oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. szeptember 11. 06:30,  A bevándorlók városa 45 komment

2018. szeptember 11. 06:30 Határátkelő

A bevándorlók városa

Ma újabb város következik a Bemutatom a városom-sorozatban, méghozzá a kanadai Vancouver, ahol a természet közelsége mellett számtalan olyan egyéb program akad, ami nagyon élhetővé és kellemessé teszi. A kanadai várost az ott élő Lívia mutatja be.

Mutasd be te is a városod - hova érdemes menni, mit nem szabad kihagyni, mennyire könnyű munkát találni a környéken... Írd meg és küldd el (lehetőleg fotókkal) a hataratkelo@hotmail.com címre!

richmond_night_market.jpgA richmondi éjszakai piac

Melyik az a hely, ahová először elviszed a városodba látogató ismerősöket?

Ha Vancouver, akkor a természet felfedezése lesz, ami leginkább visszaadja a west coast feelinget. Ez pedig abszolút időjárástól függő.

Itt ugye nagyon sokat esik, és ha épp zuhog, vagy mondjuk épp havazott, ami oly ritka, akkor vagy irány a tengerpart – ezzel nem érhet csalódás – Kits Beach a legkönnyebben elérhető, vagy a Stanley park, hogy a fák takarásától védve megnézzük a hatalmas törzsű fenyőfákat.

Amennyiben szép az idő, úgy én szeretem némi kalandra invitálni az idelátogatókat, ha belefér némi hegymászás, akkor irány a Baden Powell túra, forrásokon, patakokon, örökzöld erdőkön át. Hasonló élmény a Lynn kanyon, eldugott patakokkal, mártózási lehetőséggel.

Egy komfortosabb verzió a Grouse hegy, ahova gondola visz fel, és pazar kilátás nyílik róla a városra. A Capilano függőhíd szintúgy kalandos (nem túl őrült), persze kizárólag csak a nem tériszonyosoknak.

Persze a tengerpart itt is bejátszik, de amennyiben bevállalós a látogató, úgy az előbbiek helyett a Wreck Beach-re vinném el, ami nudista, és nagyon hippi.

Mi a három legjobb ingyenes dolog a városban?

Ellátogatni a Granville szigetre határozottan megéri a túrát már csak a légkör és a kis kézműves boltok miatt, és persze bámulni a dokkoló kishajókat, és az előttünk magasló felhőkarcolókat.

Canada Place a belvárosban szintúgy kihagyhatatlan. Szintúgy pazar rálátás nyílik a tengerre, az északi part hegyeire, illetve rácsatlakozhatunk a Sea Wall-ra, ami a világ leghosszabb megszakítás nélküli tengerparti sétaútja a maga 28 km-ével.

Nem teljesen ingyenes ugyan, de ajánlom a richmondi éjszakai piacot ($2.75 a beugró/fő), ahol mindenfélét lehet kapni a jól átsütött tintahaltól kezdve az igazán egzotikus zöldségekig, gyümölcsökig.

Hol érdemes enni, ami visszaadja a város ízeit és hangulatát?

Vancouver a bevándorlók városa, úgyhogy itt minden nemzet megtalálja a maga autentikus ízvilágát. Én oda szeretem vinni a látogatóimat, ami mondjuk két kultúra keveredését adja ízlésesen vissza.

Ilyen például az Eatery, ahol nagyon pöpec sushit lehet kapni, de az egész étterem hangulata, kialakítása helyi, hippi-kultúrát tükröz.

Vancouver legrégebbi étterme, ami ma már franchise, az az Old Spaghetti Factory, ennek belvárosi éttermében van egy kis villamos, ami méltóképp visszaadja a „régi” Vancouver hangulatát.

old_spaghetti_factory.jpgAz Old Spaghetti Factory

Hol érezhetjük leginkább a város történelmét?

Vancouvert 1886-ban alapították. Azt, hogy mi volt előtte, leginkább az őslakos kultúrában való elmélyedés adja vissza. Totemoszlopok elvétve rengeteg parkban találhatók, amennyiben azonban meghökkentő és méretes, európai kultúrától teljesen idegen műkincseket tekintenénk meg, akkor irány az Antropológiai Múzeum a UBC egyetemnél.

museum_of_anthropology.jpg

Természetesen ha előrébb megyünk az időben kezdve az 1800-as évektől, akkor sok mindent meg lehet tudni a városról a Vancouveri Múzeumba látogatva is, ami kreatív és szórakoztató módon kalauzolja az érdeklődőt a kínai bevándorlók vasútépítési célból való behozásuktól kezdve a második világháborúban kitaszított és vagyonuktól megfosztott japán telepesek történetéig.

Minek hagyjunk helyet a bőröndben, azaz mit érdemes vásárolni?

Ha valaki még nem volt Kanadában, akkor lehet, hogy ilyenek juthatnak eszébe idejövetelkor, hogy „juharszirup”, meg „igazi, minőségi whisky”. Hát ezeknek biztos nem kell helyet hagyni hazafelé, mert ezek nem igazán különböznek a Magyarországon megvásárolható termékektől.

A marihuána ugye „szinte” legális, azért ezt sem érdemes becsempészni a bőröndbe.

Számos olyan ajánlás van turistáknak, hogy mondjuk vigyünk haza helyi sört, meg csokoládé remekműveket. A sör minősége itt rendben van, egész finomak, de a magyar kézműves sörökön szocializálódott generáció (köztük én is) nem fog elájulni a helyi kínálattól, és a csokival is hasonló a helyzet.

Na de akkor mit vigyünk haza? Kis ajándékkosár konzerves füstölt lazaccal jó ötlet lehet, őslakosok alkotta és/vagy díszítette tárgyak szintúgy, bármi, ami kanadai juharleveles, és esetleg egy hokimez.”

Ha szívesen olvasnál még Líviától, látogass el a blogjára!

A sorozat sorvezetőnek szánt kérdései (tetszés szerint bővíthetők) 

Melyik az a hely, ahová először elviszed a városodba látogató ismerősöket? 

Mi a három legjobb ingyenes dolog a városban? 

Hol érdemes enni, ami visszaadja a város ízeit és hangulatát? 

Hol érezhetjük leginkább a város történelmét? 

Minek hagyjunk helyet a bőröndben, azaz mit érdemes vásárolni? 

Mennyire könnyű munkát találni a környéken? 

Milyen szolgáltatások érhetők el a városban? 

Milyen kikapcsolódási lehetőségeket nyújt az adott város (és környéke)? 

Kinek ajánlanád a várost? 

Milyen a jövőképed az adott városban?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Kanada Vancouver bemutatom a városom

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2314232671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.09.11. 06:48:36

Pedig milyen jó hely lehetett...

Olliék 2018.09.11. 07:47:27

Én itt is képes lennék óràkig nézni azokat a hatalmas fenyőket. Valami gyönyörűek. és egy túra alkalmàval eszméletlen módon kikapcsolja az ember agyàt,ha ilyen helyen tölt el pàr óràt.

2018.09.11. 13:02:11

nem is jo a livia blogja link

gabors 2018.09.11. 16:16:13

@Latcho Rom:

ami erdekes hogy pont egy ilyen het volt akkor is a US Open donto hetvege (szombaton ott voltam ...) utani kedd amikor az elovalasztasok lettek volna eppen (mots ezt a zsido unnep miatt csutortokre halasztottak.

De akkor gyonyoru felhotlen kek eg volt napsutes meleg kb pont mostani idore 10:30 korul omlottak le a tornyok ...

Livia Evergreen 2018.09.11. 16:40:56

@Olliék: Valóban, szóltam, hogy javítsák, addig is íme:
liviaevergreen.com/

2018.09.11. 16:41:51

Csak en rohogok azok, hogyan ostorozzak, a kocsog orbant a holnapi eu-s szavazas elott? Mondjuk az izgatott popcorn zabalas kozben kicsit lelkiismeretfurdalasom van, hogy sajat szulohazam ellen drukkolok.

2018.09.11. 16:47:16

@Livia Evergreen: Uhh ilyen profilkeppel kivancsi vagyok milyen fotokat kuldozgetnek majd neked a mai nap utan :))) majd oszd meg a legjobbakat

Latcho Rom 2018.09.11. 16:50:27

@gabors: még a régi helyen dolgoztam, nej hivott hogy kapcsoljuk be a tv-t, ott voltunk vagy 50en a pici boardroomba..

verkagrafomanka 2018.09.11. 17:56:44

@LepesMez: en is neztem/hallgattam, hat respect a tolmacsoknak!

Hari Seldon 2 2018.09.11. 18:29:45

@Shaktee:
Nem tudom, ez sok-e vagy kevés? (természetesen egy százalék is sok)
Most sok függ a saját bevallástól.
Mit értenek rajta? Nem tud elmenni kantinba, délben? Vagy csak rohan és kihagyja. - Sok ember biztos, hogy ezt is bemondja. Másrészt a franciák eléggé szeretnek panaszkodni. Ha nem olyan körülmények között esznek valami minőségit. Van olyan akinek nem evés, ha félben bekap egy szendvicset, vagy mit tudom én...
Tudod, hogy egy célzott kérdésnél, a válaszadó is szeret nagyot mondani.
Másrészt én inkább csak felfújet szenzációt látok benne. Feltehetőleg a magyar médiába. Merthogy itt nem került be a hírekbe, amikor a mentem Metz-be (Mme Seldon ma ott rendelt) én nem hallottam az autóban.

Gyanítom, hogy a magyar hírekben ez jobabn van "habosítva". - Na persze! Ott aztán mindenki eszik napi háromszor!

Ha csinálnának egy felmérést, hogy a franciák hány százaléka volt már a Disneylandban, ott is ki lehet hozni, hogy csak a 70%-a volt életében ott. - És akkor mi van? Azt jelenti itt nagy szegénység van?

kardio1 2018.09.11. 18:35:28

@LepesMez: a helyedben nekem is lenne, mert OV ellen szurkolsz, de egy esetleges forrásmegvonás esetén egész Magyarország, minden ott lakó járna rosszul. Ezért sem, meg az eljárás politikailag kontraproduktív volta miatt sem tudnám támogatni az eljárás megindítását. A szocialisták is teljesen lábon fogják lőni magukat, ha megszavazzák a jelentést, néhány Strasbourg-i jópontért abszolút lenullázzák magukat Magyarországon, kellenek az árulók a szabadságharcos im

Hari Seldon 2 2018.09.11. 18:36:24

@LepesMez:
Nem kell hogy lelkiismeretfurdalásod legyen.
Nem szülőhazád ellen drukkolsz, hanem egy bűnöző ellen. - nagyon erősen nyomatják, hogy maffiapárt egyenlő azzal az országgal.
Ha így nézzük, pontosan a szülőhazádnak drukkolsz. hogy évek évtized múlva sittre rakják ezt a bűnözőt.
(na jó, az ország lakosságának jeletős része ezt a bűnszervezetet támogatja, de az már nem az én dolgom)

kardio1 2018.09.11. 18:36:49

@LepesMez: imázshoz.
Mindezt úgy írom, hogy egy csomó mindennel nem értek egyet, amit OV tesz !

gabors 2018.09.11. 18:37:21

@Latcho Rom: en meg neztem a fustot a masodik sugarutrol kesobb meg hazafele (gyalog mert mindent leallitottak) neztuk a fustot a Queensborough Bridge ma Mayor Ed Kutch hid...

Az osszeomlast azt a szomszed barban neztuk mert a mi epuletunket is kiuritettek :-) de utanna inkabb elindultam haza mert ki tudja mi lesz meg addigra F-15 osok koroztek New York felett orakig ..

gabors 2018.09.11. 18:41:17

@Hari Seldon 2: en szinte soha nem eszek naponta haromszor mert sokszor a reggelit es neha meg a vacsorat is kihagyom de ettol tele a huto :-)

2018.09.11. 19:11:39

@Shaktee: @Hari Seldon 2:

Az ilyen szegénységes/éhezős felméréseket úgy szokták összeállítani, hogy megkérdezik, hogy például volt-e az elmúlt évben olyan, amikor anyagi okokból valamit nem vettél a boltban?

Ha volt, akkor húznak egy strigulát, hogy tessék, ez a pofa éhezik.

Az usában is, ugye, a lakosság nyolcada vagy nem tudom én, hányada éhezik, magyarországon meg egyenesen a harmada vagy mittomén.

Itt a felmérés:
www.secourspopulaire.fr/sites/default/files/atoms/files/barometre_ipsos_spf-juin_2018.pdf

Meggugliznám, hogy pontosan mit kérdeztek, csak nem beszélek franciául.

11. oldal.
Ha jól értem: "okoz-e nehézséget, hogy napi 3 kaját vegyél"?
Ha a válasz, "igen, nagyon" vagy "igen, kicsit", akkor abból az index.hu-ra már az csurog le, hogy "a felmérés szerint a franciák 21 százaléka anyagi okokból nem engedhet meg magának napi három étkezést és nem tud egészségesen táplálkozni".

Teljes homály az egész. Ha legalább azt kérdeznék, szoktál-e napi 3-szor enni, ahelyett, hogy okoz-e nehézséget. (Vagy még inkább azt, hogy szoktál-e elég kalóriát bevinni.)

Plusz szándékos nyelvrontás. Ha az ember nem eszik minden héten halat, és még inkább, ha az embernek "kicsi problémát okoz" minden héten halat enni, azt nem éhezésnek hívják.

Édesf.szom, hogy én ezeken mindig hogy felhúzom magam. :D

2018.09.11. 19:15:03

@Hari Seldon 2: En is igy ideologizalom a helyzetet. Meg mar egy ideje azt gondolom, hogy kb be kell dolnie az orszagnak elobb, hogy valami jelentosen tudnom valtozni. Csak attol felek mostmar, hogy utana sem jo iranyba valtozna.

2018.09.11. 19:19:40

@kardio1: Ez olyan, hogy a kemotol is szenved az ember, de aztan anelkul meg hosszutavon megrosszabb. Most ez egy eu-s kemo (bar amilyen toketlennek bizonyultak az elmult idoben, szerintem nem lesz eleg a dozis)

Golf2 2018.09.11. 19:23:19

@LepesMez: Remélem megszavazzák! Talán akkor visszavesz 1 kicsit a szarospelenkás család.

gabors 2018.09.11. 19:25:04

@LepesMez: az semmi most van mikor a fagyi visszanyal Fidesz pont emellett alt ki marmint hogy a magyar nepet Brusszelnek kell megvedenie a bitor kormanyatol ..

""Sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben (.) A Fidesznek ugyanakkor meggyőződése, hogy közös értékeink és elveink érvényre juttatását nem lehet mérlegelés tárgyává tenni. Fel kell tehát ruházni az Európai Uniót olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére és az alapelvek betartására késztesse; " Orban Viktor 2009 !!!

Hari Seldon 2 2018.09.11. 19:49:25

@Nagy kámpics:
Teljesen igazad van. Te jobban levezetted a ezt a témát. Pontosan én is ezt gondolom az ilyen felmérésekről.
Másik, hogy a média ezt hogy fújja fel.
Mondom, hallgattam a rádióban a info csatornát. Ott ezen nem nagyon témáztak, pedig ha valaki a francia média szereti a rossz hírt exponálni.

2018.09.11. 20:54:07

@gabors: Ohhh hany ilyen van. Pl az is vicces, hogy most nagyon be akarnak szamitani a tartozkodasokat, bezzeg korabban meg az volt, hogy akik nem szavaznak, azok atengedik a dontes jogat, es ez igy volt rendben :))))

2018.09.11. 20:56:54

Szegeny Vancouver milyen meltatlanul mellozve van itt 9/11 meg az eu szavazas arnyekaban, pedig milyen kiraly hely lehet. Kanada volt a B terv, ha nem jott volna ossze az USA zoldkartya

kardio1 2018.09.11. 21:04:35

@Hari Seldon 2: itt is bekerült a hírekbe, bizony ! És valóban sok a szegény. Polarizálódik a társadalom. Milyen rádiót hallgatsz egyébként ?

kardio1 2018.09.11. 21:13:12

@LepesMez: ez egy rosszul adagolt kemo: a rezisztenciát növeli és a gzazdaszervezet stabilitását veszélyezteti.
Én nem alkalmaznám ezt a szert.

2018.09.11. 21:24:19

@kardio1: Nőni fog a Fidesz támogatottsága, az ellenzéké pedig tovább süllyed. Már ha van még lejjebb. Itt most nem Orbánról van szó, hanem egy elvtelen, hazug támadásról Magyarország ellen.

kardio1 2018.09.11. 21:40:27

@Nagy kámpics: ha nem érted a feltett kérdéseket, sem a válaszokat, úgy nehéz a felmérésről nyilatkozni. Nekem az tűnt fel, hogy nyílik az olló a szegényebbek és a gazdagabbak között. Bizonyos mutatók javulnak, pl. a szabadság eltöltését illetően, de 46%-a a megkérdezetteknek semmit se tud félretenni, vagy adósságot is felhalmoz. 8 millióan vannak a szegénységi küszöb alatt. Ez akkor is sok, ha a statisztikákat nem olyan nehéz befolyásolni.

Shaktee 2018.09.11. 21:54:48

@Ott fogsz majd sírni.......: a nemzet szégyene hazabeszélt, az eu kozonseg pedig rohogott, boozott ezerrel.

gabors 2018.09.11. 22:00:15

@Ott fogsz majd sírni.......: ", hazug támadásról Magyarország ellen. "

nagy tevedes !!! az orszagot vezetok part POLITIKAJAROL van szo nem Magyarorszagrol .... a magyarokat minositk hanem az orszag politikai gyakorlatat hogy az hogy all parhuzamban vagy ellentetben az EU-s iranyelvekkel aminek maga Orban is nagy hive volt sot ezt hasonlo eljarast szorgalmazott (talan helyesen) az MSZPs kormany elleneben ...

Benyeled a demogog fidesz propagandat nagykanallal...

Arthamyr 2018.09.11. 22:49:50

@LepesMez: A tisztítótűz nem mindig segít ám. Hány ország dőlt be különböző okokból az utóbbi évtizedben, és hány ált fel erősebben és főleg a lakosai számára élhetőbben belőle?
Magyarországon ez van, erre van igény is, alternatíva sincs, szóval ez egy stabil helyzet, nem fog megváltozni semmiféle sokktól. Lehet, hogy kicsit vissza kell venniük pár dologban, de belpolitikailag csak erősödnek tőle, és jelentősége ezeknek a dolgoknak nem lesz. Mondjuk leszállnak a CEU-ról, akkor mi lesz? Az égvilágon semmi, törvényileg nem baszogatják, helyette mehet ellene a propaganda dupla erővel. Ellenséges civil szervezetek dettó. Ezután még jobban gyűlölet tárgyai lesznek, a munkájuk nehezebb lesz, és kiváló kampánytémát szolgáltatnak. A Fidesznél meg majdnem mindig kampány van, és ez még a jobbik eset, mert a maradék időben valamit épp ellopnak vagy tönkretesznek. :)

Arthamyr 2018.09.11. 22:53:06

@gabors: Ha az országot vezető párt politikájáról lenne szó, akkor kezdésből kibasznák a Fideszt a néppártból, utána meg mondjuk az egész holdudvart feketelistáznák a pénzügyi szektorban. Ez sima terelés, amíg lehet mutogatni a csúnya Fideszre, addig az ő hazai problémáik nem annyira feltűnőek.
Tippem szerint semmiféle lényeges következménye nem lesz ennek a dolognak, otthon meg mindenki politikailag profitál majd belőle.

2018.09.12. 00:18:17

@kardio1:

"ha nem érted a feltett kérdéseket, sem a válaszokat, úgy nehéz a felmérésről nyilatkozni."

Igen, így van... mint jeleztem is. :)
(Bár nyilván a pdf-ben lévő szöveggel segít a google translate, csak tovább guglizni nehézkes. Ha neked lenne hozzá kedved, hogy konkrétan kikeresd a módszertant, az szuperkúl lenne.)

" 8 millióan vannak a szegénységi küszöb alatt."

Például a "szegénységi küszöb" egy teljesen arbitrális fogalom.
Mivel nem beszélek franciául, leírnád, ebben a felmérésben mit értenek alatta pontosan?

2018.09.12. 01:43:57

@Arthamyr: igazad van, de egy random valtozast is jobbnak latok, mint hogy minden marad. es nem vagyok abban sem biztos, hogy belpolitikailag erosodnek - a nagy harcos csatat veszit.

mindenesetre az ev legjobb kommentjeit varom a 444-en. :)

Shaktee 2018.09.12. 06:26:44

@Nagy kámpics: te hányszor találod fel a spanyolviaszkot naponta?
:)

Határátkelő 2018.09.12. 07:09:26

@Ott fogsz majd sírni.......: Te érzed, mennyire nevetséges az, hogy jössz megint egy kamuprofillal, nyomod ugyanazt a dumát és azt hiszed, nem veszi senki észre?

Határátkelő 2018.09.12. 08:08:03

@Ott fogsz majd sírni.......: Tedd már meg, hogy idézel egyetlen mondatot, amiben én "gyűlölködtem, köpködtem Magyarországot, sértegettem az itthon élőket, kioktattam őket". Ja, hogy nem tudsz, mert ilyen hét év alatt egyszer sem fordult elő.

Na, akkor most búcsúztunk el egymástól.

Jöhet a következő kamuprofil.

midnightcoder2 2018.09.12. 15:59:06

@LepesMez: Ezzel az EU csak azt éri el, hogy még többen utálják. És persze a szocikat, liberálisokat és a zöldeket is. Ezek ezzel szépen bemanőverezték magukat a hazaáruló kategóriába.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása