oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. február 01. 06:30,  Élet a mélyhűtőben 52 komment

2019. február 01. 06:30 Határátkelő

Élet a mélyhűtőben

Napok óta tele vannak a hírek az Egyesült Államokat sújtó elképesztő hideggel. De vajon milyen lehet az élet akkor, amikor tényleg olyan az idő kint, mintha az ember egy mélyhűtőben lenne? Nos, Roger rövid, ámde annál érdekesebb posztjából rögtön kiderül – és egy nem akármilyen fotósorozat nyomán arra is fény derül, hogy a Határátkelő megáll saját magától is...

polo_6.jpg

„Biztosan sokan láttatok szebbnél szebb és fagyosabbnál fagyosabb képeket Chicagóból, az amerikai Középnyugatról. Hát, mi első kézből tapasztaljuk most meg ezt a hideget, amit a szél tényleg még sokkal hidegebbé tesz. 

Így nem csak mese, hogy az ember a mínusz 25 – mínusz 31 fokot (mármint Celsiusban) is jóval hidegebbnek érzi a jeges széllökésektől. A hideg csípi a bőrt, a szemet, és pár perc alatt át lehet fagyni, meleg tollkabátban is, amíg az ember a kocsit próbálja például letakarítani. 

Amikor kiderült, mi közeleg, akkor elsőként arra gondoltunk, hogy „na, indul a polar vortex deep freeze”. Előző este még kaptunk egy halom emailt, hogy a fogászat, crossfit edzőterem, posta, iroda, stb. zárva lesz másnap. 

Senki semerre 

Az élet totálisan leállt, a munkahelyemen is mindenki otthonról dolgozik, mert ment a köremail, hogy mindenki maradjon otthon, a korábban tervezett céges utakat is lemondták az utóbbi napokban. 

A környékünkön semmi nem mozdul, mindenki otthon igyekszik átvészelni ezeket a napokat. Az Uber is hatalmas felárral szállít, ha egyáltalán sikerül olyan sofőrt találni, aki dolgozik. 

A brutális hidegben gyakorlatilag teljes Chicago (szó szerint) megdermedt: a légijáratoktól a tömegközlekedésen át az iskolákig semmi sem járt vagy volt nyitva. De még a posta is feladta, nem hoztak ki semmilyen küldeményt Chicagóban és Illinois jó részén szerdán és csütörtökön. 

(Csak a chicagói O’Hare repülőtéren 1442 járatot töröltek csütörtök reggelig a CNN szerint, országszerte pedig már több mint 6400-at.) 

Erősen drukkolunk, hogy az áram ne menjen el, mert a kazán is arról működik. Mit mondjak, meglehetősen kellemetlen lenne a jelen helyzetben fűtés nélkül maradni, amire az elmúlt hónapokban volt már példa. 

A lakást így is nagyon nehéz kifűteni, itthon is pulcsit kell hordani, mert a kazán nehezen bírja a kihívást, bár folyamatosan fűtünk. 

A félelmünk nem alaptalan, csütörtök reggel csak Chicagóban több száz lakásban és házban nem volt áram, összességében csak a ComEd (ez a chicagói székhelyű áramszolgáltató) ügyfelei közül 61 ezernél merült fel ellátási probléma a sarkvidéki hideg érkezte óta. 

Pedig még fűtve is olyan hideg van, hogy a pára belülről ráfagy az ablakra, amint a hideg felülethez ér.

macska.jpg

Ami pedig odakint van… nos, arról nehéz mit mondani, tényleg olyan hideg van, hogy az ember csak nagyon komoly felkészülés után meri kidugni az orrát. Illetve azt pont nem, mert percek alatt komoly fagysérülést lehet összeszedni.

Végeztem egy kis kísérletet (stílszerű pólóval…) – hát ilyen hideg van. Ja, az egész művelet 2 (kettő) percig tartott. (Az úszószemüveg nem hülyéskedésből van rajtam, rengetegen járnak ezekben a napokban így, ha muszáj kimenniük a szabadba. Ez is véd valamennyit.)

Egyébként egészen elképesztő fotókat és videókat lehet látni itt a különböző oldalakon. Itt van például egy wisconsini tűzoltó, aki tűzoltás után tudott így kinézni. Mondjuk nem csoda, mert a szél miatt a hidegérzet -40 C fok volt… 

A tűzoltók azt mondták, odakint olyan jeges szél fújt, hogy halálra lehetett fagyni, bent meg közben oltották a tüzet.

tuzolto_foto_dan_bimbo_gifford.jpg(Fotó: Dan "Bimbo" Gifford)

Ha már tűz: ha jól emlékszem, talán magyar nyelvű oldalon is láttam azt a videót, amin Chicagóban tüzet gyújtanak a síneken, így próbálva meg működőképesen tartani azokat.

Brutális felmelegedés jön 

Ha ez az egész nem lenne elég szélsőséges, a meteorológusok szerint durva felmelegedés jön. Itt, Chicagóban például a mostani -30 C fokról hétfőre már 10 C fokot mondanak – pluszban! A hó helyett meg jön az eső. 

Atlantában (ahol hasonló hideg van, mint itt és ahol a Super Bowlt rendezik most vasárnap) pedig akár 15 fok is lehet az amerikaifutball döntőjének idejére. Egészséges ember legyen a talpán, akinek a szervezete ezt a laza 40 fokos ingadozást kibírja. 

Akárhogy is, mi már nagyon várjuk!”

Négy évvel az indulás után szeretnénk tovább fejleszteni a Határátkelő oldalát. Segítsetek nekünk ebben egy kérdőív kitöltésével, amit ITT TALÁLTOK! Szóljatok bele ti is, merre menjen tovább a Határátkelő! Köszönjük szépen!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8114601296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dammiel 2019.02.01. 06:45:56

Árpád apánk tudta, hova kell menni. Azêrt 80 fok különbség, még ha érzetre os, elég brutàl tél és nyár között. Nyáron meg a tavak (pára) miatt olyan ott, mintha dzsungelban lenne az ember.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.02.01. 07:55:45

Nem tudom, kicsit lehet, hogy túl van lihegve a dolog.A svéd északon minden évben vannak hónapok is, hogy mínusz 30 meg minusz 40 fokok is vannak és mégis működik az élet, nem ál le semmi, meg nem gyújtják fel a síneket.(Egyáltalán mi tud égni rajta sok percig vagy órákig...?)
Illetve a "szovjeteknél" van soxor mínusz 50 fok is, meg még hidegebb, utána lehet nézni Norilszk és Ojmjakon régióinak, ott sem áll meg az élet.Állítólag a kocsikat pl. nem állítják le éjszakára sem, mert nehéz volna újra beröffenteni.
Biztos q kemény, de ehhez is hozzá lehet szokni, meg alkalmazkodni.

Golf2 2019.02.01. 08:00:44

15 fok is lehet az amerikaifutball döntőjének idején...az még nagyobb dráma lenne ha elmaradna.

FutureFry 2019.02.01. 08:03:07

@geegee: Amerikában sem mindenhol áll le az élet egy kis hűvös miatt… Ezek mondjuk régebbi élmények, de volt, hogy lapátoltam havat meg bicikliztem is (szöges gumi!) olyan hidegben ahol gyakorlatilag majdnem mindegy volt, hogy a hőmérsékletet (mindenféle “windchill” faktor nélkül) Celsius vagy Fahrenheit skála szerint adták meg. És a munkahelyek meg iskolák se zártak be, és a USPS is kihozta a postát. Máskor meg ismerősnél megszállva nem tudtam garázsban parkolni (sőt még bedugni az “engine block heater”-t sem), így kicsit tartottam a másnapi indulástól, de a reggeli kb. -30-35C ellenére elsőre beindult (igaz nem dízel volt és a műszerfal LCD kijelzői olvashatatlanok voltak egy jó darabig…)

Hogy is mesélte az alaszkai szarvasvadász? “Mentünk az erdőben a -20-ban, aztán hirtelen hidegre fordult az idő…” :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.02.01. 08:06:43

Na, tessék, itt is van, mínusz 56 fok, a csávó még megfürdik a hóban, az utcán egy csomó ember mászkál, dugó van, stb.
Nyápic usákok...
:D

www.youtube.com/watch?v=3KInXvWoq9U
Van jó kis angol felirat, bekapcsolható.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.02.01. 08:10:42

@FutureFry: Haha, úgy, úgy.Akkor talán nem mindenhol nyápicok.

FutureFry 2019.02.01. 08:31:50

@geegee: Jó, mondjuk a délebbi államokban olyat is tapasztaltam, hogy ahányszor fagypont közelébe-alá ment a hőmérséklet rögtön bezárták a sulit (a gyerkőcök nagy örömére :)). Egyébként meg szükség lenne gyakrabban az ilyen “polar-vortex” jellegű nagyobb hidegekre huzamosabb ideig (hetekig) is, mert az segítené a károkozók pusztítását. Sajnos azonban a “Global Waming” (sic! - TM by DT [1]) miatt ez már nem jellemző… Ezért is sok helyen (pl. BC-ben nagyon “látványosan” [2]) egész erdők halnak el a “pine beetle” elszaporodása miatt (ami aztán nagy tüzek alapanyagául tud szolgálni).

[1] news.yahoo.com/trump-fundamentally-confuses-climate-change-093446258.html
[2] www.cbc.ca/natureofthings/features/beetle-destruction-in-bc

Golf2 2019.02.01. 08:52:57

2012ben egy svéd férfiról, akit igluvá fagyott kocsijában két hónap után találtak meg élve a svéd vadonban. Az akkor 44 éves Peter -30 fokban élte túl...Na ezt übereld.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.01. 09:09:06

Nem látok problémát. A médiák felfújják az egészet.

Időnként nagyok a hőmérsékletingadozások - na és? Tessék szétszéledni, nincs semmi látnivaló itt.

Csodabogár 2019.02.01. 09:52:00

@geegee Nekem is a svéd (régi) telek jutottak eszembe, amikor Stockholmban is volt egy február, amikor 3 hétig nem volt -25 fok felett a hőmérő, gondolom északon ugyanekkor bőven volt -40 is. Persze a svéd házak jól meg vannak építve, a fűtés remekül működött mindenhol, csak az utcán lehetett fázni. Áramkimaradás a 7 ott élt évem alatt egyszer se volt.

Lefty Rosenthal 2019.02.01. 10:02:44

offtopic picit, Nemetorszagban melyik nagyvarosban van most jelentosebb mennyisegu ho? Gondolkodom egy last minute hetvegi kirandulason. Koszi

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.02.01. 15:52:39

@Golf2: Jajjmár, igen,megintfelkaptákazt a cikket, egy irgalmatlan fasság az egész.A csávó simán tudott ki-be közlekedni a kocsijából, meg volt a közelben egy benzinkút is...Meg volt egy király hálózsája, abban aludt éjjel.Semmi rendkívüli nem volt benne.Adóssága volt, és nem akarta hogy ráakadjanak, kábé ennyi a sztori.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.02.01. 15:59:29

@Csodabogár: Ezt a svéd házak jól meg vannak építve dolgot kicsit árnyalnám.Nálunk itt az 5 éve épült társasházban a 3 rétegű ablaktábla olyan szépen szelel a tábla meg a keret közt, hogy majd elfújja a mécsest.
Szóval már amelyik...
:D
Meg áramkimaradás is szok lenni, igaz, nem sűrűn(és itt felénk nem a hideg miatt), meg a "normális" ember nem veszi észre, mert alszik; csak az ilyen hülye bagoly, mint én, aki fent van hajnalban is...
:-)))

gabors 2019.02.01. 17:34:14

Nalunk tegnap reggel 1/2 7 korul 4.5F vagy -15.5C volt mara csak 12F vagy -11C vagyis javul a dolog :-)

@MAXVAL bircaman közíró: "Nem látok problémát. A médiák felfújják az egészet."

dehogy fujjak fel, arrol van szo hogy sok helyen 40-50 eves hideg rekordok doltek meg ... pl NYC utoljara valamikor 1987-ben volt ilyen alacsony homerseklet szerencse hogy alig 2 napig tartott.. par eve volt amikor, ilyen hideg ugyan nem volt de kozel 10 napig tarto -10C koruli ejszakankent es nem ment fagypont fole napokig, akkor nagyobb karok is keletkeztek mint most

Csodabogár 2019.02.01. 17:39:14

@geegee: Szerencsém volt. Először is Stockholm belvárosában laktam, ott nemigen volt áramkimaradás és a ház 1930-ban épült, régi klasszikus dupla ablakkal, no meg fűtöttek télen nyáron teljes gőzzel. Öt emeletes ház volt. De az irodámban is mindig meleg volt és a járműveken is. nagyon fázós vagyok alapból, de ott tényleg csak az utcán fáztam.
Itthon is van időnként, elég ritkán áram kimaradás éjszaka. Olyankor reggel villog minden rám, amiben óra van. A rádióvekkertől kezdve a klímákon keresztűl tűzhelyig tényleg minden.

vándor madár 2019.02.01. 18:17:51

Mínusz 26,8 fok és háromméteres hófal: ilyen volt 1987 tele Zalában

“Az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet Déli Hadseregcsoport alakulatai nagy erőkkel vesznek részt a rendkívüli időjárás okozta gondok felszámolásában. Az elmúlt három nap alatt országszerte 600 terepjáró teherautó segített a szállításban, a nehezen megközelíthető településekkel pedig 38 lánctalpas harcjármű és 84 műszaki jármű tartotta a kapcsolatot – tájékoztatta a sajtó képviselőit csütörtökön Erelen Porfirjev vezérőrnagy, a Déli Hadseregcsoport törzsfőnöke.”

Csak azt nem tudom, ki fog segíteni, ha ilyesmi még megtörténik, mert most már 3 centis hó és -5 fokban is fennakadások vannak.

www.zaol.hu/cimlapon/minusz-268-fok-es-harom-meteres-hofal-ilyen-volt-1987-tele-zalaban-1396246/
index.hu/belfold/2012/02/03/ez_lehet_a_kommunizmus_utani_generaciok_mesetele/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.01. 19:13:37

@gabors: haha, ugy tunik, hozzank is jott valami "polar vortex" (Del-Kalifornia valtozata), mert jovo het elejen meg nap kozben is csak 10-11c lesz, esovel megspekelve, ami NAGGGYON hideg nekunk :) es ha nalunk esik itt a volgyben, akkor a kozeli hegyekben megint lesz ho, hurra! :)

De mindenki orul az esonek. Ilyenkor tankol fel CA viztartalekkal, mar amennyire lehet - sajnos nincs eleg viztarozo...hogy miert, abba most hosszu lenne belemenni ;)
weather.com/weather/tenday/l/USCA1115:1:US

gabors 2019.02.01. 19:46:32

@Zsuzsi65: De gondolom ott sem a Klima Valtozas/Climate Change miatt vannak szarazabb es melegebb nyarak hiszen lathato most is milyen hideg lett meg eso is van ... feltek is volt vizkorlatozas (vagy az csak onkentes alapon ment nem is emlekszem)

Taxomükke (UK) 2019.02.01. 19:46:54

Mi is fazunk itt Floridaban, napok ota most eloszor ment fel 20 fok fole a homerseklet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.01. 19:52:32

@gabors: hogy megtiszteled a klima valtozast, nagybetuvel irod :)))
Del-Kalifornia felsivatagos terulet, ezt sokan hajlamosak elfelejteni, szoval mindig is voltak szaraz idoszakok. Na meg esosebbek is telen:) kb. 10 evvel ezelott, amikor elkezdtunk epitkezni, emlekszem, hogy januarban (akarcsak most) hatalmas esozesek voltak (ami telen nem ritkasag), ugy hogy 3-4 napon keresztul is esett, legalabb 3-5 inch eso. Alig tudtunk kimozdulni a lakokocsibol, amiben laktunk:) hat, nem kivanom vissza azt az idoszakot:))
A mostani hetvegere is kb. ennyi esot josolnak.

Csodabogár 2019.02.01. 19:57:11

@Taxomükke (UKAz, hogy Floridában ilyenkor meleg van az egy tévhit. Régen, bő 10 évvel ezelőtt meleg volt tényleg, de az már elmult.:-(

Shaktee 2019.02.01. 20:03:35

@Csodabogár: khmm ;P

Miami, FL, USA
Friday 2:00 p.m.
Mostly Cloudy

24 Celcius

Taxomükke (UK) 2019.02.01. 22:54:04

@Shaktee: @Csodabogár: Mi Kissimmee mellett vagyunk, 22 fok van.

Csodabogár 2019.02.01. 23:09:12

@Shaktee: Mi Clearwatherban voltunk, de Kissimee még feljebb van. Ott viszont közel vannak a Disney művek.
Pont ma délután mondtam az Embernek, hogy soha sehol nem fáztam annyit mint Floridában, mert vacakul voltak szigetelve a házak és nem volt tisztességes fűtés. Igaz nagyon régen nem is volt rá szükség. Emlékszem, mikor az első hideg tél jött, sokan akkor vették észre, hogy az ő klímájuk olyan régi, hogy nem is tud fűteni. Tv-ben mutogatták az üres polcokat, mindent felvásároltak amivel meleget lehetett csinálni. Évekig reménykedtem, hogy ez elmúlik és megint lesz nyár a télben, de aztán feladtam.

Shaktee 2019.02.02. 02:10:23

@Csodabogár: ott most éppen didergős 22 celziusz van :)

Itt álltitólag ma este északi fények játszanak, nem látom őket..

somlobodog 2019.02.02. 09:36:56

@Csodabogár: " az hogy ilyenkor Floridaban meleg van egy tévhit"

Most épp 22 (éjjel) és 25 fok (nappal) körül van miamiban. WWW.weather.gov

Tévhit cafolva. Jó éjt. És szívesen.

Haraszti Gábor 2019.02.02. 09:37:15

Emlékeim szerint 4-5 éve mikor utaztunk Erdélybe a vonat ablakai befagytak belülről a közel-30 fokos hidegben. Egy ottani lakó véleménye:
-Nincs hideg , csak szar ember.

Mérges 1234 2019.02.02. 09:37:21

Én is kicsit túlzónak érzem ezt pár éve itt is -24 fok volt videéken, ahol teleltünk és nem volt semmi gond belőle, mindenki jött ment. Ja hideg volt, de senki nem halt bele.

homoktovis2222 2019.02.02. 09:37:34

Azért az fölöttébb érdekes, hogy mibdenki tojja össze magát, mert Amerika egyes pontjain kicdit hidegebb van az átlagnál. Erdélyben Csíkszeredaban, Gyergyóalfaluban, ha nem is minden télen, de szinte minden második harmadik télen mérnek mínusz 25-33 hőmérsékleteket. Két eva, ahol lakom volt olyan éjszaka, hogy mínusz 27 fok volt. Kózel fél órát töltöttem az udvaron s meg kesztyű sem volt rajtam, picit megfázott a kezem, de más bajom nem lett. Szóval nem kell annyira túllihegni.

ati27 2019.02.02. 09:37:49

Nem tom. Tegnap előtt -20 fok volt, beinditottam a kocsit, és mentem melozni. Tegnap elég sok hó esett, nem volt túl "vidám" vezetni, pláne reggel, sötétben. Annak ellenére, hogy láttam 2 hókotrót is, havasak voltak az utak. Persze esett rendesen. Hazafelé délután, ugyanugy szakadt a hó... Azon röhögtem, hogy 3 hókotró ment előttem, egyszerre kotorták a 3 sávos utat. Szóval ennyit jelent a felkészülés. A leghidegebb itt amiben "kidugtam" az orrom, -25 fok volt. No akkor gyalog mentem a munkahelyre, ami kb1,5 km-re volt. Igaz beöltöztem rendesen. :)

Kekeckokec 2019.02.02. 09:37:58

Nem kell messzire menni, ilyen hideg itthon is volt, többször is. 1987 januárban -32 fokban dolgoztunk Maty- éri víztározó ( evezőspálya) fenekén. Csekély 3000 darab bólyahorgonyt kellett elhelyeznünk ott, és az egészre volt 6 hetünk. Hogy közben k..va hideg volt? Na és, az élet nem áll meg.

tomsawyer3131 2019.02.02. 10:15:13

A tüzes videóhoz: Abszolút baromságot magyaráznak (mint írják is a tecsőn a videók alatt). Gázüzemű váltófűtés látható rajta, ami azt akadályozza meg ,hogy a váltók elfagyjanak. Bizonyos helyeken a Mávnál is van ilyen, de létezik elektromos is (Miskolc-Tiszai).

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2019.02.02. 11:08:35

@gabors: Na most képzeld el ugyanezt egy mediterrán éghajlaton. Itt Albániában 2017 januárjában volt mínusz 10-15 egy hétig a mediterrán részen, és napközben sem ment 0 fölé. Itt, ahol a szabadban mennek a vízvezetékek, nincs szigetelés stb. A pálmákat, narancs-, citromfákat tele terméssel vastagon belepte a hó. Minden elfagyott, nemcsak a vízvezetékek :(

Sunny Days 2019.02.02. 11:48:30

ahol nem szokott ennyire hideg lenni, ott nyilván nincsenek is felkészülve rá az emberek (pl ruházattal), úgyhogy nem értem azokat a kommentelőket, akik példálóznak olyan helyekkel, ahol ez a hideg nem rendkívüli
ugyanakkor sokat elvesz a helyzet komolyságából két részlet:
- "itthon is pulcsit kell hordani"
- "még fűtve is olyan hideg van, hogy a pára belülről ráfagy az ablakra"
1. én mai napig pulóvert hordok itthon télen, szerencsére nem panelben élek, és nem fűtöm fel a lakást annyira, hogy elég legyen egy spagetti pántos top (és ki vagyok akadva azon, hogy a legnagyobb téli hidegben is mennyire lengén vannak öltözve pl. a híradó bemondói)
2. úgy nőttem fel, hogy télen bizony jégvirágos volt az ablak; otthon is, meg az iskolában is. Bizony, mint a Kincskeresőben, akár lehetett volna írni a jégbe, de sose jutott eszünkbe, mert olyan csodásan szépek voltak a jégvirágok (és nem emlékszem, hogy fáztam volna egész gyerek koromban, egyedül a lábam fagyott el mindig, annyira vacak csizmák voltak, mind beázott, de ettől még nem maradt el a szánkózás)

felső határ nincs 2019.02.02. 12:31:06

-30 fokot tartosan is lehet birni, fel kell oltozni retegesen azt jonapot. Az viszont igaz, hogy a paratartalom es a szel nagyon nem mind1, szel mar ennel magasabb homersekleten is gyorsan fagyast okozhat a kilogo borfeluleteken.
Persze nem irigykedem, igazabol a qrva hideg meg a miami paras meleg (de meg a horvat szaraz 35 fok is) egyik sem embernek valo.

gabroca 2019.02.02. 13:26:37

le kell húzni Mexikóba...

élhetetlen 2019.02.02. 15:00:40

@vándor madár: „háromméteres hófal”. Én egy régebbi esetre emlékszem, középiskolás voltam, tehát 1967 és 71 között. Székesfehérváron voltam diák, és a Bp.-Pécs vasútvonal mellett laktunk. Haza mentem volna, karácsonyi szünetre. Három napot töltöttem úgy, hogy reggel ki az állomásra, aztán este haza. Iszonyatos tömeg várt a csodára, már csak röhögtünk, hogy nem büdös van, csak emberszag. A Bp.-Pécs már járt, de vagy Pusztaszabolcsra, vagy Sárbogárdra kellett volna eljutni. Harmadnap estére tudták kiásni a sárbogárdi vonalat. Ahogy takarították, a szél úgy hordta vissza a havat.

dr. mesterséges színezék 2019.02.02. 15:00:41

Ez az "élet a mélyhűtőben" azért jó cím, mert nyaranta a málna/szamóca gyorsfagyasztása (már ahol egyáltalán létezik még gyümölcs), de akár a krumplié is (az egykori rétsági avikosok tudnak mesélni) ilyen vagy ezalatti hőmérsékleteken történik. Közép-Európai klímán nevelkedett emberek pakol[jt]ák ki-be a ládákat, és nem fagytak meg. Inkább megsültek, amikor három pufajkával ki kellett lépni a munkaterületről, és azért az 1-2 percért nem érte meg levetkőzni.

Bicepsz Elek77 2019.02.02. 15:00:41

@Haraszti Gábor:Nem tudom. Nekem angliai szomszedaim erdelyiek voltak(igaz panelbol nem falubol)es allandoan sirtak, ha 1-1 napig nem volt fűtés....

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.02.02. 15:20:12

nagy cucc. Finnországban -33 fokban sífutottam és szaunáztam. a -30 normális dolog. ja, kicsit deres lesz a szempillád, meg ne biciglizz farmerban, de nincs gond! puhányok vagytok!

élhetetlen 2019.02.02. 16:25:40

@Sunny Days: Nálad a pont. „ahol nem szokott ennyire hideg lenni, ott nyilván nincsenek is felkészülve rá az emberek (pl ruházattal)”. Régen volt, Horvátország, Rab sziget. Beszélgettünk a pincér srácokkal. Mondták, télikabátjuk sincs. Elég egy ballonkabát. Ha ott befut egy -10, már akkor is megfagynak, és egy szem város van a szigeten, egy bolt, nem hiszem, hogy tele van télikabáttal. Turistaként is lehet bukni, Isztambul sem a kemény telekről híres. Február vége, télikabát, és egy bokáig érő téli cipő. Csoport, felvisznek bennünket a TV toronyhoz. Volt már egy éjszakai panorámás emlékem. Jó. De a bokáig érő cipőben a térdig érő hóban nem volt jó.
Amire lehetne készülni, de vagy sikerül, vagy nem. (Magyarország). Két éve, és tavaly sem sikerült becsomagoltatnom a három méteres fügebokromat (nem találtam embert). Az első telet megúszta, több, mint kétszáz szemet szüreteltem. A következő télen csak három hét kemény hideg volt, visszafagyott úgy, hogy a nyáron egy szemet sem ettem. Most becsomagolta valaki, nem tudom, mennyire szakszerűen, majd meglátom, mi lesz a nyáron.

Indriq 2019.02.02. 16:40:27

nagyon úgy tűnik itt mindenki f*szagyerek :)
kezdem nem érteni, hogy miért nem hódítottuk még meg a Holdat egy szál búvárruhában :)

bloody.rain 2019.02.02. 18:34:26

Van egy magyar ex-munkatársam Chicagoban, aki küldözget nekem rémes fotókat, én meg küldözgetek neki videókat hogyan napozunk Dél-Kaliforniában 20-23 (celsius) fokban és előző hétvégén a 7-8 éves gyerekek hogyan pancsoltak az óceánból kicsapó hullámokban.
Most éppen esik az eső és 54F (12C) van, de hamarosan jön az égigérő napsütés (mert az mindig jön - sajnos most csak szerdán). Egy helyi ismerősnek ez is hideg, december közepétől február közepéig délebbre utazik Mexikóba Baja-Californiába. Nem igazán értem miért élnek emberek északon, amikor élhetnek délen is, dehát az ő dolguk, ők választották maguknak. Persze egy kis eső az kell most, mert áprilistól novemberig nem lesz.

vasgyuszi 2019.02.02. 18:34:40

@Sunny Days: "..2. úgy nőttem fel, hogy télen bizony jégvirágos volt az ablak; otthon is, meg az iskolában is. .."
Az bizony gáz és azt mutatja, hogy borzasztóan rossz volt a nyílászáró hőszigetelése. Lehet, hogy az akkor és ott általános volt, de nem jó, az biztos. Amit meg a posztoló ír, hogy futve is jegesedik belül az ablaküveg, no az meg ultragáz, hiszen 1) nem az egyenlíto környékén épült a ház, hogy sose kelljen ilyenre gondolni, 2) jóideje elérhetoek olyan ablakok, amikkel ezt röhögve ki lehet védeni, 3) nem megfizethetetlen... a hőveszteség meg lehet, hogy az lesz...

yerico1 2019.02.02. 21:45:36

A lényeg, NINCS GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS, megmondta trámp is.

yerico1 2019.02.02. 21:45:48

"A lakást így is nagyon nehéz kifűteni, itthon is pulcsit kell hordani, mert a kazán nehezen bírja a kihívást, bár folyamatosan fűtünk. "

Pulcsi? Most komoly? Télen az az alap, hogy az emberen van PULCSI. 2 réteg ruha jelzi, hogy komoly hideg van? Mennyire fűtenek télen normálban? 26-ra? Nyáron meg 20-ra hűtenek?

dezso 2019.02.02. 22:50:43

En is voltam mar kint egy szal poloban a -28 fokban. Csakhogy akkor nem fujt irdatlan szel, mint Chicagoban.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása