oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. január 13. 06:30,  Egy (nem is olyan) tipikus svájci város 32 komment

2019. január 13. 06:30 Határátkelő

Egy (nem is olyan) tipikus svájci város

A svájci Neuchâtel az azonos nevű kanton fővárosa, ezzel együtt is alig 30 ezer ember lakja. Közéjük tartozik (majdnem) a családjával Zuzzer is, ő mutatja be a települést és a környéket. Emellett kiderül, mi az a Dutchlish és eszünk vadállatot is.

Mi a magyar álom? Halászlé paprikás csirkével? Osztrák életszínvonal? Három tenger mossa? És mi az álom abban az országban, ahol te élsz? És mi a rémálom? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

neuchatel_1.JPG

Kezdjük Svájcban! Zuzzerék 10 éve költöztek egy Neuchâtellel szomszédos faluba, de az csak 10 km-re van, szóval amikor a Bemutatom a városom sorozat darabját készített, akkor nem volt kérdés, hogy miről ír majd.

Melyik az a hely, ahová először elviszed a városodba látogató ismerősöket? 

Egy baráti, rokoni látogatás általában a történelmi belváros bejárásával kezdődik, ami szerintem maximum 3-4 órás program, tokkal-vonóval, kávéval és sörökkel, lehet ebéd is belefér. Azaz múzeumok nélkül, mert abból is van pár a városban. Aztán előbb vagy utóbb, de azokat, akik nem vízparti városban élnek, odavonzza a Lac de Neuchâtel partján elnyúló sétány, a Quai Osterwald. 

Nem kell hozzá nagy szerencse, csak egy átlagosabb nyári, vagy tavaszi szép idő és a „túlparton” – azaz jóval messzebb, de a perspektíva csalóka – látszanak az Alpok és különösen jó időben az Utópia nevű, szobornak számító mólónál elhelyezett hegycsúcs térképen lehet elemezgetni az idáig látszó Mont Blanc-t és egyebeket. 

Nagyon érdekes és központi eleme a parti sétának egyébként ez a rövid mólószerű műalkotás, minden vizit alapeleme a rajta, mellőle, róla készített selfie és családi fotó. 

Mivel mi errefelé lakunk, azt hiszem legalább hárommilliószor lefényképeztem már a mű ezen tárgyát, Zuzzerrel, Zuzzer családdal, vagy anélkül. (...) 

Standard program még, hogy ha szép az idő, akkor felmegyünk a város fölé a Chaumont-ra, ahol egy kilátó található és gyönyörű kilátás nyílik a „Pays de trois lacs-ra”, a három tó országára. 

Ezen a vidéken ugyanis három tó van csatornákkal összekötve; a kilátóból szép kilátás nyílik a morati, neuchateli és a bieli tóra is. Azzal, hogy összekötötték a tavakat egy újabb programra nyílik lehetőség, hajókázni is lehet, akár mindhárom tavat magába foglaló útra is be lehet fizetni. 

Mi a három legjobb ingyenes dolog a városban? 

A lélegzetvétel, a nyugalom, a tópart. De most komolyan, mi ingyenes az életben, főleg Svájcban? Kis túlzással ha valami csak 10 frankba kerül, az már ingyenesnek minősül. :) 

Mivel Neuchâtel a róla elnevezett tó partján fekszik, adja magát, hogy az emberek a tópartra mennek sétálni, amint az időjárás megengedi. Ott aztán persze hamar találnak a gyerekek és felnőttek pénzköltési lehetőséget, fagyizók, kisebb teraszok, büfék települnek ki a part közelébe tavasszal és nyáron. (...) 

Ingyenes még a tény, hogy gyakorlatilag bárhol le lehet menni a partra fürödni; mint mindenütt Svájcban, itt se lehet lezárni partszakaszokat az emberek elől, elvileg senki se építkezhet úgy a partra, hogy az általa „birtokolt” partszakasz elérhetetlenné váljon az emberek számára. 

Hol érdemes enni, ami visszaadja a város ízeit és hangulatát? 

Ez is egy érdekes kérdés, mert embere válogatja, ki mit szeret és mi adja vissza neki a város hangulatát. Javasolnám, hogy az ízeket válasszuk szét a hangulattól. 

Mi legjobban egy olasz (Fleur de Lys) és egy mexikói (Desperado) éttermet szeretünk a hangulat miatt, amik „valószínűleg” nem nagyon jellegzetesen neuchateli konyhát visznek. 

Nagyon tudnám viszont ajánlani a kissé kieső helyen található, egyszerű kiséttermet a Pinte de Pierre-á-Bot-t, ahol vagy huszoniksz különféle fondü közül lehet válogatni. 

Egy másik javaslatom pedig a La Charrue lenne Fenin-ből, vagy a mi kis falunkból a Manoir de la Poste; ezek neuchâteli éttermek kantonális szempontból, de helyileg a kanton Val-de-ruz régiójának kis faluiban találhatóak, úgy 10-15 perc autóútra a belvárostól. 

Ajánlanám a helyi specialitást a steak sur ardoise-t, ami egy olyan húsétel, amikor a sztéket egy átforrósított pala lapon hozzák ki különféle szószokkal, salátával és sültkrumplival. 

Az étkezési szertartás része, hogy nagy előkét kap mindenki a nyakába a sercegő hús levei elleni védekezésül és voila, jó étvágyat. A sütés végső stádiumát mindenki magának végzi, vagy jól átpirongatja a húst a kövön, vagy véresen tömi magába a döglött állatdarabkákat. Vegánoknak nem ajánlanám azért :) (...) 

Hol érezhetjük leginkább a város történelmét? 

A Collegiale-t tudnám ajánlani, a város azon magját, ahol a helyi „katedrális”, egy ökumenikus templom áll – a város sok pontjáról jól látható -, a kertjéből szép kilátással a városra, a tóra és szép időben az Alpokra. A melléképületekben a helyi kormány ülésezik, mindenféle kantonális hivatalokkal egyetemben.

neuchatel_2.JPG

Az ide való felmászás során az út mellett található a börtöntorony, ami a legrégebbre datált még álló épülete Neuchâtelnek. Ide nem ingyenes a belépés, legutóbb ha jól emlékszem 1 frankost kellett bedobni ahhoz, hogy a forgóajtó beengedjen. Megéri, mert a tetejéről nagyon szép a kilátás. 

Az óratorony környéke is ajánlott, nagyon szépen rendbehozták a zsoldos katona szobrával díszített forrást, ilyen mondjuk más témájú szobrokkal több is van a városban. 

Városi busszal könnyen elérhető helyen, de már nem a szigorúan vett Neuchatel határain belül van egy-egy múzeum – tudom, ezek unalmasak általában, de ez szerintem nem – van a Laténium, ami egy modern múzeum és a környék múltjával foglalkozik, a várost és az úgynevezett „lacustre” azaz „tavi” kultúrát illetően. 

Minek hagyjunk helyet a bőröndben, azaz mit érdemes vásárolni? 

Szeretitek a sajtokat? Nos, ha igen, akkor egy szép guriga Bleauchâtel-nek hagyni kell helyet; az egyik legjobb kéksajt, amit valaha volt szerencsém megkóstolni. 

Aztán – persze attól függően, hogy repülővel, vagy autóval érkeztetek – én vinnék a sajt mellé pár üveg chasselas alapú fehérbort, például a Châteu d’Auvernier pincészet borai közül. 

Ez az én ízlésem, természetesen a többség vörösbort ropogtat egy izmos sajt mellé, más típusúaknál nekem is az jön be. Tény, hogy bár a svájci boroknak nincs akkora sajtója mint a franciáknak, itt azért óriási öngólt lőni nehéz. 

Ihatatlan lőrét még nem sikerült vennem, persze ehhez ajánlom a bűvös 10 CHF per palack árat lefelé nem átlépni, felfelé meg a határ a csillagos ég. (...) 

+1 Ami kimaradt, de mindenképpen szeretném elmondani… 

Ez a város „rouge et noire”, azaz piros-fekete, ez a helyi csapat, a Neuchâtel Xamax színösszeállítása. A Xamax egy helyi intézmény, a helyi kultúra és identitás szerves része, egy tipikus kisvárosi, erején felül teljesítő klub. 

Harmincezres kisváros első osztályú csapattal, a helyi utánpótlásnevelésre támaszkodva. Most is van vagy 6 olyan játékos a kezdőben, aki saját nevelésű, szóval nehezebb is őket anyázni, hiszen a „mi kutyánk kölkei”. 

A meccsek sokaknak társadalmi események, sok ember inkább beszélgetni, mint meccset nézni jár ki, jellemző, hogy a bérletesek egy része nem is jár meccsre, azzal támogat, hogy bérletet vesz. 

A vezetőség közvetlen, például egy sorral az elnök úr felett ülök, egy félidőt a mezei szurkolókkal tölt, míg a második félidőben a túloldalon a szponzorokat szórakoztatja. 

A stadion építészeti szemszögből érdekes épület, a pálya szintje vagy 8 méterrel van a talajszint fölött, alatta és lefelé pedig több szintes plaza és parkoló található. Gyakorlatilag egy épület tetején van a stadion 12 ezer emberre méretezve. (...) 

Ahogy fentebb említettem, Neuchâtel piros és fekete, de ha nem a sport oldaláról közelítem meg, akkor meg igaz mádzsár ember szívit melengetően piros-fehér-zöld a zászlaja, elforgatva és egy kis svájci kereszttel a sarkában. 

Nem csak a város, hanem a kanton neve is Neuchâtel; a terület a Svájci Föderációhoz 1815-ben csatlakozott Republique et Canton De Neuchâtel néven, azaz papíron először Köztársaság és csak aztán kanton, de mint tudjuk, a modern időkben ez inkább fordítva működik. 

Mikor a legérdemesebb Neuchâtelbe látogatni? 

Nos, ez attól függ, hogy mi a célja az utazásnak. Természetesen nyáron, tavasszal, jó időben a legszebb a város és környéke, viszont ősszel van, szeptember utolsó hétvégéjén a mindent vivő esemény, a Fete des vendanges, azaz a szüreti ünnep. 

Ez egy három napos, a város totális lezárásával járó fesztivál, ahol mindenki a lovak közé dobja a gyeplőt és megy a borkóstolás ezerrel. A város tele van ilyenkor különféle streetfood helyekkel, guggenmusic bandekkel, discok, sörsátrak, vurstli, minden van, ami szem szájnak ingere.” 

A teljes posztot még több érdekességgel és rengeteg fotóval itt találjátok, nagyon ajánlom! 

Mi a fene az a Dutchlish? 

Manapság az OMG, a take it easy vagy a you are special korában szinte mindenki kever egypár angol szót a mondanivalójába – írta a Hollandokk, és persze nincsenek ezzel másként a hollandok sem.

dutchlish.jpg

„A kezdő hollandul tanulót felbátoríthatja az ilyesmi, azonban hiába szeretné valaki ízléssel vegyíteni a friss hollandját a lyukakat betömő angol frázisokkal, mégis könnyen kínos bénázásba fordulhat a beszélgetés... 

Az angol szavakban, bármennyire is hasonlítsanak a holland megfelelőjükre, gyakran máshova helyezik a hangsúlyt. Ilyen például a family és a familie (család, ami a hollandban ráadásul csak a tágabb családot jelenti), vagy a blame és a blameren (hibáztatni) esete. 

De vannak olyan szavak is, amelyeket teljesen ugyanúgy kell írni mindkét nyelven, és csak a kiejtés árulja el, éppen melyik nyelvnél járunk (pl. water angolul [ˈwɔːtə], hollandul [ˈwa:tər], a bus [bʌs] ill. [bösz], a welcome angolul [ˈwelkəm], hollandul welkom (és úgy is kell írni). 

Sörözéskor a beer, bear és bier útvesztője adja magát a teljes zavarodottsághoz, ám a rutinos holland csaposok ehhez szerencsére jól hozzászoktak már. A beer hollandul medvét jelent, angolul meg sört, de a két fogalom együttes előfordulásának Hollandiában különben is kicsi az esélye (Erdélyben mondjuk nem annyira). 

A fodrásznál viszont nem árt tisztázni, mit értünk pony alatt. A könnyen elbizonytalanodók persze inkább vigyenek képet magukkal a holland fodrászszalonba, vagy válasszanak nagyon egyszerű frizurát, de a bevállalósok is jobb, ha előre tisztázzák, hogy adott esetben az angol pony-ra (lófarok), vagy a holland pony-ra (frufru) gondolnak. 

Van olyan szótár, amiben ez a szó rosszul szerepel, de a Google képkereső nem hazudik (ilyenkor természetesen holland/angol szókombinációra teszteljük, ne csak úgy magában, mert akkor csupa lovacskát kapnánk eredményül). Szóval ebben is jobb, ha a képekre hagyatkozunk. 

A hasonló szavak viszont abban is segíthetnek, hogy egy új holland szót könnyebben tanuljunk meg. A big hollandul malacot jelent, és sokat segít, ha memorizáláskor jó nagy malacot képzelünk magunk elé. 

A kil (hűvös, nyirkos) is könnyebben megjegyezhető, ha egy hidegvérű gyilkos fagyos leheletét képzeljük el. A cv megnevezés a centrale verwarming, azaz a központi fűtés holland megfelelője, álláspályázatkor remélhetőleg ez nem okoz kavarodást, hacsak nem a fűtésszerelő pozíciók hoznak lázba.” 

A teljes posztért ide kell kattintani, tegyetek úgy!

Együnk vadállatot! 

Kaki, kakiszilva, datolyaszilva, hurma, sharon-gyümölcs, persimon, lótuszszilva, lichiparadicsom és még hosszan sorolhatnánk ennek a különleges gyümölcsnek a nevét, amit Christine mutatott be legutóbb.

sharon_fruit.JPG

„Hívhatjuk persimmon-nak, vagy datolyaszilvának is a Wikipédia szerint. Ez a csúnyácska paradicsomnak kinéző gyümölcs eredetileg Ázsiában volt őshonos, mára mindenfelé megtalálható. 

Ezért a boltok polcain is rendszerint fellelhető itt nálunk. Férjem kollégája szerint az almára hasonlít az íze, a wiki azt mondja sárgabarack, szerintem pedig mangóba oltott alma erős diós utóízzel. Érdekessége, hogy nincs magja illetve magháza. 

(Valaki az eredeti poszt alatt egy kommentben megjegyezte, hogy „Spanyolországban caqui-nak hívják és igen, kakinak ejtik, óvodás korú gyerekek már csak ezért vagy imádták vagy nem hajlandóak megkóstolni sem. :-)) 

Amúgy ritkán, de lehet benne magot találni, hosszúkás, barna magja van, kb. mint egy babszem. Mi leginkább meghámozva gyümölcsként esszük, de ugyanúgy felhasználható mint a barack, sütikbe, joghurttal, lekvárnak... Nagyon finom!”) 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Svájc Nagy-Britannia Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2414555978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

London2009 2019.01.13. 07:05:41

Elso! Ez egy nagyon jo jatek! : )
A poszt szuper volt, koszi Zuzzer!

Hari Seldon 2 2019.01.13. 08:56:32

Ez egy jó poszt Zuzzertől. Jó turisztikai ajánló. Egy kis aprósággal pontosítanám:
Neuchâtel zászlója nem piros-fehér-zöld elforgatva hanem zöld fehér piros. - Legalábbis hivatalosan a zászlórúdnál levő szín az első. A magyarok közül kevesen tudják (logikus, hiszen a magyar egyértelmű), hogy ahogy az írásnál a zászlónál is van "sorrend". Én sem nagyon fogalkoztam vele ezelőtt, de ugye itt is függőlegesek a csíkok.
Sőt az olasz zászló sem piros fehér zöld elforgatva, hanem zöld fehér piros (elforgatva, ha már mindenképpen forgatni akarunk)
Az olasz színei a francia zászlóból jöttek (naturellement) csak a kéket kicserélték Milánó szinére, zöldre.

Golf2 2019.01.13. 09:08:28

Mázlista,szuper hely.

Hari Seldon 2 2019.01.13. 09:15:13

@Hari Seldon 2:
Pontosabban Lombardia színe a zöld...

Határátkelő 2019.01.13. 09:58:29

@Hari Seldon 2: Innen már csak egy lépés a kokárda-problematika... :)

Pöffetegecske 2019.01.13. 10:26:28

Zuzzer, köszi, ez nagyon jó volt. Tavaly ősszel jártunk ott, én mondjuk többet vártam az ismerősök áradozásai után, kellemes kisváros. Arra a megjegyzésedre reagálnék, hogy Svájcban semmi nincs ingyen. Ez részben igaz, hiszen karban kell tartani a városokat, annak pedig ára van, és szemrebbenés nélkül mindent be is áraznak. Engem ez nem feszélyez, tudom, hogy nem maradok senkinek adósa. Másrészt én meglepődtem, hogy mennyi dolog közös, avagy ingyenes, ami persze nem ingyen van, de az adót visszaforgatják. Pl. az erdők, benne karbantartott kiránduló utak, sütögetők, sokszor aprított fával, komplett vadasparkok, és nem kérdés WC. Számos Erlebnisweg, ami gyerekeknek kialakitott játékos túraösvény. Ingyenesek ( minálunk) az udvari iskolai pályák, focipályák, kosárpályák, sportpályák, amiket bárki igénybe vehet, de minden hétvégén vannak nyitott tornatermek, ahova be lehet menni játszani, nyáron gyerekeknek szerveznek ingyenes programokat is, pl. különféle tekerős járművekkel lehet játszani az atlétikai pályán. Szinte minden napra jut ingyenes koncert vagy fesztivál, adventben pl. ingyenes kiskoncertek voltak az Operában. A strandok és jégpályák erősen dotáltak, átváltva kb. annyi vagy kevesebb a belépti díj, mint Pesten. A tópartok nagy részén bárki fürödhet, grillezhet, családok, baráti társaságok egész napokat töltenek ott. Az meg hogy a fagyiért fizetni kell a büfében? Hát hol nem? Én lennék a legboldogabb, ha Magyarországon is ugyanigy mindenért kellene fizetni.

Hari Seldon 2 2019.01.13. 10:41:10

@Határátkelő:
Ja igen, a kokárda hajtogatás. Az is mindig milyen vitát szült.

nyuszigonosz 2019.01.13. 10:47:44

Zuzzer posztja, mint általában nagyon szórakoztató és jó.

Nekem ma kimondottan tetszik a Dutchlish címü Hollandokk poszt is, ahol @Határátkelő: két bekezdést duplán raktál ide.
Mert hát van a Denglisch is, ami sokszor igaz nagyon nem jó, de hát van.

Christine poszt részlete: Kaki néven van itt is, és most is van itthon egy kiló belöle, finom gyümölcs.

Határátkelő 2019.01.13. 11:11:01

@nyuszigonosz: Uh, tényleg. Köszi, javítottam. :)

zuzzer 2019.01.13. 11:35:09

@Pöffetegecske: Korrekt! Olyan természetes néhány dolog, hogy eszembe se jut, hogy máshol nem biztos, hogy így van.
Igen, felénk is van egy halom piknikelô hely, ami teljesen ingyenes és rendben van tartva. Endszóan, endszóan....

2019.01.13. 12:09:36

‘Hintáztam’ egyet és lementem street view-al Neuchâtellel, és környékére, azt kell mondanom, hogy elbirnám ott tölteni az éltem :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.01.13. 12:27:23

Oké, a kaki az már önmagában is kurvára röhejes gyümölcsnév, ezt aláírom; de mitől is vadállat?

gabors 2019.01.13. 12:49:47

@London2009: "Elso! Ez egy nagyon jo jatek! : )"

hatodik !!!! kb itt 7 orakor

Din Serpahis 2019.01.13. 13:59:55

Neuchatellel csak annyi a baj, hogy marha magas az adó :) Viszont tényleg szép hely.

Csodabogár 2019.01.13. 14:32:02

@Din Serpahis: Az adó függvénye a rendes infrastruktura, tisztaság stb. Indiában biztos alacsonyabb az adó, aztán nézzél csak körül.:-)
Végül is Svájc nem annyira vészes adóilag. A skandinávok és a Hollandok is magasabb adókat szednek mint ők.

geeeteee 2019.01.13. 14:44:48

Jártam már arra, meg sok sztorim is van Svájcból, most mégis a tiroli Sillian ugrik be megmagyarázhatatlanul. Biztos a zergeb@szták miatt. :)
Kamionosként mindig volt egy bája, bezárt, mint egy bolt, öt után nem volt se ki, se be(Lichtenstein kivétel). A voralbergi határon nincs híd, ahonnan még nem pisältam a Rajnába.És mennyit kerülgettük a schaffhauseni szarvat Tittiseenek. 28 tonna. Konstanz-Kreuzlingen. Még korábbról a lugánói szerelmes nyaralás, Ticino, Ponte Tresa. Basel, Genf, olasz-német utak, ej. Láttam a Léman-tó felett a felhőket felülről szikrázó napkeltékkor. (Majdnem Verbánia). Meghágott hágók mögöttem.

kardio1 2019.01.13. 15:12:05

@Hari Seldon 2: sosem értettem, miért van a polgármestereken a trikolor szalag "fordítva": ha szemben állsz velük, piros-fehér-kék a színsorrend.

Hari Seldon 2 2019.01.13. 15:46:21

@kardio1:
Legfeljebb annyi az oka, hogy jobban néz ki. (vagy legalábbis azt hiszik)

Hari Seldon 2 2019.01.13. 15:57:19

@kardio1:
Valószínű, hogy valami hagyomány ez. A légierőnél is a kokárta a légijezés. Az így néz ki:
https://fr.wikipedia.org/wiki/Armée_de_l%27air_française

geeeteee 2019.01.13. 16:02:16

Ki ne felejtsem, először még civilként egy brassói motoros dízel Aro-val csúfoskodtam arra. Akkoriban nemhogy mobil, de még digitális kamerák sem voltak, hagyományos filmes gépekkel kattintottak el egész tekercseket ránk. Apropó, a másik sztár a Zenit válltámaszos puskája volt.

geeeteee 2019.01.13. 16:02:20

Még mindig van a 28-as korlát? Hisz itt ülök a hálón:
Parallel dazu wurde die Gewichtslimite von 28 auf 34 Tonnen erhöht. Am 1. Januar 2005 wurde der Satz auf 1.6 ct/tkm und die Gewichtslimite auf 40 Tonnen erhöht.
Szóval már nincs. Régen mennyit pendliztünk emiatt, kétszerre vittük be a rakományt és kétszerre vittük ki. Az a rengeteg Gabelstapler, mind ismertük.

geeeteee 2019.01.13. 16:02:22

Egyik úton még meg is gazdagodtunk, vittem magammal az akkori társamat, este hátrahagyva a szekeret vacsorázni menet gyalog talált a járdán egy csinkvantamillást. :D

gabors 2019.01.13. 16:48:46

@Shaktee: andek szivesen ... lehet fogok is ...

de azert kerdeznem hogy ott Kanadaban nem ingyenes az egszsegugy? ezt lehet hallani evek ota ... nem

azonkivul minden mas kar legyen az egesszsegyi vagy fajdalom vagy barmi ... miert nem fizet az aki felelos ? de minimum az adott helyi busz tarsasag ... es majd OK hajtsak be ami jar ...

nem ertem teljesen... a szituaciot kanadiak ezert ekeztek az usa-t mar 30 eve !!!

Shaktee 2019.01.13. 16:51:49

@gabors: Adunk sokan, okvetetlenkedés nélkül.

2019.01.13. 17:41:28

@Shaktee:

Nem miattad, de adakoztam, mert adakozni jó!!!

Shaktee 2019.01.13. 17:42:51

@Kinky Horny Stallion: zolee adott, big thanks.

Persze hogy nem miattam.

gabors 2019.01.13. 22:37:14

@Shaktee: "okvetetlenkedés"

csak kerdeztem :-(

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása