oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. december 15. 06:30,  Honvágy - vágytól a fájdalomig 83 komment

2018. december 15. 06:30 Határátkelő

Honvágy - vágytól a fájdalomig

Fura dolog a honvágy, ami a leglehetetlenebb pillanatokban tud lecsapni az emberre. Legalább ilyen érdekes, hogy a különböző nyelveken mennyire mást sugall maga a szó. Ha már honvágy, akkor csomagot is küldünk Magyarországra, ami így karácsony előtt sokak számára jelent feladatot, végül megnézzük, mit csinálnak a nomádok.

Nem tudod, elindulj-e és ha igen, merre? Te mennél, a társad maradna? Írd meg a történeted a hataratkelo@hotmail.com címre!

honvagy_foto_pixabay_com_counselling.jpg

Tisch Ferenc sokfelé megfordult már, volt egyetemista és mosogatófiú Bergenben, nemzetközi igazgató segélyszervezetnél, dolgozott német porcelángyárban és Kelet-Ázsiában és eltöltött fél évet tökegyedül az iráni sivatagban. Blogján a honvágyról írt bejegyzést.

„Sok éven át tanultam az elindulásokat, az indulás melletti döntés felvállalását, azt a semmivel össze nem hasonlítható érzést, amikor az ember búcsúzik és továbblép, azt az utolsó pillanatot ott a kapuban, az ajtóban, az állomáson, a repülőtéren, az autó mellett, még egy ölelés, még egy utolsó mondat, még egy csók, még egy hátrapillantás, még egy integetés, és az a különös, mindenféle színekből és hangulatokból gyúrt érzés, ami ilyenkor áthatja az embert, a szívében, vagy inkább gyomortájon. 

Tanulni kellett együtt élni vele, tanulni kellett elengedni a kezet, a helyet, a pillanatot, a megszokottat, az ismertet, hogy beengedjem az újat, az ismeretlent, a következő tapasztalattal érkező lehetőséget. 

Sokszor vágytam haza. A magyar azt mondja, honvágy. 

Vágytam a szeretteimmel lenni, vágytam az otthoni hangulatra, ízekre, hangokra, illatokra, hiányoztak a társak, a barátok. 

Már gyerekként több alkalommal töltöttem heteket távol hazulról, és még nem voltam középiskolás, amikor első alkalommal egyedül indultam külföldre, még a rendszerváltás előtt. 

Egy hónap Bajorország, magyarul senki sem tudott. Akkoriban csak tanulgattam németül, internet, mobiltelefon még nem volt, telefonálni sem igen tudtunk, a mentsvárnak bekészített kisszótár otthon maradt. 

Nagyon kedves és segítő családhoz kerültem, akik mindent megtettek azért, hogy otthon érezzem magam, az első másfél héten ezzel együtt szó szerint át kellett égnem. 

Átégett bennem a kezdeti honvágy egy másik minőségen, azon, amelyet a német úgy nevez, Heimweh. 

A magyarban vágyakozunk az otthon iránt, a németben megjelenik a Weh, a fájdalom. Amikor tanítványok, külföldre költözők, új életet kezdők kérdezik, hogyan készüljenek a rájuk váró új tapasztalatra, mindig elmondom, legyenek tudatában annak, hogy ezeken az érzéseken, nehézségeken át kell majd égniük, kinél rövidebb, kinél hosszabb ideig tart, van, akinél rendszeresen visszatér, és van, aki olyannyira elviselhetetlennek érzi, hogy visszajön. 

Van, hogy a Heimweh egyenesen egy másik arcát mutatja, ami talán az angolhoz áll közelebb: homesickness. 

Ebben a kifejezésben már egy egészen más jelentésárnyalat is megjelenik, a betegség, a sickness minősége. Sokakkal találkoztam, akiknél a honvágy valóban lelki betegséget okozott, belebetegedtek az otthontalanságba, szeretteik távollétébe, hiányába, a maró magányba, amely nem tudott építő és gyümölcsöző egyedüllétté lenni, és így új kapcsolódásokhoz vezetni.” 

A teljes posztot itt találjátok.

Csomagküldés Magyarországra 

Így karácsony táján sokan küldenek haza csomagot, ami nem is mindig olyan egyszerű, mint gondolná az ember. Ezzel szembesült a napokban az Életem morzsái blog szerzője.

csomag.jpg

„Először is dobozt kellett találnom. Legtöbb cégnél 10-15 db/ csomagban tudtam volna csak venni. Egyetlen egy darabra volt szükségem. 

Felmentem a Google-ba és beírtam, hogy moving box + városrész, ahol élek. Csodát akartam. És a Google adott „csodát”, kidobott egy céget, ami kifejezetten ilyen csomagküldésre specializálódott. (...) 

A doboz kész lett. Már csak küldenem kellett. Megint a Google-t hívtam barátnak. Google, google mond meg nékem „Send parcel to Hungary” hogyan. (...) 

Mobilról munkába menet a buszon foglaltam, s könyvtárban nyomtattam a vonalkódos papírt. Este meg leadtam a cuccom. Köszönet a rollernek, mert megpurcantam volna egyedül 10+ kg-t, 1.1 km-en végigcipelni. 

Pénteken átvették a pick up ponton a dobozom. Szombat reggel a felvette. Szombat este már az angol határnál járt. Vasárnap állt. Hétfőn meg elindult tovább ezerrel Magyarország felé. 

Kedden este még annyi volt a neten, hogy „nemzetközileg úton”. Szerda reggel meg írtak, hogy 10 -11 között jön a futár Fehérváron. Nekem e-mailt küldtek, apumnak meg sms-t. Mire hívtam anyum, már otthon is volt a doboz. A futár srác még a lakásba is bevitte, hogy ne anyu cipelje már.” 

A teljes posztért ide kattints

Mit csinálnak a nomádok? 

Az ember egyszerre irigykedve és gyanakodva nézi a nomádokat. Így volt ezzel a Hortobágyi Rántott Vombat szerzője is, mígnem megfordult vele a világ.

nomad.jpg

"Szerintem a világmegváltó dolgokhoz nem szabad normálisnak lenni. Persze nem tudom, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás: én voltam mindig is elfajzott, csak elnyomtam, mert szerettem volna beilleni a társadalmi képbe, vagy mostanra jött annyi lehetőség az életembe, ami formálta a személyiségem. 

Valahogy 8-9 éve lehetett, hogy megismertem a világ másik felét, a bakancsos, hátizsákos utazókat. Akkor nagyon haragudtam rájuk, felelőtlennek és önzőnek tartottam őket. Egyedül utazni szerintem baromság. Vélhetően csak nagyon-nagyon irigy voltam.

Aztán kaptam egy sallert és beálltam én is a hátizsákosok közé. És bár azt nem mondom, hogy képes lennék fulltime így élni, időrőlidőre egyszerűen kell. De nem is a hátizsák meg a bakancs (amit továbbra sem érzek magaménak) az, ami annyira hiányzik nekem, hanem az a szabadság, amit ez az életforma ad. (...) 

Most 3 hétig ismét volt lehetőségem kicsit belecsöppenni ebbe az életbe és 12 nomád társammal együtt utazgatni. És ha azt gondolnád, ez mind valami elvarázsolt leszőrösödött csodabogár, akkor el kell, hogy áruljam, közel sem. Elmesélem Neked, kik is az én (digitális nomád) törzsem. 

Volt köztünk két hivatásos fotós: az egyik Stephani Németországból, akinek a férje üzleti tanácsadó az egyik Big4-nál és most épp Miami-ban élnek. Amíg nem így volt, addig amikor csak hűvösre fordult az idő, Stephi elindult 20 fok fölé. Egyébként divatfotózásból és utazási cikkekből él és elképesztően tehetséges lány.

A másik Noel Alva, a nomád fotós, aki viszont tényleg halál elvarázsolt figura Los Angeles-ből, ecuadori felmenőkkel. No Ő már 6,5 éve csak járja a világot és fotózza mindazt a szépséget, ami körülveszi. 

Két Insta influenszer is jött velünk, Agus, az argentin modell lány, aki maga volt az élet: mindig mindenben benne van, elképesztően sportos és nyitott lány. Én egyszerűen imádtam, pedig azt gondoltam volna, hogy kevés kapcsolódásom lesz egy 22 éves insta-sztárral..no, ennyit az előítéletekről. Az egyik legcsodásabb személy volt az úton! 

Laura pedig a vérbeli nomád lány, aki ezt is tanítja, mentorálja követőinek. Ő egyébként fantasztikusan jó videókat készít, ebből él zömében. (...) 

Ma sem akarom elhinni, hogy 0-24-es összezártság mellett, ennyi féle ember ilyen sokféle háttérrel és egyetlen apróbb kis konfliktus nélkül megúsztuk. Összekovácsolódtunk: tartottuk a vállunk, ha valaki sírt, öleltünk, ha már nagyon vágytunk rá, beszélgettünk és elmondtuk kik is vagyunk – bár az utazásban az a szép, hogy ez mit sem számít. Amikor úton vagy, senkit nem érdekelnek a múltbéli hibáid, a sebek, amiket Te okoztál, vagy te kaptál, az iskoláid, a karriered. Csak az számít, hogy milyen ember vagy. Ott és akkor, abban a pillanatban."

Ha a csapat többi tagjával is szívesen megismerkednél, irány az eredeti bejegyzés!

(Nyitókép: pixabay.com/Counselling)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Németország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7914482988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsabus UAE 2018.12.15. 08:07:44

Első poszt: enpera
Második poszt: Tök természetes, mint kanállal enni a levest. Azért a 21. században nehogy már poszt téma legyen egy csomag elküldése...
Harmadik poszt: Tök jó ! Irigykedem, de valójában nem én lennék, ha követném ezen nomádok példáját. Túl fontos nekem a kényelem és hogy csak olyanok vegyenek körül (kivétel nélkül), akiket bírok. Szóval, ha már nomádkodnék, akkor egyedül, vagy a feleségemmel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.15. 08:56:37

Sikerült feladni egy csomagot? Ez nem lehet igaz! Mesélj még róla légyszí...

_z_ 2018.12.15. 09:01:15

Csak érdekesség az elsőhöz: németül van "Fernweh" is, elvágyódás valahova máshova. Magyarban ennek azt hiszem nincs egyszavas megfelelése.

verkagrafomanka 2018.12.15. 09:03:30

Hogyhogy szombaton van a blogajánló?
(Az első poszt nyelvi szempontból érdekes amúgy, de ez a csomagos... én tegnap félórát álltam sorba a postán egy csomagért, amiről nem is tudtam, ki küldte, megírjam? :D)

Benikuty 2018.12.15. 09:30:18

Egy csomag feladása néha tényleg kihívás tud lenni, kapni pedig kész horror. Elképesztő az emberhiány a királyinál, és nem csak mi ügyfelek szívunk.

Dammiel 2018.12.15. 09:34:33

Jahh, ilyen határátkelős csomagos hiperizgi sztorim nekem is lenne :-). Viszont jól értelmezem a nomád oldalain, egy anyuka, aki rendszeresen otthonhagyja a kisfiát hosszabb-rövidebb időre?

Shanarey 2018.12.15. 10:09:52

Csomag feladás.

Tracking, alias követés, nyomon követés nélkül Magyarországra küldött csomag, sosem érkezik meg, s ha mégis akkor az azért van mert a válogatást végző postai dolgozó nem figyelt eléggé.

Küldtem a lányomnak csomagot, postán keresztül, nos a magyar részen, a csomag átkerült egy futárcéghez, amely cég a két ballábasok gyülekezete, avagy én fogtam ki csak a hülyéket, egymás után kettőt is. A futár cég nevére, nem emlékszem, de ami történt, arra igen. Állítólag kivitték a címre, de nem volt otthon senki, az igazság az volt hogy oda sem találtak a címre, de ilyesmiről nem szokás beszélni. Felhívtam őket, s az "okos" aki a vonal végén volt, kérdezi a számot, ami alapján a küldeményt megtalálhatja, erre mondom neki én tudom az angol számot, mert én adtam fel, de a magyar oldalon más szám van, azt én honnan tudhatnám. emiatt aztán hosszas gondolkodás következett, majd, lévén ritka családnevű személy, a név alapján meg lett a csomag, s be kellett menni érte valahová Budapestre a XI. kerületbe. A lányom elment a csomagért. Ott a lányomtól szintén azt a bizonyos számot kérték, amit ő nem tudott, mert papírt arról hogy a hülye futár ott járt, nem kapott, s csak azon van rajta a szám, persze ha az illető ráírta. Nagy nehezen, a név alapján csak megtalálták, s két nappal később de megkapta a csomagot. Azóta eldöntöttem, ha nem sürgős, akkor futár céget használok, azok sem tökéletesek, de biztos házhoz viszik a csomagot, s képesek arra is hogy telefonáljanak a címzettnek, mikor is érkeznek majd.

Shanarey 2018.12.15. 10:23:01

Ja és a honvágy, valaki küldjön már nekem egy kilót, mert én sehol sem tudtam még ezt beszerezni.

Biztos bennem van a hiba, de ez van.

Csodabogár 2018.12.15. 10:25:54

@_z_: A Fernweh az valami egészen más mint a Heimweh. A Fernweh ma reggel tört rám, mikor megláttam a havat kint. Rögvest valami pálmafás meleg vidékre vágytam. :-)

IT Knight 2018.12.15. 10:29:55

honvágy = irigykedve nézni, hogy mióta elhagytad a hazádat, annak gazdasága és bérei szárnyalásba kezdtek, míg választott hazád politikai és gazdasági összeomlás szélén áll, 25%-kal leértékelődött devizával. Hazád lakásárai nagyobb ütemben emelkednek, mint amennyit te félre tudsz tenni, ezért kint nem közelebb, hanem távolabb kerültél az egzisztenciád megteremtésétől.

kétségbeesetten keresel önigazolást, bármibe belekapaszkodsz, amit Magyarországon szidni lehet. Korábban nem érdekelt a politika, de most minden jelentősebb törvénnyel képben vagy és az elfogadásuknál kiáltasz egy nagyot: ez már tényleg mindennek a teteje!

Csodabogár 2018.12.15. 10:30:25

@Shanarey: Nekem Berlinből küldtek csomagot. 3 nap mulva csengetett a postás lementem és átvettem. Nem volt semmi varázslat, szám egyebek.

Shanarey 2018.12.15. 10:41:22

@Csodabogár:

Akkor szerencséd volt.

2014-ben anyámnak küldtem egy csomagot, s nagyjából ezzel egy időben egy németországi ismerős is küldött neki csomagot mindkettő tracking nélkül ment. Egyik sem érkezett meg.

Egy példa:

444.hu/2017/11/07/rengeget-tortenet-van-arrol-hogyan-tunnek-el-csomagok-a-postan-de-ahogy-ezt-a-koreai-lemezt-elloptak-az-tenyleg-kulonleges

Egy másik:

index.hu/belfold/2015/03/17/az_ev_levelet_a_posta_kapta_lassuk_mihez_kezd_vele/

kronikas 2018.12.15. 10:47:56

@IT Knight: "irigykedve nézni, hogy mióta elhagytad a hazádat, annak gazdasága és bérei szárnyalásba kezdtek"

Ez a propaganda.
Ez meg a valóság:

g7.hu/allam/20181214/masfel-evtized-alatt-semmivel-sem-kerult-kozelebb-a-magyar-eletszinvonal-az-unioshoz/

kronikas 2018.12.15. 10:52:19

Továbbá, csak két europai ország nem hozza nyilvánosságra a korrupciós helyzetjelentést róla, a másik Fehéroroszország.

kronikas 2018.12.15. 10:53:19

@IT Knight: ja, és a föld meg lapos.

nyuszigonosz 2018.12.15. 11:08:10

@Csodabogár: Hát akor szerencséd volt. Még követési számmal sem annyira biztos, hoyg odaér, anélkül meg nem.

Most nekem kettö maxilevél van több mint egy hete úton Magyarországra, és úgy tünik már valaki mindkettöt lenyúlta - megint. :-(

_z_ 2018.12.15. 11:28:51

@Csodabogár: Hat szerintem nem. Heimweh, amikor valahonnan hazavagyodsz, Fernweh meg amikor otthonrol elvagyodsz. Egymas ellentetparjai, persze ettol meg arnyalati kulonbsegeket lehet magyarazni. Aztan lehet, hogy mar van uj magyar ertelmezo keziszotar, es hivatalosan a troll-lovagnak van igaza...

Shanarey 2018.12.15. 12:28:01

@IT Knight:

Na akkor mesélj, miért nem akar a magyar kormány beszállni az Európai uniós ügyészségbe?
Tán csak nem azért mert be vannak sz...va hogy belebuknának?

hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_%C3%9Cgy%C3%A9szs%C3%A9g

Benikuty 2018.12.15. 12:34:04

@IT Knight: ha neked ez a honvágy, akkor beteg a lelked. Sajnos semmi remény a gyógyulására. (nem fikázásnak szántam, sajnálatom jele ez.)

Bredpitt Monika 2018.12.15. 13:06:55

posta, new jerseybol kb ket honapja adtak fel egy boritekot, amiben fotok vannak, ajandek kuldemeny, a felado kedveskedni akart a lanyomnak, jo vaskos lehet, mai napig nem ert ide......

Shanarey 2018.12.15. 13:09:16

@Benikuty:

Nem beteg, csak vak, mert fogalma sincs az átlagembereket érintő azon problémákról, amelyek Magyarországon léteznek, de nyugat Európában nem igazán. A lakás árakban van igazsága, de nem sok.

Shanarey 2018.12.15. 13:10:33

@Bredpitt Monika:

Na erről szól a tracking, s amit én is leírtam.

Benikuty 2018.12.15. 13:13:19

@Shanarey: ha valaki így értelmezi a honvágyat, annak torzult a személyisége.
Hogy jönnek ide a lakásárak? Eszem megáll...!

Shanarey 2018.12.15. 13:16:26

@Benikuty:

Ő csak ennyit lát a nagy magyar valóságból, ezt nevezem én "rózsadomb szindrómának"

Shanarey 2018.12.15. 13:21:35

Postás ügyben, még egy történet.

Két éve nyáron feladtam magamnak egy csomagot, amikor otthon voltam. Mondja a postás nő, hogy tracking, érték biztosítás aláírás stb kell a csomagra, mert külföldre lesz, s nehogy eltűnjön. erre mondtam a postás nőnek, hogy Angliában a postások, nem lopnak, nem úgy mint Magyarországon. Nem örült a válaszomnak, de volt annyi esze hogy nem kérdezett rá, miért gondolom így.

Golf2 2018.12.15. 13:45:40

Jól néznek ki a nomád csajok.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.12.15. 14:01:00

@IT Knight:

Telitalálat. Szinte mindenki próbál egyébként önigazolni aki lelépett, folyamatosan nyugtatnia kell magát az embernek hogy "jó döntés volt, jó döntés volt..."

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.12.15. 14:01:00

@Shanarey:

"mert fogalma sincs az átlagembereket érintő azon problémákról, amelyek Magyarországon léteznek, de nyugat Európában nem igazán."

Milyen problémákról beszélsz? Nyugaton nincs szegénység vagy mi? Ugyanúgy megvannak a gondok ott is.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.12.15. 14:01:00

@Shanarey:

Én is hasonlóan látom Magyarországot, pedig szegény vagyok itthon. Na akkor én milyen szindrómában szenvedek? :)

2018.12.15. 14:32:42

@IT Knight:

Biztos ismert neked is, hogy más nemzetiségű emberek is el szokták hagyni a szülőföldjüket. Az egész világ tele van németekkel, franciákkal, angolokkal, olaszokkal, meg persze egy csomó amerikaival. Stb.

Meglepetés, néha ők is éreznek honvágyat.

Az, amit rendszeresen beírtok ide birkával, hogy csakis a pénz lehet az oka a kitántorgásnak, és a honvágy meg az, hogy most a másik irányból hiányzik a pénz, az baromi szűklátókörű. Hovatovább primitív.

Gondolom, most, hogy ezt így ilyen lassan, közérthetően leírtam, viszonylag könnyű belátni.

---

És mindig meglepődöm rajta, hogy érkeznek rá az ellenkommentek, hogy de az orbán így meg, úgy. Dettó szűklátókörű és primitív.

Na mindegy. Apa frusztrált epeköve vagyok.

Taxomükke (UK) 2018.12.15. 14:43:14

@Horthy Miklós cselédje: "Na akkor én milyen szindrómában szenvedek?"

Lustaság.

Benikuty 2018.12.15. 15:17:20

@Horthy Miklós cselédje: atrophia cerebri. Gyógyíthatatlan.

Csodabogár 2018.12.15. 15:56:17

@Bredpitt Monika: Amerikában érdekesen jár a posta. Zürichi barátnőm küldözgetett ezt azt, amig kint voltam, többnyire vastag boríték volt. Hol megjött hol nem, de volt olyan is hogy 2 hónap után kaptam 3 küldeményt egyszerre.

Arthamyr 2018.12.15. 16:16:06

@Taxomükke (UK): Nana! A lustaság fél egészség, és abban én is "szenvedek" (pontosabban élvezem minden percét), ez nem az, hanem valami súlyosabb lesz, inkább amit @Benikuty: írt. :D

Bredpitt Monika 2018.12.15. 16:20:29

@Csodabogár: nekunk egy idoben , jo par olyan boritek jott kintrol, amiben dollar volt lanyomnak cimezve, kertem a dedszuloket, hogy ne kuldjenek penzt, de nem hallgattak rank, mindig megerkezett,

anno 91 ben Kanadabol kb 5 nap alatt ertek ide a leveleim onnan, en is kaptam leveleket, azok egy kicsit hosszabb ido alatt ertek ki, de megkaptam a legtobbet,

innen kuldtem egyszer (talan harom es fel eve) kb 10 kepeslapot ferjem csaladjanak, hat het utan kaptak meg, pedig elsobbsegivel adtam fel (ami ugye a repulot jelenti a postasok szerint)

Bredpitt Monika 2018.12.15. 16:23:07

ja meg annyi a kanadai postazasokhoz, hogy elofordult akkor is, hogy egy ket level eltunt, en ilyenkor nem arra tippeltem, hogy a kanadai postasok nyultak le a leveleket (de hat ugye most is ott tartunk, hogy a bp i repteren lopnak a borondokbol) szomoru,

Shaktee 2018.12.15. 16:34:51

@Bredpitt Monika: egy san diegóból küldött privát csomagomból tűntek el dolgok, ki tudja ki nyúlta le őket..

Bredpitt Monika 2018.12.15. 16:47:37

@Shaktee: hat az biztos nem magyar postas volt, koszi a biztatast, most jol jon,

_z_ 2018.12.15. 17:45:00

@Horthy Miklós cselédje: aki lelepett, az mind onigazol, de aki maradt, az nem, ugye? Jol erzem, hogy ez eleg egyoldalo gondolkodasmod?

kék madár 2018.12.15. 18:00:40

honvágy = megszuntetni az osszes bankszamlamat amire a magyarorszagon elo (elo? dozsolo) rokonaim utalgatjak azt a sok penzt amivel nem tudnak mit kezdeni es letorolni az internetet amin mindig az jon szembe, hogy a magyar demokracia mindennel jobb, es a tobbseg a Fidesz akarta harmadszor (3-adszor? 300-adszor),

kardio1 2018.12.15. 18:18:55

Az elsőhöz: franciául "mal de pays"-t mondanak, ebben is fájdalom van, mint németül.

Bredpitt Monika 2018.12.15. 19:12:19

@Shanarey: ha jol tudom ez is ugy lett feladva, hogy le lehessen kovetni...
Kivancsi vagyok megerkezik e

Shanarey 2018.12.15. 19:15:52

@Horthy Miklós cselédje:

Te tudatlan vagy, de amíg nem dolgozol, addig nem tudod miről is beszélsz. Ha már letoltál pár munka évet Magyarországon, akkor majd beszélhetsz a tapasztalataidról, amíg nem dolgozol, te csak egy turista vagy ott.

Shanarey 2018.12.15. 19:42:09

@Bredpitt Monika:

Ha lekövethető, akkor kérd el a tracking numbert, s nézz utána.

Csodabogár 2018.12.15. 19:48:14

@Shanarey: Ember rendelt valami Spanyolországból. Előszőr simán megérkezett. Most megint rendelt, de a csomag eltünt. Állítólag a futár kivitte, de ő nem volt otthon. Semmi értesítést nem kapott. Reklamált a futár cég azt mondta, vissza küldték. Kicsit furcsa, egy értesítés nélküli kiküldés után már megy is vissza? A spanyol cégnek is ezt mondták, mikor kereste a csomagot. Jelenleg senki nem tudja hova lett. Se csomag, se pénz.:-(

gabors 2018.12.15. 20:38:04

"Így karácsony táján sokan küldenek haza csomagot"

azert nagyon megkerdezem MIERT mi az amit kuldeni kell mert OTT NINCS ????

nincs mar vasfuggony hogy nejlon harisnyat ott nem lehet venni vagy farmert ??

most komolyan

vagy csak AFA csalas ?

Shanarey 2018.12.15. 20:44:42

@Csodabogár:

Az az érdekes hogy az életszínvonal romlásával nő a postai lopások száma, ám ha ez igaz akkor mégsem szárnyal az a szuper pannon ragadozó?

Egy történet, 2013-ból.

24.hu/belfold/2013/06/11/akarja-tudni-mi-tortenik-a-csomagjaval-a-postan/

Shanarey 2018.12.15. 20:51:12

@gabors:

Az ajándék, azt jelenti hogy valaki személyesen szerzi be, s postázza annak akit kedvel szeret, stb.

Ez nem arról szól, mit lehet megvenni avagy nem és hol. De ha akarsz példát, Milwaukee 18V akkus forrasztópákát nem lehet kapni Magyarországon, sőt még itt ( UK) ban sem. Ebayen láttam hogy csak USA-ból rendelhető. Nem mellesleg sok olyan dolog van itt is amit Magyarországról nem lehet megrendelni, mert az eladóknak rosszak a tapasztalatai, s így szinte egész kelet Európa ki van zárva.

Shanarey 2018.12.15. 21:01:03

@gabors:

Másik példa, egy magyarországi barátomnak keresek egy speciális összecsukható létrát, mert Magyarországon, ezt a létrát senki sem árulja.Angliában, elméletben egy rakás cég árulja, gyakorlatban az első amely céget nekem a google kidobott, a webshopban, a kép alapján megrendeltem a létrát, s kaptam helyette egy hasonlót, de nem azt a bizonyosat, ami a képen is volt. A céggel hosszas emailezések után sikerült elintéznem hogy vigyék vissza, hiszen én nem ezt rendeltem meg.

Ezek után tovább gugliztam, s minden olyan céget megkérdeztem hogy tényleg van e nekik az a bizonyos létra ami a képen is szerepel. Válasz csak egy cégtől jött, de sokkal drágábban, mint azt ahogy láttam az ő webshopjukban.
150 Font helyett, 230 Font az ár. Rákérdeztem akkor ez most hogy is van, ez egy átverés vagy mi. A válasz az volt hogy valaki hibázott, amikor a webshopba kirakták a létrát, de utána néz s majd válaszol, na ennek már 3 napja, s azóta is várok a válaszra.

gabors 2018.12.15. 21:48:35

@Shanarey: "Magyarországról nem lehet megrendelni, mert az eladóknak rosszak a tapasztalatai, s így szinte egész kelet Európa ki van zárva. "

ez fasza nyilvan megtanultak hogy balkaniakkal vigyazni kell DE ENNEK mi koze ahhoz hogy valaki csomagot "AKAR" kuldeni ???

gabors 2018.12.15. 21:51:38

@Shanarey: es ennek MI KOZE van hogy valaki csomagot akar kuldeni valamiert Mo-ra ... ????

nem ertem ... tovabbra sem

ha te csomagot kuldesz szerintem azt jelenti hogy nalad van az az akarmi/barmi es te becsomagolod es elkuldod ... nem ???

Na ennek manapsag SEMMI erteleme nincs (ajandek vagy hasonlo erzelemi toltessel teli hulyesegek persze vannak )

gabors 2018.12.15. 21:58:52

@Bredpitt Monika: "posta, new jerseybol kb ket honapja adtak fel egy boritekot, amiben fotok vannak, ajandek kuldemeny, a felado kedveskedni akart a lanyomnak, jo vaskos lehet, mai napig nem ert ide...... "

nem hiszem hogy a USPS-en mulna bar Trump kilep/lepett az UPU-bol de ez talan meg nem lepett eletbe ...

lehet nem erdemes (sajnos) barmit kuldeni "tracking" nelkul tudom itt az usa-ban ez szinte hihetetlen .. :-(((

Shanarey 2018.12.15. 22:09:57

@gabors:

Miért kérdezel ilyen marhaságot, az ajándék vagy akármi ha küldöm, az csomag, mi a különbség? A csomag az csomag, nem biztos hogy rögtön látszik, ki küldte és miért.

Oké. Például, én ma küldtem el két kis dobozt benne mindenféle elektromos egyebek, amelyeknek a barátom, úgy gondolom örülni fog, lévén hasonló műszaki beállítottságú, mint én. Persze nem bíztam a magyar s nemsokára "nemzeti" postára, hanem magán futárcéggel küldtem akik máskor is megtették ezt nekem, s nem volt velük gond. Ja igen, s az a bizonyos létra is neki kellene, a létrát ő kérte hogy kerítsek neki egyet, amit én neki küldök az csak ajándék egy baráttól.

gabors 2018.12.15. 22:20:49

@Shanarey: "Miért kérdezel ilyen marhaságot, az ajándék vagy akármi ha küldöm, az csomag, mi a különbség?"

Ha te kuldod X szolgaltatoval az kozted es veluk van .. .ha postan kuldod az mas mert az a nemzetkozi megallpodas alapjan megy az adott nemzeti "posta" es a Mo-i "posta" kozott a UPU nemzetkozi megallapodas alapjan NA MOST ez a kulonbseg ... koszonheted ha akarod a NER-nek azt hogy most ellopjak ... (itt nem)

Shanarey 2018.12.15. 22:32:57

@gabors:

Angliában sem, itt a postások max buták s csak a házszámot látják, az utca név nem érdekes nekik. Ez konkrétan saját tapasztalat, de nem lopnak, max más címre dobják be, ha nincs tracking a küldeményen. Nem a NER-nek köszönhető, hanem a posta gazdáinak akik csak a profitot nézik, s fizetést nem akarnak emelni, így lasszóval kell fogni a dolgozókat a postahivatalokba. Erre mondta egy postai főokos nemrég hogy ne a postán küldjenek csomagot, levelet. Erre nem találtam linket, de ha van kedved megnézni, miért is gondolják sokan hogy Magyarország a Balkán részen van:

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9090368

gabors 2018.12.15. 23:40:56

@Shanarey: " NER-nek köszönhető, hanem a posta gazdáinak "

a posta gazdai a NER NER NER .... vagyis a posta gazdainak koszonheto akik a NER NER NER

Shanarey 2018.12.15. 23:51:41

@gabors:

Nem erről beszélek, ez a dolog nem mai, ez a lopás, tizenéve megy, csak köszönhetően az internetnek, több hír kerül így a világhálóra, s nem lehet el mismásolni.

A posta persze el akarja, ám ha reklamálsz nekik, és látszik hogy ők cseszték el akkor ez történik:

"Olvasónk időközben kapott egy hivatalos válaszlevelet a Postától, amiben az szerepel, hogy „nem járulnak hozzá a közzétételéhez semmilyen formában, még részleteket se közölhetek belőle. :'D Na ez is egy érdekes dolog. Jó tudni, hogy nem oszthatom meg a világgal, hogy az én eltűnt csomagommal végül mi történt.”

Itt a teljes cikk:

444.hu/2017/11/07/rengeget-tortenet-van-arrol-hogyan-tunnek-el-csomagok-a-postan-de-ahogy-ezt-a-koreai-lemezt-elloptak-az-tenyleg-kulonleges

gabors 2018.12.16. 00:01:04

@Shanarey: lehet ez akkor hungarikum a regi multbol ...

csak azt akartam erzekeltetni hogy a "posta" mint olyan nem alapvetoen egy rossz dolog .. az hogy Mo-on meg ez sem mukodik ... sajnalatos es az hogy meg a NER-nek sem sikerult ezt kijavitani ennel is rosszabb ...

nem veletlen hogy amazon sokaig nem kezbesitett MO-ra .. (ha jol tudom) volt ott is par magyar ???

gabors 2018.12.16. 01:21:42

Csak ideirom mert talan szamit ...

Csak a mult heten KETSZER 2x kaptam emailt hogy mit rendeltem es mi kuldenek nekem ket kulonbozo MAGYAR online "aruhazbol"

az hogy mind a ket level tegezodve indult mar csak hab a tortan ..

az egyik irt vissza hogy bocs (tegezve megint)

masik semmi ...

azert valaszoltam mert aki valoban rendelt vagy akarmi az meg nyilvan nem kapott semmi visszajelzest ..

ebbol csak azt tudom levonni hogy ez meg gyerekcipoben sem jar otthon sajnos .

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.12.16. 14:35:25

@tsabus UAE: Mi az az enpera?Eddig csak egy bloghu-s felhasználónál láttam ezt a szót,mint nikkk.

FutureFry 2018.12.16. 14:42:45

@Shanarey: Azért érdemes tracking+biztosítás ilyenkor is, mert Magyarországról kifelé is lenyúlhatják. (Megtörtént eset.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.12.16. 14:52:30

Amúgy van valami tapasztalat, hogy melyik céggel érdemes küldeni csomagot, ár-érték arányban?

blackhairlady 2018.12.16. 17:12:06

@gabors: "vagy csak AFA csalas ?"
hogyan lehet afat csalni csomagkuldeskor? :)

Arrol hallottal mar, hogy Karacsonykor az emberek emgajandekozzak egymast? Es ha nem tudnak talalkozni akkor csomagot kuldenek? Regi szokas, meg az USAban is alkalmazzak, nezz utana,lehet, hogy neked is megtetszik :)

Dikusz 2018.12.16. 17:32:04

@blackhairlady: szerintem vámcsalás lesz az (vagy nem). :)

gabors 2018.12.16. 17:33:03

@blackhairlady:

"hogyan lehet afat csalni csomagkuldeskor? :)" ugy hogy megveszem ott ahol az afa mondjuk 0% (itt az usa-ban is ment ez egy darabig ... meg most is van ahonnan lehet rendelni csomagot ugy hogy a NY allami afa-t nem fizeti meg a vasarlo) es ha belegondolsz Orbani AFA 27% az mar nem egy cent ...

"
Arrol hallottal mar, hogy Karacsonykor az emberek emgajandekozzak egymast? "

"Highly overrated" mindketto a karacsony is meg a megajandekozes is ... (semmi erteleme) es ha ehhez meg csomagot is kell kuldeni foleg egy masik orszagba ... pfujjjj :-) ... minmalisan butasag de a tobbit donts el.

gabors 2018.12.16. 17:37:41

@Dikusz: "@blackhairlady: szerintem vámcsalás lesz az"

az is vagy mindketto ... :-)

nem tudom pl ha valaki az amazon.de-en vesz valamit es Mo-i cimre kuldeti .. ez akar mindekt szabalyt is megszegheti ...

persze lehet EU-n belul masok a szabalyok ...

plane ugy hogy en megveszem a bonni baratom cimere O becsomagolja rairja hogy erteke 100 Ft es elkuldi Mo-ra a mondjuk $1000 -os iPhont ... (tudom ez ott cikis de itt usa-ban nem tunne el)

es itt mar kozel $100 a kulonbseg FL es NY kozott

kardio1 2018.12.16. 18:13:36

@gabors: és az a legrosszabb, hogy ezek a balkániak, ha másik országba költöztek is, balkániak maradnak mindig.

gabors 2018.12.16. 19:44:03

@kardio1: "@gabors: és az a legrosszabb, hogy ezek a balkániak, ha másik országba költöztek is, balkániak maradnak mindig. "

ahogy mondod nehez ezt levetkozni ... :-)))))))))

de pont ezek mondjak hogy ilyen NINCS :-)))))))))))))))

blackhairlady 2018.12.16. 21:42:19

@kardio1: Szerinted @gabors: ertette a finom celzast? :))

blackhairlady 2018.12.16. 21:44:56

@Dikusz: Hat persze, a Karacsonyi ajandek feladasanal biztosan az jar az ajandekozo fejeben, hogy csalni kene az AFA-val meg a Vammal :)))

FutureFry 2018.12.17. 06:39:33

@blackhairlady: Esetleg csak annyiban, hogy nehogymár az ajándékozottnak fizetnie kelljen az ajándékért.

somlobodog 2018.12.17. 06:57:24

@gabors: szted a magyar vám annyira hülye hogy nem nézi a postát? Hülyék btw de nem ennyire. Simán kiszedik a drágább árut és megy a vamvizsgalat. Vam+áfa. Ennyi. Nem kell remeket látni a csomagkuldesben. Vannak emberek akiknek vannak szeretteik akikre gondolnak. Te nem vagy ilyen. De mások igen. És egyből afacsalast kiabálni.... Na ez a balkani eloiteletes gondolkodásmód sztem.

Bicikliző medve 2018.12.17. 09:30:13

@IT Knight: te honnan is irtad ezeket a sorokat? :)

Dikusz 2018.12.17. 10:16:43

@Bicikliző medve: Ugye nem gondolod komolyan, hogy válaszolni fog? :)))

Bicikliző medve 2018.12.17. 10:48:49

@Dikusz: ja, nem, egy picit sem :D Csak van abban valami vicces, amikor valaki azt irja, hogy az otthoni javulo fizetesek miatt lesz honvagya az embernek, erre o az, aki par honapja eljott angliaba tobb penzt keresni (hab a tortan, hogy azota megrobalja mindenkire rahuzni, hogy masok is csak azert mennek el onnan, hogy tobb penzt keressenek. Most akkor mi az igazsag?). Ezt nem hagyhattam szo nelkul :D

Dikusz 2018.12.17. 11:08:27

@Bicikliző medve: én abban sem vagyok biztos, hogy valós személy némelyik ilyen szerencsecsomag.

négyzet 2018.12.17. 14:31:45

@IT Knight: Amiket írtál, azoknak semmi köze a honvágyhoz. A honvágynak nincsenek gazdasági megfontolásai. Színtisztán a megszokott hiányzik. A szokott helyek, ízek, hangulatok, na meg, hogy mindenkinek a legkönnyebb, legkevesebb fáradtság az anyanyelvén beszélni. Aztán a család és barátok. Egyes embereknek ezek a dolgok durvábban beütnek, mások rugalmasabbak. A kevésbé rugalmasak (vagy minek nevezzem) aztán sokszor visszaköltöznek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása