oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. december 04. 06:30,  Az igazi karibi hangulat 46 komment

2018. december 04. 06:30 Határátkelő

Az igazi karibi hangulat

Tulajdonképpen egy különkiadás következik ma, hiszen a Bemutatom a városom sorozat (a korábbi részeket itt találod) keretében ezúttal nem egyetlen településre látogatunk, hanem egy egész szigetre vagy megyébe, kinek hogyan tetszik jobban. A helyszín Guadeloupe, kalauzunk pedig Kriszta, aki természetesen fotókat is küldött.

Mutasd be te is a városod - hova érdemes menni, mit nem szabad kihagyni, mennyire könnyű munkát találni a környéken... Írd meg és küldd el (lehetőleg fotókkal) a hataratkelo@hotmail.com címre! (Segítő kérdéseket a poszt végén találsz.)

cim_2.jpeg

Melyik az a hely, ahová először elviszed a városodba látogató ismerősöket?

A Gosier városáról elnevezett kis lakatlan szigetre, Ilet du Gosierba. Nagyon hangulatos már a kiinduló hely is, egyszerűen és gyorsan oda lehet érni kishajóval és a szigeten igazi karibi feelinget élhet át az ember.

A kis szigeten összesen egy világítótorony és egy étterem van, elég hamar be lehet járni. Vannak kis fedett piknikező illetve sütögető helyek, ahol hétvégente baráti társaságok vagy családok szoktak összejönni egy kis közös együttlétre.

Nagyon kellemes a látvány a szemben lévő La Datcha nevű tengerpart felé, vagy Basse-Terre távoli hegyeit kémlelve. Ha az ember elnyújtózik itt a homokban vagy a függőágyban, garantáltan feltöltődik. A naplemente pedig mindig páratlan élményt nyújt. A szigeten találkozhatunk kacsákkal, kiscsirkékkel, tyúkokkal, a víz pedig kristálytiszta és sznorkelezésre is alkalmas.

st_a.jpg

Mi a három legjobb ingyenes dolog a városban?

Guadeloupe szigetén minden egyes strand ingyenes, még akkor is, ha egy 4*-os hotelhez tartozik. Márpedig a sziget legszebb tengerpartjait pont errefelé találhatjuk: Sainte-Anne környékén.

A város szívében a főúttól nem messze van egy mini-dzsungel, óriási levelekkel, liánokkal, pálmafákkal és színpompás virágokkal, kis tóval, békákkal, gyíkokkal, madarakkal. Itt elfogyasztani a reggelinket vagy uzsonnánkat igazi felüdülés.

Bas du Fort kerületében található egy magasan lévő erőd, ami az 1700-as években épült és gyönyörű kilátás nyílik róla a környező szigetekre, a városra és egy kis strandra. Több eredeti rész is fennmaradt belőle, illetve olykor kiállításokat is rendeznek az egyik teremben.

erod.jpg

Hol érdemes enni, ami visszaadja a város ízeit és hangulatát?

Le Gosier főutcáján van az egyik leghíresebb és legjobb „gyorsétterem”, a Petit Creux, ahol a helyiek kedvelt töltött lángosát, a bokitot kóstolhatjuk meg mindenféle változatban, akár sonkával, kolbásszal, hallal vagy lazaccal és persze sajttal, tojással, salátával töltve. Nagyon kiadós étel!

Érdemes hozzá a helyi kreol szószt vagy a „Szamuráj” szószt kérni. Vigyázat! A csípős szószokból egy csepp is iszonyúan erős lehet, így érdemes megkóstolni, mielőtt egy jó nagy kanállal löttyintenénk belőle.

Ha rendes karibi étterembe vágyunk, akkor a Lucullus étterem remek választás lehet Saint Anne környékén, ahol remekül készítik a tengeri fogásokat és a karibi étkeket is és nincsenek elszállva az árakkal sem.

erd.jpg

Hol érezhetjük leginkább a város történelmét?

Van egy remek múzeum a város központjától nem messze: a Musée costumes and traditions, ami a sziget kulturális örökségét mutatja be különböző területeken, mint pl. ruházat, antropológia, életmód, játékok, vallás, hiedelmek, gyógynövények stb.

Ha valaki komolyabb történelmi áttekintést szeretne, akkor nagyon ajánlott elmennie Pointe-a-Pitre Memorial Act nevű pár éve nyílt múzeumába, amely kívülről is nagyon érdekes, főleg esti díszkivilágításban. A múzeum fő témája a rabszolgaság történelme.

Minek hagyjunk helyet a bőröndben, azaz mit érdemes vásárolni?

A helyi rumok nagyon híresek jó minőségükről, magas, 50 fok körüli alkohol tartalmukról és kellemes ízükről. Mellesleg nagyon kedvező az áruk, már 7 EUR-tól vásárolhatunk egy literes rumot. A helyiek a Damoiseau nevűre esküsznek, melyből a fehér a legelterjedtebb, de aki a barna rumot szereti, az is talál számára megfelelőt.

A piacon fantasztikus a választék a helyi kreol fűszerekből, amit másutt biztosan nem találunk meg, így aki kulináris élményekre vágyik, mindenképpen vásároljon valamelyik remek fűszerkeverékből.

tavlatbol.jpg

+1 Ami kimaradt, de mindenképpen szeretném elmondani…

Ami igazán vonzóvá teszi ezt a szigetet a gyönyörű természeti szépségeken kívül az az itteniek kedvessége, lazasága és az igazi karibi hangulat. A zenének és a táncnak nagy szerepe van a helyiek életében. A kedvelt karibi zouk zene szól mindenütt, az áruházakban, a buszon, az autókból.”

Ha szívesen olvasnál még a karibi világról, látogass el Kriszta oldalára!

A nap idézete

"Vagy nem jelentettek be, és tudtomon kívül feketén dolgoztam, vagy részmunkaidőbe jelentettek be és persze teljes munkaidőben dolgoztam, vagy a túlórákat és a szabadságot nem fizették ki, vagy éppen a főbérlő nem akarta visszaadni a kauciót mindenféle kitalált dologra hivatkozva."

A Bemutatom a városom-sorozat sorvezetőnek szánt kérdései (tetszés szerint bővíthetők) 

Melyik az a hely, ahová először elviszed a városodba látogató ismerősöket? 

Mi a három legjobb ingyenes dolog a városban? 

Hol érdemes enni, ami visszaadja a város ízeit és hangulatát? 

Hol érezhetjük leginkább a város történelmét? 

Minek hagyjunk helyet a bőröndben, azaz mit érdemes vásárolni? 

Mennyire könnyű munkát találni a környéken? 

Milyen szolgáltatások érhetők el a városban? 

Milyen kikapcsolódási lehetőségeket nyújt az adott város (és környéke)? 

Kinek ajánlanád a várost? 

Milyen a jövőképed az adott városban?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok Guadeloupe bemutatom a városom

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2714418456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2018.12.04. 06:42:02

a kepek nagyon jok ... de tobbit nem ertem ... mi ebben HA ???

"A helyi rumok nagyon híresek "

Olliék 2018.12.04. 07:28:27

@gabors: nekem tetszett.
Ebben az esős, taknyos időben jó volt olvasni, meg a képeket nézni. Basszus, 4 napja nem láttam a napot. szerintem elment téli álomra. :(((

gabors 2018.12.04. 07:42:41

@Olliék: " jó volt olvasni, meg a képeket nézni."

na ja a szoke haju "lany" jol fest a kepeken ... de tovabbra sem ertem hogy a tobbi mi ki hova ment milyen hatart kelt al ? es ebben mi is volt erdekes ..... .bocs semmi erdekes nem kell hogy legyen egy posztban ... ... akkor fel is adom megyek aludni

Olliék 2018.12.04. 07:53:37

@gabors: mutasd be a városodat, országokat. Ez egy HA sorozat része. Ha oda tévedünk, tudjuk hova menjünk, milyen programok vannak stb...
Jóccakát vagy Jó pihenést? Nekem nappal, neked már nem. :)))

Bredpitt Monika 2018.12.04. 08:35:27

Kriszta, mostanaban amikor lanyommal utazom a varosban es latok egy utazos plakatot, ahol nyari kepek vannak, mindig mondom neki, de jo lenne most ott lenni, latom rajta, hogy csodalkozik, mert tudja, hogy utalok a napon tespedni, de most nagyon sok az esos nap es el tudom kepzelni miert depisek az emberek pl WAshington allamban.....

raneztem a multkor a repulojegyekre, hat , New Jerseybol nem olyan egyszeru lejutni oda, ezen kivul a multkori rovaros kepek elegge elriasztottak, bar nem tudom miert irtozunk annyira toluk,

itthon meg ugy tunik patkanybol van sok (atvitt ertelemben is), par napja a Hatar utnal lattam egy szep nagy peldanyt, ott ahol a remiz van, latta rajtam a portas hogy milyen arcot vagtam, mutatta milyen az a patkany doboz, amit kitesznek irtas celjabol,

de allitolag olyan okosak ezek a kis dogok, hogy egy ido utan jeleznek egymasnak, amikor latjak, hogy elpusztulnak a tarsaik....
milyen gaz lelkivilagom van, hogy egy ilyen szep napos poszt utan a patkanyokrol beszelek......

megyek , veszek egy kis rumot

Bredpitt Monika 2018.12.04. 08:39:25

ja, meg a rumrol, dobbentem lattam nyaron Olaszorszagban, hogy ott pl egy uveg Bacardi fele annyiba kerul, mint itthon, a borok szinten, ujra es ujra elcsodalkozom azon, hogy milyen fizetesek mellett vannak nalunk ilyen arak......

most akadtam ki azon az Intersparban, hogy az egyik kedvenc zsemlem, 45 forintrol felment 59 forintra, es joval kisebb lett, tegnap ott alldogalt egy idos neni, es lattam rajta, hogy tanacstalanul nezegeti a valasztekot,

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 10:03:41

Megválaszolom a kérdéseket Szeredőcről.

"Melyik az a hely, ahová először elviszed a városodba látogató ismerősöket?"

Egy nagy panel lakótelepre, hogy megérezze a kisemberek hangulatát.

"Mi a három legjobb ingyenes dolog a városban?"

Semmi se ingyenes, azaz csak az, ami máshol is. Talán a torrentezés sokkal elterjedtebb, mint máshol, a város gyakorlatilag az EU torrent székhelye.

"Hol érdemes enni, ami visszaadja a város ízeit és hangulatát?"

Bármely kisebb, turisták által nem látogatott helyen.

"Hol érezhetjük leginkább a város történelmét?"

A központi metróállomáson, ott vannak a város legrégebbi, kb. 2500 éves romjai.

"Minek hagyjunk helyet a bőröndben, azaz mit érdemes vásárolni?"

Mindent, mivel minden olcsóbb, mint Mo-on.

"Mennyire könnyű munkát találni a környéken?"

A város mára az egyik kelet-európai kólcenter központtá nőtte ki magát, szóval nyelvtudással könnyű munkát találni, talán csak az angol és az orosz nyelv nem keresett.

"Milyen szolgáltatások érhetők el a városban?"

Ugyanazok, mint melyek Bp-en.

"Milyen kikapcsolódási lehetőségeket nyújt az adott város (és környéke)?"

Van pár park, meg aki szereti a téli sportokat, annak ott a hegy a városhatáron belül.

"Kinek ajánlanád a várost?"

Akit érdekel a Balkán nem idegenforgalmi hangulata.

"Milyen a jövőképed az adott városban?"

Biztató, látható ugyanis, hogy ez egy szebb világ, mint a zuhanó nyugaté.

Bredpitt Monika 2018.12.04. 10:13:46

@balcán maxval bircaman: jaj Max, te sem fogsz mar megvaltozni, es ne felejtsd el, a borondbe rakni kell egy Telemann cd t.....

nagyon unatkozol?

Golf2 2018.12.04. 10:16:29

@Bredpitt Monika: fele annyiba kerul..a magyar nepperek miatt drága itthon.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 10:16:55

@Bredpitt Monika:

Egyszerűbb .flac formátumban tartani.

Bredpitt Monika 2018.12.04. 10:19:46

@Golf2: nekem neha ugy tunik, hogy itthon nagyon sok minden dragabb, mint a korulottunk levo orszagokban, vagy ha cipore , ruhara gondolok, akkor meg az USA ban is olcsobban lehet hozzajutni

Bredpitt Monika 2018.12.04. 10:20:38

@balcán maxval bircaman: ne karomkodj, en csak a szep beszedet ertem....

London2009 2018.12.04. 11:02:34

@Olliék: itt harmadik hete esik, kisebb, nagyobb megszakitasokkal. : )

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 11:21:02

@Bredpitt Monika:

Tömörítésmentes hangfájl. A mai világban, amikor olcsó a nagyméretű tárolás, semmi ok minőségvesztést okozó mp3-ban tartani zenét.

kardio1 2018.12.04. 12:08:14

@Bredpitt Monika: milyen árfekvésű borokat iszol ?
Nekem az a tapasztalatom, hogy a hasonló minőségű borok sokkal olcsóbbak Magyarországon, mint Franciaországban. Ott 3000 körül van a közepes árfekvés, itt inkább 20 euro.

BlackBrick 2018.12.04. 12:22:00

De jo kis kepek, szivesen ellatogatnek oda! Bar nem hiszem, hogy tudnek/szeretnek ott elni, nekem hianyozna a tel.
Itt egyelore eleg enyhe, 10+ fokokkal, bar ma reggelre kicsit huvosebb volt, hurra!

Olliék 2018.12.04. 12:39:10

@Olliék: Golf2. Nem én voltam.....

Bredpitt Monika 2018.12.04. 15:54:56

@kardio1: az a bor, amit vettem Olaszorszagban 5 euro volt, en dragabbat akartam venni, mert ajandeknak szantam, de ott volt velem baratnom, aki azt mondta, hogy vegyem ezt, es finom bor volt, amit en neztem ki, az valami bio bor volt 10 euroert, de anno 98 ban, amit levettem egy kozert polcarol Parizsban, nem volt draga es finom volt,

itthon szegyen vagynem szegyen, en a Lidl ben talaltam 800 forintos chilei, vagy kaliforniai bort, ilyen arfekvesben a magyar borok nem olyan jok, de hat ugye ki kellene probalnom egy csomo bort, hogy tudjak nyilatkozni aminosegrol

van egy Kajmad nevu borcsalad (twickel.hu/boraink/kajmad/) na, az finom bor, de a vorosbor a sparban 3000 forint, a roset mondjuk 1200 ert arultak, az nem tudom milyen , mert a m ultkor ajandekba vittem, azert borszakerto nem vagyok,
most vegul megint nem vettem rumot, mert sajnalom ra a penzt, vettem a Lidl ben egy Egri Bikavert, ami 530 forint, hat olyan is, de gondoltam forralt bornak jo lesz.....

Bredpitt Monika 2018.12.04. 15:56:42

@balcán maxval bircaman: mp3, en cd lejatszora gondoltam, le vagyok maradva Max, de nagyon, en a multban elek, sajnos

Bredpitt Monika 2018.12.04. 16:23:49

@kardio1: most kivancsisagbol nezelodtem egy kicsit, oszinten, mitol kerul egy bor ennyibe?

vinoport.hu/bor-business/a-vilag-10-legdragabb-bora/3559

Bredpitt Monika 2018.12.04. 16:27:17

@kardio1: meg ezt talaltam, koszi hogy rakerdeztel, mert most legalabb van otletem mit kerjek a ferjemtol karacsonyra, lehet, hogy kerek tole egy dragabb bort, csak hogy lassam milyen a minoseg....

www.mmbb.hu/magyar_borok_104/vorosborok_114

(en a vorosbort szeretem es termeszetesen csak a szarazat)

Bredpitt Monika 2018.12.04. 16:31:16

Ez mar csak hangos gondolkodas, a fenti link alatt talaltam chocome csokikat is, ugye o az a fiu, aki nekik dolgozik es itt irt mindenfele vad kalandokrol....

trabant 2018.12.04. 16:33:13

@Bredpitt Monika:
Azért drágább Mo.-n minden, mert minden termék és szolgáltatás árának közel a harmada adó, vagyis az irgalmatlanul magas áfa viszi fel az árakat. (Kormány, figyelsz?)
Tiltakozni kell ellene, különösen az élelmiszerek magas áfája maitt, ami közszükséglet, így emberteln és jogttalan harmadárnyi áfával megfejelni.

Csodabogár 2018.12.04. 17:35:43

Ilyenkor jövök rá, hogy milyen spártai életmódon élek. Van egy 2000 forint körüli félszáraz pezsgő, azt isszuk napi szinten. Bort akkor veszünk ha betéved hozzánk egy vendég. Rumot ezelőtt kb. 4 évvel vettem Ausztriában és még megvan majdnem az egész, mert kizárólag a ritkán készített tiramisuhoz használom. Tele a bárszekrény de soha senki nem iszik semmit onnan. A tömény nálam soha nem fogyott. A bort nem szeretem, a sör hízlal, szóval rengeteget spórolok.

Bredpitt Monika 2018.12.04. 17:57:23

@trabant: tiltakozni? lenne otletem, hogy lehetne hatasosan tiltakozni, de ahhoz sok ember kell.....en belefaradtam , az en tiltakozasom az lesz, hogy elmegyek.....

Bredpitt Monika 2018.12.04. 18:02:41

@maxval balcán bircaman: telefon....

jottem haza a gyaloglasombol es egy telefont talaltam a sinek kozott, eleg draganak tunt, nem akartam otthagyni, le akartam adni a bkv pavilonnal, pont a villamosvezetovel beszeltem, amikor csongott, mondtam hogy ez egy talalt telefon, a gazdaja volt, mondta, hogy egy megallonyira vannak onnan, ahol en alltam, megvartam oket, egy fiatal srac volt egy fiatal emberrel,

mondtam nekik, hogy szerencsejuk van, hogy en talaltam meg, azt mondta a srac, hogy azert volt figyelmetlen, mert eppen amiatt rohangaltak, hogy a villamoson maradt iskolataskajat megtalaljak, annak nyoma veszett, mert a villamost meg tudtak meg nezni, azon nem volt, mondtam nekik, hogy menjenek oda a pavilonhoz, ahol en akartam leadni a telefont, az eszukbe sem jutott, remelem megtalaltak

Bredpitt Monika 2018.12.04. 18:06:09

@Csodabogár: igen, az ivaszat draga, szerencsere en nem viszem tulzasba, azert nalam elfogyna a rum a szekrenybol, ugyis hogy nem csinalok tiramisut,

errol egy floridai sztori jut eszembe, ket szulo elment este vacsorazni, lanyukra a haverom vigyazott a feleseg;vel, mar keson telefonaltak a szulok, hogy a tiramisubol ne egyen a gyerek, mert eleg sok rum van benne, akkor ertettek meg a bebiszitterek, hogy m iert rohogott egesz este a kiscsaj......

kardio1 2018.12.04. 18:20:54

@Bredpitt Monika: én Magyarországon a Bortársaságnál szoktam bort venni, őket is megnézheted.

kardio1 2018.12.04. 18:28:05

@Bredpitt Monika: eleve nagyon kevés palack van évente, másrészt ezeket leginkább befektetési céllal veszik jórészt ázsiai vevők.

kardio1 2018.12.04. 18:29:19

@Bredpitt Monika: én is láttam Magyarországon 700 forintos francia bort. Nem vettem meg...

gabors 2018.12.04. 18:41:53

index.hu/sport/atletika/2018/12/04/budapest_rendezheti_a_2023-as_atletikai_vilagbajnoksagot/

De JO lehet allami penzbol megint lopni !!!

A cikk szerint kell egy stadion (is) ....

kifordított nagyanyó 2018.12.04. 18:49:04

birca tudna normális is lenni,csak a végén szúrja el.

Bredpitt Monika 2018.12.04. 19:39:55

@kardio1: ok, azt is lattam az elobb, a google listaban, koszi a tippet.....

Golf2 2018.12.04. 19:43:44

@trabant: áfa viszi fel az árakat...Levitték véletlenül 5%ra a hal áfáját=semmit nem csökkent drágább mint tavaly...magyar "kereskedők"miatt.

Mrs. Clayton 2018.12.04. 20:29:14

@kardio1: hat ha ugy hasonlitod h vannak borok amiket elzartan, allando homersekleten fenytol vedve tartanak meg a carrefourban is es az a felso kategoria, akkor a 20 euros bor mondjuk pont ugy a legalja mint az 5 euros. Szerintem az atlagos ar, az ami a leginkabb fogy, az az 5-10 euro/font kategoria. Ami afolott van az mar “draga” ami az alatt az olcso. Ehhez kepest Mo-n a ferjem mindig mondja h vegyunk 500- ert 3 liter feheret muanyag palackban, de meg soha nem vitt ra a lelek, igy errol nem merem azt mondani h teljesseggel ihatatlan. Viszont azt tudom h az olcso bor 800 korul indul es az osszes ilyen kivetel nelkul ihatatlan. Az ihato kategoria valahol 1500-2000 korul kezdodik. Ezzel szemben a spanyol, meg francia 2 euros bor mindig ihato. Legalabbis en meg nem futottam rosszba bele. Mondjuk az is hozzatartozik, h ezek altalaban eredetileg 5 font korul vannak csak valamiert leakciozzak oket. A magyar 2000 forintos bor nagyon sokszor vegzi a csapban, mert vagy romlott, dugos, uledekes vagy siman izetlen, testetlen (ha voros).
Egyebkent nem is varhato el h a magyar ihato bor olcsobb legyen a francianal, tekintve h a technologia, eszkozok stb nyugatrol jon igy a magyar borasz is ugyanannyit fizet mint a francia, raadasul sokkal kisebb teruleten sokkal kevesebb bort tud termelni, szoval nonszensz azt elvarni h a magyar legyen olcsobb, emiatt nem is az.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.12.04. 20:33:42

index.hu/kulfold/2018/12/04/francia_sargamellenyes_tuntetes_emmanuel_macron_uzemanyagado_befagyasztasa/

Haha, keményen alakul a fhanszia "taxisblokád" Párizsban...

Macaronék úgy jártak, mint anno Horváth Balázsék, vissza kellett kozniuk.
Helyes, gusztustalan a kib@$zott államok adóharácsolása a benzinárakban.Persze tudom, ha a benzinen nem, akkor majd máshol, nagyon kreatívak tudnak lenni.
Lassan kell rendeljek valahonnan gázmaszkot a netről.Meg betörő-álarcot, izé, motoros arcmaszkot.Meg bukósisak sem árt.Itt felénk ugyan nincs semmi haccacáré, de ki tudja mikor lesz majd.
:-|

kardio1 2018.12.04. 21:01:08

@Mrs. Clayton: nem. Igyekszem almát almával, körtét körtével hasonlítani. A hasonló kategóriájú magyar borok szisztematikusan olcsóbbak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.12.04. 23:02:44

@Bredpitt Monika: " a Lidl ben talaltam 800 forintos chilei, vagy kaliforniai bort,"

Azon gondolkodtam, hogy mennyire olcsok lehetnek ezek a borok, amit 800 Ft-ert tudnak arulni, es ebben szallitasi koltseg es egyebek mar mind benne van. De ugyanez a helyzet, amikor itt nalunk latok magyar borokat :) (itt CA-ban az olcso az kb. $4-5 kozott van). persze mi itt CA-ban el vagyunk kenyeztetve bor kinalat teren:) Apropo, epp a jovo heten megyunk egy hosszu hetvegere Napa/Sonom volgybe, es tervbe vettuk Haraszty Agoston hires boraszatanak meglatogatasat. O volt az, aki elsok kozott meghonositotta az europai szolokulturat itt CA-ban. nagyon kalandos elete volt, es multkor, amikor olvasgattam rola, egy erdekes, altala irt konyvre is rabukkantam, amit rogton meg is vettem Amazononon :)

(en.wikipedia.org/wiki/Agoston_Haraszthy )
www.amazon.com/gp/product/1117554805/ref=oh_aui_detailpage_o07_s00?ie=UTF8&psc=1

Bredpitt Monika 2018.12.05. 09:17:07

@Zsuzsi65: koszi, ez erdekesnek hangzik, azt hiszem egyszer volt egy riport errol a ferfirol, de a nevre mar nem emlekszem, meg kint voltam , amikor lattam....

koala kóla 2018.12.05. 12:13:35

1. karibi szabaly

nem francia szigetre megyunk (ezek a legdragabbak es itt a legbunkobbak a turistak, marmint a helyiek okesak)

montroyal ( CAN qc) 2018.12.05. 14:55:54

voltunk lattuk szerettuk .. mint turista ...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása