oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. július 19. 06:30,  Angliai élet az alapoktól 444 komment

2018. július 19. 06:30 Határátkelő

Angliai élet az alapoktól

Angliában (meg nyilván máshol is) a külföldi élet sok határátkelő számára az ügynökségi munkánál kezdődik. Így volt ez Józseffel is, aki még 2010-ben költözött a szigetországba, először egyedül, majd ment utána a felesége is. Posztjából kiderül a kezdeti nehézségeken (és jó pár tanácson) túl az is, hogy vajon miről érdemes és miről nem beszélgetni az otthon maradottakkal. Az utolsó mondat pedig különösen erős.

narancsle_gyar_foto_organics_org.jpgA kép illusztráció

„Azért ragadtam billentyűt, mert a blog eddigi cikkeiből hiányolom az olyan írást, amelyik egy külföldi munka vagy kitelepülés esetén az alapokat mutatja meg. 

Mindenki azt olvashatja, hogy kimentem Londonba, majd szállást és munkát kerestem, majd dolgozni kezdtem. Egy olyan embernek, akinek nincs előre leszervezett állása, szállása, diplomája, komoly angoltudása, pont ezek az első napok a nehezek. Ebben szeretnék praktikus tanácsokat adni, a saját példámat felhasználva. 

Az indulás 

2010 elején, 46 évesen vágtam neki a világnak, Angliának. A család maradt egyelőre, a nejem a tervek szerint fél év alatt lezárja az otthoni ügyeket, a fiam leérettségizik, a lányom meg felmond, és akkor jönnek majd utánam, ha én már megragadtam, s ők is felkészültek. 

A lökést a váltásra az otthoni viszonyok romlása és egy már kijött régi barátom adta, aki mindent objektíven elmondott az itteni életről. Döntöttünk és egy sporttáskával, 800 font költőpénzzel elindultam. 

Az angolom gyenge volt, csupán az önképzésemnek (soha nem tanultam a nyelvet iskolában, én még az oroszok időszakban jártam oda) és a számítógép használat során megragadt szavakat tudtam. Soha nem dolgoztam gyárban addig, de reméltem, hogy beleszokok. 

A kiutazás kocsival történt, az a barátom éppen otthon járt, vele jöttem ki, és ők adtak nekem szobát az első időszakban, persze pénzért. Jegyezzük meg: az üzemanyag, a gáz, áram, a kaja itt is pénz, soha ne élősködjünk senkin, még a barátokon sem. 

Nem csak London van 

Egy angliai kisvárosba jöttünk, 50.000 lakos, körülötte több hatalmas iparnegyed, utólagos becslésem szerint kb. 200 nagyobb és megszámlálhatatlan kisebb gyár, raktár, egyebek, vagyis a munkakeresés reményteljesnek látszott. 

Nem London a világ egyetlen külföldi városa, de ott elég magasak a rezsi költségek, a lakásárak. Ha Londonban szerencséd van, találsz olyan munkahelyet, ahova csak 1 óra a busz és metró, reggel, este. Itt minden közel van, a város relatíve kicsi. 

Megérkeztünk 1 nap autózás után, ezt követte egy fürdés, majd egy kiadós alvás. Másnap pihenés (vasárnap), majd hétfőn indult a munkakeresés. 

Az ügynökség 

Angliában, aki nem fix állásra jön, annak keresni kell azt. Engem a barátom elvitt a városban működő tizenvalahány munkaközvetítő iroda mindegyikébe. A kapitalizmus jellemzője a nagy tömegű, mobil, bármikor mozgósítható munkástömeg. 

Ha például egy szendvicsgyár napi termelése függ a megrendelésektől, akkor nincs minden munkásuk felvéve, hanem csak a szükséges létszám, Ha nagyobb rendelés esik be, akkor a gyár üzen az ügynökségnek, aki másnapra a beregisztrált munkásokból annyit küld, amennyit a gyár igényel. 

Egy ügynökség (agency) természetesen több gyárral áll kapcsolatban, és egy gyárnak több agency is ad munkásokat, vagyis egy olyan rugalmas rendszer működik, amelyik mindig adja az optimális munkáslétszámot. 

Vagyis a kinti munkakeresés első állomása a beregisztrálás az agencykbe. Az első eset, amikor az agency létszáma teljes, vagyis nem fogad több regisztrációt. Ekkor közlik, hogy nincs munka, nézzél vissza máskor. 

A jobb lehetőség, hogy beregisztrálnak. Ekkor kapsz egy alapfokú tesztlapot, azt kitöltöd. Nem nagy dolgok, legtöbbször a személyi adatok kellenek, egy elérhetőség (erről később), pár matematikai alapfeladat, és pár angoltudást mérő kérdés. 

Nem kell félni, mert az alap ügynökség munkást nem mérnöknek veszik fel, nem várnak el tőle sokat. Értse meg az alapparancsokat, tűz esetén ki tudjon menekülni a gyárból, ennyi az alapkövetelmény. 

Az első munkák többsége rakodás, dobozpakolás, raklaphúzgálás. Felteszel egy üres dobozt, ha megtelik, kicseréled, ennyi. Ha szerencséd van, akkor a beregisztrálás után hamar hívnak dolgozni, kizárólag telefonon. 

Ezért a kintlét első lépése egy telefon, illetve mobilszám vásárlása. De csak alaptelefont szabad venni, mert az okostelefonok itt is drágák és egyelőre feleslegesek. Az új munkahelyen elvesztheted, ellophatják, vagyis felesleges. 10 font feltöltéssel el lehet lenni egy hónapig, most kb. 13 szolgáltató verseng, és tényleg verseng érted. 

Nem lehetsz fáradt 

Ha nem sikerült beregisztrálni, akkor mégy a következő agencybe. A tapasztalat az, hogy minden másnap érdemes bekukkantani az ügynökségekbe. Ebből látják, hogy tényleg akarsz munkát és előbb-utóbb megunják és beregisztrálnak. 

Alapszabály: ha az agency hív, akkor menni KELL dolgozni. Nincs kifogás, nem lehetsz fáradt, nem lehet női bajod, nem lehetsz másnapos, nem mondhatsz nemet hétvégi, éjszakai műszakra sem, egyszerűen menni kell. 

Ha egy agencyt kétszer elutasítasz, akkor azok gyakorlatilag lemondanak rólad. Ez vonatkozik a későbbi munkákra is, aki hajlamos a lógásra, indokkeresésre, az ne jöjjön ide. Itt dolgozni kell, aki nem, annak a helyére hamar akad más. 

A dupla munka veszélyei 

Nekem az első két hét szokatlan volt, de aztán belejöttem. Az első munkahelyem egy narancslégyár volt. Éjszakai műszakban álltunk egy szállítószalag mellett és az utazó narancsok közül kidobtuk a hibásakat. Könnyű munka volt, szólt a zene a fejünk felett, de hideg volt, mert a narancsokat hűtötték. 

Aztán beütött a baj. Mivel több agencyben voltam regisztrálva, több helyre hívtak egyszerre. Ilyenkor mérlegelni kell, hol jobb, hova érdemes menni, lavírozni kell úgy, hogy a káposzta és a kecske is. 

Én azt választottam, hogy éjjel a narancsokat figyeltem, nappal meg mentem a másik ügynökséggel dolgozni. Így pl. takarítottam a helyi autóversenypályát, állítólag Schumit várták oda, pakoltam cipőket egy kínai raktárában. 

Azt gondoltam, bírom kevés alvással, de végül a narancsos gyárban egy szünetben lebuktam a kantinasztalra és elaludtam. Felkeltettek, majd közölték, hogy itt nem alszunk és kirúgtak. 

Pocsék melók és tanulás 

Szerencsére addigra már a többi agency is elkezdett hívogatni, így kerültem egy hatalmas tűzcsapokat gyártó helyre, ahol egy hónapig vasakat kellett rakodni. Nehéz volt és koszos. 

Aztán új telefon és átkerültem egy műanyagflakon-gyárba. A gépek ontották a flakonokat, azokat kellett dobozba rakni. Ráadásul itt 12 órás műszakok voltak, igazi szar hely volt. Meleg, monotónia, szar főnökök. 

Mindeközben nem tétlenkedtem. A keresetemből nem laptopot, okostelefont, tabletet vettem, hanem elvégeztem az itteni targoncástanfolyamokat, 2 nap és 240 font egy kurzus. Hamarosan a kezemben volt kétféle jogosítvány.

Ennek fényében újra végigjártam az agencyket, ahol frissítették a regisztrációmat, s a jogsikból látták, hogy tényleg akarok dolgozni. Nemsokára kaptam is egy targoncás állást egy hatalmas élelmiszerraktárban, de pár hónap után kirúgtak, mert zabáltam a csokit. 

Ezután egy mosogatószivacs-gyárban szivacsot pakoltam, majd ismét targoncás munka következett egy chipsgyárban. Bent 40 fok, odakint télen –20 (kemény tél volt), ki-be járkálás a géppel, de szerettem. Végül 4 hónap után onnan is mennem kellett, mert beleettem a chipsbe. 

Irány a malom! 

Ezután kerültem a mostani helyemre, egy malomba. Eleinte alapfeladatok, zsákrakodás orrvérzésig. De a malom tele mindenféle géppel, és én szeretem a gépeket. 

Minden számítógép-vezérelt, bonyolult, eleinte áttekinthetetlen sokaságban csigák, szállítószalagok, daruk, töltőgépek, ventilátorok, rakodórobotok, raklapok, zsákok és csövek minden mennyiségben. 

Lassacskán kiismertem a rendszert, a kollégák tanítottak mindenre. Fél év után újabb betanítás, s egy egyszerűbb zsáktöltő gépsort kezeltem, majd jöttek a bonyolultabbak sorban. 

Most az enyém a legbonyolultabb gépsor, tudnom kell programozni a zsákrakodó-raklapépítő robotot is, de ha kell egész nap a lisztet söpröm. Teljes munkaidős vagyok, a fizetésem normális még angol viszonylatban is, vagyis nem igaz, hogy minden magyar mosogat Angliában minimálbérért. 

Út a teljes munkaidőig 

Itt a munkásság első lépése az ügynökségi lét. Ilyenkor a telefonodtól függesz, ha hívnak, mégy, ha nem, nem. Az agency alkalmazottja vagy, tőle kapod a fizut, ő adja az szabadságodat is, de erről hajlamosak elfeledkezni, kérni kell, mert jár. 

Ha egy helyre sokat hívnak és megkedvelnek, mert jól dolgozol, akkor következik az agency-full time állapot, vagyis már csak egy helyre jársz, nem hív minden nap az agency, hanem hetekre előre megkapod a beosztásodat. 

Így dolgozol pár hónapot, megtanulod az adott munkát, rád bíznak komolyabb feladatot is. Ezután ha kellesz, akkor a munkahely szól neked, hogy add be a full-time kérelmedet. Ezt interjú követi és a cég átvesz a rendes munkásai közé. 

A fizetésed magasabb lesz, kapsz munkaruhát, kulcsokat mindenhova, vagyis megbecsült tagja leszel egy munkás közösségnek. Lehet, hogy először csak próbaidős leszel, majd pár hónap múlva letelik és bent vagy. 

Én így ragadtam meg. Közben fél év után béreltem egy lakást, ahova megérkezett a családom is. A gyermekek beszélnek angolul, a nejem nem sokat, de végül a fenti módszerrel mindenkinek van munkája. 

Márpedig a nyelvet tudni kell 

Az angolok nem néznek rád idegenül, ez tévhit. Ők megszokták az idegeneket, évszázadok óta van beáramlás a gyarmatokról, a világ minden részéről. 

Igyekezz angolul beszélni velük. Ha nem is beszélsz rendesen, mutasd, hogy akarod. Soha nem nevetnek ki, de amíg nem beszélsz normálisan, addig nem bíznak rád komolyabb dolgok, mert nem érted. 

Értened kell az alap biztonsági szabályokat és feliratokat, mert az itt komolyan veszik. A nyelv ahhoz is kell, hogy megvédd magad. Ha a főnök azt mondja, hogy hozz be tíz raklapot, de te csak hatot találsz, és a főnök rád néz, azt hiszi nem értetted. De ha te elmondod, hogy csak hatot találtál, de már beszéltél egy targoncással, hogy hozzon még, máris ki vagy védve. 

Minden alkalmat ragadj meg a nyelvtanulásra. Nézz angol tévét, hallgass rádiót, az utcai táblákat, feliratokat igyekezz megérteni, beszélgess a kollégáiddal. Tudatosan menj olyan környezetbe, ahol beszélned kell, például ne ragaszkodj a magyar lakótársakhoz egy közös albérletben. 

Rögtön legyen mobil elérhetőséged. Enélkül nincs reményed. De ezt ne arra használd, hogy az otthoniakkal napi kapcsolatot tartasz, mert az nagyon drága. Arra ott a net, a Skype, vagy a fészbuk. 

Miről beszéljünk az otthoniakkal? 

Mi a nejemmel megegyeztünk, hogy olyan dolgokat a különlét fél éve alatt nem is említünk, amit a távolság miatt nem tudunk megoldani. Vagyis a „beteg a kutya, mert hányt” jellegű témák kimaradtak, mert úgysem tudtunk volna segíteni egymáson. Általában kerüljétek a szomorúbb témákat, mert vidáman könnyebb átvészelni a külön időszakot. 

Bankszámla 

Legyen azonnal bankszámlád, mert mindent oda kapsz, az agency is oda utalja a fizetésedet. Banktól függ, van, ahol könnyű, van, ahol lehetetlen azonnal számlát nyitni. 

Kérj a beregisztrált ügynökségtől egy igazolást, és arra általában nyitnak neked számlát, a lehető legegyszerűbbet, akár ingyeneset is. Ne nyiss hitelszámlát, ne legyen hitelkártyád, mert nagyon hamar áteshetsz a mínusz oldalra, s annak a költségei hatalmasak. 

Legyen csak egy alap bankkártyád először, amivel pénzt vehetsz fel és fizethetsz vele. Ezek itt Angliában mind ingyenesek, érdemes rászokni. Ha egy bank nem áll veled szóba, akkor menj vissza máskor, mert egy másik ügyintéző másként áll hozzád. 

Jogosítvány és közlekedés 

Ha van jogosítványod, cseréltesd ki angolra. Ez itt 40 font, a DVLA-ba (Driver and Licence Agency) kell bevinni vagy beküldeni, leadod a magyart és 2 hét múlva megkapod az angol jogsit. 

Ez személyi is, lakcímkártya is egyben, sőt „B” kategória esetén 30 évre kapod az egészségügyit. Bátran használhatod Magyarországon is, nem szólhat érte a rendőr, mert EU-s. 

Az autózásról pár szót. A kocsik itt nagyon olcsók, amire otthon még hitelt veszel fel, az itt pár havi fizuból megvan. 3000 fontból majdnem új (2-3-4 éves) kocsit vehetsz. 

Minden kocsira fizetni kell adót, ez kb. 100 font félévente. Ezzel vehetsz részt a forgalomban, használhatsz ingyen (szinte) minden autópályát, hidat. Viszont nincs súlyadó, átíratási illeték, eredetvizsgálat, törzskönyv. 

Évente kell vinni a kocsit műszakira, ez itt az MOT. Van viszont biztosítás, ami komoly tétel lehet. Függ a korodtól, a kocsitól, vezetési évektől. Ha tudsz, hozz Magyarországról a régi biztosítódtól bónusz igazolást (angolul persze), beszámítják. 

Alapesetben a fiatal sofőrök sokat fizetnek, ahogy korosodsz és szaporodik a balesetmentes éved, úgy csökken. Az egészet a neten kell intézni. Itt nincs igazoltatás, de a rendőrség kamerákon és rendőrautókon át figyeli a forgalmat, ha nincs valami rendben, hamar kikapnak a forgalomból. 

Vita nincs, a kocsit elkobozzák, 2 hétig őrzik, hogy bepótold a hiányt, majd bezúzzák. Itt nincs korrupció, kenőpénz. A forgalomszervezés példás, az utak jók, a sofőrök udvariasak, te is hamar megtanulsz nyugodtan vezetni. A jobb kormánytól ne félj, hamar megszokható (1-2 nap). 

Bérek 

A minimálbér jelenleg 8.73 font, ez havi kb. 1100 font, adózni ebből alig kell. Egy átlagos gyári munkás 8-9, egy targoncás 8-12 fontot keres óránként. A munkavezetők (teamleaderek) következnek, majd a középvezetők és a menedzserek. Az ő fizujuk már 50.000-100.000 font éves kategória. 

A minimálbér egy nap alatt kb. 70 font. Azt mondják, egy héten egy napot dolgozol a szállásért, egy napot a kajádért, a többi a tied. 

Én mint gépkezelő/technikus évi 30.500 fontot kapok most, ez 14.31 óránként. A túlórám ennek másfélszerese. Vagyis átlagban havi 2200 fontot kapok kézhez adózás után. 

Árak 

2-3 szobás lakás bérlete: 550-700 font/hó, plusz a rezsi. A rezsi (gáz, villany, víz, adó (100 font) kb. még 400 font/hó. Szobabérlet egy hétre: 60-80 font. Ebben benne van minden rezsi, internet, adó. 

Tej: 1 font/4 pint (2.2 L)

Kenyér: 1.20-1.40 /vekni

Benzin: 1.35 font/liter. A dízel drágább, 1.40 körül. 

Most úgy látom, érdemes volt váltani. Nyugodt, politikamentes élet meglehetős anyagi biztonságban. Azóta vettünk házat, mindenki, aki részt vett a folyamatban, értékbecslő, bankos, hitelügyintéző a javadat akarja, itt nyoma sincs a bürokratikus gőgnek, ami otthon megkeseríti az emberek életét. Soha nem megyünk haza.”

Kész szerencse, hogy a kormány szerint nem kivándorlás van, hanem... na vajon mi?

(Fotó: organics.org)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5114121773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 12:03:58

@Arthamyr:

Írd le, mi volt a konkrét kérdés, mert több napja vott, már nem emlékszem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 12:03:58

@Arthamyr:

Az állam nem közösség, hanem egy közösség szervezésének módja.

Számtalan közösség van álllami keret nélkül.

Miért lenne baj a hazai tőkéspsztály megteremtése?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 12:03:58

@Arthamyr:

"Orbánék és NER-es cimboráik szétlopják az országot"

Ez egy abszurd állítás.

Sosincs rá bizonyíték.

Nyilván vannak lopások (mindenhol van iyen), de ez totális lopás szöveg sose tratalmaz bizonyítékokat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 12:03:58

@Arthamyr:

A ballib eszmeiségben nemigen vannak baloldali elemek, szóval ez nem ellentmondás...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 12:04:01

@Határátkelő:

Én konkrétan nem szoktam sértőt írni, mégis nem jelenik meg sok szövegem.

De mivel nem célom a HÁ leleplezése, így erről nem vezetek részletes statisztikát.

London2009 2018.07.24. 12:11:53

@maxval balcán bircaman: Jajj, na most szakadt le a plafon Birkuci! Nyilvan ha szepen szidod peldaul a melegeket, attol meg szidod oket… a tartalom es nem a forma szamit...
Tehat akkor mitol vagyok ballib? Amugy is hadilabon allok ezzel a szoval. Amikor kikoltoztem meg nem letezett, ugyhogy kivancsi lettem, foleg, hogy elvileg en is az lennek.

London2009 2018.07.24. 12:14:44

@Arthamyr: az allamot valoban nem celszeru kozossegkent definialni. Az allam egy intezmenyrendszer. A tobbi stimmel. : )

Arthamyr 2018.07.24. 12:16:36

@London2009: +1
@maxval balcán bircaman: Na akkor meséld el szépen mi az, meg azt is, hogy ez miért nem pejoratív.

Arthamyr 2018.07.24. 12:25:04

@maxval balcán bircaman: Ne légy már ennyire birka, birka! :) Ne mond már, hogy a te belső világodban ennyire nehéz összekapcsolni azt, hogy van egy mérsékelt tehetséggel rendelkező ember, aki viszonylag gyorsan az egyik leggazdagabb ember lesz az országban, ott kellett hogy legyen valami simli.

Erre milyen bizonyíték kellene? Persze, ahhoz, hogy valaki lesittelje, kell, de nehéz, mert semmilyen hatóság sem fogja vizsgálni, a törvények is alakíthatóak a védelmére, és még ezer akadálya van. Pl. ott van Gyurcsány, sok éve nincs a hatalom közelébe sem, elég nyilvánvaló, hogy börtönben (vagy elmegyógyintézetben) lenne a helye, mégsem lesz ott sosem...
Ahhoz, hogy az ember észrevegye az ellentmondást egy random politikus életszínvonala és a vagyonbevallása között, miféle bizonyíték kellene?

Arthamyr 2018.07.24. 12:32:17

@maxval balcán bircaman: "Miért lenne baj a hazai tőkéspsztály megteremtése? " - Mert jöjjön létre magától, hozzanak létre olyan környezetet, ahol a tehetséges emberek fel tudnak emelkedni (nem, a jó emberrel való haverkodás az hozzá való lojalitás _nem tehetség_).
Az, hogy mesterségesen felemelnek egy szűk réteget, a többi ember közös erőforrásainak átcsoportosításával, rettentő kontraproduktív, több szempontból. Másrészt nem vagyok benne biztos, hogy bármiféle hazai, ennyire szűk és gazdag "tőkés osztályra" szükség lenne, még akkor sem, ha "természetesen" alakulna ki.

London2009 2018.07.24. 12:39:25

@Arthamyr: ilyenkor szokott eltunni, ugyhogy ne koptasd a billentyezeted feleslegesen, csak gondoltam szolok...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 13:06:29

@Arthamyr:

A félperifáriás tőke versnyezzen egyenlő feltételekkel a magállami tőkével?

Ez kb. olyan, hogy engedjük egybe a profi sportolókat a paralimpistákkal, s hadd győzzön a jobbik.

Tehetség nem kell a profithoz sehol, hacsak nem az elnyomás tehetsége.

Hány ország zárkózott vel az utóbbi 70-80 évben a világban? Kevesebb, mint 10, pl. Szingapúr, Korea, stb. Mindegyik úgy zárkózott fel, hogy állami pénzből az állammal összefonódó bankok a bankok tulajdonában lévő tőkéseket pénzelték, a külföldi tőkét korlátozva.

Van egy alapigazság: nem lehet jóllakni, ha nézed, hogy a szomszédod ebédel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 13:06:30

@London2009:

Nekem nincs pártom 1999 óta. A kisebbik rosszra szavazok, ez jelenleg a Fidesz.

A moderáció - és különösen az előmoderáció - nagyon rossz dolog, azt jelenti: kisgyerekeknek nézünk felnőtt embereket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 13:06:30

@London2009:

Ha úgy gondolod, a kritika sértés, akkor valóban sértő vagyok.

De ezen az alapon senki se miondhatna szinte semmit, hiszen nemigen van kritika, mely valakit ne sértene.

Pl. ez a cikk azt írja "igazi szar hely" volt a munkahelye. Ezzel megsértette a munkahely tulaját, s azon kollégáit, akiknek tetszik a munkahely.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 13:06:30

@Arthamyr:

Ballibaizmus: magát baloldalinak hazudó, a valóságban jobboldali (azaz liberális) eszmeiség.

Kifejezetten Kelet-Európára jellemző, de alapjaiban már nyugaton is megjelent. Talán legnagyobb nyugati alakja Tony Blair, aki kihirdette: a tőke és a "piac" támogatása baloldali eszme, lásd "hamadik út" platform az angol Munkáspártban. De a kezdő pont a német szocdemek Bad Godesberg-i rfeormka,(1959).

A keleti poszkocsik ezt vették át, de túlszárnyalva a nyugati mintákat. Amit még a leglberálisabb nyugati álbaloldali se engedne meg magának, az Kelet-Európában baloldali alapértéknek számít, lásd pl. a szakszervezeti mozgalom ellenzése, a minimálbér ellenzése, minden privatizációja, stb.

Egyébként SEMMI gond ezzel az eszmeiséggel - már én persze nem értek egyet vele, de nem látok akadályt, hogy valaki ezt hirdesse -, ez a modern liberalizmus programja, de leyenek szívesek ezt ne baloldalnak hazudni.

Lengyelországban volt még nagyon erős aballib eszmeiség, ott mára totálisan bukott. Ma Mo. az az ország, ahol még vannak jelentős ballib erők. Nyugaton persze van ma is, elssőorba Németországban. Máshol a ballibek vagy eltűnőben, vagy igyekeznek korrigálni, balra tolódni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 13:06:30

@Arthamyr:

A nemzeti tőkések állami pénzt kapnak.

Orbánék az 1990-2010 közti liberális modellt igyekeznek egy másik liberális modellre váltani.

A korábbi modell: a nyugati tőkéánek kell adni az országot, ők majd felzárkóüztatnak. Ez volt 2010-ig, s nem jött be.

Most a japán-kreai-szingapúri-tajvani modellt próbálja Orbán: bivalyerős állam, s állami pénzből felhízlalt nemzeti tőke.

Ez két liberális modell harca, vedd észre.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 13:06:30

@Arthamyr:

Gyurcsány személye sokat segít Orbánnak. Akkor se kerülne Gyyurcsány börtönbe, ha elkezdene emberkree lőni villája erkélyéről..

London2009 2018.07.24. 13:42:21

@maxval balcán bircaman: Az elomoderaciora igenis szukseg van, mert nezd meg milyen mocskolodas megy mas blogokon. De kulonben meg van millio blog moderacio nelkul, oda mehetsz nyugodtan es onthatod magadbol feltartozhatatlanul azt ami neked tetszik. Szamomra ez a szinvonal elfogadhatatlan es ha erre az a megoldas, hogy a bloggazda a sajat idejet nem kimelve, valoban gyerekekkent kezelve a sok ostoba elvileg felnottet kiszuri a serto, vulgar stb. kommenteket, akkor ezt tegye, es en halas vagyok ezert. Nem is latogatok mas blogot, mert nem erdekel az anyazas, gyulolkodes, masok szidasa, szemelyeskedes stb. Nem tudok a kommented ugyeben nyilatkozni, miutan nem olvastam, de feltetelezem, hogy nem ok nelkul lett torolve. Persze, hogy lehet kritikat megfogalmazni. Ne talalj mar ki hulyesegeket, hogy a normalis stilusban megfogalmazott velemeny, nem jelenik meg.

London2009 2018.07.24. 13:43:06

@maxval balcán bircaman: Sosem hazudtam magam baloldalinak. Ugyhogy meg mindig nem ertem, hogy lennek ballib. Ha mar feltetlenul jellemezni kellene magam, akkor inkabb jobboldali, de semmikeppen sem radikalisan baloldal-ellenes, konzervativ, bar tavol all tolem a keresztenyszocializmus, a fasizmus, a nemzetszocializmus, alapvetoen egy differencialt es minosegi szabadsag, rend, hierarchia parti, bar az egyenloseggel szemben allo vagyok.

Arthamyr 2018.07.24. 13:57:23

@maxval balcán bircaman: Jogosan. Sokkal nagyobb meló lenne utólag kiszedni a szemetet.

Arthamyr 2018.07.24. 14:03:26

@maxval balcán bircaman: Nem tudom, hogy tényleg ez van-e mondjuk Japánban (pl. nem volt véletlen "némi" "nyugati" pénz a felzárkóztatására), de nem is érdekel.
Az, hogy az én adómat Mészáros, Vajna, új-trafikosok erősítésére, meg hatalomkoncentrációra fordítják, az sem nekem, sem egyetlen számomra kedves személynek nem jó, közvetlenül sem. Innentől kezdve menjenek a picsába. Nem kérek a bivalyerős államból, főleg nem, ha efelett egy nagyon szűk kör rendelkezik.

Arthamyr 2018.07.24. 14:04:20

@maxval balcán bircaman: A liberális modell igyekszik minimalizálni a beavatkozást, Orbáné nem igazán...

Arthamyr 2018.07.24. 14:06:22

@maxval balcán bircaman: Itt kevés ember mondja (olvasatodban hazudja) magát baloldalinak, én és LN pl. biztos nem.

Arthamyr 2018.07.24. 14:25:28

@maxval balcán bircaman: Kit érdekel, hogy a tőke mit csinál? Az emberek 99%-a nem "tőkés". Nem kell versenyezni, nem kell mesterségesen létrehozott magyar tőkés, főleg nem az én pénzem átcsoportosításával nem kell.
Van két lehetőség:
1. Ismeretlen külföldi tőkés befektet, és kiviszi a profitot (esetleg adókedvezményt is kap), majd eltűnik.
2. Magyar senki állami kamumegrendelést kap, és ismert tőkés lesz belőle.
Ezerszer inkább az első.

Az első nem kerül az én pénzembe, sőt, ilyen cég teremtette a munkahelyemet otthon, a te olvasatodban én ott voltam rabszolga. Ha ez nincs, helyette van mondjuk semmi. Az első esetben az igazi zsíros haszonélvező (a tőkés befektető) nem nagyon csinál semmit Magyarországon, a munkaerőmet igénybeveszi, azt ennyi, amúgy láthatatlan, nem zavaró.

A második az én adómból megy, szükségtelen dolgokat állít elő, esetleg szükséges dolgokat, rohadtul túlárazva. A második esetben a megzsírosodott senki és az egész pereputtya itt marad, itt pöffeszkedik. Ott vannak az igényesebb vendéglátó helyeken (esetleg ők a tulajok), a legjobb lakóhelyeken laknak (ami számomra megfizethetetlenül megdrágul), a kölykeik a legjobb óvodába elhasználják a helyeket stb., egyszóval együtt kell velük élni, szennyezik a környezetem. Egy vastag haszonélvezői kör van, ami nem a tehetsége és a szorgalma miatt van ott, ahol és ez roppant zavaró, és soha, semmilyen módon nem lesz hasznos a hozzám hasonló, becsületesen dolgozó közember számára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 15:48:50

@London2009:

Nem akarok harcolni a HÁ bloggal. Nekem mindegy mi egy adott blog politikája. Az abszolút cenzorált blogok se zavarnak, ez scak az adott blogokat minősíti. Szóval én nem vagyok Tölgyfa, aki kifejezetten harcot hirdetett a HÁ ellen, így nem is fogok bizonyítékot gyűjteni állításom igazolására.

A moderációt illetően nem értek egyet veled. A mocskolodás a szólásszabadság ára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 15:48:55

@Arthamyr:

Ez se igaz. Az utómoderáció kisebb munka.

De eleve nem értem minek kell a moderáció...

Határátkelő 2018.07.24. 16:00:58

@maxval balcán bircaman: Talán azért, mert úgy viselkednek. Mert képtelenek emberi vitára. A te kommentjeid azért jelennek meg, mert bár messzemenőkig nem értek velük egyet, de az esetek nagy részében normális hangnemben írod meg őket. Erre a magyar kommentelők döntő többsége képtelen.

Az utómoderációról bebizonyosodott, hogy nem működik. Sehol, ahol komolyabb mennyiségű komment van. Nem véletlen, hogy a legtöbb helyen (külföldön is) előzetesen moderálnak, mert nem lehet több száz kommentet minden nap végigolvasni, amit maximálisan kihasználnak a trollok és teleköpik minden szeméttel a blogot.

Az olyan felületen, ahol ráadásul az emberek a saját történeteiket osztják meg, senkinek nem hiányzik, hogy mindenféle tuskók anyázzák őket.

Azzal, hogy azt írod, hogy az utómoderáció kisebb munka, tökéletesen bebizonyítod, hogy fogalmad sincs arról, hogy miről beszélsz, vagy csak simán trollkodsz. De hanyagoljuk a témát, mert ezen a blogon ez van, akinek tetszik, azt örömmel látom, akinek meg nem, az mehet máshová.

London2009 2018.07.24. 16:04:06

@maxval balcán bircaman: nekem nem tunt fel, hogy ez egy politikai blog lenne.
Ha a mocskolodas a szolasszabadsag ara, akkor sajnos meg kell allapitanom, hogy az emberek tobbsege meg nem erett meg a szolasszabadsagra...
Tolgyfa (ez jo!) beteg, ugyhogy ot szerintem ne keverjuk ide.
De ha nem tetszik, mint mar korabban irtam, akkor begess mashol. Jobb otletem nincs.
Orulok, hogy tisztaztuk, hogy nem vagyok ballib, jelentsen barmit is. A hallgatasodat beleegyezeskent ertelmezem. : )

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 16:16:21

@Arthamyr:

Elmondom még egyszer, másképp.

A kapitalista világrend igazságtalan. Olyan alapokon áll, melyek elave versenyellenesek. Így még ha nagyon jó vagy, akkor se tudsz győzni.

A rendszer logikája úgy van, hogy geopolitikai alapon fel van osztva minden, s nemigen lehet változtatni a helyzeten.

Nyilván egy jobb kormány picit tud javítani, míg egy rossz kormány picit tud rontani, de az alaphelyzeten nem tud változtatni. Lásd, a legrosszabb kormány 1990 után Gyurcsányé volt, de még ő se tduta az országot afrikai szintre sülllyeszteni.

A megoldás politikai, nem gazdasági. A gazdaság alapja, minden liberális fantáziával szemben, a politika.

Mo. egy téves modellt követett 1990-ban, ugyanazt, amit Kelet-Európa egésze, s Mo. még ebben is a legpontosabban követte ezt a rossz modelt.

2010 óta ennek a kottigálása folyik.

Az alapkérdés: hová megy az ország által megtermelt profit. Ha külföldre, akkor sosincs felzárkózás. Hogyan lehet ezen változtatni: az állam megteremti a nemzeti tőkét, kijátszva az EU-s szabályokat.

Ez megy most, s menni fog még legalább 2030-ig.

Biztos az eredmény? Nem, sőt én is szkeptikus vagyok sok dolognan, de rosszabb nem lesz, mint 2010 előtt.

Mára gyakorlatilag az egész Kelet-Európa rádöbbent: 1990-ben át lett verve az egész régiónk.

Csak egy magyar példa.

A nyugati tőke befektet = ők határozzák meg a bérszintet = mivek a tőke extraprofitot szerez a bérszint miatt, így a tőke harcol, hogy ne nőjjön a bérszint.
Következmény: a legjobb szakemberek kitántorognak.
Következmény: nincs értelme jó oktatást finanszírozni, mert ez csak a nyugatnak termel ingyen embereket.
Következmény: nem csapódik le elég profit az osrzágban.
A kör bezárul, s sose lehet ebből kilépni.

Drasztikusan változtatni nem lehet, se politikai, se gazdasági okokból. A börtönt lassan lazítani kell. Egy ponton lehet lazítani csak: az állam illegálisan átcsoportosít pénzeket a tőke felé.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 16:16:21

@Arthamyr:

Japán esetében volt egy tényező: a szovjet-amerikia harc.

A nygatnak érdeke volt, hogy felemeljen magához országokat, szövetségesek kelletek a SZU ellen. Így lett gaízdag magállam pár kelet-ázsiai országból. Az amerikai kormányzat, politikai okokból, nem engedte meg Japán kizsákmányolását az amerikai nagytőkének.

Európában is hasonló volt Portugália, Olaszo., Spanyolo., Görögo. esete.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 16:16:21

@Arthamyr:

"A liberális modell igyekszik minimalizálni a beavatkozást,"

Mármint a már megerősödött államokban. A fejlődési szakaszban pont az ellenkezője zajlik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 16:16:21

@Arthamyr:

Én az vagyok, baloldali. Nyilván nem a szó MAGYAR értelménen, ahol a "baloldal" liberálist jelent.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 16:16:21

@Arthamyr:

"Van két lehetőség:
1. Ismeretlen külföldi tőkés befektet, és kiviszi a profitot (esetleg adókedvezményt is kap), majd eltűnik.
2. Magyar senki állami kamumegrendelést kap, és ismert tőkés lesz belőle.
Ezerszer inkább az első."

S az miért jó a közösségnek, ha a közösség által megtermelt profit kimegy a közösségből?

Ez kb. olyan, mintha azt mondanád, lényegtelen, hogy te éhes vagy, a lényeg, hogy inkább a vadidegen ébedeljen, ne a te utálatos rokonod.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 16:16:21

@Határátkelő:

Szerintem nem kell semmit moderálni, s a probléma meg is van oldva. A nemmoderálás ugyanis nulla munkát jelent.

Határátkelő 2018.07.24. 16:18:08

@maxval balcán bircaman: És a vége nulla blog, mert ki akarná elmesélni a történetét azért, hogy utána nekiessenek és mindennek elmondják...

Nem kell álszenteskedni, te is teljesen más hangnemben és stílusban kommentelsz azokon a blogokon, ahol nincs moderáció, mint itt, úgyhogy ezt hagyjuk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 16:21:47

@London2009:

Én nem így látom.

Szerintem aki nem akar reakciókat, az ne blogot írjon, hanem hagyományos médiát, ahol csak egyirányú a kommunikáció.

Az internet előnye éppen a korlátrlan szabadsá és a gyoprs interakció. Ezeket nem használni abszurdum. Kb. mi9nthavennék egy sportkocsit, majd indig 25 km/h ebességgel haladnélk vele, vagy vennék egy profi kamerát és folyton automata üzemmódban használnám.

Az én szerepem meg mindegy. Én nem moderálok senkit soha, sehol. Azaz hű vagyok elveimhez.

Határátkelő 2018.07.24. 16:24:27

@London2009: "Ha a mocskolodas a szolasszabadsag ara, akkor sajnos meg kell allapitanom, hogy az emberek tobbsege meg nem erett meg a szolasszabadsagra..."

Egyrészt tökéletesen egyetértek. Másrészt a szólásszabadság súlyos félreértése, hogy az azt jelenti, hogy mindenki azt és úgy ír és mond, amit és ahogyan akar. A szólásszabadságnak is vannak keretei, nem az a szólásszabadság, hogy minősíthetetlen hangnemben ócsárolok másokat, hanem az, hogy szabadon kifejthetem a véleményemet normális kereket között.

Arthamyr 2018.07.24. 16:28:06

@maxval balcán bircaman: Azért jó, mert részesülök a profitból, azáltal, hogy állást kapok, és ez nem kerül nekem semmibe. Az alternatíva, hogy nem jönnek befektetni, hogy kivigyék a profitot, és számomra nem áll rendelkezésre az az állás.

Arthamyr 2018.07.24. 16:29:16

@maxval balcán bircaman: Akkor arra nem mondják, hogy liberális...

London2009 2018.07.24. 16:35:08

@Határátkelő: A problema az, hogy sokan csak a szolasszabadsagot ismerik, de a jo hirnev vedelmet, a megsertesenek fajtait, valamint a ragalmazast es becsuletsertest, mint buntetojogi fogalmat mar nem ismerik.

Arthamyr 2018.07.24. 16:35:17

@maxval balcán bircaman: Ha azt jelenti, és nem csak bizonyos körökben, az egy félreértelmezés. Jó lenne azt meghagyni azoknak a köröknek, nem pedig itt pejoratívan használni mások moderáción átmenő sértegetésére. Elég irritáló, hogy rendszeresen kollektívan leballibezel embereket, akik elenyésző része az. A hozzászólásaid jelentős része emiatt 0 információtartalommal bíró lufi, mert ócsárlod az itt jelen nem lévő, senkit sem érdeklő ballibeket, csak határátkelőnek nincs energiája ezeket megfelelően szűrni, és kioktatni téged a megfelelő kommunikációra.
A ballibeket a NER-rel hasonlítva is felesleges emlegetni, senki sem mondta, hogy milyen jó lenne, ha ballibizmus lenne a NER helyett, csak azt szokták mondani, hogy a NER rossz.

Arthamyr 2018.07.24. 16:37:06

@maxval balcán bircaman: Gondolom a te blogodon kb. örülsz, ha valaki megjelenik, a havi 4 hozzászólásból 25%-ot valóban felesleges kimoderálni.

Arthamyr 2018.07.24. 16:41:48

@maxval balcán bircaman: Ja, ezek az európai országok mind élénk, erős gazdasággal rendelkeznek a mai napig. :)

A világpolitikába Magyarország nem tud beleszólni, nekünk ott nem osztanak lapot, max. annyiban érdemes vele foglalkozni, hogy a környezetet alakítja.

London2009 2018.07.24. 16:44:01

@maxval balcán bircaman: Oszinten szolva en nagyon orulok, hogy vannak sebesseg korlatozasok, igy hiaba vesz valaki egy sportkocsit, ami 300-al is tudna kozlekedni, megis kenytelen, kelletlen be kell tartania a sebesseg hatarokat es igy nem noveli az amugy sem keves kozuti baleset szamat.
Egy blogban nagyon sok munka van, ezzel gondolom te is tisztaban vagy. Nem engednem en sem, hogy a munkam gyumolcset tonkretegye par idiota barom. Ha ez az en blogom lenne, akkor biztos, hogy meg tobb moderacio lenne, mert az en tureshatarom ennel sokkal alacsonyabb. Tobbek kozott ezert sem irnek soha blogot. Eleg idiotat kell nekem “moderalnom” igy is nap, mint nap. : )

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 16:44:48

@Arthamyr:

Ez hamis dichotómia.

Mi a jobb: ha megerőszakolom a pincémbe zárt szomszéd nőt majd enni adok neki, vagy ha csak megerőszakolom, s éhen hagyom?

A válasz nyilván az előbbi.

De mit szólnál ahhoz, ha NEM erőszakolnám meg, sőt kiengedném a pincéből?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 16:44:51

@Arthamyr:

Dehogynmem. A liberalizmusnak sok modellje vab:
- angolszász,
- rajnai,
- családi,
- skandináv,
- fejlesztő állam,
stb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 17:01:19

@Arthamyr:

Mo. nem tud beleszólni a világpolitikába, de a V4 már igen. Most pedig szövetségesünk még Görögország, Olaszország, Auszttria, s a V4-en kívüli keleti államok (a baltiakat leszámítva).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 17:01:19

@London2009:

Nekem eddig van kb. 3000 cikkem, s mondjuk 250 ezer kommentem, 1992 óta., amióőta írok aktívan a neten.

Nem hiszem, hogy egy ellevélemény, legyen az akár trágár is, ezt el
udná rontani.

Ez kb. olyan, mintha azt állítanád. hogy tönkre teszi Bach munkásságát, az hogy valaki kijelenti, hogy "szar zene".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 17:01:20

@Arthamyr:

Azt mondod, egy eszme kritizálása az illető eszme híveinek ócsárlása?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 17:01:20

@Arthamyr:

Volt cikkem, ami megjelent az Index címlapon, s több száz komment volt. A mennyiség nem változtat semmin.

Vannak nyugati médiák nyílt kommenteléssel és 2-3 ezet kommenttel naponta.

Minden attól függ: a médiatulaj alkar-e vélkeményheket szabadon vagy sem.

Én eleve nem blogot írok, mert nem írok semmilyen népszerű témában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 17:01:20

@Arthamyr:

Most esnek vissza. Lassan visszamennek a félperifériába,

Peidg ez is ritkaság.

A gazdaságtörténet a XX. sz. során összesen 3 országról tud, mely magállam volt, majd visszaesett a féleperifériára: Argentína, Csehszlovákia, Ghána.

Arthamyr 2018.07.24. 17:07:14

@maxval balcán bircaman: Pff...

"A kapitalista világrend igazságtalan. Olyan alapokon áll, melyek elave versenyellenesek. Így még ha nagyon jó vagy, akkor se tudsz győzni." - Én nem akarok győzni, nem érdekel a világrend, és már vagy 25 éve tudom, hogy a legtöbb emberi közösség nem igazságos és nem is lesz az (minél nagyobb annál kevésbé). Én csak kényelmesen, jól szeretnék élni, annak ellenére, hogy még nagyon jó sem vagyok semmiben. Kb. sikerült is.

"A rendszer logikája úgy van, hogy geopolitikai alapon fel van osztva minden, s nemigen lehet változtatni a helyzeten." - Ez töltelék semmi, 0 hasznos/releváns infotartalom.

"Nyilván egy jobb kormány picit tud javítani, míg egy rossz kormány picit tud rontani, de az alaphelyzeten nem tud változtatni. Lásd, a legrosszabb kormány 1990 után Gyurcsányé volt, de még ő se tduta az országot afrikai szintre sülllyeszteni." - Ez valamennyire igaz, de azért 2010 után sikerült überelni Gyurcsány ámokfutását is bizonyos területeken.

"A megoldás politikai, nem gazdasági. A gazdaság alapja, minden liberális fantáziával szemben, a politika." - Én nem szeretnék egy politikával átitatott gazdaságot, főleg nem egy kézivezéreltet, amit egy szűk kör kontroll és szabályok nélkül irányít.

"Mo. egy téves modellt követett 1990-ban, ugyanazt, amit Kelet-Európa egésze, s Mo. még ebben is a legpontosabban követte ezt a rossz modelt." - 1990-ben azt a modellt követték Magyarországon, hogy privatizálták a közvagyont, úgy, hogy közben a saját zsebüket tömjék meg. Vagy egyenesen hozzájuk kerüljön a közvagyon.

"2010 óta ennek a kottigálása folyik." - Én semmiféle korrigálást nem látok, max. más zsebekbe folyik a lóvé, kicsit gyorsabban.

"Az alapkérdés: hová megy az ország által megtermelt profit. Ha külföldre, akkor sosincs felzárkózás. Hogyan lehet ezen változtatni: az állam megteremti a nemzeti tőkét, kijátszva az EU-s szabályokat." - Továbbra sem fogadom el azt, hogy szükség van nemzeti tőkére, főleg nem ilyen koncentrált magántőkére, mesterségesen, teljesen kontraszelektíven elosztva. A Mészáros L./Simicska L. jelenség káros az ország népességének.

"Ez megy most, s menni fog még legalább 2030-ig." - Na bazdmeg... :( Egyébként egyetértek, simán benne van a pakliban és valószínű.

"Biztos az eredmény? Nem, sőt én is szkeptikus vagyok sok dolognan, de rosszabb nem lesz, mint 2010 előtt." - Van dolog, ami már rosszabb.

"Mára gyakorlatilag az egész Kelet-Európa rádöbbent: 1990-ben át lett verve az egész régiónk." - Csak a nép, azért volt itt pár "sikersztori", elég csak szétnézni a magyar elitben...

"A nyugati tőke befektet = ők határozzák meg a bérszintet = mivek a tőke extraprofitot szerez a bérszint miatt, így a tőke harcol, hogy ne nőjjön a bérszint." - A magyar tőke is ilyen, csak alacsonyabb bérszintet határoz meg, és nem fektet be, hanem az adófizetők pénzéből keletkezik.

"Következmény: a legjobb szakemberek kitántorognak." - Ez elkerülhetetlen, ha nincs, ami itt marasztalja őket.

"Következmény: nincs értelme jó oktatást finanszírozni, mert ez csak a nyugatnak termel ingyen embereket." - Ez így igaz, ezért kell(ene) valamiféle röghözkötés, vagy tandíj. Az nem megoldás, hogy akkor maradjanak hülyék az emberek.
"Következmény: nem csapódik le elég profit az osrzágban.
A kör bezárul, s sose lehet ebből kilépni." - Engem nem érdekel, mennyi profit csapódik le az országban. Engem az érdekel, hogy nálam mennyi profit csapódik le. Az kurvára mindegy, hogy a Prezis csávó (most más, sikeres és nem csaló magyar vállalkozó nem jut eszembe - ez azért elég szomorú) vagy Zuckerberg pénztárcája hízik ezen kívül, amelyik többet ad, ahhoz megyek. A Mészáros azért zavar ezeknél jobban, mert az ő hatalmas gazdagodását előtte az én adómból finanszírozták, ami nagy különbség.

"Drasztikusan változtatni nem lehet, se politikai, se gazdasági okokból. A börtönt lassan lazítani kell. Egy ponton lehet lazítani csak: az állam illegálisan átcsoportosít pénzeket a tőke felé. " - Az államnak nem az lenne a feladata, hogy a tőke felé csoportosítson dolgokat, hanem az, hogy a köz számára fontos szolgáltatásokat (pl. oktatás, rendvédelem, a "gyengék" felzárkóztatása és hasznosítása) hatékonyan megszervezze és ellássa.

Arthamyr 2018.07.24. 17:09:59

@maxval balcán bircaman: A megerőszakolás és a foglalkoztatás nem ugyanaz. A foglalkoztatás önkéntes, a megerőszakolás nem.

Arthamyr 2018.07.24. 17:11:19

@maxval balcán bircaman: Azt mondom, hogy egy adott eszme hívének mondani valakit, amikor nyilvánvalóan nem az, ócsárlás.

London2009 2018.07.24. 17:17:57

@maxval balcán bircaman: nekem ez semmit nem jelent, hogy neked van 3000 cikked es 250 ezer kommented. Fejos Evanak is megjelent vagy husz konyve es tobb ezer cikke, ettol meg batran kimerem jelenteni, hogy a munkassaga egy rakas szar az en ertekrendem szerint.

Arthamyr 2018.07.24. 17:27:35

@maxval balcán bircaman: A V4 sem tud. De tegyük fel, hogy igen. A kérdésem ez esetben: minek? Mit ért el a V4, ami miatt lényegesen jobb lett az ottani lakosságnak?

London2009 2018.07.24. 17:32:36

@Arthamyr: jajj, ezen hangosan felnevettem. V4, mint ero. Hahaha. Meg Magyarorszag egyeb szovetsegesei. Ah, feneket. Emerging countries, lopikulat nem szamitanak, nem is fognak. De mindegy, lehet, hogy ettol a gondolattol jobban alszik...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 17:36:37

@London2009:

Ez engem nem érdekel, sőt!

Engem kifejezetten megrémisztene, ha a nagy többség egyetértene velem. Ez ugyanis azt jelentené: tévedésben vagyok.

S nem valamiféle személyes büszkeség és extravagancia miatt. Hanem munkásságom természete folytán.

Ugyanis kifejezetten ellene megyek a jelenlegi általános konszenzusnak alapkérdésekben is. Mondjuk mint Newton és Galilei az arisztotelésiz fizika ellenében. Azaz új koncepciókat dolgozok ki, rendszerkritikus alapon,

Ballibellenességem miatt a fideszesek általában dicsérnek, de ők is értetlenül állnak egyes téziseim miatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 17:37:02

@Arthamyr:

"Én csak kényelmesen, jól szeretnék élni"

Ez jelenleg csak kb. 30 országban lehetséges, a magosrzágokban. Ahol azért lehetséges, mert a világ többi részéről sikeresen elszívnak értékeket. Plusz még lehetséges 10 országban, ahol kicsi a lakosság és hatalmas természti kincsek vannak.

A maradék 160 országban ez nem lehetséges, mert onnan vannak elvonva az értékek.

"2010 után sikerült überelni Gyurcsány ámokfutását is bizonyos területeken"

Az adatok ezt nem igazolják vissza.

"Én nem szeretnék egy politikával átitatott gazdaságot, főleg nem egy kézivezéreltet, amit egy szűk kör kontroll és szabályok nélkül irányít."

Más lehetőség nincs. A másik megoldás a biztos szegénység.

"1990-ben azt a modellt követték Magyarországon, hogy privatizálták a közvagyont, úgy, hogy közben a saját zsebüket tömjék meg. Vagy egyenesen hozzájuk kerüljön a közvagyon."

Részben igaz, de csak részben. Mo-on nem volt a fő módszer a spontán privatizáció. S az akkori privatizátorok zöme is azóta mindent eladott nyugatiaknak.

"Továbbra sem fogadom el azt, hogy szükség van nemzeti tőkére, főleg nem ilyen koncentrált magántőkére, mesterségesen, teljesen kontraszelektíven elosztva. A Mészáros L./Simicska L. jelenség káros az ország népességének."

A magyar gazdaság zöme ma is nyugati kézben van. Orbánék csak a legelején vannak a nemzeti tőke felépítésében,

"Van dolog, ami már rosszabb."

Mi?

"Csak a nép, azért volt itt pár "sikersztori", elég csak szétnézni a magyar elitben..."

A komprádor elit mindig jól jár. Ez nem hír.

""A nyugati tőke befektet = ők határozzák meg a bérszintet = mivek a tőke extraprofitot szerez a bérszint miatt, így a tőke harcol, hogy ne nőjjön a bérszint." - A magyar tőke is ilyen, csak alacsonyabb bérszintet határoz meg, és nem fektet be, hanem az adófizetők pénzéből keletkezik."

A magyar tőke kevés, s persze hogy kevesebbet fizet, hiszen gyengébb. A gond: a nyugati tőke is keveset fizet, s érdeke, hogy így is maradjon.

"Engem nem érdekel, mennyi profit csapódik le az országban. Engem az érdekel, hogy nálam mennyi profit csapódik le."

A 2 egymás függvénye.

"Az államnak nem az lenne a feladata, hogy a tőke felé csoportosítson dolgokat"

A fejlesztő államnak - lásd Japán, Korea, Szingapúr, stb. - pomt ez az alapja.

"hanem az, hogy a köz számára fontos szolgáltatásokat"

Miből? Ha kimegy a pénz az országból.

London2009 2018.07.24. 17:40:00

@maxval balcán bircaman: Azert megmosolyogtato optimizmusra vall munkassagnak nevezni az iromanyaidat es tovabb megyek, Galileihez es Arisztoteleszhez hasonlitani onmagadat. Mindezt egy call centeres forgoszekbol. Respect.

Arthamyr 2018.07.24. 18:04:33

"Ez jelenleg csak kb. 30 országban lehetséges, a magosrzágokban. Ahol azért lehetséges, mert a világ többi részéről sikeresen elszívnak értékeket. Plusz még lehetséges 10 országban, ahol kicsi a lakosság és hatalmas természti kincsek vannak.

A maradék 160 országban ez nem lehetséges, mert onnan vannak elvonva az értékek." - Megmondom őszintén, ez engem nem érdekel, még ha így is van. Nem tudom, hogy pl. Magyarország kitől von el és milyen "értéket". Engem az érdekel, hogy az adott országban hogyan osztják el az erőforrásokat, hogyan használják fel a munkámból a hozzájárulásom nélkül automatikusan elvett adókat. Nem érdekel, hogy Etiópiában vagy Vietnámban mit csinálnak az ottani közvagyonnal, mivel nem fogok ott élni.

"Az adatok ezt nem igazolják vissza." - De, van adat, ami ezt igazolja vissza. És az is vitatható, hogy a pozitív eredmények mennyire tulajdoníthatóak 2010 utáni politikai garnitúrának, te magad írtad korábban, hogy nincs nagy jelentősége.

"Más lehetőség nincs. A másik megoldás a biztos szegénység." - Nem látom, hogy miért vezetne jobb eredményre ez az új magyar arisztokrácia.

"Részben igaz, de csak részben. Mo-on nem volt a fő módszer a spontán privatizáció. S az akkori privatizátorok zöme is azóta mindent eladott nyugatiaknak." - Ja, csak közben megtömte kicsit a zsebét. Ha a kezén átment a vagyon, akkor nagyon megtömte.

"A magyar gazdaság zöme ma is nyugati kézben van. Orbánék csak a legelején vannak a nemzeti tőke felépítésében," - Az nem magyar gazdaság, ami nyugati kézben van. Másrészt továbbra sem magyaráztad el, hogy miért jobb a Mészáros és családja kft., mint a Merci, a Samsung vagy a Citibank, szóval ezzel egyelőre úgy állunk, hogy nincs semmi gond.

"Mi?" Pl. az oktatás, az egészségügy, a hatalomkoncentráció.

"A komprádor elit mindig jól jár. Ez nem hír." - Ezt nem kéne elfogadni. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy úgyis ellopják a pénzem, nincs is vele semmi gond.

"A 2 egymás függvénye." - Valamilyen módon biztos, csak a görbe összevissza kanyarog.

"A fejlesztő államnak - lásd Japán, Korea, Szingapúr, stb. - pomt ez az alapja." - Nem érdekel a Távol-Kelet. Teljesen más társadalmi normák vannak, teljesen más világgazdasági és világpolitikai helyzetben voltak, teljesen más és más volt a regionális helyzet.

"Miből? Ha kimegy a pénz az országból. " - 1. Abból kell főzni, ami van. 2. Ha igaz is (egy újdonság számodra: egy befektető, aki valamit csinál Magyarországon, azért csinálja, hogy a befektetése lehető legjobban megtérüljön, és azért dolgoznak nála magyar emberek, mert jobb körülményeket biztosít számukra, mint más, és ez jó ezeknek a magyar embereknek is és a befektetőnek is), nem értem, hogy miért jó az, hogy még a maradék jelentős részét is ellopják/elpazarolják?

Arthamyr 2018.07.24. 18:08:13

@maxval balcán bircaman: A kérdésed nem volt releváns, mivel nem azt csinálod, így helyesen átértelmeztem. Te cimkéket aggatsz emberekre, pl. leballibezel kb. mindenkit, aki veled nem ért egyet...

Az eredeti kérdésedre a válasz egyébként attól függ, hogy magukra veszik-e, meg milyen hangnemben teszed, lehet igen is, nem is. Semmiképp sem dicséret.

Arthamyr 2018.07.24. 18:13:33

@maxval balcán bircaman: Nem jó példa, mert a két szituáció közt nagyon fontos eltérések vannak. Ha azt mondtad volna, hogy megkeféled (bezárás nélkül; tehát feltételezhető lett volna a beleegyezés), akkor kb. jó analógia lehetett volna.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 18:14:13

@Arthamyr:

Ezek folyamatok. Meg kell teremteni az alapokat. Ez nem olyan, hogy kifestem a szobát holnap rózszaszínre, aztán holnaptól más lesz, mint ami ma volt.

Mint egy fa ültetése. Van a kínai kozmondás erről:
- Melyik egy cseresznyefa elültetésének legjobb időpontja?
- Sajnos már elmúlt, 40 éve volt.
- A melyik egy cserszenyefa elületésének a második legjobb időpontja?
- Ma.

A V4 hatalmas erő, lám, Brüsszel képtelen volt megtörni minket, pedig mindent megpróbáltak, ultraerős külső erőket - pl. Soros gazdát - is bevonva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 18:14:20

@London2009:

Igyekszem a nagy képet nézni, ez van.

Szegény, szürke proletár vagyok. Valahonnan kell fizetést kapnom.

Arisztotelésznek és Galilienek volt jelentős vagyona, nem lellett dolgozniuk, nekem kell. Ez sok időt elrabol tőlem, de nem tudok mit tenni ellene.

Arthamyr 2018.07.24. 18:19:17

@London2009: :D Fontos az önbizalom a mai világban.

Arthamyr 2018.07.24. 18:27:00

@maxval balcán bircaman: Szerintem sokkal jobb lenne, ha nem kapnál fizetést, és mondjuk szép csendben éhenhalnál. Ez nem opció? :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.25. 08:09:45

@Arthamyr:

A "címkeaggatás", azaz a dolgok kategorizálása a tudományos tudás alapja.

Mi a gond azzal, ha a dolgokat felosztjuk, tulajdonságaik alapján?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.25. 08:09:52

@Arthamyr:

Sose nevezem ballibnek a nem ballibeket. S liberálisnak se azt, aki nme liberális,

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.25. 08:10:20

@Arthamyr:

Brüsszel nem tudta ránk kényszeríteni pl. a migrációs alapelveit. Sőt lassan ők álltak át a mi álláspontunkra.

Ez olyan számukra, mint annak idején Hitlernek a sztálingrádi csata volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.25. 08:10:52

@Arthamyr:

"Megmondom őszintén, ez engem nem érdekel, még ha így is van."

Hiába nem érdekel, az életszínvonalad mégis ettől függ.

"Engem az érdekel, hogy az adott országban hogyan osztják el az erőforrásokat, hogyan használják fel a munkámból a hozzájárulásom nélkül automatikusan elvett adókat."

Azaz mégis érdekel. De akkor miért csak a kifizetési oldal érdekel. s miért nem érdekel a bevételi oldal is?

"Nem érdekel, hogy Etiópiában vagy Vietnámban mit csinálnak az ottani közvagyonnal, mivel nem fogok ott élni."

A világ egységes. Ami van valahol többletben, az azért van, mert máshonnan lett elvéve.

"a pozitív eredmények mennyire tulajdoníthatóak 2010 utáni politikai garnitúrának, te magad írtad korábban, hogy nincs nagy jelentősége"

Így igaz. Most se mondok mást: Orbánék picit javítottak csak.

Számomra a fontosabb, hogy más a gazdaságpolitikai kurzus, baloldalibb, de az kétségtelen, hogy komoly eredmény nincs 2010 óta.

"Nem látom, hogy miért vezetne jobb eredményre ez az új magyar arisztokrácia."

Mert több profit marad belföldön. Ami nem hoz automatikusan jólétet, de feltétele a jólétnek.

""Részben igaz, de csak részben. Mo-on nem volt a fő módszer a spontán privatizáció. S az akkori privatizátorok zöme is azóta mindent eladott nyugatiaknak." - Ja, csak közben megtömte kicsit a zsebét. Ha a kezén átment a vagyon, akkor nagyon megtömte."

Erről közeli tapasztalataim vannak személyesen is. Ez tény valóban. Mégis, nem ez ma a bajok fő oka.

"Az nem magyar gazdaság, ami nyugati kézben van."

Ne viccelj...

"Másrészt továbbra sem magyaráztad el, hogy miért jobb a Mészáros és családja kft., mint a Merci, a Samsung vagy a Citibank, szóval ezzel egyelőre úgy állunk, hogy nincs semmi gond."

Mert a belföldi tőkés bent hagyja a profitot, az aztán élénkíti a gazdaságot.

""Mi?" Pl. az oktatás, az egészségügy, a hatalomkoncentráció."

Az előbbi 2 1990 óta így van, a harmaidk pedig pozitívum.

""A komprádor elit mindig jól jár. Ez nem hír." - Ezt nem kéne elfogadni."

S mit lehetne tenni ellene? Ez a hiba 1989-tól lett elkövetve, ma már nem lehet mit tenni. Ezt csak Oroszországban tudták utólag megoldani, de Mo-nak ehhez nncs meg a kellő ereje.

"Nem érdekel a Távol-Kelet. Teljesen más társadalmi normák vannak, teljesen más világgazdasági és világpolitikai helyzetben voltak, teljesen más és más volt a regionális helyzet."

Igen, ezt én is így gondolom. Mégis: a biztosan rossz 1990-2010-es modellhez képest ez kipróbálandó opció. Ha nem is jön be, rosszabb nem lehet.

"Abból kell főzni, ami van."

Azaz osszuk el a szegénységet, s ne igyekezzünk javítani az igazságyalanságon?

"egy befektető, aki valamit csinál Magyarországon, azért csinálja, hogy a befektetése lehető legjobban megtérüljön"

Ez nyulvánvaló. S pont ezért volt hatalmas hiba mindent eladni befektetőknek. Ezt kell most részben legalábbi visszacsinálni. Ezt sikeresen megjezdte Orbán: ma már a mo-i bankszektor 40 %-a magyar kjézben van, korában ez 15 % körül volt.

"és azért dolgoznak nála magyar emberek, mert jobb körülményeket biztosít számukra, mint más"

Ez tény, de ez csak a mikroszint.

Lásd az én példámat: a bolgár átéag bruttó 2,5-szeresét keresem idegen cégnál, mely minden hasznát elviszi. Nekem és a kollégáimnak nyilván jó ez, de nem jó az országnak. Ill. mindegy lenne, ha lenne erős hazai tőke is, de nemigen van.

Arthamyr 2018.07.25. 09:05:37

@maxval balcán bircaman: Mintha ehhez a V4 kellett volna. Elmondanám, hogy nyugaton már akkor is lelkesen tapsoltak a pl. kerítéshez, amikor még meg sem építették... Másrészt ez hol jelentős világpolitikai esemény?

Arthamyr 2018.07.25. 09:15:36

@maxval balcán bircaman: "Hiába nem érdekel, az életszínvonalad mégis ettől függ." - Nem ettől függ.

"Azaz mégis érdekel. De akkor miért csak a kifizetési oldal érdekel. s miért nem érdekel a bevételi oldal is?" - A bevételi oldal jó, ahogy van, inkább csökkenteni kellene, hogy kevesebbet tudjanak elpazarolni, ellopni.

"A világ egységes. Ami van valahol többletben, az azért van, mert máshonnan lett elvéve." - Baromság.

"Így igaz. Most se mondok mást: Orbánék picit javítottak csak." - Igen, van amin meg rontottak.

"Erről közeli tapasztalataim vannak személyesen is. Ez tény valóban. Mégis, nem ez ma a bajok fő oka." - Közvetlenül valóban nem ez.

"Az előbbi 2 1990 óta így van, a harmaidk pedig pozitívum." - Azért oktatás terén volt egy aktív rontás, a harmadik pedig az egyik legnagyobb negatívum 2010 óta.

"S mit lehetne tenni ellene? Ez a hiba 1989-tól lett elkövetve, ma már nem lehet mit tenni. Ezt csak Oroszországban tudták utólag megoldani, de Mo-nak ehhez nncs meg a kellő ereje." - Pl. nem kéne, hogy továbbra is jól járjon a közpénzből korábban Simicska & Co., most Mészáros & Co.

"Igen, ezt én is így gondolom. Mégis: a biztosan rossz 1990-2010-es modellhez képest ez kipróbálandó opció. Ha nem is jön be, rosszabb nem lehet." - Hogyne lehetne, magad írod, hogy itt milyen jó a világ hulladék részeihez képest. De az egyenlőség nevében elindultunk feléjük.

"Ez nyulvánvaló. S pont ezért volt hatalmas hiba mindent eladni befektetőknek. Ezt kell most részben legalábbi visszacsinálni. Ezt sikeresen megjezdte Orbán: ma már a mo-i bankszektor 40 %-a magyar kjézben van, korában ez 15 % körül volt." - A magyar kéz nem jobb, mint a külföldi, sőt, rosszabb, korábban leírtam, miért. Ha ugyanolyan feltételekkel adják el, akkor majdnem mindegy, kinek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.25. 09:40:17

@Arthamyr:

2015-ben más volt a helyzet. Az egész nyugat követelte a migrációt. S csak a keleti álamok ellenezték, akiket mindenki fenyegetett, micspda szankciók lesznek, ha nem fogadnak szót.

A magyar ballibek is minden szinten kiálltak akkor a nyugat mellett. Most meg pofára estek, mert közben a nyugat véleménye is változott.

Ez hatalmas jelentőségű esemény az EU történetében, Az első eset, hogy Brüsszel kénytelen volt teljesen megváltoztatni álláspontjét.

Arthamyr 2018.07.25. 09:55:48

@maxval balcán bircaman: Ugyan már... Én már évek óta "nyugaton" voltam 2015-ben, és soha, senki nem követelte a migrációt, max. egy-két közszereplő mondta, mert valahogy hasznot tudott húzni ebből.

Pár újdonság számodra:
1. Attól hogy Merkel mond valamit, azt még nem minden német gondolja úgy.
2. Az, hogy egy közszereplő mond valamit, nem feltétlenül jelenti azt, hogy azt is gondolja.
Ez persze igaz Trumpra, Orbánra, Macronra, Mayre, Putyinra stb. tetszőleges vezetőre is...

Valószínűleg Merkelék zárt ajtók mögött lelkesen tapsoltak, amikor kerítést építette Orbán. És nagyon örültek, hogy viszonylag olcsón és fájdalommentesen sikerült jó színben feltűnniük, közben pedig a szemetet, amit a szél hozzájuk fújna, más kicsit felfogja.
Közben meg vakarják a fejüket, hogy akkor most mit is kezdjünk a szeméttel. Erdogannak a seggét is kinyalják, csak állítsa meg a migránsokat. Az Erdogani eszközök sem zavarják őket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.25. 10:06:36

@Arthamyr:

"Nem ettől függ."

Miért mitől függ az életszínvonal, ha nem az adott ország gazdasági fejlettségétől?

Mutass szegény országot magas életszínvonallal!

"A bevételi oldal jó, ahogy van, inkább csökkenteni kellene, hogy kevesebbet tudjanak elpazarolni, ellopni."

Éppen te mondtad, hogy többet kellene költenie az államnak egsézségügyre, oktatásra. Hogyan, ha nincs elég bevétel?

"van amin meg rontottak"

Min?

"oktatás terén volt egy aktív rontás"

Volt, de nem most, ez Magyar Bélint féle reform volt, de még az se rontott sokat.

Ma a legnagobb baj a tanárok nem elegendő bére. S ez tisztán pénzügyi kérdés.

Baj még, hogy óriási eltérés van az egyes iskolák szintje közt. Ami megint pénzügyi iskola.

"nem kéne, hogy továbbra is jól járjon a közpénzből korábban Simicska & Co., most Mészáros & Co"

Nincs más út, valahogy létre kell hozni a hazai tőkét, valahogy növelni kell. A másik megoldás még az állami tulajdon növelése, de itt belepofázik Brüsszel, így ezt nehezebb véghez vinni.

"itt milyen jó a világ hulladék részeihez képest"

A félperiféria mindig jobb a perifériához képest, jelenleg a félperifériához tartozik kb. 50 ország, köztük Mo. A perifériához meg 100. Nyilvánvaló, hogy Mo. dúsgazdag pl. Nepálhoz képest.

De a cél az, hogy a félperifáriás státusz meg legyen haladva.

"A magyar kéz nem jobb, mint a külföldi, sőt, rosszabb"

Már írtam: a profit bent maradása nélkül nincs felzárkózás. Az 1990-ben választott gazdasági modell konzerválja örökre a félperifériás státuszt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.25. 10:38:17

@Arthamyr:

A liberális fősodor ezt harsogta. Konkrétan Mo. ellen 2015 nyarán koordnált kampány ment ebben a kérdésben

Arthamyr 2018.07.25. 10:49:31

"Miért mitől függ az életszínvonal, ha nem az adott ország gazdasági fejlettségétől?

Mutass szegény országot magas életszínvonallal!" - Az egyén döntéseitől függ az egyén életszínvonala. Az egyén nincs az országhoz kötve sem. Pl. az ír gazdaság sokkal fejltettebb magyarnál, és valószínűleg az egyenlőtlenség is kisebb. Egy ír 40 éves takarító mégis rosszabbul él, mint egy 30 éves magyar informatikus. Ha sok egyénnek önmaga miatt javul az életszínvonala, az átlag is javul.

"Éppen te mondtad, hogy többet kellene költenie az államnak egsézségügyre, oktatásra. Hogyan, ha nincs elég bevétel?" - Én szerintem ilyet nem mondtam, hogy többet kellene költenie az államnak (főleg nem az egészségügyre). Ha mondtam is (légy szíves visszakeresni, és akkor elmagyarázom!), akkor pl. stadionokból, a magyar köztévé büdzséjéből és hasonló helyekről lehetne elvonni forrást.

"Volt, de nem most, ez Magyar Bélint féle reform volt, de még az se rontott sokat." - Pl. a tankönyvpiac monopolizálása, központosítás, szakmunkásképzés (szakgimnázium).

"Ma a legnagobb baj a tanárok nem elegendő bére. S ez tisztán pénzügyi kérdés." - Önmagában több bért adni a tanároknak semmit sem oldana meg. Persze valóban probléma.

"Baj még, hogy óriási eltérés van az egyes iskolák szintje közt. Ami megint pénzügyi iskola." - Erre sem az a megoldás, hogy levered a jó iskolát a szar szintjére.

"Nincs más út, valahogy létre kell hozni a hazai tőkét, valahogy növelni kell. A másik megoldás még az állami tulajdon növelése, de itt belepofázik Brüsszel, így ezt nehezebb véghez vinni." - Nem kell létrehozni, annál az is jobb, ha a pénzt megsemmisítik. Minden Vajnáékhoz került forint duplán rossz, egyszer azért, mert elvész, másodszor azért, mert kárt is fog okozni, vagy közvetlenül vagy közvetve.

"A félperiféria mindig jobb a perifériához képest, jelenleg a félperifériához tartozik kb. 50 ország, köztük Mo. A perifériához meg 100. Nyilvánvaló, hogy Mo. dúsgazdag pl. Nepálhoz képest.

De a cél az, hogy a félperifáriás státusz meg legyen haladva." - Ok.

"Már írtam: a profit bent maradása nélkül nincs felzárkózás. Az 1990-ben választott gazdasági modell konzerválja örökre a félperifériás státuszt. " - A profit bent maradásával sincs semmi. Akkor lenne, ha az hasznosan lenne felhasználva.
Az Orbán-holdudvarhoz került pénz nem lesz hasznosan elköltve. A profit csökken, mivel nagyobb részben az adófizetők pénzéből keletkezik, és érdemtelen embereknél köt ki. Ez a perifériás státusz felé tol (persze van ezt kompenzáló hatás, így az összeredmény nem mindig ez), és növeli az egyenlőtlenségeket is, és borzasztó társadalmi normákat honosít meg.

Arthamyr 2018.07.25. 10:51:25

@maxval balcán bircaman: Igen, pl. ezért is örültek neki Merkelék is, hatalmas politikai profit volt. Nem beszélve olyan országokról, akiknél alig kötött ki migráns, és ők is teli pofával szídták Mo.-t.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.25. 11:14:23

@Arthamyr:

Ez tény.

Az alaphangulat a több migráció tapsolása volt. S persze igazad van, sok nyugtai úgy tapsolt, hogy közben pont a V4-gyel értett titokban egyet.

Elég megnézni, hogy a kvótapárti államok SE teljesítették a valóságban a kvótát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.25. 11:55:22

@Arthamyr:

"Az egyén döntéseitől függ az egyén életszínvonala."

Hát nagyon nem. Ha én pl. Íroszországban végezném UGYANAZT a munkát, amit itt, 2,5-szer több lenne a bérem. Ha meg Indiában, akkor az ötöde lenne. Az egyén nem tud változtatni környezete gazdaságpolitikai adottságain.

"Az egyén nincs az országhoz kötve sem."

Ez tény, de nem releváns. Azt hiszem világos, hogy nem költözhet mindenki a magállamokba, S ha ez megtörtének, a magállamok szintje a mai magyar szint ALÁ zuhanna.

"Ha sok egyénnek önmaga miatt javul az életszínvonala, az átlag is javul."

Elit mindenhol van, de ez mindenhol szűk, még a magállamokban se több 5 %-nál a gazdag réteg. Nyilván egyes egyének bejuthatnak az elitbe, de ez kb. nullát segít az átlagon.

"a tankönyvpiac monopolizálása, központosítás, szakmunkásképzés (szakgimnázium)"

Én most egy olyan osrzágban élek, ahol vakon követik a kormányok a nyugati ukázokat (bár a migránsügyben még a bolgár kormány is beintett Brüsszelnek, de ez kivétel volt). Pl. az oktatásban megcsinálták az összes létező liberális reformot. S mivel a saját feleségem tanár, ismerem az eredményeket. Nos kb. ez:
- decentraliuzálás = minden iskolaigazgató diktátor, azt csinál amit akar, nulla kontroll,
- tanuló alapú finanszírozás = az iskolák egymástól lopják a diákokat, a diák akkora érték, hogy sok helyes az izgagató tiltja a rossz jegyek adását, nehogy a szülők megsértődjenek és elvigyék a gyereket máshová,
- szabad tankönyvválasztás = totális korrupció, azt a könyvet választja az iskola, melynek a kiadója kenőpénzt fizet.

Most az egész szakma azon agyal, hogyan lehetne valahogy suttyomban visszacsinálni a reformokat.

"Önmagában több bért adni a tanároknak semmit sem oldana meg."

Dehogynem. Több bér = népszerűbb a szakma = nem csak az lesz tanár, aki nem talált más munkát.

Ma a magyar tanárok zöme olyan ember, aki mélyen utálja a munkáját.

""Baj még, hogy óriási eltérés van az egyes iskolák szintje közt. Ami megint pénzügyi iskola." - Erre sem az a megoldás, hogy levered a jó iskolát a szar szintjére."

Ha magasabb a bér, akkor a cigány gettóiskolába is menni fog tanár. Jelenleg nem megy, mert egyszer ott minden sokkal nehezebb és még meg se fizetik rendesen.

Itt a kommunizmusban dupla bért kaptak annak idején a "rossz" régiókban tanító tanárok. Értsd "rossz" alatt: cigány, török, bolgár-mohamedán.

A kommunizmus óta ez nincs, ma káosz van (nagyobb, mint Mo. cigánylakta részein).

"Nem kell létrehozni, annál az is jobb, ha a pénzt megsemmisítik. Minden Vajnáékhoz került forint duplán rossz, egyszer azért, mert elvész, másodszor azért, mert

kárt is fog okozni, vagy közvetlenül vagy közvetve."

Ezt már megbeszéltük. Ismétlem: a hazai tőke mindig jobb.

"A profit bent maradásával sincs semmi. Akkor lenne, ha az hasznosan lenne felhasználva."

Ez nyilván igaz. A bent maradó profit önmagában nem elég, de nélküle meg semmi se lehetséges.

"Az Orbán-holdudvarhoz került pénz nem lesz hasznosan elköltve."

Ez most mág nem tudható. Akkor derül majd ki, amikor ez az új nagytőke elkezd komolyabb gazdasági tevékenységet kifejteni.

"A profit csökken, mivel nagyobb részben az adófizetők pénzéből keletkezik, és érdemtelen embereknél köt ki. "

A tgőkés mindig érdemtelen ember. S minden tőke az adófizetők pénzéből van, az égből sose hullik alá tőke. Nyilván leszámítva azt, hogy valaki talál valami termászeti kincset.

"Ez a perifériás státusz felé tol (persze van ezt kompenzáló hatás, így az összeredmény nem mindig ez), és növeli az egyenlőtlenségeket is, és borzasztó társadalmi normákat

honosít meg."

A tények mást muttanak. 2010 óta javult enyhén Mo. szintje. Egyetlen ballib jóslat se jött be.

Matolcsyék sikeres gazdaságélénkítést folytattank (plusz pénzt nyomnak, azt gyakorlatilag 0 %-on hitelezik ki), a gond csak az: kevés a hazai tőkés, aki ezt igénybe tudná venni.

Orochimaru 2018.07.25. 11:55:32

@Arthamyr: OV egy kiemelkedő államférfi. Nem csoda, hogy mindenhol imába foglalják a nevét, és tátott szájjal hallgatják azt, amit mond.

Arthamyr 2018.07.25. 12:08:41

@maxval balcán bircaman: A kvótavita egy rossz vicc. Természetesen szükséges lenne a kvóta, de az egy irrelelváns dolog, főleg addig, amíg ennyi emberről szól. A kvóta arról kellene, hogy szóljon, hogy elosszuk a terhelést az EU-n belül, ami természetes dolog kellene, hogy legyen. A fontosabb dolog a migráció megállítása lenne (az Erdogannal való jópofizás nélkül), és a kvóta emellé kell, nem pedig helyette.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.25. 12:15:20

@Arthamyr:

Az okot kell megszüntetni: a nyugat hagyja abba Afrika kizsákmányolását és ne avatkozzon be a muszlim államokba se.

S persze erős határőrizet, a Soros-hajók azonnali leállítása, az embercsempészek bebörtönzése.

Arthamyr 2018.07.25. 16:29:28

""Nem kell létrehozni, annál az is jobb, ha a pénzt megsemmisítik. Minden Vajnáékhoz került forint duplán rossz, egyszer azért, mert elvész, másodszor azért, mert

kárt is fog okozni, vagy közvetlenül vagy közvetve."

Ezt már megbeszéltük. Ismétlem: a hazai tőke mindig jobb." - Igen, megbeszéltük, de most nem fogom elismételni/más szavakkal is elmagyarázni, hogy Mészárosék miért rosszabbak kb. bárminél. És itt meg is ragadom az alkalmat arra, hogy lezárjam ezt a parttalan vitát, amit úgysem lehet eldönteni, véleményeket ütköztetünk.

Csak azt sajnálom, de azt nagyon, hogy te nem élhetsz a boldogan a Mészáros-, Vajna-, Habony-, Orbán-félék által felvirágoztatott, fantasztikus utópiában, én meg nem döglődhetek a Zuckerberg, Gates, Buffett és Bezos félék által kiszipolyozott félperifériás gyarmaton.

Arthamyr 2018.07.25. 16:32:29

@Orochimaru: Valóban kiemelkedő politikus (politikus =/= államférfi). Ezt bizonyítja az is, hogy tényleg van olyan agyhalott barom, aki tátott szájjal hallgatja (a csodálattól, nem a megdöbbenéstől, hogy ki ez a fasz), amit mond, és imába foglalja a nevét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.26. 07:09:15

@Arthamyr:

Nem lehet mindenki magállam.

A mi érdekünk ennek a világrendnek a lebontása. S pontosan ez zajlik: lassan, de szisztematikusan. S Orbán is része ennek a folyamatnak.

Orochimaru 2018.07.26. 13:11:13

@Arthamyr: El kellene fogadni, hogy a liberális eszme tévút, és minél előbb ráeszmélünk erre, annál kisebb lesz az okozott kár. Remélhetőleg tudják folytatni az elkezdett munkát, de ehhez bizalmat kell szavazni nekik az elkövetkező választások alkalmával is.

Arthamyr 2018.07.26. 14:00:55

@Orochimaru: A liberális eszméről birkával lenne érdemes értekezned, neki az az egyik kedvenc témája, engem viszont nem igazán foglalkoztat, és nem is vagyok nagy szakértője. Ahogy Orbánnak és sleppjének pozitív megítélése is inkább az ő asztala. Akár egy közös imádságra is összejöhettek, miután tátott szájjal meghallgattátok az aktuális kinyilatkoztatást.

Ha a buzgó imádság közepette esetleg rájöttök, hogy hogyan élhettek ti egy Orbáni utópiában, én meg egy Gatesi gyarmaton, akkor megígérem, hogy a ti neveteket meg én foglalom imába, sőt, lehet, hogy megfinanszírozok egy-egy szobrot is nektek.

2018.07.26. 14:12:41

@Arthamyr: és mindenki más:

Orochimaru csak trollkodik.

@Orochimaru:

Nem akarok szuper konfrontatív lenni veled, de el tudnád magyarázni, ezeket minek írod be?

Ezek mind nem a te véleményed, pont azért ezeket írod, mert te is gyengeelméjűnek találod őket.

Birkának van mentsége: azért ír gyengeelméjű dolgokat, mert gyenge az elméje. Neked mi a mentséged?

Értem, hogy az életed üres (mindenkié az), de ennyire?

Arthamyr 2018.07.26. 14:19:43

@Nagy kámpics: Akár trollkodik, akár nem, én állom a szavam a szoborral. :) Bár sajnos nem nagyon van esély rá, hogy teljesítenem kelljen a vállalásom.

Én örülök, hogy üres az életem, míg a legtöbb emberé tele van szir-szar problémákkal. :)

tanato 2018.07.26. 14:46:00

@Orochimaru: Te nem raptor vagy hanem Birka 2.

Shaktee 2018.07.26. 18:50:36

@Nagy kámpics: Neked mi a mentséged?"

unatkozik

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása