oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. január 30. 06:30,  Magyar álom: otthon nem lenni idegennek 86 komment

2019. január 30. 06:30 Határátkelő

Magyar álom: otthon nem lenni idegennek

Érezheti az ember otthon idegennek magát? Szerintem nem is olyan lehetetlen ez, mint gondolnánk, különösen így lehet, ha magyarként például a Vajdaságban látta meg a napvilágot, mint a mai írás szerzője, Attila. Aki határátkelőként Németországban él. Miért nem Magyarországon? Ez is kiderül a posztból.

Mi a magyar álom szerinted? Halászlé paprikás csirkével? Osztrák életszínvonal? Három tenger mossa? És mi az álom abban az országban, ahol te élsz? És mi a rémálom? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

ferfi_ut_mellett_foto_pexels_com_pripicart.jpg

„Hogy nekem mi a magyar álom? Röviden az, hogy végre ne legyen magyar magyarnak ellensége. 

A Vajdaságban születtem, ahol az ottani többségi nemzet számára csak magyar voltam. Szegeden csak jugó voltam. Most (most jön az izgalmas rész) az Orbán-kormánynak köszönhetően Németországban élek családommal együtt. 

Az Orbán-kormány, amely végre nem az anyaországi magyarság ijesztgetésének eszközeként tekintett ránk, hanem saját szavazói bázisának növeléseként, úgymond „pozitívan magyarként” hozzásegített bennünket, hogy otthonról kimozduljunk, családunk számára egzisztenciát teremtsünk. 

Miért nem Magyarország? 

Persze a pestinek egyértelmű a kérdés, hogy ha már menni kell, miért nem az anyaország a cél. Itt jön képbe a magyar álom. Ha az ember büszke, inkább elviseli, hogy egy idegen nép külföldinek nevezze, mint hogy a saját nemzete tegye ezt. 

Vidékiként nehezen viseltem a városiak szurkálódásait ugyanúgy, ahogy meghátráltam a szegedi JATE (később SZTE) programozó matematika szakától, és helyette a szabadkai Közgazdasági Egyetemet választottam. 

Habár a matematika és a programozás a két hozzám legközelebb álló dolog volt, de azt nem tudtam volna elviselni, hogy a nevem mellé egy zárójeles YU kerül a származásom miatt, ami talán alapja lett volna a megkülönböztetésnek. Azóta is bánom ezt a döntésemet. 

De hogy kifejtsem a kérdéses mondatomat, úgy tapasztaltam, hogy a 2004-es népszavazásnak nem az eredménye volt a meghatározó, hisz ha kevéssel is, de több volt a szavazat a kettős állampolgárságra, mint ellene. 

A negatív marketing hatása 

Viszont a szocialisták kampánya mély nyomot hagyott sok, talán kevésbé művelt polgárban. A negatív marketing az esetek többségében eredményesebb, mint tudjuk. 

Az emberben a félelem a rossz dolgoktól sokkal befolyásolóbb, mint a jó dolgok reménye. Ahogy Gyurcsány beijesztette a népet a külföldi csürhétől, az sokakban máig tartó hatással bír. Tapasztalom. 

Itt, Németországban is sok magyarországi magyar él, és hát gyakran találkozik az ember olyanokkal, akik egyszerűen leszerbezik, -románozzák, -ukránozzák a magyart. Ilyenkor nyílik a bicska a zsebben. 

Persze van sok ellenpélda is. De ahogy fentebb említettem, a negatív marketing lényege, hogy a rossz dolgok mélyebb nyomot hagynak, mint a jók, hát ez nálam is így van. 

Sokszor elintézem azzal, hogy nem tanult történelmet, meg hogy nehezebb kimondani, hogy vajdasági magyar, vagy délvidéki magyar, vagy szerbiai magyar, de hogy ezt miért szerbre rövidítik, és nem magyarra, az azért beszédes. 

Ezek szerint fontos kihangsúlyozni, hogy az illető, akár én, nem Magyarországról származik, tehát hogy külföldi. Az már nem esik le, hogy itt ő is külföldi. Ezt hozza magával, otthonról. 

Magyarként nem lehetek magyar? 

Engem személy szerint frusztrál, hogy magyarnak vallom magam, de sok magyar azt érezteti velem, hogy mégsem vagyok közülük való. Szerbnek soha nem vallanám magam. Német soha nem is akarok lenni. 

Különösen a foci VB alatt láttam sok autón a Horvátország határait kirajzoló matricát. Akkor elgondolkodtam, hogy én vajon mit raknék a verdám hátuljára. 

Magyarországot? Ott nem is éltem, ráadásul sok ottani nem tart odavalónak. Szerbiát? Isten ments! Vajdaságot? Talán, de hisz az nem is egy ország, alig páran ismernék fel a sziluettet. Nagy-Magyarországot? Az meg ebben a liberális világban már nem PC. 

A németek az utóbbi hatvanpár év alatt hozzászoktak a külföldi vendégmunkásokhoz, teljesen korrekten viszonyulnak hozzám, különösen, ha látják, hogy nem szigetelődök el, hanem próbálom a nyelvüket minél jobban elsajátítani. 

Illúziók nélkül 

Persze, illúzióim nincsenek. Tudom, hogy ők sem tartanak közülük valónak, ezt nem is igénylem. Viszont azt sem érzem, hogy kirekesztenének, vagy megbélyegeznének. 

Lehet, hogy szegény párák már annak is örülnek, ha jobb kézzel szépen keresztet tudok vetni, nem pedig egy másik vallást gyakorlok. Lényegében ők a munkámat szeretik. Ha emellett még rendes fickó is vagyok, az plusz pont. 

És ez több mint amit egy átlagos magyarországi munkavállalásnál átélnék. Szerintem. Aztán én is tévedhetek. :)”

(Fotó: pexels.com/pripicart)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Szerbia Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1914596050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.01.30. 07:57:04

saját szavazói bázisának növeléseként, úgymond „pozitívan magyarként” hozzásegített bennünket, hogy otthonról kimozduljunk...csak magukra gondoltak orbánék.Hálából 10ből 9 nyugat európába dobbantott.

Antal Jozsa 2019.01.30. 08:09:58

Pesten a szomszédunk Karpataljabol jott. Nem volt tema hogy magyar vagy nem magyar pedig a felesege ukran volt. Lehet Pesten mashogy allnak hozza az emberek. Az hogy magyar vagy tenykerdes szarmazas alapjan. Viszont ha valakivel konfliktusod van vagy csak szekalni akarnak akkor konnyu kihasznalni hogy azt mondjak te nem vagy magyar meg leszerbeznek...bar ezt a leszerbezest leromanozast annyira nem csipazom meg romanokkal szerbekkel szemben sem.

_z_ 2019.01.30. 08:20:00

Mi lesz itt ma...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.30. 08:35:09

A DK gyűlöletpropagandája nem a múltté, máig dübörög.

_z_ 2019.01.30. 08:38:04

@MAXVAL bircaman közíró: A Fideszeböl meg ugye csak ugy sugarzik a szeretet. Egyik kutya masik eb.

szakasz2 2019.01.30. 09:24:24

@MAXVAL bircaman közíró: Abban igazad van, hogy anno Gyurcsány nagy hibát és szemétséget követett el a határon túli magyarok elleni "gyűlöletpropagandával", ennek aztán részben meg is itta a levét.

Viszont a Nagyvezér és sleppje már 2002-ben is némileg, de 2010 óta teljes gőzzel magyarországi magyarok ellen folytat "gyűlöletpropagandát", azok ellen akik gondolkodni vagy megkérdőjelezni merik a tevékenységüket vagy döntéseiket (lásd hazaárulózás, sorosozás, civil szervezetek és mások hivatalból történő vegzálása, pénzügyi ellehetetlenítése). Ez sokkal rosszabb, már csak azért is, mert 8+ éve tart folyamatosan. De gondolom, a szokásos kettős mércédet alkalmazva, ez fel sem tűnik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.30. 10:02:09

@_z_:

A Fideszé egy kissé eltúlzott védekezés az iszlamizmus ellen. Egész más ügy,

fhdgy 2019.01.30. 10:10:17

Ez egy olyan poszt, amihez igazából nem lehet mit hozzátenni, de elvenni sem!

SAJNOS!

_z_ 2019.01.30. 10:40:53

@MAXVAL bircaman közíró:
"A Fideszé egy kissé eltúlzott védekezés az iszlamizmus ellen. Egész más ügy,"
Nem csak az iszlamizmus elleni vedekezes (amivel az idiota, tulzott fröcsögese ellenere egyet lehet erteni), hanem mindenki elleni tamadas, aki nincs egy velemenyen velük.
"Kevered a politikai harcot a gyűlölettel." Mert Gyurcsany szövegelesenek nem volt politikai celja? Dehogynem. Egy es ugyan az a cel (valasztok szerzese, megtartasa), es az eszközök se nagyon különböznek, csak meg talan mocskosabbak lettek azota.

tanato 2019.01.30. 11:14:00

Muszlim ügyben van még egy érdekesség.Kevésbé ismert,mert nem nagyon propagált hogy pl.Oroszországban,de BG-ban is,hatalmas arányú a muszlimok számma,Moszkva meg Pétervár százalékos muszlim arányban veri a nyugati nagyvárosokat.
És itt kezdődik a kettős mérce.Mintha két külön muzulmán világ volna egy anyugati keresztény civilizációt elpusztítani akaró vallási tanok mentén hidetett dzsihádista muszlimok az ujszülöttektől a dédapákig bezárólag.
Meg van egy másik ,az oroszországi,moszkvai vagy bolgár muzulmánok,akik ortodox kersztény honfitársaikkal békésen boldogan országukat építő szépítő muzulmánok.
Mintha a két csioport nem is ugyanazt a Koránt nem ugyanazon szúrákat olvasná,nem ugyanoda mennének zarándoklatra mint a másik a "gonosz" a keresztény világot megsemmisíteni akaró "horda".Tán még a Prófétájuk sem ugyanaz a Mohamed.
Érzed a kettős könyvelést?Akárcsak cigánnyügyben:A más szemében a szálkát a sajátomban a gerendát sem-

tanato 2019.01.30. 11:17:45

@tanato: Ezt kommentet már elsütöttem a Digger blogon,de hogy szóba jött az iszlamizmus meg a harc elsütöm itt is.
talán még annyit tennék hozzá a kettős könyveléshez,talán még a nyugati hitetlen gyaurok akiket állítólag el kell pusztítatnia az iszlámnak ,ellenben pl. az orosz ortodox keresztények nem is hitetlen gyaurok tán hanem az ott élő muzulmán milliók kebelbarátja,akikre nem vonatkozik a megtérítés vagy elpusztítás szúrája.Ez is kettős mérce.

Arthamyr 2019.01.30. 11:35:09

Attila saját bevallása szerint sosem élt Magyarországon. A mai Európában az ember nemzetisége, sőt, még az állampolgársága sem egy fontos tulajdonsága. Legalábbis a társadalom/országok azon részében, ahová érdemes tartozni, ha már mindenáron tartozni akar valaki valahova. Ezek után értelmetlen, hogy azt akarja, hogy magyarként tekintsenek rá, amikor egyrészt ez lényegtelen, másrészt úgyis Németországban él jelenleg is, ha már mindenáron ilyen "nemzeti" ember akar lenni, hát legyen német. Ha nagyon magyarabb akar lenni a magyarnál is, akkor meg költözzön Magyarországra, ez elég sokat segítene ennek elérésében. Persze értelmét továbbra sem látnám, a magyarság/németség semmiféle komoly előnnyel nem jár. Nem magyarnak kell lenni, hanem egészségesnek, boldognak, gazdagnak stb., ezzel sokkal jobban jár.

Taxomükke (UK) 2019.01.30. 12:00:39

A határon túli magyarok véreink, honfitársaink, a nemzettest részei, Nagy-Magyarország megszemélyesítői - amíg otthon maradnak.
Amint Magyarországon megjelennek vendégmunkásként vagy betelepülőként, rögvest román, szerb vagy ukrán lesz belőlük.
Ki érti ezt........

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.01.30. 12:30:04

@Arthamyr:
Ugy latom, te is hasonlo lelkesedessel tartozol valahova, mint en :D
Vagy ez mar maga a valahova tartozastol valo tartozkodas? :)))))

takarék-láng 2019.01.30. 13:08:26

Gyurcsanyoztam a blogon de mar az sem fer bele a szolas szabadsagaba (itt). Nem is vagy "biased".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.30. 13:08:31

@tanato:

Egész más az egyik muszlim helyzet és a másik.

Az egyik bevándorolt muszlimok, akik külföldiek, s képtelenek alkalmazkodni. A másik helyi, belföldi muszlimok.

London2009 2019.01.30. 13:35:07

@takarék-láng: rengeteg forum van, ahol szivesen veszik a kommentjeid. Probalkozz mashol? Ily egyszeru!

London2009 2019.01.30. 13:41:45

Nekem van egy kollegam, aki egy roman srac. Termeszetesen magyar utlevellel rendelkezik. Elmeselte, hogy volt egy magyar nagyanyja vagy dednagyanyja, mar nem emlekszem pontosan es igy jogosult volt a Magyar utlevelre. Naival kerdeztem, hogy de nem kellett magyar nyelvbol vizsgat tenni? Azt mondta, hogy a falujaban senki sem beszelt magyarul, de mindenki atment a vizsgan es megkapta a magyar utlevelet. Ha kellett meg magyar felmenot is hamisitottak gond nelkul. Igy kerult Angliaba. Egy rem unszimpatikus ficko, ugyhogy nem csak emiatt nem szivlelem, no mindegy is. Na es van egy masik kolleganom/baratnom, o pedig vajdasagi magyar. Neki is magyar utlevele van, de o tokeletesen beszel, ir, olvas magyarul. Magyar gimnaziumba jart. O is ugyanest meselte, hogy Szerbiaban o a magyar lany, aztan amikor a haboru ideje alatt a Balaton melle koltoztek ideiglenesen, akkor meg o volt a szerb csaj. Probalkozott o is par evig Budapesten elni, de vegul Londonba koltozott. Nem tudom miert ilyen elbaxott a magyar nemzet egymassal, gondolom a gyuloletkampany ezen meg sokat segitett es a jovoben ez csak rosszabb lesz.

London2009 2019.01.30. 13:42:43

@Arthamyr: az emberek tobbsege viszont nem igy gondolkozik es szereti dongetni a mellet, hogy o kicsoda, micsoda. Azt latom, hogy te is hazatlan bitang vagy! :D Szegyelld is magad jol el.

vándor madár 2019.01.30. 14:18:14

@London2009: "Nekem van egy kollegam, aki egy roman srac. Termeszetesen magyar utlevellel rendelkezik. Elmeselte, hogy volt egy magyar nagyanyja vagy dednagyanyja, mar nem emlekszem pontosan es igy jogosult volt a Magyar utlevelre. Naival kerdeztem, hogy de nem kellett magyar nyelvbol vizsgat tenni? Azt mondta, hogy a falujaban senki sem beszelt magyarul, de mindenki atment a vizsgan es megkapta a magyar utlevelet."

Ezt nem valami új, Magyarország átvette a honosítási eljárást Németországtól. Ott is megkapták az emberek a német állampolgárságot, tök mindegy, hogy Szibériából jöttek vagy Magyarországról, ha fel tudtak mutatni valami német származású őst.
Én ismerek olyan családot Romániából, akiknek román nevük volt, magyarul beszélnek és most valami nagyszülő révén német vezetéknevük van Németországban.
Aki származási alapon ( ius sanguis) kapta meg az állampolgárságot Németországban, annak nem kellett nyelvvizsgát tenni és nem is kellett lemondani az addigi állampolgárságáról, mint azoknak, akik más okból kapták meg, pl. mert ott éltek x évet. Nem mindenki esik azonos eljárás alá, attól függ, milyen alapon igénylő.

vándor madár 2019.01.30. 14:21:24

Most találtam... Ezek szerint Magyarországon is lesz kivándorlós adás a TV-ben.

"Ugyancsak február 18-án indul az RTL Klub vadonatúj, hétfőnként 22:10-től jelentkező dokusorozata, amely Isten veled, Magyarország címmel a külföldön munkát kereső és oda kitelepülő magyarok életét mutatja be – de nem csak sikersztorikat! Egy-egy adásban három-négy család vidám vagy éppen szívszaggató történetét ismerhetjük meg és követhetjük a továbbiakban: kiderül, hogy milyen hétköznapi és banális problémák várnak arra, aki itt született, de el akarja hagyni Magyarországot. Arra is fény derül, hogy hogyan birkóznak meg a magyarok a honvággyal, a hiányos nyelvtudással a bevándorlás bürokratikus nehézségeivel és a mindennapi élet nem várt problémáival Bécsben, Londonban, Németországban vagy éppen Chilében és Ausztráliában."

femina.hu/hazai_sztar/hajdu-peter-gyertek-at/

Shaktee 2019.01.30. 14:36:46

@takarék-láng: Hm.

Szo se volt gyulolethullamrol, csak arrol hogy ne szavazhassanak magyaroszagon nem adozo polgarok.

London2009 2019.01.30. 14:45:17

@vándor madár: nekem igazabol tok mindegy. Nem erdekel az egesz, de azert felidegesitett amikor ez az idiota kozolte, hogy ugye tudom, hogy neki is magyar utlevele van es Orbannak koszonhetoen johetett Londdonba. Tok megerte, nem? Legalabb nem szavazott. :D

tanato 2019.01.30. 14:46:22

@vándor madár: Köszi,volt ilyen már a HírTv-ben is amikor még ellenzéki média volt.

Shaktee 2019.01.30. 14:52:01

@London2009: Mert te akkorát szavaztál hogy ihaj.

tanato 2019.01.30. 14:53:32

@MAXVAL bircaman közíró: Is-Is hogy iszlamista rövidítést használjak,van régen ott lakó muzulmán nyugaton is meg ,friss bevándorló muszlim Oroszországban is.Nemrégen láttam egy tv műsort Putyinnal, kivédte őket mármint a frisseket.Azt nyilatkozta ők beszélik az orosz nyelvet és ismerik az orosz kultúrát,jobbak mint a nyugatra bevándoroltak.

London2009 2019.01.30. 14:55:43

@Shaktee: nem igazan ertem a kommentedet? Nekem soha nem erkezett meg a szavazlapom. De azert OV megkoszonte egy levelben, hogy szavaztam. :D
Kulonben nem vagyok biztos benne, hogy a kulfoldon eloknek kellene szavazniuk egyaltalan. 10 eve nem fizetek adot Mo-n, nem ott elek stb. Kb. nekem is annyi jogom van akkor szavazni, mint a hataron tuliaknak. Semmi.

Shaktee 2019.01.30. 15:03:37

@London2009: Más a te szitud mint azoké akik soha nem is éltek kies kis hazánkban..sokat jársz haza - igy adozol is ha nem is direkt - rokonaid ott élnek.Közöd van a dolgokhoz.

Tudom hogy probaltal szavazni

Arthamyr 2019.01.30. 15:03:41

@London2009: Nekem Attila nem annyira tűnt a melldöngető típusnak. Akik a nemzetiségükre döngetik a mellüket, azok is azon emberek közé tartoznak, akikkel nem érdemes foglalkozni.

@Kövérmadár [swe]: Szerintem valamihez tartozni akkor van értelme (már ha egyébként elkerülhető a dolog), ha van valami közös cél, kölcsönös érdek, esetleg kölcsönös szimpátia a közösség tagjainak többségével. A poszternek jelenleg baromira semmi előnye sem származna a magyarságából, maguk a "magyarok" is akkora és olyan heterogén csoport, hogy valószínűtlen, hogy gyakorlati előnyökkel jár a tagjának lenni. Ez nem keverendő az állampolgársággal, annak van némi jelentősége (már amíg Szerbia nem lesz EU tag), de az meg nem azon múlik, hogy Hans vagy Józsi vagy Miroslav mit gondol róla.
Ha meg valakinek a környezetében a globalizált 21. században azzal foglalkoznak, hogy valaki Szerbiában született vagy 100km-rel északabbra, az rossz környezetben van, ideje váltania. :)
Egyébként is besorolják az embert pont elég csoportba, felesleges még jobban besétálni a faszerdőbe kipeckelt szájjal...

vándor madár 2019.01.30. 15:04:33

@Shaktee: "Szo se volt gyulolethullamrol, csak arrol hogy ne szavazhassanak magyaroszagon nem adozo polgarok."

Én ehhez a témához nem igazán tudok hozzászólni, de azt hiszem, ez nem csak ennyiről szólt.

Egyébként meg az érvelés, hogy "ne szavazhassanak magyaroszagon nem adozo polgarok", semmilyen szempontból nem állja meg a helyét. Én sem fizetek adót Magyarországon, mégis szavazhatok és szavaztam is a külképviseleten. Azon kívül szavazhatnak a nyugdíjasok is és ők sem fizetnek adót.

www.origo.hu/itthon/20181203-a-2004-december-5-i-nepszavazas-orok-memento-a-magyar-tortenelemben.html

London2009 2019.01.30. 15:07:07

@Shaktee: egyebkent alig jarok Mo-ra. Egy evben maximum ketszer. Nem tudom, mint irtam, nem vagyok biztos benne, hogy feltetlenul fair a kulfoldon elo magyarok szavazata az otthoniakeval szemben, de ez ugye nem igy mukodik, ugyhogy whatever.

Shaktee 2019.01.30. 15:13:57

@vándor madár: "nyugdíjasok is és ők sem fizetnek adót."

Dehogynem fizetnek, minden vasarlasnal, s minden nyugdijcsekkbol lecsip a viki.

Origo nem vitaképes, fidesz propahanta.

_z_ 2019.01.30. 15:21:02

@London2009: @Shaktee: Nyilvan egy külföldre költözött magyar allampolgarnak kevesebb joga van szavazni, mint egy Magyarorszagon soha nem lakott magyar allampolgarnak. No de hol a hatar? Mi a követelmeny?
Van-e ott rokon? Barkinek lehet, es akkor er a rokon miatt szavazni?
Fizet-e ott adot, tb-t? Nyugdijasok, munkanelküliek, felsöoktatasi hallgatok?
Ott lakik-e? Barkinek lehet ott bejelentett lakcime.
Nyilvan lehet erezni a ket szelsöseget, ami nyilvan igen, meg ami nyilvan nem, de egy eles hatart meghuzni mar közel sem ilyen egyszerü. Mar pedig eles hatar kell, mert nincsit kiocsit, vagy nagyon szavazati jog.

_z_ 2019.01.30. 15:23:09

@_z_: kevesebb=több, igy jar, aki munka közben kommentel :).

vándor madár 2019.01.30. 15:32:54

@London2009: De ha nem idiótának tartanád, akkor lehet, hogy nem idegesített volna fel.
Nagy-Magyarország soknemzetiségű volt, így nem mindenki volt magyar, aki anno magyar állampolgársággal rendelkezett.

Szerintem nagyjából mindenki kihasználja a lehetőségeket, amiket adnak nekik.
Szerinted pl. Németországba azért ment 4,5 millió valamilyen szinten német származású ember 1950 óta, mert akkora hazafi? A legtöbbnek az ősei már 2-300 évvel ezelőtt elhagyták Németországot! A francokat. Egy jobb élet reményében. És ők is szavazhatnak, ha elhagyják Németországot.
Egyetlen hátrányuk van azoknak, akik nem EU államból mentek oda, pl. Szovjetúnió és elhagyják Németországot, hogy a külföldi biztosítási időre eső nyugdíjukat, amire soha nem fizettek nyugdííjárulékot Németországban, azt nem kapják meg.

Az átlagangolt is biztosan idegesítette, hogy túl sok jogaik vannak az ott dolgozó külföldieknek, főleg a szemtelen Kelet-Európaiaknak, akik nem tudnak olyan jól alakoskodni, mint az ázsiaik meg afrikaiak, így a Brexitre szavaztak, pedig a szegény párák csak a lehetőségekkel éltek, amiket a UK adott nekik.

Shaktee 2019.01.30. 15:36:31

@vándor madár: "akik nem tudnak olyan jól alakoskodni, mint az ázsiaik meg afrikaiak"

Ezt kifejtenéd bovebben?

vándor madár 2019.01.30. 15:46:12

@Shaktee: "Dehogynem fizetnek, minden vasarlasnal, s minden nyugdijcsekkbol lecsip a viki."

Ebben igazad van, de szerintem az adófizetésen nem a fogyasztási adókat értjük.

OK, az Origó nyilván felturbózza, de alapjaiban nem kitaláció.

Shaktee 2019.01.30. 15:53:22

@vándor madár: Minden egy kasszába megy..

vándor madár 2019.01.30. 16:11:48

@Shaktee: "Ezt kifejtenéd bovebben?"

Szemtől szemben nyájaskodó kedveskedés, ok nélküli mosolygás, udvariaskodás, szerénység, sőt alázatosság imitálása. Ezt németül úgy hívják "falsche Freundlichkeit".
Nem tudom, hogy a francia vagy angol megfelelője közismert-e, mert valószínűnek tartom, hogy ott nem annyira közismert, ahol ez a viselekedés elvárt.
Már azt is kimutatták, hogy az ilyen viselkedés káros az egészségre.

www.welt.de/wissenschaft/article12635512/Falsche-Freundlichkeit-schadet-der-Gesundheit.html

Ebben azt mondja pl. a pszichológus, hogy "az igazi érzelmek elrejtése több stresszel jár számukra" - itt konkréten amerikai buszsofőrökről volt szó.

London2009 2019.01.30. 16:13:17

@vándor madár: jo a felidegesitest ugy kell erteni, hogy egy kicsit forgattam a szemeimet, aztan mar el is felejtettem. : )
Nem tudom, szerintem ez egyszeruen csalas. Ettol fuggetlenul termeszetesen hulye lett volna nem kihasznalni. Itt jart egyetemre, tok jo munkaja van, ugyhogy igazan halas lehet OV-nek. : )

_z_ 2019.01.30. 16:13:45

@Shaktee: Akkor aki abba a kasszaba rak penzt, az szavazhat? Mennyi kell? Egy csomag rago afaja mar eleg?

Arthamyr 2019.01.30. 16:14:04

@vándor madár: A normális viselkedés azért az érzelmek elrejtésével és kordában tartásával jár jobb helyeken.

Hari Seldon 2 2019.01.30. 16:14:22

@tanato:
Persze, a kettő különböző. Ja. Mert a nyugati válg nem hat a muzulmánra, csak az igaz ortodox keresztény.
Nálunk gyüjtést kell szervezni, hogy ne zárják be a szomszéd városban a mecsetet (sic!), mert nincs elég hívő, aki fenntartsa!
Csak ez nem annyira jól eladható a médiában. A "rettegés biznisz" több kattintást, és bevételt hoz.

London2009 2019.01.30. 16:14:42

@_z_: "Nyilvan egy külföldre költözött magyar allampolgarnak kevesebb joga van szavazni, mint egy Magyarorszagon soha nem lakott magyar allampolgarnak."
Inkabb forditva, nem? : )

tanato 2019.01.30. 16:26:22

@Hari Seldon 2: Erről beszélek pontosan,kiváló példája a kettős beszédnek,kettős mércének.Nyilván aki a rettegés bizniszben érdekelt,általában Putyin párti is,és nem beszél az arányaiban jóval nagyobb oroszországi muszlim társadalomról,ha meg beszél,elkeni mint ha azok a muszlimok nem "ezek a gyilkos erőszakoló" nyugaton élő muszlimokkal azonos hiten lévők volnának.

Shaktee 2019.01.30. 16:28:45

@_z_: + egy zacsi negro
:-)

_z_ 2019.01.30. 16:31:58

@London2009: Mar javitottam :).
@Shaktee: Törvenybe vele :)!

tanato 2019.01.30. 16:32:34

@tanato: Érdekesség alig egty órája beszéltem egy betegemmel egy buszsofőrrel,jelenleg temesvárra hordja határ menti magyar munkavállalókat Makóról,Elekről Kétegyházáról stb.Az ottani Fornettiben bolgoznak heti váltásban,nettó 250 000 ft. körül kapnak,valamint ingyen szállást,ingyen kaját, és természetesen minden csoport magyar-román tolmácsot is.Ennyit Makón és környékén egy szakképzetlen munkás/Nő/semmiképpen nem kapna.
Szóval mintha elhúztak volna a szőröstalpúak előttünk ,régebbn onnan ide jöttek a szakképzetlenek.Ez szégyen ránk nézve,viszont pozítívan szemlélve a témát, Makó környéki szakképzetleneknek nincs nyugatra vándorlási kényszere,maradnak hazánkban.

Arthamyr 2019.01.30. 16:43:44

@_z_: Erre az lenne a megoldás, hogy az embereknek van egy megfelelő erkölcsi szintje, hogy ezt becsülettel eldöntsék. Pl. amit London2009 írt, ő is belátja, hogy ebbe neki nem illene beleszólnia (más kérdés, hogy azért beleszólt volna, ha teheti :)). Most úgy tűnik, hogy sosem fog ott élni, jelentős adót nem fizet ott, nem lesz köze az országhoz, lezárta életének azon fejezetét.
Esetleg a több adófizetéssel nagyobb szavazati erő járna (nem feltétlenül egyenesen arányosan több), a semmivel meg semmi (és ami kevesebb, mint mondjuk a minimálbér után kötelező, az vehető semminek), de erre felvetésre meg vérben forog minden demokráciahívő szeme, és a népet megvezető és jelenleg vezető garnitúrának sem érdeke ez.
Jelentősége nagyon nincsen, kb. ugyanúgy szavaznak a "kintiek" is, mint a "bentiek", és kevesen is vannak. Sőt, arról is volt cikk, hogy az értelmi fogyatékosok sem szavaznak lényegesen "rosszabbul". :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.30. 16:50:07

Lássuk!

1. Az egész világon bevett gyakorlat a saját nemzetiség pozitív diszriminálása. Lám, még az ultraliberális Németország is honosít határontúli németeket hatalmas kedvezményekkel.

2. A szavazati jog és az adózás összefüggése a múlté. Ennek neve adócenzus. Magyarországon Horthyék szüntették meg 1920-ban. (Elméletileg már 1918-ban Károlyi, de nem volt idő egy választás kiirására se az új szabályok alapján.)

Mo-on 1918 előtt adócenzus volt. 1848 óta (előtte meg csak a nemesek szavazhattak eleve).

Az 1848-as szabály alapján pl. annak volt szavazati joga, aki:
- férfi,
- elmúlt 20 éves,
- elismert keresztény egyház tagja (magyarul: zsidó nem szavazhatott),
- büntetlen előéletű,
- tud írni-olvasni magyarul,
- legalább évi 100 forint után fizetett adót a megelőző évben, ez hatalmas összeg volt, egy átlag napszámos évi 40-50 Ft-ot keresett, egy képzetlen gyári munkás 50-60 körül, egy házicseléd meg 15-20 Ft körül.

Mentességet élveztek az adókövetelmény alól:
- akik 1848-ben már nagykorúak és nemesek voltak,
- akiknek diplomájuk volt.

Így összesen kb, a lakosság 6 %-ának volt szavazati joga.

A Kiegyezés után szigorítottak: már a csődbe ment embereknek se lett választójoguk, a fegyveres testületek tagjai nem választhattak, s megszűnt a nemesség alapján való kivételezés is. Viszont a zsidó vallás már nem volt kizáró tényező.s megszűnt a magyarul tudás követleménye is. Plusz mentesültek az adócenzus alól a diplomával nem rendelkező papok/lelkészek/rabbik és minden iskolai tanító.

Ennél bonyolultabb volt azért az egész, csak a lényeget írtam le.

LittleG (uk) 2019.01.30. 17:05:53

@Taxomükke (UK): Pontosan. Az megvan, hogy mikor lesz a szekelybol roman? Ha atmegy Magyarorszagra..

A kisebbsegi magyar senki kolke... Romaniaban az a baj, hogy miert akarok en magyar lenni, Magyarorszagon az a baj, hogy a hatar "rossz" oldalan szulettem... Ahogy a szerzo is irja, szivesebben vagyok idegen egy valoban idegen orszagban, mint otthon...

LittleG (uk) 2019.01.30. 17:16:35

@Arthamyr: nem az elonyok miatt fontos, hogy magyar lehessek, hanem en az vagyok, es nem akarom, hogy masok ne engedjek, hogy annak is erezzem magam. Volt roman kollegam gyozkodott, hogy mit ir a szemelyimben? Roman. Akkor roman vagyok. Egy fraszt vagyok roman. A szemelyimben az allampolgarsag van benne, nem a nemzetiseg.

Ez olyasmi lehet, mint a vallas. A kommunizmusban nem volt szabad vallasosnak, templombajaronak lenni. Amit el akarnak venni az embertol, ahhoz ragaszkodik, ugyhogy tele voltak a templomok. Most, hogy szabad, mar feleannyira sem.

Ha nem akartak volna tolem folyton elvenni a magyarsagomat, valoszinuleg nem ragaszkodnek igy hozza :)

London2009 2019.01.30. 17:19:01

@Arthamyr: na jo azert az igazsaghoz hozzatartozik, hogy a Ketfarku Kutyapartra szavaztam volna. Tehat igy nyilvan az elveszett szavazatom igazan nem sokat nyomott volna a latba. De azert orulok, hogy meg igy nelkulem is kaptak eleg szavazatot es nem kellett a kampanyra kapott tamogatast visszafizetniuk. Teljesen nem tudom elvagni Mo-gal a kapcsolatot, addig amig van ott elo rokonom, illetve ingatlanom. De igazabol kapcsolodasnak ez mar nem sok, szinte nullaval egyenlo.

London2009 2019.01.30. 17:29:05

@LittleG (uk): a vajdasagi magyar baratnom meselte, hogy amikor reszt vett az allampolgarsagi ceremonian egy csomo idos asszony zokogva vette at a dokumentomot. :S

Csodabogár 2019.01.30. 17:37:25

@London2009: Szerintem a kapott utlevelek és szavazati jogok, nyilvánvalóan politikai okból, sokat rontottak a határon túliak szerethetőségén.

London2009 2019.01.30. 17:40:59

@Csodabogár: igen, azt hiszem igazad van.

Arthamyr 2019.01.30. 17:41:05

@London2009: Nem azt mondom, hogy el tudod vágni magad teljesen (magyarnak születtél, ezt már semmi nem tudja megváltoztatni, a múltadat nem lehet eltörölni), csak azt, hogy olyan kevés közöd van hozzá, hogy amikor Magyarországon szavazol, akkor más faszával vered a csalánt, ami semmiképpen sem szép dolog. Nem tudom, miért kellene pl. a rokonaidnak (vagy bárki másnak) extra érdekérvényesítő képessége legyen miattad. Az ingatlanod kis értékű (főleg a vagyonodhoz képest), nem nagyon használod, minimális közterhet fizetsz utána, így jelentős kitettséged ezen okból sincsen.

Arthamyr 2019.01.30. 17:45:50

@LittleG (uk): És ilyenkor mi van? Vitatkoztok, és próbáljátok egymást meggyőzni, hogy román vagy magyar vagy? :D Én otthagynám az ilyen embert a fenébe (ok, ha viccel, és tudod annak venni, az más)... Ha magyarnak akarod érezni magad, hát érezd. Afelett viszont nincs kontrollod, hogy mások minek fognak tartani. Szerencsére, mint fentebb írtam, semmi jelentősége nincsen annak, hogy mások minek tartanak. Akik ez alapján sorolnak be, annyit is érnek, nem kell velük foglalkozni.

Csodabogár 2019.01.30. 17:47:12

@Arthamyr: Van mikor előny a magyar állampolgárság van mikor hátrány. Mikor Svájcban éltem volt egy yugoszláviai magyar kolleganőm. Mindig irigyeltem, mert ő akkor simán vizum nélkül utazhatott Magyarországra , nekem pedig aki itt születtem, mindig vizumot kellett kérni. Ez persze még Kádár időben volt, de akkor is.
Nemigen értem a posztolót, minek erősködik ezzel a magyar, szerb meg egyéb nyűgökkel. Németországban él érezze magát európainak és kész. Én mindig annak érzem magam és nagyon büszke is vagyok arra, hogy itt születtem és itt élek, ehhez a közösséghez tartozónak érzem magam, még ha jelenlegi kormányunk ezt nemigen preferálja akkor is.

Arthamyr 2019.01.30. 17:51:12

@Csodabogár: nemzetiség =/= állampolgárság. A posztoló magyar állampolgár ahogy értem, ennek előnyeivel, csak zokon veszi, hogy leszerbezik...

Csodabogár 2019.01.30. 17:55:34

@London2009: Szerintem valami kapcsolat mindig marad. Már 45 éve nem élek Svédországban, lassan az utolsó barátaim is kihalnak, de felkapom a fejem minden oda vonatkozó hírre. Svájc ugyanez, pedig ott már szó szerint egyetlen igazi barát se él.
Amig kint éltem a magyar hírekre kaptam fel a fejem. Szóval ahol az ember életének egy részét leélte, az valahogy mindig megmarad az érdeklődési körében. Szavazni természetesen csak itthon szavazok.

London2009 2019.01.30. 17:58:31

@Arthamyr: te honnan tudod, hogy milyen erteku az ingatlanom/ingatlanjaim? : ) Extrem esetben az mondjuk erintene, hogy ha peldaul hirtelen allamositananak ismet mindent, mint ahogy ez a multban mar megtortenhetett. Erintenek az adok, illetekek stb. valtozasai. De nyilvan, ha nem valami extrem hiper szuper diktatura jon, akkor igazabol sokat nekem nem szamit. Kulonben en azt gondolom, hogy ha engem ez a jog helyesen vagy helytelenul megillet, akkor elni fogok vele. Annyira nem erdekel termeszetesen, hogy esoben varakozzak a kovetseg elott orakat hajnalban, de ha ideert volna a szavazati lapom, akkor a Ketfarkura behuztam volna az X-et. Masik partra tiszta lelkiismerettel nem tudtam volna szavazni.

London2009 2019.01.30. 18:01:56

@Csodabogár: ezt nem tudom egyelore, majd kerdezz meg par evtized mulva. : )

Arthamyr 2019.01.30. 18:06:35

@London2009: A legtöbben a tiszta lelkiismerettel csinálják a dolgokat, ha nincsenek kényszerítve. Van, aki tiszta lelkiismerettel indít háborút a demokráciáért. Van, aki él a jogával, ami nem biztos, hogy helyesen illeti meg. Van, aki tartózkodik a szavazástól, mert elvi okokból nem tartja helyesnek a részvételt, gyakorlati jelentősége meg nincsen. A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. :)

FutureFry 2019.01.30. 18:43:47

@London2009: @_z_: @Arthamyr:
Én egy bizonyos mennyiségű (és bizonyítható) életvitelszerű országhatáron belül éléshez kötném a szavazati jogot (mondjuk minimum 10 év 8 éves kor után). Esetleg bizonyos évek (pl. katonai szolgálat) duplán számíthatnának és ha egyszer valaki megszerezte, a szavazti joga megmaradna (ugyan olyan feltételekkel mint az országhatáron belül élőké) akkor is ha az illető elköltözik.

Arthamyr 2019.01.30. 18:54:06

@FutureFry: Majdnem az van, amit szeretnél, pár kivétellel (pl. határon túli magyarok és állampolgárságot vásárlók), mivel az állampolgársághoz automatikusan jár.
Nekem a gond a megmaradással van, meg a mindenki szavazata egyenlő dologgal, de ezek a szabályok, ezeket kell használni, végülis én elvagyok így is. :)

Shanarey 2019.01.30. 18:54:10

Vicces, hogy Németországban él, s a magyarságáról lamentál.

Anno, a FideSS tette fel a céltáblára a határon túli magyarokat, az ellenzék pedig rálőtt. A FideSS akkori célja is csak az volt, hogy legyen nekik még több szavazó, s most is az. A FideSS kormányt azon kívül, rohadtul nem érdeklik a határon túli magyarok, csak mint lehetséges szavazó bázis, nekik ennyi kell. Persze emiatt, néha beszólnak az illetékes szomszéd országnak, de nem mindig azért, mert aggódnak az ottani magyarokért, sokszor csak azért hogy a kellő feszültség, az adott ország lakossága és az ott élő magyarság közt meglegyen.

FutureFry 2019.01.30. 19:01:22

@Arthamyr: Mondjuk a “határon túli magyarok” egy elég nagy kivételnek tűnik.

Arthamyr 2019.01.30. 19:18:33

@FutureFry: Nagy jelentősége nincsen, csak listás szavazatuk van (minden "egyéni" körzetekben dől el), és kevesen is vannak (5-10%-a a "normál" szavazóknak talán).
Szerintem korrekt gesztus volt megadni nekik az állampolgárságot.

gabors 2019.01.30. 20:06:31

@Shaktee: "@London2009: Más a te szitud mint azoké akik soha nem is éltek kies kis hazánkban..sokat jársz haza - igy adozol is ha nem is direkt - rokonaid ott élnek.Közöd van a dolgokhoz.

Tudom hogy probaltal szavazni"

Csak mondanam hogy allampolgari jog semmi mas. Sok orszagban hasonloan van mint Mo-on, mig sok helyen valoban lakohelyhez kotik ... (pl UK).

Szerintem alapbol allampolgari jog kell hogy maradjon. Mert barmilyen kivetelezesbol elobb utobb gondok vannak...

pl adozik-e, van-e haza, legalabb X osztalya meglegyen ... tul sotet a bore nem szavazhat, kesobb a noktol me a dolgozoktol is el kell majd venni ... egeszen addig mig csak a gazdag feher ferfiak 35 felett fognak majd szavazni de azok kozul is csak a "magbizhatoak" ... (remelem fidesz nem olvassa mert jovo keddre meg is szavazzak mint egyeni kepviseloi inditvanyt)

Dikusz 2019.01.30. 20:08:37

@_z_: Így bizony! Hiánypótló a kiegészítő hozzászólásod.:)))
De látom többen is reagáltak rá.:)

tanato 2019.01.30. 20:29:03

@Csodabogár: A kommentedre rímel egy volt szovjet katonai bázis mellett kialakított emlékmúzeumi bejegyzés/A madarasi volt szovjet repülőtér mellett Berekfürdőn van egy repülési emlékmúzeum a szovjet időkbeli repülőtér korhű berendezéseiből,légifegyvereiből egyenruháiból stb.még egy eredeti volt szovjet helikopterük is van./
Szóval egy volt szovjet sorkatona írta aki éveket töltött nálunk a madarasi reptéren és már rendszerbváltás után eljött megmuatatta a gyermekeinek fiatalsága néhány évének helyszínét.
Ott függ a falon a levele,eredetiben meg magyarra fordítva is.Azt írja Magyarország már élete része lett a szíve egy darabját Mo,.-on hagyta,és még 20+ év elteltével is ha a helyi médiájukban országunkkal kapcsolatos hír van,azonnal felkapja a fejét és meghallgatja megnézi a rólunk szóló híreket.

tanato 2019.01.30. 20:31:06

www.soviet-airforce.com/hu/
Itt van múzeum linkje ha valakit érdekel a repülés meg a történelem.

LittleG (uk) 2019.01.31. 10:54:30

@Csodabogár: A szavazati jogot ertem, de az miert baj, hogy utleveleket is kaptunk?

LittleG (uk) 2019.01.31. 10:59:31

@Arthamyr: velem szemben ult a munkahelyen :P amugy rendes srac volt. En nem vagyok eleg eros szemelyiseg ahhoz, hogy magasrol tegyek masok velemenyere, pedig jo lenne. De foleg ha szamomra erzekeny temat tolnak a kepembe, nem tudok rajuk hagyni.
Mar nem emlekszem, mi lett a vege, de igazat nem adtam neki, az biztos :P

LittleG (uk) 2019.01.31. 11:06:33

@Csodabogár: Azert nem erted, mert nem nottel fel kisebbsegi magyarkent :)

Arthamyr 2019.01.31. 13:44:16

@LittleG (uk): Na igen, az nem szerencsés szituáció, ha valami fontosabb ok miatt ezt el kell viselni. Mondjuk ha sok ilyen nemkívánatos kolléga van egy munkahelyen, én otthagynám, nyilván egy miatt nem éri meg, max. ha az a legközelebbi kolléga (pl. közvetlen felettes).

Gery87 2019.02.06. 22:38:21

Én az állampolgárásgot megadtam volna, a szvazati jogot nem!

Az meg hogy szerben, ukránnak stb mondják a határontúli magyart, annak ehet szimplán olyan oka is hogy túl hosszú mindíg elé tenni hogy "határontúli...." vagy hogy "erdélyi.."..."szlovákiai...".....ebből lesz simán csak az hogy "az a szerb"

Miközben mindenki tudja hogy nem az nyilván....szóval nem kell besértődni egyből!
Én is hallottam már olyat hogy vki így utal valakire...de semmi gyűlölet vagy lenézés nincs benne.

meg aztán valóban sokaknak semmi tapasztalata, kapcsolata nincs határon...ahh.....szóval a határontúli magyarokkal..(na..)...
nem fogja cifrázni..."szerb" oszt kész...

Gery87 2019.02.07. 00:02:56

@vándor madár:

Egyszerű: nem itt szocializálódott és kész, tehát sokaknak "szerb" mert onnan jött..pont.
hogy nincsenek nyelvi korlátok az nem számít ilyenkor....látható hogy a politikai jobb és baloldal is mennyire megosztó még országon belül is....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása