oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. december 28. 06:30,  Év végi Valentin-nap Amerikában 49 komment

2018. december 28. 06:30 Határátkelő

Év végi Valentin-nap Amerikában

Azt gondolod, december 26-a még a karácsonyhoz tartozik? Nagyon tévedsz, amire a legékesebb bizonyíték, ha aznap betévedsz egy amerikai szupermarketbe és azt tapasztalod, amit Gabriella élt át és fotókkal is illusztrált.

cim_198.jpg

Én 5, férjem pedig több mint 10 éve él az Egyesült Államokban. Kultúrsokkról, beilleszkedési tapasztalatokról, pozitív és negatív itteni élményekről hosszan lehetne mesélni, de most egy számomra mai napig nehezen megszokható dolgot emelnék ki. Ez az állandó rohanás, illetve a pillanatok meg nem élése. 

Egy átlag amerikai sokat dolgozik, gyakorta több, mint heti 40 órát és talán ismert, hogy itt a szabadságokkal nagyon szűkmarkúak a munkáltatók. Szóval valahol érthető, hogy a munkanapokat kell sokszor színessé tenni, ezért egy átlag amerikai 2-3 programot is össze tud sűríteni magának munka után, ami persze szuper dolog is lehet.

1_188.jpg

Viszont sokszor éreztem és érzem a mai napig úgy, hogy a mennyiség a minőség rovására megy és itt folyamatos a „programlistázás”; ez és ez megvan, megcsináltuk, kipipáltuk, haladjunk tovább a következő pontra. 

Az érzés, hogy valahogy kétszer annyira rohannak az emberek, kétszer annyi programot sűrítenek bele egy napba, mint otthon és ezért mindezeket csak félgőzzel élik meg. Valahogy így van ez az ünnepekkel is. 

December 26-án reggel el kellett szaladnom a szupermarketbe zsömléért. Nem hittem a szememnek, mikor azt láttam, hogy a még két napja is csodaszép karácsonyi díszektől, mikulásvirágoktól, ünnepi édességektől roskadozó polcokat már teljesen kipakolták.

2_151.jpg

Egyik részük üresen, másik részük pedig már Valentin-napi mackókkal, szívecskés ajándékokkal volt feltöltve. Karácsonyi zene helyett már csak a szokásos „áruházi zene” szólt. 

Egyetlen Happy Holiday vagy Merry Christmas feliratú cookie-t, csomagolópapírt, léggömböt, képeslapot, papírnehezéket, stb. sem lehetett már találni a boltban. Nyitás után egy órával kipucoltak mindent. 

A karácsony megvolt. Elmúlt. Jöhet a következő ünnep.

3_135.jpg

Persze nem ez az első ilyen eset. Férjemmel szoktunk jókat nevetni, mikor augusztus végén még papucsban sétálunk, de már a halloweeni jelmezekből, meg rémisztő kiegészítőkből lehet vígan válogatni. 

Amit persze egy hét késéssel követnek a Hálaadásra szánt csecsebecsék és oktüber elején már a karácsonyi áradat. Persze lehet, hogy Magyarországon is ugyanígy van ez. 

Akkor is jó néha nem siettetni a dolgokat, hanem ellenkezőleg: lassítani és megélni minden napot.

A nap idézete

"Az átszámolgatás megtévesztő lehet, ráadásul érdemes vigyázni azzal is, hogy a már kint dolgozók hazalátogatva szeretik kissé fényezni a kinti fizetésüket, ami társaságban gyorsan megduplázódik, vagy a bruttó nettóra változik."

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2514517184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

catnip cupcake 2018.12.28. 09:41:24

Ez Angliaban is hasonlo, nehany eve le is fotoztam az egyik boltban dec. vegen a husveti csokikat:)

Dikusz 2018.12.28. 10:14:26

@catnip cupcake: Az nem ferdülhetett elő, hogy az előző évi húsvéti nyuszikat árulták? :)))))

Arthamyr 2018.12.28. 10:16:01

Ha több hónappal előre megkezdik, az nem gyors, kapkodós, csak előrelátó. :)

gabors 2018.12.28. 13:13:38

valaki megnezni hogy mondjuk Mo-on meddig aruljak a karacsonyi cuccokat ... mondjuk mivel a kozponti bizottsagi hatarozat alapjan nincs munkanap a heten ... ezert valszeg meg nem szedtek le mindent a polcokrol ... de jovo szerdaig biztos ott is meglesz minden...

nem ertem (illetve de) a posztolot csak kerdezem karacsonyi cuccokat keresett a karacsony utani napon ? gondolom nem ....

Csodabogár 2018.12.28. 14:49:31

@gabors: Ráadásul itthon, újév után napokra bezárnak az üzletek, mert leltároznak. Ezt soha nem értettem. Kint hatalmas áruházakat is tudtak leltárazni, munkaszüneti napokon vagy éjszaka. A vevő észre se vette.
Most itthon az élelmiszereknél bolondház van, mert most 2,5 napig lehet megint vásárolni. Kisebb szatócsok meg hasonlók ki se nyitottak. Piszok jól megy nekik, hogy ezt megengedhetik maguknak.:-(

gabors 2018.12.28. 15:15:59

@Csodabogár: "újév után napokra bezárnak az üzletek, mert leltároznak. Ezt soha nem értettem. "

ez manapsag tenyleg eleg erthetetlen minden computerrel megy eladaskor le lehet vonni amit eladtak, raktar feltolteskor hasonloan... amit nem tudnak az kb amit a vasarlok es a dolgozok elloptak ...

es valoban olyat meg nem lattam itt 28 eve hogy leltarozas "miatt zarva " pedig vannak igen nagy aruhazak

Shaktee 2018.12.28. 15:25:35

@maxval balcán bircaman: $

A lovettának se vallása se hazája sincsen birkuci :-)

blackhairlady 2018.12.28. 18:04:16

Szerintem ez mar a vilagban nagyon sok helyen igy van, egyik unnepnek vege es mar pakolnak a kovetkezore. Nem kell semleges arut felpakolni a polcokra 1-2 hetre aztan ujra lepakolni a Valentin napira es a kovetkezokre.

De szerintem ebben nem az unnepek es boltok a hibasak hanem mi, fogyasztok. Attol hogy ezek kint vannak meg senki nem kenyszerit bennunket vasarlasra. Onfegyelem es minden aru a polcokon marad:))))

nyuszigonosz 2018.12.28. 18:15:54

@Csodabogár: Leltározás miatt zárva az üzlet???? A 21. században!
Nahát!
Leltározás éjjel van, a vásárló ebböl soha semmit nem észlel.
Ismerek egy volt leltározót ( már nyugdíjba ment, azért írom, hogy volt leltározó) egész Európában leltároztak, Romániától - Svédországig bizonyos üzletláncoknak, mindig és mindenhol éjjel, ök az üzlet zárása után kezdtek, hajnalig, és az üzletek reggel rendesen nyitottak a vásárlóknak, akkor is na óriási üzlet volt és valami miatt a leltározó csopport nem lett kész akkor másnap újra üzletzárás után folytatták a munkát.

gabors 2018.12.28. 18:20:15

@nyuszigonosz: " Leltározás éjjel van, a vásárló ebböl soha semmit nem észlel. "

most voltam egy kisebb uzletban AHOL LELTAROZTAK !!! kulso ceg csinalja es bizony teljesen lathato ... :-) biztos van maskepp is ...

de persze NEM volt bezarva es nem is volt zavaro

Arthamyr 2018.12.28. 18:20:19

@Csodabogár: Mert akkora tragédia, hogy két napig nem lehet vásárolni? Ugyan már... Ha boltom lenne, én lehet, hogy azt is megengedném magam, hogy hetente 2-3 napot zárva legyek. :)

Arthamyr 2018.12.28. 18:21:36

@gabors: "amit nem tudnak az kb amit a vasarlok es a dolgozok elloptak ... " - Jó dolog néha szinkronizálni a computerben lévő adatokat a valóssággal, ezért kell leltározni.

Arthamyr 2018.12.28. 18:24:23

@nyuszigonosz: Magyarországon jelenleg nem képesek megfizetni a nappal foglalkoztatott dolgozókat (csak elég kicsit hegyezni a füled, és a munkaerőhiány miatti panaszos sírás eljut hozzád :)). Nem biztos, hogy egy ilyen külsős cég éjszakai munkásainak költségei beleférnek minden boltnak, és azt is el tudom képzelni, hogy van, aki nem szereti ezt másra bízni.

nyuszigonosz 2018.12.28. 18:26:22

Ez a gyorsuló élet, na ez tényleg így van, tán ezért kell az embernek saját magának törödnie azzal, hogy megélje a pillanatok szépségét.

Az üzletek - hát az a bevételröl szól, bár itt újra lehet legalább az ünnepek között még például karácsonyi fényeket venni meg pár ilyesmit.
Nem nem volt ez így, emlékszem egyszer 24-én este derült ki, az egyik világító füzér nem müködik, a másik kivágta a biztosítékot és szintén nem ment... 27-én reggel próbáltam még pár üzletben világítófüzért venni: sehol semmi karácsonyi dolog már nem volt. Ez több mint 20 éve volt. De közbeesöen az üzletláncok is rájöttek: sokan még a két ünnep között emezamazt mégis vennének, és a világító emezamazok meg már egészéves áru lett. :-)

Amúgy tán @Dikusz: téged érdekel, hogy esetleg pl. a tavalyi húsvéti nyuszikat árulják-e majd jó korán húsvét elött: nem. Minden - most - karácsonyi édesség amit nem adnak el és aztán húsvéti meg ilyen olyan alkalomra lévö; amit nem adnak el, azt elöször, még az adott ünnephez közeledve: nagyon leárazzák, ha úgysem megy el mind, megy a Tafel nevü helyekre, ahol szociális segélyböl élök kapnak ingyen élemiszert, így ilyeneket is meg különbözö intézményeknek de még mindig olyat, aminek a szavatossága nem járt le. Amint az lejárt, megsemmisítik az árut.

nyuszigonosz 2018.12.28. 18:28:03

@Arthamyr: Én ezt mind elhiszem, csak mivel én már olyan régóta nem láttam olyan táblát egy egy üzleten, hogy leltár miatt zárva, hogy azt hittem, ilyen nincs is már.
Gyerekkoromban igen, akkor volt még ilyen leltár miatti üzletzárás is.

gabors 2018.12.28. 18:53:13

@Arthamyr: "Jó dolog néha szinkronizálni a computerben lévő adatokat a valóssággal, ezért kell leltározni. "

ezzel egyetertek szerintem masok is. Nem is ez volt vegul is a kerdes hanem a hogyan.. hogyan lehet ezt manapsag megcsinalni .. 2-3 napra bezarni ?? (persze lehet a tulaj szerintem is azt csinal amit akar/tud)

nalunk pl minden baszott szeket/asztalt/lampat/fogast is evente leltaroznak laptopot telefont monitort mindent ...

pl kerdezi hogy mi a sorozat szama mondom neki f-u teged ezert fizetnek nezd med keresd meg ....

szinte minden mozdithato dolgon van ceges vonalkod cimke .... tok nevetseges

gabors 2018.12.28. 19:11:27

@Shaktee: most akkor mar 56 (ala Nagy Imre) sem unnep ???

azert erdekes hogy egy kommunista MSZMP tag es a KB "tudomanyos" intezetenek os tagja Kover Laszlo IGEN az a bajszos fideszes beszel neokommunistakrol ...

Antal Jozsinak volt igaza forradalmat kellet volna csinalni (persze akkor O sem lehetett volna senki az uj rendszerben)

sok birka maradt meg Mo-on :-)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.28. 19:11:32

@Shaktee:

Egy szobor helyét ünnepelni - kiváló szórakozás lehet...

gabors 2018.12.28. 19:14:37

OFF

ez eddigi jelenotesebb FIDESZ poziciaban levo vagy volt kommunistak ...

Kövér László – MSZMP tag, a Központi Bizottsághoz tartozó társadalompolitikai intézet munkatársa, és a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa (MISZOT) alelnöke (a másik alelnök Gyurcsány Ferenc volt)

Járai Zsigmond – MSZMP-tag

Matolcsy György – MSZMP-tag

Martonyi János – MSZMP-tag

Pintér Sándor – MSZMP-titkár

Schmitt Pál – az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban

Hoffmann Rózsa – MSZMP-tag

Mikola István – MSZMP-tag, a Hazafias Népfront alelnöke

Stumpf István – MSZMP tag, a Hazafias Népfront alelnöke

Fónagy János – MSZMP-tag

Vonza András – MSZMP-tag

Ligetvári Ferenc – MSZMP-tag

Chikán Attila – MSZMP-tag

Boros Imre – MSZMP-titkár

Turi-Kovács Béla – MSZMP-tag

Harrach Péter – MSZMP-tag

Kerényi Imre – MSZMP alapszervezeti titkár

Pozsgay Imre – MSZMP PB-tag

Szűrös Mátyás – MSZMP KB-titkár

Boross Péter – MSZMP-tag

Balogh Gyula – MSZMP-tag

A Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) tisztségviselői voltak:

Orbán Viktor – gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár

Varga Mihály – KISZ-titkár

Rogán Antal – KISZ-titkár

Deutsch Tamás – KISZ-titkár

ON

es ezek bontattak le az ej leple alatt a Nagy Imre szobrot ... CSODAS ... (hogy miert tettek oda azt sem tudom)

Arthamyr 2018.12.28. 19:25:53

@nyuszigonosz: Ilyet én is csak gyerekkoromban láttam, de az nem jelent semmit. :)

Shaktee 2018.12.28. 19:26:50

@gabors: "s ezek bontattak le az ej leple alatt a Nagy Imre szobrot "

Ávós módszerek

Arthamyr 2018.12.28. 19:30:43

@gabors: Nálatok az, mivel egy alkalmazott bére is sokszorosa ezen dolgok értékének, kicsit szarrágás jellegű (mint amikor nekem minden étkezésről számlát kellett vinnem), a boltban viszont ebből élnek. Azt is el tudom képzelni, hogy valamilyen ellenőrzés során ráfázhatnak, ha eltérés van. Na mind1, én simán leltároznék akár egy hétig is, de egyelőre nem tervezem, hogy boltot üzemeltessek. :)

gabors 2018.12.28. 19:49:30

@Arthamyr: "@gabors: Nálatok az, mivel egy alkalmazott bére is sokszorosa ezen dolgok értékének, kicsit szarrágás jellegű "

ez igy meg eszembe sem jutott de igazad van ....

csak mondom hogy most mar harmadszor basztatnak (nem is tudom melyik csoport) hogy $2.80 !!!!! elszamolatlan "TAVOLSAGI" hivasom van ami nincs lepapirozva es mindezt Dec 31 MUSZALY potolni ... (azt nem irtak hogy mi lesz ha nem .... lehet levonjak a kovetkezo fizetesbol vagy akar korbacsolas, solitary confinment ??? lehet van valami a garage alatt ??? ....

Most hogy szabadsagon vagyok 2-ig nem valaszolok. (valoban tiszta szarragasnak tunik, koszi hogy emlekeztettel erre a szora)

Arthamyr 2018.12.28. 20:03:18

@gabors: Muszáj volt. :) Nem vagyok minden nyelvtannácik ősapja, de ez azért mindig szúrja a szemem.

Próbáld ki, mi van, ha leszarod. Most komolyan 3 dollár miatt baszakodnak? :D
Én is leszartam, az lett, hogy nem fizették ki a dolgokat, na bumm, buktam párszáz eurot. Emiatt a következő évben pl. egész évre befizettem a konditermet is, hogy csak egyszer kelljen az elszámolással baszakodnom. És mivel év közben felmondtam, ez benn is ragadt.
Ennyi értelme van a szarrágásnak, ők sem tudják (és őket sem érdekli) mi van, csak gondolom van pár ember a cégnél, akiknek elvileg ez a munkája. Fel nem foghatom, hogy a tíz-/százezres bónuszok mellett miért kell a kiküldetést eurora pontosan elszámolni (ráadásul a hoteleken sem nagyon spóroltak, és pl. simán kifizették a hétvégét is, amikor csak kényelmi szempontok/cimborákkal találkozás miatt maradtunk)... Régen állítólag automatikusan kaptak egy elég bőkezű napi kvótát, ha többet költöttél, így jártál, ha kevesebbet, megmaradt, de azért 1-2 hét alatt épeszű ember nem volt bukóban...

gabors 2018.12.28. 20:07:53

@Arthamyr: "Muszáj volt. :) "

ezen mindig elgondolkodom es vagy j vagy ly-t teszek mert nem tudom melyik jo nekem a golya hangzik jobban :- ) uszaly ??? de muszaj ???

persze be is kapcsolhatnam hogy "hu" es "nyelvtan check" de minek ???

"Próbáld ki, mi van, ha leszarod. Most komolyan 3 dollár miatt baszakodnak? :D"

ezt mar eldontottem ezert is irtam meg ... mert megeri .. sot majd kuldok egy csekket ami kb 50 dollar nekik :-) ha van valasztasi lehetoseg :-)

Arthamyr 2018.12.28. 20:10:10

@gabors: Majd rakj fel képet róla. :D

gabors 2018.12.28. 20:22:46

@Arthamyr: "@gabors: Majd rakj fel képet róla. :D "

OK ...

de azt hiszem vagy nem lesz semmi mert vege az evnek, vagy csak levonjak a januari fizubol

(amugy azert nem papiroztam le mert nem tudok belepni a totalissan mindless rendszerukbe ... a sima ceges SSO nem megy, reset password ... nem megy... helpdesk email nem megy ...) legutobb talan 2 de lehet 3 eve volt hasonlo akkor csak annyi volt hogy "certify that this was official" .... OK check

szarragas semmi mas

Dikusz 2018.12.28. 20:53:43

@nyuszigonosz: Nem írtam oda a kommentem végére a ":)))" mellé ráadásként, hogy "viccvót"...

Ahogy @catnip cupcake: írta, december végén fotózta le a húsvéti nyuszikat, inkább az a valószínű, hogy a következő évi csokinyuszikat fotózta le.
Saját magam tapasztaltam: most karácsony előtt vásároltam a szokott helyen -csokidiszkontban- ajándékba többféle édességet. Az egyik akciós csomagban ömlesztve húsvéti nyuszifigurák voltak, olyanok, amik még nem voltak színes papírral becsomagolva. Nem tavalyi áru volt, hanem friss. Valószínű ennyivel előbb kezdik el nagy tételben gyártani őket.

Pár éve a Tesco csinálja azt, hogy a megmaradt karácsonyi készletet 27-étől 75%-os árengedménnyel adja el. Tavaly voltam egy ilyen leárazáson, pár óra alatt a csomagolópapíron, ócska művirágokon kívül minden elfogyott...
Abban majdnem biztos vagyok, hogy itt nem lehet leadni az áruházaknak élelmiszert leadni segélyszervezeteknek, intézményeknek meg pláne.

nyuszigonosz 2018.12.28. 21:43:16

@Dikusz: Hát én meg nem azért tértem ki a kommentedre a válaszban, mert hogy nem láttam volna a :))) -at meg a viccvót-ot, hanem mikor olvastam, gondoltam, erröl is tudok valamit írni, ami ugyan nem vicc, de tán nem igazán baj, ha nem viccel válaszoltam. :-)

Perszehogy nagyon elöre gyártják le a csokifigurákat, egyszer volt itt egy kommentelö, aki az Igazi Télapó nick névvel volt és aki csokigyárban dolgozott, mint írta. Na ö is írta, hogy már nyáron kész a téli kollekció csokimikulás meg ilyenek.

Én magam sajnos sosem dolgoztam csokigyárban, csak egy családtag nagyon régen, még a diákéveiben a nyári szünetben és karácsonyi édességeket is csomagoltak.

Csodabogár 2018.12.28. 21:58:29

@nyuszigonosz: Ez szerintem is így kellene, hogy legyen, de itthon nem így van, sőt! Előfordult már néhányszor, hogy megyek délben az újságért, a külföldi addigra ér ide és le van húzva a volton a rács. Beszólok az ismerős eladónak, hogy mi van? leltározunk. Mondtam, odaadom kiszámolva a pénzt adja már ide azt az újságot. Nem lehet.
Lenne még itt dolga a Kapitalizmusnak szerintem, ha erre járna.

Dikusz 2018.12.28. 22:15:01

@nyuszigonosz: Tényleg nem baj, ha nem viccel válaszoltál.

A leltározásról: valamikor -nagyon régen- a kereskedelemben dolgoztam. Akkor a leltározás január első két hetében volt, amikor alig volt forgalom. Tényleg kiírták az üzletek bejáratára, hogy "leltár miatt zárva ...tól - ...ig".
Manapság nem tudom, hogy csinálják, akkor úgy volt, hogy kijött a központból két ellenőr, + a boltvezető, és volt egy leltárfelelős is.

Dikusz 2018.12.28. 22:16:23

@Arthamyr: Mint az egyszeri székely, amikor megkérdezték tőle, hogy látott-e zsiráfot?
Azt felelte, hogy látni láttam, de lehet az se az volt! :)

Arthamyr 2018.12.28. 22:26:53

@Dikusz: Most mit csináljak, legtöbbször nem én intézem a bevásárlást (mondjuk beleugatok, hogy mit rendeljünk, mert kell a békességhez :)), így nem tartom nyilván, hogy az x. bolt mikor leltároz.
Meg azon sem értem, minek fennakadni, ha valami nincs nyitva pár napig. A hentescimborám egész januárban szabin lesz, múlt héttől, egy hónapig nem veszek majd se steaket, se bárányt, de megoldjuk gond nélkül, nem értem, miért ügy, ha egy bolt évente bezár, akár leltár miatt is?
Nagyon nem értek hozzá, de józan paraszti ésszel belegondolva biztos nehezebb úgy leltározni, ha közben a vásárlók elvihetnek dolgokat vagy feltöltik a készletet, ahogy gondolom éjjel is rosszabb dolgozni, a zárvatartás alatt.

Dikusz 2018.12.28. 22:41:11

@Arthamyr: Manapság valóban úgy lehet, hogy éjszaka leltároznak, és az is valószínű, hogy külsős cég csinálja, tényleg nem látni azt, hogy hipermarketek zárva vannak leltár miatt.

Ha ma egy üzlet ajtajára az van írva, hogy "leltár miatt zárva", vagy "műszaki okok miatt zárva", az egyes esetekben egész mást jelent, és nem nyit ki az üzlet később sem...

Arthamyr 2018.12.28. 23:11:42

@Dikusz: Egy hipermarket teljesen más, ott gondolom mindenre szabály van, és elég sok dolgozójuk is van. Sok közülük non-stop (érdekes, Írországban sokkal kevesebb a non-stop bolt, és azok is inkább a kisebbek - bár én keveset járok Dublinon kívül, lehet, hogy vidéken más a helyzet).

tanato 2018.12.28. 23:32:59

@Shaktee: @maxval balcán bircaman: Nagy Imrét lekommunistázni,erkölcsileg elítélni ugyanaz mintha azb aradi 13-at,elítélnénk, császárhűségük miatt negatívvá tennénk.Mivel a 13-ak többsége valóban császári tiszt volt amíg át nem álltak a forradalom oldalára,akárcsak Nagy Imre előszörr kommunista vezető majd átállt a forradalom oldalára.ezért akasztották fel,pont azért amiért a 13-at,árulás miatt,mármint a császári rend elárulása miatt akárcsak IMrét a kommunista rend elárulásáért.Mindkét csoport "trónfosztást" követett el, a 13-ak a Habsburg trónét a kivégzett 56-sok meg a szovjet trón fosztásáért fizettek a z életükkel

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.29. 08:52:46

@tanato:

Ez rossz párhuzam.

Nagy Imre kommunista mivolta szimpla tény. Ahogy az aradi 13-ak császarellenessége is az.

Nagy Imre sose állt át antikommunistának, ő kommunistaként lett forradalompárti. Ahogy egyébként Kádár is, csak ő ismét oldalt váltott pár nap után. Kádár alatt az egyik legnagyobb tabu éppen Kádár forradalompárti szövegeit idézni, ami nem fért bele a hivatalos verzióba sehogy se.

Kivégzésük oka is más. Az aradi 13-ak kétségen kívül súlyos hazaárulást követtek el, esküszegők voltak, ez pedig akkoriban magas rangú katonák esetében halállal járt. Ezen kár vitázni, azaz az aradiak pere NEM volt koncepciós per.

Ezzel szemben Nagy Imre pere koncepciós per volt mindenképpen, hiszen nem követte el azt,amivel vádoltak. Őt politikai okokból "kellett" felakasztani, útban volt Kádárnak.

tanato 2018.12.29. 09:53:12

Nem rossz párhuzam,mindkét esetben "esküszegők" voltak, az elsőben a császárnak tett esküt szegték, amásodikban akomm.eszmének és a Szovjetuniónak tett esküt)Nem csak Nagy Imre hanem pl. a katonatiszt Maléter is./Kádár az egy harmadik út,ő ingázott ide oda.
Viszont az esküszegés oka mindkét esetben a független Magyarország létrehozása volt,ezért pozitív útólag is az esküszegésük.

tanato 2018.12.29. 09:57:32

@tanato: Ö t részből áll,az első kettőt már megnéztem.
Az orosz álláspontot is bemutatják nem csak a jelenlegi magyar ellenzékét.

gabors 2018.12.29. 21:53:09

@Shaktee: na akkor itt van holnaptol igy jarok ...

ibb.co/FJZBWf8
ibb.co/tqv9w9D
ibb.co/jyxngtM
ibb.co/5YSPFKw

nekem nincs semmilyen antiszocialista accontom

de ha barki fel akarja tenni valahova faszbuk/instagram barmi copyright is released ha kapok rola valami ertesitest...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.12.30. 21:17:54

@nyuszigonosz: Ha van egy csöpp eszük, akkor a télapókat ledarálják, és lesz belőle újra formázva húsvéti nyúl, vagy tortabevonó, akármi.

Dikusz 2018.12.30. 21:37:06

@geegee: Ha még több eszük van, akkor eleve olyan formára alakítják (mint egy kuglibábu), hogy csak a csomagolóanyagot kell variálni...:)))

nyuszigonosz 2018.12.30. 21:42:39

@geegee: Nem jó, söt drága ötlet, elöször minden nem eladott csokifigurát össze kéne szedni, vissza vinni a gyárba , kicsomagolni.... ez drága dolog lenne.

Amúgy meg most az ünnepek között minden karácsonyi dekorációs akármi, ami megmaradt 50% árengedménnyel volt, ha így sem megy el, tán elpakolják jövöre :-)
a karácsonyi csokifélék meg 75% árengedménnyel, nem volt sok már, de azért még elég.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása