oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. január 29. 06:30,  Adják vissza az embereinket! 27 komment

2019. január 29. 06:30 Határátkelő

Adják vissza az embereinket!

„Give our people back!” - mondta pár napja Davosban a BBC-nek a lengyel miniszterelnök. Őszintén szólva nem teljesen egyértelmű, hogyan is gondolta ezt Mateusz Morawiecki a szabad költözés és munkavállalás korában, illetve hogyan is kellene pontosan az Egyesült Királyságnak visszaadnia az ott élő és dolgozó lengyeleket. 

A mondat és az általa felvetett probléma viszont elég érdekes ahhoz, hogy elmorfondírozzunk rajta és megkérdezzem tőletek én is azt, amit a BBC megkérdezett a szigetországban élő külföldiektől: ti visszamennétek, és ha igen, mi kellene hozzá, illetve mi a legjobb és a legrosszabb dolog, ami történt veled az Egyesült Királyságban? (Véleményetek a szokásos hataratkelo@hotmail.com címre is megírhatjátok.)

nagy-britannia_anglia_london_oxford_street_foto_pexels_com_wondererphotograph.jpg

De kezdjük az elejéről, azzal, amit a lengyel miniszterelnök talált mondani a BBC-nek Davosban.

„Egyre többen térnek vissza, aminek örülünk. Alacsony a munkanélküliség. Remélem, minél több lengyel költözik vissza Lengyelországba; adják vissza az embereinket” - fogalmazott a lengyel kormányfő. 

Mateusz Morawiecki emellett hozzátette azt is, hogy elvárják, a maradókkal ugyanúgy bánjanak a kilépés után is, mint most, és mint fogalmazott, Theresa May azt megígérte neki. 

A lengyel miniszterelnök emellett beszélt arról is, hogy a megállapodás nélküli kilépés minden félnek (a britek, az Európai Uniónak és Lengyelországnak is) komoly károkat okozna. 

Kinek a tulajdona az ember? 

A lengyel miniszterelnök szavaival azonban akadnak problémák, még akkor is, ha lerendezzük annyival, hogy egy politikusi fordulatról van szó. 

Az egyik ilyen probléma, hogy visszaadni azt lehet, amit elvettünk. Vajon az Egyesült Királyság, Ausztria, Németország, Hollandia és még sorolhatnám, elvette Lengyelország, Magyarország, Szlovákia (és még sorolhatnám) embereit? 

A válasz nem egyértelmű. Nyilván akadnak, akik azt mondják, igen, hiszen magasabb fizetéssel, a jobb élet reményével magához csábította a munkaerőt. Csakhogy elvenni valakinek a tulajdonát lehet. Ha elvetted az órám (mondjuk erővel), akkor mondhatom, hogy add vissza. 

Csakhogy én, te, mi nem vagyunk senkinek a tulajdona. Szabadon gondolkodó, a sorsunkról mi magunk döntő emberek vagyunk, akik élnek (vagy nem) az előttük álló lehetőséggel és szabadon döntenek arról, hogy hol, hogyan és kivel akarnak élni. Ha ezt elfogadjuk (nyilván nem mindenki fogadja el), akkor a lengyel miniszterelnök szavai egyszerűen értelmezhetetlenek. 

Tehát köszönöm szépen, de engem ne „kérjen vissza” senki, mert nem vagyok senkié. Majd megyek, ha úgy gondolom, de az az én döntésem lesz. 

Persze nem akarom túlgondolni egy politikus (ráadásul nem az anyanyelvén mondott) mondatát, de mindezt fontos volt leírni, mert szerintem sokat elárul egyfajta gondolkodásmódról, arról, hogy minek is tekinti a polgárait például Lengyelország. 

A másik probléma, hogy hiába a számokban lendületesen fejlődő lengyel gazdaság, a hazatérés nem olyan egyszerű, mint amilyennek azt egy politikus gondolja, vagy amilyennek az kívülről tetszik. 

Kiderül ez azokból a véleményekből is, amelyek a BBC London másnap reggeli adásában hangoztak el. Mert a BBC-ben beakadt ez a mondat, meg is ismételték jó sokszor, majd megkérdezték róla a hallgatókat. (Az adást egyébként itt lehet még egy ideig teljes egészében meghallgatni, ám mivel 3 óra, minden megszólaló mellett jelzem, hányadik óra hányadik percében beszélt.) 

„Az enyém európai identitás” 

A lengyel Bartek (1h48m) lassan másfél évtizede él az Egyesült Királyságban, azon belül is London északi részén. 2016 óta brit állampolgár. 

„Őszintén szólva az enyém európai identitás. Ha van valami, ami miatt elköltöznék innen, az az Európa-ellenes propaganda, ami a brit politikában és médiában is jelen van. Éppen ezért számomra Lengyelország sem lenne a megfelelő hely, mert ott is euroszkeptikus kormány van. Hasonló a helyzet Magyarországgal és még néhány más országgal. 

Ha el kellene költöznöm, akkor Írországba vagy a kontinensre mennék. Európai identitásom miatt Európán belül maradnék” - mondta a férfi. 

A műsorvezető megkérdezte tőle, hogy megszólal-e benne néha egy hang, azt súgva, hogy Lengyelország mégis csak a szülőhazája, rokonai élnek ott, talán mégis vissza kellene menni segíteni az országot építeni? 

„Én azt szeretném, ha az európai gazdaság teljesítene jól, legyen az a német, a lengyel, a holland, vagy a spanyol. Látom, milyen előnyökkel jár az egyesült kontinens és meg is teszem, amit tudok, hogy Európa fejlődjön – hogy ez Lengyelország vagy másik állam, nem igazán érdekel” – szögezte le Bartek. 

Ugyanakkor vannak olyan, az Egyesült Királyságban élő lengyel barátai, akik eleve pénzt keresni érkeztek, és a hazatérést tervezték. „Ők nagyobb eséllyel hallják meg a hívó szót, ha azt gazdasági érvek is alátámasztják. Ha a brit gazdaság visszaesik, akkor már kevesebb okuk lesz itt élni. Én teljesen más helyzetben vagyok, nagyon jó állásom és szakmám van, pénzügyileg biztos helyzetben vagyok. 

Szerettem Nagy-Britanniát a népszavazás előtt, Londont még mindig szeretem, nagyszerű hely, de vannak olyan részei az országnak, ahol nem szívesen élnék” – mondta a férfi. 

„Az egymást követő kormányok mindig kérleltek, hogy térjünk haza” 

Jakob Krupa (1h55m) nem biztos abban, hogy a lengyel miniszterelnök hívó szavai meghallgatásra találnak. A londoni Polish Press Agency újságírója szerint még mindig sok lengyel van, aki szeret az Egyesült Királyságban élni, sokan jelentkeznek állampolgárságért is, őket aligha győzi meg a politikusi szó. 

„Nem is akkora újdonság, az egymást követő lengyel kormányok mindig ellátogattak ide, mindig kértek mindenkit, hogy térjenek haza. Mindez már vagy tíz éve, a tömeges lengyel határátkelés kezdete óta tart, és igazán soha nem járt komolyabb eredménnyel. Érdekes lesz látni, hogy most a Brexit miatt változik-e a helyzet. 

Több mint egymillió lengyel él az Egyesült Királyságban és egyelőre nem látni, hogy nagy tömegekben távoznának, olyannyira, hogy 2016 óta összesen mintegy 40 ezren mentek el, ami nem jelentős szám és sok oka lehet. 

Ráadásul azt sem tudjuk, hova mennek, nem szükségszerűen mennek haza Lengyelországba, más uniós országba is költözhetnek. Az is igaz, hogy Lengyelország lendületesen fejlődik, alacsony a munkanélküliség, rengeteg ukrán költözött oda munkát vállalni” – vélekedett a férfi. 

Akik hazamennek, azok sem feltétlenül a Brexit miatt, hanem azért, mert például családot szeretnének alapítani és közelebb lenni a család többi tagjához – tette hozzá Jakob. 

„Sokan eredetileg gazdasági okokból jöttek ide. Ugyanakkor az évek múltával (és tudjuk, hogy az átlag lengyel határátkelő 5-6 évet marad Nagy-Britanniában) már otthon érzik magukat. Számukra a visszaköltözés nem csak hazatérés, hanem újramigráció lenne, újra kellene tanulniuk egy csomó dolgot. Azért ez nem olyan egyszerű” – hívta fel a figyelmet. 

„Otthon előre meg van határozva az életutad” 

A lengyel-brit kettős állampolgár Marta (2h10m) 12 éve szociális munkásként dolgozik a szigetországban és egészen érdekes perspektívából közelítette meg a kérdést. 

Azt mondta, ő már csak azért sem menne haza, mert Angliában fantasztikus kulturális és szabadidős lehetőségek várják. Mire a műsorvezető megkérdezte tőle, miért nem viszi haza és honosítja meg otthon az angliai szemléletet. 

„Lengyelországban még mindig előre meg van határozva az életutad: fiatalon szülj gyereket, alapíts családot, míg az Egyesült Királyságban több választási lehetőség áll előtted. Azt csinálhatsz, amit szeretnél, és ezt látjuk is sok pár esetében, míg Lengyelországban sokkal szűkösebbek a lehetőségek” – mondta. 

Emellett Lengyelországban egyáltalán nincs meg az a sokszínűség, mint a szigetországban: „Talán ez most változik a rengeteg érkező ukránnal, de ez még nem észrevehető. Még mindig rengeteg előítélet van a más kultúrájú emberekkel szemben. Hatalmas, szemfelnyitó tapasztalat ide jőve megtapasztalni, hogy ezek az emberek a legjobb barátaid lehetnek. Rájössz, hogy mindegy, ki honnan érkezik, a lényeg, hogy milyen ember. Ez számomra nagy élmény. 

Számomra Anglia már sokkal inkább otthon, mint Lengyelország. Talán ahogy öregszem, jobban érdekel a gyökereim felfedezése, hogy megértsem, ki vagyok én. Sokkal érzelmesebb vagyok, mint a britek, egyenesebben fogalmazok, és amikor Lengyelországba utazom, akkor látom, hogy ez nem az én egyedi jellemvonásom, hanem a kultúrám része. De az egész életem itt van” – mesélte Marta. 

Aki szerint a miniszterelnök kijelentése leginkább csak populizmus. Alighanem több a munka Lengyelországban, mint korábban, a kérdés csak az, milyen munkáról van szó. 

„Ha csak simán hazaköltözöl, alighanem még mindig jó kapcsolatokra lesz szükséged a jó munkához. A kisvárosokban szerintem nem sok minden változott, egy átlagember építkezéseken, villanyszerelőként dolgozhat” – vélekedett a lengyel nő. 

Londonban van az életük 

Mi történne az Egyesült Királyságban, Londonban, ha hirtelen 1,2 millió lengyel egyszerre hazamenne? A műsorvezető kérdésére az angol John válaszolt (2h20m), aki egy építkezésen dolgozik együtt több lengyellel. 

Azt mondta, megkérdezte őket Mateusz Morawiecki szavairól, mire ők csak nevettek és annyit mondtak, nem mennek vissza, hiszen ott van az életük, a gyerekeik ott születtek, oda járnak iskolába, brit állampolgárok. 

„Imádok itt lenni” 

Nem csak lengyelek telefonáltak be a műsorba, hanem például a német Frank is (2h25m), aki 20 éve él az Egyesült Királyságban. Ő azt mondta, ha Angela Merkel hívná, nem menne. 

„Szeretem Németországot, jó odalátogatni, de nagyon boldog vagyok ott, ahol vagyok és nem akarnék visszamenni élni. Több oka van: az egyik maga London, ami rengeteg lehetőséget kínál. Két évet éltem Berlinben, ami nekem túl harsány és brutális. 

Két évtized után kényelmesebben érzem magam az angol nyelvet használva, mint az anyanyelvem, ami nagyon érdekes. Művészként az itteni lehetőségek végtelenek, imádok itt lenni” – fejtette ki Frank. 

A Brexit olyan, mint a válás 

Ugyan nem feltétlenül az alapkérdésről szólt, de nagyon érdekes volt az (egyébként ausztrál…) Steven meglátása (2h42m), aki portugál barátnője révén azért bőven érintett is a britek kilépésében. 

Szerinte a Brexit olyan, mint a válás. Az emberek sokszor nem racionális érvek alapján döntenek a válás mellett, nem az érdekli elsősorban őket, hogy milyen lesz utána, hanem ki akarnak szabadulni egy rossznak érzett kapcsolatból. 

„A szavazás sokkal inkább szólt arról, mitől szeretnének szabadulni, mintsem arról, mit szeretnének utána. Meglehetősen zavaró és arrogáns, amikor a kilépésre szavazókat rasszistának vagy tájékozatlannak bélyegzik, pedig talán csak elegük volt ebből az európai viszonyból, úgy érezték, az már nem segít semmit” – vélekedett. 

„Nem a miniszterelnök miatt jöttem és nem miatta megyek haza” 

A végére hagytam még egy lengyel véleményt, annál is inkább, mert Lucas első mondatai (2h28m) szerintem elég jellemzőek. 

„Nem számít, mit mond a miniszterelnök. Nem azért jöttem ide, amit mondott, és nem is azért fogok hazamenni, ha egyszer úgy döntök. Az ember nem a politikusok alapján dönt, saját maga hozza meg a döntést. 

Ugyanakkor van egy gond. Én a Brexit-referendum előtt jöttem és emlékszem, amikor az akkori brit kormányfő, David Cameron azt mondta, problémát jelent, hogy a lengyelek felveszik a Lengyelországban maradt gyerekek után a juttatásokat. 

Az emberek részben ezért szavaztak a kilépés mellett, mert úgy gondolták, az európai bevándorlók elveszik a munkájukat. Londonban ez nem probléma, mert ez egy multikulturális hely. A kisebb településeken már nem olyan jó a helyzet, mint volt a népszavazás előtt” – fejtegette. 

Most pedig ti jöttök, angliai és nem angliai határátkelők: ti visszamennétek, és ha igen, mi kellene hozzá – mondjuk egy miniszterelnöki hívó szó?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

(Fotó: pexels.com/wondererphotograph)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Brexit

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3414594832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2019.01.29. 07:22:58

Kéne a jeleti populitanak vissza a sok bérrabszolga.

Golf2 2019.01.29. 08:02:25

miniszterelnöki hívó szó? Akkor pláne nem.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.01.29. 08:35:33

Azért eléggé torzítja a valóságot, hogy egy angol műsorba csak az telefonál be, aki már beilleszkedett, szóval a kilátástalanság elől menekülő, angolul nem tudó tömegek nem.

fhdgy 2019.01.29. 09:37:50

@Online Távmunkás: A betelefonálók, akik beilleszkedtek, szerinted milyen irányban torzítják a dolgokat?

Szerintem az angolul még nem tudó emberek, ha betelefonálhattak volna ( mondjuk lett volna tolmács ), pont abba az irányba vitték volna el a dolgokat, amitől szerinted még torzabb lett volna a dolog.

Szerinted "a kilátástalanság elől menekülő ... tömeg" a kilátástalanság elől vissza akarna menekülni a kilátástalanságba?

Hogy is van ez???, mert én részedről ezt nagy logikai bukfencnek érzem!!!

Hari Seldon 2 2019.01.29. 09:52:01

Egyébként az első hozzászólása reális. Mármint, hogy maximum csak egy részük megy vissza Lengyelországba. Erre felé is az utóbbi két évben nagyon megszaporodtak a lengyel kisfurgonok, meg ilyen olyan kis maszek festő burkoló autók, jellemzően lengyel rendszámmal. És az utóbbi két év óta tűnt fel, hogy mennyi van. Szóval, teljesen elképzelhető, hogy egy részük átteszi a telephelyet a kontinensre.

Határátkelő 2019.01.29. 11:48:49

@Online Távmunkás: @fhdgy: Nyilván minden ilyen minta torzít. Az is igaz, hogy kell egy meglehetősen biztos nyelvtudás ahhoz, hogy valaki be merjen telefonálni egy élő rádiós műsorba.

Ugyanakkor az is igaz, hogy aki már évek óta ott él, annak nem olyan egyszerű felpakolni és hazamenni. Ráadásul nem is feltétlenül hazafelé indulna (nyilván vannak ilyenek is, csak ugye ez nehezen mérhető), hanem simán elmehet másik országba.

Szerintem az egy érdekes adat, amit Jakob mondott: "Több mint egymillió lengyel él az Egyesült Királyságban és egyelőre nem látni, hogy nagy tömegekben távoznának, olyannyira, hogy 2016 óta összesen mintegy 40 ezren mentek el, ami nem jelentős szám és sok oka lehet." Most ez a 40 ezer lehet 60 is, de 80 is akár (vagy 30), az arány érdekes: a nagyjából 1,2 millió lengyelnek ez csak a töredéke.

Határátkelő 2019.01.29. 11:49:32

@Hari Seldon 2: Én is azt gondolom, hogy inkább másik országba mennek. Kíváncsi lennék például Hollandiára és Németországra is.

fhdgy 2019.01.29. 12:18:23

@Határátkelő: Én, remélem, értem, amit írsz. Csak azt nem értem, hogy miért írod nekem is, mivel fel sem merülne bennem az ellenkezője.

Én egy dologra próbáltam reagálni , amit @Online Távmunkás: írt.

Ő azt sugallta erősen, hogy azért volt egyoldalú a videó, mert csak azok szólaltak meg, akik megfelelő nyelvtudással rendelkeztek, így ők azok, akik már beilleszkedtek, ha meg beilleszkedtek, akkor mi a nyavalyáért akarnának elmenni.

Bezzeg, ha szóhoz juthattak volna azok is, akik nem juthattak szóhoz, mert nem beszélik a nyelvet ..., nos akkor megfordult volna a mérleg.

Ami számomra logikai bukfenc volt, azt szűrtem le a hozzászólásából, hogy azok nem illeszkedtek be, nem beszélik a nyelvet, akik felkészületlenül, a kilátástalanság elől menekültek el otthonról. Tőle már az is meglepő, hogy szerinte lehetnek ilyen emberek -:)

Nézd, én nem akarom megnézni a videót, még akkor sem, ha szinkronizált lenne. Három óra nekem az örökkévalóság lenne.

Én elfogadom, hogy a fősodor az volt, ami itt írásban is szerepelt.

Akik elégedettek, beilleszkedtek, nem akarnak elmenni vagy csak akkor, ha valami fenomenális ajánlatot kapnának valahonnan ( csak kérdezem, bárhonnan csak ne otthonról ??? )

Aztán lehetnek olyanok, akik nem illeszkedtek be, lehet, hogy soha nem is fognak, de összeszorítják a fogukat és tűrnek, tűrnek, mert másutt még rosszabb lehetne nekik.

Olyanok is lehetnek, akiknek sehol sem lehet jó, nekik tkp. mindegy, hogy hol vannak, hisz mindenütt rossz.

Aztán lehetnek olyanok is, akik kibírtak, elviseltek, élvezték a kinti X évet, de elérték, amit akartak, irány haza.

London2009 2019.01.29. 12:30:04

Micsoda kerdes? : ) Engem az olyan esetek meg mindig megdobbentek, amikor tiz ev utan felpakoljak a vandorcirkuszt es “hazakoltoznek”. Nekem is van tobb ilyen ismerosom is. A visszatero eset az, amikor gyerek szuletik. Aztan rajonnek, hogy itt mi penzbe kerul a bolcsode, ovoda es egyszeruen nem tudjak kigazdalkozni. Igy sokkal egyszerubb eletuk lesz ingyenes ovival meg a nagyszulok segitsegevel. Illetve meg azt lattam sokszor, hogy hiaba elnek itt tiz eve, nem alakult ki igazabol semmilyen kotodesuk. Nincs parjuk, csaladjuk, lakasuk stb. Igazabol egy munka koti oket ide, aztan rajonnek, hogy ez nem eleg semmire es visszakoltoznek. Mar teljesen mas a helyzet, amikor kevert parokrol van szo, illetve ha anyagilag biztos labakon all a csalad. Eleve az is sokat meghataroz, hogy ki miert koltozott ki. Ha csak a penz miatt jott az illeto es azt sikerult osszegyujteni, akkor minek maradna. Olyannal meg nem talalkoztam viszont, aki a miniszterelnok hivoszavara fogta volna a nyulcipot. :D

Mick Richards (UK) 2019.01.29. 12:33:15

Az elmult honapokban ket fiatal lengyel parnak adtam at haromszintes hazat Didcotban. Ugy tunik ok nem keszulnek sehova. Mindket helyen kisebb, nagyobb gyerek.

Az utobbi idoszak megoszlasa (uj epitesu hazba koltozok):
Angol: 25
Ir: 1
Indiai: 6
Kinai: 2
Lengyel: 2

London2009 2019.01.29. 12:34:42

@Mick Richards (UK): ez erdekes adat. Csokkent az adas-vetelek szama az utobbi 6-12 honapban? Felenk stagnal.

Határátkelő 2019.01.29. 12:58:29

@fhdgy: Csak azért tettelek bele téged is, mert ti kezdtetek el róla beszélgetni. :)

Határátkelő 2019.01.29. 13:00:40

@London2009: Igen, kb. erről beszélt az egyik betelefonáló is. Azaz hogy aki csak a pénzért ment és menet közben sem változott a célja, az nagyobb eséllyel megy haza, ha nekiáll számolni. Azok viszont, akik beilleszkedtek, a gyerek már ott jár iskolába, jó helyük van, azok akkor sem biztos, hogy elindulnak, ha tartanak is a bizonytalanságtól vagy anyagilag már kiegyenlítettebb a helyzet.

Mick Richards (UK) 2019.01.29. 13:20:22

@London2009:
Ami ezen a reszen van eleg beteg szerintem. Dolgoztam ezen a reszen 2017 januarban, legkozelebb erre jartam egy evvel kesobb, es eltevedtem, mert idokozben mindenhova haz epult.

Egyelore csak egy kisebb lassulas, ami a kivaras miatt lehet. Varjak az esetleges lufipukkadas miatti arcsokkenest. Most Didcot Great Western Park kulonbozo fazisain dolgozom. Ez osszesen 2310 magan es 990 affordable hazat jelent (elenyeszo szamban lakast). Az egesz 179 hektaron, 2010-ben kezdtek es varhatoan 2025-ben fejezodik be.

De mar sorbaall Valley Park 4254 hazzal.

A regi motorosok azt mondjak, hogy amikor belassul, mint pl. 2008-ban akkor alapozas utan felhuzzuk egy bizonyos szintig a falat es onnantol csak akkor folytatjuk, ha valaki megvette. Azert nem gondolom meg igazinak a lassulast, mert a kovetkezo fazison mar fejeznek be hazakat, de meg el sem kezdtek arulni, mert eloszor a korabbi fazisok maradekait akarjak eladni.

A masik erdekesseg, hogy az affordable (nevezzuk onkormanyzatinak) kinalatban van berelheto es shared ahol berleti dij es torleszto is van, es elso korben csak resztulajdonos lesz a vevo. Van 3 viszonylag nagy haz, amit nyaron atadtunk az ingatlankezelonek es meg mindig ures. A berelhetokbe par napon belul bekoltoznek atadast kovetoen.

Határátkelő 2019.01.29. 13:38:33

@Mick Richards (UK): Ez nagyon érdekes! Nem lenne kedved kicsit részletesebben megírni? Akár külön poszt is lehetne. Brit ingatlanpiac testközelből. :)

London2009 2019.01.29. 13:41:18

@Mick Richards (UK): szep. Rengeteg az uj epiteseu Cambridge kornyeken is. De szinte venni is alig lehet, mert elkapkodjak oket azonnal. Anyosomek gondoltak, hogy vesznek befekteteskeppen, de aztan meggondoltak magukat. Igy eleg sok hazat lattam es kulonben helyesek, de baromi dragak ahhoz kepest, amit nyujtanak, meg en utalom a lakoparkokat. Itt is lassulas van es igen, a kivaras miatt. Mindenki abban bizik, hogy esnek az arak. A shared ownershipet egy vegtelenul karos dolognak tartom, agyon kellene utni, aki kitalalta. A lassulasban az is benne van, hogy ugye lecsokkentettek a leirhato adot a kiadott ingatlanok utan es raraktak az extra stamp dutyt a masodik, tobbedik ingatlanra. Ha nagyon belassul, remelem ezt elso kezbol torlik el. Szerencsere most sem eladni, sem venni nem szeretnek (illetve venni akkor, ha eltorlik az extra stamp dutyt, de addig nem), ugyhogy csak kivancsisagbol kovetem a piacot, de most jelenleg nem erint a problema, hala az egnek.

2019.01.29. 18:40:30

@Mick Richards (UK):

Ezt megerősíteni tudom, Didcot és környéken gomba módjára nőnek ki a földből az új házak/lakóparkok.
Évek óta minden nap megyek oda, szóval látom a különbséget, ami meg tavaly susnyás volt, most egy komplet lakópark van ott.

Melyik építkezésen vagy, a Tesco melletiben?

Shanarey 2019.01.29. 19:00:59

Itt ahol most élek, már 4 éve, amikor idejöttem, a ház mögötti terület az egyik helyi iskoláé volt. Ez a terület, körbe volt kerítve, de üres volt, persze az iskola felé nem volt lezárva, de semmi sem volt itt. Két éve elkezdtek építkezni, mára egy rakás ház épült, s sokan be is költöztek, de a terület nagy, s az építkezésnek nincs vége.

Doromby 2019.01.29. 19:11:32

En a fidesz miatt vesztettem el az allasomat es miattuk kerultem kilatastalan helyzetbe. Nincs az a mezes madzag amivel engem megegyszer magyarorszagra vissza lehetne csalni barki is mond barmit. Ahol most vagyok ott van mindenem, kocsi, lakasra sporolas...senki sincs magyarorszagon aki utan vagynek.

Golf2 2019.01.29. 19:11:32

mára egy rakás ház épült...a világ csóró részeiről özönlenek a gazdag részekre.Túlnépesedett részekről pláne.És verik fel az árakat fujják a lufit. A bennszülött meg majd megfizeti.Még itt orbanisztánban is pörög az építőipar csak tudnám mire.

négyzet 2019.01.29. 20:46:59

Az ilyen politikai megszólalások hazai felhasználásra készülnek, azaz ez esetben a lengyelországi lengyeleknek. Valamilyen célból. Része lehet egy EU-ellenes politikának, igazából nem vagyok képben, hogy éppen most mit akarnak.

Egyébként érdekes lesz ez. Mindenki tolódik Nyugatra. A közép-európa nyugat-európába, a kelet-európai közép-európába.

négyzet 2019.01.29. 20:56:37

@Határátkelő: Az érdekes igen, hogy olyan kevés lengyel költözik vissza. Évekkel ezelőtt még az volt a társadalomtudósok véleménye, hogy a lengyelek (majd) hazaköltöznek, mert szoros családi kapcsolatok, hagyományok stb. Lehet, hogy alaposan bakot lőttek...

Thurzai Zsöni 2019.01.29. 23:22:08

@Doromby: Megértem. Jómagam a narancskeresztes kapzsitalisták (sic!) miatt hagytam el igen tudatosan rákészülve, egy merőben új szakmába vágva a fejszém nem "csupán" az egyébként már-már kényelmes és magyarországi keretek között még viszonylag jól is fizető állásomat, hanem a hazámat és anyámat is.

steery 2019.01.30. 10:02:50

Ha az egyén nem a közösség tulajdona, amibe beleszületett, ami gondoskodott róla, felnevelte, etette, szállást, ruhát, eszközöket adott neki, taníttatta, védte, gondoskodott az egészségéről és arról, hogy felnőve értelmes lény legyen belőle, akkor nyugodtan otthagyhatja a közösségét, hogy más közösségek számára hajtson hasznot. Vagyis az ilyen közösség, ami nem birtokolja az embereit, lényegében öngyilkosságot követ el, mert az erőforrásait más közösségek erősítésére, támogatására pazarolja el hosszú távon, míg ő maga elsorvad. Hisz a legjobbak mindig elmennek, csak a gyengék, rosszak, selejtesek maradnak, akik nem kellenek senki másnak. Ez egy piramisjáték, amit mindig a piramis alján lévő rabszolgák szívnak meg a legjobban és a tetején lévők nyernek rajta a legtöbbet. Ez egy nagy, globális emberszivattyú, amit a nagy, globális pénzszivattyú működtet. Ez teszi tönkre a Föld egyre nagyobb hányadát. Csakhogy ha a piramis alja megsemmisül, akkor a rá épülő, fölötte lévő csúcs is meg fog semmisülni, mert magától az sem képes megállni a saját a lábán (vagy lebegni a levegőben). És akkor vajmi keveset fog számítani, hogy a gazdagisztánok kicsit később omlanak össze, mint a szegényisztánok.

Szóval jól hangzik az elv, hogy "ahol jó dolgunk van, ott a hazánk" és érthető, hogy nagyon sokan így gondolkodnak. Viszont ez nagyban hozzájárul az egész emberiség tönkretételéhez. Eredmény: a globalizáció, az unió rossz dolog. Nem lett volna szabad megengedni a létrejöttüket sem. Csak a szigorú szegregáció és az önfenntartó közösség alkalmas a hosszabb távú fennmaradás biztosítására. Amit nem duzzaszt fel a túlszaporodás, a bevándorlás és amit nem sorvaszt el a kihalás és a kivándorlás. Mert képes egyensúlyban tartani önmagát. Ésszel.

Tamáspatrik 2019.01.30. 20:29:45

@steery: Nem a közösség tulajdona, az a feudalizmus lenne.
Az első közösség a család, amibe beleszületik, azt is elhagyja az ember. A második közösség a város vagy a falu, azt is sok esetben elhagyja. Néha a nemzetállamot is - ez semmivel sem több mint más közösségek.
Angliából az USA-ba rengetegen vándoroltak ki, Írországból is, Európa számos más részéből is, mégsem omlott össze egyik állam sem. Akik ott maradtak, azok felfejlődtek és csatlakoztak hozzájuk mások. Ja, Ausztráliát meg fegyencek alapították, de nem látszik meg rajtuk. A történelmi tapasztalatok nem igazolják a hozzászólásban foglaltakat - lényegében érzelmi ráhatásokat használó demagógiáról van szó.
Borneóban ezernél több törzs él egymás mellett különféle völgyekben, mindegyik más nyelven beszél. Ez lenne a fejlett civilizáció?
Az élet alapvetően dinamikus jellegű, nem statikus, még ha úgy egyszerűbbnek is tűnne, hogy mindenki maradjon ott, ahol született. Egyébként visszamehet, sokan vissza is mennek és gazdagítják a közösséget később. (A külföldi munkavállalás nem jelenti szükségszerűen a gyökerektől való megszabadulást.)
A globalizációnak és az EU-nak éppúgy vannak előnyei mint hátrányai is, az utóbbiak okos politikával a hátrányok csökkenthetők, nem véletlenül alakult ki az EU támogatások rendszere, amely a piaci erőfölényeket hivatott csökkenteni.

clemens 2019.02.01. 09:08:25

Néhány száz éve még rabszolga hajcsárok terelték a "művelt nyugatra" az embereket, ma mér önként mennek (ki)szolgálni a gazdasági igényeket.
A módszer tehát nagyban változott, de az eredmény ugyanaz, erőforrást szipkázni fejletlenebb országokból, ezzel tovább gyengítve azokat, miközben furfangos módon azt sugallják hogy a befogadók tesznek jót a befogadottakkal.
Az ember már valóban nem tulajdona senkinek, ennél bonyolultabb társadalmi viszonyok vannak. Állami keretek biztosítanak gyest, eü ellátást, iskoláztatást, közbiztonságot ahhoz hogy felnőjön egy gyerek, és el tudjon költözni külföldre.
Érdekelne hogy magatokban hogy számoltok el azzal a néhány 10MFt-al amibe ez került?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása