oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. december 10. 06:30,  Miért nem megyek vissza Magyarországra? 217 komment

2018. december 10. 06:30 Határátkelő

Miért nem megyek vissza Magyarországra?

Nem Zoltán az első, aki megírta véleményét a témában (gondolom, nem is az utolsó). Ötven évesen, négy év nagy-britanniai élet után azt mondja, miként nem a pénz miatt lett határátkelő, így hazaköltözése sem pénz kérdése. Amiért különösen érdekes az írása, hogy közben a pénzen túli dolgokban hasonlítja össze az Egyesült Királyságot és Magyarországot.

Mekkora az a pénz, fizetés, amiért hazatérnél Magyarországra – vagy amennyit keresve már nem mennél el? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

nagy-britannia_greenwich_foto_pixabay_com_stevebidmead.jpg

„Lassan 4 éve élek az Egyesült Királyságban, nemrég múltam 50. Megpróbáltam ellenállni többször is a belső kényszernek, hogy NE írjak, de sajnos a kényszer erősebbnek bizonyult. 

Titkon arra vágyom - mint mindenki -, hogy írásomnak legyen valamennyi hatása, de tudom, hogy egyedül úgysem érek el semmilyen érzékelhető eredményt. 

Természetes, hogy mindenkinek csak a saját, szubjektív érzései számítanak, és az is természetes, hogy számtalan szempontból és léptékben lehet a kivándorlás kérdését megközelíteni. 

Magyarország elhagyását döntő többségben anyagi okokból történő kivándorlásnak tulajdonítják azok, akik előszeretettel mondanak olyanokat ránk, mint pl.: „kitántorgók”, „elmentek Londonba mosogatni”… és hiába írják le néhányan közülünk, hogy „Nem, nem azért mentem el, hogy többet keressek”, ez mintha el sem hangzana, és teljességgel lepereg a magyar „hazafiakról”. 

Már a jelzőkkel („kitántorgás”) is minősítenek, és vitán felül áll, hogy ezen jelzők bár burkoltan, de szándékoltan mégis pejoratívak. 

Csak halkan írom le: Mit szólnátok, kedves magyar honfitársaim, akik így neveztek bennünket, ha én írnám azt rólatok, hogy „a langyos, szemetes és büdös iszapban ücsörgők”? 

Vagyis ezennel udvariasan megkérnék mindenkit, aki a jövőben - akár posztban, akár kommentben - a fenti és hasonló jelzőket írná le, hogy ne tegye, ha nem szeretné leminősíteni önmagát. 

Nyilván csak a magam nevében tudok nyilatkozni, és nem hinném, hogy annyira különleges lennék, hogy egyedül bennem fogalmazódott meg a gondolat, amelyet legszívesebben ordítva mondanék el mindenkinek: 

NEM azért jöttem el Magyarországról, hogy többet keressek. Hanem azért, mert úgy éreztem, hogy megfulladok, ha ott maradok. 

Volt egy egészen jól működő mikrovállalkozásom Magyarországon, anyagilag jól megvoltam. Lakás, ház, kert, autó, ha akartam, ide-oda utazhattam, és legalább egy évre előre mindig biztonságban éreztem magam, ami ilyen kicsi vállalkozásként szerintem nem rossz. 

Várom a honvágyat, de nem jön 

Kifejezetten nem anyagi, hanem más szempontból szeretnék írni a Magyarország vs. Külföld „meccsről”, esetemben az Egyesült Királysággal (továbbiakban UK), mint a Külföld képviselője.

Igaz, ami igaz: nem mindenkinek való a más országban való lét. Van, aki rövid időre sem „kompatibilis” egy új környezettel. Van, akinek középtávon lesz elege. és van, aki nem csak elviseli, hanem kifejezetten jobban érzi magát az új környezetében. 

Négy éve várom a sokak által emlegetett honvágyat, de úgy látom, hogy már nem is fog eljönni. 

Kezdhetném azzal, ami jobb az UK-ban, de kezdhetném azzal is, amiért eljöttem és amelyek miatt már nem is fogok visszamenni. (Most, hogy leírtam, így döbbentem rá: nem „hazamennit”, hanem „visszát” írtam…) 

Mi a haza? 

Nekem a haza egy olyan hely, ahol szeretnek, elfogadnak, szabadnak érzem magam. 

Ahol (legalább aránylag) kiszámítható, hogy milyen jövőm lehet néhány év távlatában. 

Ahol a szabályok egyértelműek, és nem a hatalom vagy hivatal képviselőnek értelmezésén múlik azok értelmezése és alkalmazása. 

Ahol nem piszkál a hatóság csak azért, mert homályosan megfogalmazott, sokszor egymásnak ellentmondó, de legalábbis sokféle módon értelmezhető jogszabályok alapján kell működniük. 

Ahol azok, akikkel nem értesz egyet politikai kérdésekben, nem ellenségeid, hanem változatlanul barátaid maradhatnak. 

Ahol a véleményed hangoztatása párbeszédet és nem lesajnáló vagy agresszív „beszólásokat” generál. A „haza” számomra nem csak az a hely, ahol a szép emlékeke megszülettek: a jövőt is jelentenie kell(ene). 

Szóval… NEM azért jöttem el Magyarországról, hogy többet keressek. 

Kisvállalkozó vagyok az UK-ban is. (Tökmindegy, hogy mit csinálok, mielőtt megkérdezné valaki. Legyen elég, hogy szellemi munka.) Mellesleg itt sem élek jobban (sőt, talán kicsit odafigyelősebben kell költenünk), de nem is a jobb anyagi szint volt a cél. 

Együttműködés 

Rengeteg segítséget kaptam friss ismerőseimtől (is). Legnagyobb megrendelőmnek egy olyan illető ajánlott be, akivel talán ha kétszer beszélgettünk egy-egy kávé mellett. Ezen kívül is ajánlások által jött az összes jelenlegi kliensem. 

És nem, nem kellett jattolni sem előtte, sem utána, semmikor, senkinek. És természetes az is, hogy ha én is tudok segíteni, akkor minden tőlem telhetőt megteszek. 

Korrupció 

Korábban Magyarországon (nyilván csak pechem volt, ugyebár…) többször is összeakadtam a jelenlegi kormánypárt által kedvelt „vállalkozóknak” dolgozó alkalmazottakkal, alvállalkozókkal néhány kisebb munka kapcsán. 

Képtelenség leírni azt az arroganciát, mocskos és burkolt fenyegetést, amit ezektől az emberektől kaptam attól a pillanattól kezdve, hogy nem voltam hajlandó néhány 10M Ft-ot „elsikálni” a kedvükért fiktív üzletekkel, hamis számlázásokkal, zsebbe fizetéssel. 

Soha nem mentem bele ilyen ügyekbe, így aztán innentől kezdve csak hozzám hasonló mikrovállalkozások lettek a megrendelőim. Egyébként valószínűleg azért hagytak békén, mert nem voltam tényező semennyire, főleg veszélyes nem voltam rájuk. 

Ezzel szemben itt az UK-ban olyan megrendelőim vannak, amilyen szintű kliensekről nem is álmodhattam Magyarországon, mivel ott ezeket a munkákat csak csókosok kaphatják. UK-ban viszont valóban a tudásod számít. 

Oké, biztosan van itt is érdemtelenül megszerzett munka. De ha nem jó az eredmény, akkor lehet a sógorod bárki, az a munka akkor is sz…r marad, és híre megy. 

Korrupció nincs, legalábbis olyan jellegű és mértékű nincs, amely az átlagember életét érezhetően befolyásolná. Sok kliensem és itteni barátomat kérdeztem erről: Mindenki azt mondta, hogy „Ja, persze, biztos van, mint mindenütt, de nem jellemző”. 

Vagyis itt nem fordul ki a gyomrom sem az idegtől, sem a mocsoktól… És milyen fura, de itt több kliensem lett néhány év alatt, mint Magyarországon 14 év alatt. De biztosan én vagyok a hibás, hogy nem voltam „kompatibilis” Magyarországgal. 

Adórendszer, fizetési morál 

„Bizonylat-alapú” vs. „Pénzforgalom-alapú” elszámolásos rendszer különbségei: nem kell félnem számlát kiadni. A „Kér számlát?” kérdés teljességgel értelmetlen. Ha Magyarországon kiadott számlád van, és nem fizetik ki, akkor b…hatod: ÁFA, adó befizetés akkor is van, ha nem kaptad meg a pénzed (naná!), olyan „bevétel” után kell adózni, amit meg sem kaptál, és talán soha nem is kapod meg. 

Mehetsz a bíróságra, és talán évek múlva lesz egy papírod, hogy morálisan te vagy a nyerő. Rengeteget buktam így korábban (éves bevételem legalább 10-15%-át minden évben), és soha nem jött vissza az a pénz. 

(Tudom, van lehetőség díjbekérőket küldözgetni, ha félek, hogy nem fizetik ki a számlát, de nehogy már duplán kelljen egy hülye rendszer miatt papíroznom…) 

UK-ban kisvállalkozásként ún. „Small Claims Court”-hoz fordulhatsz problémás esetekben. A díja minimális (a vitatott összeg függvénye), és az ítélet a meghallgatás napján megszületik. Érdekes, hogy 4 év alatt nem volt még szükségem erre a „szolgáltatásra”. 

Fura, de mivel itt sokkal jobban látom a befizetett adóm eredményét, szinte büszke vagyok arra, hogy adózom, és én is hozzájárulok a közeghez. Egyáltalán nem azt érzem, mint Magyarországon, hogy egy feneketlen és láthatatlan fekete lyukba fizetek, illetve ha látom, hogy mire is költik az adómat, akkor sem értek vele egyet. 

Mellesleg: UK-ban az adóhatóság minden fontos dologra időben figyelmeztet, együttműködik, nem kell félni tőle. Légy korrekt, és akkor minden rendben. 

Ezzel szemben a kisvállalkozások számára Magyarországon a NAV kész idegbaj… többször kértem NAV állásfoglalást régebben. Ugye mondanom sem kell, hogy ahányszor kértem (ugyanazon ügyben!), annyi féle válasz jött? (Kipróbáltam, hogy vajon ugyanazon kérdésre ugyanazt a választ kapom-e...) 

És nyilván mindegyik alján ott virít a jól ismert szöveg, mely szerint vitás esetekben a NAV állásfoglalása nem hivatkozási alap. Aranyos, ugye?? Egy normális rendszerben ez nem történhetne meg. 

Kisvállalkozás adminisztrációja 

UK-ban nem leszek idegbajos minden májusban mérleg készítéskor, a céges adminisztrációval éves bevallás címét legalább 30 percet kell foglalkoznom. 

Közlekedés, rendőrség 

A rendőr segít, ha kell, nem pedig cseszeget. Egy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy rájöjjek: nem kell félni, ha rendőrautót látok a visszapillantóban, mert nem fog megállítani, és ha kell, ha nem, megbüntet. 

Magyarországon korábban sokszor belefutottam ilyen helyzetekbe, és nem lehet jól kijönni belőle, ha mindenképpen teljesíteni kell a napi büntetési tételt. 32 éve vezetek 100%-ban balesetmentesen. 

A sebességhatárok értelmesek, nincs ottfelejtett tábla, amely remek alkalom a pénzgyűjtésre. 

Közlekedési kihágás büntetése 

Egyik ismerősöm butaságot csinált, és kisebb balesetet is okozott. 

Büntetés? Nem feltétlenül. Választhatsz: 

a) Elmész egy vezetési képességeket/tudatosságot fejlesztő INGYENES 1 napos tréningre, és akkor nincs bünti 

b) Kifizeted a büntetést 

Oké, nyilván ez csak akkor lehetőség, ha nem nagy a balhé. 

Versenyképesség 

Mivel nem hülyeségekkel kell az időt eltölteni, és a szabályok között megpróbálni értelmezni azt, amit még a NAV állásfoglalásból sem tudsz kibogozni, ezért sokkal hatékonyabban tudsz működni. 

Ha másért nem is, de legalább azért keresel többet vállalkozóként, mert nem adminisztrálással töltöd az időd (vagy megfizetsz valakit, így a pénzed költöd erre), hanem dolgozhatsz helyette. 

De NEM azért jöttem el Magyarországról, hogy jobban keressek. Hanem azért, mert normális, élhető közeget akarok érezni magam körül. 

Nem számít, hogy hány éves vagy. Két ismerősöm is 67-68 évesen kezdett új vállalkozásba. Noha én magam is 50 vagyok, emiatt soha semmilyen hátrányt nem éreztem. Magyarországon 50 éves emberek már nem hitelesek, arról nem is beszélve, hogy új munkahelyet sem nagyon lehet találni már ebben az életkorban. 

Párbeszéd, elfogadás 

Ha beszéled és érted a nyelvet, akkor elfogadnak. És nem csak udvariasak, miközben valójában lenéznek - ahogyan sokan állítják. Ha így lenne, akkor nem hívtak volna meg hálából több „black-tie” estélyre. Ha lenéznek, akkor csak kifizettek volna, és szevasz. De nem. 

Meghívtak, és akkor is kedvesek, ha nem várnak cserébe semmit. Mert az együttműködés és párbeszéd valamiféle furcsa, a mindennapokba beivódott, szinte megfogalmazhatatlan, mindenhová beszivárgó, a társadalom egyik alapját képező „valami”, amely pozitívan hat a mindennapokra, a partneri együttműködésre, mindenhova. 

Oké, hallom a megjegyzést: „Akkor is csak számító, elkényeztetett banda, később meglesz az ára a jópofizásnak”. Erre csak azt válaszolom: Magyarországon csak közvetlen barátaimtól tapasztaltam ilyen hozzáállást, de hasonlóan idegenektől (mint itt) vagy üzleti partnerektől soha. 

Itt - végre - lehetek úgy segítőkész, hogy cserébe ezt nem csak kihasználnak. Adhatok valóban többet, mint amennyit kér az ügyfelem, és észreveszik, ha többet kaptak. Magyarországon „nyújtsd a kisujjad, és az egész karod kell” jelenséggel találkoztam csak. 

Két legjobb angol barátom közül az egyik 100% EU-párti, a másik 100%-ban Brexit mellett áll. Mégis minden héten összejárnak és - többek között erről is - beszélgetnek. Mert nem hit alapon utálják/szeretik egymást, hanem párbeszédet akarnak és folytatnak. 

(Mellesleg: egyik legjobb megrendelőm egy abszolút Brexit párti fickó, akivel közös vállalkozást is indítunk jövőre… Pedig én is ugye migráns vagyok, vagy mi a szösz…) 

Mindez nem azt jelenti, hogy nem kemény a piacon megélni. Nyilván az. 

Szabályok, rendeletek 

Egyértelműek. Kötelező alapelv, hogy minden a lehető legérthetőbben legyen leírva. Az ügyintézési folyamatok során semmilyen nehézséget nem okoz a megfogalmazások megértése. 

Nyilván kell legalább egy közepes nyelvtudás hozzá, de már azzal is sokkal érthetőbb minden, mint sok magyarországi hasonló témájú dokumentum. 

A hatóságok segítenek, előzékenyek, gyorsan reagálnak, én legalábbis én csak ilyet tapasztaltam, ellentétben a magyarországi ügyintézés ellenséges légkörével. Hangsúlyozom, lehet, hogy csak szerencsém volt mindig a 4 év alatt, de nem hinném. 

Hozhatnék néhány példát is: 

#1 Tönkrement az egyik szelektív hulladék (!) tárolására szolgáló kukánk. 1 perc alatt megtaláltam a helyi council (önkormányzat) erre vonatkozó aloldalát a weben. Online kitöltöttem a kérésem, és 36 óra múlva ott állt a vadiúj kuka a helyén a bejáratunk mellett. 

#2 Helyi adó fizetésénél valamit elrontottak (elírás/elgépelés vagy hasonló, nem emlékszem), és korrigálni szerettem volna. Az este 6-kor megírt e-mailemre másnap reggel 9.30-kor megérkezett a válasz email, benne ilyen tartalommal, hogy „köszönjük jelzését, a hibát javítottuk és elnézést kérünk a kellemetlenségért, stb., stb”. Vagyis a „hivatal” szolgáltat, és nem fensőbbségesen kioktat. 

Magyarországon vállalkozóként még akkor is félni kell egy NAV-ellenőrzéstől, ha mindent szabályosan csinálsz, mivel a szabályokat úgy forgatják ki és úgy értelmezik, ahogyan a hatóságnak tetszik. Jogbiztonság zéró. 

Mielőtt bárki azt mondaná erre, hogy „márpedig akinek nincs félnivalója, az nyugodt lehet”, annak fogalma sincs arról, hogy mi a valódi helyzet. 

(Példa a kérdezők kedvéért: korábbi magyar ügyfelem sodorták az összeomlás szélére egyik pillanatról a másikra mondvacsinált büntetésekkel, például azzal, hogy a dokumentációkban a kötelezően feltüntetendő jogszabályokat nem ugyanolyan betűvastagsággal írták bele a megfelelő dokumentumokba, mint ahogyan azt az illetékes minisztérium leírta. Nevetséges és felháborító sztori volt, viszont ugrott is 6M Ft. Néhány hónap múlva vége is lett a vállalkozásnak. 

Szinte már hallom is a reakciókat: „Mondj egy konkrét példát, cégnévvel”, „Hazugság, ilyen nincs”, „Libsi mese”, „Ha az volt az előírás, akkor miért nem tartották be”, stb. 

De aki ezt mondja, nézzen magába: egy normális országban a dokumentum tartalma számít. Ha minden leírt szó és betű 100%-ban az, aminek lenni kell, akkor a normál/vastag betű különbség (amely nem tartalmi különbség!) nem döntheti el egy vállalkozó életét. 

A példa szó szerint (betű szerint!) igaz. Aki nem hiszi, azzal nem tudok mit kezdeni, mert az nem akarja látni a valóságot. Nem vitatom, hogy alkalmazottként, „nem látok, nem hallok, nem beszélek” üzemmódban valóban lehet problémamentesen létezni, de ugye senki nem gondolja, hogy az a természetes, hogy „márpedig kuss, dolgozz, és egyébként senki nem kíváncsi a véleményedre!”?)

Szabadság, szabadelvűség 

Alkalmazottként Magyarországon lehet ugyan struccpolitikát folytatni, és élhet a dolgozó abban az illúzióban, hogy minden rendben van, de attól még egy mesterségesen működtetett társadalom épül éppen. 

UK-ban dolgozhatsz kisvállalkozóként akár nagy cégeknek, önkormányzatnak, ha van olyan tudásod, szolgáltatásod, amelyben jó vagy. És nem kell hozzá protekció, nem kell „olyan” ismeretség sem, hogy megkapd a munkát. 

Le merem írni: a szabadelvűség a természetes. Az Embernek, mint lénynek alapeleme a szabadság, életeleme a szabad gondolkodás lehetősége és a Valódi szólásszabadság. 

És NEM természetes az, hogy egy éppen uralkodó hatalom még azt is megmondja, hogy hogyan KELL gondolkodni, s ha nem teszed, akkor legalábbis megbélyegzett leszel. Ha pedig befolyással is bírsz esetleg, mert szélesebb csoporthoz is tudsz szólni, akkor ellehetetlenítenek. 

És igen, kemény itt is az élet, itt sincs kolbászból a kerítés. De nyitott, szabad, és mégis kiszámíthatóbb. 

Tévhitek 

Sokszor lehet olvasni, hogy „az angolok nem végzik el az alja munkát, ezért kell a sok kelet-európai”. 

Az nem vitás, hogy valóban sok kelet-európai dolgozik mezőgazdaságban, illetve képzettséget nem igénylő egyéb munkakörökben. De az egy marhaság, hogy az angolok nem végeznek ilyen munkát. 

Felszolgálók, kukások, takarítók, melósok - rengeteg itt született britet látok ilyen munkát végezni. És ha nem lennének kelet-európaiak, akkor megcsinálnák ők maguk is a melót. 

Víz- és gázszerelő, kisiparos, építőmunkás - bárkit kellett hívnom olyan munkákra, amelyhez nem értek (festés-mázolástól még mindig nem ijedek meg…), csak briteket találtam. Jöttek, és jól dolgoztak. Persze itt is vannak kóklerek, de lehet jó szakembert találni, helyieket. Sok keményen dolgozó, nehéz sorsú helyit is láttam. 

Valamiért Magyarországon olyan kép él az UK-ról, mintha itt csak kékvérű, orrukat magasan hordó emberek élnének. Vannak ilyenek is, de őket az átlag brit is kineveti. Az átlagos brit egyáltalán nem olyan: normálisak - és emberek. 

NEM azért jöttem el Magyarországról, hogy jobban keressek. 

Megpróbálok kifejezettem NEM írni arról, hogy a minimál jövedelemből is meg tud élni bárki, ha szűkösen is, nem írok a sokkal emberibb és jobb orvosi ellátásról, mert nem anyagi, hanem rendszerbeli különbségeket szeretnék éreztetni. 

A rendszer emberibb, amely olyan mértékben jutalmaz, amennyire direkt vagy indirekt módon hozzájárulsz a társadalom, illetve szűkebb/tágabb közegedhez. Értékelik az erőfeszítéseid, értékelik a lelkiismeretes munkát, értékelik a tisztességes hozzáállást. És NEM sikk, hanem szégyen ügyeskedni, büszkék arra, ha betartják az értelmes szabályokat. 

Negatívumok 

Nem rózsaszín szemüveg van rajtam, talán 4 év után tényleg nem. Vannak itt is szegények, vannak itt is bunkók, erőszakosak, törtetők, mint mindenütt a világon. De nem mindegy, hogy általában milyen a feeling. 

A Magyarországon megszokottakhoz képest vannak - látszólag - érthetetlenül működő dolgok. Összesen két magyar ismerősöm van, de a hétköznapi élet finom részleteit nem érzik, nem értik, és küzdenek emiatt sokszor. Pedig csak be kellene „engedni” a finom különbségeket, és elfogadni, hogy így is működhetnek a dolgok. 

„Magyaros” gondolkodással, „magyar lélekkel” nehéz itt, mert azzal valóban nem érthető ez a világ, ezért most, végigolvasva a fent leírtakat egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy sikerült bármit is átadni abból, hogy miért más ez a közeg - teljesen függetlenül az anyagi szintektől. 

Ez talán évszázados kulturális kérdés, nem tudom… ez a szociológusok vagy pszichológusok dolga. Én csak érzem ezt, de azt nagyon határozottan, és talán szerencsém is van abban, hogy - talán - jobban érzem a közeg finomságait, mint más „migránsok”. 

És nem lehet tagadni: ez az ország sem tökéletes. De mint egy párkapcsolatban is el kell fogadni a másikat olyannak, amilyen, ebben az esetben is ez a helyzet: elfogadom addig, amíg az együttműködés értéket ad a kapcsolatnak, és nem csak elvesz tőlem a másik, de vissza nem akar adni semmit. 

Nagyon nehéz elfelejtenem Magyarországot 

Nehéz, mert a szép, régi személyes emlékek ellenére mocskosul, undorítóan, gátlástalanul elvett sok mindent, és ezt nagyon nehéz megbocsájtani. 

Az ember hajlamos a politikusokat hibáztatni, de ők sem működhetnének, ha nem lenne, aki megválasztja őket. És amikor megválasztották őket, akkor már késő: korlátlan urak, akikre a szabályok nem vonatkoznak. 

Cinikusan, vigyorogva, arcátlanul és lelkiismeretlenül használják fel hatalmukat, miközben híveik elnéző legyintéssel, szolgalelkűen mosolyognak hozzá. 

Biztosan Magyarország is jó lehet sokaknak. De ez pont olyan, mint a gyerekek nevelése: lehet bábáskodni felettük, de előbb-utóbb felnőnek, és követelik a szabadságot. És nincs az a jól felépített szülői ház, gondoskodó irányítás, amely pótolja a szabadság levegőjét. 

Az UK-ban biztatnak, hogy vegyél részt a közéletben, alakítsd, szervezd, oldd meg a helyi problémákat. Ebben a hatóságok partnerek, szabadságot adnak és segítenek, meghallgatnak, és nem csak lepattintanak. 

Miért nem megyek vissza soha? 

Bármennyire is furcsa, nem azért, mert „ők lopnak”, nem a stadionok miatt, nem a rohadó kórházak miatt. Hanem azért, mert a jelenlegi politikai kurzus rendszerszinten teszi tönkre a társadalmat, alattomos módon rohasztja a gondolkodást. Hiába a relatív növekedés, hiába a - némelyeknek - jobb fizetés. 

Mindez egy beteg hatalmi hierarchia által, mesterségesen kreált struktúra, amely megfelelhet ugyan azoknak, akiknek éppen jobb anyagilag, de a rendszer akkor is álságos, kézzel vezérelt, dogmatikus, fojtogató annak, aki gondolkodik és szabadságszerető. 

Az önállóság/szabadság nem merül ki abban, hogy „ne dumáljon ez itt nekem, mindig is önálló voltam, most is eltartom a családom”. Ezzel még nem változtattunk meg semmit, csak egy manipulatív, lelkiismeretlen politikai kurzust követünk. És nem, nekem ne mondja azt senki, hogy „mit foglalkozzak a dolgokkal, nekem elég, ha jól megvagyok a saját kis világomban”. 

Aki így tesz, az „társadalmilag” gyerek marad élete végéig, még ha nem is szó szerint, de mégiscsak gyerek. Ez a gondolkodás nem fogja megváltoztatni azt, amit valóban meg kellene változtatni. 

Ezzel a hozzáállással mindig csak megengedjük, hogy hatalommániás zsebdiktátoraink valódi diktátorrá válhassanak, és ne maradjon más, mint elfogadni a vezetésüket. Megfelelő lelki beállítódottság birtokában akár még tiszteletet, sőt, netán még rajongást is érezhetnek a „hívek”. 

Aki megalkuszik, és elfogadja a „szülő” mindenható irányítását a mindennapi megfelelő mennyiségű meleg ételért, fedélért, biztonságért cserébe. Ám legyen. De mindig bebizonyosodott, hogy ez nem egészséges még akkor sem, ha a „gyerek” is elfogadja, sőt, jónak tartja ezt a helyzetet. 

NEM azért jöttem el Magyarországról, hogy jobban keressek. 

A haverok mesterségesen felduzzasztott milliárdjait, a stadionokba ölt vagyonokat, kisvasutakat, vadászatokat, milliárdos tanácsadásokat, stb. hamar kiheverhetné az ország, ez nem okozna végzetes problémákat. 

De a rendszer, morál és gondolkodás átalakítása már olyan társadalmi bűntett, amelyet nem lehet egy kormányváltással visszacsinálni. Aki ezen változásokhoz a nevét adja, vagy csak tapsol hozzá, az vagy hataloméhes és lelkiismeretlen, vagy csak szimplán csak nem tudja mit tesz. 

Megjegyzem, egy típusú vélemény soha nem tudok érvelésnek elfogadni: „Nekem semmi félnivalóm, mi bajuk ezeknek” / „Nem írhatnál itt sem, ha nem lenne demokrácia” / „Nem érzek semmit abból, hogy ne lenne demokrácia”, stb.... 

Mindezt azért nem tudom elfogadni, mert egy feltehetően védettebb, egyedi környezetben élő, kizárólag alkalmazottként (és esetleg akár jól fizetett állásban), kvázi burokban élő hozzáállás nem kiindulási alap. 

Mellesleg ma Magyarországon csak addig van demokrácia, amíg blogokban és kommentekben „vitézkedünk”. Ha mindezt olyan fórumon teszi valaki, ahol már esetleg hatása is lehet a szavainak egy nagyobb társadalmi csoportra, onnantól mentse meg a Jóisten őt a „keresztény” kormányunktól… 

„Határátkelős” posztként kezdtem írni, és politikai duma lett a végére - látszólag. 

Pedig csak annyi történt, hogy leírtam, hogy miért fojtogatott Magyarország.  

Miért nem megyek vissza soha? Mert nem bírok szolgalelkű lenni még úgy sem, ha esetleg közben büszke magyarnak hazudnám magam. 

46 elmúltam, amikor eljöttem. Egy dolgot bánok: hogy nem sokkal korábban tettem. Természetesen nem leszek annyira „beágyazódott”, mint egy itt született, de ez csak azon múlik, hogy mennyire válik a nyelv az életed részévé. 

De vannak itt is brit barátok, akik segítenek, épülnek az emlékek és szokások. Szeretek itt élni, szeretem a stílusukat, szeretem az ételeiket (kivéve: Marmite :-) ), szeretem a látszólag távolságtartó, de valójában elképesztően közvetlen mentalitásukat, szeretem a humorukat, szeretem a hanyag és mégis rendkívül részletekre figyelő hozzáállásukat. 

Csak érteni és érezni kell, hogy mi ez az egész. Nem tökéletes egyáltalán, de békén hagynak, nyugi van. És nem csak akkor van nyugi, ha alkalmazottként, becsukott szemmel és füllel élek, és átveszem a „hivatalos” véleményt és érvrendszert. 

Ez a közeg rugalmas, önrendelkező, alulról szerveződő, és ez sokkal működőképesebb, mint a mindent fentről, szabályokkal regulázó vezetés által, szinte erőszakkal alakított magyar szabályrendszer és közhangulat. 

És még az időjárással sincs bajom... 

Sokáig Magyarországon képzeltem a jövőmet, de szép lassan minden reményemet elvesztettem, hogy szabad országban élhetek ott. Magyarország egyre fojtogatóbb, előítéletes, gyanakvó. Ez általában - sajnos - igaz. Akinek nem inge, ne vegye magára. Azt sem kétlem, hogy sokan ezt nem érzik. 

Nincs akkora havi rendszeres jövedelem, amiért visszamennék. Ha egy átlagos fizetési ajánlattal próbálnának visszahívni, akkor minek. Ha pedig mesés ajánlattal keresnének meg, akkor sem, mert nincs garancia arra, hogy bármikor nem lehetetlenítenek el, nem hoznak egy váratlan szabályt éppen arra a helyzetre, amelyben vagyok. 

És nyilván azért sem, mert a pénz ellenére ugyanúgy ott lennének a cinikus, gátlástalan, lelkiismeretlen politikusokok, a szabadgondolkodás ellen uszító propaganda, a morális mocsok, és mindaz, ami miatt eljöttem. Inkább vagyok egy szabadon mozgó fogaskerék egy normálisabb rendszerben, mint egy jól fizetett csatlós egy lebutított, morálisan lecsúszó és autokratikus országban. 

Biztosan sokan fogjátok ezt olvasni, ezért szépen kérek mindenkit, hogy a sablonos panelérveléseket, valamint a migránsozást-sorosozást, „hülye angolok”-ozást, és még ki tudja, mennyi minden primitíven leegyszerűsített érvelést lehetőleg kerüljétek. Na nem azért, mert sértő, hanem mert nincs benne önálló gondolat akkor sem, ha azt hinné az adott érv büszke hirdetője. 

A lényeget megérezni úgyis csak úgy lehet, ha valaki itt él, és nyitott erre. Akik anélkül is megértették a leírtakat, annak rendkívül örülök. Nem kétlem, hogy ezerrel esnek majd nekem a rendszer hívei. 

Azt is megkaphatom, hogy én vagyok a hülye, miért ugrálok, miért nem jó, ami van. Talán még azt is mondhatják, hogy gyűlölködöm, sőt, még „hazaárulózni” is szabad. 

Pedig csak végtelenül csalódtam. Egy diktatúrába nincs miért visszamenni. A mostani Magyarország újonnan épülő rendszerének „hívei” akkor sem tudják, hogy valójában mit támogatnak, ha látszólag jól érvelnek a rendszer mellett, mivel az érvelés is csak a beteg struktúra által készen szállított érveket használ. Tudom, hogy sokan hisznek benne, elvégre a szocializmusban is hittek pár millióan, ugye?… Aki ezt szereti, nincs azzal semmi bajom. 

Viszont én nem kérek belőle. 

Nyitott lelket, nyitott szemeket és elmét, valamint boldog karácsonyt kívánok.”

(Fotó: pixabay.com/Stevebidmead)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7014467230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shaktee 2018.12.10. 20:04:03

@maxval balcán bircaman:

Az orbáni gazdaság a NER, habonyi tolvajpolitika függvénye.

Arthamyr 2018.12.10. 20:24:48

@kék madár: Nem tudom, ezt a faszságot hogy sikerült kikövetkeztetned, mit fogyasztottál? Ez tuti illegális cucc lehetett...

Csak hogy korrigáljam: a hozzád hasonló, folyamatosan rinyáló lúzerek sokkal kártékonyabbak, mert míg a hozzám hasonlóak egyszerűen csak nem csinálnak semmit, szépen félreállnak, mellesleg többé-kevésbé produktívan hozzájárulnak a társadalom működéséhez (mert alkalmazkodnak hozzá és kénytelenek), addig a te folyamatos, fanatikus vagdalkozásod, sárdobálásod csak feltüzeli az ellenállást azon az oldalon, ahol nem állsz (ezen kívül a "hasznod" egy nagyobb közösség szempontjából kb. annyi, mint az átlag "nihilistáé").
Egyszerűen kontraproduktív a tevékenységed, sőt, néha nagyon az, mert amikor egy hasonlóan "kedves" ember beszól nekik, akkor a hozzám hasonló "nihilisták" elgondolkoznak, hogy nem is baj, hogy Fidesz van, meg Trump van, esetleg egy szavazattal is megajándékozzák őket, legalább ledorongolja ezeket vagy ha az nem megy, azért fáj nekik: ez látszik a folytonos sírásukból... Az ilyen demagóg baromságokkal lehet ellenséget csinálni egy passzív szemlélőből. Nagyon szerencse, hogy a másik oldalnak is megvannak az ilyen véresszájú kultúrharcosai, így kiegyelnítődik a dolog, meg a hozzám hasonlóak lusták a beavatkozással foglalkozni és vannak elveik.

Biztos, hogy folytatni akarod, amit szerintem el sem kellett volna kezdened? Szerintem inkább folytasd harcod a birkával és a hasonlókkal (ami egyébként ugyanúgy eredménytelen, de legalább addig sem nekem szólsz be), tartogasd a jelzőidet nekik, ők méltó válaszokkal és tántoríthatatlan kitartással állnak rendelkezésedre.
Persze ha gondolod, felőlem megpróbálhatsz ellenséget csinálni mindenkiből, aki nem osztja a nézeteid, csak nem értem, ez miért jó neked vagy bárki másnak.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.10. 20:25:24

@kronikas:

Sok ember nem akar maga előtt se őszinte lenni, így a tisztán gazdasági okú kivándorlást politikai menekülésnek kamuzza. Ennek oka az emberi lélek éretlensége egyeseknél.

Mint amikor úgy tálalom a feleségem megcsalását, hogy ő kényszerített rá.

RoxyCRX 2018.12.10. 20:25:35

Nos...
Kedves posztolo...
Tokeletesen leirtal mindent arrol, hogy en is hogy erzek, talan en meg kevesbe akarok visszamenni m.o ra. Erre nem vagyok buszke csak teny.
Te vagy az elso magyar akivel szivesen mismerkednek, akar szemelyesen is, mert ilyet meg itt nem tapasztaltam aki ennyire hasonloan erezne mint en....sajnos.
Egy dolgot viszont ne felejtsunk el:
AZ HOGY MAGYARORSZAG HOL TART, AZ NEM A POLITIKUSOK, NEM AZ APEH BUNE, HANEM AZOKE AKIK MEGVALASZTOTTAK OKET!!

Budapest a kutyaszar városa 2018.12.10. 20:25:42

@Buchhalter: Nem csak a háziorvosi hanem az egész eü ellátás. Ez azt jelenti, hogy minden szarabb lesz mint volt, a tehetősebbek tejelhetnek majd a narancsférgek rendelőiben, a többiek pedig haldokolhatnak az állami kórházakban.

mindbender2 2018.12.10. 20:25:56

@Határátkelő: A függetlenobjektív index azokat is címlapra tette?

Egyszerűen már csömöröm van ettől. Lehet, hogy igazuk van, meg ennek a srácnak különösen. Nem tudom.
De egyszerűen csak az dől a címlapról, hogy miért szar itt és miért csodálatos máshol.
Na azért annyira mégsem, de csak csodálatos, na. Ez a vége.

Nekem az a tapasztalatom, hogy a kényszer viszi ki az embereket aztán ezt próbálják maguknak is megindokolni. Keveseknek jön igazán be.

Ez nem választás kérdése, ez itt a félperiféria, elég erős kötöttségekkel, ráadásul a csodálatos nyugatnak az az érdeke, hogy ez az állapot fenn is maradjon és képes legyen mindig is pénzügyi és munkaerő szempontjából kizsákmányolni ezt a területet is.

Egyébként ha esetleg megint beüt a baj és nem lesz annyi meló, megfordul az egész. Ha szűkössé válnak a források, akkor hirtelen idegenek lesznek ott, csodaföldön. A leghátsók a sorban, a pakik után.

Határátkelő 2018.12.10. 20:27:45

@mindbender2: Igen, mindkettőt. Az egyiket 66 ezren, a másikat 15 ezren olvasták. Csak éppen a legtöbben csupán azt veszik észre, amit látni akarnak. Sajnos.

kék madár 2018.12.10. 20:32:24

@Arthamyr: en csak osszefoglaltam amit irtal, ezt a mondatot te irtad nem?
"Nem érdekel a többi ember, a társadalom, csak annyiban, hogy hogy hozom ki belőle a legtöbbet Írországban sem érdekel"

es persze minositettem a hozzaallasod, te meg az enyemet, ezzel le is zarhatjuk, abban egyetertek, hogy remenytelen lenne vitatkoznunk, nem utolsosorban az elszallt stilusod miatt. De nem tudtam megallni, hogy ahhoz amit ehhez a poszthoz irtal, (es nem emlekszem olyan vagdalkozasra es sertegetesekre a commentemben mint amit en toled kaptam, de az csak teged minosit) ne emeljem ki ezt a gyongyszemet.

Az en hozzaadott ertekemet meg nyilvan nem itt fogom bizonygatni :)

Shanarey 2018.12.10. 20:45:22

@mindbender2:

Netán a te családodból senki sem él külföldön?
Csak azért kérdezem, mert nagyon úgy néz ki hogy nem sokat tudsz arról, miért más az élet a "hanyatló" nyugaton.

Eltekintve a pár Magyarországi hozzászólótól, na meg az ugyanonnan gyülekező trolloktól, kivétel a Birca, mi akik itt hozzászólunk, tényleg külföldön élünk, vagyis tudjuk, és értjük miről beszél a posztoló. Még akkor is ha tényleg kevesebb mondatba is leírhatta volna.

skye8 2018.12.10. 20:47:38

erdekes ez a menes/maradas tema, ahany ember annyifelekeppen alkalmazkodik ugyanahhoz a rendszerhez.

barataim majdnem 10 ev kanada utan dontottek hogy 2 kisgyerekkel hazaternek romaniaba. megdobbentem de valahol meg is ertem oket mert otthon van az egesz csaladjuk, itt dragul a mortgage, a tel rettenetesen hosszu, sokat gurcolnek hogy kifizessek egy kucko alberletet stb. mindketten diplomasok, nem ketkezi munkat vegeznek. megsem jott be nekik ez az orszag.

kardio1 2018.12.10. 21:03:09

@Shanarey: egy nyelvtannáciság elöljáróban:
a 'magyarországi' kis betűvel íródik helyesen.
A lényegi mondandóm:
A hozzászólásod annyiban félreérthető, hogy úgy tűnik belőle, mintha minden külföldön élő magyar hasonlóan gondolkozna, meg érezne, mint a posztoló, vagy akár te is.
Nekem például idegen az, hogy valaki a hazáját a mindennapi élet visszásságai, vagy a kormányon lévők iránti szimpátiája, vagy ellenszenve alapján szereti, vagy utasítja el. Ez nem jelenti, hogy mindennel egyetértenék, ami Magyarországon történik, de azt sem gondolom, hogy ott Mordor volna.

Shanarey 2018.12.10. 21:07:19

@kardio1:

A hozzászólásokból kiderült, a többség egyetért.
Ha a többség egyetért, az nem jelenti hogy ebben te is benne vagy.

A nyelvtan náciság egyik alaptétele hogy akkor jön elő, amikor az illető egyéb módon, nem tud érdemben hozzászólni.

Amúgy, a hiba is én vagyok.

:-)

Arthamyr 2018.12.10. 21:17:43

@kék madár: Igen, helytelen (minimum vitatható) és sértő következtetést vontál le ebből a mondatból (nem következik belőle, amit állítottál, ezért is raktam helyre a dolgot, ami persze kb. annyira hasznos, mint a tied: egy sértő "vélemény"), raktál bele kis személyeskedést demagógiával fűszerezve, amivel megadtad az alaphangot.

Ha valakinek szemtől szemben beszólnál, és cserében jól összeverne (ami ugye nyilvánvalóan aránytalan dolog), csodálkoznál? Na ez (is) így működik.
Én nem akarlak meggyőzni, de emlékeim szerint nem nagyon szoktam veled szemben személyeskedni, sem "minősíteni a hozzáállásod", a múltban is neked durrant el az agyad, mert nem fogadod el, hogy én nem osztom a határozott véleményed és kiállásod mellette. A mostani reakcióm is nyilvánvalóan azért történt, mert személyeskedve belém szálltál. Mégis mit vártál?

Lezárásként azért tovább folytatod a "minősítést": pl. "az elszallt stilusod miatt". Segítek, ha eddig ez nem lett volna tiszta: egy újabb beszólással nem lehet lezárni semmit, ez nem így működik.
A fenti analógiánál maradva: valakinek beszólsz, pofánver, majd az orrodból folyó vért törölgetve beszólsz neki megint vagy mondjuk megütöd. Szerinted mi fog következni, simán elsétál?

fhdgy 2018.12.10. 21:18:05

@Shanarey: Azt írod, hogy élünk! Ne felejtsd el azokat sem, akik éltek, több évet is, külföldön. Nekik is van tapasztalatuk. Pl. mint nekem.

Azóta nekem hatványozódott a tapasztalatom. Még emlékszem arra, hogy milyen volt 2001 előtt ( mondjuk vissza a hatvanas évekig ), emlékszem, milyen volt a majdnem 7 év kint, és tapasztaltam, hogy milyen volt az a hat év, ami a 2009-es hazatérésem után, 2015 nyaráig tartott, amikor még nem voltam nyugdíjas.

Amióta nyugdíjas vagyok, sokkal jobb, nem azért mert nem kell dolgoznom, henyélhetek, hanem, mert én választhatom meg, hogy mit dolgozom. Ha hülyékkel ( ilyenekből akadnak ugye? ) sodorna össze a sorsom, akkor nem kényszerülök arra, hogy tűrjek, tűrjek, hanem "no, akkor legyetek egyedül" ( ugye szépen fogalmaztam, de érted, hogy mit szerettem volna inkább írni! -:)

Ma is volt @Csodabogárnak: egy hozzászólása, hogy igen is, lehet itt is normálisan élni.

Igen, lehet, ha az átlagnál több pénzed van, és az átlagnál sokkal függetlenebb vagy a körülményektől. Ez a kettő együtt, az átlag ember számára ritkán adatik meg, kivéve, ha hosszú, sima nyelve van vagy tényleg szerencsés.

Arthamyr 2018.12.10. 21:20:54

@Shanarey: A hozzászólásokból esetleg az derülhet ki, hogy a hozzászólók többsége egyetért. :) Ez ugye a legkevésbé sem reprezentatív minta.

A nyelvtannáciság azért nem a legjobb itt, mert nem lehet javítani a hozzászólást.

Shanarey 2018.12.10. 21:22:15

@fhdgy:

Aki nyugdíjas, annál ez egyszerűbb, a pénz jön, minden hónapban, s nem kell érte tenni már semmit. Aki nyugdíjas, és azt írja amit te avagy Csodabogár, azzal nekem nincs bajom.

kapinusz 2018.12.10. 21:23:54

Azt hogy pontosan mi a különbség a két ország hozzáállása között az alábbi egyszerű példával tudom alátámasztani:
Magyarországon kék tollat használunk ugye? Mi a válasz arra hogy miért? Azért, hogy nehezebb legyen hamisítani.
Itt, Angliában fekete tollat használnak. És mi a válasz arra, hogy miért? Azért, hogy könnyebb legyen fénymásolni... No comment.
Ez szerintem mindent elmond....

magyarparaszt 2018.12.10. 21:23:55

@maxval balcán bircaman: Olyan természetességgel forgatod ki az igazságot, mintha csak lélegeznél.

Ákos Weress 2018.12.10. 21:23:55

@mindbender2: áááá, rá se ránts, csak magyarázzák a bizonyítványt szegények....

2018.12.10. 21:24:14

Posztolo, minden szavad, gondolatod olyan, mintha a fejembe lattal volna. Szinten 45 evesen hagytam el Magyarorszagot, es bar masik orszagban elek, szinten nem tervezem a visszaterest, pontosan ugyanazok a dolgok miatt, amiket leirtal. Meg nyaralni is inkabb mashova jarunk, olyan helyekre, ahol jol erezzuk magunkat - es a rendor nem fog megallitani csak azert, mert kivancsi az izzokeszletemre.
15+ eve elek itt - a honvagy soha nem gyotort, sot...

@Határátkelő: alapvetoen egy darabig en is rohogtem rajta. Aztan kezdett elgondolkodtatni, hogy hajlando vagy olyan posztokat is megjelentetni, ami nyilvanvaloan fizetett politikai hirdetes. :(

Shanarey 2018.12.10. 21:24:25

@Arthamyr:

Én sosem értettem , ha egy blognak nem a nyelvtan a tematikája, akkor miért hozzák elő időről időre. Nem javítható, na ez is first world problem. Nem érdekel, mint írtam, a hiba is én vagyok.

Arthamyr 2018.12.10. 21:24:35

@fhdgy: Miért kéne szerencse ehhez vagy sima nyelv ehhez a függetlenséghez (azt is vitatom, hogy a sima nyelv miféle függetlenséget fog eredményezni, szerintem inkább az ellenkezőjét)?
Erre magyar emberek százezrei képesek, én nem érzem akkora fegyverténynek...

fhdgy 2018.12.10. 21:25:44

@kardio1: Nekem is volt olyan periódus az életemben, amikor már volt púp a hátamon elég, de még úgy éreztem, hogy a politika ( ebbe beleértem azt is, hogy a társadalmi baromságok, mert azok is egy valamikori elhibázott politika következményei, továbbélése ) még megkínált újabb és újabb púpokkal. Aztán egyszer csak elszakad valami. Utána az ember gyereke azt tartja a legfájdalmasabbnak, amitől a végén már tényleg besokallt.

Határátkelő 2018.12.10. 21:27:04

@vanvelemenyem: Soha ilyen ezen a blogon nem jelent meg. De hát nyilván te jobban tudod. Azért, mert valaki mást gondol a világról, mint te, még nem lesz fizetett hirdetés. Én büszke vagyok arra, hogy ilyen meg olyan poszt is megjelenik, és még büszkébb vagyok, amikor a kettőért párhuzamosan anyáznak és ügynököznek le. Akkor csinálom jól. Szóval kösz szépen. :)

Ákos Weress 2018.12.10. 21:28:02

Én csak egy britet ismerek . Az tetszik benne, ha valamilyen problémával kerül szembe, akkor nem hisztizik, meg nyivákol, hanem kihívásnak tekinti és azon van, hogy azt megoldja.
És egy lényeges mentális előnye van velünk szemben....nincs benne genetikailag az a jelentős pszichikai nyomás, amit a magyaroknak a történelem okozott. Dicsőséges nagyhatalom gyermeke .
Amúgy a srác az unokám apja, itt él Budapesten, bejegyzett vállalkozása van, nálunk adózik. Imád itt élni, esze ágában sincs hazamenni. Van egy britekből álló haveri köre, akikkel együtt nézik a rögbi-meccseket valamelyik pub-ban, azonkívül szervezett egy itt élő külföldiekből álló bringa kört és nagyokat tekernek.
Óriási buli nekik itt élni. Elég sokan vannak. Szóval van élet az UK-on kívül is.....:)))

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.12.10. 21:28:22

" Egy diktatúrába nincs miért visszamenni."

Én csak egyet kívánok mindenkinek aki így gondolja. Hogy fordítsák őket vissza a határon mikor jönnének haza "urlaubozni", meg meglátogatni az itt maradt családtagokat, meg fogászatra jönni, meg szereltetni a csodaautójukat.

Hisz ha ez ennyire szörnyű diktatúrában úszó ország, ahol csak szenvedni lehet, de élni nem, miért is jönne ide vissza bárki akár nyaralni is?

fhdgy 2018.12.10. 21:31:22

@Arthamyr: Most tényleg komolyan kérdezem, hogy hol élsz?

Nem átvitt értelemben, hanem konkrétan, elég az hogy Mo.-on vagy külföldön.

Ha Mo.-on, akkor annyira szerencsés vagy, hogy észre sem veszed, hogy mennyire.

Ha az lesz a válaszod, hogy külföldön, akkor írok egy-két, viszonylag konkrét példát, nem is magamról, hanem, ami a szűk környezetemben megtörtént.

gabors 2018.12.10. 21:32:55

@Határátkelő: " Az egyiket 66 ezren, a másikat 15 ezren olvasták. "

ezt honnan tudod :-) az az ize ott fent NEM az olvasok szamat mutatja hanem hanyszor nyilt meg az oldal ... pl mikor frissitem

gabors 2018.12.10. 21:41:45

@fhdgy: "@Arthamyr: Most tényleg komolyan kérdezem, hogy hol élsz?"

Biztos valaszolni fog, szinte minden nap megirja ma is ott van legalabb egyszer hogy Irorszagaban egyelore de tervezik a visszaterest valahova videkre (ha jol emlekszem)

Arthamyr 2018.12.10. 21:41:55

@fhdgy: Írországban élek, de Magyarországon is éltem elég sokáig, sokkal többet, csak 6.5 éve jöttem ide, és rendszeresen járok haza.
Ne fáradj a példákkal, elhiszem, én is tudok konkrét példát, ami azt igazolhatná, amit írtál, járok minden évben egyszer hosszabb időre (az utóbbi két évben kb. 3 hónapot voltam Magyarországon). Viszont tudok ugyanannyi vagy inkább több ellenpéldát is, ahol azért nem különösebb szerepet játszott a szerencse vagy a hosszú nyelv. Mindkettő sokat segíthet, de egyik sem szükséges, és ezt kijelentve devalválod sok ember korrekt eredményét (biztos szerencséje volt!).

Arthamyr 2018.12.10. 21:45:24

@gabors: Köszi. Lehet, hogy nekem is azt kéne, mint páran csinálják, hogy a nick mögé odaírom...

kardio1 2018.12.10. 21:45:57

@Shanarey: szerinted az itt hozzászólók 'a' külföldön élő magyarok? Ha így lenne, igazad lenne, viszont ebben az esetben igen kevesen élnénk külföldön.
A nyelvtannáciságot meg azért mondtam, hogy elvegyem a kritika élét.

kardio1 2018.12.10. 21:48:46

@Arthamyr: de a következőkben lehet helyesebben írni :)

fhdgy 2018.12.10. 21:55:27

@Arthamyr: Egy körülményt azért példának leírok neked.

A mostani Mo. sok szempontból párhuzamba állítható a II. Vh. végétől, kb. a 60-as évek közepéig, végéig tartó Mo.-gal.

Ez az az időszak volt, amikor nem a tudás számított, hanem a párthűség. Sok esetben tényleg csak a szerencsén múlott, hogy a nép ellensége voltál-e vagy sem.

Most is rettenetesen sok ember van, aki a párthűsége alapján kerül valahova. Az ész, a tudás kizáró ok, csak a párthűség számít.

Szerencs-e vagy sem, döntsd el, hogy olyan "ejtőernyős"-t ( ismered a szót ? ) pottyantanak a fejedre, aki tönkretesz vagy sem?

kardio1 2018.12.10. 21:56:25

@fhdgy: te így vagy vele, én meg nem "egy helyen tartom" a fejemben a politikát meg a hazámat. Franciaországot is szeretem, noha a bürokrácia nehezen elviselhető tud lenni. A kettőt nem egy helyen tartom.

Shanarey 2018.12.10. 21:59:35

@kardio1:

Ezt én nem állítottam, de akkor aki itt nem jelenik meg, annak akkor ellenvéleménye van? Na és akkor hol élsz te, hol élek én, s még sokan azok közül akik itt rendszeresen megszólalnak?

fhdgy 2018.12.10. 21:59:56

@Shanarey: Nálam kicsit komplikáltabb a helyzet. Én, azt hogy nyugdíjas vagyok nem állapotnak tekintem, hanem lehetőségnek.

Amióta nyugdíjas vagyok, lehet, hogy hasznosabb tagja lehetnék egy normális társadalomnak, mint korábban. Azért, mert végre olyan dolgokat csinálhatok, amiket korábban nem.

Én dolgozom, nem kényszerből, hanem, mert dolgozni akarok, hogy valami normális dolgot hozhassak létre. Most nem a kecskékre gondolok, van más is!

kardio1 2018.12.10. 22:00:07

@fhdgy: tovább tartott az az időszak, nem csak a 60-as évek végéig.

fhdgy 2018.12.10. 22:04:03

@kardio1: Én nem voltam párttag, nem is voltam véresszájú, de a 70-es években már a szakmai tudásommal tudtam boldogulni.

Más területen is láttam, hogy a tudás egyre többet számított.

Persze, a pártot, a szovjeteket, meg a szakszervezetet nyilvánosan nem volt ildomos szidni, de nem is kellett tapsolni.

kék madár 2018.12.10. 22:04:20

@Arthamyr: "múltban is neked durrant el az agyad, mert nem fogadod el, hogy én nem osztom a határozott véleményed és kiállásod mellette"
nem keversz engem valakivel?

kardio1 2018.12.10. 22:04:32

@Shanarey: nem azt mondtam, hogy állítottad, hanem, hogy így hangzott. Ha azt írod vkinek, hogy biztosan nincs neki Magyarországon kívül élő rokona, így nem tudja, hogy gondolkozunk mi, külföldön élő magyarok, leginkább így lehet érteni, hogy mindenki úgy gondolkozik, mint az itt hozzászólók többsége, és nagy részük "politikai menekült" is.

kardio1 2018.12.10. 22:05:43

@fhdgy: nem mindenütt volt ez így az országban...

Ákos Weress 2018.12.10. 22:06:30

@Horthy Miklós cselédje: Egyetértek, jó buli lenne..:) Bár ez a pali nagyon esküdözik, hogy nem érez honvágyat......eddig..:)

fhdgy 2018.12.10. 22:09:02

@kardio1: Nézd, én "programozó" voltam, több esetben nagyvállalati környezetben dolgoztam. Ne sima programokat írogató emberre gondolj. Hidd el, a politika sokszor beletenyerelt a munkámba. Nagyon nehéz, szinte lehetetlen lett volna a politikát meg a hazámat elválasztani.

fhdgy 2018.12.10. 22:11:14

@kardio1: Melyik része nem volt mindenütt úgy? Csak a párthűség számít vagy már a tudás is kezdett valamit jelenteni?

Arthamyr 2018.12.10. 22:17:09

@fhdgy: Erre többféle megoldás van:
1. Kezelni kell tudni az ejtőernyősöket, jól ki kell velük jönni (ugyanúgy kell őket kezelni, mint bármilyen más embert, csak több gyomor kell hozzá).
2. El kell kerülni az ejtőernyősök által fokozottan veszélyeztetett helyeket.
3. Másik helyre kell menni, nem a céghez kötni a karriert.
4. Egy szektor nem hirtelen válik ejtőernyőssel szennyezetté, az ilyet kerülni kell (pl. aki közalkalmazott, főleg ha közigazgatásban dolgozik, ne lepődjön meg, ha ilyesmi történik).

Szóval egy szar ejtőernyős realizálódott kockázat, de a fentiekkel mitigálható. Balszerencse? Kérdés, hogy mekkora kockázatot vállalt az illető (pl. a közigazgatásban nem tekinteném annak, egy multinál már inkább, de ott is megesik, viszont nem hazai sajátosság). Azt nem tekintem szerencsének, hogy nem kapsz egy kezelhetetlenül rosszat, ez azért még Magyarországon is sokkal gyakoribb, ha az ember nem rossz szektort/szakmát választott (ami nem szerencse kérdése).

Határátkelő 2018.12.10. 22:20:09

@gabors: Onnan, hogy én részletesebb statisztikát is látok. Van különbség, de nem olyan nagy. Lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam, de a lényeg egyébkènt is az volt, hogy az Index igenis kitette és kiteszi azokat a posztokat is, amiket egyesek valamiért soha nem vesznek észre.

kardio1 2018.12.10. 22:26:08

@fhdgy: elképesztő területi különbségek voltak abban, meddig volt komoly szorítása a rendszernek.

fhdgy 2018.12.10. 22:30:03

@Arthamyr: Én programozó voltam/vagyok!

Szerinted rossz szakmát választottam, 1971-ben?

Voltam piti programozó is, pl.Németországban.

Voltam "menő" programozó is Mo.-on.

A Németországi munka jó volt, mert jól kerestem, de pocsék volt, mert alulfoglalkoztatott voltam.

A Mo.-i jó volt, mert "menő" dolgokat csináltam/csinálhattam, de pocsék volt, mert alulfizetett voltam.

Mo.-on is voltam jólfizetett, de gyomorforgató volt, fel is mondtam, hagytam veszni a pénzt.

Nem hiszem, hogy folytatnom kellene, mert érted.

Arthamyr 2018.12.10. 22:32:04

@kék madár: Nem hiszem, de fenntartom a tévedés jogát. Ha jól emlékszem, volt egy elég ronda veszekedésünk (arra már nem emlékszem, hogy miről, és nem is fogom visszakeresni, szar a blog.hu felülete), amikor már kijelentetted, hogy tartózkodni fogsz a velem való kommunikációtól és engem is arra kértél, hogy tegyek így az irányodba. Többé-kevésbé igyekszem betartani, és az érzékeny témákat kerülni, amikor nem tartom be. Azt viszont nem vállalom, hogy minden olyan megnyilvánulást elkerülök, ami beletapos az enyémnél sokkal empatikusabb lelkedbe. Ha meg beszólsz (akár sunyin, indirekt módon is), esélyes, hogy visszaszólok.

TX7AW 2018.12.10. 22:39:14

@kapinusz: +10000.
Ez egy nagyon talalo pelda, azt hiszem, megjegyzem magamnak.

Arthamyr 2018.12.10. 22:41:57

@fhdgy: Programozóként megvan a lehetőséged (az utóbbi 20 évben biztos), hogy a pontok többsége teljesüljön, bár az igazi kockák tipikusan az 1. pontot bukják.
Én is programozó voltam/vagyok valamilyen szinten, és nem látom hatalmas problémának az ejtőernyősöket, Angliában, Írországban sincs lényegesen kevesebb, és nem annyira politikai elhivatottságon múlik (ok, a gigaejtőernyősök, mint pl. a C*O lehet, de az más).
Én dolgozni fogok Magyarországról is, fejlesztőként, architectként stb. pont megtehető, hogy ne a magyar munkaerőpiacon legyél, még ha fizikailag Magyarországon is vagy.

kék madár 2018.12.10. 22:45:33

@Arthamyr:
1) nem szoktam indirekt modon beszolni, legalabbis ha annak tunik, akkor nem "beszoltam", hanem inkabb felreertelmeztek
2) nyugodtan szolj vissza
3) latom nem erted a szemelyeskedesben levo minosegi kulonbseget, de ez van, nem elunk egy fedel alatt, hogy ezt minden aron meg kene oldani
Ha ugy ertelmezed, hogy en azzal amit irtam nem zartam meg le, es veres orral meg itt pattogok (nagyon belementel ebbe a pofaszetvero hasonlatba) nyugodtan valaszolj meg, en nem fogok.

fhdgy 2018.12.10. 22:51:29

@Arthamyr: Tartottál bemutatót a Varsói Szerződés Főparancsnokának?

Tartottál bemutatót a magyar Vezérkari Főnöknek?

Be kellett bizonyítanod egy szar,működésképtelen programról ( amit nem én csináltam, de a nyakamba varrták ) egy városvezetésnek, hogy milyen jó?

Meg kellett védened az egyik legnagyobb ázsiai ország fővárosát alapvetően meghatározó terület számítástechnikai dolgában egy kis embert? Olyan áron is, hogy nekem kellett felállnom?

Voltál olyan helyzetben, hogy egy területen a világ legnagyobb, egyébként német cégénél, lassúsággal vádolnak, mert találtál 50-60 hibát egy rendszerben, amire azt mondták, hogy azt már letesztelték és jó volt, mit szórakozok?

Én húztam a rövidebbet, de a szakmai becsületemet nem adtam!!!

kronikas 2018.12.10. 22:59:51

@balcán maxval bircaman: tudtad hogy a pszichopaták nem fogadnak el más véleményt? S hogy nem szorong, nem szeret, nem tanul - ezek jellemzik?

Arthamyr 2018.12.10. 23:03:54

@fhdgy: Szakmai becsület vagy büszkeség?

Az összes általad leírt szituáció elkerülhető és teljesen szükségtelen manapság. Nekem ilyesmiket nem fognak a nyakamba varrni, otthagyom őket egyből.
Régóta nem érdekel, ha szar, amit csinálunk. Elmondom, ha az, de ha ennek ellenére kell nekik, felőlem megehetik. Amúgy sem ezen múlik, hogy mennyit ér. Egyébként legjobban a szarért fizetnek, tipikusan valami legacy hulladék patkolásáért.
Ráadásul amióta szabadúszó vagyok, egyáltalán nincs ilyesmi, kevés és ok munka van csak.
A programozás rossz példa, egyrészt nehézségéhez képest korrektül meg van fizetve, másrészt nincs politikailag kiszolgáltatva az egyén. Hatalmas és jó munkaerőpiac van. Már ha valaki nem telhetetlen, és szeretne többmilliós fizetéseket, de ha valakinek ez a vágya, akkor menjen külföldre vagy vezetőnek.

Csodabogár 2018.12.10. 23:09:34

@Shanarey: Azt írtam, hogy több 30-60 közti ismerősöm van, akik igenis jól élnek, miközben nem szeretik a rendszert, a kormányt stb. Kettő gyerek már elvégezte Angliában az egyetemet és már itthon él és eszébe se jut elmenni. Van ilyen is, ha az itt kommentelők nem tartoznak ezek közé, még nem jelenti, hogy lehetetlen.
Nekem természetesen könnyű, mert nem itthoni nyugdíjam van, amiért becsülettel megdolgoztam itthon 12 kint 30 éven át. Tény, hogy 1965-ben ezt nem léptek le tömegesen az emberek, mert a tét sokkal nagyobb volt, mint rendszerváltás után.
Egyszerüen nem szeretem, ha valaki azt állítja, hogy itthon lehetetlen normálisan élni, ez ugyanis nem igaz és nem magamról beszélek.

gabors 2018.12.10. 23:55:24

@Határátkelő: Na ja a sima egyszeru (ingyenes) GoogleAnalytics vioala pageviews ... csak szolok hogy ez is csak "estimate" egy nem tul nagy mintavetel alapjan valamivel jobb mint "guess-timate"

UA-16715828-7

Arthamyr 2018.12.11. 00:45:56

@gabors: A google analyticssel azért elég sok mindent meg lehet tudni az oldal használatáról, ha a scriptjeiddel megfelelően támogatod a működését. Kb. azt is meg lehet nézni, hogy melyik user mikor melyik linkre kattintott, ha akarsz, tök custom számlálókat is használhatsz.
Arról persze fogalmam sincs, Határátkelőnek mennyi beleszólása van ezekbe, tud-e pl. scripteket adni a tartalomhoz.

gabors 2018.12.11. 03:24:29

@Arthamyr: "@gabors: A google analyticssel azért elég sok mindent meg lehet tudni az oldal használatáról,"

komolyan ... ???

wtf ... hogy errol en eddig miert nem hallottam senki mastol :-)

somlobodog 2018.12.11. 06:22:01

@Ákos Weress: "És egy lényeges mentális előnye van velünk szemben....nincs benne genetikailag az a jelentős pszichikai nyomás, amit a magyaroknak a történelem okozott. "

Ez mi? Én ismerek kB 800embert. Ebbol 100at mondjuk jól. Egynek sem okozott semmilyen nyomást a történelem. Genetikailag a pszichenkben.:))) beszarok komolyan:)) ekkora baromsagot hetek óta nem olvastam. Mégis mit jelent ez? Hogy jaj a törökök 150 évig itt voltak? 79ben születtem, mégcsak igazi kommunistat se láttam közelről:))) történelmi pszichikai nyomás a geneimben :))))). Maximum neked a fejedben van valami de nekünk "magyaroknak" (ha már ilyen szépen kisajatitasz minket) sztem nincs semmilyen genetikai problémánk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.11. 06:22:08

@Shaktee:

Az orbáni gazdaság nemzeti liberális, a koreai-japán-szingapúri modellt propálja.

Arthamyr 2018.12.11. 08:42:57

@somlobodog: Az eredetit nem olvastam, de most én is felröhögtem ezen, nagyon ütős mondat! :D

kronikas 2018.12.11. 10:12:44

@balcán maxval bircaman: na igen, oszichopaták puszta tárgynak tekintik a többi embert, igy nem lehet szerintük más náluk srm mint a pszichopatáknál - hogy sokat hazudnak.

kardio1 2018.12.11. 14:00:24

@somlobodog: az kérdés, hogy mi okozza, de tényleg van mentális különbség a magyarok és más nemzetek közt. Nekünk, ha valami nem megy, szégyenkezünk, meg szorongunk, a franciák meg elintézik egy vállrándítással és azt mondják, hogy "ehhez nincs tehetségünk".

almaza 2018.12.11. 15:36:18

Hat birca turelemmel vegig olvastam. Remelem otven evesen sem fogok kesztetest erezni, hogy irjak arrol miert jottem el es miert nem megyek vissza. Amugy egyetertek a poszterrel.
Lehet hamarabb parologtak el a serelmeim vagy csak hamarabb kerestem eleg penzt ahhoz, hogy ne erdekeljen tobbe a diktatura es a magyar kozallapotok hanem inkabb az hogy mikor es hogyan szalljak ki a mokuskerekbol es hogy kezdjek uj eletet meg otven elott :-).

Itt valaki irta korabban, hogy eljon az ido amikor azt kell elvezni amit elertunk es nem ujabb aldozatokat hozni a - talan soha el nem jovo - jovoert. Nagy plusz jel melle.

A multon es ezen a beteg magyar tarsadalmon ragodni karos az egeszsegre.

Gab72 2018.12.11. 16:30:29

Köszönöm hogy le írtad ezt.Azt gondolom helyettem is tetted és én magam sem tudtam volna jóbban tenni ugyan ezt,még egyszer köszönöm szépen.Egy Angliában elő magyar honfitársad.Gábor.

somlobodog 2018.12.11. 17:24:15

@kardio1: ne ess ugyanabba a hibába mint az a kommentelo akinek a kommentjehez szóltam. Ez klasszikus hamis általánosítás amit írsz. Lehet te így érzed. Én nem. Én simán szarok rá és elintezem egy vallranditassal. Lehet vannak francia őseim...

kardio1 2018.12.11. 18:02:36

@somlobodog: általános jelenség, nem kizárólagos. Így értelemszerűen nem minden magyarra vonatkozik, így rád sem ezek szerint. Akkor meg pláne nem, ha te is kiíratkoztál a magyar nemzetből (Ha emlékszel erre a kifejezésre korábbról). :)

János Albert 2018.12.11. 18:48:33

Végig olvastam a levelet
. Én 36 éves vagyok és 12 éve tűzoltó mellette kőműves, festő, burkoló, hőszigetelő stb. Mocskosul örlődök hogy meddig birom még ezt ebben az ütemben csinálni. Tanakodom magammal hogy összepakoljak és elhúzzak én is innen már. Nem vagyok a munka ellensége szóval bárhol megállom a helyem de mégis örlődöm még. Lehet csak egy kis lökés kéne csak

János Albert 2018.12.11. 19:19:00

Végig olvastam az egész levelet és sok mindent őszintén leír ami ritka. Én 36 éves vagyok és 12 éve szolgálok tűzoltóként idehaza. Mellette kőműves, burkoló, festő, hőszigetelő stb. Rengeteget dolgozik az ember hogy talpon maradjon és egyre elkeseredettebben látom ( bár látnám) a jövőt. Örlődöm hogy meddig birom még ezt. Mocskosul örlődök hogy mikor jön el az a pont mikor összepakolok én is és elhúzok innen. Lehet már csak egy kis segítség vagy lökés kell már ehhez. Nem vagyok a munka ellensége bárhol megállom a helyem de még nem szántam rá magam viszont érzem hogy változtatnom kell. Nagyon szépen köszönöm hogy ezt mind leírta és hogy a többiek is a hozzászólásukkal. Minden jót kívánok kinti földijeimnek

Golf2 2018.12.11. 21:25:22

@János Albert: Meglesz az a lökés nemsokára.+1

kronikas 2018.12.12. 05:14:28

@balcán maxval bircaman: nem te vagy az első pszichopata, akivel találkozom. S a szakemberek jobban tudják. Még ha a pszichopaták azt is gondolják magukról ők tudnak mindent jobban. Ahogy te is előadod magad rendszeresen. Kényszeresen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.12. 06:29:25

@kronikas:

A pszichopatának nem jellemzője, hogy magát mindentudónak hiszi.

Tged se határozottságom zavar,hanem ideológiai álláspontom. Ha liberális lennék, tapsolnál nekem.

nilatakka 2018.12.12. 09:15:20

Csak egyetérteni tudok Zoltánnal, hasonlóak a saját tapasztalataim.Mi sem anyagi okokból jöttünk el a családommal,hanem az említett dolgok miatt.És soha nem fogunk visszamenni, az biztos.

nilatakka 2018.12.12. 09:15:22

@János Albert: Ha beszéled a nyelvet,nem lesz gond.

tsabus UAE 2018.12.12. 09:24:28

@János Albert: Habár már 10 éve nem vagyok Magyarországon, de azért szeretnék neked köszönetet mondani a munkádért. Tudom milyen keveset kerestek annak ellenére, hogy milyen munkát végeztek. Mondanám, hogy csak így tovább, de inkább azt mondom, fejezd be gyorsan ! Egy életed van ! Menj oda, ahol jobban megbecsülnek, lesz magánéleted és jobb körülményeket tudsz teremteni a családodnak !
Sok sikert !

tomfree 2018.12.12. 10:30:51

Itthon elek meg, kisvallalkozast uzemeltettem, alkalmazott is voltam, meselhetnek...kezdve az allaskeresestol a magyar vallalkozoi moralig... adom az irast-sajnos...

Sütemény1975 2018.12.12. 11:49:14

A szokásos ajvékolás. Diktatúra és elnyomás van otthon, ezzel szemben UK-ban majdnem minden tökéletes. Ezért kár volt ennyit írni.

Ákos Weress 2018.12.12. 18:59:54

@somlobodog: Úgy látszik, még fejlődnöd kell, hogy megértsd...a fiatalok nagy része ilyen, mint te vagy, jól elvan a kis hülyeségeivel és nem lát tovább az orránál....Neveltetésed és oktatásod elég gyengére sikeredett, ha van egy kis időd olvassál majd néha történelemkönyveket, nekem nincs rád időm meg kedvem sem ...:(

Péter Szi 2018.12.13. 10:56:14

"És ha nem lennének kelet-európaiak, akkor megcsinálnák ők maguk is a melót"

Nahát, micsoda éles elme...Miért, mégis kik csinálnák meg, ha nem lennének, tán az ufók? De ugye vannak, és nem véletlen.

roland2366 2018.12.13. 21:45:41

Lehet felületes voltam,kérdésem 2010 elött minden jó volt ön szerint? Mert valahogy ez jött le nekem,nem baj csak kiváncsi vagyok rá ön hogy látja. Mertha akkor minden ok akkor politikai nyilatkozat. :)

kifordított nagyanyó 2018.12.15. 13:18:00

Nagyon jó írás!
A bloggazda meg elég türelmes.
Trollok meg sehol.

jog-ász 2018.12.15. 21:28:59

sajnos közhelyes és unalmas lett, sok a politikai szöveg benne.
sztem akinek a családi baráti kapcsolatai rendben vannak, és hétköznapi módon csak él, dolgozik, annak majdnem mindegy hogy hol él európában. nekem inkább erőltetett magyarázkodásnak tűnik. én is rengeteget utazom, de mindig jó volt visszajönni, még nem találtam olyan helyet ahol végleg szívesen letelepednék.

recommented 2018.12.16. 14:13:55

Nagyon jó cikk.
Ugyanezt éreztem, amikor külföldön laktam, normális országban, és ugyanezért fogok elmenni megint.
Nem érdekel a pénz. De a nyugalom, a normális, élhető ország igen.
Én is azt érzem, hogy lassan megfulladok...

Elizabeth Virag 2018.12.16. 19:43:55

Kedves Zoltán! Köszönöm, hogy megosztottad a gondolataid, érzéseid. Ugyanazokért hagytam el Magyarországot 10 éve és semmilyen honvágy nem jelent meg, még gondolatban sem. Ma már, mint angol állampolgár mondhatom, a legjobb döntés volt! Itthon vagyok. És ott vagyok otthon, ahol ember lehetek ! Csak csinálom a dolgaim, minden szerencse nélkül ( mert szerintem nincs ) és boldog vagyok !

juletræ 2018.12.18. 23:06:04

@kardio1: kerdes: van-e francia (asszem az eszk argoknal elsz) allampolgarsagod?
Ha igen akkor miert Mo-rol beszelsz mint a "hazadrol" es miert nem Fr-rol? Ha meg mindig magyar utleveled van akkor persze nem szoltam ...

Imréné Tóth 2019.02.02. 14:30:30

@Horthy Miklós cselédje: Az Ön véleménye pontosan alátámasztja az általa leírtakat. Ön szerint mi a teendő a rossz helyre születés esetén?

rébuszbácsi 2019.02.20. 20:55:07

@mindbender2:Magyarországon mit csinálsz,ha nincs több meló?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása