oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. augusztus 30. 06:30,  Irány Kanada hiányszakmával! 45 komment

2018. augusztus 30. 06:30 Határátkelő

Irány Kanada hiányszakmával!

A poszt szerzője, Ákos Magyarországon egy multinacionális vállalatnál dolgozott felső vezetőként, majd a kanadai állandó lakosi státust megszerezve 14 hónapja költözött Torontóba feleségével és 4 éves gyermekükkel. Ákos nem bevándorlási ügynök, ellenben a több mint 2 éves bevándorlási procedúrán ügynök bevonása nélkül navigált keresztül.

Neked mi az a pénz, amiért már nem mennél el Magyarországról vagy amennyiért hazatérnél? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

kanada_waterloo_foto_juharszirup_blog.jpg

A bevándorlási ügynök kihagyásának egyrészt a költségmegtakarítás volt az oka (a Kanadába költözés e nélkül a tétel nélkül is jelentős anyagi befektetést igényel), másfelől a kanadai bevándorlási folyamatok jól dokumentáltak és az Express Entry rendszerben nem feltétlenül van szükség képzett szakember segítségére.

A család 1 év és több költözés után elköltözött Waterlooba, ami Torontótól 2 órára található az USA határ irányába. Szándékuk, hogy az izgalmakkal teli első év után Waterloo-ban végre gyökeret verjenek és élvezzék a Torontóhoz képest lassabb és nyugodtabb életet. Következzen tehát Ákos posztja!

“A napokban olvastam ezt a blog bejegyzést a Határátkelő blogján. A blogbejegyzés ezen a valamivel hosszabb cikken alapult.

Korábbi döntésünk, hogy a Juharszirupblog nem lesz kanadai bevándorlási tanácsadás még mindig igaz, mert a mi példánk csak egy az N db bevándorlási lehetőségből amivel Kanadában állandó lakosi státuszt lehet szerezni, illetve a szabályok változnak, én pedig csak időnként követem őket.

Azonban amikor elolvastam a Határátkelő által szemlézett írást, akkor azt a gondolatom támadt, hogy aki ez alapján a cikk alapján hoz döntést a kanadai bevándorlásról, vagy próbál tájékozódni a bevándorlási rendszert illetően, az könnyen téves következtetésre juthat.

Nézzük tehát azt a kiegészítést, amit a cikk mellé tennék:

A hiányszakma előnyt jelent a bevándorlásnál?

Nem akarok vitatkozni a hiányszakmák listájával, valószínűleg tényeken alapul, de attól még, hogy találsz egy NOC-ot, amiben van tapasztalatod és az éppen rajta van a hiányszakma listán, attól (sajnos) nem leszel előnyben az állandó lakosi státusz megszerzése során, egészen pontosan a bevándorlási sorrendet eldöntő Express Entry rendszerben.

Az Express Entry pontrendszerében a fiatal, lehetőleg többdiplomás, angolul és/vagy franciául igazoltan tudó embernek van előnye. Ha a jelölt az életkor, iskolai képzettség, nyelvtudás területén nem átlagon felüli pontértékkel rendelkezik az EE-ben, akkor is van esély kanadai tanulmányi és/vagy munka tapasztalattal, esetleg Kanadában élő testvérrel előrébb jutni az EE rangsorban, de azért nem jár pont, hogy valaki a hiányszakmák egyikében dolgozik.

Reménybeli bevándorlóként és a keresett szakmák egyikének művelőjeként én inkább a tartományok bevándorlási programját (Provincial Nomination Programs) nézném meg közelebbről, mert ott állandóan van több-kevesebb nyitott stream, ahol bizonyos szaktudású embereket várnak.

Például a legtöbb tartománynak van egészségügyi dolgozóknak szóló állandóan nyitva álló programja, de olvastam korábban kamionsofőröknek kiírt programról (nem vagyok benne biztos, hogy ez még mindig megvan), jó eséllyel lehet ilyen programot találni képzett kétkezi szakemberként (villanyszerelő, gázszerelő, szakács, stb), néhol van IT-szakembereknek szóló stream, stb.

Alapigazság, hogy azokban a tartományokban, melyek kedvelt bevándorlási célpontok, ott kevesebb a speciális bevándorlási program, mert ezek nélkül is van elég jelentkező. Ilyen például Ontario, British Columbia, Quebec esetleg még Alberta.

A kevésbé népszerű célpontok mint Manitoba, Saskatchewan és az Atlantic Canada (Nova Scotia, New Brunswick, New-Foundland and Labrador, Prince Edward Island) általában több speciális programot tartanak fenn, de ezek a tartományok kevésbé népesek és ezért várt jelentkezők száma is alacsonyabb, ezért pl csak időlegesen nyitnak meg egyes programokat, majd ha megtelik a jelentkezők száma, akkor lezárják.

Ezeket a tartományi programokat pár nap olvasás után át lehet látni, én is ezt tettem és így kötöttünk ki Ontarióban úgy, hogy az Ontario Human Capital Priorities Streamben nem volt semmilyen előny/követelmény valami speciális munkatapasztalat.

Nem megyek bele részletesen, hogy a tartományi programoknak milyen viszonya van a Federal Skilled Workers, Federal Skilled Trades, Express Entry-hez. Ez egy nem annyira könnyű téma elsőre, bár némi olvasással ez is teljesen átlátható.

Csak annyit mondanék, hogy sikeres tartományi “nominálás" azonnali meghívást jelent az állandó lakosi kérelem beadására az Express Entry rendszerben attól függetlenül, hogy ott hány pontunk van. Megéri tehát ezeket a programokat bújni, főleg hiányszakmában meglévő tapasztalat esetén.

Milyen előnyt jelent, ha valaki mégis a hiányszakmák egyikben dolgozott Magyarországon?

Ha sikeresen vetted az állandó lakosi státusz megszerzésének nehézségeit és már itt vagy Kanadában, akkor keresett szakma ismerőjeként a munkakeresésed könnyebb lesz. Hangsúlyozom könnyebb, de nem könnyű. Néhány szubjektív megjegyzés az egyes hiányszakmákhoz:

- Általános munkás (bármi, de főleg gyári), órabér $15.90 és $18.39 között.

- Targoncakezelő, órabér $16.59 és $19.42 között.

A minimálbér Ontarióban 15 dollár. A megadott sáv felső határa, mondjuk 20 dolláros órabér kb. 40.000 dollárt bruttó jövedelmet jelent évente. A minimálbér itt is minimálbér, ennyi pénzből nagyon nehéz megélni, de erről majd a 3. pontban írok.

- Üzletkötő, éves fizetés $52,000 és $62,000 között, junior pozíciókra.

Az üzletkötői munka Kanadában legalább olyan nehéz, mint Magyarországon. Nehezítő tényező, hogy a kommunikáció stílusa teljesen más, helyi módon kell angolul értened és beszélned, illetve valószínű, hogy nulla kapcsolati hálóval kezded.

Az üzletkötők iránti kereslet nagy, könnyen találsz munkát, de pénzt is fogsz keresni? Ha igen, akkor mikor éred el a szintet, hogy önfenntartó vagy? Mennyi tartalékod van, hogy ezt elért? Ezeket a kérdéseket érdemes átgondolni.

- Könyvelő, $63,000 és $75,000 közötti éves fizetés.

Ez a fizetési sáv már jobban hangzik, de ugye tudod, hogy ha könyvelő akarsz lenni, akkor ehhez Kanadában speciális képesítés kell, mint a világ legtöbb országában? Lehetsz könyvelőket segítő 'number cruncher' speciális helyi végzettség nélkül is, de várhatóan alacsonyabb szintű munkát kell végezned addig, amíg meg nem szerzed meg a kanadai végzettséget ÉS nincs mondjuk 6-12 hónap kanadai tapasztalatod. Utána már kiváló eséllyel indulhatsz egy ilyen állásért.

Olvastam egy fülöp-szigeteki fiatalember blogját, aki még odahaza megszerzett egy kanadai könyvelői dezignációt és érkezést követő 2 héten belül talált munkát. Ehhez azonban tűpontos orientáció és felkészülés kellett, illetve az is, hogy ez a fiatalember olyan helyre költözött, ahova kevesebb új kanadai megy, tehát kisebb a verseny, mint mondjuk Torontóban.

- Mérnök vagy műszaki project manager, az éves fizetés $74,000 $92,000 között.

- Business analyst, $73,000 és $87,000 közötti fizetés évente.

- Software mérnök, $83,000 – $99,000

Ezek a munkakörök itt is jól fizetett munkának számítanak. Ha külföldi tapasztalatod van ezekben a szakmában, akkor viszonylag kevés idő alatt (pár héttől a pár hónapig) jó eséllyel el tudsz helyezkedni.

A legfontosabb a releváns szakmai tapasztalat, főleg az IT-munkáknál. A magas szintű nyelvtudás arányosan csökken, hogy mekkora kereslet van az adott munkakörre. Tapasztalatom szerint egy IT-fejlesztő közepes angol szintű tudással is el tudja magát adni.

Ha úgy érzed, hogy az Express Entry rendszerben nem vagy esélyes a PR-hoz szükséges 420-440 pont elérésében, de kitartó vagy és jól építesz interneten kapcsolatot, esetleg még hajlandó is vagy pénzt szánni a munkakeresésre, és kiutazol Kanadába pár hónapra, akkor találhatsz külföldről is kanadai munkát.

Vannak olyan cégek, akik annyira nehezen találnak IT-s vagy mérnöki munkaerőt, hogy hajlandóak végigcsinálni neked/érted a 'Work Permit' igénylési folyamatot. Ismerek pár olyan embert mindenféle nációkból, aki ilyen módon érkezett Kanadába, de ezeket a munkahelyeket elég időigényes felderíteni.

Nézzük a Work Permit veszélyeit! Ha nem kiemelkedő tehetség vagy, hogy a Google vagy más jó cég vegyen fel, akkor lehet, hogy olyan munkahelyen kötsz ki, ahol nem azért keresnek keresnek külföldön embert, mert iszonyatosan bővülnek, hanem mert Kanadában nincs annyira jó hírük és/vagy rossz a munkahelyi légkör és ezért nagy a fluktuáció és folyamatosan tömni kell a lyukakat. Erre viszont csak akkor jössz rá, amikor már kiköltöztél.

Ha Work Permittel dolgozol Kanadában, akkor amíg nem leszel jogosult az állandó lakosi státuszra (évek), addig elég nehéz időszakod lesz, mert nem válthatsz munkahelyet akkor sem, ha rosszul érzed magad. Illetve találhatsz egy másik céget, aki hajlandó Work Permitet intézni. De ők jobbak lesznek, mint ahol addig dolgoztál?

A business analyst marjójára: tapasztalt BA, BSA-ként könnyebben találhatsz munkát, ha van valamilyen Kanadában elismert nemzetközi certificate/designation a kezedben. A BA, BSA rendkívül keresett madár errefelé is.

- IT project manager, $92,000 és $114,000 között évente.

Ez vagyok én. PMI-PMP és PMI-ACP projekt menedzser “képzettséggel” érkeztem, 3 hét alatt találtam munkát, de az első munkahelyemen már az első hónap után tudtam, hogy nem maradok sokáig, 6 hónap kanadai tapasztattal a "zsebemben" már eséllyel pályáztam egy jó céghez, azonos munkakörbe, több fizetésért. Az indulás előtti tanulás, felkészülés nagyon kifizetődött.

- Ügyfélszolgálati munkatárs, éves fizetés $37,000 - $43,000 között.

Rengeteg telefonos munkahely van, jobb és kevésbé jó cégeknél. Ha nincs más, akkor kezdésnek jó. Főleg akkor, ha nagy cégről van szó és a kezdeti időszak után cégen belül lehet oldalra és felfele mozogni.

Az tehát sokat segít, ha nagy céghez jutsz be, ahol a magasabb szintű külföldi tapasztalatod releváns lehet (például egyezik a szektor, stb). A jó angol kommunikáció fontos, mert telefonon keresztül anyanyelvi és akcentussal beszélő embereket kell megértened. Itt nem középfokú nyelvtudásra van szükség.

A munkarend lehet hektikus, hétvégi és esti munka rendszeres, de feleségem révén több emberről hallottam, akik belső HR ügyfélszolgálatosként kezdték egy nagy banknál, majd néhány hónap után feljebb/oldalra léptek tovább.

Mire elég a fizetés?

Attól még, hogy hiányszakmáról beszélünk nem biztos, hogy azért kell az ember, mert nagyon jól megfizetett a munka. Lehet, hogy pont azért hiány a szakma, mert nem lehet jól keresni vele. Lásd manufacturing szektorban dolgozó munkás az első helyen van.

Ha valaki minimálbért keres, akkor abból egy nagyvárosban, mint Toronto, nehéz kijönni. Valami külső kerületben, kevésbé jó környéken lehet egy kis lakást bérelni, vagy másik megoldás, ha több ember összeáll, de családosként ez nem alternatíva.

Ha egy család két felnőtt tagja együtt keres mondjuk két minimálbért, ami kb 80.000 dollár, akkor jobb a helyzet, de ennyi pénzből is erősen kell takarékoskodni.

Ennek kapcsán gondolkodtam rajta, hogy a magyar és a kanadai béreket hogyan lehet összehasonlítani. Arra jutottam, hogy ha a korábbi magyar családi nettó jövedelem két-két és félszeresét megkeresi a család Kanadában, akkor kb. azonos életszínvonalon lehet élni, mint az Magyarországon megszokott volt.

Kétszeres kell az azonos szintű "napi" megélhetéshez, 2,5x ahhoz, hogy a gyerek tudjon egyetemre menni, beleférjen egy jelzáloghitel, vagy nyugdíj-megtakarítás. Ez erősen szubjektív vélemény, de támpontként megteszi.

Záró gondolatok - avagy a kanadai tapasztalat fontossága

Saját bőrömön tapasztalatam, hogy a kanadai munkáltatók mennyire komolyan veszik a kanadai tapasztalat meglétét. Ha TÉNYLEG_NAGYON keresett szakmád/tudásod van, akkor a kanadai tapasztalat kevésbé fontos, de egyébként nagyon is az.

Az én munkaköröm (IT Projekt Menedzser) rajta van a 10 legkeresettebb munkakör listáján, mégsem volt annyira egyszerű az első időszak. Mint korábban írtam szinten azonnal találtam munkát, így az érkezést követő 4. héten már dolgoztam.

Utólag azonban látom, hogy csak olyan munkáltatók jeleztek vissza, akik nem annyira jó review-kat kapnak a Glassdooron vagy éppen a fizetés volt az átlagosnál alacsonyabb. Az okot már leírtam korábban.

Kellett 6 hónap helyi tapasztalat, hogy az újabb jelentkezéseimre már olyan cégek is válaszoljanak, akik az első körben válasszal vagy a nélkül elutasítottak. A "második körös" munkakeresésem 2 hónapot tartott, ennek köszönhetően találtam meg a jelenlegi munkahelyemen. Ezt az ún "kanadai befektetési" időszakot is érdemes belekalkulálni a kezdeti időszakba még akkor is, ha valaki hiányszakmával a "zsebében" érkezik.”

A nap idézete

“Európa jelen pillanatban erőteljes, érzelmes összecsapások terepe, és ezek formálják majd a közös jövőnket. Azért mondom, hogy a közös jövőnket, mert senki nem vitathatja, hogy együtt ülünk a csónakban, a szélsőséges időjárás és a szélsőséges politika tengerén hánykolódva.” (A U2 énekese, Bono írta vezércikkében - a teljes írás itt.)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8714208463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.08.30. 07:21:52

Több diplomás,angolul tudók előnyben.És a rengeteg ázsiainak akik beözönlenek milyük van?

Din Serpahis 2018.08.30. 08:19:45

Ne tudd meg, hogy az azsiaiak mennyire ra tudnak porogni a sajat szakmai profiljuk felepitesere. En pl most csinalom a cfa-t, ez egy nagyon elismert investment banking kepzes, na vilagszinten a jelentezok kb ketharmada vagy indiai vagy kinai..

Din Serpahis 2018.08.30. 08:24:08

Egyebkent tok jo, ez talan az elso HA bejegyzes ami nekem relevans (ba es pm) dolgokkal is foglalkozik. A fizu az mondjuk az atlag nyugat-eu szint, azt hittem ennel tobbet adnak - az usaban ugyanis tenyleg tobbet adnak, az meg igy siman elszivhatja a munkaerot.

Hari Seldon 2 2018.08.30. 08:33:27

Québec-ben is hasonló bér- és árszínvonal van mint Ontario-ban?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.08.30. 08:34:48

@Golf2: A rengeteg ott lévő ázsiainak jó része már tizenéves korától ott tanul, ott szerez szakmát/diplomát. Így elégé jó helyzetből indulnak.

Arthamyr 2018.08.30. 09:17:49

Ha valaki külföldre költözik, főleg az óceánon túlra, családdal, az akkora döntést hoz, hogy nem az első fél év után fog mérleget vonni. Ahhoz sem kell Kanadáig menni, hogy az ember elsőre ne az adott helyen elérhető jobb állásokat kapja meg, ez teljesen igaz Európán belül is. Az első munkánál a legfontosabb, hogy legyen, a semmihez képest minden előrelépés, a második értelemszerűen az elsőnél jobb kell, hogy legyen, és ha az első nem nagyon rossz, akkor van idő egy megfelelőt keresni.
Sajnos ezt a cégek is tudják, és vannak cégek, amiknek fő HR stratégiája, hogy olcsó országokból vadásznak munkaerőt tömegesen. Az általuk biztosított körülményeik versenyképtelenek helyben, amin nem is szándékoznak változtatni, emiatt a felvett emberek jelentős része egy idő után lelép, de ez be van kalkulálva, folyamatosan veszik fel az újakat, van még ott, ahonnan az előzőeket hozták.

Egyébként remek poszt, árnyalja a múltkorit, másra helyezi a hangsúlyt és más stratégiát mutat be, meg vannak benne számok is. :)

GrandMasterB 2018.08.30. 09:28:53

Igényes, összeszedett írás adatokkal. Köszönet érte.

czerka 2018.08.30. 09:29:01

@Golf2: Ázsiaiakat ismerek, akik Vancouverbe költöztek. Nekik pénzük van.
Itt Ázsiában is egy elég vacak éttermet visznek meg ott Kanadában is nyitottak egyet. A két gyerek Kanadában valami "művészeti" képzést végzett egy egyetemen, angolul mondjuk nem tudnak annyira jól, de hát pénzük van. Ha van pénzed, akkor mindenhol szívesen látnak.

Kanada is preferálja a magyarhoz hasonló letelepedési kötvényes bevándorlókat. Ez egy hatalmas bevételi forrás minden angolszász országnak.

@Din Serpahis: igen, az ázsiaiak nem úgy készülnek a karrierjükre, hogy iskolába járnak és majd érettségi előtt eldöntik, hogy mi legyen a gyerek, hova menjen egyetemre, majdcsak lesz valami.
Ők a megcélzott munkakör, sőt cég oldaláról közelítik meg az egészet.
A szülő azt akarja, hogy a gyereke majd az Apple-nél dolgozzon, ezért X egyetemre kell járni, ehhez, Y high schoolba, ehhez Z junior high schoolba, ehhez hol kell élni, hogy az adott körzet általános iskolája lesz megfelelő. Ezért már óvodás kortól járatják őket a megfelelő különórákra, hegedűórákra, nyelvórákra.

Eleve már gyerekkoruktól döntve, hogy milyen lépéseket hány évesen kell megtenniük.

Ugyanez bevándorlással is. Előre küldenek egy rokont, aki aztán megcsinálja nekik a helyet mindenhol. Kinyomnak egy lánygyereket egyetemre Kanadába, az ott összejön egy helyi állampolgár sráccal, megszerzi az állampolgárságot, majd hozzá kitelepül az egész rokonság.

Golf2 2018.08.30. 10:13:23

@czerka: "művészeti képzés"szerintem életművészek.Fehér magyar is kinnmaradhat ha csak pénze van?Szerintem nem

Csodabogár 2018.08.30. 10:21:55

Nagyon értelmes poszt. Akit érdekel egy kanadai kivándorlás, annak biztos nagy segítség.

alexasscot 2018.08.30. 11:43:29

Nagyon Jo poszt, szivbol gratulalok a szerzonek.

Latcho Rom 2018.08.30. 14:29:53

Pontos jo poszt.

Kesobb talan tudok hozzatenni par eszrevetelt..

Latcho Rom 2018.08.30. 14:29:57

@Hari Seldon 2: Attol fugg hogy hol quebecben, nagy tartomany, mas arakkal a varosokban mint kis falukban, ugyanugy a fizetesi ráta is valtozo

Across Canada, the current minimum wage ranges from $10.85 in Nova Scotia to $14 in Ontario. In Quebec, minimum wage workers currently make $11.25. The last time the government raised the rate was in May 2017.Jan 17, 2018
Quebec's minimum wage to increase to $12 in May | CBC News
www.cbc.ca/news/canada/.../quebec-minimum-wage-increase-12-dollars-1.44908...

geeeteee 2018.08.30. 15:49:59

Belenézegettem a kanadai nyomtatott sajtóba.
Lehet hogy már mondtam, akkor ismétlés a tudás anyja. Az talán köztudott, hogy könyvári kártyával lehet ilyesmit, de kiderült, hogy anélkül is el lehet érni ezeket, és sok mást is. Bőngészőből a régi presszdiszpléj bevesz random nyolcjegyű számokat belépőnek.
www.ozbargain.com.au/node/396459
Nem akarok senkit erre az útra buzdítani, de belekóstolni a legegyszerűbb. Ha még nincs könyvár kártyád.
Ez a kanadai kínálatuk(ingyé'):
Üzeneted hosszabb, mint 5000 karakter! Legyél tömörebb!
Szóval néhányszáz magazin, helyi- és napilapok, stb.
Világszerte több, mint hétezer.

Din Serpahis 2018.08.30. 16:04:14

@London2009: Jaj kösz, de még nincs meg, még visszavan egy vizsga.

geeeteee 2018.08.30. 16:16:26

@Latcho Rom: Az árfolyamuk majdnem pariban van a mienkkel.(www.google.com/search?q=cad%20to%20aud) A pénz viszont ott kevesebbnek tűnik, biztos az árak is alacsonyabbak.

geeeteee 2018.08.30. 16:16:31

@Arthamyr: Nagyon professzionális. Ismerek én is magyart, aki ide lezongorázta ügynök nélkül. Kell hozzá önbizalom, nem kevés. Persze ügynökkel meg bizalom és pénz.:)

kék madár 2018.08.30. 17:14:52

OFF
Kim's convenience Torontobol. Jo kis sorozat a Netflixen, ha az ember atlepi a bugyuta racial stereotyping reszt.

kék madár 2018.08.30. 17:45:31

@Din Serpahis: " A fizu az mondjuk az atlag nyugat-eu szint, azt hittem ennel tobbet adnak - az usaban ugyanis tenyleg tobbet adnak"
igen de az USA-ban pl az egeszsegugy dragabb, siman elviszi a fizetesed 10-25%-at

Arthamyr 2018.08.30. 18:03:17

@kék madár: Ő a kanadai ba/pm fizetések alacsonyságáról beszélt, ami a posztban is 92k-114k CAD, ennél lényegesen többnek csak nem viszi el 10-25%-át az eü. De ha el is vinné 10%-át, mindent összevetve nagyon valószínűtlen, hogy ne maradjon meg több. Az átlagosnál jóval magas bevételek jelentős növekedését ritkán követik a kiadások annyira, hogy a megtakarítás ne növekedjen.

Csodabogár 2018.08.30. 18:48:48

@kék madár: Ha meg beteg lesz akkor esetleg még a házát is.:-(

kék madár 2018.08.30. 19:07:36

@Arthamyr: "Az átlagosnál jóval magas bevételek jelentős növekedését ritkán követik a kiadások annyira, hogy a megtakarítás ne növekedjen."
De. Brutalis a betegbiztositas, az orvos, az ingatlanado, az iskola, ez mind osszeadodik. Ha nincs gyereked, soha nem mesz orvoshoz es nagyon sokat keresel, akkor persze ez mind nem szamit.
Raadasul, ha sokan jol keresnek, akkor a szolgaltatasok ara is ahhoz fog igazodni, es minden qrva draga lesz. Nem panaszkodni akarok, csak a masik oldalt megvilagitani.

kék madár 2018.08.30. 19:09:16

@Csodabogár: alattad van mar ket-harom lo, nem adok tobbet :)

Arthamyr 2018.08.30. 19:19:49

@kék madár: Azért találom furcsának, amit írsz, mert ha egy 100-150k-s fizetés 10-25%-át elvinné az eü, akkor még a közepes keresetűek is hullanának, mint a legyek. Meg a tapasztalataim sem ezt igazolják, mindig azt láttam, hogy a megélhetési költségek+adó a bevétel kb. azonos hányadát viszik el (van eltérés persze, de nem olyan, hogy egyik helyen a bevételed 50%-a marad meg, a másikon meg 15%-a, ha ugyanazon a szakterületen dolgozol). Persze lehet, hogy az USA más világ, ami a kivételt erősítő szabály... Amit ismerősöktől hallottam, az alapján elég drága hely (NY), cserébe irgalmatlanul sok pénzt is lehet keresni.

kék madár 2018.08.30. 19:26:31

@Arthamyr: nyilvan van akinek jobb a magas fizetes tobb kockazattal es van akinek nem. En alapvetoen lusta vagyok, az ingyenes eu nekem jobban bejonne. Amikor egy orvoslatogatas egy megfazas miatt 100 dollar - a biztositasom mellett (ami fizet meg150-et), az tud bosszantani

Arthamyr 2018.08.30. 19:37:11

@kék madár: Itt is 50-100EUR saját zsebből, ha megfogod az orvos kilincsét, nincs abban semmi különleges, csak alapból levonják a biztosítást a fizetésedből meg a munkaadód is fizet, ha alkalmazott vagy.

Az eü sehol sem ingyenes, a kérdés csak az, hogy mennyire húz le a biztosító/eü szolgáltató (nálatok ahogy hallottam eléggé), a sajátodon kívül még hány emberét kell kifizetned (ahol "ingyenes" az eü, ott általában elég sokét), és milyen szolgáltatáshoz jutsz. :)

kék madár 2018.08.30. 20:14:52

@Arthamyr: igen, ez egy 0 sum game.
Ami Amerikaban jo, az az, hogy "viszonylag" alacsonyak az adok, az emberek inkabb adakoznak arra amire jonak latjak, de ne egy politikus dontse el, hogy mire kolti a penzuket. Ez reszben biztositek arra, hogy ne gazdagodjanak meg belole Orban Meszaros klanok, masreszt meg kialakul egy "akinek nincs penze, munkaja, az megdogolhet az ut szelen" mentalitas, foleg a Trump allamokban nincs szocialis halo.

Arthamyr 2018.08.30. 21:24:17

@kék madár: Még ha az lenne... Legfeljebb akkor az, ha a biztosítót, az államot, az eü szolgáltatást nyújtókat, kb. minden embert beleveszel. Ennyi erővel a lottó is zéróösszegű játék, csak bele kell venni az államot, ami a pénz kb. felét lenyúlja, meg a szolgáltatót. De ezekre ott sem szokták játékosként, résztvevőként tekinteni, talán azért, mert az eredménytől függetlenül leveszik a részüket...

kék madár 2018.08.30. 21:36:52

@Arthamyr: ja, en az egesz rendszerre ertettem, hogy 0 sum, nem a jatekosra. A jatekos rendszerint bakancsban esoben jatszik emelkedos palyan... :)

montroyal ( CAN qc) 2018.08.30. 22:00:42

@Hari Seldon 2: nem Quebecben kevesebbek a keresetek kicsivel de joval olcsobb minden . hazakrol ne is beszéljunk .. van kivétel a benzin itt a legdragabb de itt is vidéken olcsobb...

2018.08.31. 01:17:37

@kék madár: eleg fos biztositasnak latszik :)

gabors 2018.08.31. 02:51:10

@kék madár: "@Arthamyr: nyilvan van akinek jobb a magas fizetes tobb kockazattal es van akinek nem. En alapvetoen lusta vagyok, az ingyenes eu nekem jobban bejonne. Amikor egy orvoslatogatas egy megfazas miatt 100 dollar - a biztositasom mellett (ami fizet meg150-et), az tud bosszantani "

ez eleg gyengus biztositas vagy baromira draga orvos :-) nekem max $20 a vizit dij es van evi max erre is ... mondjuk a bizotistas draga kettonknek durvan $1700 havonta plusz meg a fogorvos persze ... (ennek kicsivel tobb mint a felet fizeti a ceg ) de olyan meg nem volt hogy $100 lenne amit az orvosnak NEKEM kelett volna fizetni ... pedig ez NYC es kornyeke

gabors 2018.08.31. 02:55:39

@Arthamyr: "Ennyi erővel a lottó is zéróösszegű játék, csak bele kell venni az államot, ami a pénz kb. felét lenyúlja,"

a lotto nem mas mint a hulyek onkentes ado befizetese itt foleg szegenyek jatszak tudok aki heti $20-al jatszik (ez az esetleges nyeremenybol leirhato ) itt szerencsere az iskolakra megy a lotto bevetel nagyobbik resze szoval amig sok hulye van addig en kevesebb iskola adot fizetek ...

gabors 2018.08.31. 02:58:24

@LepesMez: "@kék madár: eleg fos biztositasnak latszik :) "

Ne feledd azert hogy a biztositokat allamok szabalyozzak es ha nem tevedek Texasbol ir ami ugye eleg regen mar Trump land ahol nem nagyon szeretik a mindenfele szabalyokat amik a felhasznalokat vedik mert ugy a "vallalkozok" nem tudnak szabadon vallakozni egy penzt csinalni..

skye8 2018.08.31. 03:29:44

Szerintem kapcsolati toke nelkul nagyon nehez jo munkat talalni. Tolem a legfrissebb munkahelyemen 3 referenciat kertek, 2 kozuluk direkt menedzsertol. Nincs kanadai dezignaciom (igaz dolgozom rajta de olyan mintha ismetelnem az egyetemet) de konyvelokent dolgozom. A poszt jo egyebkent!

2018.08.31. 03:40:08

@gabors: szabalyok ide vagy oda, a versenyhelyzet miatt azert havi x penzbe kerulo biztositas tobbe kevesbe ugyanazt nyujtja, azt gondolnam. Nekem az emergency room kerul 100 dollarba :) egy normal vizit meg olyan jelentektelenbe, hogy nem is emlekszem. 20-as talan? vagy 15 az altalanos doki 30 a specialista? mindegy is, 100-tol messze van. a biztositas nekem amugy havi 30 dollar, a tobbit a ceg fizeti + mivel a csalad is az enyemen van, az valami havi 500 dollar korul van (ceg talan abba is beleszall), mondjuk az eleg kover, kb, mint amit az asszonnyal egyutt fizettunk magyarorszagon egeszsegugyi hozzajarulaskent :))) azzal az apro kulonbseggel, hogy itt kapunk erte szolgaltatast, ha betegek leszunk. tenyleg, ezt IT lovag elmagyarazhatna, hogy hogyan van, hogy meg az extrapazarlo usa EU rendszer is olcsobra jon ki nekunk, mint a magyar…

gabors 2018.08.31. 04:35:43

@LepesMez: "@gabors: szabalyok ide vagy oda, a versenyhelyzet miatt azert havi x penzbe kerulo biztositas tobbe kevesbe ugyanazt nyujtja, azt gondolnam. "

Abszolut nem meg allamon belul sem NYC kornyeken minden dragabb de talan van versenyhelyzet ... de az allam videki reszein abszolut nincs verseny se a szolgaltatoi oldalon (orvos) se a biztositasi oldalon ... es NY meg a jobb allamok koze szamit... itt mar az ACA elott is kemeny szabalyok voltak hogy mit is lehet eladni mint BIZTOSITAS...

A tobbivel kb egyetertek ...

A ceg fizeti nekem is a nagyobb reszet (nekem amugy %-osan kell fizetnem szoval a fonokom aki mondjuk 1,5- 2x annyit keres tobbet fizet mint en, de nincs felesege igy talan nem)

Nalunk $15 a hazi orvos $20 a specialista es $50 az emergency room (de ha benntartanak vagyis valodi emergency volt akkor $0) .. ezek mind csak "in-network" arak de itt NYC-korul szinte minden in-network ... maskepp %80-ot fizetnek.. es ha jol remlik a fennmarado %20-ra $5000 evi max van utanna azt is fizetik (persze ilyen meg nem volt)

Az egyeduli negativ hogy ez egy self-insured plan (nem tudom nalatok hogy van) ami azt jelenti hogy van esely hogy ha az orvos/korhaz nem tud megallapodni a kulonbseget akar ki is szamlazhatjak nekem (ez baromi lenyege nezzel utanna) ... ilyen akkor allhat fenn ha valami nagyon komoly bizbazz esik a kerekek koze .... valami csuda rak, esetleg nyitott szivmutet ... stb

kék madár 2018.08.31. 08:13:30

@LepesMez: a ceg 3-at ajanl es ez a legdragabb a legalacsonyabb co-pay-jel. Ilyen gyoker az egesz rendszer

kék madár 2018.08.31. 08:15:08

@gabors: "ha nem tevedek Texasbol ir "
California

kék madár 2018.08.31. 08:20:40

a co-pay az nekem is 30-60 de mindig kiszamlaznak deductable-t, out of pocket maximumot, vervetelre +20%-ot. mire osszeadok mindent havi 700 dollart elvisz a biztositas

gabors 2018.08.31. 13:17:08

@kék madár: "@gabors: "ha nem tevedek Texasbol ir "
California " akkor bocsika (valakivel kevertelek aki Texasbol szokott irni de lehet nem) de vagy Caiforni vagy a biztositas eleg gyoker ahogy irod...

itt az en biztositasommal nem fordu elo hogy egy haziorvos barmit is kiszamlazna pedig szinte mindig van vervetel is alapbo az eves felulvizsgaatnal meg van mikor 3-4 kemcsovet is televerezek ... (megintcsak in network ami kb azt jelenti hogy elfogadja amit a biztosito fizet)

700 dollar hany szemelyre mert 1 azert sok viszont 2 gyerekekel mar kozel sem (bar attol is fugg a ceg mennyit is tesz bele )

nalam egyedul a csontkovacsnal van ahol zsebbo fizetek miutan az eves keret kimerul de ez csak $60 alkalmankent

kék madár 2018.08.31. 17:05:57

@gabors: sok gyerek, a ceg legalabb a felet beleteszi, gondolom.
Mivel a zemberek felenek nincs biztositasa/nem fizet erte, azt valakinek ki kell fizetni

gabors 2018.09.01. 13:21:19

@kék madár: :"Mivel a zemberek felenek nincs biztositasa/nem fizet erte,"

ez a biztositast nyilvan noveli de hogy az orvosnal miert fizetsz annyit nem magyarazza meg (nekem)

Nalunk ha in-netowork akkor az orvos nem kerthet semmit a co-payen kivul ha meg out of network akkor %20 (a biztosito altal jogosnak velt osszegnek) vagyis $100 eseten az orvos $500-at szamlazott a biztositodnak ..

persze mit tudom en hogy van ez :-)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása