oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. november 06. 06:30,  Amerikai választás magyarként 212 komment

2018. november 06. 06:30 Határátkelő

Amerikai választás magyarként

Roger négy és fél éve írta meg történetét a blogra. Akkor az volt a nagy kérdés életében, hogy maradjon-e Amerikában, vagy költözzön közelebb Magyarországhoz, például Angliába. (Itt lehet elolvasni akkori posztját.) Nos, végül maradt, mi több, azóta amerikai állampolgár is lett, most pedig választani megy a félidős voksoláson, ami immár a második amerikai választás lesz az életében. Így aztán közelről követte végig a kampányt, erről írt most.

donald_trump_foto_twitter_com_realdonaldtrump.jpg

„Az Egyesült Államokban a „félidős” választások, vagyis a mid term elections, általában nem szokott különösebben izgalmas esemény lenni, idén azonban komoly mozgósítás zajlik, és az elemzések szerint komoly vízválasztó lehet a szavazás Donald Trump elnökké választása után két évvel. 

A társadalom nagyon megosztott, és felhergelt (ismerős?), ugyanis a tét úgy tűnik, nem kisebb, mint hogy Trump „csak” egy baleset volt-e vagy színvallás arról, hogy az ország valóban ebben az irányban akar haladni. 

A Washington Post elemző cikke szerint soha ennyi pénzt még nem költöttek a középidős választások kampányára, és soha ennyien nem mentek még el „előszavazni”, vasárnapig 24 millió ember adta le a voksát. 

Helyi témák helyett országos kérdések 

A 2016-os elnökválasztáson sok, egyébként mérsékelt nézeteket valló ember is Donald Trumpra szavazott, „akár az orrát befogva”, mert nem akartak Hillary Clintonra voksolni, illetve csak valami mást akartak, de nem igazán tudták, hogy mit, vagy hogy mire is szavaznak valójában. 

Most azonban, két év elteltével már mindenki tudhatja, hogy hogyan is áll a trumpi politikához. És érdekes módon, bár a félidős választás nagyrészt helyi dolgokról kellene hogy szóljon, -  a szövetségi képviselők megválasztásán túl az államok irányító testületeiről, ügyeiről -, az egész most mégis sokkal inkább szól a pártokról és a nagypolitikáról, valamint az elnökről, és arról, amit ő képvisel. 

Olyan nagy témákban is döntő lesz ez a szavazás - hiszen dönt a szövetségi képviselőház és a szenátus összetételéről is -, mint az adózás, klímavédelem, az egészségügy, bevándorláspolitika, valamint a hosszú távon befolyásolni fogja a választójogot is, ugyanis, akiket most megválasztanak, azok lesznek hatalmon a 2020-as népszámláláskor, amikor újra szabják a választási körzeteket, amelyeket tízévenként húznak meg újra. 

Sok mindenről döntünk 

A helyi választásokon pedig ilyenkor az iskolaszék tagjaitól kezdve, a sheriffen és a polgármesteren át az állam főügyészéig és a kormányzóig mindenkit megválasztanak. 

De nem csak személyekről döntünk, hanem a rendkívül hosszú szavazólapokon helyi témákról is, akár állattartási jogszabályok módosításáról, a marihuána legalizálásáról, szén-dioxid kibocsátásról is megkérdezik az érintetteket. 

A mindig a négyéves elnöki ciklus közepén tartott „félidős” választások érdekes rendszerben zajlanak. Egyrészt döntenek 435 képviselői helyről (az alsóház tagjait kétévente választják meg), valamint a felsőház 100 tagja közül 35 szenátorról. Őket hat évre választják és kétévente cserélik az egyharmadukat. Emellett 36 szövetségi államban kormányzót is választanak. (HÁ) 

Hogy mennyire lényeges a választás, arról érdemes megnézni ezt a neten néhány napja keringő, pár perces mozgósító videót, amelyben nem kisebb sztárok bíztatnak szavazásra és aktivitásra, mint Leonardo DiCaprio és Brad Pitt.

A bevándorlás kérdése 

Nem csoda, hogy a frissen állampolgárrá vált szavazókat érzékenyen érinti a bevándorláspolitika változása, ők még nem felejtették el, hogy ők is bevándorlóként érkeztek az országba. 

Viszonylag frissen honosítottként engem is érzékenyen érint a bevándorlás témája, nem tetszik az a politika, amely minden problémáért a bevándorlást kárhoztatja. 

Márpedig Donald Trump elnöknél ez a téma kapja talán a legkiemeltebb figyelmet. Elemzések szerint az sem véletlen, hogy éppen a választások előtt küldött több ezer katonát az elnök a mexikói határra, a Hondurasból érkező migránskaravánnal szemben, akik valójában még nagyon messze vannak az amerikai határtól, és még igen hosszú időbe telik, mire elérnek oda. 

Kampányfogásnak és erőfitogtatásnak azonban a dolog nem utolsó, miközben Donald Trump az utolsó napokban is folyamatosan utazik és kampányol, ahol szintén folyamatosan ébren tudja tartani ezt a témát. 

Lassuló elbírálások 

Szerintem az sem véletlen, hogy az állampolgársági beadványok elbírálásának ideje egyes államokban érzékelhetően meghosszabbodott. Míg eddig van, ahol fél évet jeleztek előre a papírok beadásához képest, most másfél-két éves várakozási idővel is számolni lehet ugyanott. 

Ennek egyik oka lehet az is, hogy a bevándorlók hagyományosan többnyire demokrata párti szavazók, akikre a republikánusoknak nem igazán van szüksége a következő elnökválasztás előtt. 

Egyszerű politikai üzenetek 

A politikai üzenetek nagyon leegyszerűsödtek – nincs új a nap alatt – és a jelöltek kampánya nagyon gyakran nem arról szól, hogy ők mit tennének, ha megválasztanák őket, hogy mi mellett állnak ki, hanem a politikai ellenfél „savazásáról”, vagyis leginkább arról, hogy mi ellen szavazzon valaki. 

Míg a céges világban kisstílűnek számít valakinek a termékét a másik becsmérlésével népszerűsíteni, addig ez a politikában egyre inkább ez működik. 

A megosztottság abból is látszik, hogy hiába szól valakinek a programja 20 különböző dologról, ha egy a szavazónak húsbavágó kérdésben a jelölt mást képvisel, legyen az a fegyvertartás vagy a bevándorlás, mint amit a választó elvár, akkor nem szavaz az illetőre.

Nagyon sok nő, sok valamilyen társadalmi kisebbséget képviselő jelölt indult most a választásokon, így most az is kiderül, hogy a különböző progresszív mozgalmak, amelyek elindultak a 2016-os csalódás után – a nem Trump-szavazó oldalon – vajon mennyire értek be, mennyire tudnak mozgósítani. 

A választások történetében először, több, mint 400 tudós is indult, akiket elsősorban nem az mozgatott meg, hogy politikusok legyenek, hanem az, hogy a politikusok teljességgel hátat fordítottak a tényeknek. 

Félreértések elkerülése végett konzervatív és demokrata érzelmű tudósok is vannak köztük, azt mondják, nem a tudományt akarják átpolitizálni, hanem pont azért indulnak, hogy a politika ne szivároghasson be a tudományba. 

Hasít a gazdaság 

Miközben a kampányban nagyon kevés szó esik a gazdaságról, amely egyébként jó állapotban van jelenleg, rekord alacsonyan van a munkanélküliség, a jelentős adócsökkentés a gazdaságot is megpörgette, ugyanakkor ez az intézkedés, amely elsősorban a cégeknek és a tehetősebbeknek jó, hosszú távon komoly adósságot halmoz fel. 

Mégis évtizedek óta a legjobb most a gazdasági helyzet, legyen szó akár a bérekről, az álláshelyek számáról, a munkanélküliségről. A kampány mégsem erről szólt. 

Szerintem az igazi kérdés az, hogy lehet-e valóban egy ilyen, komolytalannak tűnő vezetése ennek az országnak, amelyhez ráadásul az egyik nagy párt asszisztál.”

(Fotó: twitter.com/realdonaldtrump)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: választás Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7314354671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsabus UAE 2018.11.06. 07:16:03

Na, a végeredményre én is nagyon kíváncsi leszek !

Taxomükke (UK) 2018.11.06. 08:22:59

@tsabus UAE: A fontos dolgok eloszor, ugye...

Hari Seldon 2 2018.11.06. 08:41:26

Nem hiszem, hogy lesz jelentős elmozdulás. Inkább az lesz az érdekes, hogy ki mennyire fogja magát győztesenek kikiáltani. mert ha nem lesz jelentős változás, akkor mindenki tudja "nyomatni" a saját verzióját.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.06. 08:42:42

Fontos volt a világ népei számára Trump győzelme, ez a lényeg. Maximálisan pozitív, vízválasztó esemény.

Golf2 2018.11.06. 11:03:28

Remélem letörik trump szarvát.

Hufeisen 2018.11.06. 11:27:50

"A politikai üzenetek nagyon leegyszerűsödtek – nincs új a nap alatt – és a jelöltek kampánya nagyon gyakran nem arról szól, hogy ők mit tennének, ha megválasztanák őket, hogy mi mellett állnak ki, hanem a politikai ellenfél „savazásáról”, vagyis leginkább arról, hogy mi ellen szavazzon valaki."
VS.
"Szerintem az igazi kérdés az, hogy lehet-e valóban egy ilyen, komolytalannak tűnő vezetése ennek az országnak, amelyhez ráadásul az egyik nagy párt asszisztál."
Akkor most valami mellett v valami mellett kell elmenni szavazni?

kronikas 2018.11.06. 12:06:35

@maxval balcán bircaman: a pápuák alig látnak az izgalomtól, a szaszakokról és a zulukról nem is beszélve.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.11.06. 12:25:12

@maxval balcán bircaman:
Igy van!
Nelkule szegenyebb lenne a vilag egy szorakoztato bohoccal ;)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.06. 12:28:01

@kronikas:

Így igaz. Mivel az USA a 3 nagyhatalom egyike, ezért komolyan befolyásolja az egész világot.

Virago_1000 2018.11.06. 12:28:09

"hogy Trump „csak” egy baleset volt-e vagy színvallás arról, hogy az ország valóban ebben az irányban akar haladni. "
- kinek baleset Izrael soha nem tapasztalt merteku szponzoralasa.

Hari Seldon 2 2018.11.06. 12:32:59

@maxval balcán bircaman:
A te képzeletedbe persze az orosz az egyik "nagyhatalom". Ugye? Ja, Olaszország GDP-jével... Szánalmas.
Egyedül Kína aki jelentős tényező az USA mellett, meg esetleg az EU összesítve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.06. 12:43:57

@Hari Seldon 2:

Így igaz, USA, Kína, Oroszország.

A GDP önmagában senkit se tesz nagyhatalommá.

Kanadának nagyobb a GDP-je, mint Oroszországnak, de ugye te se hiszed, hogy nagyhatalom lenne?

kronikas 2018.11.06. 12:52:37

@maxval balcán bircaman: érdekes ahogy körös-körülképzelt álomvilágot teremtesz magadnak, aztán ezt az általad teremtett világot tőled független reaslitásként szemléled... a tények megint nem zavarnak, hogy hány nép van a világban s mennyire érdekli őket egy olyan ország mely messze van s sokan nem is hallottak róla. Trumpot ismerik persze, egy távoli törzs varázslója lehetett ha jól emlékeznek rá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.06. 12:56:40

@kronikas:

Komolyan azt hiszed, hogy az USA nem nagyhatalom, s nem befolyásolja a világot az, hogy mi az USA politikája?

Másik válaszomat sajnos törölte - ok nélkül - a moderátor, ott elolvashattad volna részletesebben is mi a valóság.

Határátkelő 2018.11.06. 12:57:17

@maxval balcán bircaman: Fuss neki háttérhatalmazás nélkül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.06. 13:07:04

@Határátkelő:

Ez olyan, mint az, hogy beszélgessünk a tengerparti nyaralásról, de a vizet ne említsük.

Miért lenne gond a háttérhatalmat említeni?

tanato 2018.11.06. 13:34:30

@maxval balcán bircaman: Ha a brezsnyevista KGB-s főtiszt vezette Oroszország befolyása,befolyási övezete nőne az USA-é meg csökkenne,az nem egy új korszak kezdete volna henem egy 30 éve letünt kor restaurációja.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.11.06. 13:44:51

@tanato:
Nezz korul es vedd eszre, hogy a vilag abba az iranyba halad...
Az emberek inkabb feladjak a szabadsagukat, fuggetlenseguket es beallnak bologatni egy "nagytestresz" moge, hogy megkapjak az illuzioikat. Inkabb beerik kevessel, mint megmozduljanak, mint kuzdjenek es elorebb lepjenek. Kozben hangzatos rigmusokat kantalnak, "Eljen a Part!", "Eljen a Fotitkar elvtars, aki megov minket attol, hogy vagyaink, igenyeink es gondolataink legyenek! Aki segit helyettunk letezni, aki tudja mi kell nekunk..."

Hari Seldon 2 2018.11.06. 13:59:22

@maxval balcán bircaman:
Mert Kanada kultúr ország. nem akar fölöslegesene arcoskodni a mert tudja hogy csak nevetzségesség tenné magát. Mint a Vörös téren a felvonuláson lerohadó Patyomkín-ország csodatankaja.
Ilyen alapon India is nagyhatalom lehetne: A GDP-je negyobb mint a ruszkiknak, lakosságuk bőven több. - Ja hogy nem olyan erőszakosak. - Hát ha az a nagyhatalom ismérve, akkor valóban Oroszország bőven kiérdemli.

Hari Seldon 2 2018.11.06. 14:00:49

@Hari Seldon 2:
A fene a hülye lassú gépbe. Később reagál minden betűre.
Szóval: "nevetségessé tenné magát" -ot akartam írni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.06. 14:25:10

@tanato:

Nem, mert Oroszország koncepciója a pluricentrikus világ, azaz nem törekszik világhatalomra, mint ahogy a SZU tette ez vagy ahogy az USA tette és teszi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.06. 14:25:14

@Hari Seldon 2:

India nem törekszik befolyásszerzésre, azaz kb. olyan, mint Japán vagy Németország.

Ha Oroszország valóban Patyomkin-állam lenne, már rég nyílt hadjárartot indítottak volna ellene a liberális erők.

kék madár 2018.11.06. 16:02:40

@maxval balcán bircaman: "Maximálisan pozitív, vízválasztó esemény."
egy ertelmi fogyatekos rasszista pszichopata gyozelme valoban nagy esemeny a te fajtadnak

kék madár 2018.11.06. 16:06:08

gazdasag:
1. nem no jobban mint Obama masodik ciklusaban
2. iszonyatos deficit es deregulacio aran no, aminek qrva nagy ara lesz es mar van is. Csak nagyon tudatlanok tudnak errol tudomast se venni, es nem eszerevenni pl. hogy az ingatlanpiac mar recseg

skye8 2018.11.06. 16:36:44

a szavazas eredmenye szerintem veszteseges mindket esetben. ha a republikanusok nyernek, meg jobban meghunyaszkodnak trump elott, igy senki nem fogja szankcionalni a tulkapasait a sajton kivul. ha a demokratak megnyerik az alsohazat, elkezdodik az impeachment es adobevallas cirkusz. trump meg paranoidabb lesz, es mar azt is rebesgetik hogy haboruba fogja sodorni az orszagot.
gazdasagi novekedes : nem veletlenul emeli a fed a jegybanki kamatot, a legnagyobb deficittel kuzdenek 2016 ota. az adocsokkentes a gazdagokat segiti, hosszu tavon a deficitet fogja elmelyiteni uj beveteli forrasok hianyaban.
az alt right mozgalomrol meg szo sem esett pedig a pittsburghi meszarlas elkovetoje, a demokrataknak bombakat kuldo ferfi mind trump fanatikusok - ez az eredmenye a hate speech-nek es ez csak rosszabb lesz a valasztasok utan ha trumpnak ujbol elgurul a pirulaja.

Virago_1000 2018.11.06. 16:45:18

@skye8: "trump meg paranoidabb lesz, es mar azt is rebesgetik hogy haboruba fogja sodorni az orszagot."
- clintonne mar reg megtete volna. Ha impeachment lesz a vege akkor a jelenlegi alrlnok lesz elnok, ez kinek jobb es miert?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.06. 16:45:19

@kék madár:

Így igaz.

Nekünk, populistáknak nagy hír volt Washington eleste.

Virago_1000 2018.11.06. 16:45:19

@Hari Seldon 2: az Eu nem, az Oroszok igen, haderejuket tekintve. Kina szinten.
Oroszorszag allando fenyegetettsegben el, a Nato korbebastyazta az orszagot hadi bazisokkal hogy tamadjon ha akar.
Oroszorszag nem bastyazta korul usat..

Virago_1000 2018.11.06. 16:45:19

@tanato: a 30 eve letunt restauralodas elkezdodott.

Virago_1000 2018.11.06. 16:45:19

@maxval balcán bircaman: "Ez olyan, mint az, hogy beszélgessünk a tengerparti nyaralásról, de a vizet ne említsük."
- frappans valasz.

Virago_1000 2018.11.06. 16:45:19

@kék madár: szeretnel te annyira ertelmi fogyatekos lenni mint Trump, en is. De meg csak a kozelebe sem fogsz jutni.

Barkalot 2018.11.06. 17:17:29

Elképesztően nevetséges és szánalmas bevándorlózni az USA-ban republikánus oldalról, amikor a lakosság kb. 99%-a bevándorló.

kék madár 2018.11.06. 17:34:45

@Virago_1000: "- clintonne mar reg megtete volna"
ez egy ordas hazugsag, es meg csak jol se hangzik

skye8 2018.11.06. 17:35:07

@Virago_1000: hat ha neked az a jobb alternativa hogy egy teljesen irracionalis paranoid pszichopata haboruzzon a vilaggal, az csakis a te magas IQ-drol arulkodik. (ne faradj valaszolni, szurlek).

kék madár 2018.11.06. 17:46:55

@Barkalot: es Trumpne illegalisan dolgozott es meg se kaphatta volna a zold kartyat es allampolgarsagot, es Trumpne szulei az alapjan a torveny alapjan kaptak allampolgarsagot, aminek a megszuntetesevel Trump kampanyolt, es az egesz Trump csalad hazudott a sajat bevandorlasaval kapcsolatban, szoval finoman szolva ketszinuek

kék madár 2018.11.06. 17:58:26

@maxval balcán bircaman: hat populistanak is lehet hivni, en muveletlen rasszista bosszuallo #$%^&-nak hivom oket

shakti rom 2018.11.06. 18:02:14

Cross your fingers for the Democrat’s midterm victory, today.

Trump must go!

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=149516021&t=9239112&openwith=1

shakti rom 2018.11.06. 18:02:18

@maxval balcán bircaman:

Ma lesz a populizmus vége birkuci...

shakti rom 2018.11.06. 18:02:29

Szeretném tudni hogy milyen stádiumban a Müeller jelentés, Trump hazaárulási ügyében...

Csodabogár 2018.11.06. 19:07:52

@shakti rom: Erre én is nagyon kiváncsi vagyok, de nagy a csönd, sajnos.

kardio1 2018.11.06. 19:09:01

@shakti rom: és kit szeretnél helyette ?

FutureFry 2018.11.06. 19:27:42

Jó hogy a kanadai, bolgár, magyar, francia itt megvitatja, hogy mi is lenne jó az amerikai választásokon. Mondjuk annyiban érhető, hogy az USA politikájának van talán az egyik legnagyobb befolyása a többi országra. Ennek ellenére csak egy nemzet szólhat bele a választások kimenetelébe. Az orosz. :)

gabors 2018.11.06. 19:39:04

@tsabus UAE: "Na, a végeredményre én is nagyon kíváncsi leszek !"

az lehet nem lesz egeszen pentekikg :-) ha Kalifornian es Washingtonon fog mulni ... a nagy resze ma estig ejflelre meglesz

gabors 2018.11.06. 19:42:03

ja reggel elmentem mar valasztani ... az elso szovetsegi valasztas amiota allampolgar lettem ... nem voltak sokan varni nem kelett semmit bar eleg poziciora kellett szavazani 10 felett volt az biztos de iskolaszek meg sheriff nem volt

viszont az ido nagyon roszz szeles esos nem tudom mennyire fog szamitani

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.06. 19:47:24

@kék madár:

Ez érthető, hiszen liberális vagy, ezért nem tűröd a másságot.

gabors 2018.11.06. 19:56:56

@shakti rom: "Trump must go!"

majd 2024-ben (sajnos) ezt mar Trump megnyerte szinte mindegy hogy mi lesz az eredmeny sot mar hintik hogy persze a Kongreszust elveszett de ahhoz Trump-nak semmi koze azt Ryan baszta el (holnap megtudjuk hogy kicsi ryanvagy mi is lesz a becenev.)

Trump meg jol is jar ha a Demokratak szetcseszik a torvenykezest a republikanusok sem sokat tudtak csinalni Obama Care maradt fal nem epul mexicoikat rohognek ... egyedul a leggazdagabbak jartak jol 1.7 trillio dollart adosagot szetosztottak kozuttuk es ez me csak az elso eve az adocsokkentesnek.

Trump a kongressszus ellen fog harcolni ket evig es megnyeri a kovetkezo valasztast ...

Az egyetlen evvel ellentetes lehotoseg a Muller talal valami valos dologot olyat amit meg a Fox-on sem lehet kimagyarazni.. pl van valami az adobevallasokban es az kiszivarog ... es Trump-nak nem lesz mas valasztasa mintjogy lemond (szerintem 10-15% erre az esely)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.06. 20:10:56

En is ma megyek eloszor szavazni a lanyommal egyutt. Le a kalappal elotte, mert vette a faradsagot (nem mindenki teszi meg), es gondosan attanulmanyozta az osszes measure/proposition-t. Ezek allami kezdemenyezesek, amelyet az allampolgarok, bizonyos szamu alairas meglete eseten, az allami (state) torvenyhozas ele terjeszthetnek. Ugyanigy meglevo torvenyeket is lehet modositani allampolgari kezdemenyezesre.
En levelben szavazast valasztottam, igy kaptam szep kis "csomagot", amiben volt a szavazolap, tajekoztato es meg egy "szavaztam" matrica is :) (ha fel tudom tolteni a kepet, felteszem:)
Ma este, ha munkabol hazamentem, dobom be a szavazohelyisegben a boritekot, hogy azert az elo szavazas "feeling"-je is meglegyen :)

Herr Géza 2018.11.06. 21:10:42

@Zsuzsi65: Jelentem, az első link műkszik, a másodikra azt mondja, hogy “Houston, we have a problem...” :D

Herr Géza 2018.11.06. 21:15:57

@Zsuzsi65: Hah, a háttérhatalmak vicceskednek, másodjára az is működött. Nem figyeltek egy percre... :D

kék madár 2018.11.06. 21:36:04

@gabors: a Congress hulyere tudja subpoena-lni a Trumpot, elso nap kikerhetik az osszes adobevallasat.
Meguszhatja az osszes adocsalasat, orosz maffiakapcsolatait, zabigyerekeit, nemi eroszak ugyeit, van ra 5-10% esely.

kék madár 2018.11.06. 21:39:11

@Virago_1000: nem szeretnek annyira ertelmi fogyatekos lenni, 3 sort se tud elolvasni ez a gyengeelmeju, egy bonyolultabb 4 szotagu szot nem tud kimondani, egy nagyobb szamtol megzavarodik, es a terkephez annyire hulye, mint egy agyhalott teknos. Kuldjek linkeket?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.06. 22:10:19

@kék madár: hat ha te meg tobbet akarsz fizetni a benzinert, akkor hajra! :))
En nem, szoval ezert fogok YES-szel szavazni:

A yes vote supports this initiative to:
repeal fuel tax increases and vehicle fees that were enacted in 2017, including the Road Repair and Accountability Act of 2017 (RRAA) and
ES EZ A LENYEG:
REQUIRE VOTER APPROVAL (via ballot propositions) for the California State Legislature to impose, increase, or extend fuel taxes or vehicle fees in the future.

Azt tudod, ugye, hogy most a megkerdezesunk nelkul, a hatunk mogott emeltek fel szepen az arakat...:(

A NO vote opposes this initiative, thus:

keeping the fuel tax increases and vehicle fees that were enacted in 2017, including the Road Repair and Accountability Act of 2017 (RRAA), in place and
allowing the state legislature to continue to impose, increase, or extend fuel taxes or vehicle fees through a two-thirds vote of each chamber and without voter approval.
ballotpedia.org/California_Proposition_6,_Voter_Approval_for_Future_Gas_and_Vehicle_Taxes_and_2017_Tax_Repeal_Initiative_(2018)

gabors 2018.11.06. 22:15:37

@kék madár: "@gabors: a Congress hulyere tudja subpoena-lni a Trumpot, elso nap kikerhetik az osszes adobevallasat. "

nem olyan biztos az, foleg hogy Gorsich Kavanagh-avl megtamogatta a legfelso birosagot ...

egyaltalan nem biztos hogy a Kongresszus barmihez is hozza fog ferni a subpoena-hoz persz van joguk csak az elnok jo nagy ivben fogja oket leszarni. Ugyanis meg nincs ra pelda hogy hogyan is lehet egy aktiv elnoknek subponeat akar atadni is egy buntetoperben (vagy akar Kongresszusnak)

ha van a pucajukba ver akkor Jr.-al kezdik azt nem vedi executive privilage es mar leglabb egyszer bizonyithatoan hazudott a kongresszusnak utanna lehet folytatni a felmonokkel . De ez vesztes strategia lesz

gabors 2018.11.06. 22:21:09

@Zsuzsi65: akkor ezek szerint megint sikerult ugy feltenni a kerdest hogy az igen jelenti a nemet is a nem az igen

amugy miert van gondod egy 2/3-os szavazassal (also es felso hazban?) miert kellene minden szarert nepszavazani ..foleg hogy most mar Te is beleszolhatsz ...:-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.06. 22:29:39

@gabors: Pontosan! Borzaszto sneaky, mean dolog volt!
A 2/3-os szavazassal azert van bajom itt CA-ban, mert ez egy demokrata tobbsegu allam, es mint ilyen, csak huzza ki belolunk az adokat. A proposition-ok nagy resze iden arrol szolt, hogy engedelyezzunk ujabb bond-okat, magyaran meg tobb penzt akar felvenni a state, amit valamikor ugye vissza is kell fizetni. Es mibol, ha nem a mi adonkbol! Erdemes megnezni CA propositions:
www.voterguide.sos.ca.gov/propositions/

Csodabogár 2018.11.06. 22:56:29

@gabors: Itt reggel 9-re mondták, hogy lesz eredmény, az nálatok éjjel 3 óra, ha jól tudom.

Hari Seldon 2 2018.11.06. 23:15:00

@Virago_1000:
Mert nem voltak szövetségesei az USA körül. + Gazdasági ereje sem volt.
Csak nagy hőzöngés ment mindig. De ahol tudott, ott kavart ugyanúgy mint az USA, csak kisebb mértékben.

FutureFry 2018.11.06. 23:27:01

@Csodabogár: Sok államban levél útján történik a szavazás - pl. Washingtonban kizárólagosan (bár személyesein is leadható) és Kaliforniában is nagyon sokan szavaznak így. És mindkét államban a postára adás (postabélyegző) időpontja számít, azaz előfordulhat, hogy nem igazán lehet eredményt hirdetni, csak pár nappal a szavazás utánig (a hivatalos meg még több mint egy hónapig is eltarthat).

gabors 2018.11.06. 23:29:39

@Csodabogár: "@gabors: Itt reggel 9-re mondták, hogy lesz eredmény, az nálatok éjjel 3 óra, ha jól tudom."

eredmeny az lehet hogy lesz DE vegeredmeny egyaltalan nem biztos

Van tobb kongresszusi hely ami eleg necces pl Kalifornaiban ahol mint latod Zsuzsi meg ma is elkuldheti a level szavazatat ami esetleg csak pentekre er oda NJ-ben is van 3-4 olyan kongresszusi hely ahol akar 1% koruli kulonbseg sem lesz ott is meg akar ma is lehet levelben szavazni vagyis konnyen lehet pont annyi fuggoben levo kongresszusi szek hogy ma vagy akar meg holnap sem fogjuk tudni biztorsra hogy bukta-e a kongresszust Trump vagy nem (de lehet csak az aranyt nem fogjuk tudni hogy 20+ vagy 50+) ...de nyilvan az ottani TV jobban tudja ..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.06. 23:38:54

@FutureFry: igen, amikor regisztraltam, en is levelszavazast jeloltem. Igy mar jo elore megkaptam a kis "csomagot", es otthon nekialltam tanulmanyozni majd kitolteni a szavazocedulat. de azert elmegyunk a szavazohelyisegbe ma este, es ott fogjuk leadni, nem a postan. Csak hogy meglegyen az elso szavazas elmenye is :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.06. 23:39:58

@Zsuzsi65: na, most ismetelgettem magam, magam :))) ezt mar leirtam feljebb :))

kék madár 2018.11.06. 23:42:46

@gabors: a subpoena-t az IRS-nek kuldik, es az koteles kiadni, a Trump fejreallhat, akkor se tudja megakadalyozni, legfeljebb tankokkal

Dikusz 2018.11.06. 23:43:13

@Zsuzsi65: Nem baj, én szívesen olvasom a hozzászólásaidat is, meg a posztjaidat is.:)))

kék madár 2018.11.06. 23:47:07

@Zsuzsi65: a benzinert kb 3-szor ennyit kene fizetni, hogy legyen valami hatasa az autohasznalatra,

"Azt tudod, ugye, hogy most a megkerdezesunk nelkul, a hatunk mogott emeltek fel szepen az arakat...:("

Ha mindenrol megkerdeznek a zembereket, hogy emeljek-e az adot (egyebkent tok ertelmes dologra) akkor sose emelnek. Az adonak egy normalis kormanyzas mellett jo helye van. Ha kell az utfenntartasra penz, akkor inkabb a benzinadobol vegyek el, mint barmi masbol

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.06. 23:50:22

@kék madár: "Az adonak egy normalis kormanyzas mellett jo helye van"

Hat errol van szo! :) NORMALIS kormanyzas es penzkezeles mellett jo helyre menne...csak sajnos nem oda megy, amire es ahova kellene...gondolom, ezt te is latod...

FutureFry 2018.11.06. 23:54:26

@Zsuzsi65: Az államok nagyobb részében a levélben/“absentee” szavazatoknál nem a postáraadás időpontja számít, azaz ilyenkor már személyesen kell leadni ahhoz, hogy érvényes legyen (sőt, van ahol már az is késő). És az is változó, hogy (ahol a postabélyegző időpontja számít) mennyi ideig “utazhat” a szavazat: van ahol a választások utáni 10, napig is mehet (Alaszka) míg Kaliforniában 3 nap, Washingtonban pedig 5 nap.

Egyébként (bár a huszonsokév alatt szavaztam személyesen is, és megvan annak is a hangulata (pl. a helyi iskolának a “cafegymatorium”-ában :)) én is az otthoni “áttanulmányozást”/szavazást preferálom.

shakti rom 2018.11.07. 00:03:28

@gabors: első eredmények 20 perc múlva.

Pezsgőt megisszuk vagy örömünkben vagy bánatunkban :)

shakti rom 2018.11.07. 00:03:36

@maxval balcán bircaman: Hát persze.

Mi mást hozott a populizmus a világnak mint tenger szenvedést, háborúkat, Mussolinit, Hitlert, Sztálint, Orbán Viktort...?

Zsuzsi a benzinárakra voksolt :(

shakti rom 2018.11.07. 00:03:39

@Csodabogár: percken belül lesznek részeredmények..

shakti rom 2018.11.07. 00:03:45

@maxval balcán bircaman: Buta populista putyintrollság nem másság birka fiam.

kék madár 2018.11.07. 00:09:41

@Zsuzsi65: nem, en nem ezt latom, szerintem most a korabbihoz kepest nagyon jol olajozottan mennek a dolgok, Jerry Brownt meg el tudnam viselni sokaig.

Ez fuggetlen attol, hogy a benzin ara betegesen alacsony, nem segit a Klima egyezmeny celkituzesenek megvalositasaban. Leegyszerusitve, ha ezt folytatjuk annak rossz vege lesz

kardio1 2018.11.07. 00:19:34

@kék madár: te szavaztál-szavazhattál ? Ha igen, nem kérdés, kire. Eddig is egyértelmű volt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.07. 00:20:29

@kék madár: "a benzin ara betegesen alacsony"
hat, minden relative :) Mo-hoz meg Hawaii-hoz kepest biztos, de a tobbi allamhoz kepest nalunk szinte a legmagasabb az ar (nezd meg a state tax-ot allamonkent!)

www.kiplinger.com/tool/taxes/T055-S001-gas-tax-map/index.php

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.07. 00:22:53

@kék madár: gasprices.aaa.com/state-gas-price-averages/

A mostani arcsokkentes (annyira nem igazan latom, hogy csokkenne btw) foleg az egyebkent is alacsonyabb teli keverek miatt van.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.07. 00:45:22

@shakti rom: a benzin ar EGY proposition a sok kozul ;) just sayin' ;)

itt a tobbi FYI:
www.voterguide.sos.ca.gov/propositions/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.07. 00:47:31

@shakti rom: CA belpolitikajara legalabb annyira odafigyelunk - hiszen ezt meginkabb a borunkon fogjuk erezni - mint a szovetsegi csatarozasokra...ne felejtsd el, hogy a midterm elections nem csak es kizarolag szovetsegi politikarol szol.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.07. 00:53:53

@Zsuzsi65: egyebkent me'g annyit, hogy a benzin ar novekedes MINDENKIT - de legfokeppen pont azokat a retegeket erinti, akit a demokratak tamogatni probalnak...szoval ez nem mas, mint social engineering a reszukrol...

blackhairlady 2018.11.07. 00:58:51

@Zsuzsi65: Sajnos en meg nem tudtam szavazni, de a gyereket bekisertem, nagyon buszke volt, hogy eleyeben eloszor szavazhatott :)
O is attanulmanyozta, hogy milyen poziciokra lehet szavazni, volt vagy 15 fele, szoval felkeszulten ment.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.07. 01:01:19

@blackhairlady: szuper, orulok, hogy o is ilyen lelkiismeretes volt!

kék madár 2018.11.07. 01:01:34

@kardio1: igen, lassan 20 eve szavazok is.

kék madár 2018.11.07. 01:04:12

@Zsuzsi65: egy idealis vilagban a benzin ingyen lenne es nem szennyezne, de a kozlekedes a legnagyobb CO2 kibocsajto, es azt minden eszkozzel vissza kene szoritani. Mivel az emberek maguktol nem allnak at (pedig most mar nagyon hozzaferheto az elektromos auto is), az aremeles a legegyszerubb eszkoz.

kék madár 2018.11.07. 01:16:07

@kardio1: egyebkent meg nem talalnad el, hogy 2008-ban es 2012-ben kire szavaztam :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.07. 01:18:15

@kék madár: te itt elsz CA-ban, tudod, hogy ennek az idealista elkepzelesnek nem sok eselye van, hogy valaha is megvalosuljon :) (marmint, hogy az emberek feladjak az autoikat es csokkenjen a forgalom)...az elektromos auto meg egyelore azert nem annyira megfizetheto az atlag ember szamara. A Co2 (es egyeb emission) regulacioja az egyik legszigorubb CA-ban (az mas kerdes, hogy a tobbi allamban nem annyira, a CO2 meg nem ismeri az allamhatarokat :)
Aremelessel nem azt erik el, hogy csokken az autoforgalom, hanem felkuszik az inflacio.

kék madár 2018.11.07. 01:32:35

@Zsuzsi65: a recesszio es magas gazarak idejen akit ismertem mind probalt szabadulni a Ford Expedition-jetol, truckjatol. En azt tapasztaltam, hogy ez befolyasolta az autohasznalatot.

Ami az affordabilityt illeti, mar lassan ugyanannyiba kerul egy elektromos auto mint egy kozepkategorias, sot (mar a masodikat nyuvom). Minden sarkon szembejon veled egy Tesla S meg Tesla 3-as. Persze nem olcso, de akarni is kell zoldnek lenni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.07. 01:38:47

@kék madár: hat Tesla tenyleg sok van, minden nap lato (de mondjuk megnezheted, milyen kornyeken furikaznak :) Nem az inner city-ben :) szerintem az 50-60K meg eleg sok (hiaba 30K korul indul az ara, gyakorlatilag az alap exrakert, amit meg kell venni, majdnem 50-60K-ra felmegy. Tudom, mert kacerkodtunk vele...

shakti rom 2018.11.07. 01:48:08

@Zsuzsi65: Most irjátok a következő 20-30 év világot..európát, ázsiát..

gabors 2018.11.07. 01:56:26

@kék madár: "@gabors: a subpoena-t az IRS-nek kuldik, es az koteles kiadni, a Trump fejreallhat, akkor se tudja megakadalyozni, legfeljebb tankokkal "

nem egeszen executive privilege amivel egesz a legfelsobb birosagig fognak elmenni es ott 5-4 kavan lesz a vege

ezet irtam hogy ha csaladdal Jr, Eric Ivanka, kezdik akkor ezt el lehet kerulni .. ott van a vo es a csaladja egy bunzo csalok azok is sot meg "zsidok" is amelett :-)

gabors 2018.11.07. 02:02:29

@Zsuzsi65: "mert ez egy demokrata tobbsegu allam, es mint ilyen, csak huzza ki belolunk az adokat."

de az utakat mibol kellene fizetni? ha nem a benzin adokbol pont jo mert aki tobbet fogyaszt jobban rongalja az utakat vagy azert mert 10 mpg Hummer 3 hajt vagy ha Prius 150k mile event ... sokkal igazsagosabb mint altalanos adokbol csinalni :-) De en nem akarok beleszolni CA mit csinal .. ne szavazzatok Demokratakra es akor nem 2/3-uk ennyi az egesz

amugy alakul :-)

gabors 2018.11.07. 02:07:58

@blackhairlady: " volt vagy 15 fele, szoval felkeszulten ment. "

kezdek irigykedni itt semmlyen proposition nem volt basszus csak a CIty-ben volt vagy harom ...

gabors 2018.11.07. 02:08:56

@shakti rom: "
Pezsgőt megisszuk vagy örömünkben vagy bánatunkban :) "

mar ihatod is Bernie Sanders nyert :-)

kék madár 2018.11.07. 02:12:40

@gabors: nem tudja megakadalyozni a tax returnje kiadatasat, legalabb 10 modja van, persze mondhatja, hogy na de megis

gabors 2018.11.07. 02:21:50

@kék madár: de megtudja vagy legalabbis nagyon le tudja lassitani ... egy sima elnoki rendelettel utasithatja a IRS szinte barmire mert executive branch utanna mar csak attol fugg hogyan jatszodik le mindez a szovetsegi birosagi rendszerben aminek a vege a legfelsobb birosag ... ez akar tobb evig is eltarthat ... ez a csalo ebben jo olyan fasz ugyvedjei voltak eddig is ....Cohen Guilianiy Judge Pirro es a tobbi fox and friends ... lehet Gorka is ugyved nem tudom

gabors 2018.11.07. 03:02:47

New York lezartak a szenator ahogy varhato is volt nyert...

ami igazan meglepo hogy Texas Ted Cruze lehet hogy veszit :-)))))

gabors 2018.11.07. 04:08:51

az utolso republikanus is vesztett NYC-ben .. nem biztos hogy Trump-nak ez nagyon fasza lesz a kovetkezo 2 evre

gabors 2018.11.07. 04:09:42

DE a szenatus mar republican ...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.07. 04:21:08

@gabors: "de az utakat mibol kellene fizetni? " mindenki elfogadja, hogy az adonk eggy reszet erre a celra kell forditani. De amikor azt latja az ember (most CA-rol beszelek), hogy legmagasabbak itt az adok, es az utakra meg a vele osszefuggo dolgokra mekkora budge van, de ehhez kepest az utak, hidak allapota siralmas, akkor bizony sokan megkerdojelezik, mire megy a penz. Ha tudnad, milyen orult projectekre koltenek milliokat...:(

shakti rom 2018.11.07. 06:22:12

Beto vezet szépen!!!!!!

kronikas 2018.11.07. 07:55:18

@maxval balcán bircaman: nehlz trollok élete....s egyre nehezebb lesz.

shakti rom 2018.11.07. 08:05:58

@maxval balcán bircaman:

Nagy pofon ez Trumpnak, s az összes klónjának. Mehetsz sírni a tesókhoz.

gabors 2018.11.07. 09:43:55

@shakti rom: "Nagy pofon ez Trumpnak, "

kozel sem (sajnos) nemhogy nem tsunami ... megy hullamnak is gyengecske ... (sajnos) Kongresszusban minimalis a tobbseg Szenatusban pedig noveltek a tobbseguket a republikanusok ...

par dontetlen ... egy ket nagyon jo gyozlelem a demokrataknak...

Hari Seldon 2 2018.11.07. 12:15:46

@gabors:
Mondtam, mindenki saját habitusa és izlése szerint fogja értékelni az eredményt.
De az én meglátásom. (lehet, hoyg tévedek) nem tök mindegy, hogy a szenátusban 2 vagy 8 fős a többsége a rep-eknek? Így is úgy is lefutott dolog.
A fordítás a másik házban sokkal lényegesebb változás. - Persze ha jól értelmezem a politikai lehetőségeket.

gabors 2018.11.07. 13:01:54

@Hari Seldon 2: "hogy a szenátusban 2 vagy 8 fős a többsége a rep-eknek? Így is úgy is lefutott dolog.
A fordítás a másik házban sokkal lényegesebb változás. -"

szerintem egyik sem igaz az Obama Care szavaztnal 1 kulonbseg is eleg volt nagyon nem mindegy 49-51 vagy 54-46 mert a republikanus szenatorok kozott is ORIASI a kulonbseg most Susan Collins es Lisa Murkowski mar le van nullazva es valszeg veszteni fog legkozelebb es volt egy ket kevesbe trumpista szenator akik vagy meghaltak vegy nem indultak most az 54-bol mar boven 50 felett van a totalisan trumpot tamogatok szama... ami miatt ez a leginkabb szamit a szovetsegi birosagok amiket most 30 evre trumpositjak majd.

a Kongresz egyedul nem sokat tud csinalni max mindefele vizsgalatok fognak indulni amit trump siman lefeknyuzoz oszt annyi ...

a demokrata hullam nem jott be se texas se florida ami szamitott volna. (egy ket helyen volt csak meglepetes Wisconsin Oklahoma talan) nekem ugy tunik 2020-ban megint nyer trump mert az electoral college ahol a videki idosodo feher konzervativ europaiak szavazata (ami tovabbra is jelentosen felul ertekelt) megint donto lesz ... nem akarok reszletekbe menni a hogy a tok feher idaho miert szamit sokkal tobbet mint egesz New York city (ahol 20-x annyian elnek mint egesz Idahoban) de most a palya megint trumpnak lejt ...

de majd meglatjuk

gabors 2018.11.07. 13:03:11

@shakti rom: "@Hari Seldon 2: jól értelmezed. "

NEM igazan nem ismetlem a valaszom...

gabors 2018.11.07. 13:26:21

@shakti rom: "Nagy pofon ez Trumpnak,"

a legnagyobb pofon talan a szomalia-i mohamedan migrans no michiganbol ... aki most a kongresszus tagja ...

2 latin (ms13) texasbol nyert

es hogy kb 100 not valasztottak be a kongresszusba NA ez komoly pofon

gabors 2018.11.07. 15:13:27

@kék madár: it is behind a pay wall

a kommentekre meg nem vagyok kivancsi

viszont a cimmel magaval teljesen egyetertek nem is mondtam mast eddig sem

gyozelem de nem akkora mint sokan vartak vagy inkabb remeltek ...

a szovetsegi birosagokat elassak az 50-es evekbe gyerekeidnek lesz igen szar ...

ide irom hogy legalabb meg egy legfelso birot ki fog nevezeni trump de meg az is lehet meg kettot (mielott 2020-ban nyer) Thomas jovore lemond es meg egy Kavanagh-t fognak betteni .. Kongreszzus meg nyomozhat napestig az csak Trump-nak lesz jo ..

sajnalom hogy igy tortent de ez van

kék madár 2018.11.07. 15:23:02

@gabors: semmilyen paywall mogott nincs, probalkozz meg.

en se ismetlem magam, de 5-bol negyben nem ertek veled egyet

kék madár 2018.11.07. 15:23:42

@gabors: es mondtam barmit a kommentekrol?

kék madár 2018.11.07. 15:35:43

@Zsuzsi65: "sokan megkerdojelezik, mire megy a penz"
az allam gazdalkodasa az utolso centig lekerdezhheto, egy browserbol minden kulonleges hozzaferes nelkul barki lathatja mire megy el a penz. Ha valaki megkerdojelezi, a legegyszerubb, ha megnezi.

gabors 2018.11.07. 15:41:20

@kék madár: "@gabors: semmilyen paywall mogott nincs, probalkozz meg. "

nalam login jelenik meg csak ami nelkul a cikk ki van takarva ...

ami cimben van azzal mint irtam egyetertek ... tul sokan tul sokat remeltek ... en meg abban sem voltam biztos hogy a Kongresszus meglesz ... es tovabbra is ugy gondolom hogy Trump ha nem is siman de nyerni fog .. foleg ha a Demokrata Kongresszus tul nyomja a nyomozgatast (amivel a feher oregecske videki europaiakat nem lehet meggyozni 2 ev mulva sem akkor is fog mukodni a mexikoi gyilkos/szatir/eroszakolo/zsivany aki ellen CSAK TRUMP vedi meg oket ) sajnos most ez mukodik ...de hidd el orulnek ha nem lenne igazam

amugy ha csak egyet irnal mivel nem ertesz egyet mar lenne mirol beszelni ...

gabors 2018.11.07. 15:47:52

@kék madár: @gabors: "akkor is fog mukodni a mexikoi gyilkos"

ja es kimaradt a blood and soil es a jew hatter-hatalom...

amugy tetszik amit a california-i adokrol irsz en is szoktam mondani hogy minden evben dollarra megkapom mire koltottek az ingatlan adomat (megha nem is tetszik hogy minden evben feljebb es feljebb megy) de itt legalabb elviszik a szemetet bar az utak nagyon nem javulnak...

Golf2 2018.11.07. 15:58:55

Az orosz trollok megpróbáltak beleavatkozni a félidős választásokba is

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.07. 16:30:14

@gabors: igy van. Kb ugyanaz a helyzet, mint Obama 1.ciklusaban. ugyanugy nem lesznek nagy fordulatok, mert egyik kutya, masik eb: se a demokratak, se a republikanusok nem tudtak egy olyan nagy reformot megvalositani, ami a legnagyobb problemakat (healthcare, immigration policy) jobb iranyba billentette volna.
Ez a mostani "victory" a demokrataknak kicsit simogatja a lelket, hogy meg sincsenek teljesen kisebbsegben mindenhol.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.07. 16:40:09

@Zsuzsi65: "vagy tul fiatal vagy nagyon naiv vagy:)"
Helyesbitem magam: valoban atra koltik, csak kb semmi latszatja nincs. Feneketlen bendo, es csak ontik bele a penzt. Ezert ertik sokan ugy, hogy nem oda megy a penz, ahova kene. Pl nezd meg LA v CA oktatasi koltsegveteset, es vesd ossze mondjuk LAUSD (legnagyobb iskola korzet LA-ben) v az altanos kaliorniai public school oktatasi eredmenyeivel...

Bredpitt Monika 2018.11.07. 17:33:18

www.youtube.com/watch?time_continue=92&v=6OtBwKYqYqI

lányom vett magának egy pólót itthon, ez áll rajta:

WOMEN MOVE MOUNTAINS

hajrá csajok !!!!!!!

azért annak van oka szerintem , hogy ennyi nő ment el szavazni......

Bredpitt Monika 2018.11.07. 17:39:57

(egy kicsit kapcsolódik a választásokhoz is)

nem is tudtam, hogy ilyen vicces tud lenni ez a csaj

www.youtube.com/watch?v=IGbfJv1ia7c

gabors 2018.11.07. 18:01:45

@Scott Tenorman Must Die:

"hajrá Trump! "

megy eppen a me me me me I I a Trump egy keresz eletu dolog az utolso hurra a feher oregecske konzervative europai migransoktol ...

gabors 2018.11.07. 20:12:44

@kék madár: "@gabors: nem tudja megakadalyozni a tax returnje kiadatasat, legalabb 10 modja van, persze mondhatja, hogy na de megis "

szivesen fogadok veled ....

1 ha mahoz (tegnaphoz) egy evre 2019 November 6 -ig nyilvanosan megszerzik (Kongresz nem valami russiian hack) Trump szemlyes adobevallasat (jobb ha az uzletiti is de ez most nincs ebben) akkor fizetem pezsgot amit akarsz $100 dollarig amazon/ebay meglatjuk !!

2. De ha mindez nem 2 KETTO evig nem tortenik meg akkor vesztettel es elvarom ugyanezt ...

Na mit gondolsz ??

Deal or NO Deal ???

es ha vita lenne hogy mi is a tax return ... itt eldontjuk

remelem veszitek !!!!!!!

shakti rom 2018.11.07. 20:31:01

@gabors: Times They Are in Changing

gabors 2018.11.07. 20:50:08

@gabors: @kék madár:

Na itt van ... Session is GONE !!!

egy napot sem vartak ...

most mit gondolsz mi lesz ?? ki most a hulye ?//

gabors 2018.11.07. 20:52:13

@shakti rom: lasd mi is van eloben mig Trump baszmegold a "fakenews-al"

Session is gone ...

Roesntien is gone

usa megy a bananok fele ....

so sad

kék madár 2018.11.07. 22:22:52

@gabors: azert nem fogadok, mert semmi befolyasom nincs arra, hogy a Congress meg is akarja szerezni az adobevallast. Pusztan tobb szazrol lattam leirva legalabb 10 egyszeru modjat annak hogy nyilvanossa tegyek az adobevallasat es el is hiszem. Te meg tok mast hiszel. Majd meglatjuk

2018.11.07. 22:24:55

Egyre nagyobb divat az, hogy országokat degenerált majmok vezessenek. Nem csak nálunk működik így. :D.

kék madár 2018.11.07. 22:52:33

@Brandon Frazer: ekkora degeneralt majom mint a Trump nincs meg egy, nehez ebbol divatot csinalni

shakti rom 2018.11.07. 23:03:01

@gabors: De! S erre is varrj egy gombot...

10 perccel a Session kirugás után 10%-ot mentek fel a részvényeim(mixed portfolio)

FutureFry 2018.11.08. 01:03:26

@kék madár: Valószínű jövő év elején a demokraták megpróbálják “kikérni” de véleményem szerint (ahogy @gabors: is mondja) nem fog sikerülni. Pl. bürokratikus útvesztőbe süllyesztik a kérvényt, elodázzák, esetleg (ha addig megy a dolog) a konzervatív többségű SC elkaszálja stb. De Trump-tól még az is kitelik, hogy nemes egyszerűséggel kirúg(at)ja azokat akik kiadnák (és közben valahogy “populista tőkét” kovácsol a dologból).

www.washingtonpost.com/business/economy/trump-suggests-he-wont-turn-over-tax-returns-even-if-democrats-demand-them/2018/11/07/396ae650-e2ad-11e8-ab2c-b31dcd53ca6b_story.html

kék madár 2018.11.08. 01:56:10

@FutureFry: Trump "hatalma" messze nem terjed ki mindenre, erre se. Elvileg persze alakithat egy space force-t, legyozheti a gravitaciot, kirallya koronazhatja magat, megeheti a house-ot reggelire de a realis megis az, hogy a Congress kikerheti az adobevallasat.

FutureFry 2018.11.08. 03:01:14

@kék madár:

A “reális” fogalma kicsit átalakulni látszik a Trump-érában.

Egyébként a “Space Force” lehet, hogy most hülyén hangzik de gondolom az “Air Force”-t is szoknia kellett a fülnek anno (mint az iPad-et :)), és nem feltétlenül elvetendő ötlet csak azért mert Trump agyából pattant ki. Mellesleg Neil deGrasse Tyson vagy Elon Musk sem tartja annak.

gabors 2018.11.08. 04:42:49

@kék madár: "mert semmi befolyasom nincs arra, "

nem tudom de olyanra fogadni amit te befolyasolni is tudsz eleg balkani dolog. lenne...:-)

pont azert ajanlottam a fogadast mert en sem tudom befolyasolni csak tapasztalatbol saccolom hogy mi lehet a politikaban.

gabors 2018.11.08. 04:50:53

@kék madár: "hogy a Congress kikerheti az adobevallasat. "

eddig kb igazad van CSAK arrol volt szo (a fogadas is arrol szolt volna) hogy barmikor is de minimum 2020 elott nyilvanossagra is kerul el (vagy legalabb a Kongresszus lathatja-e )

azt hiszem osszekevered azt amit remelsz politikailag es ami most a valosag....

hidd el orulnek ha ramcafolnanak a tenyek a kovetkezo 2 evben .. de nem hiszem

Nem hiszem hogy Trump adobevallasat latni fogod (vagy barki is ) nem VELETLEN hogy onkent nem mutatta be.

Sokkal jobb es hatekonyabb strategia lenne ha a Kongresszus a cabinet tagokkal es Trump csaladjaval kezdenek akiknek kozel sincs akkor jogi vedelme mint az elnoknek.

Ha a demokratak kovetik azt amit te ajanlasz siman veszitik a 2020-at a kongresszussal es a szenatussal egyutt, mert eloszor aldozatot csinalnak Trumpbol utanna meg host is aki ellenallt a liberalis maffianak ... nem hiszem hogy ezt akarnad

gabors 2018.11.08. 05:01:49

@shakti rom: "@gabors: De! S erre is varrj egy gombot...

10 perccel a Session kirugás után 10%-ot mentek fel a részvényeim(mixed portfolio) "

az enyemek is SOT en pont elotte tettem be egy kis penzt pluszban mar be volt keszitve reggelre es az eredmenytol fuggoen .. vettem is meg reszvenyeket

..
DE ettol meg ez nem jo amerikanak es az az amerikaiak donto tobbsegenek (azokat is beleertve akik tovabbra is tamogatjak trumpot ) az orszag meg inkabb ketfele szakadt a partok meg kekebbek a fly over meg pirossabb (vagy inkabb feher konzervativabb... )

Golf2 2018.11.08. 07:45:02

@shakti rom: Ez most lett aktuális?

gabors 2018.11.08. 07:48:30

@shakti rom: mi a f@szra vartatok eddig ???

emiatt nem fognak a gazdag zsido new yorkiak oda koltozni :-)))

Bredpitt Monika 2018.11.08. 09:15:19

@gabors: jo poenjaid vannak neha, de a balkan szot szerintem hagyd el a szotaradbol....

Ha valaki olyasmire fogad aminek elore tudja az eredmenyet, azt inkabb hivjak bennfentes kereskedesnek, mint balkaninak....

Occam beretvája 2018.11.08. 09:26:53

Elindult a halott strici, és meg is nyerte az amerikai félidős választást
Dennis Hof középhatótávolságú amerikai celeb, nevadai illetőségű, ahol jól futó bordélyház-hálózatot üzemeltet, írtuk egy hónapja, amikor kiderült, hogy elindul republikánus színekben a választáson, amit beárnyékolt, hogy nem sokkal a 72. születésnapja után meghalt.
Ennek ellenére tovább futott a kampánya, és amilyenek a választók, kedden a szavazatok közel 68 százalékával legyőzte a demokrata párti Lesia Romanovot a nevadai 36. választási körzetben. (INDEX)
Ez olyan szép hogy ehhez bármiféle magyarázat felesleges lenne.

M. Péter 2018.11.08. 21:38:12

@Occam beretvája: Annyi magyarázat azért nem árt hozzá, hogy így majd egy másik republikánust fognak majd a helyére kinevezni.

gabors 2018.11.08. 21:45:32

@Bredpitt Monika: na az is balkani ... mindenki tudja mit jelent pont foleg a vilag azon reszen (es hogy miert)

gabors 2018.11.08. 21:50:31

@gabors: @kék madár:

"ide irom hogy legalabb meg egy legfelso birot ki fog nevezeni trump de meg az is lehet meg kettot (mielott 2020-ban nyer) Thomas jovore lemond es meg egy Kavanagh-t fognak betteni "

na hogy mlyen kozel voltam ... Ruth Bader Ginsburg (85 eves) es korhazban van miutan elesett !!! basszus nem gondoltam hogy akar ilyen hamar bevalik a joslatom ... remelem meggyogyul gyorsan (de akkor is mar 85!!)

shakti rom 2018.11.08. 22:03:46

@gabors: Amerika se fogadta oket.

gabors 2018.11.08. 22:29:04

@shakti rom: tudom St. Louis hajo tortenete elegge ismert...

de nem ez volt kerdesem hanem mi tortent hogy Justin ilyet csinalt ?

hiszen az evfordulo jovore lesz csak ?

nem volt jobb PR otlet ?

kék madár 2018.11.08. 23:09:04

@gabors: meg egyszer, en azt allitom, hogy HA a Congres kikeri az adobevallast, akkor meg is fogja kapni. Hogy kikeri-e azt nem tudom megjosolni

gabors 2018.11.08. 23:23:36

@kék madár: "meg egyszer, en azt allitom, hogy HA a Congres kikeri az adobevallast, akkor meg is fogja kapni. "

igy is OK nekem ha hozza tesszuk ha nincs subpoena akkor a fogadas semmis .. .

tovabbra is azt mondom hogy Te vagy en nem fogjuk latni sot a Kongresz sem az adott idon belul amit irtam ....

kék madár 2018.11.09. 00:28:30

@gabors: nekem nem a fogadas tetje nagy hanem a jovonk, ugyhogy en babonabol erre nem fogadok tetben

FutureFry 2018.11.09. 05:12:58

@kék madár: @gabors:

www.washingtonpost.com/business/economy/trump-suggests-he-wont-turn-over-tax-returns-even-if-democrats-demand-them/2018/11/07/396ae650-e2ad-11e8-ab2c-b31dcd53ca6b_story.html

"…
Rep. Richard E. Neal (D-Mass.), expected to become the chairman of the tax-writing House Ways and Means Committee once his party retakes power in January, plans to insist Trump voluntarily release his tax returns, he said in an interview. If Trump doesn’t, then Neal will file a legal request with the treasury secretary that would require the returns be disclosed to a small group of people on Capitol Hill. He predicted the matter would end up in federal court.

… Neal acknowledged that the Treasury Department might not provide the information quickly, setting up a legal battle.
...
What the White House would want, Mays said, “is to buy two years of time” while the issue was bogged down by lawyers. And then the White House would hope Republicans take back the House in 2020 and nobody is demanding [the tax returns] at that point."

De tényleg az is lehet, hogy a demokraták meg se próbálják jogi útra terelni a dolgot, mert azzal csak muníciót nyújtanának Trump-nak.

gabors 2018.11.09. 13:26:11

@kék madár: "@gabors: nekem nem a fogadas tetje nagy hanem a jovonk, ugyhogy en babonabol erre nem fogadok tetben "

Na ez mar tudomanyosabb valasz :-)

kék madár 2018.11.09. 23:47:38

@FutureFry: igaza is lenne, ha nem lenne Trumpnak tobbszaz olyan futo birosagi ugye, amihez ki lehet kerni az adobevallasat. Egy szovetsegi biro is eleg a kiadatashoz.
Amikor meg egy kis kor latja, onnan mar nagyon konnyen kiszivarog

gabors 2018.11.11. 10:14:56

@kék madár: "@FutureFry: igaza is lenne, ha nem lenne Trumpnak tobbszaz olyan futo birosagi ugye, amihez ki lehet kerni az adobevallasat. "

az nem olyan egyszeru mint az MSNBC-n mondjak :-)

"Egy szovetsegi biro is eleg a kiadatashoz. "

csakhoz ehhez jogi alapon kellen meggyozni egy szovetsegi birot es ezutan meg van felsobb birosag is es vage a Supreme Court .. amit remelem mar tudod hogy kb kik ellenorzik ...

nem olyan egyszeru mint gondolod meg a teidedt sem lehet kikerni ....

de meglatjuk :-)

ha a demokratak tul toljak mint mar irtam Trump nyeri 2020 -t !!!

adg 2018.11.11. 12:38:27

Tiszta hulyek ezek az amerikaiak. Barmelyik magyar kommentelo tisztan latja, hogyan lehetne kicsinalni trampot, lebuktatni a mindenki altal tudott adosvindlijeit, stb, ezek meg ott neznek ki a fejukbol, es egynem sincs otlete, biro, rendor, szenator, akarki, semmi. Fogalmatlan banda. Pedig csak ide kene benezniuk, percek alatt eveket okosodhatnanak.

Mrs. Clayton 2018.11.11. 12:55:16

@adg: haha, ebbol a kommentbol is latszik, h te se tudsz semmit. Szerinted a magyarokon kivul ki beszel meg egy ilyen bonyolult, am de tokeletesen kifinomult nyelvet? Megis hogy gondolod h az amerikaiak azzal a merhetetlen egyszeru nyelvukkel majd megertenek egy magyart. Nyilvan olvassak az itteni kommenteket, de nem lehet leforditani az o primitiv nyelvukre. Latszik h a te fejedben sem szikrazik az ertelem, nem veletlenul irkalsz te is erre a blogra. Pedig ha tudnad h igazan hol irjak az okossagot...

adg 2018.11.11. 13:26:16

@Mrs. Clayton: hat en nem sokat tudok, csak itt olvasom, hogy mik vannak, es milyen egyszeru lenne a vilag minden bajat megoldani.

De igazad van, nem elvarhato egy egyszeru amerikaitol, hogy a toredeket is felfogja a tudasnak. Azzal a kezdetleges “nyelvukkel”?

Erdekesseg: Amikor itt abok beszelnek a radioban neha, ugy szoktak beszelni a sajatjaikrol, hogy pl Mrrukwurra Gurrburruwla az xy torzsbol szarmazik, he speaks a language and English.
Szoval meg ok sem tartjak nyelvnek az angolt. :)

Az okossag meg? Hat minek ennel tobbet tudni, mint ami itt van a kommentekben?

Mrs. Clayton 2018.11.11. 14:03:03

@adg: pedig ha tudjuk kit olvasnank!

kardio1 2018.11.12. 00:24:31

@kék madár: már ilyen régóta ott élsz ? Amilyen hevesen bírálod Orbánt, azt hittem, frissebb kivándorló vagy.

gabors 2018.11.13. 01:10:05

@kardio1: "@kék madár: már ilyen régóta ott élsz ? Amilyen hevesen bírálod Orbánt, azt hittem, frissebb kivándorló vagy. "

mert megnott a demokracia erzeke, es lehet vannak meg otthon maradottak is ...

kék madár 2018.11.13. 06:05:04

@kardio1: nem biralom hevesen, visszafogottan biralom, ahhoz kepest amit megerdemel. Egyebkent meg kozben otthon is eltem 5 evet az Orban kiralysag alatt mazochizmusbol

kék madár 2018.11.13. 06:06:05

@kardio1: "gondolom, Barackra."
de nem

shakti rom 2018.11.13. 06:57:06

@adg: 30-40% az amerikaiknak kb akkora furkó mint az átlag ozzie. Min vagy meglepődve?
:)

kék madár 2018.11.13. 07:44:29

@adg: pont az az erdekes benne, hogy annak amit Trump elkovetett mas a 1/500-aert reg megbukott volna. En leirom, hogy hogyan lehetne elkaszalni, de a Trumpot akarhanyszor elkaszaljak, mindig felfele esik.
Leirtal par hulyeseget, de azzal nem pazarolom senki idejet

adg 2018.11.13. 11:47:36

@kék madár: wow, még ekkora arcot!

kardio1 2018.11.13. 15:36:00

@kék madár: kemény vagy: mazochizmusból menni vhová !
Ha nem Barackra voksoltál, miért nem ? Hiszen nem úgy tűnik, hogy republikánus volnál.

blackhairlady 2018.11.13. 17:38:26

@kék madár: de miert nem beszelsz a kepviseloddel vagy a szenatorral, adhatnal nekik otleteket hogyan buktassak meg. Komolyan, ezt miert nem lepted meg meg eddig? Nem erne meg egy telefonhivast vagy szemlyes talalkozot?

kék madár 2018.11.13. 17:55:20

@blackhairlady: termeszetesen csak szellemeskedtem, nyilvan nem a megbuktatashoz szukseges info hianyzik (es en azon ulok), hanem a polittikai akarat, azon en meg nem tudom valtoztatni, ha megfeszulok se.
Egyebkeet szoktam irni a kepviseloimnnek, tobb kevesebb sikerrel.

kék madár 2018.11.13. 17:57:46

@kardio1: @adg: mi csak ilyen ontelt tuskok vagyunk :)

kék madár 2018.11.13. 18:02:34

@kardio1: azert mert szerintem nem lett volna es nem volt jo elnok. (Persze most visszasirom, Trump mellett, alatt)
Egyebkent nem demokrata vagyok, hanem ultraliberalis, szelsobalos, kommunista, maoista, trockista csokeveny.

kardio1 2018.11.13. 18:05:30

@kék madár: hú, az durva ! Nem csoda, hogy nem találjuk a hangot politikai téren, a te állaspontod olyan messze van az enyémtől, mint Makó Jeruzsálemtől !

kardio1 2018.11.13. 18:08:16

@kék madár: de még önmagadon belül is elképesztő a távolság: a szélsőbal, a liberalizmus, a kommunizmus, a maoizmus és a trockizmus mind nagyon más és többnyire egymás ellenségei.

kék madár 2018.11.13. 18:18:16

@kardio1: tele vagyok ellentmondassal, a bennem levo tavolsagok eltorpulnek a kettonk kozottihez kepest

kék madár 2018.11.13. 18:30:34

@kardio1: @blackhairlady: egyebkent komolyra forditva: Trumpot semmi nem fogja megbuktatni, se a hazugsagai, se az orosz maffiakapcsolatai, se a moszkvai videok, se az adocsalasai, a fake uzletei, a ki nem fizetett szamlai, az abortuszai, megfenyegetett es osszevert uzletfelei, es az se ha valakit fenyes nappal lelo az 5-ik sugaruton.
Csak a qrvakba tud belebukni, azokat annyira magabiztos es amator modon kezelte, es rajtuk annyira nem talal fogast, hogy abba vagy sajat maga borul bele, vagy a hivei egy resze elpartol (a ketszinu evangelikusok) vagy az FBI-nak eleg bizonyiteka lesz.

Bredpitt Monika 2018.11.13. 18:31:10

@kardio1: @kék madár:

a madárnak egy ellensége van: a birka

blackhairlady 2018.11.13. 23:46:41

@kék madár: akkor felre ertettelek, en azt hittem tenyleg tudod a modjat, olyan hatarozottan allitottad :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.14. 00:34:07

@kék madár: "Trumpot semmi nem fogja megbuktatni, se a hazugsagai, se az orosz maffiakapcsolatai, se a moszkvai videok, se az adocsalasai, a fake uzletei, a ki nem fizetett szamlai, az abortuszai..."

Nahat, Trumpnak abortusza is volt?? :))) jo tudni! micsoda gyalazat! ;)

kék madár 2018.11.14. 06:29:12

@Zsuzsi65: a szeretoinek amikert o fizetett, de semmi jelentosege: a pro-life hivei ezt is elnezik neki

kék madár 2018.11.14. 06:29:56

@blackhairlady: hatarozottan tudom, hogy mindenki mas mibe bukna bele.

geeeteee 2018.11.14. 06:38:45

@adg: Érdekességként fűzném hozzá, hogy egyes őslakos csoportoknál ellenzéki hozzáállásból meg sem tanulnak angolul, még olyanok sem, akiknek a nyelve már kihalt. És akkor ott a kriol. Kb. ilyen indoka van az angol külön említésének.

shakti rom 2018.11.14. 06:38:48

@Zsuzsi65: Kalifornia ég, te meg poénkodsz..

kardio1 2018.11.14. 08:07:04

@shakti rom: milyen szerencse, hogy te kellően komoly vagy. Végülis mindig van valami tragédia a világban valahol. Gondolom, minden pillanatban ezen szomorkodsz.

adg 2018.11.14. 10:33:58

@geeeteee: amikor a gyerekeik bekerulnek a varosba, akkor mennek is egybol az esl osztalyba. Volt tobb ilyen osztalytarsuk a gyerekeknek. Aztan elokerul valami tavoli rokon a bushbol, es visszaviszi a gyereket.
A kriol egy erdekes szerzet, leirva is erdekes, egesz jol meg lehet erteni angollal. Katherineben sok minden ki van irva kriol nyelven is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása