oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. január 07. 06:30,  A megélhetés nem lehet erkölcsi kérdés 118 komment

2019. január 07. 06:30 Határátkelő

A megélhetés nem lehet erkölcsi kérdés

Enikő tanár volt Magyarországon, most pedig Ausztriában él és dolgozik. Arra a felvetésre reagálva írt, hogy mi lenne az az összeg, amiért visszaköltözne Magyarországra, de leveléből egy olyan kép rajzolódik ki, amiből kiderül, hogy mindez nem csupán (vagy nem elsősorban) pénzkérdés. Írása rövid, de szerintem megér egy posztot.

Mi a magyar álom? Halászlé paprikás csirkével? Osztrák életszínvonal? Három tenger mossa? És mi az álom abban az országban, ahol te élsz? És mi a rémálom? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

ausztria_graz_foto_pixabay_com_monkjerry_1.jpg

„Úgy szeretném, hogy egyszer ez a kérdés komoly legyen. :) Tanító néni vagyok, fél éve élek Grazban. Hihetetlen lelki válság volt a felmondás, de akármennyire szerettem az osztályomat, a megélhetés nem lehet erkölcsi kérdés. 

Ennek az oktatási rendszernek az elszenvedője és később a szenvedtetője lettem. 

Tanultam, hogy tanítsak, de így hogyan? Nem csak az oktatási rendszerrel van baj, nem csak a tanári presztízzsel, hanem az odáig vezető úttal is. 

Huszonéves fiatalok kerülnek a pályára 104 000 Ft-os fizetéssel és a saját hibánk hogy későn vállalunk gyermeket? Vagy szüljek a szüleimnek? 

Egy évnyi munkaviszony után jár a fizetés 75%-a. Ebből tartson fent egy szülő lakást és biztosítson egy újszülött számára élhető környezetet? 

Hülye lennék hazamenni, mikor itt a minimálbér 400.000 Ft. Nem a keresetem, a minimálbér. Persze egy harminc feletti első gyerekes anyukát meg már kinéznek maguk közül az emberek. 

Komolyan el kellene gondolkodni, hogy hova tart így ez az ország... 

A történetemhez az is hozzátartozik, hogy közben 120 ezer Ft-ra emelkedett a fizetésem és nem azért, mert valaki észhez kapott, hogy egy diplomás napi 12 órát dolgozó pedagógus nehogy már 104 ezret keressen. 

Valójában azért, mert a minimálbér emelkedett. Így a felmondásom előtt pontosan annyit kerestem, mint az iskolában dolgozó takarítók, de kevesebbet, mint a konyhán dolgozók. 

Ha otthon maradtam volna, felmerült bennem az a gondolat is, hogy felmondok és felvetetem magam takarítónak... kevesebb a felelősség. 

Szerintem a kérdés is komolytalan sajnos. Hazamegyek, ha megbecsülnek!”

(Fotó: pixabay.com/Monkjerry)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1714535038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_z_ 2019.01.07. 15:01:22

@maxval balcán bircaman: Lehet, hogy egy (mert ugye sok kicsi sokra megy) stadion nem jelentös resze a teljes költsegvetesnek. De ettöl meg az költsön fölösleges dolgokra, legyen az cigi az egyennek, vagy stadion az allamnak, akinek van miböl. Mindket nagysagrendben lenne ertelmesebb helye a penznek. Nem akarok teljes demagogiaba süllyedni azzal, hogy egy stadion arabol hany orvos/tanar fizeteset lehetne mennyivel megemelni, mennyi idöre, pedig meg az is lehet, hogy erdekes lenne.

öreg_répatorta 2019.01.07. 15:48:49

@maxval balcán bircaman: Véded a védhetetlent. Rendszeresen. K vagy te? O1G? Vagy valamelyik csicskása?

Antal Jozsa 2019.01.07. 15:48:55

@Doromby: en erdekes hasonlot hallottam Angliarol csak egy angol meselte aki most mar az USA-ban el.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.07. 15:48:57

@_z_:

Mondjuk ha nem lenne semmi költés a sportra, minden állami alkalmazott fizetése esetleg emelhető lenne 30-40 forinttal. Számolj utána!

_z_ 2019.01.07. 16:01:35

@maxval balcán bircaman: Nem tudom, de elhiszem. Akkor mar szabad fölöslegesen szorni a penzt?

Pompeo 2019.01.07. 16:06:24

Mar megint ez a siras rivas.Nekem meg ebböl van elegem.A boltok ,mozik tömve,senki nem dolgozott januar elsö hetben.Kiveve a szegeny tanarokat ugye:-) Miert normalis az,hogy valaki 21 evesen önallo lakasban lakik????Miert nem berel lakast,közösen masokkal,ahogy ez külföldön teszik????Inkabb elmegy külföldre alja munkat vegezni.Mert minimalberert ezt csicsinalja.Komolyan nem ertem öket.Miert kell mar huszonevesen mindennek meglennie????Nagyon nagy gaz lesz ha igy gondolkoznak a fiatalok.Söt mar az van.

takarék-láng 2019.01.07. 16:06:24

@kardio1: arra mar nem mer valaszolni. De ha nem fegyelmeznie kell neveletlen kolykoket, eletveszelyben, folyamatos fenyegetettsegnek kiteve lenni ezen csoporthoz tartozo kolykok szuleitol, akkor mar megerte kimenni.

takarék-láng 2019.01.07. 16:06:24

@trabant: "Nem a jobb módú országokkal van baj, hanem az értetlen és optimális gazdaságfejlesztésre képtelen kormányokkal."

- aki olyan szellemi szinten van hogy elhiszi hogy ez a kormanyokon mulik, azon meg segiteni sem lehet. Legalabbis en nem erolkodok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.07. 16:06:24

@_z_:

Ez nyilván vitás kérdéd, mire költsünk. De a vita nem ez volt, hanem az: emiatt van-e elmaradás. Nem emiatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.07. 16:06:24

@öreg_répatorta:

A gyíkemberek bértrollja vagyok. Célunk a levegő kiszívása a bolygóról.

takarék-láng 2019.01.07. 16:32:13

@Doromby: de vissza fogsz menni te is meg minden nagyszaju fiatal is. Elore kar inni a medve borere, majd leszel ye meg nyugdijas.
Persze kint gondolom annyira nagy joletben elsz hogy meg lakasod sincs.
Semmi elorelepes csak megy az onigazolas ezerrel. Mint mindegyik ilyesmi posztban.

takarék-láng 2019.01.07. 16:32:23

@Pompeo: most utazok haza a heten, meglatom mi igaz abbol amit irsz. De lefogadom nagyon sok.
Autoeladasok csucsokat dontogetnek porog a lakaspiac megis sirnak az emberek. Csak tudnam miert?

Csodabogár 2019.01.07. 17:09:33

@Antal Jozsa: Tudod, mindenütt jó de legjobb sehol!:-)

gabors 2019.01.07. 17:55:51

OFF

hvg.hu/itthon/20190107_Fotokkal_bizonyitjak_puritan_Orban_menzaja_hiaba_foz_a_Gundel

dumping arnak tunik bekerules alatt (persze lehet nem fizetnek berleti dijat es kozuzemeket sem) de akkor is baromi nagy dotacio ez az ott dolgozoknak ... mig mindenki mastol elvettek a kafeteriat ... ugyes

es meg igy sem tud szegeny semmenyit sem megtakaritani .....

ON

gabors 2019.01.07. 17:59:30

@kardio1: "Az a kérdés, hogy vajon mit dolgozik most a posztoló Ausztriában. A posztból sajnos nem derül ki."

teljesen mindegy ha neki az ugy jo (vagy jobb vagy nem ) :-(

kék madár 2019.01.07. 18:00:18

@maxval balcán bircaman: "Mondjuk ha nem lenne semmi költés a sportra, minden állami alkalmazott fizetése esetleg emelhető lenne 30-40 forinttal. Számolj utána!"

szamoljunk utana. Pl.
www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/sportletesitmeny-atlagos-a-puskas-stadion-epitesi-koltsege-2554131
180 milliard forint.
Es a sportra feleslegesen nemcsak stadioniokra megy el penz, hanem nem letezo olimpiak bizottsagaikra is, tao sportcsarnokokra, kamu rendezvenyekre, focista fizetesekre, meg nem epult uszodakra, stb. stb.
tegyuk fel, hogy Magyarorszagon minden lakos allami alkalmazott - lejtsen feled a palya:
akkor jonne ki 18,000 forint fejenkent. Ez a 450-szerese annak amit te irtal.
De ha a valos szamokat hasznaljuk, hogy kb minden 10-ik allampolgar dolgozik a kozszferaban, akkor az 180,000 forint.
Mivel idotartammal nem foglalkoztal, en se erolkodok, de ha orankent 30-40 forintra gondoltal, akkor is nagysagrendekkel vagy elmaradva.

Ne menj a piacra, mert nagyon atvernek.

somlobodog 2019.01.07. 18:21:16

@maxval balcán bircaman: "Azaz a túl jól élő országok hatalmát lerombolni kell, nem utánozni őket."

Primitív sopredek gondolkodasmod. Így már Magyarországon sem nagyon gondolkodnak emberek, jelzem. Lehet ez menő Bulgáriaban, bár kétlem.

Na ez a válasz arra hogy miért nem mennek haza sokan.

@hataratkelo: ahogy látod a fogalmazás nem szemelyes hanem altalanos észrevétel, így beengedheted nyugodtan...

sörm 2019.01.07. 18:36:24

@Pompeo: Nem kell huszonévesen meglegyen. De amikor több év munkatapasztalat után azt látod hogy ha vért pisilsz is minden áldott hónapban mínuszba mész, csak a hülye nem lép. Nem tesz jót a lelki egyensúlyodnak hogy egy teljes és egy félállással minden hónapban a szülők fizetik ki az albérleted. És én a szerencsés voltam akinek tudtak segíteni - vagy utólag szerencsétlen, mert akinek nem tudtak azok korábban leléptek. Érdekes a jövő, fél évvel azután hogy biztos bevételem volt külfölfön rákos lett az egyik szülőm. Érzelmileg szörnyű volt távol lenni, de ha én akkor a szülőktől függök elveszítem az állásom is, mert Pesten esélyem se lett volna egy szobát fenntartani. Így meg tudtam utalni haza és anyagilag átvészelte a család a bevételkiesést és a mèregdrága gyógyszereket, amiket nem állt a TB. Hála Istennek minden oké.

A társadalom szakad szét. Nem a tanárokat látod shoppingolni a plázákban, ők még életpályamodellel is vagy létminimum alatt élnek vagy jól mentek férjhez (mert az kb alig merül fel hogy férfiak ezt a pályát válasszák).

És még egy cuki adat: Pesten utoljára a 2010/11es tanévben voltam gimnáziumi tanár. Most ugyanez a munkám. Ha összehasonlítom a nettóm a szorzó 13-14szeres. (A bruttó még brutálisabb.) Ez annyiban igazságtalan hogy azóta otthon emeltek és 8 éve itt is kevesebbet kaptam volna, de itt vannak konkrét számaim. Ma ez a szorzó kb. 6-8-szoros lenne. Ez szép javítás ennyi idő alatt, de még mindig nagyon kevés ahhoz, hogy megélj otthon. És akkor még nem hasonlítottam össze hogy mennyivel kevesebb órát tartok itt ezért a pénzért és ezért van lehetőségem jól csinálni, örömöt is találni benne. Ha hazamennék mindenképpen szakmát váltanék.

gabors 2019.01.07. 19:05:53

@_z_: "Nem akarok teljes demagogiaba süllyedni azzal, hogy egy stadion arabol hany orvos/tanar fizeteset lehetne mennyivel megemelni, mennyi idöre, pedig meg az is lehet, hogy erdekes lenne."

Nem kellene azert elfelejteni hogy egy standion nem csak az epitesi koltseg hanem annak kb 10% MINDEN evben ramegy a fenntartasra, egyelore a TAHO-bol megy de ez is hianyzik mashonnan...

Ha "vallalkozoi" modon a focicsapatok fenntartanak ezeket a stadionokat akkor meg csak csak elmenne a dolog DE nem igy van az allam adopenzen felepiti utanna meg adopenzen tartjak fenn... a felcsuti mar biztos kozel megduplazhatta az epitisei koltsegeket a fenntartassal de jo buli a csokosoknak nem csak az epites de az uzemeltetes is ...

Ha a NER egyszer vege lesz ezek a stadionok 5-10 ev alatt tonkre mennek akkor fog majd latszani mekkor pazarlas is volt mindez.

gabors 2019.01.07. 19:10:41

@Antal Jozsa: "@Doromby: en erdekes hasonlot hallottam Angliarol csak egy angol meselte aki most mar az USA-ban el."

ez mikori tortenet? Mert manapsag mar nem annyira jo buli ez, egy atlagos "long haul driver" kamion sofor az alig keres az atlag felett durvan $40k a jobban fizetettek meg $60k korul

Ja es egy ideje mar "sajat" truck kell ami nem kis befektetes igaz akkor a jovedelme magasabb is lehet (joval) mint a aki csak masnak vezet ....

gabors 2019.01.07. 19:30:21

@kék madár: "Mivel idotartammal nem foglalkoztal, en se erolkodok, de ha orankent 30-40 forintra gondoltal, akkor is nagysagrendekkel vagy elmaradva.
"

Azt nem tudom birca-nal hogy jott ki a 30-40 de a Te szamodbol kb 86-ra jon ki ha nem tuloraznak (es mondjuk oraberben dolgoznak az allamnak ami nem igen valoszini) heti 40 ora 52 het .... ez ugy kb hasonlo szam ... kozel sem nagysagrendi kulonbseg

Amit nem tudok hogy a kiindulo szamod a 180milliard az honnan jon es azt sem tudom hogy 1 millio allami alkalmazott realis-e. Nem talaltam gyorsan error semmit.

Az USA-ban durvan 20%-a az "alkalmazottaknak" dolgozik a helyi, allami, szovetsegi munkahelyeken... (ebben azert nincs benne mindenki mert aki pl szerzodeses dolgozo az meg ezen felul van de a fizetese megis allami/ado penzbol megy pl kulso takarito/konyhas, biztonsagi or es hasonlok amiket kiszerveztek)

Zoltan Hazafi 2019.01.07. 19:34:37

@maxval balcán bircaman: - De, mi 2030-ra utolérjük!

Ismerős?

Antal Jozsa 2019.01.07. 20:32:07

@gabors: aki mondta az nem kamionsofor volt. Mar regen lelepett Angliabol. Az angliai eletet szolta le a kozbiztonsagot bandák stb. Orult hogy Amerikaban el (valahol Connecticutban aka. New England :-) )

A nyelvtanulas miatt azert Anglia nyero lehet egy ideig (az USA ba nehez kijutni).

Pompeo 2019.01.07. 20:32:10

@sörm: oke,de Europa leggazdagabb es egyben legdragabb orszagaban elsz:-)Nem lehet összehasonlitani Magyarorszaggal.En elhiszem hogy keveset keres egy tanar es nem irigylem a munkajat sem(föleg a gyerekek es a szüleik a problema)de hogy valaki azert mert rögtön nem netto 500ezer a fizetese ) kivandorol es inkabb (mondjuk) a mekiben dolgozik es lakik egy lukban ez szamomra kiborito.Par evre atmenetileg igen.Esetleg mint te honositja a vegzettseget es tanarkent dolgozik.De keves penzböl kint is szarul fog elni.Es sehova nem jut,csak lemondasokkal,sporolassal.Azt itthon is lehet.Lehet hogy evekig kell csinalnia de pl 30 ev utan nem csak a penz miatt hagyja ott a pallyat valaki.Akit a penz erdekel CSAK az meg ne menjen tanarnak Magyarorszagon.

Antal Jozsa 2019.01.07. 20:49:07

@sörm: Melyik országban élsz?

kék madár 2019.01.07. 20:55:07

@gabors: ott a link, raklikkelsz es latod a 180 milliardot
Az EGY stadion, nem tudom hany evre vetitve de hogy neked a 86 hogy jott ki nem tudom, mert nem vezetted le

Benikuty 2019.01.07. 21:26:36

@Pompeo: Azon majd gondolkozz el, hogy egy pedagógus házaspár ötven körül, két iskolás korú gyerekkel a jövedelméből, egy főre vetítve a létminimum alatt él. Erre nincs mentség, viszont a kontraszelekció egyik melegágya, ami viszont a társadalmi megbecsülés hiányának hozza magával. A kör itt bezárul...

gabors 2019.01.07. 21:35:52

@Antal Jozsa: " aki mondta az nem kamionsofor volt. Mar regen lelepett Angliabol. "

Rendeben csak a kommentedbol ugy tunt (marmint ahogy valaszotlal az elozore ami azzal nyitott hogy teherauto sofor .... ).

Banda haboruk az USA-ban is vannak ha szarabb helyen el es nyilvan az UK-ben szinten nincsenek mondjuk jobb helyeken ...

de ez relative.... ugy

"A nyelvtanulas miatt azert Anglia nyero lehet egy ideig (az USA ba nehez kijutni)." Miert nehez ? Ja legalissan dolgozni nem lehet az tutti es iskola (nyelvtanlas szempontjabol) meg draga de nem "nehez".

takarék-láng 2019.01.07. 21:36:09

@kék madár: lehet hogy a te szamolasod a helyes, lehet, hogy a bircae, teljesen mindegy.
Ami viszont nem mindegy, hogy egy ertelmes orszagban nem csovesekre, hulladekokra, segelyezesre stb. hanem a tarsadalom gerincet alkoto, az egeszseges eletmodot elosegito, propagalo dolgokra koltik az adofizetok penzet. Magyarorszagon jo iranyba mozdult a kormany, sajnos csak mozdult, nem lepett.

Magyarorszag tradicionalisan eros a sportban (nekunk van pl a legtobb olimpiai aranyermunk), ezert nagyon helyesen, a sportra kolt a kormany. A nemzet jogosan buszke, ha egy nyeremenyt sikerul begyujteni, vagy eredmenyt felmutatni.
Bevezettek a mindennapos tornaorat is nagyon helyesen.
A betegsegeket olcsobb megelozni mint gyogyitani. Mozogjon aki csak tud, es kapjon motivaciot a sportoloinktol.
SAJNOS nemkolt kormanyunk a sportra eleget. De az irany, ahol elindult, jo.

takarék-láng 2019.01.07. 21:36:26

@öreg_répatorta: "Jó drog az M1 meg a Vajna tv?"
- de jo hogy van mire fognod, a korulnezes helyett. Kedd delelott munkaidoben csurig vannak a tesco parkolok. Januarban (!!!) nem sikerult a kedvenc panziomba foglalni mert telthaz van.
Mibol futja minderre?

Tudod, meg ha igazat is allit a blog meg a kommentelok az otthoni helyzetrol, velemenyuk a magyar nemzet 1-2%-t teszik ki, tehat nyugodtan figyelmen kivul lehet hagyni.

Doromby 2019.01.07. 21:36:39

@takarék-láng: En mar biztosan nem megyek vissza. A kormany felrevezeto propagandaja miatt rossz a kep a magyarorszagi magyarokban a kint elokrol. Nekem mar itt elnek a gyerekeim, hazam, cegem, biztos allasom van. Akim magyarorszagon maradt az az evek alatt szepen lemorzsolodott. Es meg egy adalek, a hazra a belepot 2 ev alatt (!!!) normal becsuletes munkaval sporoltam ossze ami alatt voltam szerte a vilagon nyaralni is csaladostul...

takarék-láng 2019.01.07. 21:36:56

@sörm: "Nem kell huszonévesen meglegyen. De amikor több év munkatapasztalat után azt látod hogy ha vért pisilsz is minden áldott hónapban mínuszba mész, csak a hülye nem lép."
- max a tarsadalom 1-2%-ara igaz ez, az pedig nem oszt nem szoroz. Ha elmegy 1-2% kulfoldre, az sem.

" Nem tesz jót a lelki egyensúlyodnak hogy egy teljes és egy félállással minden hónapban a szülők fizetik ki az albérleted"
- tovabb kellett volna tanulni a 8. utan es nem kene kulimunkat vegezned. De talan meg a kulimunkasokra sem igaz ez csak a lustakra.

takarék-láng 2019.01.07. 21:37:17

@Pompeo: "Esetleg mint te honositja a vegzettseget es tanarkent dolgozik.De keves penzböl kint is szarul fog elni.Es sehova nem jut,csak lemondasokkal,sporolassal.Azt itthon is lehet."

- az itteni beirasok 95%-a onigazolas 1000rel. Fogadok sorm kollega is sokadmagaval berel 1 szobat egy lakasban, hiaba keres allitasa szerint 14x annyit.
Meg egy kulfoldrol hazatert magyart sem lattam, aki sporolt penzzel, eszrevehetoen magasabb eletszinvonalon elt volna kint, vagy kezdett volna uj eletet otthon.
Olyat viszont mar lattam hogy a manager beosztasban dolgozo, londonban szobat berlo illeto a hazalatogataskor a szuleitol ker koltopenzt.

kék madár 2019.01.07. 21:40:51

@takarék-láng: nem a szamolas a lenyeg, hanem az erzeseid. Ha ugy erzed a kormany elindult a jo iranyba, az mindennel fontosabb. Az, hogy a legkoverebb nep a magyar Europaban csak egy aljas teny

gabors 2019.01.07. 21:51:37

"@kék madár: @gabors: ott a link, raklikkelsz es latod a 180 milliardot
Az EGY stadion, nem tudom hany evre vetitve de hogy neked a 86 hogy jott ki nem tudom, mert nem vezetted le"

raklikkeltem es lattam hogy csak egy stadion de mintha ezt irtad volna

"Es a sportra feleslegesen nemcsak stadioniokra megy el penz, hanem nem letezo olimpiak bizottsagaikra is, tao sportcsarnokokra, kamu rendezvenyekre, focista fizetesekre, meg nem epult uszodakra, "

Kicsit keveredett a dolog birca a sportra elkoltott penzrol beszel (az osszesrol gondoltam eves viszonylatban persze O sem irta meg) ... ugy vettem Te meg kb azt mondod hogy a Puskas stadiont peldakent, elkoltik evente (lehet akar joval tobbet is mint irtam ezeket fenn is trartaja TAO-bol amin szinten ado penz)

en meg oda irtam hogy 86 forint plusz oraber ha az eves viszonylat lenne ...

Szerintem is teljesen felesleges ilyenekre kolteni az adofizetok penzet ha jol tudom a legtobb normalis helyen nem az allam epit magan focicsapatoknak (vagy barmilyen masik sport csapatnak) stadionokat, pl FTC vs MU.... ebbol talan a nepstadion lehetne egy kivetel de mar minden NBII lassan III-as faluban lesz egy allamilag finanszirozott stadion. (Amugy mult heten volt ahol 500 korul volt a nezoszam pl Felcsut)

gabors 2019.01.07. 22:06:05

@takarék-láng: "(nekunk van pl a legtobb olimpiai aranyermunk), "

Ilyen nyilvan valo baromsagot miert jo leirni ? Te el is hiszed ezt ? Mert attol hogy ideirtad ez meg nem igaz. Mo 175 aranyeremmel 7.dik (HETEDIK ami valoban szep eredmeny egy ilyen kis orszagnal) a valoban elso USA 1022-je mellett ....

gabors 2019.01.07. 22:13:22

@takarék-láng: "SAJNOS nemkolt kormanyunk a sportra eleget. De az irany, ahol elindult, jo."

Te osszekvered az allam sportra (tomeg sportra) elkoltott penzet a Kisvardan es egyebb nagy helyeken epitett prezstis stadionakkal itt nincs tomegsport ... arrol nem is beszelve hogy KULFOLDON is epitenek allami penzen stadionokat

Ha csak a nepstadiont epitenek ujja es mondjuk a FTC magan foci klubb vagy a Vidi magan foci klubb epitene sajat maga mint mondjuk MU akkor nem is lenne gond DE nem ez van a TAO penzeket nem tomegsportokra koltik mara eleve a "latvany sportok" volt a cel .... semmi koze ennek az egeszseges eletmodhoz lasd pl Orban mekkor foci buzi de mindennek kinez csak nem egeszseges eletmod reklamnak ...

kardio1 2019.01.07. 22:19:00

@Benikuty: engem pedig ez érdekelne leginkább, az elhivatottság versus pénzhiány kérdése, a pályaelhagyásé. Ezek egyéni döntések, és milyen nehezek.

gabors 2019.01.07. 22:19:04

@takarék-láng: "- tovabb kellett volna tanulni a 8. utan es nem kene kulimunkat vegezned."

ha el is olvastad volna amit irt tudnad hogy Gimnaziumi Tanar volt valahol BP-en es most megint az az uj hazajaban

enyit rolad !!!!

kardio1 2019.01.07. 22:24:31

@gabors: neked mindegy. Egy elhivatott embernek nem olyan egyszerű feladni a hivatását.

kardio1 2019.01.07. 22:31:36

@sörm: nem ismerem a svéd viszonyokat. A francia tanárok 1800 és 3000 euró között keresnek bruttóban tudtommal. A minimálbér 1500 euró. Nem valami acélos. A nővérek 1600-2300 között vannak főiskolai végzettséggel.

kardio1 2019.01.07. 22:40:46

@gabors: vsz. kimaradt az "arányaiban" szó. Ha a te számaidat vesszük alapul, 6x annyi aranyérme van a 30x annyi lakosú Amerikának. Ez nem rossz. Bár az ilyen statisztikákat torzítja, hogy a szocialista érában a sport volt az egyik, ahol le kellett győzni az imperialistákat...

Herr Géza 2019.01.07. 22:51:46

@maxval balcán bircaman: “Amíg a magállamok elvonják, kiporszívózzák a periféria által megtermelt profitot, nincs miből fejleszteni.”
Jaja. Nem lehetne legalább a szórenden időnként változtatni, szinonímákat alkalmazni, hogy azt hihessük, valami új gondolatod támadt és nem csak a copy-paste megy ezerrel, akkordban?

pollucs 2019.01.07. 22:58:47

@gabors: Ugyanez fogalmazódott meg bennem is ezzel a kreténnel kapcsolatban.

gabors 2019.01.07. 23:07:54

@kardio1: "Ha a te számaidat vesszük alapul," Mar bocs de ezek NEM az en szamaim az remelem nem vita targya hogy melyik orszag hany aranyermet nyert az nem fugg tolem vagy takaraktol...

Amugy most latom hogy valtoztak kicsit a szamok mert egy masik listan mar ugy van hogy akiktol dopping miatt elvettek azt levonjak...

Aranyaiban nem lehet ermet nyerni. Kvalifikacio nelkuli kijelentes volt annak alatamasztasara hogy a magyarok milyen erosek a sportban...

Szoval azert a Norvegok (fele ember) meg Svedek (kb ugyanaz) elottunk vannak es meg csak nem is voltak szocialistak .... szoval ez megint valami fenyezes akar lenni ??

kardio1 2019.01.07. 23:22:09

@gabors: miért sértődsz meg ?
Egyáltalán nem néztem meg, hogy ki hány aranyat nyert. Ami meg a svédeket és a norvégokat illeti, feltételezem, hogy a téli olimpiai eredményeik javítják a statisztikáikat. Nem véletlen, hogy a legutóbbi gyorskorcsolyás sikerekig Magyarországon a nyári volt AZ olimpia :)
Ettől még igaz az, amit a sporteredmények jelentős voltáról írtam a békeharcban :)

gabors 2019.01.07. 23:22:21

@kardio1: " Ez nem rossz. Bár az ilyen statisztikákat torzítja, hogy a szocialista érában a sport volt az egyik, ahol le kellett győzni az imperialistákat..."

Na JA most hogy jobban megneztem a listat a Kelet Nemetek (DDR) meg mindig siman verik a magyarokat pedig 30 eve mar hogy olimpian sem voltak hiszen megszuntek valamint nyilvan nem indult 1948 elott igy azert par korrel elottuk voltunk....

Amugy mivel a google ezt is tudja a Medals per Capita listan is "csak" otodikek vagyunk az elso Lichtenstein es meg a finnek is elottunk vannak.

Viszont ha csak a nyari olimpiakat nezzuk akkor mar kozelit a dolog mert ott valoban masodikok vagyunk eppen a finnek utan.

Forras: (nem az en szamaim)

www.medalspercapita.com/#golds-per-capita:all

gabors 2019.01.07. 23:25:03

@kardio1: "hogy a legutóbbi gyorskorcsolyás " azt nem valami migransokbol allo csapat nyerte ? :-) vagy felmagyarok vagy mik :-)

kardio1 2019.01.07. 23:25:16

@gabors: egyébként a franciák a magyar szemlélettől eltérően mindig az érmek számát emelik ki, nemcsak az aranyémekét. Át lehetne venni.

kardio1 2019.01.07. 23:27:15

@gabors: kínai apa, magyar anya. Magyarországon felnőtt gyerekek. Ők alkotják a négyfős csapat felét.

gabors 2019.01.07. 23:43:59

@kardio1: "@gabors: egyébként a franciák a magyar szemlélettől eltérően mindig az érmek számát emelik ki, nemcsak az aranyémekét. Át lehetne venni."

tobbfele rangsorolas meg pontrendszer van ezzel kapcsolatban nyilvan minden orszag azt preferalja ami neki jobb...

amugy nem sertodtem en meg csak furcsaltam (kicsit) a szohasznalatot

"@gabors: kínai apa, magyar anya. Magyarországon felnőtt gyerekek. Ők alkotják a négyfős csapat felét." ja akkor csak migransnak kinezok :-)

takarék-láng 2019.01.08. 00:29:27

@gabors: direkt irtam, termeszetesen nem hiszem el, amit irt, mert nem keves ellenpeldat latok: egyedulallo tanarokat, akik siman fenntartjak magukat.
Baratom egy szakmunkaskepzoben tanit, neki egy videki varosban sikerult osszesporolni a tanari fizetesbol egy lakasra valot amit sajat maga ujitott fel a temerdek szabadidejeben (hiszen tanar) es most kiad alberloknek.

takarék-láng 2019.01.08. 00:29:39

@kék madár: "Ha ugy erzed a kormany elindult a jo iranyba, az mindennel fontosabb. "

- hat el se induljon, hanem maradjon is sok kover ember tovabbra is?
Peldakep kell a fiataloknak. A telefonozas helyettvan ertelmesebb dolog is.

takarék-láng 2019.01.08. 00:29:50

@Doromby: "En mar biztosan nem megyek vissza. "
- mert rohognenek rajtad az otthoniak, hogy hozzajuk kepest semmi eszrevehetot nem sikerult elorelepned, es kerdeznek, hogy mi ertelme volt akkor kimenni?

"A kormany felrevezeto propagandaja miatt rossz a kep a magyarorszagi magyarokban a kint elokrol."
Az, hogy mire jutottal vagy mire nem a kintlet alatt, az nem a magyar kormany hibaja, ne rohogtess mar vegkepp hogy ezert is egy - szamodra mar kulfoldi -kormanyt hibaztatsz!

" Es meg egy adalek, a hazra a belepot 2 ev alatt (!!!) normal becsuletes munkaval sporoltam ossze ami alatt voltam szerte a vilagon nyaralni is csaladostul..."
- ezt annak meseld, aki meg egyaltalan elhiszi, de ilyeneket mar a delkelet-magyarorszagi zsakfaluk kozmunkasai kozul sem sokat talalsz!!

kék madár 2019.01.08. 01:01:40

@gabors: nem sajnalnam a stadionokra elkoltott penzt, ha a tanarokat, orvosokat megfizetnek, es nem omlananak ossze a korhazak

gabors 2019.01.08. 03:42:03

@takarék-láng: "termeszetesen nem hiszem el, amit irt, " most melyikrol van szo a mai poszolo vagy sorm, aki tobbszor megirta mar posztban hogy hogyan es mikent sikerult ujra gimnaziumban tanitani ...

amugy tok mindegy amiker irsz az alapjan kb en sem hiszem el egyetlen peldadat sem :-)))) nem egyszer nem tizszer irtal mar ide BIZONYITHATOAN hazugsagokat pl mai olimpia okorseg ...

tovabbra is teged jellemez mindez nem kicsit ...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.08. 07:16:05

@Zoltan Hazafi:

Mi lesz utolérve? A nyugat?

Csak akkor, ha ők esnek.

Hozzáteszem: nem is lenne helyes utolérni őket a MAI szintjükön, erkölcsileg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.08. 07:16:12

@somlobodog:

Azt mondod, egy rossz rendszer lebontásának akarása primitívség?

Lobo Marunga 2019.01.08. 07:59:34

Teljesen egyetértve a gondolatmenettel és mindazzal, amit leírt, azért érdekelne, mikor ment ki. Merthogy ha az utóbbi pár évben diplomás tanítóként minimálbéren fizették, akkor a munkahelyén elég nagy a gáz jogilag...
De ez mellékes, ettől függetlenül is igaza van.

Pompeo 2019.01.08. 08:51:06

@takarék-láng: 2 het alattamug otthon voltunk nem sikerült behutni Pesten egy moziba.Egy jegy 1800ft.Ujev elsl hetvegejen a lanyom irta hogy sehol nem volt hely.Biztos vannak szeeny,nehezen elö emberek(föleg idösek,nyugdijasok)de azert Budapesten nem ezt latom.Mi ßokkak egyszerübben elünk itt kint mint sok magyar otthon,de az irigykedes megy allandoan.Elkeseritö:-(

midnightcoder2 2019.01.08. 08:51:17

@maxval balcán bircaman: "Hozzáteszem: nem is lenne helyes utolérni őket a MAI szintjükön, erkölcsileg. "

Ez baromság. Mi is ott tartanánk ha nem lett volna itt 40 év vörösnácizmus, majd utána 30 év válogatott gazembereiből illetve hülyéiből álló kormányai. Persze hülyék tekintetében a nyugati országok sem panaszkodhatnak, ezért aztán idővel rájuk is rájuk dől majd a mai nagy jólét, de az már egy másik történet.

era684 2019.01.08. 09:02:56

A posztolo utolso mondata a lenyeg:HAZA MEGYEK HA MEGBECSÜLNEK!

_z_ 2019.01.08. 09:45:36

@takarék-láng: Valasszuk szet a versenysportot a tömegsporttol. Magyarorszagon a tömegsport tamogatasa gyenge, ami meg is latszik az embereken (meg gondolom az egeszsegügyi kiadasokon is). A tömegsport tarsadalmi elönye sokkal nagyobb (mi a jobb, ha egeszseges a lakossag, vagy ha evente/negyevente büszken zaszlot lobogtat?), ezert sokkal inkabb azt kene tamogatni. A versenysportnak meg sokkal inkabb probalnia kene eltartani sajat magat. Ugyhogy szerintem a stadionok epitese pont hogy rossz iranyba lepes.

Dikusz 2019.01.08. 09:59:09

@Lobo Marunga: "Tanító néni vagyok, fél éve élek Grazban" -a posztot ezzel kezdte.

A diplomások garantált bérminimumot kapnak, a bruttó összeg 185.500,- Ft. Nem magamtól vagyok ilyen okos, most néztem meg a neten.

_z_ 2019.01.08. 10:17:23

@Dikusz: Ezt hol olvastad? En nem tudok ilyenröl. De ha van is, gyakorlatilag nem igy müködik.

Dikusz 2019.01.08. 10:36:33

@_z_: ez pl. az egyik:

hirkozpont.eu/minimalber-es-garantalt-berminimum-2019/

Ahogy említettem, nem vagyok szakértő. Viszont leírva ez vagyon...
Az, hogy nem így működik, az nem lep meg.

tanato 2019.01.08. 11:29:29

@kardio1: @maxval balcán bircaman: Kicsit offolok Filmajánló neked kardio mint orvosnak és történelmet szerető embernek,Neked Birka meg mint történelmet szeret embernek.
www.youtube.com/watch?v=80jQ4k0AG3Q

ÉJféli gyors Lisszabonba a film címe.
A 1974-es portugál forradalom a szegfűk forradalma a keret amikor megdöntötték Salazar szélsőjobbos diktatúráját.Én akkor 15 éves voltam napi szinten követtem az eseményeket a töri már akkor is érdekelt.
Szóval a film lényege:napjainkban kezdődik kissé időutazásos.Egy svájci tanár Bernben megy reggel a gimnáziumába tanítani és útközben egy hídon megment egy portugál lányt az öngyilkosságtól,visszarántja.Beviszi a gimibe,ahonnan a lány eltűnik,de a kapátja és abban egy kézirat a tanárnál marad.Ebben egy fiatal portugál orvos írásai vannak 1974 ből.A tanár othagyja a gimnáziumi üráját félbe és mivel érdekli a dolog felül rögtön a lisszaboni vonatra.Ott nyomozni kezd,keresi a még életben lévő szereplőket.
Szóval ez az orvos egy abszolút nagypolgári rendszerhű családban él,az apja a diktatúra egyik főbírója.Egy alkalommal az orvos meg is menti az ottani akkori "ÁVÓ" egy magas rangú tisztjének életét/akit a nép lisszaboni mészárosként ismer és nevez/ egy újraélesztéssel akit az ellenállók majdnem halálra vernek.
Nemsokkal azután beleszeret egy ellenálló lányba/akinek az apját bebörtönözték és megölték/méghozzá egyik legjobb barátjának,egyetemi társának aki gyógyszerész, barátnőjébe.A gyógyszerész szintén illegális ellenálló.El is csaklizza a nőt a barátjától aki ezért majdnem agyonlövi mindkettőjüket.Izgalmas film.Az orvos végül is szintén ellenálló lesz,sok izgalmas fordulaton megy keresztül.Orvosként is élvezetes,bemutatt háznál történő gégemetszést anno,meg direkt szívbe adott adrenalin injektióval történő újraélesztést is pl.
SZóval a svájci tanár a még élőket kikutatja és apránként jön rá a történetre.Időközben szerelmi szál is van a tanár talál véletlenül
egy baleset okánegy portugál nőt aki segít neki a kutattásban mert az apja is érintett volt,megy vele többször a tűlélőkhöz.
Bele is szeret a tanár a nőbe végül.Vannak benne brutál jelenetek is ahogy a lisszaboni mészáros kínoza az elfogott ellenállókat.
Össz egészében orvosként is érdemes megnézni meg történelmi érdekesség okán is.Még Seldonéknak is ajánlom,de ők egyelőre nincsenek itt úgy látom.

Lobo Marunga 2019.01.08. 11:33:52

@Dikusz: Csak nem biztos, hogy jó helyen. Minimálbért soha nem kapott pedagógus, és most sem kap. A garantált bérminimum az más. Jelenleg a minimálbér 149000, a garantált bérminimum 195000. És itt a baj, mert a főiskolát végzett kezdő pedagógus alapilletménye a jogszabály szerint 182700 Ft, ami kevesebb a garantált bérminimumnál, vagyis annál a bérnél, amit minimálisan kapnia kell bárkinek, akinek valamilyen szakképzettsége van, akár diplomás, akár nem. Vagyis ennyire kell kiegészíteni a fizetését.
A helyzet tehát katasztrofális, és teljesen egyetértek azzal, amit ír, csak a számokat pontosítanám, éppen azért, hogy ne írhassa senki emiatt, hogy hiteltelen a bejegyzés.

vándor madár 2019.01.08. 11:36:41

@Dikusz: "A diplomások garantált bérminimumot kapnak, a bruttó összeg 185.500,- Ft"

Nem egészen, hanem lásd alant, de a posztíró nyilván korábbi évekről beszél, úgyhogy értelemszerűen akkor kevesebb volt a fizetése.

"Mivel a bértábla alapján a "gyakornok" kategóriába sorolt, vagyis 0-2/4 év szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógusok mindössze magát az illetményalapot kapják meg, a kezdő fizetés főiskolai vagy alapszakos végzettséggel 2019-től bruttó 195 000 forint, egyetemi vagy mesterszakos végzettséggel továbbra is 203 000 forint."

eduline.hu/kozoktatas/20190107_pedagogus_berek_2019

eduline.hu/kozoktatas/mennyit_keresnek_a_kezdo_tanarok_D4TCT4

vándor madár 2019.01.08. 12:07:59

@tanato: "ÉJféli gyors Lisszabonba a film címe"

Én olvastam a könyvet frissen, eredetiben, mikor megjelent, de már nem emlékszek semmire. Egy haverom el is ment egy író-olvasó talákozóra és beszélt is a szerzővel.

miketbeszéltek 2019.01.08. 13:24:16

@maxval balcán bircaman:" A megoldás az igazságosabb elosztás a világon. Azaz a túl jól élő országok hatalmát lerombolni kell, nem utánozni őket."
Persze, mondatja a szokásos kommunista világnézeted. Igaz, a világban azt lehet látni, hogy, ha nincs kultúra a pénz felhasználásához, abból nem jólét, hanem szultánok/diktátorok/hadurak dőzsölése. De azért csak vegyük el a pénzt attól, akinél a fejlődés létrehozta a jövedelmet. A tanároknál meg ismét a marxi szemlélet. (A munkásosztály az élcsapat, az értelmiség meg mindig is gyanús volt stb.). -És igenis már tétel a a sok haszontalanságra, korrupcióra elherdált pénzek összege!

miketbeszéltek 2019.01.08. 14:42:25

@maxval balcán bircaman: "Azt mondod, egy rossz rendszer lebontásának akarása primitívség?"
Mivel a jóléti kapitalizmus a világon ma a gyakorlatban bizonyítottan a legkevésbé rossz rendszer, így a lebontása -mint sokszor történt- még rosszabbat hoz létre. (Kivétel persze majd a Messiás királysága lesz, de az más kategória.)

Lobo Marunga 2019.01.08. 14:42:30

@miketbeszéltek: A világ javainak igazságosabb elosztásával csupán annyi a gond, hogy a világ javainak 80%-át a világ lakosságának 20%-a birtokolja, és mi bizony ebben a 20%-ban vagyunk...

várom a levelet 2019.01.08. 15:41:40

@maxval balcán bircaman: lerombolni?üzenjünk háborút,hátha most beválik.és itthon mi van?kiknek a kezében van a javak többsége?

yerico1 2019.01.08. 18:12:33

Na és ha lenne még napi egy gundeles somlói galuska cafetériában, akkor már csak megérné hazaköltözni, nem? :)

meronem 2019.01.08. 18:12:45

@kék madár: persze, sokba kerül a stadion, de ha jön egy focicsapat vagy sztáregyüttes és putri a helyszín, akkor meg az a baj, hogy O1G hagyja lerohadni.
A 180 milliárdot eloszthatod akárhány felé, kijöhet 200e HUF/közalkalmazott ingyenpénz, oké, jól jönne, de hány évre is kell szétteríteni? Meddig fog kitartani a Puskás? 30? Az máris komoly 700 Ft/év/közalkalmazott.
Persze ha csak a posztoló kapná meg, az máris komoly summa.
Mondom mindezt egyszerű közalkalmazottként.

Shaktee 2019.01.08. 18:46:47

@yerico1: kicsi adag, ne sirj má! ;P

O1G

kék madár 2019.01.08. 19:35:04

@meronem: minden evre jut parszaz milliard lopas/pazarlas nem erdemes a Puskas stadiont sok evre teritgetni, az csak egy atlagos kiadas. Ez siman EGY evre jellemzo kiadas
Es meg egyszer, ha valasztani lehet egy lusta es tehetsegtelen agyonfizetett csapatnak epitett stadion es egy korhaz vagy iskola kozott, szerintem eleg agyament dolog a stadiont valasztani.
Ez csak faroknovelo a csuti torpe disznonak

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.08. 21:12:16

@takarék-láng: Azért jó ez a kis bújtatott párt propaganda.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.08. 21:12:32

@Pompeo: Mert ugye mindenki csak mosogatni megy ki ugye?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.08. 21:12:40

Egyébként már megint egy ilyen borús írás ezen a liberálfasiszta blogon!
:))

obluda 2019.01.09. 16:27:27

@Lobo Marunga: így van, alácsúszott a hivatalos kezdőfizetésük a garantált bérminimumnak, mert a bérminimumot emelték 2018-ban és 19-ben is, a pedagógus bértábla számait meg nem.
De a legviccesebb/legborzasztóbb/legabszurdabb az a dologban, hogy 2019. januárjától az ugyanabban az iskolában/óvodában dolgozó pedagógiai asszisztens, meg a dajkák nagy része TÖBBET fog keresni, mint a pályakezdő, diplomás tanító vagy óvónő.
(Ugyanis jogszabály mondja ki, hogy az úgynevezett "nevelést, oktatást segítő munkakörben dolgozók" az alapilletményük 107-110 %-át kell hogy kapják a köznevelési intézményekben. Ezt még akkor találták ki, amikor a bérminimum - ami a közalkalmazottak nagy részénél a tényleges alapbér, mert a bértábla szerinti "hivatalos" fizetésük az sokkal alatta lenne - még jóval a pedagógusbérek alatt járt, csak hát azóta ez ugye megváltozott. De ez lesz abból, ha nem koncepciózusan emelnek béreket a közszférában, hanem toldozzák-foldozzák a rendszert, egyszer ennek a csoportnak csöppentenek, máskor meg annak.)

Most a konkrét számoktól eltekintve, mit mond ez a tény egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak a leendő szakmája megbecsüléséről?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.10. 06:45:04

@miketbeszéltek:

S hogyan legyen jóléti kapitalizmus? Mit csinálnák pl. rosszul a vilég 90 %-án hogy ez nem sikerül?

HaKohen 2019.01.12. 22:18:15

@_z_: @öreg_répatorta:

Ne pazaroljatok időt és energiát birkára, ha javasolhatnám.

Régi troll ezen a vidéken, és már a legtöbb blogon megfordult. Amikor már mindenkinek elege van belőle, akkor kiakolbólintják. És akkor valamennyit módosít a nickjén, de a birka állandó.

Nem emléxem, hogy bevallotta volna: áldásos tevékenységét a Propagandaminisztérium fizeti. Az viszont nehezen képzelhető el, hogy valaki saját jogán legyen ilyen lelkes hülye.
.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.01.17. 07:06:36

Csak megerősíteni tudom a poszterina számait közvetlen körből.

Ha már szóba került a sport a hozzászólások közt: az oktatás és az egészségügy is fontosabb területek, mint a sport. s ha már sport, akkor is a tömegsportok és mindenki számára elérhető infrastruktúra (futópálya, kiránduló ösvény, ingyenes fürdőstég, bicikliutak, pingpong asztalok, tollas és teniszpályák, uszodák) semmint a versenysport.
Nem kell feltalálni a spanyolviaszt, le kell másolni a svéd vagy az osztrák, netán a szlovén modellt.

Mo-on elképesztő magas az alkoholisták, dohányosok és elhízottak száma. Ebben közrejátszik a mozgáshiányos életmód, a rossz minőségű táplálkozás, stb. Mire az ember eljutna egy széteső kórházig, már rég mindegy, mert nincs prevenció. Jobban mondva: a jelenlegi egészségügyi rendszerben az orvosok sem a megelőzésben érdekeltek.

Kinek van kedve egy ilyen országban élni? költői kérdés.

Friend of Wine 2019.01.17. 15:36:48

@maxval balcán bircaman: Mészáros Lölö főstróman és a holdudvarhoz tartozók vagyona nőtt.

Enikő Arady 2019.04.03. 11:30:02

@kardio1: Kedves Kardio1, vállalkozóként dolgozom jelenleg. Ez is megérne egy cikket...de takarítással kezdtem. Több volt a fizetésem takarítóként, mint otthon tanárként, de a nyelvismeret hiánya meghát a kényszer nagy úr. Nem mondom otthon is lehet vállalkozni, édesapám vállalkozó....de hogy nem lesz nyugdíja az is biztos.

Enikő Arady 2019.04.03. 11:30:06

@Taxomükke (UK): Kedves Taxomükke! Attól még tanító néni vagyok mert ez a végzettségem csak nem dolgozom a szakmámban. Vállalkozó vagyok, de takarítással kezdtem.

Enikő Arady 2019.04.03. 11:30:16

@takarék-láng: De merek rá válaszolni jelenleg vállalkozó vagyok. Takarítással kezdtem nyelvismeret hiányában és inkább csináltam ezt. Pontosan azért amit írtál....de ezek szerint neked fogalmad sincs mit jelent, ha az osztályodba járó szülők közül csak egy is megfenyeget....vagy ha egyáltalán valaki ezt megteszi. Jogom volt eldönteni hogy megyek-e vagy maradok, ahogy mindenkinek az.

Enikő Arady 2019.04.03. 11:43:03

@Dikusz: Kedves Dikusz! Örülök,hogy utána néztél a neten. Annak is hogy minősítés előtt álló gyakornoki fizetés az első két évben mennyi??

Elizabeth72 2019.06.13. 16:23:07

En 38 evesen szultem. Egyedul maradtam, csak az anyam segitett, de minden erejevel. Kozos projektkent tekintettunk a gyermek felnevelesere, joletenek megteremtesere. Amikor mar eheztunk, ott kellett hagyjam a 10 honapos kisfiamat anyamra. Es nekivagtam ujra Anglianak. Egyedül. Belebetegedtem, de 17 honap mulva kuldyem a penzt es utanam jottek. Na, amikor eljottem, akkor megszoltak az emberek. De nem torodtem veluk. Anyamat bantották, hogy elhagytam a babamat, de mondtam neki, bizzon bennem. Mennyi szemet dolgot talaltak ki...undorito volt. Most már lassan 6 eve vagyunk ujra egyutt. A fiam édes okos kisfiu es folyamatosan arra tanitom, hogy nem erdekes, mit mondanak masok. Kulonleges csalad vagyunk, en tettem kulonlegesse. Sosem szabad arra figyelni, hogy mit mondanak masok, mery az ember legtobbszor csak a sz@rt kapja. Es csak a baratok drukkolnak...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.15. 13:29:49

@Elizabeth72: Sok sikert!
A többi nagypofájú tehetségtelen kretén meg szarjon sünt!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása