyok) próbáljuk visszafogni, mert mi még emlékszünk arra milyen volt vagy a szüleink emlékeztettek rá, de ezt kinövi a nemzet.
Eljön az ideje.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása