oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. november 30. 06:30,  Mit néznek és olvasnak a határátkelők? 100 komment

2018. november 30. 06:30 Határátkelő

Mit néznek és olvasnak a határátkelők?

Játékra szeretnélek invitálni ma titeket, aminek lényege, hogy megpróbáljuk megnézni, miként változnak (ha változnak egyáltalán) határátkelőként az ember médiafogyasztási szokásai. Honnan és milyen csatornákon tájékozódnak a külföldön élő (illetve az esetleg Magyarországon élő, de a határátkelés gondolatával foglalkozó, esetleg hazaköltözött) magyarok, vajon van-e eltérés az átlag magyar fogyasztótól?

laptop_ujsag_foto_pixabay_com.jpg

Mindez onnan jutott eszembe, hogy a minap olvastam a Medián és a Mérték Médiaelemző Központ ebben a témában készült felmérését, amiből nagyon elgondolkodtató dolgok derültek ki.

Most csak egy pár érdekességet emelnék ki ebből. Ilyen az, hogy Magyarországon továbbra sem csökken a tévénézők és ami legalább ilyen meglepő volt számomra, nem nő az interneten híreket olvasók aránya. 

A kereskedelmi tévék mindent visznek, viszont külföldi oldalakat gyakorlatilag elhanyagolható számú ember olvas. Utóbbi különösen érdekes, hiszen a 2 százalékos arány (ennyien akadtak a megkérdezettek között, akik rendszeresen olvasnak külföldi sajtóterméket, nyilván leginkább az interneten) egészen döbbenetesen alacsony. 

Ami még inkább kemény, hogy a 30 év alattiak és a diplomások esetében is csak 5 százalék ez az arány és alkalmanként is csak 10 százalékot éri el az átlag, mondjuk a diplomások negyede azért alkalmanként legalább rápillant egy-egy külföldi oldalra. 

Összességében tehát a magyar lakosság elenyésző hányada lát ki a határon túlra úgy, hogy azt nem valamelyik magyar sajtóorgánum tálalásában kapja, hanem eredeti forrásból. 

Ami engem kifejezetten meglepett, hogy tízből hét ember még mindig a tévét használja rendszeres hírforrásként (tízből három a netet), ami konkrétan ugyanaz az arány, mint négy évvel ezelőtt. 

Tízből négy ember valamelyik kereskedelmi tévét választaná, ha csak egyetlen hírforrásra támaszkodhatna. Kivételt a diplomások jelentenek, ott az online 39-25 arányban vezet a tévé előtt. 

A napilapok mintha nem is lennének (egyetlen olyan sincs köztük, amit a magyarok akár 1 százaléka /!/ legalább hetente egyszer kézbe venne), és a rádiók hallgatottsága is csökken Magyarországon. 

Ami engem illet, én tévét évek óta nem nézek, napilapot messziről láttam, de még régebb óta kezemben sem fogtam, tájékozódni a netről tájékozódom, átfutok egy-két magyar oldalt mindennap, de jellemzően külföldi sajtót fogyasztok. 

Az alábbiakban kiválogattam pár kérdést (és választ) az eredeti felmérésben feltettek közül (a második kérdés kivétel, azt én tettem hozzá), ha van kedvetek játszani egyet, akkor válaszoljatok a kérdésekre. 

Nyilván nem lesz semmilyen szempontból reprezentatív, ugyanakkor érdekesnek mindenképpen érdekes lesz reményeim szerint. 

Akkor hajrá!

Kösz szépen, hogy kitöltöttétek, a kommentekben jöhetnek a részletesebb válaszok is, akinek kedve van!

(Fotó: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: média felmérés Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4614404052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.11.30. 06:50:55

2-5%...ezért tartunk ott ahol.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.30. 07:22:13

Ma már alig számít az országhatár.

A magyar nem-internetes médiák 90 %-a megvan a neten is.

Én a 3 magyar közéleti tv-csatorna (ATV, Hír, Echo) egyes adásait szoktam nézni. Plusz pár eleve csak internetes magyar adást: Magyar Hang, Pesti Srácok, N1 videói. Persze nem nézek mindent végig, szóval ha unalmas, akkor előrepörgetem.

Nem politikai magyar műsort nem nézek soha. Ahogy itt is csak politikai adást nézek. Filmet egyébként sokat nézek, de sose tv-ből közvetlenül, a reklámok miatt, hanem csakis letöltve.

A magyar híroldalakból 90 %-ban az ellenzékieket olvasom. Nem magyarból meg bármit.

kék madár 2018.11.30. 07:37:06

foleg libsi maszlag, Soros Fake News
CNN/CNN.com/Slate.com/MSNBC/CNN.com/Index.hu/444.hu/The Daily Show/origo.hu/FoxNews

fhdgy 2018.11.30. 08:00:51

Hova szavazzak, ha rendszeresen olvasok külföldi oldalakat az interneten, de azok magyar nyelvűek?

Például rendszeresen olvasom a hirek.sk, bumm.sk és a parameter.sk szlovák oldalakat, amik magyar nyelvűek?

Dammiel 2018.11.30. 08:01:27

Semmilyen tvt, rádiót, hírportált nem nézek/hallgatok/olvasok, nem tudom a nyakamba venni annyi ember gondját, egyedüli csatornám a HA! De tényleg. Meg Bangkok Charlie. :-)))

Határátkelő 2018.11.30. 08:02:26

@fhdgy: Szerintem az legyen külföldi.

fhdgy 2018.11.30. 08:10:44

@Határátkelő: Szavaztam! A szavazás állását nem befolyásoltam, mert nagyjából a fősodorba tartozom, annyi különbséggel, hogy nálam nem a külföldi oldalak vezetnek.

Néha megnézem a sueddeutsche.de-t vagy a frankfurtert ( faz.net ), de csak akkor, ha arra vagyok kíváncsi, hogy a német média mit ír Magyarországról az után, hogy valami ordas dolog történt körülöttünk vagy a fidess kommunikációjában erősen gyanús dolgot állítanak, ilyen pedig, ugye elő szokott fordulni. -:)

almaza 2018.11.30. 10:04:23

Nincs mit csodalkozni hogy nem olvasnak a magyarok kulfoldi oldalakat. Azer egy bbc elemzes elolvasasahoz es normalis megertesehez nem eleg a tarsalgasi nyelvtudas es ennel tobb nagyon nagyon keves embernek van. Eppoly kevesen ertenek egy radio vagy teve hirt eredetiben. Jot szoktam rohogni a bbc hirek forditasain pl az Indexen, meg hogy AZT sajatkent hozzak le. Mindenesetre minel inkabb tudsz szinvonalasan idegen nyelveket, annal jobb esellyel maradsz fuggetlen gondolkodasu. Nem csak a media miatt, de az egynyelvuseg akadalyoz abban hogy nagyon mas emberekkel kerulj kozelebbi kapcsolatba. Ez pedig alapveto feltetele hogy rajtuk keresztul magadat es a vilagot pontosabban, partatlanabbul lasd.

Arthamyr 2018.11.30. 10:26:30

"Inkább keveset", és persze nem lesz brexit, Trump sem lesz elnök. :)

A külföldi hírforrás 2/5 százalékáról: miért nézne ilyet, aki a magyarországi politikáról akar tájékozódni? Egy CNN mennyit fog foglalkozni Magyarországgal? Miért kéne, hogy foglalkoztassa a külföldi politika a magyarországi magyarokat (a magyar vonatkozású külföldi híreket azért a magyar nyelvű média is megjeleníti)?
Ha a diplomások negyede ránéz, az meg teljesen korrekt "eredmény".

Lehet ezen gondolkodni, lehet róla beszélgetni, de hasznos következtetést levonni? Bár a kormány emberi azért láthatják, hogy bizonyos területeken egyértelmű sikereket értek el, jó munkát végeztek, ahol meg nem biztos, ott meg jótékonyan el van fedve (pl. nagyon nem mindegy, hogy az "internetes hírportál" origo, 24 vagy index, de egy kategóriában van). Az is örömre ad okot számukra, hogy szűk körű leginkább tévéből informálódó klaszterben 56% van.

Jó hosszú egyébként, nem is olvastam végig alaposan.

Csodabogár 2018.11.30. 10:32:30

Elnézést HA de nem jó a kérdéssor. Mert én pl. minden reggel e-mailban elolvasom/átfutom az NZZ és az Euronews hírlevelét. Délután a Süddeutsche Zeitung papir kiadását, minden nap. No és este a német közszolgálati tv hiradását nézem. Tehát a kérdéseknél több helyet kellett volna megjelölnöm egy-egy kérdésnél, de nem lehetett.
Nem hinném, hogy én vagyok az egyetlen ember az országban, aki több médiából tájékozódik.

Arthamyr 2018.11.30. 11:13:21

@Csodabogár: Melyik kérdésnél kellett volna többet megjelölnöd? Az nem volt a kérdések közt, hogy hány/hányfajta médiumból tájékozódsz...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.30. 11:46:51

@Arthamyr: "A külföldi hírforrás 2/5 százalékáról: miért nézne ilyet, aki a magyarországi politikáról akar tájékozódni? Egy CNN mennyit fog foglalkozni Magyarországgal?"

Így van, ezzel totál egyetértek.A CNN, vagy bármi más nyugati média sosem lesz olyan szinten hiteles a magyarországi viszonyokkal kapcsolatban, hogy egy magyar azt olvasgassa rendszeresen.Már csak azért sem, mert nem is érdekli őket a magyar valóság, tulképp az ő szempontjukból érthető okokból.Nekik egy perifériás, kicsi, elhanyagolható, jelentéktelen ország vagyunk.Maximum a nagyon ordas botrányokról számolnak be, többé-kevésbé.

takarék-láng 2018.11.30. 11:55:32

"Ami még inkább kemény, hogy a 30 év alattiak és a diplomások esetében is csak 5 százalék ez az arány és alkalmanként is csak 10 százalékot éri el az átlag, mondjuk a diplomások negyede azért alkalmanként legalább rápillant egy-egy külföldi oldalra. "

- akkor az is kemeny lesz hogy ebben nem kulonbozunk a nyugat-eu orszagoktol.

Meg mindig az a hamis kep el benned bloggazda, hogy a magyar valasztasok eredmenye a tvbol jovo kormany propaganda miatt olyan amilyen. Pedig nem, mert a kormany, ellentetben a francia (amely valasztasi csalassal nyert), nemet vezetoseggel, csak a nep akaratat lovagolta meg.

A legnezettebb csatorna (kanalis) a kormanypartisaggal nehezen vadolhato rtl klub, szinte mar evtizedek ota.

2018.11.30. 12:00:05

Én értek félre valamit, vagy a közösségi médiák kimaradtak?

Az emberek nagyobbik része (valami 70%-os adat rémlik) a facebookon szerzi be a híreket (legalábbis amerikában biztos, de lehet, hogy mo-on is). Azt hol lehetett választani?

Én például szinte sosem olvasok külföldi hírportálokat, tök bizarr maga a gondolat is. Ha valami érdekel, meghallgatok egy podcastot, megnézek egy interjút vagy ilyesmit a youtube-on.

Egy kicsit 19. századi ez a lista. Hogy majd én hírtelevíziót nézzek. Hát persze. De csak gyertyafénynél, naná.
¯\_(ツ)_/¯

Határátkelő 2018.11.30. 12:01:07

@Csodabogár: Ez nem egy komoly felmérés, inkább csak érdekesség. Nyilván egy csomó olyan lehetőség van, aminél sokkal részletesebb válaszokat lehetett volna megadni, de akkor sosem lett volna vége a kérdéseknek. :) Inkább arra szántam, hogy beszélgessünk egy kicsit ezekről a dolgokról.

Határátkelő 2018.11.30. 12:06:23

@Arthamyr: @geegee: "A külföldi hírforrás 2/5 százalékáról: miért nézne ilyet, aki a magyarországi politikáról akar tájékozódni? Egy CNN mennyit fog foglalkozni Magyarországgal?"

Ki beszélt itt magyarországi politikáról? Nem csak magyarországi politika van, hanem mondjuk európai is, ami sok szempontból lehet(ne) olyan fontos, mint a magyar. Pont arról van szó, hogy akár érdekes lehetne az is, ami Angliában, Németországban, Ausztriában, stb. történik. És arról azért a magyar oldalak is csak szőrmentén számolnak be.

Arthamyr 2018.11.30. 12:06:30

@Nagy kámpics: Az eredeti felmérés jelentős része a facebookkal foglalkozik.

Arthamyr 2018.11.30. 12:13:19

@Határátkelő: Igen, ezért írtam, hogy "Miért kéne, hogy foglalkoztassa a külföldi politika a magyarországi magyarokat (a magyar vonatkozású külföldi híreket azért a magyar nyelvű média is megjeleníti)?"

Szerintem az sem a legproduktívabb dolog, ha a magyarral foglalkoznak, de a külföldi még kevésbé van hatással az életükre. És ami igazán hatással van, arról lehet információt szerezni a magyar médiából is. Nyilván megfelelően kell értelmezni az információt, és szükség esetén utánanézni, de ez ritka. Kis túlzással a kutyát nem érdekel, mi van Angliában, Németországban, Ausztriában... A "fontos" angol, német hírekről meg beszámolnak a magyar médiumok is.
Érdekesnek persze lehet érdekes, ha valakit ez szórakoztat, kikapcsol.

Golf2 2018.11.30. 12:26:56

Off.A Miniszterelnöki Kabinetiroda több közösségi oldal, köztük a Facebook és a Twitter felületén megjelent bejegyzéseket és cikkeket figyeltet egy magáncéggel...Erre van közpénz.

verkagrafomanka 2018.11.30. 13:09:31

Mennyire erdekel a politika, ez azert egy nagyon fekete-feher kerdes. Mi az, hogy politika? Engem a sorsok erdekelnek, a kilakoltatott csaladoke, a hajlektalanoke, a Honvedkorhaz koraszulottjeie (es a szuleike), a tanaroke, az orvosoke, stb-stb., akkor es ezekkel kapcsolatban kovetem a hireket. De pl. az, hogy Rogan milyen geppel hova repult, ki hol milyen f*sagot mond eppen, az kevesbe izgat. Akkor most engem erdekel a politika vagy nem? Sokat olvasok politikarol vagy nem?

verkagrafomanka 2018.11.30. 13:14:18

@verkagrafomanka: persze en is itt a magyar politikara ertettem a kerdest elsosorban :)

Bredpitt Monika 2018.11.30. 13:33:54

Csak a cim utan...
most epp a cnn van az orrom elott, neha az angol miatt bekapcsolom, most jol szorakozom..

G20

Kerdes: mi a legnagyobb problema ma a vilagon?
Egy valasz a sok kozul: a legnagyobb problema Trump,
aztan jon a klimavaltozas.

A vilag legnagyobb bohoca, elmegy a California I Paradise-ba, ahol az emberek elvesztettek az otthonukat es kozli, hogy we are in Pleasure. ...na de aki porno sztarokkal kettyint, az persze hogy az elvezetre asszocial a paradicsom szo hallatan....

Bredpitt Monika 2018.11.30. 13:57:23

Kitoltottem a kerdoivet, latom az internet az abszolut nyero,

epp most mondja lanyom, hogy egy srac az instagramon begyujtott egymillio like ot, miutan a draga edesanyja azt mondta neki, ha meglesz az egymillio elviszi lady Gaga koncertre.....szornyu

(koszonom a multkori fejmosast, vegul befizettem a lanyomat a buszos turara ket napja, most mondja hogy visszakaptak a penzt, mert nem volt eleg jelentkezo a 40 fos buszra - 21 en voltak- es nem talalt a tanarno kisebb buszt)

Szoval egy kicsit megnyugodtam....... (ezek Sz zerint nem csak en vagyok ilyen beszari)...csak azert irtam le, mert ez a forum is egy informacios forras, neha tanul az ember es hallgat masokra....neha meg nem

Csodabogár 2018.11.30. 13:59:01

@Arthamyr: De volt, viszont csak egyet lehetett bejelölni.

London2009 2018.11.30. 14:00:18

@dddddddddddddd: ezzel en is pont igy vagyok! Indexet hetvegen atszoktam lapozni. Most pedig raneztem erre a Bangkok Charliera! Koszi a tippet! : )

Csodabogár 2018.11.30. 14:03:09

@Bredpitt Monika: Jól tetted. Gyerek se dühös rád, hogy nem engeded és a te lelkiismereted is megnyugodott. Végül aztán izgulnod se kell. Mindenki boldog.:-)

London2009 2018.11.30. 14:04:11

@Bredpitt Monika: helyes! Nem hiszem, hogy felelembol nem engedtek volna el a gyerekeket. Lehet, hogy Karacsony elott szimplan nem volt ra keret.

Bredpitt Monika 2018.11.30. 14:05:35

A temahoz kapcsolodva epp ma beszelgettem apukameknal egy kozos ismerosrol, aki teologiabol diplomazott , de a mai napig nincs meg a papir, mert nem tudta letenni a nyelvvizsgat..

London2009 2018.11.30. 14:06:04

@almaza: ezt megis honnan veszed? A hasadra utottel es onnan? Miert lenne nagyon, nagyon keves embernek tarsalgasi szintu nyelvtudasnal magasabb tudasa? Ne viccelj mar...

Bredpitt Monika 2018.11.30. 14:12:01

@London2009: egyreszt a keret miatt , ez igaz lehet, de azert a rossz utviszonyok is aggasztoak telen, bar lehet, hogy ilyenkor ovatosabbak az emberek....

pont ma beszeltem hugommal az autojaban a bena vezetokrol, kiengedett maga ele egy uriembert, aki kalapban ult a volan mogott,

Most komolyan, hogy lehet kalapban vezetni?

Arthamyr 2018.11.30. 14:16:09

@London2009: A "társalgási szintű" nyelvtudás szerintem nehezebben elsajátítható, mint az, hogy valaki megértse a híreket, ahol azért "szépen" beszélnek, válogatják a hírbemondókat. Nem beszélve az írott hírekről, az meg még annál is egyszerűbb.

Bredpitt Monika 2018.11.30. 14:16:48

Meg a G20 rol egy velemeny:
A big puppet show. ...

Arthamyr 2018.11.30. 14:17:50

@Csodabogár: Elnézést, ez @Arthamyr: ehhez tartozik...

Arthamyr 2018.11.30. 14:19:13

@Bredpitt Monika: Miért ne lehetne kalapban vezetni? Az autóversenyzők meg bukósisakban vezetnek...

London2009 2018.11.30. 14:24:21

@Arthamyr: egy csomo embert ismerek, akik sokat olvasnak angolul, napi szinten hasznaljak a nyelvet a levelezeseikben, a munkajukban, minden gond nelkul megertik a filmeket, a BBC Newst stb. de ha mar egy pohar sort kell kerni vagy egy anyanyelvivel effektive beszelgetni kell, mar meg sem tudnak szolalni... Teljesen egyetertek.

Dammiel 2018.11.30. 15:35:39

@London2009: szîvesen, örülök, hogy felfigyeltél rá. ;-) számomra ezek az érdekes hírek, persze, kinek mi. Egy biztos: média nélkül jóval nyugodtabb a létem. Csak felhúztam magam olyan dolgokon, melyeket nem tudtam megváltoztatni.

kék madár 2018.11.30. 15:51:01

@Arthamyr: "Egy CNN mennyit fog foglalkozni Magyarországgal?"

sajnos rengeteget. Addig volt jo, amikor nem voltunk benne a hirekben. Mar mindenki tudja a kornyezetemben, hogy Orban meg korrupcio meg origo meg CEU.

Regebben annyit tudtak, hogy Rubik, meg Bartok meg Darnyi

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.30. 16:07:34

@Határátkelő: "Nem csak magyarországi politika van, hanem mondjuk európai is"
Jó, ez igaz, oké, de szerintem egy magyarországi magyart nem elsősorban a külföld érdekel, hanem a hazai viszonyok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.30. 16:08:41

@Arthamyr: +2000 ...csak tovább kellett volna gördítenem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.30. 16:11:37

@Bredpitt Monika: Volt pár napja egy olan cikk, hogy Trumpli nem hisz a klimaproblémákban, mert ha kinéz az ablakon, szép időt lát és a levegő is jó...
És egy ilyen hülyét meg tudtak választani elnöknek.
A kukimat se érdekelné, de sajnos q nagy hatással van a világra még az a sok baromság is, amiket összehord.

Csodabogár 2018.11.30. 16:21:41

@Bredpitt Monika: Miért ne lehetne? Régen nem volt fűtés az autókban, apám mindig kalapban vezetett. Még az is lehet, hogy észre se veszi, hogy van rajta kalap, mert mindig abban jár.

Csodabogár 2018.11.30. 16:25:00

@London2009: Szerintem is egyszerübb olvasni és érteni mint beszélni. Anyanyelvü angolt, amerikait egyáltalán nem értem meg, de regényeket és újságokat is gond nélkül olvasok.
Mindig mondom, hogy akit én angolul megértek, az biztos nem ott született.

Arthamyr 2018.11.30. 16:32:26

@kék madár: Hát igen, ez valóban rengeteg, és alapos tájékozódáshoz, információszerzéshez elég is. Emlékszem, amikor Gyurcsány ellen lázadozott a nép, akkor is kérdezgettek az amerikai ismerősök, hogy mi van...

Bredpitt Monika 2018.11.30. 16:33:29

@kék madár: @Arthamyr: epp tegnap hallottam szinten a cnn n, hogy Lengyelorszag es Magyarorszag mint negativ peldak voltak megemlitve egy Putyinnal kapcsolatos beszelgetes kapcsan..

Bredpitt Monika 2018.11.30. 16:42:09

@geegee: most nem tudok linkelni, de nezz ra a trump gereblye, Finnorszag cimszavakra....
na, ott is fogsz talalni vicces dolgokat, valami nagyon felrement Donald fejeben, mert azt gondolja, hogy azert nincs a finneknel erdotuz, mert ok gereblyeznek , tobb se kellett a viccelodosebb finneknek, a fb on mar megy a bohockodas...

Bredpitt Monika 2018.11.30. 16:44:45

@Arthamyr: @Csodabogár: en meg csak bena kalaposokat lattam az utakon....
akik joooo lassan haladnak...

Arthamyr 2018.11.30. 16:44:45

@Bredpitt Monika: Ez lehet, hogy így volt, megesik az ilyesmi (lásd amit írtam Gyurcsányról is), de a média működéséből adódóan nemigen lesz olyan, hogy ha egy Magyarországhoz hasonló jelentőségű országgal foglalkoznak, az jót jelentsen.

Egyébként Lengyelország tudtommal nem igazán oroszbarát. Lehet, hogy autokratikus irányba mozdulnak, de ott nem lehet eladni az oroszbarátságot.

Bredpitt Monika 2018.11.30. 16:55:27

@Arthamyr: miert ne lenne, ott volt a hatarnyitas Nemeth Miklossal anno (a keletnemetek lettek atengedve, hogy mehessenek Ausztriaba) akkor nagyon is pozitivan voltunk megitelve...

Arthamyr 2018.11.30. 16:57:18

@Bredpitt Monika: Változnak az idők. De persze, lehetne, viszont azért manapság valami tényleg nagy dolgot kell csinálni.

Bredpitt Monika 2018.11.30. 17:04:59

@Arthamyr: gondolkoztam, hogy megint kimegyek a terre, de most masik tablaval, az egyik oldalan ez lenne: nemzeti konzultacio, a masik oldalan egy kerdes: fiuk, szabad e lopni?

Onnan szerintem tuti, a fogdaban kotnek ki..
de esetleg bekerulhetnek egy cnn hirbe, mint valami pozitiv. ...hahaha

Arthamyr 2018.11.30. 17:06:05

@Bredpitt Monika: Ha nincs jobb dolgod... Viszont ha be is kerülsz, ez nem pozitív hír lesz.

Shaktee 2018.11.30. 17:32:25

cnn, new yorker, washington post, csm..all féknyuzt.

S a mocskot is, fox, breitbart, prostisracok, 888..

Shaktee 2018.11.30. 17:40:24

@London2009:

Hogy érzékelitek most a sok vészhirt, hogy mennyit veszit majd anglia a brexit miatt?

Csodabogár 2018.11.30. 18:28:38

@Bredpitt Monika: A német műsorokban, mindig ez a két ország a negativ példa, vezetőnk névszerint is.:-((((

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.30. 18:33:26

@almaza: teljesen egyetertek. Amig nincs hasznalhato nyelvtudas - ami pont azt jelenti, hogy pl. kulfoldi mediakat megert/olvas/hallgat az ember, addig nem is varhato, hogy abbol fognak tajekozodni, es kiegyensulyozottabb kepet kapni a vilagrol. Marpedig a szomoru valosag az, hogy a magyarok tobbsege meg mindig hadilabon all a nyelvtudassal.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.30. 18:42:44

@Zsuzsi65: A katona az, aki hadilábon áll...
:D

gabors 2018.11.30. 19:05:44

@Bredpitt Monika: " ahol az emberek elvesztettek az otthonukat es kozli, hogy we are in Pleasure. ..."

ez igen ez mindenhol ott volt ja es tobb mint egyszer elrontotta igen kinos volt mikor masodszorra a Brown ismet kijavitotta... (de pont nkem is az az asszociacio jutott eszembe akkor ugye paradicsom/menyorszag (ki hova megy) => elvezet )

gabors 2018.11.30. 19:07:57

@Bredpitt Monika: "aki teologiabol diplomazott , "

???

ez olyan mint a bufes szak ?

gabors 2018.11.30. 19:11:21

@Bredpitt Monika: "Most komolyan, hogy lehet kalapban vezetni?"

pont olyan jol /vagy rosszul/ mint kalap/sapka/kendo/paroka nelkul
most komolyan ...

gabors 2018.11.30. 19:19:27

@Arthamyr: " De persze, lehetne, viszont azért manapság valami tényleg nagy dolgot kell csinálni.
"

akkor az (a hatarnyitas) BIZONY "tényleg nagy dolog" VOLT

amugy a BBC Europai hireiben ott voltunk a makedon uldozott befogadasaval mostanaban 2x is :-) (ez is nagy dolog milyen migrans barat a kormany)

London2009 2018.11.30. 19:20:53

@Shaktee: egyaltalan nincs veszhir aradat, de termeszetesen sok szo van rola. Kivancsi leszek mi tortenik majd vegul a parlamentben ket het mulva. Ma a halaszati jogokrol volt egy erdekes bejatszas, majd elvalik. We'll see.

zoldzeller 2018.11.30. 19:31:52

Oh wow, erdekes kerdes, talan meg sose gondoltam igy at:
1.Eleg sok radiot hallgatok - munka kozben, autoban, munkaba menet, tomegkozlekedve. Foleg NPR-t (es neha klasszikus zenet).
2. Hirek: Guardian, Mother Jones es Jezebel - foleg ezeket, de ez inkabb csak gumicukor az agynak. Neha Al Jazeraa, CNN, WP es BBC (ha valami erdekesset hallok az NPR-on es epp raerek, hogy utanna olvassak) . Nem vagyok fent a facebook-on, nem igazan erdekel hogy masok mit csinalnak.
3. New Yorker - ez az egyetlen ami jar ujsag formajaban, a gyerekek edzesen szoktam olvasni, hogy ne kelljen beszelgetnem mas szulokkel.
4. TV - nincs kabel tv-nk. (A tv-t kizarolag film es sorozat nezesre hasznaljuk)

Az elmult par evben vettem eszre hogy egyre kevesbe erdekel, hogy mi tortenik a nagy vilagban. Nagyon sajnalom, ha egy halaszhajo felborul a TAnganyika tavon de ugy igazabol nincs hozza kozom es ennek a feldolgozasa masik 3 percet venne iel az eletembol.

Arthamyr 2018.11.30. 19:41:42

@zoldzeller: A 3-on nagyot röhögtem, nagyon jó! :D

Arthamyr 2018.11.30. 19:44:41

@gabors: Az ilyen lehetőség ritka, kár összehasonlítani annak a jelentőségét pl. a macedón emberével, más liga a két dolog.

zoldzeller 2018.11.30. 19:59:44

@Arthamyr: nagyon irigylem azokat akik gond nelkul tudnak csevegni idegenekkell. A 40-hez lassan kozelitve rajottem, hogy en erre nem akarok idot es energiat aldozni. Valoszinuleg ezert se vagyok FB-n.
Ugyhogy New Yorkert olvasgaok, igy olyan okosnak es muveltnek is tunok. ;)

gabors 2018.11.30. 21:12:57

@Arthamyr: "@gabors: Az ilyen lehetőség ritka, kár összehasonlítani annak a jelentőségét pl. a macedón emberével, más liga a két dolog."

persze persze .... csak a smiley-t nem vetted eszre megint pedig ott volt/van

" a makedon uldozott befogadasaval mostanaban 2x is :-)"

Mrs. Clayton 2018.11.30. 21:17:43

@Shaktee: egyenlore ugy all a helyzet, h soha nem volt meg annyira valoszinu h UK nem fog kilepni az EU-bol mint most. Ha a parlamant 11-en el is fogadja a megallapodast az is maximum annyit fog jelenteni, hogy amig nem talalnak mas megoldast az ir hatarra addig minden marad a regiben. Marpedig eddig meg soha senki nem jott elo a mainal jobb otlettel a hatart illetoen. Plusz a britek hiresek arrol, igy nem is ez lenne az elso eset h nagy sebbel-lobbal belevagnak valamibe aztan hagyjak a fenebe.

gabors 2018.11.30. 21:21:53

@zoldzeller: "Ugyhogy New Yorkert olvasgaok, igy olyan okosnak es muveltnek is tunok. ;)" meg libsi-nek de lehet ott ahol vagy ez meg egyelore nem szitokszo :-)

zoldzeller 2018.11.30. 21:46:05

@gabors: ez itt nem szitokszo... biztos van nehany closeted conservative, de ok rejtoznek.

Arthamyr 2018.11.30. 22:03:18

@gabors: Far right prime minister, meg private news outlets (bár később azért leírják, hogy mennyire voltak ezek private-ok és hogy szimbolikus a lépés) rögtön az első bekezdésben. :) Na ennyit ér innen tájékozódni. :) Nem hinném, hogy nagyon sok olyan információhoz lehet jutni ebből, amihez magyar médiumból nem, cserébe kapnak pár markáns vélemény.

Az a baj, hogy a legtöbb médium manapság szeretne "véleményvezér" is lenni, az emberek gondolkodását is formálni, ahelyett, hogy a tények ismertetésével megelégednének (persze nyilván az nem annyira eladható, ezért kellene a közmédiának ezt csinálni).

gabors 2018.11.30. 22:29:10

@Arthamyr: " ahelyett, hogy a tények ismertetésével megelégednének ("

az elso bekezdes pont a tenyleiras amit kesobb adatokkal tamaszt ala (sehol nincs az ironak velemenye) ... angoloul igy szokas irni egy cikket .. nekem is szokatlan volt hogy nem magyar stilusban irtunk fogalmazasokat az angol orakon itt... ugy kezdik hogy attention grabber and thesis statment ...

magyarul meg korbejartunk minden kis szir szart es a vegen talan lett valami konkluzio is ...

Ja masodik cikk az velemeny cikk valoban, de ott is jelent meg nem mint hir vagy tudositas (opinon a rul-ban is benne van)

Arthamyr 2018.11.30. 22:47:28

@gabors: Az, hogy orbán far right, egy erősen vitatható vélemény, ahogy a news outlet-ek private-sága is.

"Hundreds of private Hungarian news outlets have been simultaneously donated by their owners to a central holding company run by people close to the far-right prime minister Viktor Orban, cementing Mr. Orban’s grip on the Hungarian news media."
vs.
"Hundreds of Hungarian news outlets have been acquired by central holding company run by people close to prime minister Viktor Orban"

Sajnos nem tudok annyira jól angolul, mint egy újságíró, de kb. az utóbbi a tényleírás (már ha a hundreds meg a close igaz), a többi a vélemény.

Az ilyen szar belekeverésével fel lehet hígítani a híreket, és teljesen más "színt" lehet adni nekik. Így nehezebben fogyasztható (mert hosszabb, és jóindulattal is felesleges információt ad át, ami elterelheti a figyelmet a lényegről, több időbe telik), másrész jobban befolyásol. Az, hogy Orbán far right, kis szigorral hazugságnak is nevezhető.

Nekem ne magyarázzák meg, írják le a száraz tényeket, aztán majd értelmezem, ha kell, és véleményt formálok, nincs szükségem hozzá segítségnek. Baromi fárasztó és idegesítő tud lenni, hogy ezt a sok felesleges dolgot le kell választani, ha az ember. Sajnos sok ember erre képtelen, ezért befolyásolható.

"In the past month, his government has come close to forcing one of Hungary’s leading colleges, the Central European University, to move its headquarters to Vienna" - Mióta leading college a CEU? Ne vicceljünk már...

Nincs kedvem alaposan elolvasni, és részletesen kielemezni, de nyilvánvalóan tele van vitatható véleménnyel. Csak az első cikket néztem meg egyébként, a másodikat meg sem nyitottam.

Arthamyr 2018.11.30. 22:49:24

@Arthamyr:

*segítségre
*ha az ember tájékozódni szeretne

IT Knight 2018.11.30. 22:50:44

Ezeket fogyasztom, természetesen mindet csak online.

Magyar
-888.hu
-Pesti Srácok
-Magyar Idők
-Echo TV
-Hír TV

Külföldi
-The Daily Telegraph (UK)
-The Times (UK)
-The Daily Wire (US)
-Rebel Media (CA)
-Infowars (US)

zoldzeller 2018.11.30. 23:00:13

Akik napi szinten ennyi hirt olvastok, hogy van ennyi idotok? Oke, Csodabogar - nyugdijas, Arthamyr - napi 3 orat dolgozik...de a tobbiek?

Arthamyr 2018.11.30. 23:25:20

@zoldzeller: Miből gondolod, hogy én sok hírt olvasok? Szerintem nem olvasok sok hírt.

Mint fentebb írtam, nem gondolom, hogy a hírolvasás nagyon hasznos tevékenység lenne, és pl. a gabors által belinkelt cikk is kiváló példa arra, hogy miért nem az.

Úgy kell manőverezni, hogy a híreknek ne legyen hatása az ember életére, ez sokkal fontosabb, mint az, hogy minden szir-szar aprósággal tisztában legyen (a "legszebb", ha valaki tisztában van vele, de értelmezni, helyes következtetéseket levonni képtelen). Szerencsére kevés olyan hír (információ) van, amire figyelni kell, és mitigálható/kihasználható.

Sok embert a túl sok, mindenféle szeméttel felhígított információ és a hozzá tartozó túl kevés kritikus gondolkodás és önálló véleményalkotás befolyásol.

zoldzeller 2018.11.30. 23:40:42

@Arthamyr: Teged csak azert kevertelek bele, mert rolad tudom, hogy kevesebbet dolgozol mint a tobbseg es se gyereked, se kutyad nincs.
Csodabogar meg nyugdijas.

Nem tudom, hogy biztosan irigylem-e azokat az embereket akik ilyen melysegeben kepesek kovetni a hireket. Hat miert kell nekem arrol tudni, hogy egy anakonda egeszben lenyelt egy kukorcasban maszkalo not valahol Indoneziaban? Hat miert kell nekem errol tudni??

Arthamyr 2018.12.01. 00:07:01

@zoldzeller: Ok, de ettől még nem olvasok sok hírt, van, hogy napokig nem olvasok el egy cikket sem. Pl. az utóbbi időben a sakkvilágbajnoki döntő meccseit nézegettem, sokkal szórakoztatóbbnak tartom, mint a hírfogyasztást, és csomó időt el lehet vele baszni.

Nem kell tudnod, hogy az anakonda lenyelte a kukoricásban mászkáló nőt Indonéziában. Viszont az nem árt, ha tudsz annyit, hogy anakonda nemigen van Indonéziában (legalábbis nem őshonos), embereket nem tudom, mennyire szokott lenyelni, és kukorica sem vagyok benne biztos, hogy sűrűn előfordul arrafelé (biztos akad, de olyan éghajlaton jellemzően mást szoktak termeszteni).
Nem mintha az adott esetben számítana, mert a hír lényegtelen bulvárhír alapból, aminek 0 hasznos információtartalma van, de egyéb, lényegesebb hír esetében már hasznos lehet, ha az ember tud szűrni, értelmezni. Vagy az, hogy az anakondás/megasztáros stb. hírek közül képes legyen gyorsan kiszűrni az életét befolyásoló, lényegesebb híreket, és azokat alaposabban körüljárni, felfogni, megérteni, kezelni. Viszont nagyon kevés ilyen hír van, és tökéletesen el lehet lenni a minket körülvevő világ eseményeinek nagy részét figyelmen kívül hagyva.

zoldzeller 2018.12.01. 00:25:55

@Arthamyr: Piton volt es vetemenyes kert. Na tessek.
A tobbivel teljesen egyetertek. Az a mennyisegu hir ami eljut hozzam reggelente az npr-t hallgatva boven eleg. Ha valami erdekes annak kesobb utanna olvasok.

Sakkvilagbajnoksag? Tenyleg? Jaj, neha de irigyellek az elbaszando idomennyisegedert:))

trabant 2018.12.01. 00:39:00

@almaza:
"Mindenesetre minel inkabb tudsz szinvonalasan idegen nyelveket, annal jobb esellyel maradsz fuggetlen gondolkodasu."

Bingó! Ezért a mondatért már érdemes volt ma klavit ragadnod.

trabant 2018.12.01. 00:52:33

@Bredpitt Monika:
"nem volt eleg jelentkezo a 40 fos buszra - 21 en voltak- es nem talalt a tanarno kisebb buszt)"

Anyagi okai is lehettek, arra nem gondolsz? Másik osztályokból is mehettek diákok?

Arthamyr 2018.12.01. 01:02:10

@zoldzeller: Feleslegesen, hisz a te napod is ugyanúgy 24 órából áll. :)

trabant 2018.12.01. 01:53:35

@IT Knight:

Egészítsd ki a listádat, hogy képben legyél:

www.blogaszat.hu

Napi esemény- és hírválogatás.

FutureFry 2018.12.01. 05:35:26

@zoldzeller: @Arthamyr:
Persze manapság már könnyebb “elhatárolódni” (fülhallgató, filmek, podcast, stb.) de régebben újsággal vagy könyvvel kellett védekezni a repülőkön is a csevejes utastársak ellen (márha nem sikerült valami szeparáltabb elsőosztályú helyet foglalni). Igaz van akit ez sem tántorít el: véleményezni próbálja azt amit olvasok (az ilyesmi ellen magyar nyelvű anyag jó, ha van bár ott a nyelvre kérdezhet rá :)).
Ahogy Seinfeld mondá’ anno: “people ... they are the worst”
youtu.be/m0KFY6o6unw

kék madár 2018.12.01. 08:52:07

@IT Knight: nottel a szememben azt hittem magadtol vagy ennyire serult, de ha infowart hallgatsz, akkor azt meg a birosagon is beszamitjak enyhito korulmenynek.

Arthamyr 2018.12.01. 08:52:40

@FutureFry: Engem ez sosem zavart, ha valaki csevejes, beszélgetek vele, ha érdekel, nem, ha nincs kedvem/nem szimpatikus. Nincs gondom azzal, hogy ezzel esetleg beletaposok a lelkébe.

somlobodog 2018.12.01. 08:57:22

@IT Knight: ezeket a sok színes kép miatt szereted?

midnight coder 2018.12.01. 11:31:42

Szép dolog ez a netrõl tájékozódok, csak a net elég sokunk számára az index.hu-t jelenti, ami valljuk be semmivel sem megbizhatóbb vagy pláne pártatlanabb hírforrás mint akármelyik kereskedelmi TV.

Arthamyr 2018.12.01. 12:07:57

@midnight coder: A mindenkori kormánnyal szembeni kritikusság szükséges (de nem feltétlenül elégséges) feltétele a pártatlanságnak. Az index.hu azon kevés médium közé tartozik, ami jelenleg kormánykritikus, ez mindenképp pozitív.

]{udarauszkasz 2018.12.01. 14:32:43

Der Standard, Spiegel, magyarbol Index, esetleg neha Origo, hogy a masik oldalrol is lassak valamit. (Origon a tudomanyos hirek, es az idojaras azert meg ugyahogy elmegy.) Azzal a tudattal, hogy a migrancsozos dezinfot at kell ugrani.

Almandin 2018.12.01. 17:03:55

Tévézni nem tévézek, internetes hírportálokat szeretek olvasni. Nagy ritkán hallgatok rádiót, na az a kormánypropaganda, ami az állami adókon megy hírműsor gyanánt, többnyire felidegesít. Azért is lehet nálunk annyi fideszes, mert sokan csak a rádiót meg a tévét használják forrásul, és észre se veszik, hogy manipulálják őket.
Idegen nyelvű oldalakra inkább böngészésekkor kattanok. A Wikipédián sokszor olvasok szócikket idegen nyelven, mert egyrészt sok szócikk nincs meg magyarul, másrészt nem mindig ugyanannyi infót tartalmaz különböző nyelveken.

kék madár 2018.12.01. 18:16:43

a news media ironiaja, hogy bar alapvetoen liberalis beallitottsagu, megiscsak for-profit es az a jo nekik ha "fogyasztjak" es akkor fogyasztjak, ha sok a balhe es nagy a kaosz. Ami soha ekkora mereteket meg nem oltott, koszononhetoen Trumpnak. Trump meg ugyanigy palyafutasa kezdetetol szinte minden "sikeret" koszonheti a news medianak.

Muscari 2018.12.03. 14:01:23

Igy 8 ev utan en mar alig olvasok magyar hireket, a ferjem meg kitart. Kb 2-3 eve, hjogy eszrevettem, hog mar egyszeruen nem erdekel annyira, hogy mi zajlik otthon, mert egyreszt ugyis veszett fejsze nyele, masreszt ugysem megyunk mar haza.

tanato 2018.12.03. 14:33:13

@Muscari: Ez az integráció szép példája,ami 8 év után természetes,nyilván azok a hírek érdekelik az embert ami érinti a mindennapi életét.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása