oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. május 01. 06:30,  A svájci idősgondozás sötét oldala 207 komment

2018. május 01. 06:30 Határátkelő

A svájci idősgondozás sötét oldala

Sok magyar próbál külföldön idősgondozásból megélni és boldogulni, Margit mai rövid írása ugyanakkor azt bizonyítja, mennyire észnél kell lenni, amikor az ember belevág. Különben elég csúnya dolgok történhetnek. (A posztban értelemszerűen nem szerepel cégnév, hiszen elsősorban a jelenség a fontos.)

idosapolas_5_foto_pixabay_com_unclelkt.jpg

„Idősgondozással foglalkozó cégnél dolgoztam Svájcban. Szeretném veletek tapasztalataimat megosztani. 

Már a próbaidő alatt a cég a GAV Abzug-ot a dolgozókra terheli, próbaidő után olyan óraelszámolást írat alá a dolgozókkal, aminek eredményeként dupla BVG-Beitrag-gal rövidíti meg a dolgozók bérét. 

Vagyis a dolgozókra terheli a BVG azon részét is, amelyet törvény szerint a cégnek kellene a Pensionskassa-ba befizetnie. A svájci hatóságok is felháborodtak ezen az lepapírozott, aljas tevékenységen. 

Miután a cégvezetőség képtelen a munkaerőpiacon magasabb bevételt realizálni – a tisztességes piaci verseny lehetőségeit kihasználva - ezért a dolgozók bérének lefaragásával növeli bevételét. 

Jellemtelen, embertelen megoldás, hiszen ezek az idősgondozó ápolók tiszteletet érdemelnének, hogy az otthonunkat otthagyva próbálják családjukat eltartani (ismerve a magyar gazdasági és politikai helyzetet). Lényegesen magasabb jövedelmet érdemelnének a szolgálataikért. 

A svájci cégek dupla bért fizetnek az 24 órás időgondozóknak, mind anyagilag, mind erkölcsileg elismerik ezt a felelősségteljes és fizikailag is nehéz munkát. Ez a cég a dolgozók minimálbérét kurtítja meg. Szégyen a svájci munkaerőpiacon ez a cég! 

A lecsökkentett bér alig több, mint amit Ausztriában meg lehet keresni, ezért nem érdemes többet utazni. És milyen már egy olyan cégnél dolgozni, ahol tudjuk, hogy meglopnak minket és az elvégzett munka után nem a megérdemelt, törvény szerinti bért kapjuk meg?! 

Kívánom a cég vezetőségének, hogy álmatlanul forogjanak ágyukban, ne hagyja őket nyugton a lelkiismeret-furdalás, hogy milyen aljas módon, hazug módszerekkel, csalással biztosítják a megélhetésüket, gyarapodásukat. 

Bízom benne, hogy a cég vezetősége előbb-utóbb megkapja megérdemelt büntetését mind hivatalos helyről, mind spirituálisan: mert Isten nem bottal ver… 

De addig is a dolgozóktól eltulajdonított extra jövedelmet fordítsák a családjuk gyógyszerezésére.” 

Érdekel, hogy milyen Budapest egy francia szemével nézve? Hát ilyen.

(Fotó: pixabay.com/unclelkt)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc idősápolás

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9313874626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Catwoman1 2018.05.01. 19:40:55

@DieNanny CH: magánemberként nekem is másmilyen szerződésem volt. Közvetítőcégnél voltam. A magánházaknál dolgozó barátnőim sem értik az én problémámat.

Herr Géza 2018.05.01. 19:42:08

@Mária Rózsa: “Máskor nem fogom ezt a meggondolatlanságot elkövetni, hogy megosztom veletek a tapasztalatomat.”
Mindenki jobban jár, hidd el...

Csodabogár 2018.05.01. 19:46:55

@Herr Géza: 20 évvel ezelőtt sokat szórakoztam rajta. Volt egy adó, egész nap ilyen adásai voltak. Emlékszem még egy táltosra, aki a tv stúdióból megmondta, hogy rossz helyen van az ágyad, na meg energiát is küldött. Nekem akkor ez új pesti muri volt. Azt hiszem aztán megszünt az adó.

Arthamyr 2018.05.01. 19:59:29

@Mária Rózsa: Nézd, eredetileg te szóltál hozzám, én hozzád sem szóltam, amíg "belém nem szálltál". Jó reggelt!!!!!!!!!44!

Na mind1, ha bárkinek is hasznos a "konverzáció", amit folytatsz, hát hajrá, további jó _kontribúciót_! :) És persze jöhet a további lecke a tiszteletről, láthatólag neked annyi jutott belőle, hogy mindenkinek megadod.

Mindenesetre, remélem nekem kevésbé öntudatos idősgondozó jut, ha megélem. :/

Catwoman1 2018.05.01. 20:03:25

@DieNanny CH:
alapbér. 18.11
Feiertagzuschlag: 3,2 %
Ferienzuschlag: 10,64 %
13 Monatslohn: 8,33 %
Total Stundenlohn: 22.39 Chf
Ha mindent összeadunk, a Total Bruttolohn pl. 4041,20
Az összes levonás: AHV, Alv, uvg, Krankeentaggeld, BVG, GAV, Logis/Verpflegung, Quellensteuer 1980,30
Mennyi marad? 2060.90 Chf

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.05.01. 20:16:45

@Arthamyr: "Amikor meg "Karmázol", vagy full capsben leírsz valamit (ez az ordítozást szokta kifejezni), értelmes ember nem a felső polcra fog beárazni, sajnálom. Nekem inkább lejön belőled a bosszúvágy és a tehetetlen düh okozta frusztráció, mint az, hogy segíts másoknak. Küzdeni amúgy sokmindenki tud és szokott, a kérdés, hogy kit mennyire visz ez előre. Ha eddig nem jöttél volna rá, az életben nem csak az alapján osztják a javakat, hogy mennyire érdemled meg, és néha bizony hibázol vagy balszerencséd lesz. "

+ 10! :)

DieNanny CH 2018.05.01. 20:28:49

@Mária Rózsa:

"a bevándorló közvetítőcégekről beszéltem."

Azzal nagyon sokat segítenél a jövendőbeli sorstársaidnak, ha leírnád ennek a cégnek a nevét. Így tudni fogják, kin keresztül NE vállaljanak munkát.

DieNanny CH 2018.05.01. 20:33:11

@Mária Rózsa:

Köszi!

Még annyit: ami veled történt, az nem a svájci idősgondozás sötét oldala.
Sem a svájciakhoz - mint írod, bevándorló közvetítőcégnél vagy -, sem az idősgondozáshoz általánosságban véve nincs köze.

Szóval, mi volt az a kiskapu, ami miatt a munkaadóid jogilag helyesen jártak el? Ezt leírod, légyszi? Hogy mások tudjanak ebből okulni, és ne írjanak alá ilyet.

szakasz2 2018.05.01. 20:37:06

@Arthamyr: @gabors: Az Excel-táblámban olyan "nyers" adatok voltak, amiket persze senki nem hagyott jóvá, de
a) amikor külsős/vállalkozó voltam, akkor alapvetően ez alapján ment a számlázás
b) belsősként nem ritkán ez alapján töltöttem ki a hivatalos nyilvántartást, tehát ezáltal közvetve jóvá is lett hagyva
c) voltak egyéb esetek is: pl. hogy a hivatalos munkaidő nyilvántartásba fixen mindig 8 órát kellett írni, és például (péntekre és) szombatra berángattak egy csapatépítő napra mindenféle kompenzáció nélkül. Ilyenkor viszont a saját fegyverüket "fordítottam ellenük": hétfőn otthon maradtam és nem dolgoztam. Senki nem szólt semmit, nem is tudott volna, hiszen papíron 8 órát bent voltam. ;)

A pereskedés arra vonatkozott, hogy ha a cég elém dug egy papírt amin a munkaóráim hasraütésszerűen, és a valósággal köszönőviszonyban sincsenek, akkor (amellett hogy nem írom alá) az szerintem semmivel nem "hivatalosabb"/hihetőbb egy (európai) bíróság előtt, mint az én excel táblám. Szóval szerintem jó eséllyel nyernék egy ilyen pert, ha a munkáltató a saját adatait semmilyen módon nem tudja alátámasztani.
De erre szerencsére még soha nem volt szükség.

Olliék 2018.05.01. 20:47:59

@Mária Rózsa: Ez a szakképzett, vagy a képzettség nélküli bér?

vándor madár 2018.05.01. 20:55:28

@Mária Rózsa: "Óriási, hogy az olvasóközönség mennyire tájékozott a témával kapcsolatban. Ha ezt tudtam volna, biztosan hozzátok fordultam volna és nem pedig ügyvédhez."

Nem kellene ennyire lebecsülni az embereket! És egy őszinte önvizsgálat sem árthat.
Valószínű jobban jársz, ha az itt kommentelőkhöz fordulsz, MIELŐTT odamész tudatlanul egy Zeitarbeitsfirmához = Arbeitnehmerüberlassung, magyarul munkaerőkölcsönzőhöz, ráadásul úgy, hogy állítólag felsőfokon beszélsz németül, Az ilyen "munkaadókról" köztudott, hogy rendkívüli módon lehúzzák az embereket, úgyhogy jobb elkerülni őket. Bár nem értem, hogy aki állítólag felsőfokon beszéli a fogadó ország nyelvét, az miért nem informálódik előre.
Itt már többen megírták, hogy a blog nagyon sokat segített nekik. Ezen kívül van elég fórum és külföldi Facebook csoport, akiknél lehet előre érdeklődni, hogy ne utólag kelljen drága ügyvédet fogadni főleg a semmire.

tanato 2018.05.01. 21:00:40

@tanato: @Bredpitt Monika: Eü. dolgozóknál gyakori dolog ez,nyelvtudás nélkül,idegen államban idősgondozást vállalni,ennek minden hátulütőjével együtt.Volt olyan hogy a közvetítő más buszhoz ment ki Zurichben és a szerencsétlen magyar nő ott állt a az állomáson,nyelvtudás nélkül kézzel lábbal mutogatva,gesztikulálva mire órák múltával létrejött a találka.

Bredpitt Monika 2018.05.01. 21:03:30

@gabors: engem is az zavar ilyenkor, hogy ezek a turistak ezt is elmeselik a hazajukban, nem ertem miert kell igy eljarni, magyarazzak el keszsegesen mi a teendo, ejnye bejnye, aztan szep napot, de rendort hivni????

Azt nem tudtam, hogy New York ban mar nemcsak elol lehet felszallni, szerencsere nem kellett buszoznom az utobbi idoben, New Orleans ban jartam ugy, hogy husz dollaros volt nalam, a buszvezeto nem tudott visszaadni, de azt mondta szalljak csak fel, kozben egy utas, egy fekete no, felajanlotta, hogy kifizeti nekem a jegyet, teljesen meg voltam hatodva, kellemetlen is volt, pont azert sem volt aprom, mert nem voltam rutinos a tomegkozlekedesben..

puhacica 2018.05.01. 21:10:46

@Mária Rózsa: remelem, hogy az apoltjaid fele a masik bioenergiadat rezegteted, mert ha ebbol egy gyengebb szervezet csak egy kicsit is kap, rogton kinyiffan. :D
(bocsanat, nem birtam ki, hogy ne kezdjem el a konverzaciot! :D)

Bredpitt Monika 2018.05.01. 21:13:21

@tanato: Szegeny, Ha belegondolok en sem sokat beszeltem angolul, megis nekivagtam Kanadanak, izgultam is, a repulon, de szerencsere rogton kiderult a talalkan, hogy ertek szinte mindent es a passziv tudas sokat segitett, de Moszkvaban amikor eltevedtem a dacsan kivert a viz, mert azzal, hogy malenkaja gyevacska nem igazan tudtam volna ervenyesulni, nagyon rossz erzes....

Olliék 2018.05.01. 21:14:18

@tanato: Őszintén? Döbbentem néztem a kollégáimat,hogy nyelvtudás nélkül nekivágnak.
De azt méginkább,hogy mindenféle képzettség nélkül embereket felvesznek.
Aztán felvilágosítottak,hogy az ilyen bentlakásos 1000€-s idősápolók inkább háztartási alkalmazottak. A komolyabb ápolási feladatokhoz azért kell a képzettség és a nyelvtudás.

vándor madár 2018.05.01. 21:23:46

@tanato: "Eü. dolgozóknál gyakori dolog ez"

Az idősgondozók nem egészségügyi dolgozók. Az persze nem kizárt, hogy egy egészségügyi dolgozó nyelvtudás hiányában idősgondozónak áll, mert intézményben nem dolgozhat.

@Olliék: "Ez a szakképzett, vagy a képzettség nélküli bér?"

Szakképzettség nélküli bér. Az idősgondozói munkához nem kell semmilyen szakképzettség. Az órabérek benne vannak ebben a linkben, amit már fent belinkeltem:
www.hauspflegeservice.ch.lombok.iway.ch/images/pdf/Factsheet_MM_GAV_Betreuung.pdf

Bredpitt Monika 2018.05.01. 21:27:01

@Mária Rózsa: figyelj,

aludj egyet és olvasd végig újra a hozzászólásokat, a posztot köszönjük, én látom benne a jószándékot, ugyan nem tudok hozzászólni a svájci témához,

nem tudom melyik szónál pattant el a húr nálad, de már kezdek félni, hogy te leszel az idősgondozóm, ha majd kilencven felett ápolásra szorulok......

tényleg nem bántani akarlak, @vándor madár: pl egy kifejezetten segítőkész hozzászóló, az hogy még neki is ilyen paprikás hangulatban válaszoltál igazán meglepett,

szóval holnap is felkel a nap, tényleg érdemes még egyszer nekifutni, én is jártam így, hogy első felindulásomban mondtam a magamét, aztán rájöttem, hogy nem is olyan szörnyű, amit írtak.....üdv az itthon maradók egyikétől, aki sajnos nem tud németül

Bredpitt Monika 2018.05.01. 21:36:55

Csak hogy egy kicsit enyhüljön a hangulat:

Margitnak küldöm a viccet:

Az újdonsült rendőr hazaérkezik, bekopogtat, amikor a felesége kinyitja az ajtót, egy erős kick-box ütéssel kiteríti. A feleség miután felkel, megkérdezi a férjétől:
- Há' Géza ezt mér' kaptam?
Erre a férj:
- Ma tanultunk az örsön kick-boxozni.
Másnap hazaér a rendőr, megint bekopogtat.
A feleség ajtót nyit, ekkor egy jól irányzott kung-fu rugással fejbe rúgja. Amikor az asszony felébred, így szól:
-Te géza ezt mér' kaptam:
A férj:
- Ma tanultunk az örsön kung-fuzni!
Harmadnap a rendőr hazaér, bekopogtat, az asszony félve ajtót nyit, és mit lát?
A rendőr tiszta vér. Kérdezi a nő:
- Veled meg mi történt, Géza?
- Ma az ö-ö-örsön ta-tanultunk ké-késsel villával enni!

Bredpitt Monika 2018.05.01. 21:40:22

Ezt meg Gézának küldöm, aztán megyek aludni.

- Mama, a Géza már nem szeret engem!
- Ezt meg honnan veszed?
- Tegnap azt mondta, hogy kezdek rád hasonlítani...

nyuszigonosz 2018.05.01. 21:46:31

@vándor madár: Csak javítanálak abban, hogy de: vannak szakképzett idös gondozók, mert bizony ahhoz, hogy valaki egy idös otthonban dolgozhasson, szakképesítés szükséges, Németországban. ( Altenpfleger/in - Idös ápoló vagy a szakképzésben ez alatt lévö az Altenpfegehelfer/-in - Segéd idös ápoló) Természetesen munkaeröhiány esetén felvesznek akár szakképzettség nélkül is, de azonnal kezdeni kell legalább a segéd idös ápoló képzést.

Olliék 2018.05.01. 21:51:28

@nyuszigonosz: Pontosan.
Elsőnek a szoc.gondozó és ápolót csináltam meg. Aztán a szoc. Szakgondozót,arra gerontológiai gondozót, és a pszichiátriai gondozót.
Most Anerkennung hiányában a 3 napos helfer tanfolyamot kellett megcsinálnom, hogy az egyes kategóriába dolgozhassak.

vándor madár 2018.05.01. 22:01:34

@nyuszigonosz: " vannak szakképzett idös gondozók, mert bizony ahhoz, hogy valaki egy idös otthonban dolgozhasson, szakképesítés szükséges"

Igen, mint fent is írtam, "intézményben" . A házi gondozáshoz viszont nem kell semmiféle szakképzettség, mert ők hivatalosan nem egészségügyi dolgozók, hanem háztartási alkalmazottak.

Olliék 2018.05.01. 22:05:38

@vándor madár: Én most Pflegedienst vagyok, és hogy Helferin legyek az 1-es Leistung-ot meg kellett csinálnom. Addig még a trombózis harisnyát se adhattam fel, és a gyógyereit sem kezelhettem.

vándor madár 2018.05.01. 22:08:44

@Olliék: De ha az elsőre nem annyi minden izét csinálsz, hanem az OKJ ápolót, akkor most lenne Anerkennung-od. Most már értem, miért nem kaptad meg. Igazán sajnálom. Ezt mifelénk sokan így megcsinálták és rögtön leléptek Németországba.

nyuszigonosz 2018.05.01. 22:12:16

@vándor madár: Legtöbbször igen.
Viszont van az a házi gondozás, ami tényleg nem a háztartás vezetéséröl szól, hanem idös, beteg ember otthon történö ténylegesen szakképzett gondozása - sok esetben nem egy személy végzi, hanem akár 2-3 a nap 24 óráját elosztva müszakokra. Ök általában nem bentlakásosak, de szakképzettek.
Jó ez nem a leggyakoribb, és általában igen vagyonos emberek alkalmaznak idös, ápolásra szoruló családtagjaiknak ilyen otthoni állandó egészségügyi ellátást.

Olliék 2018.05.01. 22:12:27

@vándor madár: Az E kategória sosem érdekelt. 80% anatómia,gyógyszerismeret, protokoll... Blöe..
Az élettani változások, a szociológia, a társadalom ismeret pedig a mindenem. Egy E kategóriás tud robotként gyógyszerelni, vizitelni, de nem feltétlen tudja mi a palliatív ápolás,gondozás.

Olliék 2018.05.01. 22:13:25

@vándor madár: Még várok rá. Mármint az elismertetésre. Meg fogom kapni, csak nem tudom mi lesz a szakmám.

vándor madár 2018.05.01. 22:20:20

@nyuszigonosz: Olyan is van, igen, de a legtöbb a szakképzetlen vagy akármilyen szakképzettségel, de nem egészségügyi végzettséggel rendelkező 50+ éves házi gondozó egész Kelet-Európából. Én is ismerek személy szerint többet. Az ilyenek vidéken nem találnak semmi rendes munkát, főleg nem rendes fizetésért, úgyhogy ez a lehetőség kifejezetten megmenti őket.

vándor madár 2018.05.01. 22:28:37

@Olliék: "a szociológia, a társadalom ismeret pedig a mindenem" Ezt a szakot régen ezen a blogon büfé szaknak hívták és az hajtogatták, hogy az azt elvégzők ne csodálkozzanak, ha nincs munkájuk.
Én sem vagyok meggyőződve róla, hogy akik elvégezték az OKJ ápolót, főleg 40-50 éves korban más szakma és /vagy főiskolai / egyetemi végzettség után, hogy annyira érdekelte őket, viszont szinte mindenhol biztos megélhetést nyújt, ami manapság döntő.

Olliék 2018.05.01. 22:36:40

@vándor madár: Főiskolára ezért nem mentem volna sosem. Megélni nem.lehet belőle. Valaki túrázik,pecázik én meg ilyen könyveket olvasok.

tanato 2018.05.01. 22:48:31

@Bredpitt Monika: @vándor madár: @Olliék: Gyakori dolog,főleg 50 felett de időnként fiatalabbak is nekivágnak.Persze van közvetítő/aki sápot szed/ ő tolmácsol az első napokban, a közelben van,ha baj van hívni kell.Egy közvetítő több családdal és gondozónővel van kapcsolatban.Persze ez mind fekete munka.

tanato 2018.05.01. 22:57:35

OFF:Ma napra pontosan 14 éve hogy beléptünk az UNIÓba.Jól emlékezem ,magam is ott voltam Pesten a happeningen.
Sokat reméltünk,természetesen a felfokozott várakozás hogy rövid időn belül életszínvonalban is utolérjük a fejlett nyugati tagokat nem jött be,de a szabad munkavállalás és letelepedés/először a most már záró Angliában/ezen naptól beindult.
És ez biztosította a blogunk létrejöttét 2011-től ,illetve szellemi elődjének az IWIW-vel a Világ körül -nek 2007-es bindulását

Olliék 2018.05.01. 23:01:54

@tanato: A fiatalokat maximálisan megértem. Abból amit ott keresnének, nem lehet egy életet elindítani.
Nekünk már más a fontosabb. Én ezt a normális munkakörülményt, nyugodtságot, teljesen felszerelt eszközökkel segített munka végzést már semmire nem cserélném el.

tanato 2018.05.01. 23:11:28

Jó idő volt egész nap ott csavarogtunk a nagyobbik lányommal/akkor 16 éves volt/ és egy osztálytársával.Amikor elfáradtunk a sok mászkában lefeküdtünk a füvesített hídra.

tanato 2018.05.01. 23:12:13

@Olliék: Ez van, az ápolók rövidesen elfogynak itthon.

Csodabogár 2018.05.01. 23:20:24

@tanato: Egyszer bele olvastam egy németországi közvetítő oldalba. Brutális díjakat szednek.

Arthamyr 2018.05.01. 23:39:40

@szakasz2: Ez igaz, pont annyit ér, mint az excel táblád, amíg alá nem írod. De ehhez minek az excel tábla? :D

montroyal ( CAN qc) 2018.05.02. 02:10:43

csodalatos hely Svajc ... a varosunkban van egy iroda (egy személyes ) aki kozvetit idoseket gondozni .. semmiféle szerzodes torvenyes mukodes nincs joforman csak illegalis munkavallalokat akarnak .mert ok szorult helyzetben vannak . a ber egy nagy reszet visszatartjak igy . ha onkent vagy szuksegbol abbahagyjak a munkat a pénz soha nem lesz kifizetve. minimal bér alatt fizetnek abbol is lecsipkednek .persze amugy is nagy pénzt csinalnak mert ok tmogatast is kapnak a vallasi kozosseguktol( nem irom milyen vallasuak nehogy antiszemitanak tartsatok ) ... a feleségemnek mivel megvan a papirja hivatalosan azt mondtak ugy latjak neki nincs igazan szuksege erre a munkara ..

gabors 2018.05.02. 02:11:13

@szakasz2: ertem ez akkor a belso megallapodas hogy vezetett az oraidat es ha normalis akkor elfogadjak ...de ezzen perelni nem nagyon tudnal ha kicsit is elmergesedik kozted es a ceg kozott, siman azt mondjak hogy ez nem felelt meg a ceges szabalyoknak ... mert gondolom azok azert vannak nem ??

gabors 2018.05.02. 02:22:37

@Bredpitt Monika: "Azt nem tudtam, hogy New York ban mar nemcsak elol lehet felszallni, szerencsere nem kellett buszoznom az utobbi idoben"

ezek specialis vonalak azt hiszem Select vagy minek hivjak ... a tobbi busz az olyan ahogy irtad csak elol lehet felszalni es ha nem fizet nem utazhat..

velem is tortent kb olyan amit irsz mar evek ota nem mentem bussza amikor utoljara 90-es evek vegen talan akkor meg lehetett papir penzzel es aproval is fizetni ...

A kocsit othon kellett hagynom mar nem emlekszem miert ... jovok haza vonaton lekestem az enyemet semmi gond majd megyek busszal ... felszallok akarok fizetni 2.50 ugye ... nagy dobbenet papir penzt nem fogadnak el es ki a fasznak van 10 quarterje ???? Van 1 dollaros erme persze de senki nem hasznalja (mint kiderult csak akik errefele jarnak a busszal es annyi penzuk nincs hogy berletet vegyenek...)

szoval valaki hajlando volt atvaltani a papir penzemet ermekre ... rendesek voltak ... :-))) a taxi ugyanoda lett volna $25 dollar !!

montroyal ( CAN qc) 2018.05.02. 02:30:28

@Mária Rózsa: felső fokon beszélem a német nyelvet

ezen jot derulok ahogy besoroljak az emberek kategoriakba....
nem lehet csak ott elni es siman beszélni a helyi nyelvet?

én még 30 év utan sem tudom milyen szinten beszélek franciaul vagy angolul csak siman ezeket hasznalom ..
és semmi bajom vele ... bezzeg akikkel beszélek , nekik van a problémajuk ..:-)

gabors 2018.05.02. 03:07:31

johiret keltik az orszgnak Kanadaban is ....

toronto.citynews.ca/2018/04/30/alleged-condo-thief-return-scene-crime/

a kep alapjan kicsit napbarnitott amihez eleg koran van meg :-(

Rugovicsvalagba 2018.05.02. 03:08:48

@Bredpitt Monika: Ha egy nem karitatív magánvállalkozást nem lehet haszonnal fenntartani, akkor nem kell csinálni.

Rugovicsvalagba 2018.05.02. 03:08:55

@sörm: Ugyanez a kérdésem nekem is a poszt írójához.

Rugovicsvalagba 2018.05.02. 03:09:10

"Vagyis a dolgozókra terheli a BVG azon részét is, amelyet törvény szerint a cégnek kellene a Pensionskassa-ba befizetnie. A svájci hatóságok is felháborodtak ezen az lepapírozott, aljas tevékenységen. "
Csókolom, ha a törvény szerint a cégnek kellene befizetnie és nem úgy történik, akkor hogyan lehetne másképp lepapírozni.
És nemá, hogy ha Svájcban egy munkáltató törvénytelenül jár el, akkor a svájci hatóságok csak annyit tesznek, hogy felháborodnak.

czerka 2018.05.02. 03:10:13

Tehát átverik. De a munkaerőpiacon kaphat kétszeres bért is. Akkor menjen át ahhoz a céghez! Vagy Ausztriába, ha ott se sokkal kevesebbet keresne.
A cégnév említésének kerülését értem jogi szempontból, de pont a cégnév lenne fontos, hogy az esetleges jelentkezők tudják, hogy hova ne menjenek. Egy tisztességtelen cégről van szó, nem az egész svajci idősgondozás rendszeréről.

montroyal ( CAN qc) 2018.05.02. 03:27:00

@gabors: onkéntes kozmunkas .. csak garbicsot szedte ossze :-)

Catwoman1 2018.05.02. 06:26:14

@Herr Géza: valóban háztartási alkalmazottak is vagyunk az idős ember gondozásán kívül, a besorolásunk is ennek megfelelő. Hivatalosan: ungelernte Alltagsbetreuerin
küldök egy email-t, most kaptam egy cégtől.
Besten Dank für die Zustellung der Dokumente.

Leider haben wir zurzeit keine freie Stelle zu besetzen.

Zu ihrer Information:
Wir arbeiten in den meisten Fällen in einem 4Wochen-Rhythmus (4 Wochen arbeiten - 4 Wochen Pause) und bezahlen netto CHF 2'600.00 pro Einsatz (Reise wird von der Betreuerin übernommen).

Sind Sie interessiert? Dann werden wir uns gerne bei einem passenden Einsatz mit Ihnen in Verbindung setzen.

Mint újonnan érkezőt, nem vártam tőletek ezt az ellenséges fogadtatást, retorikai támadást. Inkább a problémát, az esetet akartam kiírni magamból.

Catwoman1 2018.05.02. 06:26:33

@DieNanny CH: nem a svájci közvetítőkről írtam. Cégnevet nem teszek közzé. A próbaidő alatt olyan óraelszámolást és órabért hoznak ki nekünk, amely alapján megkapjuk a minimálbért. A próbaidő után olyan óraelszámolást tesznek elénk, hogy lecsökken (nekem pl. 600 Chf-kal) a bérem. A bérelszámoláson az látszik, hogy a BVG-t csak egyszer vonták le, mégis az óraelszámolás aláírása után a 4. hónaptól minden dolgozónak pontosan a dupla BVG-vel csökkentett bért fizetik ki. A cég befizeti a megmaradt pénzből a Pensionskassának a BVG ráeső részét, de ezt ránk terheli, hiszen azért kapunk kevesebb bért, mert a minimálbérünkből fizetjük a dupla BVG-t. Aláírtuk az óraelszámolást, hogy ennyi órát dolgoztunk? Igen. Akkor a lecsökkentett óraszám alapján kapjuk a pénzünket, ami alig több 2000 Chf-nél. De engem az eljárás zavar, a csalás. A hatóságok raffinált kijátszása. Azt mondja a cég: kérem, ennyi órát dolgozott, ennyi pénzt kap.

Olliék 2018.05.02. 06:51:14

@gabors: Az ilyet sose értettem.
Kap egy lehetőséget egy országban,hogy egy új, jobb,másabb életet élhessen, és basszus nem!
Ha otthon kibontja a dobozt és meglátja benne a drága kütyüket,utána visszaviszi , még el is hiszem,hogy lomizott és nem lopni akart.

Catwoman1 2018.05.02. 07:22:56

@Bredpitt Monika: aranyos vagy! Köszönöm ezt az emberi, együttérző stítust. Én valóban nagyon békés, nyugodt, szakmailag elkötelezett ember vagyok. De ha bántani akarnak, akkor muszáj vagyok kiereszteni a karmocskáimat, mert meg kell védenem magam még egy tucat férfival szemben is. Bioenergiát nem úgy adom, mint Gyurcsok József, és a ma divatos Pránanadi-mesterek, hanem a személyiségemmel, a szeretetemmel, a szolgálatommal. Ezt az oldalamat nem tudtam tegnap kidomborítani és sajnálom, ha valakit megbántottam. Nem jellemző ez rám, szeretem, ha mindenki boldog és elégedett körülöttem. Kicsit idegileg is ki voltam és egy "sereg" férfi támadt rám. Egyébként aranyos, doromboló "kiscica" vagyok. Még egyszer köszönöm, hogy a történtek ellenére mellémálltál és volt néhány biztató és kedves szavad.

DieNanny CH 2018.05.02. 08:26:53

@Mária Rózsa:

"Mint újonnan érkezőt, nem vártam tőletek ezt az ellenséges fogadtatást, retorikai támadást. Inkább a problémát, az esetet akartam kiírni magamból."

Csakhogy nem értettük magát az esetet. Ezért kértünk pontosítást. Ezt te támadásnak veszed?
Olvastad korábban ezt a blogot? Ismered az itteni stílust, hangulatot? Mert a kommentjeinkben semmi támadás nem volt.
Ahogy Móni írta, aludj még rá 1-2-t.
Ja, és posztokat gyakran újonnan érkezők írnak, szóval erre miért kellene figyelemmel lennünk?

Virago_1000 2018.05.02. 08:52:51

@tanato: es a jovot elore lato Csurka Istvan joslatai bejottek. Pedig anno meg en is kirohogtem. Nem kellett volna

szakasz2 2018.05.02. 09:34:03

@Arthamyr: Gondolom, IT-sként nem kell neked magyarázni az absztrakciós réteg fogalmát. ;) Ez nálam az Excel, egy stabil API/GUI amit már kb. 20 éve használok időnyilvántartásra, azért, hogy a legkülönfélébb cégek, általában szarabbnál szarabb munkaidőnyilvántartási rendszereit minél ritkábban kelljen látnom, max. heti vagy havi egyszer. Sokszor tényleg fájt az ilyen céges rendszerek kezelése, nem csak nekem, hanem mindenkinek, és volt olyan, hogy a hét vagy hónap végén 1 órát külön a "munkaidőnyilvántartás" tevékenységre könyveltünk, mert annyira nehézkes és lassú volt az egész. Az excelemben mindez napi kb. fél perc.
@gabors: a legtöbb cégnél, ahol eddig megfordultam, nekem kellett a munkaóráimat jelenteni (illetve projektekre könyvelni). A legfőbb ok, hogy ezt miért az Excel-ben tettem a fenti bekezdésben van leírva, a legkevésbé hajtott a pereskedési lehetőség biztosítása - ennél sok kifinomultabb is van, ahogy az előző kommentemben is írtam. DE, ha mégis arra kerülne a sor, akkor lenne valami a kezemben, ami szerintem érne valamit egy pereskedésnél. Egyébként a pereskedés előtt még inkább eljövök a cégtől, ahogy pld. 2002-ben is még próbaidő alatt otthagytam a Fathom Technologies-t amikor láttam, hogy mekkora kavarás van a munkaidő, határidők és túlórák kapcsán.

Timi A METÁL MENYASSZONYA 2018.05.02. 10:12:56

Na, megtudtuk már, melyik ez a csúnya, átverős cég, vagy visszafekhetek aludni?

Arthamyr 2018.05.02. 10:19:16

@szakasz2: Értem én, hogy te magadnak használod az excelt, de pereskedésnél semmit sem ér önmagában, ha nincsen valamilyen módon hitelesítve a "másik oldal" által. A szarabbnál szarabb munkaidőnyilvántartási rendszer sem biztos, hogy használható, bár nem tudom, még sosem kerültem közelébe sem annak, hogy pereskedjek.

Herr Géza 2018.05.02. 10:32:28

@Mária Rózsa: Ha “támad” valaki, nem tökmindegy, hogy férfi, vagy nő? Pláne, hogy a nicknevek mögött akárki is lehet... Herr Gézaként lehetnék én is akár Kovács Gyöngyi is, nem...?

szakasz2 2018.05.02. 10:37:00

@Arthamyr: Ahogy az övék sem ér semmit, ha nincs hitelesítve általam, vagy valamilyen technikai berendezés (pl. beléptetőkapu) által. ;)
De mondtam, a legkevésbé pereskedni akarok, csak onnan indult az egész, hogy egy ilyen excel mire lehetne jó, ha elém tolnának egy teljesen légből kapott munkaidőelszámolást, mint ahogy az a posztolóval történt.

Bicspesz Elek 2018.05.02. 10:37:19

Ismerősöm meselte, hogy Kelet-Szlovakiabol buszoztatjak a 30-60 közötti nőket Ausztriába idősgondozonak. A 3000 eurobol 800-at fizetnek ki nekik, a többi megy nekik zsebre(ugye egyszerre 5-10 embert utaztatnak). index.hu/kulfold/2017/10/14/hatan_meghaltak_egy_szlovakiai_balesetben/

Arthamyr 2018.05.02. 10:59:10

@szakasz2: Mire lehetne jó? Max. arra, hogy ellenőrizd, hogy mennyire légből kapott. De megmondom őszintén, engem sosem zavart az, hogy légből kapott (magam is így töltöttem a szarabbnál szarabb rendszereket :)), ha a tartalom korrekt volt. Ha meg nem, nem írom alá, ehhez nem kell excel tábla. Sosem volt túl releváns, egy normális cég nem abból él, hogy trükközéssel megrövidít valakit, főleg nem az alklamazottait. Az a szerződésben van leírva gondolom, hogy mi a referenciaadat az elszámoláshoz.

Herr Géza 2018.05.02. 11:01:27

@Mária Rózsa: Na, látod, x komment után lassan összeáll a kép. Ha a poszt első mondatában leírod, hogy “egy magyar munkaerőkölcsönző cégen keresztül dolgoztam Svájcban”, már más lett volna a reakcióm. Kb. azt irtam volna, hogy el onnan... Pláne, ha jól beszélsz németül (a felsőfokot inkább hagyjuk....).
A számaidból is kiderül, hogy a bruttódból vonják a koszt-kvártélyt, amivel persze rendesen lehet trükközni a te esetedben, azaz a kölcsönző cég annyit ír be, amennyit nem szégyell, hiszen nem szállodában laksz, ahol a tényleges szállásköltség könnyen ellenőrizhető lenne. Ehelyett te valamiféle 2600 sfr-os minimálbérről kezdtél beszélni, ami Svájcban kurva kevés, majd kiderült, hogy nettóra gondolsz. A (minimál)bér Hegyeshalomtól nyugatra mindig bruttó értendő, hiszen az egyes országok adórendszerétől függően az ugyanannyi bruttóhoz tartozó nettók között ég és föld lehet a különbség. Svájcban is. Épp ezért nettó minimálbér sehol nincs.
A bruttód stimmel is nagyjából, a nettó 2000 viszont abszolút szupernettó, hiszen a kajád szállásod is ki van fizetve, jópár svájci szakképzetlen ennyinek is örülne.
Persze, ha a szerződésben 2600 nettó szerepel, azt simán le lehet verni rajtuk (ha a svájci cégbíróságon is regisztrálva van a cég, akkor akár ott, ha nincs, akkor M.o.-on). No persze, ha aláírtad a csökkentett munkaidős nyilvántartást, akkor kb. veszett fejsze nyele. Miért írtad alá? Ha nem tetszett, de úgy voltál vele, hogy a meló kell és ennyiért is megéri, akkor bizony belementél egy egyezségbe, innentől nehéz lesz bizonyítani, hogy te azt “kényszerből” tetted, de különben sokkal többet dolgoztál. Ettől még szidhatod a céget, csak sokat nem érsz vele. És pláne tök mindegy, hogy abból a 600 sfr-ből a cég szerinted a BVG rá eső részét fizette-e, vagy a főnök Mercijének a lízingdiját. Ezt tehát tök felesleges belekeverni.
Más kérdés, hogy a kölcsönző cégnek is van egy halom költsége veled kapcsolatban, ő szerzi a melót, intézi a komplett adminisztrációdat, neked “csak” dolgozni kell és felmarkolni a pénzt. Plusz az ilyen cégek is tudnak ám horrorsztorikat mesélni az “alkalmazottjaikról”.... Valahol a fekete bárányok által elszenvedett veszteségeik is bele vannak építve a “haszonkulcsba”.
Ezzel együtt én azt mondom, hogy ilyen cégen keresztül könnyű kijutni, de pláne, ha az ember ismeri az ország nyelvét, a körülmények megismerése, némi helyi ismeret után, az első adandó alkalommal lépni kell egy helyi céghez.
Na, béke.... :)

Arthamyr 2018.05.02. 11:07:56

@Herr Géza: Én azon is elgondolkodtam, hogy a Mária Rózsa névű hozzászóló valóban a poszter-e. Egyrészt az a furcsa, hogy valaki idejön a szarviharba (és közben még nagy levegőt is vesz), másrészt meg az, hogy határátkelő nem tette whitelistre.

@Határátkelő: Meg tudod azt erősíteni, hogy ő a poszter? Ha a poszter, miért nem whitelistelted, ha nem, akkor miért hagytad, hogy itt etesse a népet?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.05.02. 11:30:12

ez egy igen rövid, semmilyen poszt lett.
ilyen ügyeskedést megcsinálnak a pizzasütőkkel, kőművesekkel is, itthon is, külföldön is.

Semmi köze az idősgondozás sötét oldalához, vagy specifikusan svájchoz.

DieNanny CH 2018.05.02. 11:48:07

@Herr Géza:

"Herr Gézaként lehetnék én is akár Kovács Gyöngyi is, nem...?"

De hát az vagy, nem? A profilképed alapján legalábbis...

Herr Géza 2018.05.02. 11:51:19

@DieNanny CH: :D A profilkép csak az “ellenség” megtévesztésére van...

j.a.r.v.i.s 2018.05.02. 12:04:08

"Lényegesen magasabb jövedelmet érdemelnének a szolgálataikért."

Csak sikerült Svejcbe is magyarnak maradni...

Catwoman1 2018.05.02. 12:05:11

@Herr Géza: azt hittem, hogy egyértelműen és világosan tájékoztatlak titeket. Tényleg fontos részleteket hagytam ki. Azért írjuk alá az óraelszámolást, mert különben "eltanácsolnak" a cégtől. Nekem az a legnagyobb problémám, hogy elcsábítanak minket, hogy netto 2600 Chf-et kapunk, és a 3 hónap után telefonon közlik velünk, hogy be kell nyelnünk, hogy a BVG-t teljes egészében ránk terhelik. Először elhúzzák a mézes madzagot, majd utána közlik velünk, hogy következő hónaptól már lehúznak minket. Azontúl, hogy a céget ott lehet hagyni - igaz, hogy én nagyon kötődök mindig az ápolt személyhez -, másik módszer, hogy a munkavállaló és a megrendelő közvetlenül szerződik. A munkavállaló tisztességes bért kap a családtól, a családnak sem kell hatalmas összeget átutalnia a cégnek. Ezt a megoldást közösen szokták választani. Ilyen formán szépen be is lehet csődöltetni egy céget, hiszen előbb-utóbb megrendelő és alkalmazott nélkül marad.
Persze, hogy béke..............

vándor madár 2018.05.02. 12:07:56

@Mária Rózsa: "Ha mindent összeadunk, a Total Bruttolohn pl. 4041,20. Az összes levonás: AHV, Alv, uvg, Krankeentaggeld, BVG, GAV, Logis/Verpflegung, Quellensteuer 1980,30. Mennyi marad? 2060.90 Chf"

Ezekben a levonásokban minden korrekt, kivéve esetlegesen a koszt-kvartélyt. Én a te helyedben nem a BVG-n (Pensionskasse) akadtam volna ki ennyire, mert az az egyetlen levonás, ami számodra később teljes egészsében megmarad, hanem a szállás és étkezés költségének a levonása miatt.

24 órás szolgálatban voltál, de csak normál munkaidőre, azaz heti 42 órára fizettek (vagy még azt sem), ami szerinted dupla fizetés, mert az idősgondozóknak erkölcsileg elismerik a munkáját.
Számomra a nagy kérdés viszont, hogy ki tette zsebre a koszt-kvartélyra levont tetemes összeget? Tán az öregeknek adják vissza? Vagy nem náluk laktál, hanem a cég biztosított kaját és szállást? Ez esetben viszont nem lehettél folyamatosan az öregeknél. Nagyon kusza a story.
Ebben a munkában pont az "ingyenes" koszt-kvartély a kompenzációja az alacsony keresetnek, nemhogy még annak a költéségét vonják le.
www.news.admin.ch/NSBSubscriber/message/attachments/39176.pdf

Catwoman1 2018.05.02. 12:36:14

A bruttóban szerepel egy olyan tétel, hogy Naturallohn, ennek az összege 990 Chf, a levonások között szerepel ugyanez, de Abzug Logis/Verpflegunk. Ti ezt biztosan jobban értitek, mi ez. Tehát hozzáadja és levonja...................... Ez kötelezően elő van írva, hogy aki a házi gondozásban dolgozik, annál ez egy költség. Nézz utána, én nem értem nagyon. Engem továbbra is az inkorrekt BVG-teher zavar. Nem ez volt megígérve.

Herr Géza 2018.05.02. 12:56:30

@vándor madár: Na itt most te vagy egy kicsit eltévedve. Az ilyen bentlakásos melóknál elég gányos a számolgatás a munkaidővel. Hiszen ott vagy ugyan 0/24-ben, de az nyilvánvaló, hogy nem “dolgozol” 24 órát naponta. Btw, ki is lenne képes mondjuk direktben 24x22=528 sfr napi ápolói díjat (plusz munkáltatói járulékok) kifizetni? Viszont ott laksz (nem kell lakást/szobát bérelned), te magad is használod a fűtést, vizet, áramot, internetet, stb. Plusz biztosított a teljes ellátásod. A nettó munkaidő nyilvántartása gyakorlatilag lehetetlen. Ha mázlid van, a nettó munkával töltött idő nyolc óra sincs, ha nem vagy az, akkor több. Ez egy ilyen szakma. Nézd meg a neten akár, havi 3500 sfr-től felfelé fizetnek az ápolandók a szolgáltatásért. Ebből azért érdekes lenne kifizetni az ápolónak bruttó 4000-et, plusz megintcsak a munkaadói járulékok meg a cég egyéb költségei.
A munkavállalói oldalról meg: oké, megkapod a bruttó 4000-et, sőt, akár többet is, aztán fizesd a lakásod, kajádat, rezsidet magad, ha meg a tata/mama szólit, akkor uccu szaladj és dolgozz. Napi x részletben pár perctől 1-2 óráig tartó részletekben. Jobb lenne? Tuti nem. Ergó ez egy kompromisszumos és bevett megoldás.
Más kérdés, hogy a levont koszt-kvártély költség mennyire túlzott, aránytalan....

Herr Géza 2018.05.02. 13:14:51

@Mária Rózsa: “Engem továbbra is az inkorrekt BVG-teher zavar. Nem ez volt megígérve.”
Erre pont ugyanazt tudom mondani, mint @vándor madár: , az a pénz jóváíródik a te egyéni nyugdijszámládon, tehát azt így, vagy úgy visszakapod. A 990 srf-os szállás/ellátás költség meg baráti tarifa. Hol tudnál lakni és a havi kajádat ennyiből kifizetni Svájcban?

Herr Géza 2018.05.02. 13:28:25

Jellemző különben a magyar “csavaros” gondolkozásra, hogy amikor magyar cégként dolgoztunk Németországban az építőiparban, akkor a magyar alkalmazottjaink minden szarját mi fizettük cégként, az adóelőlegjüket is. Szerződésileg szupernettós órabérben allapodtunk meg (minden bérterhet, biztositást mi fizettünk, plusz szállást és évi két hazautat fizettünk. Ja meg a munkahelyre is mi szállítottuk őket.) Aztán az év végi adóvisszatérítés miatt jöttek ám, hogy azt mikor kapják meg. Mondom nekik, pajtások, az adót mi fizetjük utánatok, akkor a visszatérítés is minket illet.... Nem értették. :D

vándor madár 2018.05.02. 13:32:09

@Herr Géza: " Az ilyen bentlakásos melóknál elég gányos a számolgatás a munkaidővel."

Igen, de akkor mi a francot számolnak órabérrel? Az órabér pl. az ápolási szolgálatnak való, akik odamennek, x idő alatt lenyomják a teendőt, oszt adé.
Az ilyen melóra havibér kell és akkor nincs galiba.

A 990 CHF pedig átalány és így jön össze: "Für Kost und Logis total pro Monat (30 Tage) CHF 990.– d.h. CHF 33.– pro Tag. Davon entfallen pro Tag CHF 3.50 für das Frühstück, CHF 10.– für das Mittagessen, CHF 8.- für das Abendessen und CHF 11.50.- für die Unterkunft."

@Mária Rózsa: "A bruttóban szerepel egy olyan tétel, hogy Naturallohn, ennek az összege 990 Chf, a levonások között szerepel ugyanez, de Abzug Logis/Verpflegunk"

Akkor ez egy könyvelési tranzakció azzal az aprósággal, hogy közben levonják belőle a levonandót.

Nekem egyébként közel 50%-os levonás Svájcban nagyon soknak tűnik, lásd fent bruttó / nettó.

Catwoman1 2018.05.02. 13:55:40

azt nem mi mondjuk meg, hogy havi bérrel számoljanak minket. Éppen ezért van az órabér, hogy "sakkozni" tudjanak. Én nem értem ezt a Naturallohnt, hogy kinél landol, ki tud ezzel visszaélni. jó, hogy segítetek, mert így jobban megérti az idetévedő, leendő idősgondozó.

Catwoman1 2018.05.02. 13:55:41

rendben van, hogy jóváíródik a pénz, de nem ez lett megígérve, megbeszélve, hogy behúznak 300 Chf-fel. Nekem fontos az adott szó, az "élni és élni hagyni" elv. A Naturallohn pedig csak egy formaság, hiszen nincs is, hozzáadják a bérhez és levonják. Nem?

Herr Géza 2018.05.02. 14:28:27

@vándor madár: “Az ilyen melóra havibér kell és akkor nincs galiba.” Igen, ez is a jellemző. Az itteni esetben vlszeg a munkaórákkal azt igazolják, hogy ő csak részmunkaidős... Na de könyörgöm, ez az, amit nem szabad aláírni.
A levonás nekem is túl sok, na de ahhoz, hogy az ember érdemileg meg tudja ítélni, hol a bibi, ahhoz kéne egy konkrét bérlap. Kanton, családi állapot, életkor, stb.
@Mária Rózsa: nincs abban semmi dráma, ha felteszel ide egy konkrét bérelszámolást, feketídsd ki a neved, címed, a cég nevét... Akkor az ember nem a sötétben tapogatózik....
Érted már, hogy nem a lábuk között akármit himbiliztető “ellenségek” vagyunk? :D
De ahhoz, hogy segíthessünk, konkrét infók kellenek. Visszatérve az általam fentebb említett építőipari példához: a komák is elmentek egy (magyarul tudó) német ügyvédhez, aki persze tuningolta őket, hogy olyan nincs, hogy a cégünk lenyúlja az adóvisszatérítést. Csak azt az “apróságot” nem említették meg neki, hogy az adóelőleget mi fizettük....
Na ezért kell egy ilyen eset megítéléséhez minden infó. :D

vándor madár 2018.05.02. 15:17:24

@Mária Rózsa: "A Naturallohn pedig csak egy formaság, hiszen nincs is, hozzáadják a bérhez és levonják. Nem?"

De és még adót is fizettél a "formaságra". Azért kérdeztem már fent, hogy azt ki tette zsebre?

A szó meg köztudottan elszáll és csak az számít, ami dokumentálva van. Ilyen munkaerőkölcsönzőnél nem szabad dolgozni, mert nagyobb szeletet zsebre tesz a megbízó által fizetett összegből, mint amennyit te keresel.

Jobban jársz, ha elmész a UK-ba, amíg lehet.

www.youtube.com/watch?v=SbzdacoVLLY

Herr Géza 2018.05.02. 16:11:35

@vándor madár: “Azért kérdeztem már fent, hogy azt ki tette zsebre?” Most tényleg úgy tűnik, hogy te is elveszted a fonalat: hozzáadták, majd levonták... Mit volt itt “zsebre tenni”?
Csak annyiról van szó, hogy a természetbeni juttatás (szállás, kaja) ugyanúgy beleszámít a bérbe, azaz adó- és járulékterhei vannak.
Ennek teljesen korrekt és törvényes elszámolási módszere az, hogy az adott összeget hozzáadják a bruttódhoz, majd a járulékok levonása után, a nettóból ugyanazt az összeget levonják. Így te gyakorlatilag megfizetted a természetbeni juttatás utáni törvényes járulékokat. Meg a munkáltatód is a maga részét. Aki itt valamit zsebre tett, az az állam.
Persze az az “ingyenszállás+kaja” valakinek csak kerül valamennyi pénzbe, itt az ügyféllel úgy állapodnak meg, hogy az ápolási díjban ez a költség mínusszal benne van. És innentől gumitakony az egész, mert hogy ez összegszerűen mennyi is, azt ki tudja megmondani? Na ezért lehet ezzel rendesen trükközni, gyakorlatilag buktaveszély nélkül. Viszont ez még mindig nem magyarázza meg a fenti bruttó-nettó között tátongó lyukat...

gabors 2018.05.02. 16:21:19

@szakasz2: I feel you :-))

Ha a normal idon kivul barmikor dolgoznom kell ... kb ez van

nalunk total high tech ez a resze egy word document template-t kell kitolteni amit ki kell nyomtatni es alairni, es alairatni a kozvetlen fonokommel, utanna megy foosztaly vezetohoz ... majd megy az adminokhoz es ott is alairjak. Majd visszakapom a mindenki altal alairt papirt amit a vegen NEKEM kell bevinnem az agyhalott rendszerunkbe (SAP :-)) meghozza ugy hogy minden napra amikor tulmunka van ket adat kell eloszor a normalis munkaido utanna meg a tulmunka .. mindketto kezdete vege percre kb 10 clickkelessel megfuszerezve .. es ha elore engedelyezett a dolog akkor minden naphoz fel kell tolteni az engedelyt is

Gondolhatod ha a honapban par ora lenne csak ilyenekkel nem szarakodok hanem lecsusztatjuk "okosba" ...

szoval en papiron ceruzaval vezetem egy ures templaten... es ha olyan van akkor a ho vegen kitoltom a papirrol kiszamolnom ugyis nekem kell a "hivatalos" template is agyhalott holott lehetne a word-ben is osszeadni az oszlopokat stb.

vándor madár 2018.05.02. 17:34:12

@Herr Géza: "Csak annyiról van szó, hogy a természetbeni juttatás (szállás, kaja) ugyanúgy beleszámít a bérbe, azaz adó- és járulékterhei vannak"

Én azt hiszem soha nem találtam meg igazán a fonalat, mert ahhoz hiányoznak információk. Jó, akkor mea culpa, ha úgy van, ahogy mondod, ergo megette és lelakta. De mi az a rengeteg levonás? A 990 frank járulékos költsége nem emeli meg annyira a levonásokat, hogy olyan keveset kapjon kézhez. Itt egy kiszámoló: www.lohncomputer.ch/de/ergebnis/

Catwoman1 2018.05.02. 17:41:32

@Herr Géza: inkább azoknak nyújtani pontos információt, akik beleszaladnak az "anyagba", én már nem tudom visszaszerezni a pénzem. Küldöm a két Lohnabrechnungot, a magasabbik bér a próbaidőből, a kevesebbik későbbről. Az utóbbiból hiányzik kb. 150 Chf útiköltség, a próbaidős elszámoláson ez 200 Chf.
Küldeném a két Lohnabrechnungot, csak nem tudom, hogyan. Bescanneltem őket és most hogyan tovább? Hogyan tudom átküldeni őket?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.05.02. 18:12:37

@Se vasalo se munka: Igen.A Gyurcsók volt az...Egy vicc volt az az egész tévé-csatorna. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.05.02. 18:16:03

@Csodabogár: Igen, a Budapest TV volt az, az egész egy kabaré volt...Válogatott szereplőkkel... :D

Shanarey 2018.05.02. 20:05:25

@Bredpitt Monika:

Nem egyedi eset, inkább az a ritka, amikor megértik hogy a külföldi, nem hülye, avagy nem csalni akar, csak máshoz van szokva és nem ismeri a magyar fizetési megoldásokat a közlekedési járatokhoz.

nyuszmam 2018.05.02. 22:11:17

@Mária Rózsa:
.....pont az ilyen emberek miatt letezhetenek ilyen cegek! Ha ti -azok ellenere, hogy tudjatok milyen hatranyokkal jar a szerzödes alairasa - alairjatok, akkor hülye lenne a ceg nem kihasznalni a helyzetet. Fel nem foghatom, hogy hogyan lehet ilyet alairni es föleg utana atkozodni es nem magamat, hanem a masikat hibaztatni! Tipikus magyar szokas. Minden ami szar, azert a masik a hibas es ujjal mutogatunk, atkozodunk. Svajcban sokkal szigorubb törvenyek vedik a dolgozokat, mint pl. Magyarorszagon! Volt mar hasonlora pelda, kiderült, a ceget megbüntettek es a dolgozokat utolag kartalanitottak! Azzal semmit nem ersz el, hogy atkozodsz, jarj utana, ha ugy erzed, hogy Neked van igazad. Ha nem, akkor maradj csendben es ne csinalj magadbol direkt hülyet! Egyebken miert nem nemetül irtad, akkor talan a cegnel is olvasna valaki es ertene a celzast, de igy???

DieNanny CH 2018.05.02. 23:02:34

@Mária Rózsa:

Bárhogy is küldöd őket, neved, adataid, semmiképpen ne látszódjanak!

Herr Géza 2018.05.02. 23:15:32

@Mária Rózsa: Pl. van a kepkezelo.com , oda feltöltöd a bescannelt cuccot (csak vigyázz, hogy a kijelölést nyomd át publikusról privátra), majd az ott kapott linket (legfelső sor, “direktlink”) ide bemásolod a kommentbe. De ha gondolod, küldheted privátban is, a nicknevemre kattintva üzenetküldés funkció...

Herr Géza 2018.05.02. 23:20:53

@vándor madár: Na ezt a nagy difit nem értem én sem, hisz (bár nem tudom, melyik kanton), de pl. ZH-val számolva is nettó 3000-nél többnek kell maradnia, és ha még az eü-biztosításra 300 frankot számolok, akkor is 2700-2800 körül kéne lennie a nettónak. De ha minden igaz, hamarosan meglátjuk mi az ábra.

Herr Géza 2018.05.02. 23:29:14

@DieNanny CH: Tiszta sor, én is írtam neki, hogy feketítsen be/ki minden személyes adatot.

Catwoman1 2018.05.03. 07:22:55

@Herr Géza: délután küldöm, most rohanok Pestre.

Catwoman1 2018.05.03. 12:45:47

@DieNanny CH: Köszi, aranyos vagy. Herr Gézának küldöm, majd ő megosztja veletek.

Catwoman1 2018.05.03. 12:46:38

@Herr Géza: azt hiszem, hogy ma is ügyes vagyok.

vctor 2018.05.04. 17:01:41

nem kell odamenni dolgozni ha előre van ilyen info, vagy aláírni ha ott derül ki a munkaszerződés elfogadhatatlan tartalma..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása